(共26张PPT)
---2025年新高考全国I卷阅读理解C篇
聚焦素养,务实笃行
说题选手
【 原创者著作权隐藏标识】联系人:张涛 电话:15982207289 QQ824560647
原创声明:本原创PPT模板著作权归张涛老师所有,未经许可,不得以洗稿、抄袭、搬运等方式进行转载分享售卖,违者必究!
【 原创者著作权隐藏标识】联系人:张涛 电话:15982207289 QQ824560647
原创声明:本原创PPT模板著作权归张涛老师所有,未经许可,不得以洗稿、抄袭、搬运等方式进行转载分享售卖,违者必究!
While safety improvements might have been made to our streets in recent years, transport studies also show declines in pedestrian(行人) mobility, especially among young children. Many parents say there's too much traffic on the roads for their children to walk safely to school, so they pack them into the car instead.
Dutch authors Thalia Verkade and Marco te Br mmelstroet are bothered by facts like these. In their new book Movement: How to Take Back Our Streets and Transform Our Lives, they call for a rethink of our streets and the role they play in our lives.
Life on city streets started to change decades ago. Whole neighbourhoods were destroyed to make way for new road networks and kids had to play elsewhere. Some communities fought back. Most famously, a Canadian journalist who had moved her family to Manhattan in the early 1950s led a campaign to stop the destruction of her local park. Describing her alarm at its proposed replacement with an expressway, Jane Jacobs called on her mayor(市长) to champion “New York as a decent place to live, and not just rush through.” Similar campaigns occurred in Australia in the late 1960s and 1970s as well.
Although these campaigns were widespread, the reality is that the majority of the western cities were completely redesigned around the needs of the motor car. The number of cars on roads has been increasing rapidly. In Australia we now have over twenty million cars for just over twenty - six million people, among the highest rate of car ownership in the world.
We invest a lot in roads that help us rush through, but we fail to account for the true costs. Do we really recognise what it costs us as a society when children can't move safely around our communities The authors of Movement have it right: it's time to think differently about that street outside your front door.
2025年新高考全国I卷阅读理解C篇
选自 Inside Story 网站2023年1月21日名为 Why the rush 的文章
https://insidestory.org.au/why-the-rush/
说立意
说思路
说启示
说拓展
PART 1
PART 2
PART 3
PART 4
PART 5
说题目录
Contents
-------------
【 原创者著作权隐藏标识】联系人:张涛 电话:15982207289 QQ824560647
原创声明:本原创PPT模板著作权归张涛老师所有,未经许可,不得以洗稿、抄袭、搬运等方式进行转载分享售卖,违者必究!
【 原创者著作权隐藏标识】联系人:张涛 电话:15982207289 QQ824560647
原创声明:本原创PPT模板著作权归张涛老师所有,未经许可,不得以洗稿、抄袭、搬运等方式进行转载分享售卖,违者必究!
说总结
说立意
01
课标凝聚,与时俱进
说立意
说思路
说启示
说 拓 展
说 总 结
“人与社会”主题下“社会热点问题”
议论文
试题设题科学、考点明晰、重点突出、覆盖面广,突出了语篇的交际功能和语用功能,
构建了多维度素养考查体系。
文章以交通方式变迁为切入点,分析了车轮上的生活对传统生活方式的冲击。
启发学生运用批判性思维反思城市规划中的问题,呼吁人们重新思考街道的功能。选题内容高度贴合新高考英语中对考生核心素养的考查。
说立意
说思路
说启示
说 拓 展
说 总 结
通过探讨城市交通规划对行人的影响,引导学生关注社会公共议题,渗透“以人为本”的发展理念,培养社会责任感。
为什么考?
怎么考?
period 8
考什么
运用多视角、多立场的语篇材料,考查学生关键信息定位与信息识别能力、信息整合归纳和推理判断能力、提炼文章中心能力,以及启发学生运用批判性思维、创新性思维反思城市规划中的可持续发展理念。
通过议论文之问题解决式:递进式结构“现象→案例→问题→呼吁”篇章结构化命题,设置多种题型重点考查学生理解文本深层含义、整合有用信息的能力。
说思路
Text Analysis
02
通观全局,敦本务实
说立意
说思路
说启示
说 拓 展
说 总 结
Step 1:快速浏览,了解文章大意
While safety improvements might have been made to our streets in recent years, transport studies also show declines in pedestrian(行人) mobility, especially among young children. Many parents say there's too much traffic on the roads for their children to walk safely to school, so they pack them into the car instead.
