完形填空 类型1 句内层次题--2026高考英语第二轮专题复习练(含答案与解析)

文档属性

名称 完形填空 类型1 句内层次题--2026高考英语第二轮专题复习练(含答案与解析)
格式 docx
文件大小 301.1KB
资源类型 试卷
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-11-07 08:53:34

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2026高考英语第二轮专题复习
类型1 句内层次题
Passage 1(2025山东烟台、德州二模)
主题:个人英雄行为与社会责任感 词数:258
难度:★★★☆☆ 限时:12分钟
Most kids would be at a loss what to do when fear sets in.In contrast,14-year-old Holland kept  1  and saved his fellow passengers from a(n)  2 .
Earlier this year,Acie Holland was going about his usual end-of-school-day routine when he realized the school bus driver was acting  3 .She turned the corner,but there was another street they usually turned on.She pressed the gas and went past the corner.Holland noticed she looked sick or  4 ,her head hanging down.
Knowing he had to act,Holland ran to the front to check on the driver,who didn’t  5 .She passed out and the bus was changing  6 .Holland took the driver’s  7  off the gas,straightened the bus,eased it to the roadside,and put on the brakes(刹车).Although he had never driven a car,his father was a certified auto technician and he grew up around  8 .
After the bus was safely parked,Holland asked all the kids to  9  it and had one ring 911.He ran home to get his grandmother,a nurse,to give the driver first  10 .Much to their relief,the driver  11 .
“The sympathy and leadership we see him  12  daily was taken to the next level on his bus ride home yesterday.We are grateful that all our students are  13 .We couldn’t be  14  of Holland,” wrote the school principal in an email to Holland’s parents.Holland’s inspiring story spread and his bravery and  15  made him a role model to everyone.
1.A.busy    B.still
C.awake D.cool
2.A.emergency B.departure
C.argument D.operation
3.A.gently B.oddly
C.silently D.bravely
4.A.concerned B.interested
C.tired D.annoyed
5.A.complain B.hesitate
C.respond D.continue
6.A.distance B.frequency
C.position D.direction
7.A.foot B.knee
C.engine D.handle
8.A.customers B.checks
C.vehicles D.faults
9.A.exit B.board
C.locate D.monitor
10.A.notice B.aid
C.comfort D.attention
11.A.caught up B.came to
C.fitted in D.turned away
12.A.recall B.emphasize
C.exhibit D.recognize
13.A.safe B.active
C.content D.patient
14.A.more tolerant B.more convinced
C.sicker D.prouder
15.A.honesty B.decisiveness
C.curiosity D.willpower
Passage 2(2025广东汕头二模)
主题:职业体验与个人成长 词数:259
难度:★★★☆☆ 限时:12分钟
Earlier this year,I took a part-time job at Moonmilk,a cake and ice cream shop.While my initial  16  was simply to earn some extra cash,the connections and memories there far  17  the pay.
One memorable moment came when a local theater manager  18  a cake to celebrate a(n)  19  victory against a landlord’s unreasonable attempt to raise rent.Touched by their story,Moonmilk’s owner waived(免除) the charge for it.Later,the manager  20  free theater tickets to our staff in return for the  21 .
I grew particularly fond of the interactions with some elderly customers.They showed genuine concern for me,often asking if I was tired after a long shift.One  22 ,always alone with a smile,was especially kind.He always selected an ice cream carefully and declared we  23  the best one in the city.
Then there was the one who frequently visited, 24  about our orange chocolate ice cream flavor,which we only offered during Christmas.Despite my  25  “no”,his persistence became a source of joy on my tiring days,a reminder of the simple  26  in busy life.Every day,I experienced distinct happiness even though I had numerous tasks to  27  there.
As fall approaches,my schoolwork becomes more  28 ,forcing me to reduce my shifts at Moonmilk.However,I’ll miss the summer  29  and the interactions there.The experience has  30  my bond with the community,which will last till the end of this year.Hopefully,the orange chocolate ice cream will return then.
16.A.judgement     B.approach
C.response D.goal
17.A.overestimated B.outweighed
C.miscalculated D.undercharged
18.A.ordered B.shared
C.enjoyed D.delivered
19.A.unexpected B.one-sided
C.historic D.hard-won
20.A.recommended B.gifted
C.collected D.reserved
21.A.service B.trust
C.kindness D.discount
22.A.regular B.colleague
C.relative D.assistant
23.A.purchased B.stored
C.served D.shared
24.A.talking B.inquiring
C.hearing D.complaining
25.A.impatient B.hesitant
C.awkward D.consistent
26.A.solution B.assignment
C.pleasure D.truth
27.A.simplify B.assign
C.evaluate D.address
28.A.demanding B.boring
C.rewarding D.flexible
29.A.sunshine B.rush
C.peace D.camp
30.A.restored B.broken
C.strengthened D.weakened
Passage 3(2025山东青岛、淄博二模)
主题:成长感悟与价值认知 词数:252
难度:★★★☆☆ 限时:12分钟
As humans,our longing for recognition can sometimes lead us off course.
