阅读满分练 阅读理解+七选五阅读 第3组--2026高考英语第二轮专题复习练(含答案与解析)

文档属性

名称 阅读满分练 阅读理解+七选五阅读 第3组--2026高考英语第二轮专题复习练(含答案与解析)
格式 docx
文件大小 296.4KB
资源类型 试卷
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-11-07 10:07:40

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2026高考英语第二轮专题复习
阅读理解+七选五阅读
第三组
Ⅰ.阅读理解
A(2025山东实验中学二模)
World Forestry Center Discovery Museum
Tree and forest lovers of all ages can learn about sustainability and experience a Portland landmark all in one trip by visiting the World Forestry Center Discovery Museum.The two-story,20,000-square-foot facility features a range of forest-focused exhibits.Adults and young ones will learn and be entertained by various virtual tours.
The First Floor:Pacific Northwest Forests
The first floor of the Discovery Museum focuses specifically on forests of the Pacific Northwest.By learning about forest systems and cycles,visitors can enhance their knowledge of the area’s forests and the unique role they play in the environment.Plus,visitors can learn how to operate a Timberjack harvester,or discover animals beneath the forest floor.
The Second Floor:Forests of the World
Head upstairs to learn about the connection between people and forests and how they interact worldwide.“Travel” to different regions throughout the exhibits,meeting humans who face first-hand the struggle to keep forests in their regions sustainable.
Outside the Museum
There’s more to explore outside the Discovery Museum.Visitors can view a 10,000-pound,5-million-year-old petrified stump(石化树桩) of a Giant Sequoia tree.Kids seeking hands-on fun can get on Peggy,an ancient steam engine that was originally built in 1909 and is now permanently parked outside the museum.
When can I visit
The museum is open Thursday-Sunday,11 a.m.to 4 p.m.
Is parking available
The Discovery Museum is located in the hills of Washington Park,at 14033 SW Canyon Rd.Portland,OR 97221.Parking can be a challenge in the lots at Washington Park,so public transport is highly recommended.From the Washington Park stop,take a free Explore Washington Park shuttle to the museum.
1.What does the Discovery Museum offer
A.Virtual exhibits.
B.In-person experiences.
C.Pacific sightseeing.
D.Forest-themed sculpture.
2.What is expected to do outside the museum
A.Go aboard an ancient vehicle.
B.Climb a giant tree with a long history.
C.Appreciate impressive Portland buildings.
D.Travel to different regions around the museum.
3.How are visitors advised to get to the museum
A.By car.     
B.By bike.
C.On foot.
D.By bus.
B(2025湖南长沙雅礼中学二模)
Antoni Gaudi (1852—1926),a celebrated Spanish architect,transformed modern architecture by combining natural forms with cultural traditions.His UNESCO-listed masterpieces remain timeless symbols of creativity.
As a sickly child often stuck in bed,Gaudi spent hours studying the patterns of leaves outside his window and the skeletal(骨骼的) structures of small animals.His father’s copper workshop became his first classroom — watching molten(熔化的) metal flow into organic shapes awakened his understanding of form and function.At Barcelona’s School of Architecture,young Gaudi stood out for his unconventional thinking.While his classmates copied classical designs,he sketched tree branches and animal bones,declaring “Originality means returning to the origin — nature.”
Gaudi’s greatest work,the Sagrada Família church,began in 1882 and he later led its construction for 43 years until his death.Its central tower — now nearing completion — will rise 172.5 meters,its height carefully calculated to stay one meter below Barcelona’s highest hill,reflecting Gaudi’s belief that “Human creations should never overshadow nature’s”.Within this stone ecosystem,light becomes part of the architecture as sunlight shines in through its colorful glass windows,creating ever-changing patterns of light that fill the interior with a magical gold colour.The complex sculptures and organic shapes tell stories of faith and nature,making it a cultural symbol of Barcelona.
