2025-2026学年河北省石家庄二十八中八年级(上)期中英语试卷
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在试卷上无效。
3.考试结束后,本试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空:本大题共10小题,共10分。
I'm Tom and I live in Beijing now.Last weekend,I planned to go (1) a vacation with my family to my grandparents' hometown.My trip (2) early in the morning.After more than two (3) on the train,I arrived at the small village.The village (4) small but so beautiful.
I stayed with my grandparents for two days,and they were (5) to me.My grandpa taught me (6) about farming.My grandpa (7) me around the farm and told me how to grow vegetables.I (8) went with my old friends to a bamboo forest (竹林).Then we went to the lake to go fishing.In the evening,my relatives all came over.We had a big dinner together.The next day I (9) with the song of birds,something I never enjoyed in Beijing .After breakfast,we went to work on the farm all day.It was hard but very interesting.That evening I came back to Beijing.
The trip was only two days, (10) it made me relax from the busy life.And it was a great time with my grandparents.
1.A. in B. to C. on D. by
2.A. started B. came C. finished D. went
3.A. years B. hours C. minutes D. weeks
4.A. makes B. looks C. takes D. draws
5.A. bad B. serious C. famous D. friendly
6.A. everything B. anything C. something D. nothing
7.A. asked B. showed C. called D. chose
8.A. also B. only C. either D. neither
9.A. put up B. woke up C. stayed up D. cut up
10.A. so B. because C. but D. or
二、补全对话-填空:本大题共1小题,共10分。
11.根据下面对话中的情境,在每个空白处中填入一个适当的语句,使对话恢复完整。
(Amy and Alice are talking about their summer holiday.)
Amy:Hi,Alice. (1) ?
Alice:Just so so.There was nothing special.What about yours?
Amy: (2) .I had an interesting holiday.
Alice: (3) ?
Amy:Yes.I went to Shanghai.
Alice: (4) ?
Amy:I went to Shanghai Disneyland and watched a nice show there.I also took many photos there.And I bought a gift for you.Here you are.
Alice:Wow!It's a nice cup.Thank you!
Amy: (5) .
三、阅读理解:本大题共15小题,共30分。
A
I like to make friends.Victor is one of my best friends.He is as outgoing as me.We became friends when I was ten years old.We both like sports very much.We play tennis three times a week and play basketball twice a week.
I'm a little quiet.My best friend Grace is different from me.She is funnier than me.She likes going to parties and dancing very much.She likes swing dance best.She joined a dancing club a week ago.
My best friend is Lisa.She is two years older than me.She is very friendly.I really like her.We became friends three years ago.Lisa is also hard-working.She studies better than me and she always helps me with my Maths.
12.How old was Mike when he and Victor became friends? ______
A. 9. B. 10. C. 11. D. 12.
13.What subject is Lisa good at? ______
A. Science B. English C. History D. Maths
14.Which is TRUE? ______
A. Mike and Victor play tennis three times a week.
B. Grace doesn't enjoy dancing at all.
C. Tara is different from Lisa.
D. Monica is an outgoing girl.
B
A long time ago,people were very different from the way we are now.For example,if you find a really old house somewhere,you'll see that the doors are usually much lower than those today.Why?Because hundreds of years ago,people were shorter.Most of us now have much better food than people in the past,so we grow more.
Will our bodies be different in the future (未来)?That's for sure.And the main reason is that we have more and more technologies (科技),and here are some of the possible differences.
However,our bodies in the future may not be as strong as now,because we won't do a lot of physical work.Some people guess that our legs will get shorter and our feet will get smaller,because we use our feet less.At the same time,our fingers (手指) will get longer,because they will have to do more work together with phones and computers.
15.What were the doors of houses like in the past? ______
A. Shorter. B. Taller. C. Longer. D. Better.
16.What should we do if we want our bodies to be stronger according to the passage? ______
A. We should eat more. B. We should do more physical work.
C. We should have better food. D. We should do little housework.
17.What does the underlined word "they" refer to? ______
A. Our feet. B. Our legs. C. Our fingers. D. Our eyes.
C
Friends are important in our lives.We need to share happiness and sadness with our friends.Friends can learn from each other and help each other become better people.However,some people find it hard to make friends.
Why?A new study shows that some people feel nervous when they meet people they aren't familiar(熟悉的) with.They are afraid to talk to strange people.
