【期中考点培优】专题18 阅读理解-任务型-2025-2026学年五年级英语上册期中复习考点培优人教版(PEP)(2024)(含答案解析)

文档属性

名称 【期中考点培优】专题18 阅读理解-任务型-2025-2026学年五年级英语上册期中复习考点培优人教版(PEP)(2024)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 2.9MB
资源类型 试卷
版本资源 人教版(PEP)
科目 英语
更新时间 2025-11-01 19:39:14

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期中复习考点培优人教版(PEP)
(2024)专题18 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读故事,完成下列任务。
It is a bright day. A little dog named Max sits by the garden. His tail wags softly—he is waiting for his friend Lily.
Lily comes with a red ball. “Let’s play!” she says. Max barks happily. They run and chase the ball. The sun shines, and a butterfly flies by.
Suddenly, dark clouds come. “Rain is coming!” Lily laughs. They don’t stop playing. The first raindrop falls on Max’s nose. He shakes his head, making Lily giggle.
Lily takes out a blue umbrella. Max stands under it with her. Their feet get wet, but they keep playing. Max wags his tail so hard that his whole body moves.
When the rain stops, a rainbow paints the sky. “What a fun day!” Lily says. Max licks her hand. They walk home, holding the ball—ready to play again tomorrow.
1.根据故事内容,选择正确的答案。
(1) Who is Max waiting for ( )
A.Tom B.Lily C. Lucy
(2) What does Lily bring ( )
A.A red ball B.A blue umbrella C. A yellow kite
(3) What appears after the rain stops ( )
A.A butterfly B.A rainbow C. A bird
2.根据故事内容,给图片排序。
( ) ( ) ( ) ( ) ( )
阅读短文,完成下列各题。
Hi, I am Lily. I have a good friend. Her name is Sarah. She is polite. We are in the same (相同的) class. We go to school from Monday to Friday. We have four classes in the morning and two in the afternoon. I like Tuesdays, because we have art on Tuesdays. I can draw pictures in the art class. Sarah likes Fridays. We have music on Fridays. Our music teacher is Miss Yang. She sings. She is very kind. We have lunch at school. My favourite food is bread. Sarah likes hamburgers best. We both (都) like the weekend, because we can play ping-pong together on the weekend.
3.根据短文,选出正确答案。
(1) What’s Sarah like ( )
A.She’s polite. B.He’s tall. C. She’s kind.
(2) How many classes do they have in a day ( )
A.Two. B.Four. C. Six.
4.根据短文,判断正(T)误(F)。
(1) Mr Yang is their music teacher. ( )
(2) Lily’s favourite food is hamburgers. ( )
(3) They can play ping-pong on the weekend. ( )
阅读绘本,选择正确的答案。
Feelings ① What is worry Worry is a feeling. When you feel worried,you may think that something bad is going to happen. You may feel sick and have a stomachache.②
Why do I feel worried There are many things that can make you feel worried. For example, you may be worried before going to a new school or taking part in a competition(参加比赛).③ What can I do if I feel worried If you are worried about something, you can tell your parents and friends. They will help you. You can also do something fun to get better.④
5.Which is the best picture for Page 2 ( )
A. B. C.
6.On Page 3, the writer talks about ______ thing(s) that can make people worried. ( )
A.one B.two C.three
7.If you are worried about something, you can’t ______. ( )
A.go to a new school B.tell your parents and friends C.do something fun
8.Complete the title for this picture book on Page 1. Which one is RIGHT ( )
A.Excited B.Happy C.Worried
We have different feelings at different time. Sometimes we’re happy. Sometimes we’re sad. Sometimes we’re excited and sometimes we’re mad (气愤的). We have different feelings and that is how life is. When (在……时候) we’re sad, we can think about happy time. When we’re worried, we can talk about it with parents or teachers. When we’re angry, we can listen to music or do some sports. When we’re bored (无聊的), we can play with friends or read books. We have different feelings and that is how life is. We can do different things to share (分享) and face the feelings.
9.给短文选择一个恰当的题目。( )
A.Let’s enjoy feelings. B.Sometimes we’re happy.
10.结合上下文理解文中划线部分“face”的意思。
11.请从短文中找出“mad”的近义词。
12.阅读短文,根据提示完成下面的鱼骨图。
① think about happy time



13.结合自己的实际情况写一写。
When I’m sad, I can .
阅读理解。
How do you feel
Sometimes I feel bored. When you are bored, you look grey. And all your toys look grey at the corner. You don’t want to play with them.
Sometimes I feel sad. It’s all blue, just like a rainy day. And you cannot go outside to play.
Sometimes I feel angry. When you are angry, you want to scream(尖叫). Even the clothes look angry.
Sometimes I feel guilty(有罪的). When you do something not very good, you will feel guilty. But it’s OK. We can clean it up.
Sometimes I feel very happy. When you are happy, the world is like bright yellow.
14.请根据短文内容,为下列图片选择合适的单词。
(1)
(2)
(3)
(4)
15.请根据短文内容,从方框中选择合适的句子,将序号填到横线上。
A.the world is like bright yellow B.it’s all blue C. you look grey D.even the clothes look angry
(1) When you are bored, .
