江西省吉安市吉州区2023-2024学年七年级上学期期末考试英语试卷(含解析)

文档属性

名称 江西省吉安市吉州区2023-2024学年七年级上学期期末考试英语试卷(含解析)
格式 docx
文件大小 183.1KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-11-01 22:15:42

图片预览

文档简介

江西省吉安市吉州区2023-2024学年七年级上学期期末英语试卷
二、单项填空(每小题1 分, 共8分)请阅读下面各小题, 从题中所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。
11.(1分) I want to drink some ____________.It can help me have a good sleep at night.(  )
A. water B. milk C. coffee D. tea
12.(1分) It's so hot.I want to ____________some ice﹣cream.(  )
A. bring B. buy C. take D. sell
13.(1分) My mother is ____________in March.So she can't go to my birthday party.(  )
A. healthy B. happy C. helpful D. busy
14.(1分)I'm Helen___________my sister is Jane.She is tall_________I'm not.(  )
A.and; and B.and; but C.but; but D.but; and
15.(1分)She is new,but she is a friend of ________.
A.mine B.me C.my D.I
16.(1分) We have ____________classes today.English is the ____________ one of all the classes.(  )
A. five;fifth B. fifth;fifth
C. five;five D. fifth;five
17.(1分) Jack ____________Chinese and art classes on Tuesday morning.(  )
A. have B. had C. has D. is having
18.(1分)﹣﹣I will go to Nanchang this winter holiday,Linda.
﹣﹣ Sounds great.____________.(  )
A. That's right B. No problem
C. OK D. Have a good time
三、完形填空(每小题1 分, 共26分)A)请先阅读下面短文, 掌握其大意, 然后从各小题所给的 A、B、C、D四个选项中选出可以填入相应空白处的最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。
19.(15分) Jing Hui is a Chinese boy and he is a(1)    in a middle school now.He likes(2)    very much,so he plays basketball after school.He thinks it is very (3)    .Now he is a(4)    player in the school.Today it is Sunday.He doesn't need to go to school.He wants to buy a (5)    for school.Jing Hui's mother is busy at work so he must go to the clothes store with his father.They (6)    a white shirt there.He likes it very much,(7)    he wants to wear the shirt to school every day.
He has a good friend.(8)    name is Andy.He is from England.They often go to school together(一起).One day,the two(9)    are playing at school.Andy finds he doesn't (10)   his favorite white shirt.Andy asks,"(11)    is your shirt,Jing Hui?""Oh,it is in my room.I don't want to wear it."
Andy asks,"Why?Your shirt looks very (12)   ."Jing Hui says,"I(13)    a button(纽扣) on my shirt.I can't (14)    the same button.So I don't want to wear that shirt."
"Why not change all the buttons on the jacket?"says Andy.
"That sounds great."says Jing Hui.He does this and wears the white shirt (15)    the next day.
(1) A.teacher B.student C.doctor D.worker
(2) A.music B.sports C.movies D.school
(3) A.boring B.difficult C.interesting D.tiring
(4) A.soccer B.tennis C.basketball D.volleyball
(5) A.sweater B.jacket C.shirt D.T﹣shirt
(6) A.buy B.sell C.make D.order
(7) A.if B.because C.so D.but
(8) A.His B.Her C.Its D.My
(9) A.friends B.brothers C.cousins D.parents
(10) A.buy B.wear C.take D.bring
(11) A.Where B.How C.Which D.Why
(12) A.big B.small C.nice D.new
(13) A.borrowed B.changed C.lost D.carried
(14) A.see B.hear C.give D.find
(15) A.quickly B.happily C.well D.beautifully
B)请先阅读下面短文, 掌握其大意, 然后用方框中所给词的适当形式填空, 并将答案填写到答题卡的相应位置。每个词限用一次。
20.(11分)
rice think but easy also have good how tomato they for
It's 12:00 Mom is not at home.No one makes lunch for Sally and Bob.Bob wants(1)   some bread,(2)    Sally doesn't like it.
"(3)    about fruit salad?We have apples,oranges and bananas at home."Sally says."Sounds nice.And I (4)    like some hot food."Bob says.
Sally finds some(5)    ,some eggs and two (6)    .She has a good idea,"I can make tomato and egg rice(7)    you.It is very(8)    ."
They have lunch at 1:00 p.m.Bob(9)    the tomato and egg rice is great.And the fruit salad is nice,too.Sally is happy that he likes(10)    .
In the evening,Mom comes home.She is happy that Sally and Bob have a(11)    lunch.
四、阅读理解(每小题2 分, 共46分)A)请阅读下面短文, 根据短文内容从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
21.(6分)
Things Colors Prices Sizes
Trousers black,blue and white $60 S/M/L
Shirt in all colors $38 S/M/L/XL
Shoes(only for boys) black and brown $45 Size 24—27
Dress white,blue,red,yellow and black $55 S/M/L/XL/XXL
Hat in all colors $23 Free Size(均码)
(1)Tony wants to buy a pair of blue trousers and a pair of black shoes.How much does he need to pay?    
A.$98.
B.$83.
C.$105.
D.$120.
(2)   in all colors are on sale now.
A.Shirts and shoes
B.Shirts and hats
C.Hats and trousers
D.Dresses and hats
(3)Which of the following is TRUE according to the passage?    
A.The shirts have three sizes.
B.The store has trousers in black,brown and blue.
C.The dresses have five sizes in this store.
D.The sizes of the hats are not the same.
