中小学教育资源及组卷应用平台
2026高考英语第二轮专题复习
考点分类练(三) 代词线索类
Passage 1(2025湖北武汉武昌区5月模拟)
主题:个人经历 词数:259
难度:★★★☆☆ 限时:7分钟
Even as a child,I was always goal-directed.Every January 1st,I would dutifully sit down and write out my resolutions for the upcoming year:lose 50 pounds,run a marathon,have a picture-perfect home!Oh,and be the best parent ever who never yelled at my children! 1 By every March,I fall trapped in a cycle of ambition and guilt.
Everything changed when I faced consistent battles with breast and appendix cancer. That’s right:two different cancers,with two different treatment plans,at the same time,in the same body. 2 And I won’t lie—the next year was incredibly difficult.
Experiencing dual treatments taught me profound lessons. 3 Simply waking up cancer-free became my definition of triumph.Where I once measured success by completed checklists,I now found victory in my children’s laughter or sunlight filtering through hospital blinds.
I abandoned traditional resolutions by realizing that big goals invite big failures.Instead,I adopted a “mini-mission” approach. 4 For example,rather than aiming for daily gym marathons,I committed to 20-minute walks three times weekly.
The magic lies in accumulated progress.After mastering basic nutrition goals(five vegetable servings daily),I added hydration targets(replacing soda with herbal tea).This gradual method even helped me conquer the fearful rowing machine—a feat(壮举) I’d previously considered impossible.
5 My only “resolution” last year was avoiding medical deductibles(免赔额) through sustained small health habits.To my delight,it worked not through extreme measures,but through the snowball effect of mini-achievements.
A.It was a lot to deal with.
B.Immediate results often mask long-term costs.
C.Survival reshaped my understanding of success.
D.External pressures weaken self-improvement efforts.
E.Tiny achievable steps replaced monumental demands.
F.Piled accomplishments build sustainable transformation.
G.In practical terms,my grand plans frequently backfire psychologically.
Passage 2 (2025山东济宁三模)
主题:依赖算法推荐 词数:271
难度:★★★☆☆ 限时:7分钟
When you log into social media,does an algorithm(算法) govern your feed When shopping online,do you often focus on top-listed,AI-suggested items If you answer “Yes”,most of the time,you go along with what the algorithm recommends. 6 As the name suggests,the term refers to our growing tendency to outsource decisions to systems designed to predict and control our behavior.
Now,there’s nothing fundamentally wrong with accepting algorithmic suggestions. 7 But like water slowly carving stone,repeated reliance on AI recommendations can weaken our capacity for independent judgement and even our sense of self.Over time,such reliance not only affects the quality of our choices but also undermines our ability to trust our own judgements.
8 It is the capacity to make intentional choices and take purposeful action.Exercising it requires that we actively shape ourselves through thoughtful choices,rather than being passively shaped by algorithms,social norms,or external pressures.
To achieve this,practicing intentional pauses proves workable.That is,before accepting a recommendation,pause and ask,“Would I have made this choice on my own ” 9 For example,when you’re on YouTube,autoplay goes to another video.Instead of watching mindlessly,you pause and realize you’re not truly interested.You close the app and go for a walk instead,following your inner voice over automation.
To be human is to choose.It is to exercise the human capacity for intentional action,the ability we have been given to be the authors of our own lives.As AI becomes more integrated in our lives,we must actively preserve our decision-making capacities. 10
A.That is how we remain human.
B.So,it’s time to reclaim human agency.
C.In many cases,they save us considerable time.
D.The aim of this question is to stay open to algorithms.
E.This short reflection brings awareness to your decisions.
F.Psychologists term this common practice “algorithmic dependence”.
G.An algorithm is a set of defined rules you follow to get a specific result.
Passage 3(2025江西南昌二模)
主题:攀岩运动 词数:256
难度:★★★☆☆ 限时:7分钟
Rock climbing has recently grown rapidly,with nearly 1,500 people trying it for the first time each day.New climbing gyms are surfacing across the country,making it easier to explore this exciting activity with so many options available.Whether you’re seeking adventure,fitness,or a new social circle,rock climbing offers a unique experience. 11 Discover the climber within you.
