【单元考点培优】Unit 4 What can you do?考点23:阅读理解-选择-2025-2026学年人教PEP版五年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

文档属性

名称 【单元考点培优】Unit 4 What can you do?考点23:阅读理解-选择-2025-2026学年人教PEP版五年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)
格式 docx
文件大小 344.9KB
资源类型 试卷
版本资源 人教版(PEP)
科目 英语
更新时间 2025-11-12 14:09:48

图片预览

文档简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年人教PEP版五年级英语上册核心考点精练
Unit 4 What can you do?
考点23:阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,选择正确的答案。
Hello, I’m Alice. I’m twelve years old. I’m from the UK. I have many friends in China. We can do different (不同的) things. I’m short and thin. I can ski (滑雪), but I can’t play basketball. Lanlan and Mary are short. They can’t play basketball, either (也). Bob and Wang Jun are tall and strong. They can play football. They often play it after school. We can all sing songs. We are different, but we are good friends.
1.Alice is from ______. ( )
A.China B.the UK C.Canada
2.Can Alice ski ( )
A.Yes, she can. B.No, she can’t. C.I don’t know.
3.The girls can’t______. ( )
A.play basketball B.dance C.speak English
4.What can the boys do ( )
A.Play basketball. B.Play football. C.Play ping-pong.
5.The children can all ______. ( )
A.fly a kite B.draw pictures C.sing songs
阅读短文,选择正确的答案。
Mary is ten years old. She has an art class on Tuesdays. She often draws cartoons in the art class. She can draw very well. She has a brother, Tom. He’s eight years old. He likes music very much. He can sing English songs.
6.Mary is __________ years old. ( )
A.10 B.11 C.8
7.Mary has an art class on __________. ( )
A.Mondays B.Thursdays C.Tuesdays
8.Mary can __________ well. ( )
A.cook B.draw cartoons C.do kung fu
9.Tom is Mary’s __________. ( )
A.friend B.brother C.classmate
10.Tom can __________. ( )
A.play the pipa B.sing English songs C.play football
Kate is a new student. She is twelve. She is from America. Now she is in Nanjing. She can speak English very well and she can speak a little Chinese. Her parents are doctors. They are really busy. Sometimes they work at night. Kate is studying in a school near her home. She has classes from Monday to Friday. On Saturdays and Sundays, she often plays games with her Chinese friends. She loves China and her Chinese friends.
11.Kate is ______. (  )
A.a boy B.a teacher C.a new student
12.Kate can ______. (  )
A.speak a lot of Chinese B.speak English very well C.speak a little English
13.Kate goes to school ______. (  )
A.from Monday to Friday B.in Beijing C.on Saturdays and Sundays
14.Kate’s parents are ______. (  )
A.teachers B.farmers C.doctors
15.Kate is from ______. (  )
A.Nanjing B.the UK C.the USA
I’m Chen Yang. I’m ten years old. I want a friend. I’m kind and polite. I can play the pipa. I can wash clothes. I can cook delicious food. I can do housework. And I can draw cartoons. I often draw on Sundays.
I can’t play football and can’t do any kung fu. Can you make friends (交朋友) with me
16.What can Chen Yang do ( )
A.She can wash clothes.
B.She can play ping-pong.
C.She can swim.
17.Can Chen Yang cook food ( )
A.No, she can’t.
B.Yes, she can.
C.Sorry, I don’t know.
18.Chen Yang can’t _______. ( )
A.draw cartoons. B.play football C.play the pipa
19.What’s Chen Yang like ( )
A.She is kind and polite.
B.She is kind and funny.
C.She is kind and helpful.
20.Chen Yang often draws cartoons ________. ( )
A.on the weekend. B.on Saturdays C.on Sundays
Dear friend,
Do you want a friend Try me! I'm Baymax. As you know. I'm a robot. I'm big and white. I am a robot in the Nerd School. It's so much fun. And I have many interesting classes. My favourite class is science, because I can make experiments (做实验). I have breakfast, lunch and dinner at school. I like green beans best because they are healthy.
