2025-2026学年上学期高一年级第二次月考
英语科试题
时间:120分钟 总分:150分
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的. A、B、C三个选项中选出最佳选项。 听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. How many people will visit New York for free
A. 2. B. 3. C. 5.
2. What does the man advise the woman to do
A. See Mr. Smith.
B. Check the letter.
C. Type the letter again.
3. What’s wrong with Jane
A. She misses her home very much.
B. She hasn’t received her mother’s-letter.
C. She is worried about her mother’s health.
4. What does the man want to do
A. Learn to play baseball.
B. Organize a baseball team.
C. Find a baseball player.
5. What does Susan mean
A. She had a date then.
B. She will put off the meeting.
C. She didn’t have time to prepare the speech.
第二节
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题;从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟:听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Why does the woman come to see Rick
A. To say goodbye.
B. To ask for advice.
C. To invite him to her home.
7. Which country would the woman like to visit
A. Canada.
B. France.
C. Germany.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What are the speakers mainly talking about
A. The popularity of English.
B. The study pressure on students.
C. Attitudes towards learning foreign languages.
9. What percentage of students are forced to learn a foreign language
A. About21%.
B. About27%.
C. About35%.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. What is the room like
A. Big but old.
B. Big and new.
C. Small but new.
11. What will be arranged first
A. The chairs.
B. The bed.
C. The dressing table.
12. Where will the chairs be put
A. Close to the window.
B. In front of the fireplace.
C. Behind the dressing table.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. What is the relationship between the speakers
A. Husband and wife.
B. Father and daughter.
C. Guide and tourist.
14. Where is the bank
A. Next to the coffee shop.
B. Opposite the museum.
C. At the end of the road.
15. What advice does the man give to the woman
A. Eating less chocolate.
B. Keeping the table clean.
C. Watching out for the traffic.
16. How will the speakers go to the museum
A. By bus.
B. On foot.
C. By bike.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Why did Murphy go to a doctor
A. He thought his wife was deaf.
B. He wanted to get his hearing back.
C. He couldn’t make himself understood.
18. What did the doctor tell Murphy to do
A. Stand about 15 metres from his wife.
B. Ask his wife some serious questions.
C Talk to his wife at different distances.
19. What was his wife doing when Murphy got back home
A. Watching TV.
B. Cooking.
C. Setting the table.
20. How many times did Murphy ask his wife the same question
A. Twice.
B. Three times.
C. Four times.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Fun things to do in high school
Learn another language
Your school might be holding foreign language classes, so this is a great way to start your language learning journey! If you want more self-paced learning, apps like Duolingo are easily accessible (可使用的) on our mobile phones. As our world becomes more interconnected, it’s always good to learn another language or two.
Aim for a term of straight A
This can be a difficult task but not impossible to achieve, as long as you put in the right amount of work and effort. If you are struggling (挣扎) with your grades, you can host or join group studies with your classmates!
Don’t be disappointed if you are not able to get an A in a term. What’s important is having the drive to go forward, as a famous person once said, “He who would climb a ladder must begin at the bottom.”
Experience another culture
Culture and tradition are something that all humans share. No matter where we come from, we always bring our culture with us. People coming from different cultures may be among your friends or neighbors.
You can go to a museum, read a book, or try new food in your area. Remember to keep an open mind and take the time to learn about them.
Bring a shareable treat to class
If you know your way around the kitchen, you can impress your class by making and bringing them a delicious treat! Not only will this make their stomachs happy, but you’ll also bond (联系) the whole class together. Just don’t forget to check with your teacher first before bringing one.
1. What should you do if you want to learn a language at your own speed
A. Go to a museum to read books. B. Attend another language class.
C. Learn it on an app like Duolingo. D. Spend more time on mobile phones.
2. What’s the key if you can’t get an A in a term
A. Learn to accept your grades. B. Changing your study method.
C. Join groups with your classmates. D. Having the drive to go forward.
3. What will probably be the result if you bring a treat to class
A. Making your teacher angry and anxious.
B. Enjoying different cultures and traditions.
C. Bringing some students cooking methods.
D Making your classmates happy and united.
B
Wang Fuman is a 10-year-old student. He is now studying in Zhuanshanbao Primary School in Zhaotong, Yunnan Province. On Monday morning (January 8, 2018), he braved -9℃ weather to travel over an hour to reach his school.
When he arrived, his hair and eyebrows had been completely frozen with snowflake (雪花). This made his 16 classmates laugh a lot. Fu Heng, Wang’s teacher saw this and took a picture. He uploaded (上传) Wang’s picture. The picture soon has got much attention to children from poor families in the countryside. Wang, who has been nicknamed “Snowflake Boy” by netizens (网友), became famous online overnight. By Wednesday morning, his picture had been “liked” more than 260,000 times on Sina Weibo and shared more than 40,000 times.
After hearing Wang’s story, the Yunnan China Youth Development Foundation held a public donation (捐赠) activity for children from poor families. The Foundation has promised to give each poor child 500 yuan ($75) to help them stay warm in winter.
By 1 pm on Wednesday, the Foundation had collected about 300,000 yuan in public donations, according to their website. Wang’s village now has electricity and tap water, “…and my family is getting help to build a new house close to the school”, Wang said, “I think our life will get better.”
4. What was the weather like on Monday morning
A. Snowy and cold. B. Rainy and cold.
C. Snowy but warm. D. Rainy but warm.
5. Why did the classmates laugh when Wang entered the classroom
A. Because he lost his books . B. Because he told a joke.
C. Because he looked funny. D. Because he was late.
6. The Foundation held a public donation to help the poor children ________.
A. stay happy B. keep healthy
C. stay educated D. keep warm in winter
7. What can we know from the text
A. Zhaotong’s weather in winter is warm.
B. Wang’s future life may become better.
C. Wang’s village had electricity before.
D. Few people shared the boy’s picture
C
You may not know a lot of people when you start senior high school. Maybe your friends from junior high school are going to a different senior high school. Even if you know other freshmen (一年级学生), you still feel anxious that you don’t know any upperclassmen. How are you going to make friends among this sea of unknown faces
Most senior high schools hold the freshman orientation (迎新会) before school actually starts. It is helpful because you not only learn your way around the building but also get to meet some of your teachers and fellow freshmen. That way, when you show up on your first day of school, you may already recognize a few familiar faces.
When you talk to people at orientation you’ll probably find that a lot of them are feeling just like you are. They’re all new to the school and don’t know what to expect. Talking about a common concern with your classmates can help you develop friendships.
The work in senior high school is something freshmen are probably worried about. It builds on what you learned in junior high school, giving you a more advanced (高深的) knowledge of many subjects. So you may find you have more work to do or that it’s a bit more challenging. If you ever find your work too difficult, teachers can give you extra help.
Senior high school also has more after-school activities than junior high school, such as clubs, music and theater groups and sports teams. This is a good time to explore your interests and try new things.
Junior high school taught you the basics of time management and social skills while providing you with a little extra support and guidance. Senior high school gives you the chance to learn how to be more independent and responsible.
8. How do the freshmen usually feel on their first day of senior high school
A. Proud. B. Excited. C. Nervous D. Curious.
9. What are freshmen probably worried about
A. The ability to make friends. B. The learning task.
C. The freshman orientation. D. The relationship with teachers.
10. What do after-school activities mainly help students to do
A. Develop friendships. B. Build up their strength.
C. Develop their interests. D. Improve their learning ability.
11. What is the last paragraph mainly about
A. What you’ll learn in senior high school.
B. What you learned in junior high school.
C. The importance of being more independent and responsible.
D. The difference between junior high school and senior one.
D
ChatGPT, a smart AI chat-bot tool, has swept the education world in the past months. According to a US survey of more than 1,000 students, over 89 percent of them have used ChatGPT to help with a homework task.
