【期中考点培优】专题19 阅读理解-任务型-2025-2026学年五年级英语上册期中复习考点培优闽教版(三起)(含答案解析)

文档属性

名称 【期中考点培优】专题19 阅读理解-任务型-2025-2026学年五年级英语上册期中复习考点培优闽教版(三起)(含答案解析)
格式 docx
文件大小 856.7KB
资源类型 试卷
版本资源 闽教版(三年级起点)
科目 英语
更新时间 2025-11-10 12:31:16

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期中复习考点培优闽教版(三起)
专题19 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,回答问题。
Hi! I’m Lisa. I’m from Hongqi Primary School. I have a new music teacher. Her name is Zhang Yu. She is young and funny. I like Mondays because we have music on Mondays.
Today is Tuesday. We have maths, Chinese and art. We have beef, tomatoes, eggplants and fish for lunch today. I don’t like eggplants. Beef and tomatoes are my favourite food. They are fresh and healthy. I love Saturdays and Sundays. I often play football with my sister Lily on the weekend. I am hard-working. I always ______ in my spare time (空余时间). There are many books in my room.
1.What’s Lisa’s music teacher like
2.What does Lisa have on Tuesdays
3.What’s Lisa’s favourite food
4.Do Lisa and Lily often play football on the weekend
5.根据情境,补充文中所缺的内容。
阅读短文,完成任务。
Hello! My name is Lucy. Today is Sunday. I help my mum cook lunch. First, I look at the cookbook. It has good food ideas. We need a tool to cut vegetables. After cooking, we eat the food. It’s so delicious! In the afternoon, we go to the zoo. The zoo is cool. I see many animals. I have a happy day!
6.找出短文中含 “oo” 的单词,按发音分类
(1) / /:
(2) /u /:
7.根据短文内容,选择正确答案
(1) What does Lucy do first ( )
A.Cook food. B.Look at the cookbook. C. Go to the zoo.
(2) Where do Lucy and her mum go in the afternoon ( )
A.The park. B.The zoo. C. The bookstore.
阅读理解,完成下面各题。
Hello! My name is Amy. I’m 1I years old. I have a brother, Bob. We are different. I like dancing. But he doesn’t like it. He likes singing. I don’t like sports. But he likes sports very much. His favorite sport is swimming. He also likes playing basketball. And he often plays basketball on Sundays. I often dance on Sundays. Sometimes I fly a kite with my friend in the park. Now he is watching TV with my father. I’m reading a book.
8.选择正确答案。
(1) ____ likes dancing. ( )
A.Amy B.Bob C. Amy’s father
(2) Bob is ____ with his father. ( )
A.running B.watching TV C. skating
(3) Amy often ____ on Sundays. ( )
A.flies a kite B.plays basketball C. dances
(4) The underlined word (画线单词) “different” means “____”. ( )
A.一样的 B.不同的 C. 多种多样的
9.回答问题。
What is Amy doing now
Oliver向大家介绍他的日程表,完成下列任务。
Hello! My name is Oliver. I’m from the UK. I am funny. I go to school from Monday to Friday. I like Thursdays very much, because we have a computer class on Thursdays. We have lunch at school. Beef and potatoes are my favourite food. They’re delicious and healthy. I’m very helpful at home. I often wash my clothes, clean the rooms and water the flowers. I often read books on the weekend. What about you
10.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) Oliver goes to school from Monday to Thursday. ( )
(2) Oliver likes Thursdays, because they have a science class on Thursdays. ( )
(3) Oliver’s favourite food is beef and potatoes. ( )
11.根据短文回答问题。
(1) Is Oliver funny
(2) Do you like Oliver’s schedule
阅读理解。
______
Hello, I’m Amy. On weekends I don’t go to school. This Saturday morning, my mother will take me to the park. We will take the bus there. I like the beautiful park in Fuzhou. We will go boating on the lake. On Sunday afternoon, we will visit my grandparents. We will get there by car. This Sunday is my grandma’s birthday. We will have a big dinner and eat the cake. I will say “______” to her.
12.阅读短文,选择正确答案。
(1) What can be the best title for the text (给文章起个最佳标题) ( )
A.Weekend Activities B.Planning a Trip C. Meeting New Friends
(2) The underlined word “lake” probably means ______. (划线部分lake的中文意思是) ( )
A.雨伞 B.雨 C.湖
(3) I will say “______” to her.横线部分可以填的内容是:______ ( )
A.Happy Teachers’ Day! B.Happy Birthday! C. Happy Children’s Day!
13.阅读短文,依照发生的时间将下列图片进行分类,将图的序号填在横线上。
A. B. C. D. E.
阅读理解。
Nowadays, China is changing fast. People’s life is much better. But some of us also have got much pressure(压力). Travelling is a good way to relax. There are two ways to travel.
Independent travel(自助游):
It’s free. You can travel alone or go with your family or friends. You can start at any time. And you have free time to find out more about local culture and make friends with local people. But you need to get everything ready, such as buying tickets and considering(考虑)where to stay.
