/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
2025-2026学年八年级英语上册期中复习考点突破仁爱科普版(2024)突破03 完形填空-10空
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
I work at a very popular restaurant in my hometown. I love working here as a member of the wonderful team. People here are very 1 and hard-working.
I started by washing when I was only 18. I worked hard, and soon became a 2 . I tried my best to make the 3 feel at home. When they came into the restaurant, I often 4 them warmly. When they took their seats and ordered the food, I talked to them politely with a big 5 on my face.
Simon was the head chef (主厨) at that time. My behavior at work got his attention. He said I needed to study 6 hard so that I could go to a cooking school. He began to 7 me how to cook. I worked hard to learn from him. Later, I went to a cooking school. After I studied for 1 year, I came back to the restaurant. I designed some new kinds of dishes, and 8 the quality of the dishes.
When Simon left the restaurant, I became the head chef.
Keep studying hard, and your hard work will 9 someday. Try to do 10 jobs well, and every small step leads to huge achievements.
1.A.lucky B.friendly C.angry D.lonely
2.A.cook B.guide C.waitress D.manager
3.A.cooks B.waiters C.customers D.travelers
4.A.greeted B.sent C.left D.checked
5.A.flower B.gift C.hat D.smile
6.A.finally B.nearly C.suddenly D.really
7.A.teach B.follow C.ask D.order
8.A.broke B.spread C.raised D.repaired
9.A.pay for B.pay off C.wait for D.put off
10.A.difficult B.hard C.simple D.interesting
阅读下面短文,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳答案。
I’m a vet on a big farm. There are many horses here, so I’m busy every day. Many people are 11 about my work. Let’s take today as an example.
A little horse got 12 days ago, and I needed to take good care of it. I put on my 13 quickly when I got to the farm. Then I went to see my patient soon. The little horse got an 14 and looked tired. I took its temperature (体温) first. Then I put some medicine in its food in order 15 help it take it easily. I also 16 some fresh grass. After breakfast, I took it out to do some exercise. I walked the horse slowly around the 17 . When the weather got warm, I 18 its hair (毛发) to make it clean. Finally, my hard work 19 , and the little horse got better. I felt happy.
I value (重视) my job very much. And I will 20 my best to learn more. For example, I always read some medical books in my free time. I hope to save more lives in the future.
11.A.lively B.boring C.curious
12.A.tiny B.sick C.true
13.A.uniform B.shirt C.dress
14.A.chance B.illness C.secret
15.A.with B.from C.to
16.A.chose B.drove C.built
17.A.hospital B.farm C.gym
18.A.brushed B.reported C.designed
19.A.fell down B.paid off C.cheered up
20.A.leave B.offer C.try
Hello, everyone! My name is Tara. I’m from New York, America. I’m an English teacher, but I don’t work in a school. I only give lessons to 21 students online.
Every morning, I get up very early. 22 do I start work At 6:00 in the morning in America. But at this time, most Chinese students go back home from school in the afternoon. I 23 teach one student at a time. I think one-to-one teaching is 24 for students. It can help them learn English well. In class, we always 25 different topics (话题),such as weather, food and sports.
Look at the photo! I’m standing in front of a map. What am I doing Haha! I’m telling a boy the names of different countries all over the world. To make the lesson 26 , I wear animal finger puppets (手指玩偶) to help him remember the words. The boy 27 the lesson. He says he is happy to learn English from 28 .
I usually give 6 to 7 lessons every morning. I’m tired after a day’s work, 29 I’m happy. I really love my 30 ! It’s great!
21.A.African B.Chinese C.English D.American
22.A.What B.How C.Where D.When
23.A.usually B.sometimes C.never D.ever
24.A.traditional B.good C.busy D.bad
25.A.talk about B.look at C.listen to D.hear from
26.A.difficult B.important C.interesting D.ready
27.A.knows B.gives C.leaves D.enjoys
28.A.us B.her C.him D.me
29.A.and B.but C.so D.because
30.A.class B.house C.food D.job
I decided at 10 that I was going to be a teacher because I had a strong wish for superpowers. As a boy, I could 31 see some of my teachers had such powers.
There was an English teacher in the fifth grade. She could magically transport us to different worlds every day by telling us stories and reading to us from books we would otherwise never 32 . This was our secret and fun time because fifth graders were considered too 33 to have stories read out to them.
It was even surprising that my teacher could see the invisible. I was one of those who had 34 insight (洞察力). Yet my teacher could notice me and the unspoken message in her eyes 35 that she could see me through. She had another superpower and even after forty years, I could still remember her 36 lessons about the great masters of art and great geographers. She did this though her major (专业) was not art, 37 geography. Her lessons went beyond the textbook. I knew I wanted to be one of those all-seeing ones with superpowers that made children feel safe and valued.
I know being a teacher isn’t the easiest or the best-paid job. And there are some 38 . For example, your knees can become worn out from years of carrying piles of notebooks up and down the school stairs. And your 39 can become weak because of too much talking. However, there are those choosing this career. To them, teaching is not just a job— it is a science, an art and a craft. It requires emotional investment (情感投入).
All my life, for thirty years now, I’ve gone to work early each day with a 40 in my step. Sometimes, I meet my former students. Their love for me and happy memories of our time together are my rewards. I feel very proud to be a teacher with superpowers too.
31.A.hardly B.heavily C.clearly D.correctly
32.A.put up B.pick up C.set up D.stay up
33.A.tall B.short C.young D.old
34.A.few B.little C.much D.many
35.A.reminded B.mentioned C.proved D.suggested
36.A.silly B.lively C.boring D.tiring
37.A.and B.but C.nor D.either
38.A.risks B.regrets C.doubts D.advantages
39.A.hearing B.wisdom C.voice D.strength
40.A.spring B.summer C.autumn D.winter
For many people, a job means working and 41 money for life. They need to work to feed their family. But for me, it means much more than that.
When I was 14, one morning, my father asked me to cut the grass with him in the 42 . My father thought I was old enough to do something to 43 chores. I worked all day with my father in the large garden. I was too 44 to say a word but I felt good. This was my first time to help my father in his 45 . I got $6 for my work that day.
Another day, I missed some leaves (树叶) on the ground after cleaning our yard. “Take away these leaves” he said seriously. “When you are working, you must work well.” Today I still 46 his words and I value them. I learned that I must have a good attitude (态度) to every 47 .
Years later, I left home and went to another town to start my 48 life. I tried different jobs. Some jobs were not exciting, 49 I didn’t mind. Because I can learn something 50 from the job and I always try my best to do it.
41.A.making B.wasting C.spending
42.A.playground B.park C.garden
43.A.help with B.decide on C.look after
44.A.excited B.angry C.tired
45.A.business B.story C.office
46.A.receive B.choose C.remember
47.A.cause B.job C.mistake
48.A.modern B.lonely C.new
49.A.because B.but C.until
50.A.meaningful B.dangerous C.boring
As children, we all have dreams. We all dream of 51 we want to be when we grow up. 52 want to become teachers or police officers. Others want to be pilots or scientists.
When I was young, I 53 to be a fashion designer. I worked very hard at school. I 54 decided to study fashion design at college. But when I got there, I 55 that I disliked the subject. For some reason, I 56 want to be part of the fashion industry any more.
Now I am twenty, 57 I still don’t know what I want to do when I finish college. This year I work as a (n) 58 . Over the past seven months, I have taught English to hundreds of students. It was a great experience. But I still don’t know what I’m 59 in.
All in all, there’s no need to decide what you want to do with the rest of your life very quickly. Many people 60 their jobs many times during their lifetime. You should believe there’s always time to choose a different job and have a new life!
51.A.where B.why C.what
52.A.Some B.Other C.Another
53.A.agreed B.seemed C.hoped
54.A.never B.even C.seldom
55.A.found B.forgot C.dreamed
56.A.don’t B.didn’t C.can’t
57.A.so B.but C.if
58.A.pilot B.doctor C.teacher
59.A.interested B.angry C.relaxing
60.A.change B.discuss C.choose
Lydia Byun is a creative art therapist (治疗师). She has rich 61 in working with children and teenagers. In her art therapy lessons, students make art and 62 their feelings.
What happens during the lessons is up to her students in class. They can use many 63 art forms like painting, drawing and writing to express (表达) their feelings.
