高安市2024-2025学年度上学期期末质量监测
七年级英语试卷
(全卷满分120分, 考试时间120分钟)
一、听力理解(每小题1分, 共20分)
A)请听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后, 你都将有10秒钟的时间回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。
1. What is the boy’s name 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
A. Green Alan. B. Alan Green. C. Toma Green.
2. Who is Frank 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
A. The boy’s cousin. B. The boy’s brother. C. The boy’s friend.
3. Why does the boy like maths 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
A. Because it’s fun. B. Because it’s easy. C. Because it’s useful.
4. How old is Eric 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
A. 12. B. 13. C. 14.
5. What does the girl mean 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
A. She wants to start a Music Club.
B. She can play many musical instruments.
C. She can’t play musical instruments.
B)请听下面4段对话。每段对话后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟;听完后, 各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。
请听对话,回答下列各小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
6. What time does Tony get up
A. At 7:00 a. m. B. At 6:30 a. m. C. At 6:00 a. m.
7. How long is each lesson at Tony’s school
A. 40 minutes. B. 45 minutes. C. 50 minutes.
请听对话, 回答下列各小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
8. How many students are there in Mike’s class
A. Thirty. B. Fifty. C. Forty.
9. Where is the computer room
A. On the right of the library.
B. On the left of the library.
C. On the left of the sports field.
请听对话,回答下列各小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
10. What’s the first class on Monday
A. English. B. Science. C. Geography.
11. Why doesn’t Lisa like English
A. It’s boring. B. It’s difficult. C. It’s useful.
12. What can we learn from the conversation
A. Miss Smith is a science teacher.
B. Miss Smith’s classes are not interesting.
C. Lisa likes English best.
请听对话,回答下列各小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
13. When is John’s birthday
A On April 9th. B. On April 19th. C. On April 29th.
14. How many people will go to John’s birthday party
A. Two. B. Three. C. Four.
15. What can we get from the conversation
A. They are teacher and student.
B. They are father and daughter.
C. They are classmates.
C)
请听下面一段独白,根据独白内容完成下列句子,每个空格不超过3个单词。听独白前你将有50秒钟的时间阅读句子内容。独白读两遍。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
16. This is the ________ of Tom’s room.
17. Tom’s brother has ________ basketball(s).
18. Tom likes to ________ with his brother in his free time.
19. The model plane is ________
20. Tom’s mother cleans the room ________
二、单项填空(本大题共8小题, 每小题1分, 共8分)
请阅读下面各小题, 从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
21. —Where are your classmates —They’re in the to have lunch.
A. library B. classroom C. music room D. dining hall
22. The new film is ________. I don’t want to watch it again.
A. interesting B. funny C. famous D. boring
23. I like English, ________ it’s fun.
A. so B. or C. because D. but
24. Don’t ________ the tree. It’s dangerous (危险的).
A. fall B. climb C. plant D. play
25. —Tom, is the blue eraser your sister’s
—No, it isn’t. ________ is black.
A. Hers B. His C. Mine D. Yours
26. Anna doesn’t want to be fat, so she _________ eats some vegetables and fruits for dinner.
A. really B. very C. only D. too
27. Our last class ________ at 4:30 in the afternoon.
A. is finishing B. finished C. finish D. finishes
28. Students should learn how to ________ dictionary.
A. make use of B. look out of C. fall in love with D. run out of
三、完形填空(26分)
A)请先阅读下面短文, 掌握其大意, 然后从各小题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入相应空白处的最佳选项。(每小题1分, 共15分)
Many young people would like to eat a lot of fruits and desserts (甜食). Americans and British people usually eat them after dinner.
Do you like desserts Do you enjoy ____29____ with your friends If you do, I have a good place to ____30____ you.
Dessert House is not big, ____31____ it is a great place for you to eat. There are six waiters (服务员) ____32____ it. They’re ____33____. The chairs and ____34____ there are all green. The colour ____35____ people feel relaxed. You can listen to ____36____ when you’re in Dessert House. If you don’t like to eat desserts, you can eat some other ____37____ like dumplings, noodles, mutton, beef, soup, potatoes and so on.
There is a great ____38____ every day at Dessert House: Sometimes fruit ice-cream with apples or ____39____ sometimes other desserts. Special fruit ice-cream is only one yuan ____40____ two. Also, they usually ____41____ a small dumpling in some ice-cream. If you have this kind of ice-cream, you can ____42____ another free ice-cream. I think it’s very ____43____.
It’s really worth a visit.
29. A. shopping B. playing C. eating D. visiting
30. A. tell B. ask C. teach D. call
31. A. and B. or C. but D. because
32. A. on B. from C. of D. in
33. A. lazy B. smart C. bad D. friendly
34. A. windows B. plates C. tables D. cups
35. A. blows B. orders C. makes D. gets
36. A. music B. idea C. rule D. luck
37. A. meat B. beef C. fruit D. food
38. A. dream B. special C. party D. house
39. A. beef B. strawberries C. cabbage D. potatoes
40. A. for B. at C. with D. as
41. A. take B. put C. make D. bring
42. A. sell B. pay C. watch D. get
43. A. boring B. terrible C. interesting D. difficult
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后用方框中所给词的适当形式填空。每个词限用一次。
them, watches, good, family, subjects, friend, and, listen, reading, go, with
Hello, I’m Jane. I’m an English girl. I’m a student in the exchange (交换) students’ class at Happy School in Beijing. Let me tell you something about my class.
My class is like a big ____44____. I like all my teachers. I have many ____45____ in my class. One of ____46____ is Suzy a girl from Nanjing. But now she lives in Yangzhou.
Suzy is a good student. She learns all her ____47____ well. Her favourite thing is ____48____. She thinks books are like food ____49____ help her a lot.
On Wednesday afternoons, she always ____50____ to a nursing house (敬老院). Sometimes she talks ____51____ the old people there. Sometimes she plays some music for them. They love ____52____ to Beijing Opera very much.