My best friend is Hiro. He helps me do lots of things, so I am helpful now. I can do kung fu and clean my house. I can swim, too. How about your school life Tell me please!
Yours,
Baymax
一 二 三 四 五
English Music Chinese Music English
Chinese Art Art Maths Science
Maths Science Science PE English
Science Maths Maths Science Art
21.What does Baymax want ( )
A.A home. B.A teacher. C.A friend.
22.Baymax is a ______ robot. ( )
A.helpful B.kind C.strict
23.They have ______ science classes in a week. ( )
A.four B.five C.six
24.Baymax's favourite food is ______. ( )
A. B. C.
25.What can't Baymax do ( )
A.Swim. B.Play football. C.Do kung fu.
This is a picture of my school. It’s big and beautiful. A nice house is in the picture. There is a big park near the house. Many flowers and trees are in it. The flowers are colourful. We often play games in it after class. Many boys and girls play on the playground after school. The boys like playing football. The girls like playing ping -pong. Sometimes, they read books. They are hard-working. We all like our school very much.
26.There is a ________ near the house. (   )
A.garden B.classroom C.park
27.We often ________ in the park. (   )
A.play football B.play games C.read books
28.The word “colourful” means________. (   )
A.美丽的 B.颜色 C.多彩的
29.The girls like ________. (   )
A.playing basketball B.dancing C.playing ping- pong
30.The students are ________ at school. (   )
A.polite B.not helpful C.hard -working
Hello! I’m Sam. It’s Sunday today. It is my mother’s birthday. We will have a big family party in the evening. I can sing birthday songs for my mother. But I can’t dance. My father can dance and play the erhu. My brother can do some kung fu. And my sister can cook a big meal for us. We will have a good time in the evening.
31.Today is ______. ( )
A.Monday B.Saturday C.Sunday
32.Sam’s father can ______. ( )
A.dance B.play the erhu C.Both A and B
33.Sam’s sister can _______. ( )
A.cook the meals B.clean the rooms C.wash the clothes
34.Sam can’t _______. ( )
A.sing B.dance C.cook the meals
35.It’s ________ birthday. ( )
A.Sam’s B.Sam’s mother’s C.Sam’s father’s
My name is Cathy, and I'm 11. I often help my mother do some housework. Today is Sunday and my parents want to go to visit one of their friends in the city, so I stay at home by myself.
I want to do something for them. I finish my homework first, and then I begin to do some housework. I feed(喂食) the dog and water the plants. By eleven o'clock, I finish making the bed and washing the clothes. When my parents get back home at noon, they are very surprised and happy.
36.Cathy is ______ years old. ( )
A.twenty B.thirteen. C.eleven
37.Cathy stays at home by herself on ______. ( )
A.weekends B.Saturday C.Sunday
38.Cathy's parents want to go to visit one of their friends in ______. ( )
A.a small town B.the village C.the city
39.Cathy feeds the ______ and waters the plants. ( )
A.dog B.cat C.rabbit
40.Cathy ______ and washes the clothes. ( )
A.goes to bed B.makes the bed C.irons the clothes
My name is Li Ping. I have a happy family. There are three people in my family. They are my father, my mother and I. My father can cook and do some kung fu. My mother can wash the dishes. She can dance well, too. I can play the pipa, I can sing, too.
41.Li Ping's father can ______. ( )
A.wash dishes B.do some kung fu C.do some kung fu and cook
42.What can Li Ping's mother do ( )
A.Clean the room. B.Play the pipa. C.Dance and wash the dishes
43.Can Li Ping's mother dance ( )
A.Yes, she is. B.No, she can't. C.Yes, she can.
44.Who can play the pipa in her family ( )
A.Li Ping B.her father C.her mother
45.There are _______ people in the family. ( )
A.3 B.4 C.5
Hello, I'm Oliver. I am a student. I am ten years old. I study in No. 1 Primary School. I am in Class 4, Grade 5. I like my school days. I have lunch at school. I love Fridays. I can have apples and vegetables on that day. They are fresh and delicious. An apple a day keeps the doctor away. They are healthy for me. Miss Wen is my English teacher. I like her very much. She is kind and funny. Her class is so much fun. And I can have English on Fridays. I often read books and do homework on the weekend.
