人教版(2019)必修 第一册UNIT 3 SPORTS AND FITNESS课时规范训练+阶段测评(讲义,共5份)

文档属性

名称 人教版(2019)必修 第一册UNIT 3 SPORTS AND FITNESS课时规范训练+阶段测评(讲义,共5份)
格式 zip
文件大小 152.2KB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-11-03 19:55:07

文档简介

课时规范训练(二)
层级一 基础知识自测
Ⅰ.单词拼写
1.The host was a master (高手) of the English language.
2.We'd like to create more tennis legends (传奇人物) of the future.
3.Only those who have enough courage and determination(决心) can accept the challenge.
4.Without hard training,he could never have won two gold medals(奖牌) in Olympic Games.
5.Tired and hungry,we had no strength(体力) to walk on.
6.Unluckily,the manager got seriously injured in the car accident.
7.The competitors from all around the world fought not only for medals but also for honour.
Ⅱ.单句语法填空
1.It is his determination (determine) that helps him make it finally.
2.By working out regularly,I strengthen (strength) my body and become healthy.
3.It is amazing that the athlete has mastered (master) two foreign languages so far.
4.The injury (injure) in her leg makes it impossible for her to return to track and field.
5.We all feel highly honoured (honour) to take part in the event.
6.Those athletes (athlete) are admired for their courage and impressive skills.
7.Though facing challenges,he never gave up helping (help) the homeless.
8.To be honest,the party last night was really a great failure.
Ⅲ.完成句子
1.身体健康的秘诀是保持均衡的饮食。
The secret to good health is to keep a balanced diet.
2.她是一名优秀的运动员,她努力训练,为我们的祖国带来荣耀。
She,an excellent athlete,practiced hard and brought honour and glory to our country.
3.你为我们树立了一个好榜样,我们准备向你学习。
You have set a good example to us,and we plan to learn from you.
4.你可以和朋友们一起打篮球,这不仅能增强体质,还能加强你们的友谊。
You can play basketball with your friends,which can not only build up your strength,but strengthen your friendship.
5.当我申请这个职位时,精通英语是我的优势。
Mastering English is my strength when I apply for the position.
层级二 素养能力提升
Ⅰ.阅读理解
In South Korea, rock climbing is becoming increasingly popular.There are more than 600 climbing areas across this East Asian country of about 51.6 million people.More than 500,000 fans have taken up the sport.Why is climbing so popular in Korea Let's find out.
Rock climbing started to catch_on in South Korea in the early 1990s.The sport includes a variety of events, each with its own challenges and excitements.
Bouldering is about climbing short but difficult paths without ropes.This kind of climbing requires strength, agility, and problem-solving skills.Lead climbing includes longer paths, where climbers climb onto fixed points.This tests both their physical strength and mental focus.Speed climbing is a race against the clock to climb a pre-determined path as quickly as possible.
One reason for the rise in the sport's popularity is its presence in popular culture.For example, a 2019 Korean movie called Exit has several rock-climbing scenes.The movie scenes have resulted in a lot of interest and curiosity among viewers.Many have been inspired to try climbing for themselves.
I recently talked with two young rock climbers about their interest in the sport.“I took up climbing because I wanted to quit Taekwondo,” said Shin Hyeon-gyu, 12.“I got addicted after watching the Asian Games and seeing climbers in action.”
Kim Ji-eun, who is also 12, said that rock climbing is a natural fit for her.“I enjoyed climbing things when I was little,” she said.“So climbing seemed like the perfect sport for me.”
Both climbers expressed similar opinions about why they love the sport.“It's fun to hang on the wall and use the strength in my arms,” Hyeon-gyu said.“Climbing feels like playing,” Ji-eun added, “or being on a ride at an amusement park.”
[语篇解读] 本文是一篇说明文。文章主要介绍了攀岩运动在韩国越来越受欢迎的现象,并阐述了攀岩运动在韩国流行的几个原因,包括攀岩在流行文化中的出现激发了人们的兴趣,以及攀岩本身的乐趣吸引了年轻人参与。
1.What does the underlined phrase “catch on” in paragraph 2 mean
A.Get ready.   B.Be familiar.
C.Make sense. D.Become popular.
解析:D 词义猜测题。根据第一段中“More than 500,000 fans have taken up the sport.Why is climbing so popular in Korea Let's find out.”可知,此处强调攀岩在韩国如此的受欢迎,后文应该解释其受欢迎的原因。根据第二段可知,因为攀岩这项运动包括各种各样的项目,每个项目都有自己的挑战和刺激,同时承接前文,此处强调的是攀岩在20世纪90年代初开始在韩国流行。catch on指的是“流行起来”,与D选项意思相同。故选D。
2.What does the author want to tell us in paragraph 3
A.Fun of climbing.
B.Benefits of climbing.
C.Types of climbing.
D.Training of climbing.
解析:C 推理判断题。根据第三段中“Bouldering is about climbing short but difficult paths without ropes.”以及“ Lead climbing includes longer paths, where climbers climb onto fixed points.”以及“Speed climbing is a race against the clock to climb a pre-determined path as quickly as possible.”可知,本段详细描述了三种不同类型的攀岩。故选C。
3.Why do many people start practicing climbing in Korea
A.Because it appears in a movie.
B.Because it is a better way to keep healthy.
C.Because it makes people feel cool.
D.Because it is regarded as an amusement sport.
解析:A 细节理解题。根据第四段中“One reason for the rise in the sport's popularity is...try climbing for themselves.”可知,电影中攀岩场景的出现是许多人开始练习攀岩的原因之一。故选A。
4.Why did Shin Hyeon-gyu begin climbing
A.To win a prize.
B.To change her sport.
C.To realize her childhood dream.
D.To develop cultural traditions.
解析:B 细节理解题。根据第五段中“ ‘I took up climbing because I wanted to quit Taekwondo,’said Shin Hyeon-gyu, 12.”可知,Shin Hyeon-gyu开始攀岩是为了改变她的运动项目即因为其想要放弃跆拳道,转向攀岩。故选B。
Ⅱ.完形填空
She could have just quit.The __1__ was long decided,and rain was falling hard.But Bou Samnang was running for her __2__—Cambodia—so she kept going,racing alone on a __3__ in Phnom Penh.And for that,she is being __4__ by all.
News of Bou Samnang's persistence spread __5__:The news media around the world __6__ the video of her finishing the women's 5,000-meter race on May 8 at the Southeast Asian Games,which Cambodia is __7__ for the first time.
In the video,the sound of __8__ rainfall is interrupted by cheers and shouts of encouragement as Bou Samnang finally nears and then __9__ the finish line,almost six minutes behind the winner.
Bou Samnang held her hands to express thanks to the __10__ who cheered her on in the rain.Her face was wet with tears and rain as she __11__ her country's flag.The athlete said later that she was __12__ to finish last,but also happy to hear people __13__ her.
“I tried to reach the finish line because I wanted to show people that in life,whether we go slow or fast,we will reach our __14__ all the same,” she said afterward.“So we should not __15__.We should try our best.”
