阅读理解 考点分类练10 主旨大意题(1)--2026高考英语第二轮专题复习练(含答案与解析)

文档属性

名称 阅读理解 考点分类练10 主旨大意题(1)--2026高考英语第二轮专题复习练(含答案与解析)
格式 docx
文件大小 296.3KB
资源类型 试卷
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-11-07 10:02:58

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2026高考英语第二轮专题复习
考点分类练(十) 主旨大意题(1)
Passage 1(2025山东滨州二模)
主题:人工智能  词数:365
难度:★★★☆☆ 限时:8分钟
Even if you don’t worry that artificial intelligence (AI) will destroy the human race,you might concern that its fearsome appetite for electricity will destroy the environment.But the fear of disaster is unnecessary.In absolute terms,AI may be less energy-hungry than many people assume.Better still,AI can help decarbonise the industries that have proved hardest to clean up.
Consider AI’s appetite for energy first.The International Energy Agency (IEA) reckons that electricity consumption by data centres could as much as triple in the next five years.Even if energy usage soars,though,the base is still low.Data centres today account for about 1.5% of the world’s electricity consumption—and the vast majority of that is due to streaming,social media and online shopping,not AI.Moreover,some of AI’s electricity use will help with greening the economy.AI excels at identifying complex patterns,dealing with giant data sets and perfecting systems,all of which can help reduce emissions.AI is already helping improve the efficiency of electrical grids(电网),cut fuel use in shipping and spot otherwise invisible leaks of methane,a potent greenhouse gas.
The task for policymakers and industry bosses is to maximize such benefits while minimizing the climate impacts.The first is to rethink how data centres operate.The IEA notes that being able to shift workloads between different data centres at different times could reduce strain and help balance energy grids.More flexible data centres would also be a better match for the intermittent power produced by renewables such as wind and solar.
Second,tech firms should hold themselves to their own environmental promises.Microsoft,for instance,aims to become “carbon negative” by 2030.A better approach would be for the tech firms to use the influence that their large demand for energy gives them to accelerate the decarbonisation of grids.They could help unblock the deployment(部署) of clean energy more widely by pushing for planning reform,and go further in supporting the development and expansion of alternative sources such as geothermal and nuclear power.Doubling down on such approaches would help transform AI from climate suspect to climate hero.
1.What can we learn about AI from the first paragraph
A.It accelerates the end of the human race.
B.It consumes less energy than expected.
C.It slows the process of decarbonisation.
D.It causes great harm to our environment.
2.How can AI contribute to reducing emissions
A.By increasing the use of fossil fuels.
B.By reducing the need for data centres.
C.By replacing traditional industries entirely.
D.By processing massive data and enhancing systems.
3.What suggestion does the author give to tech companies
A.Expand data centres.
B.Promote cleaner energy.
C.Do further research.
D.Raise funds for the grids.
4.What’s the main idea of the passage
A.AI’s use brings numerous economic benefits.
B.AI’s energy consumption raises great concern.
C.AI can play a role in addressing climate problems.
D.The rapid development of AI causes energy crisis.
Passage 2(2025江苏苏锡常镇二模)
主题:文化交流  词数:312
难度:★★★☆☆ 限时:7分钟
Learning new languages can be empowering,opening doors to connect with people from different cultures.Recently,a man practicing Chinese gained widespread attention after visiting a local Lanzhou noodle restaurant and speaking the language in a truly memorable way.Canadian resident Cali Lopez shared a video of his interaction with a Chinese waitress and their authentic and curious exchange quickly won praise online.
The incident occurred in Saskatoon,one of Canada’s largest cities,with a growing Chinese community.Cali appeared anxious and nervous at the Lanzhou noodle restaurant before a waitress approached him.Greeting her in her native language,he nearly left her in shock.