Dutch authors Thalia Verkade and Marco te Br mmelstroet are bothered by facts like these. In their new book Movement: How to Take Back Our Streets and Transform Our Lives, they call for a rethink of our streets and the role they play in our lives.
Life on city streets started to change decades ago. Whole neighbourhoods were destroyed to make way for new road networks and kids had to play elsewhere. Some communities fought back. Most famously, a Canadian journalist who had moved her family to Manhattan in the early 1950s led a campaign to stop the destruction of her local park. Describing her alarm at its proposed replacement with an expressway, Jane Jacobs called on her mayor(市长) to champion “New York as a decent place to live, and not just rush through.” Similar campaigns occurred in Australia in the late 1960s and 1970s as well.
Although these campaigns were widespread, the reality is that the majority of the western cities were completely redesigned around the needs of the motor car. The number of cars on roads has been increasing rapidly. In Australia we now have over twenty million cars for just over twenty - six million people, among the highest rate of car ownership in the world.
We invest a lot in roads that help us rush through, but we fail to account for the true costs. Do we really recognise what it costs us as a society when children can't move safely around our communities The authors of Movement have it right: it's time to think differently about that street outside your front door.
指出问题
引入观点
分析现状与根源
引发思考提出解决
问题解决探究式语篇
说立意
说思路
说启示
说 拓 展
说 总 结
28. What phenomenon does the author point out in paragraph 1
A. Cars often get stuck on the road. B. Traffic accidents occur frequently.
C. People walk less and drive more. D. Pedestrians fail to follow the rules.
29. What were the Canadian journalist and other campaigners trying to do
A. Keep their cities livable. B. Promote cultural diversity.
C. Help the needy families. D. Make expressways accessible.
30. What can be inferred about the campaigns in Australia in the late 1960s and 1970s
A. They boosted the sales of cars. B. They turned out largely ineffective.
C. They won government support. D. They advocated building new parks.
31. What can be a suitable title for the text
A. Why the Rush B. What's Next
C. Where to Stay D. Who to Blame
细节理解题
细节理解题
推理判断题
主旨大意题
Step 2:审题—准确定位(题文同序)做题
考查考生精准定位、理解并提取信息的能力
考查考生推理判断,对文本内容进行逻辑分析
考查考生信息整合归纳和提炼文章中心思想的能力
30. What can be inferred about the campaigns in Australia
in the late 1960s and 1970s
A. They boosted the sales of cars.
B. They turned out largely ineffective.
C. They won government support.
D. They advocated building new parks.
(Para3)...Similar campaigns occurred in Australia in the late 1960s and 1970s as well.
(Para4)Although these campaigns were widespread, the reality is that the majority of the western cities were completely redesigned around the needs of the motor car. The number of cars on roads has been increasing rapidly. In Australia we now have over twenty million cars for just over twenty - six million people, among the highest rate of car ownership in the world.
说立意
说思路
说启示
说 拓 展
说 总 结
微技能1:通过核心词汇定位法和逻辑关系提示法定位到文中有转折关系的地方,尽管这些运动很普遍,但现实是大多数西方城市完全围绕汽车需求重新设计。
可推知,20世纪60年代末和70年代澳大利亚的竞选活动未能阻止汽车发展,基本上没有效果!
未找对正确的答案区间,对文本理解不准确,对段内语义间的逻辑关系判断出现偏差
31. What can be a suitable title for the text
A. Why the Rush B. What's Next
C. Where to Stay D. Who to Blame
(Para5)We invest a lot in roads that help us rush through, but we fail to account for the true costs. Do we really recognise what it costs us as a society when children can’t move safely around our communities The authors of Movement have it right: it’s time to think differently about that street outside your front door.
