【期中考点培优】专题21 阅读理解-任务型-2025-2026学年四年级英语上册期中复习考点培优外研版(一起)(含答案解析)

文档属性

名称 【期中考点培优】专题21 阅读理解-任务型-2025-2026学年四年级英语上册期中复习考点培优外研版(一起)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 919.0KB
资源类型 试卷
版本资源 外研版(一年级起点)
科目 英语
更新时间 2025-11-03 09:33:55

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年四年级英语上册期中复习考点培优外研版(一起)
专题21 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
今天是Diandian 的妈妈的生日。阅读短文,完成任务。
1.选择合适的单词填空,完成短文。(填序号)
A.wish B.parents C. gifts D.piano E. birthday
Today is my mother’s . We have a family birthday party.
Here are five people in my family: my grandfather, my grandmother, my and me. We have some for my mother. My grandparents make a big cake. My mother is forty years old. So here are four candles on the cake. My father plays the and I sing along with him. My mother closes her eyes and makes a . We are a happy family.
2.根据短文内容,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Today is Diandian’s father’s birthday. ( )
(2) Here are six people in Diandian’s family. ( )
(3) One candle represents(代表) ten years. ( )
(4) Diandian’s father can play the piano. ( )
(5) Diandian’s family love and care about each other. ( )
诗歌探秘。房间的墙上浮现出一首关于爷爷生日的诗歌,他们需要阅读诗歌,完成下列任务。
Today is my grandfather’s birthday. He is sixty-three years old.
I hope he can have a healthy body and live a long long life.
Looking at the gifts on the table, he says, “I am so thankful.”
My mother makes noodles and eggs. He eats them with a smiling face.
3.读诗歌,在含有与they的画线部分相同发音的单词下面画“______”,在含有与thin的画线部分相同发音的单词下面画“ ”。(相同的词写一个即可)
4.根据诗歌内容,选择正确的答案。
(1) How old is Grandfather ( )
A.61. B.62. C. 63.
(2) Where can you see gifts ( )
A.On the table. B.In Grandfather’s hands. C. In the eggs.
(3) Who makes noodles for Grandfather ( )
A.My father. B.My mother. C. My grandmother.
Li Hao的生日到了,她邀请了好朋友来家里做客。请读一读,完成下列任务。
Hello, I’m Li Hao. I’m ten years old. I have two big eyes(眼睛). I like yellow. And I like eating fish. I like today because(因为) it is my birthday. Amy and John will(将) come to my home. Amy is eight years old. She has blue eyes. She likes red. She likes eating cakes. John is seven years old. He likes white. He likes eating rice(米饭). We are friends. Look! Here are the gifts(礼物): a toy plane, a toy rabbit, six pens and a birthday cake. I am very happy!
5.选择合适的单词写在横线上。
(1) Li Hao likes eating . (fish / cakes / rice)
(2) —How old is John —He is . (nine / seven / eight)
6.判断句子正(T)误(F)。
(1) Li Hao likes white. ( )
(2) Li Hao has eight gifts. ( )
(3) Amy is eight years old and she likes red. ( )
Linda在英语课上分享了一篇自己写的小短文。阅读短文,完成下列各题。
Hello, I’m Linda. I’m a girl. Today is Monday (星期一). We have music, art, PE and Chinese this morning. This is my new classmate. His name is Tom. He is a boy. He is nice. Now, we are good friends.
7.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Linda is a boy. ( )
(2) Linda and Tom are classmates. ( )
(3) Linda is Tom’s friend. ( )
(4) Linda has music, art, PE and Chinese this afternoon. ( )
(5) Tom is a nice boy. ( )
8.根据短文内容,在出现的课程下面打“√”。
1. 2. 3. 4. 5. ( ) ( ) ( ) ( ) ( )
阅读短文,完成下列任务。
Tom is a boy from London. One day, his family moved (搬家) to Beijing. Beijing is a big city (城市) in China. It has many interesting (有趣的) places, like the Great Wall (长城). Tom likes it very much.
Tom’s family lives in a nice community. The people here are friendly. Today, Tom meets a Chinese boy in the park. His name is Li Ming. He is tall and strong. They both like playing basketball and become good friends. Tom and Li Ming like to play in the park.
They like to go to the library to read, but their favourite place is the zoo. They like monkeys and pandas. The monkeys are funny, and the pandas are cute. But they don’t like birds.
Tom and Li Ming have a lot of fun together. They learn a lot about each other’s cultures (文化).
9.根据短文内容判断句子正(T)误(F)。
(1) Li Ming is a tall and strong boy. ( )
(2) Tom and Li Ming like playing basketball. ( )
(3) Tom is from Beijing. ( )
(4) Their favourite place is the library. ( )
(5) Tom and Li Ming don’t like birds. ( )
10.根据短文内容选择相符的图片。(有一项多余)
(1) Tom and Li Ming go to the to read books.
(2) Tom really likes of China.
A. B. C.
阅读Tim对朋友的介绍,完成下列各题。
I’m Tim. This is my friend. Her name is Mary. She is a pretty (好看的) girl. She is tall and thin. She has long brown hair. We are in the same class. We often play games together. Mary studies hard (努力学习). She often reads books in the morning. She is very helpful at home. She often cleans the room. She is very funny. She always makes me smile. Do you want to make friends with her
11.阅读短文,选择正确的选项。
(1) Who’s Tim’s friend ( )
A.Mary. B.Sarah. C. Amy.
(2) Mary often ____ in the morning. ( )
A.cleans the room B.reads books C. plays games
(3) Mary is ____ and ____. ( )
A.quiet; pretty B.short; thin C. funny; helpful
12.仿照文中画线部分的内容,参照图片信息,补全短文。
I have a good friend. name is . is and . He has black . We are in the same class. We often together.
Read and write. (阅读,1-2小题判断正(T)误(F),3-5小题回答问题。)
Mr White is an old man. He lives in a big house in a village (村庄). His children work in other cities. He has two brown Corgis(柯基) dogs. The dogs are very cute. They have short legs and a long body. Mr White loves his dogs very much. He buys many toys for his dogs. Every morning, the dogs jump on Mr White’s bed to wake him up. Mr White often takes a walk with his dogs in the afternoon. The dogs runaround him happily. In the evening, Mr White usually watches TV with his dogs. Mr White is happy with his dogs. He’s not lonely (孤独的) at all.
