【单元考点培优】Unit 5 What do they do ?考点20:阅读理解-选择-2025-2026学年牛津译林版五年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

文档属性

名称 【单元考点培优】Unit 5 What do they do ?考点20:阅读理解-选择-2025-2026学年牛津译林版五年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)
格式 docx
文件大小 166.5KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津译林版
科目 英语
更新时间 2025-11-12 09:30:27

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年牛津译林版五年级英语上册核心考点精练
Unit 5 What do they do ?
考点20:阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,选择正确的答案。
Hello, I’m Mickey. I’m nine. Look at this photo. The man in the middle (中间) is my father. He is a doctor. He works in a big hospital. He helps sick people. This tall man is my uncle. He is my father’s brother. He likes playing basketball. He is a good basketball player. This lovely woman is my mother. She is an art teacher. This is my twin brother. He has big eyes, but my eyes are small. We are students. I love my family.
1.“Hospital” means (意思是)“____”. ( )
A.工厂 B.商场 C.医院
2.Mickey’s uncle is a ____ man. ( )
A.tall B.short C.big
3.Mickey’s mother teaches ____. ( )
A.English B.Art C.Chinese
4.Mickey’s brother is ____ years old. ( )
A.eight B.nine C.ten
5.There are ____ people in Mickey`s family. ( )
A.four B.six C.five
根据材料选出最合适的内容,将正确答案写在括号内。
Simon wants to be a fireman when he grows up(长大). He likes to help people. So he is asking a fireman-John, to learn more about this job.
Simon: Hi, John. How old are you
John: I’m 22.
Simon: What do you do and where do you work
John: I’m a fireman. I work in London.
Simon: When do you go to work
John: I go to work at 8:00 in the morning and work for 24 hours(小时) until(直到) 8:00 the next morning. Then I have a day off.
Simon: Oh, you work so hard. Are you afraid when you put out fires
John: No.
Simon: What do you think of your job
John: My job is dangerous(危险的). And it’s not the best paying(薪水最丰厚的) job. But when you save someone’s life(拯救某人的生命), it’s priceless(无价的).
Simon: You’re so great.
6.Simon wants to be a fireman because ________. ( )
A.it’s a dangerous job B.he cannot study well at school
C.he likes to help people
7.Who is the fireman in the dialogue(对话) ( )
A.Simon. B.John. C.Simon and John.
8.Where does John work ( )
A.In the UK. B.In the US. C.In the PRC.
9.What does a fireman do ( )
A.Driving a car. B.Making sweets. C.Putting out fires.
10.According to the dialogue, does John like his job ( )
A.Yes, he does. B.No, he doesn’t. C.I’m not sure.
阅读下面信息,选出正确答案。
What is your dream job What do you want to be Read the following stories and find more at www..
http://www.
Desert island blogger (博主) Do you wish to live on an island and make money Ben got this job, but it is not easy! He has to live in a house on an island and there is no one else. Then he has to write blogs(博客) to show his feelings. Sleeping on the job Sandy’s job is to sleep. She sleeps in designer (由设计师设计的) beds and finds which bed makes “a good night’s sleep”. Finally, Sandy has to write a report (报告) about them. The sweet tester Hamy’s job may be the best in the company-the sweet tester. When a new sweet is made, he eats it, writes his report about it and sends his report to the factory.
11.How is the job of Desert island blogger ( )
A.It is easy. B.It is hard (困难的). C.It is busy.
12.What does Sandy do at work ( )
A.Eats sweets. B.Writes a blog. C.Sleeps.
13.The underlined word it refers to(指的是) ______. ( )
A.A new sweet B.Harry’s report C.the factory
14.What is the passage mainly about ( )
A.Funny jobs. B.Beautiful places. C.New factories.
15.The passage(文章)is from ______. ( )
A.an diary (日记) B.a website (网站) C.a storybook
阅读短文, 选择正确的答案。
I’m Linda. I’m from Australia. I have a sweet family. It is not very big. We live together with my grandmother. She is a farmer. She grows lots of grapes. She likes grapes very much. My parents are workers. They make many nice toys for children. I have a little brother John. We study in the same school. We live in an old house. There is a beautiful park near our house. We usually take a walk in the park after dinner.
16.How many people are there in Linda’s family ( )
A.Four. B.Five. C.Three.
