【期中考点培优】专题16 阅读理解-判断-2025-2026学年五年级英语上册期中复习考点培优人教版(PEP)(2024)(含答案解析)

文档属性

名称 【期中考点培优】专题16 阅读理解-判断-2025-2026学年五年级英语上册期中复习考点培优人教版(PEP)(2024)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 428.4KB
资源类型 试卷
版本资源 人教版(PEP)
科目 英语
更新时间 2025-11-01 19:52:11

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期中复习考点培优人教版(PEP)
(2024)专题16 阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,判断下列句子是(T)否(F)正确。
Hello, I’m Tom. This week is very busy for me. On Monday, it’s sunny. I go to school and have a math class. On Tuesday, I read English books at home. On Wednesday, I play ping-pong with my classmates. On Thursday, it’s rainy. I watch a movie at home. On Friday, I do my homework and clean my room. On Saturday, I go to the park with my parents. On Sunday, I play computer games.
1.It’s sunny on Monday. ( )
2.Tom plays football on Wednesday. ( )
3.Tom watches a movie on Thursday. ( )
4.Tom goes to the zoo on Saturday. ( )
5.Tom plays computer games on Sunday. ( )
根据短文内容,判断正(T)误(F)。
Hello, I’m Lucy. I have a new classmate. His name is Tom. He is from America. He is 11 years old. Tom is a tall boy. He has big eyes and short hair. He is very funny. He often tells us interesting stories in class. He is also hard-working. He always finishes his homework on time. Tom is polite too. He says “hello” to teachers and classmates every morning. We all like him.
6.Tom is Lucy’s new classmate. ( )
7.Tom is from Canada. ( )
8.Tom is short. ( )
9.Tom is funny and hard-working. ( )
10.Tom is polite. ( )
阅读短文,根据短文内容,做出判断,正确的用“T”,错误的用“F”表示。
Jane and Nancy are good friends. They are English girls. They speak English.
Jane is thirteen years old. She can dance. Nancy is twelve. She can’t dance, but she can sing. She can sing many Chinese songs.
On Sundays, they play with their friends. They play different games. Some like basketball, some like singing and dancing, some like riding bikes and some like flying kites. They are happy.
11.Jane and Nancy are sisters. ( )
12.Jane is 13, and Nancy is 12. ( )
13.Jane and Nancy both can dance. ( )
14.They play with their friends on Saturdays and Sundays. ( )
15.Some of them like singing and dancing. ( )
根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
Our Hobbies
Tom, Lily and Bob are good friends. They have different hobbies.
Tom likes taking photos. On weekends, he often goes to the park or the zoo to take pictures of the beautiful scenery (风景) and lovely animals. He has a good camera(相机) and he is learning how to take better photos.
Lily loves reading. She has a lot of books at home. She reads storybooks, science (科学) books. Reading makes her smart (聪明的) and she can always share interesting stories with her friends.
Bob’s hobby is playing chess. He often plays chess with his father. Sometimes he also plays with his friends after school. He thinks playing chess can make him think more carefully (细心).
Although they have different hobbies, they all enjoy it very much.
16.Tom likes taking photos. ( )
17.Lily’s hobby is reading. ( )
18.Bob plays chess with his father and classmates. ( )
19.They have the same (相同的) hobby. ( )
20.Their hobbies are all interesting (有趣的). ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
I have four good friends. They are Tim, Mike, Amy and Jenny. They have different hobbies. Guess! What are my friends’ hobbies
One of them can sing very well. One likes making model planes. One is good at playing football and one likes riding a bike. Tim and Amy don’t like making model planes. Jenny and Amy don’t like singing. Mike and Jenny can’t ride a bike or play football. Tim isn’t good at singing or riding a bike.
21.My friends have different hobbies. ( )
22.Tim likes riding a bike. ( )
23.Amy likes playing football. ( )
24.Mike likes singing. ( )
25.Jenny likes making model planes. ( )
阅读对话,判断正(T)误(F)。
Zhang Peng: Tom, can you do any kung fu
Tom: No, I can’t.
Zhang Peng: Can you sing English songs
Tom: Sorry, I can’t.
Zhang Peng: Can you play the pipa
Tom: No, I can’t.
Zhang Peng: What can you do
Tom: I can swim.
Zhang Peng: Great! Can you play football
Tom: Yes, I can.