Suzy is also a ____53____ dancer. She thinks Miss Yang is one of the best dancers in the world. So she often ____54____ Yang’s shows on TV. Her great dream is to be a famous dancer, though she knows it is difficult.
四、阅读理解(46分)
A)请阅读下面短文, 根据短文内容从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项, 并将其填到答题卷的相应位置。(每小题2分, 共36分)
A
Alex’s 10th Birthday Party
When: Saturday, November 9th 14:00-18:00
Where: Maple Park, 2075 Hill Ave. The green sports field next to the park gate.
What: Enjoy food and drinks Play basketball with Alex
DIY: Draw pictures or plant your favourite flowers
RSVP: Will you come
Please let me know by November 7th.
Email Anna at Anna@ .
55. When is the party
A. On November 7th. B. On November 10th. C. On Saturday. D. On Sunday.
56. What can they do at the party
A. Play football. B. Draw a flower. C. Write a song. D. Play on the computer.
57. What can we know from the invitation (邀请)
A. Alex doesn’t like any sports. B. You can call Anna.
C. The party is on the sports field. D. The party is in the morning.
Now some Chinese students in middle schools have one labour (劳动) class a week. How do students like the new subject Let’s have a look.
In our school, students learn to grow vegetables. We have a labour class on Friday. We grow carrots, potatoes and we grow strawberries too. We like the labour class very much. It is really relaxing.
—Li Yang, Changsha
I can learn to cook from my teacher. At first, it is very difficult to learn. I feel great when I cook good food. I can scramble (炒) eggs with tomatoes for my family. I can make salad too. I like the new subject. Thanks to it, I can learn a lot. I think it is useful.
—Wang Meng, Zhuzhou
We keep (饲养) chickens at school. We take vegetables and rice to them to eat on Tuesday. We can play with chickens. So much fun, right It is my favourite subject.
—Ye Jun, Zhangjiajie
58. How many labour classes do the Chinese middle school students have every week
A. One. B. Two. C. Three. D. Four.
59. The underlined word “it” refers to ________.
A. the meal B. the family C. the new subject D. the food
60. Which of the following is NOT TRUE according to the passage
A. Li Yang thinks having labour classes is relaxing.
B. Wang Meng doesn’t think cooking meals is useful.
C. Ye Jun thinks keeping chickens is fun.
D. Some Chinese middle school students have labour classes now.
61. What can Ye Jun do at school
A. B. C. D.
62. What is the passage mainly about
A. How students like labour classes.
B. How students learn about skills.
C. How teachers teach students labour classes.
D. How teachers make students like labour classes.
C
Some students don’t like maths. They think it’s difficult. But in fact, maths is very useful in our life and it isn’t so difficult to learn maths well. Here is what you can do.
Listen carefully (认真地) in class. The maths teacher knows so much. When you listen carefully you know much, too. So be a careful student in class.
Ask your classmates for help. Your maths teacher isn’t always with you. When you find a maths problem too difficult and you can’t work it out, please ask your classmates after class. A good classmate is a good friend. He or she must be happy to help you.
Practice (练习) it every day. Do you want to be good at maths It takes time. You can’t learn it well in a day. So practice it every day and then you’ll find it so easy.
Maths is a useful subject. Let’s do our best to learn it well.
63. What does the writer think of maths
A. Difficult. B. Useful. C. Boring. D. Fun.
64. What can we learn from the passage
A. To learn maths well takes time. B. Your friend is always good at maths.
C. Your maths teacher is always with you. D. Maths is too difficult and we can’t learn it well.
65. Who is the passage written for
A. Maths teachers. B. Parents. C. Students. D. Book lovers.
66. What is the structure of the passage
A. B. C. D.
67 What is the best title (标题) of the passage
A. How to study maths well B. How to be a good student
C. How to help your classmates D. How to ask maths teachers for help
D
Mr Lee is a teacher. He is strict with his students. He asks them not to be late for school. Never! Sometimes the students are late, and Mr Lee is not happy.
This morning, Mr Lee gets up at 7:40. Oh, no! He must be late for class. Mr Lee doesn’t have breakfast or take a shower. He runs to the bus stop quickly. Many people are at the bus stop, but there is no bus for Mr Lee to take. So Mr Lee takes a taxi.
Mr Lee works at No. 15 Middle School, but the taxi takes him to No. 50 Middle School. At last, Mr Lee gets to school at 8:35.
“I’m sorry, boys and girls. I’m late for school today, “ Mr Lee says to his students. “Everyone (每个人) can make mistakes (错误). From today on, I won’t ask you never to be late for school. Please do your best not to be late. Can you do it ”
“Yes, we can,” the class says happily.
68. What does the underlined word “strict” mean in Chinese
A. 友好的 B. 吝啬的 C. 善良的 D. 严格的
69. Which is the right order (顺序)
①Mr Lee takes the taxi.
②Mr Lee runs to the bus stop.
③Mr Lee gets to No. 15 Middle School.
④Mr Lee gets to No. 50 Middle School.
A. ②①③④ B. ②①④③ C. ①②③④ D. ①②④③
70. Why does Mr Lee say sorry to the class
A. Because he is late for school. B. Because he can’t teach them.
C Because he is not happy today. D. Because he wants to go home.
71. What can we know from the passage
A. Mr Lee usually gets up at 7:40. B. There are lots of people at the bus stop.
C. Mr Lee works at No. 50 Middle School. D. The students don’t like Mr Lee.
72. What does the passage mainly tell us
A. Students can be late for school. B. Teachers can’t be late for school.
C. Everyone can make mistakes. D. Teachers are student’ friends.
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后根据短文内容从下面的七个选项中选择五个还原到文中使短文意思通顺结构完整。一空一句。
It’s half past three. All the lessons are over. What do you want to do after school Oh, don’t just go home of watching TV. ______73______
Keep healthy with Mr. Cooper at the Sports Club on Wednesdays and Fridays. _____74_____ This week it’s rock climbing (攀岩). Look! Some boys are climbing to get the flags.