17.What does Linda’s father do ( )
A.He’s a farmer. B.He’s a driver. C.He’s a worker.
18.What does Linda’s grandmother grow ( )
A.She grows carrots. B.She grows pears. C.She grows grapes.
19.Does Linda have a brother ( )
A.Yes, she does. B.No, she doesn’t. C.We don’t know.
20.What do Linda’s family usually do after dinner ( )
A.They watch TV. B.They take a walk in the park. C.They make nice toys.
阅读对话,选择正确的答案。
[Simon wants to be a fireman when he grows up (长大). He likes to help people. John is a fireman. Simon is asking him about his job.]
Simon: Hi, John. How old are you
John: I’m 22.
Simon: What do you do and where do you work
John: I’m a fireman. I work in the US.
Simon: When do you go to work
John: I go to work at 8:00 in the morning and go home at 10:00 in the evening.
Simon: Oh, you work so hard. Are you afraid when you put out fires
John: No, not at all.
Simon: What do you think of your job
John: My job is too hard. But when I help people in danger, it’s meaningful (有意义的).
Simon: You’re so great.
21.Simon wants to be a fireman because ______.( )
A.it’s a hard job B.he is not good at his subjects C.he likes to help people
22.Who is the fireman in the dialogue(对话) ( )
A.Simon. B.John. C.We don’t know.
23.What do firemen do ( )
A.Help sick people. B.Make sweets. C.Put out fires.
24.The underlined part“not at all”means“______”in Chinese. ( )
A.有一点 B.不这样认为 C.一点也不
阅读文章,选择正确答案。
A hard but a happy job
Do you know Fubao Yes, it’s a lovely panda. Panda is a popular animal in the world. People from all over the world love pandas so much. It has white and black hair and soft round body. You can see pandas in many cities of China. Such as Chengdu, Beijing and Hong Kong. But it is not an easy job to take care of (照顾) pandas. Zhang Yue is a panda keeper. He needs to carry 25 kg to 50 kg of bamboo every day and feed (喂) the pandas. Besides bamboo, he also gives them some fruits and vegetables.
To take care of pandas, Zhang Yue also needs to clean panda’s living places and he should be on duty at night. Sometimes, he may feel tired and bored (枯燥). But because of his love to pandas, he feels worthy (值得) and happy. “I will always be together with pandas and protect (保护) them.” Zhang Yue says.
25.You can’t see pandas in _____. ( )
A.Hong Kong B.Shanghai C.Beijing
26.Taking care of pandas is _____ job. ( )
A.an easy B.not a happy C.a hard
27.Besides bamboo, panda keepers should give pandas some _____. ( )
A.fruits and vegetables B.water and milk C.meat and grass
28.The underline words “on duty” mean _____ in Chinese. ( )
A.下班 B.休息 C.值班
29.Which of the following sentences is NOT right about this passage ( )
A.Panda keepers only need to feed the pandas.
B.Panda keepers should be on duty at night.
C.Panda keepers should clean panda’s living places.
My name is John. I am an English boy, but I live in China now. I’m twelve years old. My mother is a teacher. She teaches(教) Chinese in our school. She is a good teacher. She loves her students very much and her students like her a lot. My father is a cook. He is tall. He can cook good food. What am I Oh, I’m a student. I am in Grade Seven. I have a happy family.
30.Where does John come from ( )
A.China. B.America. C.England. D.Canada.
31.Where is John now ( )
A.In England. B.In China. C.In America. D.In Canada.
32.What does John’s father do ( )
A.He’s a farmer. B.He is a teacher. C.He is a cook. D.He is an office worker.
33.What does John’s mother do ( )
A.An English teacher. B.A doctor. C.A nurse. D.A Chinese teacher.
34.Which is RIGHT ( )
A.John is 11 years old. B.John’s father is tall.
C.John is a student in Class Seven, Grade Seven. D.John and his mother are in different schools.
阅读短文,选择正确的答案。
Mr Green is a train conductor(列车员). He likes his job. He likes talking with people and helping them. He tries to make people feel comfortable on the train. He also likes travelling(旅行) to different places. Joe is a taxi driver. Most of the time, Joe likes his work, He takes many film and TV stars to the airport. He is happy and smiles a lot, and people like him. He lives a good life and supports(养活) a family of three.
