/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版(三起)六年级英语上册核心考点精练
Module 5 考点17:阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读两个笔友之间的邮件,选择正确的答案。
Dear Sam,
I’m very excited to be your pen friend. My name is Jim. I’m from Los Angeles. It’s in the west of America. I’m thirteen years old. I have a brother named Tim. We’ve got a dog and a cat. Do you have any pets I like swimming and playing basketball, and I’m good at basketball. So I like collecting basketballs. What are your hobbies Please write back soon (尽快).
Best,
Jim
Dear Jim,
I’m very happy to get your letter today. I have a lovely sister named Amy. We live in London. I want to have a pet, but I can’t, dogs and cats make me sneeze (打喷嚏). I like playing basketball too. I can jump very high, and I am in our school basketball team, our team won many games. I also like reading and writing stories. I collect stories too. Do you have any interesting stories
Your friend,
Sam
1.(1) Jim is from ____. ( )
A.the UK B.the US C. CHN
(2) Both Jim and Sam can ____. ( )
A.play football well B.play basketball well C. play games well
(3) Los Angeles is in the ____ of America. ( )
A.east B.west C. south
(4) Jim is ____. ( )
A.11 B.12 C. 13
(5) Has Sam got a cat or a dog ( )
A.Yes, he has. B.No, he hasn’t. C. Not mentioned (未提及).
2.根据两封邮件信息,回答问题。
What are Jim’s hobbies 至少写出一个。
3.Mike loves reading.
(1) Who can be his pen friend, Jim or Sam
(2) Why
阅读短文,完成下列任务。
Tony is thirteen years old. He lives in America. He can speak English and Chinese. He likes collecting toy cars. And he often plays with toy cars. He has a pen friend. His name is Li Bin. Li Bin lives in China. They often write emails to each other. Tony wants to visit the Great Wall. And he will go there this summer.
4.根据短文内容,选出答案。
(1) Tony is ______ years old. ( )
A.11 B.12 C. 13
(2) Tony likes collecting ______. ( )
A.toy dogs B.toy cars C. toy bikes
(3) Li Bin is Tony’s ______. ( )
A.cousin B.pen friend C. brother
5.根据短文内容,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Tony can speak English and French. ( )
(2) Tony wants to visit the Great Wall this summer. ( )
【创新题】在交友时,名片可以帮助我们快速了解对方。 下面是汤姆的一个自我介绍,请据此来帮助他制作一张名片。
Hello, my name is Tom. I’m 13. I’m from Luoyang. I can speak Chinese and English. I like taking photos. I have many photos about Luoyang Museum (洛阳博物馆). Can you be my pen friend My email address is Tom@.
Please be my pen friend! Name: 6 Age: 7 City: 8 Hobby: 9 Email: 10
根据表格回答问题。
Name: Mike Age: 11 City: Sydney, Australia Name: Tingting Age: 13 City: Hong Kong, China
I can speak English. I like football, reading, swimming and singing songs. I can write emails and stories in English. I like drawing and playing games.
Name: Jim Age: 12 City: London, UK Name: Linda Age: 12 City: San Francisco, US
I can speak French. I like music, riding my bicycle and collecting stamps. I can speak English and Chinese. I like dancing and painting, and I love my pet dog, Alex. I love candy too!
11.Where is Mike from
He is .
12.How old is Mike
He is .
13.What does Mike like
He likes .
14.Who can write emails and stories in English
can write in English.
15.Who likes riding his bicycle
does.
16.Is Jim from the UK
17.What is Linda’s pet dog’s name
Its name is .
根据对话回答问题。
Laura: Hi, Simon.
Simon: Hi, Laura. This is my cousin Daming. He’s from China.
Laura: Hello, Daming. I’m from the US. Pleased to meet you! Can you speak English
Daming: Yes, I can speak some English.
Simon: You speak very good English, Daming!
Daming: I’ve got two friends from the US. Their names are Sam and Amy.
Laura: Can I write to your friends
Daming: Of course. They want a pen friend from the US. This is their address.
Laura: And can you be my Chinese pen friend
Daming: Yes, of course. This is my address in China.
Laura: Thank you! But I can’t write in Chinese.
Daming: Oh, I can write in English!
18.Where is Laura from
She is .
19.Can Daming speak English
20.How many friends has Daming got from the US
He has got from the US.
21.Who can NOT write in Chinese
can’t write in Chinese.