(2) When you feel sad, .
(3) When you feel angry, .
(4) When you feel happy, .
阅读短文,完成下列任务。
I’m Mike. I go to school five days a week. On Monday, I play ball games with my friends. On Tuesday, I sing songs in music (音乐) class. On Wednesday, we make robots. On Thursday, we read books in the library (图书馆). I go swimming on Friday. And I go to the farm with my family on weekends. I have a nice week.
16.阅读短文,补全表格。
Monday Wednesday Thursday
A.make robots B.Tuesday C. Friday D.read books
17.阅读短文,选择正确答案。
I on weekends.
A.go to the farm B.go swimming
姐姐欣欣正在给玲玲介绍自己的课程表和周末安排,读一读,完成表格。(每空一词)
We have maths, Chinese and English on Tuesday. We don’t have maths on Thursday. We have English every day. We have two music classes every week. At the weekend, I often visit my grandpa and grandma.
Monday English Maths Music
Tuesday Maths 18 English
Wednesday English 19 PE
20 Chinese Maths 21
Weekend 22 my grandparents
阅读Lily写的日记,完成相应的任务。
Lily is visiting (参观) Mary’s school in Beijing. She writes a diary. Saturday It is cloudy today. I have a good time with Mary. Mary is my good friend. She is pretty and hard-working. She’s clever, too. She likes reading. She often reads books on the weekend. In the morning, we visit the school library. It’s so big. There are many books in it. I borrow (借) two science books there. At 12 o’clock, I have lunch at Mary’s school. We have chicken, beef, salad and soup for lunch. Beef is my favourite food. It’s so delicious! After lunch, we play football on the playground. What a happy day!
23.根据材料内容判断句子正(T)误(F)。
(1) It’s Sunday today. ( )
(2) Mary often does homework on the weekend. ( )
(3) The school library is big. Lily borrows two storybooks there. ( )
(4) Lily likes beef best. It’s very delicious! ( )
(5) After lunch, they play basketball on the playground. ( )
24.根据材料内容完成填空。
Mary is a pretty, and clever girl.
Read and finish the tasks. 阅读短文,完成以下任务。
My name is Li Tao. I live in China. Tian’anmen Square is famous. I have many friends. They live in different countries. I know about their countries. Tess lives in Canada. People speak English and French in Canada. The flag of Canada is interesting. There’s a red leaf on it. Betty is from the U.K. Big Ben is in the U.K. It’s very famous. John lives in Australia. He likes kangaroos very much. I have a toy kangaroo from him. I also have a friend from the U.S. His name is Tom. The capital city of the U.S. is Washington, D.C. The White House is there. Look, these are our pictures.
25.Read and match. 阅读短文,连线。
26.Think and answer. 想一想,回答问题。
What else do you know about these English-speaking countries
你还知道这些说英语的国家什么信息呢?比如:首都、国旗、地理位置、名胜古迹……任选两个国家写一写吧!
Country Information (信息) Word Bank Canberra Ottawa London the CN Tower the Golden Gate Bridge Big Ben star stripes
Canada Canada is next to the U.S.
.
.
阅读关于John的信息,完成下列任务。
27.( ) My name is John. I have a good friend. His name is Wu Binbin. He is very polite. He is good at Chinese. We often read books and play football on the weekend.
( ) I go to school from Monday to Friday. I have many classes. My favourite day is Friday. I have Chinese, music, art and PE on Friday. Music is my favourite class. I like singing.
( ) I eat lunch at school. I like salad very much. It’s delicious. I don’t like beef but chicken is OK. Onions are my favourite vegetable.
根据短文内容,把对应的选项填在括号内。
A.Food B.Friend C. Class
28.根据短文内容,判断句子的正(T)误(F)。
(1) Wu Binbin is good at English. ( )
(2) John has Chinese, music, art and PE on Friday. ( )
(3) John doesn’t like beef or chicken. ( )
(4) Salad is John’s favourite vegetable. ( )
29.根据短文内容,回答下列问题。
(1) Is Wu Binbin polite
(2) What do John and Wu Binbin do on the weekend
阅读对话,按要求完成任务。
Helen: What can you do, Yang Ling
Yang Ling: I can sing. Can you sing
Helen: No, I can’t. But I can play the piano. And my mother can play the piano, too.
Yang Ling: What can Mike do Can he play the piano
Helen: No. But he can play football very well. Can your brother play football
Yang Ling: No, he can’t. But he likes basketball. I think he can play basketball well.
Helen: Look! Liu Tao is coming. What can he do
Yang Ling: He can skate. He and his sister have a skating lesson on Saturday.
Helen: That’s cool!
Yang Ling: And who can draw in our class I want to draw a blackboard newspaper(黑板报).
Helen: David. You can ask him for help.
30.根据对话内容,将人物和人物所会的事情进行匹配。
(1) Helen (2) Yang Ling (3) Mike (4) Liu Tao (5) David


a. b. c. d. e.
