中小学教育资源及组卷应用平台
2026高考英语第二轮专题复习
考点分类练(一) 小标题类
Passage 1(2025江苏苏州三模)
主题:家庭教育中的阅读习惯培养 词数:294
难度:★★★☆☆ 限时:7分钟
In the age of social media and the Internet,it’s hard to sell kids on books when they have constant overstimulation at their fingertips.Interacting with books is wildly different than interacting online,but I’m a firm believer in books being able to compete.
Despite the enormous appeal of the digital world,I have managed to raise kids who love books.This was no accident. 1 .I wanted them to find empathy(共鸣),education and beautiful escape in the pages of books.As keen readers,I know they are in the minority. 2 .That’s a shame,because reading opens doors to other people,other places and yourself. So,if you want to help your kids make space for literature,I have some strategies to share.
·Buy books about stuff they love
We want our kids to love what we love. 3 .Whatever your kid’s passion is,buy them books about it.Maybe they love rocks,snakes,hairstyles,mummies or drawing.Whatever they love,give them books about those things.
·Limit screen time
If you want your kids to read,you have to limit screen time.My children have screen time,but it’s regulated to leave room for other healthier things.
·Ask them about their books
4 .Get to know the plots and the characters.Ask your children fun and interesting questions about what they are reading.Let them amuse you with information,even if you don’t find it interesting.Sharing what they learned will make reading that much better.
· 5
Actions speak louder than words.In this case,let your children see you reading.Instead of reading online,subscribe to a magazine and let your kids see you reading it.Send the message that one is never too old to read.
A.Read in their presence
B.Develop a reading habit
C.I can’t stress this one enough
D.I was purposeful about raising readers
E.That’s normal,but it’s also mildly illogical
F.Encourage your kids to share the stories they read with you
G.Reading for enjoyment is trending down among children nowadays
Passage 2(2025浙江嘉兴二模)
主题:提升情绪智力 词数:241
难度:★★★☆☆ 限时:7分钟
Emotions can shape us in different ways. 6 Taking responsibility for your emotions is how you stand out from the crowd.Let’s explore some powerful strategies to help you on this journey.
·Accept others as they are
7 Keeping that in mind,remember you cannot change others.Even if you try changing others,you will only be hurting yourself in the process.The best course of action would be to change yourself.This is how you will become more emotionally intelligent and happier.
·Try using “I” statements.
Hiding your emotions can harm relationships.When your feelings are hurt,it’s good to voice it straightforward. 8 The best way to do this is by using “I” statements.For example,say,“I feel heart-broken.” instead of “You made me feel heart-broken.” This allows you to communicate your feelings without blaming others.
· 9
Negative thoughts can cloud your judgment.However,in over 70% of cases,we let them take hold and this is completely wrong.Whenever the other person is behaving in an upsetting manner,ask yourself if you have done anything to make them feel like that.Self-reflection helps you respond thoughtfully rather than letting emotions take control.
·Mind your words and actions.
In emotional moments,especially during arguments,we often say or do things we later regret.When emotions run high,anger or impatience can take control of us.Instead of reacting without forethought,consider taking a moment to reflect before responding. 10
A.Question your actions.
B.Avoid those negative thoughts.
C.Tell others how you feel in a nonjudgmental way.
D.Just like you,everyone else is entitled to their own beliefs.
E.Express your needs clearly and encourage others to do so.
F.During this moment,calm your emotions and respond sensibly.
G.To better yourself,it’s essential to develop emotional intelligence.
Passage 3(2025浙江嘉兴二模)
主题:个人财务管理与消费习惯调整
词数:286 难度:★★★☆☆ 限时:7分钟
The less you spend,the more you save.It sounds simple in theory,but in practice,it’s much more complicated.Spending is built into our daily habits,which sometimes can get us addicted to buying stuff. 11 It’s kind of like a crash diet,but in a good way!
12
Despite the name,a no-spend challenge doesn’t mean you sit on your hands and spend no money whatsoever.After all,you don’t want to fall behind on your bills,and there are some necessities you simply can’t do without.The basic premise(前提) of a no-spend challenge is to cut out non-essential spending for a certain amount of time.It could be for a week,a month or even an entire year.
What can you spend money on during a no-spend challenge
If you need to purchase something during your no-spend challenge,it should be something that’s necessary and you absolutely can’t do without.So groceries,yes.Candy bar in the checkout line,no.Also,no new iPhone,even if you’ve been dreaming about an upgrade.No new shoes,even if they’re on a huge sale.This is not the time to make excuses to buy stuff you don’t really need. 13 The goal of this challenge isn’t to make life harder on yourself by cutting out spending on essential expenses.
