/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年人教PEP版五年级英语上册核心考点精练
Unit 4 What can you do?
考点24:阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,完成下列各题。
I have a good friend. His name is Jack. He is tall and strong. He looks cool. He likes playing football and reading books. He can cook. His favourite food is beef noodles. His bedroom is big and clean. There are many balloons in it. He’ll go to the zoo this afternoon.
1.找出文中含字母组合oo的单词,并将其按画线部分的读音进行分类。
(1) good:
(2) cool:
2.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Jack is short and strong. ( )
(2) Jack likes playing football and reading books. ( )
(3) Jack can cook. ( )
(4) There are many balloons in Jack’s bathroom. ( )
阅读短文,完成下列任务。
Hi, I’m Amy. I can play ping-pong, but I can’t play basketball. Jack can sing, but he can’t dance. Lucy can cook, but she can’t make a cake. John can speak English, but he can’t speak Chinese,
3.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) Amy can ___________. ( )
A.play basketball B.sing C. play ping-pong
(2) Lucy can’t ___________. ( )
A.cook B.make a cake C. dance
(3) —Can John speak English ( )
—___________
A.Yes, she can. B.Yes, he can. C. No, he can’t.
4.用一句话描述你会做和不会做的事情。
I can but I can’t .
阅读短文,填写表格。
Hello! I’m Oliver. I’m from Canada. I can do many things. I can dance. I can speak English and sing English songs. But I can’t play the pipa. I can swim and play volleyball. But I can’t do any kung fu, I can’t cook and I can’t draw cartoons.
Oliver, from 5
Can Can’t
dance 6
speak English and 7 do any kung fu
swim 8
9 10
Do you want a new friend Try me! I am Robin the Robot! I am friendly and funny. I can speak English and Chinese. I can do some kung fu. I can play ping-pong, but I can’t swim.
What can you do Please send me an email at robin@.
Robin
11. What can Robin do 根据短文内容判断下列句子是(T)否(F)正确。
(1) He can speak English. ( )
(2) He can play football. ( )
(3) He can’t play ping-pong. ( )
(4) He can swim. ( )
(5) He can do some kung fu. ( )
(6) He is funny and friendly. ( )
12.Do you want to be Robin’s friend 你想做罗宾的朋友吗?写两个句子介绍自己。
(1) I can .
(2) I can’t .
I’m Jenny. I’m an American girl. I can sing Chinese and English songs. I have four good friends. They are Amy, Chen Jie, Wu Binbin and Zhang Peng. Amy is a warm girl. She can play the piano. Chen Jie is a Chinese girl. She can cook beef noodles. Wu Binbin is a clever boy. He can draw cartoons, but he can’t swim. Zhang Peng is a good boy. He can dance Jazz well.
13.阅读短文,判断正(T)误(F)。
(1) Jenny is from England. ( )
(2) Amy can play the piano. ( )
(3) Wu Binbin can cook noodles, but he can’t swim. ( )
(4) Jenny has five good friends. ( )
(5) Zhang Peng can dance Jazz well. ( )
14.根据五位同学所做的事,把他们的名字写在相应的括号里。
A.Jenny B.Amy C. Chen Jie D.Wu Binbin E. Zhang Peng
(1) ( )
(2) ( )
(3) ( )
(4) ( )
(5) ( )
Hi, my name’s Gina. There are three people in my family. My mother is helpful, she can _____ (洗衣服) and _____ (做饭). My father is lazy. He can _____ (做家务). I am student. So I can read newspaper and do homework. But I can _____ (听歌) and _____ (打篮球) on the weekend.
15.补全短文。
(1) (2) (3) (4) (5)
16.选择。
(1) How many people are in the family ( )
A.Three B.Two C. Four
(2) Is Gina’s mother helpful ( )
A.Yes, she is. B.Yes, she isn’t. C. Yes, he is.
17.回答问题。
(1) What can Gina’s mother do
(2) What can Gina’s father do
(3) What can Gina do on weekends
We’ll have a party this Friday. The children are helpful. Tom and John can clean the classroom. Lucy can sing Chinese songs. Lily can dance. Kate can draw pictures. Jimmy can do some kung fu.
18.阅读短文,补全句子。
(1) —What can Tom and John do for the party
—They can .
(2) —What can Lucy do
—She can .
(3) —What can Lily do
—She can .
(4) —What can Kate do
—She can .