Can you change (改变) colors of things ______75______ Why not come to the Science Club _______76_______ Mrs. Winter is the teacher here and she is busy talking about the club on the phone.
Here we come to the nice hall now. Do you like piano music It is really beautiful, right ______77______ Mrs. Crawford can teach you. The piano lesson is always on Thursday.
The students are all having fun in the e to join them, please!
A. I also like reading.
B. Do you love science
C. This club meets on Tuesdays.
D. Do you wish to play the piano
E. Girls like shopping in the supermarket.
F. You can join one of the after-school clubs.
G. Every week there is a different sport for boys and girls in the club.
五、补全对话(5分)
根据对话内容在选项中选择恰当的句子将对话内容补充完整(其中有两项为多余项)。
Mum: How is your first day at school, Peter
Peter: ____78____. I am happy today.
Mum: What’s your new classroom like
Peter: It’s large. ____79____ And a teacher’s desk in front of the blackboard.
Mum: Where do you sit
Peter: ____80____
Mum: What are your teachers and classmates like
Peter: They are nice to me. ____81____
Mum: I am happy to hear that. I hope you can enjoy your school life.
Peter: I will. ____82____
Mum: You’re welcome.
A. I like to stay with them.
B. I like my school.
C. That’s great.
D. There are forty student desks in it.
E. I sit in the middle of the classroom.
F. Thank you, Mum.
G. There is another blackboard at the back of the classroom.
六、书面表达(15分)
83. Bob是你的好朋友,请根据提示写一篇短文介绍一下他。
年龄 12
生日 6月2日
家人 爷爷、奶奶、爸爸、妈妈、妹妹
喜欢的科目;喜欢的老师 生物;王老师
爱好 弹吉他、下国际象棋
俱乐部 象棋(周二);音乐(周五)
日常活动 6: 30 a.m. 起床 7: 00 a.m. 上学 4: 00 p.m.锻炼 9: 00 p.m.洗漱 10: 00 p.m. 睡觉
要求: 1.条理清楚,意思连贯,语句通顺;2.词数不少于70。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________高安市2024-2025学年度上学期期末质量监测
七年级英语试卷
(全卷满分120分, 考试时间120分钟)
一、听力理解(每小题1分, 共20分)
A)请听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后, 你都将有10秒钟的时间回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。
1. What is the boy’s name 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
A. Green Alan. B. Alan Green. C. Toma Green.
【答案】B
【解析】
【原文】W: What is your name
M: My first name is Alan My last name is Green.
2. Who is Frank 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
A. The boy’s cousin. B. The boy’s brother. C. The boy’s friend.
【答案】B
【解析】
【原文】W: Mike, who is your brother
M: Frank is my brother.
3. Why does the boy like maths 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
A. Because it’s fun. B. Because it’s easy. C. Because it’s useful.
【答案】C
【解析】
【原文】W: Tom, why do you like maths
M: Because it’s useful.
4. How old is Eric 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
A. 12. B. 13. C. 14.
【答案】B
【解析】
【原文】W: Are you fourteen years old, Eric
M: No, I’m not. I’m thirteen.
5. What does the girl mean 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
A. She wants to start a Music Club.
B. She can play many musical instruments.
C. She can’t play musical instruments.
【答案】C
【解析】
【原文】M: Our school wants to start a Music Club. Do you want to join
W: I’d love to, but I can’t play any musical instruments.
B)请听下面4段对话。每段对话后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟;听完后, 各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。
请听对话,回答下列各小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
6. What time does Tony get up
A. At 7:00 a. m. B. At 6:30 a. m. C. At 6:00 a. m.
7. How long is each lesson at Tony’s school
A. 40 minutes. B. 45 minutes. C. 50 minutes.
【答案】6. B 7. B
【解析】
【原文】W: What time do you get up, Tony
M: I get up at six thirty in the morning.
W: How long is each lesson at your school
M: It is forty-five minutes.
请听对话, 回答下列各小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
8. How many students are there in Mike’s class
A. Thirty. B. Fifty. C. Forty.
9. Where is the computer room
A. On the right of the library.
B. On the left of the library.
C. On the left of the sports field.
【答案】8. C 9. B
【解析】
【原文】W: Hello, I’m Chen Hui. Are you new here
M: Yes, I am. My name is Mike Smith.
W: Can I help you
M: Yes. How many students are there in our class
W: Forty.
M: And where is the computer room
W: It’s on the left of the library.
M: Thank you.
W: You’re welcome.
请听对话,回答下列各小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
10. What’s the first class on Monday
A. English. B. Science. C. Geography.
11. Why doesn’t Lisa like English
A. It’s boring. B. It’s difficult. C. It’s useful.
12. What can we learn from the conversation
A. Miss Smith is a science teacher.
B. Miss Smith’s classes are not interesting.
C. Lisa likes English best.
【答案】10. A 11. B 12. A
【解析】
【原文】M: What class do you have for the first class on Monday, Lisa
W: English. We have it from 8: 00 to 8: 45.
M: Is English your favorite subject
W: No, I think it’s difficult. I like science.
M: Who is your science teacher
W: Miss Smith. She’s a nice teacher and her classes a re always interesting
请听对话,回答下列各小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
13. When is John’s birthday
A. On April 9th. B. On April 19th. C. On April 29th.
14. How many people will go to John’s birthday party
A. Two. B. Three. C. Four.
15. What can we get from the conversation
A. They are teacher and student.
B. They are father and daughter.
C. They are classmates.
【答案】13. B 14. C 15. C
【解析】
【原文】M: Are you free on April 19th, Lisa
W: Yes, I am, John.
M: Can you come to my birthday party
W: Sure, I’d love to. But I have to finish my homework first.
M: OK. My party will start at 7: 00 p. m.
