/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期中复习考点培优人教版(新起点)
专题17 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
【新语篇·文化意识】 接下来,美术老师介绍了中国不同区域的季节,阅读短文,完成下列各题。
Seasons in Different Parts of China
In China, the seasons are different in the north and south. In Harbin, winter is very cold with lots of snow. People ski and make ice lanterns (冰灯). In Guangzhou, winter is warm, and people wear light clothes (薄衣服). In Kunming, the weather is like spring all year round. It’s called (它被称为) the “Spring City”. In Lhasa, summer is cool, and winter is very cold, too.
1.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) Harbin has a cold winter with lots of snow. ( )
(2) In Guangzhou, winter is very cold. ( )
(3) Kunming is called the “Spring City” because it’s warm all year. ( )
(4) In China, the seasons are the same in the north and south. ( )
2.If you could visit one city in China, which would you choose (如果你能参观中国的一个城市,你会选择哪一个?)Why
阅读短文,完成任务。
Monday, June 23 Dear Tom. How are you I am fine. We are having fun in Beijing. It is sunny. We are visiting the Palace Museum. The palace is red and yellow. It’s about six hundred years old. It’s not far from Tian’anmen Square. Tian’anmen Square is very big. There are many people in Beijing. They are busy. I miss you. Love, Danny Tom Smith 517 Green Road Canberra, Australia
3.根据明信片内容填单词,补全所缺内容。
(1) Danny wants to send this postcard to .
(2) The weather was .
(3) Danny went to .
4.根据明信片内容,回答下列问题。
(1) What colour is the Palace Museum
(2) How old is the Palace Museum
Read and answer. (Daming正在校园电视台中主持Cities in China栏目,请阅读并回答问题。)
Harbin is a beautiful city in the north of China. Every year, there is a fantastic activity in this city: The Ice and Snow Festival. It is from December to February(二月). During the festival, people can enjoy thousands of ice and snow sculptures(冰雕). There are castles(城堡), animals and cartoon figures(人物) with colorful lights. People can also enjoy sports. Ice-skating and snow sliding are very popular. Harbin is a famous city, too. On February 7, 2025, the 9th Asian Winter Games(第九届亚洲冬季运动会) opened in this city. About 12,000 sports players came from different countries. And there were 81 sports events during this Winter Games. The short-track speed skating(短道速滑) was one of the sports. The players skated on the ice very fast. Ice hockey(冰球) was another sport. The players played hard on the ice to win the game. Good teamwork was important to the curling(冰壶) sport. All the players watched very carefully at first. Then they worked together to make the 16 stones go to the right place on the ice. The winter in Harbin is cold but people here are warm-hearted (A). They welcome you with a smile and will help you at any time!
5.Read and fill in the blanks. (根据短文填空,每空一词。)
(1) Harbin is in the north of China. It is a and city.
(2) (A)处画线单词warm-hearted的意思是 。
6.Read and answer. (根据短文回答问题。)
(1) What can people enjoy during the Ice and Snow Festival
(2) When did the 9th Asian Winter Games open
(3) How did players do a good teamwork during the curling sport
(4) Do you like Harbin And why
若问古今兴废事,请君只看洛阳城。请阅读洛阳的小朋友Chenchen对家乡的介绍,按要求完成题目。
My hometown Luoyang is in the west of Henan and also in the central part of China. Luoyang is one of the four ancient capitals(古都) of China. It is also the capital of peonies. There are many famous places of interest here, such as Luoyang Museum, White Horse Temple, Laojun Mountain and Longmen Grottoes.
Now many things in Louoyang are different from the past. There are lots of buses and taxis. And it is also very convenient(方便的) for you to visit our city by subway. Many people take it to Luoyi Ancient City. They take lots of beautiful photos in Hanfu there. What’s more, the local food in Luoyang is also worth trying. Luoyang is famous for different kinds of soup. There is beef soup, tofu soup, mutton soup, donkey soup and so on. Besides(此外), Peony Cake, Hutu noodles and Luoyang Water Banquet(洛阳水席) are also delicious.
If you come to Luoyang, I’m sure you will have a wonderful time.
7.根据短文内容,完成思维导图。
(1)
(2)
(3)
8.根据短文内容,判断正(T)误(F)。
(1) Luoyang is the capital of China. ( )
(2) People can wear Hanfu and take photos in Luoyi Ancient City. ( )
Mike有写日记的好习惯,请阅读Mike的旅行日记,完成相应任务。
Sunday, July 2nd
I had a trip from July 1st to 2nd. During the journey, I visited the Huizhou West Lake. It has a long history. Su Shi, a poet in the Northern Song dynasty, wrote poems to praise the West Lake. Now there are “six Lakes and nine Bridges and eighteen Scenes” for people to visit. During the day, the West Lake has all kinds of beautiful scenery. And during the night, it’s as beautiful as wearing a gorgeous(华丽的) coat. I went boating on the lake. There were many birds flying above the lake. I took many pictures of the beautiful scenery. What an interesting journey!
9.根据短文,选择正确答案。
(1) When did Mike start his trip ( )
A.On July 1st. B.On July 2nd. C. From July 1st to 2nd.
(2) Where did Mike go during his trip ( )
A.To the Luofu Mountain. B.To the Honghua Lake. C. To the Huizhou West Lake.