(5) —What can Jimmy do
—He can .
19.阅读短文,判断下列句子的正(T)误(F)。
(1) Tom and John will have a party this Friday. ( )
(2) John can not clean the classroom. ( )
(3) Lucy can sing Chinese songs very well. ( )
(4) Kate can draw pictures. ( )
(5) Lily and Jimmy can dance. ( )
I have a good friend. His name is Li Ming. He is friendly and funny. What can he do Do you know He can speak English and Chinese. He can play basketball, but he can’t play football. Li Ming has a sister. She’s twelve. She can play football. We often play together.
20.Li Ming is a ________ and funny boy. ( )
A.friendly B.strict C.shy
21.Can Li Ming speak English ( )
A.Yes, he is. B.Yes, he can. C.No, he can’t.
22.将划线句子翻译成汉语
23.Li Ming is my ________. ( )
A.sister B.friend C.friendly
24.His sister can ________. ( )
A.play football B.play basketball C.play ping-pong
阅读短文,完成下列任务。
Next week, we are going to (将) have a sports day. Wang Yong can run fast. He’s going to run the 400 metres (米). Lily can jump far. She’s going to do the long jump (跳远). Jack can jump high. He’s going to do the high jump (跳高). Xiaoming can swim fast. He is going to swim. We all like playing sports very much.
25.阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) They are going to have a party. ( )
(2) Wang Yong is going to run the 200 metres. ( )
(3) Lily can run very fast. ( )
(4) Jack is going to swim. ( )
(5) They love sports very much. ( )
26.阅读短文,在表格的相应位置画“√”。
Wang Yong
Lily
Jack
Xiaoming
阅读短文,根据短文内容回答问题。
I am Jenny. I am a student. I am thirteen years old. I can sing and dance. I like swimming. I have an uncle. His name is Jim. He is a police officer. He is strong. He can swim very fast. He has two children. They are Rose and Mike. They are both twelve years old. Rose is tall and thin. Her eyes are big. She has long hair. She can draw pictures. Mike is short and thin. His hair is short and yellow. They can swim too. We often swim in summer.
27.How old is Jenny
28.What can Uncle Jim do
29.How old are Rose and Mike
30.Is Rose’s hair long
31.How many children has Uncle Jim
阅读短文,完成下列任务。
Tony is thirteen years old. He lives in America. He can speak English and Chinese. He likes collecting toy cars. And he often plays with toy cars. He has a pen friend. His name is Li Bin. Li Bin lives in China. They often write emails to each other. Tony wants to visit the Great Wall. And he will go there this summer.
32.根据短文内容,选出答案。
(1) Tony is ______ years old. ( )
A.11 B.12 C. 13
(2) Tony likes collecting ______. ( )
A.toy dogs B.toy cars C. toy bikes
(3) Li Bin is Tony’s ______. ( )
A.cousin B.pen friend C. brother
33.根据短文内容,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Tony can speak English and French. ( )
(2) Tony wants to visit the Great Wall this summer. ( )
同学们在伙伴节上都交到了好朋友。阅读对话,完成下列各题。
Chen Jie: I have 5 friends. This is John.
John: Hello! I’m John. Nice to meet you!
Mike: Nice to meet you, too.
John: I can (能) share (分享) my toys (玩具) .
Mary: Hello! I’m Mary. I can help (帮助) my friends.
Peter: Hi! I’m Peter. I can listen with care (用心听) .
Sarah: Hello! I’m Sarah. I’m nice to my friends.
Mike: But, only (只有) 4.
Chen Jie: You are my friend now.
Mike: Ha-ha! Let’s play together.
34.阅读对话,判断正(T)误(F)。
(1) Chen Jie can share her (她的) toys. ( )
(2) Mary can help her friends. ( )
(3) Mike can listen with care. ( )
(4) Sarah is nice to her friends. ( )
(5) Mike is Chen Jie’s friend. ( )
35.我们要广交友、慎交友、交好友。你的交友标准是什么?写一写吧!(写出2~3条即可)
请阅读下面短文,并根据要求完成文后各题。
All the students need to have good study habits(习惯). When you have good study habits, you will learn things quickly and remember them easily.
Do you like to study in the living room This is not a good place, because it is usually too noisy(嘈杂的). You need to study in a quiet place, like your bedroom. A quiet place will help you only to think about one thing.