But don't worry.There are some ways to solve these problems.First,we should be brave enough to step outside our comfort zone(舒适圈).Second,we should accept some social invitations.Making friends online is not enough for most people to develop true friendships.Finally,we need to take action.As the old saying goes,"Actions speak louder than words."We need to actively talk to others and try to meet people with similar interests.If you are shy,start by saying "hello" to others with a smile.You can also join some clubs you are interested in to make new friends.
We should keep trying to make friends.It may be hard at first.But if we follow these steps and try to be brave,we can make good friends.
18.What can we do with the help of our friends according to the passage? ______
①Be better people.
②Become more and more popular.
③Go through happy and sad moments.
④Learn from their strengths.
A. ①②③ B. ①③④ C. ②③④ D. ①②④
19.Why do some people find it hard to make friends according to the passage? ______
A. Because they like to stay in their comfort zone.
B. Because they don't know more social ways.
C. Because talking to strangers makes them feel nervous.
D. Because they don't have much time to meet new people.
20.What is the third paragraph mainly about? ______
A. How to make new friends. B. How to help our friends.
C. How to talk to our friends. D. How to get along with others.
21.What is the writer's purpose in writing the passage? ______
A. To ask people to share everything with their friends.
B. To encourage people to make new friends bravely in their lives.
C. To let people take part in more activities with friends.
D. To ask people to spend more time making friends online.
D
You may not notice bees often,but they are one of the most important animals on Earth.Here's why:
First,bees help with pollination (授粉).When bees fly from one flower to another to collect nectar (花蜜),they carry pollen on their bodies.This pollen helps plants grow seeds and fruits.Without bees,about 80 percent of the world's plants can't grow well.That means we would have fewer fruits,vegetables,and nuts to eat.
Second,bees make honey.Honey is a delicious and healthy food.Bees work together to make honey—they collect nectar from flowers and store it in honeycombs.A group of bees can make more than 10 kilograms of honey in a year.
Third,bees help keep the ecosystem balanced.Many animals,like birds and bears,eat honey or bees.If there were no bees,these animals would lose an important food source.This would break the balance of nature.
However,the number of bees is dropping.This is because of pollution,bad weather,and the use of chemicals in farms.We can help bees by planting more flowers,avoiding chemicals,and building beehives in gardens.
Bees are small,but they play a big role in our lives.We must protect them!
22.What is the first reason why bees are important? ______
A. They make honey. B. They help with pollination.
C. They keep the ecosystem balanced. D. They are food for other animals.
23.Which of the following steps shows how bees make honey? ______
①Store nectar in honeycombs. ②Collect nectar from flowers. ③Work together in groups.
A. ③→②→① B. ②→①→③ C. ①→②→③ D. ③→①→②
24.What would happen if there were no bees? ______
A. We would have more fruits. B. Plants would grow better.
C. Some animals would lose food. D. The weather would be better.
25.What is the main idea of this passage? ______
A. How to make honey.
B. Why bees are important and how to protect them.
C. How bees fly from flower to flower.
D. What animals eat bees.
26.What is the best title for this passage? ______
A. Bees and Honey B. Pollination by Bees
C. Bees:Our Important Friends D. How to Protect Bees
四、任务型阅读-简答:本大题共1小题,共10分。
27.How do you choose your friends or your partners?What rules do you follow when you choose someone to make friends with?Do they show kindness to you?Do they care for others?Do they show love for life?
A good boy made friends with a thief by mistake,and later he also became a thief.
Each time you choose a friend or a partner,you choose a part of your life and future.Bad friends can have a bad influence on your life and future.Don't let a wrong person turn you into a wrong person.Don't allow bad partners to waste your goodness and love for life.
Life is very precious,so you can't let bad friends waste it.Make friends with those who show kindness,have good habits,and care for others.Share your life with those who want to make themselves and this world better.
Tom wanted to learn Chinese.He made friends with some Chinese kids.Now he can speak Chinese well.
Choosing your friends is a life's work.Learn who you can depend on when you have difficulties.Know who you feel comfortable with.And,most of all,know those who want to share happiness and friendship with you and the world.
根据语篇内容,回答下列问题。
(1) What can bad friends have a bad influence on?
______
(2) Why can't you let bad friends waste your life?
______
(3) What did Tom want to learn?
______
(4) What is a life's work?
______
(5) What kind of friends would you like to make?Why?
