七选五阅读 考点分类练4 逻辑关系类(1)--2026高考英语第二轮专题复习练(含答案与解析)

文档属性

名称 七选五阅读 考点分类练4 逻辑关系类(1)--2026高考英语第二轮专题复习练(含答案与解析)
格式 docx
文件大小 298.3KB
资源类型 试卷
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-11-07 08:52:45

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2026高考英语第二轮专题复习
考点分类练(四) 逻辑关系类(1)
Passage 1(2025河南商丘模拟)
主题:第三空间    词数:290
难度:★★★☆☆ 限时:7分钟
In life,we spend a lot of our time either at home or at work,or at school if we’re students.But what about all the other places we hang out when we’re not at these places
Often referred to as third places,these are the spaces we occupy when we’re socializing with friends or relatives,or enjoying time on our own but in the presence of other people. 1  They may include theaters,gyms,cafes,bars,parks,libraries,or friends’ houses where everyone spends the most time.
“Third places play an important role in our lives by offering a break from the demands of work-home life,” explains Elena Touroni,a consultant psychologist. 2  “Being part of a community and feeling connected is essential for good mental health.It can even increase our self-respect,” she adds. 3  There are many reasons for this,including the rising cost of living,car dependency,and the ease with which we can now do so many things at home,straight from our computer.
 4  We need to take care of our shared spaces,as well as organizing activities there and taking part in gatherings.Third places can transform a neighborhood into a welcoming home,but only if we take ownership of them.With many other things in day-to-day life,finding the time to visit third places isn’t always easy. 5  Successful third places are those that promote active,rather than passive interaction,and where people are welcome to drop in and make conversation with others,whether they know them well or not.
It might be unrealistic to expect us to spend hours in third places every day,but even just short amounts of time when we’re able to can go a long way.
A.These third places can be many and varied.
B.What can we do to help sustain third places ourselves
C.Unfortunately,the popularity of the third place is in decline.
D.Even if people would not go there,it can be easier said than done.
E.She also emphasizes how third places can give us a sense of connection.
F.However,there are some things that third places can do to help themselves.
G.From developing creativity to building community,third places have lots of benefits.
Passage 2(2025河北承德二模)
主题:千年虫     词数:278
难度:★★★☆☆ 限时:7分钟
New years are often seen as new beginnings. 6 They were afraid that the start of the new millennium(千年)would bring disaster.Before January 1,2000,newspapers and TV shows often talked about something that became known as the “Y2K bug” or the “millennium bug”.
People worried there would be big problems when clocks on computers went from December 31,1999 to the year 2000.This was because many computers used just two digits to record the year. 7 
But how would computers cope with “00”—would they think it was 2000,or would they take it as 1900 and stop working
Some people thought this could mean that lights would go out across the world as computers failed. 8 
Governments spent hundreds of billions of dollars planning for possible problems and replacing old systems with new ones that used four-digit dates.The US alone spent $100 billion.But some countries did almost nothing.
And when midnight came on December 31,planes didn’t fall out of the sky and the lights didn’t go out.Most of the problems were quite small. 9  In Ishikawa,Japan,some equipment failed at a nuclear facility,although backup systems made sure there was no danger.And a group of over 150 pregnant women in the UK were given wrong information about their babies’ health because their hospitals’ computer systems got their birth dates wrong.But some people said the worries—and all that money—had been for nothing.
 10  They said those months of planning helped avoid big problems.And they expressed concern that our reliance on technology would make us vulnerable(易受伤害的) to similar problems in the future.
A.But some were bigger.
B.Many experts didn’t agree.
C.So,1988 was just “88” and 1999 was “99”.
D.But 25 years ago,many people became worried.
E.And they didn’t cause much loss to important facilities.
F.Insiders suggested people stay calm and unload unnecessary programs.
G.Perhaps software at banks,airports,and hospitals would stop working,too.
Passage 3 (2025广东深圳二模)
主题:研究发现    词数:251
难度:★★★☆☆ 限时:7分钟
Have you ever thought that taking short breaks during a walk could actually help you burn more calories
Scientists have discovered that short bursts of activity can burn more energy than continuous exercise.For example,several groups of quick walks or stair climbs for just 10 to 30 seconds use 20% to 60% more energy than walking nonstop for the same distance. 11  Similar to a car using more fuel when starting a journey,our body works harder at the beginning of any movement.This is because it needs to warm up our muscles and get into a rhythm.These short bursts of activity might not last long,but they require a lot of energy.
 12  As someone who sits most of the day,I used to think exercise meant hours at the gym.But when I tried replacing my afternoon coffee breaks with three 90-second stair climbs,something surprising happened. 13  My body adjusted to the activity,and what once felt like a struggle gradually turned into a manageable routine.As this happened,I unexpectedly felt more focused and energized throughout the day.These “exercise snacks” fit well into my busy schedule,proving that working out doesn’t require large blocks of time.