The financial benefits of a no-spend challenge.
14 You can use the extra money you normally would have spent to build up your emergency fund.Or you might want to put the money toward other financial goals,like saving for a new car or an upcoming vacation.While no-spend challenges are designed to be temporary,you can always extend your challenge. 15
A.Decide acceptable purchases.
B.What is a no-spend challenge
C.There should be no quick-fix approach.
D.When will you start your no-spend challenge
E.Why not treat it as more of a lifestyle change
F.Sometimes the best way is to go on a spending freeze.
G.A no-spend challenge can be a boost to your financial situation.
Passage 4(2025江西赣州一模)
主题:数字时代的心理健康管理 词数:247
难度:★★★☆☆ 限时:7分钟
Thanks to smartphones,all the entertainment and distraction they offer can be accessible anytime at your fingertips.But if one of your resolutions for 2025 is to disconnect more frequently from your digital device,encountering boredom may be an unexpected consequence.
16 .So,what can you do to alleviate boredom James Danckert,a psychology professor at the University of Waterloo,noted “We don’t really have any good data on interventions for boredom.” Instead,he offered three admittedly unscientific suggestions to manage it.
Create a list for yourself
Make a list of activities that you can turn to when you’re bored.“ 17 ,” Danckert said.“But then you should have a second or third or fourth,so that when that primary thing that usually works doesn’t work,you can turn to these other things on your list.”
Stop scrolling mindlessly
Despite technology bringing the world to our fingertips,society is experiencing higher levels of boredom. 18 .In fact,they can make it worse.If you’re just sort of mindlessly scrolling through your social media feeds,it’s going to make your boredom worse in the long run.
19
Boredom has a message for you,so pay attention.“I don’t think we should embrace boredom,but I also don’t think we should try to escape from it,” Danckert said.“ 20 .So we should just learn to listen to it and figure out what it tells us in that moment.We need to adapt it and respond to it in good ways.”
A.Don’t try to hide from boredom
B.Boredom is neither good nor bad
C.Boredom can be as disturbing as pain
D.Do something to get out of that bored state
E.For me,the primary one is playing the guitar
F.Such a list helps you know the tasks you need to finish
G.Our phones and social media are not solutions to our boredom
答案:
Passage 1
【语篇导读】本文是一篇夹叙夹议文。作者结合自身,分享了培养爱读书的孩子的经验。
1.D 上文“Despite the enormous appeal of the digital world,I have managed to raise kids who love books.This was no accident.”表明培养出爱读书的孩子是有目的的。D项“I was purposeful about raising readers”与上文衔接紧密,解释了不是偶然的原因,是自己有目的地培养孩子读书。
2.G 上文“As keen readers,I know they are in the minority.”说明热爱读书的孩子少。G项“Reading for enjoyment is trending down among children nowadays”进一步阐述了当下孩子阅读的现状,与上文能很好地衔接。
3.E 上文“We want our kids to love what we love.”表达了家长的普遍想法,E项“That’s normal,but it’s also mildly illogical”对这种想法进行了评价,且引出下文“Whatever your kid’s passion is,buy them books about it.”要根据孩子的兴趣买书的观点。
易错点拨:本题易错选B项。因为上文提到“我们希望孩子喜欢我们喜欢的东西”,似乎可以接“培养阅读习惯”。 解题时要注意上下文的逻辑关系。前一句是普遍现象(家长希望孩子喜欢自己爱的书),后一句是具体建议(按孩子的兴趣选书),中间需要一个过渡句,既承认前文,又引出转折。E选项“That’s normal,but...” 完美承接,而B选项过于笼统,与下文不直接相关。
4.F 下文“Get to know the plots and the characters.Ask your children fun and interesting questions about what they are reading.”表明要和孩子交流读书的内容。F项“Encourage your kids to share the stories they read with you”与下文内容相呼应,符合语境。
