2025年秋外研版八年级英语上册期中考前押题--阅读理解专练(原卷版+解析版)

文档属性

名称 2025年秋外研版八年级英语上册期中考前押题--阅读理解专练(原卷版+解析版)
格式 zip
文件大小 400.6KB
资源类型 试卷
版本资源 外研版
科目 英语
更新时间 2025-11-07 15:55:37

文档简介

/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
2025年秋外研版英语八年级上册期中考前押题--阅读理解专练
Passage 1
On January 20, 2025, a Chinese tech company named DeepSeek made a new AI called DeepSeek-R1. This smart program can solve math problems, write code, and answer questions like top models such as Open AI’s GPT-40, but it costs much less to build. The team spent only $5.58 million (1/70 of Open AI’s cost) and used 2,048 computer chips (芯片) for two months. This shows that good ideas can beat big money.
DeepSeek-R1 learns by trying many times and getting better, like how students practice maths. Other AIs need lots of prepared examples, but R1 improves by itself. For example, in a global math test, it got 79.8% right, a little higher than Open AI’s model. A simple version of R1 can even run on low-cost computers, helping schools and small companies.
DeepSeek-R1 is free to use and change. On its first day online, over 19,000 programmers all over the world started projects to study it. A German scientist said experiments (实验) with R1 cost $10 instead of $300 with other AIs. Even Meta (a famous U. S. tech company) top scientist said, “This kind of free AI could change the world.”
US tech companies are worried. Meta plans to spend $65 billion more on AI research. Experts say China is catching up fast. A report in Nature magazine called R1 a “big step forward”, proving (证明) that smart ideas beat expensive tools.
As a DeepSeek engineer said, “We want AI to be a friend, not something only rich people can use.” With R1, China shows the world that great things come from new ideas and hard work, not just money.
1.According to paragraph 1, DeepSeek-R1 is able to ______.
①write code ②work out math problems ③do experiments ④answer questions
A.①②③ B.①③④ C.②③④ D.①②④
2.It cost about ______ to build Open AI.
A.$5.58 million B.$65 billion C.$390 million D.$300
3.The underlined words “it” in paragraph 2 refers to ______.
A.GPT-40 B.Open AI C.Meta D.R1
4.The engineer says, “We want AI to be a friend, not something only rich people can use” to ______.
A.explain why RI is free B.compare R1 with Meta's AI
C.encourage students to study math D.show that expensive AI models are useless
5.The main purpose of the passage is to ______.
A.explain how computer chips work
B.introduce a low-cost AI model from China
C.encourage students to become programmers
D.compare Chinese and American AI technologies
【答案】1.D 2.C 3.D 4.A 5.B
【导语】本文通过对比和举例,介绍了深度探索R1这一低成本、高性能的人工智能模型,并强调了其在全球人工智能领域的重要性和创新意义。
1.细节理解题。根据“This smart program can solve math problems, write code, and answer questions”可知DeepSeek-R1能解答数学题,写代码,回答问题,故选D。
2.细节理解题。根据“The team spent only $5.58 million (1/70 of Open AI's cost) and used 2,048 computer chips (芯片) for two months.”可知Open AI的建立大约花费是$5.58,000,000的70倍,即大约三亿九千万美元,故选C。
3.词义猜测题。根据“Other Als need lots of prepared examples, but R1 improves by itself. For example, in a global math test, it got 79.8% right, a litter higher than Open AI’s model.”可知it指代R1,故选D。
4.推理判断题。根据“DeepSeek-R1 is free to use and change.”及“We want AI to be a friend, not something only rich people can use”可知工程师说这句话的是为了解释为什么R1是免费的,故选A。
5.主旨大意题。根据本文主要介绍了深度探索R1这一低成本、高性能的人工智能模型,并强调了其在全球人工智能领域的重要性和创新意义,所以文章的主要目的是为了介绍中国这一低成本的人工智能模型,故选B。
Passage 2
Our parents are important people in our lives. They are our first teachers in our lives. They love us and help us all the time. 1 Here are some suggestions (建议) to help you to be happy with your parents.
Spend time together.
Instead of playing computer games or watching TV, ask your mom and dad to play with you. 1
Be kind.
Little things may bring a lot to your parents. You can brighten (照亮) a parent’s day with a hug (拥抱), a card or a joke. 1 And if you try not to fight with your brothers or sisters, your parents will be very happy!
2
When you are in trouble or meet some sad things, you can ask your parents for help and advice. They will be happy to listen to you and help you.
Have a try.
1 Your parents will be happy to see you have the courage (勇气) to make your dream come true.
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。
A.Ask for help.
B.Do you want to get on well with them
C.Go outside together or do some reading together.
D.You don’t have to be the best but you need to have a try.
E.Make a meal for them by yourself and that can make your parents happy.
【答案】1.B 2.C 3.E 4.A 5.D
【导语】本文主要讲述了与父母相处融洽的方法。
1.文章开头提到父母的重要性,下文“Here are some suggestions to help you...”提到与父母相处的建议可知,此处需一个过渡句引出建议。选项B“你想和他们相处好吗?”,符合语境。故选B。
2.根据小标题“Spend time together”可知,此处讲的是和父母一起玩。选项C“一起外出或阅读”,替代“玩游戏/看电视”的活动,符合语境,故选C。
3.根据下文“Little things may bring a lot to your parents.”可知,此处讲的是一些小事可能会让父母很开心。前文列举让父母开心的小事(拥抱、卡片等),选项E“为他们做饭”,是另一个具体例子,补充说明“Be kind”。故选E。
4. 根据“When you are in trouble or meet some sad things, you can ask your parents for help and advice. ”可知遇到困难时向父母求助,选项A“寻求帮助”是此段的小标题。故选A。
5.根据标题“Have a try”可知,本段强调尝试,选项D“不必做到最好,但需尝试”,呼应主题;故选D。
Passage 3
Niu Niu, a seven-year-old girl, has become a good helper in a silent foot spa (足疗馆). The owner of the foot spa and all of the workers can’t hear. And the girl helps them to communicate with the customers.
