人教版高中英语选择性必修第二册UNIT 3 FOOD AND CULTURE 综合微评(三)课件(共72张)

文档属性

名称 人教版高中英语选择性必修第二册UNIT 3 FOOD AND CULTURE 综合微评(三)课件(共72张)
格式 ppt
文件大小 1.2MB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-11-10 22:02:49

图片预览

文档简介

(共72张PPT)
UNIT 3 FOOD AND CULTURE
综合微评(三)
第一部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
  阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Guideposts Magazine
Guideposts is the inspirational magazine that will move and inspire you with heartwarming stories and faith-affirming (坚定信仰) articles that show anything is possible with hope and faith.
Product Description
Escape into the beautiful pages of the new Guideposts magazine and feel your spirits soar. You’ll be amazed at how uplifting and true stories of positive people can help fill your own life with more hope and joy and see the remarkable ways people are at work in your life. You’ll have comfort in stories of how others leaned on faith and overcame struggles. Discover new ways to live and to be inspired, reflect on inspiring quotes and “travel” to beautiful places and friendly small towns. You can also take a much-needed break from all the “screen time”, and relax with your new Guideposts magazine. You’ll get:
More pages of true stories of hope and inspiration;
  All your favorite features like “Mysterious Ways” “Someone Cares” and “The Up Side”;
New articles on spiritual growth with tips for applying them to your own life.
Publication
Guideposts is small in size, printed on beautiful, high-quality paper and it is published bi-monthly or 6 issues annually with a minimum of 100 pages each issue.
Special Offer
If you subscribe today, you can save almost 35% and receive a free gift—2024 Guideposts Calendar, and you also can get a free Scenic Wall Calendar.
Continuous Service Program
As part of the convenient Continuous Service Program, you will receive continuous service for as long as you wish. You will always be notified in advance with the price and term then in effect. There is no obligation (义务) to renew the subscription and you may cancel at anytime.
【语篇解读】本文是一篇应用文。文章主要介绍的是Guideposts杂志的有关内容。
1. What kind of articles is Guideposts about?
A. Folk tales. B. Love stories.
C. Encouraging stories. D. Horror tales.
答案:C
解析:推理判断题。根据第一段“Guideposts is the inspirational magazine that will move and inspire you with heartwarming stories and faith-affirming (坚定信仰) articles that show anything is possible with hope and faith.(Guideposts是一本励志杂志,它会用 暖心的故事和坚定信念的文章来感动和激励你,告诉你只要有希望和信念,任何事情 都是可能的。)”可知,Guideposts的内容是关于励志故事的。故选C。
2. What benefit can you get after reading the Guideposts?
A. Making yourself more confident.
B. Becoming a warm-hearted person.
C. Being invited to talk with positive people.
D. Being invited to travel to places of interest.
答案:A
解析:推理判断题。根据第二段中的“You’ll be amazed at how uplifting and true stories of positive people can help fill your own life with more hope and joy and see the remarkable ways people are at work in your life. You’ll have comfort in stories of how others leaned on faith and overcame struggles.(你会惊讶地发现,积极向上的人的故事是如何让你的生 活充满希望和快乐的,你会看到人们在你的生活中以不同寻常的方式工作。你会从别 人如何依靠信念克服困难的故事中得到安慰。)”可知,看完Guideposts的好处是让 你自己更自信。故选A。
3. What is the special offer after subscribing Guideposts now?
A. Saving nearly 65% of the money.
B. Getting a Scenic Wall Calendar.
C. Reading Guideposts on the Internet for free.
D. Getting two-year Guideposts Calendars.
答案:B
解析:细节理解题。根据Special Offer部分“If you subscribe today, you can save almost 35% and receive a free gift—2024 Guideposts Calendar, and you also can get a free Scenic Wall Calendar.(如果您今天订阅,可以节省近35%的费用,还可以获赠一 份免费礼物——2024 Guideposts日历,还可以免费获得Scenic挂历一本。)”可知, 现在订阅Guideposts你可以获得一本Scenic挂历。故选B。
B
  At only 8 years old, Kayzen Hunter has already displayed more character than some people ever manage. It all started about a year ago when the child became a regular diner at the Waffle House in Little Rock, Arkansas. His family goes for breakfast there at least once a week, and they always choose to sit in a certain waiter’s section.
Devonte Gardner is a father of two who works hard for his living. He always has a smile on his face, and he quickly formed a friendly relationship with Kayzen and his family. “I come with a positive attitude,” Devonte said. “I treat everybody with smile. I also love to see everybody smile.” His kindness affected Kayzen. “Devonte is just a really nice person,” he explained. “Really good guy. Super nice to everyone he meets.”