31.根据对话内容,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Helen’s mother can’t play the piano. ( )
(2) Yang Ling’s brother can play football well. ( )
(3) Liu Tao and his sister have a skating lesson on Sunday. ( )
(4) Yang Ling wants to draw a blackboard newspaper. ( )
英语小镇居民档案大整理了!阅读材料,完成下列各题。
32.根据材料,将下列人物图片填在相应横线上。
A.B.C. D.
Helen: Gina is my best friend. She’s tall and thin. She has long hair. She is quiet. We often read books together.
Peter: I have a good friend. His name is Tony. He is tall and strong. He is funny. We always play football together.
Sam: Look! This is my good friend. His name is John. He is not tall. He is kind. He often helps me with English.
Kate: My good friend is Cindy. She has short hair. She is quiet and kind. We both like animal books and we often share.
33.根据材料,判断句子正(T)误(F)。
(1) Gina often helps Helen with English. ( )
(2) Peter and Tony always play football. ( )
(3) Cindy is kind and funny. ( )
34.仿照画线句子,根据图片和提示词完成Amy对好友Linda的介绍。
提示词:tall, thin, short hair, kind, play basketball
My name is Amy. ______ is my best friend. She is ______ and ______. She has ______. She is ____________. We ____________.
Match the reasons, events and suggestions to the emotions. 仿照例子,将情绪与产生的原因、事件和建议相配对。
Feeling Reasons (Why did you feel so ) Events (What happened ) Suggestions
excited Because I won the game at the school competition (竞赛). First, I played the game, next I knew I was winning. After that, I won! suggest next time, celebrate your victory(庆视胜利) and keep up the good work.
happy Because I got a kitten as a pet(宠物). 35 36
joyful Because I had fun at the park and ate cotton candy. 37 38
A.First, I rode a bike, next I had cotton candy, after that, I had a lot of fun!
B.First, I asked my parents for a pet, next they agreed, after that, I got a kitten!
C.I suggest next time, take good care of(照顾) your pet and enjoy the time.
D.I suggest next time, keep those happy moments(开心时刻) and thank your parents for the fun day.
阅读理解。
39.阅读短文,根据文意补全短文。
When you are feeling unhappy or forget how great you are, these are six ways to make you feel good about yourself.
Look in the mirror and say to yourself, “I am a special person and there’s no one in the world like me. I can do anything! ” It may not sound so good, but it really works!
. Helping others always makes you feel good.
. Be friendly to people you meet. Look for the good things in your friends and family.
Learn something new! Have you always wanted to decorate your own room or lean how to swim Go for it! New challenges(挑战) are fun and give you a sense of accomplishment(成就) when you have finished.
. Turn off the TV and let your imagination fly! Write your thoughts, dreams or anything you want! Writing always helps to express your feelings.
. We all need our family time. Talk with your Mum or Dad or maybe even your cousin.
A.Smile B.Read and start a diary
C. Stay with your family D.Do something nice for someone
40.选择正确的选项。
(1) How many ways are there to make you feel good about yourself in the passage ( )
A.five B.six C. four D.seven
(2) From the passage, when you are helping others, you will _____.( )
A.be sure B.be special C. feel worried D.feel nice
(3) Which can’t you do when you are feeling unhappy according to the passage ( )
A.Try to be kind to others. B.Learn something new.
C. Stay out alone. D.Try to write down anything you want.
(4) Which is the best title for the passage ( )
A.Do Your Best B.Ways to Feel Good about Yourself
C. It’s Never Too Late to Learn D.Always Smile to Your Life
睡觉前,Tom让机器人帮忙读一下今天朋友们发来的消息。阅读消息内容,完成下列各题。
Hi, Tom. I’m Kitty. On Sunday I have no classes. I do kung fu in the morning. And I play baseball with my friend in the afternoon.
Hello, Tom. I’m Kim. On Friday, I have a reading lesson. I’m not at home on Saturday. On Sunday morning I draw in the park.
Hi, Tom. I’m Linda. On Monday I go to school in the morning. I have art in the afternoon. We draw some pictures. They are beautiful. On Tuesday, we have English. Mr Zhang teaches us English. It’s so much fun.
41.根据消息内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Kitty has a maths class on Sunday. ( )
(2) Kim is at home on Saturday. ( )
(3) Mr Li teaches Linda English. ( )
(4) Kim draws on Friday morning. ( )
(5) Linda has art on Monday afternoon. ( )
42.根据消息内容,选择正确答案。
(1) Kitty ______ on Sunday morning. ( )
A.plays the erhu B.does kung fu C. makes things
(2) Kim has a reading lesson on ______. ( )
A.Wednesday B.Thursday C. Friday
(3) Linda has ______ on Monday and ______ on Tuesday. ( )
A.art; English B.science; PE C. IT; Chinese
学校在网站上组织海选“最受欢迎师生候选人”,Oliver推荐了自己最喜爱的老师和同学,我们一起看看吧!
43.将三个段落按逻辑重新排序,将数字写在段落开头的圆圈中。
(1) Li Chen is my favourite classmate (同学) in this new school. He has glasses. He likes reading and thinking. He can answer difficult questions in the class. He is very clever. He knows a lot, such as the animals, plants, the sun, the earth and the moon. He is also the first classmate that I know in this new school. He helps me a lot.
