人教版(2019)必修 第一册UNIT 1 TEENAGE LIFE 课时规范训练+阶段测评(讲义,共5份)

文档属性

名称 人教版(2019)必修 第一册UNIT 1 TEENAGE LIFE 课时规范训练+阶段测评(讲义,共5份)
格式 zip
文件大小 153.7KB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-11-03 19:53:57

文档简介

阶段测评(一)
(时间:100分钟 满分:120分)
第一部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
You're probably here because you are equally surprised at your teenagers' desire to do something meaningful and beautiful with their life this summer.To help you find a suitable one, here is a list of volunteer programs for high school students.
Study Programs International
High school students can combine a language immersion experience and leadership skills that will set them up for an advantage in college admissions.These summer volunteer programs abroad focus on developing lifelong skills while gaining a global view and learning another language.
* Popular countries: Spain, Costa Rica,Mexico.
* Popular projects: Public Works Projects, Orphanage Work, Construction.
* Read: https://www./providers/spi-study-abroad
The Experiment in International Living
These high school summer volunteer programs abroad equip students not only with basic cultural skills, but also with a deeper understanding about those global problems and more sensitivities to them.Students will walk away with invaluable new skills, connections and knowledge that help them grow in different environments.
* Popular countries: Argentina, Nicaragua, Costa Rica.
* Popular projects: Environment, Community Service and Development
* Read: https://www./providers/the experiment-in-international- living
Volunteering Journeys
When students are immersed in serving and living in the local communities, they will get the real summer volunteering experience.These programs pay attention to building relationships and lots of teamwork activities are offered.
* Popular countries: Nepal, India, Sri Lanka.
* Popular projects: Sports Coaching, Sea Turtle Conservation.
* Read:https://www./providers/volunteering-journeys
[语篇解读] 本文是一篇应用文。文章主要介绍了针对高中生的几个国际志愿者项目,包括项目的特点、热门国家和项目类型等,旨在为读者提供关于这些项目的具体信息,帮助他们做出选择。
1.Teens taking part in Study Programs International may ________.
A.focus on global warming
B.have a chance to visit Argentina
C.be more likely to be admitted into colleges
D.know more about cultural skills of other countries
解析:C 细节理解题。根据文章Study Programs International部分中的“High school students can combine a language immersion experience and leadership skills that will set them up for an advantage in college admissions.”可知,参加Study Programs International的青少年更有可能被大学录取。
2.What is the focus of Volunteering Journeys programs
A.Helping teens develop good relationships.
B.Equipping students with basic cultural skills.
C.Raising teens' sensitivities to global problems.
D.Providing teens with a language environment.
解析:A 细节理解题。根据文章Volunteering Journeys部分中的“These programs pay attention to building relationships and lots of teamwork activities are offered.”可知,这些项目提供了许多团队合作活动以帮助青少年建立关系。
3.What is the author's purpose of writing the text
A.To help parents know more about their teens.
B.To introduce some volunteer programs to parents.
C.To show the importance of volunteering abroad.
D.To call on more teens to take part in volunteer programs.
解析:B 写作意图题。根据文章第一段可知,作者写这篇文章是为了向父母介绍一些针对高中生的志愿者项目清单。
B
Sammie Vance,14,knows there's nothing worse than feeling left out.For years,she's been helping kids who feel lonely make friends.What she was doing was running the Buddy Bench program.The idea was that anyone at school who was feeling lonely could sit on the “buddy bench”.That let other kids know someone needed a friend.“It's really helpful to have other people be able to notice you,” Sammie says.
The idea quickly caught on.The bench brought kids together.Since then,Sammie has helped communities all over the country set up buddy benches.“It means a lot to me,” she says,“that this is making a difference in people's lives.”
Sammie got the idea for the Buddy Bench program at summer camp in 2017.She thought it would be cool to have a buddy bench in her school,so when she got home,she presented the idea to her principal,her teachers,and her parents.
Getting approval for the project was just the first step.“There have been a lot of small challenges,like money,” Sammie says.
To reduce costs and be eco-friendly,Sammie decided to make the bench out of recycled material.So she called on her community to gather bottle caps.
Word of the project got out,and soon Sammie was getting caps from people in all 50 states.She even got them from people in Germany,the Netherlands,and other countries.In the end,she collected more than 1,200 pounds of bottle caps.A company called GreenTree Plastics was able to upcycle these into three benches.
In addition to all the kids her project has helped,Sammie is grateful for how it has changed her.“It just helped me grow in so many different aspects of my life,” she says.
Before long,Sammie was helping other schools acquire benches.She has donated more than 200 benches to schools and parks all around the country,and in Mexico and Australia.Her work continues to spread kindness far and wide.
Even small acts of kindness can be powerful.“It can make someone's day and lead to a chain reaction,” she says.“You never know.Just be kind,in general.”
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章讲述了Sammie Vance从夏令营中获得灵感,创立了Buddy Bench项目,帮助学校中孤单的人找到朋友。
4.What do we know about the Buddy Bench program
A.It helps lonely kids to make friends.
B.Only lonely kids can sit on the bench.
C.The program brought all the kids together.
D.It made Sammie Vance popular among the kids.
解析:A 细节理解题。根据第一段中的“For years,she's been helping kids who feel lonely make friends.What she was doing was running the Buddy Bench program.”可知,“伙伴长椅”项目可以帮助孤独的孩子交朋友。
5.What is probably NOT a challenge of the program
A.Lacking money.
B.Collecting materials for the bench.
C.Gaining support from her classmates.
D.Getting approval of her school and her parents.
解析:C 推理判断题。根据第三、四、五段可知,这个项目需要获得学校和父母的批准,需要钱,还需要收集材料,A、B、D项均在文中提及。
6.What can we learn from the passage
A.Vance Sammie only collected the bottle caps from all over the country.
B.The benches were made to be eco-friendly and low-cost.
C.A company upcycled the caps into three benches for free.
D.Vance Sammie donated over 200 benches to schools and parks all over the country.
解析:B 细节理解题。根据第五段内容可知,这些长椅是环保的和低成本的。
7.What's the influence the project has on Sammie
A.It helped her grow in many respects.
B.She became popular among the students.
C.It can brighten her day and lead to a chain reaction.
D.Her work continues to spread kindness far and wide.
解析:A 细节理解题。根据第七段中的“‘It just helped me grow in so many different aspects of my life,’ she says.”可知,这个项目帮助Sammie在很多方面成长。
C
Josie,who is 17 years old,said,“Why do my parents do the same things they tell me not to do?For example,my mom stops me from shouting through the walls and asks me to go and speak to her face-to-face,but she always shouts through the walls to me.What can I do?”
That is a very good point.Parents can be completely inconsistent,and usually they don't realize it.You see this a lot in many things like smartphones.Parents always say to their kids,“Oh,you can't use that.That device is bad for you,so stop using it at the table.It's harmful.” But then they are on theirs continually.So what do you expect teenagers to do
The whole “Do as I say,not as I do” thing is an annoyance,especially for a teenager who is dying for independence and respect but isn't getting them.
What can teenagers do with it?I would say you should point it out by calmly saying something like “You tell me not to scream through the walls,but you do it to me,so you can understand where I'm coming from.That's not ideal.” They might object to it,but I think most parents who care about being parents would logically say,“That's a reasonable point.”
There are a lot of conflicts going on between teenagers and their parents,but a lot of studies show that the conflicts are resolved a lot more when they turn into a dialogue.
If you can talk at a time when you're both feeling a bit calmer,like just in the kitchen or doing something unimportant,then go in and say,“Can I just mention it?You tell me not to do this,but you do it too.” If you can approach it in a more calm and stress-free manner,most parents will respond positively.
[语篇解读] 本文是一篇说明文。文章主要说明了青少年面对父母教育自己时言行不一的问题,应该冷静地和父母沟通。
8.How did Josie feel according to her words in paragraph 1
A.Hopeful.     B.Bored.
C.Proud. D.Confused.
解析:D 推理判断题。根据第一段中的“Why do my parents do the same things they tell me not to do?...What can I do?”可推断,Josie感到很困惑。
9.What does the underlined word “theirs” in paragraph 2 refer to
A.The parents' smartphones.