______
五、阅读填空:本大题共1小题,共15分。
28.Zhang Mei is 15 years old.She (1) ( live) in Shijiazhuang.She is (2) ( interest)in history.She hopes that she will become a history (3) ( teach) in the future.
Last Sunday,Zhang Mei (4) ( decide) to visit Hebei Museum.She wanted to know (5) life was like in the past.
When she got there,she saw some (6) ( visitor) waiting at the gate.Ten minutes (7) ( late),she went into the museum.After (8) ( walk) around the museum for a while,she saw the famous Changxin Palace Lamp.It was (9) the second floor.Some people were around the lamp.One old man said, "This lamp is really amazing." Zhang Mei (10) ( nod).
Then,she saw (11) guide introducing the Changxin Palace Lamp to some people.She quickly joined (12) ( they) and listened carefully.The lamp is known as the (13) ( one) lamp in China.After listening to the guide,Zhang Mei felt that she was closer to the history (14) ancient China.
When it was time (15) ( leave) the museum,Zhang Mei thought this visit was really a great experience.She hoped she could go there again.
六、书面表达:本大题共1小题,共15分。
29.假设你是李辉,你们学校要举行一场以" My Good Friend and I"为主题的演讲比赛,请你根据以下要点用英语写一篇该主题的演讲稿。
要点:
(1)你好朋友的基本信息;
(2)你和你的好朋友的相同点和不同点;
(3)呼吁大家相互帮助、珍惜友谊。
注意:
(1)短文须包含上述要点,可适当增加细节,以使行文连贯;
(2)词数80~100(开头和结尾已给出,不计入总词数)。
参考词汇:friendship(n.友谊) trust(n.信任) cherish(v.珍惜)
Hello,everyone!I think a good friend is like a mirror.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Thanks for your listening!
答案和解析
1~10.【答案】C、A、B、B、D、C、B、A、B、C
【解析】(1)考查介词。句意:上周末,我计划和家人一起去祖父母的家乡度假。in在……里面;to到;on在……上;by通过。go on a vacation是固定搭配,意为"去度假"。故选C。
(2)考查动词。句意:我的旅行一大早就开始了。started开始;came来;finished完成;went去。根据下文"After more than two..…on the train,I arrived at the small village."(坐了两个多......火车后,我到达了这个小村庄。)可知,旅行开始,然后坐火车到达小村庄。故选A。
(3)考查名词。句意:坐了两个多小时的火车后,我到达了这个小村庄。years年;hours小时;minutes分钟;weeks周。根据"After more than two..…on the train"(坐了两个多......火车后)及常识可知,应是坐了两个多小时的火车。故选B。
(4)考查动词。句意:这个村庄看起来很小,但很漂亮。makes制作;looks看起来;takes拿走;draws画画。根据"The village..…small but so beautiful."(这个村庄......很小,但很漂亮。)可知,此处指村庄看起来小但是很漂亮。故选B。
(5)考查形容词。句意:我和祖父母待了两天,而且他们对我很好。bad坏的;serious严肃的;famous著名的;friendly友好的。根据下文"My grandpa taught me…about farming."(我爷爷教了我关于农业的......)可知,祖父母对"我"很友好。故选D。
(6)考查不定代词。句意:我爷爷教了我一些关于农业的知识。everything一切;anything任何事;something某事;nothing没有什么。根据"My grandpa taught me…about farming."(我爷爷教了我关于农业的......)可知,爷爷教了"我"一些关于农业的知识,肯定句用something。故选C。
(7)考查动词。句意:我爷爷带我参观了农场,并告诉我如何种植蔬菜。asked问;showed展示;called打电话;chose选择。根据"My grandpa…me around the farm"(我爷爷带我......农场)可知,此处指爷爷带"我"参观农场,show sb around为固定搭配,意为"带某人参观"。故选B。
