【期中考点培优】专题16 阅读理解-选择-2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优人教版(新起点)(含答案解析)

文档属性

名称 【期中考点培优】专题16 阅读理解-选择-2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优人教版(新起点)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 467.0KB
资源类型 试卷
版本资源 人教(新起点)
科目 英语
更新时间 2025-11-03 22:24:12

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优人教版(新起点)
专题16 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,选择正确的答案。
Dear Tom,
How are you I’m in Moscow. It is very cold with heavy snow. The temperature is around -5℃. People are having fun outdoors(在户外). They’re making snowmen in parks and having snowball fights. To stay warm, I’m staying at home with my family, and we are making cards together.
What’s the weather like in Beijing tomorrow If(如果) it’s sunny, you can go to the park and fly a kite or play football. But if there’s a strong wind, you can’t fly a kite. You can read books or see a film at home.
Lily
1.Where is Lily now ( )
A.Moscow. B.Beijing. C.London.
2.What is the weather like in Moscow ( )
A.Sunny and warm. B.Cold with heavy snow. C.Cloudy and windy.
3.What can Tom do in Beijing if it’s sunny tomorrow ( )
A.Stay at home and read books. B.See a film at home.
C.Go to the park and fly a kite or play football.
4.When there’s a strong wind in Beijing, which activity can’t Tom do ( )
A.Read books. B.Fly a kite. C.See a film.
5.What outdoor activities (活动) are people doing in Moscow when it’s cold ( )
A.Making snowmen and having snowball fights.
B.Swimming in the sea.
C.Flying kites on the beach.
阅读短文,选择正确的答案。
Tom went to the countryside (乡村). He was excited to find shapes in nature (大自然). He saw a pond. Its shape was like a big circle. Near the pond, there were stones. Some stones were rectangle, and some were square.
Then, he looked up at the mountains. They made a triangle shape. “Ouch!” He hit his knee on a stone, but he still kept looking for shapes. He found a long line of ants walking. “Hip, hip, hooray!” he shouted. It was so cool to see all these different shapes. He even thought the yummy honeycomb (蜂巢) in a tree might be made of little squares.
6.Where did Tom go ( )
A.To the city . B.To the beach .
C.To the countryside . D.To the mountain .
7.What shape was the pond ( )
A.Triangle . B.Rectangle . C.Circle . D.Square.
8.What shape were some of the stones ( )
A.Only rectangle . B.Only square .
C.Rectangle and square . D.Triangle .
9.What made a triangle shape ( )
A.The pond . B.The stones . C.The line of ants . D.The mountains .
10.What did Tom think the honeycomb might look like ( )
A.Triangles . B.Squares . C.Circles . D.Lines .
根据短文内容,选择最佳选项。
I went to Lianyungang with my parents last summer holiday. Let me tell you something about my trip. Lianyungang is a beautiful city with lots of beautiful places. And it is near the sea. Do you know the famous story of Monkey King In the story the Monkey King is very clever and strong. And he lives in the Huaguo Mountain. The Huaguo Mountain is one of the most beautiful places in Lianyungang. It is also one of the most beautiful mountains in China.
There are many buildings in the city. And most of the buildings look very tall and modern. There are big shops near the buildings. Many good restaurants are open day and night. I can see the wonderful sea and have delicious food there.
When the weather was fine and hot enough, my parents and I swam or played with fish in the sea. I liked the sea a lot because there is no sea in my hometown. The trip was really interesting. I hope I can go there again.
11.When did the writer visit Lianyungang ( )
A.Last winter holiday. B.Last summer holiday. C.Last week.
12.What does the underline (划线的) word “modern” mean in Chinese ( )
A.落后的 B.狭小的 C.现代的
13.Which of the following is TRUE about the Monkey King ( )
A.The Monkey King lives in a zoo. B.The Monkey King is very funny. C.The Monkey King is very clever and strong.
14.Which city may (可能) the writer come from ( )
A.Xi’an. B.Sanya. C.Lianyungang.
15.Which is the best title (标题) for the passage ( )
A.A trip to Lianyungang. B.Beautiful Lianyungang. C.Restaurants in Lianyungang.
阅读短文,选择填空。
Weifang is famous for the kites. There is a kite festival every year. Many foreign (外国的) people come here in spring. They can fly many beautiful kites. Nancy visited Weifang. She saw paper butterfly, dog, monkey and panda kites in the blue sky. She had lots of nice food and cool drinks. She had a good time there.
16.Weifang is famous for the ______. ( )
A.food B.foreign people C.kites
17.The kite festival is in every ______. ( )
A.summer B.spring C.autumn
18.Nancy didn’t see any paper ______ kites in the sky. ( )
A.dog B.lion C.monkey
19.What could Nancy do there ( )
A.She could have a lot of nice food and cool drinks.
B.She could see foreign people.
C.Both A and B.
20.How did Nancy feel there ( )
A.She had fun there. B.She was sad. C.She was tired.