W: I think I can finish it by then. Can you tell me where your party will be
M: At my house. Our classmates Jane, Jeff and Paul will be there too.
W: Great. We’ll have a good time.
C)
请听下面一段独白,根据独白内容完成下列句子,每个空格不超过3个单词。听独白前你将有50秒钟的时间阅读句子内容。独白读两遍。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
16. This is the ________ of Tom’s room.
17. Tom’s brother has ________ basketball(s).
18. Tom likes to ________ with his brother in his free time.
19. The model plane is ________
20. Tom’s mother cleans the room ________
【答案】16. photo
17. 2##two 18. play football
19. under the desk
20. every day
【解析】
【原文】(M) Hi, I’m Tom. This is the photo of my room. Can you see my dictionary Yes, it is on the sofa. I like to sit there. My dog likes it, too. It always stays near the sofa. My brother likes playing basketball. He has two basketballs and one football. In my free time, I like to play football with him. There is a CD player in the bookcase. I usually listen to music in the evening. You can also see a big desk in my room. My model plane is under the desk. It’s yellow. I like it very much. My mother cleans my room every day, so it is always tidy.
二、单项填空(本大题共8小题, 每小题1分, 共8分)
请阅读下面各小题, 从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
21. —Where are your classmates —They’re in the to have lunch.
A. library B. classroom C. music room D. dining hall
【答案】D
【解析】
【详解】句意:——你的同学们在哪里?——他们在餐厅吃午饭。考查名词辨析题。A. library图书馆;B. classroom教室;C. music room音乐室;D. dining hall餐厅。have lunch吃午饭;根据句意和语境,可知选D。
22. The new film is ________. I don’t want to watch it again.
A. interesting B. funny C. famous D. boring
【答案】D
【解析】
【详解】句意:这部新电影很无聊。我不想再看了。
考查形容词辨析。interesting有趣的;funny有趣的;famous著名的;boring无聊的。根据“I don’t want to watch it again.”并结合选项可知,不想再看这部新电影,应是它很无聊。故选D。
23. I like English, ________ it’s fun.
A. so B. or C. because D. but
【答案】C
【解析】
【详解】句意:我喜欢英语,因为它很有趣。
考查连词辨析。so所以;or或者,否则;because因为;but但是。根据空前后关系可知,空处表原因,需连词because。故选C。
24. Don’t ________ the tree. It’s dangerous (危险的).
A. fall B. climb C. plant D. play
【答案】B
【解析】
【详解】句意:不要爬树。这是危险的。
考查动词辨析。fall落下;climb爬;plant种植;play玩。根据“the tree. It’s dangerous (危险的).”可知,此处应该说爬树很危险。故选B。
25. —Tom, is the blue eraser your sister’s
—No, it isn’t. ________ is black.
A. Hers B. His C. Mine D. Yours
【答案】A
【解析】
【详解】句意:——汤姆, 蓝色橡皮擦是你姐姐的吗 ——不, 不是。她的是黑色的。
考查代词辨析。hers她的,名词性物主代词;his他的,名词性物主代词;mine我的,名词性物主代词;yours你的,名词性物主代词。根据上一句“Tom, is the blue eraser your sister’s 可知问句是询问蓝色橡皮擦是不是汤姆姐姐的。 由此可推断出汤姆姐姐的橡皮擦是黑色的,此空后没有名词,应用名词性物主代词,汤姆的姐姐是女生,要用“hers”,放句首,首字母应该大写。故选A。
26. Anna doesn’t want to be fat, so she _________ eats some vegetables and fruits for dinner.
A. really B. very C. only D. too
【答案】C
【解析】
【详解】句意:Anna不想变胖,所以她晚餐只吃一些蔬菜和水果。
考查副词辨析。really真正地;very非常;only只,仅仅;too过于,也。根据“Anna doesn’t want to be fat, so she...eats some vegetables and fruits for dinner.”可知,因为不想变胖,所以晚餐只吃一些蔬菜和水果。故选C。
27. Our last class ________ at 4:30 in the afternoon.
A. is finishing B. finished C. finish D. finishes
【答案】D
【解析】
【详解】句意:我们的最后一节课下午4:30结束。
考查动词时态。is finishing结束,现在进行时;finished结束,一般过去时;finish结束,动词原形;finishes结束,第三人称单数形式。根据“Our last class … at 4:30 in the afternoon.”可知,句子应用一般现在时,主语“Our last class”是第三人称单数,谓语动词也用第三人称单数形式。故选D。
28. Students should learn how to ________ dictionary.
A. make use of B. look out of C. fall in love with D. run out of
【答案】A
【解析】
【详解】句意:学生应该学会如何使用字典。
考查动词短语辨析。make use of使用;look out of从……向外看;fall in love with爱上……;run out of用光。make use of dictionary表示“使用字典”。故选A。
三、完形填空(26分)
A)请先阅读下面短文, 掌握其大意, 然后从各小题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入相应空白处的最佳选项。(每小题1分, 共15分)
Many young people would like to eat a lot of fruits and desserts (甜食). Americans and British people usually eat them after dinner.
Do you like desserts Do you enjoy ____29____ with your friends If you do, I have a good place to ____30____ you.
Dessert House is not big, ____31____ it is a great place for you to eat. There are six waiters (服务员) ____32____ it. They’re ____33____. The chairs and ____34____ there are all green. The colour ____35____ people feel relaxed. You can listen to ____36____ when you’re in Dessert House. If you don’t like to eat desserts, you can eat some other ____37____ like dumplings, noodles, mutton, beef, soup, potatoes and so on.
There is a great ____38____ every day at Dessert House: Sometimes fruit ice-cream with apples or ____39____ sometimes other desserts. Special fruit ice-cream is only one yuan ____40____ two. Also, they usually ____41____ a small dumpling in some ice-cream. If you have this kind of ice-cream, you can ____42____ another free ice-cream. I think it’s very ____43____.
It’s really worth a visit.