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了柬埔寨选手Bou Samnang在一场长跑比赛中坚持不放弃的感人故事。
1.A.meeting     B.party
C.race D.work
解析:C 根据后文“finishing the women's 5,000-meter race on May 8 at the Southeast Asian Games”可知,此处指比赛的胜负已定。
2.A.country B.school
C.company D.group
解析:A 后文“Cambodia”是一个国家名,所以是为了自己的国家而跑。
3.A.playground B.road
C.track D.path
解析:C 根据后文“the women's 5,000-meter race on May 8 at the Southeast Asian Games”可知,她在参加东南亚运动会女子5 000米比赛,所以应是在赛道上跑。
4.A.admired B.commented
C.contacted D.requested
解析:A 根据前文内容可知,Bou Samnang在比赛胜负已定且雨下得很大的情况下,依旧为了自己的国家坚持跑完比赛,这是让人钦佩的。
5.A.rapidly B.exactly
C.slowly D.freely
解析:A 根据后文“The news media around the world”可知,关于她坚持不懈的新闻迅速传播开来,全世界的媒体都在报道。
6.A.arranged B.designed
C.shared D.organized
解析:C 根据前文“News of Bou Samnang's persistence spread”可知,Bou Samnang坚持不懈的新闻迅速传播开来,所以是世界各地的新闻媒体都分享了她坚持跑完比赛的视频。
7.A.exploring B.hosting
C.introducing D.reporting
解析:B 根据前文“But Bou Samnang was running for her ________—Cambodia...in Phnom Penh”可知,比赛是在柬埔寨首都金边举行,结合选项,应是柬埔寨首次举办东南亚运动会。
8.A.heavy B.light
C.strange D.low
解析:A 根据前文“and rain was falling hard”可知,是在下大雨。
9.A.covers B.crosses
C.touches D.narrows
解析:B 根据后文“the finish line,almost six minutes behind the winner”可知,应是越过了终点线,才能知道比冠军落后了近六分钟。
10.A.captains B.coaches
C.competitors D.audience
解析:D 根据后文“who cheered her on in the rain”并结合选项和实际可推知,应是看比赛的观众在雨中为她加油。
11.A.dropped B.lifted
C.moved D.recognized
解析:B 根据后文“her country's flag”并结合选项可知,应是举起国旗庆祝符合实际。
12.A.amazed B.excited
C.confused D.disappointed
解析:D 根据后文“finish last”可知,她是最后一名,应该是失望的。
13.A.begging B.challenging
C.quitting D.supporting
解析:D 根据前文“Bou Samnang held her hands to express thanks to the ________ who cheered her on in the rain.”可知,人们在雨中为她欢呼加油,所以是支持她。
14.A.adventure B.flight
C.destination D.stage
解析:C 根据前文“I tried to reach the finish line because”可知,她是想用自己的经历鼓励人们要坚持到达目的地。
15.A.give up B.fall behind
C.keep on D.cheer up
解析:A 根据后文“We should try our best.”可知,我们应该尽最大努力,所以是不应放弃。阶段测评(三)
(时间:100分钟 满分:120分)
第一部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Which is the right fitness pathway for you
At our gym, we offer several fitness pathways catering to different needs and goals.Let's explore each option in more detail:
Gym Welcome
Price: Free
Session duration: Up to 25 minutes
This pathway is ideal for members who are new to a gym environment.During this session, our aim is to familiarize you with all our facilities and services.You will learn about the key health and safety aspects of the gym and understand how to use the fitness equipment effectively.Additionally, you'll have the opportunity to speak with a member of our staff who can provide exercise advice to help you get started on your fitness journey.
Personal Program
Price: Free
Session duration: Up to 55 minutes
The Personal Program pathway is suitable for everyone, especially those who are new to the gym.This program is designed to meet your individual needs, ensuring a more effective workout.The length of the program can be tailored according to your requirements.Once the program is complete, you can choose to renew it or explore other program options offered by our gym.Please note that personal programs are limited to one program per member every 12 weeks.
Personal Training
Price: £45 per session
Buy five sessions for the price of four at £180.
Session duration: 60 minutes
For individuals who are dedicated to maximizing their training and achieving specific goals, our Personal Training pathway is a perfect fit.Whether you're an athlete, someone in need of guidance and motivation, or preparing for a particular event such as a sport competition or wedding, our personal trainers will provide tailored guidance and support throughout your fitness journey.
Group Personal Training
Price:
Two-person personal training session: £60
Three-person personal training session:£75
Four-person personal training sessions:£240
Five-person personal training sessions: £330
How to book
If you would like to book or have any questions about the sessions on this page, please speak to a member of staff.This can also be done via email at fitness@sport.cam.ac.uk.
[语篇解读] 本文是一篇应用文。文章主要介绍了四种健身课程以及收费等情况。
1.How often can a member have a “Personal Program” session
A.Once every 6 weeks.
B.Twice every 6 weeks.
C.Once every 12 weeks.
D.Twice every 12 weeks.
解析:C 细节理解题。根据Personal Program部分中“Please note that personal programs are limited to one program per member every 12 weeks.”可知,会员每12周可以参加一次“Personal Program”。故选C。
2.What is the maximum duration of a “Personal Training” session
A.25 minutes.   B.55 minutes.
C.75 minutes. D.60 minutes.
解析:D 细节理解题。根据Personal Training部分中“Session duration: 60 minutes”可知,“个人训练”课程的最长时间是60分钟。故选D。
3.If someone wants to engage in “Group Personal Training” with two friends, what would be the total cost for five sessions
A.£180. B.£240.
C.£300. D.£375.
解析:D 细节理解题。根据Group Personal Training部分中“Three-person personal training session:£75”可知,如果有人想和两个朋友一起参加“团体个人训练”,五次训练的总费用是75×5=375英镑。故选D。
B
Aaron Robinson passed something of a milestone on Sunday — he and his Border collies, River and Inca, completed their 365th marathon in 365 days.
Every morning, for exactly a year, the 41-year-old charity worker has left his east London home to set out on his lonely marathons, all before a full day's work.He's doing it to raise funds for Hope for Justice, a charity of which he is the international communications manager.
Robinson follows a strict routine, waking up at 3 a.m. and starting his run at 4 a.m., with the whole process taking about five hours.Then, he begins his workday.He describes his experience as similar to the movie Groundhog Day (《土拨鼠之日》), encountering the same people and having similar conversations every day on his run.
Eating bagels, cheese and a vegetarian carb-heavy diet, Robinson lost 11 kg when he first started, but his weight stayed at the same level as his body got used to it.Despite facing challenges such as colds, flu and food poisoning, he stuck to completing the marathons.
While running in the dark, Robinson has had a few close encounters, including nearly colliding with a cow.To make his runs unique and more interesting, he sets challenges, such as eating a chocolate bar every mile or running barefoot.His devotion also comes from the tough economic times that we are living in and the impact this has had on charity donations.Yet, 365 marathons in one year is not enough for the 41-year-old.His sights are now set on breaking the unofficial record of 607 runs in 607 days set 10 years ago.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Aaron Robinson和他的两只边境牧羊犬在365天内完成了365次马拉松的壮举,并介绍了他在这个过程中所遇到的挑战和他对未来的展望。
4.Why did Robinson start his daily marathon challenge
A.To break a world record.
B.To train his dogs for competitions.
C.To keep a healthy lifestyle.
D.To collect money for charity.
解析:D 细节理解题。根据第二段中“He's doing it to raise funds for Hope for Justice, a charity of which he is the international communications manager.”可知,Robinson开始他的每日马拉松挑战是为了为慈善机构筹集资金。故选D项。
5.What do paragraphs 4 and 5 focus on about Robinson
A.His rich diet during the journey.
B.His efforts to overcome the challenges during his daily runs.
C.His experience of encountering animals in the dark.
D.His strategy for making his run more interesting.
解析:B 推理判断题。第四段主要讲了Robinson在跑步过程中面临的挑战以及他的坚持,第五段主要讲了他在跑步过程中遇到的危险以及他如何让跑步变得有趣,这两段都聚焦于Robinson在每日跑步中克服挑战的努力。故选B项。
6.Which of the following words can best describe Robinson
A.Selfless and carefree.
B.Caring and determined.
C.Easygoing and expert.
D.Ambitious and well-educated.
解析:B 推理判断题。根据第二段和最后一段可知,Robinson为了慈善事业,每天在工作前完成马拉松,且他并不满足于一年365次马拉松的成就,还想要打破更多的纪录,这体现出了他的关爱(对慈善事业的贡献)和坚定(对目标的追求)。故选B项。
7.What can we learn from this passage
A.The early bird catches the worm.
B.Always prepare for the rainy day.
C.A man can do no more than he can.
D.Nothing is impossible to a willing heart.
解析:D 推理判断题。通读全文可知,文章主要讲述了Robinson通过坚持和毅力完成了在365天内跑365次马拉松的壮举,这体现了“世上无难事,只怕有心人”的道理。故选D项。
C
Anyone who's lived through middle school knows those years can be particularly challenging.Some researches show youths across the U.S.are struggling with mental health.The physical health benefits of bike riding have been well-documented.Wilson,a researcher at Loma Linda University School of Medicine,and his co-authors carried out a new study to see if taking part in a cycling program could result in measurable changes in mind for teenagers.
The study involved more than 1,200 students aged 11 to 14.Students participated in a cycling class for at least three days a week,for a period of 6 weeks.They learned cycling safety and practicing skills outdoors while raising their heart rate and just having fun.The students completed standardized questionnaires before and after the program designed to measure their health.
