/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
2025-2026学年八年级英语上册期中复习考点突破仁爱科普版(2024)突破03 阅读理解-选择5题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Today, there are still many people who don’t really know what a home organizer (收纳师) does. Many people think that home organizers just tell people they have too many things and throw them away. But that’s really not how we work. Here’s what great home organizers really do.
We don’t judge (评判) your room. Instead, we try to make it better. We know life can be busy, and that’s why rooms get untidy. That’s okay! We come to help, not to make you feel bad.
Besides, we also teach you how to keep things tidy because we believe everyone can have a tidy home. Sometimes, you don’t need all the things you own. We can help you decide what to keep and what to throw away.
Most importantly, we see your home as a whole unit. We understand all of your needs and reorganize every part of your home to make your home a better place.
So how do you know when hiring (雇佣) a home organizer is right for you If your home makes you feel worried, angry, or tired, you should call us. Maybe you don’t need to hire a home organizer right now, but it’s good to know what we could do to help when you’re ready.
We’ve helped many people, and most of them wish they had called us earlier. For the first time in a long time, they can breathe (呼吸) easily at home.
1.What do great home organizers do
①Judge people’s rooms ②Teach people how to keep things tidy
③Help people to buy new things ④See people’s homes as a whole unit
A.①② B.②③ C.③④ D.②④
2.Why do many people’s rooms get untidy
A.Because they are poor. B.Because life can be busy.
C.Because they like untidy rooms. D.Because they throw away many things
3.When should people call the home organizers
A.When they have no time to watch TV.
B.When they can breathe easily at home.
C.When their home makes them feel happy.
D.When their home makes them feel worried, angry or tired.
4.Which of the following is TRUE according to the text
A.Home organizers only help rich people.
B.Most people don’t like home organizers.
C.People usually call home organizers very early.
D.Home organizers can make people feel relaxed at home.
5.In which part of a newspaper can you probably read the text
A.Home. B.School. C.Sport. D.Travel.
Last summer, I got the chance to spend a month helping out in a hospital in Rwanda (卢旺达) with my parents. They work for a charity (慈善机构). I was interested in studying medicine in the future, so I decided to help in a hospital there for a month. I wanted to see if being a doctor was right for me.
That month changed my life. Rwanda was very different from the UK. People there had difficult lives, but they were always kind and helped each other. They smiled a lot and shared food. I learned that we sometimes forget how lucky we are.
In the hospital, my job was hard. I cleaned floors and changed beds every day. Sometimes, I talked to the patients and played games with them. I also asked the doctors about their work. They told me, “Our job is tiring. We work long hours and see sad things. But we love it because we can help our community.” Their words made me want to be a doctor even more.
Now, I have a clear dream. When I finish school, I want to join groups like the Red Cross or Médecins Sans Frontières (a group that helps sick people in many countries). I want to spend my life helping people who really need it. I can’t wait to get started!
根据材料内容选择最佳答案。
6.Why did the author work in Rwanda
A.To join a charity group. B.To travel with her parents.
C.To study local medicine skills. D.To discover her career interest.
7.What did the author learn about life in Rwanda
A.Doctors earned high respect. B.Kindness outweighed hardships.
C.Food was not enough but shared. D.People didn’t have modern hospitals.
8.How would the author feel about her job in Rwanda’s hospital
A.Bored but pleased. B.Fun but testing.
C.Tired but encouraged. D.Sad but hopeful.
9.Why did the doctors love their work
A.They got high pay. B.They did simple work.
C.It helped the community. D.They liked exciting work.
10.What lesson from Rwanda would the author share
A.To light others’ paths is to find your own.
B.Hard work plants the seed, and success grows.
C.Choose a job you love, and joy will follow.
D.Go where roads end, and watch your mind grow.
Right now you spend most of your time at school. Do you think about what you are going to do after junior high school Will you go to senior high school Will you learn a trade (手艺) Maybe it is time to think about your future choices and to prepare for them. Someday work will be a big part of your life.
What kind of job would be right for you in the future Think about your interests and your skills. You may like to listen to music, dance, play basketball, or work with computers. You may know how to cook a delicious meal or how to get on with people. Knowing both your interests and skills will help you make a better plan for your future job.
Laura Zhang, an art designer (设计师), enjoys her work because it allows her to use her interests and skills. She enjoyed thinking of something in her mind when she was at school. She took art design and computer lessons, and also learned about taking photos on her own.
Here is what she says about the meaning of work: “If you have a job you like, work means much more than just making money. It means using your talents, doing something helpful, and having a real happy feeling in your heart from doing a job.”
11.What should students think about after junior high school
A.Their favorite hobbies. B.Their future choices.
C.Their daily meals. D.Their old friends.
12.What does the underlined word “allow” mean in Chinese
A.允许 B.拒绝 C.指引 D.接受
13.What can our interests and skills help do
A.They can make daily life more enjoyable.
B.They can improve school exam results.
C.They can help plan future jobs better.
D.They can help learn new hobbies quickly.
14.What can we learn from Paragraph 4
A.A job you like is only for making money.
B.A good job can help people get popular easily.
C.Working hard helps people learn new skills fast.
D.Doing a favorite job means using talents and feeling happy.
15.What does the writer mainly want to tell us
A.Think about choices after junior high school early.
B.Plan jobs with interests and understand the meaning of work.
C.Laura’s experience shows art design is good.
D.Working hard helps get a satisfying job soon.
Some of the jobs were common (普遍的) fifty years ago. But now we almost cannot see them. Some common jobs today may also disappear in twenty years. So do you want to know about some of the future jobs
Space tour guide
People are expecting (期待) an exciting travel in space. It will soon come true for many people. If you take trips to space, you will see the sun rising and setting many times in one day. And for the trip, travelers will need a patient tour guide, explain what they are seeing and keep them safe. It means that the space tour guide must be a good communicator.
AI psychologist (心理学家)
More and more work needs AI. And machines will be more like human. They will need engineers to develop their “mind”. An AI psychologist will need to understand about both psychology and technology. It will be this person’s job to make future supercomputers work well.
Human-technology integration specialist (人机融合专家)
As all the new technologies are developing fast, people may need help to understand and use them. So human-technology integration specialists might be very important. They could teach others how to use future technologies. They will make sure that all the technologies are safe and choose the best ones.
16.How many future jobs are mentioned in this text
A.1. B.2. C.3. D.4.
17.The underlined word “communicator” probably means a person who can ________.
A.share ideas and feelings B.protect the earth
C.speak different languages D.teach history
18.What may happen in the future according to the text
A.Many people will drive cars in the sky and visit the sun by themselves.
B.Machines will be more like animals and they will develop their mind.
C.Human-technology integration specialists can teach future technologies.
D.AI psychologists can treat deadly disease in the hospital.
19.What can we infer (推断) from the text
A.All the jobs will not change in the future.
B.There will be more new jobs in the future.
C.New technologies will develop slowly
D.All the new technologies will be safe.
20.What’s the best title for the text
A.Some Future Jobs B.Travel to the Sun
C.AI Reads minds D.Safe Technologies
What’s your dream job How much do you know about it A group of students from Tianjin found a problem among young teenagers: Most of them have few ideas about their career plans because there is too little help from school or family.
To offer teenagers helpful career guidance (指导), the students from Tianjin TEDA No. 1 Middle School started a project called Dian Zhi Cheng Shi. “Our survey shows that over 70 percent of students want to know more about different jobs,” they said.
“Doctors, accountants and lawyers are the top three,” said Wang Xinran, the leader of the project. Based on (基于) students’ needs, the team interviewed (采访) 32 workers in different fields and posted their interviews on social media. They shared true stories behind each job, allowing students to learn about the jobs in depth (深入地). “We also invited these people to give speeches in our school so that students could talk to them face to face,” said Wang.
