内蒙古自治区赤峰第四中学2025-2026学年高一上学期10月月考英语试卷(含解析,有听力音频有听力原文)

文档属性

名称 内蒙古自治区赤峰第四中学2025-2026学年高一上学期10月月考英语试卷(含解析,有听力音频有听力原文)
格式 zip
文件大小 8.3MB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-11-06 16:35:35

文档简介

赤峰第四中学2025-2026学年高一上学期10月月考英语试题
一、听力选择题
1. What gift did the man send to Alice last year
A.A pair of earrings. B.A cellphone. C.A bag.
2. Where can we find the woman this afternoon
A.At the hospital. B.In a shop. C.In her office.
3. What will the woman do after work
A.Have a roast beef dinner. B.Go to the Jungle Café. C.Pack up for the trip home.
4. Where does the woman come from
A.America. B.Australia. C.Canada.
5. How much should the woman pay
A.$220. B.$90. C.$180.
听下面一段对话,回答以下小题。
6.What’s the woman’s favorite sport to watch
A.Baseball. B.Basketball. C.Football.
7.What can we know about the man
A.He likes watching and playing sports.
B.He takes sports nearly every day.
C.He doesn’t like playing sports.
听下面一段对话,回答以下小题。
8.What kind of restaurant does the man recommend
A.An Italian restaurant. B.A Greek restaurant. C.A Turkish restaurant.
9.What is the salad made of in the restaurant
A.Vegetables and olive oil. B.Vegetables and cheese. C.Meat and cheese.
10.What does the woman like for dessert
A.Sweets. B.Cakes. C.Cheese.
听下面一段对话,回答以下小题。
11.What does the woman think of the bedroom
A.Bright. B.New. C.Small.
12.What does the woman like best
A.The kitchen. B.The view. C.The living room.
13.What will the speakers do most probably
A.Have the shower repaired. B.Buy some furniture. C.Keep searching.
听下面一段对话,回答以下小题。
14.What does the man do
A.A policeman. B.A firefighter. C.A reporter.
15.How many kids died from the fire
A.2. B.5. C.28.
16.Where did the boy throw the cigarette end
A.On the carpet. B.On the sofa. C.On the table.
17.Why was the boy able to touch the cigarette end
A.His father asked him to throw it.
B.His father was drunk and sleeping.
C.His father left him alone at home.
听下面一段独白,回答以下小题。
18.How can frozen food be kept cold at ordinary temperatures
A.By using bags. B.By using water. C.By using paper.
19.What is advised to do when camping
A.Use special dry foods. B.Never cook meat or eggs. C.Keep milk in a cooler box.
20.What is the passage mainly about
A.How to pick up fresh food.
B.How to eat healthily in different weather.
C.How to keep food from going bad in summer.
二、阅读理解
POETRY CHALLENGE
Write a poem about how courage, determination, and strength have helped you face challenges in your life.
Prizes
3 Grand Prizes:Trip to Washington, D.C. for each of three winners, a parent and one other person of the winner’s choice. Trip includes round-trip air tickets, hotel stay for two nights, and tours of the National Air and Space Museum and the office of National Geographic World.
6 First Prizes:The book Sky Pioneer:A Photobiography of Amelia Earhart signed by author Corinne Szabo and pilot Linda Finch.
50 Honorable Mentions:Judges will choose up to 50 honorable mention winners, who will each receive a T-shirt in memory of Earhart’s final flight.
Rules
Follow all rules carefully to prevent disqualification.
■Write a poem using 100 words or fewer. Your poem can be any format, any number of lines.
■Write by hand or type on a single sheet of paper. You may use both the front and back of the paper.
■On the same sheet of paper, write or type your name, address, telephone number, and birth date.
■Mail your entry to us by October 31 this year.
21.How many people can each grand prize winner take on the free trip
A.Two. B.Three. C.Four. D.Six.
22.What will each of the honorable mention winners get
A.A plane ticket. B.A book by Corinne Szabo.
C.A special T-shirt. D.A photo of Amelia Earhart.
23.Which of the following will result in disqualification
A.Typing your poem out. B.Writing a poem of 120 words.
C.Using both sides of the paper. D.Mailing your entry on October 30.
Some high school students think it useless to receive higher education. Therefore, they choose not to go to college. If you're one of them, think again. Here are some reasons why you should go to college and receive a good education there.
Schools and universities are the first places to get knowledge. We take that knowledge later on to build our careers after graduation. More knowledge will be gained after you start working, but without education, that job will not be within easy reach. Knowledge leads to knowledge.