29. A. shopping B. playing C. eating D. visiting
30. A. tell B. ask C. teach D. call
31. A. and B. or C. but D. because
32. A. on B. from C. of D. in
33. A. lazy B. smart C. bad D. friendly
34. A. windows B. plates C. tables D. cups
35. A. blows B. orders C. makes D. gets
36. A. music B. idea C. rule D. luck
37. A. meat B. beef C. fruit D. food
38. A. dream B. special C. party D. house
39. A. beef B. strawberries C. cabbage D. potatoes
40. A. for B. at C. with D. as
41. A. take B. put C. make D. bring
42. A. sell B. pay C. watch D. get
43. A. boring B. terrible C. interesting D. difficult
【答案】29. C 30. A 31. C 32. D 33. D 34. C 35. C 36. A 37. D 38. B 39. B 40. A 41. B 42. D 43. C
【解析】
【导语】本文是记叙文,文章中作者推荐了一个特别的甜品屋。
【29题详解】
句意:你喜欢和朋友一起吃饭吗?
shopping购物;playing玩;eating吃;visiting参观。根据“Do you like desserts Do you enjoy”可知,此处和吃有关,应该问喜欢和朋友一起吃饭吗。故选C。
【30题详解】
句意:如果你喜欢,我有一个好地方要推荐给你。
tell告诉;ask问;teach教;call叫。根据“I have a good place”可知,此处是说我有一个好地方要推荐给你,用动词tell符合题意。故选A。
【31题详解】
句意:甜品屋不大,但对你来说是个吃东西的好地方。
and和;or或者;but但是;because因为。根据“Dessert House is not big”与“it is a great place for you to eat”可知,前后是转折关系,用连词but符合题意。故选C。
【32题详解】
句意:里面有六个服务员。
on在……上面;from来自;of……的;in在……里面。根据“There are six waiters”可知,此处指有6个服务员,用介词in表示在某个地方有某人或某物。故选D。
【33题详解】
句意:他们很友好
lazy懒惰的;smart聪明的;bad坏的;friendly友好的。根据前文“If you do, I have a good place to tell you.”可知,此处应该说服务员态度友好,故选D。
【34题详解】
句意:椅子和桌子都是绿色的。
windows窗户;plates盘子;tables桌子;cups杯子。根据“The chairs and…there are all green.”及常识可知,此处与chairs并列,应该指桌子,用名词tables符合题意。故选C。
【35题详解】
句意:这种颜色让人们感到放松。
blows吹;orders命令;makes使;gets得到。根据“people feel relaxed.”可知,此处指这种颜色让人们感到放松,用动词make符合题意。故选C。
【36题详解】
句意:你在甜品屋的时候可以听音乐。
music音乐;idea主意;rule规则;luck运气。根据“You can listen to…when you’re in Dessert House.”可知,此处指听音乐,用名词music符合题意。故选A。
【37题详解】
句意:如果你不喜欢吃甜点,你可以吃一些其他的食物,如饺子、面条、羊肉、牛肉、汤、土豆等。
meat肉;beef牛肉;fruit水果;food食物。根据“like dumplings, noodles, mutton, beef, soup, potatoes and so on.”可知,此处列举的都是食物,用名词food符合题意。故选D。
【38题详解】
句意:甜品屋每天都有很棒的特价:有时是苹果或草莓水果冰淇淋,有时是其他甜点。
dream梦想;special特价;party聚会;house房子。根据“every day at Dessert House: Sometimes fruit ice-cream with apples or”可知,此处指有一个特价,special符合题意。故选B。
【39题详解】
句意:甜品屋每天都有很棒的特价:有时是苹果或草莓水果冰淇淋,有时是其他甜点。
beef牛肉;strawberries草莓;cabbage卷心菜;potatoes土豆。根据“Sometimes fruit ice-cream with apples or…sometimes other desserts.”可知,此处指带苹果或草莓的水果冰淇淋,用名词strawberries符合题意。故选B。
【40题详解】
句意:特色水果冰淇淋两份只要一元。
for为了;at在;with和;as作为。根据“Special fruit ice-cream is only one yuan”及“two”可知,此处指特别的水果冰淇淋仅售两元一份,用介词for表示价格。故选A。
【41题详解】
句意:此外,他们通常把一个小饺子放在一些冰淇淋里。
take带走;put放;make使;bring带来。根据“a small dumpling in some ice-cream.”可知,此处指放一个小饺子在冰淇淋里,用动词put符合题意。故选B。
【42题详解】
句意:如果你吃这到种冰淇淋,你可以再得到一个免费的冰淇淋。
sell卖;pay支付;watch观看;get得到。根据“another free ice-cream”可知,此处指再得到一个免费的冰淇淋,用动词get符合题意。故选D。
【43题详解】
句意:我觉得这很有趣。
boring无聊的;terrible可怕的;interesting有趣的;difficult困难的。根据“If you have this kind of ice-cream, you can get another free ice-cream”可知,吃这种冰淇淋可以再得到一个免费的冰淇淋,我觉得这很有趣,用形容词interesting符合题意。故选C。
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后用方框中所给词的适当形式填空。每个词限用一次。
them, watches, good, family, subjects, friend, and, listen, reading, go, with
Hello, I’m Jane. I’m an English girl. I’m a student in the exchange (交换) students’ class at Happy School in Beijing. Let me tell you something about my class.
My class is like a big ____44____. I like all my teachers. I have many ____45____ in my class. One of ____46____ is Suzy, a girl from Nanjing. But now she lives in Yangzhou.
Suzy is a good student. She learns all her ____47____ well. Her favourite thing is ____48____. She thinks books are like food ____49____ help her a lot.
On Wednesday afternoons, she always ____50____ to a nursing house (敬老院). Sometimes she talks ____51____ the old people there. Sometimes she plays some music for them. They love ____52____ to Beijing Opera very much.