After a year of contact, the child’s family learned the truth behind Devonte’s bright smile. Devonte, his wife, and their two young daughters have been living in a cheap motel for the past eight months. Their former apartment was filled with bugs and had black mold(黑霉), which made his kids sick. Every cent Devonte makes goes towards keeping his children fed, clothed, and housed, and the struggle was overwhelming. Since he can’t afford a car, he also walks to and from work every day. Even so, he showed up at work every day with a smile on his face, ready to serve and make friends with customers like Kayzen.
Kayzen knew right away that he wanted to help his friend. He went home and told his mom, Vittoria Hunter, that he wanted to start a GoFundMe to help Devonte get money for a new car.
“Devonte is one of the most joyous and positive people you’ve ever met!” Vittoria and Kayzen wrote on the GoFundMe. “He always greets us with the biggest smile. I hope you will help me spread kindness in the world.” Their initial goal was $5,000, but word quickly spread in their community. The GoFundMe currently sits at over $100, 000!
【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了8岁的Kayzen在得知最喜欢的服务 员Gardner所遭遇的一切后,决定为他筹款买一辆车的故事。
4. Why are Kayzen and his family mentioned in Paragraph 1?
A. To explain the importance of a smile.
B. To show the great popularity of the restaurant.
C. To introduce the main character of the text.
D. To present the relationship of characters.
答案:C
解析:推理判断题。根据第一段“At only 8 years old, Kayzen Hunter has already displayed more character than some people ever manage. It all started about a year ago when the child became a regular diner at the Waffle House in Little Rock, Arkansas. His family goes for breakfast there at least once a week, and they always choose to sit in a certain waiter’s section.(年仅8岁的Kayzen Hunter已经展现出了比一些人所能表现出 的更多的性格。这一切始于大约一年前,当时这个孩子成为阿肯色州小石城华夫饼屋 的常客。他的家人每周至少去那里吃一次早餐,他们总是选择坐在某个特定的服务员 区。)”和第二段前两句“Devonte Gardner is a father of two who works hard for his living.
He always has a smile on his face, and he quickly formed a friendly relationship with Kayzen and his family.(Devonte Gardner是两个孩子的父亲,他努力工作谋生。他总 是面带微笑,很快就与Kayzen和他的家人建立了友好的关系。)”可知,文章首段介 绍8岁的Kayzen和他的家人经常去Devonte工作的餐厅就餐,并且和Devonte建立了非 常友好的关系。再结合下文讲述Kayzen帮助Devonte筹集资金的故事可推知,首段中 介绍Kayzen以及他的家庭是为了引出本文的主人公 Devonte以及他们之间的故事。故 选C。
5. What’s Paragraph 3 mainly about?
A. The influence of Devonte’s smile on Kayzen.
B. The tough situation of Devonte and his family.
C. The reason why Devonte always wears a smile.
D. The process and result of Kayzen’s investigation.
答案:B
解析:段落大意题。根据第三段“After a year of contact, the child’s family learned the truth behind Devonte’s bright smile. Devonte, his wife, and their two young daughters have been living in a cheap motel for the past eight months. Their former apartment was filled with bugs and had black mold(黑霉), which made his kids sick. Every cent Devonte makes goes towards keeping his children fed, clothed, and housed, and the struggle was overwhelming. Since he can’t afford a car, he also walks to and from work every day.
Even so, he showed up at work every day with a smile on his face, ready to serve and make friends with customers like Kayzen.(经过一年的接触,这个孩子的家人了解到了 Devonte灿烂笑容背后的真相。Devonte,他的妻子和两个年幼的女儿在过去的八个月 里一直住在一家廉价的汽车旅馆里。他们以前的公寓里到处都是虫子,还有黑色霉, 这让他的孩子们都生病了。Devonte赚的每一分钱都用于让孩子们吃饱、穿暖、有住 处,这样的挣扎让人难以承受。由于他买不起车,他每天也步行上下班。即便如此, 他每天都面带微笑地出现在工作岗位上,随时准备为Kayzen这样的顾客提供服务并与 他们交朋友。)”可知,本段主要讲述了经过一年的接触,Kayzen一家了解到了 Devonte家庭的现状,他们目前正遭遇困境。故选B。
