【精品解析】山东省日照市东港区新营中学2025-2026学年九年级上学期开学英语试卷

文档属性

名称 【精品解析】山东省日照市东港区新营中学2025-2026学年九年级上学期开学英语试卷
格式 zip
文件大小 159.9KB
资源类型 试卷
版本资源
科目 英语
更新时间 2025-11-11 10:25:24

文档简介

山东省日照市东港区新营中学2025-2026学年九年级上学期开学英语试卷
(2025九上·东港开学考) 完形填空
My kids and I were heading into the supermarket over the weekend. On the way, we spotted(注意到)a man holding a piece of paper that said, " 1. my job. Family to Feed. "
At this store, a sight like this is not normal. My 10-year-old 2. him and made a comment(评论) on how bad it must be to have to stand 3. in the cold wind.
In the store, I asked each of my kids to 4. something they thought our "friend"there would need. They got apples, a sandwich and a bottle of juice. Then my 17-year-old suggested giving him a 5. . I thought about it. We were low on cash(现金) ourselves, but. . . well, sometimes 6. from our need instead of our abundance(富足) is still what we need to do!All the kids announced something they could part with for the week.
When we handed him the bag of 7. , he lit up and thanked us with 8. eyes. When I handed him the gift card, we said he could use it for 9. his family might need, he burst into tears.
This has been a wonderful 10. for our family. For days the kids have been looking for others we can 11. !Things would have played out so 12. if I had simply said, "No, we really don't have 13. to give more. "Stepping out not only helped a person in 14. , it also gave my kids the 15. taste of helping others. It'll go a long way with them.
1.A. Choose B. Change C. Lost D. Finished
2.A. watched B. looked C. noticed D. heard
3.A. by B. proudly C. outside D. angrily
4.A. pick B. sell C. show D. call
5.A. dollar B. job C. hot meal D. gift card
6.A. giving B. saving C. spending D. begging
7.A. food B. medicine C. toys D. clothes
8.A. sleepy B. watery C. worried D. hard
9.A. whenever B. however C. wherever D. whatever
10.A. message B. example C. experience D. advantage
11.A. depend on B. respect C. learn from D. help
12.A. suddenly B. warmly C. differently D. perfectly
13.A. time B. care C. patience D. money
14.A. need B. love C. fear D. memory
15.A. strong B. sweet C. strange D. simple
(2025九上·东港开学考) 阅读短文, 回答问题
Taiyuan Ancient County lies in the Jinyuan District of Taiyuan, Shanxi Province. It was first built in the Ming Dynasty, over 600 years ago. It is part of the Jinyang ancient city relics (遗迹). On May 1, 2021, Taiyuan Ancient County first opened to welcome the tourists.
The movie Full River Red, directed by Zhang Yimou, came out on Jan. 22, 2023 and topped China's box office in a short time. It was named after Yue Fei's most famous poem, which tells a patriotic (爱国的) story of the Song Dynasty. As the place where the movie was filmed, Taiyuan Ancient County has attracted about 350, 000 tourists during the Spring Festival holiday. If you would like to pay it a visit, the following information can help you.
Taiyuan Ancient County Scenic Spot (景点) Working hours:9:30 a. m. ~10:00 p. m. Tickets:Free for entry For main scenic spots and activities: ★ The Filming Base of Full River Red:¥ 20 ★ County Wall:¥ 20 ★ County Government:¥ 28 ★ Lantern Fair (灯会):¥ 50 Address:Jinyuan North Outer Ring Street, Taiyuan Transportation:Buses 856, 804, 905, 79 Service telephone:0351-6598888
16.According to Para. 1 &;2, we know that ____ .
A.Taiyuan Ancient County has a history of less than 600 years
B.Taiyuan Ancient County was called Jinyang ancient city
C.the movie Full River Red tells a patriotic story of Yue Fei
D.the movie Full River Red was filmed at Taiyuan Ancient County
17.When visiting Taiyuan Ancient County, ____ .
A.you have to enter it before 9:00 a. m.
B.you can call 0351-6598888 to book tickets
C.you don't need to spend money on the entry tickets
D.Pam and her parents need to pay 56 yuan in total to visit County Government
18.The purpose of the passage is to ____ .
A.introduce the movie Full River Red
B.attract visitors to Taiyuan Ancient County
C.show the development of Taiyuan's tourism
D.tell the history of Taiyuan Ancient County
(2025九上·东港开学考) 阅读短文, 回答问题
A man in black jumps high into the air. Before he lands, he strikes(摆出)a pose. With long white sleeves(袖子), he spreads his arms like wings. Sometimes, he carries a red fan. His dance is eye-catching, often bringing in crowds.
He is Chinese dancer Ma Jiaolong. Since 2020, he's made short videos of himself dancing in London. He has performed at the city's parks and iconic landmarks like Tower Bridge. The 35-year-old has nearly 5 million followers on Douyin, where he shares his videos.
Classical Chinese dance brings martial arts movements together with those of traditional Chinese opera. He started to learn it at the age of 12. "I was attracted by the dancers who play ancient heroes through the movements of classical Chinese dance, " said Ma.
Ma studied at the Beijing Dance Academy. Since 2019, he has been teaching classical Chinese dance at Goldsmiths, University of London.
Three years ago, Ma had to give online classes due to the COVID-19 pandemic. In his small home, he could only make small moves. One day, he took his wife's suggestion and danced at Greenwich Park, a popular tourist spot. She recorded Ma. He then edited the video, added music and sent it to friends. "Surprisingly, they loved it, which inspired me to share it online, " said Ma.
Later, Ma made more short videos of his performances. People are often interested in his moves. So, while dancing, he likes to interact with his audience.
"Now, making and sharing short videos has become a part of my life and, most importantly, a great way to introduce classical Chinese dance to more people, especially overseas viewers, " said Ma.
19.What makes classical Chinese dance special
A.The performer has to wear special clothes.
B.It combines martial arts with traditional Chinese opera.
C.The performer dances with a red fan in his hand.
D.It is usually shown at public places like parks and city landmarks.
20.What is the correct order for the following events
a. Ma began to make short videos.
b. Ma started teaching classical Chinese dance.
c. Ma started to learn classical Chinese dance.
d. Ma gave online classes due to the pandemic.
e. Ma has nearly 5 million followers.
A.c-b-a-d-e B.c-a-b-d-e C.c-d-b-a-e D.c-b-d-a-e
21.What's the main reason for Ma Jiaolong to make short videos now
A.To spread Chinese culture. B.To become more popular.
C.To practice dancing. D.To make more money.
22.What's the best title for the passage
A.The charm of dance B.Martial arts getting popular
C.Charm of a Chinese dancer D.Teaching dance online
(2025九上·东港开学考) 阅读短文, 回答问题
"No freedom summer holiday" has become a popular topic on Weibo, as parents begin spending much time and money planning their children's holiday. It has been a similar topic these years, when"Having30, 000 yuan a month cannot afford the summer holiday "also becomes popular online.
According to a survey, parents in big cities are ready to spend on their children's education during the break.
"I feel much more stressed during the summer holiday than on normal school days since I need to plan different activities for my children. A study tour costs 35, 000 yuan for a kid and there are also classes which are necessary for kids, "said Chan Lee, a40-year-old mother of two primary school children.
Sending children on overseas tours has also become an important part of the break. Almost everyone in Chan's children's classes has joined a summer study tour. They wanted to experience an overseas educational environment, culture, and language through meeting people, visiting famous universities and sightseeing.
Cheng Guowei, a manager of a study tour center based in Shanghai, said parents care about their children's education. "Nearly 95% of our participants(参与者) are students, and most of them are primary and middle school kids. Yet this market is also very competitive(有竞争力的), as there are many similar centers targeting the parents, "he said.
Yin Jianli is a writer. She is interested in family and education topics. She said it was unnecessary to plan too many activities for children during the summer holidays. "Parents are not helping their children. They are just doing it to cut down their own worry, "she said. Many parents thought they could buy their children a better education, "But actually a summer holiday should be a time for rest and play, not study, "she said.
23.The word" stressed"in Paragraph 3 probably means ____ .
A.bored B.worried C.relaxed D.excited
24.From the passage, we know ____ .
A.all parents are ready to spend on their children's education
B.Cheng Guowei thinks most kids are interested in study tours
C.oversèas tours can only help students to study a foreign language
D.parents spend much time and money during the summer holiday
25.Yin Jianli may agree that ____ .
A.a summer holiday is a time for kids to study hard
B.parents could buy their children a better education
C.parents should plan more activities for their kids' holiday
D.a summer holiday is a time for kids to relax themselves
26.What can you infer(推断) from the passage
A.It's important for kids to take a study tour.
B.Primary students are too young to take a tour.
C.Most children have less free time in summer vacation.
D.Many tour centers provide study tours for parents.
(2025九上·东港开学考) 阅读短文, 回答问题
Ever since the 19th century, people's search for improved ways of producing electricity has never stopped. Now a UK company has developed a new kind of floor. It is very special. There is a system that can produce a certain amount of electricity very cheaply using the energy from footsteps. When people step on this special floor, electricity is produced.
