北京市朝阳区2025-2026学年高三上学期期中质量检测英语试题
高三英语试卷
(考试时间90分钟 满分100分)
本试卷共10页。考生务必在答题卡指定区域作答,在试卷上作答无效。
第一部分 知识运用(共两节,30分)
第一节(共10小题;每小题1.5分,共15分)
阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
When Officer Eric Robbins responded to a 911 call, he didn’t know he’d be facing his worst fear. Neighbours reported a five-year-old boy wandering on the roof of a nearby house. The child didn’t seem frightened of the 30-foot drop awaiting him. Robbins could feel it though, and he knew he had to take action. However, there was one ____1____: he was deathly afraid of heights.
Choosing ____2____ over fear, Robbins charged up the stairs and out of the open window. Quickly yet carefully, he just ____3____ the kid and started trying to map out how he could ____4____ grab the kid without shocking him and not fall off the roof. “I don’t think he knew I was there,” Robbins told the local news. “It felt like forever because I’m scared of heights.” Amazingly, he ____5____ the boy and pulled him away from the edge, completing the rooftop rescue without injury to either of them.
The parents were ____6____ that their son was back inside safe. They were grateful to all the officers of the police department, but especially Robbins. “As a parent, I cannot express how much it means to know there are officers committed to ____7____ and serving with such sympathy,” wrote the parents in a thank-you letter. Robbins was ____8____ by the parents’ gratitude and revealed that it could have been his kid and someone would do the same.
Many would believe what Robbins did was brave even if he wasn’t afraid of heights, but the knowledge of his fear made his heroic behaviour even more ____9____. This act of heroism is more than a rescue; it’s a reminder of the human ____10____ behind the badge (警徽).
1. A. excuse B. mistake C. problem D. accident
2. A. duty B. trust C. justice D. security
3. A. ran into B. picked up C. locked onto D. knocked over
4 A. politely B. safely C. warmly D. casually
5. A. hit B. tied C. lowered D. reached
6. A. proud B. hopeful C. surprised D. relieved
7. A. cooperating B. protecting C. volunteering D. instructing
8. A. inspired B. humbled C. comforted D. challenged
9. A. complex B. common C. impressive D. mysterious
10. A. courage B. honesty C. patience D. confidence
第二节(共10小题;每小题1.5分,共15分)
A
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
Gary Sigley, an Australian professor, says his 90-something mother still enjoys Chinese tea each day. A few years ago, he made her a cup of Pu’er tea, ___11___ marked her first encounter with Chinese tea. “I placed Pu’er on her palm,” he recalls. “At that moment, an elderly Australian woman ___12___ (hold) a cup of Yunnan tea. I suddenly realized that tea is a medium of friendship between different nations and peoples. It is a cultural treasure ___13___ (share) with the world by the Chinese people.”
B
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
Just like exercise and sleep, engaging with art is a necessity for a fulfilled life. According to a survey, only 30 percent of adults ___14___ (attend) a concert of any type in 2017. Even today, the figure most likely remains low mainly because we don’t have time to appreciate art — we are weighed down by daily ___15___ (responsibility). We see art as unimportant, but it offers the most realistic glimpse (短暂的感受) we ever get into the nature and meaning of life. And if we make time ___16___ art, we’ll find our life getting fuller and happier.
C
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
The “emotional economy” is emerging. ___17___ matters most in the transactions (交易) is not a physical product, but emotions. Normally, products ___18___ (sell) based on their features. However, as material needs are met, consumers have started to seek emotional value. Forward-thinking brands have already grasped the concept of emotional selling and are using storytelling as a tool. When they introduce a new product, it’s not just about its functionality, but about how it will enhance the user’s lifestyle, ___19___ (enable) them to express themselves more freely. As technology continues to advance, AI has the potential ___20___ (create) highly immersive emotional experiences.
第二部分 阅读理解(共两节,38分)
第一节(共14小题;每小题2分,共28分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Winter break is the perfect opportunity for teens to establish healthy habits and stay active Planet Fitness has tailored a program, Planet Fitness Pass, to make fitness accessible and fun for students. Students entering grades 9 through 12 can enjoy a safe and welcoming gym environment with no pressure to commit to a full membership. This special seasonal program is designed to fit the busy schedules of high schoolers, either a professional athlete or a gym fitness beginner, providing a judgment-free environment, strength-training machines, and youth-friendly group classes.
Requirements:
To qualify for the program, students must:
● Present proof of school enrollment (入学登记).
● Be between 14 and 18 years old at the time of registration.
● Register online or at any participating Planet Fitness club.
● Complete a brief parental approval form for first-time teen members.
● Agree to follow all club rules, including safety guidelines and age-restricted equipment usage.
Activate and use Planet Fitness Pass:
Step 1: Open the welcome email or app and download the digital pass QR code (二维码).
Step 2: Present the QR code and a school ID at the front desk — staff will confirm your identity and check you in
Step 3: Explore the Teen Fitness Zone teen-friendly classes, and open training areas.
Step 4: Check class schedules and reserve your spot via the app for popular sessions.
Step 5: After each workout, cool down in the rest zone or visit the recovery facilities.
The app also tracks your visit history and class attendance to help you monitor progress, stay motivated, and set new fitness milestones.
21. What can we learn about Planet Fitness Pass
A. It offers teens exercise classes. B. It guarantees teens a full membership.
C. It assesses teens’ physical performance. D. It prefers teens with workout experiences.
22. To qualify for the program, students must ______.
A. attend the safety training
B. register with their parents
C. fit into the proper age group
D. be the first-time teen members
23. To check-in at a Planet Fitness club, students need to ______.
A. submit their visit history
B. present their welcome email
C. show their QR code and school ID
D. confirm a reservation for a fitness class
B
My middle school taught the periodic table (元素周期表) in the eighth grade. From the beginning, I fell in love with the element “Bismuth” (Bi). It comes in absolutely beautiful colours and grows in square shapes that can be changed during the growing process with music.
Now, Bi is not exactly as common as Hydrogen or Oxygen so it wasn’t an element we talked about much in class. However, whenever the opportunity arrived, I would bring it up and express how much I liked it. It kind of became a joke that on the occasion when it was brought up, my classmates would look over at me and kind of laugh.
One day we were in class like normal and I was in a bad mood. Mrs. Mennon, the teacher of this class, had a rule that if you finished your work early, you had to do extra work. All I wanted to do was draw or play games. I remember sitting there and just thinking, “She is out of her mind! What’s the point in making us do extra work ”
Literally as I was thinking about this Mrs. Mennon called my name aloud, “Henry! Come here.” I was worried I had somehow said my thoughts out loud, but that wasn’t it at all. When I got to the desk she explained that she had been at a resource fair for science teachers to buy some new supplies for the class. She then held out her hand and gave me a tiny piece of Bi, and said she had seen it and immediately thought of me. My face lit up and couldn’t thank her enough. She said that was all and I went back to my seat.
In my head, I had been complaining about Mrs. Mennon and her rule all without knowing she had done something extremely kind for me. I felt horrible. I have teachers in my family, and I’ve seen the trouble they have to deal with, but I hadn’t been thinking about how much they had done for us.
It’s been a long time since then. The Bi was a gift I will always cherish, but Mrs. Mennon also gave me a lesson. I needed to hear.