(3) What’s the meaning of “praise” ( )
A. 享受 B.称赞 C. 自豪
10.根据短文,回答以下问题。
(1) What did Mike do during the trip
(2) How do you think of Huizhou West Lake
Jack在旅途中认识了一位特殊的好朋友Anna。阅读Anna的旅行历程,完成下列各题。
11.根据Anna的旅行历程,将图片放到相应的文段中。
I’m Anna. I’m a little dandelion (蒲公英). I want to find a good place to grow up. Please come with me to see the world.
Now, I’m in the Netherlands. It’s often windy. I don’t like it. Let’s go to the next place.
Wow, it’s -52℃. It’s cold and snowy. I don’t like the Arctic. Let’s go to the next place.
I’m in North Africa. It’s 45℃ . It’s too hot. It seldom (很少) rains. I can’t stay here. Let’s go to the next place.
Look! It’s a beautiful city. It’s warm and sunny. I like the weather. There are many springs (泉) here. I want to live here.
A. B. C. D.
12.根据Anna的旅行历程,完成句子。
(1) It’s in the Netherlands.
(2) It’s and in the Arctic.
(3) It’s in North Africa.
(4) The little dandelion likes and weather.
阅读理解。
February 9th Sunday sunny
I went to Hainan with my family over the winter holiday. It was a big and beautiful island. The weather there was warm and sunny, even in winter. Hainan is far from my home, so we went there by train.
The first day we went swimming and took a lot of pictures. The beaches were full of people. And I had to use sunscreen, because I didn’t want to be hurt by the strong sunlight. The next day we went camping by the lake. We also ate delicious food in the restaurant. There were many kinds of seafood. They were all fresh.
It was an unforgettable (难以忘怀的) trip. I think Hainan is a nice place to spend a vacation.
13.根据短文内容,选择正确答案。
(1) The passage is ______. ( )
A.a diary B.a letter C. an email
(2) Which word in the second paragraph means 防晒霜 ( )
A.sunlight B.sunscreen C. full
(3) What did they do in Hainan (多选) ( )
A. B.C. D.E. F.
14.根据短文内容,回答问题。
(1) How did they go to Hainan
(2) What did they do on the second day
(3) Did they enjoy their trip
Amy一家去广州动物园游玩。阅读短文,完成下列任务。
Welcome to Guangzhou Zoo! Hello, friends. Please come and see! Here are many kinds of animals in Guangzhou Zoo.
The elephants and tigers from Africa (非洲) are coming! How big they are! Oh, look! The bears and the monkeys from China are waiting for you, too. The lovely dogs from Australia are also here. The giraffes from Zambia (赞比亚) are looking down at you! Pandas are very cute! Haha!
Welcome to the zoo together!
Tickets (门票) Opening time
Adults (成年人): $2.00 9:00 a.m. -4:00 p.m.
Children: Over (超过) 12: $1.00 except (除……外) Friday
Under 12: Free (免票) 10:00 a.m. -3:00 p.m.
Keep the zoo clean! Don’t touch, give food to or go near the animals.
15.根据短文内容,选出最佳答案。
(1) How many kinds of animals are talked about in the passage (文章) ( )
A.Five. B.Six. C. Seven.
(2) Now Mr. Smith is in the zoo with his two sons. One is 14 years old and the other one is 10 years old. How much are the tickets in total (总共) ( )
A.$4.00. B.$2.00. C. $3.00.
(3) Which (哪一个) of the following can we do in the zoo ( )
A.Take a few nice photos. B.Give some food to the giraffes. C. Touch the monkey’s head.
(4) Can I go to the zoo at 5:00 in the afternoon ( )
A.Yes, you can. B.No, you can’t. C. Of course.
(5) The giraffes are from ______. ( )
A.Zambia B.Africa C. Australia
16.根据上述的信息提示,判断以下句子是(T)否(F)正确。
(1) The elephants and tigers are very big. ( )
(2) The bears and the monkeys are from Australia. ( )
(3) Amy needs to keep the zoo clean. ( )
在农家乐的篝火晚会上,孩子们轮流讲述最难忘的一次旅行。阅读David的难忘旅行,完成任务。
My name is David. Last summer holiday, I took a long trip with my parents. We went to New Zealand by plane. We left Beijing on August 3rd. It was winter in New Zealand. But in Beijing, it was summer. I like there, because I like playing with snow. I went ice-skating there and took many pictures. I bought many gifts for my friends, too. I was excited about this trip.
17.阅读短文,判断句子正“T”误“F”。
(1) David took a long trip with his grandparents. ( )
(2) It was winter in New Zealand in August. ( )
(3) David doesn’t like playing with snow. ( )
18.阅读短文,补全空缺,每空1词。
What did David do in New Zealand
He went there and many . He many for his friends, too.
19.阅读短文,回答问题。
(1) How did David go to New Zealand
(2) How did David feel about his trip
李明即将在寒假出行,阅读相关信息,完成下列任务。
20.选择正确的选项。
(1) How can Li Ming get to the destination(目的地) ( )
A.By plane. B.By train. C. By ship.
(2) When will Li Ming leave(离开) Hangzhou ( )
A.On Jan. 27th. B.On Jan. 26th. C. On Jan. 28th.
(3. Maybe Li Ming will visit ______. ( )
A. B. C.
(4) What’s the number of the ticket ( )
A.121. B.C23. C. 45A.
