Unit 4 Information Technology单元整合训练(含答案)2025-2026学年高中英语北师大版必修第二册

文档属性

名称 Unit 4 Information Technology单元整合训练(含答案)2025-2026学年高中英语北师大版必修第二册
格式 docx
文件大小 55.8KB
资源类型 教案
版本资源 北师大版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-11-09 17:29:44

图片预览

文档简介

【北师大版必修第二册】
Unit 4 Information Technology 单元整合训练(原卷版)
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共37.5分)
A
(2024·山西晋城高三模拟)
If you want free phone calls, here are some of the best free apps to meet your needs.
XXchat
XXchat is well known for its texting and picture sending capabilities, but you can also make free audio and video calls with your XXchat contacts.Enter the chat mode with one of your contacts by tapping the conversation once or opening a new chat window.Then, use the phone icon to instantly call them for free over Wi-Fi or your device's data connection.
Since you can only call other XXchat users, you can't use the app to call home phones or devices that aren't using the app.
Telescope
Telescope is another extremely popular app for encrypted (加密的) text messaging and calls.It's really easy to use, and the texting features are available anywhere you log in (登录), whether on the Web or through the desk top or mobile app.A popular feature in this app is groups.You can have up to 200,000 people in a single group!
Sky world
Sky world is a popular messaging service that works on desk top and mobile platforms.To create contacts requires recipients to already have an account.It's easy to create a Sky world account in Windows or other platforms.Not only is the Internet calling supported, but also video calls and text messages to any other users.It's an easy-to-use app that has proven itself worthy over the many years it's been around.
Text
Text is a mobile app that can send and receive free phone calls from other users.You can also text any phone because you're given an actual number to use.To make phone calls to non-users, like land line phones,you need to buy or earn redeemable (可兑换的) credits.
Since you only need an email address to set up your account, it works with device that might not have a phone number.
1.What is a downside of XXchat?(  )
A.It is complex to operate.
B.Its connection is limited.
C.It needs two chat windows.
D.It can only be used to text.
2.What does Telescope feature?(  )
A.Group calls. B.One-on-one talk.
C.No log in needed. D.Universal accounts.
3.Which app allows users to earn credits?(  )
A.XXchat. B.Telescope.
C.Sky world. D.Text.
B
(2024·广东潮州高三模拟)
When Sarah Wishnia received an iPad from her daughter, she didn't even know how to open the thing. Max Rosenblum showed her how to socialize on Facebook and how to shop on Amazon with her new device.
Max, 16, a rising junior in Florida, began offering his tech coaching for seniors more than a year ago, after he helped his grandmother with her iPhone, iPad and Apple watch.
That experience inspired him and his parents. They reached out to a connection at The Palace at Coral Gables and launched a website: . His students are residents of The Palace at Coral Gables, octogenarians (八旬老人) fascinated by technology and eager to learn about this brave new frontier.
Though a class might appear to be more convenient, Max found out that group sessions simply didn't work. “People are at different levels,” he said. “It is much better to give them individual help.”
All his students, regardless of age or skills, are motivated by the power of technology to connect. They want to stay in touch with—and see—children and great-grandchildren who live elsewhere. They come with their notepads, laptops and smartphones in hopes of learning how to text, Skype, FaceTime, Facebook and email.
The best part of giving up a weekend day Watching the pleasure someone gets when he or she sees a faraway relative on the screen. “One woman hadn't seen her sister in years and she learned to Skype,” he recalled. Max admits that teaching older adults the complicated details of something has made him a more responsible and patient person, but he figures he's also paying it forward.
“Maybe when I'm 87 and there's new technology,” he said, “somebody will teach me, too.”
4.What happened to Sarah when she received the iPad from her daughter?(  )
A.She had no interest in opening it.
B.She had no idea how to use it.
C.She felt quite disappointed with it.
D.She showed it to Max Rosenblum.
5.What inspired Max to begin teaching seniors to use smart devices?(  )
A.The reward for helping the senior residents.
B.The need to practice using new technology.
C.The desire to help those who were in need.
D.The experience of teaching his grandmother.
6.Why didn't Max teach all his students as a class?(  )
A.Because the senior students were unwilling to be taught as a class.
B.Because he had no such experience to teach many people at the same time.
C.Because it was better to give distinctive help owing to their different levels.
D.Because there was not a suitable place for them to attend class as a whole.
7.How did Max find his act of teaching older adults?(  )
A.It was unsatisfactory.
B.It was effortless.
C.It was rewarding.
D.It was demanding.
C
In rural Tabasco, Mexico, a community of 50 3D printed homes is now under construction.
The US-based nonprofit New Story has teamed up with the tech company ICON to build the world's first 3D printed neighborhood.It's part of their project working to fight global homelessness.
Brett Hagler, the company's CEO and co-founder, says the machine starts at the very bottom of the home, laying the cement (水泥) all the way to top where a roof is then placed.From start to finish, the entire process takes just 24 hours to print.The company hires local workers to attach the roof and doors, Hagler says.
Each 3D printed home will have two bedrooms, a living room, kitchen and bathroom.Families there are living for less than $3 a day.Each home can stand hurricanes and medium-level earthquakes, Hagler says.Being strong enough to stand natural disasters has a “generational influence”, he says, because families can pass the home down from generation to generation.
New Story started in 2010 after a disastrous earthquake ruined Haiti, leaving millions injured and homeless.“Seeing the damage broke my heart,” Hagler says.Therefore, he founded New Story to be able to face large disasters with new robotic technology that can quickly rebuild communities.
