【单元考点培优】Module 5 考点15:阅读理解-判断-2025-2026学年外研版(三起)六年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

文档属性

名称 【单元考点培优】Module 5 考点15:阅读理解-判断-2025-2026学年外研版(三起)六年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)
格式 docx
文件大小 50.1KB
资源类型 试卷
版本资源 外研版(三年级起点)
科目 英语
更新时间 2025-11-06 16:31:42

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版(三起)六年级英语上册核心考点精练
Module 5 考点15:阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,判断句子的正确(T)或错误(F)。
I’m Li Ming. I have a pen friend. His name is Tom. He’s from the UK. He’s 12 years old. We often talk about our hobbies and school life. I like playing football and swimming. He likes collecting postcards. I often send him some Chinese postcards. There have got famous people on them. I also told him about my school. There are 50 classrooms in my school. And there is a big playground. We play games with our friends after class there. Tom told me about his school too. His school is very beautiful.
1.Tom is Li Ming’s pen friend. ( )
2.Tom’s hobby is swimming. ( )
3.Li Ming often sends Tom some Japanese postcards. ( )
4.There is a big playground in Li Ming’s school. ( )
5.Tom’s school is beautiful. ( )
阅读理解,根据短文内容判断正(T)误(F)。
Hello, I’m Alice. I live in Sydney, Australia, but I’m not Australian. I’m from England. Australia is a big country. There are lots of sheep and many kangaroos. I live with my father and mother. We came here last year. My parents are going to China next year. I know China is a big country too. There are many beautiful places and delicious food, I will visit Beijing someday. I’ll visit the Great Wall too. I want to have a pen friend in China. Can you be my pen friend
6.Alice is an Australian. ( )
7.China is a big country, and Australia is a small country. ( )
8.Alice will visit the Great Wall someday. ( )
9.There are lots of sheep, but no kangaroos in Australia. ( )
10.Alice wants to have a Chinese pen friend. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
I have got a friend. His name is Jack. He is fourteen. He comes from America. He studies in a primary school. There are three members in his family. Jack’s father works in a factory. He makes cars. Jack’s mother works in a hospital. She is a doctor. They can speak a little Chinese. Jack’s father likes drinking milk and eating bread. Jack’s mother likes cooking. She likes eating noodles. What about Jack Ah, he likes dumplings very much.
11.Jack is an American boy. ( )
12.Jack has a brother. ( )
13.Jack’s father works in a factory. ( )
14.Jack’s parents can speak a little Chinese. ( )
15.Jack’s mother likes eating bread. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Lucy is an English girl. She is twelve years old. She has got a pet dog. It is a lovely dog. It has got long hair and big eyes. Lucy loves it very much. She often plays with it. Lucy likes dancing and painting. She can speak Chinese very well. She says she wants to visit China someday. She wants to have a pen friend from China. Would you like to be her pen friend
16.Lucy is from the US. ( )
17.Lucy’s dog has got short hair and small eyes. ( )
18.Dancing and painting are Lucy’s hobbies. ( )
19.Lucy can’t speak Chinese well. ( )
20.Lucy wants a Chinese pen friend. ( ) ,
阅读短文,判断正(T)误(F)。
I have three pen friends from different countries. Tingting is from China. She is 13. She can write emails and stories in English. She likes music and painting. Mike is from Australia. He is 11. He can sing English songs. He likes dancing and playing basketball. Jack is from the US. He is 12. He likes Chinese. He likes playing computer games.
21.I have two pen friends from different countries. ( )
22.Tingting is from the UK. ( )
23.Tingting can’t write emails or stories in English. ( )
24.Mike is 11. ( )
25.Jack likes playing computer games. ( )
Linda is a little girl. She comes from Canada. She likes music very much. She’s good at playing the piano (钢琴) and the guitar (吉他). She plays the guitar better than the piano. She often plays them in the evening. She also likes film. She often goes to the cinema with her parents on Sundays. When she sees the film, she likes to eat popcorn. She wants to be a guitar player in the future (将来).
26.Linda comes from Australia. ( )
27.Linda plays the piano better than the guitar. ( )
28.She often plays the piano and the guitar in the evening. ( )
29.She often goes to the zoo on Sundays. ( )
30.She wants to be a guitar player. ( )
My name is Ann. I have two pen friends. They are Susan and Zhang Li. Susan is from the US. She is short and fat. She likes reading stories, listening to music and watching TV. Her favourite hobby is doing taijiquan. She is learning Chinese. She wants to visit China. Zhang Li is from China. He is tall and thin. He likes playing table tennis, swimming and climbing mountains. He also likes going to the cinema, but his favourite hobby is making kites. He can draw nice pictures on them. He usually makes kites on the weekend.