“We know cycling can benefit the body.Our research shows how it benefits the mind and social relationships as well.Bike riding can be an ideal activity for adolescents because of the benefits it offers,” said Wilson.
“Cycling engages several parts of brain function.You are looking at your hearing,you're balancing,you're navigating and turning.Oftentimes,you're doing it with someone else,so there's the positive effect of company or group activity,” said Allan Reiss,a professor at Stanford University School of Medicine.
While exercise has powerful mental health benefits,it's not universal.For example,previous research has shown that teenage girls are at higher risk of mental health problems like depression and anxiety than boys.The current study found that,while middle school girls reported increased well-being after participating in the cycling program,that increase “may just reach the kind of baseline level for male students,” Wilson said.And other aspects of healthy living are also important,noted Wilson.The study found that teenagers who didn't limit screen time to a maximum of two hours a day,or who got less than the recommended 8.5 hours of sleep,saw less improvement in their well-being,he said.
[语篇解读] 本文是一篇说明文。文章介绍了一项新的研究发现,骑自行车除了可以锻炼身体,还对青少年的大脑和社会关系有好处,但这种好处会有性别差异,也受到生活方式的影响。
8.What does the new study mainly focus on
A.Challenges in middle school.
B.Youths in America.
C.Physical benefits of cycling.
D.Mental effects of bike riding.
解析:D 细节理解题。根据第一段中“Wilson...in mind for teenagers.”可知,这项新研究关注骑自行车对青少年精神的影响。故选D。
9.What did the students do in the program
A.Attend the cycling class for a week.
B.Learn how to keep safe while cycling.
C.Raise their heart rate by cycling indoors.
D.Design questions to measure their health.
解析:B 细节理解题。根据第二段中“They learned cycling safety and practicing skills outdoors while raising their heart rate and just having fun.”可知,在该项目中学生们学习如何在骑自行车时保持安全。故选B。
10.What is Reiss's attitude to the result of the study
A.Supportive. B.Doubtful.
C.Unclear. D.Negative.
解析:A 观点态度题。根据第四段中Reiss所说的话可知,Reiss认为骑自行车可以锻炼大脑的多个功能,且其过程中的陪伴或团体活动有积极意义,可推知他认同该研究的结果。故选A。
11.What is the last paragraph mainly about
A.Application of the research results.
B.Doubts about the research methods.
C.Further explanation of the research findings.
D.Supporting evidence from previous research.
解析:C 段落大意题。根据最后一段内容可知,本段主要从两个方面对研究结果做出进一步的解释,一是骑自行车对精神健康的好处存在性别差异;二是这种好处也会受其他有关健康生活的因素影响。故选C。
D
Most people think that regular exercise does health wonders for people, but what exactly are its health benefits
To start with, research suggests regular exercise can help make people's body strong.It helps cut down on the number of different diseases people face each year.Regular exercise throughout the year helps the working quality of people's heart become better and lower blood pressure.During exercise, people's heart must work harder so that it can make blood go throughout the body.This extra effort makes it grow stronger over the long term.At the same time, as little as 30 minutes per day can help to lower blood pressure.It helps move away things that are all linked to having high blood pressure.
Exercise has a good effect on people's mind and spirit too.If you are suffering from stress and sadness, regular gentle exercise is one way to improve your full sense of happiness.The way that exercise improves people's mental state is by moving away the bad effect of stress that swims into their bodies, helping them find deep calm.
Some studies even show that exercise keeps people's skin fit.Exercise helps keep skin cells alive and healthy by increasing blood flow.Blood carries oxygen and nutrients to working cells throughout the body, including the skin.In addition to providing oxygen, blood flow also helps carry away waste products.You can think of it just like cleaning your skin from the inside.
However, we should know that when suffering from an illness, try not to finish all your plan for exercise.The body needs time to recover.Strong exercise can be harmful to the immune system when it is already under pressure.Instead, take a gentle walk when falling ill to help recovery.
So, now you know the benefits of exercise and how to do it properly.What are you waiting for
[语篇解读] 本文是一篇说明文。文章介绍了每天有规律地坚持锻炼对身体健康的好处及注意事项。
12.In paragraph 1, the word “benefits” probably means ________.
A.diets B.harms
C.advantages D.effects
解析:C 词义猜测题。文章第二至四段介绍了定期锻炼带来的多方面的好处,是对第一段的问题“what exactly are its health benefits ?”的回答,由此benefits意为“好处,益处”与名词advantage(优势,好处)意思相近。故选C项。
13.What's the benefit of regular exercise in paragraph 2
A.It builds a strong body.
B.It causes the spread of diseases.
C.It influences the mind and body.
D.It plays a role in skin cleaning.
解析:A 细节理解题。根据第二段“To start with, research suggests regular...diseases people face each year.”可知,定期锻炼可以强健身体。故选A项。
14.How does exercise improve people's mental state according to the text
A.By moving away waste in blood.
B.By helping them find deep calm.
C.By making them get close to stress.
D.By cleaning the skin from the inside.
解析:B 细节理解题。根据第三段可知,定期锻炼帮助人们找到内心平静,从而保持好的精神状态。故选B项。
15.What's the best title for the text
A.The Benefits of Regular Exercise
B.A Study on Living Happily
C.The Method of Being Strong
D.Tips on Doing Regular Exercise
解析:A 标题归纳题。根据第一段“Most people think that regular exercise does health wonders for people, but what exactly are its health benefits?”可知,本文在探讨有规律的运动对人们健康的好处,下文是具体的列举多方面的好处。故选A项。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Have you ever been in a situation when you don't want to carry out the tasks that need to be done __16___Though it often happens to us for different reasons,there are still some ways to overcome it.
Jump out of bed at the beginning of the day.Research tells us that turning off the alarm clock and going back to sleep are bad for us.You might think lying there and enjoying the warmth of the covers would make you more energetic later,but the opposite happens.__17__ Instead,jump out of bed and start your morning routine.
__18__ By setting yourself some worthy yet practical goals,you will have something to look forward to.Pick goals which really inspire you and that make the most of your talents and skills.This will provide a great start to your day,and push you to overcome your laziness and act to realize your dreams.
Tell yourself you can do something.Action changes everything.One moment you're passive(被动的) and frozen,but the next you're changing things,simply because you act.You are not decided by what went on before.If you feel stuck in trouble,try telling yourself your action statements:I'm ready!I can make it!And definitely not “if only” statements.__19__
Celebrate success and milestones.__20__ This will help keep you from being lazy because you are seeing the fruits of your labor.You may feel less motivated to do something if it feels insignificant.
A.This is often considered laziness.
B.Set some goals that are likely to be achieved.
C.We are actually more tired throughout the day.
D.Such a board can be used to fully map out your dreams.
E.Make a list of reasons why you want to accomplish tasks.
F.You can reward yourself with small gifts for the job well done.
G.Those are for people who truly don't want to be satisfied in life.
[语篇解读] 本文是一篇说明文。文章介绍了四种克服懒惰的方法。
16.解析:A 前文“Have you ever been in a situation when you don't want to carry out the tasks that need to be done?”提出了一种现象,A选项是对前文的说明,符合语境。故选A。
17.解析:C 根据前文的“You might think lying there and enjoying the warmth of the covers would make you more energetic later,but the opposite happens.”可知,后文应该提及恰恰相反的内容。C选项指出躺在床上享受被窝的温暖不会让你之后更有活力,而会让你更疲惫,符合语境。故选C。
18.解析:B 根据后文的“By setting yourself some worthy yet practical goals,you will have something to look forward to.”可知,本段围绕设置目标而展开。B选项概括本段,引起下文。故选B。
19.解析:G 根据前文的“If you feel stuck in trouble,try telling yourself your action statements:I'm ready!I can make it!And definitely not ‘if only’ statements.”可知,此处讲述如何给自己做心理暗示,G选项符合语境,Those指代“if only” statements。故选G。
20.解析:F 根据段首句“Celebrate success and milestones.”可知,本段强调的是庆祝成功,F选项呼应段首句,符合语境。故选F。
第二部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I love parks.When I became a mom, I was so excited to introduce them to my son Nat.He is autistic and needs a lot of __21___,_repetition, and familiarity to __22__ things.He did not really enjoy roller coaster rides until 2024, when I took him to Disneyworld for his 21st birthday.That was a huge victory for me, because he has a lot of behavioural problems but somehow I __23__ them.