Group travel(跟团游):
You don’t need to worry about where to sleep, how to go or when to have meals. The travel agency(旅行社)will arrange(安排)those things for you. For your own safety, you can’t leave the group or go to another place just because you think it’s interesting.
14.阅读短文,判断正(T)误(F)。
(1) People have no pressure in China now. ( )
(2) People can relax when travelling. ( )
(3) There are three ways to travel. ( )
(4) You need to get everything ready in independent travel. ( )
(5) You can’t leave the group or go to another place in group travel. ( )
15.阅读短文,补全句子。
(1) Xiaoyong doesn’t want to arrange lots of things. travel is better for him.
(2) Lily wants more free time in her trip. She will choose travel.
阅读短文,按要求完成题目。
Here is some advice(建议) for you to make a travel(旅行) plan. First, you choose(选择) a place to go. If you like history(历史), you can go to Beijing or Xi’an. If you want to enjoy the beautiful beach and seafood, you can go to Hainan or Qingdao. If you want to feel modern cities, Shenzhen and Shanghai are great places to visit. Next, you can search information(查询信息)on your phone, such as culture (文化), history and famous food. After that, you should know about the weather and then prepare(准备) your clothes, shoes and other things. Finally, you can start your journey and have a good time.
16.阅读短文选择正确的答案。
(1) If you want to taste nice seafood, you can go to ______. ( )
A.Hainan B.Xi’an C. Taiyuan
(2) You should know about the ______ and then prepare your luggage(行李). ( )
A.history B.culture C. weather
(3) This passage(文章) tells us ______. ( )
A.how to make a travel plan B.good life habits C. how to know about weather
17.根据实际情况,回答问题。
Where are you going this summer holiday
看Mark的旅行计划,完成以下任务。
Mark’s Travel Plan
Time Things to do How What time
May 1st morning Go to Beijing in the morning At 8:30 a.m.
afternoon Go to Tian’anmen Square /
evening Enjoy delicious / At 6:30 p.m.
May 2nd morning & afternoon Visit / From 9:30 to 15:30.
May 3rd morning & afternoon Visit the Forbidden City. / From 9:00 to 16:30.
May 4th morning Visit the Tsinghua University From 9:00 to 12:00.
afternoon Go back home At 3:30 p.m.
18.阅读计划,判断句子正(T)误(F)。
(1) Mark will fly to Beijing on May 1st. ( )
(2) Mark will enjoy delicious duck on May 2nd. ( )
(3) Mark will visit the Great Wall from 9:30 to 11:30 on the third day. ( )
(4) Mark will go to the Tsinghua University by taxi. ( )
19.阅读Mark的旅行计划,回答下列问题。
When will Mark go back home
张萌正在介绍自己的基本信息。阅读张萌的介绍,完成下列任务。
20.根据介绍内容,给每个段落选择合适的小标题,将序号写在横线上。
I’m Zhang Meng. I have many teachers. My music teacher is Miss Jiang. She has long hair. She can dance well. She’s young and pretty. Ms Liu is my English teacher. She’s tall and thin. Her class is funny. She is very kind, too.
I have many good friends. Liu Xin is my best friend. She often says “Hello!” and “Please!” She’s very polite. Kate is also my good friend. She often reads books after school. She’s hard-working.
In my family, there are three people. My mother is a nurse. She’s very helpful and nice. My father is a PE teacher. He’s strong. He’s funny. I’m polite, and I’m also a little shy.
A.Friends B.Family C. Teachers
21.根据介绍内容,回答下列问题。
(1) Is Miss Jiang old
(2) What’s Liu Xin like
(3) What does Zhang Meng’s father do
学校在网站上组织海选“最受欢迎师生候选人”,Oliver推荐了自己最喜爱的老师和同学,我们一起看看吧!
22.将三个段落按逻辑重新排序,将数字写在段落开头的圆圈中。
(1) Li Chen is my favourite classmate (同学) in this new school. He has glasses. He likes reading and thinking. He can answer difficult questions in the class. He is very clever. He knows a lot, such as the animals, plants, the sun, the earth and the moon. He is also the first classmate that I know in this new school. He helps me a lot.
(2) Hello. I’m Oliver. I am in a new school. Today is a special day for us. We will vote (投票) for the most popular teacher and student. The candidates (候选人) are on the bulletin board. I check out all of them and select my favourite teacher and student.