Niu Niu is the daughter of the foot spa owner Hu Yong, who lost his hearing because of a high fever in his childhood. This made it difficult for him to get a job. After finishing training in a foot spa, Hu started his own business in Chengdu in 2019. Peng Feng, the mother, who is also deaf, works together with her husband at the shop.
Though their shop is small, it is popular with customers because of the couple’s good skills. The foot spa is usually busy in the evening, when Niu Niu comes home from school and helps her parents. Niu Niu helps her parents in her sweet child voice and with rich body language. She is very funny and always makes customers laugh happily.
“She is always cheerful, active and outgoing,” said one of the customers.
“Dad taught me to work hard,” Niu Niu said.
In her opinion, her parents are like superheroes who look after the family and her. “My parents are different from other people, but they are the best for me,” she added.
1.What is wrong with Niu Niu’s parents
A.They can’t see. B.They can’t hear. C.They can’t walk.
2.How does Niu Niu help her parents
A.She helps communicate with the customers.
B.She helps tell jokes to the customers.
C.She helps look after the customers.
3.When did Niu Niu’s parents start the foot spa
A.Three years ago. B.Four years ago. C.Six years ago.
4.Why is their foot spa popular
A.Because Niu Niu’s parents have good skills.
B.Because Niu Niu is good at telling jokes.
C.Because Niu Niu’s parents are deaf.
5.What do you think of Niu Niu
①She is hardworking and shy.
②She is outgoing and helpful.
③She is cheerful and understanding.
A.①② B.①③ C.②③
【答案】1.B 2.A 3.C 4.A 5.C
【导语】本文是一篇记叙文。讲述了七岁女孩妞妞在父母经营的无声足疗馆中充当沟通桥梁的故事,展现了她的开朗、勤劳和对聋人父母的理解与支持。
1.细节理解题。根据“The owner of the foot spa and all of the workers can’t hear”和“Hu Yong, who lost his hearing… Peng Feng, the mother, who is also deaf”可知,妞妞的父母听不见。故选B。
2.细节理解题。根据“the girl helps them to communicate with the customers”和“Niu Niu helps her parents in her sweet child voice and with rich body language”可知,妞妞通过语言和肢体动作帮助父母与顾客沟通。故选A。
3.细节理解题。根据“Hu started his own business in Chengdu in 2019”可知,足疗馆开业于2019年,距今(2025年)约6年,即6年前妞妞的父母开了足疗馆。故选C。
4.细节理解题。根据“it is popular with customers because of the couple’s good skills”可知,足疗馆受欢迎的原因是妞妞的父母技术好。故选A。
5.推理判断题。根据“She is very funny and always makes customers laugh happily”和“She is always cheerful, active and outgoing”可推出,妞妞开朗外向、乐于助人;根据“her parents are like superheroes”和“they are the best for me”可推出,妞妞乐观且善解人意。即②③正确。故选C。
Passage 4
During the holiday, many people want to find dazi (搭子) or activity partners online for travelling. This is a new way of social interaction (社会交往) for young people.
The idea behind this activity is clear. It allows people to find someone with common hobbies and it doesn’t take them much time. With dazi, people can enjoy activities more.
Ge Jinyuan is a student from Shandong. She likes having lunch with her meal dazi. “We love to share ideas on food,” says the girl. “If my meal dazi doesn’t come to school, I will be sad.”
“It takes a lot of time to make friends with others, but it doesn’t take much time to have dazi,” says Shi Zhimin, a student from Shanxi. Gao Meng, another student, also has the comparable idea. She doesn’t want to spend too much time making friends, so having dazi is good for her. She feels deeply relaxed when she stays with her dazi.
________ “Once, I did something wrong when playing a game, but later I solved the problem with my game dazi. By playing the game together, I find I like working with others!” Shi Zhimin says.
Dazi is helpful but finding dazi online can be dangerous. Some people may not tell you the truth online. For example, a young and beautiful girl on the Internet may be an old man in real life. So be careful when finding dazi.
1.Why do people find dazi
A.They have the same idea about food.
B.They want to spend more time with others
C.They can make friends from different places.
D.They can find friends with common hobbies quickly.
2.What does the underlined word “comparable” mean in Paragraph 4
A.Special. B.Similar. C.Correct. D.Different.
3.Which of the following can be put in “________” in Paragraph 5
A.Dazi can be helpful to you. B.Dazi may give you presents
C.Dazi may play games better than you. D.Dazi may have different ideas about games
4.What might happen when finding dazi online
A.Some people may not tell the truth. B.The Internet makes people more beautiful.
C.People look younger than they really are. D.People always meet some dangerous things.