When you study, do not think about other things at the same time(同时). Only think about your homework. If you do this, you will do your homework more quickly, and you will make fewer mistakes(少犯错).
Good study habits are very important. If you don’t have them, try to find them. If yours are already good, try to make them better(更好).
36.请根据上述文意,判断句子的正(T)误(F)。
(1) Not all the students need to have good study habits. ( )
(2) It’s a good place to study in the bedroom. ( )
(3) Quiet place can help people to learn things well. ( )
(4) Nothing can help people to do homework quickly and easily. ( )
(5) When we study, we should think about other things at the same time. ( )
37.请根据上述文意,完成下面小题。
(1) What study habits should we have ( )
A.Good. B.Bad.
(2) What place is good for people to study in ( )
A.A noisy place. B.A quiet place.
(3) How can people do homework more quickly ( )
A.To think about only homework when study. B.To think about homework and many other things when study.
(4) If people don’t have good study habits, what should they do ( )
A.Try to find many study habits. B.Try to make study habits better.
(5) What does “them” mean(意思是) in the last paragraph(最后一段) ( )
A.Good study habits. B.So much homework.
阅读短文,完成题目。
When you do not use your arms or your legs for some time, they will become weak. When you start using them again, they slowly become strong again. Everybody knows that. Yet many people do not seem (似乎) to know that memory (记忆) works in the same way.
When someone says that he has a good memory, he really means that he keeps his memory in practice (经常操练) by using it. When someone else says his memory is poor, he really means he does not give it enough chance (足够的机会) to become strong.
If a friend says that his arms and legs are weak, we know it is his own fault (自己的过错). But if he tells us he has a poor memory, many of us think his parents may be blamed (受到谴责), and few of us know it is just his own fault. Have you ever found that some people can’t read or write They have to remember things instead of (代替) writing them down in a notebook. They remember days, names, songs and stories, so their memory is being exercised (被锻炼) the whole time (一直). So if you want to have a good memory, learn from the people: practice remembering things.
38.Someone can’t have a good memory if ________. ( )
A.his parents don’t have a good memory
B.he doesn’t use his arms or legs often
C.he doesn’t often make his memory work
39.What of the following is true ( )
A.If we want to have a good memory, we should exercise our memory.
B.If you want to have a good memory, don’t learn how to read or write.
C.If they cannot read or write, people don’t have a good memory.
40.Whose fault is it if a friend has a poor memory ( )
A.It’s his parents’ fault. B.It’s his teachers’ fault. C.It’s his own fault.
41.The writer wants to tell us ________. ( )
A.how to have a good memory
B.how to read and write
C.how to use our arms or legs
42.Do you have a good memory Why or why not
阅读对话,按要求完成任务。
Helen: What can you do, Yang Ling
Yang Ling: I can sing. Can you sing
Helen: No, I can’t. But I can play the piano. And my mother can play the piano, too.
Yang Ling: What can Mike do Can he play the piano
Helen: No. But he can play football very well. Can your brother play football
Yang Ling: No, he can’t. But he likes basketball. I think he can play basketball well.
Helen: Look! Liu Tao is coming. What can he do
Yang Ling: He can skate. He and his sister have a skating lesson on Saturday.
Helen: That’s cool!
Yang Ling: And who can draw in our class I want to draw a blackboard newspaper(黑板报).
Helen: David. You can ask him for help.
43.根据对话内容,将人物和人物所会的事情进行匹配。
(1) Helen (2) Yang Ling (3) Mike (4) Liu Tao (5) David
a. b. c. d. e.
44.根据对话内容,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Helen’s mother can’t play the piano. ( )
(2) Yang Ling’s brother can play football well. ( )
(3) Liu Tao and his sister have a skating lesson on Sunday. ( )
(4) Yang Ling wants to draw a blackboard newspaper. ( )
根据表格里的信息,完成下列任务。
Name: Alan Age: 9 Country: Canada Run fast Name: Nancy Age: 10 Country: UK Draw pictures Name: Linda Age: 47 Country: Australia Sing songs Name: Wang Tong Age: 8 Country: China Make cards Name: Jack Age: 27 Country: USA Swim
45.在下列人物下面的括号里填上所在国家的旗帜标号。
A. B. C. D. E.
(1) Nancy ( )
(2) Jack ( )
(3) Wang Tong ( )
(4) Alan ( )
(5) Linda ( )
46.根据表格信息,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Nancy is ten years old. She can make cards for her mum. ( )
(2) Jack is a boy. He can swim in the sea. ( )
(3) Wang Tong is a Chinese girl. She has black eyes. ( )
(4) Alan is nine years old. He’s from Canada He has long hair (头发). ( )
(5) Linda is a student. She can sing songs. ( )
Read and choose. 阅读短文内容,选择正确答案。
Daming: I’m strong. I can run fast. I like eating noodles. This month I’m going to Sanya. I’m going by plane. I’m going to swim in the sea.