The inventor of the floor came up with the idea when he was a student and worked in an energy business. The business asked him to find ways to power up street lights in the city center using the energy from the sun, but it soon became clear that this might not work because many city centers don't get enough sunlight because of tall buildings. Then he thought of a better plan.
Why not use the energy produced by people who walk past the street instead?The right technology could be used to convert this energy into electricity—right under people's feet.
The floor could actually be very efficient(效率高的). This is especially true when it is used in very busy areas. And the reason is that a lot of energy is produced simply because of large numbers of people walking across the floor.
The floor can have other uses too, such as recording how many people visit a particular(特定的) place at particular times. This kind of information is very useful for certain people. For example, shop owners near the place would be interested in knowing what time of the day they have the highest customer numbers.
The technology was created out of a hope of making energy that is untouchable closer to people. The business also said it tried to find a way for people to further their understanding of problems of climate change and sustainability (可持续性).
27.What is special about the new kind of floor
A.It can be used in many busy areas in cities.
B.It depends on sunlight to produce electricity.
C.It can provide customers' shopping information.
D.It produces electricity with the energy from footsteps.
28.Many city centers fail to get enough sunlight because ____ .
A.the buildings are tall B.the skies aren't clear
C.the traffic is always busy D.the environment is polluted
29.We can learn from the passage that ____ .
A.it is really difficult to produce electricity by using sunlight
B.the use of the floor may help solve the problem of climate change
C.the more people walk on the floor, the more electricity can be produced
D.the floor could be of little help to the shop owners near the street using it
30.The best title for the passage is ____ .
A.A Creative Business
B.A Talented Inventor
C.A Discussion on Sunlight
D.A New Way of Producing Electricity
(2025九上·东港开学考) 阅读填空
What do you think a 9 year old boy can do, studying in a primary school or depending on his parents?But a 9-year-old boy from Albuquerque, New Mexico, US, is thinking about 31.   (make) history. If he is successful, he will become the 32.   ( young) trained pilot to fly alone in a hot air balloon. The boy is Bobby Bradley.
Bobby Bradley has been training for this moment 33.   he was just 4 years old. At first he was a little afraid, but then he 34.   (try) to overcome his fear and did the training. Finally, he got much experience. Interviewed by local newspapers, he said that he was 35.   (excite) but a little nervous about the coming flight. He will take off in about 7 weeks.
Bobby's parents have 36.   great influence on Bobby. They are famous 37.   two of the best balloon pilots in the world.
They have won some of the biggest 38.   (race) which have been held in the past years. Bobby managed to complete the first ever balloon journey from North America to Africa with his partner. When he was 14, he made his first successful flight by 39.   (he).
The young boy is so brave that he seems 40.   ( complete) easy in piloting(驾驶) the balloon. We also should learn from him and face all kinds of challenges in our life.
41.(2025九上·东港开学考) The little boy often stays at home a    when his parents go outside to work.
42.(2025九上·东港开学考) My pen is b   , could you repair it for me?
43.(2025九上·东港开学考) There is a museum o     the park.
44.(2025九上·东港开学考) We can't i     how surprised we were when we heard the news.
45.(2025九上·东港开学考) My mother is watering flowers in the g    .
46.(2025九上·东港开学考) There are too many   (乘客)on the bus, so I couldn't get on it.
47.(2025九上·东港开学考) The boy is    (解释) the matter carefully to his mother.
48.(2025九上·东港开学考) We feel strange about his     (沉默) at the party, as he used to talk too much.
49.(2025九上·东港开学考) You can    (借) a book from the library at a time and keep it for a month.
50.(2025九上·东港开学考) Our teacher    (耐心的) with us students and we all like her.
51.(2025九上·东港开学考) 假如你是李华,你的朋友 Jack写信给你询问学好英语方法,你回信给他一些关于学习英语的最佳方法。
注意:
(1)词数:90词左右;
(2)学习方法不少于三条;
(3)开头结尾已给出,不计入总词数。
Dear Jack,
I'm glad to get your letter for some advice on how to learn English well. Here are some ways to Learn English, which is helpful.
Yours, Li Hua
答案解析部分
【答案】1.C;2.C;3.C;4.A;5.D;6.A;7.A;8.B;9.D;10.C;11.D;12.C;13.D;14.A;15.B
【知识点】人生百味类;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:作者和孩子们在去超市的路上遇到一个失业且需要养家的人,他们一起帮助这个人,这次经历让孩子们学会帮助他人并从中获得美好感受。
【点评】考查完形填空。考查学生对上下文语境的理解、词汇的辨析以及逻辑推理能力。解题时需结合前后文的线索和语境来推断每个空应填的词。
1.句意:我丢了工作,要养活家人。A. Choose选择;B. Change改变;C. Lost失去;D. Finished完成。根据前文"a man holding a piece of paper"以及后文"Family to Feed"可知这个人没了工作,要养活家人,lost符合语境。故答案为:C。
2.句意:我10岁的孩子注意到了他并评论站在外面寒风中该有多糟糕。A. watched观看,强调专注地看;B. looked看,强调动作;C. noticed注意到;D. heard听到。根据前文"we spotted注意到a man"以及此处语境,可知是说孩子注意到了这个人,noticed符合。故答案为:C。
3.句意:我10岁的孩子注意到了他并评论站在外面寒风中该有多糟糕。A. by通过;B. proudly自豪地;C. outside在外面;D. angrily生气地。根据"in the cold wind"可知是站在外面,outside符合。故答案为:C。
4.句意:在商店里,我让我的每个孩子挑选一些他们认为我们那里的"朋友"会需要的东西。A. pick挑选;B. sell卖;C. show展示;D. call打电话。根据"They got apples, a sandwich and a bottle of juice."可知是挑选东西,pick符合。故答案为:A。
5.句意:然后我17岁的孩子建议给他一张礼品卡。A. dollar美元;B. job工作;C. hot meal热餐;D. gift card礼品卡。根据后文"When I handed him the gift card"可知这里说的是礼品卡,gift card符合。故答案为:D。
6.句意:有时从我们需要的东西中给予而不是从我们富足的东西中给予仍然是我们需要做的。A. giving给予;B. saving节省;C. spending花费;D. begging乞讨。根据前文说要给那个人东西以及"from our need instead of our abundance"可知这里说的是给予,giving符合。故答案为:A。
7.句意:当我们把那袋食物递给他时,他眼睛一亮,含着泪感谢我们。A. food食物;B. medicine药;C. toys玩具;D. clothes衣服。根据前文"They got apples, a sandwich and a bottle of juice."可知是食物,food符合。故答案为:A。
8.句意:当我们把那袋食物递给他时,他眼睛一亮,含着泪感谢我们。A. sleepy困倦的;B. watery含水的,这里指含着泪的;C. worried担心的;D. hard困难的。根据"he lit up and thanked us"以及" he burst into tears "可知是含着泪感谢,watery符合。故答案为:B。