While the Sagrada Família remains the greatest work,Gaudi’s other creations showcase his evolving genius in different periods.His buildings,which harmonized functionality,art and faith,pioneered innovations now central to green architecture.Today,these principles guide sustainable design practices,proving his philosophy far ahead of its time.
Though Gaudi died suddenly in 1926,his vision lives on.As the city prepares for the hundredth anniversary of Gaudi’s death,his words ring truer than ever:“The future belongs to those who see beauty in nature’s logic.”
4.How did Gaudi’s experiences in his early life affect him
A.They changed his way of thinking.
B.They strengthened his physical health.
C.They sparked his passion for craftsmanship.
D.They laid the basis for his architectural style.
5.Why is the height of the Sagrada Família mentioned
A.To highlight Gaudi’s precision on numbers.
B.To illustrate Gaudi’s design philosophy.
C.To showcase the charm of Barcelona.
D.To demonstrate the church’s uniqueness.
6.What can we infer about Gaudi’s impact on architecture
A.He improved classical techniques.
B.He redefined the city’s architectural styles.
C.He advocated sustainable design standards.
D.He prioritized appearance over structural function.
7.Which of the following best describes Gaudi according to the text
A.Humble and reliable.
B.Observant and forward-thinking.
C.Traditional and determined.
D.Productive and ambitious.
C(2025山东青岛三模)
In the digital age,teenagers are facing a challenge that has never happened — the constant battle for their attention.A 2023 study published in the Journal of Adolescent Health reveals that the average teenager switches between digital tasks every 19 seconds,resulting in a 40% decline in mental processes of understanding compared to focused work.
Continuous partial attention,termed by researchers,occurs when individuals attempt to monitor multiple digital streams together without fully concentrating on any single one.Unlike purposeful multitasking,this state leaves teenagers in a repeated condition of mental overload.Professor Linda Stone,who first identified the behavior,explains,“It’s not that teens can’t focus—it’s that their focus is always divided.”
The neurological(神经系统的) impacts are particularly concerning during the teenage years,a critical period for brain development.MRI scans(扫描) demonstrate that heavy media multitaskers show less dense gray matter in the anterior cingulate cortex(ACC),the brain region responsible for emotional control and decision-making.A 2021 Stanford study revealed that teens who engaged in frequent media multitasking had 15% weaker ACC activation during tasks compared to those who focused on single tasks.This physical change correlates with increased anxiety levels and decreased academic performance observed in numerous case studies.
However,the solution isn’t as simple as removing technology entirely.Digital literacy(读写能力) expert Dr.Mark Prensky argues that digital natives process information differently than previous generations.Instead of removing devices,educators should teach “attention literacy” — the skill of consciously choosing when and how to engage with technology.Some schools experiment with focus training and they report 30% improvements in students’ sustained attention duration within six months.
Parents play an equally crucial role.One way to support this is to establish “protected spaces” in homes where devices are set aside,allowing for uninterrupted face-to-face communication.The goal isn’t to blame technology blindly but to help teens develop the wisdom to use it intentionally.
8.What does the underlined phrase “mental overload” in paragraph 2 refer to
A.Constantly switching tasks.
B.Struggling to stay focused.
C.Taking in too much at once.
D.Feeling emotionally exhausted.
9.What is paragraph 3 mainly about
A.How MRI scans are used to study the brain.
B.How avoiding screens benefits brain health.
C.Why media multitasking increases teen anxiety.
D.How media multitasking affects the teenage brain.
10.Why does the author mention schools experimenting with focus training
A.To criticize the current trend.
B.To support a proposed solution.
C.To warn against technology overuse.
D.To introduce changes in modern education.
11.Why is “protected spaces” in homes suggested
A.To support parental monitoring.
B.To promote mindful tech habits.
C.To improve academic performance.
D.To increase family time on digital devices.
