四川省泸州市泸县第五中学2025-2026学年九年级上学期开学考试英语试题
1.(2025九上·泸县开学考)How heavy is the pet dog now
A.Two kilos.
B.Three kilos.
C.Two and a half kilos.
2.(2025九上·泸县开学考)Why does the woman read the book again
A.It's important.
B.It's interesting.
C.It's hard to understand.
3.(2025九上·泸县开学考)When is Mike's birthday
A.July 4th. B.July 5th. C.July 6th.
4.(2025九上·泸县开学考)What is Mr. Smith probably
A.A reporter. B.A doctor. C.A singer.
5.(2025九上·泸县开学考)What does the boy need now
A.A knife. B.The bandages. C.Some water.
(2025九上·泸县开学考)听下面一段材料,回答以下小题。
6.Who told the woman about the French restaurant
A.Tommy. B.Her mother. C.Peter.
7.What will the man do next
A.Cook some food. B.Make some tea. C.Call the doctor.
(2025九上·泸县开学考)听下面一段材料,回答以下小题。
8.What's the boy doing
A.Buying a book. B.Borrowing a book. C.Returning a book.
9.Where are the two speakers probably talking
A.In the bookstore. B.In the classroom. C.In the library.
(2025九上·泸县开学考)听下面一段材料,回答以下小题。
10.How long did Jason stay in Sanya
A.For a week. B.For ten days. C.For two weeks.
11.What does Jason say about the trip
A.It was terrible. B.It was interesting. C.It was relaxing.
12.Who bought the medicine for Jason
A.His father. B.His mother. C.His aunt.
(2025九上·泸县开学考)听下面一段材料,回答以下小题。
13.Why does Judy refuse Jason's invitation
A.Because she needs to wash clothes.
B.Because she needs to do homework.
C.Because she needs to practice telling the story.
14.What does Jason advise Judy to do
A.Tell a story.
B.Have an English class.
C.Ask for help.
15.What will Judy do right now
A.Go to Aunt Cathy's home.
B.Call Aunt Cathy.
C.Go shopping with Aunt Cathy.
(2025九上·泸县开学考)听短文,根据短文内容选择正确答案。短文念两遍。
16.What did the speaker find when living with her host family
A.Being friendly is an easy way to get on well with others.
B.The process (过程) of getting along with others is interesting and educational.
C.Being caring is important during the process of getting along with others.
17.How did Judy feel after hearing the speaker's words in the morning
A.Uncomfortable. B.Touched. C.Lonely.
18.What does it mean when an American says "What's the matter with you " to a person
A.He thinks the person is ill.
B.He thinks the person needs some help.
C.He thinks the person is doing something wrong.
19.What may be the relationship between Mark and Judy
A.Strangers (陌生人).
B.Roommates.
C.Classmates.
20.What's the main idea of this article
A.It's not a big deal to make mistakes when getting on with others.
B.It's important to learn about a person's culture before getting on with him.
C.It's useful to be friendly to a person when you want to make friends with him.
(2025九上·泸县开学考) One rainy afternoon, I had nothing to do at home and felt very bored. "Why not volunteer to meet people and try something new " I thought. So I turned on my computer and on a website, I 21. a farm in France that wanted some volunteers for a month. It was summer holiday, so I 22. go. I sent them an e-mail, and soon I was working there.
On the farm, I 23. fifteen horses and sheep! I soon found I was a terrible "father", but I was very happy 24. I made some great friends and also improved my French. Talking to volunteers from different countries helped me 25. more about the world. I feel thankful to have had so much fun with many nice people because of volunteering!
21.A.created B.found C.touched D.sold
22.A.must B.could C.should D.might
23.A.gave up B.cut off C.looked after D.waited for
24.A.because B.but C.that D.because of
25.A.decide B.learn C.refuse D.worry
(2025九上·泸县开学考)When I was a little child, I learned many things. I learned how to do 26. . I even learned another life skill that I think is the most 27. in everyday life—home repair.
There was something 28. with the showerhead in my house a few days ago. I didn't call someone to replace (替换) it—who knows 29. he would ask me to pay for it So I bought a new showerhead and replaced it myself. It only took me several 30. . Less than a cup of tea, I finished and felt 31. . It worked well.
Such repairing work was so simple. As for my brother, he 32. hundreds of dollars each year with the help of online instructional (指导的) videos about repairing the TV set. Before that, he asked someone to 33. it in his house many times. Of course, it's not easy to do it by himself 34. . But when he knew more about it, he did better.
Home repair can not only help us save money, but more importantly, it can help us do things more 35. .
26.A.sports B.skills C.homework D.chores
27.A.useful B.educational C.interesting D.successful
28.A.strange B.wrong C.different D.important
29.A.how soon B.how often C.how much D.how
30.A.minutes B.hours C.days D.months
31.A.tired B.satisfied C.stressed D.lonely
32.A.makes B.spends C.saves D.costs
33.A.move B.fix C.change D.help
34.A.at first B.at last C.all the time D.at least
35.A.carefully B.comfortably C.independently D.quietly
(2025九上·泸县开学考)Here is a charity sale (义卖) for the poor African children. We will give away the money we raise in the charity e and see our things.
I have some soft toys to sell. The teddy bear is my thirteenth birthday gift. I have had it for one year. It still looks very new. Its original price (原价) is $50. You only need to pay $15 for it now. Other toys are very new but cheap, too. —Nancy
I have a music player. I have had it for three months. It works very well now. It stays with me whenever I feel upset. And I have downloaded (下载) some pop songs in it. I hope it can be with you when you are not happy. It cost $220. Now, you can take it for $100. —David
I want to sell some of my novels (小说) . I began to buy novels when I was thirteen years old. My favorite novel is Alice in Wonderland. I believe anyone like me will learn a lot from this novel. Each novel only costs $10. You can get the second at half price. —Henry
36.What does Nancy sell
A.The teddy bear. B.The music player.
C.Some novels. D.The old computer.
37.How long has David had the music player
A.For three weeks. B.For three months.
C.For five months. D.For one year.
38.According to the passage, what may David do when he is unhappy
A.Watch movies. B.Play with toys.
C.Read novels. D.Listen to music.
39.How much will you pay if you buy two novels from Henry
A.$10. B.$15. C.$20. D.$25.
40.What can we know from the passage
A.Nancy is 13 years old now.
B.You can get the teddy bear at half price.
C.Henry learns a lot from Alice in Wonderland.
D.There are many rock songs in David's music player.
(2025九上·泸县开学考) Last year, Bob visited Vancouver, Canada alone. He went there to give a talk on the environment. When it was over, he traveled to the Rocky Mountains and stayed in the Maple Leaf Hotel. He then took a short walk to look at the local (当地的) plants in the forest. After a few hours, he knew he took the wrong way, but was sure he could get back to the hotel.
However, after walking for several hours the next day, Bob knew he was in trouble. "I had my mobile phone, but the battery (电池) was almost dead. I could probably make just one call. But I didn't know the number of my hotel and I didn't want to worry my family unless I really had to," said Bob. He went on walking for three more days. He knew which plants he could eat and he had little trouble finding them.
On the fourth day, he knew it was hopeless and decided to call his family. He was quitecalm when he spoke to his wife on the phone. Bob's wife Shirley said, "He seemed to be in control of the situation." Shirley called the Maple Leaf Hotel at once. "That week lots of visitors went to the city to watch basketball games," said the hotel owner. As soon as Shirley phoned, the hotel sent out some people to look for Bob. They found him about one hour later, and luckily he was quite unhurt.
"I will never go to the forest without a guide. I never want an experience like that again," said Bob.
41.Bob went to Vancouver to ________.
A.watch football games B.give a talk on traveling
C.watch basketball games D.give a talk on the environment
42.What does the underlined word "calm" in Paragraph 3 mean in Chinese
A.兴奋的 B.惭愧的 C.镇静的 D.痛苦的
43.Who did Bob call in the end
A.His mother. B.His wife. C.His sister. D.His daughter.
44.What can we learn about Bob from the passage
A.He knew what he could eat in the forest.
B.He stayed in the forest for seven days.
C.He didn't like traveling with others.
D.He was seriously hurt in the forest.
45.Which is the best title for the passage
A.Traveling in the mountains B.An early call
C.An enjoyable experience D.Lost in the forest
(2025九上·泸县开学考)Do you like walking in nature How do you feel when you hear birdsong Happy or nervous Recently, a study showed that hearing different sounds of bird singing may help increase(增加) our happiness.
Researchers at California Polytechnic State University(简称 Cal Poly) did a study. They studied the effects(作用) of birdsong on people walking through a park in the U.S. state of Colorado. Danielle Ferraro led the Cal Poly study.
Feraro said there could be an evolutionary(进化的) reason why we like birdsong so much. "The idea is that when we hear birdsong, it could mean that we are in a safe environment," she said. There could be many other reasons, too. Ferraro said that in some areas birdsong could also mean the arrival of spring and nice weather. "Bird diversity(多样性) could also mean a healthy environment," she added.
Ferraro and her team played recorded songs from a group of different kinds of birds. They did this in a park in Boulder, Colorado. Over several weeks, the researchers played recorded birdsong at certain times of the day and other times they did not. Then they talked with hikers(徒步旅行者) after they passed by. People who heard the recorded birdsongs reported a greater sense of happiness than those who heard simply the natural birds. The researchers said that both the bird sounds and bird diversity could increase feelings of happiness.
The research team did the study during the summer. Ferraro explained why this was important. "The spring is the most birds' breeding(繁殖)season. We didn't want to disturb(打扰) the birds too much."
46.Who did Danielle Ferraro's team study on
A.The unhappy people. B.Ferraro and her team.
C.The people walking through a park. D.The people living near a park.
47.Why didn't Danielle Ferraro's team do their research in spring
A.Because they liked summer better.
B.Because they didn't want to disturb the bird breeding.
C.Because there are more birds in summer.
D.Because the birds don't like singing in spring.
48.What can we learn from Paragraph 3
①Birdsong can make human feel safe. ②People's love for birdsong is important.
③Birds are active in the spring and nice weather. ④Birds like to live in a natural and healthy environment.
A.①②③ B.①③④ C.②③④ D.①②④
49.What's the purpose of the fourth paragraph
A.To talk about Ferraro's study to readers.
B.To make people close to nature.
C.To make readers understand what a study is like.
D.To show why birdsong increases people's feelings of happiness.
50.What is the best title for the passage
A.Spending time in nature.
B.Birdsong makes a happy life.
C.Interesting facts about birdsong.
D.Doing the research in the right season.
(2025九上·泸县开学考)Lucas: Hi, Mia! How was your trip to Morocco
Mia: It was amazing! We did lots of sightseeing and learned about local traditions.
Lucas: That sounds fun! 51.
Mia: Yes! We visited markets with colorful tiles, and we tried tagine, a dish with special spices.
Lucas: Wow! 52.
Mia: Yes, the markets were busy, but we stayed comfortable by avoiding the biggest crowd in the afternoon.
Lucas: Did you use the underground trains there
Mia: No, we walked or took taxis. 53.
Lucas: That sounds great! 54.
Mia: I bought a handmade lamp and a small souvenir necklace.
Lucas: 55.
Mia: Yes! They taught us how to divide dough for bread—it's an important role in their culture!
A. Were the markets very crowded
B. Did you try any special food or see something unique
C. Did you bring back any souvenirs
D. Did you learn anything interesting from the locals
E. Taxis were easy to find, and the drivers were friendly!
56.(2025九上·泸县开学考)
It is s to cross the road when the traffic light is green.
57.(2025九上·泸县开学考)There are seven continents (洲) and four o in the world.
58.(2025九上·泸县开学考)Tom and Jerry is a very famous c and everyone likes watching it.
59.(2025九上·泸县开学考)Just do it. We know the famous saying, "Actions speak 1 than words."
60.(2025九上·泸县开学考)O a thief, always a thief.
(2025九上·泸县开学考)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Xu Keyi, a 37-year-old photographer (摄影师), developed an interest in taking photos of wild animals. When she was a child, she always 61. (dream) of traveling with a camera. After university, she worked as a reporter, but then a special trip 62. (complete) changed her life.
During a trip to Antarctica, Xu saw penguin (企鹅) parents protecting their babies from danger. It touched her greatly and she made a 63. (decide) to become a full-time wildlife photographer. 64. she has visited many places in the world, her favorite place to work is China. "Some amazing animals like green peafowls (孔雀) only live in 65. (we) country," she said. Last year, Xu climbed a mountain in Yunnan to take photos of green peafowls. After waiting in the rain for hours, she finally heard a peafowl singing on the mountain. It was 66. moment of breathtaking beauty.