13.Mr White lives in a big house with his children. ( )
14.Mr White is not lonely because he has two Corgis dogs. ( )
15.What are the dogs like
16.Does Mr White take a walk in the morning
17.What do Mr White and his dogs usually do in the evening
阅读短文,完成下列任务。
Hi, my name is Chen Jie. My family will have a birthday party for my grandma this Sunday evening. We will be busy this weekend. On Saturday morning. I am going to the post office and send a postcard to my grandma. On Saturday afternoon, my mum is going to make a scarf at home. My dad is going to the supermarket on Sunday morning. He is going to buy a birthday cake. My brother Chen Ming is going to the flower shop on Sunday afternoon. He is going to buy some flowers for my grandma. In the evening, we are going to visit my grandparents together. I think that will be fun.
18.根据短文内容,完成表格。
Who When Where What
Chen Jie Saturday morning send a postcard
Mum home
Dad
Chen Ming
19.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Chen Jie’s family will have a birthday party for her grandmother on Sunday evening. ( )
(2) They won’t be busy this weekend. ( )
(3) Chen Jie is going to her grandparents’ home on Saturday evening. ( )
Oliver向大家介绍他的日程表,完成下列任务。
Hello! My name is Oliver. I’m from the UK. I am funny. I go to school from Monday to Friday. I like Thursdays very much, because we have a computer class on Thursdays. We have lunch at school. Beef and potatoes are my favourite food. They’re delicious and healthy. I’m very helpful at home. I often wash my clothes, clean the rooms and water the flowers. I often read books on the weekend. What about you
20.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) Oliver goes to school from Monday to Thursday. ( )
(2) Oliver likes Thursdays, because they have a science class on Thursdays. ( )
(3) Oliver’s favourite food is beef and potatoes. ( )
21.根据短文回答问题。
(1) Is Oliver funny
(2) Do you like Oliver’s schedule
睡觉前,Tom让机器人帮忙读一下今天朋友们发来的消息。阅读消息内容,完成下列各题。
Hi, Tom. I’m Kitty. On Sunday I have no classes. I do kung fu in the morning. And I play baseball with my friend in the afternoon.
Hello, Tom. I’m Kim. On Friday, I have a reading lesson. I’m not at home on Saturday. On Sunday morning I draw in the park.
Hi, Tom. I’m Linda. On Monday I go to school in the morning. I have art in the afternoon. We draw some pictures. They are beautiful. On Tuesday, we have English. Mr Zhang teaches us English. It’s so much fun.
22.根据消息内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Kitty has a maths class on Sunday. ( )
(2) Kim is at home on Saturday. ( )
(3) Mr Li teaches Linda English. ( )
(4) Kim draws on Friday morning. ( )
(5) Linda has art on Monday afternoon. ( )
23.根据消息内容,选择正确答案。
(1) Kitty ______ on Sunday morning. ( )
A.plays the erhu B.does kung fu C. makes things
(2) Kim has a reading lesson on ______. ( )
A.Wednesday B.Thursday C. Friday
(3) Linda has ______ on Monday and ______ on Tuesday. ( )
A.art; English B.science; PE C. IT; Chinese
下面是Chenchen写的两篇日记。阅读Chenchen的日记, 完成下列各题。
Monday 10.15, 20×× cool, cloudy Today is Monday. It’s cool and cloudy. We have English, Chinese, music and art. We read English stories in English class. We write in Chinese class. We sing in music class. We also learn (学习)to play the erhu. We make things in art class. Look! This is my work. A little puppy (小狗)!
Saturday 3.22, 20×× sunny, warm Spring comes. It is sunny and warm. The plants are green. My parents and I go to Zhangqiu today. In the morning, we go to Mingshui Ancient Town (古城). It’s big. We take a walk (散步)there. We visit the Baimai Spring (泉), the Mo Spring and the Jinjing Spring. The spring water is very clean. There are many big fish inside (在里边). We also go to the Former Residence of Li Qingzhao. What a beautiful day!
24.根据Chenchen的日记内容, 选择正确的答案。
(1) It’s _________ and _________ on Monday. ( )
A.sunny; cloudy B.cool; cloudy C. sunny; warm
(2) The underlined word (画线单词) “spring water” means “_________” in Chinese. ( )
A.泉水 B.春水 C. 冬水
25.根据Chenchen的日记内容, 回答下列问题。
(1) What do you do in English class, Chenchen
(2) What do you do in Mingshui Ancient Town, Chenchen
(3) What subjects do you have on Monday, Chenchen
根据短文内容,选择正确答案。
Do you watch Charlie Chaplin on a DVD Do you enjoy his movies Does Chaplin speak in the movies
Actors did not speak in the first movies. We can hear music in a Chaplin movie and watch his actions.
We can also read some words to know more about the story. But, Chaplin doesn’t need to speak. His eyes and face show us how he feels.
Chaplin looks funny. He has a black moustache (小胡子) and a white face. We also laugh at what he wears. He always wears a black hat. His trousers are too long. His shoes are too big. He walks with a walking stick in a funny way.
Chaplin was a great British actor. Even today, he can still make us laugh.
26.Charlie Chaplin was from ______. ( )
A. B. C.
27.Chaplin’s trousers are too ______ and his shoes are too ______. ( )
A.short; small B.long; short C.long; big
28.Why was Chaplin great ( )
A.He could make people laugh. B.He couldn’t speak. C.He could show his feelings with his stick.
29.Why doesn’t Chaplin need to speak in the movies ( )
A.He walks with a walking stick. B.His eyes and face show us how he feels. C.He looks funny.
30.Chaplin was an a . (根据短文内容填空)
阅读短文按要求完成下列各题。
Yao Ming is a very famous basketball player. He was born (出生) in Shanghai in 1980. Yao Ming is very tall. He is 2.26 metres tall. That's really high! When he was a little boy, he loved basketball and played it every day.
In 2002, he went to the U.S. He played for the Houston Rockets (休斯顿火箭队) in the NBA.He was good at playing basketball. He could throw the ball very well. He also helped his team win many games. People all over the world watched him play basketball.
