湖北省孝感市2025-2026学年九年级英语上册期中模拟题(含答案解析)

文档属性

名称 湖北省孝感市2025-2026学年九年级英语上册期中模拟题(含答案解析)
格式 docx
文件大小 583.4KB
资源类型 试卷
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2025-11-03 11:42:53

图片预览

文档简介

湖北省孝感市2025-2026学年九年级英语上期中模拟题
【考试范围:Unit1-Unit7】
(总分90 时间100分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(满分15分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
My name is Henry Brown. The first fourteen years of my life were nearly perfect until my parents told me some 1 news that would change my life forever. But before I tell you the bad news, let me tell you about a 2 day in my life. Every morning, my mom wakes me up softly and takes time to listen to my 3 . She laughs at the strange ones and pretends (假装) to be afraid when I 4 her the scary ones. When I go downstairs, the unmistakable 5 from the kitchen reaches my nose, making my mouth water. During our drive to school, I choose the music we listen to. Mom, Dad and I sing along loudly in the car. At dinner, we eat and tell stories about our day 6 . Well, it’s time for me to tell you the bad news. A few months ago, my parents told me that soon I’m going to 7 a little sister. Ugh! For fourteen years, I have been the center of all the 8 . I haven’t had to share my parents with anybody. One more person will make our house too 9 . I will have to share my room with the baby. Mom won’t have time to listen to my dreams anymore.
I told my parents that I don’t want a baby sister. But it didn’t 10 . Today, Mom and Dad are coming home from the hospital with my new sister, and I’ve decided to tell them they should just 11 . Well, here they’re. Suddenly, Mom hugs 12 and kisses the top of my head. 13 I know it, Dad puts the baby in my lap (大腿部). My baby sister 14 out and grabs (抓) my finger. I think she realizes that I’m her big brother and she likes me 15 . Hey, maybe having a little sister won’t be so bad. I believe Mom and Dad have enough love for both of us.
1.A.terrible B.boring C.special D.interesting
2.A.right B.great C.serious D.simple
3.A.excuses B.opinions C.requests D.dreams
4.A.ask B.tell C.leave D.give
5.A.taste B.look C.smell D.sound
6.A.happily B.patiently C.quickly D.politely
7.A.save B.have C.invite D.influence
8.A.attention B.expression C.examination D.conversation
9.A.old B.dirty C.crowded D.dangerous
10.A.listen B.work C.agree D.depend
11.A.let her down B.blow her away C.wake her up D.send her back
12.A.me B.us C.her D.them
13.A.When B.Unless C.Before D.Although
14.A.hangs B.rushes C.gets D.reaches
15.A.again B.usually C.already D.sometimes
阅读理解(满分40分)
A
Sleep like a giraffeGiraffenap is made to improve performance at work through short sleep. A Japanese company says that it will allow the user to be energetic in just 20 minutes. Inside the box are four points to help the body stand. That means he can rest his arms, legs and head in the box while still remaining standing, just like a giraffe. “Seeing” the world in animals’ eyes Do you want to know what the world is like in the eyes of animals A team of scientists has made a special camera. It uses the technology of photography (成像) to “see” lights at different lengths. This includes lights that we can’t see with our eyes, while animals can see them. This way, the camera can record videos as if through the eyes of animals. __________ Researchers in Australia have made a tool that can recreate a special glove with groups of 3D force sensors (力传感器). If your friend wearing the glove picks up an object, it will physically press against your friend’s fingers. The force signals can be sent to your glove, making you experience the same sense of touch as your friend.
16.In which SECTION of the website can we read the news
A.SPORTS. B.TRAVEL. C.HEALTH. D.SCIENCE.
17.The Giraffenap is used to ________.
A.allow people to exercise at work B.help people to rest and work better
C.make people sleep well at home D.train people to stand for a long time
18.The special camera uses ________ to help us to “see” unseen lights.
A.animal eyes B.photography technology
C.special points D.3D force sensors
19.What’s the best title of the third piece of news
A.Soft gloves work friendship B.Getting things from afar
C.Magic touch with a glove D.Leading fashion of clothes
20.All the three pieces of news want to tell us ________.