Xu also encourages people 67. (care) about endangered animals through her photos. After she shared photos of China's protected golden Kaiser-i-Hind butterfly online, more 68. (volunteer) began to help protect these butterflies. "Many animals may disappear before people notice them," Xu says. "We should act much 69. (early)." The photographer feels happy when seeing more young people play a part 70. protecting the wildlife. Xu will continue showing the beauty of animals to the world through her camera.
(2025九上·泸县开学考)阅读短文,完成内容摘要,每空不超过三个单词。
Do you want to do volunteer work but don't know how Here are some ideas for you.
Helping your old neighbors
When people get older, it becomes harder to do many things. Old people living alone can also feel lonely. As a volunteer, you can do a lot to help the old in your neighborhood. You can visit and talk to them. And there is also much housework you can help with.
Helping the disabled
Many people with disabilities need help. Some of them even can't live on their own. You can volunteer to read books to the blind or deliver (递送) something for people who can't get around too well.
Helping poor families
Some families don't have enough money to buy food and clothes for their kids. Some people even have no place to live. To help these people, you can give clothes, food or money to, or raise money for, a charity (慈善机构).
Whom to help What to do
Old neighbors ★Visit and talk to them ★Help them with 71.
72. ★ 73. to the blind ★Deliver something for people unable to 74. too well
Poor families ★Give clothes, food or money to a charity ★ 75. for a charity
76.(2025九上·泸县开学考)随着短视频的兴起,越来越多的人丢掉了阅读的习惯,如何在喧嚣的世界中静下心来阅读是现在很多人面临的难题。假如你们班下节英语口语课的主题是"How to make a habit of reading",请你根据以下要点,用英语写一篇短文为口语课做准备。
要点如下:
1.读有趣的书;
2.每天花一些时间阅读;
3.读完一本书后奖励自己;
4.……
注意:
1.短文须包含以上所有要点,可适当增加细节,以使行文连贯;
2.文中不得出现真实姓名和地名;
3.词数80~100 (短文的开头和结尾已为你写好在答题卷,不计入总词数)。
参考词汇:reward (v.奖励)
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
1.【答案】C
【知识点】短对话理解;询问外貌特征
【解析】【原文】A: How heavy is your pet dog
B: It weighed two kilos last year. Now it weighs two point five kilos.
【分析】题意:A询问B的宠物狗现在的重量,B先提及狗去年重2公斤,再说明现在的重量,问题聚焦"宠物狗现在多重"。根据原文中B的回答"Now it weighs two point five kilos"(现在它重2.5公斤),"two point five kilos"与选项C"Two and a half kilos"含义完全一致,可知宠物狗现在的重量对应选项C,故答案为C。
【点评】考查细节信息抓取类听力,注意做题时要精准定位对话中的时间标志词(如本题的"Now"),区分"过去(last year)"和"现在"的信息;同时需掌握小数(two point five)与分数(two and a half)的等价转换,避免因表达方式不同而选错。
2.【答案】C
【知识点】短对话理解;表达态度
【解析】【原文】A: That's a good book. You've read it for weeks.
B: Oh, I read parts of it again because it's difficult to understand.
【分析】题意:A提到B读一本书已经好几周了,B回应说自己在重读部分内容,问题是"女士为什么要再读这本书"。根据原文中B的回答"because it's difficult to understand"(因为它很难理解),"difficult"与选项C中的"hard"为同义替换,可知女士重读的原因是书不好理解,故答案为C。
【点评】考查原因询问类听力,注意做题时需重点捕捉对话中的因果关联词(如本题的"because"),因果关联词后常直接给出问题答案;同时要熟悉常见形容词的同义替换(如"difficult"="hard"),避免因词汇替换而漏判关键信息。
3.【答案】B
【知识点】短对话理解;询问时间
【解析】【原文】A: It's Mike's birthday next week.
B: Which day
A: Next Tuesday. That's July 4th. Oh, sorry, July 5th.
【分析】题意:A提到下周是Mike的生日,B询问具体日期,A先说是7月4日,随后纠正为7月5日,问题是"Mike的生日在什么时候"。根据原文中A的最终表述"sorry, July 5th"(抱歉,是7月5日),可知A纠正后的日期才是正确答案,与选项B一致,故答案为B。
【点评】考查时间信息确认类听力,注意做题时需关注对话中的修正性表述(如本题的"sorry"),这类词常提示前文信息有误,后续内容才是正确答案;同时要重点记忆具体日期、星期等关键信息,避免被初始错误信息干扰。
4.【答案】B
【知识点】短对话理解;就医情景
【解析】【原文】A: Morning, Mr. Smith. The medicine didn't work for me. I still have a sore throat.
B: Well. Don't worry, open your mouth and let me have a look at it.
【分析】题意:A早上对Smith先生说药物没起效,自己仍喉咙痛,Smith先生让A张嘴检查,问题是"Smith先生可能是什么职业"。根据原文中Smith先生面对A的病情(喉咙痛、药物无效),提出"open your mouth and let me have a look at it"(张嘴让我检查一下),这是医生诊疗时的典型行为,与选项B"医生"的职业特征完全匹配,可知Smith先生大概率是医生,故答案为B。
【点评】考查职业判断类听力,注意做题时需抓取对话中的职业相关关键信息(如本题的"medicine""have a sore throat""have a look at it"等与医疗相关的词汇和动作);同时要联想不同职业的核心工作场景,通过场景匹配锁定正确职业选项,避免被无关信息干扰。
5.【答案】B
【知识点】短对话理解;表达请求与提供帮助
【解析】【原文】A: Oops. I hurt my hand with the knife. Where are the bandages
B: Oh, wait. I will find them for you in a minute.
【分析】题意:A说自己用刀弄伤了手,询问绷带在哪里,B表示马上帮忙找,问题是"这个男孩现在需要什么"。根据原文中A的提问"Where are the bandages "(绷带在哪里?),可知A当下急需的物品是绷带,与选项B一致,故答案为B。
【点评】考查需求获取类听力,注意做题时需重点关注对话中的疑问句式(如本题的"Where are... "),这类句式常直接体现说话人的需求;同时要结合场景逻辑(手受伤→需要绷带),排除干扰选项(如A选项"刀"是受伤工具,非所需物品),精准锁定答案。
【答案】6.A
7.B
【知识点】长对话理解;表达建议;身体健康;疾病与防治
【解析】【原文】A: Tommy, I have a stomachache. I feel really bad now.
B: Maybe you ate something bad.
A: My mom cooked some noodles for me this morning.
B: What about last night
A: I went to the French restaurant with my friends. Do you remember it You and Peter went there last week and you told me its food was really delicious.
B: Well, I'll make you some hot tea now. If you still don't feel well, it is better to see the doctor.
【分析】文章大意:女士告诉Tommy自己胃痛,Tommy推测可能是吃了坏东西。女士提到早上妈妈做了面条,昨晚和朋友去了一家法式餐厅,且这家餐厅是Tommy之前提过的;最后Tommy表示会先给女士泡热茶,若仍不舒服建议看医生。
【点评】考查细节信息定位类听力,注意以下关键点:1.做题时需圈画题干中的核心疑问词(如第(1)题的"Who"、第(2)题的"What"),带着疑问在对话中找对应信息,避免盲目听材料。2.关注对话中的人称指代(如第(1)题的"you"需结合上下文确定指代Tommy),防止因指代混淆选错答案。3.捕捉表示未来动作的表述(如第(2)题的"I'll make..."),这类表述直接对应"接下来要做的事",可快速锁定答案。
6.根据原文中女士的话"You and Peter went there last week and you told me its food was really delicious"(你和Peter上周去过那里,而且你告诉我那里的食物特别好吃),"你"指代对话中的Tommy,可知是Tommy告诉女士这家餐厅的,与选项A一致,故答案为A。
7.根据原文中Tommy的话"Well, I'll make you some hot tea now"(好吧,我现在就给你泡点热茶),可知男士接下来要做的是泡热茶,与选项B一致,故答案为B。
【答案】8.B
9.C
【知识点】长对话理解;表达请求与提供帮助;日常活动
【解析】【原文】A: Good morning, David. Can I help you
B: Good morning, Miss Yang. May I borrow the book Harry Potter
A: Sure. I'll get it for you. Here you are.
B: Thank you. How long can I keep it
A: Two weeks. Don't forget to return it on time.
B: Sure. I won't.
【分析】这段对话发生在早晨,学生David向杨老师请求借阅《哈利·波特》一书,杨老师为其取来书籍,并告知借阅期限为两周,提醒David按时归还,David承诺会遵守。
【点评】本题考查日常场景对话理解,做题时需注意以下关键点:抓住对话中的核心动作词(如borrow、return),这些词汇直接决定事件性质(借书、还书、买书)。结合选项场景的功能特点(书店卖书、教室上课、图书馆借书),将动作与场景功能匹配,快速排除不符合的选项。
8.根据对话中B(David)所说的"May I borrow the book Harry Potter "(我可以借《哈利·波特》这本书吗?)以及A(杨老师)的回应"Sure. I'll get it for you. Here you are."(当然可以,我这就拿给你,给你),可知男孩正在借一本书,而非买书或还书,故选B。
9.根据核心信息"borrow the book"(借书)和"return it on time"(按时还书),书店的核心行为是"买",教室无借书还书功能,只有图书馆是提供书籍借阅服务的场所,由此可判断两人大概率在图书馆交谈,故选C。
【答案】10.A
11.C
12.B
【知识点】长对话理解;询问地点;询问感受;日常活动;假期计划
【解析】【原文】A: Did you go anywhere during the vacation, Jason
B: Yeah. I stayed in Sanya with my parents for a week.
A: How was the trip
B: Well, my arms got sunburned after I played on the beach but the trip was relaxing for me.
A: Did you put some medicine on your arms
B: Yeah. My mother bought some for me.
【分析】对话围绕假期展开,A询问Jason假期是否去了别的地方,Jason表示和父母在三亚待了一周;A接着问旅途如何,Jason提到自己在沙滩玩后手臂晒伤,但旅途很放松;A又问是否涂了药,Jason回答妈妈给他买了药。
【点评】本题考查细节信息捕捉类听力,做题时需注意以下关键点:聚焦问题中的核心疑问词(如How long询问时间、What询问感受、Who询问人物),在对话中精准定位对应信息,避免被无关内容干扰。关注对话中的关键名词和形容词(如week、relaxing、mother),这些词汇往往是直接匹配选项的答案线索,无需额外推测。遇到包含转折词(如but)的句子时,重点关注转折后的内容,通常这是说话人想强调的核心信息,也是题目常考的重点。
10.根据B(Jason)所说的"I stayed in Sanya with my parents for a week."(我和父母在三亚待了一周),明确可知Jason在三亚停留的时间是一周,并非十天或两周,故选A。
11.根据B(Jason)的回应"but the trip was relaxing for me"(但这次旅途对我来说很放松),"but"转折后强调的是旅途的核心感受,与"糟糕(terrible)""有趣(interesting)"无关,故选C。
12.根据B(Jason)所说的"My mother bought some for me."(我妈妈给我买了药),直接指出买药的人是妈妈,而非爸爸或姑姑,故选B。
【答案】13.C
14.C
15.B
【知识点】长对话理解;表达建议;打电话情景;学会学习
【解析】【原文】A: Hi, this is Jason speaking. Can I speak to Judy
B: Hello, this is Judy. What's up Jason
A: There is a new movie on. Let's go and watch it.
B: I'm not free at the moment.
A: Are you busy washing your clothes or doing homework
B: Neither. Miss Miller asked me to tell a story about Journey to the West before the English class tomorrow. I am practicing it.
A: That's really interesting.
B: But you know I am not good at telling stories. It's not easy for me.
A: Why not go and ask Aunt Cathy for help She often tells us great stories.
B: Sounds great. I'll visit her at once. Can you go with me
A: Sure, but you'd better call her to see if she is at home now. My mom says they will go to the supermarket this afternoon.
B: Oh, thanks. I will do it right now.