22.Can Daming write in English
Dear Laura,
Thank you for your letter! We are so glad to be your pen friends. We have lived in China for a long time. We have lots of Chinese friends here. They asked us to invite (邀请) you to come here. Amy and I are family, but we have different hobbies. I like flying kites. I bought many Chinese kites. Look, there’s a photo of me. I’m holding a dragon kite. Amy likes Barbie dolls. She has got many kinds of (种类) Barbie dolls.
We are waiting for your coming.
From,
Sam
23.Laura is Sam and Amy’s .
24.Sam and Amy are , they have hobbies.
25.Sam’s hobby is .
26.In the photo, Sam is a dragon .
27.Amy has many of Barbie dolls.
John: Hi, Sam! There is a letter for you. It's from China.
Sam: Oh, it's from my pen friend.
John: Cool! Is your pen friend a boy
Sam: No. She's a nice girl.
John: What's her name
Sam: Her Chinese name is Li Lin, and her English name is Sunny.
John: Can she speak English
Sam: Yes, she can speak good English.
John: Can you speak Chinese
Sam: Only a little. But we write letters in Chinese.
John: Do you often write letters
Sam: Sometimes. We like to send emails in English.
概述内容:
Sam has got a 28 from his pen friend. His pen friend is a Chinese girl. She is Li Lin. Her 29 name is Sunny. Li Lin can speak 30 well, but Sam can speak a little Chinese. Sometimes, they write letters in 31 . But they like to send 32 in English.
From: 1104789543@
To: 348932404@
Topic: Can you be my pen friend
Dear Xiaoming,
How are you I'm Tom's cousin. My name is Laura. I know that you are Tom's pen friend. Tom tells me that you can speak English. Can you be my pen friend I like China. I want to know something about China. And I want to learn Chinese. This is my address: No. 311 the Fifth Street, London, the UK. Can you tell me your address I want to send a card to you.
Write to me soon.
Yours,
Laura
33.根据短文内容判断正(√)误(×)。
(1) 1104789543@ is Xiaoming's mailbox (邮箱). ( )
(2) Laura is from the UK. ( )
(3) Tom is Laura's pen friend. ( )
(4) Xiaoming can speak English and Chinese. ( )
(5) Laura wants to be Tom's new pen friend. ( )
34.根据短文内容选择正确的一项。
(1) ________ writes this email(电子邮件). ( )
A.Laura B.Tom C. Xiaoming
(2) ________ will get this email. ( )
A.Laura B.Tom C. Xiaoming
(3) Laura wants ________. ( )
A.know something about the UK
B.know something about China
C. know something about Xiaoming's family
(4) Xiaoming should tell ________ to Laura. ( )
A.his address B.something about China C. A and B
阅读理解
Colours and feelings
Colour is very important in our lives. In different countries, colours have different meanings. For example, in China, red can be a happy colour. But in some countries, people think that red is an angry colour. Colours are sometimes called hot, cold and neutral(中性的). Red and yellow are hot colours. They make a room feel warmer. They make people feel excited. Blue and green are cold colours. They make a room feel cooler. They make people feel calm(冷静). Brown and gray are neutral colours. They don't affect(影响)our feelings.
35.阅读短文, 判断正(T)误(F)
1.Blue and green make us feel calm. ( )
2.Brown is a neutral colour. ( )
3.Colour isn't important in our lives. ( )
36.阅读短文, 选择正确的答案
1.________can be a happy colour in China. ( )
A.Green B.Red C.Yellow
2.________make a room feel warmer. ( )
A.Brown B.Green C.Red and yellow
认真阅读Kitty收到的网友回信,按要求作答。
To: Kitty Subject: Re: Be my e-friend Dear Kitty, Thank you for your email and your photo. I’d like to be your e-friend too. I am from the US. I am 11 years old. There are five people in my family. I have a brother. His name is Charles. Linda is my sister. I go to Star Primary School. I am in Grade Six. My favourite subjects are Science and PE. I like playing table tennis and chess. Write soon. Yours, Gary
37.根据信件内容填写信息卡。
Gray
Country
Age
Family
School
Grade
Favourite subjects
Hobbies
38.根据实际情况选择一组问题进行回答。
(1) Do you have any e-friends in other countries What do you often talk about
(2) Would you like to have an e-friend in other countries What would you like to know about him or her
我选择回答第______组问题。
________________________________________
阅读理解。
Mr Kent is a science teacher. His hobby is bird-watching. Mr Kent wants people to care more about birds.