Yao Ming retired (退役) in 2011. But he still works for basketball in China. He wants more kids to play and love this sport.
He is a kind man. He helps poor children go to school. Do you like him
31.依据短文,判断正(T)误(F)。
(1)Yao Ming is a very famous football player. ( )
(2)Yao Ming helped his team win many games. ( )
(3)In 2025, Yao Ming is 41 years old. ( )
(4)After 2011, he still works for basketball in the U.S. ( )
(5)Yao Ming is a kind man. ( )
32.依据短文内容,选择正确答案。
(1) Where was Yao Ming born ( )
A.The U.S. B.Shanghai
(2) When did Yao Ming go to the U.S. ( )
A.In 2002 B.In 2011
(3) Is Yao Ming tall or short ( )
A.He’s tall. B.He’s short.
(4) What does Yao Ming do for poor children ( )
A.He gives them basketballs.
B.He helps them go to school.
(5) Now Yao Ming is retired, and he wants ________. ( )
A.to go back to the U.S.
B.more kids to love basketball
阅读理解,完成题目。
Xu Xiake was born in Jiangsu Province (省). When he was a child, Xu enjoyed reading books about Chinese mountains and rivers. He decided to see them when he grew up. Xu travelled to 21 provinces and over 100 cities in China. He climbed thousands of mountains and explored over (探索) 350 caves (洞穴). Xu was the first person to find the highest peak of Huangshan Mountain. He was also the first to find the karst (喀什特) caves. What’s more, he discovered the Yangtze River’s headwater (源头). Xu Xiake travelled mostly on foot. He slept and ate in the wild. He was robbed three times. Sometimes he fell into rivers or ran into (撞上) dangerous animals. But Xu was brave and enjoyed his journeys. Xu kept a diary while travelling. It is still popular today.
33.Xu enjoyed reading books about Chinese mountains and rivers. ( )
34.Xu was the first person to find the Yangtze River’s headwater (源头). ( )
35.Mostly Xu rode a horse to travel through China. ( )
36.Xu was a great traveller. ( )
37.请写出划线句子的中文意思。
神舟十九号带着三位宇航员进入太空,开启为期半年的太空生活。
Days in space
It’s Sunday. We feel great! We have a 6.5-hour (小时) spacewalk (太空行走). We do lots of work outside. It’s Monday morning. We have bread and fresh apples for breakfast. Then we clean the space station (空间站). We clean the computers and robots. We should keep the station clean.
We play sports every day in the space station. We can run and ride bikes. It makes us healthy. It’s Thursday. It’s a big day. We are science teachers today. We have a wonderful class with students. So funny!
38.根据短文内容,选择最恰当的答案。
(1) On Thursday, what class do they have with students ( )
A.Science. B.Music. C. PE.
(2) Why do they play sports every day ( )
A.Because it’s fun.
B.Because it makes them healthy.
C. Because it’s a big day.
39.根据短文内容,回答问题。
(1) How many hours of the spacewalk do they have
(2) What do they have for breakfast on Monday morning
(3) Can they ride bikes in the space station
阅读理解。
(李白是唐代伟大的诗人,读一读关于他的故事。)
( ) (1) Li Bai learned sword fighting(剑术)when he was young. And he became a great swordsman. When he was 24 years old, Li Bai left home and started to travel around with his sword. He wrote a poem to record his journey.
( ) (2) Li Bai loved nature. He travelled to lots of beautiful mountains and wrote lots of poems about them. Li Bai also wrote a lot about the moon. These poems are loved(受喜爱)by many Chinese people.
( ) (3) Li Bai visited a famous poet(诗人)called Meng Haoran in Hubei. They became good friends. They both loved travelling to beautiful mountains and rivers. When Meng Haoran left for Yangzhou, Li Bai wrote a poem about it, Seeing Meng Haoran Off at Yellow Crane Tower.
40.读一读,为每段文字配上正确的图片,完成第1-3小题。(有一项多余)
A. B. C. D.
(1) ( )
(2) ( )
(3) ( )
41.请为上述材料选一个合适的标题。( )
A.Li Bai’ s life B.Li Bai and his friends C. Li Bai and his hobbies
42.读一读,判断下列句子正(T)误(F)
(1) Li Bai started to learn sword fighting when he was 24 years old. ( )
(2) Li Bai and Meng Haoran both loved travelling to beautiful mountains and rivers. ( )
读一读,选择正确答案。
The taikonauts of Shenzhou XIII gave a science lesson to students on December 9, 2021 in the Tiangong space station(太空站).
The three astronauts Zhai Zhigang, Wang Yaping and Ye Guangfu said hello to students and teachers when the lesson started in the afternoon. They told us about their life and work inside the space station.
They made some interesting scientific experiments(实验) in space. Do you remember the “water ball” How magic it was! They also asked students to do experiments with them. And some students asked them some questions too. We learned a lot from this lesson on TV.
43.阅读短文,选择最佳答案。
(1) When did the taikonauts of Shenzhou XIII give the lesson ( )
A.On December 9, 2021. B.On October 10, 2022. C. On November 9, 2021.
(2) How many taikonauts were there in Shenzhou XIII ( )
A.Five. B.Six. C. Three.
(3) What did the taikonauts tell us ( )
A.Their names and stories. B.Their life and work. C. Their work and problems.
44.阅读短文,回答下列问题。
(1) 请从文中找一个单词将划线部分单词替换:The three Zhai Zhigang, Wang Yaping and Ye Guangfu said hello to students and teachers when the lesson started in the afternoon.
(2) What other taikonauts do you know What do you think of him/her
研学活动进入了分组活动阶段,下面是四个小组推荐的景点,请阅读并帮他们完成推荐表。
Green ParkWhat: fly a kite, play games on the grass, draw pictures Ticket: free (免费的) Tip (建议): Keep the park clean! (1)______ Happy FarmWhat: plant eggplants, (2) ______, milk a cow Ticket: fifteen yuan Tip: Don't pick the small green tomatoes!