As the students are making something, Byun talks with them 64 they don’t want to talk. Sometimes the students want to be quiet. They just want to think and create. That is OK, too. Making art makes them more comfortable and certainly helps them feel 65 .
Sometimes it’s hard for people to show feelings in words, and it’s especially (尤其) true for children and 66 . But it can be easier to show those feelings through art. They can 67 their feelings in a painting or drawing. In this way, art therapy helps kids understand their feelings.
Students often come to see her for some 68 when they have big problems. They 69 her because she always helps out with their problems or worries.
Byun says the best part of her job is when the kids or teenagers say 70 art therapy helps them. She also likes hearing from parents or teachers about how the children have changed for the better. That makes her feel good.
61.A.color B.time C.experience
62.A.talk about B.ask for C.look after
63.A.same B.different C.similar
64.A.because B.unless C.though
65.A.better B.sadder C.worse
66.A.teachers B.teenagers C.engineers
67.A.travel B.solve C.show
68.A.advice B.information C.news
69.A.refuse B.care C.trust
70.A.how B.why C.when
Chinese traditional culture is a really great treasure house, and lacquer (漆器) art is a special part of it. Lacquer art in China has a long history that goes back over thousands of years.
The main 71 for this art is natural lacquer, which comes from lacquer trees. Workers need to be very 72 when collecting it. They mustn’t hurt the trees too much 73 healthy trees are important for getting good-quality lacquer.
Artists have to follow many 74 to make beautiful lacquerware. First, they need to 75 good materials, like strong wood or bamboo. Then these materials are 76 into different shapes, such as nice teapots or pretty boxes. Next is another part that needs great 77 : painting layer (层) by layer of lacquer. Each layer must dry well in a place with the right wetness and temperature. This can take days or even weeks.
To make the lacquerware look good, some good artists 78 lovely patterns (图案) on it. They use tools to carve (雕刻) pictures of birds, flowers, or mountains on it. Sometimes, they also put shiny things like gold pieces to make the work more 79 .
Even today, with many new materials around, lacquer art 80 has its own special beauty. We should try to learn more about it and help to pass it on.
71.A.product B.material C.size D.color
72.A.careful B.relaxed C.busy D.perfect
73.A.until B.although C.because D.while
74.A.steps B.views C.reports D.lists
75.A.invent B.collect C.choose D.throw
76.A.divided B.made C.translated D.taken
77.A.fun B.luck C.interest D.patience
78.A.add B.pass C.offer D.keep
79.A.proper B.friendly C.beautiful D.natural
80.A.even B.still C.soon D.just
阅读下面短文,从短文后所给各题的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
In the picture, a girl is standing on a bamboo pole (竹竿) on the river and dancing beautifully. It’s not a scene from a movie, 81 a form of intangible cultural heritage (非物质文化遗产) --bamboo drifting (独竹漂).
Yang Liu is an inheritor (传承人) of bamboo drifting. She 82 to learn it from her grandmother when she was 7. As she was weak in health as a child, her grandmother wanted her to become strong through this sport. Yang threw herself into 83 bamboo drifting all year round, even in the cold winter and hot summer.
“It was common for me to fall into the water when I started practicing,” recalled Yang, adding that it took her three years to learn the basic 84 of bamboo drifting.
In order to learn more bamboo drifting skills, Yang had to practice countless 85 movements on a bamboo pole that was 9m in length and 15 cm in diameter (直径), and stand all the physical 86 that came with it. Through years of hard training, Yang now considers the bamboo pole as her “best friend”.
At one point, inspired by her 87 , Yang began to put dance and bamboo drifting together. “My grandmother came up with an idea. She said that I had been practicing bamboo drifting since I was a child, so why not try to combine dance with the skill It might be something 88 ,” the young woman explained.
Yang’s hard work gradually paid off when she was able to 89 perform dancing with the traditional bamboo drifting skill. “I hope 90 more people can know about bamboo drifting and enjoy this form of art,” said Yang.
81.A.or B.and C.but D.so
82.A.afforded B.started C.advised D.required
83.A.practicing B.playing C.realizing D.swimming
84.A.knowledge B.information C.subjects D.skills
85.A.easy B.difficult C.impossible D.interesting
86.A.sense B.health C.pain D.care
87.A.grandfather B.grandmother C.mother D.father
88.A.different B.hard C.practical D.strange
89.A.luckily B.sincerely C.hurriedly D.perfectly
90.A.why B.whether C.what D.that
Hanfu is the traditional clothing of the Han Chinese people. It has a long history and deep culture. It is not only a kind of clothing but also a 91 of the ancient Chinese civilization (文明).
In ancient times, people wore Hanfu on 92 occasions (场合). There were different styles of Hanfu, such as the long robes (袍) for 93 events and the simpler clothes for daily life. The color and patterns (图案) on Hanfu were also very meaningful. For example, red might mean good luck and 94 , while some patterns like dragons and phoenixes (龙和风) show the nobility (高贵) and dignity (尊严).
With the changing times, Hanfu was forgotten. But nowadays, there is a 95 interest in Hanfu among young people. They start to wear Hanfu to 96 traditional festivals, take photos, or show their love for traditional culture. Many schools also hold activities 97 students can know more about the traditional culture.
Some people even begin to 98 how to make Hanfu. This has 99 helped to improve the inheritance (传承) and development of Hanfu culture.
In short, Hanfu is like a 100 pearl (珍珠) in Chinese history and culture. It keeps shining and drawing more people to look for its beauty.
91.A.sign B.symbol C.way
92.A.different B.important C.special
93.A.important B.common C.usual
94.A.surprise B.kindness C.happiness
95.A.growing B.grow C.grows
96.A.remember B.celebrate C.spend
97.A.so that B.for C.in order to
98.A.explore B.find C.turn around
99.A.finally B.greatly C.suddenly
100.A.bright B.light C.small
阅读下面短文,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳答案。
Last winter vacation, my family went to Jingdezhen, Jiangxi for a holiday. It is 101 for its porcelain culture. We visited a museum and learned about the porcelain culture. On the way, we noticed that people 102 all the streetlights with porcelain. They even made the rubbish bins out of porcelain. We were amazed by those.
At the museum, we learned how 103 porcelain. First, the workers made different shapes of clay. Then, they started to draw pictures on them. It 104 them many hours to finish all the drawings. After that, the workers burned them at a very high temperature for 12 to 24 hours. 105 , the workers put the porcelain pieces into nice boxes after they cooled down. Beautiful artworks of porcelain don’t come 106 .
On the last day of our trip, we went to an Art Center. Porcelain lovers 107 make their own pieces there. Tourists walked 108 the halls and they could buy what they liked and take them home as gifts. There were also 109 to watch and delicious food to eat in this area. What a great experience!
I can now understand why people call Jingdezhen City “Porcelain Capital”. It is because of the local people’s 110 for porcelain. They care about porcelain and share the wonderful traditional culture with the world.
101.A.ready B.good C.famous
102.A.covered B.added C.curious
103.A.made B.to make C.making
104.A.took B.spend C.paid
105.A.Especially B.Suddenly C.Finally
106.A.immediately B.successfully C.easily
107.A.should B.could C.must
108.A.through B.toward C.down
109.A.difference B.performances C.importance
110.A.care B.sense C.love
Do you like flying kites Do you know anything about kites Now, please follow me to 111 the world of kites.
The kite is one of the traditional folk (民俗的) arts in China. Now flying kites is a 112 activity all over the world.
The kites have a history of over 2,000 years. At first, people used kites for military purposes (军事目的). But in the Tang Dynasty, when the country began to develop faster and people’s lives were getting 113 , people flew kites for fun. In the early Song Dynasty, making kites 114 a job. People made and sold kites to make money. Then businessmen 115 the art of kites to Western (西方的) countries. Later, there were many different kinds of kites both 116 the east and west.
During kites’ development, people formed some special 117 about kites. The kite makers had different skills of making kites. They painted flowers, birds and animals on the kites. They 118 created some forms about Fu (luck) to express their wishes for the lucky things in life. Besides (除了) these improvements, they 119 had more materials (材料) for making kites. People used silk at first. Later, they used paper to make kites 120 paper was light and popular. Now, some kites even have LED lights for interesting light shows at night.
