课时规范训练(二)
层级一 基础知识自测
Ⅰ.单词拼写
1.The student found the lecture hard to follow because it had started when she arrived.
2.Although the guy is junior to me by five years,he knows a lot more than me.
3.No matter how many times you fail,you should be confident about yourself.
4.I can always get along well with others because I'm outgoing (外向的).
5.Mary is easy-going and she likes exchanging (交换)ideas with her classmates.
6.The guy had to keep silent at that awkward (尴尬的) moment.
7.Over the years,he has done quite a lot of experiments (实验) in the lab.
8.Robert spent the whole afternoon exploring (探索)the ancient town by himself.
Ⅱ.单句语法填空
1.There is so much work to do (do),so I cannot go to see a film with you.
2.It was frightening (frighten) to stay alone in such a dark room.
3.I felt annoyed (annoy) because it was rainy on my first day to senior high school.
4.You gave us a very impressive (impress) lecture.I believe it will change my life.
5.No matter what happens,we should have confidence (confident) in ourselves.
6.With so much noise outside,the outgoing designer can hardly concentrate on his experiment.
7.We should always be polite to those around who are senior to us.
8.I plan to learn French during the winter holidays,so I will register for an online class.
9.At last,the exchange student from the UK found the registration office.
10.All the students were deeply impressed (impress) by this unforgettable English lesson.
Ⅲ.完成句子
1.为了适应高中生活,你应该尽快熟悉校园。
In order to get used to senior high school life,you should get familiar with the campus as soon as possible.
2.如果你想给你的新老师和同学们留下好印象,你应该善良和友好。
If you want to make a good impression on your new teachers and classmates,you should be kind and friendly.
3.我发现我更自信了,如果足够努力的话,我有能力实现我的目标。
I found myself more confident and that I was able to reach my goals if I worked hard enough.
4.离家上大学使我变得独立得多。
Going away to college has made me much more independent.
5.我性格很外向,愿意与人交朋友。
I'm outgoing and I like to make friends with others.
6.要是星期六晚上有一场精彩的足球比赛怎么办呢?
What if there is a wonderful football match on Saturday evening
层级二 素养能力提升
Ⅰ.阅读理解
What a day! I started at my new school this morning and had the best time.I made lots of new friends and really liked my teachers.I was nervous the night before, but I had no reason to be.Everyone was so friendly and polite.They made me feel at ease.It was like I'd been at the school for a hundred years!
The day started very early at 7:00 a.m.I had my breakfast downstairs with my mom.She could tell that I was very nervous.Mom kept asking me what was wrong.She told me I had nothing to worry about and that everyone was going to love me.If they didn't love me, mom said to send them her way for a good talking to.I couldn't stop laughing.
My mom dropped me off at the school gate about five minutes before the bell.A little blonde girl got dropped off at the same time and started waving at me.She ran over and told me her name was Abigail.She was very nice and we became close straight away.We spent all morning together and began to talk to another girl called Stacey.The three of us sat together in class all day and we even made our way home together! It went so quickly.Our teacher told us that tomorrow we would really start learning and developing new skills.
I found myself getting more and more excited about the upcoming school year.The school's atmosphere was welcoming, and I felt a sense of belonging that I hadn't expected.During lunch, I met even more students who were all eager to include me in their conversations and activities.
I cannot wait until tomorrow and feel as though I am really going to enjoy my time at my new school.I only hope that my new friends feel the same way too.It's amazing how a single day can change your opinion.This is going to be a great year!
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在新学校第一天的经历。
1.How did the author feel the night before her new school
A.Tired. B.Worried.
C.Excited. D.Annoyed.
解析:B 细节理解题。根据第一段关键句“I was nervous the night before, but I had no reason to be.”可知,作者在新学校开学前一晚感觉很紧张。
2.What did the author think of her mother's advice
A.Clear. B.Funny.
C.Reasonable. D.Interesting.
解析:B 推理判断题。根据第二段关键句“She told me I had nothing to worry about...her way for a good talking to.I couldn't stop laughing.”可知,听了妈妈的建议,作者忍不住笑了,由此可知,作者认为妈妈的建议很好笑。
3.What happened on the author's first day of school
A.She met many nice people.
B.She had a hurried breakfast.
C.She learned some new skills.
D.She arrived at school very early.
解析:A 推理判断题。根据第三段关键句“The three of us sat together in class all day and we even made our way home together!”和第四段关键句“During lunch, I met even more students who were all eager to include me in their conversations and activities.”可知,作者遇到了一起上课和一起回家的朋友,还遇到了一起讲话和活动的朋友,由此可知,作者上学第一天遇到了很多友好的人。
4.What can we infer about Abigail
A.She disliked Stacey.
B.She was shy and quiet.
C.She was an old friend of the author.
D.She got on well with the author.
