江西省九江市2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题(原卷版+解析版,无听力原文及音频)

文档属性

名称 江西省九江市2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题(原卷版+解析版,无听力原文及音频)
格式 zip
文件大小 181.9KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-11-01 22:14:43

文档简介

九江市2024—2025学年度上学期期末考试
七年级英语试题卷
题号 —— 二 三 四 五 六 总分
得分
(温馨提示:请同学们认真答题,并将答案填写在答题卡上。考试时间:100分钟 试卷分数:100分)
一、听力测试。(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
现在是试听时间。请听一段对话,然后回答问题。
What is the boy going to buy
A.Some juice. B.Some oranges. C.Some apples.
答案是C。
A)请听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。听完每段对话后,你都将有10秒钟的时间回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。
1.What's the girl's last name
A.Green. B.Smith. C.Brown:
2.When does the girl have the art class
A.At 10:00. B.At 10:30. C.At 10:50.
3.Who is that man in black
A.Emma's father. B.Emma's uncle. C.Emma's cousin.
4.Where is the boy's cap
A.Under the chair. B. Under the desk. C.On the desk.
5.What does Tina mean
A.Her cousin has the same clothes as her sister.
B.The girl wears beautiful clothes.
C.She has two sisters.
B)请听下面2段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟,听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。
请听第1段材料,回答第6、7小题。
6. What's Li Hua's new school like
A.Small and dirty. B.Small but beautiful. C.Beautiful and clean.
7.Where is the classroom building
A.Behind the gym. B. In front of the library. C.Behind the library.
请听第2段材料,回答第8至第10小题。
8.What is Tim's favourite subject
A.Biology. B.Maths. C.History.
9. Why does Emma—like history best
A.Because it's easy. B.Because it's useful. C.Because it's interesting.
10. Who is Tim's history teacher
A.Mr. He. B.Mr. Zhou. C.Mr. Wang.
C)请听下面一段独白,根据独白内容完成下列句子,每个空格不超过3个单词。将答案填写到答题卡的相应位置。听独白前你将有50秒钟的时间阅读句子内容。独白读两遍。
11.There are clubs in Green School.
12.Zhang Yan wants to join the club.
13.Zhang Yan may be a good in the future.
14.Liu Lin usually with her grandpa.
15.Liu Lin wants to join the English club because she thinks it's to leam English.
二、单项填空。(本大题共8小题,每小题1分,共8分)
请阅读下面各小题,从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
1. I usually have ________ breakfast at home. I think it’s good for my health.
A. a B. an C. / D. the
【答案】C
【解析】
【详解】句意:我通常在家吃早餐。我认为这对我的健康有好处。
考查冠词。have breakfast“吃早餐”,固定短语。故选C。
2. I like ice-cream ________ I don’t like milk.
A. but B. and C. or D. because
【答案】A
【解析】
【详解】句意:我喜欢冰淇淋但是我不喜欢牛奶。
考查并列连词辨析。but但是;and和;or或者;because因为。根据“I like ice-cream...I don’t like milk.”可知,此处表示转折。故选A。
3. I like ________ and ________ for breakfast.
A. egg; milks B. eggs; milk C. egg; milk D. eggs; milks
【答案】B
【解析】
【详解】句意:我喜欢早餐吃鸡蛋和牛奶。
考查名词辨析。egg鸡蛋,可数名词,其复数形式为eggs;milk牛奶,不可数名词。第一空应用复数名词eggs,泛指类别;第二空应用不可数名词milk。故选B。
4. I want ________ healthy food every day.
A. eats B. eat C. to eat D. eating
【答案】C
【解析】
【详解】句意:我想每天吃健康的食物。
考查动词不定式。eats吃,动词eat的第三人称单数形式;eat吃,动词原形;to eat吃,动词eat的不定式形式;eating吃,动词eat的ing形式。根据want to do sth“想要做某事”,可知空格所填词为to eat,故选C。
5. — Excuse me. Is this ________ jacket
— No, it’s ________.
A. her; mine B. his; her C. hers; mine D. his; my
【答案】A
【解析】
【详解】句意:——打扰一下。这件夹克是她的吗?——不,它是我的。
考查代词辨析。her她的,形容词性物主代词;mine我的,名词性物主代词;his他的,形容词性/名词性物主代词;hers她的,名词性物主代词;my我的,形容词性物主代词。根据第一个空格后的名词“jacket”可知,空格上用形容词性物主代词,所以选项C不合适;第二个空格后没有名词,应填名词性物主代词,因此选项B和D都不合适。故选A。
6. —________ my hat
—It’s on your head.