While limited within the walls of the educational places, we openly explore other cultures of the world! We come to know that ours is not the only culture. Other cultures have valuable things to share, enriching our own. Education also makes us want to travel and exchange with various cultures, getting more experience.
When there's a recession in the economy(经济), those who attended college will be more likely to find a new job than those who only finished high school and have a limited skills set. The more education you have, the more chances you will get to improve the quality of your life as you have a better job and earn a higher salary.
When you're skillful and knowledgeable, you gain access to people of similar backgrounds and tastes. It means a good education leads to excellent networking. Good networking can benefit you a lot in your later life.
A good education makes you a more interesting person. You can talk about ideas and events instead of just other people and what's on sale in stores. An educated person doesn't gossip(说闲话), having a preference to discuss ideas and listen to what other people have to say.
24.What can we learn about college education from Paragraph 2
A.It offers you a chance to study abroad. B.It can allow you to gain more knowledge.
C.It can improve the quality of your daily life. D.It encourages you to travel around the world.
25.What does the underlined word "recession" in Paragraph 4 probably mean
A.change. B.drop. C.growth. D.support.
26.How can one benefit from a good education
A.You can gossip about others’ affairs. B.You are likely to study well at school.
C.You can work well with your coworkers. D.You get to know excellent people with similar interests.
27.What is the main idea of the passage
A.The benefits of attending college. B.The exchange with other cultures.
C.The access to good networking. D.The ways of college education.
The arts, especially music, should be part of every school’s lessons at every grade level. Students would be much smarter if they had some musical experience. They could improve their classroom skills, like paying attention and following directions. People develop all these skills when they learn music. Making music also lets children use their imagination. It provides students with a chance to try out their own ideas.
Music not only makes children better students, but also gives them something positive to do. In a music programme, children can be part of a band instead of joining a gang (团伙). Parents can enjoy listening to their children’s music instead of seeing them glued to a computer or TV screen. In a school band, students get to be part of a team. They can get along well with old friends and make new friends through music.
Music builds self-confidence, too. It gives children a sense of achievement and success. Making music is something for them to be proud of, and it lets kids practise performing in front of the audience. Music gives children an opportunity for self-expression, and that helps develop their self-confidence.
Once again, music is important because it can make children better students, give them something positive to do, and build their character. That is why music lessons should be offered in every single grade in every school.
28.According to the passage, music could make students smarter by________.
A.improving their classroom skills and paying attention
B.improving their classroom skills and imagination
C.improving their attention and imagination
D.letting them make music and try out their own ideas
29.What does the underlined phrase “glued to” in the second paragraph mean
A.Unwilling to turn on.
B.Always looking at.
C.Unwilling to move.
D.Always playing with.
30.The third paragraph mainly tells us that music could________.
A.make children express themselves
B.bring children success
C.give children something to be proud of
D.develop children’s self-confidence
31.What’s the best title of this passage
A.Music Is a Must as a Course at School
B.Music Builds Children’s Self-confidence
C.Music Makes Students Much Smarter
D.Learning Music and Making Music Build Children’s Character
I’d like to share a story that happened when I was four. I remember it clearly. Our loving family dog was nearing the end of his life. My father picked him up and put him in a little bed we had made for him. Our dog, my companion, whom we had cared for, bit (咬) my father when he tried to help him. How could he Why I couldn’t understand it. I didn’t like him anymore.
I hadn’t thought about that story for a long time but something that happened last week brought it back to me. I went to speak with a friend. When I knocked on the door, I met an angry look and a few harsh (尖刻的) words. When the door was slammed (砰地关上) in my face, I stood there shocked, and in a rush, I was reminded of my dog bit my father 20 years ago or so. What brought that story back was that same feeling of betrayal (背叛).
Both stories taught me something the next day. You see, when I got up in the morning and was told my dog had died, it became clear to me that he must have been in great pain. For him to have bitten a family member, he could not have been himself. Much the same for the other story when I learned that my friend’s wife had just left him.
We are all beings of our environments, our opinions and feelings. And all of those things can cause you to say and do things that can’t be understood by those who are not in the same situation with you.
If you meet someone either behaving out of character or acting in a way that doesn’t seem to fit the situation, put out your hand and be patient when you think it is least possible for him to do so. You may turn around a story that has a sad ending simply by your actions.
32.What is the influence of the story mentioned in Paragraph 1
A.It hurt his father’s feeling deeply. B.It has puzzled the author ever since.
C.It left a deep impression on the author. D.It made the author dislike dogs.
33.What made the author think of the story of about 20 years ago
A.His friend’s attitude. B.The photo of the dog.
C.His father’s wound. D.His friend’s suffering.