【分析】Jason打电话邀请Judy去看新电影,Judy表示当下没空,解释说米勒老师让她明天英语课前讲《西游记》的故事,自己正在练习且不擅长讲故事。Jason建议她向凯西阿姨求助,Judy觉得这个主意不错,邀请Jason一起去,Jason同意但提醒她先打电话确认凯西阿姨是否在家,因为自己妈妈说凯西阿姨下午要去超市,Judy表示会立刻打电话。
【点评】本题考查对话逻辑与细节捕捉类听力,做题时需注意以下关键点:对于"why"类提问,要重点关注对话中表原因的回应,尤其注意排除干扰项(如本题中Jason提到的"wash clothes""do homework",被Judy用"Neither"否定,需直接排除)。捕捉"advise/suggest"类表达(如本题的"Why not..."),这类句式后接的内容通常就是建议的核心,直接对应选项。关注代词指代(如本题的"it"),需结合前文明确指代对象,避免因混淆指代而选错答案。
13.根据B(Judy)所说的"Neither. Miss Miller asked me to tell a story about Journey to the West before the English class tomorrow. I am practicing it."(都不是。米勒老师让我明天英语课前讲一个《西游记》的故事,我正在练习呢),可知Judy拒绝邀请不是因为洗衣服或写作业,而是要练习讲故事,故选C。
14.根据A(Jason)的提议"Why not go and ask Aunt Cathy for help She often tells us great stories."(为什么不去找凯西阿姨帮忙呢?她经常给我们讲很棒的故事),可知Jason建议Judy去求助,而非"讲故事"或"上英语课",故选C。
15.根据A(Jason)提醒"you'd better call her to see if she is at home now"以及B(Judy)的回应"Oh, thanks. I will do it right now.","it"指代前文的"call her(Aunt Cathy)",可知Judy现在要给凯西阿姨打电话,而非直接去她家或一起去购物,故选B。
【答案】16.B
17.A
18.C
19.A
20.B
【知识点】短文理解;文化差异与文化自信;跨文化沟通与交流
【解析】【原文】It's never easy to get on well with others and being friendly isn't enough. But the process can be fun and educational. That's what I found when I lived with my host family in the USA. One day before going to school, I saw the host's daughter Judy wasn't feeling well. So I asked, "what's the matter with you " I thought I was caring. However, she looked surprised and even a little unhappy. Because I was almost late for school, I didn't ask her why. At school, I described the situation to my new classmate Mark. He laughed after hearing what I said. He told me that I couldn't ask others like that. Americans use that when someone was making a serious mistake. After returning home, I said sorry to Judy. And she laughed after hearing my explanations.
【分析】本文讲述了作者在美国寄宿家庭生活时,因不了解当地文化,用不当表达关心寄宿家庭女儿Judy,导致对方不适,后经同学Mark解释明白原因并向Judy道歉的故事。
【总结】本题考查短文细节与主旨理解类听力,做题时需注意以下关键点:抓主旨时,重点关注短文开篇或结尾的总结句,以及贯穿全文的核心线索(如本文的"文化差异导致误会"),避免被局部细节带偏。做细节题时,注意选项与原文的"同义替换"(如"unhappy"对应"uncomfortable")和"信息对立"(如原文"being friendly isn't enough"对立选项A),通过对比快速排除错误答案。对于"关系判断"类题目,若原文未明确提及两人关联,需选择"最合理的默认关系"(如仅一方是作者同学,另一方未提及关联,则默认是陌生人),不凭空推测未提及的关系。
16.根据原文"It's never easy to get on well with others and being friendly isn't enough. But the process can be fun and educational. That's what I found when I lived with my host family in the USA.",可知作者寄宿时发现与人相处的过程有趣且有教育意义,A选项"友好是轻松相处的方式"与原文"being friendly isn't enough"相悖,C选项"关心很重要"非作者寄宿时的发现,故选B。
17.根据原文"However, she looked surprised and even a little unhappy.","surprised"和"unhappy"表明Judy的感受是不舒服的,B选项"感动"、C选项"孤独"均未提及,故选A。
18.根据原文"He told me that I couldn't ask others like that. Americans use that when someone was making a serious mistake.",可知美国人说这句话时,是认为对方做错了事情,A选项"觉得对方生病"是作者的误解,B选项"觉得对方需要帮助"与原文不符,故选C。
19.原文仅提到Mark是作者的同学,未提及Mark与Judy有任何关联(如室友、同学),因此两人最可能是陌生人,故选A。
20.文章核心是作者因不了解美国文化而造成误会,体现"与人相处前了解其文化很重要",A选项"相处犯错没关系"、C选项"友好对交友有用"均未紧扣"文化差异"这一核心,故选B。
【答案】21.B;22.B;23.C;24.A;25.B
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者在一个雨天感到无聊,于是通过网上申请成为法国一家农场的志愿者。在农场的一个月里,他照顾动物,结交了朋友,提高了法语,并通过与来自不同国家的志愿者交流开阔了眼界。这次志愿经历让他感到快乐和感激。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,情态动词,状语从句等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
21.句意:于是我打开电脑,在一个网站上找到了法国的一个农场,他们想招募志愿者一个月。A:created "创造";B:found"找到";C:touched"触摸";D:sold" 卖 "。根据空前"So I turned on my computer and on a website"可知此处指在网站上找到农场的信息。故选B。
22.句意:那是暑假,所以我可以去。A:must"必须";B:could"能够";C:should"应该";D:might"可能"。根据空前"It was summer holiday"可知,暑假期间有时间,表示能够去,故选B。
23.句意:在农场,我照看了十五匹马和羊!A:gave up"放弃";B:cut off"切断";C:looked after"照顾";D:waited for" 等待 "。根据空后"fifteen horses and sheep!"以及下文提到作者自嘲是terrible "father",这暗示他在照顾动物。故选C。
24.句意:我很快发现我是一个糟糕的"父亲",但我很高兴,因为我交了一些很好的朋友,也提高了我的法语。A:because"因为";B:but"但是";C:that"那个";D:because of" 因为 "。根据空后"I made some great friends and also improved my French."可知,后文解释了原因,此处需要表示原因的连词,故选A。
25.句意:与来自不同国家的志愿者交谈帮助我更多地了解世界。A:decide"决定";B:learn"学习";C:refuse"拒绝";D:worry"担心"。根据语境可知,与不同国家的人交流,学习了更多知识。故选B。
【答案】26.D;27.A;28.B;29.C;30.A;31.B;32.C;33.B;34.A;35.C
【知识点】故事阅读类;记叙文;家庭生活
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者自己更换花洒和哥哥学习修理电视的例子,说明了掌握家庭维修这项生活技能的重要性。它不仅能节省开支,更能让人学会独立、自信地解决问题。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及名词,形容词,宾语从句,动词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
26.句意:我学会了如何做家务。A:sports"运动";B:skills"技能";C:homework"家庭作业";D:chores" 家务 "。根据下文"I even learned another life skill that I think is the most 2 in everyday life—home repair."我甚至学习了另一项我认为在日常生活中最有用的技能——家庭维修。可知,此处应指学会了做家务。故选D。
27.句意:我甚至学习了另一项我认为在日常生活中最有用的技能——家庭维修。A:useful"有用的";B:educational"有教育意义的";C:interesting"有趣的";D:successful"成功的"。根据下文"Home repair can not only help us save money, but more importantly, it can help us do things more 10 "家庭维修不仅能为我们省钱,更重要的是,它可以帮助我们独立做事。可知,作者认为家庭维修是很有用的技能。故选A。
28.句意:几天前我家里的淋浴喷头出问题了。A:strange"奇怪的";B:wrong"有问题的";C:different"不同的";D:important" 重要的 "。根据下文"So I bought a new showerhead and replaced it myself."所以我买了一个新的淋浴头,自己换了。可知,是淋浴喷头出问题了,there be something wrong with sth固定句式,"某物出问题了",故选B。
29.句意:我没有给别人打电话更换它——谁知道他会让我付多少钱?A:how soon"多久以后";B:how often"多长时间一次";C:how much"多少钱";D:how" 怎么样 "。 he would ask me to pay for it 是宾语从句,指会让我付多少钱。故选C。
30.句意:只花了我几分钟。A:minutes"分钟";B:hours"小时";C:days"天";D:months "月"。根据下文"Less than a cup of tea"不到一杯茶的时间,可知此处应指只花了我几分钟。故选A。
31.句意:不到一杯茶的时间,我就完成了,感到很满足。A:tired"累";B:satisfied"满足的。满意的";C:stressed"有压力的";D:lonely"孤单的"。根据空前"I finished and felt"可知,我自己完成了更换应该感到很满足。故选B。
32.句意:至于我的哥哥,他每年节省了数百美元,这要归功于有关修理电视机的在线教学视频。A:makes"制作";B:spends"花费";C:saves"节省";D:costs" 花费 "。根据空后"with the help of online instructional (指导的) videos about repairing the TV set"可知,此处应指从修理电视机的在线教学视频中学到了如何修理电视机,所以每年节省了数百美元。故选C。
33.句意:在那之前,我哥哥很多次找人在他家里修理它。A:move"移动";B:fix"修理";C:change"改变";D:help" 帮助 "。根据上文"with the help of online instructional (指导的) videos about repairing the TV set"可知,此处应指以前他多次请人修理它。故选B。
34.句意:当然,一开始自己做起来并不容易。A:at first"起初";B:at last"最后";C:all the time"一直";D:at least" 至少 "。根据"But when he knew more about it, he did better."但当他对这件事了解得更多时,他做得更好。及语境可知,此处应表达一开始自己做并不容易。故选A。
35.句意:家庭维修不仅能为我们省钱,更重要的是,它可以帮助我们独立做事。A:carefully"仔细地";B:comfortably"舒适地";C:independently"独立地";D:quietly" 安静地 "。根据上文"But when he knew more about it, he did better."但当他对这件事了解得更多时,他做得更好。可知,家庭维修是可以帮助我们独立做事。故选C。
【答案】36.A
37.B
38.D
39.B
40.C
【知识点】广告布告类;应用文;细节理解;推理判断;数字计算
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了一场为贫困非洲儿童举办的义卖活动。Nancy、David和Henry三位参与者分别出售自己的泰迪熊、音乐播放器和小说,并介绍了物品的背景、原价和优惠的义卖价格,号召大家前来购买,将所得款项捐赠出去。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题和数字计算题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
36.细节理解题。根据第一栏中的"I have some soft toys to sell. The teddy bear is my thirteenth birthday gift."我有一些毛绒玩具要卖。泰迪熊是我十三岁生日的礼物。可知,南希卖玩具熊。故选A。
37.细节理解题。根据第二栏中的"I have a music player. I have had it for three months."我有一个音乐播放器。我已经买了三个月了。可知, David 用了这个音乐播放器三个月了。故选B。
38.推理判断题。根据第二栏中的"It stays with me whenever I feel upset. And I have downloaded (下载) some pop songs in it. I hope it can be with you when you are not happy."每当我感到沮丧时,它就会一直伴随着我。我在里面下载了一些流行歌曲。我希望它能在你不开心的时候和你在一起。"可推知,David 不开心的时候可能会听音乐。故选D。
39.数字计算题。根据第三栏中"Each novel only costs $10. You can get the second at half price.",每本小说只要10美元。你可以半价买到第二本。可知,买两本小说需要$10+$10/2=$15。故选B。
40.细节理解题。根据第三栏中de "My favorite novel is Alice in Wonderland. I believe anyone like me will learn a lot from this novel."我最喜欢的小说是《爱丽丝梦游仙境》。我相信像我这样的人会从这本小说中学到很多东西。可知, Henry 从《爱丽丝梦游仙境》中学到了很多。故选C。
【答案】41.D
42.C
43.B
44.A
45.D
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;词义猜测;标题选择
【解析】【分析】大意:本文主要讲述了鲍勃在森林里迷路的经历。
【点评】考查阅读选择。注意在回答问题时,要回到原文中寻找答案,尽量选择与原文一致的选项。
41.细节理解题。根据第一段Last year, Bob visited Vancouver, Canada alone. He went there to give a talk on the environment.去年,鲍勃独自访问了加拿大温哥华,他去那里做了一个关于环境的演讲,可知他去那里做了一个关于环境的演讲。故选D。
42.词义猜测题。根据"He seemed to be in control of the situation.""他似乎控制住了局面。",可知鲍勃妻子认为他似乎控制住了局势,可推测他在电话里是很镇静的,calm意为"镇静的"。故选C。
43.细节理解题。根据He was quite calm when he spoke to his wife on the phone.他和妻子通电话时很冷静,可知鲍勃最后给妻子打的电话,故选B。