Developed by US company OpenAI, ChatGPT is a powerful tool. You can ask it to write stories and emails, create a food menu (食谱), translate languages, and answer all kinds of questions.
Some schools in the US. Australia and France have banned (禁止) the use of ChatGPT. In the US, for example, New York City public schools banned students and teachers from using ChatGPT on the district’s networks and devices (设备), CNN reported.
The move comes out of worries that the tool could make it easier for students to cheat (作弊) on study. Some also worry that ChatGPT could be used to spread wrong information.
“It does not build critical-thinking (批判性思维) and problem-solving skills, which are necessary for academic (学术的) and lifelong success,” said Jenna Lyle, the deputy press secretary of the New York City Department of Education.
Apart from bans, teachers are making changes to their classes to stop the use of ChatGPT. Some college teachers in the US try to include more speaking exams and handwritten papers instead of typed ones, The New York Times reported.
However, not all educators say “no”to ChatGPT. Some Canadian universities are drafting (起草) policies (政策) on its use, for both students and teachers. They have no plans to completely ban the tool so far.
Bhaskar Vira, headmaster for education at the University of Cambridge in the UK, said that bans on AI software like ChatGPT are not wise. “We have to know that AI is a tool people will use,” he told Varsity, the school newspaper of the university. What we need to do is “adapt (调整) our learning, teaching and examinations”. That way, we can “have integrity (诚信) while recognizing the use of the tool”.
12. Some schools in the US banned the use of ChatGPT because____________.
A. it probably takes the place of teachers
B. students may use it to cheat on homework
C. it rarely provides the correct information
D. it takes up most of the district’s networks
13. Jenna Lyle thinks that___________.
A. ChatGPT is necessary for academic and lifelong success
B. using ChatGPT is not good for developing students’ minds
C. ChatGPT is so far the smartest AI chat-bot tool
D. ChatGPT might offer the wrong information
14. Which opinion is NOT mentioned in the story
A. Using ChatGPT makes students lazy in thinking.
B. The complete ban on using ChatGPT is not wise.
C. ChatGPT will completely change present education.
D. ChatGPT may be used for both teachers and students.
15. The passage is probably from “____________”.
A. Sports and Fitness B. Health and Diet
C. Cultural Exchange D. Science and Education
第二节(共5小题;每小题2.5分;满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Starting high school can be challenging for many freshmen. The change from middle school to high school means new responsibilities and more challenging coursework. ____16____.
● Get to know your campus
One of the first things freshmen should do is familiarize themselves with their new campus. ____17____. Knowing where to go will help reduce anxiety and make it easier to navigate the school.
● ____18____
Even if you have some friends from middle school who are joining you in high school, you should be open to expanding your friend group. The more students you know and have friendships with, the less alone you are going to feel. Participate in extra-curricular activities or join clubs to meet like-minded individuals.
● Seek help when needed
Don’t be afraid to ask for help when you need it. Teachers, counselors, and even older students can provide valuable advice and support. If you’re struggling with a subject, don’t hesitate to attend after-school help sessions or seek tutoring. ____19____.
● Take care of yourself
____20____. Make sure to get enough sleep, eat nutritious meals, and stay active. High school life can be full of pressure, so try to find ways to deal with it, such as exercising, reading, or spending time with friends.
A. Be open to making new friends
B. Keep in touch with middle school friends
C. It’s important to take care of your physical and mental health
D. Remember, asking for help is a sign of strength, not weakness
E. Every student’s experience in the transition to high school is unique
F. But with right strategies, freshmen can adapt to high school life successfully
G. This includes finding the locations of classrooms, libraries and other important buildings
第三部分语言运用(共四节,满分55分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A. B. C. D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
The school sports meeting was just three days away, and the classroom was filled with talk of races and relays. Tom had never been much of an athlete, but when his classmate Lucy ____21____him to join the 400-meter race, he couldn’t say no.
“I’ll never win,” Tom mumbled as they walked to the track for practice. Lucy patted his shoulder. “It’s not about winning. It’s about ____22____your best.”
The track was busy with students warming up — jumping, stretching, and sprinting. Tom felt his legs ____23____ as he lined up for his first practice run. When the coach blew the whistle, he took off, but his steps felt heavy. By the end, he was gasping for air, far behind the others.
“Not bad for a start,” Lucy said, handing him a water bottle. “You just need to ____24____.”
Over the next two days, Tom practiced every afternoon. He ____25____ how to breathe properly and pace himself. Lucy ran beside him, cheering him on. “Faster! You can do it!” she shouted.
On the morning of the sports meeting, the sun shone brightly, and the stands were packed with students. Tom’s heart ____26____ as he put on his running shoes. His classmates gathered around him. “We’re all rooting for you!” they said.
The 400-meter race was about to begin. Tom stepped onto the track, his eyes fixed on the finish line. The starter’s gun ____27____, and the runners shot forward. Tom kept his eyes down, focusing on his stride. At the halfway mark, his legs began to burn, but he ____28____ on.
“Go, Tom! Go!” he heard Lucy scream. He looked up and saw his classmates waving signs. With a burst of energy, he sprinted toward the finish line. He didn’t win — he came in fifth — but the crowd erupted in cheers as he crossed.
Lucy ran up to him, grinning. “That was amazing! You ____29____ your personal best!” Tom smiled, wiping sweat from his forehead. He felt a sense of ____30____ he’d never known before.
Later, as they watched the award ceremony, Lucy said, “See I told you it would be worth it.” Tom nodded. He’d learned that ____31____ doesn’t always mean coming first. Sometimes, it’s about facing your ____32____and trying your hardest.
That evening, Tom’s mom noticed the ____33____ on his face. “You look happy,” she said. “I had a great day,” Tom replied. “I joined a race, and I didn’t win, but I ____34____myself.”
His mom hugged him. “That’s the best ____35____ you could ask for.”
21. A. ordered B. begged C. invited D. forced
22. A. doing B. finding C. making D. showing
23. A. shake B. relax C. grow D. rest
24. A. quit B. practice C. wait D. hide
25. A. taught B. wondered C. learned D. forgot
26. A. broke B. raced C. stopped D. failed
27. A. rang B. fell C. broke D. fired
28. A. walked B. fought C. kept D. turned
29. A. beat B. missed C. remembered D. checked
30 A. sadness B. pride C. fear D. humor
31. A. success B. kindness C. courage D. honesty
32. A. friends B. teachers C. fears D. dreams
33. A. tear B. sweat C. dirt D. smile
34. A. surprised B. protected C. thanked D. lost
35. A. gift B. prize C. lesson D. memory
第二节(共15小题;每小题1分,满分15分)
I couldn’t have been better prepared for the talk, my first presentation as a college student. I had learned my speech ___36___. The day before the talk, alone in my room, I felt ___37___. But as soon as I was invited to the stage, I was beaten by a fear I had ___38___ too many times before- the fear of getting ___39___ because of my stutter (口吃).
It began when I was a child. I felt ashamed and ___40___ as little as possible at school. I put a lot of ___41___ into math and science; in these subjects, I could ___42___ my teachers with written exams and reports rather than spoken ones.
But by the time I got to middle school, my stutter had made me a (an) ___43___ for bullying (霸凌), which hurt my academic performance. ___44___, I went to a cooking school, where I hoped my cooking would speak for itself.