5.What is the best title for the passage
A.Enjoy the Trip More B.Study in a Fun Way
C.A New Way to Find Partners D.A Good Place to Make Friends
【答案】1.D 2.B 3.A 4.A 5.C
【导语】本文讲述了“搭子”作为一种新的社交方式,在中国年轻人中越来越流行,帮助人们快速找到有共同爱好的朋友,尽享活动乐趣,但同时也提醒可能存在的安全隐患。
1.细节理解题。根据“It allows people to find someone with common hobbies and it doesn’t take them much time.”可知,它能让人们快速找到有共同爱好的人。故选D。
2.词句猜测题。根据“It takes a lot of time to make friends with others, but it doesn’t take much time to have dazi...Gao Meng...also has the comparable idea. She doesn’t want to spend too much time making friends...”可知,Gao Meng 的想法与 Shi Zhimin 前文观点一致,交朋友耗时,但找搭子不耗时,因此可推断comparable意思为“相似的”。故选B。
3.推理判断题。根据第五段“‘Once, I did something wrong when playing a game, but later I solved the problem with my game dazi. By playing the game together, I find I like working with others!’ Shi Zhimin says.”可知,有一次时志敏在玩游戏时犯了错,但后来他和他的游戏搭子一起解决了问题。通过这个例子,说明这段在讲搭子的积极帮助作用。故选A。
4.细节理解题。根据“Dazi is helpful but finding dazi online can be dangerous. Some people may not tell you the truth online.”可知,搭子可能隐瞒真实信息。故选A。
5.最佳标题题。全文围绕“找搭子”这一新型社交方式展开,强调其便捷性和潜在风险。故选C。
Passage 5
阅读短文,从短文下面方框中的六个句子中选择五个还原到短文中,使短文通顺完整、衔接自然。
Humanoid robots, which look and act like humans, are becoming an important part of our future. These robots are designed to help people in many ways, making life easier and more convenient.
1 They can help with daily work like cleaning, cooking and even taking care of children or elderly people. For example, a humanoid robot can remind someone to take their medicine or help carry heavy things. 2
Humanoid robots are also being used in workplaces. 3 In hospitals, they can help doctors and nurses by carrying things or doing light work.
Another exciting use of humanoid robots is in education. 4 Some robots can even speak multiple (多样的) languages, making them helpful for language learning.
As technology improves, humanoid robots will become even smarter and more helpful. Their application (应用) might soon become a common sight in our daily lives, acting as super helpers for everyone. 5
A.In factories, they can do dangerous jobs, keeping people safe.
B.They can act as teachers, helping students learn new knowledge in a fun way.
C.This can be especially useful for busy families.
D.One of the main applications (应用场合) of humanoid robots is homes.
E.The future with humanoid robots looks bright!
F.Humanoid robots are becoming more popular in schools.
【答案】1.D 2.C 3.A 4.B 5.E
【导语】本文是一篇说明文,介绍了人形机器人在家庭、工作场所、教育等方面的应用,随着技术进步,其未来前景光明。
1.根据后文“They can help with daily work like cleaning, cooking and even taking care of children or elderly people.”可知,这里说的是机器人在家庭场景中的作用,选项D“人形机器人的主要应用场合之一是家庭。”符合语境,引出后文机器人在家庭的工作内容,故选D。
2.根据前文“For example, a humanoid robot can remind someone to take their medicine or help carry heavy things.”可知,这里强调机器人在家庭中的这些帮助对某些家庭很有用,选项C“这对忙碌的家庭尤其有用。”符合语境,说明机器人帮助的作用,故选C。
3.根据前文“Humanoid robots are also being used in workplaces.”可知,这里要具体说明机器人在工作场所的应用,选项A“在工厂里,它们可以做危险的工作,保护人们的安全。”符合语境,具体说明在工厂这一工作场所的应用,故选A。
4.根据前文“Another exciting use of humanoid robots is in education.”可知,这里要阐述机器人在教育方面的作用,选项B“它们可以充当老师,以有趣的方式帮助学生学习新知识。”符合语境,说明机器人在教育中的作用,故选B。
5.根据前文“Their application (应用) might soon become a common sight in our daily lives, acting as super helpers for everyone.”可知,这里是对人形机器人未来的展望,选项E“有人形机器人的未来看起来很光明!”符合语境,对未来进行展望,故选E。
Passage 6
Family are very important (重要的) to all of us. But many of us don’t understand (理解) this. We have problems with our family members. How can we get on well with our family members Here are three tips (建议).
First, spend more time with them. Don’t spend too much time playing computer games. You can ask one of your family members to play with you—your dad, mum, grandpa or grandma. If they are busy, sometimes you can even play with your aunt, uncle or their daughters and sons.
Second, share your feelings and ask for help. You want your family members to help you when you’re unhappy, but they may not know that. Tell them what has happened (发生) and you’ll be glad (高兴的) after that.
At last, do your best at what you do. When you do your best, you make your family happy. Why Because it lets them know you’re good and they have a great kid.
1.How many tips are there for the kids to get on well with their family
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
2.What does the underlined phrase (画线短语) “get on well with” mean
A.talk happily with B.spell correctly (正确地)
C.meet with D.get along well with
3.Your parents will be happy if _________.
A.you try your best at what you do
B.you say nothing when you are unhappy
C.you don’t ask your parents to help you
D.you spend much time playing computer games
4.What does this passage mainly tell us
A.How kids can do their best at school.
B.What kids can play with their family members.
C.What family members should do to teach their kids.
D.How kids can have a good relationship with their family members.