111.A.explore B.produce C.show
112.A.boring B.popular C.special
113.A.slower B.harder C.better
114.A.became B.got C.grew
115.A.traveled B.left C.took
116.A.in B.on C.to
117.A.cultures B.games C.activities
118.A.never B.also C.just
119.A.too B.still C.even
120.A.when B.because C.if
阅读下面短文,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳答案。
Zang Chaiyuan, a 25-year-old girl from Yantai, has recently been working deep into the night to make “Jiaodong huabobo”. Huabobo refers to a 121 traditional food at folk activities, such as celebrations and festivals, in Shandong Province. Huabobo has a 122 of more than 300 years and it has been deeply loved by local people. It is often made into different 123 , such as dragons and fishes, in bright colors to show good wishes.
“I love traditional Chinese 124 . I believe that the craft (工艺) of making huabobo is worth developing.” Zang says.
Zang first learned the basic skills from her grandmother. 125 , learning this traditional skill was not easy. The buns were often cracked (破裂的) after being steamed. This upset Zang but she never gave up. She 126 over and again. And with her efforts, she finally 127 to get the whole thing down to a fine art.
Then, she posted 128 about huabobo on online platforms, including Douyin and Sina Weibo. More and more young people have shown an interest in 129 huabobo skills.
“ 130 you get to do what you want and make something of it, it will be worth doing.” Zang says. She believes that young people should try more things, like traditional crafts, which “need young people to carry forward”.
121.A.popular B.free C.strange
122.A.wish B.meaning C.history
123.A.tastes B.levels C.shapes
124.A.culture B.medicine C.painting
125.A.Finally B.However C.Luckily
126.A.checked B.repaired C.practiced
127.A.refused B.preferred C.managed
128.A.letters B.videos C.music
129.A.picking up B.giving up C.putting up
130.A.As long as B.As well as C.As fast as
Wang Pufang from Shaanxi Province is known for making beautiful colourful lanterns.
Making colourful lanterns is a Spring Festival 131 in the city of Xi’an in Shaanxi. For thousands of years, it has become a common activity during the Spring Festival. Wang started to learn the 132 of making colourful lanterns at eight. When she was a child, the 133 people in the family made colourful lanterns during the Spring Festival. She loved the lanterns and then 134 the elders. At thirteen, she already knew how to make 135 by herself.
However, modern lanterns have taken the gloss off (使……黯然失色) Wang’s traditional colourful lanterns. The colourful lanterns become less and less 136 . Many people have suggested Wang should make some changes or give them up, but she 137 . In Wang’s opinion, traditional colourful lanterns are the wisdom (智慧) of ancient Chinese people. She should protect them and pass them down.
To Wang, making lanterns is the 138 thing. “Nothing makes me happier than making colourful lanterns,” Wang said. To 139 losing the skill, Wang continues to make colourful lanterns though she is seventy-seven years old. She also wants young people to feel the charm (魅力) of this traditional 140 . So she goes to schools to teach students about it.
131.A.programme B.tradition C.business D.rule
132.A.result B.idea C.skill D.news
133.A.old B.rich C.young D.clever
134.A.agreed with B.depended on C.looked after D.learned from
135.A.lanterns B.clothes C.tools D.videos
136.A.difficult B.private C.popular D.expensive
137.A.accepted B.refused C.understood D.promised
138.A.happiest B.easiest C.hardest D.strangest
139.A.remember B.regret C.keep D.avoid
140.A.service B.festival C.art D.story
Do you want to have a 141 Read the instructions and 142 one.
Hi! My name is Jessica. I like reading books and doing 143 . I play volleyball every Saturday. There are four people in my family. I’ve got a sister and we often play games together.
Hello, I’m Sara. I like dancing. I dance for half an hour every day. I sleep for nine hours every night, so I am always 144 . It is important for me to keep 145 . I never go to school without breakfast. I often have rice and milk.
Hi! My name is Tom. I am a homebody. I don’t often exercise. I like beef and mutton, but I don’t eat a lot of vegetables. I like eating 146 food and it’s hard for me to say no to cakes. Sometimes I 147 up late. My way of life is not 148 . I want to 149 . I need enough sleep. I plan to eat more fruit and vegetables and 150 sugar.
141.A.friend B.teacher C.student D.family
142.A.change B.choose C.like D.make
143.A.violin B.piano C.sport D.fun
144.A.friendly B.energetic C.patient D.angry
145.A.fit B.high C.low D.unhealthy
146.A.sour B.sweet C.bitter D.hot
147.A.stay B.keep C.hold D.like
148.A.bad B.healthy C.pretty D.lovely
149.A.go B.move C.change D.run
150.A.more B.less C.few D.much
Some people like doing sports in their life. Many of them have their favorite sports and players.
151 do people like sports Because sports help people to keep young, happy and healthy. Many people like to watch 152 people play games. They feel it interesting to talk about their favourite games or players. They also have fun 153 the games on TV or on the Internet. It is 154 for them to know “their” players or teams win.
Where are games and sports from They are often from people’s work and 155 . For example, people in some countries and places use 156 to help them work in their life. So they use horses in their sports, too. Some sports are interesting, and people like to play them. For example, more and more people enjoy playing ping-pong in their free time.
Some sports, like jumping or 157 , can be traced back to (追溯到) thousands of years ago. 158 basketball and volleyball are very new. Both of them are only about 200 years old. People are inventing (发明) new sports or games all the time. Surfing (冲浪) is 159 of the new members in the sports family. People from different places in the world may not 160 each other very well, but they can become good friends after a game together.
151.A.When B.What C.Why
152.A.other B.another C.the other
153.A.looking B.reading C.watching
154.A.exciting B.excited C.funny
155.A.wish B.life C.dream
156.A.cars B.cows C.horses
157.A.shopping B.reading C.running
158.A.But B.And C.Because
159.A.each B.some C.one
160.A.know B.remember C.believe
China has made a plan to help its people with weight control. The plan was from this year’s “Two Sessions” (两会). Under the plan, there will be 161 working on diseases caused by obesity (肥胖症) in hospitals all over the country. They will give 162 advice on how to lose weight. This shows China 163 people’s health.
Obesity has 164 increased in China over 40 years. People are eating more and exercising 165 . By 2021, more than 400 million grown-ups were too heavy. A study says, this number will rise to 630 million by 2050.
Being heavy can be bad for our 166 . It causes many diseases. Beijing and Shanghai have already started the fight against obesity. They use 167 ways like healthy diets and traditional Chinese medicine. At the same time, people in the 168 also need help because obesity has risen since 2005 in town and country areas.
We can see many weight-loss ways online. However, they can be dangerous. So China is now making medicine to help 169 weight safely.
The government is calling for support (支持) from hotels, schools and businesses. For example, schools are teaching students about healthy 170 . In some cities, the government doesn’t allow people to sell unhealthy food at or near schools.
161.A.farmers B.writers C.teachers D.doctors
162.A.peaceful B.medical C.beautiful D.careless
163.A.cares about B.turns down C.looks for D.learns from
164.A.happily B.greatly C.luckily D.differently
165.A.less B.better C.more D.harder
166.A.power B.success C.health D.flag
167.A.cheap B.difficult C.safe D.funny
168.A.city B.school C.museum D.countryside
169.A.control B.record C.describe D.guess
170.A.sleeping B.exercising C.eating D.reading
The village super league (联盟), or “Cun Chao” is a soccer game among different villages in Guizhou. It makes soccer more 171 than before. Many people came to Guizhou to watch it and more than 5,000,000 people watched it through the Internet. All the players come from different ethnic (民族的) groups 172 Miao, Dong and Yao. Although they are different, they fight for their 173 love—football.
Like “Cun Chao”, another village sports event called “CunBA” in Guizhou is also popular. 174 you are a basketball lover, you can’t miss it. This year, over 200 groups 175 in “CunBA”. After a long-time fight, the 176 came out on March 27th. Both “Cun Chao” and “CunBA” have a long history dating back to 1940s. At that time, life was hard. The villagers 177 had special places to do sports. However, difficulties didn’t stop 178 . They kept doing sports.
Now, compared with (与……相比) spending time going online, more and more people 179 to do sports. The 180 of a survey (调查) show that doing sports truly makes a difference to people’s health. So, start doing sports before it’s too late.
