人教版(2019) 选择性必修 第二册 Unit 4 Journey Across a Vast Land课时规范训练(3份打包,含答案)

文档属性

名称 人教版(2019) 选择性必修 第二册 Unit 4 Journey Across a Vast Land课时规范训练(3份打包,含答案)
格式 zip
文件大小 68.1KB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-11-05 22:35:39

文档简介

课时规范训练(三)
层级一 基础知识自测
Ⅰ.单词拼写
1.Anyhow(不过),you've already made great progress in your learning of Chinese.
2.I'd appreciate it if you could tell me how to use English words and idioms (习语).
3.We toasted (为……干杯) the success of the new company selling antiques.
4.When I enrolled in a programme,I came across a foreign student speaking with a strong Australian accent (口音).
5.We were invited to attend a private concert on a beautiful farm on the north shore (岸),visiting musicians and meeting interesting locals.
6.My hometown,located in the northeast of our country,is famous for its steel (钢铁) industry.
7.Qingdao is a beautiful coastal city and also one of the most important harbours (港口) in China.
8.When we returned at dusk (黄昏),the lights of the city had come on.
Ⅱ.单句语法填空
1.To our astonishment (astonish),the boss will work on the project in association with another small firm.
2.With the development of society,advertisements (advertise) have become more and more important in our daily life.
3.They were standing at the table,toasting (toast) each other's health.
4.All the photos taken by some well-known photographers (photograph) have reflected the changes of our city over the past 40 years.
5.My youngest brother arose from his chair and walked to the window to see if it was still misty (mist).
6.What surprised me most was to see many senior citizens seated (seat) in the hall and waiting (wait) to listen to the lecture on health care.
7.He then proceeded to smile (smile) brightly,continued and thanked the newsstand owner for the newsstand's being open on such a morning.
8.On seeing the light in the distance,the lost tourists became excited and walked faster.
Ⅲ.完成句子
1.我是晨光中学的学生李华,我将代表学校去机场接外国学生。
I am Li Hua,a student at Chenguang High School,and I will represent our school to pick up foreign students at the airport.
2.与线上学习相比,我更喜欢线下学习。相比之下,实体课的亮点是我可以和同学们讨论问题并且得到老师的指导。
In contrast with/to online learning,I have a preference for offline study. By/In contrast,the highlight of physical classes is that I can discuss questions with my classmates and gain teachers' instruction.
3.几个星期后,我吃惊地发现在英国我可以感到舒服自在了。
A few weeks later,I was astonished to find that I could feel at home in Britain.
4.因为我要照顾母亲,所以不能参加你的生日聚会了。
As I have to take care of my mother,I can't attend your birthday party.
5.张明是一名大学生。上个月,他组建了一个志愿者俱乐部。
Zhang Ming,a university student,set up a Volunteer Club last month.
6.我把成功归功于他及时慷慨的帮助。
I owe my success to his timely and generous assistance.
层级二 素养能力提升
Ⅰ.阅读理解
A
At 19, determined not to spend my gap year stuck at home, I took off with a friend and we traveled around Europe for months. We stayed in the cheapest accommodation and lived on bread and cheese.
This was 1990, a time before mobile phones and the Internet, when the primary contact with home was mails from the post office. Before I left, Mom had made me a money bag and a sleeping sheet to avoid unclean bedding. She didn't want me to go, and these gifts were her way of telling me to have a wonderful time.
It's only now, as my 18-year-old daughter is preparing to leave on her own gap year trip, that I understand how Mom felt.
While working multiple jobs and saving money, my daughter has also researched where to stay, how to get around and what to do before setting off. She rarely asks for my opinion and I am unsure whether I should wade in (介入) or back off. I want to be supportive but not too involved. I want to be cool but not aloof (漠不关心的). I want to be like the perfect travel guide.
After all, when she first mentioned gap year travel, I was encouraging, wanting her to have her own experiences that shape her. Though I'm not quite ready, this trip is about her. This is not 1990 and I am not stuck at home waiting for a letter. Therefore, I haven't concentrated too long on the idea of her not being here. I have promised not to bother her with messages, but at least I know she can contact me when she wants to.
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。作者通过讲述自己在1990年的欧洲环行体验和对女儿即将进行的gap year旅行的混合感觉,展现了作为母亲的担忧、理解和支持。
1.What do we know about the author's travel in 1990
A.She traveled around Europe alone.
B.She probably contacted home by letter.
C.She worked multiple jobs while traveling.
D.She booked her accommodations online.
解析:B 细节理解题。根据第一段内容及第二段中“This was 1990, a time before mobile phones and the Internet, when the primary contact with home was mails from the post office.”可知,作者是通过邮件和家里人进行联系的。
2.What bothered the author about her daughter's upcoming trip
A.She was worried about the cost of the trip.
B.She had little knowledge about the destination.
C.She was unsure of how involved she should be.
D.She doubted her daughter's ability to look after herself.
解析:C 细节理解题。根据第四段中“She rarely asks for my opinion and I am unsure whether I should wade in (介入) or back off. I want to be supportive but not too involved.”可知,作者担心自己介入太多导致干涉,她不确定自己应该参与到什么程度。
3.What did the author finally decide to do
A.Turn a blind eye to her daughter.
B.Take charge of her daughter's trip.
C.Contact her daughter as often as possible.
D.Stay connected but not disturb too much.