Cathy is a nurse in a big hospital. She likes her work very much. She helps mothers and their new babies. She is good at taking care of babies. She teaches the new mothers a lot. Alice is a teacher in a high school. She teaches French. She has 33 students in her class. She likes her students and her students like her too. She is very kind and helps them a lot. She is always proud(骄傲的) of being a teacher.
35.Mr Green likes his job because he ______. ( )
A.meets many stars B.gets much money C.can go to many places
36.Alice ______, so her students like her. ( )
A.often travels with her students by train B.often talks with her students C.is kind and helpful
37.There are ______ people in Joe’s family. ( )
A.3 B.4 C.5
38.Which is NOT true ( )
A.Cathy helps mothers and their new babies. B.Mr Green likes playing games with children.
C.There are thirty-three students in Alice’s class.
My name is Judy. I have two aunts and two uncles.
Person Something about her/him
Cindy is my mother’s sister. She and her husband(丈夫) are in my school. Their son and I are in the same class. Cindy is an English teacher. And her husband is a Chinese teacher. They like their jobs. And they are happy every day.
Betty is my father’s sister. She is a reporter. She works at a TV station. She says, “I have a very interesting(有趣的) job and I can meet different people every day.”
Eric is my father’s brother. He is a policeman. He thinks it is an interesting job. He loves it and he wants to help others.
Sam is my mother’s brother. He is a doctor. He works hard every day. He says, “I like my job. I like to help sick people.” His wife is a nurse. And they are at the same hospital.
39._______ is an English teacher. ( )
A.Cindy B.Betty C.Eric D.Sam
40.Where does Betty work ( )
A.On a farm. B.At a theatre.
C.At a TV station. D.At a police station.
41.Who is Eric ( )
A.Judy’s brother. B.Judy’s uncle.
C.Cindy’s husband. D.Judy’s father.
42.What’s Sam’s job ( )
A.A teacher. B.A reporter. C.A doctor. D.A nurse.
43.Which is TRUE ( )
A.Cindy’s daughter and Judy are in the same school.
B.Betty is a good teacher.
C.Eric doesn’t like his job.
D.Sam and his wife are at the same hospital.
Hi! My name is Su Ting. I live in a new and big house with my parents and my brother. My father is a policeman and my mother is a teacher. They don't work at weekends (周末). They like swimming on Saturdays. And they like cooking too. They cook nice food for my brother and me on Sundays. My brother likes playing basketball, but I like playing the piano. In the evening, I play the piano for my father and mother. And my brother plays computer games in the study. I have a good family. We love each other.
44.Su Ting's house is _____. ( )
A.small B.nice C.big and new
45.Su Ting's mother is a _____. ( )
A.policeman B.teacher C.nurse
46.Su Ting's father and mother don't work _____. ( )
A.on Saturdays B.on Sundays C.on Saturdays or Sundays
47.Su Ting's father and mother can _____. ( )
A.cook nice food B.play the piano C.play computer games
48._____ likes playing the piano. ( )
A.Su Ting B.Su Ting's brother C.Su Ting's mother
Ben’s Hobby Jobs What to do Working time
father fishing driver drive school bus Mon -Fri
mother listening to music teacher teach Art Mon -Fri
uncle running policeman catch bad people every day
aunt cooking writer write stories Sat -Sun
49.What does Ben’s father do ( )
A.Teacher. B.Driver. C.Writer.
50.Does Ben’s mother teach Art on Saturday ( )
A.Yes, she is. B.Yes, she does. C.No, she doesn’t.
51.What does Ben’s uncle like doing ( )
A.Cooking. B.Fishing. C.Running.
52.Who likes music ( )
A.Ben’s father. B.Ben’s aunt. C.Ben’s mother.
53.Who works on Sunday ( )
A.Ben’s uncle. B.Ben’s aunt. C.Both A and B
My name is Li Ming, I come from China. I’m eleven. My school is not big, but it’s beautiful. There are three people in my family. I go to school in my mother’s car every day. She is a doctor. She doesn’t work on Saturdays or Sundays. I go home by bus after school. My father workers in a restaurant (饭店), but he is not a waiter (服务员). He is a manager (经理). I have a pet rabbit. It looks like a snowball (雪球). It has a short tail and two long ears. I like it very much. I have a happy family. We love each other very much.
54.What does Ling Ming’s school look like ( )
A.Big and beautiful. B.Not big but beautiful.
