/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年四年级英语上册期中复习考点培优外研版(一起)
专题20 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
根据短文,选出正确的答案。
I'm Xiaoyun. At school I have a good friend. His name is Tom. He is from England. He is eleven. We are in No.2 Primary School(第二小学). We're not in the same (相同的) class. He is in Class One, Grade Four. Tom's sister is not a pupil. Her name is Mary. She is three. She is a nice girl. Miss Zhang is my English teacher. She is thirty-one. Mr Wang is Tom's Chinese teacher. He is twenty-eight. They're good teachers.
1.Tom is a(an) ________ boy. ( )
A.Chinese B.American C.English
2.Is Tom in Grade Five ( )
A.Yes, he is.
B.No. He is in Grade Four.
C.Yes. He is in Class Four.
3.Mary is ________ .( )
A.two B.three C.four
4.Miss Zhang is Xiaoyun's ________ teacher.( )
A.Chinese B.Maths C.English
5.Mr Wang is ________ years old.( )
A.twenty-eight B.thirty-one C.forty
阅读短文,选择正确的答案。
Amy has got a letter from her friend Lucy. Lucy lives in London. London is a bit cold now. Lucy’s birthday was on Saturday. She is nine now. Lucy has got a new friend. Her name is Zara. She’s from the UK. She has got long, black hair. She’s very nice. Here is a photo of Zara and Lucy. They were at Buckingham Palace. Amy has got a new Chinese friend, too. Her name is Mengmeng. Mengmen g has got short hair. She is very clever. Here is a photo of Mengmeng and Amy. They were at the Great Wall.
6.Lucy wrote a letter to _________. ( )
A.Amy B.Zara C.Mengmeng
7.Zara is from _________. ( )
A.China B.the UK C.the US
8.Zara has got _________ hair. ( )
A.short, black B.long, yellow C.long, black
9.Amy and Mengmeng _________ good friends. ( )
A.are B.isn’t C.aren’t
10.Mengmeng is from _________. ( )
A.England B.China C.America
阅读理解。根据短文内容,选择正确答案。
Jim is a naughty(调皮的)boy. He often climbs trees. Today when he goes out of his room, he looks up and sees some birds. They are singing in the tree. Jim likes birds. So he climbs up the tree to catch a bird. But his mother sees him and orders(命令)him to come down. Jim has to come down with no birds. He sits under the tree, dreaming(做梦; 梦想)a bird comes to his hand.
11._____ is a naughty boy. ( )
A.Jim B.Tim C.John
12.Jim often _____.( )
A.plays in his room B.climbs trees C.catches animals
13.Jim climbs trees _____.( )
A.to pick apples B.to catch a bird C.to eat bananas
14._____ asks Jim to come down. ( )
A.Mother B.Father C.Grandmother
15.Jim comes down with _____.( )
A.one bird B.some birds C.no birds
Yesterday, my family were at home. My father played chess with his friend. My mother cooked noodles. My sister played with her toys. My brother painted a picture. What about me I cleaned my room. Where was my grandpa He was in his bedroom. He phoned my uncle.
16.Yesterday, my family were ______. ( )
A.in the park B.at the zoo C.at home
17.My father ______ with his friend. ( )
A.played football B.played basketball C.played chess
18.My brother ______. ( )
A.painted a picture B.helped mum C.played with his toys (玩具)
19.______ phoned my uncle. ( )
A.I B.My mother C.My grandpa
阅读短文,选择正确的答案。
Long time ago, there was a boy. His name was Mike. He and his grandma lived together. One day, he wanted to go out. “Where are you going ” said his grandma. “I’m going to the forest. It is sunny with bright sunshine and a cloudless blue sky, ” he said. “OK. But there are so many spiders there. When you see them, please don’t touch them! ” said his grandma. Then the boy went out. He saw lots of animals. There were many monkeys, foxes, rabbits and spiders. He forgot his grandma’s words. He touched the spiders. His hands turned red. He grew into a Spider-Man. But a fairy came and changed him back.
20.The boy and _________ lived together. ( )
A.his grandma B.foxes C.fairy
21.Mike wanted to go to the _________. ( )
A.park B.zoo C.forest
22.What did Mike touch ( )
A.He touched the foxes. B.He touched the spiders. C.He touched the monkeys.
23.The boy’s hands turned _________. He grew into a Spider-Man. ( )
A.red B.black C.green
24.Who changed Mike back ( )
A.A fox. B.Grandma. C.A fairy.
根据短文,选出正确的答案。
Mr and Mrs Green have two children, a son(儿子) and a daughter (女儿).
The son's name is Jim. He is fourteen. He likes playing football very much. Last Sunday, he put on his red football clothes and white football shoes, then went to play football with his friends.
