中小学教育资源及组卷应用平台
2026高考英语第二轮专题复习
考点分类练(二) 词汇复现类
Passage 1(2025山东日照二模)
主题:高效学习 词数:272
难度:★★★☆☆ 限时:7分钟
In today’s fast-paced society,the importance of time management is undeniable. Everyone strives to learn and work more efficiently within the limited time they have. 1 Here’re some tips!
When you’re busy,every moment in the day is precious. 2 .When you’re taking the bus or you’re waiting for a lecture,you can get something done.Do some research for an important project and pin some online resources.Read part of the studying material you need to cover for the tests.
Make to-do lists every single day!Write a monthly plan and include all tests,papers and courses you need to cover.Then,translate that plan into weekly goals and create daily to-do lists that help you achieve them. 3 Start with the most important one.Use different colors to indicate the importance of the tasks on your list and act accordingly.If you have to postpone some of the tasks,you’ll be relieved you’re doing that with the less important ones.
If you find yourself struggling with the amount of work you have,talk to your professors immediately.American professors have office hours when students can come ask questions and get help.They want you to succeed,so ask for help!There are also many campus resources that you can use,such as tutors and the writing center. 4
Learn how to say no.You always enjoy hanging out with your friends,but sometimes that’s not possible. 5 It’s okay to say no.You have your life in front of you;you can still hang out with them.At this moment,it’s important to do what’s right.
A.Have your tablet with you at all times.
B.Have too many tasks on your to-do list
C.Never hesitate to get help when needed.
D.But how can this be achieved in universities
E.But why should we care about efficiency at all
F.Maybe you have a paper to write or you’re simply too tired.
G.With your own effort,you will find tasks are easier to finish.
Passage 2(2025江西九江三模)
主题:心理健康 词数:253
难度:★★★☆☆ 限时:7分钟
In today’s fast-paced world,maintaining good mental health is crucial for overall well-being.Many people face various challenges that can lead to stress,anxiety and even depression. 6 It is important to recognize these issues early and take steps to manage them effectively.
One effective way to improve mental health is through mindfulness practices.Mindfulness involves paying close attention to the present moment without judgment. 7 By doing so,individuals can reduce stress and improve their emotional well-being.For example,practicing mindfulness meditation for just a few minutes each day can help calm the mind and increase self-awareness.
8 Regular physical activity can release endorphins,which are chemicals in the brain that act as natural painkillers and mood elevators.Exercise can also improve sleep quality,which is essential for mental health.Additionally,maintaining a balanced diet and getting enough rest are important factors in supporting mental well-being.
Another important aspect of mental health is learning to manage emotions effectively. 9 In a general way,talking to a trusted friend or writing in a journal is a healthy method to identify and express emotions.Seeking professional help from a therapist or counselor can also be beneficial for those who struggle with persistent emotional issues.
Finally,building and maintaining strong social connections is vital for mental health. 10 These connections can provide support,encouragement,and a sense of belonging,which are all important for emotional stability.
By combining these strategies,individuals can take significant steps toward improving their mental health and overall quality of life.
A.Exercise is also a powerful tool.
B.Mental health issues affect daily life.
C.This helps people focus on the present.
D.Friends and family can make a big difference.
E.Mental health is as important as physical health.
F.Many people find it hard to express their feelings.
G.It’s important to recognize the signs of mental health issues.
Passage 3(2025江苏南京考前模拟)
主题:个人故事 词数:303
难度:★★★☆☆ 限时:7分钟
I first became interested in the Rubik’s Cube(魔方) when I was 13 because I wanted to use it in my magic trick routine.I soon realized that if I really made an effort,I could solve the cube.I started watching videos that explained the algorithms(算法).I watched them every day and I became fascinated. 11 In 2019,Rubik’s Cube hired me as a brand ambassador(大使),and I began making video content for them.Every job I’ve ever had has been in some way related to the skills I’ve acquired through cubing. 12 It has also shown me that success is often the result of messing up.
As well as working as a brand ambassador,I do Guinness World Records to get recognition for the cube.For the Guinness World Record at the London Marathon in 2024,Rubik’s sent me 600 cubes,which my friends scrambled(打乱).The cubes were then put into bags.During the race,I had two bags on my front:one for the scrambled cubes and the other for the solved cubes. 13 I had people waiting at checkpoints every two miles to exchange bags with me and give me 50 scrambled cubes in return for the 50 I had solved.This meant I was carrying ten kilos of cubes with me for the entire race. 14 In this way,everything was documented and then confirmed by Guinness World Records to make it official.