C.Small and not beautiful. D.Big but not beautiful.
55.How many people are there in Li Ming’s family ( )
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
56.Where does Li Ming’s mother work ( )
A.In a bank. B.In a hotel. C.In a hospital. D.In a school.
57.What does Li Ming’s father do ( )
A.A driver. B.A waiter. C.A manger. D.A doctor.
58.What is Li Ming’s pet ( )
A.A dog. B.A rabbit. C.A cat. D.A parrot.
My grandfather is fifty-five years old. He is a farmer. He loves his job. It is Sunday today, and it is his birthday. My father, my mother and I are at his home. My uncle also comes here. He is tall and thin. He is a worker. He comes to see my grandfather every Sunday. My grandfather has a good friend Jim. He lives in the UK. He is a good cook. He comes to see my grandfather too. My grandfather is very happy today.
59.My grandfather is _____ years old now. ( )
A.seventy B.eighty C.fifty-five
60.My grandfather is a _____. ( )
A.worker B.farmer C.cook
61.My _____ also comes to see my grandfather. ( )
A.uncle B.aunt C.cousin
62.My uncle is _____. ( )
A.short B.fat C.tall
63.Jim is my grandfather’s _____. ( )
A.friend B.son C.daughter
My name is Gao Ping. My English teacher is Julia. She is from the UK. She has two children, a son and a daughter. Her daughter is Betty. Her son is Dick. Julia and her daughter are in China, but her husband (丈夫) Paul Smith is in the UK. He is a policeman. Dick is a college (大学) student. Betty and I are in the same school. We are classmates, and we are good friends. I teach her Chinese and she teaches me English.
64.Julia and Paul are Betty’s ___________. ( )
A.teachers B.students C.parents
65.Dick’s ___________ is my good friend. ( )
A.father B.mother C.sister
66.Dick and Betty are ___________. ( )
A.sisters and brothers B.sister and brother C.sister and brothers
67.Betty’s father is a ___________ in the UK. ( )
A.teacher B.policeman C.worker
68.Paul’s wife(妻子) is a ___________ in China. ( )
A.teacher B.worker C.housewife
Ben’s father is a trucker (卡车司机). He drives a big truck. Ben likes his father's job, because it’s interesting. His father can drive his truck here and there. Truckers always carry(运) a lot of things. Sometimes they carry food. To keep the food fresh, the truck becomes a big fridge, because the food has to keep cold. Truckers can’t drink wine(酒). And they have to sit for a long time. So they are very tired.
69.What does Ben’s father do ( )
A.A worker. B.A cook. C.A trucker.
70.Ben thinks his father’s job is _______. ( )
A.interesting B.boring (无聊的) C.easy
71.When the truck carries food, it has to keep _______. ( )
A.hot B.cold C.warm
72.What can’t truckers drink ( )
A.Wine. B.Coffee. C.Water.
73.Does Ben like his father’s job ( )
A.Yes, he does. B.No, he doesn’t. C.No, he isn’t.
This is a picture of a family. The grandmother’s name is Jean Smith. The grandfather’s name is Harry Smith. They are very old. They are Americans. The father’s name is Lake Smith. He is 44. The mother’s name is Kate Smith. She is 40.They have a son (儿子) of ten and a daughter(女儿) of fifteen. The son’s name is John Smith and the daughter’s name is Mary Smith. They are students of No.12 Middle School(中学). Kate is a teacher of this school. Lake is a policeman.
It’s a very good family.