24. What made the author’s classmates laugh when Bi was mentioned
A. Bi’s unusual name. B. Bi’s unique properties.
C. The author’s knowledge of Bi. D. The author’s predictable reaction to Bi.
25. Why did Mrs. Mennon give the author a piece of Bi
A. To support his keen interest. B. To comfort him for his low spirits.
C. To reward his extra work in the class. D. To arouse his curiosity about her class.
26. How did the author feel after receiving the gift
A. Moved but confused. B. Excited but anxious.
C. Content but stressed. D. Grateful but guilty.
27. What can you learn from the story
A. Gifts blind your eyes. B. Goodness favors growth.
C. A little interest goes a long way. D. Youthful errors define your future.
C
In 1884 Franz Boas returned from Baffin Island with a discovery that would kick off decades of linguistic argument: by his count, the local Inuit (因纽特的) language had four words for snow, suggesting a link between language and physical environment. In 1984, an article claimed the Inuit have “100 synonyms (近义词)” for the frozen white stuff under a single term.
Recently, in a sweeping new computational analysis of world languages, researchers not only confirmed the emphasis on snow in the Inuit language but also uncovered many similar patterns: what snow is to the Inuit, lava (岩浆) is to Samoans. Charles Kemp, senior author of the study, says the results offer a window onto language speakers’ culture. “It’s a way to get a sense of the ‘chief interests of a people,’” he says.
The researchers analyzed bilingual dictionaries between English and more than 600 languages, looking for “lexical elaboration” in which a language has many words related to a core concept. Often the elaboration is clearly a product of environment — small wonder that Arabic, Farsi and Australian languages are filled with words to describe the desert, and Sanskrit, Tamil and Thai with words for elephants. Other cases aren’t so straightforward. Many Oceanic languages have highly specific words for smell. For example, jatbo means “smell of damp clothing.” This may be explained by the dampness of the rainforest, which enhances smells.
Victor Mair, an expert on Chinese language, says this research helps resurrect the much-debated idea of linguistic relativity, known as the Sapir-Whorf hypothesis, which advocates that language determines how we perceive things. But in Mair’s opinion, this study supports a softer claim: our brains all share the same basic machinery for perceiving the world, which language can affect but not restrict. “It doesn’t determine,” he says. “It influences.”
Lynne Murphy, a linguist in England, notes that “any language should be able to talk about anything.” We may not have the word jatbo, but four words of English do the trick — “smell of damp clothing.” It’s not that having many precise words for smell reveals mind-blowing cognitive abilities for processing smell; it’s simply that single words are more efficient than phrases, so they tend to represent common subjects of discussion, highlighting areas of cultural significance. If we routinely needed to talk about the smell of damp clothing, we’d cut down that lengthy phrase to something like jatbo.
It bears remembering that because all the bilingual dictionaries in this study map back to English — it’s the language into which everything else gets translated — the analysis is influenced by the words used in English itself, which raises the question: “If they had started from, say, Spanish or Chinese, which concepts would have stood out for English ” says Murphy.
28. What can be inferred about “lexical elaboration”
A. It reflects what a culture mainly cares.
B. It clarified why language patterns exist.
C. It resulted in a long-lasting linguistic debate.
D. It is used to generate synonyms under one concept.
29. What does the word “resurrect” underlined in Paragraph 4 most probably mean
A. Replace. B. Restore. C. Release. D. Reject.
30. What can we learn from the passage
A. A new word will emerge in response to its demand in daily life.
B. The pursuit of word-precision has enhanced our cognitive abilities.
C. The analysis of language helps increase the richness of vocabulary.
D. Comparisons between languages lead to the efficiency of word use.
D
In the fall of 1944, Norman Borlaug moved to Mexico to produce a new variety of wheat. Finally, he got lucky. His wheat proved to be not just high-yielding (高产的) but also surprisingly varied. But, as proud as he was of his seeds, Borlaug also saw their limits. When he received the Nobel Peace Prize in 1970, he used his Nobel address to caution against self-satisfaction. The new varieties of wheat he had reproduced represented, he said, only a “temporary success in man’s war against hunger.” The world’s population, he worried out loud, would continue to grow, and eventually the demand for food would again outpace the supply.
Now in 2025, Michael Grunwald says in his new book, We Are Eating the Earth, that humanity is facing “some terrible math.” On one side of the equation is the growing need for food. On the other side is climate change. Agriculture is a major source of greenhouse gases, depending on how you calculate it. We need to “feed the world without frying the world” is how Grunwald puts it.
What’s to be done A good first step, Grunwald advocates, would be to stop making things worse. We could start with biofuels. Every year in the US, some fourteen billion gallons of a corn-based additive get mixed in gas. The practice is supposed to reduce greenhouse-gas emissions. Almost certainly, though, it has the opposite outcome. Redirecting corn from grocery stores to gas tanks pushes up goods prices — which, in turn, encourages farmers to change forests into cropland. Since forests store a lot of carbon, cutting down them increases atmospheric \( CO_2 \). Grunwald quotes a song:
Biofuel use is gonna burn up all my food
Deforestation can only ruin our nation.
Immoral men with that bad intention
What is your plan Is it life or ruination
Were it not for Borlaug, the world in the late twentieth century would have been a very different place. In the eight years since Borlaug arrived in Mexico, farming in much of the world has been transformed. New tools that could make farms even more productive are constantly being developed. At the same time, the world, too, has been transformed, by such things as climate change, groundwater exhaustion, and soil pollution. The new tools and the new threats are bound up in each other—two sides, as it were, of the same leaf. If it is reasonable to imagine that we will, somehow or other, find ways to feed ten billion people, it is also reasonable to fear how much damage will be done in the process.
31. What are the first two paragraphs mainly about
A. The downstream consequences of food shortage.
B. The significance of inventing high-productive seeds.
C. The problems humans face in the course of development.
D. Two contrary perspectives on the growing demand for food.
32. Why does the author mention the song
A. To illustrate a current attempt of biofuels.
B. To reveal convention is still better than innovation.
C. To raise public awareness of redirecting food for fuel.
D. To prove good intentions may bring about bad results.
33. What can we learn from the passage
A. Farming transformation lacks recognition.
B. The issue of hunger should be prioritized.
C. It is urgent to treat human-caused damage.
D. We need view food and environment as one.
34. Which would be the best title for the passage
A. Can We Satisfy Our Growing Appetites
B. Farming: Will It Be Life without Ruination
C. Is Agriculture to Blame for Climate Change
D. Environment: Are We Transforming or Harming It
第二节(共5小题;每小题2分,共10分)
根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。
There’s just something about Labubu. You hear the sound of opening a blind box, see that cheeky smile and suddenly you’re attracted. But once the excitement fades, you can’t help but wonder, why do we keep chasing more, even when we already have enough
Evolutionary psychology gives us a fascinating answer. A lot of what we do comes from what once helped our ancestors survive. ___35___ That could mean the difference between thriving (繁荣) and going without. Over generations, we’ve been wired to find joy in having more than we require.
Labubu represents a modern form of this instinct (本能). The blind-box model mirrors ancestral uncertainty: investing effort toward an uncertain payoff with the possibility of a rare, high-status “secret” find. The uncertainty of the reward activates dopamine pathways in the brain. ___36___ This explains why collectors sometimes keep buying long after they’ve achieved their goal.
___37___ When collecting remains a source of joy and social connection, it can be adaptive. Many Labubu collectors share mini furniture, and fan-made content. ___38___ But when over-marketing and rocketing resale prices step in, the whole environment changes. Suddenly, it’s less about the joy of owning something you love and more about showing off or reselling it for a profit.
In questioning whether hoarding is simply collecting gone mad, it becomes clear that human psychology hasn’t fundamentally changed. Social media, over-marketing, and resale culture supercharge ancient drives. The challenge is to keep those drives in balance. ___39___ Ask yourself: Does it truly spark joy or creativity In the end, Labubu is more than a toy. It’s a little mirror, reflecting both our ancient instincts and modern anxieties, and showing just how easily a fun hobby can tip into full-blown craze.