9.句意:当我递给他礼品卡时,我们说他可以用它买家人可能需要的任何东西,他突然哭了起来。A. whenever无论何时;B. however然而;C. wherever无论哪里;D. whatever无论什么。根据"…his family might need"可知从句缺少引导词且在句子中作宾语,whatever符合。故答案为:D。
10.句意:这对我们家来说是一次很棒的经历。A. message信息;B. example例子;C. experience经历;D. advantage优势。根据后文" For days the kids have been looking for others …"描述孩子们的表现以及这次事情带来的影响,可知是一次很棒的经历,experience符合。故答案为:C。
11.句意:这些天孩子们一直在寻找我们可以帮助的其他人。A. depend on依靠;B. respect尊重;C. learn from从……学习;D. help帮助。根据前文" we handed him the bag of … I handed him the gift card …"以及语境可知是寻找可以帮助的人,help符合。故答案为:D。
12.句意:如果我只是简单地说"不,我们真的没有钱再给了",事情的发展会大不相同。A. suddenly突然地;B. warmly温暖地;C. differently不同地;D. perfectly完美地。根据"if I had simply said, 'No, we really don't have...to give more.'"以及语境可知如果这样说事情发展会不同,differently符合。故答案为:C。
13.句意:如果我只是简单地说"不,我们真的没有钱再给了",事情的发展会大不相同。A. time时间;B. care关心;C. patience耐心;D. money钱。根据前文" We were low on cash(现金) ourselves …"以及"to give more"可知是没有钱再给了,money符合。故答案为:D。
14.句意:走出去不仅帮助了一个需要帮助的人,也给我的孩子们带来了帮助他人的美好感受。A. need需要;B. love爱;C. fear害怕;D. memory记忆。根据前文" a man holding a piece of paper that said, "Lost my job. Family to Feed. " 可知是帮助需要帮助的人,in need符合。故答案为:A。
15.句意:走出去不仅帮助了一个需要帮助的人,也给我的孩子们带来了帮助他人的美好感受。A. strong强烈的;B. sweet美好的;C. strange奇怪的;D. simple简单的。根据后文"It'll go a long way with them."可知是美好的感受,sweet符合。故答案为:B。
【答案】16.D
17.C
18.B
【知识点】旅游观光类;说明文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了太原古县城的相关信息,包括其历史、因电影《满江红》在此拍摄而吸引大量游客,以及太原古县城景点的开放时间、门票、地址、交通和服务电话等。
【点评】考查阅读理解。首先要快速浏览全文,了解文章大意和主题;然后根据题目要求,在文中找到相关依据进行推理和判断;对于细节理解题,要仔细核对原文信息;对于主旨大意题,要综合全文内容进行概括。注意不要遗漏文章中的关键信息。
16.细节理解题。根据第一段"It is part of the Jinyang ancient city relics (遗迹)."以及第二段"As the place where the movie was filmed, Taiyuan Ancient County has attracted about 350, 000 tourists during the Spring Festival holiday."(它是晋阳古城遗迹的一部分。作为电影的拍摄地,太原古县城在春节假期期间吸引了约35万游客。)可知电影《满江红》是在太原古县城拍摄的。故答案为:D。
17.细节理解题。根据"Tickets:Free for entry"(门票:免费入场)可知,参观太原古县城时,入场票不需要花钱。故答案为:C。
18.推理判断题。根据文章内容,尤其是"If you would like to pay it a visit, the following information can help you."(如果您想参观,以下信息可以为您提供帮助。)以及后文对太原古县城景点的详细介绍可知,文章的目的是吸引游客去太原古县城。故答案为:B。
【答案】19.B
20.D
21.A
22.C
【知识点】记叙文;文化差异与文化自信;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】文章大意:文章讲述了中国舞者马蛟龙在伦敦通过短视频展示中国古典舞,介绍了中国古典舞的特色、马蛟龙的学习和教学经历,以及他制作和分享短视频的初衷和意义。
【点评】考查阅读理解。首先要快速浏览全文,了解文章大意和主题。对于细节理解题,要仔细核对原文信息,找出与问题相关的具体句子或段落。对于排序题,要根据文章中的时间顺序或事件发展顺序进行排序。对于标题选择题,要综合全文内容,选择最能概括文章主题的标题。注意不要遗漏文章中的关键信息,并仔细分析每个选项与原文的符合程度
19.细节理解题。根据"Classical Chinese dance brings martial arts movements together with those of traditional Chinese opera."(中国古典舞将武术动作与中国传统戏曲动作结合在一起。)可知,中国古典舞的特别之处在于它将武术和中国传统戏曲动作结合在一起。故答案为:B。
20.细节排序题。根据第三段"He started to learn it at the age of 12."(他12岁开始学习中国古典舞);第四段"Since 2019, he has been teaching classical Chinese dance at Goldsmiths, University of London."(自2019年以来,他一直在伦敦大学金史密斯学院教授中国古典舞);第五段"Three years ago, Ma had to give online classes due to the COVID-19 pandemic."(三年前,由于新冠肺炎疫情,马不得不进行在线教学);第二段"Since 2020, he's made short videos of himself dancing in London."(自2020年以来,他制作了自己在伦敦跳舞的短视频);第二段"The 35-year-old has nearly 5 million followers on Douyin, where he shares his videos."(这位35岁的男子在抖音上有近500万粉丝,他在那里分享自己的视频)可知,正确的顺序是:马开始学习中国古典舞(c)-马开始教授中国古典舞(b)-由于疫情,马开始上网络课程(d)-马开始制作短视频(a)-马拥有近500万粉丝(e)。故答案为:D。
21.细节理解题。根据最后一段"Now, making and sharing short videos has become a part of my life and, most importantly, a great way to introduce classical Chinese dance to more people, especially overseas viewers"(现在,制作和分享短视频已经成为我生活的一部分,最重要的是,这是向更多人,尤其是海外观众介绍中国古典舞的好方法)可知,马蛟龙现在制作短视频的主要原因是为了传播中国文化。故答案为:A。
22.标题选择题。文章主要讲述了中国舞者马蛟龙通过短视频展示中国古典舞的魅力,因此最佳标题应该是与马蛟龙及其舞蹈魅力相关的。故答案为:C。
【答案】23.B
24.D
25.D
26.C
【知识点】教育类;议论文;日常活动;时间管理;生活方式
【解析】【分析】文章大意:主要讨论了当下家长在孩子暑假期间投入大量时间和金钱为其规划活动,包括游学等现象,同时不同人对家长这种做法表达了不同看法。
【点评】考查阅读理解。首先要快速浏览文章,了解文章主旨大意。对于细节理解题,要仔细在文中找到对应内容进行确认;词义猜测题要结合上下文语境来推断;推理判断题要在理解全文基础上,根据合理逻辑进行推断。注意不要脱离文本主观臆断,要依据文中具体信息作答。
23.词义猜测题。根据"I feel much more stressed during the summer holiday than on normal school days since I need to plan different activities for my children. A study tour costs 35, 000 yuan for a kid and there are also classes which are necessary for kids"(在暑假期间,我比平时上学的时候感到更有压力,因为我需要为我的孩子们计划不同的活动。一个孩子的游学费用是35000元,还有一些对孩子来说是必要的课程),因为要为孩子计划很多活动且游学费用高,所以这里"stressed"应该是"担忧的、有压力的"意思,与"worried"意思相近。故答案为:B。
24.细节理解题。根据第一段"as parents begin spending much time and money planning their children's holiday"(随着父母开始花大量时间和金钱规划孩子的假期)以及后文围绕家长在孩子暑假的投入展开可知,父母在暑假期间花很多时间和金钱。故答案为:D。
25.推理判断题。根据最后一段"But actually a summer holiday should be a time for rest and play, not study"(但实际上暑假应该是休息和玩耍的时间,而不是学习)可知,尹建莉可能认为暑假是孩子们放松自己的时间。故答案为:D。
26.推理判断题。文章提到家长为孩子暑假规划各种活动,包括花费高的游学等,结合整体语境可推断出大多数孩子在暑假自由时间变少了。A选项文中未强调游学对孩子很重要;B选项文中未提及小学生太小不能旅游;D选项文中只是说有很多类似中心针对家长,不是说为家长提供游学。故答案为:C。
【答案】27.D
28.A
29.C
30.D
【知识点】说明文;细节理解;推理判断;标题选择;科学技术
【解析】【分析】文章大意:主要介绍了一种由英国公司研发的新型地板,它能利用人们脚步产生的能量来发电,还介绍了其研发背景、效率及其他用途等信息。
【点评】考查阅读理解。首先要快速浏览全文,把握文章主旨。对于细节理解题,需在文中精准定位关键信息;推理判断题要依据文本内容进行合理推断;标题选择题要综合全文,选择最能概括文章核心内容的标题。答题过程中,要仔细分析每个选项,避免被干扰项误导。
27.细节理解题。根据"There is a system that can produce a certain amount of electricity very cheaply using the energy from footsteps. When people step on this special floor, electricity is produced."(有一个系统可以利用脚步产生的能量非常便宜地产生一定量的电力。当人们踩在这块特殊的地板上时,就会产生电力。)可知,这种新型地板的特别之处在于它能利用脚步产生的能量来发电。故答案为:D。
28.细节理解题。根据"but it soon became clear that this might not work because many city centers don't get enough sunlight because of tall buildings."(但很快人们就发现,这可能行不通,因为由于高楼大厦,许多市中心得不到足够的阳光。)可知,许多市中心得不到足够的阳光是因为高楼大厦。故答案为:A。
29.推理判断题。根据"The floor could actually be very efficient(效率高的). This is especially true when it is used in very busy areas. And the reason is that a lot of energy is produced simply because of large numbers of people walking across the floor."(这种地板实际上可能非常高效。这在非常繁忙的地区使用时尤其如此。原因是因为大量的人走过地板,产生了大量的能量。)可知,走过地板的人越多,产生的电能就越多。故答案为:C。
30.标题选择题。文章主要围绕一种利用脚步能量发电的新型地板展开,介绍了其原理、研发背景等,重点在于这种新的发电方式。A选项"一个有创意的商业"、B选项"一个有才华的发明家"、C选项"关于阳光的讨论"都不能很好地概括文章主旨,D选项"一种新的发电方式"符合。故答案为:D。
【答案】31.making;32.youngest;33.when;34.tried;35.excited;36.a;37.as;38.races;39.himself;40.completely
【知识点】记叙文;自我认识;自我管理;自我提升
【解析】【分析】文章大意:主要讲述了来自美国新墨西哥州阿尔伯克基的9岁男孩鲍比·布拉德利,他梦想创造历史成为独自驾驶热气球的最年轻的受训飞行员,还介绍了他的训练经历、父母对他的影响等内容。