Suzy is also a ____53____ dancer. She thinks Miss Yang is one of the best dancers in the world. So she often ____54____ Yang’s shows on TV. Her great dream is to be a famous dancer, though she knows it is difficult.
【答案】44. family
45. friends
46. them 47. subjects
48. reading
49. and 50. goes
51. with 52. listening##to listen
53. good 54. watches
【解析】
【导语】本文作者主要介绍了自己的一个朋友Suzy的学习情况、爱好和梦想等。
【44题详解】
句意:我的班级就像一个大家庭。根据后文“I like all my teachers.”并结合备选词汇可知,此处表示班级像大家庭,应用名词family,冠词a后跟名词单数。故填family。
【45题详解】
句意:我在班级里有很多朋友。根据后文“One of…”并结合备选词汇可知,此处表示我有很多朋友,应用名词friend,前有many修饰,因此名词需变为复数形式friends。故填friends。
【46题详解】
句意:其中之一就是Suzy,一个来自南京的女孩。根据前句“I have many...in my class”可知,此处表示朋友们当中的一个,one of them“他们中的一个”。故填them。
【47题详解】
句意:她所有课都学得很好。根据前句“Suzy is a good student.”并结合备选词汇可知,此处表示她所有课程学得很好,应用名词名词复数subjects,故填subjects。
【48题详解】
句意:她最喜欢的事情是读书。根据“She thinks books are like food...”并结合备选词汇可知,此处指她最喜欢读书,应用动名词reading作表语。故填reading。
【49题详解】
句意:她认为书像食物并且帮助她很多。根据空前后关系可知,需连词and连接两个句子。故填and。
【50题详解】
句意:在周三下午,她总是去敬老院。根据“…to a nursing house”并结合备选词汇可知,此处应用动词go,go to…表示“去……”,主语she是单三,因此动词需用单三形式goes。故填goes。
【51题详解】
句意:有时她和那的老人谈话。根据“talks...the old people there.”及备选词可知,空处指“与老人谈话”,备选词“with”符合。talk with“与某人谈话”,固定搭配。故填with。
【52题详解】
句意:他们非常喜欢听北京京剧。根据“…to Beijing Operas”并结合备选词汇可知,此处应用动词listen,listen to…表示“听……”,此空位于love后作宾语,应用动名词形式listening或动词不定式to listen。故填listening/to listen。
【53题详解】
句意:Suzy也是一个很好的舞者。根据后句“She thinks Miss Yang is one of the best dancers in the world.”并结合备选词汇可知,此处表示她是一个很好的舞者,good“好的”符合句意,修饰名词dancer。故填good。
【54题详解】
句意:所以她经常在电视上观看杨的演出。根据“…Yang’s shows on TV”并结合备选词汇可知,此处表示“观看”,主语she是单三,因此动词需用单三形式watches。故填watches。
四、阅读理解(46分)
A)请阅读下面短文, 根据短文内容从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项, 并将其填到答题卷的相应位置。(每小题2分, 共36分)
A
Alex’s 10th Birthday Party
When: Saturday, November 9th 14:00-18:00
Where: Maple Park, 2075 Hill Ave. The green sports field next to the park gate.
What: Enjoy food and drinks Play basketball with Alex
DIY: Draw pictures or plant your favourite flowers
RSVP: Will you come
Please let me know by November 7th.
Email Anna at Anna@ .
55. When is the party
A. On November 7th. B. On November 10th. C. On Saturday. D. On Sunday.
56. What can they do at the party
A. Play football. B. Draw a flower. C. Write a song. D. Play on the computer.
57. What can we know from the invitation (邀请)
A. Alex doesn’t like any sports. B. You can call Anna.
C. The party is on the sports field. D. The party is in the morning.
【答案】55. C 56. B 57. C
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了亚历克斯生日派对的相关信息。
【55题详解】
细节理解题。根据“When: Saturday, November 9th 14:00-18:00”可知,派对在星期六。故选C。
【56题详解】
细节理解题。根据“DIY: Draw pictures or plant your favourite flowers”可知,在派对上,人们可以画一朵花。故选B。
【57题详解】
细节理解题。根据“Where: Maple Park, 2075 Hill Ave. The green sports field next to the park gate.”可知,派对在运动场上。故选C。
Now some Chinese students in middle schools have one labour (劳动) class a week. How do students like the new subject Let’s have a look.
In our school, students learn to grow vegetables. We have a labour class on Friday. We grow carrots, potatoes and we grow strawberries too. We like the labour class very much. It is really relaxing.
—Li Yang, Changsha
I can learn to cook from my teacher. At first, it is very difficult to learn. I feel great when I cook good food. I can scramble (炒) eggs with tomatoes for my family. I can make salad too. I like the new subject. Thanks to it, I can learn a lot. I think it is useful.
—Wang Meng, Zhuzhou
We keep (饲养) chickens at school. We take vegetables and rice to them to eat on Tuesday. We can play with chickens. So much fun, right It is my favourite subject.