A. Where’s B. Where are C. What’s D. Where
【答案】A
【解析】
【详解】句意:——我的帽子在哪里?——在你的头上。
考查特殊疑问句。where哪里;what什么。根据“It’s on your head.”可知询问帽子在哪里,主语是“my hat”,be动词用is,放于主语前,构成疑问句结构。故选A。
7. Thank you ________ your help.
A. of B. for C. at D. in
【答案】B
【解析】
【详解】句意:谢谢你的帮助。
考查介词辨析。of属于……的;for为了;at在;in在……里面。根据“Thank you...your help.”可知,此处表示谢谢你的帮助。考查固定搭配,Thank you for sth.“感谢某人……”,故选B。
8. —Are your pencils under the chair
—________. They’re in the pencil box.
A. No, it isn’t B. Yes, it is C. No, they aren’t D. Yes, they are
【答案】C
【解析】
【详解】句意:——你的铅笔在椅子下面吗? ——不,他们不在。它们在铅笔盒里。
考查一般疑问句。根据“Are your pencils under the chair ”以及“They’re in the pencil box.”可知,此处作否定回答,且主语是复数,回答中使用“they”。故选C。
三、完形填空。(本大题共26小题,每小题1分,共26分)
A)请先阅读下面短文,掌握其大意,然后从各小题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入相应空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
The Browns have a nice two-floor building. Now, let me ___9___ you something about it. On the ___10___ floor, there is a living room, a dining room and a kitchen. Look, Mr. Brown is ___11___ the newspaper (报纸) in the living room.His wife (妻子) is cooking dinner ___12___ the family in the kitchen. Their son is drinking ___13___ in the dining room. On the second floor, there are ___14___ bedrooms (卧室) and a study (书房). The big bedroom is for Mr. Brown and ___15___ wife. The ___16___ one is for Jim. Next to his bedroom is a ___17___. There ____18____ two desks and a computer in it. Jim usually plays games and ____19____ music on the computer.
There is a ____20____ behind their building. Mrs. Brown waters (浇水) the flowers there every day, so the flowers are really ____21____. Now Mrs. Brown is picking (采摘) some ____22____ in the garden. She will put the flowers in the living room.
The Browns like ____23____ house very much.
9. A. speak B. tell C. talk D. say
10. A. one B. first C. two D. second
11. A. reading B. looking C. watching D. seeing
12. A. to B. of C. in D. for
13. A. apples B. bananas C. milk D. bread
14. A. one B. two C. three D. four
15. A. my B. your C. his D. her
16. A. small B. big C. new D. large
17. A. study B. garden C. yard D. living room
18. A. has B. is C. have D. are
19. A. looks at B. listens to C. writes to D. plays with
20. A. garden B. school C. library D. supermarket
21. A. easy B. kind C. beautiful D. difficult
22 A. birds B. flowers C. trees D. fruits
23. A. her B. his C. their D. theirs
【答案】9. B 10. B 11. A 12. D 13. C 14. B 15. C 16. A 17. A 18. D 19. B 20. A 21. C 22. B 23. C
【解析】
【导语】本文主要介绍了布朗家两层楼的布局、用途及一家人正在做的事情。
【9题详解】
句意:让我告诉你一些关于它的事情。
speak说;tell告诉;talk交谈;say说,后面一般接说话的具体内容。根据“let me...you something about it.”可知,此句表达的意思是让我告诉你一些关于它的事情。tell sb. sth.意为“告诉某人某事”。故选B。
【10题详解】
句意:在一楼,有一个客厅、一个餐厅和一个厨房。
one一;first第一;two二;second第二。根据前面的“two-floor building”以及下文“On the second floor, there are … bedrooms (卧室) and a study (书房).”可知,这里介绍的是一楼的相关情况,first“第一”符合句意。故选B。
【11题详解】
句意:看!Brown先生正在客厅里读报纸。
reading阅读;looking看;watching观看;seeing看见。read newspaper 意为“看报纸”。故选A。
【12题详解】
句意:他的妻子正在厨房里为全家做晚饭。
to到;of……的;in在……里;for为,给。根据“cooking dinner … the family in the kitchen.”可知,这里应该是为家人做饭。for“为,给”符合句意。故选D。
【13题详解】
句意:他们的儿子在餐厅里喝牛奶。
apples苹果;bananas香蕉;milk牛奶;bread面包。根据空前“drinking”可知,此处应该是喝牛奶。故选C。
【14题详解】
句意:在二楼,有两个卧室和一个书房。
one一;two二;three三;four四。根据“The big bedroom is for Mr. Brown and … wife. The … one is for Jim.”可知,应该是有两个卧室。故选B。
【15题详解】
句意:大卧室是布朗先生和他的妻子的。