46.Which class is Oliver in ( )
A.Class four, Grade five. B.Class Four, Grade Five. C.Grade 5, Class 4.
47.What does Oliver have on Fridays ( )
A.Apple pie and vegetables. B.An apple. C.Vegetables and apples.
48.Why does Oliver like Fridays ( )
A.He can have apples and vegetables on that day.
B.He can have English on Fridays.
C.He can have an English class and have apples and vegetables.
49.What does Oliver do on the weekend ( )
A.Read books and do housework. B.Have English. C.Do homework and read books.
50.What's Miss Wen like ( )
A.She is helpful and funny. B.She' is funny and kind. C.She is kind and clever.
My name is Lily. I'm twelve years old. I'm a shy girl. My favourite day is Tuesday. I have music class on that day. I like music and I can sing well. But I can't dance. This Friday we'll have a party. I'll sing an English song for the party. I have a good friend. His name is Peter. He is a friendly boy. He likes PE class. He can play ping pong and swim. But he can't play basketball. He can do some kung fu for the party. We often have lunch together on the weekend. I can wash vegetables and he can cook. It's a wonderful time.
51.What does Lily have on Tuesday (  )
A.Music. B.Art. C.PE.
52.What can Lily do (  )
A.She can dance. B.She can cook. C.She can sing.
53.When does Lily's school have a party (  )
A.This Tuesday. B.This Friday. C.This Saturday.
54.Which of the following is true (下面哪项是正确的) (  )
A.Peter likes music class. B.Peter can swim and cook. C.Peter and Lily often have dinner together on the weekend.
My name is John. I’m a student. There are four people in my family. My father is a teacher. He is tall and thin. He can play ping-pong, My mother is a doctor. She is very kind. She can play the piano. My sister is a student, too. She is very clever. She can draw cartoons and sing English songs. I'm shy. I can do some kung fu. I can swim, too.
55.There are _________ people in John's family. ( )
A.3 B.4 C.5
56.His father can _________. ( )
A.play basketball B.play ping-pong C.play football
57.His mother is a _________. ( )
A.nurse B.teacher C.doctor
58.John's sister is _________. ( )
A.clever B.helpful C.shy
59.John can _________. ( )
A.sing English songs and swim B.draw cartoons and sing English song
C.do some kung fu and swim
阅读理解
Hello, I’m Tom. I go to a new school in Xi’an. I have Chinese, maths, English, music, art and PE at school. I like Chinese. My Chinese teacher is Ms Li. She is young and kind. My PE teacher is tall and strong. He is a good basketball player. Mr Chen is my maths teacher. He is funny. My English teacher is Ms Wang. She is not young and she is very strict, but sometimes she is very nice. I like my new teachers and I like my new school.
60.Tom is talking about his ________. ( )
A.mother and father B.new teachers C.classmates
61.________ is Tom’s PE teacher. ( )
A. B. C.
62.________ is old. ( )
A.Tom’s English teacher B.Mr Wang C.Ms Li
63.Ms Li is Tom’s ________ teacher. ( )
A.music B.maths C.Chinese
64.She is ________ and ________. ( )
A.tall; strong B.young; kind C.young; strict
阅读短文,选择正确答案。
I’m Chen Jie. I can clean the room and cook. I can’t wash the clothes. She’s Amy. She can speak English and dance. She can’t swim. He’s Zhang Peng. He can do kung fu and play football. He can’t play the erhu.
65.Can Chen Jie wash the clothes ( )
A.Yes, she can. B.No, she can’t. C.No, she isn’t.
66.Can Amy speak English and dance ( )
A.Yes, he can. B.Yes, she can. C.No, she can’t.
67.Amy can’t . ( )
A.swim B.sing C.speak English
68.Can Zhang Peng play the erhu ( )
A.Yes, he can B.No, he can’t. C.No, he isn’t.
阅读短文,回答问题。
My name is Li Ping. I have a happy family. There are three people in my family. They are my father, my mother and I. My father can cook and do some kung fu. My mother can wash the dishes. She can dance well, too. I can play the pipa, I can sing, too.