说立意
说思路
说启示
说 拓 展
说 总 结
可推知,本文批判城市过度追求交通效率、忽视行人需求的现象,A项“Why the Rush (为何匆匆?)”质问“rush through (匆匆通行)”的规划理念,契合主旨,最适合作为本文标题。
微技能Ⅱ:通过suitable title 采取定位信息的方法之全文主旨归纳法和首尾呼应法。
失误分析:B项What’s next?(下一步是什么?)与C项Where to stay?(停留至何处?)均未能充分体现文章主旨大意,未能展现呼吁人们重新思考街道功能。
说立意
说思路
说启示
说 拓 展
说 总 结
题号 正确答案 正答率 答A人数 答B人数 答C人数 答D人数
28 C 89.58 3 3 84 1
29 A 77.08 37 0 1 10
30 B 68.08 10 61 17 2
31 A 41.67 37 21 28 6
班级学生答题情况分析(以1班2班为例共91人)
说启示
03
目标聚焦,秉轴持钧
说立意
说启示
说 拓 展
说 总 结
说思路
学情分析
说立意
说启示
说 拓 展
说 总 结
说思路
重视词汇积累
通过构词法、话题词来扩大词汇量,从宏观到微观解读文章。
备考策略-学生篇
培养课外阅读的兴趣
精读与泛读相结合。
提高阅读速度。
重视课本学习
人与自然,人与自我,人与社会三大主题划分课文相关话题,积累话题词汇。
1
2
3
5
4
重视复盘
针对平时做阅读题中的问题,及时总结经验,吸取教训。
在语境中记忆单词
总结反思,自我提升
精读课文,整理分析长难句
限时限量阅读
说立意
说启示
说 拓 展
说 总 结
说思路
反拨教学-教师篇
评价多元化,重视提升
学习能力
话题系统化,重视提升
语言能力
Assist帮助学生掌握更多的词、句的用法,紧扣教材,以教材单元主题为中心深耕同一种类或范围的单词、词组,并注重课文中长难句的分析,引导学生形成自己的语料库。
Lead引导学生在自主训练时养成限时训练的习惯,同时也在日常教学中设定限时阅读任务,逐渐提高学生的阅读速度。
训练科学化,重视培养
思维品质
情境真实化,重视培养
文化意识
Offer提供多样化的阅读材料,包括文学作品、科学文章、新闻报道等,以拓宽学生的知识面和阅读视野同时定期安排专门的阅读练习时间,让学生适应不同类型和难度的文章。
Guide引导学生分析文章内容,分析长难句,培养学生的语篇意识,鼓励学生对文章进行批判性分析,引导学生深入思考文章的主题、观点和隐含意义,培养学生的独立思考及高阶思维能力。
Mind maps
多样化的阅读材料
紧扣教材,形成语料库
限时训练,提高速度
Guide
Offer
Assist
Lead
说拓展
04
凝心聚力,精进不休
说立意
说拓展
说 启 示
说 总 结
说思路
1. What does “these” in paragraph 2 refer to
A. The safety improvements on streets.
B. The traffic accidents involving children.
C. The changes in children's transportation mode.
D. The efforts to transform streets.
2. Why does the author mention a Canadian journalist
A. To praise her for protecting the park.
B. To show people's fight against road - centered redesign.
C. To prove the necessity of building expressways.
D. To introduce a famous campaigner.
3. What is the author's main purpose in writing the text
A. To introduce a new book about city life.
B. To analyze the causes of traffic jams.
C. To compare different urban development models.
D. To call for a rethinking of street design.
4. What does the last sentence imply
A. People should pay more attention to the street .
B. Children's safety is closely related to street design.
C. It's time to change the way we think about street functions.
D. Streets outside homes need urgent repairs.
同语篇不同题目设置
1.答案:C. 解析:代词“these”在第二段中承接上文,第一段提到“家长因交通问题选择开车送孩子上学,而非步行”,这属于“儿童出行方式的变化”(children's transportation mode)。
2.答案:B. 解析:文中提到加拿大记者发起运动阻止公园被高速公路取代,属于“社区反抗以道路为中心的城市改造”的具体案例,对应 B 选项。
3.答案:D. 解析:文章从现象(行人流动性下降)、书籍观点(《Movement》呼吁反思街道角色)、历史变迁(道路扩张破坏社区)到现状反思,始终围绕“重新思考街道设计”展开,对应 D 选项。
4.答案:C. 解析:最后一句“作者呼吁重新思考门前街道的设计意义”,隐含“街道功能不应仅服务于机动车,而应回归宜居性”,对应 C 选项(改变对街道功能的认知)。
变式目的:从指示代词的指代,举例,写作目的和句意理解四个角度设计了四道阅读理解题,更加全面的理解文章。
1. While safety improvements________(make) to our streets in recent years, transport studies also show declines in pedestrian (行人) mobility.
2. In a new book Movement, the author calls for a ______(think) of our streets and the role _____ they play in our lives.
3. Whole neighbourhoods ________ (destroy) to make way for new road networks and kids had to play elsewhere.
4. A Canadian journalist who _______(move) her family to Manhattan in the early 1950s led a campaign to stop the ________(destroy) of her local park.
5. The reality is that the majority of the western cities _______ (be) completely redesigned _______ the needs of the motor car.