(5) The ticket from Hangzhou to Beijing is 800 yuan, Li Ming’s ticket is half price. How much is his ticket ( )
A.800 yuan. B.400 yuan. C. 1600 yuan.
21.请写一写你的寒假出行安排。
Where are you going this winter vacation How can you get there
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
阅读理解。
Mr Kent is a science teacher. His hobby is bird-watching. Mr Kent wants people to care more about birds.
In a science lesson, Mr Kent takes his class to a big field. Birds are looking for food.
He asks his students, “What will birds eat in winter Can birds find food to eat ”
Many birds fly to another place in winter. Red-crowned cranes will fly from Heilongjiang to Jiangsu every winter. They fly together in small groups. They often fly at night.
Mr Kent’s students are very interested in birds. In winter, his students give birds seeds to eat.
They like bird-watching.
22.根据短文内容判断正(T)误(F)。
(1) Mr Kent’s hobby is bird-watching. ( )
(2) Many birds will fly to another place every summer. ( )
(3) Red-crowned cranes often fly in the daytime. ( )
23.根据短文内容选择正确答案。
(1) How do the birds fly in the sky ( )
A.They fly in pairs. B.They fly alone. C. They fly in groups.
(2) What does Mr Kent want people to do ( )
A.He wants people to feed birds at home.
B.He wants people to care more about birds.
C. He wants people to learn Chinese.
根据短文内容,完成下列各题。
A man has a bird. It is very clever. Every day the man speaks to the bird. “Hello!” he says. “Hello!” the bird answers. “What are you doing ” says the man. “What are you doing ” says the bird.
One day, the man was not at home. A thief came in. He was taking many things. “Hello!” the thief heard the bird’s words. “What are you doing ” The thief was very afraid, so he did not take anything and ran out of the house quickly.
24.判断正(T)误(F)。
(1) The man teaches the bird to sing a song. ( )
(2) The bird can say “What are you doing ”. ( )
(3) The man speaks to the bird every day. ( )
25.回答问题。
(1) Did the thief took a lot of things from the man’s house
, he didn’t.
(2) Which (哪一个) word (单词) in the fourth (第四)line (行) means “小偷”
课外阅读。阅读短文,补全句子。
Everyone says I am a lazy girl. But don’t laugh at me. I am a little sloth. I was born to be “lazy”.
My family and I live in the forests of South America. All of us have small round heads and very long arms like monkeys. Our big eyes give us a sad look.
I sleep for 20 hours a day. When I am awake, I stay in my tree. I don’t like to go anywhere. I don’t eat often, but when I am hungry, I can eat a lot. My stomach is very big.
About once a week(一周一次), I go down from the tree and go to the bathroom. I don’t have to go to school. I am too slow. I usually move at an average speed of 4 metres a minute. Walking is so hard for me.
26.(1) A sloth lives in the .
(2) A sloth sleeps for a day.
(3) A sloth goes to the bathroom about .
27.阅读短文,判断正误,正确的写“T”,错误的写“F”。
(1) A sloth was born to be “lazy”. ( )
(2) You can see sloths in the south of Africa. ( )
(3) When a sloth is hungry, it can eat a lot. ( )
(4) A sloth goes down from the tree and jumps like a monkey. ( )
(5) A sloth usually moves at an average speed of 4 metres a minute. ( )
Read and write. 阅读短文,按照要求完成各小题。
The Giant Panda Ya Ya Came Back to China
Do you like pandas The cute pandas are a Chinese national treasure. Chinese people gave the pandas to the other countries as gifts. The pandas bring joy to many people all over the world each year. People can see them at the zoo or watch their lives online.
Recently, this giant panda Ya Ya caught the eye of the people. Ya Ya was born at the Beijing Zoo on August 3, 2000 and sent to the US in 2003、has lived in Memphis Zoo for 20 years. Over the years, Ya Ya has become a bridge of friendship between Chinese and foreign people. This past April, the zoo hosted 2farewell party for Ya Ya and hundreds of people said goodbye to her. Many people sent good wishes for a safe trip online and said, “Ya Ya, we will miss you! On April 27, Ya Ya arrived in China from the Memphis Zoo.
Now Ya Ya is in Beijing. We wish her all the best of luck in her new home!
28.(1) Which sentence is NOT TRUE according to the passage ( )
A.Pandas are our national treasure.
B.Pandas are the bridges of friendship between Chinese and foreign people.
C. People can only see pandas at the zoo in other countries.
(2) How old is Ya Ya ( )
A.Twenty. B.Twenty-three. C. Twenty-seven.
29.Lots of people to Ya Ya at the party before she returned home. (填上合适的词语)
30.回答问题。
(1) When did Ya Ya come back to China
(2) Now, what good wishes do you want to say to Ya Ya
阅读短文,根据要求完成任务。
Dogs
Most dogs are pets. But some dogs help people. In some countries, dogs pull wagons(马车).
In the cold north, dogs pull sleds. There are other ways that dogs help us, too. Policemen use dogs to look for missing people. On the farms, dogs take care of sheep and keep them in the fields. At night, they take the sheep home. Dogs also help the blind(盲人) with work. We call them guide dogs. To be a guide dog, a puppy must be bright. The puppy will need to learn many skills(技能). They are trained how to go across the street.
Dogs are helpful.
31.选择合适的选项补全文本内容。
文中提到以下三种类型的狗,他们能为人类做什么?