69.Her father can______.( )
A.cook B.do some kung fu C.A and B
70.What can her mother do ( )
A.Clean the room.
B.Dance and wash the dishes,
C.Wash the dishes.
71.Can Li Ping's mother dance ( )
A.Yes, she is. B.No, she can't. C.Yes, she can.
72.Who can play the pipa in her family ( )
A.Li Ping. B.Her father. C.Her mother.
73.There are_______people in the family. ( )
A.3 B.4 C.5
阅读短文,选择正确的答案。
A young man and an old man are walking in the park. The old man is behind the young man. There’s a chair in front of the young man. The old man wants to sit on the chair for a rest. He isn’t very strong and he’s tired now. He walks to the chair quickly. He sees the young man walking to it too. So he begins to run. Now he is in front of the young man. The young man says, ‘Don’t sit on the chair.’ But the old man sits on the chair. The young man then shows a small board in his hand to the old man. It says, ‘Wet paint’.
74.The story is in a ______. ( )
A.park B.hospital C.school
75.The old man is ______ now. ( )
A.strong B.tired C.angry
76.The old man runs to the chair because ______. ( )
A.he wants to sit first B.he sees the paint is wet C.he sees the chair is broken
77.The young man says “Don’t sit on the chair” because ______. ( )
A.he wants to sit first B.the paint is wet C.the chair is broken
78.The small board in the young man’s hand says “______”. ( )
A.No Smoking B.Wet Paint C.Keep Off
根据图片,选择正确答案。
79.Wang Fang’s grandpa can ______. ( )
A.water the flowers B.make the bed C.clean the desk
80.Kate can ______. ( )
A.skate B.fly a kite C.sing
81.Xiaoyong and Bob can ______. ( )
A.play football B.play basketball C.jump far
82.Wang Fang can ______. ( )
A.play volleyball B.swim C.wash the clothes
83.Wang Fang’s father can ______. ( )
A.take care of the cows B.feed the cows C.milk the cows
阅读短文,选出正确选项。
My primary school life is coming to an end. During the six years, I had a happy time, and I had all kinds of problems. I used to (常常) be shy at that time. It’s the biggest problem. Sometimes I really didn’t know who can help me when I was in trouble. After six years, I am not as shy as before. Because I learned a lot.
First, I learned how to communicate (交流) with others and made, friends as many as possible. Then when I was in trouble, I asked my classmates or friends for help, because we were the same age and we could understand each other easily. Besides, I also told my teachers or parents about my trouble and asked them for help. They were full of love and had rich experience.