74.Lake Smith’s parents (父母) are from _______. ( )
A.the US B.China C.Australia
75.John’s father is _______ years older than (年长) his mother. ( )
A.44 B.84 C.4
76.Mary’s father is a _______. ( )
A.teacher B.policeman C.doctor
77.Kate works _______. ( )
A.at home B.in a factory C.in a school
78.There are _______ people in the family. ( )
A.4 B.5 C.6
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案与试题解析
1.C 2.A 3.B 4.B 5.A
【导语】本文介绍了米奇的家庭成员及其基本情况。
1.句意:Hospital的意思是____。A工厂,B商场,C医院,根据“He works in a big hospital. He helps sick people.”,可知他帮助病人,所以hospital是医院,故选C。
2.句意:米奇的叔叔是一个____的男人。A高的,B矮的,C大的,根据“This tall man is my uncle.”,可知米奇的叔叔是高的,故选A。
3.句意:米奇的妈妈教____。A英语,B美术,C语文,根据“She is an art teacher.”,可知她是美术老师,教美术,故选B。
4.句意:米奇的弟弟____岁。A八岁,B九岁,C十岁,根据“Hello, I'm Mickey. I'm nine.”和“This is my twin brother.”,可知米奇是九岁,他的双胞胎弟弟也是九岁,故选B。
5.句意:米奇的家庭中有____口人。A四口,B五口,C六口,根据文章,米奇提到的家庭成员包括父亲、母亲、米奇自己和双胞胎兄弟,共四人,故选A。
6.C 7.B 8.A 9.C 10.A
【导语】本文讨论了消防员约翰。
6.句意:西蒙想成为一名消防员,因为________。A这是一个危险的工作,B他在学校学习不好,C他喜欢帮助人,根据“Simon wants to be a fireman when he grows up(长大). He likes to help people.”,可知因为他喜欢帮助人,故选C。
7.句意:对话中谁是消防员?A西蒙。B约翰。C西蒙和约翰。根据“So he is asking a fireman-John, to learn more about this job.”,可知对话中约翰是消防员,故选B。
8.句意:约翰在哪工作?A在英国。B在美国。C在中国。根据“John: I’m a fireman. I work in London.”,可知约翰在英国工作,故选A。
9.句意:消防员做什么?A开车。B制造糖果。C扑灭火。根据“Are you afraid when you put out fires ”,可知消防员灭火,故选C。
10.句意:根据对话,约翰喜欢他的工作吗?A是的,他喜欢。B不,他不喜欢。C我不确定。根据对话内容可知约翰喜欢自己的工作,答语为肯定回答,故选A。
11.B 12.C 13.A 14.A 15.B
【导语】本文主要介绍了几个有趣的工作。
11.句意:荒岛博主的工作怎么样?A它是容易的。B它是困难的。C它是忙的。根据“Ben got this job, but it is not easy!”可知荒岛博主的工作是困难的,故选B。
12.句意:珊迪工作时做什么?A吃糖,B写博客,C睡觉,根据“Sandy’s job is to sleep.”可知珊迪工作时睡觉。故选C。
13.句意:画线单词it指的是一块新糖。A一块新糖,B哈利的报告,C工厂,根据“When a new sweet is made, he eats it,”可知一块新糖做好了,他吃了它,it指代的是一块新糖,故选A。
14.句意:这篇文章主要是关于什么的?A有趣的工作。B美丽的地方。C新工厂。根据“What is your dream job What do you want to be Read the following stories and find more at www..”可知这篇文章主要关于有趣的工作的,故选A。
15.句意:这篇文章来自一个网站。A一篇日记,B一个网站,C一本故事书,根据“Read the following stories and find more at www..”可知这篇文章来自一个网站,故选B。
16.B 17.C 18.C 19.A 20.B
【导语】本文主要介绍了琳达的一家人。
16.句意:琳达家有多少人?A四。B五。C三。根据语篇可知琳达家有爸爸,妈妈,祖母,弟弟,共五口人,故选B。
17.句意:琳达的爸爸是做什么的?A他是农民。B他是司机。C他是工人。根据“My parents are workers.”可知她爸爸是工人,故选C。
18.句意:琳达的祖母种了什么?A她种胡萝卜。B她种梨。C她种葡萄。根据“She grows lots of grapes.”可知祖母种葡萄,故选C。