A.guide dog B.shepherd dog C. police dog
The can look for missing people. The can help farmers take care of sheep and keep them in the fields. The can help its owner cross the street and do many other things.
32.根据短文内容选择合适的一项。
(1) Dogs can do many things for people. Which one is not mentioned in the text 本文中没有提到狗对人类的哪一种贡献?( )
A.Pull wagons. B.Pull sleds. C. Help the blind. D.Take care of babies.
(2) What’s the meaning of the underlined word (bright) in the sentence “To be a guide dog, a puppy must be bright.” 句中划线单词的意思是?请从下面的选项中选择一项。( )
A.明亮的 B.欢快的 C. 聪明的 D.有希望的
读下面的短文,完成两个任务。
—Why do birds have feathers(羽毛) Feathers help birds fly and keep them warm.
—Why can’t penguins fly Because their wings(翅膀) are too small to keep their heavy bodies up.
—Why do chameleons change colour Under the sun, they get the bright light and not to get too hot. When they are cold, they turn dark to get the sunlight and get warm. When they are angry, they also change colour.
—Why do giraffes have long necks(脖子) Their long necks help them eat the leaves on the trees.
—Why do elephants have trunks Their trunks are like hands. They use them to pick(捡) food.
33.根据短文找出单词的意思,将图片的字母编号写在单词右边的括号内。
A. B. C. D. E.
(1) bird ( )
(2) penguin ( )
(3) chameleon ( )
(4) neck ( )
(5) trunk ( )
34.选择合适的答案,将答案编号写在括号内。
(1) The best title (题目) of this passage (文章) is ______. ( )
A.What B.How C. Why
(2) Why can’t penguins fly Because ______. ( )
A.Their wings are too short B.Their wings are too small C. They have no wings
(3) When the chameleons are ______, they will not change colour. ( )
A.happy B.angry C. cold
(4) ______ have the long necks. ( )
A.Penguins B.Elephants C. Giraffes
(5) Elephants use their ______ to pick food. ( )
A.trunks B.feathers C. necks
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案与试题解析
1.T F T F 2.示例:I would choose Kunming. Because its weather is like spring all year round. It must be very comfortable to visit there, and I can enjoy the pleasant climate and beautiful scenery.
【导语】本文主要介绍了中国不同区域的季节。
1.(1) 句意:哈尔滨的冬天很冷,下雪很多。由文中“In Harbin, winter is very cold with lots of snow.” 可知句子与原文表述一致,故答案为T。
(2) 句意:广州,冬天非常冷。由文中“Guangzhou, winter is warm, and people wear light clothes (薄衣服).” 可知广州的冬天是温暖的,句子与原文表述不一致,故答案为F。
(3) 句意:昆明被称为“春城”是因为天气全年温暖。由文中“Kunming, the weather is like spring all year round. It’s called the ‘Spring City’ ” 可知昆明被称为“春城” 是因为天气全年温暖如春,句子与原文表述一致,故答案为T。
(4) 句意:在中国,南北季节都一样。由文中“In China, the seasons are different in the north and south.” 可知中国南北季节不同,句子与原文表述不一致,故答案为F。
2.题干说如果你能参观中国的一个城市,你会选择哪一个?本题答案不唯一,可根据文中对各城市的描述选择。比如选昆明,就结合文中 “Kunming, the weather is like spring all year round. It’s called the ‘Spring City’” 说明喜欢的原因,阐述其气候宜人等优势 ;若选哈尔滨,可围绕能滑雪、做冰灯等冬季特色活动说明;选广州可讲感受温暖冬天、体验当地风土人情等,合理阐述理由即可 。
故答案如:I would choose Kunming. Because its weather is like spring all year round. It must be very comfortable to visit there, and I can enjoy the pleasant climate and beautiful scenery. (我会选择昆明。因为它的天气全年像春天。去那里游览肯定很舒适,而且我能享受宜人的气候和美丽的风景。)
3.Tom Smith sunny the Palace Museum 4.It is red and yellow. It’s about six hundred years old.
【导语】本文讲了在北京旅行的事情。
3.(1)句意:丹尼想把这张明信片寄给______。根据右边的“Tom Smith”,可知是寄给汤姆·史密斯,故答案为Tom Smith。
(2)句意:天气很______。根据“It is sunny.”,可知天气晴朗,故答案为sunny。
(3)句意:丹尼去了_______。根据“We are visiting the Palace Museum.”,可知去了故宫博物院,故答案为the Palace Museum。
4.(1)句意:故宫博物院是什么颜色的?根据“We are visiting the Palace Museum. The palace is red and yellow.”,可知是红色和黄色的,故答案为It is red and yellow.
(2)句意:故宫博物院有多少年历史了?根据“It’s about six hundred years old.”,可知有大约六百年的历史,故答案为It’s about six hundred years old.
5.beautiful famous 热心肠的,热心的 6.They can enjoy thousands of ice and snow sculptures. They can also enjoy sports. On February 7, 2025. They watched very carefully at first. Then they worked together to make the 16 stones go to the right place on the ice. Yes, I do. Because people here are warm-hearted.