解析:D 推理判断题。根据第三段关键句“She was very nice and we became close straight away.We spent all morning together and began to talk to another girl called Stacey.”可知,阿比盖尔和作者相处得很好。
Ⅱ.完形填空
Jenna had graduated from middle school and was ready for new __1__ in high school.
__2__, high school was different.In the first week, Jenna tried out for a cheerleading team.She __3__very excellent girls, and she knew it would be difficult for her to be chosen.Two hours later, the judge __4__ a list of the girls for the second try-out.Her name wasn't on the list.Feeling __5__, she walked home carrying her schoolbag full of homework.
__6__ home, she started with math.She had always been a good math student, but now she was __7__.She moved on to English and history and was __8__ to find that she didn't have any trouble with those subjects.Feeling better, she decided not to __9__ math for the time being.
The next day in __10___ class, Jenna spent most of her time working out the problems that had given her so much __11___.By the end of class, she finally got the answers.As she gathered her books, Jenna __12___ she'd continue to try to fit in at her new school.She wasn't sure if she'd succeed, but she knew she had to __13__.High school was just as her mom had said, “You will feel like a small fish in a big pond __14___ a big fish in a small pond.The challenge is to become the __15___ fish you can be.”
[语篇解读] 本文是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述了一个刚升入高一的学生努力适应高中生活的故事。
1.A.courses B.decisions
C.challenges D.sources
解析:C 根据上文的“Jenna had graduated from middle school”以及文中最后一句“The challenge is to become the ________fish you can be.”可知,Jenna已经中学毕业,由此可推断,此处指的是她为高中新的挑战做好了准备。
2.A.So B.However
C.Therefore D.Besides
解析:B 根据下文的“high school was different”可知,高中是不一样的,此处指的是与初中相比较,所以此处表示转折关系。
3.A.fought B.connected
C.beat D.organized
解析:A 根据上下文可知,Jenna要参加啦啦队员选拔,她觉得自己要被选中很难,由此可推断,此处指的是与她竞争的都是非常优秀的女孩子。
4.A.pronounced B.transported
C.saw D.heard
解析:A 根据下文的“a list of the girls for the second try-out”以及“Her name wasn't on the list.”可知,她的名字没有在名单中,由此可知,此处指的是裁判宣布参加第二次选拔的女孩名单。
5.A.powerful B.happy
C.sad D.amazed
解析:C 根据上文的“Her name wasn't on the list.”可知,她的名字没有在名单中,所以她感到很伤心。
6.A.Arriving B.Going
C.Staying D.Leaving
解析:A 根据上文的“Feeling ____, she walked home carrying her schoolbag full of homework.”以及下文中的“she started with math”可知,她走着回家,现在开始学数学,由此可推断,此处指的是到家后。
7.A.struggling B.improving
C.working D.continuing
解析:A 根据上文的“She had always been a good math student”可知,之前她数学一直很优秀,结合but可知,此处表示她现在学数学却很吃力。
8.A.anxious B.disappointed
C.scared D.relaxed
解析:D 根据下文的“Feeling better”可知,她做英语和历史作业应该是没有困难,所以此处应该是轻松的,符合语境。
9.A.work with B.check out
C.worry about D.give up
解析:C 根据上文的“Feeling better”可知,现在感觉很好,由此可推断,她应该是决定暂时不去“担心”数学。
10.A.physics B.history
C.English D.math
解析:D 她现在的数学学习有些吃力,由此可知,此处指的是在数学课上。
11.A.pleasure B.hope
C.trouble D.solution
解析:C 她现在数学有些吃力,由此可知,此处指的是Jenna花费大部分时间在那些给她带来困难的数学问题上。
12.A.decided B.accepted
C.refused D.felt
解析:A Jenna在高中开始的时候,遇到了一些困难,但是通过努力在克服这些困难,由此可知,此处指的是她决定继续努力适应新学校。
13.A.swim B.try
C.ask D.travel
解析:B Jenna决定继续努力适应新学校,由此可推断,此处指的是她不确定是否会成功,但必须试一试。
14.A.in exchange for B.in case of
C.in terms of D.instead of
解析:D 根据上文的“You will feel like a small fish in a big pond”以及下文的“a big fish in a small pond.”可知,上下文之间为转折意义,所以此处表示“而不是”。
15.A.thinnest B.smallest
C.best D.gentlest
解析:C 此处指的是Jenna对高中生活的感悟,自己是大池塘里的一条小鱼,会遇到很多的挑战,而这些挑战在于尽最大可能成为“最好的鱼”。课时规范训练(一)
Ⅰ.阅读理解
A
Join Our Music Club
Are you interested in music Do you dream of playing an instrument or singing on stage Then look no further! Our school's Music Club is the perfect place for you to explore your musical talents and make unforgettable memories with your friends.
What we offer
Affordable fees: We believe everyone has the right to receive music education.Our club offers different membership fees and makes sure every class is worth the money you have paid.