In a science lesson, Mr Kent takes his class to a big field. Birds are looking for food.
He asks his students, “What will birds eat in winter Can birds find food to eat ”
Many birds fly to another place in winter. Red-crowned cranes will fly from Heilongjiang to Jiangsu every winter. They fly together in small groups. They often fly at night.
Mr Kent’s students are very interested in birds. In winter, his students give birds seeds to eat.
They like bird-watching.
39.根据短文内容判断正(T)误(F)。
(1) Mr Kent’s hobby is bird-watching. ( )
(2) Many birds will fly to another place every summer. ( )
(3) Red-crowned cranes often fly in the daytime. ( )
40.根据短文内容选择正确答案。
(1) How do the birds fly in the sky ( )
A.They fly in pairs. B.They fly alone. C. They fly in groups.
(2) What does Mr Kent want people to do ( )
A.He wants people to feed birds at home.
B.He wants people to care more about birds.
C. He wants people to learn Chinese.
阅读理解。
41.阅读短文,用方框中所给单词的正确形式填空,使短文完整通顺。(每个单词限用一次,每空限填一个单词)
read they teach live because beautiful
Bill is my new friend. He in a big house in Canada. Bill likes his study he likes reading and playing computer games. His brother Bob likes his bedroom best because he likes sleeping.
His father works in Window School. He is a . He likes riding. He goes to work by bike every day. His mother is a TV reporter. She likes reading newspapers and travelling. She goes to work by bus. She can on the bus. Beijing in October is . It’s cool and golden. Bill says his family is coming to China in October. I hope to see soon.
42.阅读短文,选出正确的答案。
(1) Bill is in ________ now. ( )
A.China B.Canada C. America
(2) Bill likes reading and ________. ( )
A.playing computer games B.playing tennis C. sleeping
(3) Bill’s father works in ________. ( )
A.a factory B.a hospital C. a school
(4) Bill’s mother is ________. ( )
A.an actor B.a TV reporter C. a doctor
(5) Which of the following is wrong (下面哪一项是错误的) ( )
A.Bill’s father rides a bike to work every day.
B.Bill’s mother goes to work by bus.
C. Bill and his family will come to China in November.
阅读短文,完成任务。
Hello! My name is Tim. Summer vacation is over. I’m excited to share my wonderful time.
First, I kept learning every day. From 9:00 to 10:30 in the morning, I finished homework for Chinese, math and English. In the afternoon, I read interesting books for 40 minutes. To write beautiful Chinese words, I practiced calligraphy for an hour.
_______ Every morning, I ran, skipped rope, or played football. In the evening, I swam or rode a bike. On weekends, I went hiking with my family.
I also explored(拓展)my hobbies. I practiced playing the guitar, built Lego(乐高)sets, and tried science experiments(实验). My parents took me to the Science Museum in Shenyang. I helped with housework like cooking eggs and tidying my room. I even joined a community volunteer activity.
Of course, there was time for fun! I watched videos for an hour every day and enjoyed movie nights with my family on weekends.
Looking back, this summer vacation was both meaningful and enjoyable!
43.根据短文内容在横线上补全信息。
(1) From 9:00 to 10:40, I finished homework for Chinese, , and English.
(2) I interesting books for 40 minutes in the afternoon.
(3) Every morning, I ran, skipped rope, or .
(4) My parents took me to the in Shenyang.
(5) I enjoyed movie nights with my family on .
44.根据短文信息判断正(T)误(F)
下面描述Tim暑假拓展爱好的描述是(T)否(F)正确。
(1) Tim practiced playing the guitar. ( )
(2) Tim tried making model planes. ( )
45.根据要求完成任务。
(1) 根据上下文推测文中画线单词的含义应为:( )
A.书法 B.编程 C. 剪纸
(2) 对照下文,为文中横线留白处选择一个合适的句子。将标号写在文中横线上:
A.Keeping fit was important, too! B.Let’s have a look at some beautiful pictures.
(3) 根据实际情况回答。
What did you do in your last vacation (写一句即可)
阅读表格,完成下列任务。
Jack I’m a student. I’m twelve years old. I like math and science. I often have lunch at home.
Ann I’m a teacher. I often go to work by car. I live far from the school. I like to watch a film at the cinema.
Tom I’m a doctor. I often go to work by bike. I often read books in the evening.
Lily I’m a bus driver. In the morning, I take the children to school. I’m kind to the children. I like to listen to music.