Golden BeachWhat: play with water, (3) ______, play on the beach (沙滩) Ticket: forty yuan Tip: Take your sunscreen (防晒霜)! Fun ZooWhat: see the animals, take pictures, watch the monkey show Ticket: thirty yuan Tip: (4) ______
45.请为第(1)小题选择合适的配图:
A. B. C.
46.请为第(2)-(4)小题选择合适的选项,使其内容完整。(有两项是多余的)
A.pick tomatoes B.Don’t feed (喂) the animals! C. eat ice cream D.make a snowman E. No drinking!
(2)
(3)
(4)
47.根据调查结果,选择正确的选项。
Students like _______ best. ( )
A.Green Park B.Happy Farm C. Golden Beach D.Fun Zoo
阅读短文,完成下面各题。
Last Friday, our class had a spring outing to Green Valley Park. The weather was sunny but not too hot. We went there at 8:00 am by school bus. When we got there, our teacher divided us into 3 groups (组). Group 1 went bird-watching near the lake. Group 2 collected (收集)different leaves for a science class. I was in Group 3. We flew kites on the big grassland! At noon, we sat under a big trees for a picnic (野餐). Everyone shared (分享) their food. Lily brought delicious sandwiches, and Peter shared his homemade cookies. After lunch, we played games and took many photos. When it was time to go home at 3:00 pm, We didn’t want to go home! We were all happy. Our teacher said: “We will go again next month!” What a wonderful day!
48.(1) How was the weather that day ( )
A.Rainy and cold. B.Sunny but not hot. C. Cloudy and windy.
(2) What time did they go home ( )
A.At 8:00 am. B.At 12:00 pm. C. At 3:00 pm.
(3) What did Group 2 do ( )
A.Flew kites. B.Collected different leaves. C. Went bird-watching.
(4) What food is NOT mentioned (提到) in the passage ( )
A.Sandwiches. B.Cookies. C. fruits.
49.根据短文内容回答。
When will they go again
读通知,按要求完成任务。
Dear parents. Students of Grade 5 will visit the New Forest park on April 19th. They will study the plants there. Here are the notes (通知). We will go to the forest by bus. The bus will leave at 8:30 a.m. Students should get to school before 8:20 a.m. We’ll come back to school at about 4:30 p.m. Students can take some food and water. We will have lunch together in the forest. Students should take a trash (垃圾) bag. We will take away the trash. The weather will be cold. Please remind (提醒) the kids to wear warm clothes. Please don’t let the kids take any valuables. For example, cameras, iPads and phones. If you have any questions, please call me at 138-0013-8000. Yours, Miss Li
50.选择恰当的选项,将其标号填入括号内。
(1) The students will _____ in the New Forest Park. ( )
A.play games B.have a party C. study the plants
(2) How will the students go there ( )
A.By car. B.By bus. C. By subway.
(3) The kids should wear _____ on that day. ( )
A.coats B.shorts C. dresses
(4) Students can _____. ( )
A.take a camera B.take some food C. take a phone
51.判断正(T)误(F)。
(1) The students can get to school at 9:00 a.m. ( )
(2) Students should take a trash bag, because they need to take away the trash. ( )
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.E B C D A 2.F F T T T
【导语】本文主要介绍了Diandian妈妈的生日活动情况。
1.(1) 句意:今天是我妈妈的生日。根据图片和下文可知今天是Diandian妈妈的生日,birthday生日,符合语境,故选E。
(2) 句意:我家有5口人:我的爷爷,我的奶奶,我的父母和我。根据图片和下文可知Diandian家有祖父母、父母和Diandian,共5口人,parents父母,符合语境,故选B。
(3) 句意:我们有一些礼物给妈妈。根据图片和下文可知Diandian的家人为Diandian的妈妈准备了一些礼物,gifts礼物,符合语境,故选C。
(4) 句意:我的爸爸弹钢琴,我伴着他的演奏唱歌。根据图片可知Diandian的爸爸弹奏钢琴,play the piano弹钢琴,符合语境,故选D。
(5) 句意:我的妈妈闭上她的眼睛许了一个愿望。根据图片和前文可知Diandian的妈妈在许愿,play a wish许愿,符合语境,故选A。
2.(1) 句意:今天是Diandian爸爸的生日。根据文中“Today is my mother’s birthday.”可知今天是Diandian妈妈的生日,句子与原文不符,故答案为F。
(2) 句意:Diandian的家里有6口人。根据文中“Here are five people in my family: my grandfather, my grandmother, my parents and me.”可知Diandian家有5口人,句子与原文不符,故答案为F。
(3) 句意:一根蜡烛代表10年。根据文中“My mother is forty years old. So here are four candles on the cake.”可知Diandian的妈妈四十岁了,蛋糕上有4根蜡烛,每根蜡烛代表10岁,句子与原文相符,故答案为T。
(4) 句意:Diandian的爸爸会弹钢琴。根据文中“My father plays the piano and I sing along with him.”可知Diandian的爸爸会弹钢琴,句子与原文相符,故答案为T。
(5) 句意:Diandian的家人互相爱并关心着彼此。通过阅读全文可知Diandian的家人非常幸福,互相爱并关心着彼此,句子与原文相符,故答案为T。