【答案】1.B 2.D 3.A 4.D
【导语】本文主要介绍了如何和家人和睦相处的三点建议。
1.细节理解题。根据“Here are three tips (建议).”可知,一共给出了三点建议,故选B。
2.词句猜测题。根据“We have problems with our family members. How can we get on well with our family members Here are three tips (建议).”以及后面的建议内容可以推断,此处是指如何与家人和睦相处,get on well with意思是“与……相处融洽”,与get along well with同义,故选D。
3.细节理解题。根据“When you do your best, you make your family happy.”可知,当你尽力而为的时候,你的家人会很高兴,故选A。
4.主旨大意题。根据“How can we get on well with our family members Here are three tips (建议).”及全文内容可知,本文主要给出了如何和家人和睦相处的三点建议。故选D。
Passage 7
“A friend in need is a friend indeed. “ Friends are important to us. Friends help us get through hard times. Friends also influence us a lot. Let’s enjoy two poems about friendship.
To Wang Lun I, Li Bai, sit aboard a ship about to go, When suddenly on shore your farewell songs overflow. However deep the Lake of Peach Blossom (桃花) may be, It is not so deep, Wang Lun, as your love for me. A Time to Talk —By Robert Frost When a friend calls to me from the road And slows his horse to a meaning walk, I don’t stand still and look around On all the hills I haven’t hoed (锄地), And shout from where I am, What is it No, not as there is a time to talk. I thrust (戳) my hoe in the mellow ground, Blade-end up and five feet tall, And plod: I go up to the stone wall For a friendly visit.
Both poems are famous in their cultures, but they tell different stories. Li Bai described the scene (场景) of his friend seeing him off. The US poet Robert Frost wrote about a friend’s visit when he was working. Li made a comparison. His poem shows the friendship between him and his friend is deeper than the deep water. Frost’s poem, on the other hand, tells the readers that we should stop what we are doing to talk with our friends. It tells us that nothing should get in the way of spending time with friends. The language is simple but sincere.
1.What can we learn about friends in the passage
①Friends are not in need. ②Friends are important to us.
③Friends influence us a lot. ④Friends help us get through hard times.
A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④
2.What scene did Li Bai describe in the poem
A.Ships on the lake. B.Peach blossoms.
C.Wang Lun seeing him off. D.Songs sung by strangers.
3.What does the underlined “It” refer to
A.The ship. B.Love. C.The Lake of Peach Blossom. D.Li Bai.
4.What is the main idea of the last paragraph
A.The end of the friendship. B.The writers of the poems.
C.The comparison of people. D.The analysis (分析) of the poems.
【答案】1.D 2.C 3.C 4.D
【导语】 本文是一篇说明文,介绍了友谊的重要性,并通过分析李白的《赠汪伦》和罗伯特·弗罗斯特的《谈心时刻》这两首诗,展现了不同文化中关于友谊的不同故事与内涵。
1.细节理解题。根据“A friend in need is a friend indeed. “ Friends are important to us. Friends help us get through hard times. Friends also influence us a lot.”可知,朋友对我们很重要,朋友帮助我们度过困难时期,朋友也对我们影响很大。“朋友不需要帮助”与原文不符,所以②③④正确。故选D。
2.细节理解题。根据“Li Bai described the scene (场景) of his friend seeing him off.”可知,李白描述了朋友为他送行的场景。故选C。
3.词句猜测题。根据“However deep the Lake of Peach Blossom (桃花) may be, It is not so deep, Wang Lun, as your love for me.”可知,此处是将桃花潭的深度与汪伦对“我”的爱进行比较,“It”指代的是前文的“The Lake of Peach Blossom”。故选C。
4.细节理解题。根据“Both poems are famous in their cultures, but they tell different stories... The language is simple but sincere.”可知,该段主要对两首诗进行了分析,包括诗歌讲述的故事、运用的手法以及表达的情感等。故选D。
Passage 8
阅读下面短文,从所给选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文通顺,结构完整,其中有一项是多余选项。
The Secret to Happiness
There’s a saying that goes, “If you want happiness for an hour, take a nap (小睡). If you want happiness for a day, go fishing. If you want happiness for a year, become wealthy by chance. 1 ” Helping others by giving may be the secret to a happy, healthy life. The more you give, the more you’ll gain. The key is to find a method that works for you. 2
Find your love. 3 You might feel bad if you are doing something you don’t like. You will feel great when you put your love into giving.
Give your time. The gift of time is often more valuable to the receiver, and more satisfying to the giver, than money. People don’t all have the same amount (数量) of money, but everyone has the same amount of time. 4 It can be just a few hours a day, or a few days a year.
Be active. Take every chance to serve your community. You are free to choose what you want to do. Make full use of services that match your values.
1 You can easily get used to selfless giving. When you give, make sure to keep your own needs in mind. You matter, too!
All in all, by proper giving, you can gain purpose, meaning and happiness—all of the things that people look for in life but are so hard to find.
A.Don’t forget about yourself.
B.Here is some advice that you can take.
C.You can give some of this time to help others.
D.If you want happiness for a lifetime, help somebody.
E.But sometimes you are not sure where money is going.
F.Your giving should not be from orders but come out of love.
