2026年中考英语二轮专题训练:阅读单选(4题)精选题练习(含答案解析)

文档属性

名称 2026年中考英语二轮专题训练:阅读单选(4题)精选题练习(含答案解析)
格式 docx
文件大小 416.1KB
资源类型 试卷
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-11-05 11:42:39

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2026年中考英语专题训练:阅读单选(4题)精选题练习
Meet the right AI—and use it right
1. Artificial intelligence (AI) has been in the news for years. Many people now use it in work and life. Have you ever dreamed of using AI to help you with your schoolwork
2. Well, dream no more—you can do it right now.
3. Nowadays, there are “AI-powered study rooms”. Their ads say their “AI apps” can work out each student’s weaknesses and then create smart study plans and exercises.
4. Wouldn’t that be helpful But wait a minute before you ask your parents to sign you up (注册). There’s more to the story.
5. Many parents aren’t happy with the service after their kids tried these study rooms. The AI apps just point out students’ mistakes and repeat the same exercises over and over. Most lessons are recorded videos.Does it sound like there’s any real AI in this
6. Don’t be sad, though. Your dream of learning with AI is very much alive. You just don’t need to go to an “AI-powered study room” to try out this cool tech.
7. AI chatbots from companies like DeepSeek are free to use anytime, anywhere. The key is to learn how to use them wisely. For example, try making sentences with your newly learned words and let AI correct your mistakes. Having trouble with a math problem You can ask AI to walk you through the steps.
8. It takes time to master (掌握) AI. But it’s a much smarter way to spend your time than sitting in an “Al-powered study room”!
1.We can use AI in ________
A.work B.life C.learning D.All the above
2.Paragraph 5 tells the ________of “AI-powered study rooms”.
A.advantages B.disadvantages C.instructions D.effects
3.How can AI help you solve a math problem
A.By telling you the answer.
B.By showing you the steps.
C.By playing a video.
D.By correcting your mistakes.
4.What’s the writer’s purpose in writing this text
A.To advise us to use AI smartly for our schoolwork.
B.To show us the importance of AI in our daily life.
C.To encourage us to study in “AI-powered study rooms”.
D.To express his opinions on AI company DeepSeek.
A new way of traveling is getting popular in China these days. It’s called “special forces-style tourism (特种兵式旅游)”. It means people travel to many places in a short time, usually on weekends. Most of these travelers are university students.
Zhang Yinghua is one of them. The 21-year-old young man started his “special forces-style tourism” in March. Zhang said, “We couldn’t travel around before. But it’s different now. We can go out to take trips and have fun.” Zhang’s last trip was to Beijing. During the two days, he visited a lot of places, like the Palace Museum and the Summer Palace. “Thanks to the trip, I can know Beijing better. I had a lot of fun,” he said.
Chen Xiaowen, a student at China Three Gorges University, likes to relax herself by traveling. In April, she took a one-day trip to Wuhan. After getting off the train at 7:00 am, she went to 9 places of interest in Wuhan. That day, she walked about 40, 000 steps.
“The trip was a little tiring, but I enjoyed it,” Chen said. “This kind of tourism is not good for everyone. Travelers need enough energy because they have to visit as many places of interest as they can in a short time.”
5.Which of the following is TRUE about “special forces-style tourism”
A.It’s usually a week long. B.It has a long history. C.It’s popular with university students.
6.How did Zhang probably feel about his trip to Beijing
A.Long and relaxing. B.Wonderful and helpful. C.Tiring and expensive.
7.What can we know about Chen’s trip to Wuhan
A.She got to Wuhan by plane.B.She spent much time taking photos. C.She visited 9 places of interest.
8.What’s the best title for the passage
A.It’s time to travel B.The best way to travel C.“Special forces-style tourism” gets hot
Earlier last year, Zheng Xiaohui, a postgraduate student (研究生) in Milan, Italy, wanted to give her own concert. She wanted to introduce more people to Chinese music. Soon her dream came true.
In May, Zheng gave an open-air concert in Milan. She played the erhu. Her classmate, Ma Ruomeng, joined her on the pipa. About 100 people came to watch them.
“We played several classical pieces,” Zheng recalled. “One was a very popular song among Italians called Bella Ciao. People were really surprised when they heard it. They never thought it could sound so good on a Chinese instrument.”