How long it takes to learn rock climbing varies for climbers.Some believe climbing outdoors may take 3-5 years to see results,while some may see some improvement within a month,and begin to feel confident after six months of continued practice.It’s possible for you to become an expert in a year. 12
Taking the first step is always the biggest challenge.Beginners are often concerned about appearing awkward at some point. 13 Most climbers are focused on themselves and their climbing journey.Your safety is what truly matters to people.So,don’t fear looking silly.
Get your mindset in order.Start with indoor courses and don’t try to acquire rock climbing techniques overnight.Moreover,climbing is not simply a physical sport. 14 You’d better understand the mindset behind successful climbing,such as overcoming fears and managing self-doubt.
15 Your gym is full of supportive members who will cheer you on and help you to succeed.It is so easy to make friends in a climbing gym with individuals sharing the same interest.You’re all here to do something to better yourselves,and that kind of positivity bonds people together like a big family.
A.There’s a lot of mental training as well.
B.You are always responsible for your own safety.
C.Watching the experts is also one of the fastest ways to learn.
D.But you’ll never know your learning timeline until you start.
E.The cool thing about climbing is that it’s more of a community.
F.However,no one is actually going to judge how skilled you are.
G.With all these benefits,it is time to stretch your body to try out.
Passage 4(2025福建厦门四模)
主题:力量训练 词数:264
难度:★★★☆☆ 限时:7分钟
Strength training is having a moment.Planet Fitness,one of America’s biggest gym chains,is cutting back on treadmills(跑步机) in favor of power cages.Gym trends come and go. 16 They have for many years been trying to persuade the public that it is good to be not only fit but strong.
In 2010 the World Health Organization added a recommendation of two sessions of muscle-strengthening exercise a week to its exercise guidelines. 17 Japan,for example,updated its advice in 2024.
18 It lowers blood pressure and cuts the risk of heart disease,strokes and some kinds of cancer.Strength exercise offers many of the same benefits.And it also helps regulate metabolism(新陈代谢),keep blood sugar steady,and maintain healthy fat levels.
Much of the medical interest in strength exercise,though,comes from its ability to prevent,or treat,sarcopenia.This is the decline in strength and muscle size that accompanies ageing.The body’s muscles naturally begin to reduce in one’s 30s. 19 Lack of muscle increases the risk of falls,a big killer of the elderly.
With the world ageing rapidly,sarcopenia is only going to become a bigger problem.Though some degree of physical decline is unavoidable with age,evidence suggests that,even for people in their 80s,a bit of pumping iron can work wonders.As so often in medicine,it is better to prevent a disease from taking hold in the first place than to try to cure it afterwards. 20
A.Strength training is calling.
B.It may even help treat depression.
C.Many governments have followed suit.
D.That process gathers pace in a person’s 60s and 70s.
E.There’s no doubt cardio such as jogging is good for you.
F.But the rise of pumping iron will be welcomed by doctors.
G.Sarcopenia also makes it harder to recover from injuries and illness.