15 We’re not competing against each other,but against ourselves.In 2024,I beat my quickest solving time of 3.31 seconds,reducing it to 3.25 seconds.It was a great feeling!I believe anyone can solve the cube — it’s just a question of hard work and putting in the time.
A.It has taught me hard work and problem-solving.
B.I managed to solve 520 cubes while I was running.
C.About a year later,I won my first UK champion title.
D.I also had a camera on my head to film myself solving.
E.To keep my mind sharp,I ran 100 kilometres per week.
F.The thing I like most about cubing is the inclusive community.
G.This is necessary,as I regularly travel to competitions around the world.
Passage 4(2025安徽芜湖二模)
主题:AI 词数:207
难度:★★★☆☆ 限时:7分钟
As technology continues to advance at an unbelievable pace,the role of AI has expanded into our daily lives,influencing how we work,create and even relax.
16 Imagine a world where AI handles your household chores.Smart appliances equipped with AI can sort wash and fold laundry,while others take care of the dishes and clean the floors.
These applications can save us time.By freeing us from the routine tasks,AI allows us to spend time and energy on what truly inspires us. 17 It enriches human life by allowing us to focus on what truly matters.
AI also has the potential to bring about changes to the way we work,perhaps giving us the opportunity to work less. 18 In this way,perhaps you can trial a five-hour workday instead of working the traditional eight.
While AI offers numerous advantages,there is a risk associated with over-reliance on these technologies. 19 When AI becomes the primary source of ideas and innovation,the uniqueness of human creativity may be lost.
The use of AI in our lives should be approached with a balance between human well-being and creativity.While AI handles the ordinary,humans need to thrive in areas that require critical thinking and innovation. 20
A.The demand for workplace skills will also improve.
B.The balance ensures AI serves humans,rather than as opponents.
C.AI holds endless possibilities for more fulfilling life in the future.
D.AI can do simple and routine tasks you perform as part of your job.
E.Dependence on AI for creative work can decrease human creativity.
F.This transforms AI from a tool into an enabler of a more fulfilling life.
G.The essence of AI is to take over repetitive and time-consuming tasks.
答案:
Passage 1
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要就大学如何更高效地学习提出了一些建议。
1.D 根据上文“In today’s fast-paced society,the importance of time management is undeniable.Everyone strives to learn and work more efficiently within the limited time they have.”并结合下文主要介绍了在大学如何有效学习的建议可知,D选项“但是这在大学里怎样才能实现呢 ”符合语境。
2.A 根据上文“When you’re busy,every moment in the day is precious.”以及下文“When you’re taking the bus or you’re waiting for a lecture,you can get something done.Do some research for an important project and pin some online resources.Read part of the studying material you need to cover for the tests.”可知,下文提到了在线资源,推测本句主要说明获取在线资源的方式。故A选项“随时带着平板电脑”符合语境。
3.B 根据上文“Make to-do lists every single day!Write a monthly plan and include all tests,papers and courses you need to cover.Then,translate that plan into weekly goals and create daily to-do lists that help you achieve them.”以及下文“Start with the most important one.Use different colors to indicate the importance of the tasks on your list and act accordingly.If you have to postpone some of the tasks,you’ll be relieved you’re doing that with the less important ones.”可知,下文提到了如何开始完成任务,本句为过渡句,引出如何完成任务的问题。故B选项“你的待办事项清单上有太多的任务吗 ”符合语境。
