/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版(三起)五年级英语上册核心考点精练
Module 5 考点20:阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,完成下列任务。
Li Ming’s birthday presents
My name is Li Ming. I’m thirteen years old. Today is my birthday. I have got many presents. Look! Can you see the big brown toy bear on the table It’s from my mother. I like it very much. There are fourteen toy ducks under the bed. They’re from my father. My brother Tim gives me a toy jeep. It’s blue and red. It’s cool. And my sister Lily gives me fifteen toy birds. They are nice. I like them all.
1.阅读短文,选择正确的答案。
(1) How old is Li Ming ( )
A.11. B.12. C. 13.
(2) How many toy ducks does Li Ming have ( )
A.14. B.15. C. 16.
2.阅读短文,判断下列句子的正(T)误(F)。
(1) The big brown toy bear is on the table. ( )
(2) My brother Tim gives me fifteen toy birds. ( )
(3) The toy jeep is blue and red. ( )
Hello! I am a robot. I can run, but I can’t run fast. I can jump, but I can’t jump high. I’m not good at basketball. I can catch the football very well, so I can be a good goalkeeper.
3.阅读短文,根据短文内容填空。
(1) The robot can , but he can’t run .
(2) The robot high.
(3) The robot basketball well.
(4) The robot can catch the well, so he can be a good .
4.根据表格内容,模仿短文,介绍Tom和他的朋友们。要求:不少于四句话。开头已给出。
Tom Sam Eric Bill Alice
Can play chess play basketball play football swim dance
Can’t play well catch the ball well pass the ball well swim fast dance well
Tom can play chess, but he can’t play it well.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Amy买了很多礼物给家人和朋友,她在日记中记录了下来。
Oct. 27th Sunday Sunny
I am Amy. I went to the supermarket. There are many interesting things there. I bought lots of things for my family and friends. My grandpa likes Chinese Calligraphy (书法), so I bought him a brush pen (毛笔). I bought a Chinese knot (中国结) for my grandma. And a beautiful hat for Lucy. I saw two nice bags. One is black and white, it looks like (看起来像) a panda. I like it very much. I bought it for me. The another (另一个) one has a cat on it. It’s yellow. I bought it for Linda. Some nice crayons for Lili. A kite for Sam... I hope they will like them.
5.读一读,练一练。Amy买了礼物给了谁?请把对应的连起来。
(1) grandma (2) grandma (3) Lucy (4) Linda (5) Lili
a. b. c. d. e.
6.读日记,选择最佳答案。
(1) Amy likes a bag. It’s ______. ( )
A.black and white. B.yellow C. ac
(2) Are there a lot of interesting things in the supermarket ( )
A.Yes, there are. B.There are many interesting things. C. No. there aren’t
根据短文内容,回答问题。
The Love Supermarket
We have a “love supermarket” in our school. It is special. It’s called the “supermarket”, but we can’t buy anything in this supermarket. We can only borrow things! We can find the things such as dictionaries, CDs, pencils and basketballs in the supermarket. We can even find some school uniforms in it!
The students run(经营) the supermarket themselves. The students can borrow the things they want from the supermarket. But they must keep a record(记录) and give them back in two days. If the things can’t be returned(归还), the students must buy new ones for the supermarket.
Where are the things in the supermarket from The students donate(捐赠) them for the supermarket!
7.Where can we find CDs in our school
8.Can we buy a pencil in the supermarket
9.W ho run the supermarket
10.Where are the things in the supermarket from
Read. 阅读理解。
This is Lili’s new bedroom. There are a lot of things in it. Look! This is Lili’s new schoolbag. It’s on the chair. There are twenty crayons in the schoolbag. There are five pencils and three pens. Look! There are some books on the shelf(架子). How many books Let me see. One, two, three... Oh, there are twenty-one books. There is a toy box in her room. It’s on the floor. There are many toys in it. Lili loves her room very much.