22.(10分) Alice is a middle school student.Most of the students in her school are from small villages and their families live a poor life.Usually they take food for lunch to school.Alice often has lunch with her friend Jenny.Jenny is the same with others.Her food doesn't look nice.At their lunch time,Jenny sometimes finds hair in the food.Then Alice thinks Jenny's mother must be careless (粗心的).
One day,Jenny asks Alice to her home to do homework.It is the first time for Alice to go to Jenny's house.When Alice gets to Jenny's home.Jenny says happily, "Mum,my friend comes here. "Then a door opens and a woman stands there holding(扶着) the door.Alice is surprised because she finds the woman is blind.She can't see anything with her eyes.
Alice thinks of Jenny's lunch.That is not only the lunch,but also Jenny's mother's love.Even the hair in the food is her mother's love too.Then Alice walks to Jenny's mother and helps her sit down.
After that,the two girls often help the mother cook and they have a good meal together.
(1)Where does Jenny usually eat lunch?    
A.At Alice's home.
B.At Jenny's home.
C.At the store.
D.At school.
(2)Why does Jenny sometimes see hair in the food?    
A.Because her mother is careless.
B.Because her mother isn't good at cooking.
C.Because her mother can't see anything.
D.Because her mother is busy with her work.
(3)What can we learn from the passage?    
A.Jenny's family lives a poor life.
B.Jenny doesn't like her lunch at all.
C.Alice's mother often cooks lunch for Jenny.
D.Alice often helps Jenny with her schoolwork.
(4)Put the things happening to the Alice in correct order.    
①Alice finds Jenny's mother is blind.
②Alice helps Jenny's mother cook.
③Jenny asks Alice to her home.
④Alice finds hair in the food.
A.①②④③
B.④③①②
C.③①②④
D.②④③①
(5)What's the best title for the passage?    
A.Jenny's Best Friend
B.Lunch of Love
C.Jenny's Mother
D.A Careless Mother
23.(10分)①Some boys and girls don't like math.They think it's difficult.But in fact,it isn't difficult to learn math well.Here is what you can do.
②Listen well in class.The math teacher knows so much.When you listen well,you can know much,too.So be a careful student in class and listen well.
③ Your math teacher isn't always with you.When you find a math problem is too difficult and you can't work it out,you can ask your classmates,too.A good classmate is a good friend.He or she must be happy to help you.
④Practice it every day.Do you want to be good at math?It needs time.You can't learn it well in a day.So practice it every day,and then you'll find it so easy.
⑤Math is a useful subject.Let's do our best to learn it well.
(1)The passage is mainly written for    .
A.teachers
B.parents
C.friends
D.students
(2)What can be put in the blank(空白处)?    
A.Ask your teacher for help.
B.Ask your classmates for help.
C.Ask your parents for help.
D.Ask your friends for help.
(3)The right structure(结构) of the passage is    .
A. ①/②③/④⑤
B. ①②③④/⑤
C. ①/②③④⑤
D. ①/②③④/⑤
(4)What does the underline word "it" in Paragraph(段落) 3 refer to(指代)?    
A.math
B.classmates
C.a math problem
D.a math teacher
(5)What's the main idea of the passage?    
A.Math is a useful subject.
B.How we can learn math well.
C.How to be a good math teacher.
D.Why we need to learn math well.
24.(10分)A new subject for students is made in China.There are different lessons for students from different grades.
Students in the first second grades need to do some cleaning,wash vegetables and fruits,and learn to plant one or two kinds of plants or feed small animals.In the fifth grade and sixth grade,students should learn cooking two or three common dishes﹣dishes(菜肴) we can see in many places,such as scrambled eggs with tomatoes(西红柿炒蛋).
Teachers,parents and students have different ideas about it.Teachers feel happy.They think it can bring some color to their life.Parents think the same.Only students may feel a little sad,because they have to learn more.
(1)What should second graders learn?    
A.buy new clothes.
B.cook tomatoes.
C.clean the room.
D.make breakfast.
(2)If Clare's teacher asks her to learn to feed the cat,what grade may she be in?    
A.grade one
B.grade three
C.grade six
D.grade seven
(3)What does the underlined word "common" mean?    
A .Difficult.
B.Special(特别的).
C.Favorite.
D.Usual(常见的).
(4)How do parents feel about the new curriculum standard?    
A.They like it.
B.They think it's boring.
C.They are a little sad.
D.They don't like it.
(5)What is the writer's purpose(作者意图) according to the passage?    
A.To tell us how to cook.
B.To ask more students to like the new subject.
C.To introduce a new subject.
D.To show how interesting the new subject.
B)请先阅读下面短文, 掌握其大意, 然后根据短文内容从下面方框内的七个选项中选择五个还原到文中, 使短文意思通顺, 结构完整, 并在答题卡上将其序号涂黑。一空一句。
25.(10分)It's 2023 now Vincent Dransfield is 109 years old.He lives with no one else.He drives his car.He lives a long life. (1)   
First,spend time doing what you love. (2)    .They are at a fire station.He goes there every day.They will sit and talk together.These friends are like his family.
(3)    Vincent works for a farm .He drinks much milk. (4)    Now he still drinks milk every morning.
Then,keep moving.Vincent never goes to the gym.He never goes for a run to exercise.But he stayed active.How?He answers the fire alarms every day.
Last,stay positive(积极的)! (5)    We should smile every day.
A.He does exercise everyday.
B.Vincent loves being with his friends.
C.Vincent thinks everything is going to be fine.
D.Next drink milk.
E.That gives him a healthy body.
F.He tells you how now.
G.We should have healthy eating habits.