34.Why did the author’s friend say harsh words to the author
A.He was ill-tempered.
B.He was suffering the pain of losing his wife.
C.He was bothered by an unexpected visit.
D.They once quarreled and he couldn’t forgive the author.
35.What’s the author’s advice to us
A.Help those in need.
B.Look before you leap.
C.Respect for others is a kind of virtue (美德).
D.Learn to put yourself in others’ shoes.
How to Improve Your Reading Comprehension
Are you trying to read a book and have no idea when a character appeared and became the most important character in the book 36
Keep Notes
Find any type of paper to keep notes in. Get as many pieces of paper as you think you’ll need for the story. Try writing down characters and their relationships. 37 Of course, writing down a basic time line for the story is also necessary.
Let Information Guide You
If you are reading a textbook, use the organization of it to guide you. You should pay attention to the following: The syllabus(大纲)or class outline. The homework assignment. What the instructor emphasizes in class. Any available sample tests or quizzes.
Read books over again
Reading teachers talk about fluency(流利). 38
To be fluent, you want to be able to read 90 words a minute. That seems like a lot, but with only a little bit of practice, you should be able to get there. 39 Re-reading! Read books over again, twice or even three times. After the first time, the words will read easier and fluency will improve.
40
Whether that helper is a teacher, a friend, or a parent, read with someone above your level who you're comfortable with talking to and asking questions.
A.Read with a helper.
B.What kind of practice
C.Draw a family tree, if it helps.
D.Become better at identifying words.
E.It is the ability to read words at a certain speed.
F.Have a dictionary or a computer with you while reading.
G.Read this article to help improve your reading comprehension.
三、完形填空
Cheerleader try-outs were just around the corner. The idea of being on the team had 41 me for years. But the thought of being 42 for being a boy cheerleader was frightening.
The first try-out day finally came. I got a cheerleader try-out clearance (许可) form, but the thought of not trying out made me increasingly 43 . This nervousness finally led to 44 . As soon as school was over, I jumped on the 45 heading home.
About five minutes into the bus ride a 46 called my name and asked, “Why aren’t you at cheerleader try-outs ” I said, “Oh, I got 47 and left. Maybe I’ll go back tomorrow. I have a lot of homework tonight.” My friend knew it was just a(n) 48 and could clearly tell my nerves had got the best of me. She said, “You have to go back, or you’ll 49 it!” Before I could say anything, she had pushed the “stop requested” button (按钮). The bus 50 and1got off.
My anxiety-ridden legs brought me back to school in a 51 , because now I was late. Once I got outside the gym doors, I 52 for a second, took a deep breath (呼吸) and walked in.
As the varsity captain (校队队长) for this upcoming fall, it is almost impossible to imagine my life without 53 . I’ve had so many doors open for me because of it, and met so many wonderful people through it. I’m so 54 for the friend making me realise that following my 55 is the best thing I can do.
41.A.welcomed B.confused C.attracted D.trained
42.A.looked after B.laughed at C.accepted D.remembered
43.A.tired B.unpopular C.hurt D.anxious
44.A.action B.words C.plans D.solution
45.A.bus B.boat C.bike D.train
46.A.driver B.friend C.teacher D.stranger
47.A.nervous B.curious C.addicted D.impressed
48.A.sadness B.debate C.excuse D.adventure
49.A.achieve B.need C.regret D.quit
50.A.left B.arrived C.turned D.stopped
51.A.hurry B.while C.circle D.way
52.A.shouted B.searched C.knocked D.stood
53.A.sport B.cheerleading C.school D.dream
54.A.hopeful B.thankful C.important D.sorry
55.A.habits B.thoughts C.interests D.personalities
四、语法填空
阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。
My name is Mark brown, a teacher. Many students write to me to ask for help and I reply to them to help them solve their 56 (problem). Timmy is one of the students I once helped. Timmy is a 57 (talent) boy. He is going to be a dentist when he grows up, 58 he likes playing football very much. His parents are angry with him. They are afraid that 59 (play) football too much is bad for Timmy’s studies. They care about Timmy’s grades a lot. Timmy 60 (feel) upset, so he writes to me.
I write a letter to Timmy. I tell Timmy both schoolwork and hobbies are important. I advised him to plan his spare time better. For example, he must do his homework 61 (careful) and them he can make 62 (few) mistakes than before. In that way, he can have more time 63 (do) his favorite things. If Timmy does well 64 his studies, his parents will agree with him. In the letter, I also tell him some 65 (suggest) on his relationship with his parents and football.