(3) Mr Huang is my favourite teacher. He teaches music. He is old but very active. He can sing and dance well. He likes singing English songs in his class. He is very funny and his class is so interesting. All the students like him very much. Who is my favourite classmate
23.为文章选择最合适的标题:
A.My school B.My classmates C. My favourite teacher and classmate
24.阅读文本,用“√”勾出Oliver最喜欢的老师与同学。
(1) Who’s his favourite teacher
( ) active can sing well like dancing funny ( ) active can dance well like reading interesting class
(2) Who’s his favourite classmate
( ) like singing clever friendly second classmate he knows ( ) like thinking clever know a lot help others
25.请根据你的生活实际回答问题。
(1) Who’s your favourite teacher
(2) What’s he/ she like _
阅读Sam的朋友圈,完成下列任务。
Moments Moments
Happy Teachers’ Day! I'm in China now. This is my new music teacher. He is old, but he is very funny. Great! I like him. (1) ______ The robot Mike is very helpful. He can cook and clean the room. And he is clever. He can speak English and Chinese. He can do kung fu(功夫),too. I can't do it. Maybe Mike can help me. Haha! (2) ______
Moments Moments
This is my class schedule. I like Fridays. We have PE, music and English on Fridays. I like PE very much. On the weekend, I often play football with my friends. (3) ______ Today we go to a nature park with Miss White. The park is very big. There is a lake, a river and a forest(森林) in it. There aren’t any cars or tall buildings (楼房). We go boating there. (4) ______
26.给Sam的四条朋友圈配上相应的图片。
A. B. C. D.
(1) (2) (3) (4)
27.判断以下评论与Sam的朋友圈内容是(T)否(F)相关。
(1) Sarah: We all like Mike. He is funny, too. ( )
(2) Amy: Your bedroom is so good. ( )
(3) Mike: How much is this T-shirt ( )
(4) John: The park is really beautiful and quiet. I like boating, too. ( )
阅读短文,完成任务。
My name is Lisa. I live(居住) in London. I’m nine years old. I’m a student in a primary school. I like Tuesdays very much, because I have PE class and music class on that day. Mr Liu is our PE teacher. He is tall and kind. We have beef and potatoes for lunch on Fridays. They are delicious.
On the weekend, I often play football with my father. And I can help my mother do housework on Sunday afternoon. My room is small but nice. Look! There is a family photo on the wall. A new computer is on my table. Near the bed, there is a ball. I like it. Welcome to my home!
28.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) Lisa is from __________. ( )
A.the USA B.the UK C. Canada
(2) Lisa’s room is __________. ( )
A.small B.nice C. small but nice
(3) What does Lisa have on Fridays ( )
A.She likes beef. B.PE and music. C. Beef and potatoes.
29.根据短文内容,完成下列各题,每空填一个单词。
(1) Lisa has music class and PE class on .
(2) Lisa often plays football with her father on the .
(3) Mr Liu is a PE teacher. He is and .
Lily在学校论坛上发布了交友信息,并收到了很多留言。读一读,完成下列问题。
I’m Lily. I’m quiet. I like maths very much. My favourite food is ice cream. It’s sweet. My favourite day is Saturday. I often read books on Saturdays. I want a new friend. Do you want to be my friend
My name is Mary. On the weekend, I do my homework first. I’m hard-working. My favourite food is chicken. Saturday is my favourite day: I often read books in the library on that day. Let’s be friends.
My name is Peter. I often help my mother at home. I’m helpful. My favourite food is beef. I’m strong. My favourite day is Sunday. I often play basketball on Sundays. I want to be your friend.
My name is Lucy. I like sports. I often play basketball with my friends on the weekend. I like music very much. My favourite day is Friday because we have a music class on Fridays. Can we be friends
30.补全下列句子。
(1) Lily’s favourite subject is , and her favourite day is .
(2) Peter’s favourite day is , and he often plays on Sundays.
31.判断正(T)误(F)。
(1) Mary is hard-working. She likes chicken. ( )
(2) Lucy is quiet. She likes sports and art. ( )
32.选出最适合做Lily朋友的是______。( )
A.Mary B.Peter C. Lucy
阅读关于John的信息,完成下列任务。
33.( ) My name is John. I have a good friend. His name is Wu Binbin. He is very polite. He is good at Chinese. We often read books and play football on the weekend.
( ) I go to school from Monday to Friday. I have many classes. My favourite day is Friday. I have Chinese, music, art and PE on Friday. Music is my favourite class. I like singing.
( ) I eat lunch at school. I like salad very much. It’s delicious. I don’t like beef but chicken is OK. Onions are my favourite vegetable.
根据短文内容,把对应的选项填在括号内。
A.Food B.Friend C. Class
34.根据短文内容,判断句子的正(T)误(F)。
(1) Wu Binbin is good at English. ( )
(2) John has Chinese, music, art and PE on Friday. ( )
(3) John doesn’t like beef or chicken. ( )
(4) Salad is John’s favourite vegetable. ( )
35.根据短文内容,回答下列问题。
(1) Is Wu Binbin polite
(2) What do John and Wu Binbin do on the weekend
阅读对话,完成相应的练习。
Lin Tao reads about an English boy, Jack, on the Internet. Jack wants an e-friend in China. Lin Tao would like to be his e-friend. He wants to write an email to Jack.
Lin Tao: Mum, can I use your computer now
Mum: What for, dear
Lin Tao: I want to write an email.