11.阅读短文,根据物品在文中出现的先后顺序,将物品重新排序。
A. B. C. D. E.
( D )→( )→( )→( )→( )
12.阅读短文,回答问题。
Lili’s toy box is full(满的). Her new toy is ______. It’s tidy (整洁) now. ( )
A.on the floor B.on the chair C. on the shelf
Linda在文创店准备给英国的朋友买礼物,阅读对话完成下列任务。
Linda: I want to buy some presents for my friends.
assistant: What do they like
Linda: Jack likes animals.
assistant:
Linda: That’s a good idea. And Betty likes drawing.
assistant: You can buy a Chinese painting.
Linda: John likes traditional Chinese culture(文化).
assistant: I think Chinese paper-cutting is great. It’s a DIY present.
Linda: That’s great. Will you help me do it
assistant:
13.选择合适的选项补全对话。
A.What about a toy panda
B.Of course I will.
C. It’ll be a great present.
D.What presents can I take
E. You can cut Chinese words.
14.请根据对话给Linda的朋友们分配对应的礼物。
Jack:
Betty:
John:
读一读,选一选,做一做。
My teachers
Look at the pictures. These are my teachers. This is Ms Brown, our English teacher. She’s so clever. Mr Smith is very strict. He is our PE teacher. Ms Zhang is our Chinese teacher. She is polite. Mr White is very friendly. He is our music teacher. We all like him. Mr Kelly is our art teacher. He’s funny.
15.读短文,找到老师的名字,将名字所代表的选项填在图上方的方框内,只填选项:A.B.C. D.E.
A.Ms Brown B.Mr Smith C. Ms Zhang
D.Mr White E. Mr Kelly
16.找到描写老师特征的词,将特征单词所代表的选项填在图下方的方框内,只填选项:1. 2. 3. 4. 5.
1. clever 2. strict 3. polite
4. friendly 5. funny
张萌正在介绍自己的基本信息。阅读张萌的介绍,完成下列任务。
17.根据介绍内容,给每个段落选择合适的小标题,将序号写在横线上。
I’m Zhang Meng. I have many teachers. My music teacher is Miss Jiang. She has long hair. She can dance well. She’s young and pretty. Ms Liu is my English teacher. She’s tall and thin. Her class is funny. She is very kind, too.
I have many good friends. Liu Xin is my best friend. She often says “Hello!” and “Please!” She’s very polite. Kate is also my good friend. She often reads books after school. She’s hard-working.
In my family, there are three people. My mother is a nurse. She’s very helpful and nice. My father is a PE teacher. He’s strong. He’s funny. I’m polite, and I’m also a little shy.
A.Friends B.Family C. Teachers
18.根据介绍内容,回答下列问题。
(1) Is Miss Jiang old
(2) What’s Liu Xin like
(3) What does Zhang Meng’s father do
Read and choose. 挑战第十站,走进“Lucy的榜样老师馆”。Lucy向大家介绍了四位她喜爱的老师,阅读表格内容,完成任务,学习老师身上的优秀品质。
Hi, friends! I have four teachers. And I like them very much.
Mr Rong is my maths teacher. He is tall. He is very funny. Monday is nice. We have English, maths and art.
Miss De is my music teacher. She has long black hair and two big eyes. She is very young. We have music on Fridays. We like music.
My Chinese teacher is Mrs Green. She is not very young, but she is very kind. She has glasses and short hair. I love her.
Mr Brown is my PE teacher. He is young. He is from America. We often play football in PE class. We should play sports every day.
19.根据表格内容,将下列描述老师的句子序号填在相应的括号内。
A.She is young. She has long hair and big eyes. B.He makes us laugh (笑). He is tall. C. He is an American. He is young. D.She is old. She is kind. She wears (戴) glasses.