解析:D 细节理解题。根据文章最后一段中“Therefore, I haven't concentrated too long on the idea of her not being here. I have promised not to bother her with messages, but at least I know she can contact me when she wants to.” 可知,作者最终决定保持联系但不打扰太多。
4.What's the author's purpose of writing the text
A.To analyse parent-child relationship.
B.To suggest how to plan a gap year trip.
C.To compare different gap year travel
experiences.
D.To share mixed feelings about her daughter's trip.
解析:D 推理判断题。根据文章第三段内容及全文可知,直到现在,当作者18岁的女儿准备离开她,在自己的间隔年旅行时,作者才理解妈妈的感受。所以短文的目的是分享作者对女儿旅行的复杂感受。
B
In 1924, the world-famous sculptor Gutzon Borglum and his thirteen-year-old son took a trip together out west. They left their home in Connecticut and, days later, got off a train in Rapid City, South Dakota. Only about six thousand people lived in Rapid City. South Dakota had been a state for only thirty-five years. The Borglums actually were just in the center of the United States.
Gutzon had come to South Dakota to see if he could find a mountain to carve into the biggest sculpture in the country. He was a patriotic man, and his idea was to give America a sculpture to glorify its greatness. Perhaps it could be huge carvings of great Americans with heads as high as the tallest buildings. What an amazing idea! But many people thought it was crazy. And no one, not even Borglum himself, realised how hard it would be to do.
Gutzon and his son, Lincoln, travelled into the wild country of the Black Hills. The Black Hills is an area 120 miles long and sixty miles wide. It rises up four thousand feet and more. The Borglum party climbed to the top of the tallest mountain, Harney Peak. Far away, Gutzon could see a granite (花岗石) mountain. It stood higher than the surrounding peaks. That would be the place for his giant sculpture!
The name of the mountain was Mount Rushmore. Today, huge six-storey-high carved heads of presidents George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt, and Abraham Lincoln gaze out from high on the granite face of Mount Rushmore. Borglum overcame an incredible number of obstacles to create this great national monument. He said it was like waging a one-man war.
Mount Rushmore has become a symbol of patriotism and pride for many Americans. But people from all over the world travel to marvel at it. Even so, there are people who think it should not ever have been made.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。拉什莫尔山又叫美国总统山、总统雕像山,它坐落于美国南达科他州基斯通附近的美利坚合众国总统纪念公园。
5.What do we learn about South Dakota in 1924
A.It was a little wild.
B.It had a long history.
C.It had a large population.
D.It was in the south of America.
解析:A 细节理解题。根据第一段可知,南达科他州位于美国中部,当时才建州35年,人烟稀少。
6.Why did Gutzon Borglum leave his home
A.To explore nature.
B.To seek his fortune.
C.To complete a project.
D.To take an adventure trip.
解析:C 推理判断题。根据第二段可知,Gutzon Borglum离开家乡来到南达科他州是为了完成自己心目中的一件雕塑作品。
7.What is special about Mount Rushmore
A.Its economic status.
B.Its political significance.
C.Its cultural advantage.
D.Its geographical position.
解析:B 细节理解题。根据最后两段可知,Gutzon Borglum在拉什莫尔山上雕刻了四位美国总统的头像,这使它成为美国爱国主义的象征。
8.Which of the following words can best describe Gutzon Borglum
A.Curious and smart.
B.Kind and generous.
C.Hard-working and practical.
D.Ambitious and determined.
解析:D 推理判断题。综合全文可知,Gutzon Borglum在山上雕刻美国总统头像的想法非常大胆,实现的过程也非常艰难,但最终成功了。由此可见,Gutzon Borglum是一个有抱负、意志坚定的人。
Ⅱ.完形填空
Norwood was driving last February. The laughter and chatter from the four teenage girls inside her car quickly gave way to screams—another car T-boned (T形撞击) them, sending their car __1__ into the yard of a nearby home, and __2__ into a tree.
Shaken, but otherwise OK, she crawled out through the window. With two of her friends, who'd also managed to __3__ themselves, she ran for her __4__.
But halfway, she realized that Simmons wasn't with them.__5__, Norwood ran back and found Simmons __6__ in the back seat. She threw open the back door, pulled her friend out, dragged Simmons a few feet to __7__ and laid her on the ground. “I __8__her pulse.” Nothing. “I put my head against her chest.” No __9__ of life. “That's when I started CPR,” Norwood told Inside Edition.
Had the accident happened earlier, she might not have known what to do. But Norwood, who wants to pursue a __10__in medicine, had __11__ and earned her CPR certificate just the day before. She started pumping Simmons' chest with her fingers and __12__ into her friend's mouth. Nevertheless, no __13__. And then, after the 30th pressing, Simmons began coughing and gasping for air. The CPR had worked! Soon, paramedics (医护人员) arrived and __14__ Simmons to the hospital, where she received a treatment. And then she heard how her best friend had saved her life.“I wasn't __15__,” Simmons told CNN. “She will always help any way she can.”