A. Collect what brings genuine pleasure.
B. But how does collecting slip into disorder
C. Buyers don’t know which figure they will get.
D. Back then, collecting was about saving tools or food for later use.
E. Collecting becomes a problem when possessions damage our daily life.
F. It makes us “want” the experience even when we already “have” enough.
G. Such are forms of self-expression that enrich rather than mess up our life.
第三部分 书面表达(共两节,32分)
第一节(共4小题;第40、41题各2分,第42题3分,第43题5分,共12分)
阅读下面短文,根据题目要求用英文回答问题。
When I began my Ph. D. in science four years ago, I started feeling like a fish out of water. Everyone around me seemed to be driven by their burning love of science. I felt out of place, uninspired, and incompetent. “Mary, don’t worry. It’s just self-doubt,” everyone told me. For years, I believed them, thinking that with more experience and confidence, things would change.
But as time went on the feelings only got stronger. The idea of quitting made me feel relieved. But I knew I had too much fight in me to leave my program. So I decided to get my degree and then pursue something else entirely.
Partly in search of this “something else,” I began writing. At first, I mainly used it as a creative outlet. But eventually, it led me to explore science communication. In writing about newly published scientific papers, I felt curious, enlightened, and empowered. I began to entertain the idea that my problem wasn’t self-doubt — maybe I truly was a fish out of water, and all I needed to do was leave my life on land.
I decided to tell my academic teachers about my new passion. However, they could not understand why I would want to pursue anything other than research. Truthfully, I did worry about what my life would look like if I left the world of scientific research. I expressed my concerns to a writing teacher. “Follow your heart, and the rest will follow,” she told me. I knew in my heart that I wanted to pursue science communication after graduation. And once I chose to trust that feeling, I found that I no longer struggled to breathe. I still felt out of place in academic research. But I now knew where I belonged and how to get there.
40. How did the author feel when she began Ph. D. in science
_____________________________________________________________
41. What did the author use as a creative outlet
_____________________________________________________________
42. Please decide which part is false in the following statement, then underline it and explain why.
After learning about the author’s concerns, the writing teacher encouraged her to quit scientific research immediately.
_____________________________________________________________
43. Use an example to show how you would apply the inspiration from the story in your life. (In about 40 words)
_____________________________________________________________
第二节(20分)
44. 假设你是红星中学高三学生李华。你的外国好友Jim的学校正在组织“校园文化建设”(Shaping School Culture)的创意征集活动。Jim打算参加,为此发来邮件,就创意内容询问你的建议。请你用英文给他回复,内容包括:
1.你的建议;
2.说明理由。
注意:1.词数100左右;
2.开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Jim,
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
北京市朝阳区2025-2026学年高三上学期期中质量检测英语试题
高三英语试卷
(考试时间90分钟 满分100分)
本试卷共10页。考生务必在答题卡指定区域作答,在试卷上作答无效。
第一部分 知识运用(共两节,30分)
第一节(共10小题;每小题1.5分,共15分)
阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
When Officer Eric Robbins responded to a 911 call, he didn’t know he’d be facing his worst fear. Neighbours reported a five-year-old boy wandering on the roof of a nearby house. The child didn’t seem frightened of the 30-foot drop awaiting him. Robbins could feel it though, and he knew he had to take action. However, there was one ____1____: he was deathly afraid of heights.
Choosing ____2____ over fear, Robbins charged up the stairs and out of the open window. Quickly yet carefully, he just ____3____ the kid and started trying to map out how he could ____4____ grab the kid without shocking him and not fall off the roof. “I don’t think he knew I was there,” Robbins told the local news. “It felt like forever because I’m scared of heights.” Amazingly, he ____5____ the boy and pulled him away from the edge, completing the rooftop rescue without injury to either of them.
The parents were ____6____ that their son was back inside safe. They were grateful to all the officers of the police department, but especially Robbins. “As a parent, I cannot express how much it means to know there are officers committed to ____7____ and serving with such sympathy,” wrote the parents in a thank-you letter. Robbins was ____8____ by the parents’ gratitude and revealed that it could have been his kid and someone would do the same.
Many would believe what Robbins did was brave even if he wasn’t afraid of heights, but the knowledge of his fear made his heroic behaviour even more ____9____. This act of heroism is more than a rescue; it’s a reminder of the human ____10____ behind the badge (警徽).
1. A. excuse B. mistake C. problem D. accident
2. A. duty B. trust C. justice D. security
3. A. ran into B. picked up C. locked onto D. knocked over
4. A. politely B. safely C. warmly D. casually
5. A. hit B. tied C. lowered D. reached
6 A. proud B. hopeful C. surprised D. relieved
7 A. cooperating B. protecting C. volunteering D. instructing
8. A. inspired B. humbled C. comforted D. challenged
9. A. complex B. common C. impressive D. mysterious
10. A. courage B. honesty C. patience D. confidence
【答案】1. C 2. A 3. C 4. B 5. D 6. D 7. B 8. B 9. C 10. A
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了恐高的警官埃里克·罗宾斯(Eric Robbins)克服自身对高度的极度恐惧,成功救下在屋顶徘徊的五岁男孩的故事,以及事后家长的感激和对他英雄行为的赞扬。
【1题详解】
考查名词词义辨析。句意:然而,有一个难题:他极度恐高。A. excuse借口;B. mistake错误;C. problem问题,难题;D. accident事故,意外。前文“Neighbours reported a five-year-old boy wandering on the roof of a nearby house. The child didn’t seem frightened of the 30-foot drop awaiting him. Robbins could feel it though, and he knew he had to take action.”提到Eric Robbins必须采取行动去救30英尺高的屋顶上的男孩,后文“he was deathly afraid of heights”指出他极度恐高,这是他实施救援所面临的一个难题。故选C。
【2题详解】
考查名词词义辨析。句意:选择职责而非恐惧,Robbins冲上楼,从敞开的窗户翻了出去。A. duty责任,义务;B. trust信任;C. justice公平,正义;D. security安全措施,安全感。根据上文“When Officer Eric Robbins responded to a 911 call, he didn’t know he’d be facing his worst fear.”、“he was deathly afraid of heights.”以及下文“Robbins charged up the stairs and out of the open window”可知,罗宾斯的身份是警官,救人事关职业责任,尽管恐高,但是还是上去救人,duty“职责”与fear“恐惧”形成对比,符合“克服恐惧履行使命”的逻辑。故选A。