Mum: Who do you want to write to
Lin Tao: Jack. I want to be his e-friend. I see his name on the Internet.
Mum: Is he an English boy
Lin Tao: Yes. He lives in London.
Mum: Does he have any brothers or sisters
Lin Tao: Yes. He has a brother and a sister.
Mum: What are his hobbies
Lin Tao: He likes listening to music and making toy planes.
Mum: That’s good. You have the same hobbies. You will be good friends.
Lin Tao: I hope so, Mum. I’m going to tell him about my school and my subjects.
Mum: You can also tell him about our new house.
Lin Tao: Yes, that’s a good idea. Thanks, Mum.
36.根据对话内容,完成杰克(Jack)的信息表,每空填写一个单词。
Name: Jack White Age:12 City:
Family: Mum, Dad, , and
Hobbies: to and toy planes
37.判断下列句子是否与对话内容相符,用“T”或“F”表示。
(1) Lin Tao wants to use his mother’s computer to write an email. ( )
(2) Jack is the only boy of his family. ( )
(3) Lin Tao likes listening to music and playing football. ( )
(4) Lin Tao’s family live in a new house now. ( )
(5) Jack is Lin Tao’s e-friend. They often chat on the Internet. ( )
阅读短文,完成下列任务。
Dear Mum,
I’m writing from the US. How are you I’m fine. I have got some interesting photos for you. The first photo is my friend, Anna. She rode her bike in the park last Sunday. She was happy. The second photo is Lucy. She was in the kitchen yesterday. She made noodles. She loves noodles very much. The third photo is my friend, Jim. He climbed the mountains last week. The fourth photo is me. My friends and I were at a children’s theatre. We saw some funny shows. We were excited. I miss you very much.
Yours,
Xiaofang
38.阅读短文,写出人物的名字。
(1)
(2)
(3)
(4)
39.阅读信件,判断正(T)误(F)。
(1) Xiaofang is in China now. ( )
(2) Xiaofang has got four photos. ( )
(3) Xiaofang and her friends were happy. ( )
40.阅读信件,回答问题。
(1) What did Anna do last Sunday
(2) Who likes noodles very much
(3) Did Jim make noodles yesterday
(4) What did Xiaofang do in the fourth photo
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.She is young and funny. 2.She has maths, Chinese and art on Tuesdays. 3.Beef and tomatoes are her favourite food. 4.Yes, they do. 5.read books
【导语】本文讲了丽萨的老师,学校科目,对食物的喜恶和周末活动。
1.句意:丽萨的音乐老师什么样?根据“I have a new music teacher. Her name is Zhang Yu. She is young and funny.”,可知丽萨的音乐老师年轻又有趣,故答案为She is young and funny.
2.句意:丽萨星期二有什么课?根据“Today is Tuesday. We have maths, Chinese and art.”,可知丽萨星期二有数学,语文和美术课,故答案为She has maths, Chinese and art on Tuesdays.
3.句意:丽萨最喜欢的食物是什么?根据“Beef and tomatoes are my favourite food.”,可知丽萨最喜欢的食物是牛肉和西红柿,故答案为Beef and tomatoes are her favourite food.
4.句意:丽萨和莉莉经常在周末踢足球吗?根据“I often play football with my sister Lily on the weekend.”,可知丽萨和莉莉经常在周末踢足球,答语为肯定回答,故答案为Yes, they do.
5.句意:我总是在我的空余时间_______。根据下句说房间里有很多书,可知她总是看书,read books看书,故答案为read books。
6.cook look good cookbook food tool zoo cool 7.B B
【导语】本文主要讲述的是Lucy在周日帮妈妈做午餐,下午去动物园玩,度过了愉快的一天。
6.根据短文内的单词,可知单词cook、look、good、cookbook中的oo的发音都是/ /,故答案为cook look good cookbook。
根据短文内的单词,可知单词food、tool、zoo、cool中的oo的发音都是/u /,故答案为food tool zoo cool。
7.(1)句意:露西首先做什么?A烹饪食物。B看烹饪书。C去动物园。根据句子“Today is Sunday. I help my mum cook lunch. First, I look at the cookbook.”,可知露西首先是看烹饪书,故选B。
(2)句意:露西和她的妈妈下午去哪里了?A公园。B动物园。C书店。根据句子“In the afternoon, we go to the zoo.”,可知露西下午去动物园了,故选B。
8.A B C B 9.She is reading a book.
【导语】本文介绍了艾米和鲍勃的喜好以及周日的活动。
8.(1)句意:____喜欢跳舞。A艾米,B鲍勃,C艾米的爸爸。根据“My name is Amy. I like dancing.”可知艾米喜欢跳舞,故选A。
(2)句意:鲍勃在和他爸爸____。A跑步,B看电视,C滑冰。根据“Now he is watching TV with my father.”可知鲍勃在和他爸爸看电视,故选B。
(3)句意:艾米经常在周日____。A放风筝,B打篮球,C跳舞。根据“I often dance on Sundays.”可知艾米经常在周日跳舞,故选C。
(4)句意:划线单词“different” 的意思____。根据“I like dancing. But he doesn’t like it. He likes singing. I don’t like sports. But he likes sports very much.”可知他俩喜欢的东西不一样,这些说明他们“不同的”,故选B。
9.句意:艾米现在在做什么?根据“I’m reading a book.”可知她现在正在看书。她she,be用is,看书reading a book,故答案为She is reading a book.
