完形填空 类型3 语篇层次题(1)--2026高考英语第二轮专题复习练(含答案与解析)

文档属性

名称 完形填空 类型3 语篇层次题(1)--2026高考英语第二轮专题复习练(含答案与解析)
格式 docx
文件大小 300.1KB
资源类型 试卷
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-11-07 08:54:57

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2026高考英语第二轮专题复习
类型3 语篇层次题(1)
Passage 1(2025江苏南京二模)
主题:慢生活  词数:231
难度:★★★☆☆  限时:12分钟
It used to feel like every minute of my life was rushing by.My thoughts were controlled by a schedule of  1  tasks.However hard I tried,there was never enough time to  2 .
Six years ago,I was blessed with a stop-and-smell-the-roses type of child.When I  3  to leave,she’d slowly choose her purse.When I needed to  4  a quick lunch,she’d chat with strangers.My  5  phrase to her was “Hurry up!”
One day,everything changed.At the grocery store,my daughter complained,“You’re so slow!” She crossed her arms and sighed(叹气)  6 .Suddenly,I saw in her how I pushed her to hurry all the time,and how my hurried lifestyle was  7  her.
“Sorry,” I whispered,“I’ll be more patient.Thank you for  8  me.” She looked surprised,but accepted it.
Removing “Hurry up!” from my speech is easy,but developing  9  is hard.Now,I try to give her extra time to  10  before we go somewhere.During outdoor walks,I let her set the  11 .If she stops to  12  something,I’ll push my  13  out of my head and simply observe her—her smile and the way she spots interesting insects.She’s a “Noticer”,who finds joy in  14  things.
Now,I never say “Hurry up!” Those words  15  life itself.Pausing for simple joys is the only way to truly live.
1.A.endless   B.limited
C.minor D.finished
2.A.work out B.cheer up
C.hang out D.catch up
3.A.hesitated B.claimed
C.dreamed D.rushed
4.A.prepare B.grab
C.deliver D.select
5.A.tricky B.unique
C.constant D.magic
6.A.in relief B.with regret
C.in annoyance D.with confusion
7.A.inspiring B.hurting
C.moving D.toughening
8.A.teaching B.training
C.defending D.comforting
9.A.vision B.awareness
C.patience D.closeness
10.A.complain B.chat
C.relax D.prepare
11.A.goal B.pace
C.standard D.example
12.A.buy B.change
C.recall D.admire
13.A.memory B.agenda
C.promise D.doubt
14.A.imaginary B.boring
C.small D.original
15.A.deny B.simplify
C.reveal D.waste
Passage 2(2025福建三明二模)
主题:完美与不完美的哲学思辨  词数:246
难度:★★★☆☆        限时:12分钟
It was a warm afternoon in mid-July at the Jersey shore.With baskets in our hands,my kid Tom and I began picking up shells(贝壳).
After a while,I looked into his basket and saw nothing but  16  shells.“All of these shells are no good.You need to find shells like this,” I said,as I held up a shell in perfect  17 .Tom looked at me in  18 ,but went on gathering whatever he found.Later,I noticed him drop more broken shells into the basket.Again,I stopped,but this time I asked in a serious voice,“Why do you  19  filling your basket with broken shells ” “They are broken,but they are  20  beautiful,” he explained.Just then he dived into the basket and began  21  out the different shells and commenting on their  22 .
“This one has the color purple on it.None of yours has purple on it,” he said with  23 .“And this one looks like a smile when you  24  it this way.”
“You’re right,” I agreed,realizing he was teaching me a valuable  25 .So I placed the few  26  shells back on the beach.Then we walked along the beach,collecting only damaged shells and  27  their beauty.
Back home,we proudly  28  our shells in the garden.They’re a constant  29  that none of us is perfect.We are all imperfect in some way,but we still  30  beauty and uniqueness.
16.A.smooth B.tiny
C.spotted D.broken
17.A.weight B.size
C.color D.shape
18.A.frustration B.confusion
C.excitement D.fear
19.A.take up B.end up
C.insist on D.focus on
20.A.still B.even
C.more D.extremely
21.A.pointing B.throwing
C.pulling D.sorting
22.A.uniqueness B.quality
C.significance D.value
23.A.relief B.pride
C.respect D.optimism
24.A.press B.wave
C.hold D.fold
25.A.skill B.method
C.trick D.lesson
26.A.perfect B.ordinary
C.adorable D.vivid
27.A.showing B.admiring
C.describing D.covering
28.A.displayed B.packed
C.painted D.buried
29.A.source B.reminder
C.warning D.distraction
30.A.form B.create
C.possess D.understand
Passage 3(2025山东济南三模)
主题:工作中的奉献  词数:263
难度:★★★☆☆   限时:12分钟
In just a few weeks,the University of Northern Colorado will be filled with students eager to take on the new school year.Yet for now,Candelaria Hall is 31 ,and Terri Ball,an administrative assistant in the School of Communication,is waiting for the cheerful  32  of the first week of the new term.