(8)考查副词。句意:我还和我的老朋友们去了竹林。also也,放于实义动词前系动词后;only仅仅;either也,用于否定句句末;neither两者都不。根据"I…went with my old friends to a bamboo forest"(我......和我的老朋友们去了竹林。)可知,空格处位于实义动词went前,用also。故选A。
(9)考查动词短语。句意:第二天,我在鸟儿的歌声中醒来,这是我在北京从未享受过的。put up张贴;woke up醒来;stayed up熬夜;cut up切碎。根据"The next day I…with the song of birds"(第二天,我在鸟儿的歌声中......)可知,此处指在鸟的歌声中醒来。故选B。
(10)考查连词。句意:这次旅行只有两天,但它让我从忙碌的生活中放松下来。so所以;because因为;but但是;or或者。根据"The trip was only two days…it made me relax from the busy life."(这次旅行只有两天......它让我从忙碌的生活中放松下来。)可知,前后句为转折关系,用but连接。故选C。
本文是一篇记叙文,文章主要讲述了汤姆上周末计划去祖父母家乡度假的经历,描述了他在乡村的所见所闻以及和祖父母度过的美好时光。
首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
11.【答案】【小题1】How was your summer holiday
【小题2】Good/Pretty good
【小题3】Did you go anywhere
【小题4】What did you do in Shanghai
【小题5】You're welcome
【解析】(1)根据下文"Just so so.There was nothing special.(一般。没什么特别的。)"可知,Alice暑假过得一般般,此处应询问对方暑假过得怎么样。故填How was your summer holiday。
(2)根据上文"What about yours?(你的呢?)"和下文"I had an interesting holiday.(我度过了一个有趣的假期。)"可知,Amy度过了一个有趣的假期,此处应回答暑假过得不错。故填Good/Pretty good。
(3)根据下文"Yes.I went to Shanghai.(是的。我去了上海。)"可知,Amy去了上海,此处应询问对方是否去了什么地方。故填Did you go anywhere。(4)根据下文"I went to Shanghai Disneyland and watched a nice show there.I also took many photos there.(我去了上海迪士尼乐园,在那里看了一场精彩的演出。我也在那里拍了很多照片。)"可知,Amy讲述在上海具体做了的事情,此处应询问对方在上海做了什么。故填What did you do in Shanghai。
(5)根据"Thank you!(谢谢!)"可知,此处应回应"不客气"。故填You're welcome。
本文主要是Amy和Alice谈论了各自的暑假情况。
解答此题,需要结合对话和上下句,写出正确的答案。
12~14.【答案】B、D、A
【解析】(1)细节理解题。根据文章第一段"We became friends when I was ten years old.(我十岁的时候我们就成了朋友。)"可知,Mike和Victor成为朋友时是10岁。故选B。
(2)细节理解题。根据文章第三段"She studies better than me and she always helps me with my Maths.(她学习比我好,她总是帮我学数学。)"可知,Lisa擅长数学。故选D。
(3)推理判断题。根据文章第一段"We play tennis three times a week and play basketball twice a week.(我们每周打三次网球,每周打两次篮球。)"可知,Mike和Victor每周打三次网球,A选项正确。故选A。
本文是一篇记叙文,主要讲述了作者与不同朋友之间的特点和相处情况,包括和Victor一起运动,和Grace不同的性格爱好,以及Lisa在学习上对作者的帮助。
答阅读题时,先弄清楚短文的主旨大意和文章的脉络,然后在文章中找到对应的信息,再和选项作对比,得出正确答案。
15~17.【答案】A、B、C
【解析】(1)细节理解题。根据第一段"you'll see that the doors are usually much lower than those today"(你会看到,当时的门通常要比现在的门低很多)可知过去的门通常比现在的低很多。故选A。
(2)推理判断题。根据第三段"However,our bodies in the future may not be as strong as now,because we won't do a lot of physical work"(然而,未来我们的身体可能不会像现在这般强壮了,因为我们将不再从事大量的体力劳动)可知未来我们的身体可能不如现在强壮,因为我们将不会做很多体力劳动,由此可推知如果我们想让身体更强壮,应该多做体力劳动。故选B。
(3)代词指代题。根据第三段"At the same time,our fingers (手指) will get longer,because they will have to do more work together with phones and computers."(与此同时,我们的手指会变长,因为它们将需要与手机和电脑配合完成更多的工作。)可知与此同时,我们的手指会变长,因为它们将不得不与手机和电脑一起做更多的工作,由此可知they指代的是前面的fingers。故选C。