五、补全对话(每小题1 分, 共5分)请阅读下面对话, 根据对话内容从下面方框内的七个选项中选择五个填入空白处, 使对话通顺、合理,意思完整,并在答题卡上将其序号涂黑。一空一句。
26.(5分)(J=John,T=Tom)
J:Hey,Tom (1)   
T:OK.
J: (2)   
T:Yes,I do.I often have two eggs and some milk.What about you?
J:I always have some bread and an apple.I really like apples. (3)   
T:I like strawberries and pears.Do you like them?
J:I don't like pears.But I like strawberries. (4)   
T:Yes,I do.I bring rice with chicken and carrots.
J:Oh,yeah... (5)   
T:That sounds great.
A.Do you like fruit?
B.Let's go to school.
C.What fruit do you like?
D.Let's have lunch together.
E.Do you bring your lunch?
F.What about the fruit?
G.Do you have breakfast at home?
六、书面表达(15分)
27.(15分)学校要举办以"我参与,我快乐,Everyone is NO.1"为主题的英语活动,要求学生们通过介绍自己找到和自己兴趣爱好相同的人,并进行分组。假如你是其中一员,请根据下列提示写一篇英语短文做自我介绍。
Name Bob Brown
Age(年龄) 13
Favorite Color green clothes
Food vegetables and fruit healthy
Month April birthday
Sport basketball play...with...
Subject English easy and fun
要求:(1)词数不少于70,开头和结尾已给出,不计入总词数;
(2)必须包含表格中所有要点;
(3)文中不得出现真实的人名、校名。
Good morning,everybody!I'm very glad to introduce myself(介绍自己) here.
That's all.Thank you.
参考答案与试题解析
二、单项填空(每小题1 分, 共8分)请阅读下面各小题, 从题中所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。
11.(1分) I want to drink some ____________.It can help me have a good sleep at night.(  )
A. water B. milk C. coffee D. tea
【分析】我想喝点牛奶。它可以帮助我在晚上睡个好觉。
【解答】A水;B牛奶;C咖啡;D茶。根据It can help me have a good sleep at night.(它可以帮助我在晚上睡个好觉。)可知,此处是我想喝点牛奶。
故选:B。
【点评】要求学生熟悉常见的名词的含义及用法,再根据题干即可作出选择。
12.(1分) It's so hot.I want to ____________some ice﹣cream.(  )
A. bring B. buy C. take D. sell
【分析】天气太热了,我想吃些冰淇淋。
【解答】bring带来;buy买;take吃;sell卖。根据some ice﹣cream(一些冰淇淋),可知,天气太热了,我想吃些冰淇淋。
故选:C。
【点评】首先要掌握动词的意思以及用法,然后根据具体的题目,就可以做正确选择。
13.(1分) My mother is ____________in March.So she can't go to my birthday party.(  )
A. healthy B. happy C. helpful D. busy
【分析】我的妈妈在三月很忙。所以她不能去参加我的生日派对。
【解答】healthy健康的;happy高兴的;helpful有帮助的;busy忙的。根据So she can't go to my birthday party.(所以她不能去参加我的生日派对。)可知,此处是说"我的妈妈在三月很忙。"
故选:D。
【点评】考查形容词,应牢记其含义和用法,结合语境答题。
14.(1分)I'm Helen___________my sister is Jane.She is tall_________I'm not.(  )
A.and; and B.and; but C.but; but D.but; and
【分析】我是海伦,我妹妹是简.她个子高,但是我矮.
【解答】答案:B
考查并列连词.and表示并列,意思是"和、并且",或者不翻译,but表示转折,意思是"但是";根据句意可知,我是海伦,我妹妹是简.是并列关系;她个子高,但是我矮,是转折关系.故答案为B.
【点评】做单项选择填空的技巧是: 排除比较法.即利用上下文的时间状语,推断出合适的时态,排除错误的答案,然后再比较剩下的选择项,从而做出正确的答案.
15.(1分)She is new,but she is a friend of ________.
A.mine B.me C.my D.I
【分析】她是新来的,但她是我的朋友.
【解答】mine我的,名词性物主代词;me 我,宾格;my我的,形容词性物主代词;I 我,主格,此题根据语境:她是新来的,但她是我的朋友.of后面加名词性物主代词mine.
故选:A.
【点评】此题考查物主代词,在熟知物主代词意思和用法基础上,结合语境,仔细分析,便可得出正确答案.
16.(1分) We have ____________classes today.English is the ____________ one of all the classes.(  )
A. five;fifth B. fifth;fifth
C. five;five D. fifth;five
【分析】我们今天有五节课。英语是所有课程中的第五节。
【解答】A五;第五;B第五;第五;C五;五;D第五;五。第一个空后是classes,名词复数,说明是这里是数量,用基数词;第二个空前,有the,用the+序数词表示第几。
故选:A。
【点评】考查数词的用法。注意识记数词的不同用法,了解规则。
17.(1分) Jack ____________Chinese and art classes on Tuesday morning.(  )
A. have B. had C. has D. is having
【分析】杰克星期二早上上语文和美术课。
【解答】A.have有,动词原形;B.had一般过去时;C.has动词第三人称单数;D.is having现在进行时;根据语境杰克星期二早上上语文和美术课。可知句子是一般现在时,主语是第三人称单数,所以用has。
故选:C。
【点评】仔细分析句子的结构,掌握一般现在时的用法。
18.(1分)﹣﹣I will go to Nanchang this winter holiday,Linda.
