完形填空 类型3 语篇层次题(2)--2026高考英语第二轮专题复习练(含答案与解析)

文档属性

名称 完形填空 类型3 语篇层次题(2)--2026高考英语第二轮专题复习练(含答案与解析)
格式 docx
文件大小 297.6KB
资源类型 试卷
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-11-07 08:55:42

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2026高考英语第二轮专题复习
类型3 语篇层次题(2)
Passage 1
主题:在太空站执行任务  语篇类型:记叙文
难度:★★★☆☆  限时:10分钟
I was impressed that NASA was able to put together the ISS(国际空间站),module by module.I was fortunate to participate in this  1 .
One task we  2  more times than I thought necessary was to  3  the panel.
This is what we’ve done many times in the training.You undo four screws(螺丝),remove the part,put in a  4  one,and replace the panel.If you’ve  5  it once,you’ll know where the tools are and how to unscrew the  6 .It’s righty-tighty,lefty-loosey.A monkey can  7  it,right
I was the first one to replace it at the space station.“ 8 ,just like in the training.”I floated over and got the tool.Then I tried to  9  a screw.Well,Newton’s third law of motion  10 :“For every action,there’s an equal and  11  reaction.”So,as I turned the screw one way,my body turned the other way.I was kind of  12 ,and I looked around,checking that no one was looking at me.I scratched my head for a while,trying to not look so  13  stuck.I finally saw some gray  14  on the floor,peeled it up,and sure enough,there were several foot loops(环) held there under the tape.I put my feet in the loop, 15  myself,and away I went.
I realized it was my too much confidence that led to my ignorance of the non-gravity and forgot to attach myself.
1.A.competition  B.mission
C.conference D.exploration
2.A.witnessed B.recorded
C.practiced D.instructed
3.A.distinguish B.discover
C.distribute D.change
4.A.natural B.new
C.regular D.medium
5.A.used B.checked
C.seen D.owned
6.A.fasteners B.tools
C.handles D.caps
7.A.rescue B.find
C.manage D.combine
8.A.No doubt B.No wonder
C.No problem D.No comment
9.A.loosen B.select
C.fetch D.evaluate
10.A.came back B.kicked in
C.went off D.caught on
11.A.opposite B.exceptional
C.original D.inner
12.A.anxious B.frightened
C.confused D.embarrassed
13.A.apparently B.absolutely
C.randomly D.merely
14.A.pipe B.tape
C.rope D.loop
15.A.comforted B.pushed
C.fixed D.helped
Passage 2
主题:重新站立   语篇类型:记叙文
难度:★★★☆☆  限时:10分钟
I vividly remember the accident.At that time,I was a young adult,my  16  often shadowed by doubts and fears about my future.One afternoon,I decided to go out for a  17 .It was a beautiful summer evening.The sun had set, 18  a glow that lifted the clouds of my  19 .But all of a sudden,a red car appeared out of nowhere and crashed into my car.
I was  20  rushed to the hospital.What followed were months of pain and  21 .Then a doctor’s words came as a  22 .
One day,the doctor walked in,“ 23  the seriousness of your injuries,”he began,“you’ll probably have a difficult time  24 ,let alone dancing or other sports.”
To receive that news was,in my mind, 25 .Basketball was my favourite sport,and to me,being on the school team  26  everything.I cried uncontrollably,imagining the very worst for my future.
However,my parents encouraged me to  27 .During long days sitting immobile,I started reflecting and realized that I should take  28  attitude.
The  29  gave me time to learn about personal development and transformation.With time going by,not only did I dance and play basketball again,but I also learned to  30  the way I think.I learned to replace despair with hope.
16.A.eyes B.thoughts
C.fate D.future
17.A.walk B.ride
C.dive D.drive
18.A.casting B.transforming
C.discovering D.indicating
19.A.sadness B.confusion
C.negativity D.desperation
20.A.finally B.secretly
C.immediately D.actually
21.A.boredom B.despair
C.anger D.disappointment
22.A.reward B.blow
C.warning D.clue
23.A.Apart from B.As to
C.Due to D.Regardless of
24.A.walking B.running
C.sitting D.standing
25.A.worried B.awkward
C.regretful D.horrific
26.A.decided B.meant
C.arranged D.offered
27.A.cheer up B.take part
C.pass down D.set off
28.A.realistic B.serious
C.right D.positive
29.A.disaster B.decision
C.delay D.opportunity
30.A.share B.introduce
C.shift D.memorize
Passage 3
主题:帮助中老年妇女识字 语篇类型:记叙文
难度:★★★☆☆      限时:10分钟
By the light of a streetlight,a few women sat cross-legged on the pavement.Not to pass time,but to  31 .They held pencils awkwardly,tracing letters on lined paper.The  32  classroom was led by 48-year-old Beena Kalathiya.