D(2025山西太原模拟)
Have you ever found yourself in a familiar morning conundrum You long for a hearty bowl of cereal with fresh milk or a smooth latte to kick-start your day,but the thought of the potential discomfort that might follow holds you back.This familiar scenario is often linked to lactose intolerance,a condition that affects a significant portion of the population.It’s reported that around 65% of the world’s adults have some degree of lactose intolerance.
Eliminating dairy entirely might seem like an easy fix,but it’s akin to throwing out the good with the bad.For those who suffer from lactose intolerance,there’s good news:There are numerous strategies that allow you to savor dairy products without the unpleasant after-effects.
When you consume lactose-containing foods,certain body movements can exacerbate the discomfort.Lying down or doing intense physical activity right after eating might make you feel bloated and in pain.Instead,try to stay in an upright position for a while after having dairy.This simple change in posture can help reduce the pressure on your digestive system.
Dietary adjustments also play a crucial role.Opt for lactose-reduced or lactose-free dairy products.For example,lactose-free yogurt,cheese,and ice cream are widely available these days.They offer the same creamy texture and delicious taste as their regular counterparts but are much easier on your stomach.Additionally,fermented dairy products like kefir can be a great choice as the fermentation process breaks down a significant amount of lactose.Sometimes,taking a lactase supplement along with your dairy meal can make a world of difference.
There’s no magic cure for lactose intolerance,and there’s no way to permanently boost your body’s ability to produce lactase.However,our understanding of lactose intolerance highlights the fact that a one-size-fits-all approach to nutrition is flawed.The idea that milk is universally beneficial for everyone is an oversimplification.In truth,whether milk is a suitable part of your diet depends largely on your body’s unique ability to process lactose.
12.How does the author introduce the topic
A.By analyzing research findings.
B.By sharing a personal anecdote.
C.By presenting a controversial statement.
D.By relating to a common daily situation.
13.Why are fermented dairy products recommended
A.Because they have a longer shelf life.
B.Because they are more affordable.
C.Because they contain less lactose.
D.Because they are more flavorful.
14.What can be inferred from the last paragraph
A.People should force themselves to drink milk regardless of lactose intolerance.
B.A universal dietary recommendation for milk is not always appropriate.
C.Lactose intolerance is a minor issue that can be ignored.
D.Everyone should take lactase supplements before drinking milk.
15.Which can be a suitable title for the text
A.Milk:A Nutritional Powerhouse or A Digestive Nightmare
B.The Daily Struggle:Living with Lactose Intolerance
C.Turning Discomfort into Enjoyment:Smart Ways to Consume Dairy
D.The Ultimate Solution:Give Up Dairy Products for Good
Ⅱ.七选五
(2025福建福州一中最后一模)
Earlier this month,OpenAI revealed a new version in training mode that is “good at creative writing”.Though its release date is unclear,as a longtime freshman composition instructor,I’m already aware of the problem of A.I.-assisted cheating in writing classes. 16  After all,students have been unvoluntarily exposed to an overwhelming amount of promotion around A.I.,and have seen news that makes false claims about how powerful A.I.tools are.
But a creative writing student using A.I. In a memoir(传记) writing class What are you saying about your life if even you can’t be bothered to think about it.
Having written two memoirs,I know the challenges and pleasures of this work,and I want my students to experience those challenges,too. 17  Rather,it is about defining who you are,in part by revisiting particularly unpleasant experiences.This process makes the author more fully alive.
 18  Using a machine that gathers information online and creates a fake version of you is not just cheating;it degrades our memories and humanity.Yet it’s not the students who concern me most,but a culture that undervalues writing and reading so much that some students think skipping them is a reasonable choice.
The only thing under my control as a teacher is what I do in my classroom. 19  Whether they write best-sellers or just scribble in journals,doing the work with their full selves is what truly matters.
Writing can be a way to preserve ourselves and even a form of resistance. 20 
A.I’ll teach students to write honestly.
B.I can even sympathize,to an extent.
C.This may feel like a battle already lost.
D.Outsourcing your life story to A.I.is disheartening.