Their daughter, Kate, is twelve. She always helps her mother clean the room. She likes wearing blue trousers. Last Sunday she washed clothes at home. Whose clothes were they The green dress was Mrs Green's. The white shirt was her father's. Whose white shoes were those They were very dirty. They were Jim's. Kate washed them carefully. What a good girl!
25.Mr and Mrs Green have ________ . ( )
A.two sons B.two daughters C.a son and a daughter
26.Last Sunday Jim ________ with his friends. ( )
A.played football B.played basketball C.went home
27.________ is twelve. ( )
A.Jim B.Kate C.Jim's friend
28.The white shirt was ________ . ( )
A.Mrs Green's B.Mr Green's C.Kate's
29.The white shoes were ________ . ( )
A.Jim's B.Mr Green's C.Kate's
根据短文,选出正确的答案。
Yesterday was Monday. We were in the classroom after school. We helped our teacher. Amy cleaned the floor, Daming cleaned the blackboard. We were very tired. But we were very happy. My teacher was very happy too.
30.Yesterday was _________. ( )
A.Monday B.Tuesday C.Sunday
31.They were in the _________. ( )
A.bedroom B.home C.classroom
32._________ cleaned the floor. ( )
A.They B.Amy C.Daming
33.Daming cleaned the _________. ( )
A.desk B.chair C.blackboard
34.They were very _________. ( )
A.tired and sad B.happy C.tired and happy
阅读短文,选择最佳答案。
There are many hobbies in our class. Let’s talk about some of them. Lucy likes singing. She has a beautiful voice. She sings in the school choir and often takes part in singing competitions. She says singing makes her feel relaxed. Tom’s hobby is doing taijiquan. He learns it from his grandpa. He does it in the park every morning. He thinks it’s good for his health. Lily likes paper-cutting. Her grandma teaches her. She can cut many shapes, like flowers and animals. She often gives her works to her classmates as gifts. We all have fun with our hobbies.
35.What does Lucy like doing ( )
A.Singing. B.Doing taijiquan. C.Paper-cutting.
36.Where does Lucy sing ( )
A.In the park. B.In the school choir. C.At home.
37.Who teaches Tom to do taijiquan ( )
A.His grandma. B.His teacher. C.His grandpa.
38.What does Lily think of paper-cutting ( )
A.It’s difficult. B.It’s fun. C.The passage doesn’t say.
39.What does Lily give to her classmates ( )
A.Flowers. B.Her paper-cutting works. C.Animals.
阅读理解。根据短文内容,选择正确答案。
My name is Mike. I’m nine years old. I live in a small town. Every morning, I get up at six thirty. I wash my face and brush my teeth. Then I have breakfast with my parents. I have bread and milk for breakfast. I go to school at seven thirty. School starts at eight o’clock. We have Maths, Chinese and English in the morning. I like English best. I have lunch at school at twelve. In the afternoon, we have Music and Art. I go home at four thirty. I do my homework at five. I have dinner at six thirty. Then I watch TV with my family. I go to bed at eight thirty. I have a busy but happy day.
40.Mike gets up at __________ in the morning. ( )
A.six thirty B.seven thirty C.eight o’clock
41.Mike has __________ for breakfast. ( )
A.rice and fish B.bread and milk C.eggs and juice
42.Mike likes __________ best. ( )
A.Maths B.Chinese C.English
43.Mike has __________ lessons in the afternoon. ( )
A.two B.three C.four
44.Mike goes to bed at __________ in the evening. ( )
A.eight thirty B.nine o’clock C.nine thirty
阅读理解。
Hello, I’m Jenny. I’m in Grade Four. Our school has many rules. We should be quiet in the library. We shouldn’t run in the classroom. We should keep off the grass. We should help keep the gym clean. My favorite rule is “Be quiet in the reading room.” Because I like reading books there. Today is Tuesday. It’s 10 o’clock now. It’s time for English. I like English too. We can read English stories in class.
45.Jenny is in Grade _______. ( )
A.Three B.Four C.Five
46.How many rules are mentioned(提到) in the passage ( )
A.Four. B.Five. C.Six.
47.Jenny’s favorite rule is “_______.” ( )
A.Be quiet in the reading room B.Keep off the grass C.Don’t run in the classroom
48.Jenny can _______ in English class. ( )
A.play football B.read stories C.draw pictures
49.It’s time for _______ at 10 o’clock on Tuesday. ( )
A.English B.PE C.Art
阅读材料,选择正确的答案。
50.What is it about ( )
A.A football game. B.A basketball game. C.A volleyball game.
51.When does the game start ( )
A.In the morning. B.At noon. C.In the afternoon.
52.Which class plays with Class Five ( )
A.Class Six. B.Class Two. C.Class Three.