Now, using New Story's printer, known as “Vulcan 2”, they are able to quickly build safe shelters.“Besides, we are free of exorbitant operation costs.We bring in the technology to make it faster, cheaper and eventually a better product,” Hagler says, “and then be able to have local labor to do other necessary jobs.”
Hagler says they don't want to keep this innovation to themselves.After their project in Tabasco, they hope to service other nonprofits who are working toward ending global homelessness.
1.Why are these 3D printed homes built?(  )
A.To reduce the unemployment.
B.To help those who lost homes.
C.To reduce the losses in the earthquake.
D.To succeed in developing the company.
2.What makes it possible for the 3D printed home to be passed down?(  )
A.The affordable price.
B.The well-equipped design.
C.The ability to stand disasters.
D.The technology used in construction.
3.What does the underlined word “exorbitant” in paragraph 6 mean?(  )
A.Costly. B.Average.
C.Unusual. D.Reasonable.
4.What is the best title for this passage?(  )
A.New Story: A Nonprofit with Advanced Technology
B.A New Style of Architecture Begins to Gain Popularity
C.World's first 3D Printed Neighborhood Being Built in Mexico
D.3D Printing: A Technology That Makes Building Faster and Cheaper
D
(2024·安徽江南十校高三联考)
ChatGPT—a conversational language model which was launched in November and is free and simple to use—can swiftly produce poems, math equations or essays on topics, bringing concern that students will misuse the technology.And because it doesn't copy an existing text, there is no easy way to be certain whether a human or a robot wrote the answer.
As many educators began to worry about whether students may use ChatGPT to generate papers,Edward Tian had an idea.The 22-year-old student, who studies computer science and journalism, decided to build an app to detect whether a text was human-written or AI-written.
Over a few days in a Toronto coffee shop during the winter break, he got to work.On Jan.2, he launched GPTZero.It analyzes different properties of a text for its “perplexity”, which is the randomness of the text, and the “burstiness”, which is the variation of the text over time.So, a human-written text would have high perplexity, something very unfamiliar to an AI model, and exhibit properties of burstiness, which are non-common items that appear in random clusters (集群), rather than being uniformly distributed.
Tian said he expected a few dozen people to ever try it.But he woke up the next morning stunned by the response.He has even heard from people all over the world—many of them are teachers or college admissions officers.Many people have subscribed for updates from Tian as he works to improve the technology.
The quick response to Tian's effort highlighted the breakneck pace at which technology is changing classrooms, teaching, and the ways that people define and understand learning.Tian believed everyone deserved to reap the benefits of AI, but safeguards were needed to make sure new technologies were not abused.
Tian said it would be sad if, years from now, people mostly relied on AI and writing became far more uniform.“There's something implicitly(含蓄地) beautiful in human prose,” he said,“that computers can never copy.”
5.Why did Edward Tian create GPTZero?(  )
A.To predict abuse of ChatGPT.
B.To analyse properties of texts.
C.To relieve educators of anxiety.
D.To recognize AI-generated texts.
6.What features do human-written texts share?(  )
A.They are random and varied.
B.They are plain and unfamiliar.
C.They are common and diverse.
D.They are uniform and complex.
7.What does the public think of Tian's invention?(  )
A.It is safely guarded.
B.It is highly anticipated.
C.It is quickly updated.
D.It is thoroughly developed.
8.What can be inferred from the last paragraph?(  )
A.Human will win the competition against AI.
B.Most people will benefit from AI in the future.
C.Writing will become more common than before.
D.There is incomparable charm in human writings.
Ⅱ. 阅读七选五(每小题2.5分,共12.5分)
(2024·新课标Ⅱ卷)
Overtourism Is For Real: How Can You Help
Travel promotes understanding, expands our minds, makes us better people, and boosts local economies and communities, but the rapid growth of travel has led to overtourism in certain regions and destinations. 1 Certainly not. The loss of what travel offers would be unacceptable in today's world. Here are some tips on making wise decisions to minimize pressure on the places we visit and improve our experience.
●Choose mindfully. Overvisited destinations are that way for a reason: they're special. With so many online posts featuring the same places, it's easy to feel like you're missing out. Go somewhere only when the landscape, culture or food deeply draws you. 2
●Get creative. The best way to ease pressure on over touristed destinations is to go somewhere else. Though overtourism is described as a problem affecting the entire world, it's actually concentrated to a small number of extremely popular spots. That means you have tons of less visited options to choose from. 3 Why not try a regional alternative or check out a popular destination's lesser known sights
● 4 Minimize impact and maximize experience by skipping major holidays or rush hour. You'll compete with fewer tourists, save money, experience a different side of a popular place, and boost the economy when tourism is traditionally slower.
Visiting a place that others call home is a privilege (荣幸). Do your part to preserve what makes a destination special in the first place. 5 You may be amazed how much closer you'll feel to the people there.
A.Visit during off peak times.
B.So, should we stop traveling
C.Travel for you and no one else.
D.Can overtourism be avoided then
E.You can still find relatively undiscovered places.
F.You'll find yourself virtually alone, or close to it.
G.Consider giving back to the communities you're visiting.
Ⅲ.完形填空(每小题1分,共15分)
(2024·安徽合肥高三模拟)
In Las Vegas, one parent's determination to help his daughter catch up on her reading has led to the creation of a groundbreaking approach in educational technology.Meet Dave Vinzant, Father to 8-year-old Aubrie, who 1 difficulties in reading at school.
