河北省石家庄市新华区第三十八中学2025-2026学年九年级上学期开学考试英语试题
(2025九上·新华开学考)Life is not easy, so I' d like to say "When anything happens, believe in yourself. "
When I was a young boy, I was so shy to talk to anyone that my classmates 1. laughed at(嘲笑) me. I was sad but could do nothing. Later, 2. happened, and it changed my life. It was an English speech contest (比赛). My 3. asked me to take part in it. What a 4. idea! It meant I had to speak before all the teachers and students of my school.
" 5. , boy. Believe in yourself. You are sure to win the contest. " Then Mother and I talked about many different topics 6. I chose the topic "Believe in yourself", I tried my best to remember all the speech and practiced it 7. times. With the help of my mother, I did well in the contest. I could hardly believe myself when the 8. came that I had won the first place; I heard the cheers from the teachers and the students. Those classmates who once looked down on me, now all 9. "Congratulations!" to me. My mother hugged (拥抱) me and cried excitedly.
Since then, everything has changed for me. 10. I do anything, I try to tell myself to be sure and I will find myself. This is not only for a person but also for a country.
1.A.never B.often C.also D.still
2.A.something B.anything C.everything D.nothing
3.A.father B.teacher C.friend D.mother
4.A.funny B.good C.terrible D.special
5.A.Hurry up B.Come on C.Look out D.Hold on
6.A.At last B.In fact C.At once D.At first
7.A.at B.in C.with D.over
8.A.letter B.topic C.news D.report
9.A.said B.passed C.sent D.gave
10.A.Although B.If C.Because D.When
(2025九上·新华开学考)During the day we work and play and at night we sleep. Our bodies rest while we sleep. In the morning we are ready to work and play again. It is while we are asleep that our bodies grow most. When children feel tired and angry, they usually need more sleep. We can get our lessons better, and we feel better, too, when we have had plenty of rest. Boys and girls, eight or nine years old, need ten hours of sleep every night. Our bodies need plenty of air when we sleep. If we do not get enough fresh air, we wake up feeling tired. While in bed we must not cover our heads. If we do, our lungs(肺)will not get enough fresh air. If we open our windows at night we can have plenty of fresh air. Cool air is better than warm air. Boys and girls must get plenty of sleep if they want to grow and be strong.
11.Our bodies grow most while we are ______.
A.eating B.playing C.sleeping D.exercising
12.Which is the best air for us ______ air.
A.Hot B.Cool C.Warm D.Dry
13.What often makes us feel tired in the morning
A.Too much air. B.Not enough fresh air.
C.Too much cold air. D.Too much sleep.
14.How can you get plenty of fresh air at night You can ______.
A.open your windows B.not sleep in bed
C.sleep ten hours D.go to bed late
15.The writer is trying to tell boys and girls ______.
A.to get their lessons better B.not to cover their heads
C.how to go to bed D.to get plenty of sleep
(2025九上·新华开学考)
Green Rice Ball, known as "aiban" (艾粄) in southern China, is a traditional Chinese sweet snack. It's mainly eaten on the Qingming Festival. It's popular food in Hakka area, so as local people, let's learn to make "aiban". Materials we need: wormwood leaves (艾叶), glutinous rice flour (糯米粉), sugar, water, red beans filling. Making procedure Wormwood is a herb that is good for our health. It can help us stay strong and out of sickness. And the glutinous rice flour gives us energy, which is important for growing teenagers like us. Why not go and make "aiban" now
16.Why does the writer advise us to learn to make "aiban"
A.Because it's mainly eaten on every festival.
B.Because it's easy to make.
C.Because it's popular in Hakka area.
D.Because it's the traditional food in northern China.
17.How many things should you prepare according to the text
A.Seven. B.Two. C.Five. D.Four.
18.We need to boil the wormwood leaves for about ________.
A.10 minutes B.15 minutes C.25 minutes D.10 seconds
19.Which of the following is the correct steps of making the snack
①Beat them and then mix with the glutinous rice flour, water and sugar.
②Wash the wormwood leaves and boil them.
③Divide the dough into small balls and wrap it up with the red bean filling.
④Steam the aiban in a steamer.
A.②→①→③→④ B.②→①→④→③
C.①→②→③→④ D.①→③→④→②
20.What kind of text is the passage
A.A cooking guide. B.A science report.
C.A product introduction. D.A restaurant menu.
(2025九上·新华开学考)Recently I watched a movie called Home Coming (《万里归途》).
It's about China saving its people from other countries.
A war (战争) breaks out in a country in North Africa. Millions of Chinese people are in danger. They look forward to coming back to China and seeing their families. China begins to help them leave at once.
One thing touched me the most. When Zong Dawei, the main character, finally gets back home, it is Chinese New Year. The sound of fireworks is everywhere. This is a happy time, but because of his experiences in North Africa, Zong is often afraid of these sounds.
The gunfire (炮火声) in war and the fireworks in peace taught me the cruelty (残酷) of war and the hard work of my motherland to let us live a safe life. It not only makes me feel the power of our motherland but also makes me feel proud of being Chinese.
After seeing the movie, I've decided to work hard, hoping that I can work for the development of China in the future.
21.What's Home Coming about
A.The fireworks in North Africa.
B.The development of China.
C.China saving people from North Africa.
D.The cruel war.
22.Why do Chinese people in North Africa want to come back to China
A.Because they love China.
B.Because the war makes them in danger.
C.Because the New Year is coming.
D.Because they want to live in China.
23.The underlined word "fireworks" means "______" in Chinese.