(2) Hello. I’m Oliver. I am in a new school. Today is a special day for us. We will vote (投票) for the most popular teacher and student. The candidates (候选人) are on the bulletin board. I check out all of them and select my favourite teacher and student.
(3) Mr Huang is my favourite teacher. He teaches music. He is old but very active. He can sing and dance well. He likes singing English songs in his class. He is very funny and his class is so interesting. All the students like him very much. Who is my favourite classmate
44.为文章选择最合适的标题:
A.My school B.My classmates C. My favourite teacher and classmate
45.阅读文本,用“√”勾出Oliver最喜欢的老师与同学。
(1) Who’s his favourite teacher
( ) active can sing well like dancing funny ( ) active can dance well like reading interesting class
(2) Who’s his favourite classmate
( ) like singing clever friendly second classmate he knows ( ) like thinking clever know a lot help others
46.请根据你的生活实际回答问题。
(1) Who’s your favourite teacher
(2) What’s he/ she like _
阅读短文,根据短文内容回答下面五个问题。
This is Jack’s first day of the new term (学期). He meets a girl at the school gate (大门).
“Nice to meet you, I’m Jack.” he says to the girl. The girl is happy to meet him and says, “Nice to meet you, too. I am Maria. ”
Now they are in their classroom. They see many things in it — desks, chairs, books, pencil boxes, schoolbags and some flowers. “What a nice classroom! I like it.” Maria says. “Yes, it is. I like it, too.” Jack says.
Then they hear (听见) the bell at 8:00 am. It’s time for class. A new teacher gets into the classroom. She wears a pair of glasses. “She must be our English teacher,” Jack says to Maria. “I think so.” Maria says.
“Hello, boys and girls!” the teacher says. “I’m Gina Brown. This is our first class. Let’s have English now.” They start their happy day.
47.Where does Jack meet Maria
48.What do Jack and Maria see in the classroom
49.Do they like their classroom
50.What does the teacher wear
51.What’s the teacher’s family name
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B A B 2.3 4 2 1 5
【导语】本文主要介绍马克斯和莉莉玩得开心的一天。
1.(1)句意:马克斯在等谁?A汤姆,B莉莉,C露西。根据“His tail wags softly—he is waiting for his friend Lily.”可知是在等莉莉,故选B。
(2)句意:莉莉带来了什么?A一个红色的球,B一把蓝色的雨伞,C一只黄色的风筝。根据“Lily comes with a red ball.”可知带了一个红色的球,故选A。
(3)句意:雨停后出现了什么?A一只蝴蝶,B一道彩虹,C一只鸟。根据“When the rain stops, a rainbow paints the sky.”可知是出现了彩虹,故选B。
2.根据“His tail wags softly—he is waiting for his friend Lily.”可知马克斯在等莉莉,符合第四幅图,排1。
根据“They run and chase the ball.”可知他们奔跑并追球,符合第三幅图,排2。
根据““Rain is coming!” Lily laughs.”可知下雨了,符合第一幅图,排3。
根据“Lily takes out a blue umbrella. Max stands under it with her.”可知马克斯和莉莉一起站在雨伞下,符合第二幅图,排4。
根据“When the rain stops, a rainbow paints the sky.”可知雨停后出现了彩虹,符合第五幅图,排5。
故答案为34215。
3.A C 4.F F T
【导语】本文介绍了莉莉的朋友萨拉及她们的学校生活。
3.(1)句意:萨拉什么样?A她很有礼貌。B他很高。C她很友善。根据“Her name is Sarah. She is polite.”,可知萨拉很有礼貌,故选A。
(2)句意:他们一天有多少节课?A两节。B四节。C六节。根据“We have four classes in the morning and two in the afternoon.”,可知他们一天有六节课,故选C。
4.(1)句意:杨先生是他们的音乐老师。根据“Our music teacher is Miss Yang.”,可知杨小姐是他们的音乐老师,故答案为F。
(2)句意:莉莉最喜欢的食物是汉堡包。根据“My favourite food is bread.”,可知莉莉最喜欢的食物是面包,故答案为F。
(3)句意:他们可以在周末打乒乓球。根据“We both (都) like the weekend, because we can play ping-pong together on the weekend.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
5.C 6.B 7.A 8.C
【导语】本文描述了担忧的情绪。
5.句意:第二页的最佳图片是什么?根据“Worry is a feeling.”可知第二页描述的是担忧的情绪,图C是担忧,故选C。
6.句意:在第3页,作者谈到了_______件事情会让人担心的事情。A一,B二,C三。根据“For example, you may be worried before going to a new school or taking part in a competition”可知去新学校前或参加比赛前感到担心,两件事。故选B。
7.句意:如果你(你们)担心什么,你(你们)不能______。A去一所新学校,B告诉你父母和朋友,C做一些有趣的事情。根据“If you are worried about something, you can tell your parents and friends. They will help you. You can also do something fun to get better.”可知如果对某事感到担心,可以告诉父母或朋友,也可以做些感兴趣的事情,故选A。
8.句意:完成这本图画书第1页的标题。哪一个是正确的?A兴奋,B开心,C担忧。图片中的人紧皱眉头,表示担忧,故选C。