19.句意:琳达有弟弟吗?A是的,她有。B不,她没有。C我们不知道。根据“I have a little brother John.”可知琳达有一个弟弟,作肯定回答,故选A。
20.句意:琳达的家人晚饭后通常做什么?A他们看电视。B在公园里散步。C他们制作很好的玩具。根据“We usually take a walk in the park after dinner.”可知晚饭后去散步,故选B。
21.C 22.B 23.C 24.C
【导语】本文主要是西蒙和约翰之间关于消防员工作的对话。
21.句意:西蒙想成为一名消防员,因为_____。A这是一份艰苦的工作,B他不擅长他的科目,C他喜欢帮助别人。根据文中“He likes to help people.”可知西蒙喜欢帮助别人。故选C。
22.句意:对话中的消防员是谁?A西蒙,B约翰,C我们不知道。根据文中“John is a fireman. Simon is asking him about his job.”可知约翰是一名消防员。西蒙正在询问他的工作情况。故选B。
23.句意:消防员做什么?A帮助生病的人。B做糖果。C灭火。根据文中“Are you afraid when you put out fires ”可知当你灭火时你害怕吗?所以推测消防员的工作就是灭火。故选C。
24.句意:下划线部分“not at all”在中文里就是“______”。A有一点,B不这样认为,C一点也不。根据文中“Oh, you work so hard. Are you afraid when you put out fires ”可知噢,你这么辛苦。你灭火的时候会害怕吗?所以推测答语是一点也不。故选C。
25.B 26.C 27.A 28.C 29.A
【导语】本文讲了熊猫饲养员的工作。
25.句意:你不能在_______看到熊猫。A香港,B上海,C北京,根据“You can see pandas in many cities of China. Such as Chengdu, Beijing and Hong Kong.”,可知不能在上海看到熊猫,故选B。
26.句意:照顾熊猫________工作。A一个容易的,B不快乐的,C一个困难的,根据“But it is not an easy job to take care of (照顾) pandas.”,可知照顾熊猫是一个困难的工作,故选C。
27.句意:除了竹子,熊猫饲养员还应该给熊猫一些________。A水果和蔬菜,B水和牛奶,C肉和草,根据“Besides bamboo, he also gives them some fruits and vegetables.”,可知除了竹子,熊猫饲养员还应该给熊猫一些水果和蔬菜,故选A。
28.句意:划线单词“on duty”的中文意思是_______。根据短文语境可知on duty的意思是值班,故选C。
29.句意:关于这篇文章,以下哪一句不正确?A熊猫饲养员只需要喂熊猫。B熊猫饲养员应该在晚上值班。C熊猫饲养员应该清理熊猫的生活场所。根据全文可知选项A描述不正确,故选A。
30.C 31.B 32.C 33.D 34.B
【导语】本文讲述了约翰一家人的职业。
30.句意:约翰来自哪里?A中国。B美国。C英国。D加拿大。根据“My name is John. I am an English boy, but I live in China now.”可知他来自英国。故选C。
31.句意:现在约翰在哪里?A在英国。B在中国。C在美国。D在加拿大。根据“I am an English boy, but I live in China now.”可知现他现在在中国。故选B。
32.句意:约翰的爸爸是做什么工作的?A他是农民。B他是老师。C他是厨师。D他是办公室职员。根据“My father is a cook. ”可知他是厨师。故选C。
33.句意:约翰的妈妈是做什么的?A英语老师。B医生。C护士。D语文老师。根据“My mother is a teacher. She teaches(教) Chinese in our school.”可知是语文老师。故选D。
34.句意:哪一个是正确的?A约翰11岁了。B约翰的父亲很高。C约翰是七年级七班的学生。D约翰和他的母亲在不同的学校。根据“My father is a cook. He is tall. ”可知他的爸爸很高。故选B。
35.C 36.C 37.A 38.B
【导语】本文主要讲述了格林先生、爱丽丝、乔和凯西四个人的职业与喜欢做的事情。
35.句意:格林先生喜欢他的工作是因为他______。A看见许多星星,B得到很多钱,C可以去很多地方,根据Mr Green部分“He also likes travelling to different places.他还喜欢去不同的地方旅行。”可知Mr Green喜欢自己的工作的原因之一是因为他可以去许多地方。故选C。
36.句意:爱丽丝______,所以她的学生喜欢她。A经常和学生一起乘火车,B旅行经常和学生交谈,C是善良和乐于助人的,根据Alice部分“She is very kind and helps them a lot.她很善良,帮助他们很多。”可知Alice老师很友善而且给了学生很多帮助,所以她的学生很喜欢她。故选C。
37.句意:乔家有______人。A选项3,B选项4,C选项5,根据Joe部分“He lives a good life and supports a family of three.他过着美好的生活,养活了一家三口。”可知Joe 供养着三口之家,由此可知Joe的家里一共有三口人。故选A。