171.A.serious B.famous C.useful
172.A.such as B.for example C.be like
173.A.necessary B.common C.boring
174.A.When B.Until C.If
175.A.finished B.shared C.joined
176.A.winner B.performer C.reporter
177.A.always B.hardly C.sometimes
178.A.no one B.someone C.anyone
179.A.mind B.choose C.dislike
180.A.results B.reasons C.points
Early in the morning, at noon, or in the evening in big cities and in the countryside, all over the country, you can see people running. Their 181 is to keep healthy.
They say running is a 182 sport. It needs no other tools (工具). Some people even make a life. And they take part in running 183 . But most of 184 are just running lovers.
Running wasn’t so 185 in the past. In the 1960s, runners were mostly athletes (运动员) and healthy strong people. When people 186 a runner, they often shouted, “Hey, what’s the hurry ” Or they might say to themselves, “Is he crazy ” At that time, women almost 187 ran. If they did, others might laugh at them. But today all these 188 different. Men and women of all ages enjoy running.
Doctors say many of the health problems 189 these bad habits: eating too much and taking little exercise. Doctors tell us, “Eat less and exercise more. Running is good exercise 190 it helps build strong hearts and lungs. It also helps most people lose weight.”
181.A.rule B.way C.purpose
182.A.full B.same C.simple
183.A.races B.teams C.schools
184.A.their B.them C.they
185.A.poor B.healthy C.popular
186.A.heard B.saw C.knew
187.A.always B.often C.never
188.A.become B.show C.let
189.A.come to B.come on C.come from
190.A.when B.because C.where
The winter holiday is usually a good time to sleep in. But Gao Yuqi, a 14-year-old student, 191 at 7:00 a.m to run over 2 kilometers every day during the holiday. In fact, this exercise was part of his 192 during the winter holiday.
Now many schools ask students to do exercise during the winter holiday. Because P.E. test grades are 193 for them to get into a high school. In Zhuhai, the grade is now up to 60 points.
So Gao’s school asked students to go out and run on 194 days. When the weather was bad and they couldn’t go out, they would keep exercising inside their 195 . At many schools in Zhuhai, students have 196 plans for each day. For example, they have to skip rope (跳绳) for two 197 every day.
This has been a big difficulty for many students. But it also 198 students to make exercise become part of their everyday lives. Huang Zhicheng is an 11-year-old student at the same school as Gao. He used to dislike running. But now he is able to run for half an hour every day. He can also run very 199 .
Many of the students think they have built a 200 mind through exercise. It is also good for their study.
191.A.took up B.got up C.stayed up D.grew up
192.A.culture B.talent C.homework D.housework
193.A.popular B.lucky C.common D.important
194.A.stormy B.rainy C.sunny D.snowy
195.A.buildings B.houses C.parks D.colleges
196.A.traveling B.study C.exercise D.shopping
197.A.minutes B.years C.months D.weeks
198.A.waits B.helps C.finds D.sends
199.A.carefully B.loudly C.clearly D.quickly
200.A.weak B.boring C.strong D.simple
/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.C 3.C 4.A 5.D 6.D 7.A 8.C 9.B 10.C
【导语】本文讲述了一位餐厅员工从洗碗工到主厨的成长历程,强调了努力工作和学习的重要性。
1.句意:这里的人非常友好且工作努力。
lucky幸运的;friendly友好的;angry生气的;lonely孤独的。根据前文“I love working here as a member of the wonderful team.”可知,作者喜欢在这里工作,团队氛围应该是融洽的,friendly“友好的”,符合语境。故选B。
2.句意:我工作很努力,很快就成了一名女服务员。
cook厨师;guide导游;waitress女服务员;manager经理。根据后文“When they came into the restaurant, I often ... them warmly. When they took their seats and ordered the food, I talked to them politely ...”可知,此时作者的工作是服务客人,因此waitress“女服务员”,符合语境。故选C。
3.句意:我尽力让顾客有宾至如归的感觉。
cooks厨师;waiters服务员;customers顾客;travelers旅行者。根据前文“I worked hard, and soon became a waitress.”可知,餐厅服务员的服务对象是顾客,因此是让顾客有宾至如归的感觉。故选C。
4.句意:当他们走进餐厅时,我经常热情地问候他们。
greeted问候;sent发送;left离开;checked检查。根据“When they came into the restaurant ...”可知,客人进店时,服务员的常规礼貌行为是问候,greeted“问候”,符合语境。故选A。
5.句意:当他们入座点餐时,我脸上带着大大的微笑,礼貌地和他们交谈。
flower花;gift礼物;hat帽子;smile微笑。根据“politely”以及“a big ... on my face”可知,这里指面带微笑服务。故选D。
6.句意:他说我需要真正努力学习,这样才能去烹饪学校。
finally最终;nearly几乎;suddenly突然;really真正地。根据“... so that I could go to a cooking school.”可知,这里强调需要真正努力学习才能去烹饪学校,really“真正地”,符合语境。故选D。
7.句意:他开始教我如何做饭。
teach教;follow跟随;ask询问;order命令。根据“how to cook”以及“I worked hard to learn from him.”可知,此处指的是主厨教作者如何做饭。故选A。
8.句意:我设计了一些新菜品,并提高了菜品的质量。
broke打破;spread传播;raised提高;repaired修理。根据“I designed some new kinds of dishes ...”可知,设计新菜品是积极改进举措,raised“提高”,表示提升了餐厅菜品水平,符合语境。故选C。
9.句意:坚持努力学习,你的努力总有一天会得到回报。
pay for为……付款;pay off得到回报;wait for等待;put off推迟。根据“Keep studying hard, and your hard work ...”结合上下文可知,作者从洗碗工到服务员,再到主厨的经历,印证了努力终究会得到回报,pay off“得到回报”,符合语境。故选B。
10.句意:努力把简单的工作做好,每一小步都能通向巨大的成就。
difficult困难的;hard困难的;simple简单的;interesting有趣的。根据“every small step leads to huge achievements.”结合作者的经历可知,此处指的是做好简单工作是积累的基础,从小步积累到成就,simple“简单的”,符合语境。故选C。
11.C 12.B 13.A 14.B 15.C 16.A 17.B 18.A 19.B 20.C
【导语】本文主要讲述了一位农场兽医的日常工作。
11.句意:很多人对我的工作感到好奇。
lively充满活力的;boring无聊的;curious好奇的。根据“I’m a vet on a big farm…Let’s take today as an example.”及常识可知,作者是一名兽医,其工作应是不被人熟知的,且作者以今天的工作内容为例准备进行讲述,则此处应指人们对作者兽医工作感到“好奇”,“be curious about sth.”表示“对……感到好奇”。故选C。
12.句意:前几天有一匹小马生病了,我得好好照顾它。
tiny微小的;sick病的;true真正的。根据“and I need to take good care of it.”及“Then I put some medicine in its food…”及常识可知,兽医将药放入小马的食物中并好好照顾它,可推测小马应是“生病了”。故选B。
13.句意:我一到达农场就迅速穿上了工作服。
uniform制服;shirt衬衫;dress连衣裙。根据“I put on my…quickly after I got to the farm.”可知,兽医工作时应穿“工作服”。故选A。
14.句意:这匹小马生病了,看起来很疲惫。
chance机会;illness病;secret秘密。根据“The little horse got an…and looked tired”及“Then I put some medicine in its food”可知,小马看起来很疲惫且兽医将药放入小马的食物中,可推测小马应是得了“病”。故选B。
15.句意:然后我在它的食物里放了些药,以便让它更容易地吞咽下去。
with带着,和;from来自;to到。结合常识及“Then I put some medicine in its food in order…help it take it easily.”可知,兽医将药放入小马的食物中是为了让小马更好服用,“in order to”意为“为了”,表示目的。故选C。
16.句意:我还挑选了一些新鲜的草料。
chose选择;drove开车;built建造。根据“…some fresh grass”可知,兽医精心为小马“挑选”新鲜的草料作为食物。故选A。
17.句意:我慢慢地牵着马在农场里走来走去。
hospital医院;farm农场;gym体育馆。根据“when I got to the farm. Then I went to see my patient soon. The little horse got an…”及常识可知,本文作者作为兽医是在“农场”上班,照顾动物们。故选B。
18.句意:当天气变暖时,我给它梳理毛发,以保持其清洁。
brushed刷;reported报告;designed设计。根据“…its hair to make it clean.”可知,兽医应是给小马“梳理”毛发以保持干净。故选A。
19.句意:最后,我的努力终于有了回报,那匹小马也恢复了健康。
fell down摔倒;paid off回报;cheer up使高兴起来。根据“the little horse got better.”及语境可知,小马好转了,说明兽医辛勤的工作得到了“回报”。故选B。
20.句意:并且我会尽我最大的努力去学习更多知识。
leave离开;offer提供;try尝试。结合语境可知,此处应指作者会“尽力”去学更多的知识,“try one’s best to do sth.”表示“尽某人最大努力做某事”。故选C。
21.B 22.D 23.A 24.B 25.A 26.C 27.D 28.D 29.B 30.D
【导语】本文主要介绍了在线英语老师Tara的日常工作情况,包括她的工作时间、教学方式和对工作的热爱。
21.句意:我只在网上给中国学生上课。
African非洲的;Chinese中国的;English英国的;American美国的。根据文中“I only give lessons to…students online.”及下文中“But at this time, most Chinese students go back home from school in the afternoon.”可知,此处指的是在网上给中国学生上课。故选B。
22.句意:我什么时候开始工作?