10.F F T 11.Yes, he is. No, I don’t.(答案不唯一)
【导语】本文奥利弗向大家介绍他的日程表。
10.(1)句意:奥利弗周一到周四上学。根据“I go to school from Monday to Friday.我周一到周五上学。” 可知题干与原文不相符,故答案为F。  
(2)句意:奥利弗喜欢星期四,因为他们星期四有科学课。根据“I like Thursdays very much, because we have a computer class on Thursdays.我非常喜欢星期四,因为我们星期四有计算机课。” 可知题干与原文不相符,故答案为F。
(3)句意:奥利弗最喜欢的食物是牛肉和土豆。根据“Beef and potatoes are my favourite food.牛肉和土豆是我最喜欢的食物。”可知题干与原文相符,故答案为T。
11.(1)句意:奥利弗有趣吗?根据“I am funny.我很有趣。”可知应作肯定回答。Yes, she is.是的,她有趣。故答案为Yes, she is.                          
(2)句意:你喜欢奥利弗的日程安排吗?答语可以根据自己的喜好来说。如否定回答:No, I don’t.不,我不喜欢。答案不唯一,故答案为No, I don’t.
12.A C B 13.B C E A D
【导语】本文主要介绍了艾米的周末活动计划。
12.(1) 句意:文章最佳的标题是什么?A周末活动,B计划一次旅行,C见新朋友。通过阅读全文可知,本文主要介绍了艾米的周末活动计划,选项A符合题意,故选A。
(2) 句意:划线单词“lake”的中文意思是什么?根据文中“We will go boating on the lake.”可知在湖面上可以划船,“lake”的中文意思是“湖”,故选C。
(3) 句意:我将会对她说“______”。A教师节快乐!B生日快乐!C儿童节快乐!根据文中“This Sunday is my grandma’s birthday.”可知周日是奶奶的生日,应该对她说“生日快乐!”,故选B。
13.(1) 根据文中“This Saturday morning, my mother will take me to the park.”可知首先妈妈计划周六上午带着艾米去公园,图B中是一个公园的标志,符合题意,故选B。
(2) 根据文中“We will go boating on the lake.”可知到达公园后,他们打算在湖面上划船,图C中两人在划船,符合题意,故选C。
(3) 根据文中“On Sunday afternoon, we will visit my grandparents.”可知周日下午他们打算去探望艾米的祖父母,图E中祖父和祖母,符合题意,故选E。
(4) 根据文中“We will get there by car.”可知周日下午他们打算乘小汽车去祖父母家,图A中是一辆小汽车,符合题意,故选A。
(5) 根据文中“We will have a big dinner and eat the cake.”可知周日他们将要吃一顿大餐和蛋糕,图D中是一个蛋糕,符合题意,故选D。
14.F T F T T 15.Group independent
【导语】本文主要介绍旅游的两种方式。
14.(1)句意:在中国现在人们没有压力。根据“But some of us also have got much pressure(压力).”可知有压力,故答案为F。
(2)句意:旅行时人们能放松。根据“Travelling is a good way to relax.”可知旅行是放松的好方式,故答案为T。
(3)句意:有三种方式的旅行。根据“There are two ways to travel.”可知是两种,故答案为F。
(4)句意:你在自助游时需要准备所有的事情。根据“But you need to get everything ready, such as buying tickets and considering(考虑)where to stay.”可知自助游需要自己准备所有的事情,故答案为T。
(5)句意:跟团游时你不能离开团队或去其他的地方。根据“For your own safety, you can’t leave the group or go to another place just because you think it’s interesting.”可知跟团游时不能离开团队或去其他的地方,故答案为T。
15.(1)句意:肖勇不想安排很多事情。_____旅行对他是更好的。根据“The travel agency(旅行社)will arrange(安排)those things for you.”可知跟团游Group travel对肖勇来说更好,故答案为Group。
(2)句意:莉莉希望旅行中有更多自由时间。她将选择____旅游。根据“It’s free.”可知应选择自助游Independent travel,故答案为independent。
16.A C A 17.I’m going to Beijing.