31.Ann has three pen friends. ( )
32.Susan is learning French. She wants to visit France. ( )
33.Zhang Li likes swimming. ( )
34.Susan and Zhang Li both like climbing mountains. ( )
35.Zhang Li can draw nice pictures on his kites. ( )
Bill is an English boy. He is twelve. He lives (住) with his family in China. There are four people in his family. He has a yellow dog. Its name is Barbi. Bill’s father is mending his bike. What is Bill doing Ah, he is doing Chinese homework. Bill’s father works in a middle school. He’s an English teacher. His mother is in a TV factory (工厂). Bill and his sister go to the same school.
36.Bill’s mother is an English teacher. ( )
37.Bill’s father is mending his car. ( )
38.Barbi is a cat. ( )
39.Bill and his sister are in the same school. ( )
40.Bill’s family is in China now. ( )
Jill and Lisa are good friends. They are both Americans. Lisa has got a Chinese dragon kite. They often fly it in the park. They like Chinese food. They’ve got some chopsticks, but it’s difficult for them to use. They also have some stamps from China. They want a Chinese pen friend. Can you write to them
41.Jill and Lisa come from America. ( )
42.Lisa hasn’t got a Chinese dragon kite. ( )
43.They often fly it in the park. ( )
44.They can use chopsticks very well. ( )
45.Jill and Lisa want a pen friend from Australia. ( )
I am Laura. I’m Daming’s friend and I want to be your pen friend. I live in New York. But I’m not American. I’m from London in the UK. So we are all British.
Do you like China I want to visit China next year. Daming has got a Chinese dragon kite and we often fly it in the park. It’s difficult for me.
Have you got a book about the US I can send you one. Please write to me and we can be pen friend.
46.Daming and Laura are pen friends. ( )
47.Laura is from America. ( )
48.Laura wants to visit China next week. ( )
49.Laura and Daming often fly a Chinese dragon kite in the park. ( )
50.Flying a kite is difficult for Laura. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Hello. I’m Mike. This is my new pen friend. His name is Xiaolin. He studies in a primary school in Qingdao. He can speak English very well and he’s learning French. He likes playing football and swimming. He has a little pet dog. Its name is Doudou. He loves it.
51.Xiaolin is Mike’s new pen friend. ( )
52.Xiaolin is a middle school student. ( )
53.Xiaolin is learning French. ( )
54.Doudou likes playing football and swimming. ( )
55.Doudou is Mike’s pet dog. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
My name is Andy. I’ m twelve. I like playing basketball. I also like swimming and running. I live in New York. I study in China. I can speak English and Chinese. I have a pen friend. His name is Tim. He is thirteen years old. He lives in London. He can speak English and French. He likes playing the piano. He can play it very well.
56.Andy is thirteen years old. ( )
57.Andy likes swimming and walking. ( )
58.Andy can speak Chinese. ( )
59.Tim lives in New York. ( )
60.Tim can play the piano very well. ( )
阅读理解。根据短文内容,判断正(T)误(F)。
My name is Bob. I live in London, England. I want a pen friend from China. I think China is a very interesting country. I’m 13 years old. I can speak English and a little French. I like going to the cinema with my friends and playing sports. My favourite subject at school PE. My hobby is collecting stamps.
61.Bob is from America. ( )
62.Bob wants a pen friend from Australia. ( )
63.Bob can speak English and a little French. ( )
64.Bob likes going to the cinema with his parents. ( )
65.His hobby is collecting stamps. ( )
根据短文内容判断对(T)错(F)。
I have some pen friends from different countries and areas (地区).Tingting is from Hong Kong. She is 13. She can write emails and stories in English. She likes music and painting. Mike is from Australia. He is 12. He can sing English songs. He likes dancing and playing basketball. Jack is from New York. He is 11. He likes Chinese. He likes playing computer games.
66.I have two pen friends. ( )
67.Tingting is from Beijing. ( )
68.Tingting can't write emails or stories in English. ( )
69.Mike likes dancing and playing basketball. ( )
70.Jack is 13. ( )
阅读短文,判断句子 正T误F。
I’m Dabing. I’m from China. I’m a pupil in Class Five. In my class, there is a new pupil. Her name is Helen. She comes from the US and she has a good friend in London, UK. Her name is Kate. She can speak English well. Now Kate can be my pen friend. Helen gives me her address in the UK.