Mrs Green My Teachers Miss De
Mr Rong Mr Brown
20.根据表格内容,判断正(T)误(F)。
(1) Monday is nice. We have English, maths and science. ( )
(2) We have music on Fridays. We don’t like music. ( )
(3) We should play sports every day. ( )
阅读短文,完成任务。
Hello, I’m John. I have three new teachers. Mr Li is our PE teacher. He’s from Beijing. He’s very kind. He can play football well. I have PE class on Tuesdays and Fridays. He likes chicken. It’s delicious. Miss White is our science teacher. She’s from Tianjin. She’s so funny. She can sing and dance. I love Tuesdays and Thursdays because her class has so much fun. She likes salad best. It’s healthy. Mrs Smith is from Shanghai and she teaches us Chinese. I have Chinese class from Mondays to Fridays. She’s very kind, but sometimes she’s a little strict. She can cook delicious food. Her favourite food is fish. It’s fresh. I love my teachers.
21.阅读短文,将表格补充完整。
Subject Character Favourite food Reason
Mr Li PE chicken delicious
healthy
Mrs Smith kind strict
22.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) John’s English teacher is Mrs Smith. ( )
(2) John has PE, science and Chinese on Tuesdays. ( )
(3) Mrs Smith is strict but sometimes she is kind. ( )
(4) John has science on Tuesdays and Thursdays. ( )
阅读短文,完成任务。
Hello! My name is Lucy. Today is Sunday. I help my mum cook lunch. First, I look at the cookbook. It has good food ideas. We need a tool to cut vegetables. After cooking, we eat the food. It’s so delicious! In the afternoon, we go to the zoo. The zoo is cool. I see many animals. I have a happy day!
23.找出短文中含 “oo” 的单词,按发音分类
(1) / /:
(2) /u /:
24.根据短文内容,选择正确答案
(1) What does Lucy do first ( )
A.Cook food. B.Look at the cookbook. C. Go to the zoo.
(2) Where do Lucy and her mum go in the afternoon ( )
A.The park. B.The zoo. C. The bookstore.
阅读理解。
Lily is twelve years old now. Last Sunday she went to the Maoming Forest Park with her family. They bought four tickets. First, Lily saw lots of animals and plants with her family. Then Lily and her twin (双胞胎) sister Lucy played a lot in the amusement square (游乐广场). They liked playing the flying chair best. Lily’s parents took lots of photos of Lily and Lucy. They had a good day there.
Here are the prices of the tickets of Maoming Forest Park:
Maoming Forest ParkAdult ticket (成人票): twenty-five yuan Child, student and senior ticket (儿童学生老人票): thirteen yuan
25.请根据以上短文内容,判断正(T)误(F)。
(1) Lily went to the Maoming Forest Park with her friends. ( )
(2) Lucy took lots of photos of her parents. ( )
(3) The price of ticket for Lucy is 13 yuan. ( )
26.请根据以上短文内容,选择正确的答案。
The family need to pay (支付) ______ for the Maoming Forest Park. ( )
A.¥25. B.¥13. C. ¥76.
Oliver向大家介绍他的日程表,完成下列任务。
Hello! My name is Oliver. I’m from the UK. I am funny. I go to school from Monday to Friday. I like Thursdays very much, because we have a computer class on Thursdays. We have lunch at school. Beef and potatoes are my favourite food. They’re delicious and healthy. I’m very helpful at home. I often wash my clothes, clean the rooms and water the flowers. I often read books on the weekend. What about you
27.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) Oliver goes to school from Monday to Thursday. ( )
(2) Oliver likes Thursdays, because they have a science class on Thursdays. ( )
(3) Oliver’s favourite food is beef and potatoes. ( )
28.根据短文回答问题。
(1) Is Oliver funny
(2) Do you like Oliver’s schedule
Read and choose or answer. 阅读短文,选择最佳答案或回答问题。
Hi, I’m William. I am a new student in Willow School. Miss Wang is my English teacher. She is funny. On weekdays (从周一至周五), we have four classes in the morning and two in the afternoon. We have maths class every day. My maths teacher is Mr Ma. He is young and funny. We like him very much! It’s lunch time. Look at the menu. Today is Monday. We have beef noodles and salad. I like salad. It’s healthy. For drink, we have tea and milk. My favourite drink is tea. But milk is OK. After school, I have many activities. I play ping-pong on Tuesdays and play football on Thursdays. I often do homework on Friday evenings. I can play computer games on Saturdays and Sundays, so I like the weekend!