6. We invest a lot ______ roads that help us rush through, but we fail to account ______ the true costs.
答案解析
1. 答案:have been made 考点:时态(现在完成时)+ 被动语态 + 主谓一致
2. 答案:rethink; that/which 考点:词性转换(动词→名词)+ 定语从句引导词
3. 答案:were destroyed 考点:过去时被动语态 + 主谓一致
4. 答案:moved; destruction 考点:时态(一般过去时)+ 词性转换(动词→名词)
5. 答案:have been; for 考点:主谓一致 + 时态语态 + 介词搭配
6. 答案:in; for 考点:介词固定搭配
同篇章试题二次开发
变式目的:积累相关话题词汇,分析长难句,深入理解文章内容,了解相关主题。
说立意
说拓展
说 启 示
说 总 结
说思路
说立意
说拓展
说 启 示
说 总 结
说思路
许多城市都设有地下列车系统,这让日常出行变得更高效、更环保。如今,有人在探讨应不应该把道路也挪到地下,从而为咖啡馆、公园等更美观的场所腾出地上空间。本文围绕改在地下修建道路这一提议现实与否展开讨论。
“Can you imagine living in a city without roads on the surface We've already put trains underground successfully, but the idea of building roads underground is now inspiring urban planners and engineers. Bradley Garrett, author of 'Subterranean London', says that there's something magical about things happening out of sight, that it "gives the illusion of seamlessness". So, how might underground roads reshape our cities and redefine the daily commute "
If you want to revitalise the city centre, you pedestrianise the roads," says Tom Ireland, the director of tunnelling at engineering company Aurecon. Moving roads below the surface can free up space for parks, pavement cafes, and other public amenities, improving the urban environment and mental health of the population. Not only that, it could reduce traffic congestion above ground, and who doesn't want to be freed from noise pollution and the sight of gridlocked traffic
Underground roads could also make self - driving cars more popular, which are often more energy - efficient, and less prone to collisions. This, in a world trying to reduce its fuel consumption, is appealing. But if driverless cars end up becoming more attractive than public transport, it could actually make traffic worse, because cars take up more space than trains and buses.
That's not the only drawback that may come with a motorised world beneath our feet. The construction and maintenance of underground infrastructure are both hazardous and energy - intensive processes. On top of that, most people don't like the feeling of confinement you get when you're travelling through underground tunnels, which may affect public perception.Dreams of roadless, car - free cities bring both excitement and scepticism. We may fantasise about cityscapes made for pedestrians, but perhaps getting more people to use public transport rather than private vehicles would be more worth our time and resources.”
同问题解决式文章
变式目的:积累话题词汇,总结语篇规律,更加全面的理解“现象→案例→问题→呼吁”篇章结构化命题文章。
Should we put roads underground
说总结
5
目标聚焦,秉轴持钧
说立意
说 启 示
说 总 结
说思路
说拓展
命题特点
近几年全国新课标1卷阅读理解C篇
从多元主题到全球议题与本土实践结合,主题广泛且贴近前沿。强化全球性议题城市可持续,突出“人类命运共同体” 意识。
1
主题更前沿:
第28题、第31题对思维品质要求较高,剖析现代化进程中城市空间与生活方式的冲突,启发学生以批判性思维审视城市规划与可持续发展
2
思维需高阶:
文本复杂度增加,长难句占比40%,复合句以及并列句较多。同时,少数学术词汇需结合上下文推断含义。
文本有难度:
3
试题变化
说立意
说 启 示
说 总 结
说思路
说拓展
趋势方向
选材更广泛新颖
阅读理解
能力考查更综合
题型设置更灵活
难度持续提升
说立意
说 启 示
说 总 结
说思路
说拓展
说立意
说 启 示
说 总 结
说思路
说拓展
高考是教学的风向标
高考命题中愈发“灵活”的题目设置呼唤更加“灵活”的英语教学。
教师要
真抓“基础知识”,
真抓“综合能力”,
真抓“素养培养”,
真抓“有效教学”!
THANK YOU
说题完毕,感谢指正!
【 原创者著作权隐藏标识】联系人:张涛 电话:15982207289 QQ824560647
原创声明:本原创PPT模板著作权归张涛老师所有,未经许可,不得以洗稿、抄袭、搬运等方式进行转载分享售卖,违者必究!
【 原创者著作权隐藏标识】联系人:张涛 电话:15982207289 QQ824560647
原创声明:本原创PPT模板著作权归张涛老师所有,未经许可,不得以洗稿、抄袭、搬运等方式进行转载分享售卖,违者必究!