What什么;How如何;Where哪里;When什么时候。根据文中“…do I start work At 6:00 in the morning in America.”可知,此处是询问工作的时间。故选D。
23.句意:我通常一次教一个学生。
usually通常;sometimes有时;never从不;ever曾经。根据文中“I…teach one student at a time.”及下文中“I think one-to-one teaching is…for students. ”可知,此处指的是作者通常一对一教学。故选A。
24.句意:我认为一对一教学对学生有好处。
traditional传统的;good好的;busy忙碌的;bad坏的。根据文中“It can help them learn English well.”可知,此处指的是一对一教学对学生是好的。故选B。
25.句意:在课堂上,我们总是谈论不同的话题,如天气、食物和运动。
talk about谈论;look at看;listen to听;hear from收到。根据文中“In class, we always…different topics,such as weather, food and sports.”可知,此处指的是课上谈论不同的话题。故选A。
26.句意:为了让这堂课有趣,我戴上动物手指木偶来帮助他记忆单词。
difficult困难的;important重要的;interesting有趣的;ready准备好的。根据文中“To make the lesson…I wear animal finger puppets to help him remember the words. ”可知,此处指的是作者带上动物手指木偶来使课堂变得有趣。故选C。
27.句意:这个男孩喜欢这堂课。
knows了解;gives给;leaves离开;enjoys享受。根据文中“The boy…the lesson. He says he is happy to learn English from…”可知,此处指的是这个男孩享受课程。故选D。
28.句意:他说他很高兴向我学习英语。
us我们;her她;him他;me我。根据文中“He says he is happy to learn English from…”及上文可知,此处指的是这个男孩很高兴向作者学习,me“我”,指代作者。故选D。
29.句意:一天工作下来我很累,但是我很开心。
and并且;but但是;so因此;because因为。根据文中“I’m tired after a day’s work…I’m happy.”可知,空格前后句子之间为转折关系,but“但是”,并列连词表转折,符合语境。故选B。
30.句意:我真的很喜欢我的工作。
class课堂;house房子;food食物;job工作。根据文中“I really love my…”及通读全文可知,本文主要讲述了在线英语老师Tara的日常工作情况,包括她的工作时间、教学方式和对工作的热爱。因此,作者喜欢她的工作。故选D。
31.C 32.B 33.D 34.B 35.D 36.B 37.C 38.A 39.C 40.A
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者从小就希望成为拥有超能力的老师,作者回忆了五年级时一位英语老师通过讲故事和阅读的方式给学生带来欢乐和知识,作者深受影响并决定成为老师。尽管教师职业不易且报酬不高,还有一定风险,但作者仍以拥有“超能力”的老师为荣。
31.句意:作为一个男孩,我可以清楚地看到我的一些老师有这样的超能力。
hardly几乎不;heavily大量地;clearly清楚地;correctly正确地。根据“I decided at 10 that I was going to be a teacher because I had a strong wish for superpowers.”可知,作者想成为老师是因为渴望超能力,所以是清楚地看到老师有超能力。故选C。
32.句意:她每天都能神奇地把我们带到不同的世界,给我们讲故事,给我们读那些我们否则永远不会读到的书。
put up张贴;pick up拾起,获取,这里指“读到”;set up建立;stay up熬夜。根据“reading to us from books”可知,是从书中读到内容,即读到那些否则不会读到的书。故选B。
33.句意:这是我们的秘密和欢乐时光,因为五年级的学生被认为年纪太大,不适合听别人读故事。
tall高的;short矮的;young年轻的;old年长的。根据“fifth graders”和“to have stories read out to them”可知,五年级的学生被认为年纪大,不适合听别人读故事。故选D。
34.句意:我是那些洞察力不强的人之一。
few很少的,修饰可数名词复数;little很少的,修饰不可数名词;much很多的,修饰不可数名词;many很多的,修饰可数名词复数。根据“Yet my teacher could notice me and the unspoken message in her eyes”可知,然而老师能注意到作者,所以作者是洞察力不强的人之一,insight是不可数名词,用little修饰。故选B。
35.句意:然而,我的老师能注意到我,她眼中的无声信息表明她能看透我。
reminded提醒;mentioned提到;proved证明;suggested表明,暗示。根据“the unspoken message in her eyes”可知,老师眼中的无声信息表明她能看透作者。故选D。
36.句意:她还有另一种超能力,即使过了四十年,我仍然能记得她关于艺术大师和伟大地理学家的生动课程。
silly愚蠢的;lively生动的;boring无聊的;tiring令人疲倦的。根据“I could still remember”可知,作者仍然能记得,说明课程是生动的。故选B。
37.句意:她做了这件事虽然她的专业不是艺术,也不是地理。
and和;but但是;nor也不;either也。根据“not art...geography”可知,此处是not...nor...“既不……也不……”结构。故选C。
38.句意:还有一些风险。
risks风险;regrets后悔;doubts怀疑;advantages优点。根据“For example, your knees can become worn out from years of carrying piles of notebooks up and down the school stairs.”可知,此处说的是当老师的风险。故选A。
39.句意:而且由于说话太多,你的声音可能会变弱。
hearing听力;wisdom智慧;voice声音;strength力量。根据“because of too much talking”可知,说话太多会让声音变弱。故选C。
40.句意:三十年来,在我的一生中,我每天早早地去上班,脚步轻快。
spring春天,生机勃勃的;summer夏天;autumn秋天;winter冬天。根据“with a...in my step”可知,脚步轻快,说明作者心情很好,像春天一样生机勃勃。故选A。
41.A 42.C 43.A 44.C 45.A 46.C 47.B 48.C 49.B 50.A
【导语】本文讲述了作者小时候跟着爸爸一起除草和打理花园,并从中学会了关于工作的一些道理。
41.句意:对许多人来说,工作意味着工作和赚钱生活。
making赚取;wasting浪费;spending花费。根据“a job means working and...money for life.”可知,工作是为了赚钱,make money“赚钱”。故选A。
42.句意:当我14岁的时候,一天早上,我父亲让我和他一起在花园里割草。
playground操场;park公园;garden花园。根据后文“I worked all day with my father in the large garden.”可知,割草的地点是花园。故选C。
43.句意:我父亲认为我已经足够大了,可以帮忙做些家务了。
help with帮助做某事;decide on决定;look after照顾。根据“My father thought I was old enough to do something to...chores.”可知,这里说的是帮忙做家务。故选A。
44.句意:我累得一句话也说不出来,但感觉很好。
excited兴奋的;angry生气的;tired累的。根据“I worked all day with my father in the large garden.”可知,工作一整天后应该是累的。故选C。
45.句意:这是我第一次在他的事务上帮助我父亲。
business事务,生意;story故事;office办公室。根据“This was my first time to help my father in his...I got $6 for my work that day.”可知,这里说的是在父亲做的事情上帮忙,business符合语境。故选A。
46.句意:今天我仍然记得他的话并且珍惜它们。
receive接受;choose选择;remember记得。根据“Today I still...his words and I value them.”可知,我仍然记得他的话。故选C。
47.句意:我学到了我必须对每一份工作都有一个好的态度。
cause原因;job工作;mistake错误。根据前文提到的工作经历以及“I must have a good attitude to every...”可知,这里说的是对工作要有好态度。故选B。
48.句意:几年后,我离开家去了另一个城镇开始我的新生活。
modern现代的;lonely孤独的;new新的。根据“I left home and went to another town”可知,去另一个城镇开始的是新生活。故选C。
49.句意:有些工作并不令人兴奋但我不介意。
because因为;but但是;until直到。根据“Some jobs were not exciting...I didn’t mind.”可知,前后句子是转折关系,有些工作并不令人兴奋但我不介意。故选B。