46.判断句子正(T)误(F)。
(1) Jack likes Chinese and math. ( )
(2) Ann often drives to work. ( )
(3) Lily likes to listen to music. ( )
47.选择正确的答案。
(1) Tom ______ goes to work by bike. ( )
A.always B.often C. sometimes
(2) Jack is a ______. Lily is a ______. ( )
A.student; bus driver B.teacher; doctor C. bus driver; teacher
阅读短文,补全信息。
Peter is a boy. He is ten. He is strong and tall. He often goes running in the morning. After school, he often plays basketball with his friends. He likes playing football with them on Sundays. He is good at sports. Peter’s brother Bob is not good at sports. He likes reading books and using the computer. He studies very hard. He often goes to the science museum. What do they want to be
48.Peter is a . He is years old.
49.—What does Peter look like
—He is and .
50.—What does Peter often do
—He often in the morning and after school.
51.—What can Peter be
—He can be a .
52.—What can Bob be
—He can be a .
阅读理解。
David is in a small village. Villagers always call him “Mr be going to”. Why
In the morning, David says, “I’m going to clean the room.” In the afternoon, David says, “I’m going to wash the clothes.” In the evening, David says, “I’m going to cook a big meal for my family.” But day after day, he does nothing. His room and clothes are dirty. His family can’t have a meal cooked by him.
On Saturday, David’s son Ken is playing football in the garden. “Do your homework, please.” David says.
“I’m going to do homework tomorrow.” Ken says.
The next day is Sunday. Ken is watching TV. “You have to do your homework now.” David says.
“No, I’m going to do it tomorrow.” Ken says. “I learn that from you.”
53.根据短文内容,判断正 (T) 误(F) 。
(1) Ken is hard-working. ( )
(2) David’s room and clothes are clean and nice. ( )
(3) David isn’t a good father. ( )
54.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) Villagers means _________ in Chinese. ( )
A.农民 B.村民 C. 邻居
(2) 作为旁观者,你怎样劝慰大卫? ( )
A.Never put off till tomorrow what you can do today.
B.Think today and speak tomorrow.
C. All work and no play makes Jack a dull boy.
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B B B C B 2.Jim’s hobbies are swimming and playing basketball. 3.Sam. Because they both like reading.
【导语】本文两封邮件是笔友Jim和Sam的自我介绍。
1.(1)句意:Jim来自____。A英国,B美国,C中国。根据“I’m from Los Angeles. It’s in the west of America.”可知Jim来自美国,故选B。
(2)句意:Jim和Sam都能____。A踢足球踢得好,B打篮球打得好,C玩游戏玩得好。根据Jim的“I like swimming and playing basketball, and I’m good at basketball.”和Sam的“I like playing basketball too. I can jump very high, and I am in our school basketball team, our team won many games.”可知两人都擅长打篮球,故选B。
(3)句意:洛杉矶在美国的____。A东部,B西部,C南部。根据“It’s in the west of America.”可知洛杉矶在美国西部,故选B。
(4)句意:Jim____岁。A11,B12,C13。根据“I’m thirteen years old.”可知Jim13岁,故选C。
(5)句意:Sam有猫或狗吗?A是的,他有。B不,他没有。C未提及。根据Sam的“I want to have a pet, but I can’t, dogs and cats make me sneeze.”可知他想养宠物但不能,因为他对猫狗过敏,因此他没有猫或狗,故选B。
2.句意:Jim的爱好是什么?题干要求至少写出一个,根据“I like swimming and playing basketball, and I’m good at basketball. So I like collecting basketballs. ”可知Jim喜欢游泳和打篮球,可以回答:Jim的爱好是游泳和打篮球。故答案为Jim’s hobbies are swimming and playing basketball.
3.(1)句意:谁能成为他的笔友,Jim还是Sam?根据“Mike loves reading.”和“I also like reading and writing stories.”可知Mike和Sam都喜欢阅读,所以Sam可以和同样热爱阅读的Mike成为笔友。故答案为Sam.
(2)句意:为什么?根据“Mike loves reading.”和“I also like reading and writing stories.”可知Mike和Sam都喜欢阅读,可以回答:因为他们都喜欢阅读。故答案为Because they both like reading.