29.How many classes does William have at school in a week ( )
A.20. B.25. C.30.
30.What’s Mr Ma like ( )
A.Young and funny. B.Young and friendly. C.Friendly and funny.
31.William plays football on _____. ( )
A.Tuesdays B.Thursdays C.Saturdays
32.What do they eat on Mondays
33.Why does William like weekends
任务型阅读。
I’m Kate. I’m a student. I am quiet. My favourite food is potatoes. They are fresh. I often read books on Saturdays and do my homework on Sundays. I am a hard-working girl.
I have PE and music on Fridays. My PE teacher is very young. He’s strict. He likes beef but not chicken. He often plays football in the morning. My music teacher is young,too. She’s very kind. Her class is so fun. So I like music class very much. Her favourite food is salad. She often reads books and listens to music on the weekend. I like my teachers.
34.根据短文内容完成Kate的信息卡。
Name: Kate
Character(性格): and
Favourite food:
Weekend activities (活动): and
35.根据短文内容,判断下列句子是(T)否(F)正确。
(1) Kate is a teacher. ( )
(2) The PE teacher is young. ( )
(3) Kate doesn’t love her PE teacher. ( )
(4) The music teacher is kind. ( )
(5) The music teacher’s favourite food is salad. ( )
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C A 2.T F T
【导语】本文讲了李明的生日礼物。
1.(1)句意:李明多大了?根据“I’m thirteen years old.”,可知李明13岁,故选C。
(2)句意:李明有多少只玩具鸭子?根据“There are fourteen toy ducks under the bed.”,可知有14只玩具鸭子,故选A。
2.(1)句意:大的棕色熊在桌子上。根据“Can you see the big brown toy bear on the table It’s from my mother.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(2)句意:我弟弟蒂姆给我15只玩具鸟。根据“And my sister Lily gives me fifteen toy birds.”,可知莉莉给的,故答案为F。
(3)句意:玩具吉普车是蓝色和红色的。根据“My brother Tim gives me a toy jeep. It’s blue and red.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
3.run fast can’t jump can’t play football goalkeeper 4.范文:
Tom can play chess, but he can’t play it well. Sam can play basketball, but he can’t catch the ball well. Eric can play football, but he can’t pass the ball well. Bill can swim, but he can’t swim fast. How about Alice She can dance, but she can’t dance well.
【分析】3.(1)句意:机器人会跑,但是跑不快。根据文章 I can run, but I can’t run fast.得知,故答案为run,fast。
(2)句意:机器人跳不高。根据文章 I can jump, but I can’t jump high. 得知,故答案为can't;jump。
(3)句意:机器人打篮球打不好。根据文章 I’m not good at basketball.得知机器人不擅长篮球。故答案为can't; play。
(4)句意:机器人接足球接得很好,因此他是个很优秀得守门员。根据文章 I can catch the football very well, so I can be a good goalkeeper.得知,故答案为football;goalkeeper。
4.题目解读:这是个提纲作文,要求介绍Tom和他的朋友们。
【点睛】范文:
Tom can play chess, but he can’t play it well. Sam can play basketball, but he can’t catch the ball well. Eric can play football, but he can’t pass the ball well. Bill can swim, but he can’t swim fast. How about Alice She can dance, but she can’t dance well.