“It was about halfway through the first grade that we realized she couldn't 2 ,” said Vinzant.Despite their efforts, 3 methods weren't bringing about the desired results.“The 4 level was really high,” Vinzant recalled.“After an hour of trying to get through a 10-15 page little book, she was 5 .”
Determined to find a solution, Vinzant took matters into his own hands.Although 6 a background in computer programming, he made up his mind to develop a tool that could effectively 7 his daughter.The result A free 8 called WordStumble was created.
WordStumble isn't 9 any reading app—Powered by artificial intelligence, specifically ChatGPT,the program customizes (定制) stories for each user.“What is 10 is that it can take all of those words that she knows or struggles with and it 11 a customized children's story,” Vinzant explained.
For Vinzant, the success of WordStumble isn't just 12 ; he wants to share with others.With his dedication and innovation, Vinzant is not only changing the landscape of reading apps but also giving 13 to countless parents and children facing similar challenges.And as WordStumble continues to 14 , it's clear that the power of one person's passion can make a world of 15 for young learners everywhere.
1.(  )A.dealt with B.ran into
C.got through D.brought about
2.(  )A.smile B.read
C.respond D.jog
3.(  )A.scientific B.alternative
C.creative D.traditional
4.(  )A.surprise B.regret
C.frustration D.pleasure
5.(  )A.crying B.joking
C.dancing D.singing
6.(  )A.providing B.ensuring
C.lacking D.requiring
7.(  )A.persuade B.assist
C.amuse D.rescue
8.(  )A.brochure B.textbook
C.advertisement D.application
9.(  )A.still B.also
C.even D.simply
10.(  )A.familiar B.magical
C.reasonable D.strange
11.(  )A.returns B.remembers
C.spreads D.recalls
12.(  )A.initial B.popular
C.personal D.convenient
13.(  )A.courage B.determination
C.hope D.imagination
14.(  )A.improve B.survive
C.transform D.perform
15.(  )A.instruction B.task
C.memory D.difference
语法填空(每小题1.5分,共15分)
(2025·T8联考)
In a forest on the outskirts of Nanjing, China, 58 year old real estate 1 (develop) Lu Jun, has his pride and joy:the Sifang Art Museum, a 21,528 square foot art space comprised of numerous 2 (function) spaces, as well as permanent and temporary exhibition venues.
The museum 3 (form) by a field of parallel (平行的) perspective spaces and garden walls in black bamboo formed concrete over which a light “figure” hovers. The straight passages on the ground level gradually turn into the 4 (wind) passage of the figure above. The upper gallery, 5 (suspend) high in the air, unwraps in a clockwise turning order and ends at “in position” viewing of the city of Nanjing in the distance.
The courtyard is paved with Old Hutong bricks recycled 6 the destroyed courtyards in the center of Nanjing. Limiting the colors of the museum to black and white matches it to the ancient buildings in the city, and 7 (give) a background to the artwork to be exhibited within.
The Sifang Parkland is about the experience. The site is a living, ever evolving project that waits 8 (experience) personally, as each visit will give a different, individual journey. Art and architecture exist harmoniously with nature here, and visitors can not only experience contemporary architectural spaces and art works, 9 seek spiritual satisfaction away from the maddening noise of urban centers.
China's wealthy people like Mr Lu are underwriting 10 major cultural boom, spending billions of yuan on grand buildings to showcase impressive collections of art, antiques and other cultural rarities.
Ⅴ.基础写作——补全佳作并背诵
用本单元所学词汇、句式完成下面的应用文写作并背诵。
微信极大地改变了我们的生活,有积极的方面,也有消极的方面。请就“微信改变生活”这个话题写一篇短文。
With the development of science and technology,WeChat has become 1.___________________ (我们日常生活的重要组成部分).
With the help of WeChat,we can deliver our instant greetings or wishes to our families, friends or relatives 2.___________________ (无论何时).In addition, WeChat 3.___________________ (让事情变得简单;it作形式宾语)for us to purchase what we like without leaving our home.We can talk face to face with our friends though we are far away from each other.However, this app also brings about 4.___________________(各种各样的不利因素) to us.Many people, teenagers in particular, are becoming too addicted to chatting with friends, playing games or doing other things through WeChat, 5.___________________ (这让他们的父母非常担心;非限制性定语从句).
Obviously,every coin has two sides.Still,WeChat does 6.___________________ (利大于弊)in our life.My recommendation is 7._____________________________ (我们每个人都应该正确使用这个应用程序).
【北师大版必修第二册】
Unit 4 Information Technology 单元整合训练(解析版)
Ⅰ.阅读理解(每小题2.5分,共37.5分)
A
(2024·山西晋城高三模拟)
If you want free phone calls, here are some of the best free apps to meet your needs.
XXchat
XXchat is well known for its texting and picture sending capabilities, but you can also make free audio and video calls with your XXchat contacts.Enter the chat mode with one of your contacts by tapping the conversation once or opening a new chat window.Then, use the phone icon to instantly call them for free over Wi-Fi or your device's data connection.
Since you can only call other XXchat users, you can't use the app to call home phones or devices that aren't using the app.
Telescope
Telescope is another extremely popular app for encrypted (加密的) text messaging and calls.It's really easy to use, and the texting features are available anywhere you log in (登录), whether on the Web or through the desk top or mobile app.A popular feature in this app is groups.You can have up to 200,000 people in a single group!