五、书信写作
66.假定你是李华,你的外国交换生朋友Paul发邮件向你倾诉进入高中以来学业紧张缺乏锻炼,请你给他回信。 内容包括:
1. 表达慰问
2. 推荐运动项目及理由
3. 注意事项
注意:1. 词数80左右;2. 可适当加入细节,使行文连贯。
Dear Paul,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
六、书面表达
67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
My family went on our annual (每年的) summer vacation in a small house on a lake. Every day we kids are busy swimming, fishing and building sand castle on the beach. By the third day of our vacation, however, something caught my attention. I noticed my 10-year-old sister, Kate, always watching videos and looking through online shops indoors. She was so addicted to her cell phone! Over dinner, I asked Kate whether she would like to go hike to the top of the mountain across the lake the following morning, “Maybe you need put your phone away and enjoy the wonderful scenery. It’s really amazing.”
“Well,” Kate replied unwillingly, “there are some bargains (减价品) tomorrow in several online shops, so I’ll not be available tomorrow.”
“You can’t miss the fresh air and beautiful views here. Hiking is really fun!”
“I cannot walk so far”, she didn’t look up from her soup and mumbled (嘟囔), “and it sounds more like punishment than a vacation.”
When I said it only took us half an hour of steady walk to climb to the top, though reluctant, she nodded, “Fine, I’ll go.”
The weather was fine as usual with clear skies and gentle winds. After packing, I found Kate walking slowly downstairs and in a very unenthusiastic (不热情的) voice, “Ok, I’m ready to go. Tom”
Anyway, when we stepped out of our house, quite a different view unfolded before our eyes. Sunlight brightened on the glassy surface of the lake. Not far away, a rough path wound to the top of the mountain across the lake with flowers and grass on both sides. We began from the path.
“Tom, I’m still wondering if it is a good idea to go hiking.” Kate said, frowning (皱眉).
注意:1. 续写词数应为150左右;
2. 请在答题卡的相应位置作答。
She followed me but kept some distance, thinking something else.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Reaching the top, Kate widened her eyes, shouting, “How wonderful!”
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C C C B B B C A B B
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 C A B C A A B A A C
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 A C B B B D A B C D
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 A C A B D G C E B A
题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
答案 C B D A A B A C C D
题号 51 52 53 54 55
答案 A D B B C
1.C
【原文】W: The Christmas is around the corner. What kind of gift will you buy for Alice
M: I sent her a cell phone on her birthday this year and a bag last year. I really don’t know what for the Christmas.
W: Well, maybe a pair of earrings is a good choice.
2.C
【原文】W: I don’t feel quite myself today. I just feel like sleeping and I am tired all over.
M: You want to take care of yourself Just go to the doctor and take an examination.
W: Yes, I will, but this afternoon I will have to finish all my paperwork in the office first.
3.C
【原文】M: Are you going to the Jungle Café after work
W: No, I have to pack for my trip to Vancouver.
M: Ah yes, you’re going home to see your family.
W: Yes, I can’t wait. My mom’s food is the best on Christmas day. We’ll have a big roast beef dinner.
4.B
【原文】W: Nice to meet you. I’m grace.
M: Hello Grace. You sound Canadian Are you from Canada
W: No, I come from Australia. Other people think I’m an American.
5.B
【原文】W: 220 dollars, that’s too expensive for a small bag.
M: What about the blue one It’s 180 dollars and the red one is even cheaper. Only half of the blue one.
W: All right, I will get the red one, please.
6.B 7.C
【原文】M: What sports do you like to watch
W: I like playing sports nearly every day. My favorite sport to watch is basketball because I’m a big fan. But I watch nearly anything, even baseball, but only if there’s cheap beer. What about you Do you like watching sports
M: I love to watch sports. I’m too lazy to play any of them, but I really love to watch.
W: You have a favorite
M: Yes, I really, really love to watch football as well. Something about hot guys chasing after a football. It’s very exciting to watch.
W: That’s what they do.
8.A 9.B 10.B
【原文】W: It’s Michael’s 25th birthday next week. I’d like to invite him to a restaurant he hasn’t been to yet. Could you recommend anywhere
M: Actually, yes. There is a great Italian restaurant near where I live.
W: Italian. I don’t think I’ve ever tried Italian food.
M: Well. It’s really good. It’s a bit like Greek food. Lots of vegetables, olive oil, very good cheese. There is also a fantastic salad, which is made of fresh vegetables with a very special kind of cheese.
W: That sounds lovely, but Michael likes meat as well.
M: Oh, they do serve meat too. Very good roast meat and fish. And for dessert they’ve got cakes that are a bit like Turkish ones.
W: I like Turkish ones.