5.1-5 cdaeb 6.A A
【导语】本文是Amy的日记,记录她在超市为家人朋友购买礼物的情况,包括毛笔、中国结、帽子、背包、蜡笔和风筝等。
5.(1)根据“My grandpa likes Chinese Calligraphy, so I bought him a brush pen. ”可知我爷爷喜欢中国书法,所以我给他买了一支毛笔,故连c。
(2) 根据“I bought a Chinese knot for my grandma”可知我给奶奶买了一个中国结,故连d。
(3) 根据“And a beautiful hat for Lucy. ”可知给露西一顶漂亮的帽子,故连a。
(4) 根据“The another one has a cat on it. It’s yellow. I bought it for Linda.”可知给琳达一个黄色的书包,故连e。
(5)根据“Some nice crayons for Lili.”可知给莉莉一些漂亮的蜡笔,故连b。
故答案为1-5 cdaeb。
6.(1) 句意:Amy喜欢一个背包。它是______。A黑白相间的,B黄色的,C一只猫。根据“One is black and white, it looks like a panda. ”可知是黑白相间的,故选A 。
(2) 句意:超市里有很多有趣的东西吗?A是的,有。B有很多有趣的东西。C不,没有。根据“There are many interesting things there.”可知超市里有很多有趣的东西,作肯定回答,故选A。
7.We can find them in the “Love supermarket”. 8.No, we can’t. 9.The students. 10.The students donate them for the supermarket.
【导语】本文主要描述了“爱超市”。
7.句意:我们可以在我们的学校的哪个地方找到CD?根据原文“We can find the things such as dictionaries, CDs, pencils and basketballs in the supermarket.”可知可以在超市找到CD,故答案为We can find them in the “Love supermarket”.
8.句意:我们可以在超市购买铅笔吗?根据原文“It’s called the “supermarket”, but we can’t buy anything in this supermarket.”可知不能在这个超市购买任何东西,作否定回答,故答案为No, we can’t.
9.句意:谁经营超市?根据原文“The students run(经营) the supermarket themselves.”可知学生们自己经营超市,故答案为The students.
10.句意:超市里面的东西来自哪里?根据原文“Where are the things in the supermarket from The students donate(捐赠) them for the supermarket!”可知超市里的东西都是学生们捐赠的,故答案为The students donate them for the supermarket.
11.E A C B 12.A
【导语】本文主要介绍了莉莉的学习用品和玩具。
11.根据“This is Lili’s new schoolbag. It’s on the chair. There are twenty crayons in the schoolbag. There are five pencils and three pens. Look! There are some books on the shelf(架子). How many books Let me see. One, two, three... Oh, there are twenty-one books. There is a toy box in her room. It’s on the floor.”,可知书包在椅子上排第一,20支蜡笔排第二,五支铅笔和三支钢笔排第三,二十一本书排第四,玩具箱排第五,故答案为E,A,C,B。
12.句意:莉莉的玩具箱是满的。她的新玩具______。它现在很整洁。A在地板上,B在椅子上,C在架子上,根据“There is a toy box in her room. It’s on the floor. There are many toys in it.”,可知新玩具在地板上,故选A。
13.1. D
2. A
3. C
4. E
5. B 14.a toy panda a Chinese painting Chinese paper-cutting
【导语】本文是一组给朋友买礼物的对话。
13.1.根据上一句:我想给我的朋友买一些礼物。本题问我该买什么呢,D选项“我可以买什么礼物呢?”符合语境,故选D。
2.根据上一句:杰克喜欢动物。本题应该是推荐动物的礼物,A选项“一只玩具熊猫怎么样?”符合语境,故选A。
3.根据上一句:你可以买一幅中国画。本题回答这个建议怎么样,C选项“它将是一个好的礼物。”符合语境,故选C。
4.根据上一句:我认为中国剪纸是极好的。它是一份 DIY 礼物。本题推荐剪纸礼物,E选项“你可以剪中国字。”符合语境,故选E。
5.根据上一句:你可以帮助我做吗?本题回答请求,B选项“当然了,我可以。”符合语境,故选B。
14.根据“Jack likes animals. What about a toy panda ”可知给杰克的是玩具熊猫,故答案为a toy panda。
根据“And Betty likes drawing. You can buy a Chinese painting.”可知给贝蒂的是中国画,故答案为a Chinese painting。