Advanced equipment: Practise in our modern music rooms.You will find a lot of high level instruments in the music rooms.
Different class choices: You can choose from private or group lessons according to your learning styles and preferences.
Courses and instructors
Piano: It is taught by Mr. Pemberton, a talented pianist with years of teaching experience.
Guitar: Learn from Ms. Wainwright, an expert guitarist who will encourage you with her love of music.
Violin: Join Ms. Ellsworth's class and master the art of playing the violin with precision and grace.
Vocal training: Develop your singing voice under the guidance of Mr. Stirling, an expert vocal coach.
Fees
Private lessons: 30 minutes ($44/lesson), 45 minutes ($66/lesson), 60 minutes ($88/lesson)
60 minute group classes: $ 86/ month
45 minute classes: $74/ month
Join us at the Music Club and begin a journey of musical discovery! Sign up today.Don't miss out on this valuable chance to make beautiful music with us!
[语篇解读] 本文是一篇应用文。文章介绍了学校音乐俱乐部的特色、课程和老师以及费用,鼓励学生加入。
1.What can you do if you join the Music Club
A.Play advanced instruments.
B.Change class time at will.
C.Enjoy reduced membership fees.
D.Choose to pay the fees after class.
解析:A 细节理解题。由文章中What we offer部分“Advanced equipment: Practice in our modern music rooms.You will find a lot of high-level instruments in the music rooms.”可知,可以在音乐俱乐部里弹奏高级乐器。
2.Who will be your teacher if you want to learn to sing
A.Mr. Pemberton. B.Ms. Wainwright.
C.Ms. Ellsworth. D.Mr. Stirling.
解析:D 细节理解题。由文章中Courses and instructors部分“Vocal training: Develop your singing voice under the guidance of Mr. Stirling, an expert vocal coach.”可知,如果你想学习唱歌,你的老师是Stirling先生。
3.How much should you pay for a one-on-one 60-minute lesson
A.$ 44. B.$ 66.
C.$ 86. D.$ 88.
解析:D 细节理解题。由文章中Fees部分“Private lessons: 30 minutes ($44/lesson), 45 minutes ($66/lesson), 60 minutes ($88/lesson)”可知,一对一60分钟课程的费用是$88。
B
Finally came Wednesday! I walked onto campus feeling nervous though I had walked to these same grounds for two years because my junior high school is next door.Everything looked and felt different now that I was in senior high.
I looked at my schedule.The first period — German.Our German teacher was very friendly and I liked her from the beginning.What I didn't like, though, was that I was surrounded by students from other grades, with only five familiar faces.
Then I had to walk all the way across campus and up three flights of stairs to get to my second period biology.Our biology teacher is Ms. Campeau, and I think that she will teach us a lot this year because she is very to the point.She also has her unique way of saying “be quiet”; she says “alligator”.
My third class was English.After surviving two periods without too much of a challenge, I began to feel good.However, the third period changed everything.Mr. Valassidis, my English teacher, told us that we would have to write 40 essays and read AP-level books such as The Odyssey this year.I love reading and writing, but 40 ESSAYS AP-level books Too many and too hard.Now I was scared.He also talked about how important it was to be focused.Last year was not a very “focused” year for me.While doing homework, I was often talking on the phone, or busy with a conversation online.I planned on being more attentive this year because I wanted stay an honours student.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章主要讲述作者第一天的高中生活。
4.What did the author mainly write about in this passage
A.Her new teachers.
B.Her plan for the new year.
C.Her first day of senior high.
D.Her schedule for Wednesday.
解析:C 主旨大意题。根据第一段中的“Everything looked and felt different now that I was in senior high.”和下文内容可知,本文主要介绍了作者第一天在高中的上学情况。
5.What should students do when Ms. Campeau says “alligator”?
A.Stand up.
B.Stop talking.
C.Look at the blackboard.
D.Listen carefully.
解析:B 推理判断题。根据第三段中的“She also has her unique way of saying ‘be quiet’; she says ‘alligator’.”可知,Campeau在说“安静”的时候有自己独特的方式,她说“短吻鳄”。由此可推测,当她说“alligator”的时候,她想要学生安静下来,学生们就会停止说话。
6.How did the author find her first two classes
A.Unattractive. B.Informative.
C.Very tiring. D.Pretty easy.
解析:D 细节理解题。根据最后一段中的“After surviving two periods without too much of a challenge,I began to feel good.”可知,前两节课对作者来说非常简单。
7.Why did the author feel scared during the third period
A.She couldn't focus on her work.
B.She found it challenging.
C.She didn't like the teacher.
D.She did poorly at school.
解析:B 细节理解题。根据最后一段中的“Too many and too hard.Now I was scared.”可知,作者觉得第三节课的要求太多太难了,很有挑战性,所以感到害怕。
Ⅱ.阅读七选五
Advice for High School Students
As a person who is graduating from high school very soon, I have some suggestions for students in high school or students who are soon going to be high school students.__1__ I am sure others can benefit from reading them and will not make similar mistakes like me.
