中小学教育资源及组卷应用平台
2026高考英语第二轮专题复习
组合练(四) 五育之美育+社会温情
Ⅰ.应用文写作
(2025河北石家庄二模)
假定你是李华,你所在的音乐社团正在筹备“音乐剧赏析”活动。请你给交换生Peter写一封邮件,内容包括:
1.介绍活动;
2.邀请参加。
注意:
1.写作词数应为80个左右;
2.请按如下格式在相应位置作答。
Dear Peter,
Yours.
Li Hua
Ⅱ.读后续写
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
(2025浙江绍兴二模)
At a local high school in San Francisco,Mr.Adams was well-loved by his pupils.He taught music,something he was passionate about ever since he was a child.
Not all students were fond of playing musical instruments and singing,but because of Mr.Adams’ fun and easy lessons,he instantly became every pupil’s favorite teacher.He would teach them how to play instruments and have jamming sessions(即兴演奏) with them where they performed the students’ favorite songs.
“You know,the key to making the kids love your lessons is to make it relatable to them,” he told his fellow teachers.“Once you catch their attention,it’ll be easier for them to absorb what you’re trying to teach them.”
Mr.Adams taught Grades 11 and 12 high school students.Thanks to his fun nature,his students respected him as a teacher but treated him like a friend.They went to him for advice and would hang out with him outside of class to play music and exchange stories.
One day,his students scheduled a day to spend time with him to make the playlist of their upcoming prom.It was such a formal dance that they would spend a lot buying dresses and suits.He was glad to help them and scheduled their session for Friday that week.
However,that Friday,Mr.Adams didn’t show up to class for the first time.“I wonder if he’s okay,” one student said,worried.“He’s never been absent before!”
The students waited inside the music room patiently.After a couple of minutes,though,the school director entered the room and said that Mr.Adams would not be returning any time soon.
“I know how much you all love Mr.Adams,so I’m disclosing this information.Last night,a forest fire burned down his house,and he was devastated.He worked hard to put up that house,but he couldn’t save it.He was only able to retrieve a few items,but other than that,everything he owned is gone,” she revealed.The news saddened Mr.Adams’ students.
注意:
1.续写词数应为150个左右:
2.请按如下格式在相应位置作答。
“We have to help him!” the student council president said.
When Mr.Adams finally made it to the prom,he was surprised to see everyone in casual wear instead of the formal clothes.
答案 :
Ⅰ.
Dear Peter,
I’m writing to invite you to join our Music Club’s upcoming musical appreciation session this Saturday at 2 p.m.in the Music Hall.
We’ll be screening classic selections from The Phantom of the Opera and Les Misérables,followed by a discussion on their cultural significance.Your insights into Western musical traditions would definitely enrich our understanding.Light refreshments will be served.
I’d be grateful if you could confirm your attendance by Friday.Looking forward to sharing this melodic journey with you!
Yours,
Li Hua
1.词汇积累
加入:join→take part in
讨论:discussion→debate
传统:tradition→convention
感激的:grateful→appreciative
2.高分句型
(1)We’ll be screening classic selections from The Phantom of the Opera and Les Misérables,followed by a discussion on their cultural significance.(运用了过去分词作状语)
(2)I’d be grateful if you could confirm your attendance by Friday.(运用了if引导的条件状语从句)
Ⅱ.【语篇导读】本文以人物为线索展开,讲述了旧金山一所高中的音乐老师亚当斯先生因有趣轻松的授课方式深受学生喜爱,学生将其当朋友,常交流互动。他本要和学生为毕业舞会制作播放列表却首次缺席,校长告知其房子被森林大火烧毁,损失巨大。学生们在学生会主席提议下积极行动,组织募捐、卖手工艺品、举办慈善音乐会来筹钱,用于为他购置必需品和重建房屋。毕业舞会上,亚当斯先生发现学生穿便装,得知为帮他取消了正式环节,用买礼服的钱帮助他,深受感动,感受到自己给予学生的爱与支持得到了美好回应。
【思路分析】
1.段落续写:
①由第一段首句内容“我们必须帮助他!”学生会主席说。”可知,第一段可描写学生们开展一系列的活动为亚当斯先生筹款的过程。
②由第二段首句内容“当亚当斯先生最终到达舞会时,他惊讶地看到每个人都穿着休闲装而不是正装。”可知,第二段可描写学生会主席解释其原因以及亚当斯先生的内心感受。
2.续写线索:必须帮助他——开展筹款活动——为亚当斯买了必需品——亚当斯到达舞会——学生会主席解释其原因——内心感受
【参考范文】
“We have to help him!” the student council president said.The students immediately sprang into action.They organized a fundraising campaign,setting up donation boxes around the school.Everyone was eager to contribute.Some students gave up their weekly allowances,while others sold handmade crafts to raise more money.They also planned a charity concert,where they performed all the songs Mr.Adams had taught them.The whole school came together,and in a short time,they had collected a substantial amount.They used part of the money to buy essential items for Mr.Adams and saved the rest to help him rebuild his house.
When Mr.Adams finally made it to the prom,he was surprised to see everyone in casual wear instead of the formal clothes.The student council president stepped forward and explained,“Mr.Adams,we knew you lost so much in the fire.We decided to cancel the formal part of the prom and use the money we would have spent on fancy dresses and suits to help you.This is our small way of showing how much we care.” Mr.Adams was deeply touched.Tears welled up in his eyes as he looked at his kind-hearted students.He realized that the love and support he had given them were reciprocated in the most beautiful way.
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)