【导语】本文主要介绍了制定旅行计划的建议。
16.(1)句意:如果你想品尝美味的海鲜,你可以去_____。A海南,B西安,C太原。根据“If you want to enjoy the beautiful beach and seafood, you can go to Hainan or Qingdao.”如果你想享受美丽的海滩和海鲜,你可以去海南或青岛。故选A。
(2)句意:你应该了解_____,然后准备行李。A历史,B文化,C天气。根据“After that, you should know about the weather and then prepare your clothes, shoes and other things.”之后,你应该了解天气,然后准备好你的衣服、鞋子和其他东西。故选C。
(3)句意:这篇文章告诉我们_____。A如何制定旅行计划,B好的生活习惯,C如何了解天气。根据“Here is some advice for you to make a travel plan.”这里有一些建议,供你制定旅行计划。故选A。
17.句意:这个暑假你打算去哪里?本题答案不唯一,可以说打算去北京,打算去be going to,故答案为I’m going to Beijing.
18.F F F T 19.He will go back home on May 4th.
【导语】本文主要介绍马克的旅行计划。
18.(1)句意:马克将在五月一日飞往北京。根据表格可知是坐火车去,故答案为F。
(2)句意:马克将在五月二日享用美味的鸭子。根据表格可知是五月一日晚上,故答案为F。
(3)句意:马克将在第三天9:30到11:30参观长城。根据表格可知是第二天9:30到15:30参观长城,故答案为F。
(4)句意:马克将乘出租车去清华大学。根据表格可知是乘出租车去清华大学,故答案为T。
19.句意:马克将在什么时候回家?根据表格可知是将在五月四日回家。故答案为He will go back home on May 4th.
20.C A B 21.No, she isn’t. She’s very polite. He’s a PE teacher.
【导语】本文主要介绍了张萌的老师,朋友和家人。
20.根据“I’m Zhang Meng. I have many teachers.”可知本段介绍的是老师,Teachers老师们,故选C。
根据“I have many good friends.”可知本段介绍的是朋友,Friends朋友们,故选A。
根据“In my family, there are three people.”可知本段介绍的是家庭成员,Family家庭,家人,故选B。
21.(1)句意:蒋小姐年龄大吗?根据“She’s young and pretty.”可知蒋小姐是年轻的,故答案为No, she isn’t.
(2)句意:刘鑫怎么样?根据“She’s very polite.”可知刘鑫是有礼貌的,故答案为She’s very polite.
(3)句意:张萌的爸爸是做什么的?根据“My father is a PE teacher.”可知张萌的爸爸是体育老师,故答案为He’s a PE teacher.
22.3 1 2 23.C 24.(1) 第一幅图的括号内打√
(2) 第二幅图的括号内打√ 25.My favourite teacher is Mr Wang. (答案不唯一) He likes reading books. (答案不唯一)
【导语】本文主要介绍了Oliver最喜欢的老师和同学。
22.通过阅读第(2)段可知,首先Oliver介绍学校的海选“最受欢迎师生候选人”活动,故答案为1;
通过阅读第(3)段可知,Oliver介绍自己最喜欢的老师黄老师的个人情况,并在最后问谁是他最喜欢的同学,故答案为2;
通过阅读第(1)段可知,Oliver回答李晨是他最喜欢的同学,并介绍了李晨的个人情况,故答案为3;
故答案为312。
23.A我的学校,B我的同学,C我最喜欢的老师和同学。通过阅读全文可知本文主要介绍了Oliver最喜欢的老师和同学,选项C符合题意,故选C。
24.(1) 谁是他最喜欢的老师?根据文中对黄老师的描述“He is old but very active. He can sing and dance well. He likes singing English songs in his class. He is very funny and his class is so interesting.”可知黄老师是年老但很活跃的,他唱歌和跳舞都很好,他很有趣,他的课也很有趣,第一张图是一个老人,后面的描述与原文相符,故答案为第一幅图的括号内打√。
(2) 谁是他最喜欢的同学?根据文中对李晨的描述“He has glasses. He likes reading and thinking. He can answer difficult questions in the class. He is very clever. He knows a lot, such as the animals, plants, the sun, the earth and the moon. He is also the first classmate that I know in this new school. He helps me a lot.”可知李晨戴着眼镜,他喜欢阅读和思考,他很聪明,知道很多事情,而且还乐于助人,第二张图是一个戴眼镜的男孩,后面的描述与原文相符,故答案为在第二幅图的括号内打√。
25.(1) 句意:谁是你最喜欢的老师?根据实际情况回答,答案不唯一。答语可为:我最喜欢的老师是王老师。句子是一般现在时,主语是第三人称单数my favourite teacher 我最喜欢的老师,be动词用is,Mr Wang 王老师,故答案为My favourite teacher is Mr Wang.
(2) 句意:他/她喜欢什么?根据实际情况回答,答案不唯一。答语可为:他喜欢读书。like doing sth.喜欢做某事,句子是一般现在时,主语是第三人称单数he,谓语动词要用like的第三人称单数形式likes,like doing sth.喜欢做某事,read books 读书,read要用动名词形式reading,故答案为He likes reading books.