M: But that’s sweet and rich in fat. I can feel myself putting on weight already.
11.C 12.A 13.B
【原文】M: What do you think of this apartment
W: It’s not very good. The bedroom is a little small for us.
M: It should be enough for our needs, I think.
W: And there is no hot water after 10 at night. Sometimes I like to have a shower before going to bed.
M: That’s true, but I love the living room. It’s large and filled with sunshine.
W: I like the kitchen best. It’s new.
M: Look, from here we can get a view of the park.
W: Oh, the view is great, but that bedroom is small. We can’t get all of our things in it.
M: Maybe we can get some new furniture.
W: I agree.
14.C 15.A 16.A 17.B
【原文】W: Have you finished the report on private schools
M: Not yet, you know I have two other articles to write and the editor has just sent me out to report on the big fire. I have got to go slow.
W: Yeah, speaking of the big fire, I’d like to know the exact number of victims.
M: Unfortunately, five people died, 28 people are still in hospital. Among the dead, two are children.
W: Oh, poor kids. Didn’t they call the firefighters to help
M: I’m not sure about that. They may have tried to put out the fire, but it was impossible to control it. With the help of the firefighters, the fire was finally brought under control but had still caused great damage.
W: I’m wondering what caused the fire.
M: It was a cigarette end that burnt the carpet up when a man was sleeping soundly on the sofa his son was playing with his cigarette end by the table. He threw the cigarette end on the carpet.
W: How could a kid get the cigarette
M: That is the point. The man was drunk and he died in his dream.
18.A 19.A 20.C
【原文】
W: During the summer, you should be even more careful than usual because food goes bad faster in hot weather than in cold weather. When you buy frozen and refrigerated foods, don’t make long stops on your way home because frozen foods could become soft or warm.
Using bags helps keep food cold until you can get home. Milk and milk products should be refrigerated immediately when camping or picnicking, or at any time when refrigeration can’t be made use of. Use special dry foods.
Don’t leave food in a hot car. Picnic favorites like meat, chicken, and eggs should be kept in a cooler box. Above all, if the food doesn’t seem to be normal in smell or appearance, throw it away immediately. Don’t taste it.
21.A 22.C 23.B
【分析】这是一篇应用文。本文是一篇诗歌大赛的征稿启事。文章就参赛作品的内容、奖项、参赛规则等做了介绍。
21.细节理解题。根据Prizes部分中第一段中的“Trip to Washington, D.C. for each of three winners, a parent and one other person of the winner's choice”可知,每位获奖者都可以带一名家长和另一名由获奖者选择的人员。因此,每位获奖者可以带两个人。故选A。
22.细节理解题。根据Prizes部分中第三段“50 Honorable Mentions: Judges will choose up to 50 honorable mention winners, who will each receive a T-shirt in memory of Earhart's final flight”可知,每位优秀奖获奖者都将获得一件纪念埃尔哈特最后一次飞行的T恤。故选C。
23.细节理解题。根据最后一部分中的“Follow all rules carefully to prevent disqualification. Write a poem using 100 words or fewer”可知,所写的诗字数不能超过100字。否则,将会被取消资格。故结合选项,B选项(写一首120字的诗)是会被取消资格的。故选B。
24.B 25.B 26.D 27.A
【分析】这是一篇议论文。一些高中生认为接受高等教育是无用的。因此,他们选择不上大学。就此作者表达了应该去大学接受良好教育的一些理由。