Zheng hit on the idea of playing the erhu on the street after watching street performances online. “I was impressed by a violinist in Rome,”she said. “The audience started dancing around him. It was so cool. I decided to give it a try by taking my erhu music to the street.”
Zheng received flowers and drawings of her playing the erhu from her first audience. Since then, people have shown their love for her music in many different ways.
“Once I played Bella Ciao in front of the Duomo di Milano (米兰大教堂),”she said. “After a while, people stood around me in a big circle. They applauded my performance. Then, an older man started dancing. Soon, a younger woman joined him. It made me believe that music knows no boundaries (国界). ”
9.Zheng Xiaohui gave an open-air concert in ________ in May last year.
A.Germany B.England C.Italy D.France
10.Zhengs classmate Ma Ruomeng played the ________ at her concert.
A.piano B.violin C.erhu D.pipa
11.Zheng’s dream is to ________.
A.become a popular musician in Europe
B.introduce more people to Chinese music
C.receive flowers and paintings from fans
D.take her erhu to streets all over the world
12.What is the best title for the text
A.The erhu wins the hearts of Italians
B.The erhu becomes a fashion in Europe
C.Zheng falls in love with street concerts
D.Italian music sounds good on the erhu
In the mountainous areas of Guizhou Province, 1,500 middle school students have recently gotten special backpacks. These bags have solar panels (太阳能电池板) that store energy when children walk to school. The stored energy can power lamps at home for 5 hours, which is a great help for villages where the electricity is often cut off.
The project was started in March 2025 by a tech company and the local government. Each backpack costs 200 yuan. Twelve-year-old Li Mei is one of the users. Her family couldn’t afford an electricity machine before. “Now I can do my homework safely at night without worrying about the light going out,” she says. Since using the backpack, her grades have improved by 15%, especially in math and Chinese.
The design of the backpack is smart and practical. The solar panels only add 300 grams of weight, but they can store enough energy for daily use. Inside the backpack, there’s a light e-paper device (设备) that holds all the textbooks and notebooks, so students don’t need to carry heavy books anymore. The average weight of the schoolbag has dropped from 4.2 kg to 2.1 kg, making it much easier for students to carry.
By September 2025, over 50 more schools in Guizhou will join the project. Similar tests are also happening in Kenya and Peru, where the solar panels are made to work well in hot and sunny weather. “This isn’t just about having new technology,” says Dr. Zhang, the leader of the project. “It’s about making sure every child has the same chance to learn, no matter where they live.” As more kids get these backpacks, their nights are brighter, and their futures look more hopeful.
13.What’s special about the backpacks
A.Storing solar energy. B.Being much cheaper. C.Speeding up walking.
14.What could Li Mei do with the special backpack
A.She could afford a new electricity machine.
B.She could finish homework quickly and nicely.
C.She could study when there is no electricity.
15.How much does the schoolbag weigh now
A.4.2 kg. B.2.1 kg. C.300 grams.
16.What is the writer’s attitude to the project
A.Doubtful. B.Unclear. C.Supportive.
During this May Day holiday, a movie called The Dumpling Queen became a big hit. It tells a true and inspiring story that will touch your heart.
The movie is about Zang Jianhe. In the late 1970s, life was tough for her. She came to Hong Kong from Qingdao, Shandong, with her two little daughters. But things didn’t go as she hoped. Her marriage broke down, her husband, who was already in Hong Kong, left her and she had to look after her children. Suddenly, Zang found herself alone in a new place, with no money and no one to help.
However, Zang Jianhe didn’t give up. She remembered her family’s dumpling-making skills. So, she decided to sell dumplings at Wan Chai Pier (湾仔码头) to make a living. At first, it was extremely hard. She set up a small stand at Wan Chai Pier. The weather was sometimes bad, and she had to work long hours. What’s worse, some bad guys tried to bully (霸凌) her. But she was a strong-willed woman. She worked day and night, making dumplings with love and care.
Slowly but surely, people started to notice her dumplings. They were so tasty! More and more customers came to buy her dumplings. Zang worked even harder. She tried different ways to make her dumplings taste better. As time went by, her business grew bigger and bigger. Finally, through her non-stop efforts, she built a big business from nothing and became the well-known “Dumpling Queen”.
This story shows us that no matter how hard life is, as long as we are brave and keep tying, we can make our dreams come true. Zang Jianhe’s story is truly amazing and gives us a lot of hope.