Team member Lu Jinyan said his most special interview was with a photographer (摄影师). “I used to think being a photographer was cool. But now I know that they need to deal with lots of problems, such as a sudden change of weather. They also need to communicate with different people.”
But the project doesn’t mean to disappoint students by telling them the truth. “We want to show the workers’ love for their jobs,” said a group member Zhao Yajie. “The name of the project means to turn a career into a poem. We believe working is not just about money. It should be like a poem, full of love and beauty. And we hope our project can let students know that.”
21.Where can you most probably find the material
A.In an ad (广告). B.In a newspaper. C.In a novel. D.In a guidebook.
22.What are the interviews about
A.Students’ plans for their future. B.The most popular jobs in the world.
C.True stories behind different jobs. D.Students’ ideas about different jobs.
23.What does the underlined word “they” refer to
A.Students. B.Team members. C.Photographers. D.Interviewers.
24.What’s the best structure of the passage
A.①/②/③④⑤ B.①/②③/④⑤ C.①②/③/④⑤ D.①/②③④/⑤
25.What’s the best title for the passage
A.Know your dream job B.How to make career plans
C.To be a photographer D.An interesting school
What do you dream of doing in the future We did a survey (调查) about jobs that students are going to do when they grow up. 100 students at the Hill School gave their answers. Here are the results.
35% of the students hope to be famous stars. Some of them like music, so they want to be musicians. Some like sports, so they would like to be basketball or football players.
30% of the students are going to be IT engineers. They think the job must become more and more popular, because the computer and the Internet are changing our life and making our lives easier. People can do lots of things on the computer with the Internet, such as shopping and communicating (交流) with others.
15% of them hope to be scientists. They decide to try their best to study and they want to make our country stronger and better.
Ten of the students plan to start their own businesses (生意). Then they can have more time to do what they want to do and maybe they will make much money one day.
There are other jobs for the students to choose, such as doctors, teachers and drivers. The last ten students decide to choose these jobs.
It’s great and important to have a dream. Remember not to give up your dream. One day it may come true.
26.How many students hope to be IT engineers in the future
A.Thirty. B.Thirty-five. C.Fifteen. D.Ten.
27.What do most students want to be when they grow up
A.Teachers. B.Scientists. C.Stars. D.IT engineers
28.Why do some students plan to start their own businesses
A.Because they must make a lot of money.
B.Because they hope to make our country a better one.
C.Because they don’t want to be the same as others.
D.Because they can have more time to do something they like.
29.Which of the following is TRUE according to the passage
A.There were only about 100 students in Hill School.
B.Computers are making people’s lives easier now.
C.Only scientists can make our country stronger.
D.Everyone has to make their dreams come true.
30.What’s the passage mainly about
A.Dream schools. B.Popular ways to find jobs. C.Dream jobs. D.Popular ways to make money.
What do you want to be when you grow up We did a survey about students’ dream jobs. 100 students at the Hill School gave their answers. Here are the results.
35% of the students hope to be famous stars. Some of them like music, so they want to be musicians. Some like sports, so they would like to be basketball or football players.
30% of the students hope to be IT engineers. They think the job must become more popular, because the computer and Internet are changing our life. People can do lots of things on the computer with the Internet, such as shopping and communicating (交流) with others.
15% of them are going to be scientists. They decide to try their best to study and they want to make our country better.
Ten of the students plan to start their own businesses. Then they can have more time to do what they want to do and maybe they will make much money one day.
There are other jobs for the students to choose, such as doctors, teachers and drivers. The last ten students decide to choose these jobs.
It’s great and important to have a dream. Remember not to give up your dream. One day it may come true.
31.How many students hope to be IT engineers in the future
A.Thirty. B.Thirty-five. C.Fifteen. D.Ten.
32.What do most students want to be when they grow up
A.IT engineers. B.Scientists. C.Stars. D.Teachers.
33.Why do some students want to start businesses
A.To make more friends. B.To do what they love.
C.To make our country better. D.To be different from others.
34.What do the survey results show
A.IT engineers will be popular. B.The Internet isn’t changing our life.
C.Everyone wants to be a famous star. D.20% of the students hope to be scientists.
35.What’s the passage mainly about
A.Dream schools. B.Dream jobs.
C.Popular ways to make money. D.Popular ways to find jobs.
Welcome to Traditional Art Shows
Sky LanternTime: 7:00—9:00 p.m. Monday—Saturday Ticket: Free Address: Yiai Lake Park Materials: bamboo ( 3.00) paper ( 4.00)
Paper CuttingTime: 8:00—10:00 a.m. Monday—Friday Ticket: Free Address: Library Materials: paper ( 5.00) scissors ( 10.00)
Chinese ClayTime: 8:00—11:00 a.m. Wednesday—Saturday Ticket: 10.00 Address: Museum All materials: 40.00
Sugar-Coated Figurine Kneading (捏糖人) Time:10:00—12:00 a.m. Monday—Friday Ticket: Free Address: Library All materials: 20.00
36.Where can you go if you are free on Tuesday evening
A.Yiai Lake Park. B.Library. C.Museum. D.School.
37.If you only have 10 yuan, which show can you go to and have a try
A.Sky Lantern Show. B.Paper Cutting Show.
C.Chinese Clay Show. D.Sugar-Coated Figurine Kneading Show.
38.Which work needs the most expensive materials
A.Sky Lantern. B.Paper Cutting.
C.Chinese Clay. D.Sugar-Coated Figurine Kneading.
39.According to the information above, which of the following is TRUE
A.You can watch all of the shows for free.
B.You can see the Sky Lantern in Yiai Lake Park every night.
C.You can drive to the library for the Chinese Clay show.
D.You can use paper and scissors to make the Paper Cutting.
40.Where can we read the text
A.In a folktale (民间故事). B.In a newspaper.
C.In a diary. D.In a novel.
The Chinese cheongsam, also known as qipao, is a traditional dress that first appeared in the early 20th century in Shanghai. It has become a symbol of Chinese culture and is worn by women around the world.
The cheongsam hugs the curves (曲线) of the body and is mostly made of silk or cotton. It’s typical with a high collar (领), short sleeves (袖) and a short cut on the side of the skirt to make movement easy.
The cheongsam was first worn by wealthy women in Shanghai as a way to show their social positions and wealth. But it quickly became popular among all classes of women as daily clothes. During the 1920s and 1930s, the cheongsam experienced changes and became fitter and better designed with fashionable elements (元素). Nowadays, designers are creating new styles to follow modern fashion.
Today, the cheongsam is often worn for formal situations such as ceremonies, celebrations and cultural events in China. One of the most popular looks of the cheongsam is Anna Wong, a Chinese famous movie star. She often wears cheongsams on and off screen. Her look helps to make the dress win popularity in Hollywood and around the world.
The cheongsam is not just a symbol of fashion, but also of Chinese culture and history. It brings out that Chinese people can always keep up with changing fashion over years.
The cheongsam has stood the test of time. It will continue to catch eyes of the public and give ideas to people for years to come.
41.When did the Chinese cheongsam first appear
A.During the 1900s and 1910s. B.During the 1920s and 1930s.
C.During the 2000s and 2010s. D.During the 2020s and 2030s.
42.Which design of cheongsam makes movement easy
A.A high collar. B.Short sleeves.
C.A short cut on the side. D.Fashionable elements.
43.What does paragraph 3 mainly talk about
A.The styles of the cheongsam. B.The meaning of the cheongsam.
C.The popularity of the cheongsam. D.The development of the cheongsam.
44.Where would women often wear the cheongsam now according to the passage
A.At a sports meeting. B.At a Chinese marriage ceremony.