53.Who can watch the game ( )
A.All the parents. B.All the students. C.All the teachers.
54.Where can they watch the game ( )
A.In the park. B.In the classroom. C.On the school playground.
课外阅读。阅读短文,选择正确的答案。
Thomas Alva Edison was a famous American inventor. He was born on February11th, 1847. On October 18th, 1931, he died in the US. When he was a child, he liked asking his teacher many questions, but most of the questions were not about his lessons. His mother had to take him out of the school and taught him by herself. Although he only had three months at school, he learnt very quickly. He read lots of books and did experiments. After that, he became quite interested in science and invented many important things for the world.
55.Where was Edison from ( )
A.China. B.The US. C.The UK.
56.Edison was born on _________. ( )
A.February 11th, 1847 B.October 18th, 1931 C.October 11th, 1847
57.What did Edison do at school ( )
A.He learnt lessons hard. B.He asked lots of questions. C.He did experiments.
58.Edison only had _________ at school. ( )
A.two months B.one year C.three months
59.Edison was a famous American _________. ( )
A.student B.teacher C.inventor
阅读理解。
What is the greatest invention in the world Is it the telephone that lets us talk to people from all over the world Is it the car that lets us travel at great speeds to meet others Umberto Eco, an Italian writer, thinks it might be a pair of glasses.
Modern eye glasses were invented around 1000 years ago. In the past, people who could not see properly must memorize (记忆) everything. When we have eye glasses, we can see clearly and do whatever we want. Eye glasses are one of the world’s greatest inventions. Maybe people wear eye glasses to invent the first telephone and car.
60.The telephone is one of the greatest inventions because ________.( )
A.we can travel
B.we can talk to people from all over the world
C.we just need it to read
61.The writer thinks ________ is one of the greatest inventions in the world. ( )
A.the telephone B.the car C.a simple pair of glasses
62.Before glasses were invented, people must ________.( )
A.memorize everything B.write down everything C.read everything
63.From this passage, we can know ________.( )
A.modern eye glasses were invented 100 years ago
B.people who invented the first telephone and the first car probably wear the glasses
C.the writer is an’ American
根据短文,选出正确的答案。
Cai Lun invented paper. Paper was one of the four most important inventions(发明) in ancient (古代的) China. Paper was invented in the Eastern Han Dynasty(东汉时期) by Cai Lun. Cai Lun made paper with the bark (树皮), fishing nets (渔网), rags (破布) and so on. It was a great invention to China.
Now, paper is very useful in our work, study and daily life. We can use it to ,write, paint and so on. Paper has made our life more colourful (丰富多彩的).
64.________ invented paper. ( )
A.Cao Lun B.Cai Lun C.Cao Lu
65.Paper is one of the ________ most important inventions. ( )
A.two B.three C.four
66.Paper was invented in the Eastern ________ Dynasty. ( )
A.Han B.Qin C.Tang
67.Cai Lun's paper was made from ________ . ( )
A.the bark and fishing nets B.fishing nets and rags
C.the bark, fishing nets, rags and so on
68.Paper has made our life ________ . ( )
A.more colourful B.more beautiful C.harder
根据短文,选出正确的答案。
A teacher is telling her students the importance (重要性) of making others happy. “Now, children,”she says, “did you make someone happy ”
“Please, teacher. ” says a boy, “I made someone happy yesterday”.
“Well done. Who was that ” The teacher says.
“My grandma,” the boy says.
“Good boy. Now tell us how you made your grandmother happy,” the teacher says.
“I went to see her yesterday, and stayed with her for three hours (小时). Then I said to her, “Granny, I'm going home.” And she said, “Well, I'm happy!”
69.What's the teacher telling her students ( )
A.The importance of love.
B.The importance of learning.
C.The importance of making others happy.
70.The boy said he made ________ happy. ( )
A.his mother B.his grandmother C.his grandfather
71.When did the boy make his grandma happy ( )
A.Today. B.Last Sunday. C.Yesterday.
72.How long did the boy stay with his grandma ( )
A.One hour. B.Three hours. C.One day.
73.Did the boy really make his grandma happy ( )
A.No, he didn't. B.Yes, he did. C.We don't know.
根据对话选择合适的答案。
Jenny: Hello This is Jenny. I want to talk to Lucy, please.
Lucy: Hello! This is Lucy.
Jenny: I am going on a trip to Xi'an with my brother Peter. Do you want to come, too
Lucy: Sure! I would love to. How do you go to Xi'an
Jenny: We are going there by train.
Lucy: When do you leave for Xi'an
Jenny: In the afternoon on May second. And we are going to stay in Xi'an for five days.
Lucy: It's great! Xi'an is an old and beautiful city. I can talk to my mother. I think (认为) she will allow (允许) me to go with you.