本文主要介绍了很久以前人们的身体特征与现在的不同,并探讨了未来人们身体可能发生的变化及原因。
在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案。
18~21.【答案】B、C、A、B
【解析】(1)细节理解题。根据第一段Friends can learn from each other and help each other become better people.However,some people find it hard to make friends.(朋友之间可以相互学习,相互帮助,从而共同成长为更好的人。然而,有些人却觉得很难交到朋友。)可知,朋友之间可以相互学习,相互帮助,从而共同成长为更好的人。所以①③④符合题意,故选B。
(2)细节理解题。根据第二段A new study shows that some people feel nervous when they meet people they aren't familiar(熟悉的) with.They are afraid to talk to strange people.(一项新的研究表明,有些人在遇到不熟悉的人时会感到紧张。他们害怕与陌生人交谈。)可知,有些人难以交到朋友是因为与陌生人交谈会让他们感到紧张。关系C。
(3)段落大意题。根据第三段There are some ways to solve these problems.(有一些方法可以解决这些问题。)以及You can also join some clubs you are interested in to make new friends.(你还可以加入一些你感兴趣的社团,以此结识新朋友。)结合本段内容,可知第三段主要介绍了如何结交新朋友,故选A。
(4)主旨大意题。根据最后一段We should keep trying to make friends.It may be hard at first.But if we follow these steps and try to be brave,we can make good friends.(我们应该不断努力去交朋友。一开始可能会很难。但如果我们遵循这些步骤并努力勇敢起来,我们就能交到好朋友。)结合全文内容,可知作者写这篇文章的目的是鼓励人们在生活中勇敢地结交新朋友。故选B。
本文主要讲述了朋友的重要性以及如何结交新朋友。
通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
22~26.【答案】B、A、C、B、C
【解析】(1)细节理解题。根据第二段"First,bees help with pollination"(首先,蜜蜂有助于授粉)可知,蜜蜂重要的第一个原因是帮助授粉。故选B。
(2)细节理解题。根据第三段"Bees work together to make honey—they collect nectar from flowers and store it in honeycombs."(蜜蜂们齐心协力酿造蜂蜜——它们从花朵上采集花蜜,并将其储存在体内。)可知,过程是:协作(③)→采蜜(②)→储存(①)。故选 A。
(3)细节理解题。根据第四段"If there were no bees,these animals would lose an important food source."(如果没有蜜蜂,这些动物就会失去重要的食物来源。)可知,如果没有蜜蜂,一些动物会失去食物来源。故选C。
(4)主旨大意题。本文前半部分讲蜜蜂的重要性(授粉、酿蜜、平衡生态),后半部分讲蜜蜂数量下降及保护措施。故选B。
(5)标题归纳题。本文核心是强调蜜蜂对人类和生态系统的重要作用,将它们视为我们重要的朋友,C选项符合最佳标题。故选C。
本文阐述了蜜蜂通过授粉、制造蜂蜜和维持生态平衡所起到的重要作用,并指出了蜜蜂数量下降的原因及保护措施。
在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案。
27.【答案】【小题1】The life and future.
【小题2】Because life is very precious.
【小题3】Chinese.
【小题4】Choosing friends.
【小题5】Those excellent people with good qualities.Because they will help make me a better person.
【解析】(1)细节理解题。根据第二段Bad friends can have a bad influence on your life and future.(坏朋友会对你的生活和未来产生不良的影响。)可知,坏朋友会对你的生活和未来产生不良影响。故填The life and future.
(2)细节理解题。根据第三段Life is very precious,so you can't let bad friends waste it.(生命是非常宝贵的,所以你不能让坏朋友浪费它。)可知,生命十分宝贵,所以我们不能让坏朋友浪费它。故填Because life is very precious.
(3)细节理解题。根据第二栏Tom wanted to learn Chinese.(汤姆想学中文。)可知,Tom想学中文。故填Chinese.
(4)细节理解题。根据最后一段Choosing your friends is a life's work.(选择朋友是一生的要事。)可知,选择朋友是一件人生要事。故填Choosing friends.
(5)主观表达题。我想交有优秀品质的优秀人做朋友。因为他们会帮助我成为一个更好的人。故填Those excellent people with good qualities.Because they will help make me a better person.