38.句意:哪一个不是真的?A凯西帮助母亲和他们的新生儿。B格林先生喜欢和孩子们玩游戏。C爱丽丝的班上有三十三个学生。根据Mr Green部分“He likes talking with people and helping them.他喜欢与人交谈并帮助他们。”可知Mr Green喜欢和人们谈话并且帮助他们,选项B表述错误。故选B。
39.A 40.C 41.B 42.C 43.D
【导语】本文讲述了茱迪的姑姑,阿姨,叔叔和舅舅的职业。
39.句意:_____是英语老师。根据“Cindy is an English teacher. ”可知辛迪是英语老师。故选A。
40.句意:贝蒂在哪里工作?A在农场上。B在剧院。C在电视台。D在警察局。根据“She is a reporter. She works at a TV station. ”可知是在电视台。故选C。
41.句意:埃里克是谁?A茱迪的哥哥。B茱迪的叔叔。C辛迪的丈夫。D茱迪的爸爸。根据“Eric is my father’s brother.”可知他是茱迪的叔叔。故选B。
42.句意:萨姆是做什么工作的?A老师。B记者。C医生。D护士。根据“Sam is my mother’s brother. He is a doctor.”可知他是医生。故选C。
43.句意:哪一个是正确的?A辛迪的女儿和朱迪在同一所学校。B贝蒂是一位好老师。C埃里克不喜欢他的工作。D萨姆和他妻子在同一家医院。根据“He is a doctor. He works hard every day. He says, “I like my job. I like to help sick people.” His wife is a nurse. And they are at the same hospital.”可知D选项正确,故选D。
44.C 45.B 46.C 47.A 48.A
【分析】短文大意:介绍苏婷一家人的职业及周末喜欢做的事。
44.句意:苏婷的房子是______。A小的,B好的,C又大又新,根据I live in a new and big house with my parents and my brother. 可知又新又大。故选C。
45.句意:苏婷的妈妈是一位______。A警察,B老师,C护士,根据My father is a policeman and my mother is a teacher. 可知她是老师。故选B。
46.句意:苏婷的爸爸和妈妈______不工作。A在星期六,B在星期日,C在星期六或星期日,根据They don't work at weekends (周末). 可知是在周末。故选C。
47.句意:苏婷的爸爸和妈妈会____。A做好吃的食物,B弹钢琴,C玩电脑游戏,根据And they like cooking too. They cook nice food for my brother and me on Sundays.可知是做好吃的食物。故选A。
48.句意:____喜欢弹钢琴。根据My brother likes playing basketball, but I like playing the piano.可知是苏婷。故选A。
49.B 50.C 51.C 52.C 53.C
【分析】表格内容讲述了本一家人的爱好,职业,做的事情及工作时间。
49.句意:本的爸爸是做什么工作的?A老师。B司机。C作家。根据表格可知本的爸爸是司机,故选B。
50.句意:本的妈妈在星期六教美术吗?根据表格可知本的妈妈星期六不上班。故做否定回答,故选C。
51.句意:本的叔叔喜欢做什么?A烹饪。B钓鱼。C跑步。根据表格可知他喜欢跑步,故选C。
52.句意:谁喜欢音乐?A本的爸爸。B本的姑姑。C本的妈妈。根据表格可知本的妈妈喜欢音乐。故选C。
53.句意:谁在星期日工作。A本的叔叔。B本的姑姑。CA和B都对。根据表格可知本的叔叔星期一到星期日都工作,本的姑姑星期六和星期日工作。故选C。
54.B 55.A 56.C 57.C 58.B
【分析】此篇文章介绍了有关李明的一些情况。
54.句意:李明的学校看起来什么样?根据文章My school is not big, but it’s beautiful. 得知他们的学校不大但是很美。故选B。
55.句意:李明家有多少口人?根据文章There are three people in my family. 得知他们家有三口人。故选A。
56.句意:李明的妈妈在哪工作?根据文章She is a doctor. 得知李明的妈妈是名医生。根据常识可知医生在医院里工作,故选C。
57.句意::李明的爸爸是做什么工作的?根据文章 He is a manager (经理).得知李明的爸爸是名经理。故选C。
58.句意:李明的宠物是什么?根据文章I have a pet rabbit. 得知李明有只宠物兔子。故选B。
59.C 60.B 61.A 62.C 63.A
【分析】本文介绍了爷爷的个人信息和生日这天来到家里的人。
59.句意:我的爷爷今年_____岁。A七十,B八十,C五十五。根据My grandfather is fifty-five years old. 我的爷爷五十五岁了。可知C选项符合题意,故选C。