24.细节理解题。根据第二段中“Schools and universities are the first places to get knowledge.”可知学校和大学是获得知识的第一个地方。即它能使你获得更多知识。故选B。
25.词句猜测题。根据下文“those who attended college will be more likely to find a new job than those who only finished high school and have a limited skills set”可知那些上过大学的人比那些高中毕业、技能有限的人更有可能找到一份新工作,这应是在经济衰退时期,就业率不高的情况下得出的结论,划线部分单词含义为“衰退,下降”,A. Change.改变;B. Drop.下降;C. Growth.增长;D. Support.支持。故选B。
26.细节理解题。根据倒数第二段“When you're skillful and knowledgeable, you gain access to people of similar backgrounds and tastes. It means a good education leads to excellent networking.(当你有技能,知识渊博时,你就能接触到有相似背景和品位的人。这意味着良好的教育可以导致好的关系网)”可知,良好的教育可以使你结识更优秀的,有相同兴趣的人。故选D。
27.主旨大意题。根据第一段的“Here are some reasons why you should go to college and receive a good education there.(以下是你应该上大学,接受良好教育的原因)”以及全文内容可知,文章主要内容为讨论去上大学的理由以及大学教育带来的好处。故选A。
28.B 29.C 30.D 31.A
【导语】本文是一篇说明文。文章主要叙述音乐对孩子的发展的很多好处,建议在学校里要把音乐当成一门学科对孩子进行教育。
28.细节理解题。根据第一段中的“Students would be much smarter if they had some musical experience. They could improve their classroom skills, like paying attention and following directions.(如果学生有一些音乐经验,他们会聪明得多。他们可以提高课堂技能,比如集中注意力和听从指示)”和“Making music also lets children use their imagination.(创作音乐也让孩子们发挥他们的想象力)”可知,音乐可以提高学生的课堂技能和想象力,使他们更聪明。故选B。
29.词句猜测题。根据划线短语上文“Music not only makes children better students, but also gives them something positive to do.(音乐不仅使孩子成为更好的学生,而且给他们一些积极的事情做)”及常识可知,音乐能够让孩子们做一些积极的事情,而不是目不转睛地盯着电脑或电视屏幕。由此推知,划线短语glued to与unwilling to move(不愿移动)意思接近。故选C。
30.主旨大意题。根据第三段中心句“Music builds self-confidence, too.(音乐也能建立自信)”可知,第三段主要告诉我们音乐可以培养孩子的自信心。故选D。
31.主旨大意题。根据第一段第一句“The arts, especially music, should be part of every school’s lessons at every grade level.(艺术,尤其是音乐,应该成为每个学校各个年级课程的一部分)”和文章最后一句“That is why music lessons should be offered in every single grade in every school.(这就是为什么每个学校的每个年级都应该开设音乐课)”可知,作者建议所有学校的所有年级都开设音乐课程。由此可知,Music Is a Must as a Course at School(音乐是学校的必修课)适合作本文最佳标题。故选A。
32.C 33.A 34.B 35.D
【分析】故事类阅读。本文讲述了作者朋友因为失去妻子很痛苦以不友好的态度对待作者,使作者想起了20年前家里的狗狗咬父亲这件事情,从两件事情中得出了一个道理:很多因素都会影响人的行为,所以最后总结出,当我们看到别人出乎意料的行为的时候,要以理解的态度耐心的对待他人。
32.C
细节理解题。根据文章第一段中I'd like to share a little story with you about something that happened when I was four. I remember it clearly可知,作者对这件事情的印象很深刻,故选C。
33.A
细节理解题。根据文中第二段When the door was slammed(砰地关上) in my face, I stood there shocked, and in a rush, I was reminded of my dog bit my father 20 years ago or so可知,因为朋友对我很不友好的态度让我内心一震,回想起了20年前的事情,故选A。
34.B
细节理解题。根据文章中Much the same for the other story when I learned that my friend's wife had just left him可知,作者的朋友因为失去了妻子而内心很痛苦所以才会用这样的不友好的态度对待作者,故选B。
35.D
细节理解题。根据文章最后一段内容be patient when you think it is least possible for him to do so可知,当看到别人出乎意料的举动的时候,不要责怪,要耐心地理解他们,用最好的方式去对待,也就是学会设身处地为别人着想。故选D项。
36.G 37.C 38.E 39.B 40.A
【分析】这是一篇说明文。文章就如何提高阅读理解能力给出了一些建议。
36.根据上文“Are you trying to read a book and have no idea when a character appeared and became the most important character in the book (你是不是想读一本书,却不知道一个人物是什么时候出现的,并成为书中最重要的人物?)”和下文介绍的几个方法可知,设空出应承上启下,说明有方法可以提高理解能力。G项 “阅读这篇文章有助于提高你的阅读理解”符合文意。故选G。