﹣﹣ Sounds great.____________.(  )
A. That's right B. No problem
C. OK D. Have a good time
【分析】﹣﹣琳达,这个寒假我要去南昌。
﹣﹣听起来很棒。祝你玩得愉快。
【解答】A.没错;B.没问题;C.好的;D.玩得开心。根据上文"琳达,这个寒假我要去南昌。"结合选项可知,D项"祝你玩得愉快。"符合要求。
故选:D。
【点评】结合上下文语境以及选项即可解决此题。
三、完形填空(每小题1 分, 共26分)A)请先阅读下面短文, 掌握其大意, 然后从各小题所给的 A、B、C、D四个选项中选出可以填入相应空白处的最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。
19.(15分) Jing Hui is a Chinese boy and he is a(1) B  in a middle school now.He likes(2) B  very much,so he plays basketball after school.He thinks it is very (3) C  .Now he is a(4) C  player in the school.Today it is Sunday.He doesn't need to go to school.He wants to buy a (5) C  for school.Jing Hui's mother is busy at work so he must go to the clothes store with his father.They (6) A  a white shirt there.He likes it very much,(7) C  he wants to wear the shirt to school every day.
He has a good friend.(8) A  name is Andy.He is from England.They often go to school together(一起).One day,the two(9) A  are playing at school.Andy finds he doesn't (10) B his favorite white shirt.Andy asks,"(11) A  is your shirt,Jing Hui?""Oh,it is in my room.I don't want to wear it."
Andy asks,"Why?Your shirt looks very (12) C ."Jing Hui says,"I(13) C  a button(纽扣) on my shirt.I can't (14) D  the same button.So I don't want to wear that shirt."
"Why not change all the buttons on the jacket?"says Andy.
"That sounds great."says Jing Hui.He does this and wears the white shirt (15) B  the next day.
(1) A.teacher B.student C.doctor D.worker
(2) A.music B.sports C.movies D.school
(3) A.boring B.difficult C.interesting D.tiring
(4) A.soccer B.tennis C.basketball D.volleyball
(5) A.sweater B.jacket C.shirt D.T﹣shirt
(6) A.buy B.sell C.make D.order
(7) A.if B.because C.so D.but
(8) A.His B.Her C.Its D.My
(9) A.friends B.brothers C.cousins D.parents
(10) A.buy B.wear C.take D.bring
(11) A.Where B.How C.Which D.Why
(12) A.big B.small C.nice D.new
(13) A.borrowed B.changed C.lost D.carried
(14) A.see B.hear C.give D.find
(15) A.quickly B.happily C.well D.beautifully
【分析】这篇短文主要讲述了中国男孩景辉的故事。
【解答】(1)考查名词。句意:景辉是一个中国男孩,他现在是一所中学的学生。A.教师;B.学生;C.医生;D.工人。根据Jing Hui is a Chinese boy(景辉是一个中国男孩)可知,是一所中学的学生。故选B。
(2)考查名词。句意:他非常喜欢运动,所以放学后他打篮球。A.音乐;B.运动;C.电影;D.学校。根据so he plays basketball after school.(所以放学后他打篮球。)可知,他非常喜欢运动。故选B。
(3)考查形容词。句意:他认为它很有趣。A.无聊的;B.难的;C.有趣的;D.累人的。根据so he plays basketball after school.(所以放学后他打篮球。)可知,认为打篮球很有趣。故选C。
(4)考查名词。句意:现在他是学校的篮球运动员。A.足球;B.网球;C.篮球;D.排球。根据so he plays basketball after school.(所以放学后他打篮球。)可知,是学校的篮球运动员。故选C。
(5)考查名词。句意:他想为上学买一件衬衫。A.毛衣;B.夹克;C.衬衫;D.T恤。根据They a white shirt there.(他们在那里 一件白衬衫。)可知,是买衬衫。故选C。
(6)考查动词。句意:他们在那里买了一件白衬衫。A.买;B.卖;C.制作;D.命令。根据Jing Hui's mother is busy at work so he must go to the clothes store with his father.(景辉的妈妈工作很忙,所以他必须和爸爸一起去服装店。)可知,是买了一件白衬衫。故选A。
(7)考查连词。句意:他非常喜欢这件衬衫,所以他每天都想穿它去上学。A.如果;B.因为;C.所以;D.但是。根据句意可知,前后句是因果关系,后句表结果,所以用so连接。故选C。
(8)考查代词。句意:他的名字叫安迪。A.他的;B.她的;C.它的;D.我的。根据He is from England.(他来自英国。)可知,应His。故选A。
(9)考查名词。句意:一天,这两个朋友在学校玩。A.朋友;B.兄弟;C.表弟;D.父母。根据He has a good friend.(他有个好朋友。)可知,是两个朋友。故选A。
(10)考查动词。句意:安迪发现他没有穿他最喜欢的白衬衫。A.买;B.穿;C.带走;D.带来。根据I don't want to wear it.(我不想穿它。)可知,是他没有穿他最喜欢的白衬衫。故选B。
(11)考查疑问词。句意:你的衬衫在哪里,景辉?A.在哪里;B.如何;C.哪个;D.为什么。根据Oh,it is in my room.(哦,它在我房间里。)可知,是问衬衫在哪里。故选A。
(12)考查形容词。句意:你的衬衫很好看。A.大的;B.小的;C.好看的;D.新的。根据I don't want to wear it.(我不想穿它。)和Why?(为什么?)可知,应是衬衫很好看。故选C。
(13)考查动词。句意:我的衬衫掉了一颗纽扣。A.借;B.改变;C.丢失;D.携带。根据Why not change all the buttons on the jacket?(为什么不把夹克上的纽扣都换了?)可知,衬衫掉了一颗纽扣。故选C。
(14)考查动词。句意:我找不到相同的纽扣。A.看见;B.听见;C.给;D.找到。根据I lost a button(纽扣) on my shirt.(我的衬衫掉了一颗纽扣。)可知,是找不到相同的纽扣。故选D。
(15)考查副词。句意:他这样做了,第二天高兴地穿上了白衬衫。A.快速地;B.高兴地;C.好;D.漂亮地。根据句意可知,又能穿他最喜爱的白衬衫了,所以应是高兴地。故选B。
【点评】首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
B)请先阅读下面短文, 掌握其大意, 然后用方框中所给词的适当形式填空, 并将答案填写到答题卡的相应位置。每个词限用一次。
20.(11分)
rice think but easy also have good how tomato they for
It's 12:00 Mom is not at home.No one makes lunch for Sally and Bob.Bob wants(1) to have some bread,(2) but  Sally doesn't like it.