根据短文内容,选择恰当的答案。
Dear Tony,
How are you in Alaska I’m travelling in China now. I’m going to have a busy weekend with my cousin John. On Saturday, we’ll visit the Great Wall. He tells me that the Great Wall is the longest wall in the world. It has a long history, too. In China, people say, “Who has never been to the Great Wall is not a true man.” We’re going to climb to the top. On Sunday, we will visit the hutong (胡同) in Beijing and enjoy some Chinese food there. There is a great Chinese restaurant called Quanjude (全聚德) on Wangfujing Street. We’re going to eat some Beijing Roast Duck. It’s far, so we will get there by subway. I think China is a great country. Hope you can come soon. Best wishes.
Yours, Jack
21.Where is Jack now He is in ________. ( )
A.Alaska B.Beijing
22.Where is Jack going on Saturday He will go to ________. ( )
A.Beijing hutong B.the Great Wall
23.The sentence “Who has never been to the Great Wall is not a true man.” means _________. ( )
A.不须天子长城 B.不到长城非好汉
24.How will they get to Quanjude ( )
A.By subway. B.By bus.
25.Which one is NOT true (正确的) ( )
A.Jack won’t eat Beijing Roast Duck. B.Jack likes China.
阅读短文,选择正确的答案。
Three-day Trip to Sanya
Date February 10th-February 12th
Price 4,500 for an adult: 2,500 for a child under the age of 12
Route February 10th, go to Sanya by plane from Shanghai We’re going to Dadonghai Bay after lunch. We can enjoy the clear blue sky and sea water, warm sunshine, soft wind, and fine sand. We can go for a walk or take a sunbath by the beach.
February 11th, Tropical Paradise Forest Park We’re going there by bus. There we can not only see many tropical plants and animals, but also enjoy folk art performances. It’s a great place for entertainment.
February 12th, Boundary Island and Monkey Island We’re going there by boat. We can dive into the deep water to watch beautiful coral reefs, feed birds and play with monkeys. We’re going back to Shanghai by plane at 9 p.m.
P.S. It’s 27℃~34℃. The sunlight can be strong. Don’t forget to bring sunscreen, swimsuit, light clothes and sunglasses.
26.When is Anna going to Sanya ( )
A.On February 10th. B.On February 11th. C.On February 12th.
27.What will the weather be like in Sanya ( )
A.It will be warm and rainy. B.It will be cold and windy. C.It will be hot and sunny.
28.Anna will go to Sanya by ______. ( )
A. B. C.
29.The correct touring route is “______”. ( )
A.Forest Park — Dadonghai Bay — Boundary Island and Monkey Island
B.Dadonghai Bay — Forest Park — Boundary Island and Monkey Island
C.Boundary Island and Monkey Island — Forest Park — Dadonghai Bay
30.If you go to Sanya, what are you going to do
Read and choose. 【回国后,Lingling和伙伴们分享她在London的喜闻乐见。】
Hello, friends! I’m Lingling. Last summer holiday I visited London with my friends. We stayed in London for seven days. London is in the south of England. It’s a big city and it’s very beautiful. We took lots of photo of London. We visited Big Ben, and the London Eye. I also visited my pen friend, Tom. He lives in London. I stayed with him for a day, and he told me many stories about the city. We had a lovely time there.
31.When did Lingling go to London ( )
A.Last weekend. B.Last summer holiday. C.Yesterday.
32.How many days did they stay in London ( )
A.They stayed in London for five days. B.They stayed in London for seven days. C.They stayed in London for a day.
33.Where is London ( )
A.In the east of England. B.In the north of England. C.In the south of England.
34.Where did they visit in London ( )
A.They visited Big Ben. B.They visit the London Eye. C.Both A and B.
35.Who is Lingling’s pen friend in London ( )
A.Tom. B.Mike. C.Lucy.
City walk这几年越来越流行,我们一起来了解一下。阅读短文,选择最佳答案。
People like to take a city walk now. What is a city walk It means people travel around a city on foot.
Some people don’t have a plan for a city walk. They just walk along the street with some friends. When they see a drink shop, they go and buy some drinks. When they see a museum, they go and have a look. After they come out, they turn to another street and keep on walking. People may (可能) find a very nice noodle shop, or they may buy a cute bag. These surprises often make people happy.
Some people make a plan for a city walk. They want to learn about the history (历史) of the city, so they go to some old streets and visit some old buildings. Some want to eat something delicious, so they walk to the restaurants and enjoy the food.
A city walk can help people learn about their city, and it’s good exercise, too. Please put on your sports shoes and take a city walk with your parents or friends at the weekend!
36.When people take a city walk, they ______. ( )
A.walk fast B.visit nice places C.don’t talk
37.The word “surprises” in the passage means ______. ( )
A.活动 B.惊喜 C.方法
38.The writer thinks a city walk can help people ______. ( )
A.stay healthy B.make friends C.clean the city
39.Which is the right structure (结构) of the passage ( )
A. B. C.
40.From the passage, we know that “______”. ( )
A.City walking is one of sports.
B.We should take a city walk every day.
C.Young people don’t like to take a city walk with their parents.