【导语】本文主要介绍了中国的城市哈尔滨。
5.(1)句意:哈尔滨在中国的北部。它是一座____和____的城市。根据“Harbin is a beautiful city in the north of China.”和“Harbin is a famous city, too.”可知哈尔滨是一座美丽和著名的城市,故答案为beautiful;famous。
(2)根据“The winter in Harbin is cold but people here are warm-hearted. They welcome you with smile and will help you at any time!”可知哈尔滨很冷,这里的人们用微笑欢迎你,并且会随时帮助你,所以单词warm-hearted的意思是热心肠的,热心的,故答案为热心肠的,热心的。
6.(1)问句句意:人们在冰雪节期间可以享受什么?根据“During the festival, people can enjoy thousands of ice and snow sculptures(冰雕).”和“People can also enjoy sports.”可知人们在冰雪节期间可以欣赏到成千上万的冰雪雕塑,也可以享受运动,故答案为They can enjoy thousands of ice and snow sculptures. They can also enjoy sports.
(2)问句句意:第九届亚洲冬季运动会是什么时候开幕的?根据“On February 7, 2025, the 9th Asian Winter Games(第九届亚洲冬季运动会) opened in this city.”可知第九届亚洲冬季运动会是在2025年2月7日开幕的,故答案为On February 7, 2025.
(3)问句句意:在冰壶运动中,球员们是怎样进行良好的团队合作的?根据“Good teamwork was important to the curling(冰壶) sport. All the players watched very carefully at first. Then they worked together to make the 16 stones go to the right place on the ice.”可知球员们首先都非常仔细地观察,然后一起努力让冰壶石到正确位置上,故答案为They watched very carefully at first. Then they worked together to make the 16 stones go to the right place on the ice.
(4)问句句意:你喜欢哈尔滨吗?为什么?本题答案不唯一,答语可以是:是的,我喜欢。因为这里的人们很热心。故答案为Yes, I do. Because people here are warm-hearted.
7.west Luoyang Museum delicious 8.F T
【导语】本文主要介绍了作者的家乡洛阳。
7.根据“My hometown Luoyang is in the west of Henan and also in the central part of China.”可知洛阳在河南西部,故答案为west。
根据“There are many famous places of interest here, such as Luoyang Museum, White Horse Temple, Laojun Mountain and Longmen Grottoes.”可知洛阳的名胜古迹有洛阳博物馆,白马寺,老君山和龙门石窟,故答案为Luoyang Museum。
根据“What’s more, the local food in Luoyang is also worth trying. Luoyang is famous for different kinds of soup. There is beef soup, tofu soup, mutton soup, donkey soup and so on.”可知洛阳的食物是美味的,delicious形容词,美味的,故答案为delicious。
8.(1)句意:洛阳是中国的首都。根据常识可知中国的首都是北京,不是洛阳,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:在洛邑古城人们可以穿汉服拍照。根据“Many people take it to Luoyi Ancient City. They take lots of beautiful photos in Hanfu there.”可知在洛邑古城人们可以穿汉服拍照。句子和短文相符,故答案为T。
9.C C B 10.He went boating on the lake and took many pictures of the beautiful scenery. It is very beautiful with a long history and offers stunning views both day and night.(答案不唯一)
【导语】本文是Mike的旅行日记,记录了他7月1日至2日游览惠州西湖的经历。
9.(1)句意:迈克何时开始旅行?A. 7月1日。 B. 7月2日。 C. 从7月1日至2日。根据“I had a trip from July 1st to 2nd.”可知迈克7月1日和2日开始他的旅行的,故选C。
(2)句意:迈克去了哪里旅行?A. 去罗浮山。 B. 去红花湖。 C. 去惠州西湖。根据“During the journey, I visited the Huizhou West Lake.”可知迈克去了惠州西湖,故选C。
(3)句意:“praise”的含义是什么?根据“It has a long history, Su Shi, a poet in the Northern Song dynasty, wrote poems to praise the West Lake.”可知苏轼写诗赞美西湖,故选B。
10.(1)句意:迈克在旅行中做了什么?根据“I went boating on the lake.”和“I took many pictures of the beautiful scenery.”可知迈克在西湖上划船了并且拍了照片,故答案为He went boating on the lake and took many pictures of the beautiful scenery.
(2)句意:你认为惠州西湖如何?本题是开放性试题,答案不唯一,根据“It has a long history.”和“During the day, the West Lake has all kinds of beautiful scenery. And during the night, it’s as beautiful as wearing a gorgeous(华丽的) coat.”可知惠州西湖有很长的历史,白天和夜间都有美景,故答案为It is very beautiful with a long history and offers stunning views both day and night.
11.C D B A 12.windy cold snowy hot warm sunny
【导语】本文主要是Anna的旅行历程。
11.句意:现在,我在荷兰。经常刮风。我不喜欢它。我们去下一个地方吧。根据内容可知是在荷兰,选项C中的风车是荷兰的标志,故选C。
句意:哇,零下52度。天气又冷又下雪。我不喜欢北极。我们去下一个地方吧。根据内容可知是北极,选项D中是北极熊,在北极,故选D。
句意:我在北非。摄氏45度。天气太热了。很少下雨。我不能待在这里。我们去下一个地方吧。根据内容可知是在北非,选项B中是沙漠,北非多沙漠,故选B。
句意:看!这是一个美丽的城市。天气暖和,阳光明媚。我喜欢这里的天气。这里有许多泉水。我想住在这里。根据内容可知是一个有很多泉水的城市,选项A中显示的是暖和且多水的城市,故选A。
12.(1) 句意:在荷兰天气是_____。由文中“It’s often windy.” 可知荷兰是有风的。故答案为windy。
(2) 句意:在北极天气是_____和_____的。由文中“It’s cold and snowy.” 可知北极又冷又下雪。故答案为cold;snowy。
(3) 句意:在北非天气是_____。由文中“It’s too hot.” 可知北非是炎热的。故答案为hot。
(4) 句意:小蒲公英喜欢_____和_____的天气。由文中“It’s warm and sunny. I like the weather.” 可知小蒲公英喜欢的天气是温暖且又阳光的。故答案为warm;sunny。
13.A B ABDE 14.They went there by train. They went camping by the lake and ate delicious food in the restaurant. Yes, they did.