B.The tables in the house.
C.The devices in the house.
D.The teenagers' points.
解析:A 代词指代题。根据画线词上文“You see this a lot in many things like smartphones.Parents always say to their kids,‘Oh,you can't use that.That device is bad for you,so stop using it at the table.It's harmful.’”以及“But then they are on...”中But表示转折可知,父母总是对孩子说手机有害,不要使用,而他们自己却一直在用自己的手机。由此可知,theirs指的是父母的手机。
10.What should teenagers do with their parents' inconsistency
A.Object to it personally.
B.Complain of it continually.
C.Talk with their parents calmly.
D.Do some studies differently.
解析:C 细节理解题。根据第四段中“I would ...coming from.That's not ideal.’”可知,面对父母教育自己时言行不一的问题,青少年应该冷静地和父母沟通。
11.What is the author's purpose in writing the last paragraph
A.To list a fact.
B.To offer a suggestion.
C.To show a result.
D.To ask a new question.
解析:B 写作意图题。根据最后一段“If you can talk at a time when you're both feeling a bit calmer,like just in the kitchen or doing something unimportant,then go in and say...”可推知,作者在最后一段就青少年面对父母教育自己时言行不一的问题提出了建议。
D
It's always exciting to receive a letter in the mail.Even today,when the world is digitally connected,receiving an actual letter in your mailbox from a distant land is a great way for children to make new friends.
The Peaceful Pen Pals Project is a beautiful project that blends together global connection and self-expression.The project is part of the nonprofit Kids for Peace,founded by Jill McManigal and Danielle Gram in California in 2006.It is open to all children,ages two through seventeen.To date,there are 1,500 children from 17 countries participating in the program according to the organization.Currently,all letters are written in English.When children sign up,they can select if they would rather be matched with a USA Peaceful Pen Pal or an international one.
Each child is then matched to a pen pal of similar age.This establishes a point of connection quickly for the children and facilitates a stronger bond.If the letter writers are in the same grade,they can chat about school,their teachers,and what they are studying.They can also compare what different states or countries learn about and how the atmosphere of the classroom is,whether socially or academically.Children may also be more likely to write about problems they are having if they feel like they are speaking to a peer in a similar situation.Although pen pals may live in different countries,they may find common ground.The writer lists their favorite activities to do outside,plus what they like best and least about school.This gives the writer an opportunity to express and receive advice or feedback from the pen pal.
“Hearing first-hand stories from an international pen pal can encourage teens to take someone else's viewpoint and to think outside of themselves,” writes Rebecca Fraser-Thill on Very Well Family.“Having a foreign pen pal can also encourage interest in geography,history and culture.”
[语篇解读] 本文是一篇说明文。文章介绍了一个名为Peaceful Pen Pals Project的项目,这个项目把孩子们连接在一起。
12.What can we know about the Peaceful Pen Pals Project
A.It helps strengthen links between kids.
B.It is aimed at improving children's English.
C.It encourages children to help people in need.
D.It is created for teenagers to take online lessons.
解析:A 细节理解题。根据第二段中的“The Peaceful Pen Pals Project is a beautiful project that blends together global connection and self-expression.”和“It is open to all...Currently,all letters are written in English.”可知,该项目有助于加强孩子们之间的联系。
13.What is paragraph 3 mainly talking about
A.The necessity of discussion in study.
B.The approaches to making new friends.
C.The purpose of the Peaceful Pen Pals Project.
D.The benefits of having friends of similar ages.
解析:D 段落大意题。根据第三段中的“Each child is then matched to a pen pal of...like they are speaking to a peer in a similar situation.”可知,本段主要介绍了拥有同龄朋友的好处。
14.What is Rebecca Fraser-Thill's attitude towards the project
A.Careful.     B.Supportive.
C.Uninterested. D.Disappointed.
解析:B 观点态度题。根据最后一段Rebecca Fraser-Thill说的话可知,Rebecca认为拥有外国笔友可以让孩子了解更多有关地理、历史和文化的内容,开阔孩子的视野,由此可知,Rebecca对于这个项目是支持的。
15.What is the best title of this text
A.Writing Enriches Kids' Life
B.Friendship Teaches Kids a Lesson
C.The Peaceful Pen Pals Project Connects Kids
D.Communication Skills Better the World
解析:C 标题归纳题。根据第二段中的“The Peaceful Pen Pals Project is a beautiful project that blends together global connection and self-expression.”及下文内容可知,文章介绍了一个名为Peaceful Pen Pals Project的项目,这个项目把孩子们连接在一起。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Every week, even every day, we have lots of different tasks to finish. 16 However, the advantages of volunteering can be huge. Volunteering can offer help to people in need. But the advantages can be even greater for the volunteers. Why
17 Studies have found that when you stop thinking about your own problems and focus on someone other than yourself, your stress levels start to go down, your immune system (免疫系统) is strengthened and your overall sense of life satisfaction increases. This is because helping someone else gives you a sense of purpose and makes you pay attention to the positive things in life.
Volunteering helps you develop new relationships. 18 And it gives you the good chance to communicate with them. These can help you form close relationships with them. These relationships can have a lasting influence on your life.Volunteering teaches you valuable job skills. During volunteering, you can have lots of chances to learn useful and important skills. For example, volunteer organizations always provide on?the?job training courses for volunteers before they start the work. Those courses can help you learn some skills for certain jobs. 19
Volunteering makes your resume (简历) attractive. Are you stuck for things to write on your resume to get the job you want? 20 Studies have found those who volunteered had a better chance of finding a job than those who didn't. Whether you do one thing on a regular basis, or help with lots of different causes for shorter amounts of time, each voluntary experience you have looks great to your future bosses.
A.Volunteering makes you independent.
B.And they're often offered to you for free.
C.Volunteering can be good for your health.
D.It lets you meet people from all walks of life.
E.If so, there are some good suggestions for you.
F.Deal with it by showing the volunteer work you have done.
G.With busy lives, it can be hard to find time to volunteer.
[语篇解读] 本文是一篇说明文。文章主要分析了参加志愿者活动对志愿者的益处。
16.解析:G 根据上文“we have lots of different tasks to finish”和下文“However, the advantages of volunteering can be huge.” 可知此空设于段中,与下文存在转折关系。生活忙碌,人们很难找到时间去参加志愿者活动,但是参加志愿者活动的好处是巨大的。
17.解析:C 根据下文“Studies have found that when you stop thinking about your own problems and focus on someone other than yourself, your stress levels start to go down, your immune system (免疫系统) is strengthened and your overall sense of life satisfaction increases.”可知,本段旨在告诉读者志愿者活动有益于志愿者的健康。
18.解析:D 根据上文“Volunteering helps you develop new relationships.”下文“And it gives you the good chance to communicate with them.”可知D项中的It 指代上一句中的Volunteering; 下一句中的them指代D项中的people from all walks of life。
19.解析:B 根据上文“For example, volunteer organizations always provide on-the-job training courses for volunteers before they start the work. Those courses can help you learn some skills for certain jobs.”可知B项与上一句分别列举了志愿者组织给志愿者提供在职培训课程的优点。
20.解析:F 根据上文“ Are you stuck for things to write on your resume to get the job you want?”和下文“Studies have found those who volunteered had a better chance of finding a job than those who didn't.”可知可以在你的简历中体现你做过的志愿者工作,因为研究发现,有过做志愿者经历的人比没有做过志愿者工作的人更容易找到工作。
第二部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Damon and Pythias had been best friends since they were born in Syracuse.One day, Pythias roused the anger of King Dionysius, who __21___ him and condemned him to life imprisonment.
Accepting his __22___,_Pythias asked to be allowed to return home one last time.But the king refused, believing that, once __23__, Pythias would never return.Damon, __24__ to satisfy his friend's last wish, __25__ himself as a substitute.When the king insisted that if Pythias should not return in time, Damon would be punished instead, Damon __26__.
Pythias hastened home, bid farewell to his family, and then set out to return.__27__, on the way back, his ship was attacked and he was thrown overboard.Fearing his friend would be punished if he didn't return by sunset, Pythias started to run as fast as he could.The hot rays of the sun and the __28__ sands almost made him die of thirst and tiredness.Still, he carried on despite any __29__.