5.A 下文“Actions speak louder than words.In this case,let your children see you reading.”强调家长要以身作则读书。A项“Read in their presence”与下文内容一致,点明了该策略。
提分干货
高频 词汇 1.enormous adj.巨大的 2.keen adj.热心的;热衷的 3.strategy n.策略 4.regulate v.管理;限制
熟词 生义 sell(生) vt.使(人)接受 (熟) vt.卖
重点 短语 1.at one’s fingertips 近在手边;触手可及 2.in the minority 占少数 3.make space for 为……腾出空间 4.subscribe to 订阅
Passage 2
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要讲述了提升情商以塑造更好的自己的策略。
6.G 由上文“Emotions can shape us in different ways.”以及下文“Taking responsibility for your emotions is how you stand out from the crowd.”可知,情绪对我们有重要影响,所以本空应强调培养情商的重要性。G项“To better yourself,it’s essential to develop emotional intelligence.”符合语境。
7.D 由段落标题“Accept others as they are”以及下文“Keeping that in mind,remember you cannot change others.”可知,本空应解释为什么要接受他人本来的样子。D项“Just like you,everyone else is entitled to their own beliefs.”表明每个人都有自己的想法和信仰,我们不能改变别人,D项能承上启下,符合语境。
8.C 由上文“When your feelings are hurt,it’s good to voice it straightforward.”以及下文“The best way to do this is by using ‘I’ statements.”可知,此处应提到要以一种恰当的方式表达自己的感受。C选项“Tell others how you feel in a nonjudgmental way.”能承上启下,符合语境。
9.A 由下文“Negative thoughts can cloud your judgment.However,in over 70% of cases,we let them take hold and this is completely wrong.Whenever the other person is behaving in an upsetting manner,ask yourself if you have done anything to make them feel like that.Self-reflection helps you respond thoughtfully rather than letting emotions take control.”可知,下文提到要问自己是否做了让别人不安的事以及自我反思的作用,本空应强调反思自己的行为。A 项“Question your actions.”符合语境,与下文“ask yourself if you have done anything to make them feel like that”以及“Self-reflection”相呼应,强调要对自己的行为进行审视和反思。
易错点拨:本题易错选B项。下文提到“negative thoughts”,可能直接选B(Avoid those negative thoughts)。但下文核心是“ask yourself if you have done anything...”和“Self-reflection”,强调“自我反思”而非“避免负面想法”。
10.F 由上文“Instead of reacting without forethought,consider taking a moment to reflect before responding.”可知,本空应强调要冷静思考,理智回应。F项“During this moment,calm your emotions and respond sensibly.”能承接上文,符合语境。
提分干货
高频 词汇 1.straightforward adj.直接的;坦率的 2.blame v.责备 3.judgment n.判断 4.self-reflection n.自我反思
熟词 生义 1.course (生)n. 做法,途径 (熟) n.课程 2.voice (生)vt.表达,吐露 (熟) n.嗓音 3.cloud (生) vt.模糊,使混乱 (熟)n.云
重点 短语 1.stand out 脱颖而出 2.keep sth in mind 记住 3.take hold 控制,占据主导 4.run high 情绪高涨
难句 分析 Whenever the other person is behaving in an upsetting manner,ask yourself if you have done anything to make them feel like that. 分析:本句为主从复合句。Whenever the other person is behaving in an upsetting manner为whenever引导的时间状语从句;if you have done anything to make them feel like that为if引导的宾语从句。 译文:每当别人表现出令人心烦的行为时,问问自己是否做了什么事情让他们有那种感受。
Passage 3
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了如何通过进行不花钱的挑战来省钱。
11.F 根据上文“The less you spend,the more you save.It sounds simple in theory,but in practice,it’s much more complicated.Spending is built into our daily habits,which sometimes can get us addicted to buying stuff.”以及下文“It’s kind of like a crash diet,but in a good way!”可知,上文提到了存钱实际上复杂得多,因为花钱是习惯,推测本句主要说明了省钱的另一种方式,故F选项“有时候最好的办法是冻结开支”符合语境。
易错点拨:本题易错选C项。因前文提到“存钱理论上很简单但实践起来很复杂”。但C选项的“quick-fix”(速成法)与后文“crash diet”(速成节食)的类比矛盾,后者实际是支持“短期冻结”的有效性的。