【答案】1.D 2.B 3.F 4.C 5.A
【导语】本文主要探讨了获得幸福的秘诀,强调通过给予他人来获得幸福与健康生活。
1.根据“If you want happiness for an hour, take a nap (小睡). If you want happiness for a day, go fishing. If you want happiness for a year, become wealthy by chance.”可知,此处是在列举不同时间长度获得幸福的方式,选项D“如果你想要一生的幸福,就去帮助别人。”符合语境,继续列举了获得一生幸福的方式。故选D。
2.根据“The more you give, the more you’ll gain. The key is to find a method that works for you.”可知,此处是在说找到适合自己的给予方式是关键,选项B“这里有一些你可以采纳的建议。”符合语境,引出了下文给出的具体建议。故选B。
3.根据“Find your love.”和“You might feel bad if you are doing something you don’t like. You will feel great when you put your love into giving.”可知,此处是在说给予应该出于热爱,选项F“你的给予不应该是出于命令,而应该是出于爱。”符合语境。故选F。
4.根据“People don’t all have the same amount (数量) of money, but everyone has the same amount of time.”和“It can be just a few hours a day, or a few days a year.”可知,此处是在说时间对每个人来说都是平等的,可以拿出一些时间来帮助别人,选项C“你可以拿出一些时间来帮助别人。”符合语境。故选C。
5.根据“You can easily get used to selfless giving. When you give, make sure to keep your own needs in mind. You matter, too!”可知,此处是在说给予的同时也要关注自己的需求,选项A“不要忘记你自己。”符合语境。故选A。
Passage 9
My name is Christine, from Brazil (巴西), and I’d like to tell you how I learned English.
When I finished school, I wasn’t good at English, but I found it interesting to listen to English songs and watch English movies. So I decided to study English at Fisk School when I was thirty-five years old. I had classes with sixty teenagers (青少年) in a big classroom at that time.
Seven months later, I stopped studying in the school because I had to look after (照顾) my son. But I kept studying by myself. I improved my English by listening to English songs and watching English movies. When I had problems (问题), I tried to find answers on the Internet. Also, my friends helped me a lot.
Now, I have no problem in speaking or reading. Most of my friends are surprised (吃惊的) when I speak in English.
1.Where is Christine from
A.America. B.China. C.Brazil. D.Japan.
2.When did Christine start studying at Fisk School
A.When she finished school. B.When she was thirty-five years old.
C.When she was in high school. D.When she had her son.
3.How long did Christine study at Fisk School
A.For six weeks. B.For seven weeks. C.For seven months. D.For seven years.
4.How did Christine improve her English
A.By listening to English songs and watching English movies.
B.By remember more new words.
C.By writing to her penfriend in English.
D.By reading more English sentences.
5.Which of the following is TRUE
A.Christine was good at English when she was at school.
B.Christine found it interesting to listen English songs and watch English movies.
C.Christine can read English, but can’t speak English well now.
D.Christine stopped studying at the school because she had to work.
【答案】1.C 2.B 3.C 4.A 5.B
【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了克里斯汀在毕业后英语并不好,她发现听英语歌曲和看英语电影很有趣,她决定又重新进学校学习英语,在离开学校后,又坚持自学,现在她的英语说、读已经不成问题了。
1.细节理解题。根据“My name is Christine, from Brazil (巴西)”可知,克里斯汀来自巴西。故选C。
2.细节理解题。根据“So I decided to study English at Fisk School when I was thirty-five years old.”可知,克里斯汀在35岁时开始在菲斯克学校就读。故选B。
3.细节理解题。根据“Seven months later, I stopped studying in the school because I had to look after (照顾) my son.”可知,克里斯汀在那里学习了7个月。故选C。
4.细节理解题。根据“I improved my English by listening to English songs and watching English movies.”可知,克里斯汀通过听英文歌和看英文电影来提高自己的英语。故选A。
5.细节理解题。根据“When I finished school, I wasn’t good at English, but I found it interesting to listen to English songs and watch English movies.”可知,克里斯汀发现听英文歌和看英文电影很有趣。故选B。
Passage 10
Are you the type of person who sticks to something once you have made your mind up Do you set your heart and mind on something and then go for it without stopping Have you ever been described as strong-minded
If so, you are probably a very determined character. Determination is about moving forward to achieve your goals and not giving up when you meet difficulties. It is the willpower that helps you control yourself and achieve what you want. It is an inner strength (内在力量) that helps us to stay on course and reach our goals, no matter what.
Being determined is a very good quality to have. So how can we become determined
Learn from your mistakes and the mistakes of those around you. Learn to look at the past as training for the future. Use those mistakes as a chance to learn something new.
Don’t be scared of failing. Failures are just stepping stones on the road to success. What you should be scared of is not giving your goal 100% effort. Just think about how you will feel if you give up on it.
Don’t waste time worrying about the things you can’t change. Use your strength and your determination to achieve things that you can control.
Be patient. The road to your goal may be long and arduous at times and you need to make great efforts on the way. Sometimes determination is about being prepared to wait for the right chance, and being ready when it comes up.
Don’t stand in your own way. This means believing in yourself and not setting limits (限制) on yourself. To do something you’ve never done before, you need to become someone you’ve never been before. You have to be prepared to make changes.
1.How does the writer begin the text
A.By telling a story. B.By asking questions.
C.By showing a saying. D.By sending a message.
2.What does Paragraph 2 explain
A.What determination means. B.How to be a determined person.
C.Who a determined person is. D.Why being determined is important.
3.What does the writer say about failures
A.They may set limits on you. B.They tell us to do something new.
C.They’re stepping stones to success. D.They are a waste of time.
4.What does the underlined word “arduous” in Paragraph 7 mean
A.Boring. B.Simple. C.Exciting. D.Hard.