C.At a Thanksgiving celebration. D.At a university graduation ceremony.
45.What’s the best title for the passage
A.The Chinese Cheongsam—A New Art
B.The Chinese Cheongsam—A Timeless Classic
C.The Chinese Cheongsam—A Modern Fashion
D.The Chinese Cheongsam—A Typical Tradition
Chinese shadow puppetry, or shadow play, is probably one of the most ancient arts using light and shadow. It is a mix of many art forms, including painting, music, opera performance and story-telling. In 2011, it was added to UNESCO’s Intangible Cultural Heritage List.
Shadow puppetry can be found all over China, especially in rural areas. Performances often take place in community centers, village squares, and during local festivals, where families gather to enjoy the shows. Traditional theaters show these art forms, while portable (便携的) puppet stages allow performances in parks and public spaces, making shadow puppetry accessible (易得到的) to all.
More than 2,000 years ago, Emperor Wu of the Han Dynasty was very upset about the death of his favorite concubine (妃子). One day, a minister happened to see children playing with dolls, whose shadows were lively on the floor. Then he had an idea—he made a puppet of the concubine. As night fell, he invited the emperor to watch a puppet show. This story is believed to be the origin of shadow puppetry.
Shadow puppetry was widely performed in the Tang Dynasty, and was introduced into West Asian and European countries during the Yuan Dynasty. The art form met its heyday (全盛期) in the Qing Dynasty, when the puppetry was performed in almost every province. The puppetry was also performed in many celebrations, such as weddings. There were even plays in a series, which were shown in the same form as today’s TV dramas. Such plays could be performed for over half a month.
However, making the puppets is not an easy job. They are mostly made of the leather (皮革) of animals, such as cattle and sheep. That’s why their Chinese name is pi ying, which means shadows of leather. The body parts of the puppets are cut and then joined (连接) together. During the performances, puppeteers hold the puppets with sticks connected to their most important joints, so that the puppets could be shown as “moving images” on the screens. They could sometimes be as lively as living creatures. No wonder Chinese shadow puppetry is also known as the “forefather of the films”.
46.The shadow puppetry is a mix of many art forms, including ________.
①painting ② music ③Beijing opera performance ④story-telling
A.①②③. B.②③④. C.①②. D.①②③④.
47.In which dynasty was shadow puppetry introduced to areas outside China
A.Han Dynasty. B.Tang Dynasty. C.Song Dynasty. D.Yuan Dynasty.
48.Which step is NOT part of making traditional shadow puppets
A.Using animal leather like cattle or sheep. B.Cutting leather into separate body parts.
C.Holding the puppet to make it move freely. D.Joining the parts with sticks for movement.
49.What can we infer (推断) about shadow puppetry
A.It has been one of Intangible Cultural Heritages for 14 years.
B.The minister made the puppet because the emperor enjoyed playing with dolls.
C.Shadow puppetry was performed only in rural provinces.
D.The development of films may be inspired (受启发) by shadow puppetry.
50.Which of the following best shows the structure of this passage
①Introduction ②areas ③Origin (起源) ④Development ⑤Craftsmanship (制作工艺)
A.B. C. D.
Today, we often see long modern bridges across the sea, but one kind of bridge has been almost forgotten—the Chinese wooden arch bridge (木拱桥). Recently, the skill of building Chinese wooden arch bridges was finally added to the UNESCO list of Intangible Cultural Heritage (非物质文化遗产).
Wooden arch bridges hold a special place in Chinese building history. Their special structures (结构) make them difficult to build. Because of their long history, they are often called the “living fossils (活化石)” of Chinese bridges. Today, about 100 such bridges, of different ages, still stand.
These bridges require special design and building methods. Designers must consider many things, such as traffic movement and fengshui. They must have a deep understanding of the environment and the structures. Woodworkers (木工) use special methods to build bridges. That is, they fit two sets of beams (梁) together to form an arch. All the beams are joined with traditional methods. Not a single nail (钉子) is used in this method!
Wooden arch bridges have long been used for daily travel. However, because of the wide use of modern technology, they are in danger of disappearing. They seem useless today, so fewer people are willing to learn the skill. To solve the problem, local communities are doing what they can. For example, some are raising money to build and repair the bridges. Others have set up museums to show the wonderful skill.
Being accepted on the UNESCO list is good news for the ancient wisdom. It has now reached more people and will never be forgotten.
51.What does the underlined word “them” in Paragraph 2 refer to
A.Special structures. B.Long modern bridges.
C.Wooden arch bridges. D.Skills of building bridges.
52.What does Paragraph 3 mainly talk about
A.The unusual building materials.
B.The history of building bridges.
C.The way to learn about the ancient art.
D.The skills of building Chinese wooden arch bridges.
53.Why are wooden arch bridges in danger of disappearing
A.Because they are no longer useful nowadays.
B.Because they are harmful to the environment.
C.Because modern technology is widely used.
D.Because they are not safe for people to travel on.
54.Which question could best help us find out the writer’s purpose
A.What is the Chinese wooden arch bridge
B.How did the ancient Chinese build bridges
C.What does it mean to be listed as cultural heritage
D.Where can we find the Chinese wooden arch bridge
55.What would be the best structure of the passage
A.①②\③\④⑤ B.①\②③④\⑤ C.①②③\④\⑤ D.①\②\③④⑤
Zigong in Sichuan Province is home to Chinese lanterns. Zigong lanterns are known as the best lanterns in the world. The Zigong Lantern Festival dates back to the Tang Dynasty. The festival has rapidly developed with traditional culture and modern technologies. In 2008, the Zigong Lantern Festival was listed as a national intangible cultural heritage (国家级非物质文化遗产), becoming a shining name card for Chinese culture to go out into the world.
“Making a huge lantern for exhibition requires 17 steps,” said Wan Songtao, an inheritor (传承人) of Zigong lantern-making. “Each step is finished by a team instead of a single maker,” Wan added. The sundial (日晷), a kind of lantern, made by Wan’s team, for example, took about 80 makers over 50 days to complete the whole process. Unlike the lanterns in other places, Zigong lanterns use modern technologies such as AI, mechanical engineering (机械工程), and holography (全息摄影术). They are perfect combinations (结合) of lights, sounds and movements.
What’s more, the theme of the lantern can be chosen in different ways. “Anything that can be designed on a lantern can make a wonderful show, and everyone is encouraged to turn their ideas into real works,” said Zhang Fanglai, a leading researcher at the Colorful Lantern Museum of China. And the rich themes of Zigong lanterns show the spirit of creativity and warmth from the bottom of the local people’s hearts.
The government encourages local people to learn lantern-making widely. Without doubt, at the heart of the Zigong Lantern Festival’s success is the local tradition of pulling together. Zigong lanterns are getting more and more popular. Driven by the collective efforts of the whole city, they have reached over 80 countries. It’s believed that Zigong lanterns will reach every corner of the world in the future.
56.Which of the following poets (诗人) could probably enjoy Zigong lanterns
A.Cao Cao. B.Li Bai. C.Tao Yuanming.
57.What can we infer from paragraph 2
①Holography is a kind of traditional technology.
②It’s not easy for makers to complete a huge lantern for exhibition.
③Zigong lanterns are different from the lanterns in other places.
④The workers of Zigong lantern-making work together in a team.
A.①②③ B.①②④ C.②③④
58.According to the passage, what’s paragraph 3 mainly about
A.The rich themes of Zigong lanterns.
B.The long history of Zigong lanterns.
C.The modern technologies of Zigong lanterns.
59.What does the underlined word they in paragraph 4 refer to
A.People in Zigong B.Zigong lanterns. C.The makers of Zigong lanterns.
60.Which of the following best shows the structure of this passage (①=Paragraph 1, ②=Paragraph 2...)