Jenny: OK ! See you !
Lucy: Bye !
74.Jenny is going on a trip to ________ with Peter. ( )
A.Xizang B.Xi'an C.Beijing
75.—How do they go there ( )
—________
A.By car B.By bus C.By.train
76.—When do they leave for Xi'an ( )
—________.
A.In the morning on May second.
B.In the afternoon on May second.
C.In the evening on May second.
77.They are going to stay there for ________ days. ( )
A.5 B.6 C.7
78.Xi'an is ________ city. ( )
A.a new and beautiful
B.a big and young
C.an old and beautiful
根据短文,选出正确的答案。
It was the first day of school. Tom wanted to see his new friends. He wanted to see his new teacher, too.
Tom got up early (早) in the morning. He had his breakfast at 7:00. Then he went to school by bike. He saw his friends on the playground (操场). He played hide-and- seek with them. In the afternoon, Tom met his new Maths teacher. She is Mrs Green. Tom likes Mrs Green and Mrs Green likes Tom, too.
79.It was the ________ day of school. ( )
A.second B.first C.third
80.Tom went to school by ________ . ( )
A.bike B.bus C.car
81.Tom played ________ with his friends. ( )
A.football B.basketball C.hide-and-seek
82.Tom met his teacher ________ . ( )
A.in the morning B.in the afternoon C.in the evening
83.Mrs Green is ________ . ( )
A.Tom's teacher B.Tom's mother C.Tom's friend
Choose the words or expressions and complete the passage. (选择最恰当的单词或短语,完成短文)
The founder (创始人) and past CEO of Apple, Steve Jobs, died on October 5th, 2011 at the age of 56, after a 7-year-long fight with cancer, just one day after the new iPhone 4S came out.
“Apple has lost a thinker and creative genius (天才), and the world has lost an amazing person. We have lost a dear friend,” Apple said.
Without finishing college, the son of adoptive (收养关系的) parents, Jobs started Apple Computer with friend Steve Wozniak in the late 1970s. The company soon introduced the Apple I computer. Then the Apple Ⅱ became a big success. Apple reached its top place in the1980 IPO and made Jobs a quite rich man. Even though Jobs made a big success, later he didn’t get on well with the other heads of Apple. In 1985, he was fired.
Apple didn’t go well after that. And in 1997 the company invited him back. Later that year, he became the CEO again. In 2007, the iPhone made an amazing story of modern technology history. Then the new iPhone 3G, iPhone 3GS and iPhone 4 came out and went on making super business. In August of 2011, Jobs gave up the CEO of Apple because of his bad health.
“Remember that you are going to die, you don’t have to be afraid of anything. You are already naked (一无所有). There is no reason not to follow your heart,” Jobs once said.
84.When did Jobs catch cancer ( )
A.In 2010. B.In 2007. C.In 2004. D.In 2000.
85.What does the 3rd paragraph tell us ( )
A.Jobs performed badly in the college. B.Jobs didn’t live with his real parents.
C.Jobs and Steve Wozniak were classmates. D.Jobs invented the Apple computer by himself.
86.The underlined word “fired” means ______ in the passage. ( )
A.争吵 B.解雇 C.和解 D.邀请
87.Which of the following is true ( )
A.Apple developed well without Jobs. B.Jobs became the CEO again in 2007.
C.Iphone made lots of money for the company. D.Jobs didn’t leave because of bad illness.
88.What can be the best title for the passage ( )
A.Jobs founded Apple. B.Jobs invented iPhone.
C.Jobs gave up CEO. D.Jobs died from cancer.
【跨学科·语文】阅读短文,选择正确的答案。
Ru Mu San Fen
Wang Xizhi is one of the most famous calligraphers (书法家) in China. When he is very young, he practises handwriting (书法) day and night. Later, he learns the good points from all the other calligraphers. And he develops his own style of writing. He writes The Orchid Pavilion Preface (《兰亭集序》). It is one of the best-known pieces of calligraphy (书法) in Chinese history. Because of his achievements (成就), he has been honored as a great calligraphy master (大师). One time, Wang Xizhi writes on a piece of wood for a worker to cut. Then, the worker finds the ink has penetrated into the wood. “Ru Mu San Fen” is got from this story. It means the calligraphy is penetrating. Now it is often used to describe the profound (理解深刻的) writings and views.
89.Wang Xizhi likes practising ______. ( )
A.singing B.dancing C.handwriting
90.Does Wang Xizhi develop his own style of writing ( )
A.No, he doesn’t. B.Yes, he does. C.We don’t know.
91.The underlined word “penetrated” means in Chinese. ( )
A.渗透 B.表演 C.流出
92.What do you think of Wang Xizhi ( )
A.Hard-working. B.Lazy (懒惰的). C.Interesting.