【导语】本文介绍了作者和家人寒假期间去海南旅行的经历,描述了海南的天气、交通方式以及他们在那里进行的游泳、拍照、露营和品尝海鲜等活动。
13.(1)句意:这篇文章是______。A一篇日记,B一封信,C一封电子邮件。根据“February 9th Sunday sunny”可知文章以日期和天气开头,这是日记的典型格式,故选A。
(2)句意:第二段中哪个词的意思是防晒霜?A阳光,B防晒霜,C满的。根据“And I had to use sunscreen, because I didn’t want to be hurt by the strong sunlight.”可知我不想被强烈的阳光晒伤,因此前面提到的东西应是用于防晒的,故选B。
(3)句意:他们在海南做了什么?A露营,B拍照,C看电视,D吃美食,E游泳,F骑马。根据“The first day we went swimming and took a lot of pictures.”可知他们游泳和拍照;根据“The next day we went camping by the lake.”可知他们去露营;根据“We also ate delicious food in the restaurant. There were many kinds of seafood.”可知他们在餐厅吃了海鲜。故选ABDE。
14.(1)句意:他们怎么去海南的?根据“Hainan is far from my home, so we went there by train.”可知他们坐火车去的,故答案为They went there by train.
(2)句意:他们第二天做了什么?根据“The next day we went camping by the lake. We also ate delicious food in the restaurant.”可知他们去湖边露营并在餐厅吃了美食,故答案为They went camping by the lake and ate delicious food in the restaurant.
(3)句意:他们旅行愉快吗?根据“It was an unforgettable trip. I think Hainan is a nice place to spend a vacation.”可知这是一次难忘的旅行,作者认为海南是度假的好地方,故答案为Yes, they did.
15.C C A B A 16.T F T
【导语】本文主要介绍了动物的信息。
15.(1)句意:这篇文章中提到了多少种动物?A5。B6。C7。根据文中“The elephants and tigers from Africa are coming! How big they are! Oh, look! The bears and the monkeys from China are waiting for you, too. The lovely dogs from Australia are also here. The giraffes from Zambia are looking down at you! Pandas are very cute! Haha!”可知这篇文章中提到了7种动物。故选C。
(2)句意:现在史密斯先生和他的两个儿子在动物园里。一个14岁,另一个10岁。门票总共多少钱?A4美元。B2美元。C3美元。根据文中“Adults: $2.00 9:00 a. m. -4:00 p. m.Children: Over12: $1.00 except Friday Under 12: Free 10:00 a.m. -3:00 p.m.”可知史密斯先生和他的两个儿子一共要花费3美元。故选C。
(3)句意:以下哪一个是我们在动物园里可以做的?A拍几张好看的照片。B给长颈鹿一些食物。C摸猴子的头。根据文中“Don’t touch, give food to or go near the animals.”可知不要触摸、喂食动物,也不要靠近它们。所以可以拍几张好看的照片。故选A。
(4)句意:我下午5点可以去动物园吗?A是的,你可以。B不,你不能。C当然。根据文中“Adults: $2.00 9:00 a. m. -4:00 p. m.”可知下午5点不可以去动物园。故选B。
(5)句意:长颈鹿来自___。A赞比亚,B非洲,C澳大利亚。根据文中“The giraffes from Zambia are looking down at you!”可知长颈鹿来自赞比亚。故选A。
16.(1)句意:大象和老虎都非常大。根据文中“The elephants and tigers from Africa are coming! How big they are!”可知大象和老虎都非常大。题干与原文相符,故答案为T。
(2)句意:熊和猴子来自澳大利亚。根据文中“The bears and the monkeys from China are waiting for you, too.”可知熊和猴子来自中国。题干与原文不符,故答案为F。
(3)句意:艾米需要保持动物园干净。根据文中“Keep the zoo clean!”可知艾米需要保持动物园干净。题干与原文相符,故答案为T。
17.F T F 18.ice-skating took pictures bought gifts 19.He went by plane. He was excited.
【导语】本文是大卫描述去年暑假与父母去新西兰旅行的经历,包括时间、活动及感受。
17.(1)句意:大卫和他的祖父母进行了一次长途旅行。根据“I took a long trip with my parents.”可知是和父母而非祖父母,故答案为F。
(2)句意:新西兰在八月份是冬天。根据“It was winter in New Zealand.”和“We left Beijing on August 3rd.”可知新西兰在八月份是冬天,故答案为T。
(3)句意:大卫不喜欢玩雪。根据“I like there, because I like playing with snow.”可知他喜欢玩雪,故答案为F。
18.(1)句意:他去滑冰了并拍了很多照片。根据“I went ice-skating there and took many pictures. ”可知他去了滑冰,拍了很多照片。故答案为ice-skating。
(2)句意:他去滑冰了并拍了很多照片。根据“I went ice-skating there and took many pictures. ”可知他去了滑冰,拍了很多照片。故答案为took。
(3)句意:他去滑冰了并拍了很多照片。根据“I went ice-skating there and took many pictures. ”可知他去了滑冰,拍了很多照片。故答案为pictures。
(4)句意:他还给朋友买了很多礼物。根据“I bought many gifts for my friends.”可知他还给朋友买了很多礼物。故答案为bought。
(5)句意:他还给朋友买了很多礼物。根据“I bought many gifts for my friends.”可知他还给朋友买了很多礼物。故答案为gifts。
19.(1)句意:大卫怎么去新西兰的?根据“We went to New Zealand by plane.”可知是做飞机去的,故答案为He went by plane.