44.细节理解题。根据He knew which plants he could eat and he had little trouble finding them.他知道自己可以吃哪些植物,而且很容易就能找到,可知他知道在森林里能吃什么。故选A。
45.标题选择题。根据文章可知,本文主要讲述了鲍勃在森林里迷路的经历。故选D。
【答案】46.C
47.B
48.B
49.D
50.C
【知识点】说明文;常见的动物及其生活环境;细节理解;标题选择;段落大意
【解析】【分析】本文是一篇说明文,近期一项研究表明,聆听不同种类的鸟鸣声有助于提升人们的幸福感。通过介绍加州理工州立大学研究人员的实验,探讨了鸟鸣声对人类情绪的积极影响及其可能的进化原因,同时强调了鸟类多样性对环境健康的重要性。
【点评】本题考点涉及细节理解,段落大意和标题归纳三个题型的考查,是一篇科研类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
46.细节理解题。根据第二段中的"They studied the effects(作用) of birdsong on people walking through a park in the U.S. state of Colorado."他们研究了鸟鸣对在美国科罗拉多州公园散步的人的影响。故选C。
47.细节理解题。根据 最后一段中的"The spring is the most birds' breeding(繁殖)season. We didn't want to disturb(打扰) the birds too much."春天是鸟类繁殖最多的季节。我们不想太打扰鸟儿。故选B。
48.细节理解题。根据第三段中的"‘The idea is that when we hear birdsong, it could mean that we are in a safe environment,'she said. There could be many other reasons, too. Ferraro said that in some areas birdsong could also mean the arrival of spring and nice weather.‘Bird diversity(多样性) could also mean a healthy environment,' she added."她说:"我们的想法是,当我们听到鸟鸣时,这可能意味着我们处于一个安全的环境中。"也可能有许多其他原因。 Ferraro 说,在某些地区,鸟鸣也可能意味着春天的到来和晴朗的天气。"鸟的多样性也可能意味著一个健康的环境,"她补充道。可知,当我们听到鸟鸣声时,可能意味着我们在一个安全的环境中,鸟鸣也可能意味着春天的到来和好天气,鸟类多样性也意味着健康的环境。故选B。
49.段落大意题。根据第四段中的"The researchers said that both the bird sounds and bird diversity could increase feelings of happiness."研究人员表示,鸟类的叫声和鸟类的多样性都可以增加幸福感。可知,本段主要介绍研究的结果——鸟类的叫声和鸟类的多样性都能增加幸福感。故选D。
50.标题归纳题。通读全文可知,本文研究表明鸟鸣能改善人的情绪,让人高兴,具体介绍了研究开展的经过以及人们对此研究的看法。"关于鸟鸣的有趣事实"适合作本文标题,故选C。
【答案】51.B;52.A;53.E;54.C;55.D
【知识点】旅游观光类;其他题材
【解析】【分析】本文是一段对话,围绕Mia在摩洛哥的旅行经历,介绍了她在摩洛哥的所见所闻,包括当地的市场、特色食物、交通方式、购买的纪念品以及从当地人那里学到的有趣文化。
【点评】考查五选五,本文是一篇旅游类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
51.根据下文" Yes! We visited markets with colorful tiles, and we tried tagine, a dish with special spices."对!我们参观了铺着五颜六色瓷砖的市场,还品尝了一道用特殊香料烹制的塔吉涅菜。可知, Mia 回答了参观特色市场和品尝当地特色美食, B. Did you try any special food or see something unique "你有没有尝试一些特别的食物或者看到一些独特的东西?"是 Lucas 对 Mia 旅行中特殊体验的询问,与 Mia 的回答对应,故选B。
52.根据下文" Yes, the markets were busy, but we stayed comfortable by avoiding the biggest crowd in the afternoon."是的,市场很繁忙,但我们避开了下午最大的人群,保持了舒适。可知, Mia 用"Yes"回应,且提到市场很热闹(人多), A. Were the markets very crowded "市场很拥挤吗?"是 Lucas 对市场拥挤程度的询问,符合语境,故选A。
53.根据上文" Did you use the underground trains there "你在那里坐地铁了吗?;以及空前" No, we walked or took taxis."没有,我们步行或乘坐出租车。可知, Mia 提到乘坐出租车出行,E. Taxis were easy to find, and the drivers were friendly!"出租车很容易找到,而且司机很友好!"补充了乘坐出租车的优势,衔接前文,故选E。
54.根据下文"I bought a handmade lamp and a small souvenir necklace."我买了一盏手工灯和一条小纪念品项链。可知 Mia 回答了购买的物品, C. Did you bring back any souvenirs "你带回来一些纪念品了吗?"是 Lucas 对是否购买纪念品的询问,"纪念品"与 Mia 提到的"手工灯、纪念项链"呼应,故选C。
55.根据下文" Yes! They taught us how to divide dough for bread—it's an important role in their culture!"对!他们教我们如何把面团分成面包——这在他们的文化中起着重要作用!可知, Mia 用"Yes"回应,且提到当地人教做面包面团, D. Did you learn anything interesting from the locals "你从当地人那里学到了什么有趣的东西吗?"是 Lucas 对是否从当地人处学习到内容的询问,与 Mia 的回答对应,故选D。
56.【答案】safe
【知识点】单词拼写;形容词原级
【解析】【分析】句意:当交通灯是绿灯时,过马路是安全的。根据cross the road when the traffic light is green及首字母提示,可知绿灯时过马路是安全的,故填safe。
【点评】考查单词拼写。形容词原级safe的拼写。
57.【答案】oceans
【知识点】规则变化的可数名词复数
【解析】【分析】句意:世界上有七大洲和四大洋。four后接名词的复数形式,根据常识可知,世界上有七大洲和四大洋,名词ocean表示"海洋",复数直接加s。故填oceans。
【点评】考查名词,本题涉及名词作主语。
58.【答案】cartoon
【知识点】可数名词的单数
【解析】【分析】句意:《猫和老鼠》是一部非常著名的动画片,每个人都喜欢看。根据常识可知,《猫和老鼠》是一部动画片,结合所给首字母c,可知应用名词cartoon"动画片",再结合空前的不定冠词a可知,此处应用单数形式,在句子中作表语。故填cartoon。
【点评】考查名词,本题涉及名词作表语。
59.【答案】(l)ouder
【知识点】“副词比较级+than“用于表达一方超过或低于另一方的情况
【解析】【分析】句意:想做就做。 我们都知道一句名言,"行动胜于言语"。此空为副词修饰动词,根据speak和所给首字母l,可知此处指声大 ,用loud表示,再结合空后than可知,此空为副词比较级。故填(l)ouder。
【点评】考查副词,本题涉及副词比较级作状语。
60.【答案】Once
【知识点】频度副词;固定搭配
【解析】【分析】句意:偷盗一次,做贼一世。本句为谚语"Once a thief, always a thief."。once"曾经,一次",副词。故填Once。
【点评】考查副词,掌握谚语"Once a thief, always a thief."
【答案】61.dreamt/dreamed;62.completely;63.decision;64.Although;65.our;66.a;67.to care;68.volunteers;69.earlier;70.in
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了野生动物摄影师 Xu Keyi 的故事。她因一次南极之旅深受触动,转而成为全职野生动物摄影师,致力于通过镜头记录中国及世界的珍稀动物(如绿孔雀、金斑喙凤蝶),并以此唤起公众对濒危物种的保护意识。她相信行动宜早不宜迟,并乐于见到更多年轻人参与野生动物保护。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及时态,副词,名词,状语从句,代词,冠词,非谓语动词,副词,介词以及固定搭配等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
61.句意:当她还是个孩子的时候,她总是梦想着带着相机去旅行。dream"梦想",此处作谓语动词,根据时间状语"When she was a child"可知句子时态为一般过去时,故填dreamt/dreamed。
62.句意:大学毕业后,她当了一名记者,但后来一次特别的旅行彻底改变了她的生活。complete"完全的",形容词,此处修饰动词changed,应用其副词completely"彻底地",作状语,故填completely。
63.句意:这极大地触动了她,她做了一个成为全职野生动物摄影师的决定。decide"决定",动词。根据空前的不定冠词"a",可知此处应用单数可数名词,其名词为decision"决定",make a decision固定短语,"做决定",故填decision。
64.句意:尽管她游览过世界上许多地方,但是她最喜欢工作的地方是中国。根据"she has visited many places in the world"和"her favorite place to work is China."可知此处引导让步状语从句,位于句首首字母需要大写,故填Although/Though。
65.句意:她说:"一些像绿孔雀这样令人惊叹的动物只生活在我们的国家"。we"我们",人称代词,此处修饰名词 country ,应用其形容词性物主代词our"我们的",作定语,故填our。
66.句意:那是一个美得令人惊叹的时刻。根据moment是可数名词单数可知此处应用不定冠词,表泛指。且moment以辅音音素开头,故填a。
67.句意:徐也通过她的照片鼓励人们关心濒危动物。care"关心",动词,结合固定短语encourage sb to do"鼓励某人做.....",动词不定式作补语,故填to care。
68.句意:在她在网上分享了中国受保护的金带喙凤蝶的照片后,更多的志愿者开始帮助保护这些蝴蝶。volunteer"志愿者",可数名词,根据空前"more"可知,应用其复数形式,作主语,故填volunteers。
69.句意:我们应该更早地采取行动。early"早",副词,根据空前"much"可知此处应用其比较级形式,故填earlier。
70.句意:当看到更多的年轻人参与保护野生动物时,这位摄影师感到很高兴。play a part in固定短语,"在……中起作用;参与……",故填in。
【答案】71.much housework;72.The disabled;73.Read books;74.get around;75.Raise money
【知识点】教育类;说明文
【解析】【导语】本文是一篇说明文,为有意从事志愿工作但不知从何入手的人提供了三个具体的志愿服务方向:帮助独居老人(陪伴与家务)、帮助残障人士(朗读、递送物品)以及帮扶贫困家庭(捐赠物资、募捐),旨在引导人们用实际行动参与公益、关爱社会弱势群体。
【点评】本题是一道内容摘要填空题,要求根据短文内容完成表格,每空不超过三个单词。整体来看,题目难度适中,主要考查对短文关键信息的提取和概括能力。
71.根据 Helping your old neighbors 部分中的"You can visit and talk to them. And there is also much housework you can help with."你可以拜访他们并与他们交谈。还有很多家务你可以帮忙。可知你可以帮助他们做很多家务。故填much housework。
72.根据"Helping the disabled"可知第二部分是帮助残疾人;the disabled"残疾人",the的首字母要大写。故填The disabled。
73.根据 Helping the disabled 部分中的" You can volunteer to read books to the blind or deliver (递送) something for people who can't get around too well. "你可以自愿为盲人读书,或者为行动不便的人送东西。可知此处指给盲人读书;read books"读书"。故填Read books。
74.根据 Helping the disabled 部分中的" You can volunteer to read books to the blind or deliver (递送) something for people who can't get around too well. "你可以自愿为盲人读书,或者为行动不便的人送东西。 可知给行动不便的人送东西。故填get around。
75.根据 Helping poor families部分中的"To help these people, you can give clothes, food or money to, or raise money for, a charity (慈善机构)."为了帮助这些人,你可以向慈善机构捐赠衣服、食物或金钱,或者为慈善机构筹集资金。可知此处指为慈善机构筹钱。故填Raise money。
76.【答案】例文
How to make a habit of reading
It's important to make a habit of reading. Here are some ways to help.
First, choose interesting books. If the book is boring, you'll find it hard to keep reading. Second, spend some time reading every day. Even 15 to 20 minutes is enough. You can read before going to bed or during breakfast. Third, reward yourself after finishing a book. You can watch a movie or eat your favorite snack. What's more, join a reading club. Sharing ideas with others makes reading more fun.
I hope the advice is helpful. Let's start reading and enjoy the journey.
【知识点】命题作文;应用文写作;提纲作文;教育类;应用文
【解析】【分析】本题是一篇应用文写作,围绕"如何在喧嚣世界中养成阅读习惯"这一主题,设定了班级英语口语课发言的情境。要求考生以这一主题为核心,结合给定要点,用英语撰写一篇短文,为口语课做准备。要点要求:(1)读有趣的书:这是养成阅读习惯的重要前提。有趣的内容能够激发读者的阅读兴趣,使读者更愿意主动投入阅读。考生在写作时,可以进一步阐述为什么有趣的书有助于养成阅读习惯,例如它能吸引注意力、引发好奇心等。(2)每天花一些时间阅读:强调了阅读习惯养成的持续性。每天固定时间阅读,有助于将阅读融入日常生活,形成稳定的习惯。考生可以说明每天阅读的具体时间段,以及如何合理安排时间,避免因忙碌而忽略阅读。(3)读完一本书后奖励自己:这是一种激励机制。通过奖励,可以增强读者完成阅读的成就感,从而更积极地坚持阅读。考生可以举例说明奖励的方式,如看一场电影、吃一顿美食等。(4)省略号部分:这给予了考生一定的发挥空间,鼓励他们补充其他有助于养成阅读习惯的方法。例如,可以提到加入阅读俱乐部、与朋友分享读书心得、设置阅读目标等。写作时注意内容完整性,不仅要准确传达要点信息,还要通过合理的拓展,使文章逻辑清晰、层次分明。
【点评】本文开篇直接点明养成阅读习惯很重要,并表明将介绍帮助养成阅读习惯的方法,让读者迅速了解文章主旨。随后,使用"First""Second""Third""What's more"等连接词,依次阐述了选择有趣的书、每天花时间阅读、读完书后奖励自己以及加入阅读俱乐部这四个方面的建议,层次分明,逻辑连贯,易于读者理解和接受。全篇语言简洁,表达流畅:整体语言简洁明了,没有使用过于复杂的词汇和句子结构,符合口语课发言的要求。用词准确,能够清晰地传达作者的观点和建议,如"choose interesting books""spend some time reading every day""reward yourself after finishing a book"等表达,自然流畅,易于理解。
1 / 1四川省泸州市泸县第五中学2025-2026学年九年级上学期开学考试英语试题
1.(2025九上·泸县开学考)How heavy is the pet dog now
A.Two kilos.