Meanwhile Dionysius was constantly __30__ Damon, “See! Pythias has abandoned you.” Damon, who knew the goodness of his friend, repeated again and again that Pythias would never __31__ his word.
The last hour came.Just as the guards were about to punish Damon, Pythias dashed up.In a few panting words, Pythias explained the cause of his __32__, and told the guards to __33__ him instead.Dionysius was so __34__ that he let both young men go free, saying that he would not have believed such __35__ possible had he not seen it with his own eyes.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Damon和Pythias之间为了对方不惜牺牲自己、坚守承诺的深厚友情故事。
21.A.investigated    B.imprisoned
C.scolded D.justified
解析:B 根据后文“him and condemned him to life imprisonment”可知,Pythias被国王判处终身监禁。
22.A.life B.decision
C.responsibility D.sentence
解析:D 根据上文“condemned him to life imprisonment”可知,此处指Pythias接受了自己的判决。
23.A.released B.forgiven
C.punished D.identified
解析:A 根据后文“Pythias would never return”可知,国王认为一旦释放了Pythias,他就再也不会回来了。
24.A.willing B.fortunate
C.anxious D.glad
解析:C 根据后文“satisfy his friend's last wish”可知,Damon急于满足朋友的愿望。be anxious to do sth“急于做某事”。
25.A.behaved B.sacrificed
C.offered D.introduced
解析:C 根据上文“But the king refused”以及后文“himself as a substitute”可知,Damon提出自己作为Pythias的替代者。offer oneself as“主动提出作为……”。
26.A.agreed B.protested
C.quitted D.departed
解析:A Damon想满足他朋友最后的愿望,提出自己作为替代者,所以当国王要求如果Pythias不能及时回来,Damon将代替Pythias受到惩罚时Damon同意了。
27.A.Anyhow B.Therefore
C.Finally D.However
解析:D 根据后文“on the way back, his ship was attacked and he was thrown overboard”可知,Pythias在从家回来的路上遭遇了意外,与前文他应该及时回来去找Damon构成转折关系。
28.A.golden B.smooth
C.burning D.vast
解析:C 根据上文“The hot rays of the sun”可知,烈日和滚烫的沙子几乎让他渴死和累死。
29.A.disaster B.weather
C.effort D.hardship
解析:D 根据上文“The hot rays of the sun and the ________sands almost made him die of thirst and tiredness.”可知,此处指Pythias不顾一切困难,坚持赶路。
30.A.informing B.teasing
C.reminding D.warning
解析:B 根据后文的“See! Pythias has abandoned you.”可知,国王不断地告诉Damon “Pythias把你抛弃了”,这是在取笑Damon。
31.A.break B.record
C.keep D.remember
解析:A 根据后文的“his word”以及前文的“the goodness of his friend”可知,Damon知道Pythias很善良,所以相信他不会违背诺言。
32.A.action B.failure
C.delay D.accident
解析:C 国王不断地取笑Damon,Pythias背叛了自己,没有按照规定的时间到来,因此Pythias是气喘吁吁地解释了他迟到的原因。
33.A.bind B.defend
C.force D.place
解析:A 原本Damon要代替Pythias受罚,但现在Pythias回来了,所以他告诉卫兵把自己绑起来受罚。
34.A.upset B.embarrassed
C.angry D.touched
解析:D 国王原本不相信会有如此忠诚的事情,但亲眼看见了,所以他被Pythias和Damon的忠诚所感动了,释放了两个人。
35.A.character B.devotion
C.bravery D.determination
解析:B Damon相信Pythias的善良,而Pythias也没有辜负Damon的信任,匆忙赶回来救他,这说明他们之间有着相互的忠诚。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
I began my journey studying in China in March 2016, when I came to Beijing Language and Culture University (BLCU) to get my bachelor's degree in Chinese language. As a youth from the USA, I feel that 36. ________ (study) in China is one of the best ways to 37. ________ (true) understand this amazing country. Having studied at BLCU, I have the chance not only to interact with international students from all over the world but 38. ________ (make) friends with local Chinese students.
Through various activities, I was able to develop many friendships with Chinese students. It was through these friendships 39. ________ I had the opportunity to better understand what the university life of 40. ________ average Chinese student was like. Because many Chinese friends 41. ________ (come) from different areas around the country, I was able to gain a 42. (good) understanding of China than before.
Besides the activities, my absolute 43. ________ (favorite) were the times when my close friends from school would gather in my dorm room to cook and eat. It may sound like nothing special, 44. ________ these were some of my cherished (珍爱的) memories at BLCU.
I sincerely hope that more foreigners in China can take advantage of 45. (they) time to experience the food, the culture, and especially the people.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在中国学习的经历和感受。
36.解析:studying 考查非谓语动词。分析句子结构,空处在that引导的宾语从句中作主语,应用动名词形式。故填studying。
37.解析:truly 考查副词。分析句子结构,空处修饰动词understand,应用副词形式作状语。故填truly。
38.解析:to make 考查非谓语动词。not only... but( also)...表示“不但……而且……”,连接并列成分,所以空处应用不定式形式与to interact并列,作后置定语,修饰名词chance。故填to make。
39.解析:that 考查强调句结构。分析句子结构,本句使用强调句句型“It was+被强调部分+that+其他部分”,其中through these friendships为被强调部分,所以空处应用that。故填that。
40.解析:an 考查冠词。结合语意,此处泛指一个普通的中国学生,空处应用不定冠词,average发音是元音音素开头的单词,前边应用an。故填an。
41.解析:came 考查时态。根据句中was可知,句子使用一般过去时,动词使用过去式形式。故填came。
42.解析:better 考查形容词比较级。结合语意以及句中than可知,空处应用形容词的比较级形式,表示对中国的了解更好了。故填 better。
43.解析:favorites 考查名词复数。空处作句子主语,应用名词favorite,表示“特别喜爱的东西”,应用名词的复数形式表示泛指。故填favorites。
44.解析:but 考查连词。句子前后表示转折关系,应用连词but,表示“但是”。故填but。
45.解析:their 考查代词。结合语意,此处表示在中国的外国人利用他们的时间,空处应用形容词性物主代词their,表示“他们的”。故填their。
第三部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假如你是高一学生李华,近日你的英国好友Fiona发来邮件说她与母亲之间发生了一点不愉快,因为她最近加入了校舞蹈社团,经常回家很晚,她母亲对此很生气,希望她退出社团。请你用英语给她回一封邮件,宽慰她并为她提供一些改善母女关系的建议。
注意:
1.写作词数应为80个左右;
2.请按如下格式作答。
Dear Fiona,
________________________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
[参考范文]
Dear Fiona,
I'm sorry to hear that your relationship with your mother has been difficult recently.But I can totally understand your feelings.Here are my suggestions.
Firstly,it would be wise of you not to quarrel with your mother,as it won't improve things,but only make things worse.You'd better have a face-to-face talk with your mother,which will enable both of you to understand each other better.In addition,I recommend that you go home with two or three reliable friends from the dancing club who live close to you.If necessary,give your mother a phone call before you are about to leave school to let her know you are safe.
I hope the above will be of help to you.
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Yesterday I had a taste of being stuck in a desperate situation where my only hope of help would have to come from a total stranger.
I was in a busy shopping mall buying a large piece of luggage.After the purchase in one of the large and expensive shops, I picked up my phone from my pocket to call my driver waiting in the parking lot and my phone was dead.
I then requested the shop assistant selling me the luggage, which was not cheap at all, if she could ring the number of my driver for me.She replied, still all smiles, “I'm sorry, sir, but it is the shop policy that we cannot use mobile phones while working in the shop.”
As I was wondering what kind of policy that was, I saw a nice-looking teenage boy coming toward me.Remember my wife's interesting theory that beautiful people are more likely to give you a hand when you're in trouble, I thought I might have a chance.But before I could say a word, he walked past me.It turned out he simply didn't see me.
I waited in the mall but it seemed nobody bothered to look at me.Disappointed and tired, I got out of the shop onto the busy street in front.I stood there with people rushing by, looking at their faces to see if they will show kindness to me.I began wondering how many times I had reacted to strangers like the shop girl and the teenager.