93.Which of the following is not Wang Xizhi’s masterpiece (杰作) ( )
A.《十七帖》. B.《祭侄文稿》. C.《快雪时晴帖》.
仔细阅读短文,选择最佳选项。
It’s a sunny day. We go to the Summer Camp. In the morning, we have fun in the playground. Boys have a football match. Girls sing and dance. How happy! It’s 9:00. It’s time to go to the farm. We try some yellow tomatoes there. They’re really good. At 11:30, we go to the lunch room. We eat some yummy carrots and green beans. We pick(采摘) them on the farm. So yum! At 3 o’clock, we have a nice clothes show in the gym! What a fun day!
94.The boys play football _______. ( )
A.in the gym B.on the farm C.in the playground
95.We eat some _______ on the farm at 9:00. ( )
A.yummy carrots B.yellow tomatoes C.green beans
96.What do we do in the afternoon ( )
A.Sing and dance. B.See cute animals. C.Have a clothes show.
97.Which one is RIGHT(正确的) ( )
A.We pick the carrots and green beans.
B.The weather is hot. We are not happy.
C.The clothes show on the farm is fun.
98.Which is the best title (标题) for the passage ( )
A.Fun at the Camp B.Girls are Happy C.A Very Hot Day
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.B 3.B 4.C 5.A
【解析】1.由句子His name is Tom. He is from England.可知Tom来自英国,故答案为C。
2.由句子He is in Class One, Grade Four.可知Tom是4年级,不在2年级,故答案为B。
3.由句子Her name is Mary. She is three.可知Mary是3岁,故答案为B。
4.由句子Miss Zhang is my English teacher,可知张老师是英语老师,故答案为C。
5.由句子Mr Wang is Tom's Chinese teacher. He is twenty-eight.可知王老师28岁,故答案为A。
6.A 7.B 8.C 9.A 10.B
【导语】本文主要介绍的露西的情况。
6.句意:露西给___写了一封信。A艾米,B扎拉,C萌萌。根据文中“Amy has got a letter from her friend Lucy.”可知艾米收到了她的朋友露西的一封信。所以露西给艾米写了一封信。故选A。
7.句意:扎拉来自____。A中国,B英国,C美国。根据文中“Her name is Zara. She’s from the UK.”可知扎拉来自英国。故选B。
8.句意:扎拉有___的头发。A短的,黑色的。B长的,黄色的。C长的,黑色的。根据文中“She has got long, black hair.”可知扎拉有长的黑色的头发。故选C。
9.句意:艾米和萌萌______好朋友。A是,B不是,C不是。根据文中“Amy has got a new Chinese friend, too. Her name is Mengmeng.”可知艾米也有了一个新的中国朋友。她的名字叫萌萌。故选A。
10.句意:萌萌来自_____。A英国,B中国,C美国。根据文中“Amy has got a new Chinese friend, too. Her name is Mengmeng.”可知艾米也有了一个新的中国朋友。她的名字叫萌萌。故选B。
11.A 12.B 13.B 14.A 15.C
【解析】11.题干句意为“_____是一个淘气的男孩。”,根据“Jim is a naughty(调皮的)boy.”可知是Jim,故选A。
12.题干句意为“吉姆经常_____。”,根据“He often climbs trees.”可知常常爬树,故选B。
13.题干句意为“吉姆爬树_____。”,根据“So he climbs up the tree to catch a bird.”可知爬树去抓鸟,故选B。
14.题干句意为“_____叫吉姆下来。”,根据“But his mother sees him and orders(命令)him to come down.”可知是妈妈叫吉姆下来,故选A。
15.题干句意为“吉姆下来时拿着_____。”,根据“Jim has to come down with no birds.”可知下来时没有鸟,故选C。
16.C 17.C 18.A 19.C
【导语】本文主要描述了作者的家人在家做的事情。
16.句意:昨天,我的家人_______。A在公园,B在动物园,C在家。根据“Yesterday, my family were at home. ”可知我的家人在家,故选C。
17.句意:我的爸爸和他的朋友________。A踢足球,B打篮球,C下象棋。根据“My father played chess with his friend.”可知爸爸和朋友下象棋,故选C。