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章介绍了Norwood开车载着四个朋友,结果在半路出了车祸,其中一个朋友昏迷了,后来Norwood利用自己学的心肺复苏救了朋友的事。
1.A.taking      B.sailing
C.putting D.looking
解析:B 根据上文“another car T-boned(T形撞击) them”可知另一辆车撞上了她们的车,所以应该是迫使她们的车驶入一户人家的院子里。
2.A.crashed B.broke
C.turned D.changed
解析:A 根据上文“another car T-boned (T形撞击) them, sending their car ____ into the yard of a nearby home”和下文“Shaken, but otherwise OK, she crawled out through the window.”可知,另一辆车撞上了她们的车,造成了车祸,她只能从窗子爬出,所以推断她们的车应是撞到了树上。
3.A.enjoy B.energize
C.employ D.free
解析:D 根据上文“another car T-boned (T形撞击) them, sending their car ____ into the yard of a nearby home”和“Shaken, but otherwise OK, she crawled out through the window.”可知,她和两个朋友没有被困在车里,成功逃脱了。
4.A.fortune B.car
C.life D.fellow
解析:C 根据语境可知,她们的车子出了车祸,所以应该是从车子爬出来逃命。
5.A.Desperately B.Innocently
C.Carefully D.Luckily
解析:A 根据上文“But halfway, she realized that Simmons wasn't with them.”可知,她发现自己的一个朋友没有和她们一起,应该是还困在车里,所以是绝望地回去。
6.A.silent B.frozen
C.unconscious D.clumsy
解析:C 根据下文“She threw open the back door, pulled her friend out, dragged Simmons a few feet”可知,应该是无意识的,所以才会往车外拖拽。
7.A.land B.hospital
C.comfort D.safety
解析:D 根据前文可知车子出了车祸,而Simmons被困在车里失去了意识,所以应该是把她拖到安全的地方。
8.A.controlled B.checked
C.adjusted D.observed
解析:B 根据上文可知Simmons失去了意识,所以应该是检查她的脉搏。
9.A.option B.significance
C.way D.sign
解析:D 根据下文“‘That's when I started CPR,’Norwood told Inside Edition.”可知,此处是没有生命迹象。
10.A.potential B.career
C.trend D.belief
解析:B 根据下文“in medicine, had ____and earned her CPR certificate”可知,获得CPR证书,应该是想从事医学事业。
11.A.trained B.devoted
C.entered D.competed
解析:A 根据下文“earned her CPR certificate”可知,获得CPR证书,应该是接受了培训。
12.A.staring B.feeding
C.breathing D.whispering
解析:C 根据上文“That's when I started CPR”和常识可知,此处是对朋友做心肺复苏,并进行人工呼吸。
13.A.wonder B.problem
C.doubt D.response
解析:D 根据下文“And then, after the 30th pressing, Simmons began coughing and gasping for air.”可知,一开始的心肺复苏没有回应。
14.A.rescued B.rushed
C.examined D.guaranteed
解析:B 根据下文“where she received a treatment”可知,此处是急忙把Simmons送往医院接受治疗。
15.A.astonished B.embarrassed
C.confused D.injured
解析:A 根据下文“She will always help any way she can.”可知,Norwood总是帮助Simmons,所以她对Norwood救她这件事并不惊讶。
Ⅲ.应用文写作
假定你是李华,得知外教Chris想利用假期外出游玩,你愿意做他的导游。请给他写封邮件,内容包括:
1.推荐线路;
2.推荐理由(历史、文化等角度);
3.你的祝愿。
注意:
1.写作词数应为80个左右;
2.请按如下格式作答。
Dear Chris,
________________________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【参考范文】
Dear_Chris,
Hearing that you'll travel around during your holiday, I'm more than delighted to serve as your guide if you want.
If you travel in Shandong, I strongly recommend that you pay a visit to Jinan, which has a great reputation for its springs. Not only is it a city with a long history but also it has many places of interest. Besides, people in Jinan are friendly and kind. Mountain Tai is another attractive destination. Time permitting, you can experience diverse cultures and enjoy a variety of local snacks.
Wish you a pleasant journey.
Yours,
Li_Hua_课时规范训练(二)
层级一 基础知识自测
Ⅰ. 单句语法填空
1.Disappointed(disappoint) at the examination results,the girl stood there without saying a word.
2.Seeing (see) those pictures,he couldn't help thinking of those days in his hometown.
3.When asked (ask) about the secret of his success,the famous athlete said that he owed much of his success and happiness to his wife and children.
4.Fascinated (fascinate) by Peking Opera,you are sure to enjoy this exhibition.
5.Compared (compare) with the past few years,the environment of this city is getting better.
6.Located (locate) in the northeast of Jiangxi Province,my hometown is a beautiful city with a long history.
7.I was so frightened (frighten) and cried for help.
8.When first introduced (introduce) to the market,these new products in their company enjoyed a great success.
Ⅱ.语法与写作
1.我们应该改进学习方法,为考试做好准备。
We should improve our study methods and get well prepared for examinations.
2.我不遗余力地学习,希望在不久的将来我能成为一名大学生。
I spare no effort to study, hoping that I'll become a university student in the near future.
3.只要给予正确的指导,他就能逐渐弥补自己的缺点并赶上其他学生。
Given the right instructions,he can gradually make up for his weakness and catch up with other students.
4.被困在大雪中,父亲寻求帮助时,坚持让我们待在原地。
Stuck/Trapped in the heavy snow,my father insisted that we stay where we were when he asked for help.
5.我代表我们学校,非常高兴地告诉你关于这些活动的事情。
Representing our school,I am very glad to tell you something about these activities.
Ⅲ.用语篇练语法
1.Built (build) to honor the Chinese poet Xu Zhimo,the memorial stone in white marble at the back of King's College is now an attraction.2.Moving (move) to the UK in 1921,Zhimo spent a year studying at King's,3.attracted (attract) by the romantic poetry of English poets like John Keats as well as Cambridge itself.