__2__ Do not value first impression highly.Don't dismiss a person or an idea too early just because you immediately get a bad impression.You will miss many opportunities because of that.Although something seems bad at the first impression, it does not mean it is bad all the time.Try to give everything a fair chance.
Don't try to please everybody.There is no way you can please everybody or get everybody to agree with you.__3__ It is a huge waste of time.
Have respect for authority.No matter how much you may dislike them, just remember that teachers and parents care about you and they are only doing their jobs.__4__ Don't argue with them and just obey them.
Realize a high school is not the real world.The real world isn't a closed environment.__5__ What is rewarded in high school such as popularity and agreement is different from what is rewarded in the real world.If high school isn't working out for you, you may find yourself better at handling the real world.
A.Do not be too quick to judge.
B.So just learn to say the word “No” a lot.
C.Listen to their advice and consider it carefully.
D.Many of these are based on regrets that I have.
E.Bad habits are hard to break and remain with you for a long time.
F.Don't spend any effort trying to please others who will never like you.
G.It is a free society where people accept responsibility for their actions.
[语篇解读] 本文是一篇说明文。文章作者主要以即将高中毕业的身份,向正在上高中或即将成为高中生的学生们提出了一系列建议。这些建议都是基于作者的个人经验和教训,旨在帮助读者避免重蹈覆辙。
1.解析:D 上文提到作者即将高中毕业,有一些建议给正在上高中或即将成为高中生的学生们。选项D指出这些建议中的来源。
2.解析:A 空处为段首句,是本段主要内容。本段主要建议读者不要急于做出判断,要给每件事一个公平的机会。选项A是本段内容的总述。
3.解析:F 根据上文内容可知,作者建议我们不要试图取悦每个人。选项F延续上文内容,指出我们不可能取悦每个人,所以不要浪费精力去取悦不喜欢自己的人。
4.解析:C 根据上文内容可知,作者建议我们尊重权威,记住老师和父母是关心自己的。选项C延续上文内容,指出我们要尊重权威的具体表现。
5.解析:G 根据空前内容“The real world isn't a closed environment.”可知,现实世界不是一个封闭的环境。选项G与上文内容相符,指出现实世界是什么样子的。课时规范训练(四)
层级一 基础知识自测
Ⅰ.单词拼写
1.The exchange student is good at organising (组织) such kind of activities.
2.It's a good habit to revise (复习) what has been taught in time.
3.Last year,the man left the big company (公司) and moved to Beijing.
4.As I can see,the campus is built in a Western style (风格).
5.My partner (同伴) is confident and his dream is to become a designer.
6.To improve (提高) ourselves and have a bright future,we should make full use of time to read more books.
7.I am sure you will reach your goal (目标) and realize your dream in the end.
8.Not only is he kind to others,but also he has an active personality (性格).
Ⅱ.单句语法填空
1.Driven by curiousity (curious),he traveled to a place he had never been before.
2.To make us learn more about all kinds of plants,the organiser(s)(organise) led us to a nearby botanic garden.
3.One of my goals (goal) is to explore the forest when I grow up.
4.To be honest,I was frightened (frighten) by the sudden noise.
5.You can take notes (note),but there is no need to write down everything on the screen.
6.No matter what your strategies are,it is important to stick to them.
7.We have been looking forward to taking (take) part in the exchange program.
8.Either his parents or Tom is (be) going to listen to the lecture this afternoon.
9.We have different personalities (personality) and we can't get on well with each other.
10.My purpose is to revise my homework and good revision can help me make more progress.(revise)
Ⅲ.单句写作增分练——自我介绍
1.我是刘梅,一名高中生,我对一切都很好奇。
I am Liu Mei, a senior high school student, and I am curious about everything.
2.课上我认真记笔记,课下和我的同伴一起做实验。
I carefully take notes in class and do experiments in company with my partners after class.
3.有如此多的作业要做,在校园你都会看到我在学习。
With so much homework to do,you'll never see me without studying on campus.
4.在周末,我要么帮助父母做些家务,要么参加一些志愿者活动。
At the weekends,I either help my parents do some housework or take part in some voluntary activities.
5.最重要的是,无论我遇到什么样的困难,我绝不放弃。
Most importantly,no matter what/whatever difficulties I meet with,I will never give up.
层级二 素养能力提升
Ⅰ.阅读理解
When Susan Greenstein Prescott was a high school senior, her English teacher, Fred DiMeo, gave her a terrible task: Recite a poem in front of the whole class.“I had a mild stutter.I'd be trying to get a word out that might begin with ‘D’ or a ‘TH’ and the word wouldn't come out, or I might say ‘the’ three times,” Greenstein Prescott said.