Now, I am more outgoing than before. I can get along well with people around me.
84.During the ______ years, the writer had a happy time, and he had all kinds of problems. ( )
A.six B.thirteen C.thirty D.thirty-three
85.The writer used to be ______ during the primary school. ( )
A.happy B.sad C.shy D.angry
86.When the writer was in trouble, he asked ______ for help. ( )
A.doctors B.policemen C.farmers D.classmates or friends
87.The writer’s teachers can help him because of their ______. ( )
A.money B.love C.rich experience D.love and rich experience
88.Now, the writer is more ______ than before. ( )
A.outgoing B.interesting C.wonderful D.excited
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.A 3.A 4.B 5.C
【导语】本文介绍了爱丽丝和朋友会做和不会做的事情。
1.句意:爱丽丝来自______。A中国,B英国,C加拿大,根据“I’m from the UK.”,可知爱丽丝来自英国,故选B。
2.句意:爱丽丝会滑雪吗?A是的,她会。B不,她不会。C我不知道。根据“I can ski (滑雪), but I can’t play basketball.”,可知爱丽丝会滑雪,答语为肯定回答,故选A。
3.句意:这些女孩不会_____。A打篮球,B跳舞,C说英语,根据“I can ski (滑雪), but I can’t play basketball. Lanlan and Mary are short. They can’t play basketball, either (也).”,可知女孩不会打篮球,故选A。
4.句意:男孩会做什么?A打篮球。B踢足球。C打乒乓球。根据“Bob and Wang Jun are tall and strong. They can play football.”,可知男孩会踢足球,故选B。
5.句意:孩子们都会______。A放风筝,B画画,C唱歌,根据“We can all sing songs.”,可知孩子们都会唱歌,故选C。
6.A 7.C 8.B 9.B 10.B
【导语】本文介绍了玛丽和玛丽的弟弟汤姆。
6.句意:玛丽______岁。根据“Mary is ten years old.”,可知玛丽10岁,故选A。
7.句意:玛丽在_______有美术课。A星期一,B星期四,C星期二,根据“She has an art class on Tuesdays.”,可知玛丽在星期二有美术课,故选C。
8.句意:玛丽_____很好。A做饭,B画卡通画,C练功夫,根据“She often draws cartoons in the art class. She can draw very well.”,可知玛丽画卡通画画得很好,故选B。
9.句意:汤姆是玛丽的______。A朋友,B弟弟,C同学,根据“She has a brother, Tom. He’s eight years old.”,可知汤姆是玛丽的弟弟,故选B。
10.句意:汤姆会______。A弹琵琶,B唱英文歌,C踢足球,根据“She has a brother, Tom. He’s eight years old. He likes music very much. He can sing English songs.”,可知汤姆会唱英文歌,故选B。
11.C 12.B 13.A 14.C 15.C
【导语】本文主要讲了凯特的个人信息和她的日常生活。
11.句意:凯特是______。A一个男孩,B一位老师,C一位新学生,根据句子“Kate is a new student.凯特是一位新学生。”可知C选项与短文相符,故选C。
12.句意:凯特可以_______。A会说很多中文,B英语说得很好,C说一点英语,根据句子“She can speak English very well and she can speak a little Chinese.她英语说得很好,而且会说一点汉语。”可知B选项与短文相符,故选B。
13.句意:凯特__________上学。A从周一到周五,B在北京,C在每个星期六和每个星期日,根据句子“She has classes from Monday to Friday.她从周一到周五上课。”可知A选项与短文相符,故选A。
14.句意:凯特的父母是______。A老师,B农民,C医生,根据句子“Her parents are doctors.她的父母是医生。”可知C选项与短文相符,故选C。