5.Which can be a proper title for the text
A.Ideas about Being Determined B.Keys to Making Changes
C.Meanings of Mistakes and Failures D.Suggestions on Being Patient
【答案】1.B 2.A 3.C 4.D 5.A
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了如何成为一个意志坚定的人。
1.细节理解题。根据第一段“Are you the type of person who sticks to something once you have made your mind up Do you set your heart and... Have you ever been described as strong-minded ”可知,作者通过提出问题来引出本文的话题。故选B。
2.主旨大意题。综合第二段可知,本段主要解释了决心的含义。故选A。
3.细节理解题。根据第五段“Failures are just stepping stones on the road to success.”可知,失败只是成功路上的垫脚石。故选C。
4.词句猜测题。根据第七段“The road to your goal may be long and arduous at times and you need to make great efforts on the way.”可知,在实现目标的道路上,需要做出巨大的努力,说明通往目标的道路可能漫长而艰难,据此可推断“arduous”意为“困难的”,与hard同义。故选D。
5.最佳标题题。综合全文可知,文章主要介绍了如何成为一个意志坚定的人;选项A“关于意志坚定的见解”适合作为文章的标题。故选A。/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
2025年秋外研版英语八年级上册期中考前押题--阅读理解专练
Passage 1
On January 20, 2025, a Chinese tech company named DeepSeek made a new AI called DeepSeek-R1. This smart program can solve math problems, write code, and answer questions like top models such as Open AI’s GPT-40, but it costs much less to build. The team spent only $5.58 million (1/70 of Open AI’s cost) and used 2,048 computer chips (芯片) for two months. This shows that good ideas can beat big money.
DeepSeek-R1 learns by trying many times and getting better, like how students practice maths. Other AIs need lots of prepared examples, but R1 improves by itself. For example, in a global math test, it got 79.8% right, a little higher than Open AI’s model. A simple version of R1 can even run on low-cost computers, helping schools and small companies.
DeepSeek-R1 is free to use and change. On its first day online, over 19,000 programmers all over the world started projects to study it. A German scientist said experiments (实验) with R1 cost $10 instead of $300 with other AIs. Even Meta (a famous U. S. tech company) top scientist said, “This kind of free AI could change the world.”
US tech companies are worried. Meta plans to spend $65 billion more on AI research. Experts say China is catching up fast. A report in Nature magazine called R1 a “big step forward”, proving (证明) that smart ideas beat expensive tools.
As a DeepSeek engineer said, “We want AI to be a friend, not something only rich people can use.” With R1, China shows the world that great things come from new ideas and hard work, not just money.
1.According to paragraph 1, DeepSeek-R1 is able to ______.
①write code ②work out math problems ③do experiments ④answer questions
A.①②③ B.①③④ C.②③④ D.①②④
2.It cost about ______ to build Open AI.
A.$5.58 million B.$65 billion C.$390 million D.$300
3.The underlined words “it” in paragraph 2 refers to ______.
A.GPT-40 B.Open AI C.Meta D.R1
4.The engineer says, “We want AI to be a friend, not something only rich people can use” to ______.
A.explain why RI is free B.compare R1 with Meta's AI
C.encourage students to study math D.show that expensive AI models are useless
5.The main purpose of the passage is to ______.
A.explain how computer chips work
B.introduce a low-cost AI model from China
C.encourage students to become programmers
D.compare Chinese and American AI technologies
Passage 2
Our parents are important people in our lives. They are our first teachers in our lives. They love us and help us all the time. 1 Here are some suggestions (建议) to help you to be happy with your parents.
Spend time together.
Instead of playing computer games or watching TV, ask your mom and dad to play with you. 1
Be kind.
Little things may bring a lot to your parents. You can brighten (照亮) a parent’s day with a hug (拥抱), a card or a joke. 1 And if you try not to fight with your brothers or sisters, your parents will be very happy!
2
When you are in trouble or meet some sad things, you can ask your parents for help and advice. They will be happy to listen to you and help you.
Have a try.
1 Your parents will be happy to see you have the courage (勇气) to make your dream come true.
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。
A.Ask for help.
B.Do you want to get on well with them
C.Go outside together or do some reading together.
D.You don’t have to be the best but you need to have a try.
E.Make a meal for them by yourself and that can make your parents happy.
Passage 3
Niu Niu, a seven-year-old girl, has become a good helper in a silent foot spa (足疗馆). The owner of the foot spa and all of the workers can’t hear. And the girl helps them to communicate with the customers.
Niu Niu is the daughter of the foot spa owner Hu Yong, who lost his hearing because of a high fever in his childhood. This made it difficult for him to get a job. After finishing training in a foot spa, Hu started his own business in Chengdu in 2019. Peng Feng, the mother, who is also deaf, works together with her husband at the shop.
Though their shop is small, it is popular with customers because of the couple’s good skills. The foot spa is usually busy in the evening, when Niu Niu comes home from school and helps her parents. Niu Niu helps her parents in her sweet child voice and with rich body language. She is very funny and always makes customers laugh happily.
“She is always cheerful, active and outgoing,” said one of the customers.
“Dad taught me to work hard,” Niu Niu said.
In her opinion, her parents are like superheroes who look after the family and her. “My parents are different from other people, but they are the best for me,” she added.
1.What is wrong with Niu Niu’s parents
A.They can’t see. B.They can’t hear. C.They can’t walk.
2.How does Niu Niu help her parents
A.She helps communicate with the customers.
B.She helps tell jokes to the customers.
C.She helps look after the customers.
3.When did Niu Niu’s parents start the foot spa
A.Three years ago. B.Four years ago. C.Six years ago.
4.Why is their foot spa popular
A.Because Niu Niu’s parents have good skills.