—Ye Jun, Zhangjiajie
58. How many labour classes do the Chinese middle school students have every week
A. One. B. Two. C. Three. D. Four.
59. The underlined word “it” refers to ________.
A. the meal B. the family C. the new subject D. the food
60. Which of the following is NOT TRUE according to the passage
A. Li Yang thinks having labour classes is relaxing.
B. Wang Meng doesn’t think cooking meals is useful.
C. Ye Jun thinks keeping chickens is fun.
D. Some Chinese middle school students have labour classes now.
61. What can Ye Jun do at school
A. B. C. D.
62. What is the passage mainly about
A. How students like labour classes.
B. How students learn about skills.
C. How teachers teach students labour classes.
D. How teachers make students like labour classes.
【答案】58. A 59. C 60. B 61. D 62. A
【解析】
【导语】本文主要描述了学生对劳动课的喜爱。
【58题详解】
细节理解题。根据“Now some Chinese students in middle schools have one labour (劳动) class a week.”可知,每周有一节劳动课。故选A。
【59题详解】
词句猜测题。根据“I can scramble (炒) eggs with tomatoes for my family. I can make salad too. I like the new subject. Thanks to it, I can learn a lot.”可知,划线词前提到了这个新科目教会自己做菜,因此“it” 指代的是前文提到的“the new subject”。故选C。
【60题详解】
细节理解题。根据王蒙所说“I like the new subject. Thanks to it, I can learn a lot. I think it is useful.”可知,王蒙认为这门课程很有用。故选B。
【61题详解】
细节理解题。根据叶俊的话“We keep (饲养) chickens at school.”可知,他们在学校里喂养小鸡,与选项D的图示一致。故选D。
【62题详解】
主旨大意题。通读全文,本文主要描述了学生对劳动课的喜爱,故选A。
C
Some students don’t like maths. They think it’s difficult. But in fact, maths is very useful in our life and it isn’t so difficult to learn maths well. Here is what you can do.
Listen carefully (认真地) in class. The maths teacher knows so much. When you listen carefully, you know much, too. So be a careful student in class.
Ask your classmates for help. Your maths teacher isn’t always with you. When you find a maths problem too difficult and you can’t work it out, please ask your classmates after class. A good classmate is a good friend. He or she must be happy to help you.
Practice (练习) it every day. Do you want to be good at maths It takes time. You can’t learn it well in a day. So practice it every day and then you’ll find it so easy.
Maths is a useful subject. Let’s do our best to learn it well.
63. What does the writer think of maths
A. Difficult. B. Useful. C. Boring. D. Fun.
64. What can we learn from the passage
A. To learn maths well takes time. B. Your friend is always good at maths.
C. Your maths teacher is always with you. D. Maths is too difficult and we can’t learn it well.
65. Who is the passage written for
A. Maths teachers. B. Parents. C. Students. D. Book lovers.
66. What is the structure of the passage
A. B. C. D.
67. What is the best title (标题) of the passage
A. How to study maths well B. How to be a good student
C. How to help your classmates D. How to ask maths teachers for help
【答案】63. B 64. A 65. C 66. C 67. A
【解析】
【导语】本文主要介绍了学好数学的一些建议。
【63题详解】
细节理解题。根据第一段“But in fact, maths is very useful in our life and it isn’t so difficult to learn maths well.”可知,作者认为数学是有用的。故选B。
64题详解】
细节理解题。根据第四段“Do you want to be good at maths It takes time.”可知,学好数学需要时间。故选A。
【65题详解】
推理判断题。根据第一段“Some students don’t like maths.”以及最后一段“Maths is a useful subject.”可推知,这篇文章是写给学生的。故选C。
【66题详解】
篇章结构题。文章第一段引入主题,指出有些学生觉得数学难,但实际上并不难。第二、三、四段提出三条具体建议,说明如何学好数学。第三段总结强调数学的重要性,呼吁大家努力学习。故选C。
【67题详解】
主旨大意题。根据“But in fact, maths is very useful in our life and it isn’t so difficult to learn maths well. Here is what you can do.”并结合文章内容可知,文章主要讲我们应该怎样学好数学。故选A。
D
Mr Lee is a teacher. He is strict with his students. He asks them not to be late for school. Never! Sometimes the students are late, and Mr Lee is not happy.
This morning, Mr Lee gets up at 7:40. Oh, no! He must be late for class. Mr Lee doesn’t have breakfast or take a shower. He runs to the bus stop quickly. Many people are at the bus stop, but there is no bus for Mr Lee to take. So Mr Lee takes a taxi.
Mr Lee works at No. 15 Middle School, but the taxi takes him to No. 50 Middle School. At last, Mr Lee gets to school at 8:35.
“I’m sorry, boys and girls. I’m late for school today, “ Mr Lee says to his students. “Everyone (每个人) can make mistakes (错误). From today on, I won’t ask you never to be late for school. Please do your best not to be late. Can you do it ”
“Yes, we can,” the class says happily.
68. What does the underlined word “strict” mean in Chinese
A. 友好的 B. 吝啬的 C. 善良的 D. 严格的
69. Which is the right order (顺序)
①Mr Lee takes the taxi.
②Mr Lee runs to the bus stop.
③Mr Lee gets to No. 15 Middle School.
④Mr Lee gets to No. 50 Middle School.
A. ②①③④ B. ②①④③ C. ①②③④ D. ①②④③
70. Why does Mr Lee say sorry to the class
A. Because he is late for school. B. Because he can’t teach them.
C. Because he is not happy today. D. Because he wants to go home.
71. What can we know from the passage
A. Mr Lee usually gets up at 7:40. B. There are lots of people at the bus stop.
C. Mr Lee works at No. 50 Middle School. D. The students don’t like Mr Lee.
72. What does the passage mainly tell us
A. Students can be late for school. B. Teachers can’t be late for school.
C. Everyone can make mistakes. D. Teachers are student’ friends.
【答案】68. D 69. B 70. A 71. B 72. C
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了李老师对自己的学生要求很严格,从来不允许他们迟到,但是有一天,李老师自己迟到了,他告诉学生每个人都会犯错误,他不会再让学生永不要上学迟到了。
【68题详解】
词义猜测题。根据“He asks them not to be late for school.”可知他让学生不要迟到,可见他是严格的,故此处划线部分意为“严格的”。故选D。
【69题详解】
细节理解题。根据“He runs to the bus stop quickly.”可知他跑向公交站,即②;根据“So Mr Lee takes a taxi.”可知他坐出租车去学校,即①;根据“Mr Lee works at No. 15 Middle School, but the taxi takes him to No. 50 Middle School. At last, Mr Lee gets to school at 8:35.”可知出租车把他先送到了第50中学,最后又把他送到了他工作的第15中学,即④③。故正确顺序是②①④③。故选B。
【70题详解】
细节理解题。根据“I’m late for school today,”可知因为他上班迟到了。故选A。
【71题详解】
细节理解题。根据“Many people are at the bus stop”可知公交车站里人很多。故选B。
【72题详解】
主旨大意题。本文主要介绍了不让学生迟到的李老师自己却迟到了,从中我们知道每个人都会犯错。故选C。
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后根据短文内容从下面的七个选项中选择五个还原到文中使短文意思通顺结构完整。一空一句。
It’s half past three. All the lessons are over. What do you want to do after school Oh, don’t just go home of watching TV. ______73______
Keep healthy with Mr. Cooper at the Sports Club on Wednesdays and Fridays. _____74_____ This week it’s rock climbing (攀岩). Look! Some boys are climbing to get the flags.