my我的;your你(们)的;his他的;her她的。根据“The big bedroom is for Mr. Brown and … wife.”可知,此处应用his,指代布朗先生的。故选C。
【16题详解】
句意:那间小点的卧室是吉姆的。
small小的;big大的;new新的;large大的。根据“The big bedroom is for Mr. Brown and … wife. The … one is for Jim.”可知,大的卧室是布朗夫妇的,小卧室是Jim的。small“小的”符合句意。故选A。
【17题详解】
句意:挨着他的卧室是书房。
study书房;garden花园;yard院子;living room客厅。根据“On the second floor, there are … bedrooms (卧室) and a study (书房).”可知,此处应该是书房。study“书房”符合句意。故选A。
【18题详解】
句意:在里面有两张桌子和一台电脑。
has有,第三人称单数形式;is是,单数形式;have有;are是,复致形式。根据“There... two desks and a computer in it.”可知,此句使用了there be句型,be动词应根据就近原则,与最近的名词保持一致,空格后的“two desks”是复数形式,这里要用are。故选D。
【19题详解】
句意:Jim经常在电脑上玩游戏和听音乐。
looks at看;listens to听;writes to写给……;plays with与……玩耍。根据“music”可知,此处是指“听音乐”,listens to“听”符合句意。故选B。
【20题详解】
句意:在他们的建筑后面有一个花园。
garden花园;school学校;library图书馆;supermarket超市。根据下文“Mrs. Brown waters (浇水) the flowers there every day”可知,应该是建筑后面有个花园。故选A。
【21题详解】
句意:格林太太每天都给花浇水,所以花很漂亮。
easy容易的;kind善意的;beautiful美丽的;difficult困难的。根据“Mrs. Brown waters (浇水) the flowers there every day,”可知,格林太太每天都给花浇水,所以花很漂亮。beautiful“美丽的”符合句意。故选C。
【22题详解】
句意:现在Brown太太正在花园里采摘一些花。
birds鸟;flowers花;trees树;fruits水果。根据“Now Mrs. Brown is picking (采摘) some … in the garden.”可知,Brown太太是在花园里采摘一些花。故选B。
【23题详解】
句意:布朗一家非常喜欢他们的房子。
her她的;his他的;their他们的,形容词性物主代词;theirs他们的,名词性物主代词。根据“The Browns like … house very much.”可知,此处是形容词性物主代词接名词house。The Browns是指布朗一家人,用their。故选C。
B)请先阅读下面短文,掌握其大意,然后用方框中所给词的适当形式填空,并将答案填写到答题卡的相应位置。每个词限用一次。
and she usually with go the early two watches after breakfast
On weekdays, Jane ___24___ gets up at six forty. She has ___25___ with her parents at seven o’clock. She ___26___ to school at half past seven. Classes begin at eight. She has four classes in ___27___ morning. ___28___ has lunch at school at twelve ten. She has ___29___ classes in the afternoon. After school, she often plays football ___30___ her classmates. At a quarter past five, she walks home. She gets home at five thirty ___31___ has dinner at seven. ___32___ dinner, she often does her homework and then ___33___ TV for a short time. She goes to bed at about a quarter to ten. At weekends, she often gets up ___34___. And she often helps with housework.
【答案】24. usually
25. breakfast
26. goes 27. the
28. She 29. two
30. with 31. and
32. After 33. watches
34. early
【解析】
【导语】本文介绍了Jane的日常生活。
【24题详解】
句意:在平日,Jane通常在六点四十起床。分析句子结构和备选词可知,应填副词usually“通常”,作状语,修饰动词gets up 。故填usually。
【25题详解】
句意:她七点与父母一起吃早餐。根据“with her parents at seven o’clock”和备选词可知,应填名词breakfast“早餐”,作动词has的宾语。故填breakfast。
【26题详解】
句意:她七点半去上学。go to school“去上学”;全文时态为一般现在时,陈述事实,主语She是单数。故填goes。
【27题详解】
句意:她上午有四节课。in the morning“在上午”。故填the。
【28题详解】
句意:中午十二点十分她在学校吃午餐。分析句子结构和备选词可知,应填人称代词she“她”,作主语,句首首字母大写。故填She。
【29题详解】
句意:下午她有两节课。分析句子结构和备选词可知,应填数词two“二”,作定语,修饰名词classes。故填two。
【30题详解】
句意:放学后,她经常和同学们一起踢足球。分析句子结构和备选词可知,应介词with“和……一起”。故填with。
【31题详解】
句意:她五点半到家,七点吃晚餐。分析句子结构和备选词可知,应介连词and“而且”,并列“gets home at five thirty”和“has dinner at seven”。故填and。
【32题详解】
句意:晚餐后,她通常做作业,然后看一会儿电视。根据前面的“has dinner at seven”和备选词可知,此空应填介词after“在……后”,句首首字母大写。故填After。
【33题详解】
句意:晚餐后,她通常做作业,然后看一会儿电视。根据空后的“TV for a short time”和备选词可知,应填watches“观看”。故填watches。
【34题详解】
句意:周末,她通常早起。分析句子结构和备选词可知,应填副词early“早地”,作状语,修饰动词gets up 。故填early。
四、阅读理解。(本大题共18小题,每小题2分,共36分)
A)请阅读下面短文,根据短文内容从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Tom is from America. He is in Class Ten, Grade Seven. He is 13 years old. His maths teacher is Miss Chen.