B.Because Niu Niu is good at telling jokes.
C.Because Niu Niu’s parents are deaf.
5.What do you think of Niu Niu
①She is hardworking and shy.
②She is outgoing and helpful.
③She is cheerful and understanding.
A.①② B.①③ C.②③
Passage 4
During the holiday, many people want to find dazi (搭子) or activity partners online for travelling. This is a new way of social interaction (社会交往) for young people.
The idea behind this activity is clear. It allows people to find someone with common hobbies and it doesn’t take them much time. With dazi, people can enjoy activities more.
Ge Jinyuan is a student from Shandong. She likes having lunch with her meal dazi. “We love to share ideas on food,” says the girl. “If my meal dazi doesn’t come to school, I will be sad.”
“It takes a lot of time to make friends with others, but it doesn’t take much time to have dazi,” says Shi Zhimin, a student from Shanxi. Gao Meng, another student, also has the comparable idea. She doesn’t want to spend too much time making friends, so having dazi is good for her. She feels deeply relaxed when she stays with her dazi.
________ “Once, I did something wrong when playing a game, but later I solved the problem with my game dazi. By playing the game together, I find I like working with others!” Shi Zhimin says.
Dazi is helpful but finding dazi online can be dangerous. Some people may not tell you the truth online. For example, a young and beautiful girl on the Internet may be an old man in real life. So be careful when finding dazi.
1.Why do people find dazi
A.They have the same idea about food.
B.They want to spend more time with others
C.They can make friends from different places.
D.They can find friends with common hobbies quickly.
2.What does the underlined word “comparable” mean in Paragraph 4
A.Special. B.Similar. C.Correct. D.Different.
3.Which of the following can be put in “________” in Paragraph 5
A.Dazi can be helpful to you. B.Dazi may give you presents
C.Dazi may play games better than you. D.Dazi may have different ideas about games
4.What might happen when finding dazi online
A.Some people may not tell the truth. B.The Internet makes people more beautiful.
C.People look younger than they really are. D.People always meet some dangerous things.
5.What is the best title for the passage
A.Enjoy the Trip More B.Study in a Fun Way
C.A New Way to Find Partners D.A Good Place to Make Friends
Passage 5
阅读短文,从短文下面方框中的六个句子中选择五个还原到短文中,使短文通顺完整、衔接自然。
Humanoid robots, which look and act like humans, are becoming an important part of our future. These robots are designed to help people in many ways, making life easier and more convenient.
1 They can help with daily work like cleaning, cooking and even taking care of children or elderly people. For example, a humanoid robot can remind someone to take their medicine or help carry heavy things. 2
Humanoid robots are also being used in workplaces. 3 In hospitals, they can help doctors and nurses by carrying things or doing light work.
Another exciting use of humanoid robots is in education. 4 Some robots can even speak multiple (多样的) languages, making them helpful for language learning.
As technology improves, humanoid robots will become even smarter and more helpful. Their application (应用) might soon become a common sight in our daily lives, acting as super helpers for everyone. 5
A.In factories, they can do dangerous jobs, keeping people safe.
B.They can act as teachers, helping students learn new knowledge in a fun way.
C.This can be especially useful for busy families.
D.One of the main applications (应用场合) of humanoid robots is homes.
E.The future with humanoid robots looks bright!
F.Humanoid robots are becoming more popular in schools.
Passage 6
Family are very important (重要的) to all of us. But many of us don’t understand (理解) this. We have problems with our family members. How can we get on well with our family members Here are three tips (建议).
First, spend more time with them. Don’t spend too much time playing computer games. You can ask one of your family members to play with you—your dad, mum, grandpa or grandma. If they are busy, sometimes you can even play with your aunt, uncle or their daughters and sons.
Second, share your feelings and ask for help. You want your family members to help you when you’re unhappy, but they may not know that. Tell them what has happened (发生) and you’ll be glad (高兴的) after that.
At last, do your best at what you do. When you do your best, you make your family happy. Why Because it lets them know you’re good and they have a great kid.
1.How many tips are there for the kids to get on well with their family
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
2.What does the underlined phrase (画线短语) “get on well with” mean
A.talk happily with B.spell correctly (正确地)
C.meet with D.get along well with
3.Your parents will be happy if _________.
A.you try your best at what you do
B.you say nothing when you are unhappy
C.you don’t ask your parents to help you
D.you spend much time playing computer games
4.What does this passage mainly tell us
A.How kids can do their best at school.
B.What kids can play with their family members.
C.What family members should do to teach their kids.
D.How kids can have a good relationship with their family members.
Passage 7
“A friend in need is a friend indeed. “ Friends are important to us. Friends help us get through hard times. Friends also influence us a lot. Let’s enjoy two poems about friendship.
To Wang Lun I, Li Bai, sit aboard a ship about to go, When suddenly on shore your farewell songs overflow. However deep the Lake of Peach Blossom (桃花) may be, It is not so deep, Wang Lun, as your love for me. A Time to Talk —By Robert Frost When a friend calls to me from the road And slows his horse to a meaning walk, I don’t stand still and look around On all the hills I haven’t hoed (锄地), And shout from where I am, What is it No, not as there is a time to talk. I thrust (戳) my hoe in the mellow ground, Blade-end up and five feet tall, And plod: I go up to the stone wall For a friendly visit.