【3题详解】
考查动词短语辨析。句意:他迅速而谨慎地锁定了那个孩子,随后开始思考如何既能安全抓住他、不吓到他,又不会从屋顶摔下去。A. ran into偶然遇见,遭遇;B. picked up接人,搭载,捡起;C. locked onto寻找跟踪,锁定(目标);D. knocked over打倒(或击倒、撞倒)某人。根据上文“Robbins charged up the stairs and out of the open window. Quickly yet carefully”以及空后“the kid”可知,Robbins在屋顶上先明确孩子位置、保持关注的状态, locked onto表示“锁定(目标)”符合 “紧盯不放、精准聚焦” 的救援状态。故选C。
【4题详解】
考查副词词义辨析。句意:他迅速而谨慎地锁定了那个孩子,随后开始思考如何既能安全抓住他、不吓到他,又不会从屋顶摔下去。A. politely有礼貌地;B. safely安全地;C. warmly热情地;D. casually随意地,漫不经心地。根据空后“grab the kid without shocking him and not fall off the roof.”可知,此处指安全地抓住孩子,safely“安全地”符合救援场景。故选B。
【5题详解】
考查动词词义辨析。句意:令人惊讶的是,他够到了那个男孩,把他从屋顶边缘拉开,成功完成了这次屋顶救援,两人均未受伤。A. hit击,打;B. tied系,扎,捆;C. lowered减少,降低;D. reached到达,够到。根据下文“and pulled him away from the edge”可知,此处指伸手够到男孩后把他从屋顶边缘拉开。故选D。
【6题详解】
考查形容词词义辨析。句意:男孩的父母因儿子安全回到屋内而感到如释重负。A. proud自豪的,骄傲的;B. hopeful满怀希望的;C. surprised惊讶的;D. relieved感到宽慰的,感到安心的。根据上文“completing the rooftop rescue without injury to either of them”以及空后“their son was back inside safe”可知,孩子被安然无恙救下,父母如释重负、感到安心。故选D。
【7题详解】
考查动词词义辨析。句意:“身为家长,我无法表达得知有如此充满同情心的警官们致力于保护和服务意味着多大意义,”这对父母在一封感谢信中写道。A. cooperating合作;B. protecting保护;C. volunteering自愿做,主动要求做;D. instructing指示,命令。根据上文“Amazingly, he ____5____ the boy and pulled him away from the edge, completing the rooftop rescue without injury to either of them.”以及空后“serving”可知,警察Eric Robbins克服自身恐高,救下孩子,作为警察他保护群众,尽职尽责。故选B。
【8题详解】
考查动词词义辨析。句意:Robbins收到这份谢意时倍感谦逊,并坦言若处境对调,那可能是他的孩子,别人也会做同样的事。A. inspired激励,鼓舞;B. humbled谦逊,使感到惭愧;C. comforted安慰;D. challenged挑战。根据空后“revealed that it could have been his kid and someone would do the same.”可知,面对孩子父母的感激,罗宾斯非常谦逊,不居功、将自己的救人行为归于人之常情。固定搭配be humbled“感到谦卑,谦逊”符合语境。故选B。
【9题详解】
考查形容词词义辨析。句意:很多人认为,即便Robbins不恐高,他的所作所为也堪称勇敢,但知晓他恐高这一情况后,他的英雄行为更令人钦佩。A. complex复杂的,难懂的;B. common常见的,共同的;C. impressive令人敬佩的,给人印象深刻的;D. mysterious神秘的;奇怪的。根据上文“he was deathly afraid of heights”可知,Robbins恐高,因此他克服恐惧从30英尺高的地方救人的行为更令人钦佩。故选C。
【10题详解】
考查名词词义辨析。句意:这一英雄壮举不仅是一次救援,更提醒着人们警徽背后闪耀的人性勇气。A. courage勇气;B. honesty诚实;C. patience耐心;D. confidence自信。根据上文“he was deathly afraid of heights”以及所讲述的Robbins克服恐高救孩子的事迹可知,这次救援行动是警察群体乃至普通人身上所蕴含的“人性勇气”的体现。故选A。
第二节(共10小题;每小题1.5分,共15分)
A
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
Gary Sigley, an Australian professor, says his 90-something mother still enjoys Chinese tea each day. A few years ago, he made her a cup of Pu’er tea, ___11___ marked her first encounter with Chinese tea. “I placed Pu’er on her palm,” he recalls. “At that moment, an elderly Australian woman ___12___ (hold) a cup of Yunnan tea. I suddenly realized that tea is a medium of friendship between different nations and peoples. It is a cultural treasure ___13___ (share) with the world by the Chinese people.”
【答案】11. which
12. was holding
13. shared
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章讲述澳大利亚教授加里 西利给九十多岁母亲泡普洱茶,这是她首次接触中国茶,教授由此感悟到茶是各国人民友谊的媒介,是中国分享给世界的文化瑰宝。
【11题详解】
考查定语从句。句意:几年前,他为她泡了一杯普洱茶,这标志着她第一次接触到了中国茶。空格后是非限制性定语从句,修饰前面“他给母亲泡普洱茶”这件事,从句缺主语,故填which。
【12题详解】
考查时态。句意:就在那一刻,一位年长的澳大利亚女士手中捧着一杯云南茶。根据At that moment可知,描述过去某一时刻正在发生的动作,用过去进行时,主语an elderly Australian woman 为单数,故填was holding。
【13题详解】
考查非谓语动词。句意:“这是中国人民向世界奉献的一份文化瑰宝。” 空格处作后置定语修饰a cultural treasure,与share是被动关系,用过去分词表被动,故填shared。
B
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
Just like exercise and sleep, engaging with art is a necessity for a fulfilled life. According to a survey, only 30 percent of adults ___14___ (attend) a concert of any type in 2017. Even today, the figure most likely remains low mainly because we don’t have time to appreciate art — we are weighed down by daily ___15___ (responsibility). We see art as unimportant, but it offers the most realistic glimpse (短暂的感受) we ever get into the nature and meaning of life. And if we make time ___16___ art, we’ll find our life getting fuller and happier.
【答案】14. attended
15. responsibilities
16. for
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章指出接触艺术和运动、睡眠一样是充实生活的必需,2017年仅有30%成年人听音乐会,如今比例仍低,呼吁人们为艺术腾出时间,让生活更充实快乐。
【14题详解】
考查时态。句意:据一项调查结果显示,2017年仅有30%的成年人参加过任何形式的音乐会。由时间状语in 2017可知,句子用一般过去时,故填attended。
【15题详解】
考查名词的数。句意:即便在今天,这一数字仍很可能处于较低水平,主要原因是我们没有时间去欣赏艺术——我们被日常的责任所累,无暇顾及艺术。responsibility是可数名词,此处表示“日常的各种责任”,需用复数形式,故填responsibilities。
【16题详解】
考查介词。句意:如果我们能抽出时间来欣赏艺术,我们就会发现自己的生活变得更加充实和快乐。make time for sth.表示“为某事腾出时间”,故填for。
C
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
The “emotional economy” is emerging. ___17___ matters most in the transactions (交易) is not a physical product, but emotions. Normally, products ___18___ (sell) based on their features. However, as material needs are met, consumers have started to seek emotional value. Forward-thinking brands have already grasped the concept of emotional selling and are using storytelling as a tool. When they introduce a new product, it’s not just about its functionality, but about how it will enhance the user’s lifestyle, ___19___ (enable) them to express themselves more freely. As technology continues to advance, AI has the potential ___20___ (create) highly immersive emotional experiences.
【答案】17. What
18. are sold
19. enabling
20. to create
【解析】
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了在交易中情感的重要性日益凸显,品牌利用情感销售和讲故事的方式推广产品,以及人工智能在创造沉浸式情感体验方面的潜力。
【17题详解】
考查主语从句引导词。句意:在交易中最重要的不是实体产品,而是情感。此处引导主语从句,从句中缺少主语,指物,位于句首,用What引导。故填What。
【18题详解】
考查时态和语态。句意:通常,产品是基于其特点被销售的。products和sell之间是被动关系,且句子是一般现在时,所以用一般现在时的被动语态。主语products是复数,be动词用are,故填are sold。
【19题详解】
考查非谓语动词。句意:当他们推出新产品时,不仅仅是关于其功能,还关乎它将如何提升用户的生活方式,使他们能够更自由地表达自己。此处为非谓语动词,表示自然而然的结果,用现在分词作结果状语。故填enabling。
【20题详解】
考查非谓语动词。句意:随着技术的不断进步,人工智能有潜力创造高度沉浸式的情感体验。have the potential to do sth.是固定搭配,意为“有潜力做某事”,用动词不定式作定语修饰抽象名词potential。故填to create。
第二部分 阅读理解(共两节,38分)
第一节(共14小题;每小题2分,共28分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Winter break is the perfect opportunity for teens to establish healthy habits and stay active Planet Fitness has tailored a program, Planet Fitness Pass, to make fitness accessible and fun for students. Students entering grades 9 through 12 can enjoy a safe and welcoming gym environment with no pressure to commit to a full membership. This special seasonal program is designed to fit the busy schedules of high schoolers, either a professional athlete or a gym fitness beginner, providing a judgment-free environment, strength-training machines, and youth-friendly group classes.