My name is Vimukthi and at 15 years old,I shone academically,but longed for  31  in school circles.One day,during an IT class,our teacher  32  some computer parts had been missing.Everyone wondered how it could happen in a  33  lab.“It’s possible to open that lock with another key,” I said,trying to get my classmates’  34 .Instantly,eyes turned to me.It was a moment of  35  I had never experienced.In my eagerness to  36  their interest,I showed them how to open the lock,enjoying the  37 .Little did I  38  that moment would cause trouble.
The following day,I was called to the headmaster’s office and told that I was  39  of stealing the missing parts.Though the headmaster didn’t mean to stress me out,his questions still  40  me to the edge of tears.In an attempt to end it,I falsely admitted,hoping to escape the  41  pressure.Then my father was called in.Before meeting the headmaster,he asked me if I understood the  42  of my actions.Tearfully,I told him I just wanted attention.In the headmaster’s office,my father listened  43  and said,“I have full confidence in my son and we are willing to clear up the situation.”
My father’s  44  in me brought a mix of relief and shame and I learned true recognition cannot be forced.I would never  45  honesty for it.
31.A.respect   B.popularity
C.truth D.friendship
32.A.explained B.assumed
C.mentioned D.concluded
33.A.locked B.digital
C.modern D.private
34.A.sympathy B.response
C.support D.attention
35.A.peace B.shock
C.worry D.delight
36.A.share B.maintain
C.block D.reach
37.A.spotlight B.benefit
C.freedom D.comfort
38.A.hear B.change
C.realize D.doubt
39.A.tired B.suspected
C.informed D.reminded
40.A.eased B.moved
C.lifted D.pushed
41.A.controlled B.remaining
C.mounting D.desired
42.A.weight B.progress
C.value D.cause
43.A.curiously B.attentively
C.critically D.anxiously
44.A.hope B.interest
C.trust D.pride
45.A.fight for B.show off
C.stick to D.give up
答案:
Passage 1
【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章主要介绍的是 14 岁的霍兰德在校车司机突发状况时,冷静应对,拯救了车上乘客的故事。
1.D 根据上文“Most kids would be at a loss what to do when fear sets in.”可知,大多数孩子在恐惧面前不知所措,结合“In contrast”可知,与其他孩子相比,霍兰德是冷静的,符合语境。
2.A 根据下文“Holland noticed she looked sick or    ,her head hanging down.”可知,校车司机出了状况,由此可知,这是一种紧急情况。
3.B 根据下文“She turned the corner,but there was another street they usually turned on.She pressed the gas and went past the corner.”可知,司机没有按平常的路线走,由此可推断,此处指的是行为很“奇怪”。
4.C 根据上文 “she looked sick”以及下文“her head hanging down”可推测,司机看起来病了或者很累。
5.C 根据下文“She passed out”可知,司机昏迷了,所以没有“回应”霍兰德。
6.D 根据上文“She pressed the gas and went past the corner.”以及常识可知,司机昏迷后,车会偏离原来的行驶“方向”。
7.A 根据上文的“She pressed the gas and went past the corner.”以及常识可知,司机是用脚踩油门的,所以霍兰德把司机的“脚”从油门上移开。
易错点拨:本题易错选D项。关键动作是“松开油门(gas)”,而控制油门的是踏板,需用脚操作。“handle”通常指方向盘或门把手,与油门无关。