After our long wait, we __24__ to get a car.Nat and I sat together — it was almost too __25__.But we squeezed in and after I checked our __26___ several times, we were ready.
Before the ride even started, Nat suddenly began __27__.I didn't realize he would be so __28__.I did what any mom would do.I said, “It's OK, Nat,” and I asked him if he wanted to hold my __29__.I held his hand before he even __30__ because I realized that I was afraid, too.
He held my hand firmly,which was so __31__ to me because Nat almost never __32__ others.But feeling those strong fingers wrapped around mine, my anxiety __33__.And then I noticed that Nat was no longer shaking.We had __34__ each other.This was a really enjoyable and nervous __35__, and we were both excited to be a part of it.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者和患有自闭症的儿子一起坐过山车的经历。
21.A.pity        B.time
C.control D.money
解析:B 根据上文“He is autistic”以及下文“repetition, and familiarity to _____ things”并结合常识可知,此处应表示他有自闭症,需要大量的时间、重复和熟悉来学习东西。
22.A.watch B.save
C.design D.learn
解析:D 此处应表示他有自闭症,需要大量的时间、重复和熟悉来学习东西。
23.A.solved B.considered
C.changed D.avoided
解析:A 根据上文“because he has a lot of behavioural problems”可知,此处应表示因为他有很多行为问题,需要作者解决。
24.A.seemed B.offered
C.managed D.happened
解析:C 根据上文“He did not really enjoy roller coaster rides until 2024”提到坐过山车,以及“After our long wait”可知,此处应表示经过长时间的等待,我们终于弄到了一辆车。
25.A.fast B.dirty
C.small D.old
解析:C 根据下文“But we squeezed in”可知,此处应表示过山车的空间对作者和纳特来说似乎太小了。
26.A.start time B.safety rules
C.card numbers D.seat belts
解析:D 根据上文“I checked our”以及下文“we were ready”可知,此处应表示作者检查了几次安全带后,准备好了。
27.A.counting B.shaking
C.crying D.running
解析:B 根据下文“And then I noticed that Nat was no longer shaking.”可知,此处应表示还没开始,纳特就突然开始发抖。
28.A.afraid B.confused
C.excited D.embarrassed
解析:A 上文提到的还没开始,纳特就突然开始发抖。由此可知,此处应表示作者想到他会这么害怕。
29.A.head B.belief
C.hand D.attention
解析:C 根据下文“I held his hand”可知,此处应表示作者问儿子要不要牵手。
30.A.stated B.answered
C.commented D.shouted
解析:B 上文提到作者问儿子要不要牵手,由此可知,此处应表示在他回答之前,作者握着他的手,因为作者也害怕。
31.A.unique B.useless
C.easy D.strange
解析:D 此处应表示纳特紧紧地握着作者的手,这让作者感到很奇怪,因为纳特几乎从不伸手给别人。
32.A.reaches out to B.puts stress on
C.gives way to D.makes room for
解析:A 参见上题解析。
33.A.appeared B.remained
C.grew D.softened
解析:D 根据上文“But feeling those strong fingers wrapped around mine”可知,此处应表示作者的焦虑缓和了下来。
34.A.controlled B.directed
C.calmed D.doubted
解析:C 根据上文提到的作者的焦虑缓和了下来,以及“And then I noticed that Nat was no longer shaking.”可知,此处应表示作者和儿子已经使彼此平静下来。
35.A.experience B.schedule
C.habit D.movement
解析:A 根据下文“and we were both excited to be a part of it”可知,此处应表示这是一次既愉快又紧张的经历,我们都很兴奋能参与其中。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
In a Wushu (Chinese martial arts) club 36.________(locate) in Sulaymaniyah, Iraq, over 100 Chinese martial arts lovers are practicing Wushu routines, each strike finished with 37.________(strong).
Despite temperatures rising to 40 ℃, their passion for Wushu becomes even 38.________(hot).During the training, Burhan, the founder of this Wushu club, walks through the lines of the students, 39.________(give) guidance to them patiently.Like many foreign lovers of Chinese Kung Fu, Burhan fell in love with Wushu after watching Bruce Lee's movies.He read books, bought DVDs and sought out masters, beginning his Wushu journey at the age of 8.
As Burhan studied deeper, his interest in Chinese culture grew stronger.In 2011, he began a journey to China's Henan Province 40.________ (move) forward on his Kung Fu dream.41.________dream-realizing journey provided him with much Wushu training and a deeper understanding of the traditional spirit behind various Chinese Wushu styles.In 2017, a Shaolin Wushu club 42.________ (set) up in Sulaymaniyah, where he taught Wushu and introduced Chinese culture to his students.The school 43.________(draw) over 3,000 Wushu lovers so far, ranging from children to the elderly.
“The Chinese often say ‘making friends through martial arts’, 44.________ reflects the broad-mindedness of Chinese civilization toward cultural exchange,” 59-year-old Wushu lover Soran says.“The purpose of Wushu is not to control others, 45.________to build up the body and bring people's hearts closer.”
[语篇解读] 本文是一篇新闻报道。文章主要讲的是在伊拉克的一家武术俱乐部里,有超过100名中国武术爱好者正在练习武术套路,展现了他们对武术的热爱。
36.解析:located 考查非谓语动词。句中谓语是are practicing,空格处用非谓语动词,club和locate之间是逻辑动宾关系,因此空格处用过去分词表被动,故填located。
37.解析:strength 考查名词。空格处用名词作宾语,strong的名词是strength,是不可数名词,意为“力量”,故填strength。
38.解析:hotter 考查比较级。尽管气温已升至40摄氏度,但他们对武术的热情却更加高涨。even修饰比较级,因此空格处用比较级hotter。故填hotter。
39.解析:giving 考查非谓语动词。句中谓语是walks,空格处用非谓语动词,Burhan和give之间是主谓关系,因此空格处用现在分词表主动,故填giving。
40.解析:to move 考查不定式。根据语境可知,句子表示“为了实现自己的功夫梦,他开始了前往中国河南省的旅程”,空格处用不定式表目的,故填to move。
41.解析:The 考查定冠词。空格处用定冠词特指“这段圆梦之旅”,位于句首,首字母大写,故填The。
42.解析:was set 考查动词的时态、语态和主谓一致。武术俱乐部是被建立,由In 2017可知,句子描述过去的事情,因此空格处是一般过去时的被动语态,主语a Shaolin Wushu club是单数,因此空格处是was set,故填was set。
43.解析:has drawn 考查动词的时态和主谓一致。由so far可知,句子时态用现在完成时,主语school是单数,因此空格处用has drawn,故填has drawn。
44.解析:which 考查定语从句。空格处引导的是非限制性定语从句,从句中缺少主语,主语是前面整个主句的内容,因此用which引导定语从句,故填which。
45.解析:but 考查固定搭配。not...but...是固定搭配,意为“不是……而是……”,因此空格处用but,故填but。
第三部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假定你是李华,最近,你校英文报正在举办主题为“One Hour of Exercise a Day Makes a Lifetime of Health”的征文活动,请你用英语写一篇短文投稿,内容包括:
1.你对征文主题的理解;
2.你喜欢的运动;
3.该运动给你带来的好处。
注意:
1.写作词数应为80个左右;
2.请按如下格式作答。
Nowadays,doing sports is becoming more and more popular. _____________
________________________________________________________________
________________________________________________________________
[参考范文]
Nowadays,doing sports is becoming more and more popular.As we all know,a person who takes exercise regularly always keeps fit and lives a happy life.
As for me,my favorite sport is basketball,which I think not only builds up my body but also makes me refreshed.After a whole day of hard study,playing basketball helps me relax.Besides,through the game,I have learned the spirit of teamwork,an important quality needed in the future.Furthermore,I think it offers me a good opportunity to make friends with people who have similar interests with me.
In short,playing basketball enriches myself and makes me more confident.
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Jumping Over Boundaries
It was a story that happened a long time ago, but I still remember it so clearly as it was yesterday.It was when I was in elementary school that we had an annual sports day.We girls could take part in many things like hopscotch, jump rope, tether ball, and dodgeball, but we were not allowed to do high jumping.Only boys were allowed to do it.
But I really wanted to do high jumping.So I went to the coach in the hope of getting permission.
“Girls don't do high jumping,” the coach said.“Girls have all these other things they can do.” He excitedly described how much fun other things were.I was disappointed.