B.Three kilos.
C.Two and a half kilos.
【答案】C
【知识点】短对话理解;询问外貌特征
【解析】【原文】A: How heavy is your pet dog
B: It weighed two kilos last year. Now it weighs two point five kilos.
【分析】题意:A询问B的宠物狗现在的重量,B先提及狗去年重2公斤,再说明现在的重量,问题聚焦"宠物狗现在多重"。根据原文中B的回答"Now it weighs two point five kilos"(现在它重2.5公斤),"two point five kilos"与选项C"Two and a half kilos"含义完全一致,可知宠物狗现在的重量对应选项C,故答案为C。
【点评】考查细节信息抓取类听力,注意做题时要精准定位对话中的时间标志词(如本题的"Now"),区分"过去(last year)"和"现在"的信息;同时需掌握小数(two point five)与分数(two and a half)的等价转换,避免因表达方式不同而选错。
2.(2025九上·泸县开学考)Why does the woman read the book again
A.It's important.
B.It's interesting.
C.It's hard to understand.
【答案】C
【知识点】短对话理解;表达态度
【解析】【原文】A: That's a good book. You've read it for weeks.
B: Oh, I read parts of it again because it's difficult to understand.
【分析】题意:A提到B读一本书已经好几周了,B回应说自己在重读部分内容,问题是"女士为什么要再读这本书"。根据原文中B的回答"because it's difficult to understand"(因为它很难理解),"difficult"与选项C中的"hard"为同义替换,可知女士重读的原因是书不好理解,故答案为C。
【点评】考查原因询问类听力,注意做题时需重点捕捉对话中的因果关联词(如本题的"because"),因果关联词后常直接给出问题答案;同时要熟悉常见形容词的同义替换(如"difficult"="hard"),避免因词汇替换而漏判关键信息。
3.(2025九上·泸县开学考)When is Mike's birthday
A.July 4th. B.July 5th. C.July 6th.
【答案】B
【知识点】短对话理解;询问时间
【解析】【原文】A: It's Mike's birthday next week.
B: Which day
A: Next Tuesday. That's July 4th. Oh, sorry, July 5th.
【分析】题意:A提到下周是Mike的生日,B询问具体日期,A先说是7月4日,随后纠正为7月5日,问题是"Mike的生日在什么时候"。根据原文中A的最终表述"sorry, July 5th"(抱歉,是7月5日),可知A纠正后的日期才是正确答案,与选项B一致,故答案为B。
【点评】考查时间信息确认类听力,注意做题时需关注对话中的修正性表述(如本题的"sorry"),这类词常提示前文信息有误,后续内容才是正确答案;同时要重点记忆具体日期、星期等关键信息,避免被初始错误信息干扰。
4.(2025九上·泸县开学考)What is Mr. Smith probably
A.A reporter. B.A doctor. C.A singer.
【答案】B
【知识点】短对话理解;就医情景
【解析】【原文】A: Morning, Mr. Smith. The medicine didn't work for me. I still have a sore throat.
B: Well. Don't worry, open your mouth and let me have a look at it.
【分析】题意:A早上对Smith先生说药物没起效,自己仍喉咙痛,Smith先生让A张嘴检查,问题是"Smith先生可能是什么职业"。根据原文中Smith先生面对A的病情(喉咙痛、药物无效),提出"open your mouth and let me have a look at it"(张嘴让我检查一下),这是医生诊疗时的典型行为,与选项B"医生"的职业特征完全匹配,可知Smith先生大概率是医生,故答案为B。
【点评】考查职业判断类听力,注意做题时需抓取对话中的职业相关关键信息(如本题的"medicine""have a sore throat""have a look at it"等与医疗相关的词汇和动作);同时要联想不同职业的核心工作场景,通过场景匹配锁定正确职业选项,避免被无关信息干扰。
5.(2025九上·泸县开学考)What does the boy need now
A.A knife. B.The bandages. C.Some water.
【答案】B
【知识点】短对话理解;表达请求与提供帮助
【解析】【原文】A: Oops. I hurt my hand with the knife. Where are the bandages
B: Oh, wait. I will find them for you in a minute.
【分析】题意:A说自己用刀弄伤了手,询问绷带在哪里,B表示马上帮忙找,问题是"这个男孩现在需要什么"。根据原文中A的提问"Where are the bandages "(绷带在哪里?),可知A当下急需的物品是绷带,与选项B一致,故答案为B。
【点评】考查需求获取类听力,注意做题时需重点关注对话中的疑问句式(如本题的"Where are... "),这类句式常直接体现说话人的需求;同时要结合场景逻辑(手受伤→需要绷带),排除干扰选项(如A选项"刀"是受伤工具,非所需物品),精准锁定答案。
(2025九上·泸县开学考)听下面一段材料,回答以下小题。
6.Who told the woman about the French restaurant
A.Tommy. B.Her mother. C.Peter.
7.What will the man do next
A.Cook some food. B.Make some tea. C.Call the doctor.
【答案】6.A
7.B
【知识点】长对话理解;表达建议;身体健康;疾病与防治
【解析】【原文】A: Tommy, I have a stomachache. I feel really bad now.
B: Maybe you ate something bad.
A: My mom cooked some noodles for me this morning.
B: What about last night
A: I went to the French restaurant with my friends. Do you remember it You and Peter went there last week and you told me its food was really delicious.
B: Well, I'll make you some hot tea now. If you still don't feel well, it is better to see the doctor.
【分析】文章大意:女士告诉Tommy自己胃痛,Tommy推测可能是吃了坏东西。女士提到早上妈妈做了面条,昨晚和朋友去了一家法式餐厅,且这家餐厅是Tommy之前提过的;最后Tommy表示会先给女士泡热茶,若仍不舒服建议看医生。
【点评】考查细节信息定位类听力,注意以下关键点:1.做题时需圈画题干中的核心疑问词(如第(1)题的"Who"、第(2)题的"What"),带着疑问在对话中找对应信息,避免盲目听材料。2.关注对话中的人称指代(如第(1)题的"you"需结合上下文确定指代Tommy),防止因指代混淆选错答案。3.捕捉表示未来动作的表述(如第(2)题的"I'll make..."),这类表述直接对应"接下来要做的事",可快速锁定答案。
6.根据原文中女士的话"You and Peter went there last week and you told me its food was really delicious"(你和Peter上周去过那里,而且你告诉我那里的食物特别好吃),"你"指代对话中的Tommy,可知是Tommy告诉女士这家餐厅的,与选项A一致,故答案为A。
7.根据原文中Tommy的话"Well, I'll make you some hot tea now"(好吧,我现在就给你泡点热茶),可知男士接下来要做的是泡热茶,与选项B一致,故答案为B。
(2025九上·泸县开学考)听下面一段材料,回答以下小题。
8.What's the boy doing
A.Buying a book. B.Borrowing a book. C.Returning a book.
9.Where are the two speakers probably talking
A.In the bookstore. B.In the classroom. C.In the library.
【答案】8.B
9.C
【知识点】长对话理解;表达请求与提供帮助;日常活动
【解析】【原文】A: Good morning, David. Can I help you
B: Good morning, Miss Yang. May I borrow the book Harry Potter
A: Sure. I'll get it for you. Here you are.
B: Thank you. How long can I keep it
A: Two weeks. Don't forget to return it on time.
B: Sure. I won't.
【分析】这段对话发生在早晨,学生David向杨老师请求借阅《哈利·波特》一书,杨老师为其取来书籍,并告知借阅期限为两周,提醒David按时归还,David承诺会遵守。
【点评】本题考查日常场景对话理解,做题时需注意以下关键点:抓住对话中的核心动作词(如borrow、return),这些词汇直接决定事件性质(借书、还书、买书)。结合选项场景的功能特点(书店卖书、教室上课、图书馆借书),将动作与场景功能匹配,快速排除不符合的选项。
8.根据对话中B(David)所说的"May I borrow the book Harry Potter "(我可以借《哈利·波特》这本书吗?)以及A(杨老师)的回应"Sure. I'll get it for you. Here you are."(当然可以,我这就拿给你,给你),可知男孩正在借一本书,而非买书或还书,故选B。
9.根据核心信息"borrow the book"(借书)和"return it on time"(按时还书),书店的核心行为是"买",教室无借书还书功能,只有图书馆是提供书籍借阅服务的场所,由此可判断两人大概率在图书馆交谈,故选C。
(2025九上·泸县开学考)听下面一段材料,回答以下小题。
10.How long did Jason stay in Sanya
A.For a week. B.For ten days. C.For two weeks.
11.What does Jason say about the trip
A.It was terrible. B.It was interesting. C.It was relaxing.
12.Who bought the medicine for Jason
A.His father. B.His mother. C.His aunt.
【答案】10.A
11.C
12.B
【知识点】长对话理解;询问地点;询问感受;日常活动;假期计划
【解析】【原文】A: Did you go anywhere during the vacation, Jason
B: Yeah. I stayed in Sanya with my parents for a week.
A: How was the trip
B: Well, my arms got sunburned after I played on the beach but the trip was relaxing for me.
A: Did you put some medicine on your arms
B: Yeah. My mother bought some for me.
【分析】对话围绕假期展开,A询问Jason假期是否去了别的地方,Jason表示和父母在三亚待了一周;A接着问旅途如何,Jason提到自己在沙滩玩后手臂晒伤,但旅途很放松;A又问是否涂了药,Jason回答妈妈给他买了药。
【点评】本题考查细节信息捕捉类听力,做题时需注意以下关键点:聚焦问题中的核心疑问词(如How long询问时间、What询问感受、Who询问人物),在对话中精准定位对应信息,避免被无关内容干扰。关注对话中的关键名词和形容词(如week、relaxing、mother),这些词汇往往是直接匹配选项的答案线索,无需额外推测。遇到包含转折词(如but)的句子时,重点关注转折后的内容,通常这是说话人想强调的核心信息,也是题目常考的重点。
10.根据B(Jason)所说的"I stayed in Sanya with my parents for a week."(我和父母在三亚待了一周),明确可知Jason在三亚停留的时间是一周,并非十天或两周,故选A。
11.根据B(Jason)的回应"but the trip was relaxing for me"(但这次旅途对我来说很放松),"but"转折后强调的是旅途的核心感受,与"糟糕(terrible)""有趣(interesting)"无关,故选C。
12.根据B(Jason)所说的"My mother bought some for me."(我妈妈给我买了药),直接指出买药的人是妈妈,而非爸爸或姑姑,故选B。
(2025九上·泸县开学考)听下面一段材料,回答以下小题。
13.Why does Judy refuse Jason's invitation
A.Because she needs to wash clothes.
B.Because she needs to do homework.
C.Because she needs to practice telling the story.
14.What does Jason advise Judy to do
A.Tell a story.
B.Have an English class.
C.Ask for help.
15.What will Judy do right now
A.Go to Aunt Cathy's home.
B.Call Aunt Cathy.
C.Go shopping with Aunt Cathy.
【答案】13.C
14.C
15.B
【知识点】长对话理解;表达建议;打电话情景;学会学习
【解析】【原文】A: Hi, this is Jason speaking. Can I speak to Judy
B: Hello, this is Judy. What's up Jason
A: There is a new movie on. Let's go and watch it.
B: I'm not free at the moment.
A: Are you busy washing your clothes or doing homework
B: Neither. Miss Miller asked me to tell a story about Journey to the West before the English class tomorrow. I am practicing it.
A: That's really interesting.
B: But you know I am not good at telling stories. It's not easy for me.
A: Why not go and ask Aunt Cathy for help She often tells us great stories.
B: Sounds great. I'll visit her at once. Can you go with me
A: Sure, but you'd better call her to see if she is at home now. My mom says they will go to the supermarket this afternoon.
B: Oh, thanks. I will do it right now.