50.句意:因为我可以在工作中学到有意义的东西,我总是尽力去做。
meaningful有意义的;dangerous危险的;boring无聊的。根据“I always try my best to do it”可知,工作能学到有意义的东西。故选A。
51.C 52.A 53.C 54.B 55.A 56.B 57.B 58.C 59.A 60.A
【导语】本文主要讲述了作者从小到大的职业梦想变化,以及对自己未来职业方向的迷茫,最后提出人生可以多次选择职业的观点。
51.句意:我们都梦想着长大后想成为什么。
where哪里;why为什么;what什么。根据“We all dream of...we want to be when we grow up.”以及选项可知,应用what引导一个宾语从句,并在从句中作表语,表示梦想着长大后想成为什么。故选C。
52.句意:有些人想成为老师或警察。
Some一些;Other其他的(后接复数);Another另一个。根据下一句“Others want to be pilots or scientists”以及选项可知,应用Some,和下面的Others形成对比,表示有些人想成为老师或警察。故选A。
53.句意:我小时候希望成为一名时装设计师。
agreed同意;seemed似乎;hoped希望。根据“When I was young, I...to be a fashion designer.”以及选项可知,应用动词hoped,表示希望成为一名时装设计师。故选C。
54.句意:我甚至决定在大学学习时装设计。
never从不;even甚至;seldom很少。根据前一句“I worked very hard at school.”以及选项可知,此处是指甚至决定在大学学习时装设计。应用副词even,表示一种递进关系。故选B。
55.句意:但当我到达那里时,我发现我不喜欢这个学科。
found发现;forgot忘记;dreamed梦想。根据“But when I got there, I...that I disliked the subject.”以及选项可知,应用动词found,表示作者发现自己不喜欢。故选A。
56.句意:由于某些原因,我不再想进入时尚行业。
don’t不(一般现在时);didn’t不(一般过去时);can’t不能。根据前一句“But when I got there, I...that I disliked the subject.”以及选项可知,时态是一般过去时。故选B。
57.句意:现在我20岁了,但我仍然不知道当我大学毕业时要做什么。
so所以;but但是;if如果。根据“Now I am twenty”和“I still don’t know what I want to do when I finish college.”以及选项可知,前后句是转折关系。故选B。
58.句意:今年我当了一名老师。
pilot飞行员;doctor医生;teacher教师。根据下一句“Over the past seven months, I have taught English to hundreds of students.”以及选项可知,此处是指当了一名老师。故选C。
59.句意:但我仍然不知道我对什么感兴趣。
interested感兴趣的;angry生气的;relaxing放松的。根据上文“But I still don’t know what I’m...in.”以及选项可知,此处是指作者仍然不知道对什么感兴趣。be interested in“对……感兴趣”。故选A。
60.句意:许多人在一生中多次更换工作。
change改变;discuss讨论;choose选择。根据“Many people...their jobs many times during their lifetime.”以及选项可知,此处是指更换工作。故选A。
61.C 62.A 63.B 64.B 65.A 66.B 67.C 68.A 69.C 70.A
【导语】本文是一篇记叙文。主要介绍了艺术治疗师莉迪亚 边用多样艺术形式助儿童青少年表达感受、解决问题,获信任与认可。
61.句意:她在与儿童和青少年合作方面拥有丰富的经验。
color颜色;time时间;experience经验。根据前文“Lydia Byun is a creative art therapist (治疗师)”可知,她在与儿童和青少年合作方面经验丰富。故选C。
62.句意:在她的艺术治疗课上,学生们创作艺术作品并谈论自己的感受。
talk about谈论;ask for要求;look after照顾。根据下文“to express (表达) their feelings”可知,在她的艺术治疗课上,学生会创作艺术并谈论自己的感受。故选A。
63.句意:他们可以使用绘画、素描和写作等多种不同的艺术形式来表达自己的感受。
same一样的;different不同的;similar相似的。根据后文“art forms like painting, drawing and writing”可知,他们会用多种不同的艺术形式。故选B。
64.句意:当学生们进行创作时,边会和他们交流,除非他们不想说话。
because因为;unless除非;though虽然。根据后文“Sometimes the students want to be quiet. They just want to think and create. That is OK, too.”可知,此处表示除非学生们不想说话,想安静思考创作,那也可以。故选B。
65.句意:创作艺术让他们感觉更自在,当然也能帮助他们感觉更好。
better更好;sadder更难过;worse更糟糕。根据前文“Making art makes them more comfortable and certainly helps them ...”可知,创作艺术让他们感觉更自在,也能帮助他们更好。故选A。
66.句意:有时候人们很难用语言表达感受,这一点对儿童和青少年来说尤其如此。
teachers教师;teenagers青少年;engineers工程师。根据第一段“ working with children and teenagers”和此处“children and ...”可知,此处应用teenagers,保持并列。故选B。
67.句意:他们可以在一幅画或素描中展现自己的感受。
travel旅行;solve解决;show展现。根据前文“express (表达) their feelings”和“show those feelings through art”可知,此处也表示展现他们的感受。故选C。
68.句意:学生们遇到大问题时,经常会来找她寻求一些建议。
advice建议;information信息;news消息。根据后文“when they have big problems”可知,此处表示学生遇到困难,向治疗师寻求一些建议。故选A。
69.句意:他们信任她,因为她总能帮他们解决问题、排解烦恼。
refuse拒绝;care关心;trust信任。根据“because she always helps out with their problems or worries”可知,因为总能帮他们解决问题、排解烦恼,所以他们信任她。故选C。
70.句意:边表示,她工作中最棒的部分,是听到孩子或青少年讲述艺术治疗是如何帮助他们的。
how如何;why为什么;when什么时候。根据“She also likes hearing from parents or teachers about how the children have changed for the better”可知,她喜欢听到艺术治疗如何帮助孩子以及孩子如何变得更好。故选A。
71.B 72.A 73.C 74.A 75.C 76.B 77.D 78.A 79.C 80.B
【导语】本文是一篇说明文,介绍了中国传统漆器艺术,包括其历史、制作材料、制作步骤、工艺特点等,阐述了漆器艺术的独特价值,强调应学习和传承这一文化瑰宝。
71.句意:这种艺术的主要材料是天然漆,它来自漆树。
product产品;material材料;size尺寸;color颜色。根据“natural lacquer, which comes from lacquer trees”可知,天然漆是漆器艺术的主要材料。故选B。
72.句意:工人在采集它时需要非常小心。
careful小心的;relaxed放松的;busy忙碌的;perfect完美的。根据“They mustn’t hurt the trees too much”可知,工人采集时要小心,不能伤害树木太多。故选A。
73.句意:他们不能太伤害树木,因为健康的树木对获得优质的漆很重要。
until直到;although尽管;because因为;while当……时。根据“They mustn’t hurt the trees too much”和“healthy trees are important for getting good-quality lacquer”可知,后句是前句的原因。故选C。
74.句意:艺术家必须遵循许多步骤才能制作出漂亮的漆器。
steps步骤;views观点;reports报告;lists清单。根据后文“First ... Then ... Next ...”可知,是制作漆器的步骤。故选A。
75.句意:首先,他们需要选择好的材料,比如结实的木头或竹子。
invent发明;collect收集;choose选择;throw扔。根据“good materials,like strong wood or bamboo”可知,是选择材料。故选C。
76.句意:然后这些材料被制成不同的形状,比如漂亮的茶壶或漂亮的盒子。
divided分开;made制作;translated翻译;taken带走。根据“nice teapots or pretty boxes”可知,是材料被做成漂亮的茶壶或漂亮的盒子等,“be made into”表示“被制成”。故选B。
77.句意:接下来是另一个需要极大耐心的部分:一层一层地涂漆。