Bob还向同学介绍了每次出行前要做计划的重要性。请读下面的短文,选择最佳答案。
A lot of people like taking a trip with no plans. They think it is very exciting and has more fun. But in fact, it is not good. Making vacation plans is very important.
First, a vacation plan can make sure that everything goes well. If you visit a place but you don’t book a hotel, you may have no place to stay at night.
Second, you have lots of things to take with you for a vacation. You need to plan what things you have to buy and what things you need to put in bags. For example, you want to visit one place, but when you arrive at the airport, you forget to bring your plane ticket! You may be late for the plane.
Third, making a vacation plan can help you save a lot of money. No one wants to spend more money than they want to. If you surf the Internet before you go on a vacation, you may find some cheap plane tickets and hotel rooms.
Next time when you go on a vacation, try to write down some plans. They can help you have more fun in your vacation.
41.The writer thinks that taking a trip without (没有) plans is ______. ( )
A.interesting B.bad
42.Why do a lot of people like taking a trip with no plans ( )
A.They think it is very exciting and has more fun. B.They think it helps them save time.
43.______ can make sure that everything goes well during the vacation. ( )
A.Booking a cheap hotel room B.Making a vacation plan
44.What’s the meaning (意思) of “book” ( )
A.装修 B.预订
45.The passage mainly tells us ______. ( )
A.why we must make a vacation plan B.it’s important to have more fun
据 Binbin 和 Chen Jie的描述,选择正确选项。
Binbin: Last summer holiday, my family drove to Hangzhou. We visited the West Lake. The lake is very big and peaceful. There are many green trees and hills around it. In the lake, there are some old bridges and pretty little islands. Going on a boat on the lake was wonderful. It was so fun! The weather was very hot, but we were happy. What a great trip!
Chen Jie: Last summer holiday, my family went to the Crescent Moon Spring(月牙泉). It’s in the middle of a big desert (沙漠). At night, I saw millions of stars in the sky. They were so bright and beautiful. The most interesting thing was riding a camel (骆驼). The camel was tall and walked slowly. It was the first time for me to ride a camel. I felt a little afraid but very excited. What an amazing trip!
46.How did Binbin go to Hangzhou ( )
A.By train. B.By plane. C.By car.
47.What did Binbin do on the West Lake ( )
A.took a boat B.rode a camel C.drew pictures
48.Did Chen Jie ride a camel ( )
A.Yes, she did.
B.No, she was afraid.
C.Yes, she often rides camels.
49.Chen Jie took some pictures in the desert and picture _______ is one of them. ( )
A. B. C.
50.Where is the Crescent Moon Spring ( )
A.In Gansu province(省). B.In Henan province. C.In Zhejiang province.
阅读熊猫萌兰的信息卡,选择正确的答案 。
Name: Meng Lan
Birthday: July 4, 2015
Hometown: Sichuan
Favorite food: bamboo
Favorite sport: climbing trees
Color: When he was a baby, he was pink. But now he is black and white.
51.—How old is Meng Lan (现在的时间默认为2024年) ( )
—He’s ______.
A.4 B.7 C.9
52.When Meng Lan was a baby, he was ______. ( )
A.pink B.black and white C.white
53.Meng Lan lives in ______. ( )
A.Sichuan B.Beijing Zoo C.Fuzhou Zoo
54.What’s Meng Lan’s favorite food ( )
A.Ice cream. B.Fruits. C.Bamboo.
55.Meng Lan likes ______. ( )
A.climbing mountains B.climbing trees C.playing in the water
阅读短文,选择最佳答案。
Do you know farm animals Let’s get to know some of them together.
People keep pigs on farms for meat. Pigs like to stay in mud (泥浆) because it helps them to keep cool. Pigs live in the mud but they are very clean animals. Pigs are smarter than most dogs. Mother pigs can sing to their babies.
People keep sheep on farms for their meat and milk. Sheep are happy when they live together in a group. Sheep are very gentle animals so people like to keep them.
Cows give us the milk that we buy from the shops. People use milk to make ice cream and other kinds of food. Cows like to eat grass. Cows can drink a lot of water in one day.
Horses are working animals that live and work on farms. ___▲___ You can see people ride them in the shows or at the races.
People keep chickens on farms for their eggs and meat. A female (母的) chicken is called a hen and a male (公的) chicken is called a rooster. Roosters can wake up the farmers every morning by saying “cock-a-doodle-doo”.
56.What does the underlined word “gentle” in Paragraph 3 mean in Chinese ( )
A.淘气的 B.顽皮的 C.古怪的 D.温和的
57.Which of the following can be put back into the blank “▲” ( )
A.People also ride horses for fun. B.Horses only like to eat grass.
C.Horses are beautiful animals. D.Horses are not good with people.
58.What can we learn from the passage ( )
A.Pigs are dirty animals that live in mud.
B.Cows like to eat grass and don’t drink water in one day.
C.Sheep are happy to live in groups.
D.Female chickens greet farmers by saying “cock-a-doodle-doo”.