答案:
Passage 1
【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者从制定宏大目标到因患病改变观念,转而采用“小任务”方法,通过积累小成就实现可持续转变并取得成功的经历。
1.G 上文以及下文“By every March,I fall trapped in a cycle of ambition and guilt.”描述了作者每年年初制定宏大目标,但往往到3月就陷入困境的情况。空处承上启下,说明目标宏大,但是往往会失败。所以G项“实际上,我的宏大计划经常在心理上适得其反。”符合语境。“grand plans”对应上文的resolutions,“backfire”对应下文“fall trapped in a cycle”,体现计划与结果的反差。故选G项。
2.A 上文“Everything changed when I faced consistent battles with breast and appendix cancer.That’s right:two different cancers,with two different treatment plans,at the same time,in the same body.”描述了作者同时面临两种癌症的严峻情况。空处和上文为顺接关系,说明这种情况处理起来非常困难。所以A项“这有很多要处理。”符合语境。It指代上文“同时患两种癌症”的情况,“a lot to deal with”直接衔接 “两种治疗方案”的复杂性,且与下文“incredibly difficult”形成因果关系。
3.C 上文“Experiencing dual treatments taught me profound lessons.”以及下文“Simply waking up cancer-free became my definition of triumph.”说明了经历双重治疗给了作者深刻的教训。空处承上启下,说明这些教训如何改变了作者对成功的理解。所以C项“生存重塑了我对成功的理解。”符合语境。“reshaped my understanding”对应下文 “从清单成功观转向存活即胜利”的转变,“Survival”与“waking up cancer-free”形成语义呼应,是对段落核心观点的概括。
4.E 上文“I abandoned traditional resolutions by realizing that big goals invite big failures.Instead,I adopted a ‘mini-mission’ approach.”提到作者放弃了传统的宏大目标,转而采用“小任务”的方法。空处和上文为顺接关系,说明这种“小任务”方法是如何具体实施的。所以E项“微小可实现的步骤取代了宏大的要求。”符合语境。“Tiny achievable steps”对应上文的“mini-mission”,“replaced monumental demands”对应“abandoned traditional resolutions”,且与下文例子中的“20-minute walks”形成具体例证关系。
5.F 上文“This gradual method even helped me conquer the fearful rowing machine—a feat I’d previously considered impossible.”以及下文“My only ‘resolution’ last year was avoiding medical deductibles through sustained small health habits.”描述了作者通过积累小进步取得大成就的过程。空处为本段的主旨句,本段主要介绍从小习惯到长期成功的过程。所以F项“累积的成就促成可持续的改变”符合语境,是对段落主题“积累效应”的总结。
提分干货
高频 词汇 1.guilt n.内疚 2.consistent adj.持续的 3.profound adj.深刻的;深远的 4.accumulated adj.累积的
熟词 生义 1.yell (生) vt.训斥 (熟) v.大喊 2.row (生)v.划船 (熟) n.排,列
重点 短语 1.fall trapped in 陷入(某种负面循环) 2.measure...by...用……衡量…… 3.commit to 致力于;承诺做 4.to one’s delight 令某人高兴的是
Passage 2
【语篇导读】本文是一篇议论文。文章主要探讨人们对算法推荐的依赖现象,强调保持人类自主决策能力的重要性。
6.F 根据上文可知,此处描述人们普遍跟随算法推荐的行为,结合下文“As the name suggests,the term refers to our growing tendency to outsource decisions to systems designed to predict and control our behavior.”引出对这一现象的专业定义,F项“Psychologists term this common practice ‘algorithmic dependence’.”中的“this common practice”精准指代上文行为,“term”直接衔接下文术语解释,承上启下。
7.C 根据上文“Now,there’s nothing fundamentally wrong with accepting algorithmic suggestions.”可知,此段先肯定算法的合理性。C项“In many cases,they save us considerable time.”中的they指代“algorithmic suggestions”,具体说明其“节省时间”的益处,与上文“nothing fundamentally wrong”形成逻辑顺承,同时为下文转折做铺垫。
8.B 根据下文“It is the capacity to make intentional choices and take purposeful action.”可知,“It”指代空格处核心概念,且该段聚焦“人类自主决策能力”。B项“So,it’s time to reclaim human agency.”中的human agency直接对应下文“the capacity to make intentional choices”,而reclaim呼应上文“依赖算法削弱自主能力”的问题,引出对自主决策的呼吁,统领段落主旨。故选B项。