【分析】Jason打电话邀请Judy去看新电影,Judy表示当下没空,解释说米勒老师让她明天英语课前讲《西游记》的故事,自己正在练习且不擅长讲故事。Jason建议她向凯西阿姨求助,Judy觉得这个主意不错,邀请Jason一起去,Jason同意但提醒她先打电话确认凯西阿姨是否在家,因为自己妈妈说凯西阿姨下午要去超市,Judy表示会立刻打电话。
【点评】本题考查对话逻辑与细节捕捉类听力,做题时需注意以下关键点:对于"why"类提问,要重点关注对话中表原因的回应,尤其注意排除干扰项(如本题中Jason提到的"wash clothes""do homework",被Judy用"Neither"否定,需直接排除)。捕捉"advise/suggest"类表达(如本题的"Why not..."),这类句式后接的内容通常就是建议的核心,直接对应选项。关注代词指代(如本题的"it"),需结合前文明确指代对象,避免因混淆指代而选错答案。
13.根据B(Judy)所说的"Neither. Miss Miller asked me to tell a story about Journey to the West before the English class tomorrow. I am practicing it."(都不是。米勒老师让我明天英语课前讲一个《西游记》的故事,我正在练习呢),可知Judy拒绝邀请不是因为洗衣服或写作业,而是要练习讲故事,故选C。
14.根据A(Jason)的提议"Why not go and ask Aunt Cathy for help She often tells us great stories."(为什么不去找凯西阿姨帮忙呢?她经常给我们讲很棒的故事),可知Jason建议Judy去求助,而非"讲故事"或"上英语课",故选C。
15.根据A(Jason)提醒"you'd better call her to see if she is at home now"以及B(Judy)的回应"Oh, thanks. I will do it right now.","it"指代前文的"call her(Aunt Cathy)",可知Judy现在要给凯西阿姨打电话,而非直接去她家或一起去购物,故选B。
(2025九上·泸县开学考)听短文,根据短文内容选择正确答案。短文念两遍。
16.What did the speaker find when living with her host family
A.Being friendly is an easy way to get on well with others.
B.The process (过程) of getting along with others is interesting and educational.
C.Being caring is important during the process of getting along with others.
17.How did Judy feel after hearing the speaker's words in the morning
A.Uncomfortable. B.Touched. C.Lonely.
18.What does it mean when an American says "What's the matter with you " to a person
A.He thinks the person is ill.
B.He thinks the person needs some help.
C.He thinks the person is doing something wrong.
19.What may be the relationship between Mark and Judy
A.Strangers (陌生人).
B.Roommates.
C.Classmates.
20.What's the main idea of this article
A.It's not a big deal to make mistakes when getting on with others.
B.It's important to learn about a person's culture before getting on with him.
C.It's useful to be friendly to a person when you want to make friends with him.
【答案】16.B
17.A
18.C
19.A
20.B
【知识点】短文理解;文化差异与文化自信;跨文化沟通与交流
【解析】【原文】It's never easy to get on well with others and being friendly isn't enough. But the process can be fun and educational. That's what I found when I lived with my host family in the USA. One day before going to school, I saw the host's daughter Judy wasn't feeling well. So I asked, "what's the matter with you " I thought I was caring. However, she looked surprised and even a little unhappy. Because I was almost late for school, I didn't ask her why. At school, I described the situation to my new classmate Mark. He laughed after hearing what I said. He told me that I couldn't ask others like that. Americans use that when someone was making a serious mistake. After returning home, I said sorry to Judy. And she laughed after hearing my explanations.
【分析】本文讲述了作者在美国寄宿家庭生活时,因不了解当地文化,用不当表达关心寄宿家庭女儿Judy,导致对方不适,后经同学Mark解释明白原因并向Judy道歉的故事。
【总结】本题考查短文细节与主旨理解类听力,做题时需注意以下关键点:抓主旨时,重点关注短文开篇或结尾的总结句,以及贯穿全文的核心线索(如本文的"文化差异导致误会"),避免被局部细节带偏。做细节题时,注意选项与原文的"同义替换"(如"unhappy"对应"uncomfortable")和"信息对立"(如原文"being friendly isn't enough"对立选项A),通过对比快速排除错误答案。对于"关系判断"类题目,若原文未明确提及两人关联,需选择"最合理的默认关系"(如仅一方是作者同学,另一方未提及关联,则默认是陌生人),不凭空推测未提及的关系。
16.根据原文"It's never easy to get on well with others and being friendly isn't enough. But the process can be fun and educational. That's what I found when I lived with my host family in the USA.",可知作者寄宿时发现与人相处的过程有趣且有教育意义,A选项"友好是轻松相处的方式"与原文"being friendly isn't enough"相悖,C选项"关心很重要"非作者寄宿时的发现,故选B。
17.根据原文"However, she looked surprised and even a little unhappy.","surprised"和"unhappy"表明Judy的感受是不舒服的,B选项"感动"、C选项"孤独"均未提及,故选A。
18.根据原文"He told me that I couldn't ask others like that. Americans use that when someone was making a serious mistake.",可知美国人说这句话时,是认为对方做错了事情,A选项"觉得对方生病"是作者的误解,B选项"觉得对方需要帮助"与原文不符,故选C。
19.原文仅提到Mark是作者的同学,未提及Mark与Judy有任何关联(如室友、同学),因此两人最可能是陌生人,故选A。
20.文章核心是作者因不了解美国文化而造成误会,体现"与人相处前了解其文化很重要",A选项"相处犯错没关系"、C选项"友好对交友有用"均未紧扣"文化差异"这一核心,故选B。
(2025九上·泸县开学考) One rainy afternoon, I had nothing to do at home and felt very bored. "Why not volunteer to meet people and try something new " I thought. So I turned on my computer and on a website, I 21. a farm in France that wanted some volunteers for a month. It was summer holiday, so I 22. go. I sent them an e-mail, and soon I was working there.
On the farm, I 23. fifteen horses and sheep! I soon found I was a terrible "father", but I was very happy 24. I made some great friends and also improved my French. Talking to volunteers from different countries helped me 25. more about the world. I feel thankful to have had so much fun with many nice people because of volunteering!
21.A.created B.found C.touched D.sold
22.A.must B.could C.should D.might
23.A.gave up B.cut off C.looked after D.waited for
24.A.because B.but C.that D.because of
25.A.decide B.learn C.refuse D.worry
【答案】21.B;22.B;23.C;24.A;25.B
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者在一个雨天感到无聊,于是通过网上申请成为法国一家农场的志愿者。在农场的一个月里,他照顾动物,结交了朋友,提高了法语,并通过与来自不同国家的志愿者交流开阔了眼界。这次志愿经历让他感到快乐和感激。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,情态动词,状语从句等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
21.句意:于是我打开电脑,在一个网站上找到了法国的一个农场,他们想招募志愿者一个月。A:created "创造";B:found"找到";C:touched"触摸";D:sold" 卖 "。根据空前"So I turned on my computer and on a website"可知此处指在网站上找到农场的信息。故选B。
22.句意:那是暑假,所以我可以去。A:must"必须";B:could"能够";C:should"应该";D:might"可能"。根据空前"It was summer holiday"可知,暑假期间有时间,表示能够去,故选B。
23.句意:在农场,我照看了十五匹马和羊!A:gave up"放弃";B:cut off"切断";C:looked after"照顾";D:waited for" 等待 "。根据空后"fifteen horses and sheep!"以及下文提到作者自嘲是terrible "father",这暗示他在照顾动物。故选C。
24.句意:我很快发现我是一个糟糕的"父亲",但我很高兴,因为我交了一些很好的朋友,也提高了我的法语。A:because"因为";B:but"但是";C:that"那个";D:because of" 因为 "。根据空后"I made some great friends and also improved my French."可知,后文解释了原因,此处需要表示原因的连词,故选A。
25.句意:与来自不同国家的志愿者交谈帮助我更多地了解世界。A:decide"决定";B:learn"学习";C:refuse"拒绝";D:worry"担心"。根据语境可知,与不同国家的人交流,学习了更多知识。故选B。
(2025九上·泸县开学考)When I was a little child, I learned many things. I learned how to do 26. . I even learned another life skill that I think is the most 27. in everyday life—home repair.
There was something 28. with the showerhead in my house a few days ago. I didn't call someone to replace (替换) it—who knows 29. he would ask me to pay for it So I bought a new showerhead and replaced it myself. It only took me several 30. . Less than a cup of tea, I finished and felt 31. . It worked well.
Such repairing work was so simple. As for my brother, he 32. hundreds of dollars each year with the help of online instructional (指导的) videos about repairing the TV set. Before that, he asked someone to 33. it in his house many times. Of course, it's not easy to do it by himself 34. . But when he knew more about it, he did better.
Home repair can not only help us save money, but more importantly, it can help us do things more 35. .
26.A.sports B.skills C.homework D.chores
27.A.useful B.educational C.interesting D.successful
28.A.strange B.wrong C.different D.important
29.A.how soon B.how often C.how much D.how
30.A.minutes B.hours C.days D.months
31.A.tired B.satisfied C.stressed D.lonely
32.A.makes B.spends C.saves D.costs
33.A.move B.fix C.change D.help
34.A.at first B.at last C.all the time D.at least
35.A.carefully B.comfortably C.independently D.quietly
【答案】26.D;27.A;28.B;29.C;30.A;31.B;32.C;33.B;34.A;35.C
【知识点】故事阅读类;记叙文;家庭生活
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者自己更换花洒和哥哥学习修理电视的例子,说明了掌握家庭维修这项生活技能的重要性。它不仅能节省开支,更能让人学会独立、自信地解决问题。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及名词,形容词,宾语从句,动词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
26.句意:我学会了如何做家务。A:sports"运动";B:skills"技能";C:homework"家庭作业";D:chores" 家务 "。根据下文"I even learned another life skill that I think is the most 2 in everyday life—home repair."我甚至学习了另一项我认为在日常生活中最有用的技能——家庭维修。可知,此处应指学会了做家务。故选D。
27.句意:我甚至学习了另一项我认为在日常生活中最有用的技能——家庭维修。A:useful"有用的";B:educational"有教育意义的";C:interesting"有趣的";D:successful"成功的"。根据下文"Home repair can not only help us save money, but more importantly, it can help us do things more 10 "家庭维修不仅能为我们省钱,更重要的是,它可以帮助我们独立做事。可知,作者认为家庭维修是很有用的技能。故选A。
28.句意:几天前我家里的淋浴喷头出问题了。A:strange"奇怪的";B:wrong"有问题的";C:different"不同的";D:important" 重要的 "。根据下文"So I bought a new showerhead and replaced it myself."所以我买了一个新的淋浴头,自己换了。可知,是淋浴喷头出问题了,there be something wrong with sth固定句式,"某物出问题了",故选B。
29.句意:我没有给别人打电话更换它——谁知道他会让我付多少钱?A:how soon"多久以后";B:how often"多长时间一次";C:how much"多少钱";D:how" 怎么样 "。 he would ask me to pay for it 是宾语从句,指会让我付多少钱。故选C。
30.句意:只花了我几分钟。A:minutes"分钟";B:hours"小时";C:days"天";D:months "月"。根据下文"Less than a cup of tea"不到一杯茶的时间,可知此处应指只花了我几分钟。故选A。
31.句意:不到一杯茶的时间,我就完成了,感到很满足。A:tired"累";B:satisfied"满足的。满意的";C:stressed"有压力的";D:lonely"孤单的"。根据空前"I finished and felt"可知,我自己完成了更换应该感到很满足。故选B。
32.句意:至于我的哥哥,他每年节省了数百美元,这要归功于有关修理电视机的在线教学视频。A:makes"制作";B:spends"花费";C:saves"节省";D:costs" 花费 "。根据空后"with the help of online instructional (指导的) videos about repairing the TV set"可知,此处应指从修理电视机的在线教学视频中学到了如何修理电视机,所以每年节省了数百美元。故选C。
33.句意:在那之前,我哥哥很多次找人在他家里修理它。A:move"移动";B:fix"修理";C:change"改变";D:help" 帮助 "。根据上文"with the help of online instructional (指导的) videos about repairing the TV set"可知,此处应指以前他多次请人修理它。故选B。
34.句意:当然,一开始自己做起来并不容易。A:at first"起初";B:at last"最后";C:all the time"一直";D:at least" 至少 "。根据"But when he knew more about it, he did better."但当他对这件事了解得更多时,他做得更好。及语境可知,此处应表达一开始自己做并不容易。故选A。
35.句意:家庭维修不仅能为我们省钱,更重要的是,它可以帮助我们独立做事。A:carefully"仔细地";B:comfortably"舒适地";C:independently"独立地";D:quietly" 安静地 "。根据上文"But when he knew more about it, he did better."但当他对这件事了解得更多时,他做得更好。可知,家庭维修是可以帮助我们独立做事。故选C。
(2025九上·泸县开学考)Here is a charity sale (义卖) for the poor African children. We will give away the money we raise in the charity e and see our things.
I have some soft toys to sell. The teddy bear is my thirteenth birthday gift. I have had it for one year. It still looks very new. Its original price (原价) is $50. You only need to pay $15 for it now. Other toys are very new but cheap, too. —Nancy
I have a music player. I have had it for three months. It works very well now. It stays with me whenever I feel upset. And I have downloaded (下载) some pop songs in it. I hope it can be with you when you are not happy. It cost $220. Now, you can take it for $100. —David
I want to sell some of my novels (小说) . I began to buy novels when I was thirteen years old. My favorite novel is Alice in Wonderland. I believe anyone like me will learn a lot from this novel. Each novel only costs $10. You can get the second at half price. —Henry
36.What does Nancy sell
A.The teddy bear. B.The music player.