A.对联 B.爆竹 C.经历 D.战争
24.What is Zong Dawei afraid of
A.The sound of fireworks. B.His family.
C.Chinese New Year. D.The gunfire.
25.Which of the following is TRUE
A.This film makes me sad.
B.This film brings us peace.
C.This film makes me excited
D.This film makes me proud of being Chinese.
(2025九上·新华开学考)阅读短文,根据短文内容回答问题。
One of my least favorite chores is cleaning my bedroom, but I have to do it. If my bedroom is untidy, I find it hard to relax and impossible to do any work! My mom always says "a tidy home means a tidy mind", and I think this is true. If everything is a mess, you just can't think clearly.
Studies show that people are usually more successful if they work, study, or live in a clean and tidy environment. A study shows that many children with bad behavior (行为) come from messy houses. Children who grow up in dirty houses would probably be unhealthy and they fall sick more often too. This is why people with tidier homes are often healthier and more successful. My mom is a good example of this. She makes sure our home is always very clean and comfortable, so my sister and I hardly ever fall sick. Everyone loves her and she is very successful at her job in a bank.
I am not a naturally tidy person. I sometimes throw my clothes on the floor because I am too tired to put them away, and I often leave rubbish on my desk. It is not easy to keep things clean all the time, but I am trying to develop the habit of tidying up every day. Maybe one day I will be as tidy and successful as my mom! That's my wish too.
26.What does the mother think a tidy home mean
27.What might cause children's bad behavior according to the study
28.What environment makes the writer and his sister healthy
29.What kind of person does the writer wish to be
30.Is your bedroom tidy or messy What do you plan to do from now on
(2025九上·新华开学考)根据短文内容及所给提示,在文后题号后填写一个正确的单词。
For me, the most important person is my father. My father is 31. outgoing and hard-working person. 32. he was young, he wasn't able to go to college. He had to look 33. a job in the city. After several days' hard work. he became a worker in a factory. He got up very early and he was always the 34. (one) to get to the factory. The work did not pay very 35. (good). In the work, he met many 36. (problem). He always smiled and worked 37. (they) out. Later, my father got a chance to continue study in a college. He studied really hard and 38. (make) great progress. Besides, he tried to provide the 39. (great) care for me.
He is a common man, but he teaches me a lot. My father always 40. (encourage) me to keep going.
(2025九上·新华开学考)A: Hi, Chen Lin. I didn't see you for a long time. 41.
B: I went to Chengdu on holiday.
A: 42.
B: By plane.
A: 43.
B: I stayed there for a week.
A: 44.
B: It was sunny and warm.
A: Did you have a good time there
B: 45. . I hope to go there on holiday again.
A: Great! I hope to go with you next time.
答案解析部分
【答案】1.B;2.A;3.D;4.C;5.B;6.A;7.D;8.C;9.A;10.D
【知识点】记叙文;自我认识
【解析】【分析】本文讲述了作者小时候很害羞,经常被同学嘲笑,后来在妈妈的鼓励下参加英语演讲比赛并获得第一名,从此变得自信,做任何事都相信自己的故事。
【点评】考查完形填空,注意结合上下文语境理解语义,同时关注词汇的词义辨析以及固定搭配、逻辑连词对解题的辅助作用。
1.句意:当我还是个小男孩的时候,我很害羞,不敢和任何人说话,我的同学经常嘲笑我。never从不;often经常;also也;still仍然。根据前文"so shy to talk to anyone"可知,因为害羞,所以同学经常嘲笑"我","often"符合语境。故选B。
2.句意:后来,发生了一件事,它改变了我的生活。something某事;anything任何事;everything一切;nothing nothing。根据"it changed my life"可知,是发生了某件事改变了生活,"something"用于肯定句,符合语境。故选A。
3.句意:我的妈妈让我参加它(英语演讲比赛)。father父亲;teacher老师;friend朋友;mother母亲。根据后文"Then Mother and I talked about many different topics"可知,是妈妈让"我"参加的 ,"mother"符合语境。故选D。
4.句意:多么糟糕的主意啊!funny有趣的;good好的;terrible糟糕的;special特别的。因为"我"很害羞,要在全校师生面前演讲,所以觉得这个主意很糟糕,"terrible"符合语境。故选C。
5.句意:加油,孩子。相信你自己。你一定会赢得比赛的。Hurry up快点;Come on加油;Look out小心;Hold on等一下。妈妈是在鼓励"我","Come on"有鼓励的含义,符合语境。故选B。
6.句意:最后,我选择了"相信自己"这个主题。At last最后;In fact事实上;At once立刻;At first起初。前文提到和妈妈讨论了很多不同主题,这里是最终选择了一个主题,"At last"符合语境。故选A。