26.B A D C 27.T F F T
【导语】本文主要讲述了Sam朋友圈的内容。
26.(1) 第一篇朋友圈介绍了sam的音乐老师,图片B是一名音乐老师在弹钢琴,与朋友圈内容匹配,故选B。
(2) 第二篇朋友圈介绍了机器人Mike,图片A是一个机器人,与朋友圈内容匹配,故选A。
(3) 第三篇朋友圈介绍了sam的课程表,图片D是一张课程表,与朋友圈内容匹配,故选D。
(4) 第四篇朋友圈介绍了自然公园,图片C是一个自然公园,与朋友圈内容匹配,故选C。
27.(1) 句意:Sarah:我们都喜欢Mike。他也很有趣。根据文中“This is my new music teacher. He is old, but he is very funny.”可知Sam第一篇朋友圈介绍了sam的音乐老师,他很有趣,句子与原文相符,故答案为T。
(2) 句意:Amy:你的卧室真好。通过阅读全文可知,Sam的朋友圈分别介绍了sam的音乐老师、机器人Mike、周五的课程表和自然公园,没有介绍卧室,句子与原文不符,故答案为F。
(3) 句意:Mike:T恤多少钱?通过阅读全文可知,Sam的朋友圈分别介绍了sam的音乐老师、机器人Mike、周五的课程表和自然公园,没有介绍T恤,句子与原文不符,故答案为F。
(4) 句意:John:这个公园既美丽又安静。我也喜欢划船。根据文中“The park is very big. There is a lake, a river and a forest(森林) in it. There aren’t any cars or tall buildings (楼房). We go boating there.”可知Sam第四篇朋友圈介绍了自然公园,自然公园很大,有一座湖、一条河和一座森林,没有汽车和高楼,还可以在那里划船,句子与原文相符,故答案为T。
28.B C C 29.Tuesdays weekend tall kind
【导语】本文主要介绍了丽萨的基本信息。
28.(1)句意:丽萨来自____________。A美国,B英国,C加拿大。根据“My name is Lisa. I live(居住) in London.”可知丽萨住在伦敦,她来自英国,故选B。
(2)句意:丽萨的房间很___________。A小的,B漂亮的,C小但是漂亮。根据“My room is small but nice.”可知她的房间虽然小,但是很漂亮,故选C。
(3)句意:丽萨在周五吃什么?A她喜欢牛肉。B体育和音乐。C牛肉和土豆。根据“We have beef and potatoes for lunch on Fridays.”可知他们在周五吃土豆和牛肉,故选C。
29.(1)句意:丽萨在____________有音乐课和体育课。根据“I like Tuesdays very much, because I have PE class and music class on that day.”可知周二有体育课和音乐课,Tuesday星期二,符合题意。因为在所有的周二都有这两节课,用Tuesday的复数Tuesdays。故答案为Tuesdays。
(2)句意:丽萨和她的爸爸经常在__________踢足球。根据“On the weekend, I often play football with my father.”可知他们经常在周末踢足球,on the weekend在周末,weekend符合题意,故答案为weekend。
(3)句意:刘老师是一名体育老师。他又_________又___________。根据“Mr Liu is our PE teacher. He is tall and kind.”可知刘老师又高又善良,tall高的,kind善良的,符合题意。故答案为tall;kind。
30.maths Saturday Sunday basketball 31.T F 32.A
【导语】本文主要介绍几个同学的个人信息及喜好等。
30.(1) 句意:莉莉最喜欢的科目是____她最爱的一天是____。根据“I like maths very much.”可知最喜欢数学;根据“My favourite day is Saturday.”可知最喜欢的一天是周六,故答案为maths,Saturday。
(2) 句意:皮特最喜欢的一天是____,他经常在周日____。根据“My favourite day is Sunday. I often play basketball on Sundays.”可知皮特最喜欢的一天是周日,他经常在周日打篮球,故答案为Sunday,basketball。
31.(1) 句意:玛丽很努力。她喜欢鸡肉。根据“I’m hard-working. My favourite food is chicken.”可知玛丽很努力,她最喜欢鸡肉,故答案为T。
(2) 句意:露西是安静的。她喜欢运动和美术。根据“I like-sports.”和“I like music very much.”可知露西喜欢运动和音乐,没有提到喜欢美术和安静的,故答案为F。
32.根据“My favourite day is Saturday. I often read books on Saturdays.”和“Saturday is my favourite day: I often read books in the library on that day.”可知莉莉和玛丽在周六的活动相同,最适合做朋友,故选A。
33.B C A 34.F T F F 35.Yes, he is. They often read books and play football.