A. B. C.
Embroidery (刺绣) is an important art in Chinese culture. The most famous embroidery styles are Su embroidery from Suzhou, Shu embroidery from Sichuan, Xiang embroidery from Hunan and Yue embroidery from Guangdong.
Shu embroidery, Shuxiu in Chinese, is the oldest of the four. It dates back to the Han Dynasty (206 BC—220 AD). It’s known for its smooth needlework (平滑针线活). It is greatly influenced by geographical environment, customs and cultures. People here enjoy a slow lifestyle. When embroidering, they are usually patient to make it slowly.
Making beautiful Shuxiu products is never easy. Meng Dezhi, 60, was born in a family of embroiderers. She was one of the most talented workers at the Chengdu Shuxiu factory. Even so, the work challenges her, too. But her love for this artwork makes her continue. It often takes her several days or even a few months to finish a piece of Shuxiu.
In 2006, Shuxiu was added to China’s intangible cultural heritage (非物质文化遗产) list because it was in danger of dying out. To protect this traditional skill, Meng set up her own company. At the same time, she taught Shuxiu skills to the kids and young people. She often spent her time teaching in different universities and communities. “In the early days, I set up the company just for living, but now I really feel that I have the responsibility (责任) to pass on the skills to young people. It is like growing a seed (种子)—who knows which of them will become an inheritor (继承人) of our culture in the future ”
61.How many embroidery styles are mentioned in the passage
A.Three. B.Four. C.Five.
62.What are the features of Shuxiu
①It has a long history.
②It makes a difference to local lifestyle.
③It’s known for its smooth needlework.
A.①② B.②③ C.①③
63.What makes Meng stick to embroidery
A.The influence from her family.
B.Her strong love for embroidery.
C.Her talent in embroidery.
64.What does the underlined word “it” mean in the last paragraph
A.Setting up her own Shuxiu company.
B.Making more Shuxiu products to sell.
C.Teaching the Shuxiu skills to young people.
65.Which of the following might be the best title for the passage
A.The ways to make Embroidery.
B.Four Embroidery Styles in China.
C.A Traditional Art Form—Shuxiu.
For centuries, people loved lacquer fans (漆扇) for their beauty and cultural value. Lacquer fans are special fans from China, and their history dates back to the Han Dynasty. Later, lacquer fans became one of the best art collections in the Tang Dynasty.
Lacquer is a natural varnish (清漆) taken from the lacquer tree. It was first used to protect wooden goods from water and insects (昆虫). Interestingly, ancient workers found it could be used for art by chance when colorful patterns (图案) formed on the water naturally. Over time, workers began to use lacquer to make fans.
Lacquer fans are made of bamboo or wooden frames (框架). Traditionally, they are painted with different designs and patterns, such as flowers and birds to make them more beautiful. The ways of making fans keep developing, but skilled workers still use traditional ways to create lacquer fans, and it helps keep this ancient art alive.
Nowadays, lacquer fan painting is one of the most popular activities among young people. It is a new form of lacquer art. Without using traditional tools like brushes, people make lacquer fan painting with only the lacquer and water. It looks simple but is full of possibilities. First, people freely choose a fan and the colors they want to use. Then they carefully drop the colored lacquer into the water. With slow stirring (搅拌) using a thin tool, the colors dance like ink in a Chinese watercolor painting, creating special shapes. Next, put the bamboo fan in the water for a few seconds and that’s it.
Making each fan is like opening a blind box, because no one can know how the work will finally turn out. So every fan is unique. Through this art, ancient skills keep amazing modern eyes, showing that true beauty is in life’s unexpected accidents.
66.What was lacquer first used for
A.Protecting wooden goods. B.Making artworks.
C.Protecting water and insects. D.Making fans.
67.What is the correct order of making lacquer fans
A.④①③② B.①④③② C.④①②③ D.④③①②
68.What can we learn from the text
A.Lacquer fans first showed up in the Tang Dynasty.
B.Bamboo or wood is used to make the frames of lacquer fans.
C.People need to use tools like brushes to make lacquer fan painting.
D.People need to stir colored lacquer quickly to make shapes.
69.The underlined word “unique” probably means “________”.
A.really expensive B.very special C.easy to make D.full of colors
70.What is the main purpose of this text
A.To teach readers how to make beautiful lacquer fans.
B.To show how lacquer fans were used in history.
C.To encourage people to collect lacquer fans as art pieces.
D.To introduce the history and modern development of lacquer fans.
Nowadays, many schools have more PE classes from three times a week to five or even more because of China’s new standard on PE classes. The standard asks schools to make sure that 10 to 11 percent of all class time must be PE classes.
The standard not only asks students to do easy exercise, but also asks schools to give students other popular sports to do.
Ma Jiajun, 15, from Jilin, set a new world record for “the most consecutive jump rope triples (连续三摇跳绳)” with 701 times. His teacher Chen Peng said that the school has always kept an eye on PE. With Ma as a role model now, students are more hard-working on not only jump rope but also other kinds of sports.
“At first tai chi was only needed during break time to show Chinese traditional culture, but students fell in love with it.” said Gao Yuxiang from a middle school of Shandong. Grade 8 students all need to do it, and there’s a tai chi competition every year for Grade 8 students. “Different from ball games, tai chi can make me relaxed and help me get ready for the next class,” said Gao.
“I really enjoy hip-hop dance,” Ren Jianing, a high school student, said, “The class doesn’t need any experience, so anyone can learn.” Every class they practice a part of the dance and in the next class put the parts together into a whole dance. “Our shirts are all wet after class even on the coldest days of winter,” said Ren.
71.How many kinds of exercise are talked about in this passage
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
72.What can we know from the passage
A.Ma Jiajun really enjoys hip-hop dance.
B.Schools should try to have fewer ball games.
C.There is a tai chi competition for Grade 7 students.
D.Students must be hard-working in hip-hop classes.
73.The underlined word “standard” means ________ in Chinese.
A.题目 B.内容 C.标准 D.命令
74.What’s the structure (结构) of this passage
A.B. C. D.
75.What’s the purpose (目的) of the passage
A.To show PE gets more and more important. B.To show China’s New Standard on classes.
C.To show the PE class was popular in the past. D.To show teachers teach better in PE Class.
Tom is an athlete who dreams of joining the Olympics. He started running in primary school. At first, he was slow—often finishing last. Classmates laughed at him, and he feared to run again. But his coach, Mr. Brown, didn’t give up on him.
Mr. Brown said, “Success isn’t easy. Practice more and be wise about training.” Tom followed this. He got up early to practice, and planned his training: slow running for 20 minutes, then fast for 10. He didn’t give up when tired.
A year later, Tom joined a school race. He ran as fast as he could and crossed the finish line first! Classmates cheered, and Mr. Brown smiled proudly. Tom learned nothing is impossible if you work hard.
Now, Tom practices every day. He knows he has a long way to the Olympics, but he’s confident. He tells younger students, “Don’t doubt yourself. Keep trying, and you’ll succeed.”
76.What is Tom’s dream
A.Becoming a coach. B.Joining the Olympics.
C.Winning a painting competition. D.Being a writer.
77.Why did Tom almost stop running
A.He disliked running. B.His coach asked him to stop.
C.Classmates laughed at his slowness. D.He was busy with homework.
78.What advice did Mr. Brown give Tom
A.Give up running. B.Practice more and train wisely.
C.Run fast all the time. D.Join a painting club.
79.How long did Tom practise running every day
A.20 minutes. B.10 minutes.
C.30 minutes. D.40 minutes.
80.What can we learn from Tom
A.Success comes easily. B.Hard work makes the impossible possible.
C.Don’t care about others’ opinions. D.Training doesn’t need plans.