Beena’s journey into  33  began in her home.Like many women in India,she put her family first.But when her children grew up,something  34 .With time on her hands and a mind full of  35 ,she decided to fill a gap that society had long  36 .
In her words,“Many of our elders never had the  37  to go to school.Now the world is changing so fast,they often feel  38 .Some even believe they don’t know anything.”
Determined to change that condition,Beena started  39 .Her first classroom was the street itself.A few curious women joined her, 40 at first,but warmed by Beena’s patience and kindness. 41 ,letters turned into words,and words turned into sentences.
Nine years later,what began under a  42  has blossomed into a full classroom.Beena teaches over 120 elderly women.
With no organizations backing her,Beena  43  the school herself.By day,she runs a small business with her sisters.Whatever they  44  goes straight into buying notebooks,pencils,and chalk.
The curiosity and laughter that fill Beena’s classroom are  45  that it’s never too late to learn.
31.A.relax B.discuss
C.learn D.converse
32.A.remarkable B.unusual
C.standard D.conventional
33.A.academia B.commerce
C.agriculture D.education
34.A.shifted B.disappeared
C.expanded D.improved
35.A.expectation B.curiosity
C.purpose D.doubt
36.A.shared B.advocated
C.developed D.overlooked
37.A.competence B.opportunity
C.vehicle D.motivation
38.A.left behind B.checked on
C.chased after D.mixed up
39.A.formal B.healthy
C.small D.secret
40.A.ambitious B.hesitant
C.anxious D.familiar
41.A.Eventually B.Similarly
C.Equally D.Slowly
42.A.streetlight B.roof
C.shelter D.blanket
43.A.monitor B.repair
C.finances D.constructs
44.A.earn B.purchase
C.produce D.discover
45.A.consequence B.symbol
C.indication D.proof
答案:
Passage 1
【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者在太空站执行拆卸、更换零件任务时,因牛顿第三定律受阻,发现脚环后固定住自己,通过这件事意识到自己太过自信而导致了粗心的问题。
1.B 根据下文内容以及“One task”可知,作者在太空执行建造太空站的任务,故选B项。
2.C 根据下文的“This is what we’ve done many times in the training.”可知,作者平时经常训练,故选C项。
3.D 根据下文“replace the panel”可知,作者要去更换帆板,故选D项。
4.B 根据“remove the part”和“replace the panel”可知,作者的任务是拧下螺丝、更换零件,放入“新的”,故选B项。
5.C 根据上文“This is what we’ve done many times in the training.”可知,作者认为练习过就会知道工具的位置和操作方法,故选C项。
6.A 上文提到“You undo four screws”,因此可知,作者需要拧下螺丝,螺丝属于“扣件;使系牢之物”,故选A项。
7.C 根据前句内容“It’s righty-tighty,lefty-loosey.”可知,作者认为拧螺丝只是向右紧,向左松的事情,非常容易,猴子都能做的了。故选C项。
8.C 根据空后内容“just like in the training”可知,作者认为非常简单,做起来没问题。故选C项。
9.A 根据上文出现的“undo four screws”和“unscrew”等词可知,作者首先要松开螺丝,故选A项。
10.B 根据空后内容可知,牛顿定律“作用力与反作用力定律”开始了,故选B项。
11.A 根据后句内容“as I turned the screw one way,my body turned the other way”可知,当作者拧螺丝时,身体会朝相反的方向飘动,故选A项。
12.D 根据后句中“I looked around,checking that no one was looking at me.I scratched my head for a while,trying to not look so    stuck.”可知,作者很尴尬,不希望被别人看到,故选D项。
13.A 根据语境可知,作者不希望被别人看到自己明显被困住了,故选A项。
14.B 根据“under the tape”可知 ,作者看到胶带下有脚环可以固定住自己,故选B项。
15.C 根据“I put my feet in the loop”可知,作者把脚放到脚环里面把自己固定住。故选C项。
提分干货