(2)句意:大卫觉得他的旅行怎么样?根据“I was excited about this trip.”可知他对这次旅行很兴奋,故答案为He was excited.
20.A B A A B 21.I am going to Beijing. I can get there by train. (答案不唯一)
【导语】本文主要介绍了李明的航班信息。
20.(1) 句意:李明怎么到达目的地?A乘飞机。B乘火车。C乘轮船。图中是李明的飞机票,可知李明要乘飞机出行,故选A。
(2) 句意:李明将在什么时候离开杭州?A在1月27日。B在1月26日。C在1月28日。根据图中是李明的飞机票“DATE 26 JAN”,可知李明离开的时间是1月26日,故选B。
(3) 句意:李明可能会参观_____。A北京长城,B杭州西湖,C上海外滩。根据图中是李明的飞机票“TO BEIJING”,可知李明将要去北京,可能会参观长城,故选A。
(4) 句意:机票是多少号?根据图中是李明的飞机票“NO. 121”,可知李明的机票号是121,故选A。
(5) 句意:杭州到北京的机票是800元,李明的机票是半价。他的票价是多少钱?A 800元。B 400元。C 1600元。800元的半价是400元,故选B。
21.句意:这个寒假你打算去哪里?你可以怎么去那里?根据实际情况回答,答案不唯一,答语可为:我打算去北京。我可以乘火车去那里。主语是I,be用am,by train 乘火车,故答案为I am going to Beijing. I can get there by train.
22.T F F 23.C B
【导语】本文主要介绍了肯特先生。
22.(1)句意:肯特先生的爱好是观鸟。根据文中“His hobby is bird-watching.”可知肯特先生的爱好是观鸟。题干与原文相符,故答案为T。
(2)句意:许多鸟类每年夏天都会飞往另一个地方。根据文中“Many birds fly to another place in winter.”可知许多鸟类在冬天会飞往另一个地方。题干与原文不符,故答案为F。
(3)句意:丹顶鹤经常在白天飞行。根据文中“Red-crowned cranes will fly from Heilongjiang to Jiangsu every winter. They fly together in small groups. They often fly at night.”可知丹顶鹤经常在夜晚飞行。题干与原文不符,故答案为F。
23.(1)句意:鸟儿如何在天空中飞翔?A它们成对飞行。B它们独自飞行。C它们成群飞行。根据文中“They fly together in small groups.”可知鸟儿成群飞行。故选C。
(2)句意:肯特先生想让人们做什么?A他希望人们在家喂鸟。B他希望人们更关心鸟类。C他希望人们学习中文。根据文中“Mr Kent wants people to care more about birds.”可知肯特先生想让人们更关心鸟类。故选B。
24.F T T 25.No Thief.
【导语】本文讲了一个男人的鸟。
24.(1)句意:男人教鸟唱歌。根据第一段可知男人教鸟说话,故答案为F。
(2)句意:鸟会说“你正在做什么?”。根据““What are you doing ” says the bird.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(3)句意:男人每天都对鸟说话。根据“Every day the man speaks to the bird.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
25.(1)句意:小偷从男人家拿走了很多东西吗?根据“The thief was very afraid, so he did not take anything and ran out of the house quickly.”,可知小偷从男人家里没拿走任何东西,答语Wie否定回答,用no,故答案为No。
(2)句意:第四行哪一个单词的意思是“小偷”?根据“A thief came in.”,可知thief的意思是“小偷”,故答案为Thief.
26.forests 20 hours once a week 27.T F T F T
【导语】本文主要介绍树懒。
26.(1)句意:树懒住在_____。根据“My family and I live in the forests of South America.”可知住在森林里,故答案为forests。
(2)句意:树懒一天睡______。根据“I sleep for 20 hours a day.”可知一天睡20小时,故答案为20 hours。
(3)句意:树懒大约____去卫生间。根据“About once a week(一周一次), I go down from the tree and go to the bathroom.”可知是一周一次,故答案为once a week。
27.(1)句意:树懒生来就是“懒的”。根据“I was born to be “lazy”.”可知树懒生来就是懒的,故答案为T。
(2)句意:你可以在非洲南部看到树懒。根据“My family and I live in the forests of South America.”可知是在南美洲的森林里,故答案为F。
(3)句意:当树懒饥饿时,它可以吃很多东西。根据“I don’t eat often, but when I am hungry, I can eat a lot.”可知饿的时候可以吃很多东西,故答案为T。
(4)句意:树懒从树上下来像猴子一样跳起来。根据“When I am awake, I stay in my tree. I don’t like to go anywhere.”和“Walking is so hard for me.”可知树懒待在树上,走路对它来说太难了,故答案为F。
(5)句意:树懒通常以每分钟4米的平均速度移动。根据“I usually move at an average speed of 4 metres a minute.”可是树懒通常以每分钟4米的平均速度移动。故答案为T。
28.C B 29.said goodbye 30.She came back to China in 2023. We wish her all the best of luck in her new home!