Lucy is from England. She is 13 years old, too. She likes reading books. She is in Class Three, Grade Seven.
Betty is a girl. She is English. She likes dogs. She is 12 years old. She is in Class Ten, Grade Seven, too.
Mark is a boy. He is 14 years old. He is in Class Three, Grade Eight. His English teacher is Mrs. Black.
35. Where is Tom from
A. China. B. Japan. C. America. D. The UK.
36. What’s Betty’s favourite animal
A. Cats. B. Pandas. C. Parrots. D. Dogs.
37. What can we learn from the text
A. Tom and Mark are of the same age.
B. Mark’s family name is Black.
C. Lucy is from America.
D. Tom and Betty are in the same class.
【答案】35. C 36. D 37. D
【解析】
【导语】本文主要介绍了四个学生的个人信息。
【35题详解】
细节理解题。根据“Tom is from America.”可知,Tom来自美国。故选C。
【36题详解】
细节理解题。根据“Betty is a girl. She is English. She likes dogs.”可知,Betty喜欢狗。故选D。
【37题详解】
细节理解题。根据“Tom is from America. He is in Class Ten, Grade Seven.”和“Betty is a girl…She is in Class Ten, Grade Seven, too.”可知,Tom和Betty在同一个班。故选D。
B
Hello, my name is Wendy. I like the number “eight”. Do you know why Because my birthday is on the eighth day of the eighth month.
This Saturday is my 13th birthday. When I have lunch, my friends come with nice birthday cards for me. I am so happy to see them. They all say “Happy birthday!” to me.
After lunch, they visit (参观) my room. They see a yellow desk next to my bed. Some photos are on the desk. In the first photo, the girl in red is me. My parents and my dog Dundun are in the next photo. And they can see a computer under my desk. The computer is not mine. It is my brother Bill’s. At about six in the afternoon we have a party. My mother gives a tape player to me. I also get a soccer ball from my father and a model plane from Bill. I like them very much.
It is realty an interesting birthday. I’m very happy.
38. When is Wendy’s birthday
A. On August 8th. B. On August 16th.
C. On April 8th. D. On June 16th.
39. Who come(s) to Wendy’s home when she has lunch
A. Her aunt. B. Her cousin. C. Her classmates. D. Her friends.
40. What does the underlined word “It” in Paragraph 3 refer to (指的是)
A. The model plane. B. The photo.
C. The dog. D. The computer.
41. What can we know from the passage
A. Three photos are on the desk.
B. Dundun is the name of Wendy’s dog.
C. Bill is Wendy’s aunt’s son.
D. Wendy gets a soccer ball from her mother.
42. Which of the following best shows the structure (结构) of the passage
A. B. C. D.
【答案】38. A 39. D 40. D 41. B 42. C
【解析】
【导语】本文讲述了Wendy过了一个有趣的生日。
【38题详解】
细节理解题。根据“Because my birthday is on the eighth day of the eighth month.”可知,Wendy的生日是8月8日。故选A。
【39题详解】
细节理解题。根据“When I have lunch, my friends come with nice birthday cards for me.”可知,Wendy吃饭的时候,他的朋友来了。故选D。
【40题详解】
细节理解题。根据前文“The computer is not mine.”可知,这个it指代电脑。故选D。
【41题详解】
细节理解题。根据“My parents and my dog Dundun are in the next photo.”可知,敦敦是我的狗。故选B。
【42题详解】
篇章结构题。通读全文可知,本篇文章的结构是总分总结构。故选C。
C
Hi, I am Lucy. I am a middle school student. My school is very beautiful. There is a big library with books of all subjects in my school. There are a lot of storybooks and newspapers in the library too. It is in the classroom building.
In the library, there are rows (排) of tables and chairs. It looks very clean. And it’s easy for students to find books. We can sit there to read books or borrow books from it. We can take two to five books at a time (一次) and we must give back the books in a week.
Our library teacher is a nice woman. She is friendly to all students. We all like her. She helps us find books. When we ask her some questions about books, she is happy to answer.
I like reading books. Every day, I go to the library to read books. I love to visit my school library. It’s a good place to read and study.