高频 词汇 1.undo vt.解开,松开 2.remove vt.拿开 3.replace vt.取代 4.float vt.漂浮 5.scratch vt.抓挠 6.ignorance n.忽视
重点 短语 1.participate in 参与 2.module by module 一个模块一个模块地 3.lead to 导致
写作 佳句 I realized it was my too much confidence that led to my ignorance of the non-gravity and forgot to attach myself. 我意识到是我过于自信导致了我对无重力的无知,忘记了固定自己。
Passage 2
【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在车祸后被告知他将不能再站起来行走,在经历了崩溃后作者调整心态、振作精神,最后又重新站立起来的励志故事。
16.B 根据“shadowed by doubts and fears about my future”可知,作者被对未来的怀疑和恐惧笼罩,故选B项。
17.D 根据“a red car appeared... crashed into my car”可知,作者是开车出去兜风,故选D项。
18.A 根据语境可知,此处是在日落时候,cast a glow 意为“投下光芒”,故选A项。
19.C 根据上文“doubts and fears”可知,这些都是负面情绪,故选C项。
20.C 根据常识可知,出车祸后需要立即送往医院,故选C项。
21.B 根据下文内容可知,医生告知作者他将无法走路更别提运动;结合下文“I cried uncontrollably”可知,作者很绝望,故选B项。
22.B 根据语境可知,医生的话对热爱篮球的作者是重大打击,故选B项。
23.C 根据常识可知,“伤势严重”是“走路困难”的原因,due to意为“由于”,引导原因状语,故选C项。
24.A 根据“let alone dancing or other sports”可知,空处为基础动作,也就是“走路”,故选A项。
25.D 根据“uncontrollably crying”可知,这个消息令人恐惧,horrific意为“可怕的”,程度最强,故选D项。
26.B 根据句意可知,校队成员身份是作者的一切,故选B项。
27.A 作者的父母会鼓励作者不放弃,让她振作起来,故选A项。
28.D 根据“realized that I should take    attitude”与上文绝望形成对比,呼应下文“replace despair with hope”,故选D项。
29.A 根据上文“accident”可知,作者发生意外,这对他来说是“灾难”,故选A项。
30.C 根据“replace despair with hope”可知,最初作者非常消极,后来认为自己应该积极对待生活,这体现了思维的转变,故选C项。
提分干货
高频 词汇 1.vividly adv.生动地 2.glow n.光 3.despair n.绝望 4.immobile adj.无法移动的 5.transformation n.转变
熟词 生义 shadow (生) vt.笼罩 (熟) n.阴影
重点 短语 1.out of nowhere 不知道从哪里出来 2.crash into 撞上 3.let alone 更不用说 4.be involved with 参与
写作 佳句 With time going by,not only did I dance and play basketball again,but I also learned to shift the way I think. 随着时间的流逝,我不仅再次跳舞和打篮球,而且我学会了转变自己的思考方式。
Passage 3
【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一位中年印度妇女开设课堂帮助中老年妇女识字的感人故事。
31.C 根据下文“They held pencils awkwardly,tracing letters on lined paper.”可知她们不是在打发时间,而是在学习,故选C项。
32.B 根据下文“Her first classroom was the street itself.”可知,这里说的是这个不同寻常的课堂,故选B项。
33.D 根据下文Beena 教老年女性学习可知,她进入的是教育领域,故选D项。
34.A 根据句意可知,孩子长大后,她不再以家为中心,而是去教人识字,情况发生了转变,故选A项。
35.C 根据句意可知,她有了时间且内心充满目标,决定填补社会长期忽视的空白,purpose意为“目标”,故选C项。
36.D 此处指社会长期忽视了老年人学习的需求,overlook意为“忽视”,故选D项。
37.B 根据语境可知,许多老人从未有机会上学,故选B项。
38.A 根据下文“Some even believe they don’t know anything.”可知,世界变化快,老人们常感觉被落在后面,left behind意为“落后;被甩在后面”,故选A项。
39.D 根据上文“Her first classroom was the street itself.”可知,她从小规模做起,start small意为“从小事开始;小规模启动”,故选D项。
40.B 根据后面的转折内容可知,一开始一些好奇的女性加入,但很犹豫,hesitant意为“犹豫的”,故选B项。
41.D 根据语境可知,慢慢地,字母变成单词,单词变成句子,Slowly意为“慢慢地”,体现学习的过程,故选D项。
42.A 根据文章首段提到的“By the light of a streetlight,a few women sat cross-legged on the pavement.”可知,她们最初在路灯下学习,故选A项。
43.C 根据空后内容可知,没有组织支持,Beena和姐妹们把做生意挣的钱投入到学校中,自己为学校提供资金,finance意为“资助;为……提供资金”,故选C项。
44.A 根据语境可知,她们把做生意挣的钱直接用来买学习用品,earn意为“挣得;赚得”,故选A项。
45.D 根据语境可知,教室里的好奇心和笑声证明了学习永远不嫌晚,proof意为“证明”,故选D项。
提分干货
高频 词汇 1.awkwardly adv.笨拙地  2.trace vt.追踪 3.condition n.条件;状况  4.back vt.支持
熟词 生义 run (生) vt.经营 (熟) vt.跑
重点 短语 1.pass time 消磨时间 2.fill a gap 填补空白 3.pay for 为……付款 4.turn into 变成
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)