60.句意:我的爷爷是一位_____。A工人,B农民,C厨师。根据He is a farmer. 他是一位农民。可知B选项符合题意,故选B。
61.句意:我的_____也来看我的爷爷。A叔叔,B阿姨,C表妹。根据My uncle also comes here. 我的叔叔也来了。可知A选项符合题意,故选A。
62.句意:我的叔叔是_____。A矮的,B胖的,C高的。根据He is tall and thin. 他又高又瘦。可知C选项符合题意,故选C。
63.句意:吉姆是爷爷的_____。A朋友,B儿子,C女儿。根据My grandfather has a good friend Jim. 我的爷爷有一个好朋友吉姆。可知A选项符合题意,故选A。
64.C 65.C 66.B 67.B 68.A
【分析】本文章作者高平叙述了英语老师朱莉娅和她家人的情况。
64.句意:朱莉娅和保罗是贝蒂的________。根据文中“My English teacher is Julia. She has two children, a son and a daughter. Her daughter is Betty. Her son is Dick. Julia and her daughter are in China, but her husband (丈夫 ) Paul Smith is in the UK.”得知朱莉娅和保罗是贝蒂的父母。故选C。
65.句意:迪克的__________是我的好朋友。根据文中“She has two children, a son and a daughter. Her daughter is Betty. Her son is Dick. Betty and I are in the same school. We are classmates, and we are good friends.”得知她有两个孩子,一个儿子和一个女儿。她的女儿是贝蒂。她儿子是迪克。迪克的妹妹是我的好朋友,故选C。
66.句意:迪克和贝蒂是__________ 。根据文中“She has two children, a son and a daughter. Her daughter is Betty. Her son is Dick.”得知她有两个孩子,一个儿子和一个女儿。她的女儿是贝蒂。她儿子是迪克。迪克和贝蒂是妹妹和哥哥的关系,故选B。
67.句意:贝蒂的父亲是英国的一个__________ 。根据文中“He is a policeman. ”得知他是个警察。故选B。
68.句意:保罗的妻子是一名_________ 。根据文中“ My English teacher is Julia. She is from the UK. ”得知保罗的妻子是一名英语老师,故选A。
69.C 70.A 71.B 72.A 73.A
【分析】69.句意:本的爸爸是做什么的?A.一名工人。B.一名厨师。C.一名卡车司机。根据Ben’s father is a trucker.本的爸爸是一名卡车司机。可知选项C与短文内容相符,故选C。
70.句意:本认为他爸爸的工作是____。A.有趣的。B.无聊的。C.容易的。根据Ben likes his father's job, because it’s interesting.本喜欢他爸爸的工作,因为它很有趣。可知选项A与短文内容相符,故选A。
71.句意:当卡车运送食物时,它必须____。A.热的。B.冷的。C.温暖的。根据To keep the food fresh, the truck becomes a big fridge, because the food has to keep cold. 为了保持食物新鲜,卡车变成了一个大冰箱,因为食物必须冷藏。可知知选项B与短文内容相符,故选B。
72.句意:卡车司机不能喝什么?A.酒。B.咖啡。C.水。根据Truckers can’t drink wine.卡车司机不能喝酒。可知选项A与短文内容相符,故选A。
73.句意:本喜欢他爸爸的工作吗?A.是的,他喜欢。B.不,他不喜欢。C.否定回答的错误描述。根据Ben likes his father's job, because it’s interesting.本喜欢他爸爸的工作,因为它很有趣。可知选项A与短文内容相符,故选A。
74.A 75.C 76.B 77.C 78.C
【解析】74.句意为Lake Smith的父母来自哪里。根据They are Americans,可知他们是美国人,故选A。
75.句意为约翰的爸爸比妈妈大几岁。根据The father’s name is Lake Smith. He is 44. The mother’s name is Kate Smith. She is 40,可知约翰的爸爸比妈妈大四岁,故选C。
76.句意为玛丽的爸爸是干什么的。根据Lake is a policeman,可知玛丽的爸爸是名警察,故选B。
77.句意为凯特在那里工作。根据They are students of No.12 Middle School(中学). Kate is a teacher of this school,可知凯特在学校工作,故选C。
78.句意为家里有几口人。通读全文,可知他们家里有爷爷,奶奶,爸爸,妈妈,John和Mary,故选C。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)