4.C 根据上文“If you find yourself struggling with the amount of work you have,talk to your professors immediately.American professors have office hours when students can come ask questions and get help.They want you to succeed,so ask for help!There are also many campus resources that you can use,such as tutors and the writing center.”可知,本段主要建议及时求助,C选项中的“get help”对应上文“ask for help”。故C选项“需要帮助时,不要犹豫”符合语境。
5.F 根据上文“Learn how to say no.You always enjoy hanging out with your friends,but sometimes that’s not possible.”可知,本句承接上文,说明不可能和朋友出去玩的原因。故F选项“也许你有论文要写,或者你太累了”符合语境。
提分干货
高频 词汇 1.undeniable adj.不可否认的 2.strive v.努力 3.efficiently adv.高效地 4.postpone v.推迟;延期 5.relieved adj.宽慰的;放心的
熟词 生义 pin (生)vt.固定,标记(在线资源) (熟) n.别针
重点 短语 hang out with 与……闲逛
难句 分析 If you find yourself struggling with the amount of work you have,talk to your professors immediately. 分析:本句为主从复合句。If you find yourself struggling with the amount of work为if引导的条件状语从句;you have为省略了that的定语从句,修饰先行词work。 译文:如果你发现自己的工作量太大,马上和你的教授谈谈。
Passage 2
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了改善心理健康的多种有效方法及策略。
6.B 上文“Many people face various challenges that can lead to stress,anxiety and even depression.”说明了人们面临的心理问题。空处和前文为顺接关系,说明心理健康问题产生的影响。所以B项“心理健康问题影响日常生活”符合语境。而下文中的“these issues”指代该项中的“Mental health issues”。
7.C 上文“Mindfulness involves paying close attention to the present moment without judgment.”说明了什么是正念。空处和前文为顺接关系,说明正念能帮助人们关注当下。所以C项“这有助于人们关注当下”符合语境。this指代前文“专注当下”的行为,与后文“reduce stress and improve their emotional well-being”构成因果关系。
8.A 下文“Regular physical activity can release endorphins,which are chemicals in the brain that act as natural painkillers and mood elevators.”说明运动对心理健康有好处。空处为段落主题句,A项中的also表明这是继正念练习之后的另一种方法。所以A项 “锻炼也是一种强大的工具” 符合语境。
易错点拨:本题易错选E项。E项与本段主题相关,容易被当作概括句选择,但全文重点在方法而非重要性比较。
9.F 下文“In a general way,talking to a trusted friend or writing in a journal is a healthy method to identify and express emotions.”说明了人们表达情绪的方法。空处引出下文,F选项中的“hard to express their feelings”与下文中的“talking to a trusted friend or writing in a journal is a healthy method to identify and express emotions”相呼应,说明情绪管理的难点。所以F项“许多人发现很难表达自己的感受”符合语境。
10.D 上文“Finally,building and maintaining strong social connections is vital for mental health.”说明了社会关系对心理健康的重要性。空处和前文为顺接关系,说明朋友和家人能起到很大作用。所以D项“朋友和家人能起到很大作用”符合语境,该项中的“Friends and family”是社会连接的具体例子,与后文“provide support,encouragement”相呼应。
提分干货
高频 词汇 1.crucial adj.至关重要的 2.identify vt.识别 3.persistent adj.持续的 4.stability n.稳定
重点 短语 1.act as 充当;担任 2.in a general way 一般来说;概括地 3.seek help from 向……寻求帮助
难句 分析 Regular physical activity can release endorphins,which are chemicals in the brain that act as natural painkillers and mood elevators. 分析:本句为主从复合句。which are chemicals in the brain为which引导的非限制性定语从句;that act as natural painkillers and mood elevators为that引导的定语从句。 译文:有规律的体育活动可以释放内啡肽,这是大脑中的一种化学物质,具有天然止痛药和情绪提升剂的作用。
Passage 3
【语篇导读】本文是一篇记叙文。作者因魔术对魔方产生兴趣,后成为品牌大使,还在马拉松中创纪录并分享感悟。
11.C 上文说明作者对魔方产生了兴趣并开始学习相关算法。空处和上文为顺接关系,说明作者在魔方学习上的进一步成果。所以C项“大约一年后,我赢得了我的第一个英国冠军头衔”符合语境。“About a year later”衔接时间线,“won my first UK champion title”为后续被品牌雇佣作铺垫。
12.A 上文“Every job I’ve ever had has been in some way related to the skills I’ve acquired through cubing.”说明作者的工作与玩魔方所获得的技能有关联。下文“It has also shown me that success is often the result of messing up.” 通过also表并列,强调另一层启示。空处需与上下文构成并列关系,体现魔方带来的双重影响。所以A项“它教会了我努力工作和解决问题”符合语境,“taught me hard work and problem-solving”对应上文中的 “skills”,且与下文“also shown me”结构一致。
13.B 上文“During the race,I had two bags on my front:one for the scrambled cubes and the other for the solved cubes.”说明作者在比赛过程中带着两个包,分别装着打乱的魔方和解开的魔方。空处和上文为顺接关系,说明作者在比赛过程中对魔方的处理情况。所以B项“我在跑步时成功解开了520个魔方”符合语境,“solve 520 cubes”承接“the solved cubes”,并引出下文换袋的原因(需处理已复原的魔方)。