His poem,Second Farewell to Cambridge,4.considered (consider) to be his most famous one,is now a text on Chinese literature,5.learnt (learn) by millions of school children across our country every year.The poem vividly paints a portrait of King's and the River Cam,6.serving (serve) as a reminder of Xu Zhimo's fondness for his time in Cambridge.
While the poem had been set to music many times before,the English composer John Rutter,one of the mainstream classical musicians,7.was invited (invite) by King's College 8.to make (make) the first musical setting of the text.The new piece,9.written (write) and 10.recorded (record) in celebration of the near 100-year link between King's College and Xu Zhimo,has been released on a new album on the King's College Record Label.
层级二 素养能力提升
Ⅰ.阅读理解
A
Bright and early on the morning of our first full day in Antarctica,L'Austral's Captain Fabien's voice woke us up as it came over our stateroom's speaker.If we looked outside right now,he said,we'd see a beautiful sea of icebergs (冰山) floating in the golden sunlight.My sister and I jumped out of bed,staring in awe (敬畏地) as we sailed past giant pieces of ice.In the distance,we spotted the fins and tails of humpback whales feeding just a short distance away.Next door,my parents were also waking up to the sights of a new day in Antarctica.Over breakfast,my sister and I excitedly told them about the whales we saw from our room that morning.
You might not immediately think “family vacation”when talking about a trip to Antarctica,but tour operators like Adventures by Disney are changing that.The company offers guided group trips to destinations across all seven continents (洲).
Our adventure started when we flew to Buenos Aires and explored the beautiful Argentine capital for a day.After leaving Buenos Aires,we flew to Ushuaia on an Adventures by Disney plane.Then,it was the journey toward the Drake Passage.After a speedy Drake Passage crossing,we reached Antarctica early,adding a half day to our scheduled four days on and around the continent.
To those unfamiliar with Adventures by Disney,the fact that you can experience Antarctica—the most remote,extreme continent—with Disney might be surprising.During the trip,there were thoughtful touches,from stamped postcards to send from an Antarctica post office to a Champagne toast on our final Zodiac journey;Adventures by Disney truly thought of everything.Antarctica is a life-changing destination packed with experiences that can't be replicated (复制).We bonded (建立亲密关系) over Drake Passage seasickness,hiked up frozen hills alongside penguins,and toasted our White Continent adventure with Champagne while floating beside a glacier.And honestly,it's going to be tough for the next family trip we take to compete.
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章讲述了作者和家人的南极洲之行。
1.Why did Fabien speak to passengers on board early in the morning
A.To ask them to remain seated.
B.To wake them up for breakfast.
C.To warn them of potential dangers.
D.To remind them of the beautiful scenery outside.
解析:D 推理判断题。根据第一段中的“If we looked outside right now,he said,we'd see a beautiful sea of icebergs (冰山) floating in the golden sunlight.”可知,Fabien在广播中讲话是为了提醒旅客他们的船正在经过冰山,外面的风景很美。
2.What does the underlined word “that” in paragraph 2 probably refer to
A.Visiting Antarctica with children being a good idea.
B.Most people not being able to enjoy family vacations.
C.Most people thinking Antarctica isn't a typical family vacation destination.
D.A guided trip being a convenient way to explore a new destination.
解析:C 词义猜测题。根据“You might not immediately think ‘family vacation’...like Adventures by Disney are changing that.”可知,人们认为南极洲并不是常见的家庭度假目的地,但是像Adventures by Disney这样的旅游公司正在改变这一固有的观念。
3.What is paragraph 3 mainly about
A.What the author and his family had seen in Antarctica.
B.How the author and his family traveled to Antarctica.
C.What the author had learned during the trip.
D.How the author felt about the Drake Passage crossing.
解析:B 段落大意题。根据第三段中的“Our adventure started... After leaving...Then,it was...After...we reached Antarctica.”可知,这一段主要讲述了作者和他的家人是如何到达南极洲的。
4.What does the author think of their trip to Antarctica
A.It had a tight schedule.
B.It was tiring and extreme.
C.It was a family trip of a lifetime.
D.It should involve more thoughtful touches.
解析:C 细节理解题。根据最后一段中的“Antarctica is a life-changing destination...we take to compete.”可知,作者认为南极洲之旅是一次改变人生的旅行,旅途中有各种珍贵的回忆,是任何其他家庭旅行都无法超越的,因此,作者认为这次旅行是一次终身难得的家庭旅行。
B
Canada is a highly developed capitalist country. It is one of the major tourism players all over the world because of its unique glamour. Over the years, arts and culture have lived and breathed in every corner of Canada. You can have a really good experience when you go on a trip in Canada. Do you know why it is so obvious that Canada improves and develops in art, culture, sport and so on Due to a racial and immigrant population, the variety and richness of art and sports are very evident.
Since World WarⅠ, Canada has produced an impressive amount of writing. From novel to poetry, the selection is wide. Native writers are also becoming better known across Canada in recent years.
Musicians are reaching a higher level of recognition in the world music scene. Everything from country to pop, classical to heavy rock can be found across Canada and across the globe performed by Canadian artists.
Canadian photography as well as painting by Canadians is not well-known outside of Canada but recognition is increasing.
The National Film Board, a film crew in Canada, is the primary producer of movies in Canada. However, many Hollywood studios are turning to Canada as a source for locations and as an alternative (选择) to the more expensive US. Many well-known actors, directors and screen writers come from Canada and often scoop international awards for their work.