6. What motivated Kayzen to start the GoFundMe?
A. Devonte’s positive attitude.
B. Devonte’s financial struggle.
C. Devonte’s love for seeing smiles.
D. Devonte’s relationship with his family.
答案:B
解析:推理判断题。根据第三段中的“Every cent Devonte makes goes towards keeping his children fed, clothed, and housed, and the struggle was overwhelming. Since he can’t afford a car, he also walks to and from work every day.(Devonte赚的每一分钱都 用于让孩子们吃饱、穿暖、有住处,这样的挣扎让人难以承受。由于他买不起车,他 每天也步行上下班。)”以及第四段中的“Kayzen knew right away that he wanted to help his friend.(Kayzen马上就知道他想帮助他的朋友。)”可推知,Kayzen是了解 到Devonte家庭目前紧张的经济状况后决定发起GoFundMe计划为Devonte筹集资金购 买汽车。故选B。
7. Which of the following can best describe both Devonte and Kayzen?
A. Sociable and positive.
B. Stressful but optimistic.
C. Helpful and kind-hearted.
D. Unfortunate but warm-hearted.
答案:C
解析:推理判断题。根据第二段中的“Really good guy. Super nice to everyone he meets.(真是个好人。对他遇到的每一个人都非常好。)”和第四段中的“Kayzen knew right away that he wanted to help his friend.(Kayzen马上就知道他想帮助他的朋 友。)”可知,Devonte对每个人都很好,Kayzen会帮助处于困境的朋友,由此可推 测出,他们两人都是心地善良并乐于助人的人。故选C。
C
English has surely become the global language. Whenever we turn on the news to find out what’s happening in East Asia, or Africa, or anywhere, people are being interviewed and telling us about it in English.
If people look at the facts about the amazing reach of the English language, many would be surprised. English is used in over 90 countries as an official or semi-official language. English is the working language of many international institutes(研究所) as well as of most international research scientists. It is also the language that Indian parents and black parents wish their children to learn. It is believed that over one billion people worldwide are now learning English.
One of the most important causes of the spread of English around the world is that Europeans are willing to accept it as their language. English is spreading from northern Europe to the south and is now the second language in countries such as Sweden, Norway, Netherlands and Denmark. If one visits any of them, it would seem that almost everyone there can talk in English.
A report said that at the beginning of 2001,English was the most widely known foreign language with about 43% of Europeans saying they spoke it. The report also said that with over 89% of the population speaking English, Sweden now has a large percentage of English speakers. What’s more, English is the language as most useful to know, and over 77% of Europeans who do not speak English as their first language consider it useful.
【语篇解读】本文是一篇说明文。文章说明了英语是目前世界上的通用语言。
rated 
8. According to the passage, what has played an important role in spreading English around the world?
A. That governments have asked their people to learn it in school.
B. That English is the most beautiful language in the world.
C. That Europeans are willing to accept English as their language.
D. That people have to use English in their work.
答案:C
解析:细节理解题。根据第三段中的“One of the most important causes of the spread of English around the world is that Europeans are willing to accept it as their language.”可 知,C项正确。故选C项。
9. What does the underlined word “rated” in the last paragraph mean?
A. Considered. B. Agreed.
C. Stood. D. Argued.
答案:A
解析:词义猜测题。根据语境以及文章最后一句中的“consider it useful”可推知, rate在这里意为“认为,看作”。故选A项。
10. What can we learn from the passage?
A. Black parents don’t want their children to learn English.
B. English is used in over 90 countries as an official language.
C. Not all international research scientists speak English at work.
D. English has become the most important language in Sweden.
答案:C
解析:细节理解题。根据第二段中的“English is the working language of many international institutes(研究所) as well as of most international research scientists.”可 知,并不是所有的国际研究科学家工作时都使用英语。故选C项。
11. By writing this passage, the writer mainly wants to tell us   .
A. why so many people speak English around the world
B. that English has become a language spoken all over the world
C. about the development of English in Europe
D. something about the English-speaking countries
答案:B
解析:写作意图题。通读全文并根据第一段第一句“English has surely become the global language.”可知,作者主要想告诉我们目前英语是世界上的通用语 言。故选B项。
D
All human languages use vowels(元音) and consonants(辅音) to express ideas. Most primates (灵长类) communicate almost using vowel-like calls, but non-human great apes, like chimpanzees, produce consonant-like sounds to varying degrees. This raises the question of where consonants came from, says Adriano Lameira at the University of Warwick. To find out, he studied existing literature to see how common consonants are among the great apes.
it 
He found that orangutans(猩猩), which spend most of their time in the trees: Produce a greater number and variety of consonant sounds than gorillas and chimpanzees living on the ground. “Orangutans have rich sounds like kiss sounds, scrapes and clicks.” says Lameira. They typically use these sounds while building nests or commencing with their young.
Lameira thinks that living in the trees may explain that great apes are experts at processing protected foods. Like nuts, which often requires tools. While living in trees however, orangutans must always use at least one arm to maintain stability. They have therefore developed more complex control of their lips, tongues and jaws, allowing them to use their mouths as a “fifth limb” orangutans can peel oranges just with lips, for example.