根据“John likes traditional Chinese culture(文化). I think Chinese paper-cutting is great. ”可知给约翰的是中国剪纸,故答案为Chinese paper-cutting。
15.DCEBA 16.43521
【导语】本文主要介绍了作者的几位老师,包括他们的姓名、所教科目以及各自的性格特点。
15.第一幅图是一位老师在弹钢琴,是音乐老师。根据句子“Mr White is very friendly. He is our music teacher.”,可知Mr White是音乐老师,故选D。
第二幅图黑板上有汉字,可知是语文老师。根据句子“Ms Zhang is our Chinese teacher.”,可知Ms Zhang是语文老师,故选C。
第三幅图中有一张蒙娜丽莎的画像,可知是美术老师。根据句子“Mr Kelly is our art teacher.”,可知Mr Kelly是美术老师,故选E。
第四幅图显示一位老师拿着一个足球,可知是体育老师。根据句子“Mr Smith is very strict. He is our PE teacher.”,可知Mr Smith是体育老师,故选B。
第五幅图黑板上有英文,可知是英语老师。根据句子“This is Ms Brown, our English teacher.”,可知Ms Brown是英语老师,故选A。
故答案为DCEBA。
16.根据短文内容,可知英语老师的特征词是clever聪明的,体育老师的特征词是strict严厉的,语文老师的特征词是polite有礼貌的,音乐老师的特征词是friendly友好的,美术老师的特征词是funny有趣的。故答案为43521。
17.C A B 18.No, she isn’t. She’s very polite. He’s a PE teacher.
【导语】本文主要介绍了张萌的老师,朋友和家人。
17.根据“I’m Zhang Meng. I have many teachers.”可知本段介绍的是老师,Teachers老师们,故选C。
根据“I have many good friends.”可知本段介绍的是朋友,Friends朋友们,故选A。
根据“In my family, there are three people.”可知本段介绍的是家庭成员,Family家庭,家人,故选B。
18.(1)句意:蒋小姐年龄大吗?根据“She’s young and pretty.”可知蒋小姐是年轻的,故答案为No, she isn’t.
(2)句意:刘鑫怎么样?根据“She’s very polite.”可知刘鑫是有礼貌的,故答案为She’s very polite.
(3)句意:张萌的爸爸是做什么的?根据“My father is a PE teacher.”可知张萌的爸爸是体育老师,故答案为He’s a PE teacher.
19.D A B C 20.F F T
【导语】本文介绍了Lucy的四位喜爱的老师:有趣的数学老师荣先生、年轻漂亮的音乐课老师德小姐、和蔼的语文老师格林太太以及来自美国的体育老师布朗先生,并提及了相关课程安排和活动。
19.(1)根据“She is not very young, but she is very kind. She has glasses and short hair. ”可知她不是很年轻,但她很善良。她戴着眼镜,留着短发。选项D“她是老的。她很善良。她戴眼镜。”符合语境,故选D。
(2)根据“She has long black hair and two big eyes. She is very young. ”可知她有一头长长的黑发和两只大眼睛。她很年轻。选项A“她很年轻。她有一头长发和一双大眼睛。”符合语境,故选A。
(3)根据“He is tall. He is very funny.”可知他很高。他很风趣。选项B“他让我们发笑。他很高。”符合语境,故选B。
(4)根据“He is young. He is from America. ”可知他很年轻。他来自美国。选项C“他是美国人。他很年轻。”符合语境,故选C。
20.(1)句意:星期一很好。我们有英语、数学和科学课。根据原文“Monday is nice. We have English, maths and art.”可知星期一有艺术课,而不是科学课,故答案为F。
(2)句意:我们在星期五有音乐课。我们不喜欢音乐。根据原文“We have music on Fridays. We like music.”可知他们喜欢音乐,故答案为F。
(3)句意:我们应该每天做运动。根据原文“We should play sports every day.”可知他们应该每天做运动,故答案为T。
21.kind Miss White science funny salad Chinese fish fresh 22.F T F T
【导语】本文主要介绍了约翰的三位新老师。
21.根据“He’s very kind.”可知李老师是善良的,故答案为kind。
根据“Miss White is our science teacher.”可知怀特小姐是科学老师,故答案为Miss White。
根据“Miss White is our science teacher.”可知怀特小姐是科学老师,故答案为science。
根据“She’s so funny.”可知怀特小姐是有趣的,故答案为funny。
根据“She likes salad best.”可知怀特小姐最喜欢的食物是沙拉,故答案为salad。
根据“Mrs Smith is from Shanghai and 可知she teaches us Chinese.”可知史密斯夫人是语文老师,故答案为Chinese。