4.C B B 5.F T
【导语】本文主要介绍了托尼的个人信息和爱好以及笔友李彬。
4.(1)句意:托尼13岁。A 11,B 12,C13,根据“Tony is thirteen years old.”可知托尼13岁,故选C。
(2)句意:托尼喜欢收集玩具汽车。A玩具狗,B玩具汽车,C玩具自行车,根据“He likes collecting toy cars.”可知托尼喜欢收集玩具汽车,故选B。
(3)句意:李彬是托尼的笔友。A表弟(表哥/堂哥等),B笔友,C哥哥/弟弟,根据“He has a pen friend. His name is Li Bin.”可知李彬是托尼的笔友。故选B。
5.(1)句意:托尼会说英语和法语。根据“He can speak English and Chinese.”可知托尼会说英语和汉语,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:托尼今年夏天想要参观长城。根据“Tony wants to visit the Great Wall. And he will go there this summer.”可知托尼今天夏天想要参观长城。句子和短文相符,故答案为T。
6.Tom 7.13 8.Luoyang 9.taking photos 10.Tom@
【导语】本文介绍了汤姆。
6.根据“Hello, my name is Tom.”,可知名字是Tom,故答案为Tom。
7.根据“I’m 13.”,可知年龄是13,故答案为13。
8.根据“I’m from Luoyang.”,可知来自洛阳,故答案为Luoyang。
9.根据“I like taking photos.”,可知爱好是拍照,故答案为taking photos。
10.根据“My email address is Tom@.”,可知电子邮件是Tom@,故答案为Tom@。
11.from Sydney, Australia / from Sydney / from Australia 12.11 / 11 years old 13.football, reading, swimming and singing songs 14.Tingting 15.Jim 16.Yes, he is. 17.Alex
【导语】本文主要介绍了几个小朋友的姓名、年龄、来自哪里、兴趣爱好等信息。
11.句意:麦克来自哪里?他是 。根据文中麦克的信息“City: Sydney, Australia”可知麦克来自澳大利亚悉尼,故答案为from Sydney, Australia 或 from Sydney 或 from Australia。
12.句意:麦克多大了?他是 。根据文中麦克的信息“Age: 11”可知麦克11岁了,故答案为11 或 11 years old。
13.句意:麦克喜欢什么?他喜欢 。根据文中麦克的信息“I like football, reading, swimming and singing songs.”可知麦克喜欢足球、阅读、游泳和唱歌,故答案为football, reading, swimming and singing songs。
14.句意:谁能用英语写电子邮件和故事? 能用英语写作。根据文中婷婷的信息“I can write emails and stories in English.”可知婷婷能用英语写电子邮件和故事,故答案为Tingting。
15.句意:谁喜欢骑他的自行车? 喜欢。根据文中吉姆的信息“I like music, riding my bicycle and collecting stamps.”可知吉姆喜欢音乐、骑自行车和集邮,故答案为Jim。
16.句意:吉姆来自英国吗? 。根据文中吉姆的信息“City: London, UK”可知吉姆来自英国伦敦,故答案为Yes, he is.
17.句意:琳达的宠物狗叫什么?它叫 。根据文中琳达的信息“I love my pet dog, Alex. ”可知琳达的宠物狗叫Alex,故答案为Alex。
18.from the US 19.Yes, he can. 20.two friends 21.Laura 22.Yes, he can.
【导语】本文讨论了笔友。
18.句意:劳拉来自哪里?她______。根据“Laura: Hello, Daming. I’m from the US.”,可知劳拉来自美国,故答案为from the US。
19.句意:大明会讲英语吗?根据“Daming: Yes, I can speak some English.”,可知大明会讲英语,答语为肯定回答,故答案为Yes, he can.
20.句意:大明有多少个来自美国的朋友。他有______。根据“Daming: I’ve got two friends from the US. Their names are Sam and Amy.”,可知大明有两个来自美国的朋友,故答案为two friends。
21.句意:谁不会用汉语写?_______不会用汉语写。根据“Laura: Thank you! But I can’t write in Chinese.”,可知劳拉不会用汉语写,故答案为Laura。
22.句意:大明能用英语写吗?根据“Daming: Oh, I can write in English!”,可知大明能用英语写,答语为肯定回答,故答案为Yes, he can.