fun乐趣;luck运气;interest兴趣;patience耐心。根据“Each layer must dry well in a place with the right wetness and temperature. This can take days or even weeks.”可知,涂漆需要极大耐心。故选D。
78.句意:为了让漆器看起来好看,一些优秀的艺术家在上面添加可爱的图案。
add添加;pass通过;offer提供;keep保持。根据“lovely patterns on it”可知,是添加图案。故选A。
79.句意:有时,他们还会放上金片之类的闪亮物品,让作品更漂亮。
proper合适的;friendly友好的;beautiful漂亮的;natural自然的。根据“shiny things like gold pieces”可知,放闪亮物品是为了让作品更漂亮。故选C。
80.句意:即使在今天,有了许多新材料,漆器艺术仍然有它自己独特的美。
even甚至;still仍然;soon很快;just仅仅。根据“has its own special beauty”可知,漆器艺术仍然有独特的美。故选B。
81.C 82.B 83.A 84.D 85.B 86.C 87.B 88.A 89.D 90.D
【导语】本文介绍了非物质文化遗产“独竹漂”的传承人杨柳。她7岁开始学习,通过常年刻苦练习掌握了高超技艺,并将舞蹈与独竹漂结合,希望让更多人了解并喜爱这项传统艺术。
81.句意:这不是电影里的场景,而是一种非物质文化遗产——独竹漂。
or或者;and和;but但是;so所以。not...but...“不是……,而是……”,故选C。
82.句意:她7岁的时候就开始跟祖母学了。
afforded负担得起;started开始;advised建议;required要求。根据“when she was 7”可知,她7岁的时候开始学习它,故选B。
83.句意:杨柳一年四季都在练习竹筏漂流,即使是在寒冷的冬天和炎热的夏天。
practicing练习;playing玩耍;realizing意识到;swimming游泳。practice doing sth“练习做某事”,故选A。
84.句意:杨柳回忆说:“刚开始练习的时候,我经常掉进水里,”她补充道,她花了三年时间学习竹筏漂流的基本知识。
knowledge知识;information信息;subjects科目;skills技术。根据“‘It was common for me to fall into the water when I started practicing,’ recalled Yang,”可知,此处表示练习独竹漂的技术,故选D。
85.句意:为了学习更多的竹筏漂流技巧,杨柳必须在一根长9米、直径15厘米的竹竿上练习无数个高难度动作,忍受随之而来的身体疼痛。
easy容易的;difficult困难的;impossible不可能的;interesting有趣的。根据“movements on a bamboo pole that was 9m in length and 15 cm in diameter (直径),”可知,在一根长9米、直径15厘米的竹竿上练习动作,因此是高难度的动作,故选B。
86.句意:为了学习更多的竹筏漂流技巧,杨柳必须在一根长9米、直径15厘米的竹竿上练习无数个高难度动作,忍受随之而来的身体疼痛。
sense感觉;health健康;pain疼痛;care关心。根据“Yang had to practice countless...movements on a bamboo pole that was 9 m in length and 15 cm in diameter (直径),”可知,杨柳必须在一根长9米、直径15厘米的竹竿上练习无数个高难度动作,因此身体会感到疼痛,故选C。
87.句意:有一次,杨柳受祖母的启发,开始把舞蹈和竹筏漂流结合在一起。
grandfather祖父;grandmother祖母;mother母亲;father父亲。根据“She...to learn it from her grandmother when she was 7.”可知,她向祖母学习竹筏漂流,因此受祖母的启发。故选B。
88.句意:这个年轻女子解释说:“它可能是不同的东西。”
different不同的;hard困难的;practical实用的;strange奇怪的。根据“so why not try to combine dance with the skill ”可知,把舞蹈和竹筏漂流技术结合起来,形成一个不同的事物。故选A。
89.句意:杨柳的努力终于得到了回报,她能够完美地表演传统的竹筏舞。
luckily幸运地;sincerely真诚地;hurriedly匆忙地;perfectly完美地。根据“Yang’s hard work gradually paid off”可知,她的努力得到了回报,因此表示她表演得完美。故选D。
90.句意:杨柳说:“我希望更多的人了解竹筏漂流,并享受这种艺术形式。”
why为什么;whether是否;what什么;that那个。此处引导宾语从句,是陈述句,用that引导。故选D。
91.B 92.A 93.A 94.C 95.A 96.B 97.A 98.A 99.B 100.A
【导语】本文是一篇说明文,介绍了汉服的历史、文化意义及其在现代的复兴,强调汉服作为中华文明象征的重要性。
91.句意:它不仅仅是一种衣着,更是中华古代文明的一个象征。
sign标志;symbol象征;way方式。根据“...the ancient Chinese civilization”可知,强调文化代表性。故选B。
92.句意:在古代,人们会在不同场合穿着汉服。
different不同的;important重要的;special特别的。根据“There were different styles of Hanfu....”可知,不同场合穿不同汉服。故选A。
93.句意:汉服有各种不同的款式,例如重要场合穿的长袍,日常生活中穿更简约的服饰。
important重要的;common普通的;usual平常的。与“日常生活”的简单服饰对比,长袍对应重要场合。故选A。
94.句意:例如,红色可能意味着好运和幸福,而像龙和凤这样的一些图案显示高贵和尊严。
surprise惊喜;kindness善良;happiness幸福。红色象征好运和幸福。故选C。
95.句意:但现在,年轻人对汉服的兴趣日益浓厚。
growing增长中的;grow动词原形;grows第三人称单数。需形容词修饰“interest”,表示持续增长。故选A。
96.句意:他们开始穿汉服来庆祝传统节日、拍照或者只是表达他们对传统文化的热爱。
remember记得;celebrate庆祝;spend花费。根据“traditional festivals”可知,这里表示穿汉服是为了庆祝传统节日。故选B。
97.句意:许多学校也组织活动,让学生了解更多传统文化。
so that以便;for为了;in order to为了,后接动词原形。后接完整从句表目的,故选A。
98.句意:有些人甚至开始探索如何制作汉服。
explore探索;find找到;turn around转身。“探索制作方法”符合语境,故选A。
99.句意:这极大地有助于促进汉服文化的传承和发展。
finally最终;greatly极大地;suddenly突然。根据 helped to improve the inheritance (传承) and development of Hanfu culture”可知,研究汉服制作对其传承发展有很大帮助。故选B。
100.句意:简而言之,汉服就像中国历史文化中一颗璀璨的珍珠。
bright璀璨的;light轻的;small小的。根据“pearl (珍珠) in Chinese history and culture”可知,此处表示汉服是一颗璀璨的珍珠。故选A。
101.C 102.A 103.B 104.A 105.C 106.C 107.B 108.A 109.B 110.C
【导语】本文讲述了作者一家去年寒假去江西景德镇度假,了解到当地著名的瓷器文化,包括瓷器的制作过程、在艺术中心的体验,以及明白景德镇被称为“瓷器之都”是因为当地人对瓷器的热爱。
101.句意:它因它的瓷器文化而著名。
ready准备好的;good好的;famous著名的。根据“We visited a museum and learned about the porcelain culture.”以及常识可知,景德镇因瓷器文化而著名,“be famous for”表示“因……而著名”。故选C。
102.句意:在路上,我们注意到人们用瓷器覆盖了所有的路灯。
covered覆盖;added添加;curious好奇的。“cover...with...”表示“用……覆盖……”,这里说人们用瓷器覆盖路灯,符合语境。故选A。
103.句意:在博物馆里,我们学习了如何制作瓷器。
made制作,动词过去式;to make制作,动词不定式;making制作,动名词。“how to do sth.”表示“如何做某事”,符合语境。故选B。
104.句意:完成所有的绘画花费了他们很多小时。
took花费,通常用于“it takes sb. some time to do sth.”结构;spend花费,主语通常是人;paid支付,通常与for搭配。根据“It...them many hours to finish all the drawings.”可知,这里符合“it takes sb. some time to do sth.”结构,表示“花费某人多少时间做某事”。故选A。
105.句意:最后,工人们在瓷器冷却后把它们放进漂亮的盒子里。
Especially尤其;Suddenly突然;Finally最后。根据前文描述的制作瓷器的步骤可知,先做形状、画画、烧制,这里说最后放进盒子。故选C。
106.句意:美丽的瓷器艺术品来之不易。
immediately立即;successfully成功地;easily容易地。根据前文描述的制作瓷器的复杂过程,可知美丽的瓷器艺术品不是容易得来的。故选C。
107.句意:瓷器爱好者可以在那里制作他们自己的瓷器。