15.句意:凯特来自_____。A南京,B英国,C美国,根据句子“She is from American.她来自美国。”可知C选项与短文相符,故选C。
16.A 17.B 18.B 19.A 20.C
【导语】本文介绍了陈阳会做和不会做的事情。
16.句意:陈阳会做什么?A她会洗衣服。B她会打乒乓球。C她会游泳。根据“I can wash clothes.”,可知陈阳会洗衣服,故选A。
17.句意:陈阳会做饭吗?A不,她不会。B是的,她会。C对不起,我不知道。根据“I can cook delicious food.”,可知陈阳会做饭,答语为肯定回答,故选B。
18.句意:陈阳不会______。A画卡通画,B踢足球,C弹琵琶,根据“I can’t play football and can’t do any kung fu.”,可知陈阳不会踢足球,故选B。
19.句意:陈阳什么样?A她很友善和礼貌。B她很友善和有趣。C她很友善和很有帮助。根据“I’m kind and polite.”,可知陈阳很友善和礼貌,故选A。
20.句意:陈阳经常______画卡通画。A在周末,B在星期六,C在星期天,根据“And I can draw cartoons. I often draw on Sundays.”,可知陈阳经常在星期天画卡通画,故选C。
21.C 22.A 23.B 24.C 25.B
【导语】本文介绍了贝马克斯机器人。
21.句意:贝马克斯想要什么?A一个家。B一个老师。C一个朋友。根据“Do you want a friend Try me! I'm Baymax.”,可知贝马克斯想要一个朋友,故选C。
22.句意:贝马克斯是一个_____机器人。A有帮助的,B友善的,C严厉的,根据“He helps me do lots of things, so I am helpful now.”,可知贝马克斯是一个有帮助的机器人,故选A。
23.句意:他们一周有_____节科学课。A四,B五,C六,根据表格可知他们一周有五节科学课,故选B。
24.句意:贝马克斯最喜欢的食物是______。根据“I like green beans best because they are healthy.”,可知贝马克斯最喜欢的食物是四季豆,故选C。
25.句意:贝马克斯不会做什么?A游泳。B踢足球。C练功夫,根据“I can do kung fu and clean my house. I can swim, too.”,可知贝马克斯不会踢足球,故选B。
26.C 27.B 28.C 29.C 30.C
【导语】本文讲述了照片里的学校,房子以及房子附近的一个公园,详细介绍了公园里的植物,放学后学生们做的事情。
26.句意:房子的附近有一个_____。A花园,B教室,C公园,根据“There is a big park near the house. ”可知有一个公园。故选C。
27.句意:我们经常在公园里______。A踢足球,B做游戏,C读书,根据“We often play games in it after class.”可知是做游戏。故选B。
28.句意:单词 “colourful”的意思是_____。根据“The flowers are colourful.”花儿是多彩的。故选C。
29.句意:那些女孩喜欢_____。A打篮球,B跳舞,C打乒乓球,根据“The girls like playing ping-pong. ”可知是打乒乓球。故选C。
30.句意:学生们在学校很______。A有礼貌的,B没有帮助,C努力的,根据“They are hard-working. ”可知是很努力。故选C。
31.C 32.C 33.A 34.B 35.B
【分析】本文山姆介绍了妈妈生日这天,即将举办的家庭聚会上每个人会做的事情。
31.句意:今天是_____。A周一,B周六,C周日。根据It’s Sunday today. 今天是周日。可知C选项符合题意,故选C。
32.句意:山姆的爸爸会______。 A跳舞,B拉二胡,C. A和B。根据My father can dance and play the erhu. 我的爸爸会跳舞和拉二胡。可知C选项符合题意,故选C。
33.句意:山姆的姐姐/妹妹会_____。A做饭,B打扫房间,C洗衣服。根据And my sister can cook a big meal for us. 我的姐姐/妹妹会给我们做一顿大餐。可知A选项符合题意,故选A。
34.句意:山姆不会_____。 A唱歌,B跳舞,C做饭。根据But I can’t dance. 但是我不会跳舞。可知B选项符合题意,故选B。
35.句意:今天是_____生日。A山姆的,B山姆的妈妈的,C山姆的爸爸的。根据It is my mother’s birthday. 今天是我妈妈的生日。可知B选项符合题意,故选B。
36.C 37.C 38.C 39.A 40.B
【导语】本文主要写了凯茜在星期一独自在家帮助父母做的事情。
36.句意:凯茜________岁。A二十,B十三,C十一。根据文中句子“My name is Cathy, and I'm 11. ”可知她是11岁,故选C。
37.句意:凯茜在_________独自待在家里。A周末,B星期六,C星期日。根据文中句子“Today is Sunday and my parents want to go to visit one of their friends in the city, so I stay at home by myself.”可知星期日她独自在家,故选C。