In fact, I'd been doing high jumping in the backyard with my brothers for years.Although I am a girl, I did it quite well.My brothers could hardly beat me.Whenever my back crossed the bar, I felt extremely wonderful.I went home and told my mother what the coach had said.My mother, a small, thin woman only four feet eleven inches tall, said, “I think we should visit the headmaster.”
“Visit the headmaster?” I was worried.Would I get in trouble Would my mother and I be crossing boundaries we shouldn't cross
Anyway we did go to Mr.White's office.“Mr.White, Linda wants to do the high jumping,” my mother said.
“Mrs.Martinez, you don't understand.This is the tradition of our Annual Sports Day,” he said.
“But Mr.White, I don't know why girls can't do it.”
The headmaster couldn't find any rules that said girls couldn't do the high jumping.He said at last that he would reply us later.
When we got home, my mom told me something I would always remember: This wasn't just about me.Maybe other girls also wanted to do this.
A week passed, but we still didn't get the headmaster's reply.So we walked over to the school again.“Mr.White, please.I ask you this not only for Linda.Let's just see how it works.” Mr.White agreed at last.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式作答。
When the big time came, I stood on the field of the high jumping competition.
________________________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________
Surprisingly, some of the cheers were from boys!_______________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________
[语篇解读] 本文讲述了作者上小学的时候,想在校运动会中参加跳高比赛,但跳高只允许男孩子参加,作者向教练申请,但被拒绝。回到家后,她把这件事告诉妈妈,妈妈来到学校和校长协商,经过沟通,校长最终同意作者参加跳高比赛。
[写作指导] 
1.段落续写
(1)由第一段首句内容“当重要时刻到来时,我站在跳高比赛的场地上。”可知,第一段可描写跳高比赛的过程和结果。
(2)由第二段首句内容“令人惊讶的是,一些欢呼声来自男孩!”可知,第二段可描写女孩的赛后感受及学校的改变。
2.续写线索
比赛开始——比赛过程——女孩赢得比赛——大家的祝贺——学校允许女孩参加跳高比赛——打破偏见
[参考范文]
When the big time came, I stood on the field of the high jumping competition. I was the only girl who took part in high jumping, which made me feel a little embarrassed.But when I saw the bar I had been longing for, all the awkwardness disappeared.I was arranged the last to jump.I saw some boys failed, while some jumped over at a good height, but not higher than my ever record.Finally, it was my turn.I took a deep breath, ran up, took off, and crossed over! As it turned out, I won the high-jumping contest.I felt happy.
Surprisingly, some of the cheers were from boys!The boys who had laughed at me for participating in high jumping were now cheering for me.The girls ran over and hugged me.I instantly became the center of attention on the entire field of competition.The headmaster personally presented me with an award.More importantly, every year in the future, the school would allow girls to take part in high jumping competitions.My mother was right—it wasn't about me.It was about making people think about what girls could do.I jumped not only over the bar, but also over the boundary of prejudice.课时规范训练(一)
Ⅰ.阅读理解
A
A year ago, I began exercising with a personal trainer and got great results.This month I'll be celebrating my 74th birthday, but I feel more like I'm about to turn 40.In fact, I'm in the best shape of my life.And I'm here to tell you that it's never too late to make changes.
As a busy working mom I had the same trouble as so many other women.In my forties I fell into the trap of trying to do it all well.I raised my daughter while working as a NHS clinical leader, getting stressed and exhausted.By 50 I'd reached breaking point, suffering from stress-related depression that forced me to take a medical leave.
I began to do a lot of soul searching.My burnout had set me on a completely different path.My approach to my health was also changing.So many women hit 50 thinking that's it and they're done. However, for me it felt like a new beginning.
I registered for a gym and learned how to use the equipment, going to the gym roughly twice a week.Sometimes I didn't want to go — but I always felt better after each session.
I wrote and self-published a book called Journey to Chocolate about my seeking for a more balanced and satisfying life.I started eating “clean” with lots of fresh fruit and vegetables, avoiding processed food and not drinking alcohol from Monday to Thursday.The changes to my diet made me feel more energetic and alert.I slept better, and managing my weight was much easier.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了74岁的作者通过改变生活方式,从而改善了健康状况,并感觉自己焕发了新生。她强调,无论何时开始改变都不晚,鼓励人们积极追求更健康、更平衡的生活。
1.How does the author view her life as a working mother
A.It was easy but amazing.
B.It was stressful and tiring.
C.It was troublesome but glorious.
D.It was annoying and competitive.
解析:B 细节理解题。根据文章第二段第三句可知,作者认为作为职业母亲的生活是充满压力和疲惫的。故选B项。
2.What does the underlined sentence in paragraph 3 probably mean
A.Many women in their fifties consider beginning to try new things.
B.Many women in their fifties believe that they can retire and relax.
C.Many women in their fifties think that they can no longer make changes.
D.Many women in their fifties feel that their life goals have been completed.
解析:C 句意理解题。根据画线句后一句可知,转折之后是作者自己的态度,即50岁对她而言是一个新的开始,可以推测出画线句所在句意为“很多女性到了50岁认为她们不能再做出改变了”与C选项意思一致。故选C项。
3.What does the book Journey to Chocolate mainly talk about
A.The author's meaningful life.
B.The author's approach to keeping clean.
C.The author's seeking for a healthy lifestyle.
D.The author's experience of becoming a trainer.
解析:C 细节理解题。根据文章第五段中“I wrote and self-published a book called Journey to Chocolate about my seeking for a more balanced and satisfying life.”以及后文可知,《巧克力之旅》这本书主要讲述作者寻求健康的生活方式。故选C项。
4.What can be the best title for the text
A.Keep Energetic at 74
B.Make Use of Old Age
C.Balance Work and Life
D.Hold on to Your Dream
解析:A 标题归纳题。文章讲述作者作为职业母亲,在五十岁时开始改变生活方式,通过锻炼和饮食调整,让自己在74岁时依然保持活力的事例,可知文章主要讲述74岁依然保持活力的故事。A项最适合作文章标题。故选A项。
B
The first time I realized that I had a love for sports competitions was during the Field Day in elementary school.Small for my age, and more of a bookworm than a sports lover, I had suffered that special humiliation of being picked last for various gym teams.The Field Day, which focused on individual skills, was different.In the Softball Throw event, I got my first taste of sporting victory.Credit goes to the example of my first coach, my father.He lifted weights every morning at home.He bought us all baseball gloves and hats, and in the warm months, we spent hours playing catch.
Once I got to sixth grade and switched to private school, our entire student body was assigned to either the Red or the White team.Throughout the year, we competed against each other in various games and exercises for points.I eventually became president of The Committee of Games.I also played on the field hockey team and the basketball team.And at home, playing tennis, skating, skiing and biking were simply normal things we did.During the break time, magazines were also quite popular for us teens.These regularly featured articles on physical exercise.Somehow, my college roommate and I took up the habit of completing Royal Canadian Air Force (RCAF) exercises every day, a practice that continued into my marriage, when we had no spare money to use to join a gym.
So, though it shocks some of our friends, that early foundation continue in adulthood into a sports and fitness focus, considered important even on vacation.I still love reading and the arts, too.As far as I'm concerned, life is the richest with my feet in both worlds.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者从对体育不感兴趣到爱上体育运动,再到成年后依然坚持体育锻炼的经历,以及体育运动给作者带来的积极影响。
5.What does the underlined word “humiliation” mean in paragraph 1
A.responsibility.   B.shock.
C.shame. D.glory.
解析:C 词义猜测题。根据画线词所在句可知,作者因为个子小且更像个书虫而总是被各种体育队最后挑选,这应该会让她感到难为情或羞愧。故画线词与shame意思相近。故选C项。
6.The author thought she won in the Softball Throw event because of ________.
A.her confidence in her sports skills
B.the efforts she put into exercising
C.her advanced sports gloves and hats
D.the strong influence of her father
解析:D 细节理解题。根据第一段中“Credit goes to the example of my first coach, my...hours playing catch.”可知,作者认为她在Softball Throw比赛中获胜是因为她父亲对她的影响。故选D项。
7.What happened after the author stepped into adulthood
A.She changed the focus into reading.
B.She stuck to working out.
C.She regularly exercised on weekends.
D.She joined Royal Canadian Air Force.