26.Tom can do some kung fu. ( )
27.Tom can’t sing English songs. ( )
28.Tom can play the pipa. ( )
29.Tom can swim. ( )
30.Tom can’t play football. ( )
阅读文章,判断正(T)误(F)。
Mike and John had a problem. They didn’t agree on their school project. Mike wanted to clean up the park, but John wanted to go to the children’s centre. Mike felt sad, and John was worried.
Chen Jie had an idea: “Why not do both I can help!” Mike and John thought it was a good idea.They worked together. First, they cleaned up the park in the morning. Then, they went to the children’s centre in the afternoon. Everyone was happy.
Problems are like puzzles (谜题). When you feel worried or sad, talking to others can help you find a solution (解决办法). Working together often makes problems easier!
31.Mike and John agreed on their school project. ( )
32.Mike felt sad at first. ( )
33.Chen Jie suggested doing both activities. ( )
34.They went to the children’s centre in the morning. ( )
35.Working together can help solve problems. ( )
Read and answer. 阅读理解。根据内容判断,正确的写“T”,错误的写“F”。
I have different (不同的) feelings. Some are good. Some are not.
I’m sad when I’m sick. But I’m happy when my mother stays with me and takes good care of me. I’m sad when my toy is broken. But I’m happy when my father fixes (修理) it. I’m afraid when I meet a big dog on the road. But I’m brave when I save (救) a bird from it. I’m tired when I swim every day. But I’m excited when I win the game.
Things always happen. Sometimes they are good. Sometimes they are not. But that is how life is. And that is how we grow up.
36.All feelings are good. ( )
37.I’m happy when my mother stays with me. ( )
38.I’m not afraid when I meet a big dog. ( )
39.Things are always good. ( )
40.We all have different feelings. ( )
老师发现大家有不同的情绪,便带领同学们一起阅读学校宣传栏“情绪管理”板块。判断同学们讨论的话与宣传栏内容是(T)否(F)相符。
What can I do when I feel…
sad listen to music play with friends play with toys
angry play sport read books sing songs
tired eat or drink sleep enjoy the view (风景)
It’s okay to have different feelings. If (如果) you don’t feel so good, you can do something and make yourself feel better.
41. : There are some good feelings on the blackboard. ( )
42. : When (当……时) I’m angry, I can sing a song. ( )
43.: When I’m tired, I can play sport. ( )
44. : Listening to music can make me happy. ( )
45. : We can have different feelings. ( )
根据短文内容,判断正(T)误(F)。
Hello! I’m Amy. I have a happy week. On Monday, I go to school. I have English, Maths and PE. On Tuesday, I play football with my friends after school. On Wednesday, I read books in the library. On Thursday, I do my homework at home. On Friday, I watch TV in the evening. On Saturday, I go swimming with my father. On Sunday, I have a picnic with my family in the park.
46.Amy has a busy week. ( )
47.Amy has Chinese on Monday. ( )
48.Amy plays football on Tuesday. ( )
49.Amy reads books on Wednesday. ( )
50.Amy goes swimming on Sunday. ( )