7.句意:我尽我最大的努力记住所有的演讲内容,并且练习了很多次。at在(时间、地点等);in在……里;with和……一起;over超过,多次。"over times"表示"多次",符合练习演讲的语境。故选D。
8.句意:当我获得第一名的消息传来时,我几乎不敢相信自己。letter信;topic主题;news消息;report报告。"the news came that..."表示"……的消息传来",符合语境。故选C。
9.句意:那些曾经看不起我的同学,现在都对我说"恭喜"。said说;passed传递;sent发送;gave给。"say sth. to sb."表示"对某人说某事",符合语境。故选A。
10.句意:当我做任何事情的时候,我都试着告诉自己要确信,我会找到自我。Although尽管;If如果;Because因为;When当……的时候。此处表示在做任何事的时候都告诉自己要自信,"When"符合语境。故选D。
【答案】11.C
12.B
13.B
14.A
15.D
【知识点】说明文;身体健康;细节理解
【解析】【分析】本文讲述了睡眠对身体成长的重要性,以及睡眠时需要充足新鲜空气(尤其是凉爽空气),并强调儿童需要充足睡眠来成长和保持健康。
【点评】考查阅读理解,做题时可先通读全文把握核心内容(睡眠的作用、空气要求、睡眠时长建议);针对细节题,带着题干关键词(如"grow most""best air""tired in the morning"等)回归原文精准定位答案,注意区分不同信息点的对应关系,确保理解准确。
11.细节理解题。根据文中语句"While we are asleep our bodies grow most."可知当我们睡觉的时候,身体长得非常快,故选C。
12.细节理解题。根据文中语句"If we do not get enough fresh(新鲜的)air we'll feel tired when we wake up.Cool air is better than warm air."可知新鲜空气是非常重要的,故选B。
13.细节理解题。根据文中"Our bodies need plenty of air when we sleep. If we do not get enough fresh air, we wake up feeling tired."可知如果我们没有得到足够的新鲜空气,我们醒来的时候,会觉得累。故选B。
14.细节理解题。根据文中"If we open our windows at night we can have plenty of fresh air."可知如果晚上我们打开了我们的窗户,我们可以有充足的新鲜空气。故选A。
15.细节理解题。根据短文最后一句"Boys and girls must get plenty of sleep if they want to grow and be strong. "可知作者旨在告诉青少年要有充足的睡眠,故选D。
【答案】16.C
17.C
18.A
19.A
20.A
【知识点】说明文;烹饪美食;细节理解;推理判断;数字计算
【解析】【分析】大意:本文主要介绍了客家小吃艾粄的做法。
【点评】考查阅读选择。注意先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率。
16.细节理解题。根据第一段It's mainly eaten on the Qingming Festival. It's popular food in Hakka area, so as local people, let's learn to make ‘aiban'.它主要在清明节吃。这是客家地区的流行食物,所以作为当地人,让我们学习制作"aiban",可知是因为艾粄是客家地区的流行食品。故选C。
17.数字计算题。根据Materials we need:wormwood leaves (艾叶), glutinous rice flour (糯米粉), sugar, water, red beans filling.我们需要的材料:艾草叶、糯米粉、糖、水、红豆馅,可知一共是五种东西。故选C。
18.细节理解题。根据Boil the in hot water for about 10 minutes.可知,艾叶要煮10分钟。故选A。
19.细节理解题。根据Wash the wormwood leaves carefully. Boil them in hot water for about 10 minutes. Put them into the blender and beat them. Mix the glutinous rice flour with the wormwood juice. Add water and sugar to make a dough. Divide the dough into small balls. Add some red beans filling in the middle and wrap it up like a little ball. Steam the aiban in a steamer for about 15 minutes.小心地洗艾草叶子。将它们放入热水中煮沸约10分钟。把它们放进搅拌机里搅拌。把糯米粉和艾草汁混合。加水加糖做成面团。把面团分成小球。在中间加入一些蚕豆馅料,把它包起来像一个小球。在蒸笼中蒸大约15分钟,可知,先清洗艾叶然后煮艾叶,②排第一;然后搅打艾叶,并和糯米粉、糖,加水混合,①排第二;揉成团后分成均匀的剂子,包上红豆馅,③排第三;最后蒸熟艾粄,④排第四。故选A。
20.推理判断题。本文主要介绍了客家小吃艾粄的制作方法,可知这篇文章是一篇烹饪指南。故选A。
【答案】21.C
22.B
23.B
24.A
25.D
【知识点】记叙文;影视作品赏析与文化价值;细节理解;词义猜测
【解析】【分析】本文讲述了作者观看电影《万里归途》后的观后感,介绍了电影内容并分享了电影带来的对祖国力量的感受以及身为中国人的自豪感。
【点评】考查阅读理解,做题时需注意先通读全文理解大意,再针对每个题目,带着问题在文中寻找关键细节进行分析判断,像词义猜测题可结合上下文语境和常识来推测。
21.细节理解题。根据"It's about China saving its people from other countries."可知,《万里归途》是关于中国从北非拯救人民的故事。故选C。
22.细节理解题。根据"A war (战争) breaks out in a country in North Africa. Millions of Chinese people are in danger. They look forward to coming back to China and seeing their families."可知,北非的一个国家爆发了战争,数以百万计的中国人处于危险之中,他们期待着回到中国,故选B。
23.词义猜测题。根据"...it is Chinese New Year. The sound of fireworks is everywhere. This is a happy moment, but because of his experiences in North Africa, Zong is often frightened of these sounds."以及下文"The contrast (对比) between the gunfire in war and the fireworks in peace ..."可知,在中国春节期间,有燃放烟花鞭炮的习俗,烟花鞭炮的声音与枪炮声类似,因此推测划线单词fireworks的意思是"鞭炮"。故选B。
24.细节理解题。根据"The sound of fireworks is everywhere. This is a happy time, but because of his experiences in North Africa, Zong is often afraid of these sounds."可知,他害怕爆竹声,故选A。
25.细节理解题。根据"It not only makes me feel the power of our motherland but also makes me feel proud of being Chinese."可知,作者看完电影《万里归途》,为自己是中国人而感到自豪,故选D。
【答案】26.A tidy mind./It means a tidy mind./She thinks it means a tidy mind.
27.Messy houses./Messy house might cause children's bad behavior (according to the study).
28.A very/Their clean and comfortable home.