18.句意:我的哥哥/弟弟_______。A画画,B帮助妈妈,C玩玩具。根据“My brother painted a picture. ”可知哥哥/弟弟画画,故选A。
19.句意:_______打电话给叔叔。A我,B我的妈妈,C我的祖父。根据“Where was my grandpa He was in his bedroom. He phoned my uncle.”可知祖父打电话给叔叔。故选C。
20.A 21.C 22.B 23.A 24.C
【导语】本文主要讲述了迈克去森林玩,被蜘蛛咬了变成了蜘蛛人,一个仙女把他变回去了。
20.句意:这个男孩和___________住一起。A他的奶奶/外婆,B狐狸,C仙女。根据“ He and his grandma lived together.”可知男孩和奶奶/外婆住在一起,故选A。
21.句意:迈克想要去_________。A公园,B动物园,C森林。根据““I’m going to the forest. It is sunny with bright sunshine and a cloudless blue sky, ” he said.”可知迈克想去森林,故选C。
22.句意:迈克触碰了什么?A他触碰了狐狸。B他触碰了蜘蛛。C他触碰了猴子。根据“He touched the spiders.”可知他触摸了蜘蛛,故选B。
23.句意:这个男孩的手变成了__________。他变成了蜘蛛人。A红色的,B黑色的,C绿色的。根据“His hands turned red.”可知他的手变成了红色,故选A。
24.句意:谁把迈克变回来了?A一只狐狸。B奶奶/外婆。C一个仙女。根据“But a fairy came and changed him back.”可知一个仙女把他变回来了,故选C。
25.C 26.A 27.B 28.B 29.A
【解析】25.由句子Mr and Mrs Green have two children, a son(儿子) and a daughter (女儿).可知格林夫妇有一个儿子和女儿,故答案为C。
26.由句子Last Sunday, he put on his red football clothes and white football shoes, then went to play football with his friends.可知上周他去和朋友踢足球了,故答案为A。
27.由句子Their daughter, Kate, is twelve.可知kate是12岁,故答案为B。
28.由句子The white shirt was her father's可知白的衣服是爸爸的,故答案为B。
29.由句子They were Jim's. 白色鞋子是Tim的,故答案为A。
30.A 31.C 32.B 33.C 34.C
【解析】30.由句子Yesterday was Monday.可知昨天是周一,故答案为A。
31.由句子We were in the classroom after school.可知他们在教室里,故答案为C。
32.由句子Amy cleaned the floor,.可知Amy在拖地板,故答案为B。
33.由句子Daming cleaned the blackboard.可知大明在擦黑板,故答案为C。
34.由句子We were very tired. But we were very happy.可知他们虽然累但是很快乐,所以是tired and happy,故答案为C。
35.A 36.B 37.C 38.C 39.B
【导语】本文主要介绍几个学生的爱好。
35.句意:露西喜欢做什么?A唱歌。B打太极拳。C剪纸。根据“Lucy likes singing.”可知露西喜欢唱歌,故选A。
36.句意:露西在哪里唱歌?A在公园里。B在学校合唱团。C在家。根据“She sings in the school choir and often takes part in singing competitions.”可知是在学校合唱团,故选B。
37.句意:谁教汤姆打太极拳?A他的奶奶。B他的老师。C他的爷爷。根据“He learns it from his grandpa.”可知是他的爷爷教他,故选C。
38.句意:莉莉认为剪纸怎么样?A它很难。B它很有趣。C文章没有说。没有提到莉莉对剪纸的看法,故选C。
39.句意:莉莉给她的同学什么?A花。B她的剪纸作品。C动物。根据“She often gives her works to her classmates as gifts.”可知是给剪纸作品,故选B。
40.A 41.B 42.C 43.A 44.A
【导语】本文讲了迈克的日常生活。
40.句意:迈克早上______起床。A六点半,B七点半,C八点,根据“Every morning, I get up at six thirty.”,可知六点半起床,故选A。
41.句意:迈克早饭吃______。A米饭和鱼,B面包和牛奶,C鸡蛋和果汁,根据“I have bread and milk for breakfast.”,可知早饭吃面包和牛奶,故选B。
42.句意:迈克最喜欢______。A数学,B语文,C英语,根据“I like English best.”,可知最喜欢英语,故选C。
43.句意:迈克下午有_____节课。A二,B三,C四,根据“In the afternoon, we have Music and Art.”,可知有两节课,故选A。
44.句意:迈克晚上______睡觉。A八点半,B九点,C九点半,根据“I go to bed at eight thirty.”,可知八点半睡觉,故选A。
45.B 46.B 47.A 48.B 49.A
【导语】本文讲了珍妮学校的规则及生活。
45.句意:珍妮在_____年级。A三,B四,C五,根据“Hello, I’m Jenny. I’m in Grade Four.”,可知在四年级,故选B。
46.句意:文章中提到了多少个规则?A四个。B五个。C六个。根据“We should be quiet in the library. We shouldn’t run in the classroom. We should keep off the grass. We should help keep the gym clean. My favorite rule is “Be quiet in the reading room.””,可知提到了五个,故选B。