should应该;could可以;must必须。根据“make their own pieces there”可知,在艺术中心,瓷器爱好者是可以制作自己瓷器的。故选B。
108.句意:游客们穿过大厅,他们可以买他们喜欢的东西并把它们作为礼物带回家。
through穿过(从内部穿过);toward朝向;down向下。根据“Tourists walked...the halls”可知,这里表示游客穿过大厅,用“walk through”。故选A。
109.句意:在这个区域也有表演可以看和美味的食物可以吃。
difference不同;performance表演;importance重要性。根据“to watch”可知,是可以看表演。故选B。
110.句意:这是因为当地人对瓷器的热爱。
care关心;sense感觉;love热爱。根据“They care about porcelain and share the wonderful traditional culture with the world.”可知,当地人关心瓷器并与世界分享传统文化,说明他们对瓷器是热爱的。故选C。
111.A 112.B 113.C 114.A 115.C 116.A 117.A 118.B 119.C 120.B
【导语】本文讲述了风筝的历史发展,包括其起源、在不同朝代的功能转变、传播到西方国家的过程,以及在发展过程中人们形成的关于风筝的特色、制作材料的改进等内容。
111.句意:现在,请跟随我探索风筝的世界。
explore探索;produce生产;show展示。根据“the world of kites”可知是跟随作者去探索风筝的世界。故选A。
112.句意:现在,放风筝在全世界是一项受欢迎的活动。
boring无聊的;popular受欢迎的;special特别的。根据“all over the world”以及后文对风筝发展的描述可知,放风筝在全球很受欢迎。故选B。
113.句意:但是在唐朝,当国家开始发展得更快,人们的生活变得更好时,人们放风筝来取乐。
slower更慢的;harder更难的;better更好的。根据“when the country began to develop faster and people’s lives were getting”可知,国家开始发展得更快,人们生活变好了才会放风筝取乐。故选C。
114.句意:在宋朝初期,制作风筝成为了一种工作。
became成为;got得到;grew生长。根据“making kites...a job”可知制作风筝成为一种工作,became符合语境。故选A。
115.句意:然后商人把风筝艺术带到了西方国家。
traveled旅行;left离开;took带走。根据“the art of kites to Western (西方的) countries”可知把风筝艺术带到西方国家,“take...to...”意为“把……带到……”。故选C。
116.句意:后来,在东西方都有许多不同种类的风筝。
in在里面;on在上面;to到。“both in the east and west”表示“在东西方”。故选A。
117.句意:在风筝的发展过程中,人们形成了一些关于风筝的特色文化。
cultures文化;games游戏;activities活动。根据“The kite makers had different skills of making kites...”可知,这里说的是关于风筝形成的特色文化。故选A。
118.句意:他们也创造了一些关于福(幸运)的形式来表达他们对生活中幸运之事的愿望。
never从不;also也;just仅仅。根据“created some forms about Fu (luck) to express their wishes for the lucky things in life”以及前文内容可知人们在风筝上画花、鸟和动物,也创造关于福的形式。故选B。
119.句意:除了这些改进,他们甚至有更多制作风筝的材料。
too也;still仍然;even甚至。根据“Besides these improvements”可知除了改进,甚至有更多制作风筝的材料,这里用“even”表示程度上的加深。故选C。
120.句意:后来,他们用纸制作风筝,因为纸很轻且受欢迎。
when当;because因为;if如果。“they used paper to make kites”和“paper was light and popular”是因果关系,用“because”引导原因状语从句。故选B。
121.A 122.C 123.C 124.A 125.B 126.C 127.C 128.B 129.A 130.A
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了来自烟台的25岁女孩臧钗瑗为了传承山东传统美食“花饽饽”的制作技艺,深夜工作学习,并通过网络平台推广,吸引年轻人关注的故事。
121.句意:花饽饽指的是在山东省的民间活动(如庆典和节日)中一种受欢迎的传统食品。
popular受欢迎的;free免费的;strange奇怪的。根据文章“it has been deeply loved by local people”可知,花饽饽深受当地人喜爱,所以应该是受欢迎的传统食物,故选A。
122.句意:花饽饽有300多年的历史,深受当地人喜爱。
wish愿望;meaning意义;history历史。根据文章“more than 300 years”可知,这里说的是花饽饽的历史,故选C。
123.句意:它常被做成不同的形状,如龙和鱼,颜色鲜艳以表达美好祝愿。
tastes口味;levels水平;shapes形状。根据文章“such as dragons and fishes”可知,龙和鱼是不同的形状,故选C。
124.句意:我喜欢中国传统文化。
culture文化;medicine医药;painting绘画。根据文章“the craft (工艺) of making huabobo”可知,制作花饽饽属于传统文化范畴,故选A。
125.句意:然而,学习这项传统技艺并不容易。
Finally最后;However然而;Luckily幸运地。根据文章“Zang first learned the basic skills from her grandmother”和“learning this traditional skill was not easy”可知,前面说学习了基本技能,后面说学习不容易,是转折关系,故选B。
126.句意:她反复练习。
checked检查;repaired修理;practiced练习。根据文章“She…over and again”和“with her efforts, she finally…to get the whole thing down to a fine art”可知,她反复练习,最终成功,故选C。
127.句意:通过她的努力,她最终成功地把整件事做得尽善尽美。
refused拒绝;preferred更喜欢;managed成功做到。根据文章“with her efforts”可知,她通过努力最终成功做到,“manage to do sth.”表示“设法做成某事”,故选C。
128.句意:然后,她在抖音和新浪微博等网络平台上发布了关于花饽饽的视频。
letters信件;videos视频;music音乐。根据文章“she posted…about huabobo on online platforms, including Douyin and Sina Weibo”可知,抖音和微博是视频和图文平台,且后文提到年轻人感兴趣,应是通过视频传播,故选B。
129.句意:越来越多的年轻人对学习制作花饽饽表现出兴趣。
picking up学习;giving up放弃;putting up张贴。根据文章“More and more young people have shown an interest in…”可知,是对学习花饽饽技能感兴趣,故选A。
130.句意:只要你能做你想做的事,并有所成就,这件事就值得去做。
As long as只要;As well as以及;As fast as尽快。根据文章“… you get to do what you want and make something of it, it will be worth doing”可知,这里是说只要满足前面的条件,事情就值得做,空格处表示条件关系,引导条件状语从句,故选A。
131.B 132.C 133.A 134.D 135.A 136.C 137.B 138.A 139.D 140.C
【导语】本文主要讲述了陕西手艺人王普芳坚持制作传统彩灯的故事,以及她对传承这一传统艺术的执着。
131.句意:制作彩灯是陕西西安春节期间的一项传统。
programme项目;tradition传统;business商业;rule规则。根据“For thousands of years, it has become a common activity during the Spring Festival”可知,彩灯制作是历史悠久的传统习俗。故选B。
132.句意:王8岁时开始学习制作彩灯的技艺。
result结果;idea想法;skill技艺;news新闻。根据“learn the... of making colourful lanterns”和后文“At thirteen, she already knew how to make... by herself.”可知,说明学习的是制作彩灯的技术。故选C。
133.句意:当她还是一个孩子的时候,家中的长辈会在春节期间制作彩灯。
old年长的;rich富有的;young年轻的;clever聪明的。根据“When she was a child”和“the elders”可知,她小的时候应是长辈来制作彩灯。故选A。
134.句意:她喜爱灯笼并向长辈学习。
agreed with同意;depended on依赖;looked after照顾;learned from学习。根据“She loved the lanterns”及前文提到她8岁开始学习技艺可知,此处指向长辈学习。故选D。
135.句意:十三岁时,她已经知道如何自