With a smile,Cali then politely asked the waitress if he could practice his Chinese and began ordering in her language,asking questions about the menu.He noticed a dish that caught his interest and asked in Chinese,“Is this sour pickle(泡菜) soup hot ” The waitress replied,“Yes,a little bit spicy.” Cali,who works as an English teacher,was fine with mild spice,replying,“Oh,I just want to order one.” When she asked about his other food preferences,he shared his desire for a dish with rice noodles.
The waitress then listed the restaurant’s six types of noodles,including three round and three flat varieties.Cali appeared to struggle a bit while discussing the types of noodles in Chinese,requesting the waitress to point to the menu and explain each dish’s preparation to help him order.After some thought,he chose the thinnest of the round noodles.
Curious about his language skills,Cali then asked,“Can you understand me ” and waited eagerly for her response.The waitress confirmed she could,leaving Cali visibly moved.
The one-minute video of this genuine and heartfelt exchange has received widespread praise on social media for recording a real,spontaneous(自发的) moment without any forced emotion.
5.How did the waitress feel at Cali’s greeting in Chinese
A.Surprised.   B.Confused.
C.Annoyed. D.Uninterested.
6.What may have impressed the audience most in Cali’s video
A.The Chinese food.
B.The Chinese language.
C.His genuine use of Chinese.
D.His knowledge of Chinese noodles.
7.What can we learn from Cali’s conversation with the waitress
A.He was eager to practice Chinese.
B.He struggled with mild spicy food.
C.He turned down her offer of help.
D.He found it effortless to discuss the menu.
8.What does the article mainly talk about
A.Language barriers of dining out.
B.The challenges of learning Chinese.
C.A heart-warming cultural exchange.
D.The importance of being communicative.
Passage 3(2025安徽芜湖二模)
主题:创新发明  词数:325
难度:★★★☆☆ 限时:7分钟
The average age at which people started suffering from chronic(慢性的) conditions was 55 years in the 1980s,while this has dropped to 43 years today.Many of these conditions are related to unhealthy lifestyles,and personalized nutrition,which addresses our varying nutritional needs,is considered crucial in changing the trend.The Netherlands Organization for Applied Scientific Research (TNO) and its partners have developed a mobile mini-factory for 3D-printed food,providing a practical solution for personalized nutrition.
Traditionally,personalized nutrition involves providing food recommendations or shopping lists.With 3D food printing,everything is different.TNO created a mobile kitchen that produces “Nutri Bites”,which are made by printing a dough base,baking it,and adding personalized nutrients layer by layer through a print head.Unlike conventional mass production,where changes require modifying the entire process,3D food printing can adjust food products in real time to match individual needs.
The production of Nutri Bites relies on a unique recipe,which is based on individuals’ health data,goals,and preferences,as well as measurements such as height and weight.Individuals need to fill in a questionnaire about the information to generate dietary guidance.Then the 3D printer makes the Nutri Bites with the right balance of nutrients.The system can produce over 50,000 variants,all tailored to each person’s specific needs.
TNO conducted two field studies to test whether Nutri Bites could meet the needs of different individuals and situations,and whether they could be accepted as food that can improve performance or recovery.The first one tested Nutri Bites on military personnel to enhance endurance,and the second study focused on hospital patients and their improvement.In both cases,the Nutri Bites were well received by the target groups.
Various directions are possible for future progress,such as refining and speeding up the production process,or developing other products.In addition,the food platform and its ingredients can be further developed to serve more target groups.
9.What does the underlined part “the trend” in paragraph 1 refer to
A.The expanding application of 3D-printed food in diets.
B.The rapid advancement of personalized nutrition in healthcare.
C.The earlier occurrence of chronic conditions in younger people.
D.The growing number of people with chronic conditions globally.
10.How does 3D-printed personalized nutrition differ from the traditional one
A.It cuts the expense of mass production.
B.It tailors food to individual needs instantly.
C.It improves the process of making nutrients.
D.It uses healthier ingredients to suit individuals.
11.What is the first step in the process of creating Nutri Bites
A.Creating nutritional recipes.
B.Collecting personal data.
C.Forming dietary recommendations.
D.Selecting proper ingredients.