Lingling: I can play table tennis. I like reading a book. This month I’m going to Harbin. I’m going by train. I’m going to play in the snow.
Xiaoyong: I can play football. I like playing chess with my father. This month I’m going to Beijing. I’m going by car. I’m going to visit my grandma.
47.如果学校举行运动会,请帮忙给以上三位同学选择适合他们的运动项目。
A. B. C.
(1) Daming ( )
(2) Lingling ( )
(3) Xiaoyong ( )
48.选择正确答案。
(1) Daming, Lingling and Xiaoyong can do some _______. ( )
A.sports B.noodles C. playing chess
(2) Xiaoyong is going to Beijing by _______. ( )
A. B. C.
(3) Daming is going to _______. ( )
A. B. C.
阅读短文。
Would you like to have a cat or a dog You can feed(喂养) it and play with it every day. You will have a lot of fun together.
Learning to cook is fun. You can learn from the TV or from your father and mother. You can help them to cook nice food. You can be a good cook!
Gardening is fun too. You can grow(种植) beautiful flowers and yummy vegetables. You can learn about the weather(天气) and seasons, too.
Would you like to learn to knit You can make a hat for your father or a scarf for your mother. It is also fun.
49.从题中所给的A,B,C三个选项中选出与内容相符的选项。
(1) 根据短文描写的内容顺序,下列哪组图片排序是正确的?( )
A.3214 B.3421 C. 3124
(2) Where can you learn to cook ( )
A.From the TV. B.From your father and mother. C. A&B
(3) What is the word "knit” mean (意思) ( )
A.编织 B.裁剪 C. 裁缝
(4) Which of the following sentence is NOT TRUE (下面哪句话是错误的?) ( )
A.You only need (需要) to play with your pet every day.
B.You can learn to knit and make a hat for your father.
C. You can learn about the weather and season from gardening.
50.根据阅读,结合你的实际技能,回答问题。
What can you do
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.looks, football, books, cook food, noodles, bedroom, balloons, zoo, afternoon 2.F T T F
【导语】本文介绍了杰克。
1.(1)good,looks,football,books,cook中oo的读音均为[ ],故答案为looks, football, books, cook。
(2)cool,food,noodles,bedroom,balloons,zoo,afternoon中oo的读音均为[u ],故答案为food, noodles, bedroom, balloons, zoo, afternoon。
2.(1)句意:杰克又矮又壮。根据“His name is Jack. He is tall and strong.”,可知杰克又高又壮,故答案为F。
(2)句意:杰克喜欢踢足球和看书。根据“He likes playing football and reading books.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(3)句意:杰克会做饭。根据“He can cook.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(4)句意:杰克的浴室里有很多气球。根据“His bedroom is big and clean. There are many balloons in it.”,可知杰克的卧室里有很多气球,故答案为F。
3.C B B 4.cook draw cartoons
【导语】本文讲了几个人的个人能力。
3.(1)句意:艾米会_______。A打篮球,B唱歌,C打乒乓球,根据“Hi, I’m Amy. I can play ping-pong, but I can’t play basketball.”,可知艾米会打乒乓球,故选C。
(2)句意:露西不会_______。A做饭,B做蛋糕,C跳舞,根据“Lucy can cook, but she can’t make a cake.”,可知露西不会做蛋糕,故选B。