【点评】考查语法填空。首先要通读全文,理解文章大意。要根据所给词的词性和句意,结合语法规则确定其正确形式,如名词考虑单复数、动词考虑时态和语态、形容词和副词考虑比较级和最高级等;对于没有的空,要根据上下文语境和固定搭配等确定应填的词,如冠词、介词、连词等。同时,要注意一些常见的语法结构和短语搭配,提高答题的准确性和效率。
31.句意:但是一个来自美国新墨西哥州阿尔伯克基的9岁男孩正在考虑创造历史。make,创造,动词。根据about可知,此处固定搭配think about doing sth.,考虑做某事,所以用动名词形式 making 。故答案为:making。
32.句意:如果他成功了,他将成为独自驾驶热气球的最年轻的受训飞行员。young年轻的,形容词。根据"the...trained pilot"可知,在定冠词后应用形容词的最高级形式 youngest ,表示"最年轻的"。故答案为:youngest。
33.句意:鲍比·布拉德利从4岁起就一直在为这一刻而训练。根据"Bobby Bradley has been training for this moment...he was just 4 years old."可知构成复合句,表示"从……时候起",用when引导时间状语从句。故答案为:when。
34.句意:一开始他有点害怕,但后来他努力克服恐惧并进行了训练。try,尝试,动词。根据was可知,句子是一般过去时,动词用过去式,try的过去式是tried。故答案为:tried。
35.句意:在接受当地报纸采访时,他说他对即将到来的飞行感到兴奋,但也有点紧张。excite,使兴奋,动词。句子主语he,指人,应该用 描述人的心理感受的形容词 excited ,表示"感到兴奋的"。故答案为:excited。
36.句意:鲍比的父母对鲍比有很大的影响。根据"have...great influence"可知,此处是固定搭配"have a great influence on sb."结构,意为"对某人有很大影响"。故答案为:a。
37.句意:他们是世界上最有名的两个气球飞行员。根据"They are famous...two of the best balloon pilots in the world."可知,此处是"be famous as"结构,意为"作为……而出名"。故答案为:as。
38.句意:他们赢得了过去几年举办的一些最大的比赛。race,比赛,名词。根据"some of the biggest..."可知,此处用名词复数形式, race 的复数形式是 races。故答案为:races。
39.句意:14岁时,他独自完成了第一次成功的飞行。he,他,代词。根据"by..."可知,此处是固定搭配:by oneself,独自,所以用反身代词,he的反身代词是 himself。 故答案为:himself。
40.句意:这个小男孩非常勇敢,驾驶气球时似乎完全很轻松。complete,完全的,形容词。根据"...easy in piloting(驾驶) the balloon"可知,此处修饰形容词,用副词形式, complete的副词形式是 completely 。故答案为:completely。
41.【答案】lone
【知识点】程度副词;固定搭配
【解析】【分析】句意:这个小男孩经常在他父母外出工作时独自待在家里。根据句子结构,此处需要一个副词修饰动词stays,结合首字母"l"和" when his parents go outside to work. "以及固定搭配"stay at home alone",可知该副词是alone,表示"独自地"。故答案为:alone。
【点评】考查副词拼写及固定搭配。注意alone作为副词时,常用来修饰动词,表示动作的执行方式是独自进行的,不与他人一起。
42.【答案】roken
【知识点】形容词作表语
【解析】【分析】句意:我的钢笔坏了,你能帮我修一下吗?根据句子结构"My pen is...",可知此处需要一个形容词来描述钢笔的状态。结合首字母"b"和" could you repair it for me? ",以及常识推断钢笔出现故障无法正常使用,可知该形容词是broken。故答案为:broken。
【点评】考查 broken 拼写。注意broken作为形容词时,常用来描述物品损坏、无法正常使用的状态。
43.【答案】pposite
【知识点】介词短语
【解析】【分析】句意:公园对面有一个博物馆。根据" There is a museum o 1 the park. ",可知需要一个表示方位关系的词来描述博物馆与公园的位置。结合首字母"o",可知该词是opposite,表示"对面的"。故答案为:opposite。
【点评】考查方位介词。注意描述两个物体之间的相对位置关系,用方位介词。
44.【答案】magine
【知识点】动词原形;can, could表示能力
【解析】【分析】句意:我们无法想象当我们听到这个消息时是多么惊讶。根据句子结构和"how surprised we were when we heard the news" ,此处需要一个动词原形,并能体现听到消息时的震惊程度难以言表。结合首字母"i"以及固定搭配:can't imagine,不可想象,难以想象,可知该动词是imagine。故答案为:magine。
【点评】考查 imagine 拼写。注意imagine作为动词时,常用来表达对某种情况或感受的设想或推测。
45.【答案】arden
【知识点】可数名词;介词短语;可数名词的单数
【解析】【分析】句意:我妈妈正在花园里浇花。根据" in the g ___",可知此处需要一个表示地点的名词来表示具体位置。结合首字母"g"和" My mother is watering flowers ",以及常识中浇花通常在花园进行,可知该名词是garden。故答案为:garden。
【点评】考查 garden 拼写。注意根据语境确定名词的词义。
46.【答案】passengers
【知识点】可数名词;规则变化的可数名词复数
【解析】【分析】句意:公交车上有太多乘客,所以我上不了车。乘客,passenger,可数名词。在 many后,可知此处要用passenger的复数形式 passengers 。故答案为:passengers。
【点评】考查名词复数。注意 many修饰可数名词复数。
47.【答案】explaining
【知识点】现在分词;现在进行时
【解析】【分析】句意:这个男孩正在仔细地向他的妈妈解释这件事情。解释,explain,动词。根据句子中的is,可知此处描述的是正在进行的动作,要用现在进行时态,其结构是"be + 动词的现在分词",explain的现在分词形式是explaining。故答案为:explaining。
【点评】考查现在进行时态。注意现在进行时态表示此时此刻正在进行的动作,其构成是"be动词(am/is/are)+ 动词的现在分词"。
48.【答案】silence
【知识点】不可数名词;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯
【解析】【分析】句意:我们对他在聚会上的沉默感到奇怪,因为他过去说话太多了。沉默,不可数名词silence,作宾语。故答案为:silence。
【点评】考查不可数名词。注意熟记不可数名词silence"沉默"的正确拼写。
49.【答案】borrow
【知识点】动词原形;固定搭配;can, could表示请求、许可
【解析】【分析】句意:你一次可以从图书馆借一本书,并且可以保留一个月。借,borrow或lend。根据 " …from the library at a time and keep it for a month. can",可知从图书馆借入书,用"borrow"。固定搭配:borrow…from…,从……借……。can是情态动词,后面要接动词原形,直接填 borrow 。故答案为:borrow。
【点评】考查情borrow单词拼写。注意情态动词can后必须跟动词原形构成谓语,同时要区分"borrow"(借入)和"lend"(借出)的用法。
50.【答案】is patient
【知识点】主(系)表(SP);形容词作表语
【解析】【分析】句意:我们的老师对我们学生很耐心,并且我们都喜欢她。耐心的,patient,形容词。根据句子结构,缺少谓语动词,用来描述老师的特点,谓语应该是系表结构。固定搭配:be patient with sb.,对某人有耐心,主语 Our teacher 是第三人称单数,且并列后文" …and we all like her. "是一般现在时,所以be动词用is,与形容词 patient一起做句子谓语。故答案为:is patient。
【点评】考查固定搭配。注意固定搭配be patient with sb. 对某人有耐心 。
51.【答案】One possible version:
Dear Jack,
I'm glad to get your letter for some advice on how to learn English well. Here are some ways to Learn English, which is helpful. First, listen to English songs and watch English movies. This can help you get used to the sound of English and improve your listening skills. You'll also learn some new words and phrases in a fun way. Second, practice speaking English as much as possible. Don't be afraid of making mistakes. You can talk to your classmates or friends in English, or even talk to yourself when you're alone. This will make you more confident in using English. Third, read English books and newspapers. Start with easy ones and gradually move to more difficult ones. Reading can help you learn new vocabulary and understand how English is used in different situations.
I hope that these methods will help you. Keep trying and you'll make progress!
Yours, Li Hua
【知识点】议论文;应用文;行为习惯;学会学习;书信、电子邮件
【解析】【分析】这是一篇应用文中的回信,属于建议信类型。旨在针对朋友询问学好英语的方法这一问题,给出具体且有效的学习建议。回信要给出不少于三条关于学习英语的最佳方法。已明确给出开头和结尾,正文需围绕学习方法展开。开头部分点明收到对方来信询问英语学习建议这一背景。中间主体部分详细阐述三条及以上英语学习方法,每条方法可适当说明理由或效果。结尾部分表达希望这些方法对对方有帮助,鼓励对方坚持尝试以取得进步。主要使用一般现在时,因为是在阐述普遍适用的学习方法,属于客观事实性的陈述。文章
要准确运用与英语学习相关的词汇,如"listen to English songs""watch English movies""practice speaking English""read English books and newspapers"等;同时要合理使用连接词,如"First""Second""Third"来使文章条理清晰。在描述学习方法时,可适当说明该方法带来的好处,使建议更具说服力。
【点评】考查材料作文。文章结构清晰,采用了"总 - 分 - 总"的结构。开头点明写信目的,即针对对方询问英语学习建议给出方法;中间分别用"First""Second""Third"引出三条不同的学习方法,层次分明;结尾表达希望这些方法能起到作用并鼓励对方,使文章完整连贯。内容丰富且实用,围绕英语学习给出了三个不同方面的建议。听英文歌和看英文电影有助于熟悉英语发音、提高听力并学习新词汇;尽可能多地练习说英语,鼓励与他人交流甚至自言自语,增强使用英语的自信心;阅读英文书和报纸,从简单到难逐步提升,有助于学习新词汇和理解英语在不同情境下的运用。这些建议涵盖了英语学习的听、说、读多个方面,具有很强的可操作性。写得好的句子或内容: First, listen to English songs and watch English movies. This can help you get used to the sound of English and improve your listening skills. You'll also learn some new words and phrases in a fun way. Second, practice speaking English as much as possible. Don't be afraid of making mistakes. You can talk to your classmates or friends in English, or even talk to yourself when you're alone. This will make you more confident in using English. Third, read English books and newspapers. Start with easy ones and gradually move to more difficult ones. Reading can help you learn new vocabulary and understand how English is used in different situations.