I saw my future as a ___45___ until a nutrition class, when the teacher’s lecture ___46___ me of my love of science. I found that my desire for learning more biology was ___47___ than my fear of stuttering during oral exams. I started to work in a research lab and tried speech therapy (治疗). With the help of my therapist, I ___48___ realized the real problem was not the stutter itself; it was my fear of stuttering. It took me about a year to ___49___ that I love myself as I am during one weekly meeting.
Now, instead of ___50___ public speeches, I actively seek chances to be on the stage. And if I happen to stutter along the way, so be it.
36 A. by heart B. on purpose C. by mistake D. on duty
37. A. frightened B. annoyed C. confident D. upset
38. A. forgotten B. experienced C. arranged D. considered
39. A. stuck B. broken C. lost D. bored
40. A. planned B. moved C. studied D. talked
41. A. feelings B. money C. power D. efforts
42. A. interest B. embarrass C. satisfy D. disappoint
43. A. aim B. style C. fan D. leader
44. A. However B. Instead C. Therefore D. Moreover
45. A. professor B. chef C. biologist D. director
46. A. warmed B. cured C. informed D. reminded
47. A. lighter B. stronger C. smaller D. longer
48. A. naturally B. immediately C. gradually D. frequently
49. A. speak out B. cut in C. take down D. pick up
50. A. expecting B. avoiding C. improving D. doubting
第三节 单词拼写,根据句子汉语意思,填写单词的正确形式。(共10小题,每小题1分)
51. The young man who likes looking for ________(冒险)has signed up for the activity. (根据汉语提示单词拼写)
52. The head teacher entered the classroom, so the students immediately tried their best to c__________ (集中,聚精会神) on the books and read loudly. (根据中英文提示拼写单词)
53. When hearing the bad news that my little dog lost, I told my friends and asked them to leave me _________.(别打扰我) (根据汉语提示单词拼写)
54. The volunteer was _________ (吸引) by the impressive place, so he decided to stay another day. (根据汉语提示单词拼写)
55. When we were young, the children________________(更喜欢) cycling to the countryside to staying at home all day. (根据汉语提示单词拼写)
56. Healthy living is about taking _________ (责任,义务) for your decisions and choices for today and for the future. (根据汉语提示单词拼写)
57. Though Tom made up for his faults, we were made a bad_________(印象)。(根据汉语提示单词拼写)
58. The scientist _________ (设计) the experiment is worth respecting. (根据汉语提示单词拼写)
59. Only in this way can you regain your _________ (自信). (根据汉语提示单词拼写)
60. I don’t want the kids to get _________ (上瘾的) to the stupid TV programme. (根据汉语提示单词拼写)
第四节 语法填空
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Schoolwork can be stressful sometimes, ____61____ (especial) in the final year of high school. Daily routine can pile up and affect our health. Therefore, ____62____ (find) a good way to deal with pressure is important. I just discovered my new favorite method: the trampoline (蹦床)!
The door opens and you are ____63____ (amaze) to see people jumping and flying around like superheroes. The trampoline park is full of colourful inflatables (充气气垫). For ____64____ (beginner), it is the best area to start.
It was a little bit ____65____ (frighten) at the beginning, as we can hardly walk on the trampolines. But when I started to jump, I felt all the stress leave my body. After jumping for a while, I ____66____ (lie) down and closed my eyes, imagining I had become a bird ____67____ could touch the sky.
There ____68____ (be) some other bouncing activities. My favorite one was the basketball dunking area. It included a full-height basketball. hoop above runway trampolines. With the power of bouncing, I could dunk like ____69____ NBA superstar. It was not only relaxing, but also fun!
While outdoor activities are largely up to the weather, indoor trampoline parks are really good places ____70____ (go) whenever you want to have a good time.
第四部分写作(满分15分)
71. 假设你是李华。你的英国笔友杰克刚刚升入高中,但他一时无法适应新的校园生活,写信向你征求建议。请你就此问题给他回一封信,内容主要把包括:
1. 不必过分焦虑;
2. 制定合理的学习计划;
3. 多参加集体活动,结交新朋友。
参考词汇:适应 adjust to
注意:1.词数 100 左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯;
3. 开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Jack,
I am sorry to hear that you’re having trouble adjusting to your high school life.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2025-2026学年上学期高一年级第二次月考
英语科试题
时间:120分钟 总分:150分
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的. A、B、C三个选项中选出最佳选项。 听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. How many people will visit New York for free
A. 2. B. 3. C. 5.
2. What does the man advise the woman to do
A. See Mr. Smith.
B. Check the letter.
C. Type the letter again.
3. What’s wrong with Jane
A. She misses her home very much.
B. She hasn’t received her mother’s-letter.
C She is worried about her mother’s health.
4. What does the man want to do
A. Learn to play baseball.
B. Organize a baseball team.
C. Find a baseball player.
5. What does Susan mean
A. She had a date then.
B. She will put off the meeting.
C. She didn’t have time to prepare the speech.
第二节
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题;从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟:听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Why does the woman come to see Rick
A. To say goodbye.
B. To ask for advice.
C. To invite him to her home.
7. Which country would the woman like to visit
A Canada.
B. France.
C. Germany.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What are the speakers mainly talking about
A. The popularity of English.
B. The study pressure on students.
C. Attitudes towards learning foreign languages.
9. What percentage of students are forced to learn a foreign language
A. About21%.
B. About27%.
C. About35%.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. What is the room like
A. Big but old.
B. Big and new.
C. Small but new.
11. What will be arranged first
A. The chairs.
B. The bed.
C. The dressing table.
12. Where will the chairs be put
A. Close to the window.
B. In front of the fireplace.
C. Behind the dressing table.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. What is the relationship between the speakers
A. Husband and wife.
B. Father and daughter.
C. Guide and tourist.
14. Where is the bank
A. Next to the coffee shop.
B. Opposite the museum.
C. At the end of the road.
15. What advice does the man give to the woman
A. Eating less chocolate.
B. Keeping the table clean.
C. Watching out for the traffic.
16. How will the speakers go to the museum
A. By bus.
B. On foot.
C. By bike.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Why did Murphy go to a doctor
A. He thought his wife was deaf.
B. He wanted to get his hearing back.
C. He couldn’t make himself understood.
18. What did the doctor tell Murphy to do
A. Stand about 15 metres from his wife.
B. Ask his wife some serious questions.
C. Talk to his wife at different distances.
19. What was his wife doing when Murphy got back home
A. Watching TV.
B. Cooking.
C. Setting the table.
20. How many times did Murphy ask his wife the same question
A. Twice.
B. Three times.
C. Four times.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Fun things to do in high school
Learn another language
Your school might be holding foreign language classes, so this is a great way to start your language learning journey! If you want more self-paced learning, apps like Duolingo are easily accessible (可使用的) on our mobile phones. As our world becomes more interconnected, it’s always good to learn another language or two.
Aim for a term of straight A
This can be a difficult task but not impossible to achieve, as long as you put in the right amount of work and effort. If you are struggling (挣扎) with your grades, you can host or join group studies with your classmates!
Don’t be disappointed if you are not able to get an A in a term. What’s important is having the drive to go forward, as a famous person once said, “He who would climb a ladder must begin at the bottom.”
Experience another culture
Culture and tradition are something that all humans share. No matter where we come from, we always bring our culture with us. People coming from different cultures may be among your friends or neighbors.
You can go to a museum, read a book, or try new food in your area. Remember to keep an open mind and take the time to learn about them.
Bring a shareable treat to class
If you know your way around the kitchen, you can impress your class by making and bringing them a delicious treat! Not only will this make their stomachs happy, but you’ll also bond (联系) the whole class together. Just don’t forget to check with your teacher first before bringing one.