Requirements:
To qualify for the program, students must:
● Present proof of school enrollment (入学登记).
● Be between 14 and 18 years old at the time of registration.
● Register online or at any participating Planet Fitness club.
● Complete a brief parental approval form for first-time teen members.
● Agree to follow all club rules, including safety guidelines and age-restricted equipment usage.
Activate and use Planet Fitness Pass:
Step 1: Open the welcome email or app and download the digital pass QR code (二维码)
Step 2: Present the QR code and a school ID at the front desk — staff will confirm your identity and check you in.
Step 3: Explore the Teen Fitness Zone, teen-friendly classes, and open training areas.
Step 4: Check class schedules and reserve your spot via the app for popular sessions.
Step 5: After each workout, cool down in the rest zone or visit the recovery facilities.
The app also tracks your visit history and class attendance to help you monitor progress, stay motivated, and set new fitness milestones.
21. What can we learn about Planet Fitness Pass
A. It offers teens exercise classes. B. It guarantees teens a full membership.
C. It assesses teens’ physical performance. D. It prefers teens with workout experiences.
22. To qualify for the program, students must ______.
A. attend the safety training
B. register with their parents
C. fit into the proper age group
D. be the first-time teen members
23. To check-in at a Planet Fitness club, students need to ______.
A. submit their visit history
B. present their welcome email
C. show their QR code and school ID
D. confirm a reservation for a fitness class
【答案】21. A 22. C 23. C
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。文章主要讲述了Planet Fitness Pass项目及其参与方式。
【21题详解】
细节理解题。根据第一段中“This special seasonal program is designed to fit the busy schedules of high schoolers, either a professional athlete or a gym fitness beginner, providing a judgment-free environment, strength-training machines, and youth-friendly group classes. (这个特别的季节性项目旨在满足高中生(无论是专业运动员还是健身房健身初学者)繁忙的日程安排,为他们提供一个无评判的环境,配备力量训练器械,并提供适合青少年的团体课程。)”可知,Planet Fitness Pass为青少年提供了无评判的环境、力量训练器械和适合青少年的团体课程,即它为青少年提供健身课程。故选A。
【22题详解】
细节理解题。根据Requirements部分中“● Be between 14 and 18 years old at the time of registration. (● 在注册时年龄在14至18岁之间。)”可知,要符合这个项目的资格,学生必须在注册时年龄在14到18岁之间,也就是要符合适当的年龄组。故选C。
【23题详解】
细节理解题。根据Activate and use Planet Fitness Pass部分中“Step 2: Present the QR code and a school ID at the front desk — staff will confirm your identity and check you in. (第二步:在前台出示二维码和学生证,工作人员会核实你的身份并为你办理签到。)”可知,在Planet Fitness俱乐部办理签到时,学生需要出示二维码和学生证。故选C。
B
My middle school taught the periodic table (元素周期表) in the eighth grade. From the beginning, I fell in love with the element “Bismuth” (Bi). It comes in absolutely beautiful colours and grows in square shapes that can be changed during the growing process with music.
Now, Bi is not exactly as common as Hydrogen or Oxygen so it wasn’t an element we talked about much in class. However, whenever the opportunity arrived, I would bring it up and express how much I liked it. It kind of became a joke that on the occasion when it was brought up, my classmates would look over at me and kind of laugh.
One day we were in class like normal and I was in a bad mood. Mrs. Mennon, the teacher of this class, had a rule that if you finished your work early, you had to do extra work. All I wanted to do was draw or play games. I remember sitting there and just thinking, “She is out of her mind! What’s the point in making us do extra work ”
Literally as I was thinking about this, Mrs. Mennon called my name aloud, “Henry! Come here.” I was worried I had somehow said my thoughts out loud, but that wasn’t it at all. When I got to the desk she explained that she had been at a resource fair for science teachers to buy some new supplies for the class. She then held out her hand and gave me a tiny piece of Bi, and said she had seen it and immediately thought of me. My face lit up and couldn’t thank her enough. She said that was all and I went back to my seat.
In my head, I had been complaining about Mrs. Mennon and her rule all without knowing she had done something extremely kind for me. I felt horrible. I have teachers in my family, and I’ve seen the trouble they have to deal with, but I hadn’t been thinking about how much they had done for us.
It’s been a long time since then. The Bi was a gift I will always cherish, but Mrs. Mennon also gave me a lesson. I needed to hear.