3.grandfather’s; the; mother; them; with; birthday; sixty-three; healthy; thankful 4.C A B
【导语】本文是有关“爷爷生日”的诗歌。
3.they画线部分的发音是/ /,grandfather’s,mother,them,the,with中th的发音是/ /,给这些词画横线。
thin画线部分的发音是/θ/,birthday,sixty-three,healthy,thankful中th的发音是/θ/,给这些词画波浪线。
4.(1)句意:爷爷多大岁数?A61,。B62。C63。根据“He is sixty-three years old.”可知爷爷63岁,故选C。
(2)句意:你在哪里可以看到礼物?A在桌子上。B在爷爷的手里。C在鸡蛋上。根据“Looking at the gifts on the table, he says, “I am so thankful.””可知在桌子上可以看到礼物,故选A。
(3)句意:谁为爷爷制作的面条?A我的爸爸。B我的妈妈。C我的奶奶。根据“My mother makes noodles and eggs.”可知我的妈妈为爷爷制作的面条,故选B。
5.(1) (2) 6.F F T
【导语】本文主要介绍李浩的朋友艾米和约翰的个人信息及兴趣爱好和给李浩带来的生日礼物等。
5.(1) 句意:李浩喜欢吃_____。根据“And I like eating fish.”可知喜欢吃鱼fish,故答案为。
(2) 句意:—约翰几岁?—他______。根据“John is seven years old.”可知约翰七岁,七seven,故答案为。
6.(1) 句意:李浩喜欢白色。根据“I like yellow.”可知是喜欢黄色,故答案为F。
(2) 句意:李浩有八个礼物。根据“Here are the gifts(礼物): a toy plane, a toy rabbit, six pens and a birthday cake.”可知共九个,故答案为F。
(3) 句意:艾米八岁她喜欢红色。根据“Amy is eight years old. She has blue eyes. She likes red.”可知艾米八岁她喜欢红色,故答案为T。
7.F T T F T 8.在1、2、3、4下面的括号内打“√”
【导语】本文主要介绍了琳达的个人信息和周一的课程以及新同学汤姆。
7.(1)句意:琳达是一个男孩。根据“I’m a girl. ”可知琳达是一个女孩,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:琳达和汤姆是同学。根据“This is my new classmate. His name is Tom.”可知琳达和汤姆是同学,句子和短文相符,故答案为T。
(3)句意:琳达是汤姆的朋友。根据“Now, we are good friends.”可知琳达是汤姆的朋友,句子和短文相符,故答案为T。
(4)句意:琳达今天下午有音乐,美术,体育和语文课。根据“We have music, art, PE and Chinese this morning.”可知琳达今天上午有音乐,美术,体育和语文课,句子和短文不符,故答案为F。
(5)句意:汤姆是一个好男孩。根据“He is nice.”可知汤姆是一个好男孩,句子和短文相符,故答案为T。
8.根据“We have music, art, PE and Chinese this morning.”可知琳达今天上午有音乐,美术,体育和语文课,故答案为在1、2、3、4下面的括号内打“√”。
9.T T F F T 10.B A
【导语】本文主要介绍了来自伦敦的汤姆在公园遇到李明,他们成为好朋友的故事。
9.(1)句意:李明是一个又高又壮的男孩。根据“His name is Li Ming. He is tall and strong.”可知李明是一个又高又壮的男孩,句子和短文相符,故答案为T。
(2)句意:汤姆和李明都喜欢打篮球。根据“They both like playing basketball and become good friends.”可知李明和汤姆都喜欢打篮球,句子和短文相符,故答案为T。
(3)句意:汤姆来自北京。根据“Tom is a boy from London.”可知汤姆来自伦敦,句子和短文不符,故答案为F。
(4)句意:他们最喜欢的地方是图书馆。根据“They like to go to the library to read, but their favourite place is the zoo.”可知他们最喜欢的地方是动物园,句子和短文不符,故答案为F。
(5)句意:汤姆和李明不喜欢鸟。根据“But they don’t like birds.”可知汤姆和李明不喜欢鸟,句子和短文相符,故答案为T。
10.(1)句意:汤姆和李明去图书馆读书。根据“They like to go to the library to read, but their favourite place is the zoo.”可知汤姆和李明去图书馆读书,B是图书馆,故选B。
(2)句意:汤姆喜欢中国的长城。根据“It has many interesting(有趣的) places, like the Great Wall(长城). Tom likes it very much.”可知汤姆喜欢中国的长城,A是长城,故选A。
11.A B C 12.His Bob He tall strong short hair play football
【导语】本文主要讲了Tim对朋友的介绍。
11.(1)句意:蒂姆的朋友是谁?文中明确“Her name is Mary.(她的名字是玛丽。)”,故Tim的朋友是Mary,故选A。
(2)句意:玛丽经常在早上做什么?文中说“She often reads books in the morning.(她经常在早上读书。)”,故选B。
(3)句意:玛丽是什么样的?文中“She is very funny.She is very helpful at home.(她很有趣,在家很乐于助人。)”,故选C。
12.第一空,句意:他的名字是Bob。图片是是男性,“他的”名字,his他的,符合题意,句首字母大写,故答案为His。
第二空,句意:他的名字是Bob。图片显示名字Bob,故答案为Bob。
第三空,句意:他又高又壮。主格“他(he)”,作句子主语,句首字母大写,故答案为He。
第四空,句意:他又高又壮。图中显示身高1.85m体现“高的”,tall高的,故答案为tall。
第五空,句意:他又高又壮。图中踢足球的形象体现“强壮的”,strong强壮的,符合题意,故答案为strong。
第六空,句意:他有一头短发。图片中Bob头发短,体现“短的”,short短的,符合题意,故答案为short。
第七空,句意:他有一头短发。图片中Bob又一头短发。hair头发,符合题意,故答案为hair。
第八空,句意:我们经常一起踢足球。图中是踢足球场景,play football踢足球,符合句意,故答案为play。
第九空,句意:我们经常一起踢足球。图中是踢足球场景,play football踢足球,符合句意,故答案为football。
13.F 14.T 15.The dogs are very cute. They have short legs and a long body. 16.No, he doesn’t. 17.Mr White usually watches TV with his dogs.
【导语】本文主要围绕怀特先生和他的柯基犬的日常生活所展开的。
13.句意:怀特先生和他的孩子们一起住在一所大房子里。根据原文“He lives in a big house in a village (村庄).”,可知他自己住在村庄里,故答案为F。
14.句意:怀特先生不孤独,因为他有两只柯基犬。根据原文“Mr White is happy with his dogs. He’s not lonely (孤独的)at all.”,可知他因为有两只柯基犬,所以不孤独,与原文相符,故答案为T。
15.句意:这些狗是什么样的?根据原文“The dogs are very cute. They have short legs and a long body.”,可知这些狗非常可爱。它们有着短腿和长长的身体。故答案为The dogs are very cute. They have short legs and a long body.
16.句意:怀特先生早上散步吗?根据原文“Mr White often takes a walk with his dogs in the afternoon.”,可知怀特先生是下午散步,不是早上,所以要做否定回答,故答案为No, he doesn’t.
17.句意:怀特先生和他的狗晚上通常做什么?根据原文“In the evening, Mr White usually watches TV with his dogs.”,可知他们通常一起看电视,故答案为Mr White usually watches TV with his dogs.