The thought of getting up in front of her classmates and stuttering through the poem was too much to bear.Greenstein Prescott went home and told how frightened she was to her mom, who agreed to write a note asking for her to be excused from doing the task in front of the whole class.
When the day of the recitation came, Greenstein Prescott recited the poem one-on-one to DiMeo.Once she was done, he said something she'd never heard before: that he liked listening to her voice.For the first time, she considered the possibility that public speaking didn't have to be a source of fright.“I think in his mind it was so minor and he wanted me to understand I have nothing to be afraid of,” she said.
Greenstein Prescott went on to graduate from high school and go to college.She never got to properly thank DiMeo.But sometime after college, she landed a job as a corporate trainer.The new position made her realize how big an influence he had had on her confidence.“I stand up in front of people and I speak.And I do it all the time, and if I do stutter once in a while, big whoop,” she said.
Greenstein Prescott recently found a way to contact her former teacher, and planned on sending him a letter expressing her thanks.
“He truly is an unsung hero because he played a big role in my very successful career and my life,” she said.“I don't know where I would've gone if I felt like I had to keep my voice quiet because I was afraid of embarrassing myself.I'd like to give him my thanks for that kindness.”
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章讲述了有轻微口吃的Susan Greenstein Prescott害怕当着全班同学的面背诗。是老师的鼓励让她战胜了恐惧,让她敢于在公众面前与人交谈。后来她被一所著名的大学录取。毕业后,她被聘为演讲培训师。
1.How does Greenstein Prescott find reciting a poem in public
A.Acceptable. B.Encouraging.
C.Understandable. D.Challenging.
解析:D 细节理解题。根据文章第一段中“I had a mild stutter”和第二段第一句可知,Greenstein Prescott有轻微口吃的毛病,她对于站在班上同学面前背诵诗词的想法难以忍受,因此这一背诵任务对她而言是一大挑战。
2.What can be inferred about Fred DiMeo from paragraph 3
A.He is a responsible English teacher.
B.He is good at inspiring his students.
C.He likes Greenstein Prescott's voice.
D.He treats students as his own children.
解析:B 推理判断题。根据第三段可知,在Greenstein Prescott背诵完了诗词后,她的老师DiMeo说他喜欢听她的声音,Greenstein Prescott第一次觉得在公开场合说话并非恐惧之源,她认为她的老师是通过在公众场合背诗词的事让她明白在学习和生活中没有什么是可畏惧的。因此,她的老师擅长于激励学生。
3.Why does Greenstein Prescott mention her job as a corporate trainer
A.To thank for her teacher's influence on her.
B.To present she is a great college graduate.
C.To share her experience of landing a job.
D.To show opportunities favor prepared mind.
解析:A 推理判断题。根据文章第四段可知,Greenstein Prescott在高中毕业至大学期间,都没有恰当的机会好好感谢她的老师,直至她大学毕业找到了企业培训师的工作,这一新职位让她意识到高中时期DiMeo老师对她信心建立的深刻影响。
4.What can be the best title for the text
A.A Recitation Task
B.A Terrible Lesson
C.My Unsung Hero
D.My Life Experience
解析:C 标题归纳题。文章介绍了一位老师在一个学生成长中的影响。根据最后一段学生对老师的评价“He truly is an unsung hero because he played a big role in my very successful career and my life”可知,Greenstein Prescott想通过她的成长经历来表达她对一位无名老师的感激之情。
Ⅱ.完形填空
The big day finally arrived: my first day at senior high! The campus was still quiet when I arrived early, so I decided to __1__a bit.
“ __2__here?” Turning around, I saw a man in his forties.“Yes,” I replied.“I was wondering what life is going to be like here.” “Don't worry,” he gave me a smile.“You'll soon __3__.”
The first class was English.Amazingly, the __4__man stepped into the classroom and said,“Good morning, everyone.Before we start, time for self-introduction.I'll go first...”
“What?!” I tried to __5__but I can't.“I should say my name, of course.But what else __6__about my stamp collection, perhaps.” I was a little confused and tried to __7__my words in my head when the girl next to me gave me a push.“It's your turn!”
With my heart beating __8__ I breathed deeply.“Hi, I'm Meng Hao.” Everyone started __9__.I looked at them in panic.“Nice to know we __10__the same name,” said my new teacher.I had been too nervous to pay attention when he introduced himself.Although I was embarrassed, his __11__made me a lot more relaxed!
When we had all introduced ourselves, Mr. Meng said, “Well done, everyone! I know this isn't easy for many of you.__12__this is just the kind of thing you are going to face at senior high.__13__like this might sometimes put you under pressure.But it all __14__ what you do.Keep calm and be prepared.That way, you'll make the best of your time at senior high.”