29.A tidy and successful person as his mom./He wishes to be a tidy and successful person.
30.Messy. I plan to tidy it twice a week, and keep it tidy.
【知识点】议论文;行为习惯
【解析】【分析】本文讲述了作者虽不喜欢整理卧室,但认同"整洁的家意味着清晰的头脑",并结合研究和母亲的例子说明整洁环境对健康、行为和成功的重要性,还提到自己正努力养成整理习惯,希望成为像母亲一样整洁成功的人。
【点评】考查阅读表达,做题时需先通读全文把握主旨,再针对每个题目,带着关键信息(如" mother""children's bad behavior")在文中定位相关句子,细节题直接提取信息,开放性观点题需结合自身实际合理表达,注意答案语言简洁、与原文表述一致。
26.根据第一段"My mom always says 'a tidy home means a tidy mind'"可知,母亲认为整洁的家意味着清晰的头脑,故答案为A tidy mind./It means a tidy mind./She thinks it means a tidy mind.
27.根据第二段"A study shows that many children with bad behavior (行为) come from messy houses"可知,研究表明凌乱的家可能导致孩子行为不良,故答案为Messy houses./Messy house might cause children's bad behavior (according to the study).
28.根据第二段"She makes sure our home is always very clean and comfortable, so my sister and I hardly ever fall sick"可知,干净舒适的家让作者和妹妹保持健康,故答案为A very/Their clean and comfortable home.
29.根据第三段"Maybe one day I will be as tidy and successful as my mom! That's my wish too"可知,作者希望成为像母亲一样整洁且成功的人,故答案为A tidy and successful person as his mom./He wishes to be a tidy and successful person.
30.观点态度题(开放性)。根据题目要求需结合自身情况回答,可回答:卧室凌乱。我计划每周整理两次以保持整洁,符合"表达个人情况+具体计划"的要求,故答案为Messy. I plan to tidy it twice a week, and keep it tidy.
【答案】31.an;32.When;33.for;34.first;35.well;36.problems;37.them;38.made;39.greatest;40.encourages
【知识点】记叙文;家庭成员介绍
【解析】【分析】本文讲述了作者的父亲,他年轻时因没能上大学而在工厂工作,工作中遇到很多问题但仍努力克服,后来有机会上大学并取得进步,还努力给作者最好的照顾,他虽平凡却教会作者很多,且总是鼓励作者。【点评】考查语法填空,注意冠词的用法(元音音素开头的单词前用an)、连词的使用(When引导时间状语从句)、固定短语(look for、work out)、词性转换(形容词变副词、名词变复数、形容词变最高级)以及动词的时态和主谓一致等。
31.句意:我的父亲是一个外向且勤奋的人。"outgoing"是以元音音素开头的单词,不定冠词用an。故答案为an。
32.句意:当他年轻时,他没能上大学。"When"引导时间状语从句,意为"当……的时候",句首单词首字母大写。故答案为When。
33.句意:他不得不在城里找一份工作。"look for"是固定短语,意为"寻找"。故答案为for。
34.句意:他起得很早,总是第一个到达工厂。所给词one:一,数词。此处表示"第一个",用序数词first。故答案为first。
35.句意:这份工作报酬不是很好。所给词good:好的,形容词。此处修饰动词"pay",需用副词,good的副词是well。故答案为well。
36.句意:在工作中,他遇到了很多问题。所给词problem:问题,名词。"many"后接可数名词复数,problem的复数是problems。故答案为problems。
37.句意:他总是微笑着,努力克服它们。所给词they:他们,代词主格。此处作动词"worked out"的宾语,需用宾格them。故答案为them。
38.句意:他学习非常努力,取得了很大的进步。所给词make:使,让,动词。and连接并列谓语,时态与"studied"一致,用一般过去时,make的过去式是made。故答案为made。
39.句意:此外,他努力为我提供最好的照顾。所给词great:伟大的,好的,形容词。此处表示"最好的",用形容词最高级greatest。故答案为greatest。
40.句意:我的父亲总是鼓励我继续前进。所给词encourage:鼓励,动词。主语My father是第三人称单数,一般现在时中,谓语动词用第三人称单数形式encourages。故答案为encourages。
【答案】41.Where did you go;42.How did you go there;43.How long did you stay there;44.What was the weather like there/How was the weather there;45.Yes/Sure/Of course
【知识点】其他语篇类型;假期计划
【解析】【分析】选项翻译:
1. Where did you go 你去哪里了
2. How did you go there 你怎么去的那里
3. How long did you stay there 你在那里待了多久
4. What was the weather like there/How was the weather there 那里的天气怎么样
5. Yes/Sure/Of course 是的/当然
本文是一段关于假期出行的对话,A询问B的假期去向、出行方式、停留时长、天气状况以及游玩感受等。
【点评】考查补全对话,注意根据答语的关键信息(如地点、交通方式、时长、天气、感受等)选择对应的疑问词(where、how、how long等),同时关注上下文逻辑,确保问答的一致性和表达的准确性。
41.根据"I went to Chengdu on holiday."可知,询问对方去哪里了,故填Where did you go。
42.根据"By plane"可知,询问对方如何去那里的,故填How did you go there。
43.根据"I stayed there for a week."可知,询问在那里待了多久,故填How long did you stay there。
44.根据"It was sunny and warm."可知,询问那里的天气如何,故填What was the weather like there/How was the weather there。
45.根据"Did you have a good time there "以及"I hope to go there on holiday again."可知,还想再去那里度假,说明这次玩得很愉快,故填Yes/Sure/Of course。
1 / 1河北省石家庄市新华区第三十八中学2025-2026学年九年级上学期开学考试英语试题
(2025九上·新华开学考)Life is not easy, so I' d like to say "When anything happens, believe in yourself. "
When I was a young boy, I was so shy to talk to anyone that my classmates 1. laughed at(嘲笑) me. I was sad but could do nothing. Later, 2. happened, and it changed my life. It was an English speech contest (比赛). My 3. asked me to take part in it. What a 4. idea! It meant I had to speak before all the teachers and students of my school.