解析:B 细节理解题。根据最后一段中“So, though it shocks some of...considered important even on vacation.”可知,作者步入成年后,依然坚持体育锻炼。故选B项。
8.What could be a suitable title for the passage
A.Sports, My Love for Life.
B.Father, My Guide in Sports.
C.The Benefits I Get from Physical Sports.
D.My Unforgettable Childhood with Sports.
解析:A 标题归纳题。文章主要讲述了作者从对体育不感兴趣到爱上体育运动,再到成年后依然坚持体育锻炼的经历。A项能够概括文章主旨,适合作文章标题。故选A项。
Ⅱ.阅读七选五
Exercise is good for your heart, bones and muscles, weight, and sleep.You'll get more benefits from exercise if you make it a daily habit.__1__: Just 10 minutes of aerobic activity each day can lower your risk of heart disease.
How do you inspire yourself to turn exercise into another part of your daily life Here are a few ways to make exercise a healthy habit:
Find something fun
Choose exercises you like that are comfortable for you.You're more likely to find time for a workout, activity, or class if you enjoy it.If music cheers you up, try a Zumba or water exercise class.__2__.If you're competitive, join a local football or tennis team.
Make it convenient
__3__.If you often wake up early, plan to work out in the morning before you shower.If you usually watch TV in the early evening, keep hand weights nearby so you can lift them while catching up on your favorite show.
Set realistic goals
__4__.It's a journey.Set realistic goals for exercise and you're more likely to keep it up and make it a habit.
Stay flexible
Sometimes, your schedule changes.You get a new job.You have an injury.__5__.This can change your exercise habits.But don't give up.You can get back on track.Create new exercise habits if your old ones don't work for you anymore.
A.You can't form good habits overnight
B.Physical exercise is the best way to lose weight
C.Even small amounts can do your body some good
D.You move to a new home that is far from your old gym
E.If you like fresh air and trees, plan bicycle rides in the park
F.Exercise will become a habit when it fits into your daily schedule
G.You may also feel better about yourself when you often do workouts
[语篇解读] 本文是一篇说明文。文章主要讲述了运动对健康的好处,并提供了几种策略帮助人们将运动变成日常习惯。
1.解析:C 上下文说明了锻炼对身体多方面的好处,并强调了即使是少量的运动,同样会起到重要的作用。空处承上启下,C项中的“small amounts”和下文中的“Just 10 minutes of aerobic activity”,“do your body some good”和上文中的“get more benefits from exercise”相呼应,所以C项符合语境。
2.解析:E 上下文说明如何选择喜欢且舒适的锻炼方式。空处应该提供一个与前后句子类似的建议,即根据个人喜好选择适合自己的运动形式。所以E项符合语境。
3.解析:F 下文说明要让锻炼容易融入日常生活,变得方便起来。所以F项适合作本段的主旨句,引出下文。
4.解析:A 主题句以及下文说明要设定锻炼目标,坚持下去并形成习惯。所以A项符合语境,强调好习惯不是一夜之间就能形成的,这与设定长期可实现目标的观点相吻合。
5.解析:D 上文说明生活会发生变化,从而影响你的运动习惯。空处和前文并列,提供了一个具体例子,说明生活中的变化(如搬家)可能会影响到原有的运动习惯,呼应了这段的主题。所以D项符合语境。课时规范训练(四)
层级一 基础知识自测
Ⅰ.单词拼写
1.The research suggests that stress (压力) may change the way people think.
2.Fat and salt are very important parts of a diet (饮食).
3.The athlete makes it a rule to go jogging (慢跑) along the beach every morning.
4.In order to keep slim (苗条),she determined to work out regularly.
5.Your report is quite good,except for a few errors (错误).
6.Amy has decided to go on a diet because she hates being laughed at by her classmates for her heavy weight.
7.Whatever happens,we should maintain a positive attitude towards life and never give up.
8.The number of the audience listening to this program is increasing.
9.There were millions of people watching the international marathon match on TV.
10.To win a gold medal,the athlete trained rather hard.
Ⅱ.单句语法填空
1.Since then,she has competed (compete) in more than 26 marathons,often finishing among the fastest women runners.
2.I feel greatly stressed (stress) before the final exam and can hardly fall asleep.
3.To my amazement,he cheated (cheat) in the exam and got caught.
4.Compared (compare) with other athletes,he is much more graceful.
5.The great players can always help the team to play better and it is their help that makes a difference to the team.
6.When her mother came in,she pretended to have fallen (fall) asleep.
Ⅲ.单句写作增分练——健康生活
1.我总是把我自己和那些吸引人的模特相比。
I always compare myself with those attractive models.
2.为了变苗条,我在我的日常饮食中削减我最爱的食物。
To become slim,I cut out my favourite foods in my daily diet.
3.即使我处在极度压力之下,我仍然不改变我的主意。
Even if/though I was under extreme stress,I still wouldn't change my mind.
4.后来网上的一篇文章对我的态度产生了很大的影响。
Later an online article made a great difference to my attitude.
5.我开始经常锻炼身体而不是节食。
Rather than dieting,I started working out regularly.
层级二 素养能力提升
Ⅰ.阅读理解
On a cold morning in May, I received a fascinating email from a high school friend, inviting me to a 10-day all-female surfing adventure in Portugal.The offer was irresistible, and I instantly knew my answer was yes.
The trip seemed simple enough.Ten women, ranging from 30 to 45 years old, all strangers, will gather on the Portuguese coast to embrace the challenge of surfing the Atlantic waves.
As a travel enthusiast, I quickly sought permission from my boss for this once-in-a-lifetime journey.
Through my 33 years, I've observed a common adult tendency: we often limit ourselves to refining skills we already possess.There's a certain pride in improving our expertise, becoming increasingly knowledgeable in our chosen fields, yet unintentionally, this focus often leaves other skills undeveloped and leads to neglecting other areas of potential growth.
Two days later, I arrived in Ericeira, a charming surf town, where I met my surfing group.Despite our different personalities and backgrounds, we were all united in a persistent desire to challenge ourselves, learn, tackle and grow.
The shores at Ericeira, where the beginners learn to surf, are shallow and covered with slippery rocks.They make for softer waves but are difficult to navigate.
Guided by our amazing coaches, together, we faced the waves.Sometimes, it poured with rain, and the waves crashed around us, but we were still out there.And with every slip and fall, words of encouragement filled the air.
Honestly, I probably spent most of my days frozen to the bone, but that didn't matter because a new level of genuine joy and personal achievement had been unlocked.
Learning a new skill taught me the humbleness that can come from doing badly at something new, and the pride that develops when you finally manage to grasp something you've been working on.
While surfing might not be my calling, trying it out inspired me to take more risks in life, to step outside of my comfort zone and to never stop believing in myself.You never know what you're capable of if you don't go out there and try.
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者参加葡萄牙女性冲浪之旅的挑战与收获。
1.What motivated the author to join the surf trip to Portugal
A.The opportunity to improve existing skills.
B.The need to reconnect with a high school friend.
C.The chance to undertake work duties in Portugal.
D.The desire to embrace a challenge and learn a new skill.
解析:D 推理判断题。由文章第一段“The offer was irresistible, and I instantly knew my answer was yes.”和第五段中“Despite our different personalities and backgrounds, we were all united in a persistent desire to challenge ourselves, learn, tackle and grow.”可推知,作者被这次旅行所吸引,因为它提供了一个接受挑战和学习新技能的机会。故选D。
2.What is the author's view on adults focusing on mastering one field
A.It narrows one's abilities.
B.It is essential for career success.
C.It disrupts one's work-life balance.
D.It develops creativity and exploration.
解析:A 细节理解题。由文章第四段可知,作者认为成年人专注于掌握一个领域会限制他们的能力,导致其他技能和潜在成长领域被忽视。由此可知,作者认为这种做法会缩小一个人的能力范围。故选A。
3.Which of the following words can best describe the author's surfing experience
A.Tough but eventful.
B.Dull and demanding.
C.Difficult and frustrating.
D.Relaxing but unpredictable.
解析:A 推理判断题。由文章第七段中“And with every slip and fall, words of encouragement filled the air.”以及第八段内容可推知,作者的冲浪经历艰难但不平凡。故选A。
4.What can be inferred about the author
A.She used to be proud of her expertise.
B.She became more willing to take risks.