Winter Sports in China
347 million (百万) people across the country take part in winter sports, and 46 million of them are under 18.
A survey China Youth Daily surveyed 1,212 people: ①Cheering for players at the Beijing Winter Games ②Trying out skiing or skating ③Buying winter sports clothes and tools ④Taking winter sports trips around China ⑤Taking part in winter sports training
Some important years 1953: China’s first National Ice & Sports Games took place in Harbin. 1957: China’s first National Ski Games were held in Tonghua, Jilin. 2002: China won its first gold medal in the Winter Olympics. 2022: China held the Winter Olympics in Beijing and Zhangjiakou for the first time and won 9 gold medals.
81.How many people take part in winter sports in Northern China
A.347 million. B.161 million. C.186 million. D.46 million.
82.According to the survey, what do the most people do
A.Take part in winter sports training. B.Take winter sports trips around China.
C.Buy winter sports clothes and tools. D.Cheer for players at the Beijing Winter Games.
83.Where did China’s first National Ice & Sports Games take place
A.In Harbin. B.In Jilin. C.In Beijing. D.In Tonghua.
84.When did China win its first gold medal in the Winter Olympics
A.In 1953. B.In 1957. C.In 2002. D.In 2022.
85.Where can we probably read the text in a newspaper
A.Star Stories. B.Sports World. C.School Life. D.Science Study.
You must know that the PE exam has become more and more important in China. It makes up 30 points of the total points of the high school entrance exam (中考) in many provinces. But lots of students don’t care much about sports. So I’d say: Don’t wait until you are in Grade Nine or just before the exam to start exercising! Start now!
In middle schools in America, teenagers have to run a mile if they want to pass the PE test. They are timed (计时) and many students compare their times with others’. It might be difficult for students who haven’t got enough exercise to run the complete mile. They have to finish by walking! Students who are out of shape are breathless (喘不上气) after running! They get poor grades and some of them even have to take the class over again!
For the 7th and 8th grade students, I think you still have plenty of time to get interested in sports. There are many different sports to try. As you know, the PE exam could include football in the coming years. Make sure you can find some sports that interest you!
There are many advantages to get fit! You will feel better and look better. You won’t have to rush to get ready for your PE exams when you become a 9th grade student. The most important is that you won’t be trying to catch your breath while other students go quickly past you in physical situations and life!
86.If you get 680 points including PE, the points of cultural (文化的) courses are ________.
A.30 B.650 C.680 D.710
87.In America, if a student can’t finish the running, he or she ________.
A.needn’t be timed B.might ask the teacher for a rest
C.has to walk to the finishing line D.can’t take the PE class over again
88.Which sport might be included in your high school entrance exam in the future
A.Football B.Walking C.Running D.Basketball
89.How many advantages may you get if you exercise early ________.
A.Six B.Five C.Four D.Two
90.What’s the best title for the passage ________.
A.High School Entrance Exam B.How to Have the PE class
C.How to Be Thin D.Get Fit Early
Now, many people in China are worrying about the health of primary and middle school students. Problems like obesity and anxiety (肥胖和焦虑) are becoming more and more common. In this situation, Shenzhen has started a “one PE class each day” program in schools. Through the program, eye problems among students have become less serious and fitness levels (健康水平) have improved greatly.
China has long encouraged schools to offer every day PE classes and make sure their students exercise for at least two hours each day. However, some schools faced challenges like not having enough time, space, or PE teachers. To fix this, Shenzhen trained more sports teachers and invited retired athletes (退役运动员) to help. It even came up with a creative way. According to it, students can use the city’s public (公共的) spaces for exercise during school hours, and the public can use school sports spaces during holidays.
Many schools in China are actively following Shenzhen’s lead. Both students and parents enjoy the program. Parents have noticed that their kids are getting healthier and happier through exercise. What’s more, some educators speak highly of this program. One of them said, “Sports don’t get in the way of students’ learning. They actually work in the opposite way.” A medical expert confirmed (证实) this opinion. According to the expert, exercise is good for both students’ physical health and brain development.
In conclusion, China is working hard to make sure all students can get enough exercise.
91.Why did Shenzhen start the “one PE class each day” program
A.To train more athletes.
B.To take the lead in China’s education.
C.To solve the health problems among students.
92.What did Shenzhen do for the program
①It spared time for sports from English classes.
②It trained sports teachers.
③It asked retired athletes for help.
④It tried to make sure of enough sports spaces.
A.①②③. B.②③④. C.①②④.
93.What is the third paragraph mainly about
A.What people think of this program.
B.How students get healthier little by little.
C.Why Shenzhen decided to carry out the program.
94.What does the underlined sentence mean
A.Sports are good for students’ learning.
B.Exercise and learning go against each other.
C.Students can study and exercise at the same time.
95.Which can be the best title (标题) of the text
A.The importance of exercise
B.Everyday PE program in China
C.Health problems among students
We feel great on holiday because we can get relaxed. A study shows that holidays help health a lot. There are many things you can do to have a good holiday.
When you’re on your holidays, you want to sleep like a baby. But you still wake up early. If so, you need to adjust your sleeping habits. You can’t bring problems to bed. Don’t use your phone or watch TV. Make sure the room is dark and cool. And then, you may sleep well.
It’s important to take a trip. When you take a trip, you walk around the city and you also do a kind of exercise. Doing exercise is cheap and it’s good for your health.
Having delicious food is always happy. Don’t buy takeouts (外卖). Make meals yourself. Sit down with your family for meals. Family members feel happy when they have meals together.
If you can sleep well and eat well on a trip, you can enjoy a good holiday.
96.What does the underlined word “adjust” mean
A.Plan. B.Make. C.Change. D.Keep.
97.How can you sleep well
A.Bring problems to bed. B.Make the room very hot.
C.Don’t make the room dark. D.Don’t use the phone or watch TV in bed.
98.What does the writer advise us to do in Paragraph 3
A.To study hard. B.To take a trip
C.To sleep like a baby. D.To have good meals.
99.What can we do to make our family happy
A.We can buy takeouts. B.We can change sleeping habits.
C.We can call up each other. D.We can have meals together.
100.What is the best title of the passage
A.Take a Trip. B.Have Meals.
C.Have a Good Holiday. D.Have a Good Sleep.