1. What should you do if you want to learn a language at your own speed
A. Go to a museum to read books. B. Attend another language class.
C. Learn it on an app like Duolingo. D. Spend more time on mobile phones.
2. What’s the key if you can’t get an A in a term
A. Learn to accept your grades. B. Changing your study method.
C. Join groups with your classmates. D. Having the drive to go forward.
3. What will probably be the result if you bring a treat to class
A. Making your teacher angry and anxious.
B. Enjoying different cultures and traditions.
C. Bringing some students cooking methods.
D. Making your classmates happy and united.
【答案】1. C 2. D 3. D
【解析】
【分析】本文是一篇应用文,主要讲述了在高中可以做的一些有趣的事情,包括学习另一门语言、争取一学期全优、体验另一种文化以及带一份可分享的美食到课堂。
【1题详解】
细节理解题。根据Learn another language中“If you want more self-paced learning, apps like Duolingo are easily accessible (可使用的) on our mobile phones(如果你想要更自主的学习,像 Duolingo 这样的应用程序在我们的手机上很容易使用)” 可知,如果你想按照自己的速度学习一门语言,可以在像 Duolingo 这样的应用程序上学习。故选C。
【2题详解】
细节理解题。根据Aim for a term of straight A中“Don’t be disappointed if you are not able to get an A in a term. What’s important is having the drive to go forward(如果你一学期没能拿到 A,也不要失望。重要的是要有前进的动力)” 可知,如果你一学期没能拿到 A,关键是要有前进的动力。故选D。
【3题详解】
细节理解题。根据Bring a shareable treat to class 中“Not only will this make their stomachs happy, but you’ll also bond (联系) the whole class together.(这不仅会让他们的胃开心,还会让整个班级团结在一起)” 可知,如果你带一份美食到课堂,可能会让你的同学开心并团结起来。故选D。
B
Wang Fuman is a 10-year-old student. He is now studying in Zhuanshanbao Primary School in Zhaotong, Yunnan Province. On Monday morning (January 8, 2018), he braved -9℃ weather to travel over an hour to reach his school.
When he arrived, his hair and eyebrows had been completely frozen with snowflake (雪花). This made his 16 classmates laugh a lot. Fu Heng, Wang’s teacher saw this and took a picture. He uploaded (上传) Wang’s picture. The picture soon has got much attention to children from poor families in the countryside. Wang, who has been nicknamed “Snowflake Boy” by netizens (网友), became famous online overnight. By Wednesday morning, his picture had been “liked” more than 260,000 times on Sina Weibo and shared more than 40,000 times.
After hearing Wang’s story, the Yunnan China Youth Development Foundation held a public donation (捐赠) activity for children from poor families. The Foundation has promised to give each poor child 500 yuan ($75) to help them stay warm in winter.
By 1 pm on Wednesday, the Foundation had collected about 300,000 yuan in public donations, according to their website. Wang’s village now has electricity and tap water, “…and my family is getting help to build a new house close to the school”, Wang said, “I think our life will get better.”
4. What was the weather like on Monday morning
A. Snowy and cold. B. Rainy and cold.
C. Snowy but warm. D. Rainy but warm.
5. Why did the classmates laugh when Wang entered the classroom
A. Because he lost his books . B. Because he told a joke.
C. Because he looked funny. D. Because he was late.
6. The Foundation held a public donation to help the poor children ________.
A. stay happy B. keep healthy
C. stay educated D. keep warm in winter
7. What can we know from the text
A. Zhaotong’s weather in winter is warm.
B. Wang’s future life may become better.
C. Wang’s village had electricity before.
D. Few people shared the boy’s picture
【答案】4. A 5. C 6. D 7. B
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了云南昭通“冰花男孩”王福满冒严寒上学,照片引发关注,基金会为此开展募捐活动。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段中“On Monday morning (January 8, 2018), he braved -9℃ weather to travel over an hour to reach his school. (2018年1月8日星期一早上,他冒着零下9摄氏度的天气,花了一个多小时才到达学校)”和第二段中“When he arrived, his hair and eyebrows had been completely frozen with snowflake. (当他到达时,他的头发和眉毛都被雪花完全冻住了)”可知,周一早上的天气是下雪且寒冷的。故选A项。
【5题详解】
细节理解题。根据第二段中“When he arrived, his hair and eyebrows had been completely frozen with snowflake. This made his 16 classmates laugh a lot. (当他到达时,他的头发和眉毛都被雪花完全冻住了。这让他的16个同学大笑起来)”可知,王福满走进教室时同学们笑是因为他的头发和眉毛都被雪花完全冻住了,看起来很好笑。故选C项。
【6题详解】
细节理解题。根据第三段中“The Foundation has promised to give each poor child 500 yuan ($75) to help them stay warm in winter. (该基金会承诺给每个贫困儿童500元(75美元),帮助他们在冬天保暖)”可知,基金会举办公开募捐活动是为了帮助贫困儿童在冬天保暖。故选D项。
【7题详解】
推理判断题。根据最后一段中“Wang’s village now has electricity and tap water, “…and my family is getting help to build a new house close to the school”, Wang said, “I think our life will get better.” (王的村庄现在有了电和自来水,“……我的家人正在得到帮助,因为在学校附近正在建一座新房子”,王说,“我认为我们的生活会变得更好”)”可知,王福满得到了帮助,他对未来充满希望,说明他未来的生活可能会变得更好。故选B项。
C
You may not know a lot of people when you start senior high school. Maybe your friends from junior high school are going to a different senior high school. Even if you know other freshmen (一年级学生), you still feel anxious that you don’t know any upperclassmen. How are you going to make friends among this sea of unknown faces
Most senior high schools hold the freshman orientation (迎新会) before school actually starts. It is helpful because you not only learn your way around the building but also get to meet some of your teachers and fellow freshmen. That way, when you show up on your first day of school, you may already recognize a few familiar faces.
When you talk to people at orientation, you’ll probably find that a lot of them are feeling just like you are. They’re all new to the school and don’t know what to expect. Talking about a common concern with your classmates can help you develop friendships.
The work in senior high school is something freshmen are probably worried about. It builds on what you learned in junior high school, giving you a more advanced (高深的) knowledge of many subjects. So you may find you have more work to do or that it’s a bit more challenging. If you ever find your work too difficult, teachers can give you extra help.
Senior high school also has more after-school activities than junior high school, such as clubs, music and theater groups and sports teams. This is a good time to explore your interests and try new things.
Junior high school taught you the basics of time management and social skills while providing you with a little extra support and guidance. Senior high school gives you the chance to learn how to be more independent and responsible.