A.we can learn from animals B.everyone can be talented
C.science creates interesting life D.easy work makes lazy team
B
__________ A structure of paper is built by Wu Bin in the University of Milan. The shape comes from traditional paper folding so that the view changes as visitors walk inside. “It’s like walking in a Chinese garden” Wu said, “The comparison is more interesting when set against the heavy European buildings in the back. “
A Ghost River In his hometown Baltimore, artist Bruce Willen created a “Ghost River” with a blue line. The creation comes from Sumwalt Run, a real river that disappeared 200 years ago. By drawing its place from an 1870s map, Willen rediscovered the river’s history and how his home has changed.
Wood and Wave Photographer Glescher used dead woods to create wave-like shapes in a forest. The photos of his work are then shown in New York University. Glescher believes that seeing these waves makes people appreciate the ever-changing world. He also organized activities that help people learn about the importance of protecting nature.
21.In which SECTION of the website can we read the news
A.SHOW. B.NATURE. C.EDUCATION. D.ART.
22.What is the best heading for the first piece of news?
A.A Garden of Paper B.Ancient Chinese Art C.European vs Chinese D.The White Structure
23.What does Glescher wants to show people
①change. ②river. ③ tradition. ④nature.
A.①② B.①④ C.②③ D.②④
24.Bruce Willen drew the ghost river to ________.
A.bring back Sumwalt Run B.remember the map
C.rediscover local history D.celebrate the changes
25.What do the three pieces of news have in common
A.They all reflect cultural values. B.They all show something about history.
C.They all teach us to protect the nature. D.They all help us to face changes.
C
①When I feel bored or need to relax, I love visiting a park. Parks feel like magical places that bring me calm and peace. Even though there aren’t any big traditional parks near my home, I’m lucky to have small pocket parks nearby. They are perfect for a short break whenever I feel bored.
②Pocket parks are small green spaces that can be found in many places. They are often between buildings, on street corners, or even on rooftops (屋顶). One best part is how these parks are close enough for people to just walk there, making them easy to visit. Even though pocket parks are small, they are beautifully designed with different kinds of plants. In these lovely spaces, you can take a walk, have a picnic with friends, or practice gentle activities like Tai Chi or yoga. Pocket parks also have play areas for children, making them great for families to spend time together.
③What makes pocket parks special is their ability to bring people together. They are places where neighbors can meet, chat, and get to know each other. Even a simple smile or a friendly nod can make someone’s day better. The warm and welcoming atmosphere (氛围) helps people feel connected and at home in their neighborhoods.
④Pocket parks help make cities more sustainable—they provide cleaner air, peaceful spaces, and keep the environment healthy for the future. They will make city life better in the long term. Many cities in China are now working to create more pocket parks. For example, according to government reports, Shenyang has over 3,000 pocket parks, making it the city with the most pocket parks in China. In 2024, Shanghai added 76 new pocket parks, showing how important these small green spaces are to city life.
⑤Pocket parks in big cities show us that small things matter. They teach us to slow down, connect, and care for our planet.
26.Why does the writer like visiting pocket parks
A.To play team sports. B.To find calm and peace. C.To enjoy free picnics. D.To learn gardening skills.
27.Which words best describe pocket parks according to Paragraph 2
A.Traditional and expensive. B.Modern and noisy. C.Convenient and helpful. D.Crowded and boring.
28.How do pocket parks help neighborhoods
A.By connecting people. B.By building playgrounds. C.By offering quiet places. D.By planting kinds of trees.
29.What does the word “sustainable” in Paragraph 4 mean
A.New for governments’ plans. B.Easy for builders’ designs. C.Fun for visitors’ experiences. D.Good for cities’ future growth.
30.What is the right structure of the passage
A. B. C. D.
第二节 阅读短文,从下面所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使短文通顺、连贯。(选项中有一项多余)
Asking for something politely is a very important skill in our daily life. Whether you ask for help, a service or a gift, it is always better to ask politely. Here are some tips (实用的提示) on how to ask for something politely.
31 For example, instead of saying “give me that”, you can say “May I please have that ” or “Would you mind passing that to me, please ” Using polite language shows that you respect the other person and their feelings.