C.She was encouraged by the slip and fall.
D.She felt humble and bad about surfing.
解析:B 推理判断题。由文章最后一段中“While surfing might not be my...to never stop believing in myself.”可推知,作者变得更加愿意承担风险。故选B。
Ⅱ.完形填空
I always remember the day when our school held the annual sports meet.It was a day full of ___1__ and excitement.I was part of the __2__ team, which meant I had to run my leg of the race with all my __3__.
As the starting gun went off, I could feel my heart __4__ fast.My teammates and I had trained hard for this moment, and we were all determined to __5__ our best.When it was my turn to run, I took off like a __6__, pushing myself to the limit.But halfway through my leg, I suddenly felt a sharp __7__ in my leg.I wanted to stop, but I knew I couldn't let my team down.So, I kept going, __8__ the pain and focusing on the finish line.My teammates were cheering me on from the sidelines, their __9__ giving me strength.I could see the next runner waiting for the baton, and I knew I had to __10__ it to him smoothly.With all my remaining energy, I sprinted towards him and __11__ the baton just in time.Our team finished the race in second place, but to me, it was a __12__ victory.We had shown what true sportsmanship is about — never giving up, pushing through the pain, and always __13__for your team.
The sports meet taught me a valuable __14__.It's not just about winning or losing; it's about the journey, the effort, and the spirit of never __15__ .
[语篇解读] 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一次体育运动会上作者参与接力赛的经历,强调了团队合作和坚持不懈的运动精神。
1.A.joy       B.sadness
C.anger D.fear
解析:A 根据下文“As the starting gun went off, I could feel my heart ________ fast.”可知,作者感觉心跳很快,推测此处表示这是充满快乐和激动的一天。
2.A.debate B.chess
C.relay D.baseball
解析:C 根据下文“I could see the next runner waiting for the baton”可知,下文描述接力跑的情景,所以作者加入的是接力队。
3.A.money B.strength
C.knowledge D.time
解析:B 根据上文“I had to run my leg of the race with all my”以及常识可知,参加赛跑需要尽全力跑自己的一段。
4.A.stopping B.jumping
C.flying D.beating
解析:D 根据上文“I could feel my heart”可知,此处表示心跳加速,应用动词beat。
5.A.make B.do
C.take D.give
解析:B 作者的团队和作者都进行了艰苦的训练,所以此处表示大家都下决心做到最好,do one's best为固定短语,意为“尽最大努力”。
6.A.turtle B.mouse
C.leopard D.cow
解析:C 根据下文“pushing myself to the limit”可知,作者像豹子一样奔跑,此处在比喻作者跑得很快。
7.A.pain B.surprise
C.apology D.disappointment
解析:A 由下文可知作者忍着疼痛继续,所以此处表示作者突然感到一阵疼痛。
8.A.enjoying B.facing
C.ignoring D.casing
解析:C 根据上文“but I knew I couldn't let my team down”以及下文“focusing on the finish line”可知,作者不想让队友失望,所以忽略了自己的疼痛,专注于终点线。
9.A.laughter B.application
C.advice D.support
解析:D 根据上文“My teammates were cheering me on from the sidelines”以及常识可知,队友在场边为作者加油,这是在给予作者支持。
10.A.lend B.sell
C.hand D.throw
解析:C 根据上文“I could see the next runner waiting for the baton, and I knew I had to”以及常识可知,接力跑比赛中,需要将接力棒递交给下一个队友。
11.A.caught B.passed
C.held D.broke
解析:B 接力跑比赛中,作者需要将接力棒递交给下一个队友,作者用尽剩余的精力,及时传递了接力棒。
12.A.small B.difficult
C.easy D.great
解析:D 根据上文“Our team finished the race in second place, but to me”可知,虽然获得了第二名,但是在作者看来,这是一场大的胜利。
13.A.fighting B.caring
C.waiting D.worrying
解析:A 根据上文“ I wanted to stop, but I knew I couldn't let my team down.”可知,作者已经展示的真正的体育精神包括为团队而奋斗。
14.A.skill B.lesson
C.story D.routine
解析:B 此处表示作者从这次运动会中得到了宝贵的人生经验。
15.A.quitting B.winning
C.trying D.complaining
解析:A 作者跑步中途面临疼痛时,没有放弃,而是继续坚持,所以此处表示永不放弃的精神。
Ⅲ.应用文写作
假如你是李华,下个月你校将要举办以“体育与健康”为主题的校园体育节。请你写一封邮件给交换生Peter,邀请他参加体育节,内容包括:
1.活动的时间和地点;
2.活动的内容和意义。
注意:
1.写作词数应为80个左右;
2.请按如下格式作答。
Dear Peter,
________________________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________
Yours sincerely,
Li Hua
[参考范文]
Dear Peter,
Knowing you are interested in sports, I'm writing to invite you to participate in our annual Sports Festival scheduled to be held on December 1st in our school stadium.
The coming festival, with the theme of Sports and Health, will consist of various activities, ranging from the tug-of-war to Chinese martial art.Subsequently, a relevant lecture concerning a healthy lifestyle will be arranged.Undoubtedly, it will serve as a platform to demonstrate our talent and stimulate our enthusiasm for sports.
Looking forward to your reply to confirm your participation.
Yours sincerely,
Li Hua课时规范训练(三)
层级一 基础知识自测
Ⅰ.选词填空
1.Few of them were injured in the accident last night, were they (were/weren't)
2.I don't think that the necklace is made of diamond, is it (is/isn't)
3.She is unfit for the job, isn't she?(is/isn't)
4.Mother used to live in a poor village, usedn't she?(usedn't/wasn't)
5.Everything begins to grow in spring, doesn't it (doesn't/does)
6.I don't think you have heard of him before, have you?(have/haven't)
7.Mary thinks you will come to the party, doesn't she (doesn't/won't)
8.You had some trouble finding where I live, didn't you (hadn't/didn't)
9.They must have stayed at home last night, didn't they (haven't/didn't)
10.You'd better have a day off so that you can look after your sick mother, hadn't you (won't/hadn't)
Ⅱ.用反意疑问句补全句子
1.Sarah had her washing machine repaired the day before yesterday, didn't she
2.He'd like to join our discussion, wouldn't he
3.They don't go to work on Sundays, do they
4.Don't make so much noise in public places, will you
5.Let us wait for you in the reading-room, will you
6.Come to have supper with us this evening, will/won't you
7.You must have studied English for three years, haven't you
8.Your mother dislikes listening to pop music, doesn't she
9.They know that he is from England, don't they
10.There used to be a tower here, usedn't there/didn't there
Ⅲ.运用本单元所学语法知识完成句子
1.健康比财富重要,是不是?
Health is more important than wealth, isn't it
2.为了保持健康,我们需要定期锻炼,对吗?
To keep healthy, we should work out regularly, shouldn't we
3.让我们去体育馆做些体操训练,好吗?
Let's go to gym to do gymnastics, shall we
4.体操训练能增强我们的力气,塑造我们优美的体形,是吗?
Gymnastics can build up our strength and make us have a graceful figure, can't they
5.但是锻炼需要巨大的决心,是吗?
However,exercise needs great determination, doesn't it
6.你认为我们不会跑完这次马拉松,是吗?
You don't think we can finish the marathon, do you
7.郎平是一个意志非常坚定的人,不是吗?
Lang Ping is a person with great determination, isn't she
8.这个交换生过去常常去汉语角,不是吗?
This exchange student used to go to the Chinese corner, didn't/usedn't he
层级二 素养能力提升
Ⅰ.阅读理解
Many of us suffer needlessly when it comes to our well-being or physical health, That's because we don't know how to keep a healthy lifestyle.If we learn how to keep healthy, our lives would be so much more enjoyable.
With so many places to find a fast meal, it is hard to keep control of your eating habits.We do need food to provide the energy for our bodies need, but it is our choices that help or harm us.From increasingly large burgers to fried chicken, we are attacked with endless quick meals.However, we must give our body what it needs to get healthy and not what our taste buds want.
The other key to keeping healthy is exercise.You don't have to be a gym rat, but you must develop some type of workout.It can be something as little as walking.Exercising just 30 minutes of your day is all you really need if you want to stay healthy.You can do as little as 3 to 4 days a week.