71.Helen and I are sister and brother. ( )
72.I come from the US. ( )
73.Kate can speak English well. ( )
74.Kate can’t be my pen friend now. ( )
75.Helen and I are in Class Five. ( )
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.T 2.F 3.F 4.T 5.T
【导语】本文介绍了李明和他笔友汤姆的兴趣爱好以及各自的学校生活。
1.句意:汤姆是李明的笔友。根据句子“I have a pen friend. His name is Tom. ”可知汤姆是李明的笔友,题干与短文相符,故答案为T。
2.句意:汤姆的爱好是游泳。根据句子“I like playing football and swimming.”可知李明的爱好是游泳,题干与短文不符,故答案为F。
3.句意:李明经常给汤姆寄一些日本的明信片。根据句子“I often send him some Chinese postcards.”可知李明经常给汤姆寄一些中国的明信片。题干与短文不符,故答案为F。
4.句意:在李明的学校里有一个大操场。根据句子“And there is a big playground.”可知李明的学校有一个大操场。题干与短文相符,故答案为T。
5.句意:汤姆的学校是漂亮的。根据句子“Tom told me about his school too. His school is very beautiful.”可知汤姆的学校是非常漂亮的。题干与短文相符,故答案为T。
6.F 7.F 8.T 9.F 10.T
【导语】本文以爱丽丝角度讲述了澳大利亚的情况,希望有一个中国笔友,并将来会和父母去中国的相关事情。
6.句意:爱丽丝是澳大利亚人。根据“I live in Sydney, Australia, but I’m not Australian.”可知她住在澳大利亚,但不是一个澳大利亚人,故答案为F。
7.句意:中国是一个大国,澳大利亚是一个小国。根据“Australia is a big country.”可知澳大利亚是一个大国,故答案为F。
8.句意:爱丽丝总有一天会去参观长城。根据“I’ll visit the Great Wall too.”可知她将来去中国会去参观长城,故答案为T。
9.句意:澳大利亚有很多羊,但没有袋鼠。根据“There are lots of sheep and many kangaroos.”可知澳大利亚有很多羊和袋鼠,故答案为F。
10.句意:爱丽丝想有一个中国笔友。根据“I want to have a pen friend in China.”可知她想在中国有一个笔友,故答案为T。
11.T 12.F 13.T 14.T 15.F
【导语】本文讲述了我的朋友杰克个人信息,和他的爸爸妈妈的职业及食物喜好等。
11.句意:杰克是一个美国男孩。根据“He comes from America.”可知杰克来自美国,故答案为T。
12.句意:杰克有一个兄弟。根据“There are three members in his family.”可知杰克的家里有三口人,爸爸妈妈和他,没有兄弟,故答案为F。
13.句意:杰克的爸爸在一家工厂工作。根据“Jack’s father works in a factory.”可知杰克的爸爸在一家工厂工作。故答案为T。
14.句意:杰克的父母会说一点中文。根据“They can speak a little Chinese.”可知他们会说一点中文。故答案为T。
15.句意:杰克的妈妈喜欢吃面包。根据“She likes eating noodles.”可知杰克的妈妈喜欢吃面条,故答案为F。
16.F 17.F 18.T 19.F 20.T
【导语】本文主要介绍了露西,包括她的国籍,年龄,她的宠物狗,兴趣爱好以及她想要一个中国笔友。
16.句意:露西来自美国。根据“Lucy is an English girl. ”可知露西是英国女孩,句子和短文内容不符,故答案为F。
17.句意:露西的狗有短毛和小眼睛。根据“It has got long hair and big eyes. ”可知露西的狗有长毛和大眼睛,句子和短文内容不符,故答案为F。
18.句意:跳舞和画画是露西的爱好。根据“Lucy likes dancing and painting. ”可知露西喜欢跳舞和画画,句子和短文内容相符,故答案为T。
19.句意:露西不能把汉语说好。根据“She can speak Chinese very well.”可知露西汉语说得非常好,句子和短文内容不符,故答案为F。
20.句意:露西想要一个中国的笔友。根据“She wants to have a pen friend from China.”可知露西想要一个来自中国的笔友,句子和短文内容相符,故答案为T。
21.F 22.F 23.F 24.T 25.T
【导语】本文介绍了作者的三个笔友。
21.句意:我有两个来自不同国家的笔友。根据“I have three pen friends from different countries.”,可知作者有三个来自不同国家的笔友,故答案为F。
22.句意:婷婷来自英国。根据“Tingting is from China.”,可知婷婷来自中国,故答案为F。
23.句意:婷婷不会用英语写电子邮件或故事。根据“Tingting is from China. She is 13. She can write emails and stories in English.”,可知婷婷会用英语写电子邮件和故事,故答案为F。