/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中考点突破 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D 2.B 3.D 4.D 5.A
【导语】本文主要介绍了收纳师真正的工作内容,还说明了何时适合雇用收纳师以及收纳师能带来的好处。
1.细节理解题。根据第三段“Besides, we also teach you how to keep things tidy”可知,收纳师会教人们如何保持物品整洁,②正确;根据第四段“Most importantly, we see your home as a whole unit.”可知,收纳师把人们的家看作一个整体单元,④正确。故选D。
2.细节理解题。根据第二段“We know life can be busy, and that’s why rooms get untidy.”可知,因为生活可能很忙碌,所以很多人的房间会变得不整洁。故选B。
3.细节理解题。根据第四段“If your home makes you feel worried, angry, or tired, you should call us.”可知,当家让人们感到担心、生气或疲惫时,人们应该打电话给收纳师。故选D。
4.推理判断题。根据最后一段“We’ve helped many people, and most of them wish they had called us earlier. For the first time in a long time, they can breathe easily at home.”可知,整理房间之后,他们感到在家可以轻松呼吸,可推知收纳师能让人们在家感到放松。故选D。
5.推理判断题。本文主要围绕收纳师以及收纳师能为家带来的改变等内容展开,与家相关,所以可能在报纸的“Home”部分读到这篇文章。故选A。
6.D 7.B 8.C 9.C 10.A
【导语】本文主要讲述了作者去年夏天随在慈善机构工作的父母在卢旺达一家医院帮忙一个月的经历与感受。
6.细节理解题。根据“I was interested in studying medicine in the future, so I decided to help in a hospital there for a month. I wanted to see if being a doctor was right for me.”可知,作者去卢旺达的医院工作是为了探索自己的职业兴趣,看看当医生是否适合自己。故选D。
7.细节理解题。根据“Rwanda was very different from the UK. People there had difficult lives, but they were always kind and helped each other. They smiled a lot and shared food.”可知,卢旺达的人们生活艰难,但却始终善良、互帮互助,即善意超越了苦难。故选B。
8.细节理解题。根据“In the hospital, my job was hard. I cleaned floors and changed beds every day.”以及“Their words made me want to be a doctor even more.”可知,作者在卢旺达医院的工作很辛苦,但医生们的话让她备受鼓舞,更坚定了做医生的想法。故选C。
9.细节理解题。根据“They told me, ‘Our job is tiring. We work long hours and see sad things. But we love it because we can help our community.’”可知,医生们热爱自己的工作是因为这份工作能帮助社区。故选C。
10.推理判断题。根据“That month changed my life…”“Their words made me want to be a doctor even more.”以及“I want to spend my life helping people who really need it.”可知,作者在卢旺达帮助他人的过程中,明确了自己未来的人生方向和职业梦想,即“照亮别人的路,也能找到自己的路”。故选A。
11.B 12.A 13.C 14.D 15.B
【导语】本文主要围绕初中毕业后的未来选择展开,强调要结合兴趣和技能规划职业,还通过设计师Laura的例子阐述工作的意义。
11.细节理解题。根据“Maybe it is time to think about your future choices and to prepare for them.”可知,学生初中毕业后应思考未来的选择。故选B。
12.词句猜测题。根据“Laura Zhang, an art designer (设计师), enjoys her work because it allows her to use her interests and skills.”,可知Laura Zhang发现她的工作令人满意,因为她的工作让她能够运用自己的兴趣和技能,“allow”在此处表示“使能够;允许”,即她的工作允许她运用自己的兴趣和技能。故选A。
13.细节理解题。根据“Knowing both your interests and skills will help you make a better plan for your future job.”可知,兴趣和技能能帮助更好地规划未来的工作。故选C。
14.细节理解题。根据“Here is what she says about the meaning of work: ‘If you have a job you like, work means much more than just making money. It means using your talents, doing something helpful, and having a real happy feeling in your heart from doing a job.’”可知,做喜欢的工作意味着运用才能并感到快乐。故选D。
15.主旨大意题。文章主要告诉我们要结合兴趣规划工作,并理解工作的意义。全文核心观点贯穿三点:尽早思考未来选择; 结合兴趣和技能规划职业; 理解工作的深层意义。 选项B全面覆盖这些要点。故选B。
16.C 17.A 18.C 19.B 20.A
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了未来可能出现的三种职业:太空导游、AI心理学家和人机融合专家
16.细节理解题。根据小标题“Space tour guide”、“AI psychologist”及“Human-technology integration specialist”可知,文中提到了三种未来职业。故选C。
17.词句猜测题。根据“explain what they are seeing and keep them safe”和“must be a good communicator”可知,太空旅行者需要一位有耐心的导游,解释他们所看到的东西并保证他们的安全。这意味着太空导游必须是一个好的沟通者。因此,communicator指的是能够分享想法和感受的人。故选A。
18.细节理解题。根据“They could teach others how to use future technologies”可知,人机融合专家可以教授未来技术。故选C。
19.推理判断题。根据“Some common jobs today may also disappear in twenty years”和全文介绍的三种新职业可推断,未来会出现更多新职业。故选B。
20.最佳标题题。 全文围绕未来可能出现的职业展开,因此最佳标题是“一些未来的工作”。故选A。
21.B 22.C 23.C 24.D 25.A
【导语】本文介绍了天津一中学生发起的“点职成诗”项目,旨在通过采访不同职业的人,帮助青少年更好地了解各种职业,树立正确的职业观。
21.推理判断题。本文介绍一个学校项目的具体活动及意义,属于新闻报道类内容。此类文章通常出现在报纸或新闻网站上。故选B。
22.细节理解题。根据第三段“They shared true stories behind each job, allowing students to learn about the jobs in depth.”可知,采访内容是真实的职业故事,帮助学生深入了解不同工作。故选C。
23.词句猜测题。根据第四段语境“being a photographer was cool. But now I know that they need to deal with lots of problems...”可知,“they”指的是前文提到的“photographers(摄影师)”。故选C。
24.篇章结构题。①段引出学生缺乏职业规划问题;②③④段介绍“点职成诗”项目的实施与采访内容;⑤段总结项目意义。结构为“问题提出/项目介绍与过程/项目意义总结”。故选D。
25.最佳标题题。文章围绕学生了解不同职业展开,主旨在于“了解自己的梦想职业”,标题“Know your dream job”最能概括全文。故选A。
26.A 27.C 28.D 29.B 30.C
【导语】本文是一篇关于未来职业梦想的调查报告。文章详细介绍了Hill School 100名学生对未来职业的期望,包括成为明星、IT工程师、科学家、自主创业者以及其他职业的选择。同时强调了拥有梦想的重要性,并鼓励不要放弃梦想。
26.细节理解题。根据文章第三段“30% of the students are going to be IT engineers.”以及前文提到的“100 students at the Hill School gave their answers.”可知,有30名学生希望成为IT工程师。故选A。
27.细节理解题。根据文章第二段“35% of the students hope to be famous stars.”可知,大多数学生(35%)希望长大后成为明星。故选C。
28.细节理解题。根据文章第五段“Ten of the students plan to start their own businesses. Then they can have more time to do what they want to do...”可知,一些学生计划自主创业是因为他们可以有更多时间做自己喜欢的事情。故选D。
29.细节理解题。根据文章第三段“They think the job must become more and more popular, because the computer and the Internet are changing our life and making our lives easier.”可知,电脑和互联网正在使人们的生活变得更容易。B选项正确。故选B。
30.主旨大意题。根据文章第一段“What do you dream of doing in the future We did a survey about jobs that students are going to do when they grow up.”以及全文内容可知,文章主要讨论了学生们未来的职业梦想。故选C。
31.A 32.C 33.B 34.A 35.B
【导语】本文主要讲了希尔学校的100名学生接受了调查,谈了自己梦想的工作。
31.细节理解题。根据“30% of the students hope to be IT engineers.”以及“We did a survey about students’ dream jobs. 100 students at the Hill School gave their answers.”可知,有百分之三十的学生想成为IT工程师。100×30%=30。故选A。