" 5. , boy. Believe in yourself. You are sure to win the contest. " Then Mother and I talked about many different topics 6. I chose the topic "Believe in yourself", I tried my best to remember all the speech and practiced it 7. times. With the help of my mother, I did well in the contest. I could hardly believe myself when the 8. came that I had won the first place; I heard the cheers from the teachers and the students. Those classmates who once looked down on me, now all 9. "Congratulations!" to me. My mother hugged (拥抱) me and cried excitedly.
Since then, everything has changed for me. 10. I do anything, I try to tell myself to be sure and I will find myself. This is not only for a person but also for a country.
1.A.never B.often C.also D.still
2.A.something B.anything C.everything D.nothing
3.A.father B.teacher C.friend D.mother
4.A.funny B.good C.terrible D.special
5.A.Hurry up B.Come on C.Look out D.Hold on
6.A.At last B.In fact C.At once D.At first
7.A.at B.in C.with D.over
8.A.letter B.topic C.news D.report
9.A.said B.passed C.sent D.gave
10.A.Although B.If C.Because D.When
【答案】1.B;2.A;3.D;4.C;5.B;6.A;7.D;8.C;9.A;10.D
【知识点】记叙文;自我认识
【解析】【分析】本文讲述了作者小时候很害羞,经常被同学嘲笑,后来在妈妈的鼓励下参加英语演讲比赛并获得第一名,从此变得自信,做任何事都相信自己的故事。
【点评】考查完形填空,注意结合上下文语境理解语义,同时关注词汇的词义辨析以及固定搭配、逻辑连词对解题的辅助作用。
1.句意:当我还是个小男孩的时候,我很害羞,不敢和任何人说话,我的同学经常嘲笑我。never从不;often经常;also也;still仍然。根据前文"so shy to talk to anyone"可知,因为害羞,所以同学经常嘲笑"我","often"符合语境。故选B。
2.句意:后来,发生了一件事,它改变了我的生活。something某事;anything任何事;everything一切;nothing nothing。根据"it changed my life"可知,是发生了某件事改变了生活,"something"用于肯定句,符合语境。故选A。
3.句意:我的妈妈让我参加它(英语演讲比赛)。father父亲;teacher老师;friend朋友;mother母亲。根据后文"Then Mother and I talked about many different topics"可知,是妈妈让"我"参加的 ,"mother"符合语境。故选D。
4.句意:多么糟糕的主意啊!funny有趣的;good好的;terrible糟糕的;special特别的。因为"我"很害羞,要在全校师生面前演讲,所以觉得这个主意很糟糕,"terrible"符合语境。故选C。
5.句意:加油,孩子。相信你自己。你一定会赢得比赛的。Hurry up快点;Come on加油;Look out小心;Hold on等一下。妈妈是在鼓励"我","Come on"有鼓励的含义,符合语境。故选B。
6.句意:最后,我选择了"相信自己"这个主题。At last最后;In fact事实上;At once立刻;At first起初。前文提到和妈妈讨论了很多不同主题,这里是最终选择了一个主题,"At last"符合语境。故选A。
7.句意:我尽我最大的努力记住所有的演讲内容,并且练习了很多次。at在(时间、地点等);in在……里;with和……一起;over超过,多次。"over times"表示"多次",符合练习演讲的语境。故选D。
8.句意:当我获得第一名的消息传来时,我几乎不敢相信自己。letter信;topic主题;news消息;report报告。"the news came that..."表示"……的消息传来",符合语境。故选C。
9.句意:那些曾经看不起我的同学,现在都对我说"恭喜"。said说;passed传递;sent发送;gave给。"say sth. to sb."表示"对某人说某事",符合语境。故选A。
10.句意:当我做任何事情的时候,我都试着告诉自己要确信,我会找到自我。Although尽管;If如果;Because因为;When当……的时候。此处表示在做任何事的时候都告诉自己要自信,"When"符合语境。故选D。
(2025九上·新华开学考)During the day we work and play and at night we sleep. Our bodies rest while we sleep. In the morning we are ready to work and play again. It is while we are asleep that our bodies grow most. When children feel tired and angry, they usually need more sleep. We can get our lessons better, and we feel better, too, when we have had plenty of rest. Boys and girls, eight or nine years old, need ten hours of sleep every night. Our bodies need plenty of air when we sleep. If we do not get enough fresh air, we wake up feeling tired. While in bed we must not cover our heads. If we do, our lungs(肺)will not get enough fresh air. If we open our windows at night we can have plenty of fresh air. Cool air is better than warm air. Boys and girls must get plenty of sleep if they want to grow and be strong.
11.Our bodies grow most while we are ______.
A.eating B.playing C.sleeping D.exercising
12.Which is the best air for us ______ air.
A.Hot B.Cool C.Warm D.Dry
13.What often makes us feel tired in the morning
A.Too much air. B.Not enough fresh air.
C.Too much cold air. D.Too much sleep.
14.How can you get plenty of fresh air at night You can ______.