12.What is the main idea of the passage
A.3D-printed food offers a tailored solution to meet personalized nutritional needs.
B.TNO’s questionnaires and data collection improve traditional food recommendations.
C.Military personnel and hospital patients benefit most from Nutri Bites in field studies.
D.Chronic diseases now affect younger populations,requiring stricter dietary regulations.
答案:
Passage 1
【语篇导读】本文是一篇议论文。文章主要讨论了人工智能(AI)对能源消耗和环境的影响,并提出了通过政策制定者和行业领袖的努力,将AI从潜在的气候问题转变为气候解决方案的观点。
1.B 推理判断题。根据文章第一段可知,对人工智能破坏环境的担忧是不必要的,从绝对意义上讲,人工智能对能源的需求可能比许多人认为的要少,即它消耗的能源比预期的少。故选B项。
2.D 细节理解题。根据文章第二段中“AI excels at identifying complex patterns,dealing with giant data sets and perfecting systems,all of which can help reduce emissions.”可知,人工智能可以通过处理大量数据和完善系统来助力减排。
3.B 细节理解题。根据文章第四段中“They could help unblock the deployment of clean energy more widely by pushing for planning reform,and go further in supporting the development and expansion of alternative sources such as geothermal and nuclear power.”可知,人工智能可以通过减少对数据中心的需求来减少排放。科技公司可以通过推动规划改革助力更广泛地部署清洁能源,进一步支持地热能和核能等替代能源的开发和推广,即推广清洁能源。
4.C 主旨大意题。根据文章内容可知,文章开头指出对人工智能破坏环境的担忧没必要,接着阐述了人工智能能源消耗基数低,且能帮助电网提高效率、减少航运燃料使用等,最后提到科技公司利用人工智能加速电网脱碳等,说明人工智能在解决气候问题上能发挥作用。因此,文章的主要观点是人工智能可以在解决气候问题方面发挥作用。
易错点拨:本题易错选B项。文章开篇提到AI的能源消耗问题,但核心论点是AI如何帮助减排(“AI can help decarbonise industries”)和优化能源使用(如电网效率、甲烷泄漏监测等)。B项仅聚焦“能源消耗担忧”,但忽略了后文更重要的解决方案(AI的气候治理潜力),属于以偏概全。
提分干货
高频 词汇 1.appetite n.需求;消耗   2.reckon vt.估计;认为 3.majority n.大多数 4.identify vt.识别 5.accelerate vt.加速 6.suspect n.嫌疑犯
熟词 生义 hold (生) vt.遵守,承诺 (熟) vt.持有,握有
重点 短语 1.in absolute terms 从绝对意义上讲 2.account for 占(比例);解释 3.excel at 擅长;精通 4.double down on 加倍努力;强化
难句 分析 Even if you don’t worry that artificial intelligence (AI) will destroy the human race,you might concern that its fearsome appetite for electricity will destroy the environment. 分析:本句为复合句。Even if引导让步状语从句;that artificial intelligence (AI) will destroy the human race和that its fearsome appetite for electricity will destroy the environment均为that引导的宾语从句。 译文:即使你不担心人工智能会毁灭人类,也可能担心其对电力的巨大需求会破坏环境。
Passage 2
【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了加拿大居民卡利·洛佩兹在当地一家兰州面馆用中文与服务员交流的经历,展现了一次温暖人心的文化交流,他用中文交流的真诚时刻在社交媒体上受到广泛赞扬。
5.A 细节理解题。根据第二段中“Greeting her in her native language,he nearly left her in shock.”可知,服务员对卡利用中文和她打招呼感到很惊讶。故选A项。
6.C 推理判断题。根据最后一段可推知,最让观众印象深刻的是卡利真诚地使用中文。故选C项。
7.A 推理判断题。根据第三段中“With a smile,Cali then politely asked the waitress if he could practice his Chinese and began ordering in her language,asking questions about the menu.”可推知,卡利渴望练习中文。
8.C 主旨大意题。文章开篇提到“Learning new languages can be empowering,opening doors to connect with people from different cultures.”,引出卡利在面馆与中国服务员用中文交流这一事件。接着详细描述了他们之间的对话过程,卡利真诚地用中文点餐、询问,服务员热情回应。最后一段指出“The one-minute video of this genuine and heartfelt exchange has received widespread praise on social media for recording a real,spontaneous moment without any forced emotion.”,可知文章主要讲述了一场暖心的文化交流。