Ball has been working for the university for nearly a decade,and has  33  every moment of her role.The main section of Ball’s job is to  34  with the lively students in her department,guiding them towards the right  35  for their unique college journey.Her  36  mindset not only puts students at ease but also inspires them to approach challenges with optimism.
For Ball,being  37  is the core of who she is,without which she feels she would be  38 ,and she works hard to share this belief with her students.
Ball’s devotion 39  students continuous encouragement and assistance.She recalled a shy young man who  40  under her guidance—from struggling with basic shading to mastering polished portraits(肖像).In his senior year,the invitation from a national gallery offered him a chance to showcase his works and his confidence Ball helped  41 .
Likewise,Ball develops a warm feeling in her heart,as she witnesses each student’s victory—a scholarship  42 ,a voice found in the debate club,even a nervous application  43  a promising career path.These moments become evidence of her consistent  44 .Ball smiles,certain that the seeds she sows in young minds will  45  push through the ground.
31.A.bright B.silent
C.crowded D.locked
32.A.means B.chaos
C.disaster D.attitude
33.A.managed B.tolerated
C.assessed D.enjoyed
34.A.connect B.wrestle
C.live D.pair
35.A.balance B.routine
C.track D.major
36.A.refreshing B.uplifting
C.flexible D.practical
37.A.ambitious B.confident
C.positive D.insightful
38.A.fooled B.ashamed
C.spent D.lost
39.A.feeds B.earns
C.saves D.awards
40.A.bounced B.rocketed
C.celebrated D.stretched
41.A.shift B.admire
C.evaluate D.build
42.A.secured B.established
C.gathered D.discovered
43.A.bringing in B.arising from
C.giving away D.leading to
44.A.memory B.wisdom
C.commitment D.possession
45.A.hardly B.definitely
C.likely D.immediately
答案 :
Passage 1
【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章通过介绍作者与女儿之间的生活故事,讲述了作者从“匆忙生活”到“学会慢下来”的转变过程。
1.A 根据上文“It used to feel like every minute of my life was rushing by.”可知,作者过去的生活很忙碌,有很多任务,所以这里应该是“无尽的”任务,故选A项。
2.D 根据上文“It used to feel like every minute of my life was rushing by.My thoughts were controlled by a schedule of    tasks.”可知,作者时间很紧张,有很多任务要做,所以这里应该是没有足够时间“赶上进度”,即完成那些任务,故选D项。
3.D 根据上文“It used to feel like every minute of my life was rushing by.”可知,作者过去生活节奏很快,所以这里应该是“急着”离开,与下文女儿的slowly形成对比,故选D项。
4.B 根据上文“It used to feel like every minute of my life was rushing by.”以及下文“a quick lunch”可知,作者生活节奏快,所以这里应该是“快速”吃一顿午饭,故选B项。
5.C 根据上文内容可知,作者忙着出门,女儿却慢慢挑选钱包,作者忙着吃饭,女儿却和陌生人聊天。由此可知,“Hurry up!”是作者经常对女儿说的话,故选C项。
6.C 根据上文“You’re so slow!”可知,女儿对作者的慢感到不满,所以这里应该是“恼怒地”叹了口气,故选C项。
7.B 根据上文“she’d slowly choose her purse”以及“You’re so slow!”可知,上文说的是女儿原本是一个做事慢腾腾的人,后来在作者的影响下变成了一个抱怨作者慢的人。由此可推知,此处说的是作者匆忙的生活方式对女儿是一种“伤害”。