43. What kind of books can’t we find in the library
A. Storybooks. B. History books. C. E-books. D. English books.
44. What does the underlined word “borrow” mean in Chinese
A. 借 B. 寻找 C. 归还 D. 购买
45. Students can keep the books from the library for at most (至多) ________.
A. 2 days B. 5 days C. 7 days D. 15 days
46. Which of the following is True
A The library teacher is a nice man.
B. Students can take six books at a time.
C. The library is in the office building.
D. Lucy loves reading in the library.
47. What’s the best tide for this passage
A. My Library Teacher B. The Books in the Library
C. My School Library D. Rules in the Library
【答案】43. C 44. A 45. C 46. D 47. C
【解析】
【导语】本文介绍了Lucy学校的图书馆信息。
【43题详解】
细节理解题。根据“There is a big library with books of all subjects in my school. There are a lot of storybooks and newspapers in the library too.”可知,学校图书馆有所有科目的书,故事书及报纸。故选C。
【44题详解】
细节理解题。根据后文“We can take two to five books at a time (一次) and we must give back the books in a week.”可知,这个borrow的意思应该是借。故选A。
【45题详解】
细节理解题。根据“We can take two to five books at a time (一次) and we must give back the books in a week.”可知,我们最多可以借一周。故选C。
【46题详解】
细节理解题。根据“I like reading books. Every day, I go to the library to read books.”可知,Lucy喜欢图书馆阅读。故选D。
【47题详解】
最佳标题题。根据“My school is very beautiful. There is a big library with books of all subjects in my school.”及通读全文可知,本文主要讲述了Lucy学校的图书馆。故选C。
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后根据短文内容从下面七个选项中选择五个还原到文中,使短文意思通顺、结构完整,并在答题卡上将其序号涂黑。一空一句。
We can enjoy a two-day weekend every week. Two days may be too short, but we can try to plan (计划) the time well. ____48____
Get up early. The weekend is not only a time to sleep in (睡懒觉). ____49____ That’s too bad. We can have more free time if we get up early.
____50____ We usually have much homework to do. We can feel better if we do our homework early. We can do it on Friday evening or Saturday morning. And then we can play happily for one or two days. I often do my homework on Friday evening. ____51____
Go out for fun. Think about what we like to do. ____52____ We can also visit a museum, a zoo or a park.
A. Here are some ideas.
B. Do homework early.
C. Some of us get up late and just get up for lunch.
D. We can have a lot of fun.
E. Plan a sport like playing football in the park.
F. Weekends are too short.
G. So I don’t have to worry about (担心) it on Saturday or Sunday.
【答案】48. A 49. C 50. B 51. G 52. E
【解析】
【导语】本文主要介绍了如何合理规划周末的时间。
【48题详解】
根据“Two days may be too short, but we can try to plan (计划) the time well.”及下文内容可知,是要给出一些周末计划的建议,选项A“这里有一些建议。”符合语境。故选A。
【49题详解】
根据“The weekend is not only a time to sleep in (睡懒觉).”可知,此处跟周末睡懒觉有关,选项C“我们中的一些人起床晚了,只是起床吃午饭。”符合语境。故选C。
【50题详解】
根据“We usually have much homework to do. We can feel better if we do our homework early.”可知,此处是建议早点做作业,选项B“早点做作业。”符合语境。故选B。
【51题详解】
根据“I often do my homework on Friday evening. ”可知,下文应介绍周五做作业的好处,选项G“所以周六或周日我不必担心。”符合语境。故选G。
【52题详解】
根据“Go out for fun. Think about what we like to do.”可知,此处介绍出去做一些想做的事情,选项E“计划一项运动,比如在公园踢足球。”符合语境。故选E。
五、补全对话。(共5分)
请阅读下面对话,根据对话内容从下面方框内的七个选项中选择五个填入空白处,使对话通顺、合理,意思完整,并在答题卡上将其序号涂黑。一空一句。
A: Hello, Cindy!
B: ____53____
A: Let’s go to have lunch.
B: ____54____
A: What food do you like
B: Eggs and tomatoes. ____55____
A: I like chicken and tomatoes.
B: ____56____
A: Yes, I do.
B: Let’s play ping—pong after lunch.
A: No. It’s too difficult.
B: ____57____
A: I like playing football.
B: Then let’s play football.