38.句意:凯茜的父母想去拜访他们在_________里的一个朋友。A一个小镇,B村庄,C城市。根据文中句子“Today is Sunday and my parents want to go to visit one of their friends in the city, so I stay at home by myself.”可知他们想去拜访城里的一个朋友,故选C。
39.句意:凯茜喂_________和浇绿植。A狗,B猫,C兔子。根据文中句子“I feed(喂食) the dog and water the plants. ”可知她喂了狗,故选A。
40.句意:凯茜________和洗衣服。A上床睡觉,B整理床铺,C熨衣服。根据文中句子“By eleven o'clock, I finish making the bed and washing the clothes.”可知她整理床铺和洗衣服了,故选B。
41.C 42.C 43.C 44.A 45.A
【分析】本文介绍了李萍一家人会做的事情。
41.句意:李萍的爸爸会______。A洗碗,B练功夫,C练功夫和做饭,根据My father can cook and do some kung fu.,可知李萍的爸爸会做饭和练功夫,故选C。
42.句意:李萍的妈妈会做什么?A打扫房间。B弹琵琶。C跳舞和洗碗。根据My mother can wash the dishes. She can dance well, too.,可知李萍的妈妈会洗碗和跳舞,故选C。
43.句意:李萍的妈妈会跳舞吗?根据She can dance well, too.,可知李萍的妈妈会跳舞,答语为肯定回答,can提问用can回答,故选C。
44.句意:在她家谁会弹琵琶?A李萍,B她爸爸,C她妈妈,根据 I can play the pipa, I can sing, too.,可知李萍会弹琵琶,故选A。
45.句意:家里有_____口人。根据There are three people in my family.,可知家里3口人,故选A。
46.B 47.C 48.C 49.C 50.B
【分析】本文主要讲了奥利弗喜欢的饮食及奥利弗的英语老师。
46.句意:奥利弗在哪个班?根据I am in Class 4, Grade 5.,可知奥利弗在五年级四班,年级在前,班级在后,首字母大写,故选B。
47.句意:奥利弗星期五吃什么?A苹果派和蔬菜。B一个苹果。C蔬菜和苹果。根据I can have apples and vegetables on that day.,可知奥利弗星期五吃苹果和蔬菜,故选C。
48.句意:奥利弗为什么喜欢星期五?A他那天可以吃苹果和蔬菜。B他星期五会有英语。C他可以上英语课,可以吃苹果和蔬菜。根据I love Fridays. I can have apples and vegetables on that day. And I can have English on Fridays.,可知奥利弗喜欢星期五是因为星期五可以吃苹果和蔬菜,可以上英语课,故选C。
49.句意:奥利弗周末做什么?A看书和做作业。B上英语课。C做作业和看书。根据I often read books and do homework on the weekend.,可知奥利弗周末看书和做作业,故选C。
50.句意:温小姐什么样?A她很有帮助,很有趣。B她很有趣,很友善。C她很友善,很聪明。根据She is kind and funny.,可知温小姐很友善,很有趣,故选B。
51.A 52.C 53.B 54.B
【分析】短文大意:短文介绍了莉莉和朋友彼得喜欢的学科及会做的事情。
51.句意:莉莉星期二有什么课?A音乐。B美术。C体育。根据短文中的I have music class on that day.可知莉莉星期二有音乐课,故选A。
52.句意:莉莉会做什么?A她会跳舞。B她会做饭。C她会唱歌。根据短文中的 I like music and I can sing well. 可知莉莉会唱歌,故选C。
53.句意:莉莉的学校什么时候有聚会?A这个星期二。B这个星期五。C这个星期六。根据短文中的This Friday we'll have a party.可知莉莉的学校这个星期五有聚会,故选B。
54.句意:下面哪项是正确的?A彼得喜欢音乐课。B彼得会游泳和做饭。C彼得和莉莉经常在周末一起吃晚餐。根据短文中的He can play ping-pong and swim. I can wash vegetables and he can cook.可知彼得会游泳和做饭,故选B。
55.B 56.B 57.C 58.A 59.C
【详解】1.句意:约翰家里有________人。根据文中句子“There are four people in my family. ”得知我家有四口人。故选B。
2.句意:他的父亲可以________。根据文中句子“He can play ping-pong, ”得知父亲会打乒乓球。故选B。
3.句意:他妈妈是个_______。根据文中句子“My mother is a doctor. ”得知妈妈是个医生。故选C。
4.句意:约翰的妹妹是______。根据文中句子“My sister is a student, too. She is very clever.”得知妹妹很聪明。故选A。
5.句意:约翰能______。根据文中句子“ I can do some kung fu. I can swim, too.”得知约翰会功夫的。我也会游泳。故选C。