59.Which animals are not mentioned(提到) ( )
A.Sheep. B.Pigs. C.Roosters. D.Dogs.
阅读选择,选择最恰当的答案。
Hello, let me tell you about the Chinese year. Each Chinese year has an animal name. We may call (称呼) it the Year of the Snake, the Year of the Monkey or the Year of the Pig. The year of 2024, we also call it the Year of the Dragon.
We have 12 Chinese zodiac animal signs (生肖). Each animal represents (代表) a year. There is a cycle (循环). The 12 animal signs are: rabbit, snake, horse, sheep, monkey, dog, pig and so on. The first one is the rat. The last one is the pig. The animal names help people remember (记住) the years. People say the zodiac animal of the year can decide what you are like.
The tigers are good leaders. The rabbits are quiet. The horses and dogs are friendly. Haha! It’s fun. Do you think so
60.Each Chinese year has ______. ( )
A.a snake B.a cycle C.an animal name
61.The year of 2024 is the Year of the ______. ( )
A.Pig B.Dragon C.Monkey
62.The animal names help people ______. ( )
A.get the animal B.have a happy year C.remember the year
63.The underlined word “leaders” means “______” in Chinese. ( )
A.领导 B.向导 C.老师
64.From the passage (文章) we know ______. ( )
A.there are 14 zodiac signs of animals B.the tigers are friendly C.the writer (作者) thinks it’s fun
阅读短文,选择正确的答案。
Many people have pets at home. A cute hamster is a small pet. It has a short neck and can climb fast. Some boys and girls like to talk to their hamsters.
Horses can also be pets, but they are big and strong. Elephants are too heavy to be pets. Sheep and cows live on farms, not usually as pets. If you want a pet, you may choose a small animal like a hamster. It’s easy to take care of and always looks so cute!
65.What is a small pet ( )
A.An elephant . B.A horse . C.A hamster . D.A cow .
66.What can a hamster do ( )
A.Swim fast . B.Climb fast . C.Run very slow ly. D.Fly high .
67.Are elephants good as pets ( )
A.Yes, they are small . B.Yes, they are cute .
C.No, they are too heavy . D.No, they are too fast .
68.Where do sheep usually live ( )
A.At home as pets . B.In the sky . C.On farms . D.In the zoo .
69.Why do people like hamsters as pets ( )
A.Because they are big . B.Because they are strong .
C.Because they are heavy . D.Because they are cute and easy to care for .
阅读短文,选择最佳答案。
Can dolphins (海豚) talk Maybe they can’t talk with words, but they talk with sounds. They show their feelings with sounds. We call a group of fish a “school”. They don’t study, but they travel (旅行) together. Dolphins are not fish, but they swim together too. Dolphins talk with other dolphins when they are happy or sad or afraid. They say “welcome” when a dolphin comes back to the “school”. They talk when they play. They make many sounds under the water. People cannot hear these sounds because the sounds are very, very high.
People get the sound and study them. Sometimes people catch dolphins for a large aquarium (a big zoo for the fish and other water animals). People can watch the dolphins in a show. Dolphins don’t like to go away from their “school” in an aquarium. There are many stories about dolphins. They help people. Sometimes they save (救) people.
70.Dolphins can talk with _____. ( )
A.sounds B.words C.feelings
71.A group of fish is a “school”. Why ( )
A.Because the fish can study together.
B.Because the fish can go to “school” together.
C.Because the fish can go to many places together.
72.What does the word “aquarium” mean in Chinese ( )
A.马戏团 B.海洋馆 C.展览馆
73.People can’t hear dolphins’ sounds because _____.
A.the sounds are too high B.dolphins can’t talk C.dolphins don’t like people
74.Which is NOT true ( )
A.Dolphins want to go away from their “school”.
B.Dolphins sometimes save people.
C.People can watch dolphins in an aquarium.
阅读短文,选择最佳答案。
Dinosaurs (恐龙) in Ice Age III (冰河世纪三)
Do you know “Ice Age III” It is a very good film for children (孩子们). It has many dinosaurs (恐龙) in this film. Dinosaur T is a mother dinosaur. She has three baby dinosaurs. She loves her babies very much. She eats meat. She is nice and friendly. Dinosaur X can fly. He eats fish and lives near lakes. He is not very big but he always helps others (他人). Dinosaur R is very bad. He is very big. He has sharp (尖锐的) teeth. His claws are sharp, too. He likes eating meat. He can run very fast, but he can not fly or swim.
75.Dinosaur T is a ______ dinosaur. ( )
A.father B.mother C.baby
76.Dinosaur T has ______ baby dinosaurs. ( )
A.one B.two C.three
77.What does Dinosaur X like eating ( )
A.He likes eating fish. B.He likes eating meat. C.He likes eating fruit.
78.In “Ice Age III”, which (哪个) dinosaur is bad ( )
A.Dinosaur T. B.Dinosaur X. C.Dinosaur R.