47.句意:珍妮最喜欢的规则是“_______。” A在图书馆保持安静,B请勿践踏草坪,C不要在教室里跑,根据“My favorite rule is “Be quiet in the reading room.””,可知最喜欢的规则是“在图书馆保持安静”,故选A。
48.句意:珍妮可以在英语课_______。A踢足球,B读故事,C画画,根据“We can read English stories in class.”,可知可以读故事,故选B。
49.句意:星期二10点钟是_______的时间。A英语,B体育,C美术,根据“It’s 10 o’clock now. It’s time for English.”,可知是英语的时间,故选A。
50.A 51.C 52.B 53.B 54.C
【导语】本文介绍一场足球比赛。
50.句意:它关于什么?A一场足球比赛。B一场篮球比赛。C一场排球比赛。根据“A football game.”可知是关于一场足球比赛。故选A。
51.句意:比赛什么时候开始?A在早上。B中午。C下午。根据“Time: 4:30,this afternoon”可知在下午四点半开始。故选C。
52.句意:哪个班和五班一起踢?A六班。B二班。C三班。根据“Class 2 VS Class 5.”可知是二班和五班踢。故选B。
53.句意:谁可以看比赛?A所有的父母。B所有的学生。C所有的老师。根据“All the students are welcome to watch the game.”可知欢迎所有的学生去观看比赛。故选B。
54.句意:他们可以在哪看比赛?A在公园里。B在教师里。C在学校操场上。根据“Place: School playground.”可知地点在学校操场。故选C。
55.B 56.A 57.B 58.C 59.C
【导语】本文介绍爱迪生的故事。
55.句意:爱迪生来自哪里?A中国,B美国,C英国。根据“Thomas Alva Edison was a famous American inventor. 托马斯·阿尔瓦·爱迪生是美国著名的发明家。”可知他来自美国,故选B。
56.句意:爱迪生出生于____。A1847年2月11日,B1931年10月18日,C1847年10月11日。根据“He was born on February11th, 1847.”可知他出生于1847年2月11日,故选A。
57.句意:在学校爱迪生做什么?A他努力学习。B他问很多问题。C他做了实验。根据“When he was a child, he liked asking his teacher many questions.当他还是个孩子的时候,他喜欢问老师很多问题。”可知他问很多问题,故选B。
58.句意:爱迪生只上过____学。A两个月,B一年,C三个月。根据“Although he only had three months at school.”可知他上过三个月的学。故选C。
59.句意:爱迪生是个著名的美国______。A学生,B教师,C发明家。根据“Thomas Alva Edison was a famous American inventor. 托马斯·阿尔瓦·爱迪生是美国著名的发明家。”可知他是个发明家,故选C。
60.B 61.C 62.A 63.B
64.B 65.C 66.A 67.C 68.A
【解析】64.由句子Cai Lun invented paper.可知蔡伦发明了纸,故答案为B。
65.由句子Paper was one of the four most important inventions(发明) in ancient (古代的) China.可知纸是4大发明之一,故答案为C。
66.由句子Paper was invented in the Eastern Han Dynasty(东汉时期) by Cai Lun.可知纸在东汉时期发明的,故答案为A。
67.由句子Cai Lun made paper with the bark (树皮), fishing nets (渔网), rags (破布) and so on.可知蔡伦用树皮,渔网和破布等造纸,故答案为C。
68.由句子. Paper has made our life more colourful.可知纸使我们的生活更加丰富多彩,故答案为A。
69.C 70.B 71.C 72.B 73.A
【解析】69.问句:老师告诉学生什么事?由句子A teacher is telling her students the importance (重要性) of making others happy.可知老师告诉学生使其他人开心的重要性。故答案为C。
70.句意:男孩说他使_____开心。由句子“My grandma,” the boy says.可知他使奶奶开学。故答案为B。
71.问句:什么时候男孩让他奶奶开学的?由句子I made someone happy yesterday可知是昨天。故答案为C。
72.问句:男孩和奶奶待在一起多长时间?由句子I went to see her yesterday, and stayed with her for three hours.可知待了3个小时。故答案为B。
73.问句:男孩使他的奶奶开心了吗?由句子Well, I'm happy!可知他没有让奶奶开心。因为只有他回家了她才会开心,所以他没有使奶奶开心。故答案为A。
74.B 75.C 76.B 77.A 78.C
79.B 80.A 81.C 82.B 83.A
【解析】79.句意为“是上学日的第_______天。” 根据文中句子“It was the first day of school.”可知是开学日的第一天。故答案为B。
80.句意为“汤姆乘_____去上学。” 根据文中句子“Then he went to school by bike.”然后他乘自行车去学校。可知答案为A。