"(3) How  about fruit salad?We have apples,oranges and bananas at home."Sally says."Sounds nice.And I (4) also  like some hot food."Bob says.
Sally finds some(5) rice  ,some eggs and two (6) tomatoes  .She has a good idea,"I can make tomato and egg rice(7) for  you.It is very(8) easy  ."
They have lunch at 1:00 p.m.Bob(9) thinks  the tomato and egg rice is great.And the fruit salad is nice,too.Sally is happy that he likes(10) them  .
In the evening,Mom comes home.She is happy that Sally and Bob have a(11) good  lunch.
【分析】短文主要讲述莎莉和鲍伯独自做午餐的故事。
【解答】(1)考查不定式。句意:鲍勃想要吃一些面包,但是萨莉不喜欢。根据It's 12:00 Mom is not at home.No one makes lunch for Sally and Bob.(已经12点了,妈妈不在家。没有人为莎莉和鲍伯做午餐。)儿科在,鲍勃想要吃一些面包,have"吃",动词。want to do sth"想要做某事",固定短语,所以应填不定式to have。故填to have。
(2)考查连词。句意:鲍勃想要一些面包,但是萨莉不喜欢。根据句意可知,前后是转折关系,but"但是",符合题意。故填but。
(3)考查疑问副词。句意:水果沙拉怎么样?how about"(用于引出相关的新话题)怎么样",句首首字母大写。故填How。
(4)考查副词。句意:我也喜欢一些辣的食物。空格处在句中修饰动词like"喜欢",所以应填副词,also"也",符合题意。故填also。
(5)考查名词。句意:莎莉找到一些大米,一些鸡蛋和两个西红柿。根据I can make tomato and egg rice(我可以做西红柿鸡蛋饭)可知,是找到一些大米,rice"大米",不可数名词。故填rice。
(6)考查名词。句意:莎莉找到一些大米,一些鸡蛋和两个西红柿。根据I can make tomato and egg rice(我可以做西红柿鸡蛋饭)可知,是两个西红柿,tomato"西红柿",可数名词,结合空前的two"二"可知,填名词复数形式。故填tomatoes。
(7)考查介词。句意:我可以为你做西红柿鸡蛋饭。根据句意可知,是"给你做西红柿鸡蛋饭",for"为",符合题意。故填for。
(8)考查形容词。句意:这很容易。空格处在句中作表语,所以应填形容词,结合备选词可知,easy"容易的",符合题意。故填easy。
(9)考查动词。句意:鲍勃认为西红柿鸡蛋饭很棒。空格处在句中作谓语,所以应填动词,结合the tomato and egg rice is great(西红柿鸡蛋饭很棒)以及备选词可知,是认为西红柿鸡蛋饭很棒,think"认为",动词。根据前句中的have"吃"可知,该句为一般现在时,主语是Bob,所以动词用第三人称单数形式。故填thinks。
(10)考查代词。句意:莎莉很高兴他喜欢它们。根据Bob thinks the tomato and egg rice is great.And the fruit salad is nice,too.(鲍勃认为西红柿鸡蛋饭很棒。水果沙拉也很好。)可知,此处指代的是"西红柿鸡蛋饭和水果沙拉",they"它们",人称代词主格,空格处在句中作宾语,所以应填人称代词宾格them。故填them。
(11)考查形容词。句意:她很高兴萨莉和鲍勃吃了一顿好的午餐。空格处在句中作表语,所以应填形容词,结合备选词可知,good"好的",符合题意。故填good。
【点评】根据短文大意和语境选择合适的单词,并用其正确的形式填入空白处,使补全后的短文意思通顺,语法正确,结构完整,注意单词的适当形式。
四、阅读理解(每小题2 分, 共46分)A)请阅读下面短文, 根据短文内容从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
21.(6分)
Things Colors Prices Sizes
Trousers black,blue and white $60 S/M/L
Shirt in all colors $38 S/M/L/XL
Shoes(only for boys) black and brown $45 Size 24—27
Dress white,blue,red,yellow and black $55 S/M/L/XL/XXL
Hat in all colors $23 Free Size(均码)
(1)Tony wants to buy a pair of blue trousers and a pair of black shoes.How much does he need to pay?  C 
A.$98.
B.$83.
C.$105.
D.$120.
(2) B in all colors are on sale now.
A.Shirts and shoes
B.Shirts and hats
C.Hats and trousers
D.Dresses and hats
(3)Which of the following is TRUE according to the passage?  C 
A.The shirts have three sizes.
B.The store has trousers in black,brown and blue.
C.The dresses have five sizes in this store.
D.The sizes of the hats are not the same.