8. How do the freshmen usually feel on their first day of senior high school
A. Proud. B. Excited. C. Nervous D. Curious.
9. What are freshmen probably worried about
A. The ability to make friends. B. The learning task.
C. The freshman orientation. D. The relationship with teachers.
10. What do after-school activities mainly help students to do
A. Develop friendships. B. Build up their strength.
C. Develop their interests. D. Improve their learning ability.
11. What is the last paragraph mainly about
A. What you’ll learn in senior high school.
B. What you learned in junior high school.
C. The importance of being more independent and responsible.
D. The difference between junior high school and senior one.
【答案】8. C 9. B 10. C 11. D
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要针对高一新生刚入学时可能面临的问题,提供了一些实用建议,并对比初高中差异,帮助新生更好地适应高中生活。
【8题详解】
推理判断题。根据文章第一段“Even if you know other freshmen (一年级学生), you still feel anxious that you don’t know any upperclassmen. (即便你认识其他高一新生,也仍会因不认识任何学长学姐而感到焦虑。)”以及第三段“When you talk to people at orientation, you’ll probably find that a lot of them are feeling just like you are. They’re all new to the school and don’t know what to expect. (在迎新会上与人交流时,你很可能会发现,很多人和你的感受一样——大家都是刚来到这所学校,对未来的校园生活毫无头绪。)”可知,高一新生刚入学时,即便认识其他新生,也会因不认识学长学姐、对新学校陌生而感到焦虑。故选C。
【9题详解】
细节理解题。根据文章第四段“The work in senior high school is something freshmen are probably worried about. (高中的学业很可能是高一新生担心的问题。)”可知,高中的学业任务是高一新生很可能会担心的事情。故选B。
【10题详解】
细节理解题。根据文章第五段“Senior high school also has more after-school activities than junior high school, such as clubs, music and theater groups and sports teams. This is a good time to explore your interests and try new things. (高中的课外活动也比初中丰富,比如各种社团、音乐戏剧小组和运动队。这是一个探索个人兴趣、尝试新鲜事物的好时机。)”可知,高中课外活动的主要作用是为学生提供探索兴趣、尝试新事物的机会,即帮助学生发展个人兴趣。故选C。
【11题详解】
主旨大意题。根据文章最后一段“Junior high school taught you the basics of time management and social skills while providing you with a little extra support and guidance. Senior high school gives you the chance to learn how to be more independent and responsible. (初中阶段,学校在教你时间管理和社交技能基础知识同时,还会给予你较多额外的支持与指导;而高中则为你提供了学习如何更独立、更有责任感的机会。)”可知,最后一段通过并列阐述初中阶段(教授时间管理和社交技能基础知识、提供额外支持指导)与高中阶段(提供学习独立和承担责任的机会)的不同,核心是展现初高中的差异。选项D“The difference between junior high school and senior one. (初中和高中的区别)”符合段落主旨。故选D。
D
ChatGPT, a smart AI chat-bot tool, has swept the education world in the past months. According to a US survey of more than 1,000 students, over 89 percent of them have used ChatGPT to help with a homework task.
Developed by US company OpenAI, ChatGPT is a powerful tool. You can ask it to write stories and emails, create a food menu (食谱), translate languages, and answer all kinds of questions.
Some schools in the US. Australia and France have banned (禁止) the use of ChatGPT. In the US, for example, New York City public schools banned students and teachers from using ChatGPT on the district’s networks and devices (设备), CNN reported.
The move comes out of worries that the tool could make it easier for students to cheat (作弊) on study. Some also worry that ChatGPT could be used to spread wrong information.
“It does not build critical-thinking (批判性思维) and problem-solving skills, which are necessary for academic (学术的) and lifelong success,” said Jenna Lyle, the deputy press secretary of the New York City Department of Education.
Apart from bans, teachers are making changes to their classes to stop the use of ChatGPT. Some college teachers in the US try to include more speaking exams and handwritten papers instead of typed ones, The New York Times reported.
However, not all educators say “no”to ChatGPT. Some Canadian universities are drafting (起草) policies (政策) on its use, for both students and teachers. They have no plans to completely ban the tool so far.
Bhaskar Vira, headmaster for education at the University of Cambridge in the UK, said that bans on AI software like ChatGPT are not wise. “We have to know that AI is a tool people will use,” he told Varsity, the school newspaper of the university. What we need to do is “adapt (调整) our learning, teaching and examinations”. That way, we can “have integrity (诚信) while recognizing the use of the tool”.
12. Some schools in the US banned the use of ChatGPT because____________.
A. it probably takes the place of teachers
B. students may use it to cheat on homework
C. it rarely provides the correct information
D. it takes up most of the district’s networks
13. Jenna Lyle thinks that___________.
A. ChatGPT is necessary for academic and lifelong success
B. using ChatGPT is not good for developing students’ minds
C. ChatGPT is so far the smartest AI chat-bot tool
D. ChatGPT might offer the wrong information
14. Which opinion is NOT mentioned in the story
A. Using ChatGPT makes students lazy in thinking.
B. The complete ban on using ChatGPT is not wise.
C. ChatGPT will completely change present education.
D. ChatGPT may be used for both teachers and students.
15. The passage is probably from “____________”.
A. Sports and Fitness B. Health and Diet
C. Cultural Exchange D. Science and Education
【答案】12. B 13. B 14. C 15. D
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了ChatGPT这一智能聊天机器人工具在教育领域引发的争议和不同应对措施。
【12题详解】
细节理解题。根据第四段“The move comes out of worries that the tool could make it easier for students to cheat (作弊) on study.(此举是出于对该工具可能使学生更容易在学习中作弊的担忧)”可知,美国一些学校禁止使用ChatGPT是因为担心学生可能会用它来在作业上作弊。故选B项。
【13题详解】
细节理解题。根据第五段““It does not build critical-thinking (批判性思维) and problem-solving skills, which are necessary for academic (学术的) and lifelong success,” said Jenna Lyle, the deputy press secretary of the New York City Department of Education.(“它不能培养批判性思维和解决问题的能力,而这些能力对于学术和终身成功都是必要的,”纽约市教育局副局长詹娜·莱尔说)”可知,Jenna Lyle认为使用ChatGPT不利于培养学生的思维能力。故选B项。
【14题详解】
细节理解题。根据第五段““It does not build critical-thinking (批判性思维) and problem-solving skills, which are necessary for academic (学术的) and lifelong success,” said Jenna Lyle, the deputy press secretary of the New York City Department of Education.(“它没有培养批判性思维和解决问题的能力,而这些能力对于学术和终身成功都是必要的,”纽约市教育局副局长詹娜·莱尔说)”可推知,使用ChatGPT不能培养学生批判性思维和解决问题的能力,会让学生懒于思考,故A项在文中被提到了;根据第七段中“However, not all educators say “no” to ChatGPT. Some Canadian universities are drafting (起草) policies (政策) on its use, for both students and teachers.(然而,并非所有的教育工作者都对ChatGPT说“不”。一些加拿大大学正在起草关于学生和教师使用ChatGPT的政策)”可知,ChatGPT可能供教师和学生使用,故D项在文中被提到了;根据第八段中“Bhaskar Vira, headmaster for education at the University of Cambridge in the UK, said that bans on Al software like ChatGPT are not wise.(英国剑桥大学教育学院院长Bhaskar Vira表示,禁止像ChatGPT这样的人工智能软件是不明智的)”可知,完全禁止使用ChatGPT是不明智的,故B项在文中被提到了。通读全文可知,文中并未提及C项所述“ChatGPT将彻底改变当前的教育”。故选C项。
【15题详解】
推理判断题。根据第一段“ChatGPT, a smart Al chat-bot tool, has swept the education world in the past months. According to a US survey of more than 1,000 students, over 89 percent of them have used ChatGPT to help with a homework task.(ChatGPT是一款智能AI聊天机器人工具,在过去的几个月里席卷了教育界。根据美国一项对1000多名学生的调查,超过89%的学生使用ChatGPT来帮助完成家庭作业)”以及下文内容可知,本文主要介绍了ChatGPT这一智能聊天机器人工具在教育领域引发的争议和不同应对措施,因此文章可能出自“科学与教育”版块。故选D项。
第二节(共5小题;每小题2.5分;满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Starting high school can be challenging for many freshmen. The change from middle school to high school means new responsibilities and more challenging coursework. ____16____.
● Get to know your campus
One of the first things freshmen should do is familiarize themselves with their new campus. ____17____. Knowing where to go will help reduce anxiety and make it easier to navigate the school.
● ____18____
Even if you have some friends from middle school who are joining you in high school, you should be open to expanding your friend group. The more students you know and have friendships with, the less alone you are going to feel. Participate in extra-curricular activities or join clubs to meet like-minded individuals.