Secondly, you should be clear about what you want. Don’t use vague (含糊的) language. For example, instead of saying “Can you help me with this ”, you can say “Could you please help me carry this box to my car ” 32
Thirdly, you should show thanks if someone does something for you. For example, you can say “Thank you so much for your help. I really appreciate (感激) it.” 33
Lastly, you should be patient and understanding. 34 Or the person may have other important things to do. In such cases (情况), it is important to be patient and understanding. For example, you can say “I understand if you are busy right now. Could you please let me know when you have some time to help me ”
35 It can help you in many situations. By using polite and respectful language, you can make your requests more likely (可能的) to be successful.
A.Firstly, you should use polite and respectful language.
B.Showing thanks makes the other person feel respected.
C.All in all, asking for something politely is an important skill.
D.It’s a good idea to ask for help when you can’t solve a problem.
E.Being clear helps the other person understand what you really want.
F.Sometimes, the other person may not be able to help you right away.
三、选词填空(满分10分)
阅读短文,从方框中选出恰当的单词并用其适当形式填空,使短文通顺、意义完整。每空仅填一词,每词仅用一次。
back, excite, make, into, form, its, offer, popular, come, way
Do you know sugar painting It is one of China’s most popular folk art 36 . Most of the time, sugar painting pieces are 37 by folk artists on the streets, around parks, and at temple fairs.
As for the origin (起源) of sugar painting, it is said that Chen Zi’ang, a great poet in the Tang Dynasty, was 38 creator. Chen liked brown sugar, but his 39 of eating it was more creative than others’. He first melted (使融化) the sugar. Then he shaped it 40 animals, flowers, plants, and so on. Once the sugar cooled down, it became sweet artworks.
One day, Chen made a nice sugar creation. While Chen was admiring it, a little prince passed by. He was 41 to see the special sugar and took it away. 42 in the palace, he ate the sugar and cried for more, which upset the emperor. The emperor ordered Chen to 43 to the palace and show how he made it.
Soon Chen completed a lively sugar piece. The emperor praised (表扬) Chen and 44 him a job in the palace.
From then on, the street snack became widely 45 and it slowly developed into the art of sugar painting today.
四、任务型阅读(满分10分)
阅读短文,用英文填空或回答问题 (请注意每小题的词数要求)。
Have you ever experienced buddy (同伴) reading It allows you and a friend to read and share the same book together. It may take the buddies time to do many reading activities, but it’s a wonderful experience. This not only adds to the pleasure of reading, but also helps you have a better understanding of the books.
It is all right to have students take part in buddy reading with same-aged schoolmates, but schools usually pair up (配对) older students with younger ones. Yucai School started such a program in 2023 and has achieved great success.
Thanks to the two-year program, many students from younger to older readers have learned a lot. For example, they learned to be kind and patient when they listened to each other. This experience also makes students get a chance to practice lifelong skill such as communicating with others. A student called Davis said that reading to a younger buddy was really helpful. He became more and more confident (自信的), as he knew he was a role model for someone.
The school also became a closer community. The reading buddies felt closer as they often met each other. The students were always excited when they saw their buddies pass by in the hallway.
Reading is like a wonderful journey. Buddy reading makes this journey even more fantastic. Now winter vacation is coming. It’s a great time to get into books. Why not find a friend, choose a book you both like and read it together
46. According to the passage, 46 means reading and sharing the same book together. (不超过2词)
47. Schools usually 47 instead of having students join in buddy reading with same-aged
schoolmates. (不超过8词)
Fill in the blanks according to the passage.