Sky world
Sky world is a popular messaging service that works on desk top and mobile platforms.To create contacts requires recipients to already have an account.It's easy to create a Sky world account in Windows or other platforms.Not only is the Internet calling supported, but also video calls and text messages to any other users.It's an easy-to-use app that has proven itself worthy over the many years it's been around.
Text
Text is a mobile app that can send and receive free phone calls from other users.You can also text any phone because you're given an actual number to use.To make phone calls to non-users, like land line phones,you need to buy or earn redeemable (可兑换的) credits.
Since you only need an email address to set up your account, it works with device that might not have a phone number.
【语篇解读】本文是一篇应用文。文章介绍了几个最好的免费打电话的应用程序。
1.What is a downside of XXchat?( B )
A.It is complex to operate.
B.Its connection is limited.
C.It needs two chat windows.
D.It can only be used to text.
解析:细节理解题。根据XXchat部分的“Since you can only call other XXchat users, you can't use the app to call home phones or devices that aren't using the app.”可知,XXchat的缺点是它的连接是有限的,只能呼叫其他XXchat用户,不能呼叫家庭电话或未使用该应用的设备。故选B。
2.What does Telescope feature?( A )
A.Group calls. B.One-on-one talk.
C.No log in needed. D.Universal accounts.
解析:细节理解题。根据Telescope部分的“A popular feature in this app is groups.You can have up to 200,000 people in a single group!”可知,Telescope的特点是能群组通话。故选A。
3.Which app allows users to earn credits?( D )
A.XXchat. B.Telescope.
C.Sky world. D.Text.
解析:细节理解题。根据Text部分的“To make phone calls to non-users, like land line phones,you need to buy or earn redeemable(可兑换的) credits.”可知,Text允许用户赚取积分。故选D。
B
(2024·广东潮州高三模拟)
When Sarah Wishnia received an iPad from her daughter, she didn't even know how to open the thing. Max Rosenblum showed her how to socialize on Facebook and how to shop on Amazon with her new device.
Max, 16, a rising junior in Florida, began offering his tech coaching for seniors more than a year ago, after he helped his grandmother with her iPhone, iPad and Apple watch.
That experience inspired him and his parents. They reached out to a connection at The Palace at Coral Gables and launched a website: . His students are residents of The Palace at Coral Gables, octogenarians (八旬老人) fascinated by technology and eager to learn about this brave new frontier.
Though a class might appear to be more convenient, Max found out that group sessions simply didn't work. “People are at different levels,” he said. “It is much better to give them individual help.”
All his students, regardless of age or skills, are motivated by the power of technology to connect. They want to stay in touch with—and see—children and great-grandchildren who live elsewhere. They come with their notepads, laptops and smartphones in hopes of learning how to text, Skype, FaceTime, Facebook and email.
The best part of giving up a weekend day Watching the pleasure someone gets when he or she sees a faraway relative on the screen. “One woman hadn't seen her sister in years and she learned to Skype,” he recalled. Max admits that teaching older adults the complicated details of something has made him a more responsible and patient person, but he figures he's also paying it forward.
“Maybe when I'm 87 and there's new technology,” he said, “somebody will teach me, too.”
【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章围绕Max Rosenblum教老年人使用智能设备展开,详细叙述了事情的起因、经过和结果。文章呼吁社会关注老年人在科技学习方面的需求,鼓励更多人参与到帮助老年人适应数字时代的行动中来。
4.What happened to Sarah when she received the iPad from her daughter?( B )
A.She had no interest in opening it.
B.She had no idea how to use it.
C.She felt quite disappointed with it.
D.She showed it to Max Rosenblum.
解析:细节理解题。根据第一段中“When Sarah Wishnia received an iPad from her daughter, she didn't even know how to open the thing.”可知,Sarah收到女儿送的iPad时不知道如何使用它。故选B。
5.What inspired Max to begin teaching seniors to use smart devices?( D )
A.The reward for helping the senior residents.
B.The need to practice using new technology.
C.The desire to help those who were in need.
D.The experience of teaching his grandmother.
解析:细节理解题。根据第二段的内容以及第三段中“That experience inspired him and his parents.”可知,帮助祖母使用智能设备的经历激励了Max。故选D。
6.Why didn't Max teach all his students as a class?( C )
A.Because the senior students were unwilling to be taught as a class.
B.Because he had no such experience to teach many people at the same time.
C.Because it was better to give distinctive help owing to their different levels.
D.Because there was not a suitable place for them to attend class as a whole.
解析:细节理解题。根据第四段中“‘People are at different levels,’ he said. ‘It is much better to give them individual help.’”可知,因为人们的水平不同,所以最好根据个别需求提供帮助。故选C。
7.How did Max find his act of teaching older adults?( C )
A.It was unsatisfactory.
B.It was effortless.
C.It was rewarding.
D.It was demanding.
解析:推理判断题。根据倒数第二段中“Watching the pleasure someone gets when he or she sees a faraway relative on the screen.”以及“Max admits that teaching older adults the complicated details of something has made him a more responsible and patient person, but he figures he's also paying it forward.”可知,Max觉得教老年人使用智能设备让他变得更有责任感和耐心,并且看到老年人通过他的教导与远方亲人联系上得到快乐,他觉得这是有回报的。故选C。
C
In rural Tabasco, Mexico, a community of 50 3D printed homes is now under construction.
The US-based nonprofit New Story has teamed up with the tech company ICON to build the world's first 3D printed neighborhood.It's part of their project working to fight global homelessness.