17.What does the underlined word “tough” probably mean
A.Smooth. B.Challenging. C.Simple.
18.Why did Zang Jianhe choose to sell dumplings instead of other foods
A.Because of her family’s dumpling-making skills.
B.Because dumplings were the easiest food to make.
C.Because she liked dumplings more than other foods.
19.How did Zang get more customers gradually
A.By moving her stand. B.By lowering the price. C.By improving the taste.
20.What can we learn from Zang’s story
A.Hard work pays off. B.Better late than never. C.Well begun is half done.
An old local street in Shanghai has been turned into a “cat street”. And it has attracted many locals and tourists to see different kinds of cat “paintings”.
The “cat street” is on Fangbang Middle Road, which connects the Yuyang Garden area and the Bund Finance Centre. From the traditional Chinese drama stage Xuanhutai at the western end to the eastern side near the Bund, the “cat street” is about 600 meters long.
These works are created by artist Tango and his team. Parts of the “paintings” of more than 30 pet cats are collected from public and cartoon cats. There are also the pets’ names and introductions alongside the “paintings”. “The street shows the care for the cats and the relationship between cats and people in the city,” Tango said.
Shi Er, a pet owner, was excited when she took her cat, named Tuanzi, and saw Tuanzi’s “painting”. “Tuanzi is not afraid of people. I want to let her see herself on the wall,” Shi said. “And it’s a great idea to ‘paint’ cats on the walls. It can attract people to look at the buildings. At the same time, it can also draw people’s attention to street cats.”
21.What can we learn about the “cat street” from the first paragraph
A.People can get pet cats on the street.
B.There are many cats on the street.
C.People can enjoy cat “paintings” there.
22.The second paragraph mainly tells us ________.
A.the development plan of the “cat street”
B.detailed information of the “cat street”
C.the natural landscape of the “cat street”
23.What is Shi Er’s attitude to the cat “painting”
A.Doubtful. B.Supportive. C.Unclear.
24.The passage is probably taken from ________.
A.a news website B.a textbook C.a storybook
I was 15 months old, a happy and carefree (无忧无虑的) kid, until the day I fell. It was a bad fall. I landed on a piece of glass that cut my eye badly. From then on, my sightless and cloudy gray eye lived on with me.
Sometimes people asked me embarrassing questions. When kids played games, I was the “monster”. I grew up imagining that everyone looked down on me.
Yet my mum would say to me. “Hold your head up high and face the world.” I began to rely on that saying.
As a child, I thought Mum meant, “Be careful or you will fall down or knock into something because you are not looking.” As a teenager, I usually looked down to hide my shame. But I found that when I held my head up high, people liked me.
In high school I even became the class president, but on the inside I still felt like a monster. All I really wanted was to look like everyone else. When things got really bad, I would cry to my mum and she would look at me with loving eyes and say. “Hold your head up high and face the world. Let them see the beauty that is inside instead of your appearance.”
My mum’s love gave me confidence. I had faced hardships, and learned not only to appreciate (感激) myself but to have deep compassion (同情) for others.
“Hold your head up high” has been heard many times in my home. I say it to my children. The gift my mum gave me lives on.
25.There was something wrong with the writer’s ________ according to the text.
A.eye B.ear C.face
26.The underlined word “monster” in the second paragraph means “________” in Chinese.
A.对手 B.玩伴 C.怪物
27.From the story, we can infer (推断) that ________.
A.the writer understood the saying very well as a child
B.the writer felt like everyone else in high school
C.the writer is living with a warm and brave heart now
28.Which would be the best title for the article
A.My Mom’s Gift to Me
B.How I Found My Life Partner
C.My Terrible Childhood Accident
It may be difficult to start high school. Thinking about making new friends might make you feel nervous. However, don’t worry because you are not alone. You are going to school with a group of students of your age. Here are several suggestions for you to follow.
Forget your fear and just talk to someone.
It’s easier said than done. But try to take a deep breath and find your voice. Don’t be afraid to approach people. Introduce yourself and start a conversation about something you have in common. Sit in the middle of the classroom with as many new friends around you as possible.
Join clubs.
Take part in after-class activities that interest you. Try to make friends in the clubs. If you don’t join any clubs, you’ll just go to class and then go home. Being in a club makes you more social.
Stay clean.