【分析】本文是一个商品价格和尺寸的表格,列出了裤子、衬衫、鞋子(仅限男孩)、连衣裙和帽子的颜色、价格和尺寸信息。
【解答】(1)推理判断题。根据Trousers black,blue and white $60 (裤子,黑色,蓝色,白色,60美元)Shoes(only for boys) black and brown $45(鞋子,仅限男孩,黑色和棕色,45美元)可知,托尼想买一条蓝裤子和一双黑鞋。他需要付105美元。故选C。
(2)细节理解题。根据Shirt in all colors(各种颜色的衬衫)Hat in all colors(各种颜色的帽子)可知,有各种颜色的衬衫和帽子。故选B。
(3)细节理解题。根据Dress S/M/L/XL/XXL(连衣裙,S/M/L/XL/XXL)可知,这家店的连衣裙有五个尺码。故选C。
【点评】做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,在抓住关键句子的基础上合理地分析才能得出正确的答案。
22.(10分) Alice is a middle school student.Most of the students in her school are from small villages and their families live a poor life.Usually they take food for lunch to school.Alice often has lunch with her friend Jenny.Jenny is the same with others.Her food doesn't look nice.At their lunch time,Jenny sometimes finds hair in the food.Then Alice thinks Jenny's mother must be careless (粗心的).
One day,Jenny asks Alice to her home to do homework.It is the first time for Alice to go to Jenny's house.When Alice gets to Jenny's home.Jenny says happily, "Mum,my friend comes here. "Then a door opens and a woman stands there holding(扶着) the door.Alice is surprised because she finds the woman is blind.She can't see anything with her eyes.
Alice thinks of Jenny's lunch.That is not only the lunch,but also Jenny's mother's love.Even the hair in the food is her mother's love too.Then Alice walks to Jenny's mother and helps her sit down.
After that,the two girls often help the mother cook and they have a good meal together.
(1)Where does Jenny usually eat lunch?  D 
A.At Alice's home.
B.At Jenny's home.
C.At the store.
D.At school.
(2)Why does Jenny sometimes see hair in the food?  C 
A.Because her mother is careless.
B.Because her mother isn't good at cooking.
C.Because her mother can't see anything.
D.Because her mother is busy with her work.
(3)What can we learn from the passage?  A 
A.Jenny's family lives a poor life.
B.Jenny doesn't like her lunch at all.
C.Alice's mother often cooks lunch for Jenny.
D.Alice often helps Jenny with her schoolwork.
(4)Put the things happening to the Alice in correct order.  B 
①Alice finds Jenny's mother is blind.
②Alice helps Jenny's mother cook.
③Jenny asks Alice to her home.
④Alice finds hair in the food.
A.①②④③
B.④③①②
C.③①②④
D.②④③①
(5)What's the best title for the passage?  B 
A.Jenny's Best Friend
B.Lunch of Love
C.Jenny's Mother
D.A Careless Mother
【分析】本文讲述了中学生爱丽丝和她的好朋友珍妮的故事。珍妮来自一个贫困家庭,她的母亲是盲人。爱丽丝最初对珍妮午餐中的不整洁感到不解,但后来在访问珍妮家后,她了解到那些看似不完美的午餐背后其实是珍妮母亲深沉的爱。这一认识让爱丽丝深受感动,之后她与珍妮一起帮助她们的母亲做饭,共同享受美好的时光。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段Usually they take food for lunch to school.(通常他们午餐带食物去学校。)可知她在学校吃午饭。故选D。
(2)细节理解题。根据第二段Alice is surprised because she finds the woman is blind.She can't see anything with her eyes.(爱丽丝很惊讶,因为她发现这个女人是盲人。她用眼睛什么也看不见。)可知珍妮的妈妈什么看不见。故选C。
(3)细节理解题。根据第一段Most of the students in her school are from small villages and their families live a poor life.(她学校的大多数学生来自小村庄,他们的家庭过着贫困的生活。)可知珍妮的家人过着贫穷的生活。故选A。
(4)细节理解题。根据第一段At their lunch time,Jenny sometimes finds hair in the food.(在午餐时间,珍妮有时会在食物中发现头发。)根据第二段One day,Jenny asks Alice to her home to do homework.(一天,珍妮叫爱丽丝去她家做作业。)和Alice is surprised because she finds the woman is blind.(爱丽丝很惊讶,因为她发现这个女人是盲人。)根据第四段After that,the two girls often help the mother cook and they have a good meal together.(从那以后,这两个女孩经常帮助母亲做饭,他们一起吃一顿美餐。)可知正确的顺序是:④③①②。故选B。
(5)标题归纳题。根据第三段Alice thinks of Jenny's lunch.That is not only the lunch,but also Jenny's mother's love.Even the hair in the food is her mother's love too.(爱丽丝想起了珍妮的午餐。那不仅仅是午餐,还有珍妮妈妈的爱。甚至食物中的头发也是她母亲的爱。)可知本文主要讲了一个盲人妈妈的爱,判断最好的标题为"爱的午饭"。故选B。
【点评】阅读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文,在原文中找出与题目对应的内容,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
23.(10分)①Some boys and girls don't like math.They think it's difficult.But in fact,it isn't difficult to learn math well.Here is what you can do.
②Listen well in class.The math teacher knows so much.When you listen well,you can know much,too.So be a careful student in class and listen well.
③ Your math teacher isn't always with you.When you find a math problem is too difficult and you can't work it out,you can ask your classmates,too.A good classmate is a good friend.He or she must be happy to help you.
④Practice it every day.Do you want to be good at math?It needs time.You can't learn it well in a day.So practice it every day,and then you'll find it so easy.
⑤Math is a useful subject.Let's do our best to learn it well.
(1)The passage is mainly written for  D .
A.teachers
B.parents
C.friends
D.students
(2)What can be put in the blank(空白处)?  B 
A.Ask your teacher for help.
