完形填空 类型2 句组层次题(1)--2026高考英语第二轮专题复习练(含答案与解析)

文档属性

名称 完形填空 类型2 句组层次题(1)--2026高考英语第二轮专题复习练(含答案与解析)
格式 docx
文件大小 301.0KB
资源类型 试卷
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-11-07 08:54:02

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2026高考英语第二轮专题复习
类型2 句组层次题(1)
Passage 1(2025江西南昌二模)
主题:热爱与坚持的力量  词数:273
难度:★★★☆☆ 限时:12分钟
While her classmates played sports,Meenah Sukasem,12,spent her time building a business.As the CEO of Bkrafts,she creates handmade headbands and bracelets.“I have a  1  for crafting(手工),” she said.
Meenah started crafting at nine and wanted to turn her hobby into a  2 .Hearing her ambition,many people around her held a deep disbelief that a child of her age couldn’t  3  it.However,she just ignored the doubt and stuck to her goal.In October,she joined The Young Entrepreneurs Academy(YEA!),where some  4  businessmen teach students business skills.“I entered knowing nothing about business but  5  as a businessman,” she recalled.YEA!,established in 2004,helps  6  students develop ideas,conduct research,learn from the seniors,and build their businesses.Program director Candy Troutman witnessed Meenah’s growth:“She was quiet at first but  7  the organization in the end.It’s totally beyond expectations.”
Later,Meenah attended a competition where she  8  her program to investors,and they were in favor of it.She was entitled “the Local Star” and  9  to the semifinal in New York.“Though I didn’t reach the final,meeting new people was invaluable,” she said.
With the support of investors,Meenah  10  founded Bkrafts in April,selling over $150,000 worth of handmade products.She balances school and business, 11  her creations at youth markets.Her  12  inspires peers,proving that  13  is no barrier to success.
“Success is not just about winning any  14  awards in a race,” Meenah shared.“It’s about an experience of pursuing your passion by  15  social prejudice against success at a young age.”
1.A.passion   B.point
C.reason D.rule
2.A.habit B.tradition
C.deal D.career
3.A.take B.get
C.make D.grasp
4.A.determined B.experienced
C.excited D.satisfied
5.A.left B.worked
C.failed D.pretended
6.A.simple-minded B.like-minded
C.hard-headed D.hot-headed
7.A.worked up B.let down
C.pulled out D.blew away
8.A.adjusted B.presented
C.changed D.devoted
9.A.belonged B.related
C.advanced D.contributed
10.A.eventually B.randomly
C.potentially D.temporarily
11.A.purchasing B.promoting
C.publishing D.maintaining
12.A.generosity B.dependence
C.kindness D.creativity
13.A.gender B.ability
C.age D.poverty
14.A.virtual B.artistic
C.material D.moral
15.A.challenging B.measuring
C.improving D.recording
Passage 2(2025浙江宁波二模)
主题:文化差异与融合  词数:258
难度:★★★☆☆  限时:12分钟
While her French classmates ate salads,Li Mei took out a package of steamed rice.When she transferred to a high school in Paris,her lunch became a daily  16 .One Monday,one boy Pierre pointed at her lunch and whispered,“That looks  17 !” Li Mei flushed,quietly avoiding the cafeteria.
Everything  18  when her history teacher,Mr.Dupont, 19  a project “Food & Culture Week”.Each student was to  20  a traditional dish and present its cultural significance.Li Mei  21 —would anyone care about Chinese food here Eventually,she decided on jianbing,a flavor from her hometown.
On presentation day,she  22  the materials with trembling hands.To her surprise,Pierre volunteered to help cook.As they spread the batter(面糊),he  23  “I made fun of your food at first,but now I see it’s part of your  24 .” When the crispy jianbing was served,classmates crowded around,asking questions about Chinese New Year traditions.
The event made everyone  25 .Students who once  26  her now greeted her warmly.A girl named Sophie even proposed  27  a French-Chinese cookbook together for the school fair and suggested including family dishes passed down through generations.
On the final day, 28  filled a book titled Bites Beyond Borders.Holding it,Li Mei realized that cultural gaps weren’t about walls but doors—waiting to be unlocked.A simple  29  had taught her more about belonging than any textbook.
“Food is the  30  foreign policy,” Mr.Dupont said,biting into a red bean croissant.