 14  Every stair climb or short walk wakes up the body.Health isn’t built in a day at the gym—it’s made through small,consistent actions.Simply replace one of your usual sitting breaks with just a single minute of walking,and you’ll be amazed at how small actions can reshape your physical vitality. 15 
A.Now I see fitness differently.
B.Every step counts,no matter how short it is!
C.This finding matches perfectly with my own experience.
D.This happens because the body needs extra energy to start moving.
E.Actually,short exercise breaks can increase your energy consumption.
F.At first,even 20 seconds left me breathless,but over time,it became easier.
G.The more time and effort you put into exercise,the more calories you will burn.
Passage 4(2025广东佛山二模)
主题:提问的重要性   词数:296
难度:★★★☆☆ 限时:7分钟
In a conversation,it’s often not just what we say but what we’re asked that makes the difference.The right question can unlock thoughts and feelings we didn’t even know we wanted to share.
Imagine you’re at a party making small talk.Instead of the usual “How’s work ” someone asks,“What’s been inspiring you lately ”  16  You find yourself sharing thoughts about a book that changed your views or a recent experience that moved you.The interaction transforms from a polite little chat to genuine engagement. 17  In professional settings,thoughtful questions can lead to better problem-solving and stronger teams.During brainstorming,rather than asking “Any ideas ”,try “What would we do if resources were unlimited ” Thoughtful questions like these spark creativity and innovation.
What makes a question “good” The best question comes from pure curiosity and a desire to understand,not to confirm existing beliefs or direct conversations towards predetermined conclusions. 18  Before asking something,consider what you really want to learn about the person or topic.It’s the difference between asking “How’s the new job ” out of politeness and “What’s been most surprising about your new role ” from real interest.
Open-ended questions invite richer responses.Instead of “Did you enjoy your vacation ”,ask “What moment from your trip will you remember most vividly ” 19 Context matters,too.Questions appropriate for close friends might be too personal for new acquaintances.Being mindful of relationships and situations helps create comfortable and meaningful exchanges.
The art of asking questions and establishing deeper connections is an ongoing journey. 20  Each one is an invitation to understand someone better,to see the world through their eyes,and to create moments of close human connection.Your next question might unlock an in-depth conversation,a new understanding,or even a life-changing relationship.
A.Suddenly,the conversation shifts.
B.You might not know how to respond.
C.This power extends beyond social situations.
D.Creating powerful questions starts with genuine curiosity.
E.A good question makes the other person feel positive and uplifted.
F.This way,you’re encouraging specific experiences and emotions sharing.
G.As you move forward,challenge yourself to ask more meaningful questions.
答案:
Passage 1
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了第三空间的定义、作用、面临的现状(受欢迎度下降)及维护方式,客观阐释了相关概念和现象。
1.A 由上文“Often referred to as third places,these are the spaces we occupy when we’re socializing with friends or relatives,or enjoying time on our own but in the presence of other people.”可知,此处定义了第三空间,下文“They may include theaters,gyms,cafes,bars,parks,libraries,or friends’ houses where everyone spends the most time.”列举了第三空间所包括的各种具体场所;A项说明了第三空间的多样性,承上启下,符合语境,many and varied对应下文列举的theaters,gyms,cafes 等不同空间,具体诠释定义内容。