C.Some novels. D.The old computer.
37.How long has David had the music player
A.For three weeks. B.For three months.
C.For five months. D.For one year.
38.According to the passage, what may David do when he is unhappy
A.Watch movies. B.Play with toys.
C.Read novels. D.Listen to music.
39.How much will you pay if you buy two novels from Henry
A.$10. B.$15. C.$20. D.$25.
40.What can we know from the passage
A.Nancy is 13 years old now.
B.You can get the teddy bear at half price.
C.Henry learns a lot from Alice in Wonderland.
D.There are many rock songs in David's music player.
【答案】36.A
37.B
38.D
39.B
40.C
【知识点】广告布告类;应用文;细节理解;推理判断;数字计算
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了一场为贫困非洲儿童举办的义卖活动。Nancy、David和Henry三位参与者分别出售自己的泰迪熊、音乐播放器和小说,并介绍了物品的背景、原价和优惠的义卖价格,号召大家前来购买,将所得款项捐赠出去。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题和数字计算题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
36.细节理解题。根据第一栏中的"I have some soft toys to sell. The teddy bear is my thirteenth birthday gift."我有一些毛绒玩具要卖。泰迪熊是我十三岁生日的礼物。可知,南希卖玩具熊。故选A。
37.细节理解题。根据第二栏中的"I have a music player. I have had it for three months."我有一个音乐播放器。我已经买了三个月了。可知, David 用了这个音乐播放器三个月了。故选B。
38.推理判断题。根据第二栏中的"It stays with me whenever I feel upset. And I have downloaded (下载) some pop songs in it. I hope it can be with you when you are not happy."每当我感到沮丧时,它就会一直伴随着我。我在里面下载了一些流行歌曲。我希望它能在你不开心的时候和你在一起。"可推知,David 不开心的时候可能会听音乐。故选D。
39.数字计算题。根据第三栏中"Each novel only costs $10. You can get the second at half price.",每本小说只要10美元。你可以半价买到第二本。可知,买两本小说需要$10+$10/2=$15。故选B。
40.细节理解题。根据第三栏中de "My favorite novel is Alice in Wonderland. I believe anyone like me will learn a lot from this novel."我最喜欢的小说是《爱丽丝梦游仙境》。我相信像我这样的人会从这本小说中学到很多东西。可知, Henry 从《爱丽丝梦游仙境》中学到了很多。故选C。
(2025九上·泸县开学考) Last year, Bob visited Vancouver, Canada alone. He went there to give a talk on the environment. When it was over, he traveled to the Rocky Mountains and stayed in the Maple Leaf Hotel. He then took a short walk to look at the local (当地的) plants in the forest. After a few hours, he knew he took the wrong way, but was sure he could get back to the hotel.
However, after walking for several hours the next day, Bob knew he was in trouble. "I had my mobile phone, but the battery (电池) was almost dead. I could probably make just one call. But I didn't know the number of my hotel and I didn't want to worry my family unless I really had to," said Bob. He went on walking for three more days. He knew which plants he could eat and he had little trouble finding them.
On the fourth day, he knew it was hopeless and decided to call his family. He was quitecalm when he spoke to his wife on the phone. Bob's wife Shirley said, "He seemed to be in control of the situation." Shirley called the Maple Leaf Hotel at once. "That week lots of visitors went to the city to watch basketball games," said the hotel owner. As soon as Shirley phoned, the hotel sent out some people to look for Bob. They found him about one hour later, and luckily he was quite unhurt.
"I will never go to the forest without a guide. I never want an experience like that again," said Bob.
41.Bob went to Vancouver to ________.
A.watch football games B.give a talk on traveling
C.watch basketball games D.give a talk on the environment
42.What does the underlined word "calm" in Paragraph 3 mean in Chinese
A.兴奋的 B.惭愧的 C.镇静的 D.痛苦的
43.Who did Bob call in the end
A.His mother. B.His wife. C.His sister. D.His daughter.
44.What can we learn about Bob from the passage
A.He knew what he could eat in the forest.
B.He stayed in the forest for seven days.
C.He didn't like traveling with others.
D.He was seriously hurt in the forest.
45.Which is the best title for the passage
A.Traveling in the mountains B.An early call
C.An enjoyable experience D.Lost in the forest
【答案】41.D
42.C
43.B
44.A
45.D
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;词义猜测;标题选择
【解析】【分析】大意:本文主要讲述了鲍勃在森林里迷路的经历。
【点评】考查阅读选择。注意在回答问题时,要回到原文中寻找答案,尽量选择与原文一致的选项。
41.细节理解题。根据第一段Last year, Bob visited Vancouver, Canada alone. He went there to give a talk on the environment.去年,鲍勃独自访问了加拿大温哥华,他去那里做了一个关于环境的演讲,可知他去那里做了一个关于环境的演讲。故选D。
42.词义猜测题。根据"He seemed to be in control of the situation.""他似乎控制住了局面。",可知鲍勃妻子认为他似乎控制住了局势,可推测他在电话里是很镇静的,calm意为"镇静的"。故选C。
43.细节理解题。根据He was quite calm when he spoke to his wife on the phone.他和妻子通电话时很冷静,可知鲍勃最后给妻子打的电话,故选B。
44.细节理解题。根据He knew which plants he could eat and he had little trouble finding them.他知道自己可以吃哪些植物,而且很容易就能找到,可知他知道在森林里能吃什么。故选A。
45.标题选择题。根据文章可知,本文主要讲述了鲍勃在森林里迷路的经历。故选D。
(2025九上·泸县开学考)Do you like walking in nature How do you feel when you hear birdsong Happy or nervous Recently, a study showed that hearing different sounds of bird singing may help increase(增加) our happiness.
Researchers at California Polytechnic State University(简称 Cal Poly) did a study. They studied the effects(作用) of birdsong on people walking through a park in the U.S. state of Colorado. Danielle Ferraro led the Cal Poly study.
Feraro said there could be an evolutionary(进化的) reason why we like birdsong so much. "The idea is that when we hear birdsong, it could mean that we are in a safe environment," she said. There could be many other reasons, too. Ferraro said that in some areas birdsong could also mean the arrival of spring and nice weather. "Bird diversity(多样性) could also mean a healthy environment," she added.
Ferraro and her team played recorded songs from a group of different kinds of birds. They did this in a park in Boulder, Colorado. Over several weeks, the researchers played recorded birdsong at certain times of the day and other times they did not. Then they talked with hikers(徒步旅行者) after they passed by. People who heard the recorded birdsongs reported a greater sense of happiness than those who heard simply the natural birds. The researchers said that both the bird sounds and bird diversity could increase feelings of happiness.
The research team did the study during the summer. Ferraro explained why this was important. "The spring is the most birds' breeding(繁殖)season. We didn't want to disturb(打扰) the birds too much."
46.Who did Danielle Ferraro's team study on
A.The unhappy people. B.Ferraro and her team.
C.The people walking through a park. D.The people living near a park.
47.Why didn't Danielle Ferraro's team do their research in spring
A.Because they liked summer better.
B.Because they didn't want to disturb the bird breeding.
C.Because there are more birds in summer.
D.Because the birds don't like singing in spring.
48.What can we learn from Paragraph 3
①Birdsong can make human feel safe. ②People's love for birdsong is important.
③Birds are active in the spring and nice weather. ④Birds like to live in a natural and healthy environment.
A.①②③ B.①③④ C.②③④ D.①②④
49.What's the purpose of the fourth paragraph
A.To talk about Ferraro's study to readers.
B.To make people close to nature.
C.To make readers understand what a study is like.
D.To show why birdsong increases people's feelings of happiness.
50.What is the best title for the passage
A.Spending time in nature.
B.Birdsong makes a happy life.
C.Interesting facts about birdsong.
D.Doing the research in the right season.
【答案】46.C
47.B
48.B
49.D
50.C
【知识点】说明文;常见的动物及其生活环境;细节理解;标题选择;段落大意
【解析】【分析】本文是一篇说明文,近期一项研究表明,聆听不同种类的鸟鸣声有助于提升人们的幸福感。通过介绍加州理工州立大学研究人员的实验,探讨了鸟鸣声对人类情绪的积极影响及其可能的进化原因,同时强调了鸟类多样性对环境健康的重要性。
【点评】本题考点涉及细节理解,段落大意和标题归纳三个题型的考查,是一篇科研类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
46.细节理解题。根据第二段中的"They studied the effects(作用) of birdsong on people walking through a park in the U.S. state of Colorado."他们研究了鸟鸣对在美国科罗拉多州公园散步的人的影响。故选C。
47.细节理解题。根据 最后一段中的"The spring is the most birds' breeding(繁殖)season. We didn't want to disturb(打扰) the birds too much."春天是鸟类繁殖最多的季节。我们不想太打扰鸟儿。故选B。
48.细节理解题。根据第三段中的"‘The idea is that when we hear birdsong, it could mean that we are in a safe environment,'she said. There could be many other reasons, too. Ferraro said that in some areas birdsong could also mean the arrival of spring and nice weather.‘Bird diversity(多样性) could also mean a healthy environment,' she added."她说:"我们的想法是,当我们听到鸟鸣时,这可能意味着我们处于一个安全的环境中。"也可能有许多其他原因。 Ferraro 说,在某些地区,鸟鸣也可能意味着春天的到来和晴朗的天气。"鸟的多样性也可能意味著一个健康的环境,"她补充道。可知,当我们听到鸟鸣声时,可能意味着我们在一个安全的环境中,鸟鸣也可能意味着春天的到来和好天气,鸟类多样性也意味着健康的环境。故选B。
49.段落大意题。根据第四段中的"The researchers said that both the bird sounds and bird diversity could increase feelings of happiness."研究人员表示,鸟类的叫声和鸟类的多样性都可以增加幸福感。可知,本段主要介绍研究的结果——鸟类的叫声和鸟类的多样性都能增加幸福感。故选D。
50.标题归纳题。通读全文可知,本文研究表明鸟鸣能改善人的情绪,让人高兴,具体介绍了研究开展的经过以及人们对此研究的看法。"关于鸟鸣的有趣事实"适合作本文标题,故选C。
(2025九上·泸县开学考)Lucas: Hi, Mia! How was your trip to Morocco
Mia: It was amazing! We did lots of sightseeing and learned about local traditions.
Lucas: That sounds fun! 51.
Mia: Yes! We visited markets with colorful tiles, and we tried tagine, a dish with special spices.
Lucas: Wow! 52.
Mia: Yes, the markets were busy, but we stayed comfortable by avoiding the biggest crowd in the afternoon.
Lucas: Did you use the underground trains there
Mia: No, we walked or took taxis. 53.
Lucas: That sounds great! 54.
Mia: I bought a handmade lamp and a small souvenir necklace.
Lucas: 55.
Mia: Yes! They taught us how to divide dough for bread—it's an important role in their culture!
A. Were the markets very crowded
B. Did you try any special food or see something unique
C. Did you bring back any souvenirs
D. Did you learn anything interesting from the locals
E. Taxis were easy to find, and the drivers were friendly!
【答案】51.B;52.A;53.E;54.C;55.D
【知识点】旅游观光类;其他题材
【解析】【分析】本文是一段对话,围绕Mia在摩洛哥的旅行经历,介绍了她在摩洛哥的所见所闻,包括当地的市场、特色食物、交通方式、购买的纪念品以及从当地人那里学到的有趣文化。
【点评】考查五选五,本文是一篇旅游类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
51.根据下文" Yes! We visited markets with colorful tiles, and we tried tagine, a dish with special spices."对!我们参观了铺着五颜六色瓷砖的市场,还品尝了一道用特殊香料烹制的塔吉涅菜。可知, Mia 回答了参观特色市场和品尝当地特色美食, B. Did you try any special food or see something unique "你有没有尝试一些特别的食物或者看到一些独特的东西?"是 Lucas 对 Mia 旅行中特殊体验的询问,与 Mia 的回答对应,故选B。
52.根据下文" Yes, the markets were busy, but we stayed comfortable by avoiding the biggest crowd in the afternoon."是的,市场很繁忙,但我们避开了下午最大的人群,保持了舒适。可知, Mia 用"Yes"回应,且提到市场很热闹(人多), A. Were the markets very crowded "市场很拥挤吗?"是 Lucas 对市场拥挤程度的询问,符合语境,故选A。
53.根据上文" Did you use the underground trains there "你在那里坐地铁了吗?;以及空前" No, we walked or took taxis."没有,我们步行或乘坐出租车。可知, Mia 提到乘坐出租车出行,E. Taxis were easy to find, and the drivers were friendly!"出租车很容易找到,而且司机很友好!"补充了乘坐出租车的优势,衔接前文,故选E。
54.根据下文"I bought a handmade lamp and a small souvenir necklace."我买了一盏手工灯和一条小纪念品项链。可知 Mia 回答了购买的物品, C. Did you bring back any souvenirs "你带回来一些纪念品了吗?"是 Lucas 对是否购买纪念品的询问,"纪念品"与 Mia 提到的"手工灯、纪念项链"呼应,故选C。
55.根据下文" Yes! They taught us how to divide dough for bread—it's an important role in their culture!"对!他们教我们如何把面团分成面包——这在他们的文化中起着重要作用!可知, Mia 用"Yes"回应,且提到当地人教做面包面团, D. Did you learn anything interesting from the locals "你从当地人那里学到了什么有趣的东西吗?"是 Lucas 对是否从当地人处学习到内容的询问,与 Mia 的回答对应,故选D。
56.(2025九上·泸县开学考)
It is s to cross the road when the traffic light is green.