37.根据上文“Try writing down characters and their relationships.(试着写下人物及其关系)”和下文“Of course, writing down a basic time line for the story is also necessary.(当然,写下故事的基本时间线也是必要的)”可知,空处承接上下文,介绍记笔记的方法。C项 “如果有帮助的话,画一个关系图”符合文意,呼应上文的relationship和下文的time line。故选C。
38.根据上文“Reading teachers talk about fluency(流利)(阅读老师会谈到流利)”推知,下文继续陈述和流利有关的话题。E项“它是以一定速度阅读单词的能力”符合文意,对流利进行了进一步的说明,it指代上文的fluency。故选E。
39.根据上文“That seems like a lot, but with only a little bit of practice, you should be able to get there.(这似乎很多,但只要稍加练习,你就应该能够达到目的)”和下文“Re-reading!(重复阅读)”可知,上文提到了练习,下文回答了是哪种练习,由此推知空处提出“哪种练习”的问题。B项 “什么种类的练习?”符合文意。故选B。
40.空处为本段小标题。根据下文“Whether that helper is a teacher, a friend, or a parent, read with someone above your level who you're comfortable with talking to and asking questions.(无论那个助手是老师、朋友还是家长,都要和比你高一级的人一起阅读,你可以轻松地与他们交谈和提问)”可知,本段主要提出我们阅读时可以有一个助手指导。A项 “与助手一起阅读”可以作为本段小标题。故选A。
【点睛】
41.C 42.B 43.D 44.A 45.A 46.B 47.A 48.C 49.C 50.D 51.A 52.D 53.B 54.B 55.C
【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了“我”想参加啦啦队试演,但因为自己是男生怕别人嘲笑很紧张,所以没去参加,但是在朋友的鼓励下,最终参加试演,成为啦啦队队长。
41.考查动词词义辨析。句意:成为啦啦队队员的想法多年来一直吸引我。A. welcomed欢迎;B. confused使迷惑;C. attracted吸引;D. trained培训。由下文“The first try-out day finally came.”(第一次实演终于到来了。)可知,我想参加试演,成为啦啦队队员,所以成为啦啦队队员吸引我,故选C。
42.考查动词词义辨析。句意:但是男孩子当啦啦队队员会被别人笑话的想法是令人害怕的。A. looked after照顾;B. laughed at嘲笑;C. accepted接受;D. remembered记住。根据下文“ being a boy cheerleader”可知,一般拉拉队队员是女孩,所以男孩子成为拉拉队队员可能会被嘲笑,故选B。
43.考查形容词词义辨析。句意:我拿到了啦啦队队员试演许可表格,但是不试演的想法使我日益紧张。A. tired累的;B. unpopular不受欢迎的;C. hurt受伤的;D. anxious紧张的。根据下文文“This nervousness”可知,此处是紧张的。故选D。
44.考查名词词义辨析。句意:这种紧张最终导致了行动。A. action行动;B. words单词;C. plans计划;D. solution解决。根据下文“ I jumped on the ________ heading home.”可知,因为紧张,我没有参加试演,这是我采取的行动,故选A。
45.考查名词词义辨析。句意:一放学,我就跳上公交回家。A. bus公交;B. boat船;C. bike自行车;D. train火车。根据下文“About five minutes into the bus ride”可知,我乘坐都是公交,故选A。
46.考查名词词义辨析。句意:大约坐上公交五分钟,一个朋友叫我的名字并且问“你为什么不参加拉拉队队员试演?”A. driver司机;B. friend朋友;C. teacher老师;D. stranger陌生人。根据下文“My friend knew it ”,可知是我的朋友问我,故选B。
47.考查形容词词义辨析。句意:哦,我紧张就离开了。A. nervous紧张的;B. curious好奇的;C. addicted沉迷的;D. impressed印象深刻的。根据上文“This nervousness finally led to _______. ”可知,我没参加试演是因为紧张,故选A。
48.考查名词词义辨析。句意:我的朋友知道它只是借口,他很明白我是太紧张了。A. sadness伤心;B. debate辩论;C. excuse借口;D. adventure冒险。根据上文“I have a lot of homework tonight.”和下文“could clearly tell my nerves had got the best of me.”可知,我没参加试演是因为太紧张而不是因为要写很多作业,所以说写作业只是借口,故选C。
49.考查动词词义辨析。句意:你不得不回去,否则你会后悔的!A. achieve实现;B. need需要;C. regret后悔;D. quit离开;辞职。由上文“You have to go back”可知,朋友让我回去,怕我后悔,故选C。
50.考查动词词义辨析。句意:公交停下来,我下车了。A. left离开;B. arrived到达;C. turned转身;D. stopped停下来。根据“he had pushed the “stop requested” button (按钮)”可知,朋友按下公交停车按钮,所以公交停下来,故选D。
51.考查名词词义辨析。句意:我的腿受紧张支配匆忙地带我回学校。A. hurry匆忙;B. while一会;C. circle圆圈;D. way方法;道路。in a hurry是固定搭配,表示“匆忙”,根据下文“because now I was late”,因为迟到了,所以匆忙赶过去,故选A。
52.考查动词词义辨析。句意:我一进入体育馆的门,我站在那一秒钟,深呼吸然后走进去。A. shouted大喊;B. searched害怕;C. knocked敲;D. stood站立。根据上文“Once I got outside the gym doors,”和下文“took a deep breath (呼吸) and walked in.”可知,我先进门,走进去之前是站在那深呼吸,故选D。
53.考查名词词义辨析。句意:在即将到来的秋天我作为校队队长,几乎不可能想象我的生活没有啦啦队。A. sport运动;B. cheerleading啦啦队;C. school学校;D. dream梦想。根据上文“As the varsity captain (校队队长) ”可知,我参加了啦啦队,我不能想象我的生活没有啦啦队,故选B。