32.细节理解题。根据“35% of the students hope to be famous stars.”可知,大多数学生长大后想做明星。故选C。
33.细节理解题。根据“Then they can have more time to do what they want to do and maybe they will make much money one day.”可知,有些学生打算自己创业,因为他们可以有更多的时间做他们喜欢的事情。故选B。
34.细节理解题。根据“30% of the students hope to be IT engineers. They think the job must become more popular, because the computer and Internet are changing our life.”可知,IT工程师将会受欢迎。故选A。
35.主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲了希尔学校的100名学生接受了调查,谈了自己梦想的工作。因此这是一篇关于“梦想的工作”的文章。故选B。
36.A 37.A 38.C 39.D 40.B
【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了传统艺术展的一些项目的情况。
36.细节理解题。根据“Sky Lantern | Time: 7:00-9:00 p.m. Monday-Saturday | Address: Yiai Lake Park”及题干中的信息“you are free on Tuesday evening”可知,周二晚上有空可以去Yiai Lake公园看孔明灯。故选A。
37.细节理解题。根据“Sky Lantern | Time: 7:00-9:00 p.m. Monday-Saturday | Ticket: Free | Address: Yiai Lake Park | Materials: bamboo( :3.00) paper( :4.00)”可知,去Yiai Lake公园是免费的,如果参与活动只需要支付7元的材料费,花费在10元以内,可以参与。故选A。
38. 细节理解题。根据“Chinese Clay | All materials: :40.00”可知,所有的活动中,陶泥的材料最贵,需要40元。故选C。
39. 细节理解题。根据“Paper Cutting | Materials: paper ( 5. 00) scissors ( 10. 00)”可知,剪纸需要用剪刀和纸。故选D。
40. 推理判断题。综合全文可知,文章主要介绍了本地民俗活动、包含时间、地点、费用等实用信息的内容,很可能出现在报纸的“活动指南”板块。故选B。
41.A 42.C 43.D 44.B 45.B
【导语】本文介绍了中国旗袍。
41.细节理解题。根据“The Chinese cheongsam, also known as qipao, is a traditional dress that first appeared in the early 20th century in Shanghai.”可知最早出现在20世纪初。故选A。
42.细节理解题。根据“a short cut on the side of the skirt to make movement easy”可知,裙子侧面的短缝让行动更自如。故选C。
43.主旨大意题。根据“The cheongsam was first worn by wealthy women in Shanghai as a way to show their social positions and wealth…Nowadays, designers are creating new styles to follow modern fashion.”可知是在介绍旗袍的发展,故选D。
44.细节理解题。根据“Today, the cheongsam is often worn for formal situations such as ceremonies, celebrations and cultural events in China. ”可知今天,旗袍经常在中国的仪式、庆祝活动和文化活动等正式场合穿着,因此在中国人的婚礼上符合。故选B。
45.最佳标题题。根据“The cheongsam has stood the test of time. It will continue to catch eyes of the public and give ideas to people for years to come.”可知本文介绍了中国旗袍,旗袍经受住了时间的考验,是永恒的经典。故选B。
46.D 47.D 48.C 49.D 50.B
【导语】本文主要介绍了中国皮影戏的艺术特点、历史起源、发展传播以及制作工艺,并强调了其在世界文化遗产中的地位。
46.细节理解题。根据“It is a mix of many art forms, including painting, music, opera performance and story-telling.”可知,皮影戏融合了绘画、音乐、戏曲表演和讲故事等多种艺术形式,①②③④均包括。故选D。
47.细节理解题。根据“shadow puppetry was introduced into West Asian and European countries during the Yuan Dynasty.”可知,皮影戏在元朝时传入国外。故选D。
48.细节理解题。根据“However, making the puppets is not an easy job. They are mostly made of the leather (皮革) of animals, such as cattle and sheep. The body parts of the puppets are cut and then joined (连接) together.”可知制作传统皮影的步骤有用牛羊等动物的皮革、把皮革切成单独的身体部位、用棍子连接各部分以便移动,而拿着木偶让它们自由移动是表演时的操作,不是制作步骤。故选C。
49.推理判断题。根据“Chinese shadow puppetry is also known as the ‘forefather of the films’.”可推断,电影的发展可能受到皮影戏的启发。故选D。
50.篇章结构题。文章结构为:第①段介绍皮影戏的艺术特点与地位,第②段介绍流行地区,第③④段介绍历史起源和发展传播,第⑤段介绍制作工艺。故选B。
51.C 52.D 53.C 54.A 55.B
【导语】本文主要介绍了中国木拱桥的历史地位、独特的建造技艺、濒临失传的现状以及被列入非物质文化遗产名录后的积极影响。
51.词句猜测题。根据“Wooden arch bridges hold a special place in Chinese building history. Their special structures (结构) make them difficult to build.”可知,第一句的主语是Wooden arch bridges,them在第二句中做make的宾语,指代的就是第一句的主语,即“木拱桥”。故选C。
52.主旨大意题。根据“require special design and building methods”和“Designers must consider many things”以及“ Woodworkers (木工) use special methods to build bridges.”可知,这些内容都围绕着建造木拱桥的技艺这一核心展开。故选D。
53.细节理解题。根据“because of the wide use of modern technology, they are in danger of disappearing.”可知,木拱桥濒临失传的原因是现代科技的广泛使用。故选C。
54.推理判断题。通读全文可知,本文主要围绕“木拱桥是什么?”这一主题,依次介绍了木拱桥的历史背景、特点、设计和建造工艺、用途以及面临的问题等。由此可推知,作者的写作意图是让读者认识并了解木拱桥。故A项“中国木拱桥是什么?”最能帮助我们弄清作者的写作意图。故选A。
55.篇章结构题。分析文章的行文结构可知:第一段作为引言,介绍了木拱桥及其被列入非遗名录的背景;第二、三、四段作为文章的主体,分别从历史地位、建造技艺、濒危现状三个方面对木拱桥进行了并列式的详细阐述;第五段作为结尾,对木拱桥申遗成功的意义进行了总结和升华。故选B。
56.B 57.C 58.A 59.B 60.A
【导语】本文主要介绍了自贡灯笼节的特点、历史及影响,旨在介绍自贡灯笼节。
56.细节理解题。根据“The Zigong Lantern Festival dates back to the Tang Dynasty.”可知,自贡灯笼节追溯到唐朝,三个选项中只有李白是唐朝诗人。故选B。
57.细节理解题。根据第二段中的“Making a huge lantern for exhibition requires 17 steps”可知,制作一个用于展览的巨型灯笼需要17个步骤,这并不容易,②正确;根据“The sundial (日晷), a kind of lantern, made by Wan’s team, for example, took about 80 makers over 50 days to complete the whole process.”可知,自贡制作灯笼的工人们在一个团队里一起工作,④正确;根据“Unlike the lanterns in other places, Zigong lanterns use modern technologies such as AI, mechanical engineering (机械工程), and holography (全息摄影术).”可知,自贡的灯笼与其他地方的不同,③正确。故选C。
58.主旨大意题。根据第三段中的“What’s more, the theme of the lantern can be chosen in different ways.”并通读本段可知,第三段主要介绍了自贡灯会的多样化主题。故选A。
59.词句猜测题。根据“Driven by the collective efforts of the whole city, they have reached over 80 countries.”可知,此处“they”指代前句的主语“Zigong lanterns”,即“自贡花灯”。故选B。
60.篇章结构题。通读全文可知,第一段介绍自贡灯会的历史与地位,第二、三段分别从制作技术和主题两方面展开,最后一段总结推广与发展,因此文章为总分总结构。故选A。
61.B 62.C 63.B 64.C 65.C
【导语】本文主要介绍了中国刺绣文化中的蜀绣,包括其历史、特点、传承者孟德芝的故事以及蜀绣的保护与传承。
61.细节理解题。根据“The most famous embroidery styles are Su embroidery... Shu embroidery... Xiang embroidery... and Yue embroidery...”可知,文中提到了四种刺绣风格。故选B。
62.细节理解题。根据“Shu embroidery...is the oldest of the four...It’s known for its smooth needlework.”可知,蜀绣历史悠久且以平滑针线活著称,①③符合。故选C。