This advanced motor skill enables orangutans to make consonant-like sounds, argues Lameira. This could mean that our early ancestors developed consonant sounds while hanging around in the trees, too. “There’s a growing sense that our dependency on trees was much larger and deeper than we think,” says Lameira.
The link between feeding and sounds doesn’t apply to smaller tree-living primates like monkeys, argues Lameira, because their size and tails make them more stable on branches and they eat differently.
“This is an interesting assumption worth testing,” says Chris Petkov at Newcastle University, though he questions some aspects. As humans aren’t tree living, there must be other reasons why consonants remain, which could be tested by characterizing consonant-like sounds more systematically across species, he says.
【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要讲的是研究者发现大部分时间生活在树上 的猩猩比生活在地面上的大猩猩和黑猩猩发出的辅音数量和种类都要多。
12. What does the underlined word “it” in Paragraph 1 refer to?
A. Why vowels and consonants are used.
B. What ideas the consonants express.
C. How common the consonants are.
D. Where the consonants came from.
答案:D
解析:代词指代题。根据第一段中的“This raises the question of where consonants came from(这就提出了辅音从何而来的问题)”和“he studied existing literature to see how common consonants are among the great apes(他研究了现存的文献,想看看类 人猿的辅音有多普遍)”可知,Adriano Lameira是为了发现辅音从何而来,it指的是 “辅音来自哪里”,故选D。
13. What fact can support Adriano Lamerica’s assumption about orangutans?
A. They build nests with their young.
B. They are skillful in employing tools.
C. They gain advanced motor skill of mouths.
D. They show stability in controlling arms.
答案:C
解析:细节理解题。根据第三段中的“While living in trees, however, orangutans must always use at least one arm to maintain stability. They have therefore developed more complex control of their lips, tongues and jaws, allowing them to use their mouths as a ‘fifth limb’ orangutans can peel oranges just with lips, for example.(然而,当生活在 树上时,猩猩必须至少使用一只手臂来保持稳定。因此,它们已经发展出对嘴唇、舌 头和下颚更复杂的控制,使它们能够把嘴作为“第五肢”来使用,例如,猩猩只用嘴 唇就能剥橙子。)”和第四段中的“This advanced motor skill enables orangutans to make consonant-like sounds, argues Lameira.(Lameira认为,这种先进的运动技能使 猩猩能够发出类似辅音的声音。)”可知,支持Adriano Lameira关于猩猩的假设的是 他们获得了高级的嘴巴运动技能,故选C。
14. What can we infer from Adriano Lameira’s findings?
A. Monkeys differ from orangutans in eating habits.
B. Our ancestors depended more on trees than believed.
C. Consonant sounds were made by our earliest ancestors.
D. The link between feeding and sounds applies to monkeys.
答案:B
解析:推理判断题。根据第四段中的“This could mean that our early ancestors developed consonant sounds while hanging around in the trees, too. ‘There’s a growing sense that our dependency on trees was much larger and deeper than we think,’ says Lameira.(这可能意味着我们的早期祖先在树上闲逛时也学会了辅音。Lameira说: “人们越来越意识到,我们对树木的依赖比我们想象的要大得多,也要深得 多。”)”可知,从这项发现可知,我们的祖先比人们想象的更依赖树木,故选B。
15. What is Chris Petkov’s attitude to Adriano Lameira’s assumption?
A. Confident. B. Cautious.
C. Opposed. D. Puzzled.
答案:B
解析:推理判断题。根据最后一段“‘This is an interesting assumption worth testing,’ says Chris Petkov at Newcastle University, though he questions some aspects. As humans aren’t tree-living, there must be other reasons why consonants remain, which could be tested by characterizing consonant-like sounds more systematically across species, he says.(“这是一个值得检验的 有趣假设,”Newcastle大学的Chris Petkov说,尽管他对某些方面提出了质 疑。他说,由于人类不是在树上生活的,所以辅音保留下来一定有其他原因, 这可以通过在不同物种之间更系统地描述类似辅音的声音来验证。)”可知, 从Chris Petkov的评论可知,他对Adriano Lameira的假设的态度是谨慎的,故选 B。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两 项为多余选项。
A. Never let yourself be a big talker.
B. Show off your successful experiences.
C. Of course, each of us has sensitive areas.
D. Get involved in what the interviewer is saying.
E. It can give you an advantage over other applicants.
F. Ask questions to see whether you do feel qualified for the job.
G. Interviewers have the intelligence to recognize genuine interest.
  One of the vital factors of successful job hunting is the job interview, during which creating a good impression is essential for you.  16 . 
There are two rules to remember. One is to present yourself perfectly and stress your areas of competence. Second, listen carefully.  17  Notice the interviewer’s interests and relate your comments to them.