某学校正在招聘语文教师。阅读招聘广告,判断句子正(T)误(F)。
51.The school needs Chinese teachers. ( )
52.The teachers can speak Chinese. ( )
53.The teachers work five days a week. ( )
54.The school is behind Renmin Park. ( )
55.People can send the school an email at 136@***. com. ( )
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.T 2.F 3.T 4.F 5.T
【导语】本文介绍汤姆的一周。
1.句意:星期一是晴朗的。根据“On Monday, it’s sunny. ”可知星期一是晴朗的。句子与原文相符,故答案为T。
2.句意:星期三汤姆踢足球。根据“On Wednesday, I play ping-pong with my classmates. ”可知星期三汤姆和同学打乒乓球。句子与原文不符,故答案为F。
3.句意:星期四汤姆看电影。根据“On Thursday, it’s rainy. I watch a movie at home.”可知星期四下雨了,汤姆在家看电影。句子与原文相符,故答案为T。
4.句意:星期六汤姆去动物园。根据“On Saturday, I go to the park with my parents.”可知星期六汤姆和父母去公园。句子与原文不符,故答案为F。
5.句意:星期日汤姆玩电脑游戏。根据“On Sunday, I play computer games.”可知星期日汤姆玩电脑游戏。句子与原文相符,故答案为T。
6.T 7.F 8.F 9.T 10.T
【导语】本文主要介绍汤姆的个人信息和性格等。
6.句意:汤姆是露西的新同学。根据“I have a new classmate. His name is Tom.”可知汤姆是露西的新同学,故答案为T。
7.句意:汤姆来自加拿大。根据“He is from America.”可知汤姆来自美国,故答案为F。
8.句意:汤姆是矮的。根据“Tom is a tall boy.”可知汤姆是高的,故答案为F。
9.句意:汤姆是有趣的和勤劳的。根据“He is very funny. He often tells us interesting stories in class. He is also hard-working.”可知汤姆是有趣的和勤劳的,故答案为T。
10.句意:汤姆是有礼貌的。根据“Tom is polite too.”可知汤姆是有礼貌的,故答案为T。
11.F 12.T 13.F 14.F 15.T
【导语】本文介绍了个人能力和兴趣爱好。
11.句意:简和南茜是姐妹。根据“Jane and Nancy are good friends.”,可知简和南茜是好朋友,故答案为F。
12.句意:简13岁,南茜12岁。根据“Jane is thirteen years old. Nancy is twelve.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
13.句意:简和南茜都会跳舞。根据“Jane is thirteen years old. She can dance. Nancy is twelve. She can’t dance, but she can sing.”,可知简会跳舞,南茜不会跳舞,故答案为F。
14.句意:她们星期六和星期天和朋友玩。根据“On Sundays, they play with their friends.”,可知她们星期天和朋友玩,故答案为F。
15.句意:他们中的一些人喜欢唱歌跳舞。根据“Some like basketball, some like singing and dancing, some like riding bikes and some like flying kites.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
16.T 17.T 18.F 19.F 20.T
【导语】本文主要介绍了汤姆、莉莉和鲍勃的爱好。
16.句意:汤姆喜欢拍照。根据“Tom likes taking photos.”可知题干与原文相符,故答案为T。
17.句意:莉莉的爱好是阅读。根据“Lily loves reading.”可知题干与原文相符,故答案为T。
18.句意:鲍勃和他的爸爸以及同学们下棋。根据“He often plays chess with his father. Sometimes he also plays with his friends after school. ”可知鲍勃和他的爸爸以及朋友下棋,故答案为F。
19.句意:他们有相同的爱好。根据“Tom, Lily and Bob are good friends. They have different hobbies.可知他们的爱好不同,故答案为F。
20.句意:他们的爱好都很有趣。根据短文内容可知他们的爱好都很有趣,故答案为T。
21.T 22.F 23.F 24.T 25.T
【导语】本文主要介绍了我的四个朋友的兴趣爱好。
21.句意:我的四个朋友有不同的爱好。根据“They have different hobbies. ”可知他们有不同的爱好,句子和短文内容相符,故答案为T。
22.句意:缇姆喜欢骑自行车。根据“Tim and Amy don’t like making model planes.Tim isn’t good at singing or riding a bike.”可知缇姆不喜欢制作飞机模型,不擅长唱歌和骑自行车,他应该是喜欢踢足球,句子和短文内容不符,故答案为F。
23.句意:艾米喜欢踢足球。根据“Tim and Amy don’t like making model planes. Jenny and Amy don’t like singing. ”可知艾米不喜欢制作飞机模型和唱歌,根据2题解析可知,缇姆喜欢足球,艾米应该是喜欢骑自行车,句子和短文内容不符,故答案为F。
24.句意:迈克喜欢唱歌。根据“Jenny and Amy don’t like singing. Tim isn’t good at singing or riding a bike.”可知珍妮和艾米不喜欢唱歌,缇姆不擅长唱歌,迈克应该是喜欢唱歌,句子和短文内容相符,故答案为T。