What are the benefits (益处) for students and for school from Yucai School’s program
For students helping them to learn to be kind and patient
helping them to practice life-long skills such as communicating with others.
helping them to 48 (不超过5词)
For school helping it to 49 (不超过5词)
50. What do you think of “Buddy reading Why Use your own words.
50 (结合自身实际,不超过20词)
五、书面表达(满分15分)
51.学校的英语校刊正在开展“保护环境,从我做起”的征文活动。作为一名中学生,我们如何用实际行动来保护环境呢?请你以“How to make the earth better and better”为题,写一篇发言稿来呼吁大家更好地爱护我们的地球。
How to make the earth better and better
We should: 1. plant more trees and flowers 2. save water and food 3. turn off the lights when we leave the room We should not: 1. walk on grass/pick flowers 2. waste food 3. throw litter around …
注意:
1. 文中不得出现真实姓名和校名;
2. 文章必须包含所有提示,可适当发挥,使其连贯、通顺。
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.A 2.B 3.D 4.B 5.C 6.A 7.B 8.A 9.C 10.B 11.D 12.A 13.C 14.D 15.C
【导语】本文主要讲述了作者原本过着以自己为中心的完美生活,当得知父母要给自己生个小妹妹时,作者十分不情愿,但当看到小妹妹时,作者觉得有个小妹妹也许还不错。
1.句意:我生命的前14年几乎是完美的,直到我的父母告诉我一些可怕的消息,这将永远改变我的生活。
terrible可怕的;boring无聊的;special特别的;interesting有趣的。根据“that would change my life forever”和下文“I told my parents that I don’t want a baby sister.”可知,这是一个坏消息,所以心情是糟糕的。故选A。
2.句意:但在告诉你这个坏消息之前,让我告诉你我生命中美好的一天。
right正确的;great极好的;serious严肃的;simple简单的。根据下文描述的作者与父母相处的美好时光可知,这一天是极好的。故选B。
3.句意:每天早上,我妈妈都会温柔地叫醒我,花时间听我讲我的梦。
excuses借口;opinions观点;requests请求;dreams梦。根据下文“Mom won’t have time to listen to my dreams anymore.”可知,此处指听“我”讲梦。故选D。
4.句意:当我给她讲可怕的故事时,她会假装害怕。
ask问;tell告诉;leave离开;give给。根据“She laughs at the strange ones and pretends (假装) to be afraid”可知,此处指给她讲可怕的故事时,她会假装害怕,tell sb sth“告诉某人某事”。故选B。
5.句意:当我下楼时,厨房里传来的不可错认的气味扑鼻而来,让我口水直流。
taste尝起来;look看起来;smell闻起来;sound听起来。根据“from the kitchen reaches my nose, making my mouth water”可知,此处指从厨房传来的气味。故选C。
6.句意:晚餐时,我们愉快地吃饭,讲述我们一天的故事。
happily愉快地;patiently耐心地;quickly快速地;politely礼貌地。根据“we eat and tell stories about our day”可知,此处指愉快地吃饭,讲述故事。故选A。
7.句意:几个月前,我父母告诉我,我很快就要有一个小妹妹了。
save拯救;have有;invite邀请;influence影响。根据下文“I told my parents that I don’t want a baby sister.”可知,此处指“我”很快就要有一个小妹妹了。故选B。
8.句意:十四年来,我一直是所有人关注的中心。
attention注意;expression表达;examination考试;conversation对话。根据“I have been the center of all the”和下文“I haven’t had to share my parents with anybody.”可知,此处指“我”一直是所有人关注的中心。故选A。
9.句意:多一个人会让我们的房子太拥挤。
old老的;dirty脏的;crowded拥挤的;dangerous危险的。根据“One more person”可知,多一个人会让房子更拥挤。故选C。
10.句意:我告诉我的父母我不想要一个小妹妹,但这没有用。
listen听;work起作用;agree同意;depend依靠。根据“I told my parents that I don’t want a baby sister.”和“But”可知,告诉父母不想要一个小妹妹这件事没有用,不起作用。故选B。
11.句意:今天,爸爸妈妈带着我的新妹妹从医院回来,我决定告诉他们应该把她送回去。
let her down让她失望;blow her away把她吹走;wake her up叫醒她;send her back把她送回去。根据上文“I told my parents that I don’t want a baby sister.”可知,“我”不想要一个小妹妹,所以决定告诉父母把她送回去。故选D。
12.句意:突然,妈妈拥抱了我,吻了我的头顶。