9.A 10.面对 11.angry 12.talk about it with parents or teachers listen to music or do some sports play with friends or read books 13.listen to music
【导语】本文主要讲了我们在不同的时间有不同的感受。我们可以做不同的事情来分享和面对自己的感受。
9.根据We have different feelings and that is how life is. We can do different things to share (分享) and face the feelings.我们有不同的感受,生活就是这样。我们可以做不同的事情来分享和面对自己的感受。可知是让我们享受不同的感情。A让我们享受感情吧。B有时候我们很开心。故选A。
10.根据When (在……时候) we’re sad, we can think about happy time. When we’re worried, we can talk about it with parents or teachers. When we’re angry, we can listen to music or do some sports. When we’re bored (无聊的), we can play with friends or read books. 当我们难过的时候,我们可以想想快乐的时光。当我们担心的时候,我们可以和家长或老师谈谈。当我们生气的时候,我们可以听音乐或做一些运动。当我们无聊的时候,我们可以和朋友一起玩或者读书。可知face的意思是面对,故答案为面对。
11.根据汉语提示可知mad意思是“气愤的”。文中句子When we’re angry, we can listen to music or do some sports. 当我们生气的时候,我们可以听音乐或做一些运动。可知angry的意思是生气的。因此mad的近义词是angry,故答案为angry。
12.②根据When we’re worried, we can talk about it with parents or teachers. 可知当我们担心的时候,我们可以和家长或老师谈谈。故答案为talk about it with parents or teachers。
③根据When we’re angry, we can listen to music or do some sports. 可知当我们生气的时候,我们可以听音乐或做一些运动。故答案为listen to music or do some sports。
④根据When we’re bored (无聊的), we can play with friends or read books. 可知我们无聊的时候,我们可以和朋友一起玩或者读书。故答案为play with friends or read books。
13.句意:当我难过的时候,我可以________。此题答案不唯一,可以写当我难过的时候,我可以听音乐。听音乐listen to music,动词短语。can后接动词原形,故答案为listen to music。
14.;;; 15.C B D A
【导语】本文主要介绍了各种心情。
14.图片是一只狗躺在地上发呆,可知它很无聊,文中第一段单词bored无聊的,与图片相符,故答案为。
图片是一张笑脸,文中最后一段单词happy快乐的,与图片相符,故答案为。
图片是一张生气的脸,文中第三段单词angry生气的,与图片相符,故答案为。
图片是一张难过的脸,文中第二段单词sad难过的,与图片相符,故答案为。
15.句意:当你(们)无聊的时候,__________。根据“When you are bored, you look grey.”可知当你(们)无聊的时候,你(们)看起来毫无趣味。选项C“你(们)看起来毫无趣味”符合原文,故选C。
句意:当你(们)感到难过的时候,_________。根据“Sometimes I feel sad. It’s all blue, just like a rainy day.”可知难过的时候一切都变得很忧郁,就像雨天一样。选项B“一切都是忧郁的”符合原文,故选B。
句意:当你(们)感到生气的时候,_________。根据“When you are angry, you want to scream(尖叫). Even the clothes look angry.”可知生气的时候,就连衣服看起来都很生气。选项D“甚至衣服看起来也生气”符合原文,故选D。
句意:当你(们)感到开心的时候,_________。根据“When you are happy, the world is like bright yellow.”可知开心的时候,世界都变得很明亮。选项A“世界就像明亮的黄色”符合原文,故选A。
16.B A D C 17.A
【导语】本文主要描述了迈克的一周日常。
16.根据“On Tuesday, I sing songs in music (音乐) class.”可知周二唱歌,Tuesday周二,故选B。
根据“On Wednesday, we make robots.”可知周三制作机器人,make robots制作机器人,故选A。
根据“On Thursday, we read books in the library (图书馆).”可知周四看书,read books看书,故选D。
根据“I go swimming on Friday.”可知周五去游泳,Friday周五,故选C。
17.句意:我周末_____。A去农场,B去游泳。根据“And I go to the farm with my family on weekends.”可知迈克周末去农场,故选A。
18.Chinese 19.Music 20.Thursday 21.English 22.visit
【导语】本文介绍欣欣的课程表和周末安排。
18.根据“We have maths, Chinese and English on Tuesday. ”可知欣欣周二有数学,语文和英语课。故答案为Chinese。
19.根据“We have English every day. We have two music classes every week.”可知欣欣每天都有英语课。每周都有两节音乐课。英语课已经给出,该处填音乐课,故答案为Music。
20.根据一周的时间顺序,可知该处是星期四,Thursday星期四,故答案为Thursday。
21.根据“We have English every day. ”可知欣欣每天都有英语课。故答案为English。
22.根据“At the weekend, I often visit my grandpa and grandma.”可知周末,欣欣经常去看望她的爷爷奶奶。故答案为visit。
23.F F F T F 24.hard-working
【导语】本文介绍了莉莉的朋友玛丽和在玛丽的学校做的事情。
23.(1)句意:今天是星期天。根据“Saturday”,可知今天是星期六,故答案为F。
(2)句意:玛丽经常在周末做作业。根据“She likes reading. She often reads books on the weekend.”,可知玛丽经常在周末看书,故答案为F。
(3)句意:学校图书馆很大。莉莉在那里借了两本故事书。根据“In the morning, we visit the school library. It’s so big. There are many books in it. I borrow (借) two science books there.”,可知借的是科学书,故答案为F。
(4)句意:莉莉最喜欢牛肉。它很美味!根据“Beef is my favourite food. It’s so delicious!”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(5)句意:午饭后,她们在操场上打篮球。根据“After lunch, we play football on the playground.”,可知是踢足球,故答案为F。
24.句意:玛丽是一个漂亮的,______和聪明的女孩。根据“She is pretty and hard-working. She’s clever, too.”,可知玛丽是一个漂亮的,勤奋的和聪明的女孩,故答案为hard-working。
25. 26.The U.K. The capital city is London. The U.S. The flag has stars and stripes.