25.句意:珍妮喜欢制作飞机模型。根据“Jenny and Amy don’t like singing. Mike and Jenny can’t ride a bike or play football. ”可知珍妮不喜欢唱歌,骑自行车和踢足球,应该是喜欢制作飞机模型,句子和短文内容相符,故答案为T。
26.F 27.T 28.F 29.T 30.F
【导语】本文讨论了个人能力。
26.句意:汤姆会功夫。根据“Zhang Peng: Tom, can you do any kung fu Tom: No, I can’t.”,可知汤姆会功夫,故答案为F。
27.句意:汤姆不会唱英文歌。根据“Zhang Peng: Can you sing English songs Tom: Sorry, I can’t.”,可知题干与对话相符,故答案为T。
28.句意:汤姆会弹琵琶。根据“Zhang Peng: Can you play the pipa Tom: No, I can’t.”,可知汤姆会弹琵琶,故答案为F。
29.句意:汤姆会游泳。根据“Tom: I can swim.”,可知题干与对话相符,故答案为T。
30.句意:汤姆不会踢足球。根据“Zhang Peng: Great! Can you play football Tom: Yes, I can.”,可知汤姆会踢足球,故答案为F。
31.F 32.T 33.T 34.F 35.T
【导语】本文主要介绍解决对学校项目没有达成一致的问题。
31.句意:迈克和约翰对他们的学校项目达成一致。根据“They didn’t agree on their school project.”可知没有达成一致,故答案为F。
32.句意:迈克起初感到伤心。根据“Mike felt sad, and John was worried.”可知迈克感觉伤心,故答案为T。
33.句意:陈杰建议两个活动一起做。根据“Chen Jie had an idea: “Why not do both I can help!””可知陈杰建议两个活动一起做。故答案为T。
34.句意:他们在上午去儿童中心。根据“Then, they went to the children’s centre in the afternoon.”可知是下午去,故答案为F。
35.句意:合作可以解决问题。根据“Working together often makes problems easier!”可知合作可以解决问题,故答案为T。
36.F 37.T 38.F 39.F 40.F
【导语】本文主要介绍我在不同的情况下有什么不同的感受。
36.句意:所有的感受都是好的。根据文中句子“Some are good. Some are not.”可知一些感受是好的,一些不是好的。故答案为F。
37.句意:当我妈妈和我在一起时我很高兴。根据文中句子“But I’m happy when my mother stays with me and takes good care of me.”可知当妈妈和我在一起时我很高兴。故答案为T。
38.句意:当我遇到大狗时我不害怕。根据文中句子“I’m afraid when I meet a big dog on the road. ”可知当我遇到大狗时害怕。故答案为F。
39.句意:事情总是好的。根据文中句子“Sometimes they are good. Sometimes they are not.”可知事情有时是好的。有时不是好的。故答案为F。
40.句意:我们都有不同的感受。根据文中句子“I have different (不同的) feelings.”可知我有不同的感受,并没有说我们。故答案为F。
41.F 42.T 43.F 44.T 45.T
【导语】本文主要介绍人们在不好的感受时做一些事情来缓解情绪。
41.句意:黑板上有一些美好的感受。根据表格中“sad”和“angry”和“tired”可知不是美好的感受,故答案为F。
42.句意:当我生气时,我会唱歌。根据第二行表格“sing songs”可知是唱歌,故答案为T。
43.句意:当我累了时,我会运动。根据表格第三行,可知累了时会吃或喝,睡觉或欣赏风景,故答案为F。
44.句意:听音乐能使我开心。根据表格第一行,可知伤心时可以听音乐,故答案为T。
45.句意:我们会有不同的感受。根据“It’s okay to have different feelings.”可知我们会有不同的感受,故答案为T。
46.F 47.F 48.T 49.T 50.F
【导语】本文主要介绍艾米一周的活动。
46.句意:艾米有忙碌的一周。根据“I have a happy week.”可知有开心的一周,故答案为F。
47.句意:艾米周一有语文课。根据“On Monday, I go to school. I have English, Maths and PE.”可知周一有英语,语文和体育,故答案为F。
48.句意:艾米在周二踢足球。根据“On Tuesday, I play football with my friends after school.”可知周二放学后和朋友一起踢足球,故答案为T。
49.句意:艾米在周三读书。根据“On Wednesday, I read books in the library.”可知周三读书,故答案为T。
50.句意:艾米周日去游泳。根据“On Saturday, I go swimming with my father. On Sunday, I have a picnic with my family in the park.”可知是周六去游泳,周日去野餐,故答案为F。
51.T 52.T 53.T 54.F 55.F
【导语】本文是某校招聘语文老师的招聘广告,内容包括教师的能力要求,工作时间,校方的联系方式等。
51.句意:学校需要语文老师。根据“Chinese Teachers Wanted”,可知题干与短文相符,故答案为T。
52.句意:老师们会说中文。根据“Abilities: speak Chinese”,可知题干与短文相符,故答案为T。
53.句意:老师们一周工作五天。根据“Work time: 8:30 a.m. to 5:30 p.m. from Mon. to Fri.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
54.句意:学校在人民公园后面。根据“Address: No. 123, Green Road (beside Renmin Park)”,可知学校在人民公园旁边,故答案为F。
55.句意:人们可以给学校发邮件到。根据“Email: ”,可知不是136开头的邮箱,故答案为F。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录