● Seek help when needed
Don’t be afraid to ask for help when you need it. Teachers, counselors, and even older students can provide valuable advice and support. If you’re struggling with a subject, don’t hesitate to attend after-school help sessions or seek tutoring. ____19____.
● Take care of yourself
____20____. Make sure to get enough sleep, eat nutritious meals, and stay active. High school life can be full of pressure, so try to find ways to deal with it, such as exercising, reading, or spending time with friends.
A. Be open to making new friends
B. Keep in touch with middle school friends
C. It’s important to take care of your physical and mental health
D. Remember, asking for help is a sign of strength, not weakness
E. Every student’s experience in the transition to high school is unique
F. But with right strategies, freshmen can adapt to high school life successfully
G. This includes finding the locations of classrooms, libraries and other important buildings
【答案】16. F 17. G 18. A 19. D 20. C
【解析】
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了几个高一新生适应高中学校的新生活的建议。
【16题详解】
上文提到“The change from middle school to high school means new responsibilities and more challenging coursework. (从初中到高中的转变意味着新的责任和更具挑战性的课程)”,接下来需要一个过渡句来引导读者了解如何成功地适应高中生活。F项“But with right strategies, freshmen can adapt to high school life successfully (但有了正确的策略,新生可以成功适应高中生活)”符合题意,承上启下。故选F。
【17题详解】
上文提到“One of the first things freshmen should do is familiarize themselves with their new campus. (新生应该做的第一件事之一就是熟悉他们的新校园)”,接下来需要具体说明需要熟悉哪些地方。G项“This includes finding the locations of classrooms, libraries and other important buildings (这包括找到教室、图书馆和其他重要建筑的位置)”与上文相呼应,列举了需要熟悉的具体地点,符合题意,故选G。
【18题详解】
下文提到“Even if you have some friends from middle school who are joining you in high school, you should be open to expanding your friend group. (即使你有一些从初中开始就和你一起上高中的朋友,你也应该乐于扩大你的朋友圈)”,说明本段的大意是要结交新朋友,A项“Be open to making new friends (乐于结交新朋友)”与下文内容相呼应,可以作为小标题,故选A。
【19题详解】
本段标题是“Seek help when needed (需要时寻求帮助)”,说明本段的主要内容是要学会求助。D项“Remember, asking for help is a sign of strength, not weakness (记住,寻求帮助是力量的象征,而不是弱点)”符合段旨,故选D。
【20题详解】
本段标题是“Take care of yourself (照顾好自己)”,说明这段大意是要照顾自己。C项“It’s important to take care of your physical and mental health (照顾好你的身心健康很重要)”强调了照顾身心健康的重要性,符合题意,故选C。
第三部分语言运用(共四节,满分55分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A. B. C. D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
The school sports meeting was just three days away, and the classroom was filled with talk of races and relays. Tom had never been much of an athlete, but when his classmate Lucy ____21____him to join the 400-meter race, he couldn’t say no.
“I’ll never win,” Tom mumbled as they walked to the track for practice. Lucy patted his shoulder. “It’s not about winning. It’s about ____22____your best.”
The track was busy with students warming up — jumping, stretching, and sprinting. Tom felt his legs ____23____ as he lined up for his first practice run. When the coach blew the whistle, he took off, but his steps felt heavy. By the end, he was gasping for air, far behind the others.
“Not bad for a start,” Lucy said, handing him a water bottle. “You just need to ____24____.”
Over the next two days, Tom practiced every afternoon. He ____25____ how to breathe properly and pace himself. Lucy ran beside him, cheering him on. “Faster! You can do it!” she shouted.
On the morning of the sports meeting, the sun shone brightly, and the stands were packed with students. Tom’s heart ____26____ as he put on his running shoes. His classmates gathered around him. “We’re all rooting for you!” they said.
The 400-meter race was about to begin. Tom stepped onto the track, his eyes fixed on the finish line. The starter’s gun ____27____, and the runners shot forward. Tom kept his eyes down, focusing on his stride. At the halfway mark, his legs began to burn, but he ____28____ on.
“Go, Tom! Go!” he heard Lucy scream. He looked up and saw his classmates waving signs. With a burst of energy, he sprinted toward the finish line. He didn’t win — he came in fifth — but the crowd erupted in cheers as he crossed.
Lucy ran up to him, grinning. “That was amazing! You ____29____ your personal best!” Tom smiled, wiping sweat from his forehead. He felt a sense of ____30____ he’d never known before.
Later, as they watched the award ceremony, Lucy said, “See I told you it would be worth it.” Tom nodded. He’d learned that ____31____ doesn’t always mean coming first. Sometimes, it’s about facing your ____32____and trying your hardest.
That evening, Tom’s mom noticed the ____33____ on his face. “You look happy,” she said. “I had a great day,” Tom replied. “I joined a race, and I didn’t win, but I ____34____myself.”
His mom hugged him. “That’s the best ____35____ you could ask for.”
21. A. ordered B. begged C. invited D. forced
22. A. doing B. finding C. making D. showing
23. A. shake B. relax C. grow D. rest
24. A. quit B. practice C. wait D. hide
25. A. taught B. wondered C. learned D. forgot
26. A. broke B. raced C. stopped D. failed
27. A. rang B. fell C. broke D. fired
28. A. walked B. fought C. kept D. turned
29. A. beat B. missed C. remembered D. checked
30. A. sadness B. pride C. fear D. humor
31. A. success B. kindness C. courage D. honesty
32. A. friends B. teachers C. fears D. dreams
33. A. tear B. sweat C. dirt D. smile
34. A. surprised B. protected C. thanked D. lost
35. A. gift B. prize C. lesson D. memory