【答案】safe
【知识点】单词拼写;形容词原级
【解析】【分析】句意:当交通灯是绿灯时,过马路是安全的。根据cross the road when the traffic light is green及首字母提示,可知绿灯时过马路是安全的,故填safe。
【点评】考查单词拼写。形容词原级safe的拼写。
57.(2025九上·泸县开学考)There are seven continents (洲) and four o in the world.
【答案】oceans
【知识点】规则变化的可数名词复数
【解析】【分析】句意:世界上有七大洲和四大洋。four后接名词的复数形式,根据常识可知,世界上有七大洲和四大洋,名词ocean表示"海洋",复数直接加s。故填oceans。
【点评】考查名词,本题涉及名词作主语。
58.(2025九上·泸县开学考)Tom and Jerry is a very famous c and everyone likes watching it.
【答案】cartoon
【知识点】可数名词的单数
【解析】【分析】句意:《猫和老鼠》是一部非常著名的动画片,每个人都喜欢看。根据常识可知,《猫和老鼠》是一部动画片,结合所给首字母c,可知应用名词cartoon"动画片",再结合空前的不定冠词a可知,此处应用单数形式,在句子中作表语。故填cartoon。
【点评】考查名词,本题涉及名词作表语。
59.(2025九上·泸县开学考)Just do it. We know the famous saying, "Actions speak 1 than words."
【答案】(l)ouder
【知识点】“副词比较级+than“用于表达一方超过或低于另一方的情况
【解析】【分析】句意:想做就做。 我们都知道一句名言,"行动胜于言语"。此空为副词修饰动词,根据speak和所给首字母l,可知此处指声大 ,用loud表示,再结合空后than可知,此空为副词比较级。故填(l)ouder。
【点评】考查副词,本题涉及副词比较级作状语。
60.(2025九上·泸县开学考)O a thief, always a thief.
【答案】Once
【知识点】频度副词;固定搭配
【解析】【分析】句意:偷盗一次,做贼一世。本句为谚语"Once a thief, always a thief."。once"曾经,一次",副词。故填Once。
【点评】考查副词,掌握谚语"Once a thief, always a thief."
(2025九上·泸县开学考)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Xu Keyi, a 37-year-old photographer (摄影师), developed an interest in taking photos of wild animals. When she was a child, she always 61. (dream) of traveling with a camera. After university, she worked as a reporter, but then a special trip 62. (complete) changed her life.
During a trip to Antarctica, Xu saw penguin (企鹅) parents protecting their babies from danger. It touched her greatly and she made a 63. (decide) to become a full-time wildlife photographer. 64. she has visited many places in the world, her favorite place to work is China. "Some amazing animals like green peafowls (孔雀) only live in 65. (we) country," she said. Last year, Xu climbed a mountain in Yunnan to take photos of green peafowls. After waiting in the rain for hours, she finally heard a peafowl singing on the mountain. It was 66. moment of breathtaking beauty.
Xu also encourages people 67. (care) about endangered animals through her photos. After she shared photos of China's protected golden Kaiser-i-Hind butterfly online, more 68. (volunteer) began to help protect these butterflies. "Many animals may disappear before people notice them," Xu says. "We should act much 69. (early)." The photographer feels happy when seeing more young people play a part 70. protecting the wildlife. Xu will continue showing the beauty of animals to the world through her camera.
【答案】61.dreamt/dreamed;62.completely;63.decision;64.Although;65.our;66.a;67.to care;68.volunteers;69.earlier;70.in
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了野生动物摄影师 Xu Keyi 的故事。她因一次南极之旅深受触动,转而成为全职野生动物摄影师,致力于通过镜头记录中国及世界的珍稀动物(如绿孔雀、金斑喙凤蝶),并以此唤起公众对濒危物种的保护意识。她相信行动宜早不宜迟,并乐于见到更多年轻人参与野生动物保护。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及时态,副词,名词,状语从句,代词,冠词,非谓语动词,副词,介词以及固定搭配等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
61.句意:当她还是个孩子的时候,她总是梦想着带着相机去旅行。dream"梦想",此处作谓语动词,根据时间状语"When she was a child"可知句子时态为一般过去时,故填dreamt/dreamed。
62.句意:大学毕业后,她当了一名记者,但后来一次特别的旅行彻底改变了她的生活。complete"完全的",形容词,此处修饰动词changed,应用其副词completely"彻底地",作状语,故填completely。
63.句意:这极大地触动了她,她做了一个成为全职野生动物摄影师的决定。decide"决定",动词。根据空前的不定冠词"a",可知此处应用单数可数名词,其名词为decision"决定",make a decision固定短语,"做决定",故填decision。
64.句意:尽管她游览过世界上许多地方,但是她最喜欢工作的地方是中国。根据"she has visited many places in the world"和"her favorite place to work is China."可知此处引导让步状语从句,位于句首首字母需要大写,故填Although/Though。
65.句意:她说:"一些像绿孔雀这样令人惊叹的动物只生活在我们的国家"。we"我们",人称代词,此处修饰名词 country ,应用其形容词性物主代词our"我们的",作定语,故填our。
66.句意:那是一个美得令人惊叹的时刻。根据moment是可数名词单数可知此处应用不定冠词,表泛指。且moment以辅音音素开头,故填a。
67.句意:徐也通过她的照片鼓励人们关心濒危动物。care"关心",动词,结合固定短语encourage sb to do"鼓励某人做.....",动词不定式作补语,故填to care。
68.句意:在她在网上分享了中国受保护的金带喙凤蝶的照片后,更多的志愿者开始帮助保护这些蝴蝶。volunteer"志愿者",可数名词,根据空前"more"可知,应用其复数形式,作主语,故填volunteers。
69.句意:我们应该更早地采取行动。early"早",副词,根据空前"much"可知此处应用其比较级形式,故填earlier。
70.句意:当看到更多的年轻人参与保护野生动物时,这位摄影师感到很高兴。play a part in固定短语,"在……中起作用;参与……",故填in。
(2025九上·泸县开学考)阅读短文,完成内容摘要,每空不超过三个单词。
Do you want to do volunteer work but don't know how Here are some ideas for you.
Helping your old neighbors
When people get older, it becomes harder to do many things. Old people living alone can also feel lonely. As a volunteer, you can do a lot to help the old in your neighborhood. You can visit and talk to them. And there is also much housework you can help with.
Helping the disabled
Many people with disabilities need help. Some of them even can't live on their own. You can volunteer to read books to the blind or deliver (递送) something for people who can't get around too well.
Helping poor families
Some families don't have enough money to buy food and clothes for their kids. Some people even have no place to live. To help these people, you can give clothes, food or money to, or raise money for, a charity (慈善机构).
Whom to help What to do
Old neighbors ★Visit and talk to them ★Help them with 71.
72. ★ 73. to the blind ★Deliver something for people unable to 74. too well
Poor families ★Give clothes, food or money to a charity ★ 75. for a charity
【答案】71.much housework;72.The disabled;73.Read books;74.get around;75.Raise money
【知识点】教育类;说明文
【解析】【导语】本文是一篇说明文,为有意从事志愿工作但不知从何入手的人提供了三个具体的志愿服务方向:帮助独居老人(陪伴与家务)、帮助残障人士(朗读、递送物品)以及帮扶贫困家庭(捐赠物资、募捐),旨在引导人们用实际行动参与公益、关爱社会弱势群体。
【点评】本题是一道内容摘要填空题,要求根据短文内容完成表格,每空不超过三个单词。整体来看,题目难度适中,主要考查对短文关键信息的提取和概括能力。
71.根据 Helping your old neighbors 部分中的"You can visit and talk to them. And there is also much housework you can help with."你可以拜访他们并与他们交谈。还有很多家务你可以帮忙。可知你可以帮助他们做很多家务。故填much housework。
72.根据"Helping the disabled"可知第二部分是帮助残疾人;the disabled"残疾人",the的首字母要大写。故填The disabled。
73.根据 Helping the disabled 部分中的" You can volunteer to read books to the blind or deliver (递送) something for people who can't get around too well. "你可以自愿为盲人读书,或者为行动不便的人送东西。可知此处指给盲人读书;read books"读书"。故填Read books。
74.根据 Helping the disabled 部分中的" You can volunteer to read books to the blind or deliver (递送) something for people who can't get around too well. "你可以自愿为盲人读书,或者为行动不便的人送东西。 可知给行动不便的人送东西。故填get around。
75.根据 Helping poor families部分中的"To help these people, you can give clothes, food or money to, or raise money for, a charity (慈善机构)."为了帮助这些人,你可以向慈善机构捐赠衣服、食物或金钱,或者为慈善机构筹集资金。可知此处指为慈善机构筹钱。故填Raise money。
76.(2025九上·泸县开学考)随着短视频的兴起,越来越多的人丢掉了阅读的习惯,如何在喧嚣的世界中静下心来阅读是现在很多人面临的难题。假如你们班下节英语口语课的主题是"How to make a habit of reading",请你根据以下要点,用英语写一篇短文为口语课做准备。
要点如下:
1.读有趣的书;
2.每天花一些时间阅读;
3.读完一本书后奖励自己;
4.……
注意:
1.短文须包含以上所有要点,可适当增加细节,以使行文连贯;
2.文中不得出现真实姓名和地名;
3.词数80~100 (短文的开头和结尾已为你写好在答题卷,不计入总词数)。
参考词汇:reward (v.奖励)
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
How to make a habit of reading
It's important to make a habit of reading. Here are some ways to help.
First, choose interesting books. If the book is boring, you'll find it hard to keep reading. Second, spend some time reading every day. Even 15 to 20 minutes is enough. You can read before going to bed or during breakfast. Third, reward yourself after finishing a book. You can watch a movie or eat your favorite snack. What's more, join a reading club. Sharing ideas with others makes reading more fun.
I hope the advice is helpful. Let's start reading and enjoy the journey.
【知识点】命题作文;应用文写作;提纲作文;教育类;应用文
【解析】【分析】本题是一篇应用文写作,围绕"如何在喧嚣世界中养成阅读习惯"这一主题,设定了班级英语口语课发言的情境。要求考生以这一主题为核心,结合给定要点,用英语撰写一篇短文,为口语课做准备。要点要求:(1)读有趣的书:这是养成阅读习惯的重要前提。有趣的内容能够激发读者的阅读兴趣,使读者更愿意主动投入阅读。考生在写作时,可以进一步阐述为什么有趣的书有助于养成阅读习惯,例如它能吸引注意力、引发好奇心等。(2)每天花一些时间阅读:强调了阅读习惯养成的持续性。每天固定时间阅读,有助于将阅读融入日常生活,形成稳定的习惯。考生可以说明每天阅读的具体时间段,以及如何合理安排时间,避免因忙碌而忽略阅读。(3)读完一本书后奖励自己:这是一种激励机制。通过奖励,可以增强读者完成阅读的成就感,从而更积极地坚持阅读。考生可以举例说明奖励的方式,如看一场电影、吃一顿美食等。(4)省略号部分:这给予了考生一定的发挥空间,鼓励他们补充其他有助于养成阅读习惯的方法。例如,可以提到加入阅读俱乐部、与朋友分享读书心得、设置阅读目标等。写作时注意内容完整性,不仅要准确传达要点信息,还要通过合理的拓展,使文章逻辑清晰、层次分明。
【点评】本文开篇直接点明养成阅读习惯很重要,并表明将介绍帮助养成阅读习惯的方法,让读者迅速了解文章主旨。随后,使用"First""Second""Third""What's more"等连接词,依次阐述了选择有趣的书、每天花时间阅读、读完书后奖励自己以及加入阅读俱乐部这四个方面的建议,层次分明,逻辑连贯,易于读者理解和接受。全篇语言简洁,表达流畅:整体语言简洁明了,没有使用过于复杂的词汇和句子结构,符合口语课发言的要求。用词准确,能够清晰地传达作者的观点和建议,如"choose interesting books""spend some time reading every day""reward yourself after finishing a book"等表达,自然流畅,易于理解。
1 / 1