根据“Her favourite food is fish.”可知史密斯夫人最喜欢的食物是鱼,故答案为fish。
根据“It’s fresh.”可知鱼是新鲜的,故答案为fresh。
22.(1)句意:约翰的英语老师是史密斯夫人。根据“Mrs Smith is from Shanghai and she teaches us Chinese.”可知史密斯夫人是语文老师,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:约翰在周二有体育,科学和语文课。根据“I have PE class on Tuesdays and Fridays.”“Miss White is our science teacher. I love Tuesdays and Thursdays because her class has so much fun.”和“I have Chinese class from Mondays to Fridays.”可知约翰在周二有体育,科学和语文课。句子和短文相符,故答案为T。
(3)句意:史密斯夫人是严格的但是有时是善良的。根据“She’s very kind, but sometimes she’s a little strict.”可知史密斯夫人是善良的但是有时是严格的,句子和短文不符,故答案为F。
(4)句意:约翰在周二和周四有科学课。根据“Miss White is our science teacher. She’s from Tianjin. She’s so funny. She can sing and dance. I love Tuesdays and Thursdays because her class has so much fun.”可知约翰在周二和周四有科学课。句子和短文相符,故答案为T。
23.cook look good cookbook food tool zoo cool 24.B B
【导语】本文主要讲述的是Lucy在周日帮妈妈做午餐,下午去动物园玩,度过了愉快的一天。
23.根据短文内的单词,可知单词cook、look、good、cookbook中的oo的发音都是/ /,故答案为cook look good cookbook。
根据短文内的单词,可知单词food、tool、zoo、cool中的oo的发音都是/u /,故答案为food tool zoo cool。
24.(1)句意:露西首先做什么?A烹饪食物。B看烹饪书。C去动物园。根据句子“Today is Sunday. I help my mum cook lunch. First, I look at the cookbook.”,可知露西首先是看烹饪书,故选B。
(2)句意:露西和她的妈妈下午去哪里了?A公园。B动物园。C书店。根据句子“In the afternoon, we go to the zoo.”,可知露西下午去动物园了,故选B。
25.F F T 26.C
【导语】本文主要讲述的是Lily和她的家人上周日去了茂名森林公园,观看了动植物并在游乐广场玩耍,他们共买了四张门票,度过了愉快的一天。
25.(1)句意:莉莉和她的朋友去了茂名森林公园。根据句子“Last Sunday she went to the Maoming Forest Park with her family.”,可知莉莉和家人去了茂名森林公园,题干与短文不符,故答案为F。
(2)句意:露西给她父母拍了很多照片。根据句子“Lily’s parents took lots of photos of Lily and Lucy.”,可知莉莉的父母给莉莉和露西拍了很多照片,题干与短文不符,故答案为F。
(3)句意:露西的票价是13元。根据句子“Lily is twelve years old now.”、“Then Lily and her twin sister Lucy played a lot in the amusement square.”和“Child, student and senior ticket: thirteen yuan”,可知露西的票价是13元,题干与短文相符,故答案为T。
26.句意:这个家庭需要为茂名森林公园支付______。根据句子“They bought four tickets.”和短文大意,可知这个家庭有Lucy、Lily和他们的父母,根据票价“Adult ticket: twenty-five yuan Child, student and senior ticket: thirteen yuan”,可知两个成人和两个儿童的票价是25×2+13×2=76元,故选C。
27.F F T 28.Yes, he is. No, I don’t.(答案不唯一)
【导语】本文奥利弗向大家介绍他的日程表。
27.(1)句意:奥利弗周一到周四上学。根据“I go to school from Monday to Friday.我周一到周五上学。” 可知题干与原文不相符,故答案为F。
(2)句意:奥利弗喜欢星期四,因为他们星期四有科学课。根据“I like Thursdays very much, because we have a computer class on Thursdays.我非常喜欢星期四,因为我们星期四有计算机课。” 可知题干与原文不相符,故答案为F。
(3)句意:奥利弗最喜欢的食物是牛肉和土豆。根据“Beef and potatoes are my favourite food.牛肉和土豆是我最喜欢的食物。”可知题干与原文相符,故答案为T。
28.(1)句意:奥利弗有趣吗?根据“I am funny.我很有趣。”可知应作肯定回答。Yes, she is.是的,她有趣。故答案为Yes, she is.