People say,“Well begun,half done.”I guess this was a good __15__to my new school life.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章讲述了作者在高中第一天的所见、所闻、所感和所经历的事情,包括对新学校的好奇、与英语老师的偶遇、自我介绍时的紧张与尴尬,以及老师给予的鼓励和建议。
1.A.eat B.expand
C.explore D.exercise
解析:C 由下文“I was wondering what life is going to be like here.”可知,这里指作者准备“探索”校园。
2.A.Stranger B.Visitor
C.Freshman D.Senior
解析:C 由下文回答“I was wondering what life is going to be like here.”可知,作者这里应该回答自己是“新生”,想了解下学校。
3.A.help out B.find out
C.reach out D.try out
解析:B 由上文“I was wondering what life is going to be like here.”可知,这里这个男的应该说作者很快就会“发现”学校的情况。
4.A.same B.old
C.good D.strange
解析:A 由上文“Amazingly”以及语境可知,作者刚见到的男的和英语老师是“相同”的人。
5.A.turn up B.show off
C.stay calm D.focus on
解析:C 由上文“What?!”可知,作者很惊讶,但课堂上他尽量“保持冷静”。
6.A.Everything B.Anything
C.Nothing D.Something
解析:D 由下文“about my stamp collection”可知,这里指作者想告诉同学们自己收集邮票的“一些事”。
7.A.keep B.break
C.organize D.debate
解析:C 由上文“I was a little confused ”以及but表转折可知,这里指作者尽量在“组织”自己的语言。
8.A.formally B.wildly
C.gently D.obviously
解析:B 由下文“I breathed deeply”可知,这里指作者心跳很快,即心跳“紊乱”,所以才长呼吸想冷静下来。
9.A.talking B.shouting
C.crying D.laughing
解析:D 由下文“Nice to know we _______the same name”可知,作者和老师重名了,所以引得大家都“笑”了。
10.A.share B.call
C.recommend D.take
解析:A 由下文“the same name”可知,这里指作者和老师“共享”同一个名字。
11.A.wishes B.emotions
C.lessons D.words
解析:D 由上文“Nice to know we ______the same name”可知,这里指老师的“话”让作者放松了很多。
12.A.So B.And
C.But D.Or
解析:C 由上文“I know this isn't easy for many of you.”以及空后句子可知,两句话为转折关系,所以应用并列连词but。
13.A.Arrangements B.Destinations
C.Responsibilities D.Challenges
解析:D 由上文“Before we start, time for self-introduction.”以及语境可知,这里指像这样的一些“挑战”。
14.A.makes up B.depends on
C.takes control of D.leads to
解析:B 由下文“what you do”以及语境可知,这里指高中生活怎么样“取决于”你将怎么做。
15.A.beginning B.end
C.solution D.time
解析:A 由上文“The big day finally arrived: my first day at senior high! ”可知,这里指这将是作者高中的“开始”。
Ⅲ.应用文写作
假如你是高一学生李华,你从学校网站上得知学校模联(the Model UN)要招募(recruit)新成员,请给负责该工作的Ms.Wang写一封信,申请加入模联。内容包括:
1.自我介绍和写信目的;
2.个人优势;
3.请求考虑和期待回复。
注意:写作词数应为80个左右。
________________________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________
[参考范文]
Dear Ms.Wang,
I'm Li Hua, a freshman in our school.Learning on the school website that the Model UN is recruiting new members, I can't wait to apply for a position.
I'm confident that I'm equal to this position.To begin with, I can speak fluent English and have a good command of western cultures, which will help me perform well in the Model UN.Besides, politics just fascinates me and to be a diplomat has always been my dream job.Thus, I do have the urge to have this precious opportunity.Notably, being outgoing and cooperative, I'm able to get along well with others.
I would be very grateful if you could take my application into consideration.Looking forward to your favorable reply at your earliest convenience.
Yours,
Li Hua课时规范训练(三)
层级一 基础知识自测
Ⅰ.写出下列句子中黑体部分所作的成分
1.The games were very useful in my life.主语
2.She made her diary her best friend.宾补
3.Eyes are the window to the soul.表语
4.The museum is open from 9:00 a.m till 5:00 p.m.表语
5.We do sincerely hope that your health will improve soon.宾语
6.What you said just now didn't make me happy.主语
7.If I am not busy tomorrow,I will play football with you.状语
8.The class teacher had us clean the classroom yesterday.宾补
9.Our school set up a new club.谓语
10.It gives us a great feeling of peace.直接宾语
11.I had a five-day trip to London last week.定语
12.Mr. Li is going to teach us history next term.间接宾语
Ⅱ.写出下列句子所属的句型结构
1.The students agreed.主语+谓语
2.My sister is writing a letter.主语+谓语+宾语
3.I heard him singing a song.主语+谓语+宾语+宾补
4.He asked me to come back soon.主语+谓语+宾语+宾补
5.My teacher gave me a book.主语+谓语+间接宾语+直接宾语
6.His face turned red.主语+系动词+表语
7.This is an English-Chinese dictionary.主语+系动词+表语
8.There are many customs in the village.There_be_句型
9.A sports meeting will be held in our school next week.主语+谓语+状语
10.I will spend the summer holiday in the countryside.主语+谓语+宾语+状语
Ⅲ.语法与写作
1.国庆节很快就到了。(主语+谓语)
National Day is coming soon.