9.E 根据上文“That is,before accepting a recommendation,pause and ask,‘Would I have made this choice on my own ’”可知,此处提出“有意停顿”的具体方法。E项“This short reflection brings awareness to your decisions.”中的“This short reflection”指代上文“pause and ask”的行为,而“brings awareness”阐明反思对决策自主性的促进作用,与下文YouTube场景的例子“关闭应用、跟随内心”形成呼应,验证方法的有效性。
易错点拨:本题易错选D项。上文提到“在接受推荐前暂停并自问‘我会自己做出这个选择吗 ’”,部分考生可能误解为“保持对算法的开放态度”,从而误选D项。但D项的“stay open to algorithms”与全文主旨(警惕算法依赖)矛盾,且与下文YouTube例子(关闭应用、拒绝自动化推荐)的逻辑相冲突。
10.A 根据上文“As AI becomes more integrated in our lives,we must actively preserve our decision-making capacities.”可知,此段总结维护自主决策的必要性。A项“That is how we remain human.”中的That指代上文“preserve our decision-making capacities”,将“自主决策”提升至“人性本质”的高度,呼应首段“算法依赖可能削弱自我”的警示,以哲学视角收束全文,强化核心论点。故选A项。
提分干货
高频 词汇 1.fundamentally adv.根本地;本质上 2.carve v.雕刻,侵蚀;雕琢 3.intentional adj.故意的;有意识的;主动的 4.preserve v.保护;保存;维护;保留(决策能力) 5.capacity n.能力
熟词 生义 feed (生) v. (社交媒体的)推送内容 (熟)v.喂食
重点 短语 1.go along with 顺从;接受 2.as the name suggests 顾名思义
Passage 3
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了攀岩运动的兴起及其带来的多种益处,包括个人成长、健身以及社交等方面,并提供了初学者如何开始攀岩的建议。
11.G 根据上文的“Whether you’re seeking adventure,fitness,or a new social circle,rock climbing offers a unique experience.”可知,攀岩能给人们提供独特的体验,结合下文的“Discover the climber within you.”可知,此处应是鼓励人们去尝试攀岩,G项“With all these benefits,it is time to stretch your body to try out.”起到承上启下的作用,其中的“these benefits”指代的是上文的内容,并鼓励人们去尝试攀岩,符合语境。故选G项。
12.D 根据本段的主题句“How long it takes to learn rock climbing varies for climbers.”可知,本段讲述的是学习攀岩所需要的时间,结合空前的“It’s possible for you to become an expert in a year.”以及空格所处的位置可知,此处应是对上文内容进行总结,且与学习攀岩的时间相关,D项“But you’ll never know your learning timeline until you start.”与本段主题相关,且与上文的内容为转折关系,符合逻辑。
13.F 根据上文的“Beginners are often concerned about appearing awkward at some point.”可知,初学者可能显得有些笨拙,结合空后的“Most climbers are focused on themselves and their climbing journey.”可知,大部分攀岩者只关注自己而非别人,由此可推断,此空应承上启下,F项“However,no one is actually going to judge how skilled you are.”与上文的内容为转折关系,且引出下文讲述的人们关注的焦点,缓解了初学者的担忧。
易错点拨:本题易错选B项。上文提到“初学者担心自己看起来笨拙”,而下文提到“你的安全才是人们真正关心的”,部分考生可能会误选B项,认为“安全”是重点。但B项强调的是“个人对安全负责”,而上下文的核心是“别人不会评判你”,而非“安全责任”。
14.A 根据上文的“Moreover,climbing is not simply a physical sport.”可知,攀岩不仅是一项体力运动,暗示还有其他方面的训练,A项“There’s a lot of mental training as well.”表明,攀岩还需要心理训练,承接上文。
15.E 分析语篇可知,此处应为本段的主题句,结合下文的“Your gym is full of supportive members who will cheer you on and help you to succeed.It is so easy to make friends in a climbing gym with individuals sharing the same interest.”可知,攀岩健身房里充满支持的成员,大家像一个大家庭一样团结,由此可知,本段讲述的是攀岩可以把有共同爱好的人联系在一起,E项“The cool thing about climbing is that it’s more of a community.”提到了攀岩更像一个社群,点明主题,符合语境。
提分干货
高频 词汇 1.vary v.变化;不同 2.acquire v.获得;取得
熟词 生义 1.surface (生) v.出现,涌现 (熟)n.表面 2.bond (生)v.(使)建立联系 (熟)n.纽带;债券
重点 短语 1.in order 有序;准备好 2.cheer sb.on 为某人加油;鼓励