注意:
1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式作答。
That was when I saw a young mother with her two kids. ___________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________
Finally, I was about to give up when a man wearing a cheap T-shirt seemed to notice me. _________________________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________
[语篇解读] 本文讲述了作者在购物中心购买了一件大行李后,发现自己的手机没电了,无法联系在停车场等待的司机。他请求商店店员帮忙打电话,但被告知商店规定不允许员工在工作时使用手机。这时他想到妻子提过的“你遇到麻烦时,漂亮的人更有可能帮你一把”的有趣理论,打算向一个看似有希望的英俊少年求助,但少年并没有注意到他。作者试图在繁华的街道上向人求助,但没有人注意到他的困境。
[写作指导] 
1.段落续写
(1)由第一段首句内容“就在那时,我看到一位年轻的母亲和她的两个孩子”和第二段首句中的“正当我要放弃的时候”可知,第一段可描写作者观察这位母亲和她的孩子,觉得他们很友好,于是上前求助,但不幸被拒绝。
(2)由第二段首句内容“最后,正当我要放弃的时候,一个穿着廉价T恤的男人似乎注意到了我”可知,第二段可描写作者向这个男人求助,男人提供帮助,以及作者对这次经历的感悟。
2.续写线索
看到母子三人——观察他们——求助被拒绝——被男人注意到——求助成功——作者感悟
[参考范文]
That was when I saw a young mother with her two kids. She was talking on the phone, and her voice told me she was a gentle and patient lady.The two kids were neatly dressed and waited quietly beside her.This must be a nice family, I thought to myself.Therefore, I approached to make a request.But as soon as I said, “Excuse me madam,” she grabbed both her kids and went away.Did I look like someone trying to hurt people I felt my heart sinking horribly.
Finally, I was about to give up when a man wearing a cheap T-shirt seemed to notice me. I didn't know why but I just stopped him and made my request.I was expecting him to rush past but he immediately called the number of my driver and waited till my car came to be sure I was picked up, turned around before I could thank him adequately and was gone.Surprised by his kindness, I promised I would do likewise to strangers who sought my help.课时规范训练(二)
层级一 基础知识自测
Ⅰ.单词拼写
1.Before graduating (毕业) from university,they debated whether to have a picnic.
2.The volunteer recommended (建议) the visitor should visit the Great Wall.
3.I prefer to finish my work ahead of schedule (日程).
4.Whenever I'm facing a difficulty,my parents encourage me not to quit (放弃).
5.Last year,I won the title(头衔) of the best player.
6.What made us interested was that the contents(内容) of the activity were rich.
7.He speaks quite fluent English,which has made a deep impression on us.
8.The course is designed to help improve the students' listening ability.
Ⅱ.单句语法填空
1.Obviously (obvious),the freshman got a little confused the first day he arrived.
2.At last,he came up with a solution(solve) to the problem.
3.After several years of hard work,he can speak English really fluently (fluent).
4.Actually,I found the job in the company was really challenging (challenge).
5.Eye doctors recommend that the child's eyes (should) be examined (examine) at the age of six months old.
6.I watched the live lessons online given by my teachers as scheduled (schedule).
7.Many freshmen feel confused (confuse) about high school life during the first week.
8.My father quit reading (read) the newspaper to make himself a cup of tea.
Ⅲ.完成句子
1.对我来说,适应新学校很难。
It is difficult for me to get used to my new school.
2.显而易见,面对如此多的挑战使我困惑。
It is obvious that facing so many challenges makes me confused.
3.我对自己不满意,我宁愿保持沉默也不愿和其他人交流。
I am not content with myself and I prefer to be silent rather than communicate with others.
4.我是李华,是学生会主席,我将负责迎新晚会。
I am Li Hua,chairman of the Student Union,and I will be responsible for the welcome evening party for the freshmen.
层级二 素养能力提升
Ⅰ.阅读理解
When my dad visited me in London recently, I took him for a classic English afternoon tea at the Ritz Hotel.The thought of showing him a piece of authentic British life excited me for weeks, so when we finally sat down in the Ritz's elegant tearoom, with the sound of a pianist in the background, I was thrilled.
I looked at the silver tea stand topped with tasty sandwiches, freshly baked scones, and mouthwatering teacakes.I was ready to dig in.Then I looked at dad and a trace of nervousness flashed across his face.He carefully copied what I ate and how to use the knife and fork.
When we got to the scones, dad took a big bite and commented how delicious it was.He asked me to explain how the British eat scones, so I told him with details about the custom of breaking scones into small pieces, spreading cream and strawberry jam on top, before eating each piece in one mouthful.
“Oh, why did you not tell me earlier?” Dad's face turned red in embarrassment, suddenly realizing his mistake.For the rest of the scones session, he busied himself with neatly spreading the cream and jam like an obedient child.
Suddenly, I felt a complex mixture of happiness, sadness and loneliness.Growing up, dad was my hero, my mountain.I still remember flying into his arms after school at the kindergarten gate.Through the sound of his voice, I learned to feel and understand the world.
After moving to London alone, I have learned to achieve academic grades, found a job, and started a new life all by myself.But I did not fully realize how much I had grown up, until I saw how dependent dad was on me in London.Although he is still a mountain in my heart, I realized I have in the meantime built a strong mountain of my own.And by being away from dad's protective wings I have come to understand more of myself and to find my own place in the world.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章主要叙述了作者带父亲体验英式下午茶的经历。作者看着父亲紧张、谨慎的样子心中百感交集,感慨父亲依然是自己心中的大山,同时自己也成了自己的靠山。
1.Why did the author take her father for a classic English afternoon tea
A.To show off her new life in London.
B.To introduce her father to British food.
C.To let her father experience real British life.
D.To teach her father how to use knife and fork.
解析:C 细节理解题。根据第一段可知,作者带父亲去丽兹酒店体验经典英式下午茶是为了让父亲体验真正的英国生活。
2.Which of the following best describes the author's father when eating scones
A.Embarrassed and cautious.
B.Confident and satisfied.
C.Disappointed and careful.
D.Excited and hopeful.
解析:A 细节理解题。根据第四段内容可知,当父亲吃烤饼时,咬了一大口后才发现吃法不对,感到很尴尬,之后像个听话的孩子一样认真涂抹奶油和果酱,表现得很谨慎。
3.What did the author's complex mixture of emotions imply
A.Her father didn't enjoy the afternoon tea.
B.She missed her childhood with her father.
C.Her father was not her mountain any longer.
D.She should be the person for her father to rely on.
解析:D 推理判断题。根据最后一段中“But I did not fully realize how much I had grown up, until I saw how dependent Dad was on me in London.”可推知,作者在经历之后意识到她应该是她父亲可以依靠的人。
4.What can we learn from the last paragraph
A.The author is still very dependent on her dad.
B.Dad is no longer important to the author.
C.Moving away from home helps one grow up.
D.Afternoon tea is very popular in London.
解析:C 推理判断题。根据最后一段可知,作者独自搬到伦敦后学会了很多东西,直到看到父亲对自己的依赖才充分意识到自己已经长大,说明离开家有助于一个人成长。
Ⅱ.完形填空
On cold, winter nights when I was a boy, my mom would often let me help her make popcorn to eat while we watched television.Mom made it the old-fashioned way.After all preparation work was done, together we would __1__, listening to the oil sizzle until we __2__ the first corn popping.Then we would grab the pan and lid and __3__ it over the fire to keep the popcorn from __4__.Finally, mom would __5__ it all into a huge bowl and shake salt all over it.After this we would all sit down, talking __6__ in the living room.There was always enough popcorn for everyone and mom even let me crunch on the corn that didn't quite __7__ popping.