A.open your windows B.not sleep in bed
C.sleep ten hours D.go to bed late
15.The writer is trying to tell boys and girls ______.
A.to get their lessons better B.not to cover their heads
C.how to go to bed D.to get plenty of sleep
【答案】11.C
12.B
13.B
14.A
15.D
【知识点】说明文;身体健康;细节理解
【解析】【分析】本文讲述了睡眠对身体成长的重要性,以及睡眠时需要充足新鲜空气(尤其是凉爽空气),并强调儿童需要充足睡眠来成长和保持健康。
【点评】考查阅读理解,做题时可先通读全文把握核心内容(睡眠的作用、空气要求、睡眠时长建议);针对细节题,带着题干关键词(如"grow most""best air""tired in the morning"等)回归原文精准定位答案,注意区分不同信息点的对应关系,确保理解准确。
11.细节理解题。根据文中语句"While we are asleep our bodies grow most."可知当我们睡觉的时候,身体长得非常快,故选C。
12.细节理解题。根据文中语句"If we do not get enough fresh(新鲜的)air we'll feel tired when we wake up.Cool air is better than warm air."可知新鲜空气是非常重要的,故选B。
13.细节理解题。根据文中"Our bodies need plenty of air when we sleep. If we do not get enough fresh air, we wake up feeling tired."可知如果我们没有得到足够的新鲜空气,我们醒来的时候,会觉得累。故选B。
14.细节理解题。根据文中"If we open our windows at night we can have plenty of fresh air."可知如果晚上我们打开了我们的窗户,我们可以有充足的新鲜空气。故选A。
15.细节理解题。根据短文最后一句"Boys and girls must get plenty of sleep if they want to grow and be strong. "可知作者旨在告诉青少年要有充足的睡眠,故选D。
(2025九上·新华开学考)
Green Rice Ball, known as "aiban" (艾粄) in southern China, is a traditional Chinese sweet snack. It's mainly eaten on the Qingming Festival. It's popular food in Hakka area, so as local people, let's learn to make "aiban". Materials we need: wormwood leaves (艾叶), glutinous rice flour (糯米粉), sugar, water, red beans filling. Making procedure Wormwood is a herb that is good for our health. It can help us stay strong and out of sickness. And the glutinous rice flour gives us energy, which is important for growing teenagers like us. Why not go and make "aiban" now
16.Why does the writer advise us to learn to make "aiban"
A.Because it's mainly eaten on every festival.
B.Because it's easy to make.
C.Because it's popular in Hakka area.
D.Because it's the traditional food in northern China.
17.How many things should you prepare according to the text
A.Seven. B.Two. C.Five. D.Four.
18.We need to boil the wormwood leaves for about ________.
A.10 minutes B.15 minutes C.25 minutes D.10 seconds
19.Which of the following is the correct steps of making the snack
①Beat them and then mix with the glutinous rice flour, water and sugar.
②Wash the wormwood leaves and boil them.
③Divide the dough into small balls and wrap it up with the red bean filling.
④Steam the aiban in a steamer.
A.②→①→③→④ B.②→①→④→③
C.①→②→③→④ D.①→③→④→②
20.What kind of text is the passage
A.A cooking guide. B.A science report.
C.A product introduction. D.A restaurant menu.
【答案】16.C
17.C
18.A
19.A
20.A
【知识点】说明文;烹饪美食;细节理解;推理判断;数字计算
【解析】【分析】大意:本文主要介绍了客家小吃艾粄的做法。
【点评】考查阅读选择。注意先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率。
16.细节理解题。根据第一段It's mainly eaten on the Qingming Festival. It's popular food in Hakka area, so as local people, let's learn to make ‘aiban'.它主要在清明节吃。这是客家地区的流行食物,所以作为当地人,让我们学习制作"aiban",可知是因为艾粄是客家地区的流行食品。故选C。
17.数字计算题。根据Materials we need:wormwood leaves (艾叶), glutinous rice flour (糯米粉), sugar, water, red beans filling.我们需要的材料:艾草叶、糯米粉、糖、水、红豆馅,可知一共是五种东西。故选C。
18.细节理解题。根据Boil the in hot water for about 10 minutes.可知,艾叶要煮10分钟。故选A。
19.细节理解题。根据Wash the wormwood leaves carefully. Boil them in hot water for about 10 minutes. Put them into the blender and beat them. Mix the glutinous rice flour with the wormwood juice. Add water and sugar to make a dough. Divide the dough into small balls. Add some red beans filling in the middle and wrap it up like a little ball. Steam the aiban in a steamer for about 15 minutes.小心地洗艾草叶子。将它们放入热水中煮沸约10分钟。把它们放进搅拌机里搅拌。把糯米粉和艾草汁混合。加水加糖做成面团。把面团分成小球。在中间加入一些蚕豆馅料,把它包起来像一个小球。在蒸笼中蒸大约15分钟,可知,先清洗艾叶然后煮艾叶,②排第一;然后搅打艾叶,并和糯米粉、糖,加水混合,①排第二;揉成团后分成均匀的剂子,包上红豆馅,③排第三;最后蒸熟艾粄,④排第四。故选A。
20.推理判断题。本文主要介绍了客家小吃艾粄的制作方法,可知这篇文章是一篇烹饪指南。故选A。
(2025九上·新华开学考)Recently I watched a movie called Home Coming (《万里归途》).
It's about China saving its people from other countries.
A war (战争) breaks out in a country in North Africa. Millions of Chinese people are in danger. They look forward to coming back to China and seeing their families. China begins to help them leave at once.