【导语】本文主要介绍了李涛来自不同国家的朋友以及每个国家的特点。
25.根据“My name is Li Tao. I live in China. Tian’anmen Square is famous.”可知李涛来自中国,天安门广场是著名的。
根据“Tess lives in Canada. The flag of Canada is interesting. There’s a red leaf on it.”可知苔丝住在加拿大。加拿大的国旗里面有一片红色的叶子。
根据“Betty is from the U.K. Big Ben is in the U.K. It’s very famous.”可知贝蒂来自英国,大本钟是著名的。
根据“John lives in Australia. He likes kangaroos very much.”可知约翰来自澳大利亚,袋鼠是著名的动物。
根据“I also have a friend from the U.S. His name is Tom. The capital city of the U.S. is Washington, D.C. The White House is there.”可知汤姆来自美国,白宫在美国。
故答案为。
26.根据提示和常识本题可写成句子:英国 首都城市是伦敦。美国 国旗有星星和条纹。The U.K.英国,the capital city,London伦敦,句子写成The capital city is London. The U.S.美国,flag国旗,stars and stripes星星和条纹,句子写成The flag has stars and stripes.故答案为The U.K.;The capital city is London.;The U.S.;The flag has stars and stripes.
27.B C A 28.F T F F 29.Yes, he is. They often read books and play football.
【导语】本文主要介绍了约翰的个人信息,学习的科目,午餐的喜好和朋友吴彬彬。
27.根据“My name is John. I have a good friend. His name is Wu Binbin.”可知本段介绍的是朋友吴彬彬,B符合题意,故选B。
根据“I go to school from Monday to Friday. I have many classes.”可知本段介绍的是约翰的课,C符合题意,故选C。
根据“I eat lunch at school. I like salad very much.”可知本题介绍的是约翰对于午餐食物的喜好,A符合题意,故选A。
28.(1)句意:吴彬彬擅长英语。根据“He is good at Chinese.”可知吴彬彬擅长语文,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:约翰在周五有语文,音乐,美术和体育。根据“I have Chinese, music, art and PE on Friday.”可知约翰在周五有语文,音乐,美术和体育。句子和短文相符合,故答案为T。
(3)句意:约翰不喜欢牛肉和鸡肉。根据“I don’t like beef but chicken is OK.”可知约翰不喜欢牛肉,鸡肉还可以,句子和短文不符,故答案为F。
(4)句意:沙拉是约翰最喜欢的蔬菜。根据“Onions are my favourite vegetable.”可知洋葱是约翰最喜欢的蔬菜,句子和短文不相符,故答案为F。
29.(1)句意:吴彬彬是有礼貌的吗?根据“He is very polite.”可知吴彬彬非常有礼貌,故答案为Yes, he is.
(2)句意:约翰和吴彬彬在周末做什么?根据“We often read books and play football on the weekend.”可知他们周末读书踢足球。故答案为They often read books and play football.
30.(1)-(5) aecbd 31.F F F T
【导语】本文主要描述了孩子们的个人能力。
30.(1)根据“Helen: No, I can’t. But I can play the piano.”可知海伦会弹钢琴,图a是弹钢琴,故连a;
(2)根据“Yang Ling: I can sing.”可知杨凌会唱歌,图e是唱歌,故连e;
(3)根据“Yang Ling: What can Mike do Helen: No. But he can play football very well.”可知迈克会踢足球,图c是踢足球,故连c;
(4)根据“Helen: Look! Liu Tao is coming. What can he do Yang Ling: He can skate. ”可知刘韬会滑冰,图b是滑冰,故连b;
(5)根据“Yang Ling: And who can draw in our class I want to draw a blackboard newspaper(黑板报). Helen: David.”可知大卫会画画,图d是画画,故连d;
故答案为(1)-(5) aecbd。
31.(1)句意:海伦的妈妈不会弹钢琴。根据“Helen: No, I can’t. But I can play the piano. And my mother can play the piano, too.”可知海伦的妈妈会弹钢琴,句子不符合原文,故答案为F。
(2)句意:杨凌的哥哥(弟弟)足球踢得很好。根据“Helen: No. But he can play football very well. Can your brother play football Yang Ling: No, he can’t.”可知杨凌的哥哥(弟弟)不会踢足球,句子不符合原文,故答案为F。
(3)句意:刘韬和他的姐姐(妹妹)星期天有一节滑冰课。根据“Yang Ling: He can skate. He and his sister have a skating lesson on Saturday.”可知刘韬和姐姐(妹妹)星期六有滑冰课,句子不符合原文,故答案为F。
(4)句意:杨凌想画一张黑板报。根据“Yang Ling: And who can draw in our class I want to draw a blackboard newspaper(黑板报).”可知句子符合原文,故答案为T。
32.A C D B 33.F T F 34.范文:
My name is Amy. Linda is my best friend. She is tall and thin. She has short hair. She is kind. We often play basketball together.