French art was the first to appear in Canada along the St Lawrence in and around Quebec. Since then the amount of art and artists has increased.
Sport is a major part of today's society in Canada. Hockey is the most popular spectator sport with more participants taking part in curling. American style football and baseball are also very popular and all of these sports are played across Canada.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了加拿大艺术和体育的多样性和丰富性非常明显,分析了这背后的原因,以及加拿大在艺术、文化和体育方面的发展情况。
5.What can give Canada various forms of art and culture
A.The different immigrants.
B.The large area.
C.The long history.
D.The large population.
解析:A 细节理解题。根据第一段中“Due to a racial and immigrant population, the variety and richness of art and sports are very evident.”可知,是不同的移民赋予了加拿大不同形式的艺术和文化。
6.Which group of Canadian artists is well-known all over the world today
A.Painters and writers.
B.Photographers and actors.
C.Musicians, actors and directors.
D.Native writers and photographers.
解析:C 细节理解题。根据第三段中“Musicians are reaching a higher level of recognition in the world music scene.”以及第五段最后一句“Many well-known actors, directors and screen writers come from Canada and often scoop international awards for their work.”可知,加拿大的音乐家、演员和导演如今享誉世界。
7.What does the underlined word “scoop” mean in paragraph 5
A.Fry.      B.Limit.
C.Win. D.Exist.
解析:C 词义猜测题。第五段最后一句提到“international awards for their work”,由此判断许多著名的演员、导演和编剧都来自加拿大,他们的作品经常获得国际奖项。
8.What can we know from the text
A.Canadian writers are only good at poetry.
B.Canadian people love sports very much.
C.Canada owns many big film-making companies.
D.Canadian arts are much influenced by
Americans.
解析:B 推理判断题。根据最后一段内容可知,加拿大人非常喜欢运动。
Ⅱ.阅读七选五
One night before bed,Christine Carter was sitting with her daughter on the sofa.They were making a list: Three Good Things of the Day.__1__ It's a technique based on an expanding field of research known as the science of happiness.
Carter is a sociologist at the University of California,Berkeley.She studies how schools and families can develop positive emotions and help children lead healthier lives.
__2__ It means understanding that feeling sad is natural,and that it passes more quickly if we can notice the good things in life.“This is really about mental health,”Carter says.“We can practice bringing happiness to ourselves.It's like putting money in the bank.__3__”
A key step toward happiness is learning how to describe emotions,even negative ones.Feeling blue?__4__ Ask yourself,“What do I feel?Where in my body am I feeling it?Does it have a color or shape?”
Expressing gratitude is also important.Let's say you often quarrel with somebody.Reflect on why you're grateful for that person,and remember the good times.This makes it likely that you'll get along better tomorrow.
__5__Helping others gives life purpose,because you are changing the world.“We feel a sense of connection and love,” she adds.“We are born to feel better in community.Our nervous system feels safe when we're connected with other people.”
A.But the surest way to happiness is kindness.
B.It's better to accept the emotion than to ignore it.
C.Finding the positive doesn't mean never being sad.
D.We can be ready to cope with hard times in the future.
E.Kindness is what you need most to avoid quarreling with others.
F.Making a list is their way of reflecting on things they are grateful for.
G.Keeping a diary contributes to positive feelings and reduces negative ones.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。社会学家Carter研究学校和家庭如何培养积极的情绪,帮助孩子们过上更健康的生活,她教女儿通过感激来获得快乐。文章还介绍了一些其他有助于变得快乐的方法。
1.解析:F 根据上文的“They were making a list:Three Good Things of the Day.”可知,空处应该陈述列清单的目的。故F项符合语境。F项中的“Making a list”与上文的“making a list”相呼应。
2.解析:C 该空位于句首,是段落主旨句。根据下文的“It means understanding ...things in life.”可知,这意味着理解感到悲伤是自然的,如果我们能注意到生活中美好的事情,悲伤就会更快过去。故C项符合语境。
3.解析:D 根据上文的“We can practice ...in the bank.”可知,我们可以练习把快乐带给自己,这就像把钱存入银行一样。(这样)我们可以准备好快乐以应对未来的困难时期。故D项符合语境。
4.解析:B 根据空后一句可知,我们可以问自己一些关于自己情绪的问题,故此处是说我们最好接纳情绪而不要忽视它。故B项符合语境。
5.解析:A 该空位于句首,是段落主旨句。根据下文可知,通过自己的善良去帮助别人可以让我们的生活有意义,让我们有种连接感并感受到爱。所以本段主要在讲通过善良获得快乐。故A项符合语境。
Ⅲ.语法填空
Travelers 1.________(go) to Canada and Alaska are able to combine two classic ways of experiencing the region—an Alaskan cruise (乘船游览) 2.________a Canadian rail journey—into one unforgettable adventure.
For its stylish cruise ship—Ocean Victory,American Queen Voyages has teamed up 3.________the luxury train company Rocky Mountaineer for travel packages 4.________include trips aboard the glass-domed (玻璃穹顶的) train cars before or after the cruise line's Alaskan journeys.
As part of the 5.________(combine) route,the travel packages provide travelers with a six-day pre-cruise and a five-day post-cruise journey that will wind its way through the Canadian Rockies between Calgary and Vancouver.