Brett Hagler, the company's CEO and co-founder, says the machine starts at the very bottom of the home, laying the cement (水泥) all the way to top where a roof is then placed.From start to finish, the entire process takes just 24 hours to print.The company hires local workers to attach the roof and doors, Hagler says.
Each 3D printed home will have two bedrooms, a living room, kitchen and bathroom.Families there are living for less than $3 a day.Each home can stand hurricanes and medium-level earthquakes, Hagler says.Being strong enough to stand natural disasters has a “generational influence”, he says, because families can pass the home down from generation to generation.
New Story started in 2010 after a disastrous earthquake ruined Haiti, leaving millions injured and homeless.“Seeing the damage broke my heart,” Hagler says.Therefore, he founded New Story to be able to face large disasters with new robotic technology that can quickly rebuild communities.
Now, using New Story's printer, known as “Vulcan 2”, they are able to quickly build safe shelters.“Besides, we are free of exorbitant operation costs.We bring in the technology to make it faster, cheaper and eventually a better product,” Hagler says, “and then be able to have local labor to do other necessary jobs.”
Hagler says they don't want to keep this innovation to themselves.After their project in Tabasco, they hope to service other nonprofits who are working toward ending global homelessness.
【语篇解读】本文是一篇说明文。文章介绍了世界上第一个在建的3D打印建筑社区。
1.Why are these 3D printed homes built?( B )
A.To reduce the unemployment.
B.To help those who lost homes.
C.To reduce the losses in the earthquake.
D.To succeed in developing the company.
解析:细节理解题。根据第二段的内容可知,这个社区修建的目的是帮助那些无家可归的人。故选B项。
2.What makes it possible for the 3D printed home to be passed down?( C )
A.The affordable price.
B.The well-equipped design.
C.The ability to stand disasters.
D.The technology used in construction.
解析:细节理解题。根据第四段最后一句“Being strong enough to stand natural disasters has a ‘generational influence’, he says, because families can pass the home down from generation to generation.”可知,可以让这个建筑“代代相传”下去的原因是它足够牢固,可以抵御自然灾害。故选C项。
3.What does the underlined word “exorbitant” in paragraph 6 mean?( A )
A.Costly. B.Average.
C.Unusual. D.Reasonable.
解析:词义猜测题。根据倒数第二段中“Besides, we are free of exorbitant operation costs.We bring in the technology to make it faster, cheaper and eventually a better product…”可知,引进这种技术更便宜,这说明运营成本没有过高。由此可推知,画线单词exorbitant意为“价格过高的”,与costly意思相近。故选A项。
4.What is the best title for this passage?( C )
A.New Story: A Nonprofit with Advanced Technology
B.A New Style of Architecture Begins to Gain Popularity
C.World's first 3D Printed Neighborhood Being Built in Mexico
D.3D Printing: A Technology That Makes Building Faster and Cheaper
解析:主旨大意题。通读全文,尤其是第一段和第二段中“The US-based nonprofit New Story has teamed up with the tech company ICON to build the world's first 3D printed neighborhood.”可知,文章主要介绍了世界上第一个在建的3D打印建筑社区。由此可知, C项“世界首个3D打印社区正在墨西哥建造中”适合作为文章标题。故选C项。
D
(2024·安徽江南十校高三联考)
ChatGPT—a conversational language model which was launched in November and is free and simple to use—can swiftly produce poems, math equations or essays on topics, bringing concern that students will misuse the technology.And because it doesn't copy an existing text, there is no easy way to be certain whether a human or a robot wrote the answer.
As many educators began to worry about whether students may use ChatGPT to generate papers,Edward Tian had an idea.The 22-year-old student, who studies computer science and journalism, decided to build an app to detect whether a text was human-written or AI-written.
Over a few days in a Toronto coffee shop during the winter break, he got to work.On Jan.2, he launched GPTZero.It analyzes different properties of a text for its “perplexity”, which is the randomness of the text, and the “burstiness”, which is the variation of the text over time.So, a human-written text would have high perplexity, something very unfamiliar to an AI model, and exhibit properties of burstiness, which are non-common items that appear in random clusters (集群), rather than being uniformly distributed.
Tian said he expected a few dozen people to ever try it.But he woke up the next morning stunned by the response.He has even heard from people all over the world—many of them are teachers or college admissions officers.Many people have subscribed for updates from Tian as he works to improve the technology.
The quick response to Tian's effort highlighted the breakneck pace at which technology is changing classrooms, teaching, and the ways that people define and understand learning.Tian believed everyone deserved to reap the benefits of AI, but safeguards were needed to make sure new technologies were not abused.
Tian said it would be sad if, years from now, people mostly relied on AI and writing became far more uniform.“There's something implicitly(含蓄地) beautiful in human prose,” he said,“that computers can never copy.”
【语篇解读】本文是一篇说明文。文章介绍了随着ChatGPT的应用,学生写论文时会滥用AI智能,使教育工作者很担忧。为此22岁的主修计算机科学和新闻学的学生Edward Tian开发了GPTZero,用来检测文本是人类写的还是人工智能写的。
5.Why did Edward Tian create GPTZero?( D )
A.To predict abuse of ChatGPT.
B.To analyse properties of texts.
C.To relieve educators of anxiety.
D.To recognize AI-generated texts.
解析:推理判断题。根据第二段“The 22-year-old student, who studies computer science and journalism, decided to build an app to detect whether a text was human-written or AI-written.”可知,他编写该程序是为了辨识某文本是否使用了AI智能编写。
6.What features do human-written texts share?( A )
A.They are random and varied.
B.They are plain and unfamiliar.
C.They are common and diverse.