B.Ask your classmates for help.
C.Ask your parents for help.
D.Ask your friends for help.
(3)The right structure(结构) of the passage is  D .
A. ①/②③/④⑤
B. ①②③④/⑤
C. ①/②③④⑤
D. ①/②③④/⑤
(4)What does the underline word "it" in Paragraph(段落) 3 refer to(指代)?  C 
A.math
B.classmates
C.a math problem
D.a math teacher
(5)What's the main idea of the passage?  B 
A.Math is a useful subject.
B.How we can learn math well.
C.How to be a good math teacher.
D.Why we need to learn math well.
【分析】本文主要介绍了学好数学的几个方法:认真听课、向同学求助以及每天练习,并强调了数学的重要性和实用性。
【解答】(1)推理判断题。根据第一段Some boys and girls don't like math.They think it's difficult.But in fact,it isn't difficult to learn math well.Here is what you can do.(有些男孩和女孩不喜欢数学。他们认为这很难。但事实上,学好数学并不难。以下是你可以做的事情。)可知,这篇文章主要写给学生的。故选D。
(2)细节理解题。根据第三段Your math teacher isn't always with you.When you find a math problem is too difficult and you can't work it out,you can ask your classmates,too.(你的数学老师并不总是和你在一起。当你发现数学题太难而你解不出来时,你也可以问你的同学。)可知,本段主要介绍了向你的同学寻求帮助,因此B项放在空白处合适。故选B。
(3)篇章结构题。通读全文可知,第一段主要介绍有些学生不喜欢数学的情况,第二至第四段主要给出了一些建议;第五段是总结段,因此本文是总—分—总。故选D。
(4)代词指代题。根据第三段When you find a math problem is too difficult and you can't work it out,you can ask your classmates,too.(当你发现数学题太难而你解不出来时,你也可以问你的同学。)可知,此处指解决数学问题,因此"it"指代"a math problem"。故选C。
(5)主旨大意题。根据第一段Here is what you can do.(以下是你可以做的事情。)以及全文信息可知,本文主要介绍了学好数学的几个方法。故选B。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
24.(10分)A new subject for students is made in China.There are different lessons for students from different grades.
Students in the first second grades need to do some cleaning,wash vegetables and fruits,and learn to plant one or two kinds of plants or feed small animals.In the fifth grade and sixth grade,students should learn cooking two or three common dishes﹣dishes(菜肴) we can see in many places,such as scrambled eggs with tomatoes(西红柿炒蛋).
Teachers,parents and students have different ideas about it.Teachers feel happy.They think it can bring some color to their life.Parents think the same.Only students may feel a little sad,because they have to learn more.
(1)What should second graders learn?  C 
A.buy new clothes.
B.cook tomatoes.
C.clean the room.
D.make breakfast.
(2)If Clare's teacher asks her to learn to feed the cat,what grade may she be in?  A 
A.grade one
B.grade three
C.grade six
D.grade seven
(3)What does the underlined word "common" mean?  D 
A .Difficult.
B.Special(特别的).
C.Favorite.
D.Usual(常见的).
(4)How do parents feel about the new curriculum standard?  A 
A.They like it.
B.They think it's boring.
C.They are a little sad.
D.They don't like it.
(5)What is the writer's purpose(作者意图) according to the passage?  C 
A.To tell us how to cook.
B.To ask more students to like the new subject.
C.To introduce a new subject.
D.To show how interesting the new subject.
【分析】中国为学生开设了一门新课程,不同年级的学生有不同的课程内容。一二年级的学生需要学习清洁、洗蔬菜水果,并学会种植一到两种植物或喂养小动物。五六年级的学生则需学习烹饪两到三道常见菜肴,如西红柿炒鸡蛋。对于这门课程,老师和家长持积极态度,认为能为生活增添色彩,而学生可能因学习任务增加而感到些许压力。
【解答】(1)细节理解题。根据第2段 Students in the first second grades need to do some cleaning,wash vegetables and fruits,and learn to plant one or two kinds of plants or feed small animals.(一、二年级的学生需要做一些清洁,清洗蔬菜和水果,并学会种植一两种植物或喂养小动物。)可知一、二年级的学生需要做一些清洁,故选C。
(2)推理判断题。根据第2段 Students in the first second grades need to do some cleaning,wash vegetables and fruits,and learn to plant one or two kinds of plants or feed small animals.(一、二年级的学生需要做一些清洁,清洗蔬菜和水果,并学会种植一两种植物或喂养小动物。)可知喂猫应该是一、二年级的学生需要做的事情,故选A。
(3)词义猜测题。根据第2段the fifth grade and sixth grade,students should learn cooking two or three common dishes﹣dishes(菜肴) we can see in many places,such as scrambled eggs with tomatoes.(在五年级和六年级,学生应该学习烹饪两到三种常见的菜,这些菜我们在很多地方都能看到,比如西红柿炒蛋。)可知common应该是"常见的"的意思,故选D。
(4)细节理解题。根据第3段Teachers feel happy.They think it can bring some color to their life.Parents think the same.(老师们感到高兴。他们认为它可以给他们的生活带来一些色彩。父母也是这么想的。)可知父母对这个新课程感到高兴,故选A。
(5)主旨大意题。根据第1 A new subject for students is made in China.There are different lessons for students from different grades.(给学生开设的一门新科目是中国制造的。不同年级的学生有不同的课程。)可知本文主要是介绍一门新课程,故选C。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
B)请先阅读下面短文, 掌握其大意, 然后根据短文内容从下面方框内的七个选项中选择五个还原到文中, 使短文意思通顺, 结构完整, 并在答题卡上将其序号涂黑。一空一句。
25.(10分)It's 2023 now Vincent Dransfield is 109 years old.He lives with no one else.He drives his car.He lives a long life. (1) F 
First,spend time doing what you love. (2) B  .They are at a fire station.He goes there every day.They will sit and talk together.These friends are like his family.