【导语】本文主要讲述的是大熊猫丫丫回中国的事情。
28.(1)句意:根据文章,哪个句子是不正确的? A熊猫是我们的国宝。B熊猫是中外人民友谊的桥梁。C在其他国家,人们只能在动物园看到熊猫。根据句子“People can see them at the zoo or watch their lives online.”,可知人们在网上或动物园可以看到熊猫,C选项错误,故选C。
(2)句意:丫丫多大了? A二十。B二十三。C二十七。根据句子“Ya Ya was born at the Beijing Zoo on August 3, 2000 and sent to the US in 2003, has lived in Memphis Zoo for 20 years.”,可知丫丫2000年出生,2003年送到美国,到现在20年,故到现在是23岁了,故选B。
29.句意:在丫丫回家前,许多人在聚会上向她道别。根据句子“This past April, the zoo hosted 2 farewell party for Ya Ya and hundreds of people said goodbye to her.”,可知在欢送会上有很多人向丫丫告别,告别said goodbye,故答案为said goodbye。
30.(1)句意:丫丫什么时候回国的?根据句子“Ya Ya was born at the Beijing Zoo on August 3, 2000 and sent to the US in 2003, has lived in Memphis Zoo for 20 years.”,可知丫丫2023年回国的,故答案为She came back to China in 2023.
(2)句意:现在,你想对丫丫说些什么美好的祝愿呢?根据句子“We wish her all the best of luck in her new home!”,可知我们可以祝丫丫在新家一切顺利,故答案为We wish her all the best of luck in her new home!
31.C B A 32.D C
【导语】本文主要介绍了三类能帮助人类的狗。
31.句意:________能帮助找寻失踪人口。根据“Policemen use dogs to look for missing people.”可知警犬能帮忙找寻失踪人口,police dog警犬,符合题意,故选C。
句意:_________能帮助农民照看羊,而且让羊待在田地里。根据“On the farms, dogs take care of sheep and keep them in the fields.”可知牧羊犬能帮忙看羊,shepherd dog牧羊犬,符合题意,故选B。
句意:_________能帮助它的主人过马路,而且能做许多其他的事情。根据“Dogs also help the blind(盲人) with work. We call them guide dogs. To be a guide dog, a puppy must be bright. The puppy will need to learn many skills(技能). They are trained how to go across the street.”可知导盲犬能帮助盲人,guide dog导盲犬,符合题意,故选A。
32.(1)句意:狗能为人们做很多事情。文章中哪一项没有提到?A拉马车。B拉雪橇。C帮助盲人。D照顾小宝宝。根据“In some countries, dogs pull wagons(马车).”“In the cold north, dogs pull sleds.”“Dogs also help the blind(盲人) with work.”可知狗可以帮忙拉马车、拉雪橇和帮助盲人,故选D。
(2)句意:“为了成为一只导盲犬,这个小狗必须bright。”这句中划线单词的意思是?请从下面的选项中选择一项。根据“The puppy will need to learn many skills(技能). They are trained how to go across the street.”可知导盲犬要学习很多技能,也要训练如何过马路,可以推断这只狗必须要聪明,C符合题意,故选C。
33.D E B C A 34.C B A C A
【导语】本文主要讲述的是动物鸟、企鹅、变色龙、长颈鹿和大象。
33.(1)根据句子“Why do birds have feathers ”,可知鸟由羽毛,bird鸟,D图是鸟,故选D。
(2)根据句子“Why can’t penguins fly ”,可知企鹅不会飞,penguin企鹅,E图是企鹅,故选E。
(3)根据句子“Why do chameleons change colour ”,可知变色龙会变色,chameleon变色龙,B图是变色龙,故选B。
(4)根据句子“Why do giraffes have long necks ”,可知长颈鹿有长脖子,neck脖子,C图是长颈鹿的脖子,故选C。
(5)根据句子“Why do elephants have trunks ”,可知大象有象鼻,trunk象鼻,A图是象鼻,故选A。
34.(1)句意:这篇文章最适合的标题是_____。A什么,B怎么样,C为什么,根据短文大意可指文章在询问为什么,故选C。
(2)句意:为什么企鹅不会飞?因为______。A它们的翅膀太短了,B它们的翅膀太小了,C它们没有翅膀,根据句子“Because their wings are too small to keep their heavy bodies up.”,可知是因为它们的翅膀太小了,故选B。
(3)句意:当变色龙处于______状态时,它们不会变色。A高兴的,B生气的,C冷的,根据句子“When they are cold, they turn dark to get the sunlight and get warm. When they are angry, they also change colour.”,可知文章中提到在生气和冷的时候会变色,故在高兴时不会变色,故选A。
(4)句意:____有长长的脖子。A企鹅,B大象,C长颈鹿,根据句子“Why do giraffes have long necks ”,可知长颈鹿有长脖子,故选C。
(5)句意:大象用它们的______来捡食物。A象鼻,B羽毛,C脖子,根据句子“Their trunks are like hands. They use them to pick food.”,可知大象用象鼻捡食物,故选A。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)