Can you change (改变) colors of things ______75______ Why not come to the Science Club _______76_______ Mrs. Winter is the teacher here and she is busy talking about the club on the phone.
Here we come to the nice hall now. Do you like piano music It is really beautiful, right ______77______ Mrs. Crawford can teach you. The piano lesson is always on Thursday.
The students are all having fun in the e to join them, please!
A. I also like reading.
B. Do you love science
C. This club meets on Tuesdays.
D. Do you wish to play the piano
E. Girls like shopping in the supermarket.
F. You can join one of the after-school clubs.
G. Every week there is a different sport for boys and girls in the club.
【答案】73. F 74. G 75. B 76. C 77. D
【解析】
【导语】本文主要介绍学校里的一些俱乐部。
【73题详解】
根据“What do you want to do after school Oh, don’t just go home of watching TV.”可知,此处建议放学后不要只是看电视,选项F“你可以参加一个课外俱乐部。”符合语境,故选F。
【74题详解】
根据“Keep healthy with Mr. Cooper at the Sports Club on Wednesdays and Fridays.”可知,此处与运动相关,选项G“俱乐部里的男孩和女孩每周都有不同的运动。”符合语境,故选G。
【75题详解】
根据“Can you change (改变) colors of things ... Why not come to the Science Club ”可知,此处提到科学俱乐部,选项B“你喜欢科学吗?”符合语境,故选B。
76题详解】
根据“Mrs. Winter is the teacher here and she is busy talking about the club on the phone.”可知,此处介绍科学俱乐部的安排,选项C“这个俱乐部星期二开会。”符合语境,故选C。
【77题详解】
根据“Mrs. Crawford can teach you. The piano lesson is always on Thursday.”可知,此处提到钢琴,选项D“你想弹钢琴吗?”符合语境,故选D。
五、补全对话(5分)
根据对话内容在选项中选择恰当的句子将对话内容补充完整(其中有两项为多余项)。
Mum: How is your first day at school, Peter
Peter: ____78____. I am happy today.
Mum: What’s your new classroom like
Peter: It’s large. ____79____ And a teacher’s desk in front of the blackboard.
Mum: Where do you sit
Peter: ____80____
Mum: What are your teachers and classmates like
Peter: They are nice to me. ____81____
Mum: I am happy to hear that. I hope you can enjoy your school life.
Peter: I will. ____82____
Mum: You’re welcome.
A. I like to stay with them.
B. I like my school.
C. That’s great.
D. There are forty student desks in it.
E. I sit in the middle of the classroom.
F. Thank you, Mum.
G. There is another blackboard at the back of the classroom.
【答案】78. C 79. D 80. E 81. A 82. F
【解析】
【导语】本文是一段对话,Mum询问Peter关于他新学校的第一天体验以及教室和班级情况。
【78题详解】
根据“How is your first day at school, Peter ”可知,Mum问Peter在学校的第一天情况,此处应该回答这个问题。选项C“太好了。”符合语境。故选C。
【79题详解】
根据“What’s your new classroom like ”以及“It’s large.”可知,此处应该描述教室的布局,选项D“里面有40张学生书桌。”符合语境。故选D。
【80题详解】
根据“Where do you sit ”可知,此处应该回答自己坐在哪里。选项E“我坐在教室中间。”符合语境。故选E。
81题详解】
根据“What are your teachers and classmates like ”以及“They are nice to me.”可知,此处应该评价同学。选项A“我喜欢和他们待在一起。”符合语境。故选A。
【82题详解】
根据“You’re welcome.”可知,此处应该表达感谢。选项F“谢谢你,妈妈。”符合语境。故选F。
六、书面表达(15分)
83. Bob是你的好朋友,请根据提示写一篇短文介绍一下他。
年龄 12
生日 6月2日
家人 爷爷、奶奶、爸爸、妈妈、妹妹
喜欢的科目;喜欢的老师 生物;王老师
爱好 弹吉他、下国际象棋
俱乐部 象棋(周二);音乐(周五)
日常活动 6: 30 a.m. 起床 7: 00 a.m. 上学 4: 00 p.m.锻炼 9: 00 p.m.洗漱 10: 00 p.m. 睡觉
要求: 1.条理清楚,意思连贯,语句通顺;2.词数不少于70。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
Bob is my good friend. He is 12 years old. His birthday is on 2nd June. He has a happy family. There are grandparents, parents and a sister in his family. His favourite subject is biology, because it’s useful. He likes Mr Wang best. He thinks he is fun. He can play the guitar and he plays chess well. He joins the music club on Tuesday and chess club on Friday. He gets up at 6:30 a.m. He goes to school at 7:00 a.m by bus. He does exercise at 4:00 p.m. At 9:00 p.m., he brushes his teeth, and he goes to bed at 10:00 p.m.
We are good friends, I love him very much.
【解析】
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“信息提示”中的介绍要点,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。借用“鲍勃是我的好朋友”来引出重点介绍的内容;
第二步,具体阐述写作内容。从“生日、家人、科目、爱好、俱乐部和日常活动”几个方面重点介绍;
第三步,书写结语。
[亮点词汇]
①like...best最喜欢
②play the guitar弹吉他
[高分句型]
There are grandparents, parents and a sister in his family.(there be句型)