81.句意为“汤姆和朋友们玩_____。” 根据文中句子“He saw his friends on the playground (操场). He played hide-and- seek with them.”他看到朋友们在操场上。他和他们玩捉迷藏。可在答案为C。
82.句意为“汤姆_____遇见了他的老师。” 根据文中句子“In the afternoon, Tom met his new Maths teacher.”在下午,汤姆遇到了他的数学老师。可知答案为B。
83.句意为“格林夫人是______。”根据文中句子“In the afternoon, Tom met his new Maths teacher. She is Mrs Green.” 在下午,汤姆遇到了他的数学老师。她是格林夫人。可知答案为A。
84.C 85.B 86.B 87.C 88.D
【导语】本文主要介绍了史蒂夫·乔布斯的生平、事业和去世。
84.句意:乔布斯什么时候患癌?根据“The founder (创始人) and past CEO of Apple, Steve Jobs, died on October 5th. 2011 at the age of 56, after a 7-year-long fight with cancer, just one day after the new iPhone 4S came out.”可知他患癌的时间是2004年。故选C。
85.句意:第三段告诉我们什么?A乔布斯大学表现糟糕。B乔布斯没有和亲生父母生活。C乔布斯与沃兹尼亚克是同学。D乔布斯独自发明苹果电脑。根据“Without finishing college, the son of adoptive (收养关系的) parents, Jobs started Apple Computer with friend Steve Wozniak in the late 1970s.”可知乔布斯由养父母抚养,没有和亲生父母生活。故选B。
86.句意:下划线单词“fired”在文中的意思是______。根据“Even though Jobs made a big success, later he didn’t get on well with the other heads of Apple.”可知他与苹果其他高管关系不好,因此他被解雇了,fire意思是解雇,故选B。
87.句意:以下哪项正确?A没有乔布斯苹果发展良好。B乔布斯在2007年再次成为CEO。C iPhone为公司挣了很多钱。D乔布斯不是因为病离开的。根据“In 2007, the iPhone made an amazing story of modern technology history. Then the new iPhone 3G, iPhone 3GS and iPhone 4 came out and went on making super business.”可知iPhone为公司挣了很多钱。故选C。
88.句意:文章的最佳标题是什么?A乔布斯创建苹果。B乔布斯发明iPhone。C乔布斯放弃CEO。D乔布斯死于癌症。文章以乔布斯去世开头(第一段),中间回顾他创立苹果、被解雇、回归、推出iPhone等事件,结尾引用他的名言,整体围绕他的生平和癌症去世展开。标题需概括全文核心:去世是主线事件。故选D。
89.C 90.B 91.A 92.A 93.B
【导语】本文主要介绍了书法家王羲之。
89.句意:王羲之喜欢练习书法。A唱歌,B跳舞,C书法,根据“When he is very young, he practises handwriting (书法) day and night.”可知王羲之喜欢练习书法。故选C。
90.句意:王羲之形成自己的书写风格了吗?A不,没有形成。B是的,形成了。C我们不知道。根据“And he develops his own style of writing.”可知王羲之形成自己的书写风格了,故选B。
91.句意:划线单词“penetrated”在汉语中的意思。根据“the worker finds the ink has penetrated into the wood.”可知工人发现墨水渗透进木头里,penetrated意思是渗透,故选A。
92.句意:你认为王羲之怎么样?A勤奋的。B懒惰的。C有趣的。根据“When he is very young, he practises handwriting (书法) day and night.”可知王羲之是勤奋的,故选A。
93.句意:下面哪个不是王羲之的作品?根据常识可知《祭侄文稿》是颜真卿的作品,《十七帖》《快雪时晴帖》是王羲之的杰作,故选B。
94.C 95.B 96.C 97.A 98.A
【导语】本文讲了去夏令营。
94.句意:男孩们______踢足球。A在体育馆,B在农场上,C在操场上,根据“In the morning, we have fun in the playground. Boys have a football match.”,可知男孩们在操场上踢足球,故选C。
95.句意:我们9点在农场上吃一些______。A美味的胡萝卜,B黄色的西红柿,C四季豆,根据“It’s 9:00. It’s time to go to the farm. We try some yellow tomatoes there. They’re really good.”,可知9点在农场上吃一些黄色的西红柿,故选B。
96.句意:我们下午做什么?A唱歌和跳舞。B看可爱的动物。C举办服装秀。根据“At 3 o’clock, we have a nice clothes show in the gym!”,可知下午举办服装秀,故选C。
97.句意:哪一项是正确的?A我们摘胡萝卜和四季豆。B天气很热。我们不高兴。C农场的服装秀很有趣。根据“We eat some yummy carrots and green beans. We pick(采摘) them on the farm.”,可知选项A描述正确,故选A。
98.句意:文章最好的标题是什么?A营地的乐趣,B女孩们很快乐,C酷热的一天,根据全文可知最好的标题是“营地的乐趣”,故选A。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)