A. Do you like yogurt
B. How about the apples
C. Hello, Bob!
D. That sounds great!
E. And you
F. What sports do you like
G. How do you like football
【答案】53. C 54. D 55. E 56. A 57. F
【解析】
【导语】本文是一则对话,二人围绕喜欢的食物和运动展开内容。
【53题详解】
根据“Hello, Cindy!”可知,此处为打招呼,选项C“你好,鲍勃!”符合语境,故选C。
【54题详解】
根据“Let’s go to have lunch.”可知,此处是响应对方的提议,选项D“听起来很棒!”符合语境,故选D。
【55题详解】
根据“I like chicken and tomatoes.”可知,此处询问对方喜欢的食物是什么,选项E“你呢?”符合语境,故选E。
【56题详解】
根据“Yes, I do.”可知,此处是使对方作出是或否的回答的提问,选项A“你喜欢酸奶吗?”符合语境,故选A。
【57题详解】
根据“I like playing football.”可知,此处询问对方喜欢什么运动,选项F“你喜欢什么运动?”符合语境,故选F。
六、书面表达。(共10分)
58. 学校英语风采栏目组正在策划一期以“介绍自己”为主题的征文活动,请根据下面的表格提示,写一篇60词左右的英语短文介绍自己,并向栏目组投稿。
要求:
(1)必须包含以下所给要点,条理清晰,行文连贯,可适当发挥;
(2)文中不能出现真实人名和校名;
Name 付兴 Birthday 9月3日
Age 13 Class 七年级五班
Family 四口之家,爸爸,妈妈,妹妹和我
Favourite subject My favorite subject is . Because Future (未来的) job I want to be
Favourite club I want to join (参加) . Because
This Is Me
I hear that the English program is asking the students to talk about themselves. Now I’d like to introduce myself to you.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
This Is Me
I hear that the English program is asking the students to talk about themselves. Now I’d like to introduce myself to you.
My name is Fu Xing. I’m 13 years old. My birthday is on September 3rd. I’m in Class 5, Grade 7. There are four people in my family. They are my father, my mother, my sister and me. I love my family.
I have many subjects at school. My favourite subject is English because I think it’s really fun and I’m good at it. I want to be an English teacher in the future. At school, I want to join the book club. Books can open my mind and make me think.
This is me. I learn a lot and feel happy every day.
【解析】
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:根据表格提示进行写作,注意不要遗漏,条理清晰,行文连贯,可适当发挥。
[写作步骤]
第一步,承接开头,介绍自己的基本信息,包括姓名、年龄、生日、班级、家庭成员等;
第二步,介绍自己最喜欢的科目、俱乐部、期望的工作及原因;
第三步,总结。
[亮点词汇]
①be good at擅长
②want to do sth.想要做某事
③make sb do sth.让某人做某事
[高分句型]
①There are four people in my family. (there be句型)
②I think it’s really fiun and I’m good at it. (省略that的宾语从句)九江市2024—2025学年度上学期期末考试
七年级英语试题卷
题号 —— 二 三 四 五 六 总分
得分
(温馨提示:请同学们认真答题,并将答案填写在答题卡上。考试时间:100分钟 试卷分数:100分)
一、听力测试。(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
现在是试听时间。请听一段对话,然后回答问题。
What is the boy going to buy
A.Some juice. B.Some oranges. C.Some apples.
答案是C。
A)请听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。听完每段对话后,你都将有10秒钟的时间回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。
1.What's the girl's last name
A.Green. B.Smith. C.Brown:
2.When does the girl have the art class
A.At 10:00. B.At 10:30. C.At 10:50.
3.Who is that man in black
A.Emma's father. B.Emma's uncle. C.Emma's cousin.
4.Where is the boy's cap
A.Under the chair. B. Under the desk. C.On the desk.
5.What does Tina mean
A.Her cousin has the same clothes as her sister.
B.The girl wears beautiful clothes.
C.She has two sisters.
B)请听下面2段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟,听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。
请听第1段材料,回答第6、7小题。
6. What's Li Hua's new school like
A.Small and dirty. B.Small but beautiful. C.Beautiful and clean.
7.Where is the classroom building
A.Behind the gym. B. In front of the library. C.Behind the library.
请听第2段材料,回答第8至第10小题。
8.What is Tim's favourite subject
A.Biology. B.Maths. C.History.
9. Why does Emma—like history best
A.Because it's easy. B.Because it's useful. C.Because it's interesting.
10. Who is Tim's history teacher
A.Mr. He. B.Mr. Zhou. C.Mr. Wang.
C)请听下面一段独白,根据独白内容完成下列句子,每个空格不超过3个单词。将答案填写到答题卡的相应位置。听独白前你将有50秒钟的时间阅读句子内容。独白读两遍。
11.There are clubs in Green School.
12.Zhang Yan wants to join the club.
13.Zhang Yan may be a good in the future.
14.Liu Lin usually with her grandpa.
15.Liu Lin wants to join the English club because she thinks it's to leam English.