No one likes a bad smell that could knock someone over. Shower every day, brush your teeth and wash your hair. You are supposed to make yourself look clean and tidy, whatever you wear. A clean appearance will make you more attractive to others.
Be respectful (尊重的) of people’s differences.
Everyone has his or her own opinion of the world. And everyone believes in different things. It is a good thing to have different friends with different opinions. This way, you can each share your own ideas.
29.How does the writer begin the passage
A.By giving an opinion. B.By asking a question.
C.By giving an example. D.By comparing two things.
30.How many suggestions does the writer offer according to the passage
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
31.The underlined word “approach” probably means “________” in the passage.
A.argue with B.stay away from C.get close to D.laugh at
32.Who does the writer write the passage to
A.The teachers who work in high schools.
B.The parents whose children were in high schools.
C.The students who start a new life in high schools.
D.The scientists who study the education in high schools.
An interesting finding has been discovered from psychological research: Introverts may manage the challenges of aging better. While extroverts have long been celebrated for their social butterfly abilities, it turns out that the introvert’s natural inclinations (倾向) may serve as a built-in buffer against some of aging’s most common challenges. The very qualities of introverts—preference for quieter environments, comfort with being alone, and deeper but fewer social connections—appear to match well with the natural development of the social world as they grow older.
The key lies in what is known as “positive disengagement”. Laura Carstensen. the founding director of Stanford’s Center of Longevity, suggests that as people grow older, they naturally become more selective (有选择的) about their social interactions. preferring quality over quantity (数量). The change that extroverts may feel uncomfortable with often comes more naturally to introverts.
Another interesting work by Helene Fung at the Chinese University of Hong Kong found that introverts experience less worry about the social changes accompanying aging. While extroverts may have trouble with the decreased energy for socializing. introverts often find that such changes match with pre-existing (已存在的) preferences.
Robert McCrae’s research at the National Institute on Aging supports this “introvert advantage”. His team’s findings show that introverts may deal with the big questions of aging better because they naturally think deeply about life. While extroverts might look for outside activities that can pull their attention away from aging-related worries, introverts’ natural inclinations to turn inward often result in better adjustment (调整) and acceptance of life’s changes.
The most convincing research comes from Klaus Rothermund, who studies how people manage emotions as they age. His work shows that introverts often develop better coping skills earlier in life. Such skills as the ability to think deeply about themselves and the ability to form one-on-one connections become increasingly valuable as they grow older. It’s as if introverts have been unknowingly practicing for their elder years all along.
The meanings of the findings go beyond just research interest. Understanding how different personality types deal with change becomes increasingly important as people age.
For extroverts reading this, don’t feel disappointed—awareness is half the job done, and many coping skills that come naturally to introverts can be learned and trained. And for introverts You might want to add this to your list of quiet victories. Your personality may have prepared you for a more beautiful journey into your later years.
Sometimes, it seems that the tortoise doesn’t just win the race. It may also enjoy the journey more.
33.What does the word “buffer” in Paragraph 1 most probably mean
A.Weakness. B.Warning. C.Monitor. D.Protector.
34.Which behavior probably matches Carstensen’s findings
A.Refusing to choose friends according to personality.
B.Spending less time alone to make time for social activities.
C.Staying away from relationships that are not worthwhile.
D.Joining in group discussions instead of thinking independently.
35.What can we learn about introverts and extroverts as they age
A.Introverts need to find ways to stop worrying about their age.
B.Extroverts can learn from introverts about ways to slow aging down.
C.Extroverts have the ability to deal with personal problems earlier in life.
D.Introverts’ qualities better suit the natural changes of the social world.
36.Which of the following would be the best title for the passage
A.Introverts: A More Popular Personality B.Introverts: Practice to Fight Against Aging
C.Introverts: Feel Better When Getting Older D.Introverts: Social Advantages Over Extroverts
The Spring Festival Gala is the most popular TV show during the Chinese New Year. Every year, it presents a variety of wonderful performances. This year, a dance program named “Joy on the Branches” became a real highlight.
As the curtain lifted slowly, the audience was instantly attracted by the magnificent (宏伟的) stage scene. It was as if they had been transported into a magnificent ancient Chinese painting. Right in the middle of the stage stood an huge prop pine branch (道具松树枝) that was 9.5 meters long and 4.5 meters high. It was said to be the largest prop ever used in the history of the Spring Festival Gala. The details of the pine branch were so vivid that it looked as if it had just been picked from a forest.