16.A.adventure  B.struggle
C.routine D.necessity
17.A.messy B.ordinary
C.strange D.special
18.A.mattered B.worked
C.rested D.changed
19.A.praised B.postponed
C.concluded D.launched
20.A.purchase B.review
C.prepare D.receive
21.A.joked B.hesitated
C.insisted D.protested
22.A.laid out B.held back
C.heated up D.gave away
23.A.argued B.denied
C.admitted D.added
24.A.identity B.interest
C.personality D.quality
25.A.freed B.relaxed
C.amused D.connected
26.A.betrayed B.overlooked
C.envied D.misled
27.A.borrowing B.authoring
C.promoting D.sponsoring
28.A.stories B.photos
C.recipes D.quotes
29.A.game B.question
C.gift D.lunch
30.A.tastiest B.heaviest
C.oldest D.fastest
Passage 3(2025浙江绍兴二模)
主题:亲情与逆境中的希望 词数:259
难度:★★★☆☆ 限时:12分钟
When I phoned my dad in Florida,he sounded rather disappointed.He told me an advertisement had said a ping-pong table was on sale,with free  31 .Eagerly,he went to the store,only to be  32  that he was a day late,and the sale price no longer  33 .What’s worse,they demanded $150 for delivery.Dad got angry and left  34 .
I wondered where this idea had come from.My parents are in their eighties.Mom’s health had worsened after a fall last year.She had trouble with short-term memory and her  35  diligent habits were forgotten.Dad,now  36  with many tasks that Mom used to handle,was under a lot of stress.I was really worried about Mom’s lack of  37 ,and her good health appeared to be  38 .
After Dad’s unsuccessful  39 ,one day I found a great  40  online—a lightweight “pop-up” ping-pong table.Since it was Cyber Monday,I could get it at a  41  with no delivery service.When I told my parents,Mom was  42 ,exclaiming that she knew how to play as they used to play in her grandma’s basement.I  43  the table and sent the receipt to Dad’s phone.The next day,I received an e-mail that my order had been  44 .When I called,Dad’s excited voice said,“We’re playing ping-pong!” I could  45  my parents out there playing like the pair of teenagers they were when they first met.My ping-ponging parents had discovered a new way to play,a way to make life fun again!
31.A.access       B.delivery
C.charge D.distribution
32.A.informed B.guaranteed
C.confirmed D.convinced
33.A.adjusted B.boosted
C.applied D.attracted
34.A.empty-handed B.absent-minded
C.strong-willed D.light-hearted
35.A.eventually B.occasionally
C.currently D.previously
36.A.amused B.burdened
C.relieved D.inspired
37.A.progress B.enthusiasm
C.activity D.motivation
38.A.restoring B.maintaining
C.promoting D.declining
39.A.attempt B.mission
C.investment D.exploration
40.A.solution B.design
C.alternative D.resource
41.A.distance B.discount
C.rate D.profit
42.A.depressed B.anxious
C.optimistic D.thrilled
43.A.ordered B.examined
C.measured D.analyzed
44.A.turned down B.picked up
C.put aside D.reflected on
45.A.observe B.predict
C.picture D.evaluate
答案:
Passage 1
【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了12岁的Meenah Sukasem凭借对手工的热爱,创立了自己的公司,挑战了社会对成功的偏见。
1.A 根据下文“Meenah started crafting at nine”可知,Meenah从9岁开始做手工,说明对手工制作很有热情。
2.D 根据上文“While her classmates played sports,Meenah Sukasem,12,spent her time building a business.As the CEO of Bkrafts,she creates handmade headbands and bracelets.”可知,她把爱好变成了事业,成立了公司。