【答案】21. C 22. A 23. A 24. B 25. C 26. B 27. D 28. C 29. A 30. B 31. A 32. C 33. D 34. A 35. B
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。主要讲述了汤姆不擅长运动,受露西邀请参加400米赛跑,经练习虽获第五,但突破自我,明白了成功在于努力克服恐惧。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:汤姆从来就不是一个很好的运动员,但是当他的同学露西邀请他参加400米赛跑时,他无法拒绝。A. ordered命令;B. begged乞求;C. invited邀请;D. forced强迫。 根据语境以及下文“he couldn’t say no”可知,露西是邀请汤姆参加400米赛跑,“invite sb. to do sth.”表示“邀请某人做某事”。故选C项。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:“这不是输赢的问题。而是要做到最好。”A. doing做;B. finding发现;C. making制作;D. showing展示。 根据上文“It’s not about winning.”可知,这里露西说重要的不是获胜,而是尽自己最大的努力。“do one’s best”是固定短语,意为“尽某人最大的努力”,故选A项。
【23题详解】
考查动词词义辨析。句意:当汤姆排着队准备第一次练习跑步时,他感到自己的腿在发抖。A. shake颤抖;B. relax放松;C. grow生长;D. rest 休息。根据上文““I’ll never win,” Tom mumbled as they walked to the track for practice.”结合汤姆的表现,他不擅长运动,所以当他排队准备第一次练习跑时,他感到腿在“颤抖(shake)”。故选A项。
【24题详解】
考查动词词义辨析。句意:你只需要练习。A. quit放弃;B. practice练习;C. wait等待;D. hide隐藏。 根据上文“Not bad for a start”可知,露西鼓励汤姆,认为他起步不错,只需“练习(practice)”就能进步,与后文“practiced every afternoon”呼应。故选B项。
【25题详解】
考查动词词义辨析。句意:他学会了如何正确地呼吸和调节自己的节奏。A. taught教;B. wondered想知道;C. learned学习;D. forgot 忘记。根据下文“how to breathe properly and pace himself.”可知,在接下来的两天练习中,汤姆“学习(learned)”如何正确呼吸和调整节奏。故选C项。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意:汤姆穿上跑鞋时心跳加速。 A. broke打破;B. raced加速;C. stopped停止;D. failed失败。 根据语境可知,运动会当天早上,汤姆穿上跑鞋时,他的心跳“加速(raced)”,形容心跳快,用 race。“heart raced”是固定表达,意为“心跳加速”,描绘汤姆赛前的紧张心情。故选B项。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:发令枪响了,赛跑运动员向前冲去。A. rang铃声响;B. fell落下;C. broke打破;D. fired 打响。根据下文“and the runners shot forward”可知,发令枪响了,赛跑运动员向前冲去,发令枪“打响”用“fire”,“The starter’s gun fired”符合体育比赛的场景描述。故选D项。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:跑到一半时,他的腿开始灼痛,但他坚持了下来。A. walked走;B. fought战斗;C. kept保持;D. turned转向。 根据上文“At the halfway mark, his legs began to burn”以及but转折可知,“keep on”表示“继续”,在跑到一半时,汤姆的腿开始疼,但他继续跑。故选C项。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:你打破了个人最好成绩!A. beat击败;B. missed错过;C. remembered记得;D. checked 检查。根据上文“He didn’t win — he came in fifth — but the crowd erupted in cheers as he crossed.”可知,汤姆虽然没有赢得比赛,但打破了个人最好成绩“beat one’s personal best”表示“打破个人最好成绩”。故选A项。
【30题详解】
考查名词词义辨析。句意:他感到一种从未有过的自豪感。A. sadness悲伤;B. pride自豪;C. fear恐惧;D. humor幽默。 根据下文““You look happy,” she said.”可知,汤姆虽未夺冠但突破自我,内心应充满“自豪(pride)”,与前文的努力和后文的开心呼应。故选B项。
【31题详解】
考查名词词义辨析。句意:他明白了成功并不总是意味着第一名。A. success成功;B. kindness善良;C. courage勇气;D. honesty 诚实。根据上文“I told you it would be worth it.”可知,汤姆明白了“成功(success)”并不总是意味着获得第一名。故选A项。
【32题详解】
考查名词词义辨析。句意:有时,这是关于面对你的恐惧,尽你最大的努力。A. friends 朋友;B. teachers老师;C. fears恐惧;D. dreams梦想。 根据前文“It’s not about winning. It’s about 2 your best.”有时候,成功意味着面对你的“恐惧(fears)” 并尽最大努力。故选C项。
【33题详解】
考查名词词义辨析。句意:那天晚上,汤姆的妈妈注意到他脸上的笑容。A. tear眼泪;B. sweat汗水;C. dirt灰尘;D. smile 微笑。根据下文妈妈说“You look happy”可知,汤姆脸上有“微笑(smile)”。故选D项。
【34题详解】
考查动词词义辨析。句意:我参加了一场比赛,我没有赢,但这样我很意外。A. surprised使惊讶;B. protected保护;C. thanked感谢;D. lost失去。 根据上文“You beat your personal best!”可知,汤姆说他参加了比赛,虽然没赢,但“让自己惊讶(surprised)”了,因为他打破了个人最好成绩。故选A项。
【35题详解】
考查名词词义辨析。句意:这是你能得到的最好的奖赏。A. gift礼物;B. prize奖品;C. lesson课程;D. memory记忆。根据语境以及下文“you could ask for”可知,妈妈说这是他能得到的最好的“奖品(prize)”,这里不是指比赛的奖品,而是指汤姆通过努力获得的成长和收获。故选B项。
第二节(共15小题;每小题1分,满分15分)
I couldn’t have been better prepared for the talk, my first presentation as a college student. I had learned my speech ___36___. The day before the talk, alone in my room, I felt ___37___. But as soon as I was invited to the stage, I was beaten by a fear I had ___38___ too many times before- the fear of getting ___39___ because of my stutter (口吃).
It began when I was a child. I felt ashamed and ___40___ as little as possible at school. I put a lot of ___41___ into math and science; in these subjects, I could ___42___ my teachers with written exams and reports rather than spoken ones.
But by the time I got to middle school, my stutter had made me a (an) ___43___ for bullying (霸凌), which hurt my academic performance. ___44___, I went to a cooking school, where I hoped my cooking would speak for itself.
I saw my future as a ___45___ until a nutrition class, when the teacher’s lecture ___46___ me of my love of science. I found that my desire for learning more biology was ___47___ than my fear of stuttering during oral exams. I started to work in a research lab and tried speech therapy (治疗). With the help of my therapist, I ___48___ realized the real problem was not the stutter itself; it was my fear of stuttering. It took me about a year to ___49___ that I love myself as I am during one weekly meeting.
Now, instead of ___50___ public speeches, I actively seek chances to be on the stage. And if I happen to stutter along the way, so be it.
36. A. by heart B. on purpose C. by mistake D. on duty
37. A. frightened B. annoyed C. confident D. upset
38. A. forgotten B. experienced C. arranged D. considered
39. A. stuck B. broken C. lost D. bored
40. A. planned B. moved C. studied D. talked
41. A. feelings B. money C. power D. efforts
42. A. interest B. embarrass C. satisfy D. disappoint
43 A. aim B. style C. fan D. leader
44. A. However B. Instead C. Therefore D. Moreover
45. A. professor B. chef C. biologist D. director
46. A. warmed B. cured C. informed D. reminded
47. A. lighter B. stronger C. smaller D. longer
48. A. naturally B. immediately C. gradually D. frequently
49. A. speak out B. cut in C. take down D. pick up
50. A. expecting B. avoiding C. improving D. doubting