“Rocky Mountaineer trips are the perfect add-ons to an Alaskan cruise,offering guests views of 6.________(absolute)breathtaking scenery while they enjoy delicious cuisine,friendly service and the social atmosphere from our luxury trains,”said Jonathan Hope,the train's managing director of sales.
Also included 7.________(be) two hotel nights in Kamloops and two nights in Vancouver.Services such as luggage (行李) handling,as well as airport and hotel transfers,8.________(cover) too.
As for the cruise portion(部分)of the route,travelers can choose from 12-or 13-day journeys.Among some of the sailing's 9.______(highlight)are Fiordland,Misty Fjords National Monument,Frederick Sound, as well as Endicott Arm & Dawes and Le Conte glaciers.According to the cruise line,Ocean Victory is small enough 10.________(access)ports of call that larger ships cannot.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。一个将时尚邮轮与豪华火车相结合的旅行线路为前往加拿大及美国阿拉斯加州的游客带来极致体验。
1.解析:going 考查非谓语动词。设空处作后置定语,修饰Travelers,且Travelers 与go之间为逻辑上的主谓关系,应用动词-ing形式,故填going。
2.解析:and 考查连词。设空处连接两个并列的成分,故填and。
3.解析:with 考查介词。team up with为固定搭配,表示“与……合作”,故填with。
4.解析:that/which 考查关系代词。设空处引导限制性定语从句,指代travel packages,且在从句中作主语,故填that/which。
5.解析:combined 考查形容词。设空处作定语,修饰route,应用形容词,表示“结合的”,故填combined。
6.解析:absolutely 考查副词。设空处作状语,修饰breathtaking,应用副词,表示“绝对地”,故填absolutely。
7.解析:are 考查时态和主谓一致。根据语境可知,设空处所在句描述的是客观事实,应用一般现在时,本句是倒装句,主语为two hotel nights...in Vancouver,故填are。
8.解析:are covered 考查时态、语态。根据语境可知,设空处所在句描述的是客观事实,应用一般现在时,且services与cover之间为被动关系,应用被动语态,故填are covered。
9.解析:highlights 考查名词复数。highlight为可数名词,意为“亮点”,其前有some of修饰,应用其复数形式,故填highlights。
10.解析:to access 考查动词不定式。“形容词+enough to do sth”为固定搭配,表示“足够……以致能做某事”,故填to access。课时规范训练(一)
层级一 基础知识自测
Ⅰ.单词拼写
1.Wei Ling wanted to work for an airline (航空公司) when she left school.
2.As had been anticipated (预料,期望),the awesome scenery in the garden took our breath away.
3.Overall,our journey from Shandong to Shanghai will take a duration (持续时间) of four days.
4.The curtains (窗帘) that he bought were not only elegant but also cheap.
5.Music is a universal language.There is no border (边界) between music.
6.This fire drill (演习) helped us know a minute would make all the difference in an emergency.
7.It is wise for you to develop a pleasant (令人愉快的) relationship with your classmates.
8.We got to know what awesome (令人惊叹的) achievements our hardworking scientists had made.
Ⅱ.单句语法填空
1.All this will be talked about in the lecture, through which you are bound to appreciate(appreciate) the beauty of Chinese better.
2.We delivered speeches in turn,sharing (share) the most impressive parts of the exhibition.
3.Some misunderstandings arose (arise) between me and my best friend,which made me quite upset.
4.Some online courses are rich and interesting, allowing (allow) students to broaden their horizons and combine learning with fun.
5.Facing up to your problems rather than pretending (pretend) not to see them is the best approach to working things out.
6.His opinion often conflicts with his parents,as is often the case with teenagers.
Ⅲ.完成句子/一句多译
1.我们上气不接下气地到了山顶,从山顶眺望,景色美得令人惊叹。(读后续写之环境描写)
Out of breath,we reached the top of the mountain,from where the view took our breath away.
2.欣赏着大自然异常之美,我们没有注意到天色渐晚。
Enjoying the exceptional beauty of nature,we didn't notice it was becoming dark.
3.正是那些甘愿奉献而不索取的人才应得到尊敬。
It is those who are willing to give rather than receive that deserve to be respected.
4.过了小溪,向右转,走一会儿你就到了一座小山。(读后续写之环境描写)
Crossing the stream and turning right,you will come to a hill after walking for a while.
5.我们按计划启程,但是一场突如其来的暴风雨毁了我们的旅行。
We started out as planned,but an unexpected storm ruined our trip.
6.直到我在镜中看到自己苍白的脸,我才意识到是时候放弃这种不健康的生活方式了。
(1)It was not until I looked at my pale face in the mirror that I realized it was time to quit the unhealthy lifestyle.(强调句)
(2)Not until I looked at my pale face in the mirror did I realize it was time to quit the unhealthy lifestyle.(倒装句)
层级二 素养能力提升
Ⅰ.阅读理解
A
Michael Yellowlees set off to complete a 5,000-mile walk across Canada in the spring of 2021,wearing a kilt (短褶裙) and carrying a few items in a handcart, including a guitar. The 32-year-old musician from Dunkeld, Scotland, walked from the shores of the Pacific Ocean to the east coast of Newfoundland on the edge of the North Atlantic with his pet dog, Luna, an Alaskan husky, by his side.
Speaking about the Scottish Highlands, Mr.Yellowlees said, “It is a beautiful landscape, but with a strong sense of sadness because of the absence of woodland, wildlife and people. So I decided to walk across the great wildernesses of Canada to raise funds for Trees for Life, a Scottish rewilding charity, and its work to restore(恢复)Scotland's Caledonian Forest.”