12.B 根据本段内容“Despite the name,a no-spend challenge doesn’t mean you sit on your hands and spend no money whatsoever.After all,you don’t want to fall behind on your bills,and there are some necessities you simply can’t do without.The basic premise of a no-spend challenge is to cut out non-essential spending for a certain amount of time.It could be for a week,a month or even an entire year.”可知,本段主要解释了什么是“不花钱挑战”,即“不花钱挑战”的定义。故B选项“什么是不花钱的挑战 ”符合语境。
13.A 根据上文“If you need to purchase something during your no-spend challenge,it should be something that’s necessary and you absolutely can’t do without.So groceries,yes.Candy bar in the checkout line,no.Also,no new iPhone,even if you’ve been dreaming about an upgrade.No new shoes,even if they’re on a huge sale.This is not the time to make excuses to buy stuff you don’t really need.”以及下文“The goal of this challenge isn’t to make life harder on yourself by cutting out spending on essential expenses.”可知,上文主要说明了基本的开支是可以接受的,但是不可以有额外的开支,故A选项“决定可接受的采购”符合语境。
14.G 根据下文“You can use the extra money you normally would have spent to build up your emergency fund.”可知,下文提到了节约下来的钱可以建立应急基金,推测不花钱挑战带来的经济状况的改善。故G项“不花钱的挑战可以改善你的财务状况”符合语境。
15.E 根据上文“While no-spend challenges are designed to be temporary,you can always extend your challenge.”可知,上文说明了不花钱挑战的好处,本句为本段最后一句,推测是建议采取这种生活方式来省钱。故E选项“为什么不把它看作是生活方式的改变呢 ”符合语境。
提分干货
高频 词汇 1.complicated adj.复杂的 2.addicted adj.上瘾的;沉迷的 3.essential adj.必要的 4.temporary adj.暂时的;临时的 5.extend v.延长;扩展
熟词 生义 crash (生) adj.速成的,短期强化的 (熟) v.碰撞,坠毁
重点 短语 1.fall behind on 拖欠 2.do without 没有……;摒弃 3.build up 积累;建立
难句 分析 If you need to purchase something during your no-spend challenge,it should be something that’s necessary and you absolutely can’t do without. 分析:本句为主从复合句。If you need to purchase something during your no-spend challenge为if引导的条件状语从句;that’s necessary and you absolutely can’t do without为that引导的定语从句,修饰先行词something。 译文:如果你在“零消费挑战”中需要购买某些东西,那就应该是你必须购买的东西。
Passage 4
【语篇导读】本文是一篇说明文,主要介绍了现代人如何应对因减少使用数字设备而产生的无聊感,并提出了几种应对无聊的建议。
16.C 根据上文“But if one of your resolutions for 2025 is to disconnect more frequently from your digital device,encountering boredom may be an unexpected consequence.”以及下文“So,what can you do to alleviate boredom ”可知,选项承接上下文,说明无聊的程度。C选项“无聊可能像痛苦一样令人不安”切题。
17.E 根据上文“Make a list of activities that you can turn to when you’re bored.”可知,选项承接上文,具体说明活动清单的内容。E选项“对我来说,最主要的是弹吉他”切题。
18.G 根据下文“In fact,they can make it worse.If you’re just sort of mindlessly scrolling through your social media feeds,it’s going to make your boredom worse in the long run.”可知,手机和社交媒体会让你更孤独。故G选项“手机和社交媒体并不能解决无聊问题”切题。
19.A 根据下文“Boredom has a message for you,so pay attention.‘I don’t think we should embrace boredom,but I also don’t think we should try to escape from it,’ Danckert said.”可知,本段主要讲我们不应该试图逃避无聊。故A选项“不要试图逃避无聊”切题,适合作本段的标题。
易错点拨:本题易错选D项。D项更偏向具体行动,而段落重点是“接受无聊的信号”,而非直接“摆脱”。若D项作为标题,会偏离后文讨论的“倾听无聊”这一深层含义。
20.B 根据上文“I don’t think we should embrace boredom,but I also don’t think we should try to escape from it”可知,选项承接上文,总结无聊的性质。故B选项“无聊既不好也不坏”切题。
提分干货
高频 词汇 1.distraction n.分心;娱乐 2.consequence n.结果,后果 3.resolution n.决心;决议 4.intervention n.干预;介入 5.admittedly adv.公认地;诚然 6.embrace v.接受;拥抱
重点 短语 1.in the long run 从长远来看 2.figure out 弄清楚;理解
难句 分析 But then you should have a second or third or fourth,so that when that primary thing that usually works doesn’t work,you can turn to these other things on your list. 分析:本句为主从复合句。so that引导目的状语从句;when that primary thing that usually works doesn’t work为when引导的时间状语从句,that usually works为that引导的定语从句,修饰先行词thing。 译文:但那样的话,你最好还有第二、第三甚至第四种选择,这样当通常管用的首要办法不管用时,你就可以求助于清单上的其他办法。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)