(2)句意:你喜欢奥利弗的日程安排吗?答语可以根据自己的喜好来说。如否定回答:No, I don’t.不,我不喜欢。答案不唯一,故答案为No, I don’t.
29.C 30.A 31.B 32.They eat beef noodles and salad on Mondays. 33.Because he can play computer games on Saturdays and Sundays.
【导语】本文主要介绍了威廉的老师以及威廉的学校生活。
29.句意:威廉一周在学校有多少节课?根据“On weekdays (从周一至周五), we have four classes in the morning and two in the afternoon.”可知从周一至周五,每天上午四节课,下午两节课,一共30节课,故选C。
30.句意:马老师是什么样的人?A又年轻又有趣。B又年轻又友好。C又友好又有趣。根据“My maths teacher is Mr Ma. He is young and funny.”可知马老师又年轻又有趣,故选A。
31.句意:威廉在____踢足球。A星期二,B星期四,C星期六。根据“I play ping-pong on Tuesdays and play football on Thursdays.”可知威廉在星期四踢足球,故选B。
32.问句句意:他们在星期一吃什么?根据“Today is Monday. We have beef noodles and salad.”可知他们在星期一吃牛肉面和沙拉,本题答案不唯一,可以回答为:他们在星期一吃牛肉面和沙拉。故答案为They eat beef noodles and salad on Mondays.
33.问句句意:为什么威廉喜欢周末?根据“I can play computer games on Saturdays and Sundays, so I like the weekend!”可知威廉喜欢周末是因为周末可以玩电脑游戏,本题答案不唯一,可以回答为:因为他可以在星期六和星期日玩电脑游戏。故答案为Because he can play computer games on Saturdays and Sundays.
34.quiet hard-working potatoes read books do homework 35.F T F T T
【导语】本文介绍了学生凯特的个人情况、喜好、周末活动以及她的体育老师和音乐老师的特点和喜好。
34.根据“I am quiet.” 可知凯特的性格是安静的,故答案为quiet。
根据“I am a hard-working girl.”可知凯特的性格是努力的,故答案为hard-working。
根据“My favourite food is potatoes.”可知凯特最喜欢的食物是土豆,故答案为potatoes。
根据“I often read books on Saturdays and do my homework on Sundays.”可知凯特周末的活动是读书和做作业,故答案为read books。
根据“I often read books on Saturdays and do my homework on Sundays.”可知凯特周末的活动是读书和做作业,故答案为do homework。
35.(1)句意:凯特是一名老师。根据“I’m Kate. I’m a student.”可知凯特是一名学生,不是老师,故答案为F。
(2)句意:体育老师很年轻。根据“My PE teacher is very young.”可知体育老师确实很年轻,故答案为T。
(3)句意:凯特不喜欢她的体育老师。根据“I like my teachers.”可知凯特喜欢她的老师们,故答案为F。
(4)句意:音乐老师很和蔼。根据“She’s very kind.”可知音乐老师很和蔼,故答案为T。
(5)句意:音乐老师最喜欢的食物是沙拉。根据“Her favourite food is salad.”可知音乐老师最喜欢的食物是沙拉,故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)