二、单项填空。(本大题共8小题,每小题1分,共8分)
请阅读下面各小题,从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
1. I usually have ________ breakfast at home. I think it’s good for my health.
A. a B. an C. / D. the
2. I like ice-cream ________ I don’t like milk.
A. but B. and C. or D. because
3. I like ________ and ________ for breakfast.
A. egg; milks B. eggs; milk C. egg; milk D. eggs; milks
4. I want ________ healthy food every day.
A. eats B. eat C. to eat D. eating
5. — Excuse me. Is this ________ jacket
— No, it’s ________.
A. her; mine B. his; her C. hers; mine D. his; my
6. —________ my hat
—It’s on your head.
A. Where’s B. Where are C. What’s D. Where
7. Thank you ________ your help.
A. of B. for C. at D. in
8. —Are your pencils under the chair
—________. They’re in the pencil box.
A. No, it isn’t B. Yes, it is C. No, they aren’t D. Yes, they are
三、完形填空。(本大题共26小题,每小题1分,共26分)
A)请先阅读下面短文,掌握其大意,然后从各小题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入相应空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
The Browns have a nice two-floor building. Now, let me ___9___ you something about it. On the ___10___ floor, there is a living room, a dining room and a kitchen. Look, Mr. Brown is ___11___ the newspaper (报纸) in the living room.His wife (妻子) is cooking dinner ___12___ the family in the kitchen. Their son is drinking ___13___ in the dining room. On the second floor, there are ___14___ bedrooms (卧室) and a study (书房). The big bedroom is for Mr. Brown and ___15___ wife. The ___16___ one is for Jim. Next to his bedroom is a ___17___. There ____18____ two desks and a computer in it. Jim usually plays games and ____19____ music on the computer.
There is a ____20____ behind their building. Mrs. Brown waters (浇水) the flowers there every day, so the flowers are really ____21____. Now Mrs. Brown is picking (采摘) some ____22____ in the garden. She will put the flowers in the living room.
The Browns like ____23____ house very much.
9. A. speak B. tell C. talk D. say
10. A. one B. first C. two D. second
11. A. reading B. looking C. watching D. seeing
12. A. to B. of C. in D. for
13. A. apples B. bananas C. milk D. bread
14. A. one B. two C. three D. four
15. A. my B. your C. his D. her
16. A. small B. big C. new D. large
17. A. study B. garden C. yard D. living room
18. A. has B. is C. have D. are
19. A. looks at B. listens to C. writes to D. plays with
20. A. garden B. school C. library D. supermarket
21. A. easy B. kind C. beautiful D. difficult
22. A. birds B. flowers C. trees D. fruits
23. A. her B. his C. their D. theirs
B)请先阅读下面短文,掌握其大意,然后用方框中所给词的适当形式填空,并将答案填写到答题卡的相应位置。每个词限用一次。
and she usually with go the early two watches after breakfast
On weekdays, Jane ___24___ gets up at six forty. She has ___25___ with her parents at seven o’clock. She ___26___ to school at half past seven. Classes begin at eight. She has four classes in ___27___ morning. ___28___ has lunch at school at twelve ten. She has ___29___ classes in the afternoon. After school, she often plays football ___30___ her classmates. At a quarter past five, she walks home. She gets home at five thirty ___31___ has dinner at seven. ___32___ dinner, she often does her homework and then ___33___ TV for a short time. She goes to bed at about a quarter to ten. At weekends, she often gets up ___34___. And she often helps with housework.
四、阅读理解。(本大题共18小题,每小题2分,共36分)
A)请阅读下面短文,根据短文内容从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Tom is from America. He is in Class Ten, Grade Seven. He is 13 years old. His maths teacher is Miss Chen.
Lucy is from England. She is 13 years old too. She likes reading books. She is in Class Three, Grade Seven.
Betty is a girl. She is English. She likes dogs. She is 12 years old. She is in Class Ten, Grade Seven, too.
Mark is a boy. He is 14 years old. He is in Class Three, Grade Eight. His English teacher is Mrs. Black.
35. Where is Tom from
A. China. B. Japan. C. America. D. The UK.
36. What’s Betty’s favourite animal
A. Cats. B. Pandas. C. Parrots. D. Dogs.
37. What can we learn from the text
A Tom and Mark are of the same age.
B. Mark’s family name is Black.
C. Lucy is from America.
D. Tom and Betty are in the same class.
B
Hello, my name is Wendy. I like the number “eight”. Do you know why Because my birthday is on the eighth day of the eighth month.
This Saturday is my 13th birthday. When I have lunch my friends come with nice birthday cards for me. I am so happy to see them. They all say “Happy birthday!” to me.