24.句意:迈克11岁。根据“Mike is from Australia. He is 11.”,可知题干描述正确,故答案为T。
25.句意:杰克喜欢玩电脑游戏。根据“ Jack is from the US. He is 12. He likes Chinese. He likes playing computer games.”,可知题干描述正确,故答案为T。
26.F 27.F 28.T 29.F 30.T
【导语】本文主要写了琳达喜欢音乐。
26.句意:琳达来自澳大利亚。根据文中句子“She comes from Canada.”可知她来自加拿大,故答案为F。
27.句意:琳达弹钢琴比弹吉他弹得好。根据文中句子“She plays the guitar better than the piano.”可知琳达弹吉他比弹钢琴好,故答案为F。
28.句意:她经常在晚上弹钢琴和吉他。根据文中句子“She often plays them in the evening.”可知她经常在晚上弹钢琴和吉他,故答案为T。
29.句意:她经常在星期天去动物园。根据文中句子“ She often goes to the cinema with her parents on Sundays.”可知她经常在星期天去电影院,故答案为F。
30.句意:她想成为一名吉他手。根据文中句子“She wants to be a guitar player in the future (将来).”可知她想成为一名吉他手,故答案为T。
31.F 32.F 33.T 34.F 35.T
【导语】本文介绍的是安的两个笔友的一些情况。
31.句意:安有三个笔友。根据文章“My name is Ann. I have two pen friends. ”得知安有两个笔友。句意与原文意思不符,故答案为F。
32.句意:苏珊正在学法语。她想参观法国。根据文章“She is learning Chinese. She wants to visit China. ”得知苏珊正在学汉语。她想要参观中国。句意与原文意思不符,故答案为F。
33.句意:张力喜欢游泳。根据文章“ He likes playing table tennis, swimming and climbing mountains.”得知张力喜欢乒乓球,游泳和爬山。句意与原文意思相符,故答案为T。
34.句意:苏珊和张力都喜欢爬山。根据文章“ She likes reading stories, listening to music and watching TV.”和“He likes playing table tennis, swimming and climbing mountains. ”得知张力喜欢爬山。句意与原文意思不符,故答案为F。
35.句意:张力张力能在他的风筝上画出漂亮的画。根据文章“ He can draw nice pictures on them. ”得知张力能在他的风筝上画出漂亮的画。句意与原文意思相符,故答案为T。
36.F 37.F 38.F 39.T 40.T
【分析】本文主要介绍了比尔一家人。
36.句意:比尔的妈妈是一名英语老师。根据His mother is in a TV factory (工厂).,可知比尔的妈妈是一名工人,故答案为F。
37.句意:比尔的爸爸正在修他的汽车。根据Bill’s father is mending his bike.,可知比尔的爸爸正在修他的自行车,故答案为F。
38.句意:芭比是一只猫。根据He has a yellow dog. Its name is Barbi.,可知芭比是一只狗,故答案为F。
39.句意:比尔和他的妹妹在同一所学校。根据Bill and his sister go to the same school.,可知比尔和他的妹妹在同一所学校,故答案为T。
40.句意:比尔的家人现在在中国。根据He lives (住) with his family in China.,可知比尔的家人现在在中国,故答案为T。
41.T 42.F 43.T 44.F 45.F
【导语】本文介绍了吉尔和丽莎的个人信息,并表达了他们想要一个中国笔友。
41.句意:吉尔和丽莎来自美国。根据“They are both Americans.”他们都是美国人。可知题干与原文相符,故答案为T。
42.句意:丽莎没有中国龙风筝。根据“Lisa has got a Chinese dragon kite. ”丽莎有一个中国龙风筝。可知题干与原文不相符,故答案为F。
43.句意:他们经常在公园里放风筝。根据“They often fly it in the park.”他们经常在公园里放风筝。可知题干与原文相符,故答案为T。
44.句意:他们很会用筷子。根据“They’ve got some chopsticks, but it’s difficult for them to use.” 他们有一些筷子,但对他们来说很难用。可知题干与原文不相符,故答案为F。
45.句意:吉尔和丽莎想要一个来自澳大利亚的笔友。根据“They want a Chinese pen friend.”他们想要一个中国笔友。可知题干与原文不相符,故答案为F。
46.F 47.F 48.F 49.T 50.T
【分析】短文大意:短文介绍了大明和劳拉是朋友,经常经常在公园放中国龙风筝,劳拉想成为你的笔友。
46.句意:大明和劳拉是笔友。根据短文中的I am Laura. I’m Daming’s friend and I want to be your pen friend. 可知大明是劳拉的朋友,不是笔友,该句与短文不符,故答案为F。