24. What made the author’s classmates laugh when Bi was mentioned
A. Bi’s unusual name. B. Bi’s unique properties.
C. The author’s knowledge of Bi. D. The author’s predictable reaction to Bi.
25. Why did Mrs. Mennon give the author a piece of Bi
A. To support his keen interest. B. To comfort him for his low spirits.
C. To reward his extra work in the class. D. To arouse his curiosity about her class.
26. How did the author feel after receiving the gift
A. Moved but confused. B. Excited but anxious.
C. Content but stressed. D. Grateful but guilty.
27. What can you learn from the story
A. Gifts blind your eyes. B. Goodness favors growth.
C. A little interest goes a long way. D. Youthful errors define your future.
【答案】24. D 25. A 26. D 27. B
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了八年级的作者因热爱小众元素铋,在心情不佳抱怨老师时,意外收到老师特意为他准备的铋元素礼物,由此感受到老师的细心善意并反思自身、获得成长的经历。
【24题详解】
细节理解题。根据第二段“Now, Bi is not exactly as common as Hydrogen or Oxygen so it wasn’t an element we talked about much in class. However, whenever the opportunity arrived, I would bring it up and express how much I liked it. It kind of became a joke that on the occasion when it was brought up, my classmates would look over at me and kind of laugh.(铋不像氢和氧那么常见,所以我们在课上没怎么讨论它。然而,只要有机会,我就会把它提出来,表达我是多么喜欢它。这变成了一个笑话,当它被提起的时候,我的同学们会看着我笑。)”可知,作者对铋元素的喜爱已成常态,一提及就会表达自己的喜爱,由此可知,在提到铋时同学们笑是因为作者每次提到Bi时都会表现出可预测的表达喜爱的反应。故选D。
【25题详解】
细节理解题。根据第二段中“However, whenever the opportunity arrived, I would bring it up and express how much I liked it.(然而,只要有机会,我就会把它提出来,表达我是多么喜欢它。)”以及第四段中“When I got to the desk she explained that she had been at a resource fair for science teachers to buy some new supplies for the class. She then held out her hand and gave me a tiny piece of Bi, and said she had seen it and immediately thought of me.(当我走到讲台前时,她解释说她参加了一个科学教师资源博览会,为班级买了一些新用品。然后她伸出手,给了我一小块铋,说她看到了它,立刻想到了我。)”可知,作者反复表达对铋的喜爱, Mennon老师注意到学生对这个冷门元素的特殊喜爱,在参加科学教师资源展时看到铋就想到了作者,并特意购买一块铋作为礼物送给作者;由此可知,Mennon老师给作者一块铋是为了支持他强烈的兴趣。故选A。
【26题详解】
推理判断题。根据第四段中“My face lit up and couldn’t thank her enough. (我喜笑颜开,对她感激不尽。)”以及第五段中“In my head, I had been complaining about Mrs. Mennon and her rule all without knowing she had done something extremely kind for me. I felt horrible. I have teachers in my family, and I’ve seen the trouble they have to deal with, but I hadn’t been thinking about how much they had done for us.(在我的脑海里,我一直在抱怨Mennon老师和她的规定,却不知道她为我做了一件极其善良的事情。我感觉糟透了。我家里有老师,我看到过他们要处理的麻烦,但我从来没有想过他们为我们做了多少。)”可知,作者对于收到Mennon老师送他的一块铋非常感激,又因之前抱怨老师,对老师的不理解而感到内疚,因此,作者收到礼物后是感激与内疚交织。故选D。
【27题详解】
推理判断题。通读全文,尤其根据最后一段“It’s been a long time since then. The Bi was a gift I will always cherish, but Mrs. Mennon also gave me a lesson. I needed to hear.(从那以后已经过去很久了。那块铋是我一直珍视的礼物,但Mennon老师也给了我一个教训。这正是我需要听到的。)”可知,文章主要讲述了作者非常热爱小众元素铋,在心情不佳抱怨老师时,意外收到老师的礼物——注意到学生对一个冷门元素的特殊喜爱,在参加科学教师资源展时特意为其购买一块铋,作者由此感受到老师的细心善意并反思自身、获得成长。B选项“Goodness favors growth(善意助力成长)”精准地概括了这个故事的精髓:Mennon老师的善意打破了作者当时的负面情绪和狭隘视角,使自己进行了深刻的自我反思,并获得成长。故选B。
C
In 1884 Franz Boas returned from Baffin Island with a discovery that would kick off decades of linguistic argument: by his count, the local Inuit (因纽特的) language had four words for snow, suggesting a link between language and physical environment. In 1984, an article claimed the Inuit have “100 synonyms (近义词)” for the frozen white stuff under a single term.
Recently, in a sweeping new computational analysis of world languages, researchers not only confirmed the emphasis on snow in the Inuit language but also uncovered many similar patterns: what snow is to the Inuit, lava (岩浆) is to Samoans. Charles Kemp, senior author of the study, says the results offer a window onto language speakers’ culture. “It’s a way to get a sense of the ‘chief interests of a people,’” he says.
The researchers analyzed bilingual dictionaries between English and more than 600 languages, looking for “lexical elaboration” in which a language has many words related to a core concept. Often the elaboration is clearly a product of environment — small wonder that Arabic, Farsi and Australian languages are filled with words to describe the desert, and Sanskrit, Tamil and Thai with words for elephants. Other cases aren’t so straightforward. Many Oceanic languages have highly specific words for smell. For example, jatbo means “smell of damp clothing.” This may be explained by the dampness of the rainforest, which enhances smells.
Victor Mair, an expert on Chinese language, says this research helps resurrect the much-debated idea of linguistic relativity, known as the Sapir-Whorf hypothesis, which advocates that language determines how we perceive things. But in Mair’s opinion, this study supports a softer claim: our brains all share the same basic machinery for perceiving the world, which language can affect but not restrict. “It doesn’t determine,” he says. “It influences.”
Lynne Murphy, a linguist in England, notes that “any language should be able to talk about anything.” We may not have the word jatbo, but four words of English do the trick — “smell of damp clothing.” It’s not that having many precise words for smell reveals mind-blowing cognitive abilities for processing smell; it’s simply that single words are more efficient than phrases, so they tend to represent common subjects of discussion, highlighting areas of cultural significance. If we routinely needed to talk about the smell of damp clothing, we’d cut down that lengthy phrase to something like jatbo.
It bears remembering that because all the bilingual dictionaries in this study map back to English — it’s the language into which everything else gets translated — the analysis is influenced by the words used in English itself, which raises the question: “If they had started from, say, Spanish or Chinese, which concepts would have stood out for English ” says Murphy.
28. What can be inferred about “lexical elaboration”
A. It reflects what a culture mainly cares.
B. It clarified why language patterns exist.
C. It resulted in a long-lasting linguistic debate.
D. It is used to generate synonyms under one concept.
29. What does the word “resurrect” underlined in Paragraph 4 most probably mean
A. Replace. B. Restore. C. Release. D. Reject.
30. What can we learn from the passage
A. A new word will emerge in response to its demand in daily life.
B. The pursuit of word-precision has enhanced our cognitive abilities.
C. The analysis of language helps increase the richness of vocabulary.
D. Comparisons between languages lead to the efficiency of word use.
【答案】28. A 29. B 30. A
【解析】
【导语】这是一篇说明文。主要介绍了研究通过分析 600 多种语言与英语的双语词典,发现因纽特语对雪、萨摩亚语对岩浆等的词汇细化现象,反映文化核心关注点,也引发对语言相对论及研究局限性的讨论。
【28题详解】
推理判断题。根据第二段“Recently, in a sweeping new computational analysis of world languages, researchers not only confirmed the emphasis on snow in the Inuit language but also uncovered many similar patterns: what snow is to the Inuit, lava (岩浆) is to Samoans. Charles Kemp, senior author of the study, says the results offer a window onto language speakers’ culture. “It’s a way to get a sense of the ‘chief interests of a people,’” he says.( 最近,在对世界语言进行的一项全面的新计算分析中,研究人员不仅证实了因纽特语对雪的强调,而且还发现了许多类似的模式:雪对因纽特人来说,就像熔岩对萨摩亚人一样。该研究的资深作者查尔斯·肯普(Charles Kemp)表示,研究结果为了解语言使用者的文化提供了一扇窗口。“这是一种了解‘一个民族的主要利益’的方式,”他说。)”,研究结果能反映语言使用者的文化,是了解“一个民族主要兴趣点”的方式。而“lexical elaboration”指一种语言中围绕核心概念有许多相关词汇,这种现象往往和环境、文化相关(如因纽特语的雪、萨摩亚语的岩浆)。由此可推断,它能体现一种文化主要关注的事物。故选A项。
【29题详解】
词句猜测题。根据第四划线单词句中“Victor Mair, an expert on Chinese language, says this research helps… the much-debated idea of linguistic relativity, known as the Sapir-Whorf hypothesis, which advocates that language determines how we perceive things.( 中文专家维克托·梅尔(Victor Mair)表示,这项研究有助于……备受争议的语言相对论,即萨丕尔-沃尔夫假说(Sapir-Whorf hypothesis),该假说主张语言决定了我们如何感知事物。)”可知,“语言相对论”(萨丕尔 - 沃尔夫假说)是“备受争议的观点”,而这项研究“帮助 resurrect”了这一观点。结合后文“支持一种更温和的主张”,可知研究让这一争议观点重新受到关注、得以“恢复”影响力。故可猜测划线单词resurrect为“恢复”的意思,和B选项Restore“恢复”意思相近。故选B项。
【30题详解】
推理判断题。根据第五段中“It’s not that having many precise words for smell reveals mind-blowing cognitive abilities for processing smell; it’s simply that single words are more efficient than phrases, so they tend to represent common subjects of discussion, highlighting areas of cultural significance. If we routinely needed to talk about the smell of damp clothing, we’d cut down that lengthy phrase to something like jatbo.( 这并不是说有很多精确的嗅觉词汇揭示了处理嗅觉的惊人认知能力;简单地说,单个单词比短语更有效,所以它们往往代表讨论的共同主题,突出文化意义的领域。如果我们经常需要谈论潮湿衣服的味道,我们会把这个冗长的短语缩短为jatbo之类的东西。)”可推知,单一词汇比短语更高效,会代表常见的讨论主题。如果英语中需要经常谈论 “湿衣服的气味”,就会把长短语简化成类似“jatbo”的词。这说明日常需求会促使新词汇出现。故选A项。
D
In the fall of 1944, Norman Borlaug moved to Mexico to produce a new variety of wheat. Finally, he got lucky. His wheat proved to be not just high-yielding (高产的) but also surprisingly varied. But, as proud as he was of his seeds, Borlaug also saw their limits. When he received the Nobel Peace Prize in 1970, he used his Nobel address to caution against self-satisfaction. The new varieties of wheat he had reproduced represented, he said, only a “temporary success in man’s war against hunger.” The world’s population, he worried out loud, would continue to grow, and eventually the demand for food would again outpace the supply.