Our bodies are not strong enough to deal with endless stress.Endless stress can lead to a rise in blood pressure which increases your chance for a stroke or a heart attack.It also influences the blood cells that help fight infections.These weak cells leave you helpless against common colds, other illnesses, and medical conditions.Therefore, you should learn to relax yourself by spending some time every day chatting with your family, playing with your friends or just watching a film or listening to some soft music.
There is no big secret on how to keep healthy.If you take care of your body, it will do the same for you in return.It is best that you take every possible measure to lead a healthy lifestyle.Keep healthy by treating your body right.
[语篇解读] 本文是一篇说明文。文章主要从饮食、锻炼以及如何处理压力等方面提出了一些保持健康生活方式的建议。
1.Why do many people eat fast food according to the text
A.It is good for our health.
B.The price is very low.
C.There are lots of fast food restaurants.
D.People are unwilling to cook.
解析:C 细节理解题。根据第二段中“With so many places to find a fast meal, it is hard to keep control of your eating habits.”可知,因为有很多地方可以找到快餐,所以很多人难以控制饮食习惯而去吃快餐,即有很多快餐店,故选C项。
2.What should we do to keep healthy
A.Eat whatever we like.
B.Never go to the gym.
C.Spend time with your workmates.
D.Do exercise 3 or 4 days a week.
解析:D 细节理解题。根据第三段中“Exercising just 30 minutes of your day is all you really need if you want to stay healthy.You can do as little as 3 to 4 days a week.”可知,为了保持健康,每周锻炼3到4天就可以,故选D项。
3.What does the underlined word “infections” probably mean in paragraph 4
A.Fears.     B.Rights.
C.Illnesses. D.Wars.
解析:C 词义猜测题。根据第四段可知,这些脆弱的细胞会让你在面对普通感冒、其他疾病和医疗状况时无能为力,而前面提到压力会影响帮助抵抗感染的血细胞,所以这里的infections应该和illnesses意思相近,即疾病,故选C项。
4.What is the purpose of the text
A.To introduce the ways of spending time with family members.
B.To give some advice on keeping a healthy lifestyle.
C.To show the importance of having a strict diet.
D.To encourage people to listen to music.
解析:B 推理判断题。文章第一段指出很多人因为不知道如何保持健康的生活方式而受苦,接着从饮食、锻炼和缓解压力等方面给出了保持健康的建议,最后强调要通过正确对待身体来保持健康,所以文章的目的是就保持健康的生活方式给出一些建议,故选B项。
Ⅱ.阅读七选五
Is Exercise the Key to Better Health
We've all heard that regular exercise is vital for staying healthy.__1__ Research shows a clear answer: yes, especially if you mix up your activities to target different fitness areas.By doing so, you can keep your body in top shape and prevent health issues from arising.
·How exercise boosts heart and lung health.
__2__ If you do a balanced routine that includes cardio, strength training, and flexibility exercises, your body gets better at using oxygen.When you exercise regularly, your heart and lungs work more efficiently, pumping oxygen-rich blood to your muscles and organs.This can lead to a lower risk of heart disease and improved respiratory function.
· __3__
Lately, scientists have been exploring how physical activity affects our mental health.Wellness centers worldwide are now offering Mental Health Fitness Programs.These programs let people take part in exercises designed to enhance both physical and mental health.Regular exercise has been shown to greatly lower symptoms of depression and anxiety, leading to a better mood overall.It's like a natural antidepressant that doesn't come with negative side effects.
·How physical activity improves lifelong well-being.
Staying active is a basis for a high-quality life.Exercise not only maintains your physical health and manages your emotions but also enhances your overall well-being.From hiking to swimming, physical activities can reduce stress, lift your spirits, and give you the energy to fully engage in the things you love.By keeping fit, you're investing in a lifestyle that's filled with energy.__4__
While exercise is great, it's important to pay attention to your body and avoid pushing too hard, which can lead to injuries.__5__ This helps your body handle the workout and recover properly, ensuring you can continue to enjoy the benefits of exercise without interruption.In summary, making exercise a regular part of your life can lead to a happier, healthier you.
A.The influence of exercise on physical health.
B.But is it really the best solution to better health, as many experts suggest
C.The impact of exercise on mental health.
D.This active lifestyle is also marked by a sense of accomplishment and joy.
E.To stay safe and healthy, always warm up before you exercise and cool down afterward.
F.Another big plus of regular exercise is that it can lift your spirits.
G.Exercise strengthens your heart and lungs.
[语篇解读] 本文是一篇说明文。文章主要探讨了运动对于健康的重要性。
1.解析:B 根据空后内容可知,这是对空处的回答,也就是说空处为一个疑问句。选项B是一个疑问句,且该选项的“改善健康”与上文的“staying healthy”相呼应。故选B。
2.解析:G 下文提到运动如何增强心肺功能。选项G是下文内容的总结,与下文内容相符。故选G。
3.解析:C 空处为本段小标题,为本段主要内容。本段主要讲述的运动对心理健康的积极影响。选项C与本段内容相符,适合做本段小标题。故选C。
4.解析:D 上文提到通过运动保持健康能带来充满活力的生活方式。选项D进一步补充说明了这种生活方式的特点。故选D。
5.解析:E 上文讲的是运动时要注意避免受伤。选项E讲的是运动前后的注意事项,可以帮助避免受伤,与上文内容相符。故选E。
Ⅲ.语法填空
People from across the world go to Paris to watch the 2024 Summer Olympic Games. It is necessary 1.__________ (remember) the values that make this event so special. The Olympics have always been 2.__________ symbol of unity. This year's Olympics have also led us to admire the 3.__________ (achieve) of China's world record breaking swimmer Pan Zhanle.
In the final of the men's 100m freestyle at the 2024 Paris Olympics, Pan achieved an astonishing time of 46.40 seconds,4.__________ (break) the world record and winning the gold medal. This is the 5.__________ (nine) gold medal for the Chinese delegation (代表团) at this Olympics and it is the first time that a Chinese athlete 6.__________ (win) an Olympic championship in the men's 100m freestyle event. He has become 7.__________ (fast) man in the world at present and the most shining Asian star in the swimming pool. His success inspires more Chinese swimmers to pursue excellence continuously and win more honors for the country, 8.__________ will certainly help to enhance the international influence and competitiveness of Chinese swimming in the future.
After the competition, Pan Zhanle said that this gold medal is 9.__________ great importance to the country. Faced with the disregard and arrogance (傲慢) of foreign athletes, he responded with strength, 10.__________ (successful) winning the recognition of foreign audiences and athletes.
[语篇解读] 本文是一篇说明文。文章围绕 2024 巴黎奥运会,强调奥运团结价值,聚焦中国选手潘展乐获男子 100 米自由泳金牌破纪录的成就及其激励意义。
1.解析:to remember 考查非谓语动词。句中“It is necessary”为固定句型,It作形式主语,真正的主语需用动词不定式(to do),因此填 to remember。
2.解析:a 考查冠词。“symbol”为可数名词单数,此处表示泛指“一种团结的象征”,且symbol发音以辅音音素开头,故填不定冠词 a。
3.解析:achievement 考查名词。空格前有定冠词 “the”,需填名词形式。achieve的名词形式为achievement,结合语境“中国游泳运动员潘展乐的成就”,故填achievement。
4.解析:breaking 考查非谓语动词。句中已有谓语动词“achieved”,空格处需用非谓语动词作伴随状语。逻辑主语“Pan”与break为主动关系,故填现在分词 breaking。
5.解析:ninth 考查序数词。此处表示“第九枚金牌”,需用序数词。nine的序数词为ninth,故填ninth。
6.解析:has won 考查时态和主谓一致。句中“it is the first time that ...”为固定句型,that 从句需用现在完成时(have/has done),表示“迄今为止第一次做某事”。主语“a Chinese athlete”为第三人称单数,故填 has won。
7.解析:the fastest 考查形容词最高级。“the most shining”为形容词最高级,句中“and”提示前面也应该用最高级。
8.解析:which 考查定语从句。空格处引导非限制性定语从句,指代前文整个句子“His success inspires ...for the country”,且在从句中作主语,故填关系代词which。
9.解析:of 考查介词。“be of great importance”为固定搭配,相当于“be very important”,意为“非常重要”,故填of。
10.解析:successfully 考查副词。空格处需修饰动词“winning”,需用副词形式。“successful”的副词形式为successfully,故填successfully。