79.What does “claws”mean (意思是) ( )
A.爪子 B.脚趾 C.尾翼
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案与试题解析
1.A 2.B 3.C 4.B 5.A
【导语】本文主要讲述的是Lily在莫斯科的寒冷雪天给Tom写信,描述当地人们在户外玩雪,同时询问北京的天气并建议Tom根据天气选择不同的活动。
1.句意:莉莉现在在哪里?A莫斯科。B北京。C伦敦。根据句子“I’m in Moscow.”,可知莉莉在莫斯科,故选A。
2.句意:莫斯科的天气怎么样?A阳光明媚,温暖宜人。B下着大雪,天气很冷。C多云有风。根据句子“It is very cold with heavy snow.”,可知莫斯科的天气下着大雪,很冷,故选B。
3.句意:如果明天天气晴朗,汤姆在北京能做什么?A呆在家里看书。B在家看电影。C去公园放风筝或者踢足球。根据句子“ If it’s sunny, you can go to the park and fly a kite or play football.”,可知如果天气晴朗,汤姆可以去公园放风筝或踢足球,故选C。
4.句意:当北京有大风时,汤姆不能做什么活动?A看书。B放风筝。C看电影。根据句子“But if there’s a strong wind, you can’t fly a kite.”,可知大风时汤姆不能放风筝,故选B。
5.句意:冷的时候人们在莫斯科做什么户外活动?A堆雪人,打雪仗。B在海里游泳。C在沙滩上放风筝。根据句子“They’re making snowmen in parks and having snowball fights.”,可知冷的时候人们在莫斯科堆雪人和打雪仗,故选A。
6.C 7.C 8.C 9.D 10.B
【导语】本文主要描述了乡村景物的不同的形状。
6.句意:汤姆去了哪里?A去城市。B去海滩。C去乡村。D去山上。根据文中“Tom went to the countryside (乡村).”可知汤姆去了乡村,故选C。
7.句意:池塘是什么形状的?A三角形。B长方形。C圆形。D正方形。根据文中“He saw a pond. Its shape was like a big circle.”可知池塘是圆形的,故选C。
8.句意:石头中有一些是什么形状的?A只有长方形。B只有正方形。C长方形和正方形。D三角形。根据文中“Some stones were rectangle, and some were square. ”可知石头中有一些是长方形的,还有一些是正方形的,故选C。
9.句意:什么组成了三角形?A池塘。B石头。C蚂蚁队伍。D山。根据文中“Then, he looked up at the mountains. They made a triangle shape.”可知山组成了三角形,故选D。
10.句意:汤姆认为蜂巢可能像什么?A三角形。B正方形。C圆形。D线。根据文中“He even thought the yummy honeycomb (蜂巢) in a tree might be made of little squares. ”可知汤姆认为蜂巢是正方形组成的,故选B。
11.B 12.C 13.C 14.A 15.A
【导语】本文讲了去连云港旅游的事情。
11.句意:作者什么时候参观的连云港?A去年寒假。B去年暑假。C上周。根据“I went to Lianyungang with my parents last summer holiday.”,可知是去年暑假,故选B。
12.句意:划线单词“modern”的中文意思是什么?根据短文语境可知意思是现代的,故选C。
13.句意:关于美猴王,以下哪一项是正确的?A美猴王住在动物园里。B美猴王很有趣。C美猴王非常聪明强壮。根据“In the story the Monkey King is very clever and strong.”,可知美猴王非常聪明强壮,故选C。
14.句意:作者可能来自哪个城市?A西安。B三亚。C连云港。根据“I liked the sea a lot because there is no sea in my hometown.”,可知可能来自西安,故选A。
15.句意:哪一个是这篇文章最好的标题?A去连云港的旅游。B漂亮的连云港。C连云港的餐馆。根据全文可知讲的是去连云港的旅游,故选A。
16.C 17.B 18.B 19.C 20.A
【导语】本文讲了潍坊以风筝闻名及南茜参观潍坊,在潍坊看到的风筝。
16.句意:潍坊以______而闻名。A食物,B外国人,C风筝,根据“Weifang is famous for the kites.”,可知以风筝而闻名,故选C。
17.句意:风筝节在每年______举行。A夏天,B春天,C秋天,根据“There is a kite festival every year. Many foreign (外国的) people come here in spring.”,可知在每年春天举行,故选B。
18.句意:南茜在天空中没看到纸_____风筝。A狗,B狮子,C猴子,根据“She saw paper butterfly, dog, monkey and panda kites in the blue sky.”,可知没看到纸狮子风筝,故选B。
19.句意:南茜能在那里做什么?A她可以吃很多美味的食物和冷饮。B她能看到外国人。根据“Many foreign (外国的) people come here in spring. She had lots of nice food and cool drinks.”,可知南茜能在那里吃很多美味的食物和冷饮以及能看到外国人,故选C。
20.句意:南茜在那里感觉如何?A她在那里玩得很开心。B她很伤心。C她累了。根据“She had a good time there.”,可知玩得很开心,故选A。
21.B 22.B 23.B 24.A 25.A
【导语】本文写杰克写信告诉托尼他们周末的旅行行程。
21.句意:杰克现在在哪?他是在______。A阿拉斯加,B北京,根据“On Saturday, we’ll visit the Great Wall.”和“On Sunday, we will visit the hutong (胡同) in Beijing and enjoy some Chinese food there. ”,可知杰克是在北京,故选B。
22.句意:周六杰克将要去哪?他将去______。A北京胡同,B长城,根据“On Saturday, we’ll visit the Great Wall.”,可知周六杰克他们将要去参观长城,故选B。
23.句意:句子“Who has never been to the Great Wall is not a true man.”的意思是______。句子“Who has never been to the Great Wall is not a true man.”的中文意思是不到长城非好汉。故选B。
24.句意:他们将怎样去全聚德?A乘地铁。B乘公交。根据“There is a great Chinese restaurant called Quanjude (全聚德) on Wangfujing Street. We’re going to eat some Beijing Roast Duck. It’s far, so we will get there by subway.”,可知他们将乘地铁去全聚德,故选A。
25.句意:哪一个不正确?A杰克将不吃北京烤鸭。B杰克喜欢中国。根据“We’re going to eat some Beijing Roast Duck.”,可知杰克他们将去吃北京烤鸭,选项A与短文内容不符,故选A。
26.A 27.C 28.B 29.B 30.I am going to swim in the sea.