The job interview is the time to “sell” yourself by giving examples of experiences you’ve had related to the job and by revealing your good points. It’s a good idea to have a handy job résumé(简历) or a list of school courses that prepare you for the job.  18 .  Do be honest and avoid just using good words on yourself, but show confidence in yourself and your ability to do the job.
 19  They could refer to your lack of an academic degree, a long period of unemployment, or lack of work experience if you are entering a new field. Answer sensitive questions briefly and positively. If you believe that this area presents a real barrier to a job offer, you could be communicating this doubt to the interviewer. Many times, however, an interviewer will ignore these sensitive areas if you have a confident, positive attitude.
The job interview is an important part of the job search, and the attitude and impression can make the interviewer feel “with you” or “against you”. Remember that you have the power to create a favourable impression.  20 . 
【语篇解读】本文是一篇说明文。说明面试时留下好印象的重要性,并提出关于在面 试时留下好印象的一些建议。
解析:上文“One of the vital factors of successful job hunting is the job interview, during which creating a good impression is essential for you.(求职成功的关键因素之一 就是工作面试,在这其中创造一个好的印象尤为重要。)”说明了创造好印象的重要 性,与空处构成因果关系说明留下好印象重要性的原因,且E项中的It指代前一句中 的“creating a good impression”。故选E项。
解析:下文“Notice the interviewer’s interests and relate your comments to them.(注意 面试官的兴趣爱好并且把你的评论和它们相结合。)”说明要积极与面试官互动参与 对话,D项“参与面试官的对话。”符合文意。故选D项。
答案:E
答案:D
解析:下文“Do be honest and avoid just using good words on yourself, but show confidence in yourself and your ability to do the job.(一定要诚实,不要只说好话,但 要对自己和自己的工作能力表现出信心。)”A项“千万不要让自己做一个夸夸其谈 的人。”符合文意,与下文“be honest”相符。故选A项。
解析:下文“They could refer to your lack of an academic degree, a long period of unemployment, or lack of work experience if you are entering a new field. (他们可能指 的是你没有学位,长期失业,或者是你刚进入一个新领域时缺乏工作经验。)”说明 了C项中“sensitive areas”的具体内容,是对空处的解释说明。故选C项。
答案:A
答案:C
解析:上文“Remember that you have the power to create a favourable impression.(记 得你有能力去创造受欢迎的印象。)”与首段呼应再次强调留下好印象的重要性,与 空处构成因果关系,创造好印象是因为面试官有能力去识别真正的兴趣。故选G项。
答案:G
第二部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
  阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最 佳选项。
Sixteen-year-old Corion Evans made a daring rescue to save three teenage girls. The 16-year-old was hanging out with two  21  in a parking area near the Pascagoula River in July when a  22  with three teenage girls inside propelled off a boat ramp(斜坡) and into the river. It came to rest some 20 feet from land, then sank. Actually, the driver had  23  followed wrong directions from her GPS.
It was around 2:30 a.m. by the time Evans and brothers Karon and Caleb got to the river’s   24 . In the darkness, they could barely  25  the girls holding onto the roof,the only part of the car still,  26 , above water. But they could hear  27 .
Evans took off his shirt and  28 ,threw his phone down, then  29  into the water, a river he knew alligators(短吻鳄) called home. He helped the first girl he saw and,  30  her head above water, led her ashore. Just then, Police Officer Garry Mercer  31 . He dived into the river to help another of the  32 . But halfway back to shore, she  33  and went underwater, pulling Mercer down with her.
Evans jumped back in the water and helped them get to the shore until they could stand. “If he hadn’t been there, who knows?” Mercer told the Washington Post.
There was still one girl in the water. Cora Watson, 19, could not swim. She was gulping(吞) water,  34 , struggling to stay afloat. “I heard Cora screaming ‘Help!’ and I thought she was done for,” Caleb told WLOX in Biloxi. Then, a jolt. “Corion had grabbed her.” The three girls and Officer Mercer were taken to the hospital and released. They’re alive because Corion Evans  35  his life to save them.
【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章讲述了16岁的Corion Evans勇敢救人的故事。
21. A. friends B. brothers
C. classmates D. students
答案:B
解析:考查名词词义辨析。句意:今年7月,这名16岁的少年和两个兄弟在帕斯卡古
拉河附近的一个停车区域闲逛,当时一辆载有三名十几岁女孩的汽车从船的斜坡上冲
入河中。A. friends朋友;B. brothers兄弟;C. classmates同学;D. students学生。根
据下文“It was around 2:30 a.m. by the time Evans and brothers Karon and Caleb got to
the river’s  24 . (凌晨两点半左右,埃文斯和兄弟卡伦、凯莱布来到河边。)”可
知,当时Corion与兄弟(brothers)在一起。故选B项。
22. A. truck B. boat C. car D. motorbike
答案:C
解析:考查名词词义辨析。句意同上题。A. truck卡车;B. boat船;C. car汽车;D.