本文主要介绍了选择朋友是一件人生要事,需选择善良、有好习惯、关心他人等类型的朋友,警惕坏朋友对生活和未来的不良影响。
做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
28.【答案】【小题1】lives
【小题2】interested
【小题3】teacher
【小题4】decided
【小题5】what
【小题6】visitors
【小题7】later
【小题8】walking
【小题9】on
【小题10】nodded
【小题11】a
【小题12】them
【小题13】first
【小题14】of
【小题15】to leave
【解析】(1)考查动词第三人称单数。句意:她住在石家庄。根据Zhang Mei is 15 years old.(张梅15岁。)可知,句子描述的是现在的情况,因此用一般现在时,主语"She"是第三人称单数,谓语动词用第三人称单数形式"lives"。故填lives。
(2)考查形容词。句意:她对历史感兴趣。根据"in history"可知,此处表示"对……感兴趣",因此用"be interested in"这个固定短语。故填interested。
(3)考查名词。句意:她希望将来能成为一名历史老师。根据become a history(成为一名历史)可知,此处表示成为一名历史老师,因此用名词"teacher"。故填teacher。
(4)考查动词过去式。句意:上周日,张梅决定参观河北博物馆。根据"Last Sunday"可知,句子描述的是过去发生的事情,因此用一般过去时,动词用过去式"decided"。故填decided。
(5)考查连接代词。句意:她想知道过去的生活是什么样的。根据life was like in the past(过去的生活是……样的)可知,此处表示"……是什么样的",因此用"what"引导宾语从句,在从句中作介词like的宾语。故填what。
(6)考查名词复数。句意:当她到达那里时,她看到一些游客在大门口等着。根据空前some可知,此处表示一些游客,因此用复数形式"visitors"。故填visitors。
(7)考查副词。句意:十分钟后,她走进了博物馆。根据"Ten minutes"可知,此处表示"……之后",因此用副词"later"。故填later。
(8)考查动名词。句意:在博物馆里转了一会儿后,她看到了著名的长信宫灯。根据"After"可知,此处表示在……之后,介词后接动名词作宾语,因此用"walking"。故填walking。
(9)考查介词。句意:它在二楼。根据"the second floor"可知,此处表示在二楼,用介词"on"表示"在……上"。故填on。
(10)考查动词过去式。句意:张梅点了点头。根据One old man said(一位老人说)可知,句子描述的是过去发生的事情,因此用一般过去时,动词用过去式"nodded"。故填nodded。
(11)考查冠词。句意:然后,她看到一个导游正在向一些人介绍长信宫灯。根据空后以辅音音素开头单数名词guide可知,用不定冠词"a"修饰。故填a。
(12)考查代词宾格。句意:她迅速加入他们,仔细听。动词joined后接人称代词的宾格形式作宾语,因此用"them"。故填them。
(13)考查序数词。句意:这盏灯被称为中国的第一盏灯。此处表示第一,因此用序数词"first"。故填first。
(14)考查介词。句意:听了导游的介绍后,张梅觉得自己离古代中国的历史更近了。此处表示古代中国的历史,因此用介词"of"表示所属关系。故填of。
(15)考查动词不定式。句意:当到了离开博物馆的时候,张梅认为这次参观真是一次很棒的经历。此处表示"到了做某事的时间了",因此用"it was time to do sth."这个固定句型,动词用不定式形式"to leave"。故填to leave。
本文讲述了15岁的张梅对历史的热爱,以及她上周日参观河北博物馆的经历。
语法填空题要根据上下文语境,运用语法和词汇知识,反复推敲以求得解答。
29.【答案】 Hello,everyone!I think a good friend is like a mirror.
Lisa is my best friend.She is tall.We are similar to each other.We are the same age,and we both have long blonde hair. (基本信息)But we also have something different.She is good at doing sports,so she is taller and healthier than me.【高分句型一】She is more outgoing ,so she has more friends.I am good at all my schoolwork and I'm more serious.(相同点和不同点) She often asks me to do sports with her because it is good for my health. 【高分句型二】And I can help her with her study.(互相帮助)Friendship can help us grow up with each other.(感情)
I'm so happy to have a good friend like her.I hope everyone can help each other and cherish friendship.(呼吁大家相互帮助、珍惜友谊。)
Thanks for your listening!
【解析】【高分句型一】
She is good at doing sports,so she is taller and healthier than me.
她擅长运动,所以她比我更高和更健康。be good at擅长…;so引导结果状语从句。
【高分句型二】
She often asks me to do sports with her because it is good for my health.
她经常叫我跟她做运动,因为它对我的健康有好处。because引导原因状语从句;be good for对…有好处。
这是一篇提纲作文,题目要求围绕提示内容写作,命题既有限制又给予学生发挥的空间。在写作中要综合运用所学知识,适当运用连词、副词等进行过渡。
第1页,共1页