(3) D  Vincent works for a farm .He drinks much milk. (4) E  Now he still drinks milk every morning.
Then,keep moving.Vincent never goes to the gym.He never goes for a run to exercise.But he stayed active.How?He answers the fire alarms every day.
Last,stay positive(积极的)! (5) C  We should smile every day.
A.He does exercise everyday.
B.Vincent loves being with his friends.
C.Vincent thinks everything is going to be fine.
D.Next drink milk.
E.That gives him a healthy body.
F.He tells you how now.
G.We should have healthy eating habits.
【分析】短文主要介绍了几个健康长寿的建议。
【解答】(1)细节推理题。根据上文He lives a long life.(他活得很长。)和下文First,Then,Last(首先,然后,最后)可知,说的是长寿建议。结合选项可知,F.他现在告诉你怎么做。符合语境。故选F。
(2)细节推理题。根据下文They are at a fire station.He goes there every day.They will sit and talk together.These friends are like his family.(他们在一个消防站。他每天都去那里。他们会坐在一起聊天。这些朋友就像他的家人。)可知,说的是和朋友在一起,结合选项可知,B.文森特喜欢和他的朋友在一起。符合语境。故选B。
(3)细节推理题。根据下文He drinks much milk. (他喝很多牛奶。)可知,说的是喝牛奶。结合选项可知,D.接下来喝牛奶。符合语境。故选D。
(4)细节推理题。根据上文He drinks much milk. (他喝很多牛奶。)可知,说的是喝牛奶。结合选项可知,E.这给他一个健康的身体。符合语境。故选E。
(5)细节推理题。根据上文Last,stay positive(积极的)! (最后,保持乐观!)可知,说的是心态。结合选项可知,C.文森特认为一切都会好的。符合语境。故选C。
【点评】做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案。
五、补全对话(每小题1 分, 共5分)请阅读下面对话, 根据对话内容从下面方框内的七个选项中选择五个填入空白处, 使对话通顺、合理,意思完整,并在答题卡上将其序号涂黑。一空一句。
26.(5分)(J=John,T=Tom)
J:Hey,Tom (1) B 
T:OK.
J: (2) G 
T:Yes,I do.I often have two eggs and some milk.What about you?
J:I always have some bread and an apple.I really like apples. (3) C 
T:I like strawberries and pears.Do you like them?
J:I don't like pears.But I like strawberries. (4) E 
T:Yes,I do.I bring rice with chicken and carrots.
J:Oh,yeah... (5) D 
T:That sounds great.
A.Do you like fruit?
B.Let's go to school.
C.What fruit do you like?
D.Let's have lunch together.
E.Do you bring your lunch?
F.What about the fruit?
G.Do you have breakfast at home?
【分析】本文是John和Tom之间的一段对话。
【解答】(1)根据OK.(好的。)可知,此处是在邀请对方一起上学。B选项"我们一起去上学吧。"符合。故选B。
(2)根据I often have two eggs and some milk.(我经常吃两个鸡蛋,喝一些牛奶。)可知,此处是在询问对方的早餐。G选项"你在家吃早餐吗?"符合。故选G。
(3)根据I like strawberries and pears.(我喜欢草莓和梨。)可知,此处是在讨论水果。C选项"你喜欢什么水果?"符合。故选C。
(4)根据I bring rice with chicken and carrots.(我带了米饭、鸡肉和萝卜。)可知,此处是在讨论午餐。E选项"你带了午餐吗?"符合。故选E。
(5)根据That sounds great.(听起来不错。)可知,此处是在邀请对方一起吃午餐。D选项"我们一起吃午餐吧。"符合。故选D。
【点评】根据上下文逻辑选择恰当问句或答句补全对话。
六、书面表达(15分)
27.(15分)学校要举办以"我参与,我快乐,Everyone is NO.1"为主题的英语活动,要求学生们通过介绍自己找到和自己兴趣爱好相同的人,并进行分组。假如你是其中一员,请根据下列提示写一篇英语短文做自我介绍。
Name Bob Brown
Age(年龄) 13
Favorite Color green clothes
Food vegetables and fruit healthy
Month April birthday
Sport basketball play...with...
Subject English easy and fun
要求:(1)词数不少于70,开头和结尾已给出,不计入总词数;
(2)必须包含表格中所有要点;
(3)文中不得出现真实的人名、校名。
Good morning,everybody!I'm very glad to introduce myself(介绍自己) here.
That's all.Thank you.
【分析】【高分句型一】
I think I look cool in this color.我觉得我穿这种颜色很酷。宾语从句。
【高分句型二】
I think it s easy and fun for me.我认为这对我来说既简单又有趣。宾语从句。
【解答】Good morning,everybody!I m very glad to introduce myself here.My name is Bob Brown.I m 13 years old now.(年龄)My favorite color is green.All of my clothes are green.I think I look cool in this color. 【高分句型一】I have a good eating habit.I eat lots of healthy food every day,such as vegetables and fruit. April is my favorite month of the year,because my birthday is in April.I can have a birthday party that month.After class,I often play basketball with my friend,Tom.We both like sports.I have many subjects at school.But I like English best.I think it s easy and fun for me.【高分句型二】(爱好)
That s all.Thank you.
【点评】能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。
同课章节目录