23.pen friend 24.family different 25.flying kites 26.holding kite 27.got kinds
【导语】本文主要是萨姆给劳拉写信介绍自己和艾米。
23.句意:劳拉是萨姆和艾米的________。根据文中句子“We are so glad to be your pen friends.”可知劳拉是萨姆和艾米的笔友,故答案为pen friend。
24.句意:萨姆和艾米是________,他们有________爱好。根据文中句子“Amy and I are family, but we have different hobbies.”可知他们是家人,他们有不同的爱好,故答案为family;different。
25.句意:萨姆的爱好是________。根据文中句子“I like flying kites.”可知萨姆喜欢放风筝,故答案为flying kites。
26.句意:在照片中,萨姆正________一条龙_________。根据文中句子“I’m holding a dragon kite.”可知萨姆正拿着一个龙风筝,故答案为holding;kite。
27.句意:艾米有________许多_________芭比娃娃。根据文中句子“She has got many kinds of (种类) Barbie dolls”可知艾米有许多芭比娃娃。故答案为got;kinds。
28.letter 29.English 30.English 31.Chinese 32.emails
【导语】本文是约翰和山姆谈论关于山姆和笔友李琳来往的对话。
28.句意:山姆有一封来自笔友的______。根据Hi, Sam! There is a letter for you. It's from China.嗨,山姆!有一封信给你。它来自中国。Oh, it's from my pen friend. 哦,是我的笔友寄来的。可知该空应填letter信,故答案为letter。
29.句意:她的_____名字是桑妮。根据Her Chinese name is Li Lin, and her English name is Sunny. 她的中文名字是李琳,她的英文名字是桑妮。可知该空应填English英文的,故答案为English。
30.句意:李琳_____说得很好,但是山姆只会说一点点中文。根据Yes, she can speak good English. 是的,她能说一口流利的英语。可知该空应填English英文。故答案为English。
31.句意:有时,他们用_____写信。根据But we write letters in Chinese. 但是我们用中文写信。可知该空应填Chinese中文。故答案为Chinese。
32.句意:但是他们喜欢用英文发_____。根据We like to send emails in English. 我们喜欢用英文发电子邮件。可知该空应填emails电子邮件。故答案为emails。
33.F T F T F 34.A C B C
【分析】文章主要是Laura写电子邮件给小明,想成为小明的笔友。
33.(1)句意:1104789543@ 是小明的邮箱。根据From: 1104789543@及落款Yours,Laura可知这个邮箱是Laura的,不是小明的。故答案为F。
(2)句意:Laura来自英国。根据文中句子This is my address: No. 311 the Fifth Street, London, the UK. 可知Laura来自英国,故答案为T。
(3)句意:汤姆是Laura的笔友。根据文中句子I'm Tom's cousin. 可知汤姆是Laura的表弟,故答案为F。
(4)句意:小明会说英语和汉语。根据文中句子Tom tells me that you can speak English.可知小明会说英语和汉语,故答案为T。
(5)句意:Laura想成为汤姆的新笔友。根据文中句子Can you be my pen friend 可知Laura想成为小明的新笔友。故答案为F。
34.(1)句意:_________写的这份邮件。根据落款处Yours,Laura可知这个邮件是Laura写的,故选A。
(2)句意:__________将收到这份邮件。根据Dear Xiaoming,可知邮件是写给小明的,小明会收到邮件,故选C。
(3)句意:Laura想___________。A了解关于英国,B了解关于中国,C知道关于小明的家庭。根据文中句子I want to know something about China.可知她想了解中国,故选B。
(4)句意:小明应该告诉Laura__________。A他的地址,B关于中国的事情,C选项A和B都有,根据文中句子I want to know something about China.Can you tell me your address 可知Laura想了解中国,还想知道小明的地址,故选C。
35.T T F 36.B C
【解析】35.1. 由句子Blue and green are cold colours. They make a room feel cooler. They make people feel calm可知蓝色和绿色是我们冷静,与题干叙述一致,故答案为T。
2. 由句子Brown and gray are neutral colours.可知棕色是中性的颜色,与题干叙述一致,故答案为T。
3. 由句子Colour is very important in our lives.可知颜色对我们很重要,题干与原文叙述不一致,故答案为F。
36.1.问句:什么是快乐的颜色。由句子red can be a happy colour.可知红色是快乐的颜色,故答案为B。
2. 问句:什么是我们感觉温暖?由句子Red and yellow are hot colours. They make a room feel warmer.可知红色和黄色使我们温暖,故答案为C。
37.
Gray
Country the US
Age 11
Family five people: father, mother, brother, sister, me
School Star Primary School
Grade Grade Six
Favourite subjects Science and PE
Hobbies playing table tennis and chess
38.本题答案不唯一。我选择回答第(1)组问题。
Yes, I have an e-friend in the UK. We both like football. We often talk about our favourite football teams.