54.考查形容词词义辨析。句意:我很感谢我朋友使我意识到跟随兴趣是我能做的最好的事情。A. hopeful有希望的;B. thankful感激的;C. important重要的;D. sorry对不起的。根据下文“the friend making me realise that following my ______ is the best thing I can do.”可知,我的朋友使我意识到跟随兴趣来做事,所以我很感激他,故选B。
55.考查名词词义辨析。句意:我很感谢我朋友使我意识到跟随兴趣是我能做的最好的事情。A. habits习惯;B. thoughts想法;C. interests兴趣;D. personalities个性。根据第一段“The idea of being on the team had _______ me for years. ”可知,成为拉拉队队员一直是我想做的,这是我的兴趣,故选C。
56.problems 57.talented 58.but 59.playing 60.feels 61.carefully 62.fewer 63.to do 64.in 65.suggestions
【导语】这是一篇记叙文,文章主要讲述很多学生写信求助作为老师的作者,并具体描述了作者回信帮助其中一名学生Timmy帮助他解决问题。
56.考查名词复数。句意:许多学生写信给我寻求帮助,我回复他们,帮助他们解决问题。problem是可数名词,结合语义及空前的their可知,此处应用名词复数形式,故填problems。
57.考查形容词。句意:Timmy是一个有天赋的男孩。空处作定语修饰名词boy,应用形容词talented“有天赋的”作定语。故填talented。
58.考查连词。句意:他长大后打算成为一名牙医,但他非常喜欢踢足球。结合句意可知,空前后是转折关系,应用连词but连接,故填but。
59.考查非谓语动词。句意:他们担心踢太多足球对Timmy的学习不利。that引导宾语从句,空处是从句的主语,表示一般性行为,应用动名词形式,故填playing。
60.考查时态和主谓一致。句意:Timmy感到不安,所以他写信给我。结合句意及“writes”可知,此处应用一般现在时,主语Timmy表示单数意义,谓语动词用单数,故填feels。
61.考查副词。句意:例如,他必须认真做作业,这样他就能比以前少犯错误。空处修饰动词do,应用副词形式,故填carefully。
62.考查形容词比较级。句意同上。根据than before可知,此处应用形容词比较级,故填fewer。
63.考查非谓语动词。句意:这样,他可以有更多的时间做他喜欢的事情。have time to do sth“有时间做某事”,故此处应用动词不定式,故填to do。
64.考查介词。句意:如果Timmy学习好,他的父母会同意他的。do well in“擅长,在……方面做得好”,固定短语,故填in。
65.考查名词复数。句意:在信中,我也告诉了他一些关于他与父母和足球的关系的建议。空处应填名词作tell的宾语,suggestion“建议”,可数名词,由some可知应用复数形式,故填suggestions。
66.Dear Paul,
I’m very sorry to hear that you are suffering from tension due to heavy workload. I would like to recommend a sport to you.
From my perspective, skiing is a really good sport, which makes you feel relaxed. This sport can make you stay healthy and strong. It can help you to exercise almost every part of your body every time you go skiing. Before going skiing, you should pay attention to three points. The first is to make your body in a better state. The second is that you should not eat too much. And thirdly, you’d better go skiing with your friends. These can help you stay safe and enjoy yourself.
I sincerely hope that your life will carry on as normal. Looking forward to your early reply.
Yours,
Li Hua
67. She followed me but kept some distance, thinking something else. Minutes later, we started to climb a steep slope. Kate sighed, dragging her legs behind me. I was surprised to find some rarely-seen trees and flowers, and took many photos but Kate showed no interest. She stopped and sat on a rock, thirsty, sweaty and bored. I handed her a bottle of water and we took a break. “I missed my phone.” she complained as we continued climbing. Though unhappy, she just climbed along with me.
Reaching the top, Kate widened her eyes, shouting, “How wonderful!” She looked around dreamily, her eyes twinkling with indescribably wild excitement. A refreshing breeze brushed the mountain top, miles of trees spread out below us and birds chirped between branches. We sat on a large rock and ate sandwiches, enjoying the sounds, the smells and the sunlight. “Anyone still wants her phone ” I joked. She rolled her eyes, laughing out loud. The next morning, Kate danced to my room, crying, “Let’s hike around the lake today.” “Sure, get our backpack then.” I beamed, relieved and joyful.
同课章节目录