3.C 根据上文“held a deep disbelief”可知,周围的人都认为她不能成功,make it表示“取得成功”。
易错点拨:本题易错选D项。grasp侧重理解或抓住(如知识、机会),不适用于“实现目标”的语境。
4.B 根据下文“businessmen teach students business skills.”可知,学院里一些经验丰富的商人教授学生商业技能。
5.A 根据上文“I entered knowing nothing about business but”可知,与entered对应的是left,即刚进大学时对商业一窍不通,离开时却成了一名商人。
6.B 根据上文“teach students business skills”以及下文“students develop ideas,conduct research,learn from the seniors,and build their businesses”可知,这个学院主要是帮助想做生意的、志同道合的学生。
7.D 根据下文“It’s totally beyond expectations.”可知,Meenah的表现令人大吃一惊。
易错点拨:本题易错选A项。根据下文“totally beyond expectations”(完全超出预期)可知,需选表示“令人惊叹”的短语。work up指逐步提升,但无法体现“超出预期”的强烈反差。
8.B 根据下文“her program to investors”可知,她向投资者展示了她的计划。
9.C 根据下文“to the semifinal in New York”可知,Meenah在纽约进入了半决赛。
10.A 根据下文“founded Bkrafts in April,selling over $150,000 worth of handmade products”可知,她最终创立了自己的公司。
11.B 根据下文“her creations at youth markets”以及上文她有了公司可知,Meenah在青年市场推广她的作品。
12.D 根据上文“founded Bkrafts in April,selling over $150,000 worth of handmade products”可知,她创立了自己的公司,取得了成功,体现了她的创造力。
13.C 根据上文“Meenah Sukasem,12”以及“inspires peers”和下文“social prejudice against success at a young age”可知,她才12岁,所以激励同龄人年纪小也可以成功。
14.C 下文“It’s about an experience of pursuing your passion”强调了比赛是追求激情的经历,说明成功不仅仅是物质层面的奖励,更是精神上的。
15.A 根据下文“social prejudice against success at a young age”可知,她挑战了社会对成功的偏见。
提分干货
高频 词汇 1.ambition n.抱负;野心 2.disbelief n.怀疑;不信任 3.recall vt.回想 4.witness vt.见证 5.pursue vt.追求 6.prejudice n.偏见
熟词 生义 race(生) n.竞争 (熟)n.赛跑
重点 短语 1.stick to 坚持 2.beyond expectations 出乎意料 3.be in favor of 支持;赞成
写作 佳句 1.Though I didn’t reach the final,meeting new people was invaluable... 尽管我没进入决赛,但结识新朋友的经历无价…… 2.“Success is not just about winning any material awards in a race,” Meenah shared.“It’s about an experience of pursuing your passion by challenging social prejudice against success at a young age.” “成功不仅仅是在比赛中赢得任何物质奖励,”Meenah分享道。“这是一种在年轻时通过挑战社会对成功的偏见来追求激情的经历。”
Passage 2
【语篇导读】本文是一篇记叙文。中国女孩李梅在法国上学时,因午餐文化差异受到同学嘲笑,后来在历史老师杜邦先生发起的 “食物与文化周” 项目中,她通过介绍家乡美食煎饼,成功拉近了与同学们的距离,打破了文化隔阂。
16.B 根据下文“Li Mei flushed,quietly avoiding the cafeteria.”可知,李梅的午餐在同学眼里很奇怪,这让她很尴尬,所以吃午饭成了挣扎的事情。
易错点拨:本题易错选D项。上文提到同学嘲笑她的午餐,下文描述她躲避食堂(avoiding the cafeteria),说明午餐时间对她而言是心理负担,而非单纯的“日常必需”。“necessity”强调客观需要,但语境更侧重主观情感上的困境(struggle)。
17.C 根据下文“Li Mei flushed,quietly avoiding the cafeteria.”可知,李梅的午餐在同学眼里很奇怪,这让她很尴尬。
18.D 根据下文“The event made everyone    .Students who once    her now greeted her warmly.”可知,事情发生了改变。故选D项。
19.D 根据下文“Each student was to    a traditional dish and present its cultural significance.”可知,这是老师发起的一个项目。
20.C 根据下文“Eventually,she decided on jianbing,a flavor from her hometown.”可知,每个学生都要准备一道传统菜肴。
21.B 根据下文“would anyone care about Chinese food here ”可知,李梅不确定同学是否对中国菜感兴趣,所以犹豫了。
22.A lay out摆出;hold back隐瞒;heat up加热;give away赠送。根据下文“with trembling hands”可知,她用颤抖的手摆好材料。
23.C 根据下文“‘I made fun of your food at first,but now I see it’s part of your    .’”可知,Pierre承认一开始取笑李梅的食物。
24.A 根据下文“When the crispy jianbing was served,classmates crowded around,asking questions about Chinese New Year traditions.”可知,食物也是身份的一部分,同学们通过食物了解中国新年的传统,所以Pierre说食物是李梅身份的一部分。
易错点拨:本题易错选C项。Pierre反思自己曾嘲笑中国食物,现在认识到食物是李梅文化身份的一部分。“identity”强调文化背景的归属感,而“personality”指个人性格(如开朗、内向),与食物文化的关联性较弱。
25.D 根据下文“Students who once    her now greeted her warmly.”可知,通过这次活动,同学们对李梅更加了解了,也联系在了一起。