2.我们尚未决定什么时候再讨论这个问题。(主语+谓语+宾语)
We haven't decided when to discuss the problem again.
3.奶奶昨晚送给我一个非常漂亮的布娃娃(doll)。(主语+谓语+间接宾语+直接宾语)
Granny gave me a very beautiful doll last night.
4.现在这种活动在高中变得很受欢迎。(主语+系动词+表语)
Nowadays this activity is becoming very popular in high schools.
5.每天早上我们都能听到他大声朗读英语。(主语+谓语+宾语+宾语补足语)
Every morning we can hear him read English aloud.
6.过去十年里,我的家乡发生了巨大变化。(主语+谓语+状语)
Great changes have taken place in my hometown in the past ten years.
7.这个周末汤姆不打算去看电影。(主语+谓语+宾语+状语)
Tom is not going to see the film this weekend.
8.山顶上有一座古庙。(There be)
There is an old temple on the top of the mountain.
Ⅳ.阅读下面短文,分析并写出画线部分的基本句型
When 1.I first entered the senior high school,I was afraid that no one would make friends with me.2.There were all strangers around me and I was afraid of speaking in front of my new teachers and classmates.
What if I couldn't do well in my studies Would they laugh at me?3.I became worried and 4.I thought a lot.Later,I realized that I should change my mind.So I set goals for myself and tried my best to realize them.Besides,5.I took part in extra-curricular activities actively.Finally I got on well with my classmates and became confident.6. I found my senior high school life really colourful.
答案:1.主语+谓语+宾语
2.There be句型
3.主语+系动词+表语
4.主语+谓语+状语
5.主语+谓语+宾语+状语
6.主语+谓语+宾语+宾补
层级二 素养能力提升
Ⅰ.阅读理解
My first day in high school will never be forgotten.When I got to the classroom in the morning, I saw that Mr.Brown had already put our names on our tables.After walking a few steps, I saw my name on the table right in the middle of the classroom.Walking up to my table, my heart sang.“It would be great to sit there.I could see everything easily.” I thought to myself.
A while later, the other students entered one by one and took their own seats.And then Mr.Brown started talking.He showed us his classroom rules and tried to explain them.All of a sudden a student called Tony started singing loudly.All the while he moved his body to the music.His deskmate Josh couldn't understand why he was doing these things.Then he stood up and talked to Mr.Brown.“I don't want to sit with this strange guy.Can I swap seats with someone else in this room, please?”
Mr.Brown didn't answer his question directly.He stopped what he was doing and turned on his computer.Then he showed us some pictures about autistic kids.He explained that autistic kids have little self control.They seem to do things that are beyond everyone else's understanding.However, there are still some of them can do many other great things, in the field of art or music for example.Then he told us that Tony was not good at maths, but loved songs.“He can sing thousands of songs.What's more surprising is that he can remember all the words without any mistakes.” In the end, Mr.Brown added that although autistic kids were different, they should be loved.
Since that first day in high school, I became Mr.Brown's admirer.I was pretty sure Mr.Brown would get all of us on the right track.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章介绍了作者高中第一天时,就在Brown先生的教导下,学会了关爱自闭症儿童,并因此成为Brown先生的崇拜者,相信他会引导大家走上正确的道路。
1.How did the author feel when seeing his table
A.Proud. B.Excited.
C.Curious. D.Unhappy.
解析:B 细节理解题。根据第一段中“After walking a few steps, I saw my name on the table right in the middle of the classroom.Walking up to my table, my heart sang.”可知,看到自己的桌子时,作者觉得很满意,心情很激动。
2.What does the underlined word “swap” in paragraph 2 mean
A.Share. B.Provide.
C.Replace. D.Exchange.
解析:D 词义猜测题。根据上文“I don't want to sit with this strange guy.”可知,Josh不想和Tony坐在一起,再结合下文“with someone else in this room”可推知,他是想和其他同学交换座位,画线词意思应该是“交换”,与Exchange意思一致。
3.In what way was Tony special
A.He acted politely.
B.He was understanding.
C.He knew music very well.
D.He had a mathematical mind.
解析:C 细节理解题。根据第三段中“He can sing thousands of songs.What's more surprising is that he can remember all the words without any mistakes.”可知,Tony的特别之处在于他很懂音乐。
4.What does the author think of Mr.Brown
A.He is off the right track.
B.He can make a great teacher.
C.He has too many admirers.
D.He is too different to be loved.