8.C 根据上文“his father was a certified auto technician”可知,他父亲是汽车技师,所以他在“汽车”周围长大。
9.A 根据上文的“After the bus was safely parked”以及语境可知,车停稳后,为了安全,霍兰德让孩子们“离开”车。
10.B 根据上文 “He ran home to get his grandmother,a nurse”可知,他奶奶是护士,所以来给司机进行“急救”,first aid意为“急救”。
易错点拨:本题易错选D项。司机昏迷(passed out),祖母是护士,应提供急救(first aid)。first attention是中式英语,无此固定搭配;comfort(安慰)和notice(通知)不符合紧急医疗场景。
11.B 根据上文的“She passed out and the bus was changing    .”可知,司机应是晕了过去,结合“Much to their relief”可知,大家欣慰的是司机“苏醒”了。
12.C 根据上文的“The sympathy and leadership we see him”以及“daily”可知,人们在日常能看到霍兰德的同情心和领导能力,由此可推断,此处指的是日常“表现出”的同情心和领导能力。
13.A 根据语境以及上文“After the bus was safely parked,Holland asked all the kids to    it and had one ring 911.”可知,霍兰德的一系列行为让学生们都安全了,所以校长感激学生们都“安全”。
14.D 根据语境和上文的“In contrast,14-year-old Holland kept    and saved his fellow passengers from a(n)    .”可知,霍兰德的英勇行为将他的乘客同伴们从一种紧急情况中拯救出来,校长为他感到“骄傲”,couldn’t be prouder意为“无比骄傲”。
15.B 根据上文“Holland’s inspiring story spread and his bravery”可知,此处与bravery为并列关系,结合上文介绍的霍兰德迅速而果断的行动可知,他很果断。
易错点拨:本题易错选D项。全文强调Holland在危机中快速行动(如立刻控制方向盘、停车、叫救护车),体现的是“果断”而非“意志力”。willpower侧重长期坚持(如减肥、学习),而此处需匹配瞬间决策力。前文校长表扬其leadership(领导力),decisiveness是最佳呼应。
提分干货
高频 词汇 1.relief n.宽慰 2.sympathy n.同情;同理心 3.leadership n.领导力
熟词 生义 ease (生) v.缓慢、小心地移动 (熟) v.减轻
重点 短语 1.at a loss 困惑;不知所措 2.in contrast相比之下 3.pass out 昏迷;失去知觉 4.put on the brakes 刹车
写作 佳句 1.Holland noticed she looked sick or tired,her head hanging down. 霍兰德注意到她看起来病了或者很累,头垂着。 2.Holland took the driver’s foot off the gas,straightened the bus,eased it to the roadside,and put on the brakes. 霍兰德把司机的脚从油门上移开,把车开直,慢慢开到路边,然后踩下刹车。
Passage 2
【语篇导读】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者在 Moonmilk 蛋糕冰激凌店做兼职的经历,包括与顾客之间的互动以及这段经历给自己带来的感受。
16.D 根据下文“earn some extra cash” 可知,这里说的是最初做兼职的目的。
17.B 从文章整体内容可知,作者强调在店里的经历很有意义,比报酬更重要,根据上文“the connections and memories”和后文描述的与顾客之间的各种温暖互动可推知,作者在店里建立的情谊和回忆是非常珍贵的,比薪水更有价值。
易错点拨:本题易错选A项。overestimate指主观高估(如高估能力),不适用客观比较;outweigh专指价值/重要性上的超越。
18.A 根据上文“Earlier this year,I took a part-time job at Moonmilk,a cake and ice cream shop.”以及“a cake to celebrate” 以及后面提到蛋糕店老板免单等内容,可推知是剧院经理订蛋糕。
19.D 根据下文“against a landlord’s unreasonable attempt to raise rent” 可知,这场胜利是经过努力才获得的,艰难地阻止了房东无理提高租金的企图。
20.B 根据下文 “free theater tickets to our staff in return for...” 可知,是经理给员工送门票。
21.C 根据 “Moonmilk’s owner waived the charge for it” 可知,这是一种善意,是对善意的回报。
易错点拨:本题易错选D项。前文提到店主免费(waived the charge)提供蛋糕是出于善意,剧院经理用门票回报的应是这种善举。discount指部分减免,与“完全免费”矛盾;service(服务)和trust(信任)未体现无偿帮助的动机。
22.A 根据下文“He always selected an ice cream carefully” 可知,这个人经常来店里,是常客。
23.C 根据下文“the best one in the city”可知,这里说的是这位顾客认为店里提供的冰激凌是这座城市中最好的。
24.B 根据下文 “about our orange chocolate ice cream flavor” 以及后面作者一直回答 “no”可推知,这个人是在询问这种冰激凌。
25.D 根据下文“his persistence became a source of joy on my tiring days” 可知,这个人一直问,而作者一直回答“没有”,是一贯的回答。