60.B 61.B 62.A 63.C 64.B
【分析】大意:讲述“汤姆”去西安新学校的一些事情。
60.细节阅读,根据My Chinese teacher is Ms Li. My PE teacher is tall and strong. Mr Chen is my maths teacher. He is funny. My English teacher is Ms Wang. 可知汤姆谈论他的新老师,故选B。
61.细节阅读,根据He is a good basketball player. 可知打篮球的是他的体育老师。故选B。
62.细节阅读,根据She is not young and she is very strict. 可汤姆的英语老师年老,故选A。
63.细节阅读,根据My Chinese teacher is Ms Li. She is young and kind. 可知他的语文老师是李女士。她年轻又和善,故选C。
64.细节阅读,根据My Chinese teacher is Ms Li. She is young and kind. 可知他的语文老师是李女士。她年轻又和善,故选B。
65.B 66.B 67.A 68.B
【解析】65.句意为陈洁能洗衣服吗?根据I can clean the room and cook,可知陈洁能洗衣服,故选B。
66.句意为艾米会说英语和跳舞吗?根据She can speak English and dance,可知艾米会说英语和跳舞,故选B。
67.句意为艾米不能什么。根据She can’t swim,可知艾米不能游泳,故选A。
68.句意为张鹏会拉二胡吗?根据He can’t play the erhu,可知张鹏不会拉二胡,故选B。
69.C 70.B 71.C 72.A 73.A
【解析】略
74.A 75.B 76.A 77.B 78.B
【导语】本文讲了一个老人在公园里散步,累了想坐在椅子上的事情。
74.句意:故事发生在______里。A公园,B医院,C学校,根据“A young man and an old man are walking in the park.”,可知故事发生在公园里,故选A。
75.句意:这个老人现在很_______。A强壮的,B累的,C生气的,根据“He isn’t very strong and he’s tired now.”,可知这个老人现在很累,故选B。
76.句意:这个老人跑向椅子,因为______。A他想先坐,B他看到油漆未干,C他看到椅子坏了,根据“He sees the young man walking to it too. So he begins to run.”,可知因为他想先坐,故选A。
77.句意:这个年轻人说“不要坐在椅子上”,因为______。A他想先坐,B油漆未干,C椅子坏了,根据“It says, ‘Wet paint’.”,可知因为油漆未干,故选B。
78.句意:年轻人手里的小板子上写着“_________”。A禁止吸烟,B油漆未干,C请勿靠近,根据“It says, ‘Wet paint’.”,可知写着油漆未干,故选B。
79.A 80.B 81.A 82.A 83.C
【导语】本文讲了王芳一家人做的事情。
79.句意:王芳的爷爷会______。A浇花,B整理床铺,C清理桌子,根据图片,可知王芳的爷爷浇花,故选A。
80.句意:凯特会_____。A滑冰,B放风筝,C唱歌,根据图片,可知凯特会放风筝,故选B。
81.句意:小勇和鲍勃会_____。A踢足球,B打篮球,C跳远,根据图片,可知小勇和鲍勃会踢足球,故选A。
82.句意:王芳会______。A打排球,B游泳,C洗衣服,根据图片,可知王芳会打排球,故选A。
83.句意:王芳的爸爸会______。A照顾奶牛,B喂奶牛,C挤牛奶,根据图片,可知王芳的爸爸会挤牛奶,故选C。
84.A 85.C 86.D 87.D 88.A
【导语】本文介绍了作者六年小学生活的变化。
84.句意:在六年期间,作者有一段快乐的时光,并且他有各种各样的问题。A六,B十三,C三十,D三十三。根据“During the six years, I had a happy time, and I had all kinds of problems.”可知在六年的生活,有快乐的时光,也有各种各样的问题。故选A。
85.句意:作者在小学学校过去常常很害羞。A开心的,B悲伤的,C害羞的,D生气的。根据“I used to be shy at that time.”可知在那时常常害羞,故选C。
86.句意:当作者有困难的时候,他向同学们或者朋友们求助。A医生,B警察,C农民,D同学或朋友。根据“Then when I was in trouble, I asked my classmates or friends for help...”可知遇到困难经常向同学或朋友求助,故选D。
87.句意:作者的老师能帮助他因为他们的爱以及丰富的经验。A钱,B爱,C丰富的经验,D爱和丰富的经验。根据“They were full of love and had rich experience.”可知他们有爱心,有丰富的经验。故选D。
88.句意:现在,作者比之前更加外向了。A外向的,B有趣的,C棒极了的,D兴奋的。根据“Now, I am more outgoing than before.”可知现在比之前更加外向,故选A。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)