me我;us我们;her她;them他们。根据“and kisses the top of my head”可知,妈妈拥抱了“我”。故选A。
13.句意:在我意识到之前,爸爸把婴儿放在我的腿上。
When当……时候;Unless除非;Before在……之前;Although尽管。根据“I know it, Dad puts the baby in my lap (大腿部).”可知,此处指在“我”意识到之前,爸爸把婴儿放在了“我”的腿上。故选C。
14.句意:我的小妹妹伸出手抓住我的手指。
hangs悬挂;rushes冲;gets得到;reaches伸出手。根据“out and grabs (抓) my finger”可知,此处指小妹妹伸出手抓住了“我”的手指。故选D。
15.句意:我想她意识到我是她的大哥哥,她已经喜欢我了。
again再一次;usually通常;already已经;sometimes有时。根据“I think she realizes that I’m her big brother”可知,此处指她已经喜欢“我”了。故选C。
16.D 17.B 18.B 19.C 20.C
【导语】本文主要介绍三款有趣的科技产品。
16.推理判断题。通读全文可知,本文主要介绍三款科技产品,属于科学范畴。故选D。
17.细节理解题。根据“Sleep like a giraffe”下面的“Giraffenap is made to improve performance at work through short sleep. A Japanese company says that it will allow the user to be energetic in just 20 minutes.”可知,Giraffenap用于帮助人们更好地休息和工作。故选B。
18.细节理解题。根据“‘Seeing’ the world in animals’ eyes”下面的“A team of scientists has made a special camera. It uses the technology of photography (成像) to ‘see’ lights at different lengths. This includes lights that we can’t see with our eyes, while animals can see them.”可知,这种特殊的相机使用成像技术来帮助我们“看到”看不见的光。故选B。
19.推理判断题。根据下文“Researchers in Australia have made a tool that can recreate a special glove with groups of 3D force sensors (力传感器). If your friend wearing the glove picks up an object, it will physically press against your friend’s fingers. The force signals can be sent to your glove, making you experience the same sense of touch as your friend.”可知,此处介绍了一款特殊的手套,如果你戴手套的朋友拿起一个物体,力信号可以发送到你的手套上,让你体验到与朋友相同的触觉,所以C项“手套的神奇触感”符合。故选C。
20.主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍三款科技产品,第一款产品用于帮助人们更好地休息和工作,第二款产品可以帮助我们看到动物可以看到的光,第三款产品可以让你感受同样的触觉经历,所以这三款产品使生活变得有趣。故选C。
21.D 22.A 23.B 24.C 25.A
【导语】本文是说明文。介绍了纸结构的房子,鬼河,舞动的丛林。
21.推理判断题。根据文章都是关于用常见的东西建造不寻常的东西,故是有关艺术的。故选D。
22.主旨大意题。根据第一段“ A structure of paper is built by Wu Bin in the University of Milan. ”可知这是关于纸结构的建筑物。故选A。
23.细节理解题。根据“ Glescher believes that seeing these waves makes people appreciate the ever-changing world. He also organized activities that help people learn about the importance of protecting nature.”可知,Glescher认为,看到这些波浪会让人们欣赏不断变化的世界。他还组织了一些活动,帮助人们了解保护自然的重要性。故他想要向人们展示变换的世界和保护自然。故选B。
24.细节理解题。根据“ Willen rediscovered the river’s history and how his home has changed.”可知,通过绘制鬼河,他重新发现了鬼河的历史,了解了他的家乡是如何改变的。故选C。
25.细节理解题。根据第一段中结合了传统的折纸艺术,使得纸结构建筑很有趣,第二段中绘制鬼河,艺术家发现了河流的历史和家乡的变化,第三段中艺术家通过将丛林中的枯木以艺术的形式表现出来,希望人们能够欣赏变化世界的美。故三个都是关于艺术文化的价值的。故选A。
26.B 27.C 28.A 29.D 30.B
【导语】本文主要介绍了口袋公园的特点、作用以及对城市生活的重要性。
26.细节理解题。根据第一段“Parks feel like magical places that bring me calm and peace.”以及“I’m lucky to have small pocket parks nearby. They are perfect for a short break whenever I feel bored.”可知,作者觉得公园是神奇的地方,能带来平静与安宁,口袋公园就在附近,无聊时去那里短暂休息很完美,所以作者喜欢去口袋公园是为了寻找平静与安宁。故选B。