E.The act of writing a memoir is not just about saying “Look at me”.
F.That fighting spirit is our greatest strength and exists only within us.
G.It is upsetting to see A.I.creating fake stories,but maybe it’s just new storytelling.
答案:
Ⅰ.【语篇导读】本文是一篇应用文。文章介绍了世界林业中心博物馆,主要从博物馆的楼层展览内容、馆外探索项目、开放时间及交通建议等方面进行了介绍。
1.A 细节理解题。根据第一段最后一句“Adults and young ones will learn and be entertained by various virtual tours.”可知,博物馆提供虚拟游览体验。
2.A 细节理解题。根据“Outside the Museum”部分最后一句“Kids seeking hands-on fun can get on Peggy,an ancient steam engine that was originally built in 1909 and is now permanently parked outside the museum.”可知,游客在馆外可以登上这台古老蒸汽机。
3.D 细节理解题。根据“Is parking available ”部分第二句“Parking can be a challenge in the lots at Washington Park,so public transport is highly recommended.”以及最后一句“From the Washington Park stop,take a free Explore Washington Park shuttle to the museum.”可知,建议使用公共交通前往博物馆。D项“By bus”属于公共交通范畴,符合文意,故选D项。
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了西班牙著名建筑师安东尼·高迪的生平、建筑风格及其对现代建筑的影响。
4.D 细节理解题。根据第二段可知,高迪早年生病卧床时,观察自然图案和骨骼结构以及在父亲铜器作坊中的经历,都为他后来的建筑风格奠定了基础。故选D项。
5.B 细节理解题。根据第三段中的“Its central tower — now nearing completion — will rise 172.5 meters,its height carefully calculated to stay one meter below Barcelona’s highest hill,reflecting Gaudi’s belief that ‘Human creations should never overshadow nature’s’.”可知,文中提到圣家族大教堂的高度是为了说明高迪的设计理念,即人类的创造物不应超越自然。
6.C 推理判断题。根据第四段中的“His buildings,which harmonized functionality,art and faith,pioneered innovations now central to green architecture.Today,these principles guide sustainable design practices,proving his philosophy far ahead of its time.”可知,高迪的建筑理念对现代可持续设计产生了深远影响,他倡导的设计标准现在已成为绿色建筑的核心。
7.B 推理判断题。根据全文内容,特别是第二段中的“While his classmates copied classical designs,he sketched tree branches and animal bones,declaring ‘Originality means returning to the origin — nature.’”以及最后一段中的“As the city prepares for the hundredth anniversary of Gaudi’s death,his words ring truer than ever:‘The future belongs to those who see beauty in nature’s logic.’”可知,高迪善于观察自然,且他的建筑理念超前于时代,具有前瞻性。故选B项。
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章围绕数字时代青少年面临的注意力挑战展开,对青少年在数字环境下注意力分散的现象、产生原因、神经系统的负面影响以及应对措施等方面进行了说明。
8.B 词义猜测题。根据文章第二段中“Continuous partial attention...in a repeated condition of mental overload.”可推测,“持续性部分注意力”状态下,青少年试图同时处理多个数字信息流,导致大脑无法专注于一个信息流。“mental overload”指的是无法专注。故选B项。
9.D 主旨大意题。根据文章第三段内容可知,第三段首先提出青少年时期是大脑发育的关键期,多任务处理对神经系统的影响尤其令人担忧,随后通过 MRI扫描和斯坦福大学研究,具体说明重度媒体多任务处理如何导致大脑结构(前扣带回皮层灰质密度降低)和功能(活跃度下降)的变化,并关联到焦虑和学业问题。全段围绕媒体多任务处理对青少年大脑的影响展开。