【导语】本文通过表格的形式介绍了三亚三日游的日期,价格,路线及注意事项。
26.句意:安娜什么时候去三亚?A. 2月10日。B. 2月11日。C. 2月12日。根据“February 10th, go to Sanya by plane from Shanghai 2月10日,从上海坐飞机去三亚”,可知A选项符合题意,故选A。
27.句意:三亚的天气将会怎么样?A天气将会温暖多雨。B天气将会寒冷多风。C天气将会炎热晴朗。根据“It’s 27℃~34℃. The sunlight can be strong.气温是27℃~34℃。阳光会很强烈。”可知C选项符合题意,故选C。
28.句意:安娜将乘坐_____去三亚。A轮船,B飞机,C高铁。根据“February 10th, go to Sanya by plane from Shanghai 2月10日,从上海坐飞机去三亚”,可知B选项符合题意,故选B。
29.句意:正确的旅游路线是“______”。A森林公园—大东海湾—分界岛和猴岛,B大东海湾—森林公园—分界岛和猴岛,C分界岛和猴岛—森林公园—大东海湾。根据“February 10th, go to Sanya by plane from Shanghai 2月10日,从上海坐飞机去三亚”,“We’re going to Dadonghai Bay after lunch.午饭后我们要去大东海湾。 ”,“February 11th, Tropical Paradise Forest Park 2月11日,热带天堂森林公园”,“February 12th, Boundary Island and Monkey Island 2月12日,岛和猴岛”,可知B选项符合题意,故选B。
30.句意:如果你去三亚,你打算做什么?可以回答我打算去海里游泳。I am going to swim in the sea. 答案不唯一,故答案为I am going to swim in the sea.
31.B 32.B 33.C 34.C 35.A
【导语】本文主要介绍玲玲在伦敦的所见所闻。
31.句意:玲玲什么时候去的伦敦?A上周末。B去年暑假。C昨天。根据“Last summer holiday I visited London with my friends.”可知是去年暑假去的,故选B。
32.句意:他们在伦敦待了多少天?A他们在伦敦待了五天。B他们在伦敦待了七天。C他们在伦敦待了一天。根据“We stayed in London for seven days.”可知是七天,故选B。
33.句意:伦敦在哪里?A在英格兰的东部。B在英格兰的北部。C在英格兰的南部。根据“London is in the south of England.”可知在英格兰的南部,故选C。
34.句意:他们参观了伦敦哪里?A他们参观了大本钟。B他们参观了伦敦眼。C A和B都是。根据“We visited Big Ben, and the London Eye.”可知参观了大本钟和伦敦眼,故选C。
35.句意:谁是玲玲在伦敦的笔友?A汤姆。B迈克。C露西。根据“I also visited my pen friend, Tom.”可知是汤姆,故选A。
36.B 37.B 38.A 39.C 40.A
【导语】本文主要介绍了城市徒步。
36.句意:当人们进行城市徒步的时候,他们参观好的地方。A走得快,B参观好的地方,C不说话,根据“When they see a drink shop, they go and buy some drinks. When they see a museum, they go and have a look. After they come out, they turn to another street and keep on walking. People may (可能) find a very nice noodle shop, or they may buy a cute bag.”可知当人们进行城市徒步的时候,他们参观好的地方,故选B。
37.句意:单词“surprises”在文章的意思是惊喜。根据“When they see a drink shop, they go and buy some drinks. When they see a museum, they go and have a look. After they come out, they turn to another street and keep on walking. People may (可能) find a very nice noodle shop, or they may buy a cute bag. These surprises often make people happy.”可知人们在城市徒步的时候,可能会发现一些有趣的地方,这是一些惊喜,这些惊喜会让他们开心,surprise意思是惊喜,故选B。
38.句意:作者认为城市徒步可以帮助人们保持健康。A保持健康,B交朋友,C清洁城市,根据“A city walk can help people learn about their city, and it’s good exercise, too.”可知作者认为城市徒步可以帮助人们锻炼,保持健康,故选A。
39.句意:文章的正确结构为哪个?文章结构是“引入(第1段)—两种不同情况(第2、3段)—总结(第4段)”,符合C图示的总—分—总结构。故选C。