1 / 1山东省日照市东港区新营中学2025-2026学年九年级上学期开学英语试卷
(2025九上·东港开学考) 完形填空
My kids and I were heading into the supermarket over the weekend. On the way, we spotted(注意到)a man holding a piece of paper that said, " 1. my job. Family to Feed. "
At this store, a sight like this is not normal. My 10-year-old 2. him and made a comment(评论) on how bad it must be to have to stand 3. in the cold wind.
In the store, I asked each of my kids to 4. something they thought our "friend"there would need. They got apples, a sandwich and a bottle of juice. Then my 17-year-old suggested giving him a 5. . I thought about it. We were low on cash(现金) ourselves, but. . . well, sometimes 6. from our need instead of our abundance(富足) is still what we need to do!All the kids announced something they could part with for the week.
When we handed him the bag of 7. , he lit up and thanked us with 8. eyes. When I handed him the gift card, we said he could use it for 9. his family might need, he burst into tears.
This has been a wonderful 10. for our family. For days the kids have been looking for others we can 11. !Things would have played out so 12. if I had simply said, "No, we really don't have 13. to give more. "Stepping out not only helped a person in 14. , it also gave my kids the 15. taste of helping others. It'll go a long way with them.
1.A. Choose B. Change C. Lost D. Finished
2.A. watched B. looked C. noticed D. heard
3.A. by B. proudly C. outside D. angrily
4.A. pick B. sell C. show D. call
5.A. dollar B. job C. hot meal D. gift card
6.A. giving B. saving C. spending D. begging
7.A. food B. medicine C. toys D. clothes
8.A. sleepy B. watery C. worried D. hard
9.A. whenever B. however C. wherever D. whatever
10.A. message B. example C. experience D. advantage
11.A. depend on B. respect C. learn from D. help
12.A. suddenly B. warmly C. differently D. perfectly
13.A. time B. care C. patience D. money
14.A. need B. love C. fear D. memory
15.A. strong B. sweet C. strange D. simple
【答案】1.C;2.C;3.C;4.A;5.D;6.A;7.A;8.B;9.D;10.C;11.D;12.C;13.D;14.A;15.B
【知识点】人生百味类;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:作者和孩子们在去超市的路上遇到一个失业且需要养家的人,他们一起帮助这个人,这次经历让孩子们学会帮助他人并从中获得美好感受。
【点评】考查完形填空。考查学生对上下文语境的理解、词汇的辨析以及逻辑推理能力。解题时需结合前后文的线索和语境来推断每个空应填的词。
1.句意:我丢了工作,要养活家人。A. Choose选择;B. Change改变;C. Lost失去;D. Finished完成。根据前文"a man holding a piece of paper"以及后文"Family to Feed"可知这个人没了工作,要养活家人,lost符合语境。故答案为:C。
2.句意:我10岁的孩子注意到了他并评论站在外面寒风中该有多糟糕。A. watched观看,强调专注地看;B. looked看,强调动作;C. noticed注意到;D. heard听到。根据前文"we spotted注意到a man"以及此处语境,可知是说孩子注意到了这个人,noticed符合。故答案为:C。
3.句意:我10岁的孩子注意到了他并评论站在外面寒风中该有多糟糕。A. by通过;B. proudly自豪地;C. outside在外面;D. angrily生气地。根据"in the cold wind"可知是站在外面,outside符合。故答案为:C。
4.句意:在商店里,我让我的每个孩子挑选一些他们认为我们那里的"朋友"会需要的东西。A. pick挑选;B. sell卖;C. show展示;D. call打电话。根据"They got apples, a sandwich and a bottle of juice."可知是挑选东西,pick符合。故答案为:A。
5.句意:然后我17岁的孩子建议给他一张礼品卡。A. dollar美元;B. job工作;C. hot meal热餐;D. gift card礼品卡。根据后文"When I handed him the gift card"可知这里说的是礼品卡,gift card符合。故答案为:D。
6.句意:有时从我们需要的东西中给予而不是从我们富足的东西中给予仍然是我们需要做的。A. giving给予;B. saving节省;C. spending花费;D. begging乞讨。根据前文说要给那个人东西以及"from our need instead of our abundance"可知这里说的是给予,giving符合。故答案为:A。
7.句意:当我们把那袋食物递给他时,他眼睛一亮,含着泪感谢我们。A. food食物;B. medicine药;C. toys玩具;D. clothes衣服。根据前文"They got apples, a sandwich and a bottle of juice."可知是食物,food符合。故答案为:A。
8.句意:当我们把那袋食物递给他时,他眼睛一亮,含着泪感谢我们。A. sleepy困倦的;B. watery含水的,这里指含着泪的;C. worried担心的;D. hard困难的。根据"he lit up and thanked us"以及" he burst into tears "可知是含着泪感谢,watery符合。故答案为:B。
9.句意:当我递给他礼品卡时,我们说他可以用它买家人可能需要的任何东西,他突然哭了起来。A. whenever无论何时;B. however然而;C. wherever无论哪里;D. whatever无论什么。根据"…his family might need"可知从句缺少引导词且在句子中作宾语,whatever符合。故答案为:D。
10.句意:这对我们家来说是一次很棒的经历。A. message信息;B. example例子;C. experience经历;D. advantage优势。根据后文" For days the kids have been looking for others …"描述孩子们的表现以及这次事情带来的影响,可知是一次很棒的经历,experience符合。故答案为:C。
11.句意:这些天孩子们一直在寻找我们可以帮助的其他人。A. depend on依靠;B. respect尊重;C. learn from从……学习;D. help帮助。根据前文" we handed him the bag of … I handed him the gift card …"以及语境可知是寻找可以帮助的人,help符合。故答案为:D。
12.句意:如果我只是简单地说"不,我们真的没有钱再给了",事情的发展会大不相同。A. suddenly突然地;B. warmly温暖地;C. differently不同地;D. perfectly完美地。根据"if I had simply said, 'No, we really don't have...to give more.'"以及语境可知如果这样说事情发展会不同,differently符合。故答案为:C。
13.句意:如果我只是简单地说"不,我们真的没有钱再给了",事情的发展会大不相同。A. time时间;B. care关心;C. patience耐心;D. money钱。根据前文" We were low on cash(现金) ourselves …"以及"to give more"可知是没有钱再给了,money符合。故答案为:D。
14.句意:走出去不仅帮助了一个需要帮助的人,也给我的孩子们带来了帮助他人的美好感受。A. need需要;B. love爱;C. fear害怕;D. memory记忆。根据前文" a man holding a piece of paper that said, "Lost my job. Family to Feed. " 可知是帮助需要帮助的人,in need符合。故答案为:A。
15.句意:走出去不仅帮助了一个需要帮助的人,也给我的孩子们带来了帮助他人的美好感受。A. strong强烈的;B. sweet美好的;C. strange奇怪的;D. simple简单的。根据后文"It'll go a long way with them."可知是美好的感受,sweet符合。故答案为:B。
(2025九上·东港开学考) 阅读短文, 回答问题
Taiyuan Ancient County lies in the Jinyuan District of Taiyuan, Shanxi Province. It was first built in the Ming Dynasty, over 600 years ago. It is part of the Jinyang ancient city relics (遗迹). On May 1, 2021, Taiyuan Ancient County first opened to welcome the tourists.
The movie Full River Red, directed by Zhang Yimou, came out on Jan. 22, 2023 and topped China's box office in a short time. It was named after Yue Fei's most famous poem, which tells a patriotic (爱国的) story of the Song Dynasty. As the place where the movie was filmed, Taiyuan Ancient County has attracted about 350, 000 tourists during the Spring Festival holiday. If you would like to pay it a visit, the following information can help you.
Taiyuan Ancient County Scenic Spot (景点) Working hours:9:30 a. m. ~10:00 p. m. Tickets:Free for entry For main scenic spots and activities: ★ The Filming Base of Full River Red:¥ 20 ★ County Wall:¥ 20 ★ County Government:¥ 28 ★ Lantern Fair (灯会):¥ 50 Address:Jinyuan North Outer Ring Street, Taiyuan Transportation:Buses 856, 804, 905, 79 Service telephone:0351-6598888
16.According to Para. 1 &;2, we know that ____ .
A.Taiyuan Ancient County has a history of less than 600 years
B.Taiyuan Ancient County was called Jinyang ancient city
C.the movie Full River Red tells a patriotic story of Yue Fei
D.the movie Full River Red was filmed at Taiyuan Ancient County
17.When visiting Taiyuan Ancient County, ____ .
A.you have to enter it before 9:00 a. m.
B.you can call 0351-6598888 to book tickets
C.you don't need to spend money on the entry tickets
D.Pam and her parents need to pay 56 yuan in total to visit County Government
18.The purpose of the passage is to ____ .