One thing touched me the most. When Zong Dawei, the main character, finally gets back home, it is Chinese New Year. The sound of fireworks is everywhere. This is a happy time, but because of his experiences in North Africa, Zong is often afraid of these sounds.
The gunfire (炮火声) in war and the fireworks in peace taught me the cruelty (残酷) of war and the hard work of my motherland to let us live a safe life. It not only makes me feel the power of our motherland but also makes me feel proud of being Chinese.
After seeing the movie, I've decided to work hard, hoping that I can work for the development of China in the future.
21.What's Home Coming about
A.The fireworks in North Africa.
B.The development of China.
C.China saving people from North Africa.
D.The cruel war.
22.Why do Chinese people in North Africa want to come back to China
A.Because they love China.
B.Because the war makes them in danger.
C.Because the New Year is coming.
D.Because they want to live in China.
23.The underlined word "fireworks" means "______" in Chinese.
A.对联 B.爆竹 C.经历 D.战争
24.What is Zong Dawei afraid of
A.The sound of fireworks. B.His family.
C.Chinese New Year. D.The gunfire.
25.Which of the following is TRUE
A.This film makes me sad.
B.This film brings us peace.
C.This film makes me excited
D.This film makes me proud of being Chinese.
【答案】21.C
22.B
23.B
24.A
25.D
【知识点】记叙文;影视作品赏析与文化价值;细节理解;词义猜测
【解析】【分析】本文讲述了作者观看电影《万里归途》后的观后感,介绍了电影内容并分享了电影带来的对祖国力量的感受以及身为中国人的自豪感。
【点评】考查阅读理解,做题时需注意先通读全文理解大意,再针对每个题目,带着问题在文中寻找关键细节进行分析判断,像词义猜测题可结合上下文语境和常识来推测。
21.细节理解题。根据"It's about China saving its people from other countries."可知,《万里归途》是关于中国从北非拯救人民的故事。故选C。
22.细节理解题。根据"A war (战争) breaks out in a country in North Africa. Millions of Chinese people are in danger. They look forward to coming back to China and seeing their families."可知,北非的一个国家爆发了战争,数以百万计的中国人处于危险之中,他们期待着回到中国,故选B。
23.词义猜测题。根据"...it is Chinese New Year. The sound of fireworks is everywhere. This is a happy moment, but because of his experiences in North Africa, Zong is often frightened of these sounds."以及下文"The contrast (对比) between the gunfire in war and the fireworks in peace ..."可知,在中国春节期间,有燃放烟花鞭炮的习俗,烟花鞭炮的声音与枪炮声类似,因此推测划线单词fireworks的意思是"鞭炮"。故选B。
24.细节理解题。根据"The sound of fireworks is everywhere. This is a happy time, but because of his experiences in North Africa, Zong is often afraid of these sounds."可知,他害怕爆竹声,故选A。
25.细节理解题。根据"It not only makes me feel the power of our motherland but also makes me feel proud of being Chinese."可知,作者看完电影《万里归途》,为自己是中国人而感到自豪,故选D。
(2025九上·新华开学考)阅读短文,根据短文内容回答问题。
One of my least favorite chores is cleaning my bedroom, but I have to do it. If my bedroom is untidy, I find it hard to relax and impossible to do any work! My mom always says "a tidy home means a tidy mind", and I think this is true. If everything is a mess, you just can't think clearly.
Studies show that people are usually more successful if they work, study, or live in a clean and tidy environment. A study shows that many children with bad behavior (行为) come from messy houses. Children who grow up in dirty houses would probably be unhealthy and they fall sick more often too. This is why people with tidier homes are often healthier and more successful. My mom is a good example of this. She makes sure our home is always very clean and comfortable, so my sister and I hardly ever fall sick. Everyone loves her and she is very successful at her job in a bank.
I am not a naturally tidy person. I sometimes throw my clothes on the floor because I am too tired to put them away, and I often leave rubbish on my desk. It is not easy to keep things clean all the time, but I am trying to develop the habit of tidying up every day. Maybe one day I will be as tidy and successful as my mom! That's my wish too.
26.What does the mother think a tidy home mean
27.What might cause children's bad behavior according to the study
28.What environment makes the writer and his sister healthy
29.What kind of person does the writer wish to be
30.Is your bedroom tidy or messy What do you plan to do from now on
【答案】26.A tidy mind./It means a tidy mind./She thinks it means a tidy mind.
27.Messy houses./Messy house might cause children's bad behavior (according to the study).
28.A very/Their clean and comfortable home.
29.A tidy and successful person as his mom./He wishes to be a tidy and successful person.
30.Messy. I plan to tidy it twice a week, and keep it tidy.
【知识点】议论文;行为习惯
【解析】【分析】本文讲述了作者虽不喜欢整理卧室,但认同"整洁的家意味着清晰的头脑",并结合研究和母亲的例子说明整洁环境对健康、行为和成功的重要性,还提到自己正努力养成整理习惯,希望成为像母亲一样整洁成功的人。
【点评】考查阅读表达,做题时需先通读全文把握主旨,再针对每个题目,带着关键信息(如" mother""children's bad behavior")在文中定位相关句子,细节题直接提取信息,开放性观点题需结合自身实际合理表达,注意答案语言简洁、与原文表述一致。
26.根据第一段"My mom always says 'a tidy home means a tidy mind'"可知,母亲认为整洁的家意味着清晰的头脑,故答案为A tidy mind./It means a tidy mind./She thinks it means a tidy mind.