Now in 2025, Michael Grunwald says in his new book, We Are Eating the Earth, that humanity is facing “some terrible math.” On one side of the equation is the growing need for food. On the other side is climate change. Agriculture is a major source of greenhouse gases, depending on how you calculate it. We need to “feed the world without frying the world” is how Grunwald puts it.
What’s to be done A good first step, Grunwald advocates, would be to stop making things worse. We could start with biofuels. Every year in the US, some fourteen billion gallons of a corn-based additive get mixed in gas. The practice is supposed to reduce greenhouse-gas emissions. Almost certainly, though, it has the opposite outcome. Redirecting corn from grocery stores to gas tanks pushes up goods prices — which, in turn, encourages farmers to change forests into cropland. Since forests store a lot of carbon, cutting down them increases atmospheric \( CO_2 \). Grunwald quotes a song:
Biofuel use is gonna burn up all my food
Deforestation can only ruin our nation.
Immoral men with that bad intention
What is your plan Is it life or ruination
Were it not for Borlaug, the world in the late twentieth century would have been a very different place. In the eight years since Borlaug arrived in Mexico, farming in much of the world has been transformed. New tools that could make farms even more productive are constantly being developed. At the same time, the world, too, has been transformed, by such things as climate change, groundwater exhaustion, and soil pollution. The new tools and the new threats are bound up in each other—two sides, as it were, of the same leaf. If it is reasonable to imagine that we will, somehow or other, find ways to feed ten billion people, it is also reasonable to fear how much damage will be done in the process.
31. What are the first two paragraphs mainly about
A. The downstream consequences of food shortage.
B. The significance of inventing high-productive seeds.
C. The problems humans face in the course of development.
D. Two contrary perspectives on the growing demand for food.
32. Why does the author mention the song
A. To illustrate a current attempt of biofuels.
B. To reveal convention is still better than innovation.
C. To raise public awareness of redirecting food for fuel.
D. To prove good intentions may bring about bad results.
33. What can we learn from the passage
A. Farming transformation lacks recognition.
B. The issue of hunger should be prioritized.
C. It is urgent to treat human-caused damage.
D. We need view food and environment as one.
34. Which would be the best title for the passage
A. Can We Satisfy Our Growing Appetites
B. Farming: Will It Be Life without Ruination
C. Is Agriculture to Blame for Climate Change
D. Environment: Are We Transforming or Harming It
【答案】31. C 32. D 33. D 34. B
【解析】
【导语】本文是一篇议论文。文章主要讨论了农业在满足食物需求的同时对环境造成的影响,特别是气候变化。
【31题详解】
主旨大意题。根据第一段“The new varieties of wheat he had reproduced represented, he said, only a “temporary success in man’s war against hunger.” The world’s population, he worried out loud, would continue to grow, and eventually the demand for food would again outpace the supply. (他说,他培育小麦新品种只是“人类对抗饥饿战争的暂时成功”。他大声地担心,世界人口将继续增长,最终对食物的需求将再次超过供应。)”和第二段“On one side of the equation is the growing need for food. On the other side is climate change. Agriculture is a major source of greenhouse gases, depending on how you calculate it. We need to “feed the world without frying the world” is how Grunwald puts it. (一方面是对食物日益增长的需求。另一方面是气候变化。农业是温室气体的主要来源,这取决于你如何计算。格伦沃尔德说,我们需要“在不破坏世界的情况下养活世界”。)”可知第一段提到Norman Borlaug的高产小麦虽暂时应对饥饿,但人口增长会让粮食需求再次超过供给;第二段指人类面临“粮食需求增长”与“气候变化”的“可怕平衡”,核心都是人类发展过程中遭遇的问题。故选C。
【32题详解】
推理判断题。第三段“Every year in the US, some fourteen billion gallons of a corn-based additive get mixed in gas. The practice is supposed to reduce greenhouse-gas emissions. Almost certainly, though, it has the opposite outcome. Redirecting corn from grocery stores to gas tanks pushes up goods prices — which, in turn, encourages farmers to change forests into cropland. Since forests store a lot of carbon, cutting down them increases atmospheric \( CO_2 \). (在美国,每年大约有140亿加仑的玉米添加剂混入汽油中。这种做法旨在减少温室气体排放。然而,几乎可以肯定的是,它会产生相反的结果。将玉米从杂货店转到汽油罐中推高了商品价格,这反过来又鼓励农民把森林变成农田。由于森林储存了大量的碳,砍伐它们会增加大气中的二氧化碳。)”可知生物燃料的使用本意是为了减少温室气体排放,但实际上却导致了食物价格上涨和森林砍伐,进而增加了大气中的二氧化碳。那首歌的歌词直接表达了生物燃料使用可能带来的不良后果,即食物被消耗和森林被砍伐,从而证明了好意可能带来不良后果。故选D。
【33题详解】
推理判断题。文章核心矛盾是“满足粮食需求”与“保护地球环境”的冲突,再根据最后一段“New tools that could make farms even more productive are constantly being developed. At the same time, the world, too, has been transformed, by such things as climate change, groundwater exhaustion, and soil pollution. The new tools and the new threats are bound up in each other — two sides, as it were, of the same leaf. (能够提高农场生产力的新工具不断被开发出来。与此同时,由于气候变化、地下水枯竭和土壤污染等原因,世界也发生了变化。新的工具和新的威胁是相互联系在一起的——就像一片叶子的两面一样。)”可知新工具和新威胁是相互交织的,需要综合看待。因此,我们需要将食物和环境视为一个整体。故选D。
【34题详解】
主旨大意题。文章主要讨论了农业在满足食物需求的同时对环境造成的影响,特别是气候变化。文章通过Norman Borlaug的故事和Michael Grunwald的观点,以及生物燃料使用的例子,强调了农业发展需要平衡食物需求和环境保护。因此,最佳标题是B,即“农业:会是生存而无毁灭吗?”,这个标题既概括了文章的主题,又提出了一个引人深思的问题。故选B。
第二节(共5小题;每小题2分,共10分)
根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。
There’s just something about Labubu. You hear the sound of opening a blind box, see that cheeky smile and suddenly you’re attracted. But once the excitement fades, you can’t help but wonder, why do we keep chasing more, even when we already have enough
Evolutionary psychology gives us a fascinating answer. A lot of what we do comes from what once helped our ancestors survive. ___35___ That could mean the difference between thriving (繁荣) and going without. Over generations, we’ve been wired to find joy in having more than we require.
Labubu represents a modern form of this instinct (本能). The blind-box model mirrors ancestral uncertainty: investing effort toward an uncertain payoff with the possibility of a rare, high-status “secret” find. The uncertainty of the reward activates dopamine pathways in the brain. ___36___ This explains why collectors sometimes keep buying long after they’ve achieved their goal.