18.post office Saturday afternoon make a scarf Sunday morning supermarket buy a birthday cake Sunday afternoon the flower shop buy some flowers 19.T F F
【导语】本文介绍陈杰的家人将在星期日晚上给陈杰奶奶举办生日派对。
18.根据“I am going to the post office and send a postcard to my grandma.”可知陈杰要去邮局给奶奶寄张明信片。故答案为post office。
根据“On Saturday afternoon, my mum is going to make a scarf at home.”可知星期六下午,陈杰的妈妈要在家做围巾。故答案为Saturday afternoon。
根据“On Saturday afternoon, my mum is going to make a scarf at home.”可知星期六下午,陈杰的妈妈要在家做围巾。故答案为make a scarf。
根据“My dad is going to the supermarket on Sunday morning.”可知陈杰的爸爸星期天早上要去超市。故答案为Sunday morning。
根据“My dad is going to the supermarket on Sunday morning.”可知陈杰的爸爸星期天早上要去超市。故答案为supermarket。
根据“He is going to buy a birthday cake.”可知陈杰的爸爸打算去买一个生日蛋糕。故答案为buy a birthday cake。
根据“My brother Chen Ming is going to the flower shop on Sunday afternoon.”可知陈杰的弟弟陈明星期天下午要去花店。故答案为Sunday afternoon。
根据“My brother Chen Ming is going to the flower shop on Sunday afternoon.”可知陈杰的弟弟陈明星期天下午要去花店。故答案为the flower shop。
根据“He is going to buy some flowers for my grandma.”可知陈明打算给奶奶买些花。故答案为buy some flowers。
19.(1)句意:陈杰的家人将在星期天晚上为他的奶奶举行生日聚会。根据“My family will have a birthday party for my grandma this Sunday evening.”可知这个星期天晚上,陈杰一家将为陈杰的奶奶举办一个生日聚会。句子与原文相符,故答案为T。
(2)句意:他们这个周末不会很忙。根据“We will be busy this weekend.”可知他们这个周末将会很忙。句子与原文不符,故答案为F。
(3)句意:陈杰星期六晚上要去他奶奶家。根据“My brother Chen Ming is going to the flower shop on Sunday afternoon. He is going to buy some flowers for my grandma. In the evening, we are going to visit my grandparents together.”可知陈杰的弟弟陈明星期天下午要去花店。他打算给奶奶买些花。晚上,他们要一起去看望奶奶。句子与原文不符,故答案为F。
20.F F T 21.Yes, he is. No, I don’t.(答案不唯一)
【导语】本文奥利弗向大家介绍他的日程表。
20.(1)句意:奥利弗周一到周四上学。根据“I go to school from Monday to Friday.我周一到周五上学。” 可知题干与原文不相符,故答案为F。  
(2)句意:奥利弗喜欢星期四,因为他们星期四有科学课。根据“I like Thursdays very much, because we have a computer class on Thursdays.我非常喜欢星期四,因为我们星期四有计算机课。” 可知题干与原文不相符,故答案为F。
(3)句意:奥利弗最喜欢的食物是牛肉和土豆。根据“Beef and potatoes are my favourite food.牛肉和土豆是我最喜欢的食物。”可知题干与原文相符,故答案为T。
21.(1)句意:奥利弗有趣吗?根据“I am funny.我很有趣。”可知应作肯定回答。Yes, she is.是的,她有趣。故答案为Yes, she is.                          
(2)句意:你喜欢奥利弗的日程安排吗?答语可以根据自己的喜好来说。如否定回答:No, I don’t.不,我不喜欢。答案不唯一,故答案为No, I don’t.
22.F F F F T 23.B C A
【导语】本文主要介绍了凯蒂,金和琳达的学习课程。
22.(1)句意:凯蒂在周日有一节数学课。根据“On Sunday I have no classes. ”可知凯蒂周日没有课,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:在周六,金在家。根据“I’m not at home on Saturday.”可知周六金不在家,句子和短文不符,故答案为F。
(3)句意:李先生教琳达英语。根据“Mr Zhang teaches us English. ”可知张先生教琳达英语,句子和短文不符,故答案为F。
(4)句意:金在周五上午画画。根据“On Sunday morning I draw in the park.”可知金周日上午画画,句子和短文不符,故答案为F。
(5)句意:琳达在周一下午有美术课。根据“I have art in the afternoon.”可知琳达周一下午有美术课,句子和短文相符,故答案为T。
23.(1)句意:凯蒂在周日上午练功夫。A拉二胡,B练功夫,C制作东西,根据“I do kung fu in the morning.”可知凯蒂在周日上午练功夫,故选B。
(2)句意:金在周五有阅读课。A周三,B周四,C周五,根据“On Friday, I have a reading lesson.”可知金在周五有阅读课,故选C。
(3)句意:琳达在周一有美术课,在周二有英语课。A美术;英语;B科学;体育;C计算机课;语文课;根据“On Monday I go to school in the morning. I have art in the afternoon.”和“On Tuesday, we have English.”可知琳达周一有美术课,周二有英语课,故选A。
24.B A 25.I read English stories in English class. I take a walk. I visit the Baimai Spring, the Mo Spring, the Jinjing Spring and the Former Residence of Li Qingzhao. I have English, Chinese, music and art.
【导语】本文主要介绍晨晨的两篇日记。
24.(1) 句意:周一是_____和____。A晴朗的;多云的,B凉爽的;多云的,C晴朗的;温暖的。根据“Today is Monday. It’s cool and cloudy.”可知是凉爽的和多云的,故选B。
(2) 句意:画线单词“spring water”汉语意思是“_____”。根据“We visit the Baimai Spring (泉), the Mo Spring and the Jinjing Spring. The spring water is very clean.”可知是泉水,故选A。
25.(1) 句意:你在英语课上做什么,晨晨?根据“We read English stories in English class.”可知在英语课上读英语故事,故答案为I read English stories in English class.