27.根据第二段"A study shows that many children with bad behavior (行为) come from messy houses"可知,研究表明凌乱的家可能导致孩子行为不良,故答案为Messy houses./Messy house might cause children's bad behavior (according to the study).
28.根据第二段"She makes sure our home is always very clean and comfortable, so my sister and I hardly ever fall sick"可知,干净舒适的家让作者和妹妹保持健康,故答案为A very/Their clean and comfortable home.
29.根据第三段"Maybe one day I will be as tidy and successful as my mom! That's my wish too"可知,作者希望成为像母亲一样整洁且成功的人,故答案为A tidy and successful person as his mom./He wishes to be a tidy and successful person.
30.观点态度题(开放性)。根据题目要求需结合自身情况回答,可回答:卧室凌乱。我计划每周整理两次以保持整洁,符合"表达个人情况+具体计划"的要求,故答案为Messy. I plan to tidy it twice a week, and keep it tidy.
(2025九上·新华开学考)根据短文内容及所给提示,在文后题号后填写一个正确的单词。
For me, the most important person is my father. My father is 31. outgoing and hard-working person. 32. he was young, he wasn't able to go to college. He had to look 33. a job in the city. After several days' hard work. he became a worker in a factory. He got up very early and he was always the 34. (one) to get to the factory. The work did not pay very 35. (good). In the work, he met many 36. (problem). He always smiled and worked 37. (they) out. Later, my father got a chance to continue study in a college. He studied really hard and 38. (make) great progress. Besides, he tried to provide the 39. (great) care for me.
He is a common man, but he teaches me a lot. My father always 40. (encourage) me to keep going.
【答案】31.an;32.When;33.for;34.first;35.well;36.problems;37.them;38.made;39.greatest;40.encourages
【知识点】记叙文;家庭成员介绍
【解析】【分析】本文讲述了作者的父亲,他年轻时因没能上大学而在工厂工作,工作中遇到很多问题但仍努力克服,后来有机会上大学并取得进步,还努力给作者最好的照顾,他虽平凡却教会作者很多,且总是鼓励作者。【点评】考查语法填空,注意冠词的用法(元音音素开头的单词前用an)、连词的使用(When引导时间状语从句)、固定短语(look for、work out)、词性转换(形容词变副词、名词变复数、形容词变最高级)以及动词的时态和主谓一致等。
31.句意:我的父亲是一个外向且勤奋的人。"outgoing"是以元音音素开头的单词,不定冠词用an。故答案为an。
32.句意:当他年轻时,他没能上大学。"When"引导时间状语从句,意为"当……的时候",句首单词首字母大写。故答案为When。
33.句意:他不得不在城里找一份工作。"look for"是固定短语,意为"寻找"。故答案为for。
34.句意:他起得很早,总是第一个到达工厂。所给词one:一,数词。此处表示"第一个",用序数词first。故答案为first。
35.句意:这份工作报酬不是很好。所给词good:好的,形容词。此处修饰动词"pay",需用副词,good的副词是well。故答案为well。
36.句意:在工作中,他遇到了很多问题。所给词problem:问题,名词。"many"后接可数名词复数,problem的复数是problems。故答案为problems。
37.句意:他总是微笑着,努力克服它们。所给词they:他们,代词主格。此处作动词"worked out"的宾语,需用宾格them。故答案为them。
38.句意:他学习非常努力,取得了很大的进步。所给词make:使,让,动词。and连接并列谓语,时态与"studied"一致,用一般过去时,make的过去式是made。故答案为made。
39.句意:此外,他努力为我提供最好的照顾。所给词great:伟大的,好的,形容词。此处表示"最好的",用形容词最高级greatest。故答案为greatest。
40.句意:我的父亲总是鼓励我继续前进。所给词encourage:鼓励,动词。主语My father是第三人称单数,一般现在时中,谓语动词用第三人称单数形式encourages。故答案为encourages。
(2025九上·新华开学考)A: Hi, Chen Lin. I didn't see you for a long time. 41.
B: I went to Chengdu on holiday.
A: 42.
B: By plane.
A: 43.
B: I stayed there for a week.
A: 44.
B: It was sunny and warm.
A: Did you have a good time there
B: 45. . I hope to go there on holiday again.
A: Great! I hope to go with you next time.
【答案】41.Where did you go;42.How did you go there;43.How long did you stay there;44.What was the weather like there/How was the weather there;45.Yes/Sure/Of course
【知识点】其他语篇类型;假期计划
【解析】【分析】选项翻译:
1. Where did you go 你去哪里了
2. How did you go there 你怎么去的那里
3. How long did you stay there 你在那里待了多久
4. What was the weather like there/How was the weather there 那里的天气怎么样
5. Yes/Sure/Of course 是的/当然
本文是一段关于假期出行的对话,A询问B的假期去向、出行方式、停留时长、天气状况以及游玩感受等。
【点评】考查补全对话,注意根据答语的关键信息(如地点、交通方式、时长、天气、感受等)选择对应的疑问词(where、how、how long等),同时关注上下文逻辑,确保问答的一致性和表达的准确性。
41.根据"I went to Chengdu on holiday."可知,询问对方去哪里了,故填Where did you go。
42.根据"By plane"可知,询问对方如何去那里的,故填How did you go there。
43.根据"I stayed there for a week."可知,询问在那里待了多久,故填How long did you stay there。
44.根据"It was sunny and warm."可知,询问那里的天气如何,故填What was the weather like there/How was the weather there。
45.根据"Did you have a good time there "以及"I hope to go there on holiday again."可知,还想再去那里度假,说明这次玩得很愉快,故填Yes/Sure/Of course。
1 / 1