2.E 由上文“‘Third places play an important role in our lives by offering a break from the demands of work-home life,’ explains Elena Touroni,a consultant psychologist.”以及下文“‘Being part of a community and feeling connected is essential for good mental health.It can even increase our self-respect,’ she adds.”可知,此处需衔接专家对第三空间另一作用的强调。E项符合语境,also emphasizes承接上文play an important role,sense of connection直接对应下文feeling connected,逻辑连贯。
3.C 由下文“There are many reasons for this,including the rising cost of living,car dependency,and the ease with which we can now do so many things at home,straight from our computer.”可知,this指代某种负面现象,空格处需引出第三空间受欢迎程度下降的问题。C项符合语境,in decline与下文reasons for this形成因果关系,解释现象背后的原因。
易错点拨:本题易错选D项。该选项提到“即使人们不去那里,说起来容易做起来难”,这与上下文讨论的“第三空间受欢迎度下降”的主题关联性不强。虽然提到了“不去”的问题,但“easier said than done”的表达过于笼统,没有直接点明“受欢迎度下降”这一核心问题。
4.B 由下文“We need to take care of our shared spaces,as well as organizing activities there and taking part in gatherings.”可知,此处讨论维护第三空间的具体行动。B项用提问引出下文具体的解决方案,符合语境,what can we do直接引出下文具体措施,形成“提问—回答”结构。
5.F 由上文“With many other things in day-to-day life,finding the time to visit third places isn’t always easy.”以及下文“Successful third places are those that promote active,rather than passive interaction,and where people are welcome to drop in and make conversation with others,whether they know them well or not.”可知,此处需说明第三空间自身应如何改进以吸引人群。F项符合语境,however表示转折,help themselves引出下文promote active interaction等空间自身的优化方向。
提分干货
高频 词汇 1.occupy v.占据;占用 2.consultant adj.咨询的 3.essential adj.必要的;至关重要的 4.transform v.改变;转换;使改观 5.passive adj.被动的;消极的
重点 短语 1.refer to...as 把……称为 2.be essential for 对……至关重要 3.take ownership of 对……承担责任 4.drop in 顺便拜访
难句 分析 Often referred to as third places,these are the spaces we occupy when we’re socializing with friends or relatives,or enjoying time on our own but in the presence of other people. 分析:本句为主从复合句。Often referred to as third places为过去分词短语作状语;we occupy为定语从句;when we’re socializing with friends or relatives,or enjoying time on our own but in the presence of other people为when引导的时间状语从句。 译文:这些通常被称为第三空间,是当我们与朋友或亲戚社交时,或者在别人在场的情况下享受自己的时光时,我们所占据的空间。
Passage 2
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要讲述了在2000年新千年到来之前,人们对“千年虫”问题的担忧,各国政府为此所做的准备,以及新千年到来后实际出现的情况和不同的观点。
6.D 根据上文“New years are often seen as new beginnings.”以及下文“They were afraid that the start of the new millennium (千年) would bring disaster.”可知,此处需要一个句子来引出人们对新千年到来的担忧,形成转折关系。D项“但是25年前,许多人开始担心起来”符合语境。
7.C 根据上文“This was because many computers used just two digits to record the year.”可知,上文说的是计算机只用两位数字来记录年份。由此可推知,下文要对这种现象进行举例说明。C项符合语境,具体说明了用两位数字记录年份的情况,与上文构成因果关系。
8.G 根据上文“Some people thought this could mean that lights would go out across the world as computers failed.”可知,此处表达的是人们担心的计算机故障可能带来的其他后果。G项符合语境,与上文都在说计算机故障可能引发的问题,进一步阐述了人们的担忧。
9.A 根据上文“Most of the problems were quite small.”以及下文“In Ishikawa,Japan,some equipment failed at a nuclear facility,although backup systems made sure there was no danger.And a group of over 150 pregnant women in the UK were given wrong information about their babies’ health because their hospitals’ computer systems got their birth dates wrong.”可知,上文表达的是大多数问题都是小问题,下文说的是比较严重的问题。由此可推知,此处需要一个句子来引出下文那些比较严重的问题,形成转折。A项符合语境,引出了下文那些相对较大的问题,与上文形成对比。
易错点拨:本题易错选E项。E项提到“它们没有对重要设施造成太大损失”,看似与上下文相关。但仔细分析会发现,上文说“大多数问题都很小”,下文列举了核电站设备和医院系统的故障这些例子实际上属于“较大问题”,与E项的“没造成大损失”矛盾;语境需要的是引出“但也有较大问题”的转折,而非总结性陈述。
10.B 根据上文“But some people said the worries—and all that money—had been for nothing.”以及下文“They said those months of planning helped avoid big problems.And they expressed concern that our reliance on technology would make us vulnerable (易受伤害的) to similar problems in the future.”可知,上文说的是所有那些钱都白费了,下文说的是那几个月的规划帮助避免了大问题。由此可推知,此处需要一个句子来引出与上文观点不同的看法。B项“许多专家不同意”引出了下文专家们不同的观点,即认为那些规划是有帮助的。
提分干货
高频 词汇 1.disaster n.灾难,灾祸 2.replace v.取代;替换;更新 3.reliance n.依赖
熟词 生义 1.bug (生) n.漏洞 (熟) n.虫子 2.fail (生) v.出故障 (熟) v.失败