40.句意:从这篇文章中,我们知道城市徒步是一种运动。A城市徒步是一种运动。B我们应该每天进行城市徒步。C年轻人不喜欢和他们的父母进行城市徒步。根据“A city walk can help people learn about their city, and it’s good exercise, too. Please put on your sports shoes and take a city walk with your parents or friends at the weekend!”可知城市徒步是一种运动。A符合题意,故选A。
41.B 42.A 43.B 44.B 45.A
【导语】本文主要写了为什么要制定假期计划。
41.句意:作者认为没有计划的旅行是_______。A有趣的,B不好的。根据文中句子“But in fact, it is not good.”可知作者认为没有计划的旅行是不好的,故选B。
42.句意:为什么很多人喜欢没有计划的旅行?A他们认为这很刺激,更有趣。B他们认为这有助于节省时间。根据文中句子“A lot of people like taking a trip with no plans. They think it is very exciting and has more fun.”可知很多人喜欢无计划旅行是因为他们认为这很刺激,更有趣,故选A。
43.句意:________可以确保假期中一切顺利。A预订一个便宜的酒店房间,B制定假期计划。根据文中句子“First, a vacation plan can make sure that everything goes well.”可知假期计划可以确保一切顺利。故选B。
44.句意:“book”的意思是什么?根据文中句子“If you visit a place but you don’t book a hotel, you may have no place to stay at night.”可知去一个地方如果不预订酒店,晚上可能没地方住,所以book是预订的意思,故选B。
45.句意:文章主要告诉我们_______。A为什么我们必须制定一个假期计划,B拥有更多乐趣是很重要的。根据文中句子“But in fact, it is not good. Making vacation plans is very important.”可知文章主要告诉我们为什么必须制定假期计划,故选A。
46.C 47.A 48.A 49.C 50.A
【导语】本文主要介绍彬彬和陈洁去年暑假的活动。
46.句意:彬彬怎样去的杭州?A乘火车。B坐飞机。C坐车。根据“Last summer holiday, my family drove to Hangzhou.”可知是坐车去的,故选C。
47.句意:彬彬在西湖做什么了?A乘船,B骑骆驼,C画画。根据“Going on a boat on the lake was wonderful.”可知是乘船了,故选A。
48.句意:陈洁骑骆驼了吗?A是的,她骑骆驼了。B不,她害怕。C是的,她经常骑骆驼。根据“It was the first time for me to ride a camel.”可知是第一次骑骆驼了,故选A。
49.句意:照片____是陈洁在沙漠里拍的很多照片中的一张。根据“The most interesting thing was riding a camel (骆驼).”可知带骆驼的这张是沙漠中的,故选C。
50.句意:月牙泉在哪里?A在甘肃省。B在河南省。C在浙江省。根据常识可知是在甘肃省,故选A。
51.C 52.A 53.B 54.C 55.B
【导语】本文讲了熊猫萌兰。
51.句意:—萌兰多大?—他______岁。根据“Birthday: July 4, 2015”及括号内的提示,可知他9岁,故选C。
52.句意:萌兰小时候,他是_______。A粉红色的,B黑色和白色的,C白色的,根据“Color: When he was a baby, he was pink.”,可知小时候是粉红色的,故选A。
53.句意:萌兰住在______。A四川,B北京动物园,C福州动物园,根据“Now I live in Beijing Zoo.”,可知住在北京动物园,故选B。
54.句意:萌兰最喜欢的食物是什么?A冰淇淋。B水果。C竹子。根据“Favorite food: bamboo”,可知最喜欢的食物是竹子,故选C。
55.句意:萌兰喜欢_______。A爬山,B爬树,C在水里玩,根据“Favorite sport: climbing trees”,可知喜欢爬树,故选B。
56.D 57.A 58.C 59.D
【导语】本文主要介绍农场里的动物。
56.句意:第三段画线单词“gentle”的汉语意思是什么?根据“Sheep are very gentle animals so people like to keep them.”可知羊是很温和的动物,故选D。
57.句意:以下哪一个能放回空白的“▲”内?A人们也骑马娱乐。B马只喜欢吃草。C马是漂亮的动物。D马对人不友好。根据“You can see people ride them in the shows or at the races.”可知是人们骑马,故选A。
58.句意:我们可以从短文中学到什么?A猪是生活在泥里的脏的动物。B牛在一天里喜欢吃草不喜欢喝水。C羊喜欢成群生活。D母鸡向农民打招呼时说“咯咯哒”。根据“Pigs live in the mud but they are very clean animals.”可知猪生活在泥里但是是干净的动物,排除A;根据“Cows can drink a lot of water in one day.”可知牛一天能喝很多水,排除B;根据“Sheep are happy when they live together in a group.”可知羊喜欢成群生活。根据“Roosters can wake up the farmers every morning by saying “cock-a-doodle-doo”.”可知是公鸡叫醒农民,排除D;故选C。