A.introduce the movie Full River Red
B.attract visitors to Taiyuan Ancient County
C.show the development of Taiyuan's tourism
D.tell the history of Taiyuan Ancient County
【答案】16.D
17.C
18.B
【知识点】旅游观光类;说明文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了太原古县城的相关信息,包括其历史、因电影《满江红》在此拍摄而吸引大量游客,以及太原古县城景点的开放时间、门票、地址、交通和服务电话等。
【点评】考查阅读理解。首先要快速浏览全文,了解文章大意和主题;然后根据题目要求,在文中找到相关依据进行推理和判断;对于细节理解题,要仔细核对原文信息;对于主旨大意题,要综合全文内容进行概括。注意不要遗漏文章中的关键信息。
16.细节理解题。根据第一段"It is part of the Jinyang ancient city relics (遗迹)."以及第二段"As the place where the movie was filmed, Taiyuan Ancient County has attracted about 350, 000 tourists during the Spring Festival holiday."(它是晋阳古城遗迹的一部分。作为电影的拍摄地,太原古县城在春节假期期间吸引了约35万游客。)可知电影《满江红》是在太原古县城拍摄的。故答案为:D。
17.细节理解题。根据"Tickets:Free for entry"(门票:免费入场)可知,参观太原古县城时,入场票不需要花钱。故答案为:C。
18.推理判断题。根据文章内容,尤其是"If you would like to pay it a visit, the following information can help you."(如果您想参观,以下信息可以为您提供帮助。)以及后文对太原古县城景点的详细介绍可知,文章的目的是吸引游客去太原古县城。故答案为:B。
(2025九上·东港开学考) 阅读短文, 回答问题
A man in black jumps high into the air. Before he lands, he strikes(摆出)a pose. With long white sleeves(袖子), he spreads his arms like wings. Sometimes, he carries a red fan. His dance is eye-catching, often bringing in crowds.
He is Chinese dancer Ma Jiaolong. Since 2020, he's made short videos of himself dancing in London. He has performed at the city's parks and iconic landmarks like Tower Bridge. The 35-year-old has nearly 5 million followers on Douyin, where he shares his videos.
Classical Chinese dance brings martial arts movements together with those of traditional Chinese opera. He started to learn it at the age of 12. "I was attracted by the dancers who play ancient heroes through the movements of classical Chinese dance, " said Ma.
Ma studied at the Beijing Dance Academy. Since 2019, he has been teaching classical Chinese dance at Goldsmiths, University of London.
Three years ago, Ma had to give online classes due to the COVID-19 pandemic. In his small home, he could only make small moves. One day, he took his wife's suggestion and danced at Greenwich Park, a popular tourist spot. She recorded Ma. He then edited the video, added music and sent it to friends. "Surprisingly, they loved it, which inspired me to share it online, " said Ma.
Later, Ma made more short videos of his performances. People are often interested in his moves. So, while dancing, he likes to interact with his audience.
"Now, making and sharing short videos has become a part of my life and, most importantly, a great way to introduce classical Chinese dance to more people, especially overseas viewers, " said Ma.
19.What makes classical Chinese dance special
A.The performer has to wear special clothes.
B.It combines martial arts with traditional Chinese opera.
C.The performer dances with a red fan in his hand.
D.It is usually shown at public places like parks and city landmarks.
20.What is the correct order for the following events
a. Ma began to make short videos.
b. Ma started teaching classical Chinese dance.
c. Ma started to learn classical Chinese dance.
d. Ma gave online classes due to the pandemic.
e. Ma has nearly 5 million followers.
A.c-b-a-d-e B.c-a-b-d-e C.c-d-b-a-e D.c-b-d-a-e
21.What's the main reason for Ma Jiaolong to make short videos now
A.To spread Chinese culture. B.To become more popular.
C.To practice dancing. D.To make more money.
22.What's the best title for the passage
A.The charm of dance B.Martial arts getting popular
C.Charm of a Chinese dancer D.Teaching dance online
【答案】19.B
20.D
21.A
22.C
【知识点】记叙文;文化差异与文化自信;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】文章大意:文章讲述了中国舞者马蛟龙在伦敦通过短视频展示中国古典舞,介绍了中国古典舞的特色、马蛟龙的学习和教学经历,以及他制作和分享短视频的初衷和意义。
【点评】考查阅读理解。首先要快速浏览全文,了解文章大意和主题。对于细节理解题,要仔细核对原文信息,找出与问题相关的具体句子或段落。对于排序题,要根据文章中的时间顺序或事件发展顺序进行排序。对于标题选择题,要综合全文内容,选择最能概括文章主题的标题。注意不要遗漏文章中的关键信息,并仔细分析每个选项与原文的符合程度
19.细节理解题。根据"Classical Chinese dance brings martial arts movements together with those of traditional Chinese opera."(中国古典舞将武术动作与中国传统戏曲动作结合在一起。)可知,中国古典舞的特别之处在于它将武术和中国传统戏曲动作结合在一起。故答案为:B。
20.细节排序题。根据第三段"He started to learn it at the age of 12."(他12岁开始学习中国古典舞);第四段"Since 2019, he has been teaching classical Chinese dance at Goldsmiths, University of London."(自2019年以来,他一直在伦敦大学金史密斯学院教授中国古典舞);第五段"Three years ago, Ma had to give online classes due to the COVID-19 pandemic."(三年前,由于新冠肺炎疫情,马不得不进行在线教学);第二段"Since 2020, he's made short videos of himself dancing in London."(自2020年以来,他制作了自己在伦敦跳舞的短视频);第二段"The 35-year-old has nearly 5 million followers on Douyin, where he shares his videos."(这位35岁的男子在抖音上有近500万粉丝,他在那里分享自己的视频)可知,正确的顺序是:马开始学习中国古典舞(c)-马开始教授中国古典舞(b)-由于疫情,马开始上网络课程(d)-马开始制作短视频(a)-马拥有近500万粉丝(e)。故答案为:D。
21.细节理解题。根据最后一段"Now, making and sharing short videos has become a part of my life and, most importantly, a great way to introduce classical Chinese dance to more people, especially overseas viewers"(现在,制作和分享短视频已经成为我生活的一部分,最重要的是,这是向更多人,尤其是海外观众介绍中国古典舞的好方法)可知,马蛟龙现在制作短视频的主要原因是为了传播中国文化。故答案为:A。
22.标题选择题。文章主要讲述了中国舞者马蛟龙通过短视频展示中国古典舞的魅力,因此最佳标题应该是与马蛟龙及其舞蹈魅力相关的。故答案为:C。
(2025九上·东港开学考) 阅读短文, 回答问题
"No freedom summer holiday" has become a popular topic on Weibo, as parents begin spending much time and money planning their children's holiday. It has been a similar topic these years, when"Having30, 000 yuan a month cannot afford the summer holiday "also becomes popular online.
According to a survey, parents in big cities are ready to spend on their children's education during the break.
"I feel much more stressed during the summer holiday than on normal school days since I need to plan different activities for my children. A study tour costs 35, 000 yuan for a kid and there are also classes which are necessary for kids, "said Chan Lee, a40-year-old mother of two primary school children.
Sending children on overseas tours has also become an important part of the break. Almost everyone in Chan's children's classes has joined a summer study tour. They wanted to experience an overseas educational environment, culture, and language through meeting people, visiting famous universities and sightseeing.
Cheng Guowei, a manager of a study tour center based in Shanghai, said parents care about their children's education. "Nearly 95% of our participants(参与者) are students, and most of them are primary and middle school kids. Yet this market is also very competitive(有竞争力的), as there are many similar centers targeting the parents, "he said.
Yin Jianli is a writer. She is interested in family and education topics. She said it was unnecessary to plan too many activities for children during the summer holidays. "Parents are not helping their children. They are just doing it to cut down their own worry, "she said. Many parents thought they could buy their children a better education, "But actually a summer holiday should be a time for rest and play, not study, "she said.
23.The word" stressed"in Paragraph 3 probably means ____ .
A.bored B.worried C.relaxed D.excited
24.From the passage, we know ____ .
A.all parents are ready to spend on their children's education
B.Cheng Guowei thinks most kids are interested in study tours
C.oversèas tours can only help students to study a foreign language
D.parents spend much time and money during the summer holiday
25.Yin Jianli may agree that ____ .
A.a summer holiday is a time for kids to study hard
B.parents could buy their children a better education
C.parents should plan more activities for their kids' holiday
D.a summer holiday is a time for kids to relax themselves
26.What can you infer(推断) from the passage
A.It's important for kids to take a study tour.
B.Primary students are too young to take a tour.
C.Most children have less free time in summer vacation.
D.Many tour centers provide study tours for parents.