27.推理判断题。根据第二段“One best part is how these parks are close enough for people to just walk there, making them easy to visit.”可知口袋公园距离近,人们可以步行到达,很容易去参观,这体现了口袋公园的便利性;再根据“In these lovely spaces, you can take a walk, have a picnic with friends, or practice gentle activities like Tai Chi or yoga. Pocket parks also have play areas for children, making them great for families to spend time together.”可知在口袋公园可以进行散步、野餐、打太极、练瑜伽等活动,还有儿童游乐区,适合家庭共度时光,说明口袋公园对人们很有帮助。因此用“Convenient and helpful”来形容口袋公园最合适。故选C。
28.细节理解题。根据第三段“What makes pocket parks special is their ability to bring people together. They are places where neighbors can meet, chat, and get to know each other.”可知,口袋公园的特别之处在于它能把人们聚集在一起,是邻居们见面、聊天、互相了解的地方,即口袋公园通过连接人们来帮助社区。故选A。
29.词句猜测题。根据第四段“they provide cleaner air, peaceful spaces, and keep the environment healthy for the future. They will make city life better in the long term.”可知,口袋公园提供更清洁的空气、宁静的空间,保持环境健康,从长远来看会让城市生活更好,这些都是对城市未来发展有好处的事情,所以“sustainable”意思是“对城市未来发展有好处的”。故选D。
30.篇章结构题。第一段,作者表明自己喜欢去口袋公园,引出话题;第二至四段分别从三个方面介绍口袋公园的位置、特殊作用以及对城市可持续发展的帮助;第五段总结口袋公园的意义,即告诉我们小事也很重要,要放慢脚步、相互联系、关爱地球。选项B符合文章结构。故选B。
31.A 32.E 33.B 34.F 35.C
【导语】本文是一篇说明文,文章通过四个实用建议,说明了如何在日常生活中礼貌地提出请求,以体现尊重并提高请求的成功率。
31.根据后文“For example, instead of saying ‘give me that’, you can say ‘May I please have that ’ or ‘Would you mind passing that to me, please ’”可知,后文举例说明礼貌用语的具体表达。A选项“首先,你应该使用礼貌和尊重的语言。”符合语境。故选A。
32.根据前文“Secondly, you should be clear about what you want. Don’t use vague (含糊的) language.”可知,前文讲要明确表达需求。E选项“明确有助于对方理解你真正想要的是什么。”符合语境。故选E。
33.根据前文“Thirdly, you should show thanks if someone does something for you”可知,前文讲要表达感谢。B选项“表达感谢会让对方感到被尊重。”符合语境。故选B。
34.根据前文“Lastly, you should be patient and understanding.”和后文“Or the person may have other important things to do.”可知,前文讲要耐心和理解,后文说对方可能有其他重要的事。F选项“有时候,对方不一定能马上帮到你。”符合语境。故选F。
35.根据后文“It can help you in many situations. By using polite and respectful language, you can make your requests more likely (可能的) to be successful.”可知,这一段是总结。C选项“总而言之,礼貌地提出要求是一项重要的技能。”符合语境。故选C。
36.forms 37.made 38.its 39.way 40.into 41.excited 42.Back 43.come 44.offered 45.popular
【导语】本文介绍糖画这一民间艺术的制作场景、起源传说及发展,展现其文化特点。
36.句意:它是中国最受欢迎的民间艺术形式之一。“one of+可数名词复数”是固定结构,意为“……之一”。此处表示糖画是中国最受欢迎的民间艺术形式之一,“form”(形式)的复数形式“forms”符合语法和语义要求。故填forms。
37.句意:大多数时候,糖画作品是由民间艺人在街头、公园周边和庙会制作的。“be made by”是被动语态结构,意为“由……制作”。糖画通常是由民间艺人在街头、公园周边和庙会制作的,此处用被动语态体现糖画的制作主体。故填made。
38.句意:据说唐代大诗人陈子昂是它的创造者。此处需要一个形容词性物主代词来修饰“creator”(创造者),表示“它的(糖画的)”,“its”符合语境,说明陈子昂是糖画的创造者。故填its。
39.句意:陈喜欢红糖,但他吃红糖的方式比别人更有创意。“way of doing sth”是固定搭配,意为“做某事的方式”。文中指陈子昂吃红糖的方式比别人更有创意。故填way。
40.句意:然后他把它塑造成动物、花卉、植物等等。“shape...into...”是固定短语,意为“把……塑造成……”。此处表示陈子昂把融化的糖塑造成动物、花草等形状。故填into。
41.句意:他看到这种特别的糖很兴奋,就把它拿走了。“be excited to do sth”是固定搭配,意为“做某事很兴奋”。小王子看到特别的糖塑作品时很兴奋。故填excited。
42.句意:回到宫殿里,他吃了糖,还想要更多,这让皇帝很不高兴。“back in the palace”意为“回到宫殿里”,句首首字母大写。故填Back。