Both poems are famous in their cultures, but they tell different stories. Li Bai described the scene (场景) of his friend seeing him off. The US poet Robert Frost wrote about a friend’s visit when he was working. Li made a comparison. His poem shows the friendship between him and his friend is deeper than the deep water. Frost’s poem, on the other hand, tells the readers that we should stop what we are doing to talk with our friends. It tells us that nothing should get in the way of spending time with friends. The language is simple but sincere.
1.What can we learn about friends in the passage
①Friends are not in need. ②Friends are important to us.
③Friends influence us a lot. ④Friends help us get through hard times.
A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④
2.What scene did Li Bai describe in the poem
A.Ships on the lake. B.Peach blossoms.
C.Wang Lun seeing him off. D.Songs sung by strangers.
3.What does the underlined “It” refer to
A.The ship. B.Love. C.The Lake of Peach Blossom. D.Li Bai.
4.What is the main idea of the last paragraph
A.The end of the friendship. B.The writers of the poems.
C.The comparison of people. D.The analysis (分析) of the poems.
Passage 8
阅读下面短文,从所给选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文通顺,结构完整,其中有一项是多余选项。
The Secret to Happiness
There’s a saying that goes, “If you want happiness for an hour, take a nap (小睡). If you want happiness for a day, go fishing. If you want happiness for a year, become wealthy by chance. 1 ” Helping others by giving may be the secret to a happy, healthy life. The more you give, the more you’ll gain. The key is to find a method that works for you. 2
Find your love. 3 You might feel bad if you are doing something you don’t like. You will feel great when you put your love into giving.
Give your time. The gift of time is often more valuable to the receiver, and more satisfying to the giver, than money. People don’t all have the same amount (数量) of money, but everyone has the same amount of time. 4 It can be just a few hours a day, or a few days a year.
Be active. Take every chance to serve your community. You are free to choose what you want to do. Make full use of services that match your values.
1 You can easily get used to selfless giving. When you give, make sure to keep your own needs in mind. You matter, too!
All in all, by proper giving, you can gain purpose, meaning and happiness—all of the things that people look for in life but are so hard to find.
A.Don’t forget about yourself.
B.Here is some advice that you can take.
C.You can give some of this time to help others.
D.If you want happiness for a lifetime, help somebody.
E.But sometimes you are not sure where money is going.
F.Your giving should not be from orders but come out of love.
Passage 9
My name is Christine, from Brazil (巴西), and I’d like to tell you how I learned English.
When I finished school, I wasn’t good at English, but I found it interesting to listen to English songs and watch English movies. So I decided to study English at Fisk School when I was thirty-five years old. I had classes with sixty teenagers (青少年) in a big classroom at that time.
Seven months later, I stopped studying in the school because I had to look after (照顾) my son. But I kept studying by myself. I improved my English by listening to English songs and watching English movies. When I had problems (问题), I tried to find answers on the Internet. Also, my friends helped me a lot.
Now, I have no problem in speaking or reading. Most of my friends are surprised (吃惊的) when I speak in English.
1.Where is Christine from
A.America. B.China. C.Brazil. D.Japan.
2.When did Christine start studying at Fisk School
A.When she finished school. B.When she was thirty-five years old.
C.When she was in high school. D.When she had her son.
3.How long did Christine study at Fisk School
A.For six weeks. B.For seven weeks. C.For seven months. D.For seven years.
4.How did Christine improve her English
A.By listening to English songs and watching English movies.
B.By remember more new words.
C.By writing to her penfriend in English.
D.By reading more English sentences.
5.Which of the following is TRUE
A.Christine was good at English when she was at school.
B.Christine found it interesting to listen English songs and watch English movies.
C.Christine can read English, but can’t speak English well now.
D.Christine stopped studying at the school because she had to work.
Passage 10
Are you the type of person who sticks to something once you have made your mind up Do you set your heart and mind on something and then go for it without stopping Have you ever been described as strong-minded
If so, you are probably a very determined character. Determination is about moving forward to achieve your goals and not giving up when you meet difficulties. It is the willpower that helps you control yourself and achieve what you want. It is an inner strength (内在力量) that helps us to stay on course and reach our goals, no matter what.
Being determined is a very good quality to have. So how can we become determined
Learn from your mistakes and the mistakes of those around you. Learn to look at the past as training for the future. Use those mistakes as a chance to learn something new.
Don’t be scared of failing. Failures are just stepping stones on the road to success. What you should be scared of is not giving your goal 100% effort. Just think about how you will feel if you give up on it.
Don’t waste time worrying about the things you can’t change. Use your strength and your determination to achieve things that you can control.
Be patient. The road to your goal may be long and arduous at times and you need to make great efforts on the way. Sometimes determination is about being prepared to wait for the right chance, and being ready when it comes up.
Don’t stand in your own way. This means believing in yourself and not setting limits (限制) on yourself. To do something you’ve never done before, you need to become someone you’ve never been before. You have to be prepared to make changes.
1.How does the writer begin the text
A.By telling a story. B.By asking questions.
C.By showing a saying. D.By sending a message.
2.What does Paragraph 2 explain
A.What determination means. B.How to be a determined person.
C.Who a determined person is. D.Why being determined is important.
3.What does the writer say about failures
A.They may set limits on you. B.They tell us to do something new.
C.They’re stepping stones to success. D.They are a waste of time.
4.What does the underlined word “arduous” in Paragraph 7 mean
A.Boring. B.Simple. C.Exciting. D.Hard.
5.Which can be a proper title for the text
A.Ideas about Being Determined B.Keys to Making Changes
C.Meanings of Mistakes and Failures D.Suggestions on Being Patient
同课章节目录