【答案】23.B
24.D
25.D
26.C
【知识点】教育类;议论文;日常活动;时间管理;生活方式
【解析】【分析】文章大意:主要讨论了当下家长在孩子暑假期间投入大量时间和金钱为其规划活动,包括游学等现象,同时不同人对家长这种做法表达了不同看法。
【点评】考查阅读理解。首先要快速浏览文章,了解文章主旨大意。对于细节理解题,要仔细在文中找到对应内容进行确认;词义猜测题要结合上下文语境来推断;推理判断题要在理解全文基础上,根据合理逻辑进行推断。注意不要脱离文本主观臆断,要依据文中具体信息作答。
23.词义猜测题。根据"I feel much more stressed during the summer holiday than on normal school days since I need to plan different activities for my children. A study tour costs 35, 000 yuan for a kid and there are also classes which are necessary for kids"(在暑假期间,我比平时上学的时候感到更有压力,因为我需要为我的孩子们计划不同的活动。一个孩子的游学费用是35000元,还有一些对孩子来说是必要的课程),因为要为孩子计划很多活动且游学费用高,所以这里"stressed"应该是"担忧的、有压力的"意思,与"worried"意思相近。故答案为:B。
24.细节理解题。根据第一段"as parents begin spending much time and money planning their children's holiday"(随着父母开始花大量时间和金钱规划孩子的假期)以及后文围绕家长在孩子暑假的投入展开可知,父母在暑假期间花很多时间和金钱。故答案为:D。
25.推理判断题。根据最后一段"But actually a summer holiday should be a time for rest and play, not study"(但实际上暑假应该是休息和玩耍的时间,而不是学习)可知,尹建莉可能认为暑假是孩子们放松自己的时间。故答案为:D。
26.推理判断题。文章提到家长为孩子暑假规划各种活动,包括花费高的游学等,结合整体语境可推断出大多数孩子在暑假自由时间变少了。A选项文中未强调游学对孩子很重要;B选项文中未提及小学生太小不能旅游;D选项文中只是说有很多类似中心针对家长,不是说为家长提供游学。故答案为:C。
(2025九上·东港开学考) 阅读短文, 回答问题
Ever since the 19th century, people's search for improved ways of producing electricity has never stopped. Now a UK company has developed a new kind of floor. It is very special. There is a system that can produce a certain amount of electricity very cheaply using the energy from footsteps. When people step on this special floor, electricity is produced.
The inventor of the floor came up with the idea when he was a student and worked in an energy business. The business asked him to find ways to power up street lights in the city center using the energy from the sun, but it soon became clear that this might not work because many city centers don't get enough sunlight because of tall buildings. Then he thought of a better plan.
Why not use the energy produced by people who walk past the street instead?The right technology could be used to convert this energy into electricity—right under people's feet.
The floor could actually be very efficient(效率高的). This is especially true when it is used in very busy areas. And the reason is that a lot of energy is produced simply because of large numbers of people walking across the floor.
The floor can have other uses too, such as recording how many people visit a particular(特定的) place at particular times. This kind of information is very useful for certain people. For example, shop owners near the place would be interested in knowing what time of the day they have the highest customer numbers.
The technology was created out of a hope of making energy that is untouchable closer to people. The business also said it tried to find a way for people to further their understanding of problems of climate change and sustainability (可持续性).
27.What is special about the new kind of floor
A.It can be used in many busy areas in cities.
B.It depends on sunlight to produce electricity.
C.It can provide customers' shopping information.
D.It produces electricity with the energy from footsteps.
28.Many city centers fail to get enough sunlight because ____ .
A.the buildings are tall B.the skies aren't clear
C.the traffic is always busy D.the environment is polluted
29.We can learn from the passage that ____ .
A.it is really difficult to produce electricity by using sunlight
B.the use of the floor may help solve the problem of climate change
C.the more people walk on the floor, the more electricity can be produced
D.the floor could be of little help to the shop owners near the street using it
30.The best title for the passage is ____ .
A.A Creative Business
B.A Talented Inventor
C.A Discussion on Sunlight
D.A New Way of Producing Electricity
【答案】27.D
28.A
29.C
30.D
【知识点】说明文;细节理解;推理判断;标题选择;科学技术
【解析】【分析】文章大意:主要介绍了一种由英国公司研发的新型地板,它能利用人们脚步产生的能量来发电,还介绍了其研发背景、效率及其他用途等信息。
【点评】考查阅读理解。首先要快速浏览全文,把握文章主旨。对于细节理解题,需在文中精准定位关键信息;推理判断题要依据文本内容进行合理推断;标题选择题要综合全文,选择最能概括文章核心内容的标题。答题过程中,要仔细分析每个选项,避免被干扰项误导。
27.细节理解题。根据"There is a system that can produce a certain amount of electricity very cheaply using the energy from footsteps. When people step on this special floor, electricity is produced."(有一个系统可以利用脚步产生的能量非常便宜地产生一定量的电力。当人们踩在这块特殊的地板上时,就会产生电力。)可知,这种新型地板的特别之处在于它能利用脚步产生的能量来发电。故答案为:D。
28.细节理解题。根据"but it soon became clear that this might not work because many city centers don't get enough sunlight because of tall buildings."(但很快人们就发现,这可能行不通,因为由于高楼大厦,许多市中心得不到足够的阳光。)可知,许多市中心得不到足够的阳光是因为高楼大厦。故答案为:A。
29.推理判断题。根据"The floor could actually be very efficient(效率高的). This is especially true when it is used in very busy areas. And the reason is that a lot of energy is produced simply because of large numbers of people walking across the floor."(这种地板实际上可能非常高效。这在非常繁忙的地区使用时尤其如此。原因是因为大量的人走过地板,产生了大量的能量。)可知,走过地板的人越多,产生的电能就越多。故答案为:C。
30.标题选择题。文章主要围绕一种利用脚步能量发电的新型地板展开,介绍了其原理、研发背景等,重点在于这种新的发电方式。A选项"一个有创意的商业"、B选项"一个有才华的发明家"、C选项"关于阳光的讨论"都不能很好地概括文章主旨,D选项"一种新的发电方式"符合。故答案为:D。
(2025九上·东港开学考) 阅读填空
What do you think a 9 year old boy can do, studying in a primary school or depending on his parents?But a 9-year-old boy from Albuquerque, New Mexico, US, is thinking about 31.   (make) history. If he is successful, he will become the 32.   ( young) trained pilot to fly alone in a hot air balloon. The boy is Bobby Bradley.
Bobby Bradley has been training for this moment 33.   he was just 4 years old. At first he was a little afraid, but then he 34.   (try) to overcome his fear and did the training. Finally, he got much experience. Interviewed by local newspapers, he said that he was 35.   (excite) but a little nervous about the coming flight. He will take off in about 7 weeks.
Bobby's parents have 36.   great influence on Bobby. They are famous 37.   two of the best balloon pilots in the world.
They have won some of the biggest 38.   (race) which have been held in the past years. Bobby managed to complete the first ever balloon journey from North America to Africa with his partner. When he was 14, he made his first successful flight by 39.   (he).
The young boy is so brave that he seems 40.   ( complete) easy in piloting(驾驶) the balloon. We also should learn from him and face all kinds of challenges in our life.
【答案】31.making;32.youngest;33.when;34.tried;35.excited;36.a;37.as;38.races;39.himself;40.completely
【知识点】记叙文;自我认识;自我管理;自我提升
【解析】【分析】文章大意:主要讲述了来自美国新墨西哥州阿尔伯克基的9岁男孩鲍比·布拉德利,他梦想创造历史成为独自驾驶热气球的最年轻的受训飞行员,还介绍了他的训练经历、父母对他的影响等内容。
【点评】考查语法填空。首先要通读全文,理解文章大意。要根据所给词的词性和句意,结合语法规则确定其正确形式,如名词考虑单复数、动词考虑时态和语态、形容词和副词考虑比较级和最高级等;对于没有的空,要根据上下文语境和固定搭配等确定应填的词,如冠词、介词、连词等。同时,要注意一些常见的语法结构和短语搭配,提高答题的准确性和效率。
31.句意:但是一个来自美国新墨西哥州阿尔伯克基的9岁男孩正在考虑创造历史。make,创造,动词。根据about可知,此处固定搭配think about doing sth.,考虑做某事,所以用动名词形式 making 。故答案为:making。
32.句意:如果他成功了,他将成为独自驾驶热气球的最年轻的受训飞行员。young年轻的,形容词。根据"the...trained pilot"可知,在定冠词后应用形容词的最高级形式 youngest ,表示"最年轻的"。故答案为:youngest。
33.句意:鲍比·布拉德利从4岁起就一直在为这一刻而训练。根据"Bobby Bradley has been training for this moment...he was just 4 years old."可知构成复合句,表示"从……时候起",用when引导时间状语从句。故答案为:when。
34.句意:一开始他有点害怕,但后来他努力克服恐惧并进行了训练。try,尝试,动词。根据was可知,句子是一般过去时,动词用过去式,try的过去式是tried。故答案为:tried。
35.句意:在接受当地报纸采访时,他说他对即将到来的飞行感到兴奋,但也有点紧张。excite,使兴奋,动词。句子主语he,指人,应该用 描述人的心理感受的形容词 excited ,表示"感到兴奋的"。故答案为:excited。
36.句意:鲍比的父母对鲍比有很大的影响。根据"have...great influence"可知,此处是固定搭配"have a great influence on sb."结构,意为"对某人有很大影响"。故答案为:a。
37.句意:他们是世界上最有名的两个气球飞行员。根据"They are famous...two of the best balloon pilots in the world."可知,此处是"be famous as"结构,意为"作为……而出名"。故答案为:as。
38.句意:他们赢得了过去几年举办的一些最大的比赛。race,比赛,名词。根据"some of the biggest..."可知,此处用名词复数形式, race 的复数形式是 races。故答案为:races。
39.句意:14岁时,他独自完成了第一次成功的飞行。he,他,代词。根据"by..."可知,此处是固定搭配:by oneself,独自,所以用反身代词,he的反身代词是 himself。 故答案为:himself。
40.句意:这个小男孩非常勇敢,驾驶气球时似乎完全很轻松。complete,完全的,形容词。根据"...easy in piloting(驾驶) the balloon"可知,此处修饰形容词,用副词形式, complete的副词形式是 completely 。故答案为:completely。
41.(2025九上·东港开学考) The little boy often stays at home a    when his parents go outside to work.