【导语】本文主要介绍了约翰的个人信息,学习的科目,午餐的喜好和朋友吴彬彬。
33.根据“My name is John. I have a good friend. His name is Wu Binbin.”可知本段介绍的是朋友吴彬彬,B符合题意,故选B。
根据“I go to school from Monday to Friday. I have many classes.”可知本段介绍的是约翰的课,C符合题意,故选C。
根据“I eat lunch at school. I like salad very much.”可知本题介绍的是约翰对于午餐食物的喜好,A符合题意,故选A。
34.(1)句意:吴彬彬擅长英语。根据“He is good at Chinese.”可知吴彬彬擅长语文,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:约翰在周五有语文,音乐,美术和体育。根据“I have Chinese, music, art and PE on Friday.”可知约翰在周五有语文,音乐,美术和体育。句子和短文相符合,故答案为T。
(3)句意:约翰不喜欢牛肉和鸡肉。根据“I don’t like beef but chicken is OK.”可知约翰不喜欢牛肉,鸡肉还可以,句子和短文不符,故答案为F。
(4)句意:沙拉是约翰最喜欢的蔬菜。根据“Onions are my favourite vegetable.”可知洋葱是约翰最喜欢的蔬菜,句子和短文不相符,故答案为F。
35.(1)句意:吴彬彬是有礼貌的吗?根据“He is very polite.”可知吴彬彬非常有礼貌,故答案为Yes, he is.
(2)句意:约翰和吴彬彬在周末做什么?根据“We often read books and play football on the weekend.”可知他们周末读书踢足球。故答案为They often read books and play football.
36.London brother sister listening music making 37.T F F T F
【导语】本文是谈论林涛想结交杰克为网友的一段对话。
36.句意:城市:_____ 根据“He lives in London.”可知是伦敦,故答案为London。
句意:家人:妈妈,爸爸,____,和____。根据“He has a brother and a sister.”可知他有一个哥哥(弟弟)和姐姐(妹妹),故答案为brother,sister。
句意:爱好:______和____玩具飞机。根据“He likes listening to music and making toy planes.”可知是听音乐和做玩具飞机,故答案为listening,music,making。
37.(1) 句意:林涛想用妈妈的电脑写一封电子邮件。根据“Lin Tao: Mum, can I use your computer now Mum: What for, dear Lin Tao: I want to write an email.”可知是想用电脑写电子邮件,故答案为T。
(2) 句意:杰克是家里唯一的男孩。根据“He has a brother and a sister.”可知有哥哥或弟弟,故答案为F。
(3) 句意:林涛喜欢听音乐和踢足球。根据“Lin Tao: He likes listening to music and making toy planes. Mum: That’s good. You have the same hobbies.”可知是听音乐和做玩具飞机,故答案为F。
(4) 句意:林涛的家人现在住在一所新房子里。根据“Mum: You can also tell him about our new house.”可知是住在新房子里,故答案为T。
(5) 句意:杰克是林涛的网友。他们经常在网上聊天。根据“I want to be his e-friend.”可知是想做网友,还未实现,故答案为F。
38.Anna Lucy Jim Xiaofang 39.F T T 40.She rode her bike in the park. Lucy. No, he didn’t. She went to a children’s theatre and saw some funny shows with her friends.
【导语】本文主要讲述的是小芳给妈妈介绍的一张和朋友的照片。
38.(1)图片中的人物在骑自行车,根据句子“The first photo is my friend, Anna. She rode her bike in the park last Sunday.”,可知图片中的人物是Anna,故答案为Anna。
(2)图片中的人物在煮面条,根据句子“The second photo is Lucy. She was in the kitchen yesterday. She made noodles.”,可知图片中的人物是Lucy,故答案为Lucy。
(3)图片中的人物在爬山,根据句子“The third photo is my friend, Jim. He climbed the mountains last week.”,可知图片中的人物是Jim,故答案为Jim。
(4)图片中的人物在剧院,根据句子“The fourth photo is me. My friends and I were at a children’s theatre.”和落款“Xiaofang”,可知图片中的人物是Xiaofang,故答案为Xiaofang。
39.(1)句意:小芳现在在中国。根据句子“I’m writing from the US.我在美国写信。”可知题干与短文不符,故答案为F。
(2)句意:小芳有四张照片。根据短文大意可知有四张照片,分别是:Anna,Lucy,Jim和Xiaofang。可知题干与短文相符,故答案为T。
(3)句意:小芳和她的朋友很开心。根据句子“We were excited.我们很兴奋。”可知题干与短文相符,故答案为T。
40.(1)句意:安娜上周日做了什么?根据句子“The first photo is my friend, Anna. She rode her bike in the park last Sunday.”,可知上周日她在公园里骑自行车,故答案为She rode her bike in the park.
(2)句意:谁非常喜欢面条?根据句子“The second photo is Lucy. She was in the kitchen yesterday. She made noodles. She loves noodles very much.”,可知Lucy非常喜欢面条,故答案为Lucy。
(3)句意:吉姆昨天做面条了吗?根据句子“The third photo is my friend, Jim. He climbed the mountains last week.”,可知吉姆昨天没有做面条,故是否定回答,故答案为No, he didn’t.
(4)句意:第四张照片中小芳做了什么?根据句子“My friends and I were at a children’s theatre. We saw some funny shows.”,可知小芳和小芳的朋友在一家儿童剧院看了一些有趣的表演,故答案为She went to a children’s theatre and saw some funny shows with her friends.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录