解析:B 推理判断题。根据最后一段可知,作者非常崇拜Brown先生,认为他在教大家正确的道理。由此可知,作者认为Brown先生能成为一个好老师。
Ⅱ.阅读七选五
How to Choose Courses for High School Freshmen
Welcome to the exciting world of high school! As a freshman, you may be feeling unsure of how to choose the right courses.Fear not, we will guide you through the process of choosing the perfect courses for your unique academic journey.
Start with your strengths
The first step in choosing courses is to take a look at your strengths and interests.What courses are you better at ___1___ For example, if you love science and math, you might want to start with those areas.
Consider your career goals
Think about what jobs you are interested in in the future.__2__ For instance, if you want to become a doctor, you might want to take biology and chemistry courses.
Talk to the school advisers
School advisers are your valuable resource when it comes to choosing courses.They can help you find your interests, strengths, and career goals.They also recommend courses that are suitable for you.__3__
__4__
When choosing courses, it's important to look at your schedule.Will you have enough time to complete your homework and still have time for other activities Will the courses conflict with each other For example, if you have heavy work of math and science courses, you might want to avoid adding another challenging course to your plate.
Research the subjects
Before choosing a course, take some time to research the subject matter.Look for reviews and feedback from present and former students.__5__ This will help you make a better decision about which courses are right for you.
A.Consider your schedule
B.Balance your homework
C.Science courses are best for choosing a job.
D.What courses will help you achieve your goals
E.What subjects do you find yourself naturally attracted to
F.They can help you get a sense of the course content and level.
G.In a word, they help you find the perfect choice specially for you.
[语篇解读] 本文是一篇说明文。文章向高一新生建议了一些选择课程的方法。
1.解析:E 本段建议先确定自己的强项和兴趣,作为选课依据。由此可知,E项符合语境,被吸引的就是感兴趣的,呼应interests。
2.解析:D 根据本段小标题Consider your career goals及上文可知,本段讲要确定自己的职业目标,由此可知,D项符合语境,your goals呼应小标题的your career goals。
3.解析:G 本段建议去咨询学校的顾问老师。由此可知,G项符合语境。they呼应School advisers。
4.解析:A 该空为段落小标题,应概括下面一段内容,一般为祈使句,提出一个新的建议。本段主要建议选课时注意时间安排是否冲突。由此可知,A项符合题意。
5.解析:F 此处建议提前研究专业内容,参考以前学生的评价。由此可知,F项符合语境,They指代前面reviews and feedback。
Ⅲ.语法填空
Adam is a freshman at senior high school.Going from junior high school to senior high school was much 1.________ (hard) than expected.In the beginning, he had to think carefully about which subjects to choose.Chinese is one of the most difficult 2.________ (course) to learn.However, Adam hopes to be fluent when he 3.________ (graduate).He was recommended to sign up for advanced literature by his advisor because of his good command of English.What's more, he also tried to join the school football team, but 4.________ (tell) that he didn't play well enough, which obviously made him unhappy.To put it 5.________ (simple), he just needs more practice.Therefore, he planned to improve 6.________ his own so as to make the team next year.He also joined a volunteer club 7.________ is popular and well-liked in the school.Every Wednesday, they prepare some food and hand it out to 8.________ homeless in the community.Above all, he has to focus on his study and get used to 9.________ (take) responsibility for a lot more.Studying hard isn't always fun, but he wants to prepare 10.________ (he) for university or whatever else comes in the future.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Adam在高中初期面临的挑战,包括选择课程、学习中文的困难、加入足球队的失败以及他如何努力克服这些困难并成为志愿者的故事。
1.解析:harder 考查形容词比较级。根据“than”可知,此处使用形容词比较级,故填harder。
2.解析:courses 考查名词复数。“one of+形容词最高级+名词复数”是固定用法,表示“最……之一”,故填courses。
3.解析:graduates 考查动词时态和主谓一致。when引导时间状语从句,使用一般现在时表示将来,主语he表示单数意义,谓语动词用单数,故填graduates。
4.解析:was told 考查动词时态、语态和主谓一致。tell和主语he之间是被动关系,结合tried可知此处使用一般过去时的被动语态,主语表示单数意义,故填was told。
5.解析:simply 考查副词。简单地说,他只是需要更多的练习。空处修饰动词put,应用副词形式,故填simply。
6.解析:on 考查介词。on one's own“独自”,固定短语,故填on。
7.解析:that/which 考查定语从句。他还参加了一个志愿者俱乐部,这个俱乐部在学校很受欢迎。空处引导定语从句,先行词是club,关系词在从句中作主语,应用关系代词that或which引导,故填that/which。
8.解析:the 考查冠词。此处是“the+形容词”结构,表示一类人,the homeless“无家可归的人”,故填the。
9.解析:taking 考查非谓语动词。get used to doing sth“习惯做某事”,故填taking。
10.解析:himself 考查反身代词。空处作宾语,和主语是同一指代对象,应用反身代词,故填himself。