提分干货
高频 词汇 1.authentic adj.真实的;地道的 2.order vt.点餐;订购 3.confirm vt.确认;证实 4.anxious adj.焦虑的;紧张的 5.mild adj.温和的;轻微的
熟词 生义 catch (生) vt.引起(兴趣) (熟) vt.抓住;赶上
重点 短语 1.leave sb in shock 使某人震惊 2.be fine with 对……满意;接受 3.be curious about 对……好奇
难句 分析 Cali,who works as an English teacher,was fine with mild spice,replying,“Oh,I just want to order one.” 分析:本句为复合句。who works as an English teacher为who引导的定语从句,修饰先行词Cali;replying,“Oh,I just want to order one.”为现在分词短语作状语。 译文:身为英语教师的卡利能接受微辣,他回答说:“哦,我就点一份吧。”
Passage 3
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了TNO开发3D打印食物的迷你工厂,能制作Nutri Bites满足个性化营养需求,且受目标群体欢迎。
9.C 词句猜测题。根据第一段中“The average age at which people started suffering from chronic conditions was 55 years in the 1980s,while this has dropped to 43 years today.Many of these conditions are related to unhealthy lifestyles,and personalized nutrition,which addresses our varying nutritional needs,is considered crucial in changing the trend.”可知,the trend指的是上文提及的人们更早患上慢性病这一现象。
10.B 细节理解题。根据第二段中“Unlike conventional mass production,where changes require modifying the entire process,3D food printing can adjust food products in real time to match individual needs.”可知,3D打印个性化营养与传统的不同在于它能立即调整食物以满足个人需求。
11.B 细节理解题。根据第三段中“The production of Nutri Bites relies on a unique recipe,which is based on individuals’ health data,goals,and preferences,as well as measurements such as height and weight.Individuals need to fill in a questionnaire about the information to generate dietary guidance.”可知,制作营养小食依赖于独特的配方,基于个人的健康数据、目标和偏好,以及身高和体重等测量数据,所以制作营养小食的第一步是收集个人数据。
12.A 主旨大意题。根据第一段中“The Netherlands Organization for Applied Scientific Research (TNO) and its partners have developed a mobile mini-factory for 3D-printed food,providing a practical solution for personalized nutrition.”以及文章其他内容可知,文章开篇指出人们患慢性病的年龄提前,个性化营养很关键,接着介绍了TNO及其合作伙伴开发的3D打印食物的移动迷你工厂能制作Nutri Bites满足个性化营养需求,还进行了相关研究且受目标群体欢迎,未来还有发展方向,即本文主要介绍了3D打印食物为满足个性化营养需求提供了定制化解决方案。
提分干货
高频 词汇 1.nutrition n.营养 2.trend n.趋势;倾向 3.modify vt.修改;调整 4.generate vt.生成;产生 5.conventional adj.传统的;常规的
熟词 生义 tailor (生)vt.定制,调整 (熟) n.裁缝
重点 短语 1.be related to 与……相关 2.in real time 实时地 3.speed up 加速
难句 分析 TNO conducted two field studies to test whether Nutri Bites could meet the needs of different individuals and situations,and whether they could be accepted as food that can improve performance or recovery. 分析:本句为复合句。whether Nutri Bites could meet the needs of different individuals and situations,and whether they could be accepted as food是由whether引导的两个并列的宾语从句;that can improve performance or recovery是由that引导的定语从句,修饰先行词food。 译文:TNO 进行了两项实地研究,以测试 “营养小食” 是否能满足不同个人和场景的需求,以及它们是否能被接受为可改善体能或促进康复的食品。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)