D.They are uniform and complex.
解析:细节理解题。根据第三段“On Jan.2, he launched GPTZero.It analyzes different properties of a text…rather than being uniformly distributed.”可知,人类写的文章具有高度的困惑性即随机性(randomness)和突发性即多变性(variation)。
7.What does the public think of Tian's invention?( B )
A.It is safely guarded.
B.It is highly anticipated.
C.It is quickly updated.
D.It is thoroughly developed.
解析:推理判断题。根据第四段“But he woke up the next morning stunned by the response.He has even heard from people all over the world—many of them are teachers or college admissions officers.Many people have subscribed for updates from Tian as he works to improve the technology.”可知,人们期待他的发明。
8.What can be inferred from the last paragraph?( D )
A.Human will win the competition against AI.
B.Most people will benefit from AI in the future.
C.Writing will become more common than before.
D.There is incomparable charm in human writings.
解析:推理判断题。根据最后一段的内容可知,Tian认为人类写作有着无与伦比的魅力。
Ⅱ. 阅读七选五(每小题2.5分,共12.5分)
(2024·新课标Ⅱ卷)
Overtourism Is For Real: How Can You Help
Travel promotes understanding, expands our minds, makes us better people, and boosts local economies and communities, but the rapid growth of travel has led to overtourism in certain regions and destinations. 1 Certainly not. The loss of what travel offers would be unacceptable in today's world. Here are some tips on making wise decisions to minimize pressure on the places we visit and improve our experience.
●Choose mindfully. Overvisited destinations are that way for a reason: they're special. With so many online posts featuring the same places, it's easy to feel like you're missing out. Go somewhere only when the landscape, culture or food deeply draws you. 2
●Get creative. The best way to ease pressure on over touristed destinations is to go somewhere else. Though overtourism is described as a problem affecting the entire world, it's actually concentrated to a small number of extremely popular spots. That means you have tons of less visited options to choose from. 3 Why not try a regional alternative or check out a popular destination's lesser known sights
● 4 Minimize impact and maximize experience by skipping major holidays or rush hour. You'll compete with fewer tourists, save money, experience a different side of a popular place, and boost the economy when tourism is traditionally slower.
Visiting a place that others call home is a privilege (荣幸). Do your part to preserve what makes a destination special in the first place. 5 You may be amazed how much closer you'll feel to the people there.
A.Visit during off peak times.
B.So, should we stop traveling
C.Travel for you and no one else.
D.Can overtourism be avoided then
E.You can still find relatively undiscovered places.
F.You'll find yourself virtually alone, or close to it.
G.Consider giving back to the communities you're visiting.
[语篇解读]本文是一篇说明文。文章介绍了如何避免过度旅游。
1.B 解析:上文提出旅游有很多优点,但是也带来了一些问题,下文“The loss of what travel offers would be unacceptable in today's world.(在当今世界,失去旅行所能提供的东西将是不可接受的。)”表示不能失去旅行,结合“Certainly not.(当然不。)”可知,空处提问能否停止旅行,B选项“那么,我们应该停止旅行吗?”符合语境。故选B。
2.C 解析:上文提出一些目的地游客过多是有原因的,那就是它们很特别,看着网上有这么多关于同一个地方的帖子,很容易让你觉得自己错过了什么,也就是说你容易跟风旅游。C选项“为你而不是为其他人旅行。”表明要关注自己在旅行时的感受,忠实于自己的感受,符合语境。故选C。
3.E 解析:上文“That means you have tons of less visited options to choose from.(这意味着你有很多游客较少的地方可以选择。)”及下文“Why not try a regional alternative or check out a popular destination's lesser known sights?(为什么不尝试一个地区性的选择,或者参观一个热门目的地的知名度较低的景点呢?)”提出建议,可以选择一些相对冷门的景点,E选项“你仍然可以发现相对未被发现的地方。”符合语境。故选E。
4.A 解析:空处为段落小标题。下文“Minimize impact and maximize experience by skipping major holidays or rush hour.(通过避开重大节假日或高峰期来最小化影响并最大化体验。)”表示旅游时要注意避开高峰期,选择合适的时间,A选项“在非高峰期旅游。”能够概括本段内容。故选A。
5.G 解析:上文“Do your part to preserve what makes a destination special in the first place.(尽你的一份力,从一开始就保护一个目的地的特别之处。)”表明旅游时应保护旅游景点,下文“You may be amazed how much closer you'll feel to the people there.(你可能会惊讶地发现你和那里的人感觉如此亲近。)”表示这样做的感受,G选项“考虑回馈你游览的社区。”承上启下,符合语境。故选G。
Ⅲ.完形填空(每小题1分,共15分)
(2024·安徽合肥高三模拟)
In Las Vegas, one parent's determination to help his daughter catch up on her reading has led to the creation of a groundbreaking approach in educational technology.Meet Dave Vinzant, Father to 8-year-old Aubrie, who 1 difficulties in reading at school.
“It was about halfway through the first grade that we realized she couldn't 2 ,” said Vinzant.Despite their efforts, 3 methods weren't bringing about the desired results.“The 4 level was really high,” Vinzant recalled.“After an hour of trying to get through a 10-15 page little book, she was 5 .”
Determined to find a solution, Vinzant took matters into his own hands.Although 6 a background in computer programming, he made up his mind to develop a tool that could effectively 7 his daughter.The result A free 8 called WordStumble was created.