易错点拨:本题易错选D项。上文提到女儿模仿作者催促的行为(“You’re so slow!”),且作者感到愧疚(“Sorry”),说明快节奏生活对女儿产生了负面影响。“toughening”是正面影响,与愧疚语境矛盾;“inspiring(激励)”和“moving(感动)”不符合批判性反思的主题。
8.A 根据上文“Suddenly,I saw in her how I pushed her to hurry all the time”可知,女儿的抱怨让作者意识到了自己的问题,所以这里应该是女儿“教导”了作者,让作者意识到要更有耐心,故选A项。
9.C 根据上文“Removing ‘Hurry up!’ from my speech is easy”可知,上文说的是从话语中去掉“快点”很容易。由此可推知,这里表达的是培养“耐心”很难,与前面去掉“快点”形成对比,故选C项。
易错点拨:本题易错选B项。上文作者承诺“be more patient”,下文具体描述放慢节奏的行为(如给女儿额外时间),说明核心是培养“耐心”。“awareness(意识)”虽相关,但未体现行为改变的关键——耐心实践。
10.D 根据上文“give her extra time”可推知,这里应该是给女儿额外时间去“准备”,故选D项。
11.B 根据下文“out of my head and simply observe her”可知,下文说的是把日程安排从脑海中抛开,还提到了只是观察她。由此可推知,此处说的是不催促女儿,让她决定速度,故选B项。
12.D 根据下文“her smile and the way she spots interesting insects”可知,下文说的是她的微笑和她发现有趣昆虫的方式。由此可推知,此处说的是女儿停下来“欣赏”有趣的东西,故选D项。
13.B 根据下文“simply observe her”可推知,这里应该是把“日程安排”从脑海中抛开,即不再想着那些任务,好好享受和女儿在一起的时光,故选B项。
14.C 根据上文“the way she spots interesting insects”可推知,女儿能从发现昆虫这样的“小”事情中找到快乐,故选C项。
15.A 根据上文“Now,I never say ‘Hurry up!’”以及下文“Pausing for simple joys is the only way to truly live.”可知,“快点”这样的话让作者过去总是匆忙,作者现在认为停下来享受简单的快乐是真正生活的唯一方式。由此可推知,此处说的是作者认为自己没有好好享受生活,因为诸如“快点”这样的话“否认”了生活本身,故选A项。
提分干货
高频 词汇 1.blessed adj.幸运的;有福的 2.complain v.抱怨 3.whisper v.低语 4.observe v.观察 5.pause v.暂停
熟词 生义 push(生) vt.逼迫 (熟) vt.推
重点 短语 1.cross one’s arms 双臂交叉(表示不满或不耐烦) 2.remove...from...从……移除……
写作 佳句 Pausing for simple joys is the only way to truly live. 为简单的快乐驻足,才是真正的生活之道。
Passage 2
【语篇导读】本文是一篇夹叙夹议文。文章讲述了作者和孩子在泽西岛海岸捡贝壳,作者认为应捡完美贝壳,孩子却偏爱破碎贝壳。作者最终从孩子身上领悟到不完美也有独特之美的道理。
16.D 根据下文“All of these shells are no good.You need to find shells like this”和“Later,I noticed him drop more broken shells into the basket.”可知,孩子捡的是破碎贝壳。
17.D 根据上文“All of these shells are no good.”和下文“Later,I noticed him drop more broken shells into the basket.”可知,作者发现孩子捡的是破碎贝壳,觉得孩子的贝壳不好,所以作者举起的是自己认为好的、形状完美的贝壳。
18.B 上文作者告诉孩子要找形状完美的贝壳,不要找破碎贝壳,但下文“Later,I noticed him drop more broken shells into the basket.”讲孩子还是在继续收集破碎贝壳。所以孩子不理解作者的要求,困惑地看着作者。
易错点拨:本题易错选A项。注意下文“but went on gathering”表明孩子并未受挫,只是不理解作者的标准。“confusion”更贴合“对作者行为的不解”。
19.C 根据上文“Later,I noticed him drop more broken shells into the basket.”可知,孩子并没有听从作者的建议,而是一直坚持往篮子里放破碎贝壳,所以作者才会这么问他为什么坚持那样做。
易错点拨:本题易错选D项。“focus on”强调主观上的专注,而孩子只是单纯喜欢破损贝壳,并非刻意专注。“insist on”更能体现作者对孩子行为的质疑,与“serious voice”呼应。
20.A 上文“broken”和下文“beautiful”有转折关系,虽然贝壳是破碎的,但仍然很美。
21.C 根据下文“out the different shells”和“commenting”可知,孩子把贝壳拿了出来。pull out意为“取出,拿出”。
22.A 下文孩子说“This one has the color purple on it.None of yours have purple on it”以及“And this one looks like a smile when you    it this way.”,都是在描述贝壳独特的地方,所以这里指评论贝壳的独特性。
23.B 根据上文“None of yours has purple on it”可知,从孩子详细评论了自己贝壳的独特之处,并从与作者的贝壳作对比中,能看出他对自己的贝壳很满意。由此可知,孩子是带着自豪的情绪说的。
24.C 根据上文可知,孩子从篮子里拿出贝壳并进行了评论,结合下文“this way”可推知,这里是说以某种方式拿贝壳时,这个贝壳看起来像一个微笑。