10.B 推理判断题。根据文章第四段可知,第四段开篇指出解决方案并非完全移除科技,随后引用专家观点提出应教授注意力素养,并以学校进行专注力训练为例,说明该方法使学生注意力时长提升30%。这一案例是为了支持前文提出的解决方案(培养注意力管理技能而非禁止设备),证明其有效性。
11.B 推理判断题。根据文章最后一段中“One way to support this is to establish ‘protected spaces’ in homes where devices are set aside,allowing for uninterrupted face-to-face communication.The goal isn’t to blame technology blindly but to help teens develop the wisdom to use it intentionally.”可知,设立“无设备空间”的目的是让青少年暂时放下设备,进行专注的人际交流,从而培养有意识、有节制地使用科技的习惯。
【语篇导读】本文是一篇说明文。短文围绕乳糖不耐受这一现象展开。开篇通过描述人们常见的早晨饮食纠结场景引出乳糖不耐受话题,接着介绍了应对乳糖不耐受仍能享用乳制品的方法,最后强调营养摄入不能一概而论,是否适合摄入牛奶取决于个人对乳糖的消化能力。
12.D 推理判断题。根据第一段中“Have you ever found yourself in a familiar morning conundrum You long for a hearty bowl of cereal with fresh milk or a smooth latte to kick-start your day,but the thought of the potential discomfort that might follow holds you back.” 可知,作者通过描述一种常见的日常情况来引入话题。
13.C 细节理解题。根据第四段中“Additionally,fermented dairy products like kefir can be a great choice as the fermentation process breaks down a significant amount of lactose.” 可知,推荐发酵乳制品是因为它们含有较少的乳糖。
14.B 推理判断题。根据最后一段中“The idea that milk is universally beneficial for everyone is an oversimplification.In truth,whether milk is a suitable part of your diet depends largely on your body’s unique ability to process lactose.” 可知,关于牛奶的普遍饮食建议并不总是合适的。
15.C 主旨大意题。开篇通过描述人们常见的早晨饮食纠结场景引出乳糖不耐受话题,接着介绍了应对乳糖不耐受仍能享用乳制品的方法,如调整姿势、选择合适的乳制品、服用乳糖酶补充剂等,在享受乳制品的同时避免不适。最后强调营养摄入不能一概而论,是否适合摄入牛奶取决于个人对乳糖的消化能力。C项“将不适转化为享受:食用乳制品的明智方法” 为最佳标题。故选C项。
Ⅱ.【语篇导读】本文是一篇说明文。OpenAI 新版AI具有创意写作能力,身为写作课老师,作者担忧AI辅助作弊,强调写作是自我定义,需全身心投入,是保存自我甚至抵抗的方式。
16.B 根据上文“Earlier this month...A.I.-assisted cheating in writing classes.”以及下文“After all,students have been unvoluntarily exposed to an overwhelming amount of promotion around A.I.,and have seen news that makes false claims about how powerful A.I.tools are.”可知,上文提到作者认识到人工智能辅助写作课程中存在作弊的问题,且下文结合了学生的一些实际情况,推测作者对于这一情况产生了共鸣。故B项“我甚至能在一定程度上产生共鸣”符合语境。
17.E 根据上文“Having written two memoirs,I know the challenges and pleasures of this work,and I want my students to experience those challenges,too.”可知,上文提到了写回忆录,推测本句要说明作者对于写回忆录的看法,故E项“写回忆录不仅仅是说‘看看我’这么简单”符合语境,故选E项。
18.D 根据下文“Using a machine...skipping them is a reasonable choice.”可知,本段主要说明了让人工智能写故事的缺点,体现了不好的体验。故D项“将你的生活故事外包给人工智能是令人沮丧的”符合语境。
19.A 根据上文“The only thing under my control as a teacher is what I do in my classroom.”可知,本句具体说明作者是如何教学的,故A项“我会教导学生们诚实地写作”符合语境。
20.F 根据上文“Writing can be a way to preserve ourselves and even a form of resistance.”可知,上文提到了写作可以作为反抗手段,本句总结这一作用的影响。故F项“那种战斗精神是我们最强大的力量,只存在于我们自身之中”符合语境。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)