难句 分析 Some believe climbing outdoors may take 3-5 years to see results,while some may see some improvement within a month,and begin to feel confident after six months of continued practice. 分析:本句为并列复合句。while表示对比,第一个分句中climbing outdoors may take 3-5 years to see results为宾语从句,其中climbing outdoors作从句的主语。 译文:有些人认为户外攀岩可能需要3—5年才能看到效果,而有些人可能在一个月内看到一些改善,并在六个月的持续练习后开始感到自信。
Passage 4
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要讲述了力量训练的兴起及其健康益处,包括预防与治疗肌肉减少症,适合各年龄段,特别是老年人。
16.F 上文“Gym trends come and go.”描述了健身潮流的变化,下文“They have for many years been trying to persuade the public that it is good to be not only fit but strong.”提到有人一直努力引导公众重视强壮的好处,因此空处应体现尽管潮流变化,但力量训练仍受推崇。F项“But the rise of pumping iron will be welcomed by doctors.”中“the rise of pumping iron”承接上文健身潮流,“will be welcomed by doctors”与下文“trying to persuade the public”相呼应,说明医生对力量训练兴起的态度,起到承上启下的作用,符合语境。
17.C 上文“In 2010 the World Health Organization added a recommendation of two sessions of muscle-strengthening exercise a week to its exercise guidelines.”指出世界卫生组织的举措,下文“Japan,for example,updated its advice in 2024.”以日本为例说明其他国家的行动,空处承上启下,C项“Many governments have followed suit.”中“Many governments”涵盖了下文的“Japan”,“followed suit”与上文世界卫生组织的建议以及下文日本的更新建议相呼应,说明很多国家对世界卫生组织建议的响应,符合语境。
18.E 下文“It lowers blood pressure and cuts the risk of heart disease,strokes and some kinds of cancer.”介绍了某种运动的好处,空处需引出下文,E项“There’s no doubt cardio such as jogging is good for you.”中“such as jogging”表明了有氧运动的例子,“is good for you”与下文介绍的运动好处相呼应,引出下文对有氧运动好处的阐述,符合语境。
易错点拨:本题易错选B项。该选项提到力量训练“可能有助于治疗抑郁症”,虽然这是力量训练的潜在好处之一,但下文并未提及心理健康,而是聚焦于心血管健康(降低血压、减少心脏病风险等)。因此,B项与下文内容脱节,属于干扰项。
19.D 上文“The body’s muscles naturally begin to reduce in one’s 30s.”描述了肌肉减少的起始阶段,下文“Lack of muscle increases the risk of falls,a big killer of the elderly.”说明了肌肉缺乏对老年人的危害。D项“That process gathers pace in a person’s 60s and 70s.”中“That process”指代上文肌肉减少的过程,“in a person’s 60s and 70s”与下文“the elderly”相呼应,进一步解释肌肉流失的年龄相关性,符合语境。
20.A 上文“Though some degree of physical decline...than to try to cure it afterwards.”强调了力量训练对老年人的作用,空处需总结或呼吁行动,A项“Strength training is calling.”中“Strength training”与上文“a bit of pumping iron”对应,“is calling”总结上文力量训练对老年人的好处,以号召性语言结尾,强调力量训练的必要性,符合语境。
提分干货
高频 词汇 1.regulate v.管理;调控;调节(新陈代谢) 2.steady adj.稳定的 v.使稳定 3.unavoidable adj.不可避免的,无法避免的(衰老带来的)
熟词 生义 moment (生)n.流行趋势;热潮 (熟) n.时刻;瞬间
重点 短语 1.cut back on 减少,削减 2.in favor of 支持,赞成
难句 分析 Though some degree of physical decline is unavoidable with age,evidence suggests that,even for people in their 80s,a bit of pumping iron can work wonders. 分析:本句为主从复合句。Though some degree of physical decline is unavoidable with age为though引导的让步状语从句;that,even for people in their 80s,a bit of pumping iron can work wonders为that引导的宾语从句。 译文:尽管随着年龄的增长,某种程度的身体衰退是不可避免的,但有证据表明,即使对80多岁的人来说,锻炼一下举重也能创造奇迹。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)