Then the dancers made their appearance. They were all dressed in costumes that included traditional Chinese colors, like flower blue, indigo, and moon white. Their movements were extremely graceful, flowing smoothly like a gentle stream. They didn’t rely on complex vertical (垂直的) movements. Instead, they mainly moved horizontally (平行地) across the stage, using their beautiful body language to show the charming expressions and lively postures of magpies (喜鹊), as if they had truly changed into these pleasant birds.
This program was actually inspired by a famous ancient Chinese painting. The creative team aimed to express the charm of classical art through modern dance. To achieve this, they mixed hanging curtains, projections, and floor screens to create an amazing visual (视觉的) effect, cleverly blurring (使模糊) the lines between 2D and 3D spaces. It gave the audience the scene that the magpies were seemingly “framed into the painting”, making the whole performance was full of artistic atmosphere.
37.Which color is NOT mentioned in the dancer’s costume
A.Flower blue. B.Indigo. C.Moon white. D.Yellow.
38.In the context of the passage, what does the word “vivid” mean
A.Dull and uninteresting. B.Bright and lifelike.
C.Simple and plain. D.Old and worn-out.
39.Why did the team use hanging curtains, projections, and floor screens
A.To create visual effects.
B.To use more traditional props.
C.To increase the effect of dance performance.
D.To blur the lines between 2D and 3D spaces.
40.Which sentence best describes the visual effect created by the creative team
A.The dancers moved like magpies.
B.The magpies seemed to be “framed into the painting”.
C.The stage was like an ancient Chinese painting.
D.The prop pine branch looked very realistic.
《2026年中考英语专题训练:阅读单选(4题)精选题练习》参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 D B B A C B C C C D
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 B A A C B C B A C A
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 C B B A A C C A A B
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 C C D C D C D B D B
1.D 2.B 3.B 4.A
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了AI在工作、生活和学习中的应用,指出 “AI-powered study rooms”存在不足,建议明智使用AI chatbots来辅助学习。
1.细节理解题。根据“Many people now use it in work and life.”以及“Have you ever dreamed of using AI to help you with your schoolwork ”可知,我们可以在工作、生活和学习中使用人工智能。故选D。
2.主旨大意题。根据“Many parents aren’t happy with the service after their kids tried these study rooms. The AI apps just point out students’ mistakes and repeat the same exercises over and over. Most lessons are recorded videos.”可知,讲述了人工智能学习室的缺点。故选B。
3.细节理解题。根据“Having trouble with a math problem You can ask AI to walk you through the steps.”可知,人工智能可以通过展示步骤来帮助你解决数学问题。故选B。
4.主旨大意题。根据“The key is to learn how to use them wisely.”以及“It takes time to master AI. But it’s a much smarter way to spend your time than sitting in an ‘Al-powered study room’!”可知,作者写这篇文章的目的是建议我们明智地使用人工智能来完成学业。故选A。
5.C 6.B 7.C 8.C
【导语】本文主要介绍了一种新型旅游方式——特种兵式旅游。