The enthusiastic walker shared some of his experiences, including meeting black bears and hearing wolves cry loudly at night. He also mentioned a moment when he lost Luna after she jumped out of a little boat during a trip in the waterway section of the Trans Canada Trail in Northern Ontario.
Yet Mr.Yellowlees was deeply touched by the warmth of the people along the way. In every town and village, people offered him food, shelter and donations. And he was accompanied into towns and cities by marching pipe bands and interviewed by newspapers, the radio and TV.
Steve Micklewright, chief executive officer of Trees for Life, said, “We followed Michael's journey across Canada with respect and admiration. Restoring native habitats and wildlife to the Highlands is a big task that no one can do alone. But Michael's extraordinary journey is proof that an individual can really make a difference.”
Bob Davidson, one of Michael Yellowlees' friends, said, “This is not a slow walk in the park, but a long march with heavy equipment on the rough road at an incredible pace. He's an amazing guy.”
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章讲述的是Michael独自穿越加拿大,在旅行的过程中困难重重。他通过这次旅行来支持环保组织。该故事表明志存高远的人是可以创造奇迹的。
1.Why did Michael start the journey
A.To spread Scottish culture across the world.
B.To support an environmental organization.
C.To find some inspiration for his new songs.
D.To do some research on endangered animals.
解析:B 细节理解题。根据第二段可知,Michael决定徒步穿越加拿大的荒野,为苏格兰再野生化慈善机构生命之树,以及它恢复苏格兰喀里多尼亚森林的工作筹集资金。所以,Michael开启旅行的原因是支持环保组织。
2.What can be learnt about Michael's journey according to paragraph 3
A.It involved great challenges.
B.It was full of excitement and fun.
C.It was troubled by his lack of preparation.
D.It once made him regret his decision.
解析:A 推理判断题。根据第三段中“The enthusiastic walker shared some of his experiences, including meeting black bears and hearing wolves cry loudly at night.”可知,在旅行的过程中,他遇到了诸多艰难险阻。
3.What is paragraph 4 mainly about
A.Many locals wished to join Michael.
B.Michael's story was made into a TV series.
C.The action of Michael attracted wide attention.
D.Michael made donations to poor people along the way.
解析:C 段落大意题。根据第四段中“And he was accompanied into towns and cities by marching pipe bands and interviewed by newspapers, the radio and TV.”可知,Michael的行为引起了广泛关注。
4.Which of the following may Steve Micklewright agree with
A.Those who aim high can work miracles.
B.It is not wise to take a long journey alone.
C.The restoration of the Highlands is not as difficult as expected.
D.Michael's journey proves the importance of great survival skills.
解析:A 推理判断题。根据倒数第二段可知,Steve Micklewright认为,恢复高地的原生栖息地和野生动物是一项艰巨的任务,没有人能独自完成。但是他赞同的是志存高远的人可以创造奇迹。
B
More than half of American Gen Z adults,those born between the late 1990s and the early 2010s,are frequent travelers,having taken three or more leisure trips in the past year,according to a recent survey.That's because Gen Zers are being raised in a society where travel is more prioritized (放在首位的) than it was for past generations,and they are broadly exposed to travel inspiration through social media,said Lindsey Roeschke,a travel analyst.
Yet unlike past generations,Gen Zers aren't waiting until they have high-paying jobs to travel.Rather,“they are finding ways to fit it into their budgets now,”according to a report on Gen Z travel trends(趋势).Only 11% of Gen Zers who travel frequently come from households earning $100,000 or more yearly,61% say they earn less than $50,000 per year.
But that doesn't mean that Gen Zers aren't worried about travel expenses.In a survey of 4,000 full-time students aged 18 to 25,some 76% named financial costs as their greatest travel concern.They are also willing to cut other spending to pay for travel.In the survey,83% of young adults said they plan to cut back on non-essential spending.A guide published by Student Beans shows that from 2021 to 2022,Gen Zers' average spending per purchase (购买) decreased for fashion (7%),tech (6%) and food (12%),while their travel purchases surged (激增) by 60%.
According to Morning Consult's survey,the top three incentives for American Gen Z travelers mirror those of other generations:to relax,escape of get away,and spend time with friends and family.Yet the data shows they're motivated to travel for adventure,mental health and cultural experiences more than older generations.
Gen Zers increasingly want their travel experiences to be meaningful,according to the survey of 4,000 full-time students.Some 68% said they were interested in experiencing a new culture,while only 21% were in search of nightlife and clubbing.Gen Zers will pay more for pet-friendly accommodations.And a report states 56% of Gen Zers will pay more for travel companies with environmentally friendly practices.
【语篇解读】 本文是一篇新闻报道。Z世代比其他任何年代的人更热衷于旅行。
5.Why do Gen Zers travel more than past generations according to Lindsey
A.They have high-paying jobs.
B.They tend to take inspiration from traveling.
C.They are exposed to a society where traveling is the mainstream.
D.They consider traveling a great escape from the pressures of their life.
解析:C 推理判断题。根据第一段中的“That's because Gen Zers...said Lindsey Roeschke”可知,Lindsey 认为Z世代成长于一个把旅行放在首位的社会中,因此他们比过去几代人都更热衷于旅行。
6.What do the statistics in paragraph 3 mainly show about Gen Zers
A.They have lost interest in fashion.