14.D 上文“This meant I was carrying ten kilos of cubes with me for the entire race.”说明作者在比赛过程中需要携带大量的魔方。下文“In this way,everything was documented and then confirmed by Guinness World Records to make it official.”说明需记录过程以获吉尼斯认证。空处顺接上文,并和下文形成因果关系,说明作者为了记录这一过程所采取的措施。所以D项“我头上还装了一个摄像头来拍摄自己解魔方的过程”符合语境,进一步说明了作者为了记录比赛过程所做的准备。故选D项。
15.F 下文“We’re not competing against each other,but against ourselves.”说明玩魔方的人之间不是竞争关系,而是与自己竞争。空处为该段首句,应引出下文关于玩魔方的人之间关系的话题。所以F项“我最喜欢魔方的一点是包容的群体”符合语境,“inclusive community”直接呼应下文“not competing against each other”,引出对群体氛围的阐述。
提分干货
高频 词汇 1.fascinated adj.着迷的;入迷的 2.acquire v.获得;习得 3.recognition n.认可;承认
熟词 生义 document (生)vt.记录;备案 (熟) n.文件
重点 短语 1.in return for 作为对……的交换 2.compete against 与……竞争
难句 分析 I first became interested in the Rubik’s Cube (魔方) when I was 13 because I wanted to use it in my magic trick routine. 分析:本句为主从复合句。when I was 13为when引导的时间状语从句;because I wanted to use it in my magic trick routine为because引导的原因状语从句。 译文:我第一次对魔方产生兴趣是在我13岁的时候,因为我想在我的魔术表演中用到它。
Passage 4
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章探讨了AI如何通过接管日常任务提升人类生活质量,同时也警示过度依赖AI可能削弱创造力,强调人机协作的平衡至关重要。
16.G 下文“Imagine a world where AI handles your household chores.Smart appliances equipped with AI can sort wash and fold laundry,while others take care of the dishes and clean the floors.”举例说明AI如何帮助处理家务,此处作为段首句,应该是概括性的句子,点明AI的本质,因此G项“The essence of AI is to take over repetitive and time-consuming tasks.”符合语境,统领下文,其中的“repetitive and time-consuming tasks”和下文的“household chores”呼应。
17.F 上文“By freeing us from the routine tasks,AI allows us to spend time and energy on what truly inspires us.”指出AI节省时间,让人专注于真正重要的事,下文“It enriches human life by allowing us to focus on what truly matters.”提到AI丰富人类生活,此处应该是AI如何提升生活质量的过渡句,因此F项“This transforms AI from a tool into an enabler of a more fulfilling life.”符合语境,强调AI的角色转变,承前启后,其中的This指代前一句内容。
18.D 上文“AI also has the potential to bring about changes to the way we work,perhaps giving us the opportunity to work less.”指出AI改变工作方式,下文“In this way,perhaps you can trial a five-hour workday instead of working the traditional eight.”举例5小时工作制,此处需说明AI如何实现这一点,因此D项“AI can do simple and routine tasks you perform as part of your job.”符合语境,解释AI接管常规任务,承前启后。故选D项。
19.E 上文“While AI offers numerous advantages,there is a risk associated with over-reliance on these technologies.”指出过度依赖AI有风险,下文“When AI becomes the primary source of ideas and innovation,the uniqueness of human creativity may be lost.”具体说明人类创造力有消失的风险,此处应点明对创造力的危害,因此E项“Dependence on AI for creative work can decrease human creativity.”符合语境,承前启后,其中的Dependence和上文的over-reliance呼应,human creativity在下文有同词复现。
20.B 上文“The use of AI in our lives should be approached with a balance between human well-being and creativity.While AI handles the ordinary,humans need to thrive in areas that require critical thinking and innovation.”指出需平衡AI的使用,此处应陈述平衡的意义,因此B项“The balance ensures AI serves humans,rather than as opponents.”符合语境,承接上文,其中的balance在上文有同词复现。故选B项。
提分干货
高频 词汇 1.routine adj.日常的;常规的 2.potential n.潜力;可能性 3.primary adj.主要的;首要的
熟词 生义 trial (生)vt.尝试,试行 (熟) n.试验,审判
重点 短语 1.at an unbelievable pace 以惊人的速度 2.free sb.from 使某人摆脱…… 3.bring about 带来;引发 4.be associated with 与……相关
难句 分析 While AI handles the ordinary,humans need to thrive in areas that require critical thinking and innovation. 分析:本句为主从复合句。While引导让步状语从句;that require critical thinking and innovation为that引导的定语从句。 译文:虽然人工智能可以处理日常事务,但人类需要在需要批判性思维和创新的领域茁壮成长。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)