motorbike摩托车。根据第二段“In the darkness, they could barely  25  the girls
holding onto the roof, the only part of the car still,  26 , above water. But they
could hear  27 .(在黑暗中,他们勉强看到女孩们抓住车顶,那是汽车仅存的依然
还勉强保持在水面之上的部分。)” 可知,car为原词复现,女孩们在车(car)里。
故选C项。
23. A. blindly B. strongly
C. generally D. foolishly
答案:A
解析:考查副词词义辨析。句意:实际上,司机只是在黑暗中按照GPS的错误的方向
行驶。A. blindly盲目地,摸黑地;B. strongly强烈地;C. generally一般;D. foolishly
愚蠢地。根据下文“It was around 2:30 a.m. by the time Evans and brothers Karon and
Caleb got to the river’s  24 . In the darkness, they could barely  25 the girls
holding onto the roof,the only part of the car still,  26 , above water. But they could
hear  27 .(凌晨两点半左右,埃文斯和兄弟卡伦、凯莱布来到河边。在黑暗中,
他们勉强看到女孩们抓住车顶,那是汽车仅存的依然还勉强保持在水面之上的部
分。)”可知,此处为凌晨2:30,此处考查blindly,在这里一语双关,既有“在黑
暗中”的本义,也有“盲目地”的引申义。故选A项。
24. A. area B. centre C. mouth D. edge
答案:D
解析:考查名词词义辨析。句意:凌晨两点半左右,埃文斯和兄弟卡伦、凯莱布来到
河边。A. area区域;B. centre中心;C. mouth嘴;D. edge边缘。根据上文“The 16-
year-old was hanging out with two   21  in a parking area near the Pascagoula River
in July when a  22  with three teenage girls inside propelled off a boat ramp(斜坡)
and into the river.(今年7月,这名16岁的少年和两个兄弟在帕斯卡古拉河附近的一个
停车区域闲逛,当时一辆载有三名十几岁女孩的汽车从船的斜坡上冲入河中。)”可
知,载有三个女孩的车冲进河中,所以埃文斯三人来到河边(edge)。故选D项。
25. A. make out B. shout to
C. calm down D. turn down
答案:A
解析:考查动词短语辨析。句意:在黑暗中,他们勉强看到女孩们抓住车顶,那是汽 车仅存的依然还勉强保持在水面之上的部分。A. make out辨认;B. shout to对……大 喊;C. calm down冷静下来;D. turn down拒绝。根据本句中的“In the darkness”可 知,他们在黑暗中辨认出(make out)车里的状况。故选A项。
26. A. approximately B. obviously
C. barely D. exactly
答案:C
解析:考查副词词义辨析。句意同上题。A. approximately大约地;B. obviously显然
地;C. barely勉强地;D. exactly确切地说。根据上文“The 16-year-old was hanging
out with two  21  in a parking area near the Pascagoula River in July when a  22 
with three teenage girls inside propelled off a boat ramp(斜坡) and into the river. It
came to rest some 20 feet from land, then sank.(今年7月,这名16岁的少年和两个兄
弟在帕斯卡古拉河附近的一个停车场闲逛,当时一辆载有三名十几岁女孩的汽车从船
的斜坡上冲入河中。它停在离陆地约20英尺的地方,然后下沉。)”可知,车子冲入
河中离岸约20英尺的地方,并下沉,只有车顶勉强在水面上了,barely符合语境。故
选C项。
27. A. whispering B. quarreling
C. screaming D. sobbing
答案:C
解析:考查动词词义辨析。句意:但是他们可以听到尖叫声。A. whispering窃窃私 语;B. quarreling争吵;C. screaming尖叫,大声叫;D. sobbing抽泣。根据第五段中 的“I heard Cora screaming ‘Help!’ (我听到科拉尖叫着“救命!”)”可知,落水 女孩子在大声叫(screaming)“救命”, screaming为原词复现。故选C项。
28. A. shoes B. sweater C. socks D. scarf
答案:A
解析:考查名词词义辨析。句意:埃文斯脱下衬衫和鞋子,扔下手机,然后跳入水 中,他知道这条河被短吻鳄称为家。A. shoes鞋子;B. sweater毛衣;C. socks袜子; D. scarf围巾。根据常识,如果需要下河救人,首先脱掉上衣和鞋子。故选A项。
29. A. dropped B. dived C. ran D. sank
答案:B
解析:考查动词词义辨析。句意同上题。A. dropped掉落;B. dived跳水;C. ran奔
跑;D. sank沉没。根据空后的water和a river,以及下文“Just then, Police Officer
Garry Mercer  31 . He dived into the river to help another of the  32 .(就在这时,
警官加里·默瑟赶到了。他跳入河中去帮助另一位乘客。)”可知,和后来的警官一
样,埃文斯跳入河中去救人,dived为原词复现。故选B项。
30. A. pushing B. forcing
C. keeping D. managing
答案:C
解析:考查动词词义辨析。句意:他帮助他看到的第一个女孩,让她的头露出水面, 把她带上岸。A. pushing推动;B. forcing强迫;C. keeping保持;D. managing管理。 keep her head above water意为“让她的头保持在水面之上”,以免对方呛水,keep符 合语境。故选C项。
31. A. approved B. remained