WordStumble isn't 9 any reading app—Powered by artificial intelligence, specifically ChatGPT,the program customizes (定制) stories for each user.“What is 10 is that it can take all of those words that she knows or struggles with and it 11 a customized children's story,” Vinzant explained.
For Vinzant, the success of WordStumble isn't just 12 ; he wants to share with others.With his dedication and innovation, Vinzant is not only changing the landscape of reading apps but also giving 13 to countless parents and children facing similar challenges.And as WordStumble continues to 14 , it's clear that the power of one person's passion can make a world of 15 for young learners everywhere.
【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章讲述了一位父亲为了帮助女儿赶上学校的阅读学习,为女儿开发了一款帮助阅读的应用程序。
1.( B )A.dealt with B.ran into
C.got through D.brought about
解析:句意:来认识一下Dave Vinzant,他是8岁的Aubrie的父亲,她在学校遇到了阅读困难。A.dealt with处理;B.ran into遭遇;C.got through熬过;D.brought about引起。根据上文“one parent's determination to help his daughter catch up on her reading”可知,Vinzant的女儿遇到了阅读困难。故选B。
2.( B )A.smile B.read
C.respond D.jog
解析:句意:“一年级读到一半的时候,我们意识到她不会阅读,”Vinzant说。A.smile微笑;B.read阅读;C.respond回答;D.jog慢跑。根据上文“one parent's determination to help his daughter catch up on her reading”可知,Vinzant的女儿在阅读方面有困难。故选B。
3.( D )A.scientific B.alternative
C.creative D.traditional
解析:句意:尽管他们做出了努力,但传统的方法并没有带来预期的结果。A.scientific科学的;B.alternative可供选择的;C.creative有创造力的;D.traditional传统的。根据上文“one parent's determination to help his daughter catch up on her reading has led to the creation of a groundbreaking approach in educational technology”可知出现了开创性的方法。由此推知,传统的方法没有带来预期的结果。故选D。
4.( C )A.surprise B.regret
C.frustration D.pleasure
解析:句意:“挫败感真的很强烈,”Vinzant回忆道。A.surprise惊讶;B.regret后悔;C.frustration挫败;D.pleasure快乐。根据上文“Despite their efforts, 3 methods weren't bringing about the desired results.”可知,没有达到预期的结果,所以会有挫败感。故选C。
5.( A )A.crying B.joking
C.dancing D.singing
解析:句意:在花了一个小时努力读完一本10-15页的书后,她哭了。A.crying哭;B.joking开玩笑;C.dancing跳舞;D.singing唱歌。根据上文“Despite their efforts, 3 methods weren't bringing about the desired results.”可知,没有达到预期的结果,所以会有挫败感。由此推知,在艰难地读完10-15页的书时,女儿哭了。故选A。
6.( C )A.providing B.ensuring
C.lacking D.requiring
解析:句意:虽然缺乏计算机编程的背景,但他决定开发一个可以有效地帮助他女儿的工具。A.providing提供;B.ensuring确保;C.lacking缺乏;D.requiring要求。根据前文中“Although”和后文中“made up his mind”可知,此处指虽然缺乏计算机编程的背景,但他还是下定决心要开发工具。故选C。
7.( B )A.persuade B.assist
C.amuse D.rescue
解析:句意同上。A.persuade劝说;B.assist帮助;C.amuse使开心;D.rescue营救。根据前文“one parent's determination to help his daughter catch up on her reading”可知,父亲是帮助女儿赶上阅读。由此推知,此处指开发一个能够有效帮助女儿的工具。故选B。
8.( D )A.brochure B.textbook
C.advertisement D.application
解析:句意:一个名为WordStumble的免费应用程序应运而生。A.brochure小册子;B.textbook教科书;C.advertisement广告;D.application应用程序。根据后文“any reading app—Powered by artificial intelligence”可知,他开发了一个应用程序。故选D。
9.( D )A.still B.also
C.even D.simply
解析:句意:WordStumble不仅仅是一个阅读应用程序——该程序由人工智能,更确切地说,是由ChatGPT提供支持,它为每个用户定制故事。A.still仍然;B.also也;C.even甚至;D.simply仅仅。根据后文“the program customizes(定制)stories for each user”可知,这款应用不仅仅是一个阅读应用程序。故选D。
10.( B )A.familiar B.magical
C.reasonable D.strange
解析:句意:“神奇的是,它可以把她知道的或不懂的所有单词生成一个量身定制的儿童故事,”Vinzant解释道。A.familiar熟悉的;B.magical神奇的;C.reasonable合理的;D.strange奇怪的。根据后文“it can take all of those words that she knows or struggles with and it 11 a customized children's story”可知,这款应用能把女儿知道的或不懂的所有单词生成一个量身定制的儿童故事。由此推知,这款应用很神奇。故选B。
11.( A )A.returns B.remembers
C.spreads D.recalls
解析:句意同上。A.returns返回;B.remembers记得;C.spreads传播;D.recalls回想起。根据上文“the program customizes (定制) stories for each user”可知,这款应用可以给女儿一个定制的故事。故选A。
12.( C )A.initial B.popular
C.personal D.convenient
解析:句意:对Vinzant来说,WordStumble的成功不仅仅是个人的;他想与他人分享。A.initial开始的;B.popular受欢迎的;C.personal个人的;D.convenient方便的。根据后文“he wants to share with others”可知,他想与他人分享,因此他认为WordStumble的成功不仅仅是个人的。故选C。
13.( C )A.courage B.determination
C.hope D.imagination
解析:句意:凭借他的奉献精神和创新,Vinzant不仅改变了阅读应用程序的格局,而且还为无数面临类似挑战的父母和孩子带来了希望。A.courage勇气;B.determination决心;C.hope希望;D.imagination想象。根据上文“For Vinzant, the success of WordStumble isn't just 12 ; he wants to share with others.”可知,Vinzant想和大家分享这款阅读应用程序,所以应是给那些面临类似挑战的父母和孩子带来了希望。故选C。
14.( A )A.improve B.survive
C.transform D.perform
解析:句意:随着WordStumble的不断改进,很明显,一个人的激情的力量可以让世界各地的年轻学习者变得大不相同。A.improve改进;B.survive幸存;C.transform转换;D.perform执行。根据上文“And as WordStumble continues to”及常识可知,应用程序会不断改进。故选A。
15.( D )A.instruction B.task
C.memory D.difference
解析:句意同上。A.instruction指示;B.task任务;C.memory记忆力;D.difference不同。根据语境可知,Vinzant开发的工具帮助孩子们阅读,使他们变得大不相同。故选D。
语法填空(每小题1.5分,共15分)
(2025·T8联考)
In a forest on the outskirts of Nanjing, China, 58 year old real estate 1 (develop) Lu Jun, has his pride and joy:the Sifang Art Museum, a 21,528 square foot art space comprised of numerous 2 (function) spaces, as well as permanent and temporary exhibition venues.