The funny thing is I can't really __8__ a single one of the __9__ that we watched on TV on those nights.What I can remember clearly, __10__, is the smell of the popcorn, the __11__ of it, the warmth of the bowl, and most of all the joy I felt with mom sitting __12__ me.I felt so __13__, so safe, and so happy.There with my family all seemed right with the world.We didn't have a big __14___,_a lot of money, or even __15__ snacks from the store but we had love and that was all we needed.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章讲述了作者童年时与家人一起制作和享用爆米花的温馨回忆。作者认为,尽管家庭并不富裕,但家人之间的爱和那些平凡而美好的小瞬间才是最重要的,让生活本身变得美丽。
1.A.come      B.afford
C.disappear D.wait
解析:D 根据上文“After all preparation work was done”可知所有准备工作都完成了,我们就等着听玉米爆开的声音。
2.A.heard B.captured
C.greeted D.guessed
解析:A 根据上文“listening to the oil sizzle”可知是听到玉米爆开的声音。
3.A.move B.shake
C.strike D.raise
解析:B 根据下文“to keep the popcorn from ________”和常识可知为了防止爆米花烧焦,要不断摇晃平底锅。
4.A.burning B.falling
C.missing D.boiling
解析:A 根据上文“grab the pan and lid and ________ it over the fire”和常识可知,把平底锅放在火上要不断地晃动,是为了防止爆米花被烧焦。
5.A.migrate B.destroy
C.pour D.cover
解析:C 根据下文“shake salt all over it”可知爆米花烤好了,要倒出来。
6.A.safely B.bitterly
C.doubtfully D.freely
解析:D 根据上文“this we would all sit down, talking”可知是坐下来,边吃爆米花边聊天,talk freely“畅所欲言”,符合语境。
7.A.keep on B.give up
C.end up D.carry on
解析:C 根据上文“Mom even let me crunch on the corn”可知是要压碎那些没有开花的爆米花,end up doing意为“最终做某事”,符合语境。
8.A.remember B.realize
C.believe D.admire
解析:A 根据下文“What I can remember clearly”可知不记得电视上的节目,却清晰地记得爆米花的气味、味道、碗的温暖,以及妈妈坐在旁边时的快乐,所以是remember的同词复现。
9.A.activities B.interviews
C.programs D.tasks
解析:C 根据下文“that we watched on TV on those nights”可知应该是电视节目。
10.A.additionally B.however
C.therefore D.eventually
解析:B 根据上文“The funny thing is I can't really ________ a single one of the ________that we watched on TV on those nights.What I can remember clearly”可知上下文是转折关系。
11.A.shape B.style
C.source D.taste
解析:D 根据上文“the smell of the popcorn”可知应是爆米花的味道。
12.A.well above B.just over
C.next to D.far from
解析:C 根据上文“After this we would all sit down, talking ________ in the living room.”可知一家人坐在一起,所以妈妈应该在作者旁边。
13.A.loved B.upset
C.embarrassed D.ignored
解析:A 根据下文“so safe, and so happy”可知,感到幸福和被爱。
14.A.kitchen B.bed
C.yard D.house
解析:D 根据下文“a lot of money”可知是作者家没有很多钱,所以推知作者家也没有大房子。
15.A.light B.fine
C.local D.sweet
解析:B 根据上文“We didn't have a big ________,a lot of money”可知作者家没有大房子,没有很多钱,所以也不会有商店里的精美小吃。课时规范训练(一)
Ⅰ.阅读理解
A
“Your playful days are over,” my brother said to me when he knew I was going to be a Senior One student.Then he continued telling me that senior school life was boring because I had to do a large amount of homework every day.The subjects were much more difficult than those of junior school.
I stepped into the school gate with a nervous heart.However, I was surprised to find what I experienced there was completely different from what my brother had told me.
The teachers gave excellent lessons in their own special way.They talked with me in a natural and fair way, as if I was an adult.All of them are so knowledgeable and they not only explained the contents of textbooks but also provided extra information from other sources.Every word they said in classes made me so excited and interested that I had a strong desire to take in as much as I could.
In fact, my playful days were not over at all in senior school.There were many kinds of activities I could take part in.For example, sports meetings, the art festival, English corner, outing and so on.Best of all, generally, students organized the activities rather than teachers.Through this process, I improved my leadership abilities and communication skills.I've become mature.I am not a kid any more.
Now if anyone asks me: “Through your process of growing up, which part is most impressive up till now?” Well, the answer will absolutely be my “senior high school life”.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者的高中生活经历及感受。
1.How did the writer feel when he started his senior high school
A.Very sad.
B.Much embarrassed.
C.Quite relaxed.
D.A little worried.
解析:D 细节理解题。根据第二段中“I stepped into the school gate with a nervous heart.”可知,作者在进入高中时感到紧张,这与选项中的“A little worried”相符。
2.What was the writer's general impression of his teachers
A.Strict and organized.
B.Knowledgeable and easy-going.
C.Modest and hardworking.
D.Beautiful and kind-hearted.
解析:B 细节理解题。根据第三段中“The teachers...but also provided extra information from other sources.”可知,老师不仅知识渊博,而且与学生交流时非常自然、平易近人。
3.What has the writer learned by joining in different after-class activities
A.Leadership and social skills.
B.The understanding of textbooks.
C.Reading and writing skills.
D.Doing housework.
解析:A 细节理解题。根据文章第四段中“Best of all, generally, students organized...abilities and communication skills.”可知,作者通过参与各种课外活动,提升了领导能力和社交技能。
B
Teenagers who spend more time on after-school activities and less than two hours of screen time after school are more mentally healthy, according to a study published in the journal Preventive Medicine.The new study was carried out by researchers from the University of British Columbia.
The study used information collected from more than 28,000 seventh-grade Canadian students between 2014 and 2018.The students first answered questions about their usage of screen time after school, including how much time they spent swiping their mobile phone,watching TV,or something else.Then, students reported how many days they had taken part in after-school activities such as sports or arts programs.After that, researchers asked students to describe their state of mind.For example, when given a statement such as “I start most days thinking that I will have a good day”, they could choose to what level they agreed with it on a scale.
Some of the results were expected, researchers said in the study.Students with no after-school activities usually had high levels of screen time, for example.And they expected girls would score higher on negative indicators of mental health, as earlier research had found that they tended to have higher levels of anxiety compared to boys.
What was noteworthy, researchers said,was that even among students who took part in after-school activities, 46% still went beyond the recommended screen time of two hours.At the same time,67% of students who didn't take part in after-school activities also had more than two hours of screen time.Together, this suggests high screen time among teenagers generally.
“The findings suggest that after-school activities are valuable for the happy growing of teenagers,” the study said.“While past studies have proved the importance of after-school activities for social and academic development, the present study shows their importance for good mental health results.”
[语篇解读] 本文是一篇说明文。文章主要讲述了一项发表在《预防医学》杂志上的新研究:参加更多课后活动且放学后屏幕设备使用时间少于两小时的青少年心理健康状况更佳。
4.What were the students asked to do after they reported time spent on after-school activities
A.Talk about their lifestyles.
B.Introduce their after-school activities.
C.Report their mental states on a scale.
D.Answer questions about screen time use.
解析:C 细节理解题。根据文章第二段中“After that, researchers asked students to describe their state of mind.”可知,学生在报告了课后活动的时间后,被要求在一个等级上报告他们的精神状态。
5.What do the researchers find about teenage girls
A.They often have higher levels of satisfaction.
B.They take more active part in after-school activities.
C.They have lower levels of anxiety.
D.Too much screen time may be more harmful to them.
解析:D 细节理解题。根据文章第三段中“And they expected girls would score higher...compared to boys.”可知,研究人员发现青少年女孩过多的屏幕时间使用可能对她们更有害,因为她们往往比男孩有更高的焦虑水平。
6.What does the author want to show by using the numbers in paragraph 4
A.Earlier findings about screen time are wrong.
B.High screen time is common among teenagers.
C.No after-school activities mean no screen time.
D.Screens attract teenagers more than after-school activities do.
解析:B 推理判断题。根据文章第四段中“...even among students who took part in... had more than two hours of screen time.”可知,作者使用第四段中的数字是为了表明青少年普遍屏幕时间使用过长。
7.Why are after-school activities so important according to the new study
A.They help to improve teenagers' mental health.
B.They are good for teenagers' physical health.
C.They encourage teenagers' social development.
D.They allow teenagers to become better learners.
解析:A 细节理解题。根据文章最后一段中“While past studies have proved the...good mental health results.”可知,根据这项新的研究,课后活动之所以如此重要,是因为它们有助于改善青少年的心理健康。
Ⅱ.阅读七选五
How to Deal with a Friend Who Has Changed
Change is a normal part of life.__1__If you find that a friend is acting differently toward you than they did in the past, or if your feelings toward them have changed, it may be time to examine the relationship and determine whether you need to make changes in that aspect of your life.