【导语】本文主要介绍了小镇居民的档案信息。
32.(1) 句意:Gina是我最好的朋友。她又高又瘦。她有长头发。她很安静。我们经常一起读书。图片A中的女孩又高又瘦,有长头发,是Gina,故选A。
(2) 句意:我有一个好朋友。他的名字叫Tony。他又高又壮。他很有趣。我们经常一起踢足球。图片C中的男孩又高又壮,是Tony,故选C。
(3) 句意:看!这是我的好朋友。他的名字叫John。他不高。他很善良。他经常帮我学英语。图片D中的男孩不高,是John,故选D。
(4) 句意:我的好朋友是Cindy。她有短头发。她既安静又善良。我们都喜欢动物书籍并且我们经常分享。图片B中的女孩有短头发,是Cindy,故选B。
33.(1) 句意:Gina经常帮Helen学英语。根据文中对Gina的描述“We often read books together.”可知Gina和Helen经常一起读书,不是经常帮Helen学英语,故答案为F。
(2) 句意:Peter和Tony总是踢足球。根据文中对Tony的描述“We always play football together.”可知Peter和Tony总是一起踢足球,故答案为T。
(3) 句意:Cindy既善良又有趣。根据文中对Cindy的描述“She is quiet and kind.”可知Cindy既安静又善良,故答案为F。
34.题干解读:该题目要求以Amy的名义介绍好朋友Linda。可以写一写Linda的长相特点和经常一起做的事情等。注意文章为一般现在时态,单词和句子数量要符合要求。
参考词汇和句型:
参考词汇:tall 高的,thin 瘦的,short hair 短头发,kind 善良的,play football 踢足球
参考句型:She is… ;She has…;We…
35.B 36.C 37.A 38.D
【导语】本文主要写了情绪与产生的原因、事件和建议。
35.根据表格中的原因“Because I got a kitten as a pet.”因为我养了一只小猫当宠物。可知事件是B选项“首先,我问我的父母要一只宠物,然后他们同意了,之后,我得到了一只小猫!”符合题意,故选B。
36.根据表格中,这一格要填的是关于可以养猫的“Suggestions”建议,所以C选项“我建议下次,好好照顾你的宠物,享受这段时光。”符合题意,故选C。
37.根据表格中的原因“Because I had fun at the park and ate cotton candy.”因为我在公园玩得很开心,还吃了棉花糖。可知事件是A选项“首先,我骑自行车,然后我吃棉花糖,之后,我玩得很开心!”符合题意,故选A。
38.根据玩得很开心是事件可知D选项“我建议下次,保留那些快乐的时刻,感谢你的父母给了你快乐的一天。”符合题意,故选D。
39.D A B C 40.B D C B
【导语】本文主要讲述了如何感觉更好的方式。
39.①由“Helping others always makes you feel good.”可知此处应该填为其他人做一些好事,选项D为其他人做一些好事,符合句意,故选D。
②由“Be friendly to people you meet.”可知要对遇到的其他人友好一些,选项A微笑,符合句意,故选A。
③由“Write your thoughts, dreams or anything you want!”可知要写下一些东西,选项B读并且写一篇日记,符合句意,故选B。
④由“We all need our family time.”可知我们需要家庭时间,选项C和你的家人待在一起,符合句意,故选C。
40.(1)句意:在文章中有多少方法可以让你对自己感觉良好?A5,B6,C7,D8,由“these are six ways to make you feel good about yourself.”可知有六种方式,故选B。
(2)句意:从文章中可以看出,当你帮助别人时,你会______。A很确定,B很特殊,C感到担心,D感到不错,由“ Helping others always makes you feel good.”可知帮助别人会感到不错,故选D。
(3)句意:根据文章,当你感到不快乐时,你不能做什么?A努力对其他人和蔼,B学一些新的东西,C独自待着,D努力写下你想要的一些东西,由“We all need our family time.”可知要和家人待在一起,故选C。
(4)句意:下列哪一个是文章的最佳标题?A做好自己,B自我感觉良好的方法,C学习永远不会太晚,D总是微笑面对生活,由“these are six ways to make you feel good about yourself.”可知全文是讲述自我感觉良好的方法,故选B。
41.F F F F T 42.B C A
【导语】本文主要介绍了凯蒂,金和琳达的学习课程。
41.(1)句意:凯蒂在周日有一节数学课。根据“On Sunday I have no classes. ”可知凯蒂周日没有课,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:在周六,金在家。根据“I’m not at home on Saturday.”可知周六金不在家,句子和短文不符,故答案为F。
(3)句意:李先生教琳达英语。根据“Mr Zhang teaches us English. ”可知张先生教琳达英语,句子和短文不符,故答案为F。
(4)句意:金在周五上午画画。根据“On Sunday morning I draw in the park.”可知金周日上午画画,句子和短文不符,故答案为F。
(5)句意:琳达在周一下午有美术课。根据“I have art in the afternoon.”可知琳达周一下午有美术课,句子和短文相符,故答案为T。