C. recovered D. arrived
答案:D
解析:考查动词词义辨析。句意:就在这时,警官加里·默瑟赶到了。A. approved批
准;B. remained留下;C. recovered恢复;D. arrived到达。根据下文“He dived into
the river to help another of the  32 . (他跳入河中去帮助另一位乘客。)”可知,警
官跳下水救人,说明他到了(arrived)这个地方。故选D项。
32. A. boys B. losers C. rescuers D. passengers
答案:D
解析:考查名词词义辨析。句意:他跳入河中去帮助另一位乘客。A. boys男孩;B. losers失败者;C. rescuers救援者;D. passengers乘客。因为落水的是一辆汽车,故车 上的人也可以称为乘客。故选D项。
33. A. coughed B. panicked
C. fainted D. emerged
答案:B
解析:考查动词词义辨析。句意:但在回到岸边的半路上,她惊慌失措,沉入水下, 把默瑟也拖了下去。A. coughed咳嗽;B. panicked惊慌失措;C. fainted晕倒;D. emerged出现。根据本句中“went underwater, pulling Mercer down with her”可知, 当有人来营救自己的时候,会沉下水,同时把对方也拖下去,说明这个女孩当时很恐 慌(panicked),所以才会出状况。故选B项。
34. A. wounded B. shocked
C. abandoned D. scared
答案:D
解析:考查动词词义辨析。句意:她大口大口地喝水,很害怕,挣扎着要浮在水面 上。A. wounded受伤;B. shocked震惊;C. abandoned遗弃;D. scared害怕。根据上 文“There was still one girl in the water. Cora Watson, 19, could not swim.(水里还 有一个女孩。19岁的科拉·沃森不会游泳。)”可知,最后一个落水者不会游泳,已 经在开始喝水,所以很害怕(scared)。故选D项。
35. A. confused B. followed
C. risked D. discovered
答案:C
解析:考查动词词义辨析。句意:他们能活下来是因为科里昂·埃文斯冒着生命危险
救了他们。A. confused困惑;B. followed跟随;C. risked冒险;D. discovered发现。
此处考查risk one’s life,意为“冒着生命危险”。根据上文“But halfway back to
shore, she  33  and went underwater, pulling Mercer down with her. (但在回到岸
边的半路上,她惊慌失措,沉入水下,把默瑟也拖了下去。)”,以及“Evans took
off his shirt and  28 ,threw his phone down, then  29  into the water, a river he
knew alligators(短吻鳄) called home. (埃文斯脱下衬衫和鞋子,扔下手机,然后跳
入水中,他知道这条河被短吻鳄称为家。)”可知,救人时会有危险,且水中还有短
吻鳄,埃文斯是冒着生命危险去搭救这三人的。故选C项。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
  阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Italian shows passion for China’s culture in viral dance videos.
Having spent more than a decade on the dance floor, Niccolo Filippi, a 23-year- old Italian dance performer recently decided to explore Chinese culture and its traditional dance forms. He believes that this experience will not only boost his career, but also 36.   (broad) his horizons beyond the world of dance.
Filippi began his dance journey at the age of 5, starting with hip-hop, jazz and specializing in Latin-American dance. He 37.   (win) the Italian Championship for Latin American Dances in 2021. However, his interest in diversifying his skills grew after he stumbled upon a short video of traditional Chinese-styled dance on YouTube. He has since 38.   (full) committed himself to the art form, learning several pieces 39.    putting his newfound passion into practice.
Filippi encounters language barriers. He says he has difficulty 40.   (understand) the lyrics of the songs he dances to. Despite these obstacles, Filippi’s efforts have not gone 41.   (noticed). Two of his friends shared videos of his performances on social media, and the 42.   (respond) was overwhelming. One video gained 500,000 views, while the 43.    received 200,000 views. Filippi believes that learning about different cultures 44.   (be) priceless, and he sees it 45.    a means of personal growth.