Discuss your problems with a mutual friend.You might find that you're not the only one having issues with a particular person.Sharing your problems can make both of you feel better.Together, you might be able to determine the best course of action.You don't want to be accused of gossiping or talking behind your friend's back.__2__
Ask your friend if anything is wrong.The direct approach is often the best one.For example, one of your close friends has suddenly become distant and ignored you.__3__If you feel that your relationship with someone has changed, chances are they have noticed a difference too, and will be willing to talk to you.
Consider possible medical issues.If a friend's attitude toward you has changed thoroughly, it might be a sign of a deeper problem like depression.If you really think that your friend might have a medical disorder, encourage them to seek professional advice.__4__If your friend is hesitant, assure them that a medical professional could help with what they are experiencing.
__5__ This can set a positive tone for the conversation and soften your criticism of them.If the issue is that you no longer see your friend, you might say, “I really liked when we used to spend time together, but lately it seems like you've been avoiding me.”
A.So seek the advice of just one mutual friend.
B.You may apologize for your past mistakes in person.
C.In some instances, suggesting medical help is necessary.
D.Begin by saying something that you like about your friend.
E.Reach out to a friend if you are having problems with them.
F.In this case, you may ask them whether you are in the wrong.
G.However, sometimes the ways people change can affect their personal relationships.
[语篇解读] 本文是一篇说明文。文章主要讲述了当你的朋友和你的关系发生了变化时,你应该如何处理。
1.解析:G 上文说明变化是生活的正常部分,下文说明如果发现朋友有变化可能需要审视这段关系,选项G承接上文,与上文形成转折关系,引出下文,起到了承上启下的作用。
2.解析:A 上文说明与共同的朋友分享你的问题,如果你不想被指责说闲话或在你朋友背后说话。选项A承接上文,是对上文提出解决方法。
3.解析:F 上文说明当你的一个好朋友突然疏远你,不理你时,要问问他怎么回事儿,选项F承接上文,是对上文内容的一种可能反应,在亲密朋友突然变得疏远的情况下,询问他们是否是自己做错了。
4.解析:C 上文说明如果朋友态度变化可能是医疗问题,要鼓励朋友寻求专业建议,选项C承接上文,进一步强调了医疗帮助的必要性。
5.解析:D 本段说明和朋友关系发生变化时,要说一些赞美朋友的话,选项D概括本段大意,为最佳小标题。课时规范训练(四)
层级一 基础知识自测
Ⅰ.单词拼写
1.The young man who likes looking for adventure (冒险) has signed up for the activity.
2.The volunteer was attracted (吸引) by the impressive place,so he decided to stay another day.
3.Some adults (成年人) might quit,but the teenager just kept on with the project.
4.The professor is one of the world's leading experts(专家) in medicine.
5.We have the duty to protect the environment,not only for ourselves but also for our future generations(代).
6.Teachers recommend (建议) parents should not allow their children to play computer games too much.
7.The youth(年轻人) of today have greater opportunities as well as challenges than ever before.
Ⅱ.单句语法填空
1.Although the hotel does not look very attractive (attract) from the outside,the inside is very nice.
2.Last week,he shared with us one of his impressive adventures (adventure).
3.A number of students have been attracted (attract) to the newly-opened book store since last week.
4.I found him addicted (addict) to computer games,so I decided to help him quit.
5.The number of students who have the advanced class is (be) more than 200.
6.After graduation,the man was addicted to travelling (travel) around the world.
7.Spending(spend) too much time online means that you can't concentrate on your studies.
8.It is natural for you to find it difficult to get along well with the other students.
9.When I was young,I had great fun spending(spend) my free time with children.
10.Who do you think will try out for the adventure camp to be held next week
Ⅲ.单句写作增分练——建议信
1.得知你觉得物理很难学,我想给你一些建议。
Learning that you find it difficult to study physics,I'd like to give you some suggestions.
2.首先,你最好在课堂上专心听老师讲课。
Firstly,you'd better focus on listening to your teacher in class.
3.这是因为你老师会告诉你重难点。
This is because your teacher can tell you the key and difficult points.
4.另外,每次你有困难时,立刻向你的物理老师或同学寻求帮助。
Besides, every/each time you are in trouble,ask your physics teacher or classmates for help at once.
5.如果你遵循以上建议,你会逐渐喜欢物理,并且对学物理很入迷。
If you take the above advice,you will gradually be attracted to physics and be addicted to studying it.
层级二 素养能力提升
Ⅰ.阅读理解
Social media allow teenagers to create online identities,communicate with others and build social networks.These networks can provide teenagers with valuable support.Teenagers also use social media for entertainment and self-expression.And the platforms can expose teenagers to current events,allow them to communicate across geographic barriers and teach them about different kinds of subjects,including healthy behaviors.However,social media use can also negatively affect teenagers,distracting them,influencing their sleep,and exposing them to bullying,rumor spreading,untrue views of other people's lives and peer pressure.
There are steps you can take to encourage responsible use of social media and limit some of its negative effects.
Set reasonable limits.Talk to your teenager about how to avoid letting social media affect his or her activities,sleep,meals or homework.Encourage a bedtime routine that avoids electronic media use,and keep cellphones and iPads out of teenagers' bedrooms.Set an example by following these rules yourself.
Monitor your teenager's accounts.Let your teenager know that you'll be regularly checking his or her social media accounts.You might aim to do so once a week or more.And make sure you follow through.
Explain what's not OK.Discourage your teenager from gossiping,spreading rumors,bullying or damaging someone's reputation—online or otherwise.Talk to your teenager about what is appropriate and safe to share on social media.
Encourage face-to-face contact with friends.This is particularly important for teenagers who are vulnerable to social anxiety disorder.
Talk about social media.Talk about your own social media habits.Ask your teenager how he or she is using social media and how it makes him or her feel.Remind your teenager that social media is full of unrealistic images.
If you think your teenager is experiencing signs or symptoms of anxiety or depression related to social media use,talk to your child's health care provider immediately.
[语篇解读] 本文是一篇说明文。文章主要介绍了一些家长可以帮助自己的孩子正确使用社交媒体的方法。
1.How does the author mainly develop the first paragraph
A.By providing reasons.
B.By making comparisons.
C.By following the order of importance.
D.By raising questions.
解析:B 写作手法题。根据第一段“Social media allow teenagers to create online identities,communicate with others and build social networks...However,social media use can also negatively affect teenagers,distracting them,influencing their sleep,and exposing them to bullying,rumor spreading,untrue views of other people's lives and peer pressure.”可推知,作者主要通过对比的方式介绍了社交媒体的利与弊。
2.What's a better way to avoid being affected by cellphones
A.Powering them off.
B.Putting them in the schoolbag.
C.Keeping them out of bedroom.
D.Listening to them instead of watching.
解析:C 细节理解题。根据第三段中“Encourage a bedtime routine that avoids electronic media use,and keep cellphones and iPads out of teenagers' bedrooms.”可知,避免受手机影响的更好的方法是让它们远离卧室。
3.What does the underlined word “vulnerable” in paragraph 6 probably mean
A.Easily hurt.    B.Warm-hearted.
C.Deeply moved. D.Hard-working.
解析:A 词义猜测题。根据画线词所在句“Encourage face-to-face contact with friends.This is particularly important for teenagers...to social anxiety disorder”可知,此处意为这对易患社交焦虑症的青少年尤为重要。由此可知,画线单词vulnerable意为“易受伤害的”。故选A项。
4.Who is the text written for
A.Teenagers. B.Officials.
C.Teachers. D.Parents.
解析:D 读者对象题。根据文章大意以及最后一段内容可推知,这篇文章是写给父母的。
Ⅱ.完形填空
If time is truly the most valuable thing, then maybe we should be surprised at how much we __1___ it.I've heard that when smokers kick the __2___ of smoking, their lungs begin to __3___ themselves almost right away.So could it also be true of our brains, which have been dulled by long time of phone use
One day, it __4__ me that I needed to make some changes.I decided to kick my phone addiction in an attempt to make up for all those __5__ hours spent doing seemingly nothing on my phone.