42.(1)句意:凯蒂在周日上午练功夫。A拉二胡,B练功夫,C制作东西,根据“I do kung fu in the morning.”可知凯蒂在周日上午练功夫,故选B。
(2)句意:金在周五有阅读课。A周三,B周四,C周五,根据“On Friday, I have a reading lesson.”可知金在周五有阅读课,故选C。
(3)句意:琳达在周一有美术课,在周二有英语课。A美术;英语;B科学;体育;C计算机课;语文课;根据“On Monday I go to school in the morning. I have art in the afternoon.”和“On Tuesday, we have English.”可知琳达周一有美术课,周二有英语课,故选A。
43.3 1 2 44.C 45.(1) 第一幅图的括号内打√
(2) 第二幅图的括号内打√ 46.My favourite teacher is Mr Wang. (答案不唯一) He likes reading books. (答案不唯一)
【导语】本文主要介绍了Oliver最喜欢的老师和同学。
43.通过阅读第(2)段可知,首先Oliver介绍学校的海选“最受欢迎师生候选人”活动,故答案为1;
通过阅读第(3)段可知,Oliver介绍自己最喜欢的老师黄老师的个人情况,并在最后问谁是他最喜欢的同学,故答案为2;
通过阅读第(1)段可知,Oliver回答李晨是他最喜欢的同学,并介绍了李晨的个人情况,故答案为3;
故答案为312。
44.A我的学校,B我的同学,C我最喜欢的老师和同学。通过阅读全文可知本文主要介绍了Oliver最喜欢的老师和同学,选项C符合题意,故选C。
45.(1) 谁是他最喜欢的老师?根据文中对黄老师的描述“He is old but very active. He can sing and dance well. He likes singing English songs in his class. He is very funny and his class is so interesting.”可知黄老师是年老但很活跃的,他唱歌和跳舞都很好,他很有趣,他的课也很有趣,第一张图是一个老人,后面的描述与原文相符,故答案为第一幅图的括号内打√。
(2) 谁是他最喜欢的同学?根据文中对李晨的描述“He has glasses. He likes reading and thinking. He can answer difficult questions in the class. He is very clever. He knows a lot, such as the animals, plants, the sun, the earth and the moon. He is also the first classmate that I know in this new school. He helps me a lot.”可知李晨戴着眼镜,他喜欢阅读和思考,他很聪明,知道很多事情,而且还乐于助人,第二张图是一个戴眼镜的男孩,后面的描述与原文相符,故答案为在第二幅图的括号内打√。
46.(1) 句意:谁是你最喜欢的老师?根据实际情况回答,答案不唯一。答语可为:我最喜欢的老师是王老师。句子是一般现在时,主语是第三人称单数my favourite teacher 我最喜欢的老师,be动词用is,Mr Wang 王老师,故答案为My favourite teacher is Mr Wang.
(2) 句意:他/她喜欢什么?根据实际情况回答,答案不唯一。答语可为:他喜欢读书。like doing sth.喜欢做某事,句子是一般现在时,主语是第三人称单数he,谓语动词要用like的第三人称单数形式likes,like doing sth.喜欢做某事,read books 读书,read要用动名词形式reading,故答案为He likes reading books.
47.At the school gate. 48. They see desks, chairs, books, pencil boxes, schoolbags and some flowers. 49.Yes, they do. 50.She wears a pair of glasses. 51.Her family name is Brown.
【导语】本文主要介绍杰克和玛利亚新学期第一天上学的所见所闻。
47.句意:杰克在哪里遇到了玛利亚?根据“He meets a girl at the school gate (大门).”可知是在学校门口,故答案为At the school gate.
48.句意:杰克和玛利亚在教室里看到了什么?根据“They see many things in it — desks, chairs, books, pencil boxes, schoolbags and some flowers.”可知他们看见了很多东西—书桌,椅子。书,铅笔盒,书包和一些花。故答案为They see desks, chairs, books, pencil boxes, schoolbags and some flowers.
49.句意:他们喜欢他们的教室吗?根据“Yes, it is. I like it, too.”可知应做肯定回答,故答案为Yes, they do.
50.句意:老师穿(戴)着什么?根据“She wears a pair of glasses.”可知老师戴着一副眼镜,故答案为She wears a pair of glasses.
51.句意:老师的姓氏是什么?根据“I’m Gina Brown.”可知是布朗,故答案为Her family name is Brown.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录