47.句意:劳拉来自美国。根据短文中的I’m from London in the UK. 可知劳拉来自英国的伦敦,该句与短文不符,故答案为F。
48.句意:Laura wants to visit China next week.劳拉想要下周参观中国。根据短文中的 I want to visit China next year. 可知劳拉想要明年参观中国,该句与短文不符,故答案为F。
49.句意:劳拉和大明经常在公园放中国龙风筝。根据短文中的Daming has got a Chinese dragon kite and we often fly it in the park.可知劳拉和大明经常在公园放中国龙风筝。该句与短文相符,故答案为T。
50.句意:放风筝对劳拉来说很难。根据短文中的It’s difficult for me.可知放风筝对劳拉来说很难,该句与短文不符,故答案为T。
51.T 52.F 53.T 54.F 55.F
【分析】短文大意:介绍迈克的新笔友小林。
51.句意:小林是迈克的新笔友。根据Hello. I’m Mike. This is my new pen friend. His name is Xiaolin.可知小林是迈克的新笔友,故该句是正确的,故答案为T。
52.句意:小林是一名中学生。根据He studies in a primary school in Qingdao. 可知他在青岛的一所小学上学,故他是一名小学生,故该句是错误的,故答案为F。
53.句意:小林正在学法语。根据He can speak English very well and he’s learning French. 可知他正在学法语,故该句是正确的,故答案为T。
54.句意:豆豆喜欢踢足球和游泳。根据He likes playing football and swimming. 可知是小林喜欢足球和游泳,故该句是错误的,故答案为F。
55.句意:豆豆是迈克的宠物。根据He has a little pet dog. Its name is Doudou. 可知是小林的宠物狗是豆豆,故该句是错误的,故答案为F。
56.F 57.F 58.T 59.F 60.T
【分析】短文大意:介绍安迪和他的朋友帝姆。
56.句意:安迪十三岁了。根据My name is Andy. I’ m twelve. 可知他十二岁。故该句是错误的,故答案为F。
57.句意:安迪喜欢游泳和步行。根据I like playing basketball. I also like swimming and running. 可知他喜欢打篮球,游泳和跑步。故该句是错误的,故答案为F。
58.句意:安迪会说中文。根据I can speak English and Chinese. 可知他会讲英语和中文。故该句是正确的,故答案为T。
59.句意:帝姆住在纽约。根据He lives in London.可知他住在伦敦。故该句是错误的,故答案为F。
60.句意:帝姆钢琴弹得很棒。根据He likes playing the piano. He can play it very well.可知他会弹钢琴。并且他弹得很棒。故该句是正确的,故答案为T。
61.F 62.F 63.T 64.F 65.T
【解析】61.句意为“鲍勃来自美国。”根据文中句子“My name is Bob. I live in London, England.”我是鲍勃。我住在英国伦敦。可知该句是错误的,故答案为F。
62.句意为“鲍勃想找个澳大利亚的笔友。” 根据文中句子“I want a pen friend from China.”我想找一个来自中国的笔友。可知该句是错误的,故答案为F。
63.句意为“鲍勃会讲英语和一点法语。” 根据文中句子“I can speak English and a little French.”我会讲英语和一点法语。可知该句是正确的,故答案为T。
64.句意为“鲍勃喜欢和他的父母去看电影。” 根据文中句子“I like going to the cinema with my friends and playing sports.”我喜欢和朋友们看电影和做运动。可知该句是错误的,故答案为F。
65.句意为“他的爱好是收集邮票。” 根据文中句子“My hobby is collecting stamps.”我的爱好是收集又票。可知该句是正确的,故答案为T。
66.F 67.F 68.F 69.T 70.F
【分析】大意:短文讲述了我的三个来自不同国家的笔友。
66.句意:我有两个笔友。根据短文I have some pen friends from different countries and areas (地区).可知我有三个笔友。故答案为F。
67.句意:婷婷是北京人。根据Tingting is from Hong Kong.可知婷婷来自香港。故答案为F。
68.句意:婷婷不会用英语写电子邮件或故事。根据She can write emails and stories in English.可知婷婷会用英语写电子邮件或故事。故答案为F。
69.句意:迈克喜欢跳舞和打篮球。根据He likes dancing and playing basketball.可知迈克喜欢跳舞和打篮球。故答案为T。
70.句意:杰克13岁。根据Jack is from New York. He is 11.可知杰克11岁。故答案为F。
71.F 72.F 73.T 74.F 75.T
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)