(2) 句意:你在明水古城做什么了,晨晨?根据“In the morning, we go to Mingshui Ancient Town (古城). It’s big. We take a walk (散步)there. We visit the Baimai Spring (泉), the Mo Spring and the Jinjing Spring. The spring water is very clean. There are many big fish inside (在里边). We also go to the Former Residence of Li Qingzhao.”可知在那里散步了,参观了百脉泉,墨泉,金境泉,还去了李清照的故居,故答案为I take a walk. I visit the Baimai Spring, the Mo Spring, the Jinjing Spring and the Former Residence of Li Qingzhao.
(3) 句意:你在周一有什么学科,晨晨?根据“We have English, Chinese, music and art. 可知有英语,语文,音乐和美术,故答案为I have English, Chinese, music and art.
26.B 27.C 28.A 29.B 30.actor
【导语】本文介绍了卓别林。
26.句意:查理·卓别林来自_______。根据“Chaplin was a great British actor.”,可知来自英国,选项B是英国的国旗,故选B。
27.句意:卓别林的裤子太______,他的鞋太______。A短的;小的,B长的;短的,C长的;大的,根据“His trousers are too long. His shoes are too big.”,可知裤子太长,鞋子太大,故选C。
28.句意:卓别林为什么很伟大?A他能使人们笑。B他不会说话。C他可以用拐杖表达自己的感情。根据“Chaplin was a great British actor. Even today, he can still make us laugh.”,可知因为他能使人们笑,故选A。
29.句意:为什么卓别林不需要在电影里说话?A他拄着拐杖走路。B他的眼睛和脸向我们展示了他的感受。C他看起来很滑稽。根据“But, Chaplin doesn’t need to speak. His eyes and face show us how he feels.”,可知因为他的眼睛和脸向我们展示了他的感受,故选B。
30.句意:卓别林是一名_______。根据“Chaplin was a great British actor.”,可知是一名演员,故答案为actor。
31.F T F F T 32.B A A B B
【导语】本文介绍了篮球运动员姚明的生平,包括出生地、身高、NBA生涯、退役后推广篮球以及慈善事业。
31.(1)句意:姚明是一位著名的足球运动员。根据“Yao Ming is a very famous basketball player.”可知是篮球运动员,故答案为F。
(2)句意:姚明帮助他的球队赢得许多比赛。根据“He also helped his team win many games.”可知姚明帮助他的球队赢得许多比赛,故答案为T。
(3)句意:在2025年,姚明41岁。根据“He was born in 1980.”和当前年份2025年计算为45岁,故答案为F。
(4)句意:2011年后,他仍在美国为篮球工作。根据“But he still works for basketball in China.”可知在中国,故答案为F。
(5)句意:姚明是个善良的人。根据“He is a kind man. He helps poor children go to school.”可知姚明是个善良的人,故答案为T。
32.(1)句意:姚明在哪里出生?A美国。B上海。根据“He was born in Shanghai.”可知在上海,故选B。
(2)句意:姚明何时去美国?A2002年。B2011年。根据“In 2002, he went to the U.S.”可知是2002年,故选A。
(3)句意:姚明高还是矮?A他很高。B 他很矮。根据“Yao Ming is very tall. He is 2.26 metres tall.”可知他是高的,故选A。
(4)句意:姚明为贫困儿童做什么?A他给他们篮球。B他帮助他们上学。根据“He helps poor children go to school.”可知是帮助上学,故选B。
(5)句意:姚明现在退役了,他想________。A回到美国。B更多孩子爱上篮球。根据“He wants more kids to play and love this sport.”可知是让更多孩子爱上篮球,故选B。
33.T 34.T 35.F 36.T 37.徐霞客主要靠步行游历天下。
【导语】本文讲了徐霞客的事迹。
33.句意:徐喜欢读关于中国山水的书。根据“When he was a child, Xu enjoyed reading books about Chinese mountains and rivers.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
34.句意:徐是第一个发现长江源头的人。根据“He was also the first to find the karst (喀什特) caves. What’s more, he discovered the Yangtze River’s headwater (源头).”及未提及其他更早发现者,故答案为T。
35.句意:徐主要骑马周游中国。根据“Xu Xiake travelled mostly on foot.”,可知主要是步行,故答案为F。
36.句意:徐是个伟大的旅行家。根据全文的描述可知句子描述正确,故答案为T。
37.Xu Xiake徐霞客,travelled旅行,mostly主要,on foot步行,句子是陈述句,故答案为徐霞客主要靠步行游历天下。
38.A B 39.6.5 hours. They have bread and fresh apples for breakfast on Monday morning. Yes, they can.
【导语】本文讲了宇航员在太空中的生活。
38.(1)句意:在星期四,他们和学生上什么课?A科学。B音乐。C体育。根据“It’s Thursday. It’s a big day. We are science teachers today”,可知上科学课,故选A。
(2)句意:他们为什么每天都做运动?A因为这很有趣。B因为它使他们健康。C因为今天是个大日子。根据“We play sports every day in the space station. We can run and ride bikes. It makes us healthy.”,可知能使他们健康,故选B。
39.(1)句意:他们有多少小时的太空行走时间?根据“We have a 6.5-hour (小时) spacewalk (太空行走).”,可知6.5个小时,故答案为6.5 hours.
(2)句意:他们星期一早上早餐吃什么?根据“We have bread and fresh apples for breakfast.”,可知吃面包和新鲜的苹果,故答案为They have bread and fresh apples for breakfast on Monday morning.
(3)句意:他们在太空站骑自行车吗?根据“We play sports every day in the space station. We can run and ride bikes.”,可知可以骑自行车,故答案为Yes, they can.