【答案】lone
【知识点】程度副词;固定搭配
【解析】【分析】句意:这个小男孩经常在他父母外出工作时独自待在家里。根据句子结构,此处需要一个副词修饰动词stays,结合首字母"l"和" when his parents go outside to work. "以及固定搭配"stay at home alone",可知该副词是alone,表示"独自地"。故答案为:alone。
【点评】考查副词拼写及固定搭配。注意alone作为副词时,常用来修饰动词,表示动作的执行方式是独自进行的,不与他人一起。
42.(2025九上·东港开学考) My pen is b   , could you repair it for me?
【答案】roken
【知识点】形容词作表语
【解析】【分析】句意:我的钢笔坏了,你能帮我修一下吗?根据句子结构"My pen is...",可知此处需要一个形容词来描述钢笔的状态。结合首字母"b"和" could you repair it for me? ",以及常识推断钢笔出现故障无法正常使用,可知该形容词是broken。故答案为:broken。
【点评】考查 broken 拼写。注意broken作为形容词时,常用来描述物品损坏、无法正常使用的状态。
43.(2025九上·东港开学考) There is a museum o     the park.
【答案】pposite
【知识点】介词短语
【解析】【分析】句意:公园对面有一个博物馆。根据" There is a museum o 1 the park. ",可知需要一个表示方位关系的词来描述博物馆与公园的位置。结合首字母"o",可知该词是opposite,表示"对面的"。故答案为:opposite。
【点评】考查方位介词。注意描述两个物体之间的相对位置关系,用方位介词。
44.(2025九上·东港开学考) We can't i     how surprised we were when we heard the news.
【答案】magine
【知识点】动词原形;can, could表示能力
【解析】【分析】句意:我们无法想象当我们听到这个消息时是多么惊讶。根据句子结构和"how surprised we were when we heard the news" ,此处需要一个动词原形,并能体现听到消息时的震惊程度难以言表。结合首字母"i"以及固定搭配:can't imagine,不可想象,难以想象,可知该动词是imagine。故答案为:magine。
【点评】考查 imagine 拼写。注意imagine作为动词时,常用来表达对某种情况或感受的设想或推测。
45.(2025九上·东港开学考) My mother is watering flowers in the g    .
【答案】arden
【知识点】可数名词;介词短语;可数名词的单数
【解析】【分析】句意:我妈妈正在花园里浇花。根据" in the g ___",可知此处需要一个表示地点的名词来表示具体位置。结合首字母"g"和" My mother is watering flowers ",以及常识中浇花通常在花园进行,可知该名词是garden。故答案为:garden。
【点评】考查 garden 拼写。注意根据语境确定名词的词义。
46.(2025九上·东港开学考) There are too many   (乘客)on the bus, so I couldn't get on it.
【答案】passengers
【知识点】可数名词;规则变化的可数名词复数
【解析】【分析】句意:公交车上有太多乘客,所以我上不了车。乘客,passenger,可数名词。在 many后,可知此处要用passenger的复数形式 passengers 。故答案为:passengers。
【点评】考查名词复数。注意 many修饰可数名词复数。
47.(2025九上·东港开学考) The boy is    (解释) the matter carefully to his mother.
【答案】explaining
【知识点】现在分词;现在进行时
【解析】【分析】句意:这个男孩正在仔细地向他的妈妈解释这件事情。解释,explain,动词。根据句子中的is,可知此处描述的是正在进行的动作,要用现在进行时态,其结构是"be + 动词的现在分词",explain的现在分词形式是explaining。故答案为:explaining。
【点评】考查现在进行时态。注意现在进行时态表示此时此刻正在进行的动作,其构成是"be动词(am/is/are)+ 动词的现在分词"。
48.(2025九上·东港开学考) We feel strange about his     (沉默) at the party, as he used to talk too much.
【答案】silence
【知识点】不可数名词;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯
【解析】【分析】句意:我们对他在聚会上的沉默感到奇怪,因为他过去说话太多了。沉默,不可数名词silence,作宾语。故答案为:silence。
【点评】考查不可数名词。注意熟记不可数名词silence"沉默"的正确拼写。
49.(2025九上·东港开学考) You can    (借) a book from the library at a time and keep it for a month.
【答案】borrow
【知识点】动词原形;固定搭配;can, could表示请求、许可
【解析】【分析】句意:你一次可以从图书馆借一本书,并且可以保留一个月。借,borrow或lend。根据 " …from the library at a time and keep it for a month. can",可知从图书馆借入书,用"borrow"。固定搭配:borrow…from…,从……借……。can是情态动词,后面要接动词原形,直接填 borrow 。故答案为:borrow。
【点评】考查情borrow单词拼写。注意情态动词can后必须跟动词原形构成谓语,同时要区分"borrow"(借入)和"lend"(借出)的用法。
50.(2025九上·东港开学考) Our teacher    (耐心的) with us students and we all like her.
【答案】is patient
【知识点】主(系)表(SP);形容词作表语
【解析】【分析】句意:我们的老师对我们学生很耐心,并且我们都喜欢她。耐心的,patient,形容词。根据句子结构,缺少谓语动词,用来描述老师的特点,谓语应该是系表结构。固定搭配:be patient with sb.,对某人有耐心,主语 Our teacher 是第三人称单数,且并列后文" …and we all like her. "是一般现在时,所以be动词用is,与形容词 patient一起做句子谓语。故答案为:is patient。
【点评】考查固定搭配。注意固定搭配be patient with sb. 对某人有耐心 。
51.(2025九上·东港开学考) 假如你是李华,你的朋友 Jack写信给你询问学好英语方法,你回信给他一些关于学习英语的最佳方法。
注意:
(1)词数:90词左右;
(2)学习方法不少于三条;
(3)开头结尾已给出,不计入总词数。
Dear Jack,
I'm glad to get your letter for some advice on how to learn English well. Here are some ways to Learn English, which is helpful.
Yours, Li Hua
【答案】One possible version:
Dear Jack,
I'm glad to get your letter for some advice on how to learn English well. Here are some ways to Learn English, which is helpful. First, listen to English songs and watch English movies. This can help you get used to the sound of English and improve your listening skills. You'll also learn some new words and phrases in a fun way. Second, practice speaking English as much as possible. Don't be afraid of making mistakes. You can talk to your classmates or friends in English, or even talk to yourself when you're alone. This will make you more confident in using English. Third, read English books and newspapers. Start with easy ones and gradually move to more difficult ones. Reading can help you learn new vocabulary and understand how English is used in different situations.
I hope that these methods will help you. Keep trying and you'll make progress!
Yours, Li Hua
【知识点】议论文;应用文;行为习惯;学会学习;书信、电子邮件
【解析】【分析】这是一篇应用文中的回信,属于建议信类型。旨在针对朋友询问学好英语的方法这一问题,给出具体且有效的学习建议。回信要给出不少于三条关于学习英语的最佳方法。已明确给出开头和结尾,正文需围绕学习方法展开。开头部分点明收到对方来信询问英语学习建议这一背景。中间主体部分详细阐述三条及以上英语学习方法,每条方法可适当说明理由或效果。结尾部分表达希望这些方法对对方有帮助,鼓励对方坚持尝试以取得进步。主要使用一般现在时,因为是在阐述普遍适用的学习方法,属于客观事实性的陈述。文章
要准确运用与英语学习相关的词汇,如"listen to English songs""watch English movies""practice speaking English""read English books and newspapers"等;同时要合理使用连接词,如"First""Second""Third"来使文章条理清晰。在描述学习方法时,可适当说明该方法带来的好处,使建议更具说服力。
【点评】考查材料作文。文章结构清晰,采用了"总 - 分 - 总"的结构。开头点明写信目的,即针对对方询问英语学习建议给出方法;中间分别用"First""Second""Third"引出三条不同的学习方法,层次分明;结尾表达希望这些方法能起到作用并鼓励对方,使文章完整连贯。内容丰富且实用,围绕英语学习给出了三个不同方面的建议。听英文歌和看英文电影有助于熟悉英语发音、提高听力并学习新词汇;尽可能多地练习说英语,鼓励与他人交流甚至自言自语,增强使用英语的自信心;阅读英文书和报纸,从简单到难逐步提升,有助于学习新词汇和理解英语在不同情境下的运用。这些建议涵盖了英语学习的听、说、读多个方面,具有很强的可操作性。写得好的句子或内容: First, listen to English songs and watch English movies. This can help you get used to the sound of English and improve your listening skills. You'll also learn some new words and phrases in a fun way. Second, practice speaking English as much as possible. Don't be afraid of making mistakes. You can talk to your classmates or friends in English, or even talk to yourself when you're alone. This will make you more confident in using English. Third, read English books and newspapers. Start with easy ones and gradually move to more difficult ones. Reading can help you learn new vocabulary and understand how English is used in different situations.
1 / 1
同课章节目录