【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章介绍一位意大利舞蹈爱好者Niccolo Filippi钟爱 中国舞蹈走红网络视频,点击量惊人。
解析:考查动词构词法。这里not only...but also...连接两个并列谓语,因此这里需 要谓语动词。broaden表示“拓宽,加宽”,broaden one’s horizons表示“开拓视 野”。故填broaden。
解析:考查动词的时态。根据时间状语in 2021推断应用一般过去时。故填won。
解析:考查词性转换。结合语境修饰动词应用副词。full的副词是fully,表示“充分 地”。故填fully。
答案:broaden
答案:won
答案:fully
解析:考查并列句。结合语境这里是两个现在分词短语作并列的伴随状语,应用“A and B”句型。故填and。
解析:考查非谓语动词。本题考查have difficulty (in) doing sth句型,省略介词in, 因此后接动名词作宾语。故填understanding。
解析:考查形容词反义词。结合语境这里是双重否定,表示肯定。该句意为:Filippi 的努力没有不被注意到。故填unnoticed。
解析:考查词性转换。结合语境空处需要名词作主语。故填response。
答案:and
答案:understanding
答案:unnoticed
答案:response
解析:考查不定代词。这里考查one...the other...句型,表示“两者中一个……另一 个……”。故填other。
解析:考查动词的时态和主谓一致。结合语境应用一般现在时,同时动名词作主语谓 语用单数。故填is。
解析:考查介词。结合语境这里是see...as...表示“把……看作”。故填as。
答案:other
答案: is
答案:as
第三部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
  假定你叫李华,你校将在下月举办中国美食文化摄影比赛,中外学生均可参加。 请给你的新西兰朋友Daniel 写一封电子邮件邀请他参赛,内容包括:
  1. 发邮件的目的;
  2. 投稿截止时间;
3. 参赛作品发送至邮箱:photoshow@。
  注意:1.写作词数应为80个左右;
  2. 可适当增加细节,以使行文连贯。
  参考词汇:中国美食文化摄影比赛 Chinese Food Culture Photography Competition
【参考范文】
Dear Daniel,
  Our school is going to hold a Chinese Food Culture Photography Competition next month. I am writing to invite you to take part in the competition. The theme of the competition is Chinese food culture. Any student who is interested is welcome to participate. Since you have taken a lot of wonderful cuisine photographs when traveling in China, it will be a golden chance to show your pictures.
  The deadline is January 18. If you are interested, please send your works to photoshow@.
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
  阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完 整的短文。
Last weekend,I went to Mark’s new house nearby a forest for a little get-together. After lunch, when I was chatting with him and his wife Cody, he asked me,“Hey Thoran,have you ever been to a secret spot?” Before I could even finish saying no, Cody and Mark were already at the door with their jackets on. And the next moment we were heading out into the forest with a camera, a fishing net and a plastic bucket(桶).
We walked through the forest along a path by a small river. Breathing the fresh air, we three talked and laughed all the way.
“Hey! What are you guys doing?” Someone suddenly shouted from behind. Mark and Cody’s eyes immediately widened, and without a word they started running. I had no choice but to follow them, getting my shoes wet and dirty with mud. We probably ran for about 10 minutes before Mark and Cody slowed down. I stopped to catch my breath and asked, “Who was that?”
Mark replied,“The most annoying neighbor ever. If he caught up with us, there’s no telling what could happen. He is always making fun of us. I dislike him.” We kept walking on for a few more minutes. Then a beautiful lake appeared before our eyes. “Wow! Amazing!” I shouted and could hardly hold back my excitement. The lake was large and the water was deep and blue, looking so peaceful with tall trees around it.
  
注意:
1. 续写词数应为150个左右;
2. 请按如下格式在相应位置作答。
Looking around, we saw a rubber boat floating by the shore.
“Help! Help! Help!” I was so frightened and cried for help.
【参考范文】
  Looking around, we saw a rubber boat floating by the shore. “How about going boating?” Mark asked. “Good idea.” So we three excitedly jumped onto the boat and rowed far out. I was thrilled to find so many fishes in the lake. Before I could say a word, Mark had cast the fishing net into the water. “Let’s wait and see.” Mark smiled mysteriously. “Look this way. Let me take a photo of you two,” Cody said, taking out the camera. Hearing that,I quickly approached Mark. But all of a sudden I lost my balance and fell into the water.
  “Help! Help! Help!” I was so frightened and cried for help. However, none of us could swim. Mark and Cody tried to pull me up from the water but in vain. Struggling in the water, I was almost exhausted when I felt myself lifted by someone. It was Mark’s neighbor, who followed us there and saw what had happened. Without hesitation, he jumped into the water and I was saved. From the experience, we all really understand the true meaning of the saying—Don’t judge a book by its cover.