26.B 根据上文“One Monday,one boy Pierre pointed at her lunch and whispered,‘That looks    !’ Li Mei flushed,quietly avoiding the cafeteria.”可知,曾经同学们忽视李梅。
27.B 根据下文“a French-Chinese cookbook together for the school fair”可知,此处指一起撰写食谱。
28.C 根据上文“a French-Chinese cookbook together for the school fair”可知,食谱填满了一本书。
29.D 根据上文“While her French classmates ate salads,Li Mei took out a package of steamed rice.”可知,此处指一顿简单的午餐教会她的比任何教科书都多。
30.A 根据上文李梅通过食物促进了文化交流,让同学们之间关系更融洽可知,食物是很美味且吸引人的交流方式。
易错点拨:本题易错选D项。句意为“食物是最美味的‘外交政策’”,用味觉比喻食物促进跨文化理解的亲和力。“fastest”虽可修饰政策效率,但与“biting into a red bean croissant”的场景矛盾,且偏离“美食联结文化”的主题。
提分干货
高频 词汇 1.transfer v.转学;转移 2.flush v.发红 3.presentation n.展示;演讲 4.propose vt.提议,建议 5.significance n.意义;重要性
熟词 生义 fair(生) n.义卖 (熟) adj.公平的
重点 短语 1.volunteer to do sth.自愿做某事 2.decide on确定 3.pass down 传承;传递
写作 佳句 Holding it,Li Mei realized that cultural gaps weren’t about walls but doors—waiting to be unlocked. 拿着它,李梅意识到文化差异不是高墙,而是等待开启的大门。
Passage 3
【语篇导读】本文是一篇记叙文。作者父母因母亲健康恶化,生活受影响,作者为父母网购乒乓球桌让他们重拾生活乐趣。
31.B 根据下文“What’s worse,they demanded $150 for delivery.”可知,此处指广告说乒乓球桌免费送货。故选B项。
32.A 根据“he was a day late”可知,他被告知晚了一天。
易错点拨:本题易错选D项。语境是父亲到店后被告知促销已结束,而非被说服(convinced)或确认(confirmed)。“informed”强调单方面信息传递,符合店员通知顾客的场景。
33.C 根据“that he was a day late,and the sale price no longer    .”可知,售价不再适用了。
34.A 根据上文“Eagerly,he went to the store,only to be    that he was a day late,and the sale price no longer    .What’s worse,they demanded $150 for delivery.”可知,爸爸没买到打折的乒乓球桌,还被告知要付高额运费,所以他没有买,生气地空手离开了。
35.D 根据“Mom’s health had worsened after a fall last year.She had trouble with short-term memory”以及下文“Dad,now    with many tasks that Mom used to handle,was under a lot of stress.”可知,妈妈去年摔倒后健康状况恶化,推测此处表示妈妈忘记了以前勤奋的习惯。
36.B 根据“with many tasks that Mom used to handle,was under a lot of stress”可知,爸爸肩负着妈妈以前处理的任务。be burdened with表示“肩负着……”。
37.C 根据上文“She had trouble with short-term memory and her    diligent habits were forgotten.Dad,now    with many tasks that Mom used to handle,was under a lot of stress.”可知,妈妈忘记了以前勤奋的习惯,所以此处表示作者担心妈妈缺乏活动。
38.D 根据上文“Mom’s health had worsened after a fall last year.”可知,摔倒后,妈妈的健康状况恶化,所以此处表示妈妈缺乏活动,健康状况似乎在下降。
易错点拨:本题易错选A项。上文提到母亲“健康恶化(worsened)”和“短期记忆障碍”,说明健康状况在下降。“restoring”与上下文矛盾;“maintaining(维持)”也不符合恶化趋势。
39.A 根据上文“Dad got angry and left    .”可知,爸爸去商店买打折乒乓球桌没成功,所以这是一次不成功的尝试。
40.C 根据“a lightweight ‘pop-up’ ping-pong table”可知,这是之前想买的乒乓球桌的替代品。
41.B 根据“Since it was Cyber Monday”以及常识可知,网络星期一可以打折。
42.D 根据下文“exclaiming that she knew how to play as they used to play in her grandma’s basement”以及“When I called,Dad’s excited voice said,‘We’re playing ping-pong!’”可知,此处表示妈妈感觉很兴奋。
43.A 根据下文“sent the receipt to Dad’s phone”可知,作者订购了球桌。
44.B turn down拒绝;pick up捡起,接受;put aside搁置;reflect on反思。根据下文“We’re playing ping-pong!”可知,订单被接受了。此处用picked up表示“接受(订单等)”。
45.C 根据上文“one day I found a great    online—a lightweight ‘pop-up’ ping-pong table”可知,作者给父母网购,由此可知,作者不在现场,所以是想象父母在外面打乒乓球的场景。
易错点拨:本题易错选A项。作者通过电话得知父母在打球,无法实际观察(observe),只能想象画面。“picture”专指脑海中的想象,与“could”匹配。
提分干货
高频 词汇 1.diligent adj.勤奋的 2.worsen v.恶化 3.exclaim v.大声说
重点 短语 on sale出售
写作 佳句 I could picture my parents out there playing like the pair of teenagers they were when they first met. 我能想象父母在那儿打球的样子,就像他们初次相遇时那对青少年。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)