43.句意:皇帝命令陈来到宫殿,展示他是如何制作的。“order sb. to do sth”是固定结构,意为“命令某人做某事”。皇帝命令陈子昂来到宫殿展示糖塑的制作过程,“come to the palace”意为“来到宫殿”。故填come。
44.句意:皇帝表扬了陈,并在宫里给他提供了一份工作。此处与“praised”(表扬)并列,时态为一般过去时。“offer sb a job”是固定短语,意为“给某人提供一份工作”。故填offered。
45.句意:从那时起,这种街头小吃变得广受欢迎,并逐渐发展成如今的糖画艺术。“become popular”是固定搭配,意为“变得流行”。文中指这种街头小吃变得广受欢迎,逐渐发展成如今的糖画艺术。故填popular。
46.buddy reading 47.pair up older students with younger ones 48.become more confident 49.become a closer community 50.I think buddy reading is wonderful. It makes reading fun and helps me understand books better while sharing with friends.
【导语】本文介绍同伴阅读的形式、益处,以育才学校项目为例说明其对学生和学校的积极影响,鼓励开展同伴阅读。
46.文章第一段开篇就对“buddy reading”进行了定义,“It allows you and a friend to read and share the same book together.”明确指出这种阅读方式就是和朋友一起阅读并分享同一本书。故填buddy reading。
47.文章第二段提到“but schools usually pair up (配对) older students with younger ones.”,说明学校通常的做法是将年长的学生和年幼的学生配对进行同伴阅读,而不是让学生和同龄同学一起。故填pair up older students with younger ones。
48.在文章第三段中“A student called Davis said that reading to a younger buddy was really helpful. He become more and more confident (自信的), as he knew he was a role model for someone.”,通过Davis的例子可以看出,同伴阅读让学生变得更加自信。故填become more confident。
49.文章第四段指出“The school also became a closer community. The reading buddies felt closer as they often met each other. The students were always excited when they saw their buddies pass by in the hallway.”,说明该项目让学校成为了一个更紧密的社区。故填become a closer community。
50.本题是开放性题目,答案不唯一,言之有理即可。可以从阅读的趣味性和对书籍理解的帮助两个方面进行说明,参考答案为I think buddy reading is wonderful. It makes reading fun and helps me understand books better while sharing with friends.
51.例文
How to make the earth better and better
Dear friends,
The earth is our common home, and it’s our duty to protect it. As middle school students, we can take many actions. First, we should plant more trees and flowers to make the environment more beautiful. Also, saving water and food is important. Remember to turn off the lights when we leave the room to save energy.
At the same time, there are things we should avoid. We mustn’t walk on grass or pick flowers. Wasting food is not allowed, and we should never throw litter around. These behaviors are harmful to the earth.
Let’s start from ourselves and take action now. If everyone does a little, the earth will become better and better. Let’s work together to create a greener and more beautiful home!
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇发言稿;
②时态:时态以“一般现在时”为主;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示,并适当添加细节,注意字母大小写以及标点符号。
[写作步骤]
第一步:开篇点题,明确主题;
第二步:分述“应该做”与“不应该做”的行为;
第三步:表达预期影响。
[亮点词汇]
①take action采取行动
②turn off the lights关灯
[高分句型]
①If everyone does a little, the earth will become better and better. (if引导的条件状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页
同课章节目录