A complete break was __6__.My new rules allowed for basic uses like texting, calling and checking the news when necessary.I __7__ aimless surfing and online shopping.My No.1 rule was simple: Do not __8__ the phone as a way to get rid of boredom.
Just a few __9__ after that, I've read two books.I've added 20 minutes of evening exercise every day, and I've had more __10__ for writing tasks in the last week than I had in the last year.
Coincidence Maybe.But more __11__, I've also had more communication with strangers, whether it's giving out a greeting or laughing at something __12__ together.
We've given the little computers in our hands far more of our time and __13__ than they deserve.They've become crutches, __14__ us the whole time.But the funny thing is, when we put them down, there's no __15__ that we'll find other ways to fill our time and make our life more colorful.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者放下手机后所产生的积极变化,作者以自身经历告诉我们应该减少无意义的手机使用,以充实时间和丰富生活。
1.A.waste     B.spend
C.own D.check
解析:A 根据下文“I decided to kick my phone addiction in an attempt to make up for all those ________hours spent doing seemingly nothing on my phone.”以及全文内容可知,作者觉得我们浪费了很多时间。
2.A.goal B.habit
C.door D.ball
解析:B 根据上文的“smokers”以及空后的“smoking”可知,此处指当吸烟者戒掉了吸烟的习惯。
3.A.show B.imagine
C.enjoy D.repair
解析:D 根据常识可知,当吸烟者不吸烟的时候,肺就会开始自我修复。
4.A.joined B.beat
C.hit D.cheated
解析:C 根据下文“I needed to make some changes”可知,作者突然想到自己要做出一些改变。
5.A.lost B.real
C.annoying D.awkward
解析:A 根据空前的“make up for”以及上文“If time is truly the most valuable thing, then maybe we should be surprised at how much we ________it.”可推测,作者想要弥补在手机上浪费的时间。
6.A.surprising B.enjoyable
C.impossible D.exciting
解析:C 根据下文“My new rules allowed for basic uses like texting, calling and checking the news when necessary.”可知,作者并不是完全不用手机,只是在必要时使用手机进行基本的操作。因此,作者认为完全不用手机是不可能的。
7.A.learned B.ordered
C.began D.quit
解析:D 根据上文“My new rules allowed for basic uses like texting, calling and checking the news when necessary.”以及作者所说的要戒掉手机成瘾可知,作者戒掉了漫无目的的网上冲浪和网购。
8.A.put up B.pick up
C.take up D.hold up
解析:B 根据上文内容可知,作者决定只在必要的时候使用手机,换句话说,作者决定不要把手机当作摆脱无聊的方式。
9.A.weeks B.years
C.decades D.minutes
解析:A 根据下文的“I've read two books”以及“I've had more ________for writing tasks in the last week”可知,作者在几周内读完了两本书。
10.A.experiments B.adventures
C.ideas D.responsibilities
解析:C 根据空后的“writing tasks”可推测,作者对于写作有了很多想法。
11.A.hopefully B.unluckily
C.sadly D.interestingly
解析:D 根据下文“But the funny thing is, when we put them down, there's no ________that we'll find other ways to fill our time and make our life more colorful.”以及文意可知,作者不玩手机后有了有趣的发现。
12.A.funny B.dangerous
C.boring D.important
解析:A 根据空前的“laughing at something”以及常识可知,人们会对有趣的事情发笑。
13.A.trouble B.care
C.attention D.help
解析:C 根据空前的“time”以及上文的“I decided to kick my phone addiction”可推测,作者对手机使用很上瘾,由此可知,作者指的是在手机上花费了很多时间和注意力。
14.A.praising B.recording
C.supporting D.watching
解析:C 根据空前的“They've become crutches”可推测,作者将手机比作了拐杖,由此可推测,手机是像拐杖一样支撑我们。
15.A.proof B.doubt
C.sign D.news
解析:B 当作者放下手机后,这些时间也用在了其他事情上,由此可知,我们会找到其他方式来充实我们的时间,让我们的生活更加丰富多彩这件事是毫无疑问的。
Ⅲ.应用文写作
目前很多青少年因作业负担重而运动时间不足,导致体质不好。请你代表校学生会写一封倡议书,呼吁同学们加强体育锻炼,增强体质。内容包括:
1.青少年运动不足的现状;
2.运动给学习、生活带来的好处;
3.呼吁大家多多运动,促进身心健康。
注意:
1.写作词数应为80个左右;
2.请按如下格式作答。
参考词汇:增强体质 build up one's strength 负担burden
Dear Fellow Students,
________________________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________
The Students' Union
[参考范文]
Dear Fellow Students,
In recent times, it has become evident that many teenagers are not getting enough exercise due to the heavy burden of homework.This lack of physical activity is leading to poor physical health among the youth.
Regular exercise is crucial as it not only helps to build up one's strength but also enhances concentration and reduces stress, which are beneficial to both academic performance and daily life.
Therefore, we urge everyone to incorporate more physical activities into their routines.Let's take action to improve our physical and mental well-being.
The Students' Union课时规范训练(三)
层级一 基础知识自测
Ⅰ.写出下列句子中黑体部分的短语类型及所作句子成分
1.The teacher speaks clearly enough.副词短语;状语
2.He put a small amount of sugar in the coffee.名词短语;宾语
3.They stayed in the snow for several days, cold and hungry.形容词短语;状语
4.A great deal of money is spent on the research.名词短语;主语
5.I think he is the man suitable for the job.形容词短语;定语
6.I know the work itself is very challenging.形容词短语;表语
7.We have a much better life now.名词短语;宾语
8.I am quite interested in modern Chinese literature.名词短语;宾语
9.Lily is a lovely girl whom all the students want to make friends with.名词短语;表语
10.For most students, senior high school is a big challenge.名词短语;主语
11.You did rather badly in the maths test and I hope you can learn a lesson from your mistakes.副词短语;状语
12.Surprisingly enough,he refused our offer.副词短语;状语
Ⅱ.利用括号中的词扩展下面的句子
1.It was a chance for us to see animals.(great;all kinds of)
→ It was a great chance for us to see all kinds of animals.
2.We should work harder to protect animals.(much;those;rare)
→ We should work much harder to protect those rare animals.
3.I am confident when I have to talk to different people.(quite)
→ I am quite confident when I have to talk to different people.
4.When I was staying with a French family,I saw something unusual.(far more)
→ When I was staying with a French family,I saw something far more unusual.
Ⅲ.语法与写作
使用本单元所学短语类型补全下面语段
1.Our school Science Club (我们学校的科学俱乐部)was established last year.It now has 55 members,including me.Our instructor is 2.very knowledgeable and responsible(知识渊博,并且很负责).We often carry out 3.all kinds of experiments (各种各样的实验),which are 4.interesting and meaningful(很有趣,并且很有意义).We all want to be a scientist to help our country 5.develop much more quickly (更快地发展).
Ⅳ.阅读下面短文,用名词、形容词或副词短语扩展黑体部分
When I was at senior high school,my family moved around a lot.As a result,I had to go to 1.schools and meet 2.people.I believe those 3.experiences gave me 4.Social Skills.I find them 5.useful in life.I often take part in 6.activities.And now I run a social club with 7.friends, which raises 8.money for homeless people.Certainly,I use 9.skills 10.well there.I like communicating with homeless people,giving them hope and love.
答案:1.schools→ many different schools
2.people→ many different people
3.experiences→ interesting/different experiences
4.social skills→ many social skills
5.useful→ really useful
6.activities→ a number of interesting activities
7.friends→ some of my friends
8.money→ a lot of money
9.skills→ my social skills
10.well→ pretty/quite well
层级二 素养能力提升
Ⅰ.阅读理解
There comes a time for every family when the tables turn and the parent has to answer to the child.Mine came recently when my wife and I stayed with our son in Los Angeles — our first visit in several years and the longest since he moved west in 2014.A whole week under his roof!
“Dad, don't leave the water running when you brush your teeth,” Nathaniel lectured on our first night.All right, I figured, this is California, where drought is a concern.But I also got blamed for pulling extra paper towels to wipe the kitchen counter and was instructed to use the dishcloth, which didn't seem sanitary.More rules followed like “Why not walk Soda, the dog, in the morning?” “One pump of insect killer is enough for the garden.”