重点 短语 1.cope with 应对;处理 2.take...as 把……当作 3.go out 熄灭
Passage 3
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要讲述了科学家发现短时间的间歇运动比持续运动消耗更多热量,并通过作者自身的经历来证明这一观点,同时倡导人们通过一些小的、持续的行动来塑造健康。
11.D 根据上文“For example,several groups of quick walks or stair climbs for just 10 to 30 seconds use 20% to 60% more energy than walking nonstop for the same distance.”以及下文“Similar to a car using more fuel when starting a journey,our body works harder at the beginning of any movement.This is because it needs to warm up our muscles and get into a rhythm.”可知,设空处是在解释为什么短时间的活动会消耗更多能量。D项“这是因为身体开始移动需要额外的能量。”符合语境,能够承接上文并解释原因。
易错点拨:本题易错选E项。E项看似与主题相关,但实际是重复上文结论而非解释原因;上文已说明“短时间活动消耗更多能量”,下文需要解释“为什么”;E项只是重复观点,没有提供新信息。
12.C 根据下文“As someone who sits most of the day,I used to think exercise meant hours at the gym.But when I tried replacing my afternoon coffee breaks with three 90-second stair climbs,something surprising happened.”可知,作者通过讲述自己的经历来验证前面提到的发现。C 项 “这一发现与我自己的经历完美契合。”符合语境,起到了引出作者经历的作用。
13.F 根据下文 “My body adjusted to the activity,and what once felt like a struggle gradually turned into a manageable routine.”可知,设空处应该是描述作者一开始进行这种短时间活动时的困难情况。F项“一开始,即使是 20 秒也让我气喘吁吁,但随着时间的推移,这变得更容易了。”符合语境,与下文身体适应的描述相呼应。
14.A 根据下文“Every stair climb or short walk wakes up the body.Health isn’t built in a day at the gym—it’s made through small,consistent actions.”可知,作者对健身有了新的认识和看法。A项 “现在我对健身有不同的看法。”符合语境,能够引出下文对健身的新理解。
15.B 根据上文“Simply replace one of your usual sitting breaks with just a single minute of walking,and you’ll be amazed at how small actions can reshape your physical vitality.”可推知,设空处是对这种微小行动重要性的进一步强调。B 项 “每一步都很重要,无论它有多短!”符合语境,能够总结上文强调微小行动的作用。
提分干货
高频 词汇 1.continuous adj.持续的,连续不断的 2.adjust v.适应;调整 3.consistent adj.一贯的,一致的;持续的
熟词 生义 burst (生) n.短时间的高强度运动 (熟) n.爆发,突发
重点 短语 1.fit into 适应 2.large blocks of 大量的
Passage 4
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要探讨了提问在对话中的重要性,以及如何提出“好”问题来促进更深入、更有意义的交流。
16.A 空前“Instead of the usual ‘How’s work ’ someone asks,‘What’s been inspiring you lately ’”说明别人问的问题变了,空后“You find yourself sharing thoughts about a book that changed your views or a recent experience that moved you.”说明自己分享的事情也出现了变化。由此可知,空格处应该说明交流的话题起了变化。A项说明了话题出现了转移,承上启下,符合语境。
易错点拨:本题易错选B项。B项与上下文情感基调不符。文章整体强调积极互动,而B项暗示负面反应。B项破坏情景连贯性。上文描述“inspire”的提问,下文是积极分享,中间不应插入消极反应。B项与下文“genuine engagement”形成矛盾。
17.C 空后“In professional settings,thoughtful questions can lead to better problem-solving and stronger teams.”说明了这种话题转移的作用不光体现在社交场合中,还体现在专业环境中。由此可知,C项说明了话题转移的力量超越了社交场合,引起下文,符合语境。
18.D 空后“Before asking something,consider what you really want to learn about the person or topic.”说明了在提问之前,要想清楚你想了解什么,也就是你对这个人的哪方面比较好奇。因此,D项说明了提出强有力的问题是需要好奇心的,引起下文,符合语境。
19.F 空前“Instead of ‘Did you enjoy your vacation ’,ask ‘What moment from your trip will you remember most vividly ’”提出了一个改变问问题的方式的具体例子,空格处应该说这么做的好处。因此,F项说明了改变提问方式的好处,承接上文,符合语境。
20.G 空前“The art of asking questions and establishing deeper connections is an ongoing journey.”说明了提出问题是持续发展的过程,空后“Each one is an invitation to understand someone better,to see the world through their eyes,and to create moments of close human connection.Your next question might unlock an in-depth conversation,a new understanding,or even a life-changing relationship.”说明了接下来问的问题是什么样的,空格处应该说明问的问题的发展。因此,G项说明了要继续去问更有意义的问题,是一种问题的发展,承上启下,符合语境。
提分干货
高频 词汇 1.genuine adj.真诚的;真实的 2.engagement n.参与;互动;订婚 3.acquaintance n.熟人;相识
熟词 生义 spark (生) vt.激发;引发 (熟) n.火花
重点 短语 1.small talk 闲聊;寒暄 2.transform from...to...从……转变为…… 3.be mindful of 留意;注意
难句 分析 In a conversation,it’s often not just what we say but what we’re asked that makes the difference. 分析:本句为强调句型。强调主语not just what we say but what we’re asked。 译文:在交谈中,往往起决定作用的不只是我们说了什么,还有我们被问到了什么。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)