25.D 根据下文“We are all imperfect in some way,but we still    beauty and uniqueness.”可知,孩子对破碎贝壳独特美的看法让作者改变了自己只追求完美贝壳的观念,作者从中获得了启示,就像上了一课。
26.A 根据上文可知,作者一开始认为应该捡像自己手中那样形状完美的贝壳,现在受孩子影响,把之前自己捡的完美贝壳放回了海滩。
27.B 上文孩子对破碎贝壳的美进行了评论和赞赏,作者也认同了这种观点。由此可知,他们是在欣赏贝壳的美。
28.A 上文提到他们对贝壳的喜爱和欣赏,结合“proudly”可推知,此处指他们把贝壳展示出来。
29.B 根据下文“We are all imperfect in some way,but we still    beauty and uniqueness.”可知,他们从贝壳的不完美但有独特美领悟到人的不完美也有独特美。贝壳放在花园里,就会时刻提醒他们这个道理。
30.C 结合上文“They are broken,but they are    beautiful”和“This one has the color purple on it.None of yours has purple on it”对贝壳不完美却有独特美的描述可知,作者从中获得的关于人的感悟,说明人虽然不完美,但本身是拥有美和独特性的。
提分干货
高频 词汇 1.comment v.评论 2.uniqueness n.独特 3.proudly adv.自豪地 4.constant adj.持续的;不断的
重点 短语 1.look into 查看;朝……里看 2.comment on评论
写作 佳句 Just then he dived into the basket and began pulling out the different shells and commenting on their uniqueness. 就在这时,他把手伸进篮子里,开始拿出不同的贝壳,并评论它们的独特之处。
Passage 3
【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章讲述了北科罗拉多大学行政助理Terri Ball通过积极引导和帮助学生,见证他们成长与蜕变的故事,展现了她对学生的奉献及其工作的意义。
31.B 根据上文“In just a few weeks,the University of Northern Colorado will be filled with students” 可知,目前学生尚未返校,大厅应处于 “寂静” 状态,与下文“cheerful” 形成对比。
32.B 根据常识可知,新学期伊始通常伴随新生入学的忙乱,chaos意为“混乱”,符合“cheerful”所描述的热闹且略带忙乱的氛围。
易错点拨:本题易错选D项。“attitude”通常指人的态度,而这里需要描述“第一周的氛围或状态”。“cheerful chaos”是英语中常见的搭配,形容开学第一周虽然忙乱但充满活力的场景。
33.D 根据下文描述Ball积极投入工作、帮助学生可推知,她对工作充满热情。因此,“enjoyed”符合其态度。
34.A 根据下文“guiding them towards the right” 可知,Ball的工作是与学生互动并引导他们,connect with 意为“与……建立联系”,为固定搭配,符合语境。
35.C “track”在此比喻“人生轨道;人生路径”,与“college journey”(大学之旅)呼应,指适合学生的发展道路。
36.B 根据下文“inspires them to approach challenges with optimism”可知,Ball的心态具有激励性,“uplifting”符合乐观的语境。
37.C 根据上文“Her    mindset not only puts students at ease but also inspires them to approach challenges with optimism.”可知,保持积极是她的核心本质。
38.D “without which”指缺乏“positive”的心态,与之对应的状态是“lost”(迷失),表示失去自我核心。
39.A 根据上文“Ball’s devotion”以及下文学生在她帮助下成长的事例可知,她的奉献为学生们提供了持续的鼓励和帮助。固定搭配feed sb sth意为“向某人提供某物”。
40.B 根据下文“from struggling with basic shading to mastering polished portraits(肖像)” 可知,学生从困难到精通,进步显著。“rocketed”形象地表达“迅速成长”。
41.D 根据上文“a shy young man”到“showcase his works”的变化可知,学生的自信是在Ball的帮助下“build”(建立)起来的。
42.A 根据上文“she witnesses each student’s victory”可知,此处指获得奖学金。
43.D “application”与“career path”的关系是“通向职业道路的申请”,“leading to”符合逻辑。
易错点拨:本题易错选A项。“bring in”通常指带来收入或具体事物,而“career path”是抽象结果。
44.C 根据上文“Ball’s devotion”可知,全文围绕Ball对学生的“devotion”(奉献)展开,“commitment”与上文呼应,指她的持续付出。
45.B 根据上文“smiles,certain that”可知,Ball对学生的成长充满信心,“definitely”(肯定地)强调必然性。
提分干货
高频 词汇 1.optimism n.乐观 2.assistance n.帮助 3.polished adj.精致的;熟练的
熟词 生义 chaos(生) n.热闹 (熟) n.混乱
重点 短语 1.take on 迎接;承担 2.put...at ease 使……放松
写作 佳句 Ball smiles,certain that the seeds she sows in young minds will definitely push through the ground. Ball微笑着,确信她在年轻人心中播下的种子一定会破土而出。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)