63.细节理解题。根据“But her love for this artwork makes her continue.”可知,孟德芝对刺绣的热爱让她坚持下来。故选B。
64.词句猜测题。根据“...she taught Shuxiu skills to the kids and young people...now I really feel that I have the responsibility to pass on the skills to young people. It is like growing a seed...”可知,“it”指的是向年轻人传授蜀绣技艺这件事。故选C。
65.主旨大意题。全文围绕蜀绣这一传统艺术形式展开,介绍其历史、特点及传承,选项C“一种传统艺术形式——蜀绣”能准确概括主题。故选C。
66.A 67.D 68.B 69.B 70.D
【导语】本文主要介绍了漆扇的历史和现代发展。
66.细节理解题。根据“It was first used to protect wooden goods from water and insects (昆虫).”可知漆最初是用来保护木制品免受水和昆虫的侵害。故选A。
67.细节理解题。根据“First, people freely choose a fan and the colors they want to use. Then they carefully drop the colored lacquer into the water. With slow stirring (搅拌) using a thin tool, the colors dance like ink in a Chinese watercolor painting, creating special shapes. Next, put the bamboo fan in the water for a few seconds and that’s it.”可知首先,人们可以自由选择扇子和他们想使用的颜色,然后,他们小心地把彩色漆滴进水里,使用薄工具缓慢搅拌,颜色像中国水彩画中的墨水一样舞动,创造出特殊的形状,接下来,把竹扇放在水里几秒钟,故正确顺序是④③①②。故选D。
68.细节理解题。根据“Lacquer fans are made of bamboo or wooden frames (框架).”可知竹子或木头被用来制作漆扇的框架。故选B。
69.词句猜测题。根据“Making each fan is like opening a blind box, because no one can know how the work will finally turn out.”可知制作每一把扇子都像打开一个盲盒,因为没人知道最终作品会是什么样,所以每一把扇子都很特别。“unique”意思是“非常特别的”。故选B。
70.主旨大意题。文章先介绍了漆扇的历史,又讲述了如今漆扇绘画这种新的漆艺形式,所以本文主要目的是介绍漆扇的历史和现代发展。故选D。
71.C 72.D 73.C 74.C 75.A
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了由于中国新的体育课标准,许多学校增加了体育课的次数,并且不仅要求学生做简单的运动,还要求学校为学生提供其他受欢迎的运动项目,如跳绳、太极和街舞等,以此表明体育变得越来越重要。
71.细节理解题。根据第三段“not only jump rope but also other kinds of sports”、第四段“At first tai chi was only needed during break time”以及第五段“I really enjoy hip-hop dance”可知,文章提到了跳绳、太极和街舞三种运动。故选C。
72.推理判断题。根据第五段“The class doesn’t need any experience, so anyone can learn.”以及“Our shirts are all wet after class even on the coldest days of winter”可知,在街舞课上,即使是在冬天最冷的日子里,学生们课后衬衫都湿透了,说明学生们在街舞课上很努力。故选D。
73.词句猜测题。根据第一段“because of China’s new standard on PE classes. The standard asks schools to make sure that 10 to 11 percent of all class time must be PE classes.”可知,由于中国新的体育课“标准”,这个标准要求学校确保所有课程时间的10%到11%必须是体育课,所以“standard”意为“标准”。故选C。
74.篇章结构题。文章第一段总体说明由于中国新的体育课标准,许多学校增加了体育课的次数;第二段介绍新标准不仅要求学生做简单运动,还要求学校提供其他受欢迎的运动;第三、四、五段分别举例说明跳绳、太极和街舞这些运动项目在学校的开展情况。因此文章第一第二段可归为一部分,引出了后文,后面三段同为并列结构,介绍了三种不同的运动,选项C结构图符合题意。故选C。
75.主旨大意题。根据第一段“Nowadays, many schools have more PE classes from three times a week to five or even more because of China’s new standard on PE classes.”以及全文内容可知,文章主要讲述了由于中国新的体育课标准,许多学校增加了体育课的次数,并且提供了更多种类的运动项目,以此表明体育变得越来越重要。故选A。
76.B 77.C 78.B 79.C 80.B
【导语】本文是一篇记叙文,文章主要讲述了运动员Tom梦想参加奥运会,他在小学时开始跑步,起初速度很慢,常被同学嘲笑,但在教练布朗先生的鼓励和指导下,他坚持训练,最终在学校比赛中获得第一名。Tom明白了只要努力,没有什么是不可能的,他鼓励年轻学生不要怀疑自己,坚持尝试就会成功。
76.细节理解题。根据文章第一段“Tom is an athlete who dreams of joining the Olympics.”可知,Tom的梦想是参加奥运会。故选B。
77.细节理解题。根据文章第一段“At first, he was slow—often finishing last. Classmates laughed at him, and he feared to run again.”可知,Tom几乎停止跑步是因为同学们嘲笑他跑得慢。故选C。
78.细节理解题。根据文章第二段“Mr. Brown said, ‘Success isn’t easy. Practice more and be wise about training.’”可知,布朗先生给Tom的建议是多练习,明智地训练。故选B。
79.细节理解题。根据文章第二段“He got up early to practice, and planned his training: slow running for 20 minutes, then fast for 10.”可知,Tom每天练习跑步30分钟(慢跑20分钟+快跑10分钟)。故选C。
80.推理判断题。根据文章第三段“Tom learned nothing is impossible if you work hard.”和最后一段“Don’t doubt yourself. Keep trying, and you’ll succeed.”可知,我们可以从Tom身上学到努力工作能使不可能变为可能。故选B。
81.C 82.D 83.A 84.C 85.B
【导语】本文主要介绍了中国冬季运动的发展情况,包括参与人数、相关调查、重要年份以及中国在冬奥会上的成就。
81.细节理解题。根据饼状图可知,北方有1.86亿人参加冬季运动,故选C。
82.细节理解题。根据“①Cheering for players at the Beijing Winter Games”以及柱状图可知根据调查,最多的人做的是在北京冬奥会上为运动员加油。故选D。
83.细节理解题。根据“1953: China’s first National Ice & Sports Games took place in Harbin.”可知中国的第一届全国冰上运动会在哈尔滨举行。故选A。
84.细节理解题。根据“2002: China won its first gold medal in the Winter Olympics.”可知中国在2002年冬奥会上赢得了第一枚金牌。故选C。
85.推理判断题。本文主要围绕中国的冬季运动展开,包括参与人数、相关调查、重要赛事年份等,所以最有可能在报纸的“体育世界”板块读到这篇文章。故选B。
86.B 87.C 88.A 89.C 90.D
【导语】本文是一篇议论文,强调体育考试的重要性,以美国中学生体育测试为例,呼吁七八年级学生尽早锻炼,阐述提前健身的好处。
86.细节理解题。根据“It makes up 30 points of the total points of the high school entrance exam ( 中考 ) in many provinces.”可知,体育在中考中占30分,若总分为680分,那么文化课程分数为680 30=650分,故选B。
87.细节理解题。根据“It might be difficult for students who haven’t got enough exercise to run the complete mile. They have to finish by walking!”可知,在美国如果学生跑不完,就必须走到终点线,故选C。
88.细节理解题。根据“As you know, the PE exam could include football in the coming years.”可知,未来中考体育可能会包括足球,故选A。
89.细节理解题。根据“There are many advantages to get fit! You will feel better and look better. You won’t have to rush to get ready for your PE exams when you become a 9th grade student. The most important is that you won’t be trying to catch your breath while other students go quickly past you in physical situations and life!”可知,提前锻炼有感觉更好、看起来更好、不用临考匆忙准备、不会在体育活动和生活中气喘吁吁这四点好处,故选C。
90.最佳标题题。本文围绕体育锻炼的重要性展开,呼吁学生尽早开始锻炼,“尽早健身”最能概括主旨,故选D。
91.C 92.B 93.A 94.A 95.B
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了深圳推行“每日体育课”方案的背景、措施及社会反响,强调运动对学生健康和学习能力的积极影响。
91.细节理解题。根据“Through the program, eye problems among students have become less serious and fitness levels (健康水平) have improved greatly.”可知,该方案旨在解决学生健康问题。故选C。
92.细节理解题。根据“Shenzhen trained more sports teachers and invited retired athletes (退役运动员) to help. It even came up with a creative way. According to it, studen