【导语】本文主要介绍个人信息和家庭信息。
37.Country国家,根据“I am from the US.”可知来自美国,故答案为the US。
Age年龄,根据“I am 11 years old.”可知是11岁,故答案为11。
Family家人,根据“There are five people in my family.”及短文可知有五个人,爸爸,妈妈,哥哥,妹妹和我,故答案为five people: father, mother, brother, sister, me。
School学校,根据“I go to Star Primary School. ”可知是去星星小学,故答案为Star Primary School。
Grade年级,根据“I am in Grade Six.”可知是六年级,故答案为Grade Six。
Favourite subjects最喜欢的学科,根据“My favourite subjects are Science and PE.”可知是科学和体育,故答案为Science and PE。
Hobbies爱好,根据“I like playing table tennis and chess.”可知是打乒乓球和下棋,故答案为playing table tennis and chess。
38.本题答案不唯一,可说选择回答第(1)组问题。
句意:你在其他国家有一些网友吗?你们经常谈论什么?可做肯定回答,说我在英国有一个网友。我们经常谈论我们的足球队。故答案为Yes, I have an e-friend in the UK. We both like football. We often talk about our favourite football teams.
39.T F F 40.C B
【导语】本文主要介绍了肯特先生。
39.(1)句意:肯特先生的爱好是观鸟。根据文中“His hobby is bird-watching.”可知肯特先生的爱好是观鸟。题干与原文相符,故答案为T。
(2)句意:许多鸟类每年夏天都会飞往另一个地方。根据文中“Many birds fly to another place in winter.”可知许多鸟类在冬天会飞往另一个地方。题干与原文不符,故答案为F。
(3)句意:丹顶鹤经常在白天飞行。根据文中“Red-crowned cranes will fly from Heilongjiang to Jiangsu every winter. They fly together in small groups. They often fly at night.”可知丹顶鹤经常在夜晚飞行。题干与原文不符,故答案为F。
40.(1)句意:鸟儿如何在天空中飞翔?A它们成对飞行。B它们独自飞行。C它们成群飞行。根据文中“They fly together in small groups.”可知鸟儿成群飞行。故选C。
(2)句意:肯特先生想让人们做什么?A他希望人们在家喂鸟。B他希望人们更关心鸟类。C他希望人们学习中文。根据文中“Mr Kent wants people to care more about birds.”可知肯特先生想让人们更关心鸟类。故选B。
41.lives because teacher can beautiful them 42.B A C B C
【导语】本文主要介绍比尔及其家人的个人信息及喜好等。
41.句意:他住在加拿大的一所大房子里。live居住,主语是第三人称单数,句子是一般现在时,动词用第三人称单数lives,故答案为lives。
句意:别人喜欢他的书房因为他喜欢阅读和玩电脑游戏。because因为,故答案为because。
句意:他是一名老师。teach教,根据句意应是名词teacher,且用单数,故答案为teacher。
句意:她可以在公共汽车上阅读。read读,情态动词can后跟动词原形,故答案为can。
句意:北京在十月是美丽的。beautiful美丽的,形容词做is的表语,故答案为beautiful。
句意:我希望很快见到他们。see是动词,后跟人称代词宾格,they的宾格是them,故答案为them。
42.(1) 句意:比尔现在在_____。A中国,B加拿大,C美国。根据“He lives in a big house in Canada.”可知在加拿大,故选B。
(2) 句意:比尔喜欢阅读和_____。A玩电脑游戏,B打网球,C睡觉。根据“Bill likes his study because he likes reading and playing computer games.”可知是喜欢玩电脑游戏,故选A。
(3) 句意:比尔的爸爸在____工作。A一家工厂,B一家医院,C一所学校。根据“His father works in Window School.”可知是在学校,故选C。
(4) 句意:比尔的妈妈是____。A一名演员,B一名电视记者,C一名医生。根据“His mother is a TV reporter.”可知是一名电视记者,故选B。
(5) 句意:下面哪一项是错误的?A比尔的爸爸每天骑自行车去上班。B比尔的妈妈乘公共汽车去上班。C比尔和他的家人将在十一月来中国。根据“Bill says his family is coming to China in October.”可知将在十月来中国,故选C。
43.math read played football Science Museum weekends 44.T F 45.A A I visited my grandparents in the countryside.