易错点拨:本题易错选B项。句意强调“尽管我每次都拒绝,但他的坚持仍让我快乐”,需选表示“重复不变”的词。consistent指一贯的、始终如一的拒绝,符合“多次询问”的语境。hesitant(犹豫的)可能被误选,但文中未体现作者纠结,而是明确拒绝。
26.C 根据 “his persistence became a source of joy” 可知,这里说的是简单的快乐。
27.D 根据下文“numerous tasks to...” 可知,是要处理很多任务。
28.A 根据下文“forcing me to reduce my shifts at Moonmilk” 可知,学业更加繁忙,所以要减少工作时间。
29.B 根据上文“Every day,I experienced distinct happiness even though I had numerous tasks to    there.”可知,在店里有很多任务,所以作者夏天在店里是很忙碌的。
30.C 根据下文“my bond with the community,which will last till the end of this year”可知,从作者在店里的经历以及与顾客的互动等内容可知,这段经历让作者与社区的联系更紧密了。
提分干货
高频 词汇 1.initial adj. 最初的;开始的 2.genuine adj.真诚的;真实的 3.persistence n. 坚持;执着 4.distinct adj. 明显的;独特的 5.bond n. 联结;纽带
熟词 生义 shift(生)n.轮班;班次 (熟) v. 转移;改变
重点 短语 1.in return for 作为对……的回报 2.grow fond of 逐渐喜欢上 3.force sb to do sth 迫使某人做某事
写作 佳句 As fall approaches,my schoolwork becomes more demanding,forcing me to reduce my shifts at Moonmilk. 随着秋天的临近,我的学业更加繁忙了,这迫使我减少了在 Moonmilk 的工作时间。
Passage 3
【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者为求认可而陷入麻烦,最终明白真正的认可是不可强求的。
31.B 根据后文“I just wanted attention”可知,作者学业出色但希望在学校圈子里受欢迎。
易错点拨:本题易错选A项。后文提到作者通过吸引同学注意(如展示开锁技巧)来获得存在感,体现的是对“受欢迎”的渴望,而非单纯的“尊重”。respect通常与能力或品德相关,而作者的行为更符合青少年对社交认可(popularity)的追求。
32.C 根据后文“some computer parts had been missing”可知,老师在课上提到一些电脑零件不见了。
33.A 根据后文“It’s possible to open that lock with another key”可知,此处指实验室是上锁的。
34.D 根据后文“I had never experienced”以及“In my eagerness to    their interest”可知,作者渴望获得同学们的注意。
35.D 根据后文“I had never experienced”以及前文作者吸引了同学们的注意可知,这里应该是体验到了被注意的喜悦。
36.B 根据后文“I showed them how to open the lock”可知,作者向同学们展示如何打开锁是为了保持他们的兴趣。
37.A 根据上文“eyes turned to me”可知,作者享受着成为众人瞩目的焦点的感觉。
38.C 根据后文“The following day,I was called to the headmaster’s office and told that I was    of stealing the missing parts.”可知,作者被叫到了校长办公室,说明展示开锁这件事带来了麻烦。
39.B 根据后文“of stealing the missing parts”可知,作者能够开锁,所以被怀疑偷了丢失的零件。
易错点拨:本题易错选C项。语境是作者被怀疑偷窃,而非单纯通知(inform)。be suspected of是固定搭配,意为“被怀疑做某事”。informed of后接事实(如informed of the theft),但此处是未证实的指控。
40.D 根据后文“me to the edge of tears”可知,校长的问题把作者逼到了流泪的边缘。push sb to the edge of表示“把某人逼到……边缘”。
41.C 根据上文可知,作者被怀疑偷了东西,且校长的问题把作者逼到了流泪的边缘,所以作者的压力在不断增加。
42.A 根据后文“of my actions”以及“Tearfully,I told him I just wanted attention.”可知,父亲问作者是否理解自己行为的分量。
43.B 根据前文“In the headmaster’s office”可知,父亲认真地听着校长的话,然后说了后面的话。
44.C 根据前文“I have full confidence in my son”可知,父亲对作者有信心,即信任作者。
45.D 根据后文“honesty”以及上文提到作者明白了真正的认可不能强求,所以作者不会为了获得认可而放弃诚实。
易错点拨:本题易错选A项。句意为“我绝不会放弃诚实去换取认可”,强调“不牺牲原则”。fight for honesty(为诚实而战)虽正面,但与语境矛盾——主角反思的是用错误的方式寻求认可,而非捍卫诚实。
提分干货
高频 词汇 1.recognition n.认可 2.academically adv.学业上 3.falsely adv.错误地;虚假地
重点 短语 1.long for 渴望 2.in an attempt to do 试图做某事 3.have confidence in 对……有信心 4.clear up 清理,澄清 5.in one’s eagerness to do sth 某人渴望做某事
写作 佳句 Little did I realize that moment would cause trouble. 我几乎没有意识到那一刻会带来麻烦。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)