40.D B C 41.A 42.F T
【导语】本文主要介绍了诗人李白学剑、写诗、交友等一生的经历。
40.(1)根据“Li Bai learned sword fighting when he was young. And he became a great swordsman.”李白年轻时学过剑术。他成了一个伟大的剑客。可知本段主要讲述他的剑术,图片D显示舞剑与之匹配,故选D。
(2)根据“Li Bai loved nature. He travelled to lots of beautiful mountains and wrote lots of poems about them. Li Bai also wrote a lot about the moon.”李白热爱大自然。他游历了许多美丽的山川,并写了很多关于它们的诗。李白也写了很多关于月亮的诗。可知本段主要讲述他对大自然的热爱以及他的诗歌内容很多是关于山川和月亮的,图片B显现月光下的诗人与之匹配,故选B。
(3)根据“When Meng Haoran left for Yangzhou, Li Bai wrote a poem about it, Seeing Meng Haoran Off at Yellow Crane Tower.”孟浩然去扬州时,李白写了一首诗,题为《黄鹤楼送孟浩然之广陵》。可知本段主要讲述了他与友人的友谊及离别之情,图片C显示二人分别的场景与之匹配,故选C。
41.A李白的一生;B李白和他的朋友们;C李白和他的爱好,本文主要讲述了诗人李白学剑、写诗、交友等一生的经历,选项A更能概括全文,充当标题,故选A。
42.(1)句意:李白24岁开始学习剑术。根据“Li Bai learned sword fighting when he was young.”李白年轻时学过剑术。可知句意与文章不符,故答案为F。
(2)句意:李白和孟浩然都喜欢游山玩水。根据“They both loved travelling to beautiful mountains and rivers.”他们都喜欢游山玩水,可知句意与文章相符,故答案为T。
43.A C B 44.taikonauts I know Yang Liwei. He is the first Chinese astronaut to enter space. I think he is very brave.
【导语】本文介绍神舟十三号宇航员在2021年12月9日于天宫空间站为学生们上的一堂科学课。
43.(1)句意:神舟十三号的航天员们是什么时候上的这堂课?A2021年12月9日。B2022年10月10日。C2021年11月9日。根据“The taikonauts of Shenzhou XIII gave a science lesson to students on December 9, 2021 in the Tiangong space station(太空站).”可知2021年12月9日,神舟十三号航天员在天宫空间站为学生们上了一堂科学课。故选A。
(2)句意:神舟十三号上有多少名航天员?A五。B六。C三。根据“The three astronauts Zhai Zhigang, Wang Yaping and Ye Guangfu said hello to students and teachers when the lesson started in the afternoon. They told us about their life and work inside the space station.”可知下午课程开始时,三名宇航员翟志刚、王亚平和叶光富向师生们问好。他们向师生们讲述了他们在空间站的生活和工作情况。故选C。
(3)句意:宇航员们告诉我们什么?A他们的名字和故事。B他们的生活和工作。C他们的工作和问题。根据“They told us about their life and work inside the space station.”可知宇航员们告诉我们他们在空间站的生活和工作情况。故选B。
44.(1)句意:下午课程开始时,三名_____翟志刚、王亚平和叶光富向师生们问好。画线单词astronauts宇航员,根据上下文可知,taikonauts也是航天员的意思,故答案为taikonauts。
(2)句意:你还认识哪些航天员?你认为他/她怎么样?本题答案不唯一,例如,我知道杨利伟,他是中国第一位进入太空的宇航员。我认为他非常勇敢。故答案为I know Yang Liwei. He is the first Chinese astronaut to enter space. I think he is very brave.
45.B 46.A C B 47.C
【导语】本文主要讲述的是公园、农场、沙滩、动物园四处景点的活动、门票和注意事项等。
45.根据第(1)小题标题“Green Park”,可知第(1)小题指公园,A图是博物馆,B图是公园,C图是海滩,故选B。
46.(2)根据标题“Happy Farm”,可知是在农场,pick tomatoes摘西红柿,是农场的活动,故选A。
(3)根据标题“Golden Beach”,可知是在沙滩,eat ice cream吃冰淇淋,是在沙滩的活动,故选C。
(4)根据标题“Fun Zoo”,可知是在动物园,Don’t feed the animals!不要喂动物!是在动物园禁止的行为,故选B。
47.句意:学生最喜欢______。A绿色公园,B开心农场,C金色沙滩,D趣味动物园,根据调查结果,可知有8%的学生喜欢绿色公园,10%的学生喜欢趣味动物园,23%的学生喜欢开心农场,59%的学生喜欢金色沙滩,故最喜欢金色沙滩。故选C。
48.B C B C 49.Next month.
【导语】本文主要介绍了上周五,作者的班级去绿谷公园春游。
48.(1)句意:那天的天气怎么样?A下雨并且冷的。B晴朗但是不太热。C多云并且有风的。根据“The weather was sunny but not too hot.”可知天气晴朗且不太热,故选B。
(2)句意:他们几点回家的?A上午8点。B中午12点。C下午3点。根据“When it was time to go home at 3:00 pm, We didn’t want to go home!”可知他们下午3点回家的,故选C。
(3)句意:2组做什么?A放风筝。B收集不同的叶子。C去看鸟。根据“Group 2 collected (收集)different leaves for a science class.”可知2组收集不同的叶子,故选B。
(4)句意:文章没有提到什么食物?A三明治。B曲奇饼。C水果。根据“Lily brought delicious sandwiches, and Peter shared his homemade cookies.”可知文章提到了三明治和曲奇饼,没有提到水果,故选C。
49.句意:他们将什么时候再去?根据“We will go again next month!”可知他们将下个月再去,故答案为Next month.
50.C B A B 51.F T
【导语】本文主要讲述了一则关于班级去森林的通知。
50.(1)句意:学生们将在新森林____。A做游戏,B举办聚会,C研究植物。根据“They will study the plants there.”可知学生们将在新森林研究植物,故选C。
(2)句意:学生们将怎样去那里?A乘坐汽车。B乘坐公共汽车。C乘坐地铁。根据“We will go to the forest by bus.”可知学生们将乘坐公共汽车去那里,故选B。
(3)句意:孩子们在那天应该穿____。A外套,B短裤,C连衣裙。根据“The weather will be cold. Please remind (提醒) the kids to wear warm clothes.”可知天气很冷,需穿暖和的衣服,故选A。
(4)句意:学生们可以____。A带照相机,B带一些食物,C带电话。根据“Students can take some food and water.”可知学生们可以带一些食物,故选B。
51.(1)句意:学生们可以在上午九点到达学校。根据“Students should get to school before 8:20 a.m.”可知学生们应该在上午八点二十之前到达学校,题干与短文内容不符,故答案为F。
(2)句意:学生们应该带一个垃圾袋,因为他们需要带走垃圾。根据“Students should take a trash (垃圾) bag. We will take away the trash.”可知学生们应该带一个垃圾袋把垃圾带走,题干与短文内容相符,故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录