After lunch, they visit (参观) my room. They see a yellow desk next to my bed. Some photos are on the desk. In the first photo, the girl in red is me. My parents and my dog Dundun are in the next photo. And they can see a computer under my desk. The computer is not mine. It is my brother Bill’s. At about six in the afternoon we have a party. My mother gives a tape player to me. I also get a soccer ball from my father and a model plane from Bill. I like them very much.
It is realty an interesting birthday. I’m very happy.
38. When is Wendy’s birthday
A. On August 8th. B. On August 16th.
C. On April 8th. D. On June 16th.
39. Who come(s) to Wendy’s home when she has lunch
A. Her aunt. B. Her cousin. C. Her classmates. D. Her friends.
40. What does the underlined word “It” in Paragraph 3 refer to (指的是)
A. The model plane. B. The photo.
C. The dog. D. The computer.
41. What can we know from the passage
A. Three photos are on the desk.
B. Dundun is the name of Wendy’s dog.
C. Bill is Wendy’s aunt’s son.
D. Wendy gets a soccer ball from her mother.
42. Which of the following best shows the structure (结构) of the passage
A. B. C. D.
C
Hi, I am Lucy. I am a middle school student. My school is very beautiful. There is a big library with books of all subjects in my school. There are a lot of storybooks and newspapers in the library too. It is in the classroom building.
In the library, there are rows (排) of tables and chairs. It looks very clean. And it’s easy for students to find books. We can sit there to read books or borrow books from it. We can take two to five books at a time (一次) and we must give back the books in a week.
Our library teacher is a nice woman. She is friendly to all students. We all like her. She helps us find books. When we ask her some questions about books, she is happy to answer.
I like reading books. Every day, I go to the library to read books. I love to visit my school library. It’s a good place to read and study.
43. What kind of books can’t we find in the library
A. Storybooks. B. History books. C. E-books. D. English books.
44. What does the underlined word “borrow” mean in Chinese
A. 借 B. 寻找 C. 归还 D. 购买
45. Students can keep the books from the library for at most (至多) ________.
A. 2 days B. 5 days C. 7 days D. 15 days
46. Which of the following is True
A. The library teacher is a nice man.
B. Students can take six books at a time.
C. The library is in the office building.
D. Lucy loves reading in the library.
47. What’s the best tide for this passage
A. My Library Teacher B. The Books in the Library
C. My School Library D. Rules in the Library
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后根据短文内容从下面七个选项中选择五个还原到文中,使短文意思通顺、结构完整,并在答题卡上将其序号涂黑。一空一句。
We can enjoy a two-day weekend every week. Two days may be too short but we can try to plan (计划) the time well. ____48____
Get up early. The weekend is not only a time to sleep in (睡懒觉). ____49____ That’s too bad. We can have more free time if we get up early.
____50____ We usually have much homework to do. We can feel better if we do our homework early. We can do it on Friday evening or Saturday morning. And then we can play happily for one or two days. I often do my homework on Friday evening. ____51____
Go out for fun. Think about what we like to do. ____52____ We can also visit a museum, a zoo or a park.
A. Here are some ideas.
B. Do homework early.
C. Some of us get up late and just get up for lunch.
D. We can have a lot of fun.
E. Plan a sport like playing football in the park.
F. Weekends are too short.
G. So I don’t have to worry about (担心) it on Saturday or Sunday.
五、补全对话。(共5分)
请阅读下面对话,根据对话内容从下面方框内的七个选项中选择五个填入空白处,使对话通顺、合理,意思完整,并在答题卡上将其序号涂黑。一空一句。
A: Hello, Cindy!
B: ____53____
A: Let’s go to have lunch.
B: ____54____
A: What food do you like
B: Eggs and tomatoes. ____55____
A: I like chicken and tomatoes.
B: ____56____
A: Yes I do.
B: Let’s play ping—pong after lunch.
A: No. It’s too difficult.
B: ____57____
A: I like playing football.
B: Then let’s play football.
A. Do you like yogurt
B. How about the apples
C. Hello, Bob!
D. That sounds great!
E. And you
F. What sports do you like
G. How do you like football
六、书面表达。(共10分)
58. 学校英语风采栏目组正在策划一期以“介绍自己”为主题的征文活动,请根据下面的表格提示,写一篇60词左右的英语短文介绍自己,并向栏目组投稿。
要求:
(1)必须包含以下所给要点,条理清晰,行文连贯,可适当发挥;
(2)文中不能出现真实人名和校名;
Name 付兴 Birthday 9月3日
Age 13 Class 七年级五班
Family 四口之家,爸爸,妈妈,妹妹和我
Favourite subject My favorite subject is . Because Future (未来的) job I want to be
Favourite club I want to join (参加) . Because
This Is Me
I hear that the English program is asking the students to talk about themselves. Now I’d like to introduce myself to you.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
同课章节目录