___37___ When collecting remains a source of joy and social connection, it can be adaptive. Many Labubu collectors share mini furniture, and fan-made content. ___38___ But when over-marketing and rocketing resale prices step in, the whole environment changes. Suddenly, it’s less about the joy of owning something you love and more about showing off or reselling it for a profit.
In questioning whether hoarding is simply collecting gone mad, it becomes clear that human psychology hasn’t fundamentally changed. Social media, over-marketing, and resale culture supercharge ancient drives. The challenge is to keep those drives in balance. ___39___ Ask yourself: Does it truly spark joy or creativity In the end, Labubu is more than a toy. It’s a little mirror, reflecting both our ancient instincts and modern anxieties, and showing just how easily a fun hobby can tip into full-blown craze.
A. Collect what brings genuine pleasure.
B. But how does collecting slip into disorder
C. Buyers don’t know which figure they will get.
D. Back then, collecting was about saving tools or food for later use.
E. Collecting becomes a problem when possessions damage our daily life.
F. It makes us “want” the experience even when we already “have” enough.
G. Such are forms of self-expression that enrich rather than mess up our life.
【答案】35. D 36. F 37. B 38. G 39. A
【解析】
【导语】这是一篇议论文。文章探讨了人们为何会沉迷于收集Labubu盲盒玩具的心理机制。
【35题详解】
根据前文“A lot of what we do comes from what once helped our ancestors survive. (我们所做的很多事情,都是源于那些曾经帮助我们的祖先生存下来的策略。)”提到进化心理学认为人类的很多行为源于祖先的生存需求,同时结合主题“收集”这一行为,设空句应讲述祖先的收集行为。选项D“Back then, collecting was about saving tools or food for later use. (那时,收集物品主要是为了日后使用而保存工具或食物。)”承接了“祖先生存”这一语境,解释了祖先收集行为的目的。故选D项。
【36题详解】
前文“The uncertainty of the reward activates dopamine pathways in the brain. (奖励的不确定性会激活大脑中的多巴胺通路。)”提到“多巴胺通路被激活”,那么设空句紧跟其后,继续讲述激活多巴胺通路导致的后果。选项F“It makes us ‘want’ the experience even when we already ‘have’ enough. (它让我们即便已经拥有了足够的东西,仍“渴望”去体验那未曾拥有的事物。)”解释了多巴胺通路被激活后的心理效果,且与后文“This explains why collectors sometimes keep buying long after they’ve achieved their goal. (这就解释了为什么收藏者有时即便已经达成目标之后,仍会继续不断地购买。)”进一步构成“因果关系”。故选F项。
【37题详解】
设空句为该段的首句,应是该段的中心主旨句。该段前部内容“When collecting remains a source of joy and social connection, it can be adaptive. (当收集物品成为一种带来快乐和促进社交的活动时,它就具有一定的适应性了。)”提到“收集带来快乐时具有适应性”,而后半段“But”句内容“But when over-marketing and rocketing resale prices step in, the whole environment changes. Suddenly, it’s less about the joy of owning something you love and more about showing off or reselling it for a profit. (但一旦过度营销和飞涨的转售价格介入,整个环境就会发生改变。突然之间,人们关注的焦点不再在于拥有自己喜爱之物所带来的快乐,而更多地在于炫耀或者通过转售来获取利润。)”则讲述了关于Labubu的“过度营销、炒价”问题,将“合理收集”与“无序收集” 形成对比,从而解释了“收集如何陷入无序”。选项B“But how does collecting slip into disorder (但收藏物品怎么会变得无序起来呢?)” 以设问引出下文对两种情况的分析,起到承上启下的作用。故选B项。
【38题详解】
根据前文“Many Labubu collectors share mini furniture, and fan-made content. (许多Labubu收藏者会共享小型家具以及自制内容。)”提到了Labubu收藏者的行为,设空处应是对这些行为进行积极解读。选项G“Such are forms of self-expression that enrich rather than mess up our life. (这些自我表达的形式丰富了我们的生活,而不是把我们的生活搞砸了。)”提到了积极意义,且句中“Such”指代前文具体行为。故选G项。
【39题详解】
根据后文“Ask yourself: Does it truly spark joy or creativity (问问自己:这样做真的能带来快乐或激发创造力吗?)”提出了一个关于“Labubu收集”的本质的疑问,设空句作为前一句,应是对收集的本质进行概括总结。选项A“Collect what brings genuine pleasure. (收集能带来真正快乐的东西。)”是收集的本质概括,置于该空后,后文在逻辑表达上与其紧密衔接。故选A项。
第三部分 书面表达(共两节,32分)
第一节(共4小题;第40、41题各2分,第42题3分,第43题5分,共12分)
阅读下面短文,根据题目要求用英文回答问题。
When I began my Ph. D. in science four years ago, I started feeling like a fish out of water. Everyone around me seemed to be driven by their burning love of science. I felt out of place, uninspired, and incompetent. “Mary, don’t worry. It’s just self-doubt,” everyone told me. For years, I believed them, thinking that with more experience and confidence, things would change.
But as time went on, the feelings only got stronger. The idea of quitting made me feel relieved. But I knew I had too much fight in me to leave my program. So I decided to get my degree and then pursue something else entirely.
Partly in search of this “something else,” I began writing. At first, I mainly used it as a creative outlet. But eventually, it led me to explore science communication. In writing about newly published scientific papers, I felt curious, enlightened, and empowered. I began to entertain the idea that my problem wasn’t self-doubt — maybe I truly was a fish out of water, and all I needed to do was leave my life on land.
I decided to tell my academic teachers about my new passion. However, they could not understand why I would want to pursue anything other than research. Truthfully, I did worry about what my life would look like if I left the world of scientific research. I expressed my concerns to a writing teacher. “Follow your heart, and the rest will follow,” she told me. I knew in my heart that I wanted to pursue science communication after graduation. And once I chose to trust that feeling, I found that I no longer struggled to breathe. I still felt out of place in academic research. But I now knew where I belonged and how to get there.
40. How did the author feel when she began Ph. D. in science
_____________________________________________________________
41. What did the author use as a creative outlet
_____________________________________________________________
42. Please decide which part is false in the following statement, then underline it and explain why.
After learning about the author’s concerns, the writing teacher encouraged her to quit scientific research immediately.
_____________________________________________________________
43. Use an example to show how you would apply the inspiration from the story in your life. (In about 40 words)
_____________________________________________________________
【答案】40. She felt out of place, uninspired, and incompetent, justlike a fish out of water.
41. Writing
42. After learning about the author’s concerns, the writing teacher encouraged her to quit scientific research immediately.
Because after learning about the author’s concerns, the writing teacher encouraged her to follow her heart.
43. When I found math homework tedious but enjoyed designing PPTs, I followed this passion. I now help classmates make academic presentation slides, turning my interest into a useful skill that fits me well.
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。主要讲述了作者攻读理科博士初期格格不入、缺乏动力,虽曾误以为是自我怀疑,但在写作中发现对科学传播热情,经写作老师鼓励,决心毕业后转行,找到归属感。
【40题详解】
考查细节理解。根据第一段中“When I began my Ph. D. in science four years ago, I started feeling like a fish out of water. Everyone around me seemed to be driven by their burning love of science. I felt out of place, uninspired, and incompetent.(四年前,当我开始攻读科学博士学位时,我开始感觉像一条离开水的鱼。我周围的每个人似乎都被他们对科学的强烈热爱所驱使。我感到格格不入,缺乏灵感,无能为力。)”可知,当