B.They are concerned about travel expenses.
C.They will wait until they have enough money to travel.
D.They spend more money on travel than any other generations.
解析:B 细节理解题。根据第三段的主题句“But that doesn't mean that Gen Zers aren't worried about travel expenses.”可知,该段的各种数据主要是为了说明Z世代对旅行花费的担忧。
7.What does the underlined word “incentives” in paragraph 4 probably mean
A.Motivators.  B.Responsibilities.
C.Concerns. D.Strategies.
解析:A 词义猜测题。根据第四段中的“the top three incentives for American Gen Z travelers...more than older generations”可知,Z世代旅行者的三大主要旅行动机是放松、逃避或离开,以及与朋友和家人共度时光。
8.What is the best title for the text
A.Gen Zers' Travel Trends
B.Gen Zers' Spending Habits
C.How to Plan Travel for Gen Zers
D.Why Travel Is Important to Gen Zers
解析:A 标题归纳题。通读全文可知,文章主要讲述了Z世代的旅行趋势。
Ⅱ.完形填空
Brad Ryan had been feeling burnt out from veterinary (兽医的) school when he visited his 85-year-old grandma back in 2015.He hoped that spending some __1__ family time in his hometown would help to lift his spirits.
As he was telling his grandma some __2__ of his travels,he was __3__ to hear her confess (承认) that she had never seen the sea or mountains.Ryan then asked his grandmother if she would like to __4__ the Smoky Mountains with him.Needless to say,she was more than __5__ to go with him.Then Ryan made a plan and they set out on their __6__.
Over the__7__ of the last three and a half years,Ryan says that he and his grandma have __8__ driven 25,000 miles through 38 states,and it has ___9__ his quality of living.
“Seeing it through my grandmother's eyes,who every morning wakes up and is thankful to be alive,has taught me how to__10__,”Ryan said.“With her,I've had to __11__ and see my life in a different way,which has made it much __12__.”
Ryan,who has been sharing all of their adventures online,hopes that their social media presence will__13__ other youngsters to spend more time with their elders.
“I want people who are still__14__ to know,it is cool to hang out with your grandparents,”Ryan said.“There's so much __15__ and knowledge we can get from our elders.”
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了布拉德带着从未见过大海和群山的奶奶游遍全国,这一经历也丰富了他的人生,改变了他对人生的看法。
1.A.limited      B.busy
C.standard D.quality
解析:D 根据本段中的“Brad Ryan had been feeling burnt out from veterinary (兽医的) school”及“help to lift his spirits”可知,布拉德希望和家人度过一段美好的家庭时光,希望这能帮助他振奋精神。
2.A.evidence B.knowledge
C.stories D.results
解析:C 根据本段中的“As he was telling his grandma some ____ of his travels”及“she had never seen the sea or mountains”可知,布拉德把自己的旅行经历讲给奶奶听,但令他感到难过的是奶奶说她从未见过大海和群山。
3.A.impatient B.proud
C.interested D.heartbroken
解析:D 参见上题解析。
4.A.visit B.leave
C.find D.protect
解析:A 根据下文中对布拉德带着奶奶游遍全国的描述可知,布拉德问奶奶是否愿意和他一起去斯莫基山脉游玩时,奶奶非常高兴地答应了。
5.A.frightened B.happy
C.fortunate D.satisfied
解析:B 参见上题解析。
6.A.interview B.speech
C.performance D.journey
解析:D 根据语境及上文奶奶答应了和布拉德一起游玩可知,布拉德做好了计划,他们一起出发开始了旅行。
7.A.course B.history
C.end D.head
解析:A 根据本段中的“ ...the last three and a half years,Ryan says that he and his grandma have ____ driven 25,000 miles through 38 states”及下文中对布拉德获得感想的描述可知,在过去三年半的旅行过程中,布拉德和奶奶驾车走过总计两万五千英里的路程,跨越了38个州。这次经历也提升了他的生活品质。
8.A.repeatedly B.secretly
C.totally D.immediately
解析:C 参见上题解析。
9.A.tested B.improved
C.determined D.shown
解析:B 参见第7题解析。
10.A.work B.study
C.travel D.live
解析:D 根据本段中的“Seeing it through my grandmother's eyes,who every morning wakes up and is thankful to be alive”可知,每天早上,布拉德都能从奶奶醒来的目光里看出她对于自己还活着的感恩,这也教会布拉德应该如何生活。
11.A.settle down B.slow down
C.catch up D.give up
解析:B 根据上文中对布拉德和奶奶游遍全国的描述及“see my life in a different way”可知,和奶奶一起旅行让布拉德不得不慢下来,从不同的角度审视自己的人生,而这次旅行也让布拉德的人生变得更加丰富了。
12.A.richer B.clearer
C.safer D.harder
解析:A 参见上题解析。
13.A.allow B.force
C.require D.encourage
解析:D 根据本段内容可知,布拉德把自己和奶奶的旅行故事分享到了网上,他希望他们的故事能激励其他年轻人花更多的时间与家里的长辈待在一起。
14.A.young B.strong
C.poor D.positive
解析:A 根据上一段中的“other youngsters”及本段中的“There's so much ____ and knowledge we can get from our elders.”可知,布拉德希望年轻人知道和爷爷奶奶一起出门是一件很酷的事,我们可以从他们身上学到很多经验和知识。
15.A.achievement B.imagination
C.experience D.wealth
解析:C 参见上题解析。