The museum 3 (form) by a field of parallel (平行的) perspective spaces and garden walls in black bamboo formed concrete over which a light “figure” hovers. The straight passages on the ground level gradually turn into the 4 (wind) passage of the figure above. The upper gallery, 5 (suspend) high in the air, unwraps in a clockwise turning order and ends at “in position” viewing of the city of Nanjing in the distance.
The courtyard is paved with Old Hutong bricks recycled 6 the destroyed courtyards in the center of Nanjing. Limiting the colors of the museum to black and white matches it to the ancient buildings in the city, and 7 (give) a background to the artwork to be exhibited within.
The Sifang Parkland is about the experience. The site is a living, ever evolving project that waits 8 (experience) personally, as each visit will give a different, individual journey. Art and architecture exist harmoniously with nature here, and visitors can not only experience contemporary architectural spaces and art works, 9 seek spiritual satisfaction away from the maddening noise of urban centers.
China's wealthy people like Mr Lu are underwriting 10 major cultural boom, spending billions of yuan on grand buildings to showcase impressive collections of art, antiques and other cultural rarities.
【语篇解读】本文是一篇说明文。文章介绍了位于中国南京的四方当代美术馆。该美术馆展示了现代艺术,建筑与自然融合,注重个体体验的突出特色。文章同时也强调了它的开发商陆军投资兴建宏伟艺术空间来推动中国文化繁荣。
1.developer
解析:考查名词。分析句子成分可知,空处应用名词,表示“开发商”。故填developer。
2.functional
解析:考查形容词。分析句子成分可知,空处修饰spaces作定语,应用形容词。故填functional。
3.is formed
解析:考查动词的时态和语态。根据上下文可知,此处描述的是一般情况,故用一般现在时;分析句子结构可知,此处应用谓语动词,且主语The museum和form为被动关系。故填is formed。
4.winding
解析:考查形容词。分析句子结构可知,空处作passage的定语,表示“蜿蜒的”,应用形容词winding。故填winding。
5.suspended
解析:考查非谓语动词。分析句子成分可知,句子已有谓语动词unwraps和ends,所以此处应填非谓语动词,suspend与其逻辑主语The upper gallery之间是被动关系,应用过去分词。故填suspended。
6.from
解析:考查介词。根据句意可知,此处表示院子是由从南京城里旧院子回收的老胡同的砖块铺就而成。from表示“来自”。故填from。
7.gives
解析:考查动词的时态和主谓一致。分析句子结构可知,空处与空前的matches为并列的谓语动词,所填词形式应一致。故填gives。
8.to be experienced
解析:考查非谓语动词。根据句意可知,此处表示该地等待着被体验,应用不定式的被动语态作宾语。故填to be experienced。
9.but
解析:考查连词。根据前面的“visitors can not only experience contemporary architectural spaces and art works”可知,空处是与not only相搭配的连词but。故填but。
10.a
解析:考查冠词。 分析句子成分及句意可知,空处需要用不定冠词来修饰后面的名词boom,表示我国的富人们在投资推动文化繁荣。故填a。
基础写作——补全佳作并背诵
用本单元所学词汇、句式完成下面的应用文写作并背诵。
微信极大地改变了我们的生活,有积极的方面,也有消极的方面。请就“微信改变生活”这个话题写一篇短文。
With the development of science and technology,WeChat has become 1.an important part of our daily life (我们日常生活的重要组成部分).
With the help of WeChat,we can deliver our instant greetings or wishes to our families, friends or relatives 2.whenever it is (无论何时).In addition, WeChat 3.makes it easy (让事情变得简单;it作形式宾语)for us to purchase what we like without leaving our home.We can talk face to face with our friends though we are far away from each other.However, this app also brings about 4.a variety of disadvantages (各种各样的不利因素) to us.Many people, teenagers in particular, are becoming too addicted to chatting with friends, playing games or doing other things through WeChat, 5.which makes their parents concerned a lot (这让他们的父母非常担心;非限制性定语从句).
Obviously,every coin has two sides.Still,WeChat does 6.more good than harm (利大于弊)in our life.My recommendation is 7.that each of us should make proper use of this app (我们每个人都应该正确使用这个应用程序).