5.细节理解题。根据第一段“A new way of traveling is getting popular in China these days. It means people travel to many places in a short time, usually on weekends. Most of these travelers are university students.”可知,“特种兵式旅游”是一种新型旅游方式,通常在周末进行,这些旅行者大多是大学生,故“特种兵式旅游”很受大学生欢迎,A、B项表述错误。故选C。
6.推理判断题。根据第二段“Thanks to the trip, I can know Beijing better. I had a lot of fun,”可知,多亏了这次旅行,张可以更好地了解北京,也玩得很开心,故张可能会觉得他的北京之行精彩又有帮助。故选B。
7.细节理解题。根据第三段“she went to 9 places of interest in Wuhan”可知,陈去了武汉的9个名胜古迹。故选C。
8.最佳标题题。通读全文可知,文章主要介绍了一种新型旅游方式——特种兵式旅游,由此可知,最好的标题应该是“‘特种兵式旅游’火爆”。故选C。
9.C 10.D 11.B 12.A
【导语】本文是一篇记叙文,文章讲述了在意大利米兰的交换生郑晓慧举办露天音乐会,用二胡演奏经典曲目,还走上街头演奏,让更多人感受中国音乐,过程中观众的反应让她感受到音乐无国界。
9.细节理解题。根据“In May, Zheng gave an open-air concert in Milan.”和“Earlier last year, Zheng Xiaohui, a postgraduate student (研究生) in Milan, Italy, wanted to give her own concert.”可知,去年5月在米兰有一个露天音乐会,米兰位于意大利,故选C。
10.细节理解题。根据“Her classmate, Ma Ruomeng, joined her on the pipa.”可知,同学使用的乐器是琵琶,故选D。
11.细节理解题。根据“She wanted to introduce more people to Chinese music.”可知,她想把中国音乐介绍给更多人。故选B。
12.最佳标题题。根据全文内容可知,全文围绕郑晓慧通过二胡演奏中国音乐和意大利歌曲,打破文化隔阂,赢得当地观众共鸣展开。故选A。
13.A 14.C 15.B 16.C
【导语】本文讲述了贵州省山区1500名中学生获得了一种特殊的太阳能背包。
13.细节理解题。根据第一段“These bags have solar panels that store energy when children walk to school.”可知,这种背包的特殊之处在于它能储存太阳能。故选A。
14.细节理解题。根据第二段“Now I can do my homework safely at night without worrying about the light going out”可知,可以在停电时使用背包储存的能源学习。故选C。
15.细节理解题。根据第三段“The average weight of the schoolbag has dropped from 4.2 kg to 2.1 kg”可知,现在书包的重量是2.1公斤。故选B。
16.观点态度题。根据最后一段“As more kids get these backpacks, their nights are brighter, and their futures look more hopeful.”可知,作者认为这一项目让孩子们的未来更有希望,态度是支持的。故选C。
17.B 18.A 19.C 20.A
【导语】本文讲述了臧健和的真实励志故事。
17.词句猜测题。根据“In the late 1970s, life was tough for her. She came to Hong Kong… with no money and no one to help.”可知,臧健和当时的生活非常艰难。因此“tough”的意思是“具有挑战性的”。故选B。
18.细节理解题。根据“She remembered her family’s dumpling-making skills. So, she decided to sell dumplings…”可知,她选择卖饺子是因为她有家族的饺子制作技艺。故选A。
19.细节理解题。根据“She tried different ways to make her dumplings taste better… her business grew bigger and bigger.”可知,她通过改进饺子的味道吸引了更多顾客。故选C。
20.主旨大意题。根据“This story shows us that no matter how hard life is, as long as we are brave and keep trying, we can make our dreams come true.”可知,这个故事告诉我们努力终有回报。故选A。
21.C 22.B 23.B 24.A
【导语】本文是一篇新闻报道。文章主要介绍了上海一条被改造成“猫街”的老街道,吸引了大量游客前来欣赏各种猫主题的“绘画”,并展现了人与猫在城市中的关系。
21.细节理解题。根据“An old local street in Shanghai has been turned into a ‘cat street’. And it has attracted many locals and tourists to see different kinds of cat ‘paintings’.”可知,人们可以在这里欣赏猫的“绘画”。故选C。
22.主旨大意题。根据“The ‘cat street’ is on Fangbang Middle Road… the ‘cat street’ is about 600 meters long.”可知,本段主要介绍了“猫街”的具体信息,包括位置、长度等。故选B。
23.观点态度题。根据“Shi Er…was excited…it’s a great idea to ‘paint’ cats on the walls. It can attract people to look at the buildings. At the same time, it can also draw people’s attention to street cats.”可推知,她对猫“绘画”持支持态度。故选B。
24.推理判断题。通读全文可知,文章以客观报道的形式介绍了“猫街”的背景、创作团队及游客反馈,符合新闻网站的特点。故选A。
25.A 26.C 27.C 28.A
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者在童年时因意外受伤导致眼睛严重损伤,经历了自卑和嘲笑,但在母亲的鼓励下逐渐变得自信,并学会了以积极的态度面对生活。