At first I wondered how I had raised such a tyrant.Then I remembered how often I threw the golden rules of parenting at Nathaniel when he was young.“Someday, you'll have a home of your own and can live however you want,” I'd say.“Until then, you'll have to do as we ask.” An annoying lesson, but it did get the occasional juice glass in the dish-washer or the sweatshirt off the floor.Now it was payback time.
So I smilingly followed Nathaniel's household orders, but with a touch of rebellion—adding more sugar to his coffee, or moving one of his favorite photographs a few inches.
Our role change showed another side to my boy, giving me hope for his future parenting ability.We were walking along EI Matador Beach our last afternoon and hit an extended patch of rocks — clearly the end of the line, I thought.Nathaniel wouldn't hear of it and persuaded me gently and patiently to cross one large stone to the next, telling me where to place my feet and hands.I was terrified, but after a couple hundred yards we made it to a fresh sandy stretch.“You did it! I'm really proud,” he said, as if I had just learned to ride a bike.It was then that I knew for sure that the son also rises to fatherhood.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章讲述的是作者和妻子去儿子家小住期间感受到儿子对他们的“管教”,展现了父母与子女角色互换的情景,作者通过这些趣事表达出他对儿子即将步入父亲角色的期待与欣慰。
1.What happened to the author when he first came to his son's home
A.He had to answer the son's questions.
B.He had trouble fitting into local society.
C.He knocked over the table.
D.He met with different family rules.
解析:D 细节理解题。由文章第二段可知,本段描述了作者第一次到儿子家时的情景,其中提到作者被儿子教导要遵守不同的家庭规则,如节水、用洗碗布擦厨房台面、遛狗、使用杀虫剂等,作者第一次在儿子家住遇到了不同的家庭规则。
2.What does the underlined word “tyrant” in paragraph 3 refer to
A.The son.     B.The father.
C.The dog. D.The wife.
解析:A 词义猜测题。根据画线词后面的句子“然后我想起在Nathaniel小的时候,我经常把为人父母的黄金法则教给他。”可知,作者提到自己曾经给儿子定下规矩,结合第二段中描述的现在儿子对作者的各种要求可知,画线词所在句“起初我很奇怪我是怎么养大了这样一个tyrant的。”表明作者一开始不理解儿子为什么有这么多规矩,觉得自己养了个“暴君”,这里的暴君“tyrant”指的是儿子。
3.What can we infer about Nathaniel from the last two paragraphs
A.He is hard to get on with.
B.He succeeds in cycling.
C.He has risen to fatherhood.
D.He doubts his parenting ability.
解析:C 推理判断题。根据最后一段可知,此处提到了作者和儿子在海滩上的经历,其中儿子鼓励作者跨越岩石,给予他指导和鼓励,最终成功到达沙滩。作者因此确信儿子已经成长为一位有责任感的父亲。因此,可以推断出Nathaniel已经具备了成为父亲的品质和能力,已经承担起了父亲的角色。
4.Which may be the best title
A.Get along with Parents
B.Follow Household Rules
C.Let Parenting Grow
D.Turn Parent-child Role
解析:D 标题归纳题。文章主要讲述的是父母和孩子的角色互换,父母变成了需要遵守孩子制定的规则的人,而孩子则扮演起了父母的角色。这种角色互换让作者看到了儿子另一面的成长,同时也给他带来了对儿子未来育儿能力的希望。因此,最适合的标题应该是D选项“父母与孩子角色的转变”。
Ⅱ.阅读七选五
Your teen years are a time to learn about yourself and start thinking about your future.Doing well in school and leading a healthy social and personal life will make you happier and more likely to succeed.But you shouldn't get too crazy with success.__1__.
Set realistic academic and personal goals.To feel a sense of achievement about your school and personal life, set realistic goals for yourself.For example, you might set a goal to achieve all A's and B's this term.__2___,_you might plan to get really good at shooting 3-point shots in basketball or learn how to bake bread.
__3__.Go to your school library and check out books that interest you.It can be anything from poems to storybooks — just get reading! If you don't know where to start, ask the librarian for suggestions.
Take after-class activities you enjoy.__4__.Whether you're into the film, theatre, pottery, painting, or playing music, you can find classes at your school or join clubs that meet your needs.
Look ahead to life after you graduate from high school.Think ahead about what you will do in the future, whether that's getting a degree, volunteering, or jumping right into the career of your choice.__5__.Just start to think about what you might want to do in the future according to your interests, passions and skills.
A.As for personal goals
B.Become a curious reader
C.After you achieve your academic goals
D.Your health is also important for your teen years
E.Instead, remember to have fun and live a life you love
F.Don't worry, as you don't have to choose a job right now
G.Make them a chance for you to relax and express yourself
[语篇解读] 本文是一篇说明文。文章就青少年学习生活给出了一些建议,包括阅读、提前思考未来要做的事、参加课外活动、设立现实的目标等。
1.解析:E 由上文“But you shouldn't get too crazy with success.”可知,本空要说跟“不要过于沉迷成功”有关的话题。E选项符合题意。
2.解析:A 上文举例说明如何设定学业目标。由下文可知,此处是举例说明如何设定个人目标。A选项符合题意。
3.解析:B 由下文“Go to your school library and check out books that interest you.”可知,此处是建议青少年要多读书。B选项符合题意。
4.解析:G 由上文可知,此处是建议青少年要参加课外活动。由下文可知,此处是举例说明课外活动的好处,G选项能承上启下,them指上文中after-class activities,符合题意。
5.解析:F 由上文可知,此处是建议青少年要提前思考未来。由后文可知,此处是建议青少年不要急于选择职业,而是要根据自己的兴趣、激情和技能来思考未来。F选项符合题意。
Ⅲ.语法填空
It is in your daily life 1.________ you always get into a situation where your parents control hundreds of things for you when you are a kid, such as the clothes you wear, the food you eat, where you go and whatever can keep you spellbound.It is a good thing.Kids need this kind of 2.________(protect) and help because they are not old enough to take care of 3.________ (they) and make decisions 4.________(correct).But with you growing older, the part of being a teen is developing your own identity, 5.________ is different from your parents.Different attitudes towards events like partying may lead to arguments, because your parents will always be 6.________ (concern) about you and keep you safe, no matter how old you are.As a result, your parents feel 7.________ hard to get used to the new situation without 8.________ (know) your latest news.What kids should keep in mind is that in most cases, your parents can understand what you are going 9.________because they 10._________ (be) teens once.
[语篇解读] 本文是一篇说明文。文章主要介绍了父母与孩子在成长过程中的关系变化,特别是关于父母对孩子的控制、保护以及孩子随着年龄增长逐渐发展自我身份的过程。
1.解析:that 考查强调句。句子是强调句,结构是“It is/was+被强调的部分+who/that+其他部分”,句中被强调的部分是in your daily life,因此空格处用that。故填that。
2.解析:protection 考查名词。空格处用名词作宾语,protect的名词是protection,意为“保护”,是不可数名词,故填protection。
3.解析:themselves 考查反身代词。主语they和宾语they一致时,用反身代词themselves作宾语,故填themselves。
4.解析:correctly 考查副词。空格处用副词修饰动词make,correct的副词是correctly,意为“正确地”,故填correctly。
5.解析:which 考查定语从句。空格处引导的是非限制性定语从句,从句中缺少主语,先行词your own identity是你的身份,因此空格处用关系代词which,故填which。
6.解析:concerned 考查形容词。句子表示“你的父母都会一直关心你”,be concerned about是固定短语,意为“关心,担心”,形容词作表语。故填concerned。
7.解析:it 考查代词。feel it hard to do是固定短语,意为“感觉做某事很难”,其中it是形式宾语,真正的宾语是不定式,因此空格处是it。故填it。
8.解析:knowing 考查非谓语动词。without是介词,其后跟动名词作宾语,因此空格处用动名词knowing。故填knowing。
9.解析:through 考查介词。句子表示“你的父母能理解你所经历的一切”,go through是固定短语,意为“经历”,因此空格处是through。故填through。
10.解析:were 考查动词时态和主谓一致。由once可知,句子时态是一般过去时,空格处用过去式,主语they是复数,因此空格处用were。故填were。