【答案】36. A 37. C 38. B 39. A 40. D 41. D 42. C 43. A 44. C 45. B 46. D 47. B 48. C 49. A 50. B
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述的是一个大学生在面对自己的口吃问题时的成长和改变。
【36题详解】
考查介词短语辨析。句意:我把我的演讲背熟了。A. by heart用心;B. on purpose故意地;C. by mistake错误地;D. on duty值班。根据上文“I couldn’t have been better prepared for the talk”可知,作者把演讲背熟了,learn…by heart意为“记住”。故选A。
【37题详解】
考查形容词词义辨析。句意:演讲的前一天,我独自一人在房间里,感到很自信。A. frightened害怕的;B. annoyed生气的;C. confident自信的;D. upset不安的。根据上文中的“I couldn’t have been better prepared for the talk”可知,作者已经准备得很充分了,所以作者很自信。故选C。
【38题详解】
考查动词词义辨析。句意:但我一被邀请上台,就被一种我以前经历过太多次的恐惧所淹没——害怕因为口吃而卡住。A. forgotten忘记;B. experienced经历;C. arranged安排;D. considered考虑,认为。根据下文的“too many times before”可知,此处是指作者以前经历过很多次的恐惧。故选B。
【39题详解】
考查形容词词义辨析。句意:但我一被邀请上台,就被一种我以前经历过太多次的恐惧所淹没——害怕因为口吃而卡住。A. stuck卡住的;B. broken破碎的;C. lost迷失的;D. bored无聊的。根据下文的“because of my stutter”可知,作者害怕因为口吃而被卡住。故选A。
【40题详解】
考查动词词义辨析。句意:它始于我小时候。我感到羞愧,在学校里尽量少说话。A. planned计划;B. moved移动;C. studied研究;D. talked谈论,说话。根据上文中的“I felt ashamed”可知,因为自己感到害羞,所以应是尽可能少“说话”。故选D。
【41题详解】
考查名词词义辨析。句意:我在数学和科学上下了很大的功夫;在这些科目上,我可以用笔试和报告而不是口语来满足我的老师。A. feelings感受;B. money金钱;C. power力量,权力;D. efforts努力。根据下文中的“my teachers with written exams and reports rather than spoken ones”可知,作者想在数学和科学这些不需要说话的学科上让老师满意,所以此处应是“努力”学习数学和科学。故选D。
【42题详解】
考查动词词义辨析。句意:我在数学和科学上下了很大的功夫;在这些科目上,我可以用笔试和报告而不是口语来满足我的老师。A. interest使感兴趣;B. embarrass使尴尬;C. satisfy满足;D. disappoint使失望。根据下文的“with written exams and reports rather than spoken ones”可知,作者用笔试来让老师满意,因为笔试不需要说话。故选C。
【43题详解】
考查名词词义辨析。句意:但当我上中学的时候,我的口吃已经让我成为欺凌的目标,这影响了我的学习成绩。A. aim目标;B. style风格;C. fan粉丝;D. leader领导。结合语境以及下文中的“for bullying(欺凌)”可知,作者口吃,很容易成为欺凌的“目标”。故选A。
【44题详解】
考查副词词义辨析。句意:因此,我去了一所烹饪学校,在那里我希望我的烹饪能不言自明。A. However然而;B. Instead取而代之;C. Therefore因此;D. Moreover而且。根据语境以及下文中的“I went to a cooking school, where I hoped my cooking would speak for itself”可知,因为作者成为欺凌的对象而成绩下滑,“因此”作者去了烹饪学校。故选C。
【45题详解】
考查名词词义辨析。句意:我看到自己作为厨师的未来,直到在营养课上,老师的讲座让我想起了我对科学的热爱。A. professor教授;B. chef厨师;C. biologist生物学家;D. director导演。根据上文中的“I went to a cooking school”可知,作者去了厨师学校,所以此处应是“厨师”符合语境。故选B。
【46题详解】
考查动词词义辨析。句意:我看到自己作为厨师的未来,直到在营养课上,老师的讲座让我想起了我对科学的热爱。A. warmed温暖;B. cured治好;C. informed告知;D. reminded提醒。根据语境以及下文中的“me of my love of science.”可知,老师的营养课,让作者“想起了”对科学的热爱,remind sb. of sth意为“使某人想起某事”。故选D。
【47题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我发现我对学习更多生物学的渴望比我对口语考试中口吃的恐惧更强烈。A. lighter较轻的;B. stronger更强的;C. smaller较小的;D. longer更长的。根据下文中的“I started to work in a research lab and tried speech therapy (治疗).”可知,作者开始进入实验室进行治疗,所以此处表示自己对科学的渴望“更强烈”。故选B。
【48题详解】
考查副词词义辨析。句意:在治疗师的帮助下,我逐渐意识到真正的问题不在于口吃本身;是我害怕口吃。A. naturally自然地;B. immediately立刻,马上;C. gradually逐渐地;D. frequently频繁地。根据语境以及下文中的“realized the real problem was not the stutter itself; it was my fear of stuttering.”可知,作者在治疗师的帮助下,“逐渐”意识到问题所在。故选C。
【49题详解】
考查动词短语辨析。句意:我花了大约一年的时间在一次每周会议上说,我爱自己本身的样子。A. speak out说出;B. cut in插话;C. take down记下;D. pick up捡起。根据上文中的“tried speech therapy (治疗). With the help of my therapist”可知,作者通过治疗,终于说出自己爱自己本身的样子。故选A。
【50题详解】
考查动词词义辨析。句意:现在,我不再回避公开演讲,而是积极寻求登上舞台的机会。A. expecting期望;B. avoiding逃避;C. improving改善;D. doubting怀疑。根据下文中的“I actively seek chances to be on the stage”可知,作者开始积极主动地寻找登台的机会,所以不再“逃避”口吃的问题。故选B。
第三节 单词拼写,根据句子汉语意思,填写单词的正确形式。(共10小题,每小题1分)
51. The young man who likes looking for ________(冒险)has signed up for the activity. (根据汉语提示单词拼写)
【答案】adventure
【解析】
【详解】考查名词。句意:那个喜欢冒险的年轻人报名参加了这次活动。根据汉语提示可知应填名词adventure,作宾语。故填adventure。
52. The head teacher entered the classroom, so the students immediately tried their best to c__________ (集中,聚精会神) on the books and read loudly. (根据中英文提示拼写单词)
【答案】concentrate##oncentrate
【解析】
【详解】考查动词。句意:班主任走进教室,所以学生们立刻尽最大努力集中精力看书并大声朗读。结合首字母提示,“集中,聚精会神”用动词concentrate,且try one’s best to do sth.为固定短语,意为“尽某人最大努力做某事”,用动词原形构成不定式to concentrate on the books作目的状语。故填concentrate。
53. When hearing the bad news that my little dog lost, I told my friends and asked them to leave me _________.(别打扰我) (根据汉语提示单词拼写)
【答案】alone
【解析】
【详解】考查固定短语。句意:当听到我小狗丢了这个坏消息时,我告诉我的朋友们让他们别打扰我。“别打扰我”用固定短语leave me alone表示,其中形容词alone作宾补。故填alone。
54. The volunteer was _________ (吸引) by the impressive place, so he decided to stay another day. (根据汉语提示单词拼写)
【答案】attracted
【解析】
【详解】考查动词。句意:这位志愿者被这个令人印象深刻的地方吸引,于是决定再多待一天。根据汉语提示可知用动词attract,与主语The volunteer构成动宾关系,根据上文was可知为一般过去时的被动语态,填过去分词attracted。故填attracted。
55. When we were young, the children________________(更喜欢) cycling to the countryside to staying at home all day. (根据汉语提示单词拼写)
【答案】preferred
【解析】
【详解】考查动词。句意:当我们小的时候,孩子们宁愿骑自行车到乡下去,也不愿整天呆在家里。根据汉语提示“更喜欢”,以及句子结构和后面的to staying可知,此处应用“prefer...to...”结构,表示“比起……更喜欢……”,本句陈述过去事实,应用一般过去时。故填preferred。
56. Healthy living is about taking _________ (责任,义务) for your decisions and choices for today and for the future. (根据汉语提示单词拼写)
【答案】responsibility
【解析】
【详解】考查名词。句意:健康的生活就是要对你今天和未来的决定和选择承担责任。“责任,义务”是responsibility,作宾语,构成短语take responsibility for,意为“对……负责”。故填responsibility。
57. Though Tom made up for his faults, we were made a bad_________(印象)。(根据汉语提示单词拼写)
【答案】impression
【解析】
【详解】考查名词。句意:尽管汤姆弥补了他的过错,但他还是给我们留下了不好的印象。根据句意和中文提示可知,表示“印象”应用impression,为可数名词;“make a (n) + 形容词 + impression” ,是固定搭配,意为“留下……的印象”,且空前有不定冠词a修饰,需用单数形式。故填impression。
58. The scientist _________ (设计) the experiment is worth respecting. (根据汉语提示单词拼写)
【答案】designing
【解析】
【详解】考查非谓语动词。句意:设计了这个实验的科学家值得尊敬。“设计”用动词design,在句中作后置定语修饰名词scientist,用非谓语形式,与其逻辑主语The scientist之间是主动关系,用现在分词designing表主动。故填designing。
59. Only in this way can you regain your _________ (自信). (根据汉语提示单词拼写)
【答案】confidence
【解析】
【详解】考查名词。句意:只有这样你才能重新