25.细节理解题。根据“I landed on a piece of glass that cut my eye badly. From then on, my sightless and cloudy gray eye lived on with me.”可知,作者摔倒导致眼睛受伤,出现失明且浑浊的灰色眼睛。故选A。
26.词义猜测题。根据“From then on, my sightless and cloudy gray eye lived on with me.”及“When kids played games, I was the ‘monster’. I grew up imagining that everyone looked down on me.”可知,作者因眼睛缺陷被孩子们在游戏中称为“monster”,故划线单词意为“怪物”,体现她因外貌被排斥的感受。故选C。
27.推理判断题。根据“I had faced hardships, and learned not only to appreciate (感激) myself but to have deep compassion (同情) for others.”可知,作者在经历了艰难之后,不仅学会了欣赏自己,还学会了同情他人,她现在拥有温暖和勇敢的心。故选C。
28.标题归纳题。全文围绕母亲教导“Hold your head up high”对作者的影响展开,强调母亲的爱和鼓励是她克服困难、建立自信的关键,标题需突出母亲的作用,选项A“母亲给我的礼物”最贴切。故选A。
29.A 30.B 31.C 32.C
【导语】本文为即将开始高中生活的学生提供了适应新环境的建议。
29.细节理解题。根据“It may be difficult to start high school. Thinking about making new friends might make you feel nervous.”可知作者通过描述高中新生可能面临的困难开篇,故选A。
30.细节理解题。文中明确列出了四个小标题:“Forget your fear and just talk to someone”,“Join clubs”,“Stay clean”和“Be respectful of people’s differences”,给出了四条建议,故选B。
31.词义猜测题。根据“Don’t be afraid to approach people. Introduce yourself and start a conversation…”可知“approach”在此处指主动接近他人开始交流,故选C。
32.推理判断题。全文使用第二人称“you”并围绕高中新生可能遇到的问题给出建议,故选C。
33.D 34.C 35.D 36.C
【导语】本文介绍了一项心理学研究发现:内向者可能比外向者更能从容应对老龄化的挑战,因为他们的性格特质(如偏好安静环境、享受独处、建立深度社交关系等)更契合伴随年龄增长的自然社会变化,这种“内向者优势”体现在情绪调节、社交选择和生活适应等方面。
33.词句猜测题。根据“Introverts may manage the challenges of aging better... the introvert’s natural inclinations may serve as a built-in buffer against some of aging’s most common challenges”可知,内向者的天性能够帮助他们应对衰老带来的挑战,“buffer”在此处表示对挑战的“缓冲”或“保护”作用,与“Protector(保护者)”含义最接近。故选D。
34.细节理解题。根据“Laura Carstensen... suggests that as people grow older, they naturally become more selective about their social interactions, preferring quality over quantity”可知,Carstensen认为老年人会更倾向于选择高质量的社交关系,而非数量。“远离无价值的人际关系”体现了 “重质量、轻数量”的选择性社交,符合其研究结论。故选C。
35.细节理解题。根据“The very qualities of introverts—preference for quieter environments, comfort with being alone, and deeper but fewer social connections—appear to match well with the natural development of the social world as they grow older”可知,内向者偏好安静环境、享受独处、注重深度社交等特质,与衰老过程中社交世界的自然变化(如社交选择性增强)高度契合。故选D。
36.最佳标题题。通读文章可知,全文围绕多项研究展开,核心论点是内向者的特质(如深度思考、选择性社交、擅长独处)使其更能适应衰老带来的社交变化和心理挑战,从而在老年阶段表现出更好的心理调整能力。C选项 “内向的人:年龄越大感觉越好”最为适合。故选C。
37.D 38.B 39.D 40.B
【导语】本文主要介绍了央视春晚舞蹈节目《晨光曲》通过宏伟的舞台布景、生动的道具和优雅的舞姿,将传统绘画艺术与现代舞蹈完美融合的精彩呈现。
37.细节理解题。根据“They were all dressed in costumes that included traditional Chinese colors, like flower blue, indigo, and moon white”可知舞者服装颜色包括花青、靛蓝和月白,未提及黄色,故选D。
38.词义理解题。根据“The details of the pine branch were so vivid that it looked as if it had just been picked from a forest”可知“vivid”在此处指松枝道具栩栩如生,B选项“明亮而逼真的”符合。故选B。
39.细节理解题。根据“they mixed hanging curtains, projections, and floor screens to create an amazing visual effect, cleverly blurring the lines between 2D and 3D spaces”可知团队使用这些设备是为了模糊二维与三维空间的界限,故选D。
40.细节理解题。根据“It gave the audience the scene that the magpies were seemingly ‘framed into the painting’”可知最佳视觉效果描述是“喜鹊仿佛被‘装裱进画中’”,故选B。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)