59.句意:没有提到哪种动物?A羊。B猪。C公鸡。D狗。根据文章内容可知提到了猪,羊,牛,马,鸡,没有提到狗,故选D。
60.C 61.B 62.C 63.A 64.C
【导语】本文主要介绍了中国的生肖年。
60.句意:每个中国年都有___。A一条蛇,B一个循环,C一个动物名字。根据“Each Chinese year has an animal name.”,可知每个中国年都有一个动物名字,故选C。
61.句意:2024年是___年。A猪,B龙,C猴子。根据“The year of 2024, we also call it the Year of the Dragon.”,可知2024年是龙年,故选B。
62.句意:动物名称帮助人们___。A得到动物,B拥有快乐的一年,C记住年份。根据“The animal names help people remember(记住)the years.”,可知动物名称能帮助人们记住年份,故选C。
63.句意:划线单词“leader”的中文意思是___。根据“The tigers are good leaders.”,可知该处是领导的意思,故选A。
64.句意:从文章中我们知道___。A有14个动物生肖,B老虎很友好,C作者认为这很有趣。根据“Haha! It’s fun.”,可知作者觉得这很有趣,故选C。
65.C 66.B 67.C 68.C 69.D
【导语】本文主要介绍宠物。
65.句意:什么是一个小宠物。A一头大象。B一匹马。C一个仓鼠。D一头牛。根据“A cute hamster is a small pet.”可知仓鼠是,故选C。
66.句意:仓鼠会做什么?A快游。B快爬。C跑的很慢。D高飞。根据“It has a short neck and can climb fast.”可知能快爬,故选B。
67.句意:大象作为宠物是好的吗?A是的,它们是小的。B是的,它们是可爱的。C不,它们太重了。D不,它们很快。根据“Elephants are too heavy to be pets.”可知太重了,故选C。
68.句意:羊通常住在哪里?A作为宠物在家里。B在空中。C在农场。D在动物园里。根据“Sheep and cows live on farms, not usually as pets.”可知是在农场里,故选C。
69.句意:为什么人们喜欢仓鼠作为宠物?A因为它们是大的。B因为它们是强壮的。C因为它们是重的。D因为它们是可爱的并且很容易照料。根据“It’s easy to take care of and always looks so cute!”可知是容易照料并很可爱,故选D。
70.A 71.C 72.B 73.A 74.A
【导语】本文介绍了海豚如何通过声音交流、它们的群体行为(被称为“school”),以及它们与人类的关系,包括被饲养在水族馆和帮助人类的故事。
70.句意:海豚可以用______交流。A声音,B词语,C情感。根据“Maybe they can’t talk with words, but they talk with sounds”可知它们用声音交流,故选A。
71.句意:一群鱼被称为“school”。为什么?A因为鱼可以一起学习。B因为鱼可以一起去“学校”。C因为鱼可以一起去很多地方。根据“They don’t study, but they travel together.”可知它们不学习,但一起旅行,即一起去很多地方,故选C。
72.句意:“aquarium”这个词在中文里是什么意思?A马戏团。B海洋馆。C展览馆。根据“Sometimes people catch dolphins for a large aquarium (a big zoo for the fish and other water animals). ”可知是饲养鱼类和其他水生动物的大型动物园,即海洋馆,故选B。
73.句意:人们听不到海豚的声音是因为______。A声音太高了,B海豚不会说话,C海豚不喜欢人类。根据“People cannot hear these sounds because the sounds are very, very high.”可知是因为声音太高,故选A。
74.句意:哪一项是不正确的?A海豚想离开它们的“学校”。B海豚有时会救人。C人们可以在水族馆里观看海豚。根据“Dolphins don’t like to go away from their ‘school’ in an aquarium.”可知海豚不喜欢离开它们的群体,故A项表述错误,故选A。
75.B 76.C 77.A 78.C 79.A
【导语】本文主要介绍冰河世纪三里的恐龙。
75.句意:恐龙T是一个恐龙____。A爸爸,B妈妈,C宝宝。根据“Dinosaur T is a mother dinosaur.”可知是一个恐龙妈妈,故选B。
76.句意:恐龙T有___恐龙宝宝。A一个,B两个,C三个。根据“She has three baby dinosaurs.”可知有三个恐龙宝宝,故选C。
77.句意:恐龙X喜欢吃什么?A他喜欢吃鱼。B他喜欢吃肉。C他喜欢吃水果。根据“Dinosaur X can fly. He eats fish and lives near lakes.”可知喜欢吃鱼,故选A。
78.句意:在“冰河世纪三”,哪个恐龙是不好的?A恐龙T。B恐龙X。C恐龙R。根据“Dinosaur R is very bad.”可知恐龙R是不好的,故选C。
79.句意:“claws”意思是什么?根据“His claws are sharp, too.”可知爪子是尖锐的,故选A。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录