【导语】本文介绍了Tim分享自己充实而有意义的暑假生活,包括学习、运动、拓展爱好和家庭活动等内容。
43.(1) 句意:从9:00到10:40,我完成了语文、______和英语作业。根据“From 9:00 to 10:30 in the morning, I finished homework for Chinese, math and English.”可知是数学,故答案为math。
(2) 句意:我下午______有趣的书40分钟。根据“In the afternoon, I read interesting books for 30 minutes.”可知是阅读,故答案为read。
(3) 句意:每天早上,我跑步、跳绳或者______。根据“Every morning, I ran, skipped rope, or played football.”可知是踢足球,故答案为played football。
(4) 句意:父母带我去沈阳的______。根据“My parents took me to the Science Museum in Shenyang.”可知是科学博物馆,故答案为Science Museum。
(5) 句意:我在______和家人享受电影之夜。根据“I watched videos for an hour every day and enjoyed movie nights with my family on weekends”可知是周末,故答案为weekends。
44.(1) 句意:Tim练习弹吉他。根据“I practiced playing the guitar”可知Tim练习弹吉他,故答案为T。
(2) 句意:Tim尝试制作飞机模型。文中未提及该活动,故答案为F。
45.(1) 题干要求推测“calligraphy”含义。根据“To write beautiful Chinese words, I practiced calligraphy for an hour.”可知是书法,故选A。
(2) 题干要求选择合适句子补全段落。A保持健康也很重要!B让我们看一些漂亮的照片。根据下文介绍的是运动内容,A符合语境,故选A。
(3) 句意:你上个假期做了什么?根据实际情况回答,可以说:我去农村看望了我的祖父母。故答案为I visited my grandparents in the countryside.
46.F T T 47.B A
【导语】本文介绍了四个人的个人信息。
46.(1)句意:杰克喜欢语文和数学。根据“I like math and science.”,可知杰克喜欢数学和科学,故答案为F。
(2)句意:安经常开车去上班。根据“I often go to work by car.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(3)句意:莉莉喜欢听音乐。根据“I like to listen to music.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
47.(1)句意:汤姆_____骑自行车去上班。A总是,B经常,C有时,根据“I often go to work by bike.”,可知经常骑自行车去上班,故选B。
(2)句意:杰克是一名_______。莉莉是一名________。A学生;公交车司机,B老师;医生,C公交车司机;老师,根据“I’m a student. I’m a bus driver.”,可知杰克是一名学生,莉莉是一名公交车司机,故选A。
48.boy ten 49.strong tall 50.goes running plays basketball 51.football player 52.scientist
【导语】本文主要描述了彼得和鲍勃的个人信息及兴趣爱好。
48.句意:彼得是一个_____。他_____岁。根据“Peter is a boy. He is ten.”可知彼得是个男孩,他十岁,故答案为boy;ten。
49.句意:—彼得长什么样?—他是______和______。根据“He is strong and tall.”可知彼得又高又强壮,故答案为strong;tall。
50.句意:—彼得经常做什么?—他早上经常_______并且下午_______。根据“He often goes running in the morning. After school, he often plays basketball with his friends.”可知他早上跑步,下午和朋友踢足球,故答案为goes running;plays basketball。
51.句意:—彼得会成为什么?—他会成为一名_______。根据“He likes playing football with them on Sundays. He is good at sports.”可知彼得擅长运动,喜欢和朋友踢足球,他可能会成为足球运动员football player,故答案为football player。
52.句意:—鲍勃会成为什么?—他会成为一名______。根据“He likes reading books and using the computer. He studies very hard. He often goes to the science museum.”可知他喜欢看书和使用电脑,还经常去科学博物馆,可能会成为一名科学家scientist,故答案为scientist。
53.F F T 54.B A
【导语】本文介绍了大卫。
53.(1)句意:肯很勤奋。根据全文可知肯不勤奋,故答案为F。
(2)句意:大卫的房间和衣服又干净又漂亮。根据“His room and clothes are dirty.”,可知大卫的房间和衣服很脏,故答案为F。
(3)句意:大卫不是一个好爸爸。根据全文可知句子描述正确,故答案为T。
54.(1)句意:Villagers的中文意思是______。根据短文语境可知villagers的意思是村民,故选B。
(2)A今日事,今日毕。B三思而后行。C只会用功不玩耍,聪明孩子也变傻。文中讲的是拖延,故选A。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)