(3)句意:约翰会讲英语吗?根据“John can speak English, but he can’t speak Chinese.”,可知约翰会讲英语,答语为肯定回答,故选B。
4.句意:我会______,但我不会______。答案不唯一,可说会做饭,不会画卡通画,做饭cook,画卡通画draw cartoons,故答案为cook,draw cartoons。
5.Canada 6.play the pipa 7.sing English songs 8.cook 9.play volleyball 10.draw cartoons
【导语】本文讲了奥利弗的个人能力。
5.根据“ I’m Oliver. I’m from Canada.”,可知奥利弗来自加拿大,故答案为Canada。
6.根据“But I can’t play the pipa.”,可知不会弹琵琶,故答案为play the pipa。
7.根据“I can speak English and sing English songs.”,可知会讲英语和唱英文歌,故答案为sing English songs。
8.根据“I can’t cook and I can’t draw cartoons.”,可知不会做饭,故答案为cook。
9.根据“I can swim and play volleyball.”,可知会打排球,故答案为play volleyball。
10.根据“I can’t cook and I can’t draw cartoons.”,可知不会画卡通画,故答案为draw cartoons。
11.T F F F T T 12.play football play the pipa
【导语】本文主要介绍了罗宾的能力。
11.(1)句意:他会讲英语。根据“I can speak English and Chinese.”,可知题干描述正确,故答案为T。
(2)句意:他会踢足球。文中没有提到罗宾会踢足球,故答案为F。
(3)句意:他不会打乒乓球。根据“I can play ping-pong, but I can’t swim.”,可知罗宾会打乒乓球,故答案为F。
(4)句意:他会游泳。根据“I can play ping-pong, but I can’t swim.”,可知罗宾不会游泳,故答案为F。
(5)句意:他会练一些功夫。根据“I can do some kung fu.”,可知题干描述正确,故答案为T。
(6)句意:他有趣且友好。根据“I am friendly and funny.”,可知题干描述正确,故答案为T。
12.(1)句意:我会________。横线处可填play football踢足球,故答案为play football。
(2)句意:我不会________。横线处可填play the pipa弹琵琶,故答案为play the pipa。
13.F T F F T 14.E C A D B
【导语】本文介绍了詹妮会唱中文和英文歌,艾米会弹钢琴,陈洁会做牛肉面,吴斌斌会画卡通,张鹏会跳爵士舞。
13.(1)题干句意:詹妮来自英国。根据I’m Jenny. I’m an American girl.可知詹妮来自美国,题干错误,故答案为F。
(2)题干句意:艾米会弹钢琴。根据Amy is a warm girl. She can play the piano. 可知题干正确,故答案为T。
(3)题干句意:吴斌斌会做面条,但他不会游泳。根据Wu Binbin is a clever boy. He can draw cartoons, but he can’t swim.可知吴斌斌会画卡通,但他不会游泳,题干错误,故答案为F。
(4)题干句意:詹妮有五个好朋友。根据I have four good friends.可知詹妮有四个好朋友,题干错误,故答案为F。
(5)题干句意:张鹏爵士舞跳得很好。根据Zhang Peng is a good boy. He can dance Jazz well.可知题干正确,故答案为T。
14.(1)图片是跳舞,根据Zhang Peng is a good boy. He can dance Jazz well.可知张鹏爵士舞跳得很好,E选项张鹏,符合图意,故选E。
(2)图片是一碗面条,根据Chen Jie is a Chinese girl. She can cook beef noodles. 可知陈洁会做牛肉面,C选项陈洁,符合图意,故选C。
(3)图片是唱歌,根据I’m Jenny. I’m an American girl. I can sing Chinese and English songs.可知詹妮会唱中文和英文歌曲,A选项詹妮,符合图意,故选A。
(4)图片是画卡通,根据Wu Binbin is a clever boy. He can draw cartoons, but he can’t swim.可知吴斌斌会画卡通,D选项吴斌斌,符合图意,故选D。
(5)图片是弹钢琴,根据Amy is a warm girl. She can play the piano.可知艾米会弹钢琴,B选项艾米,符合图意,故选B。
15.wash clothes cook do housework listen to music play basketball 16.A A 17.She can wash clothes and cook. He can do housework. She can listen to music and play basketball.
【分析】短文大意:介绍吉娜一家人在家能做的事情。
15.(1)句意:妈妈很有帮助,她能洗衣服和做饭。洗衣服wash clothes,can后跟动词原形,故答案为wash clothes。
(2)句意:妈妈很有帮助,她能洗衣服和做饭。做饭cook,can后跟动词原形,故答案为cook。
(3)句意:他能做家务。做家务do housework,can后跟动词原形,故答案为do housework。
(4)句意:但是在周末我可以听歌和打篮球。听歌listen to music,can后跟动词原形,故答案为listen to music.
(5)句意:但是在周末我可以听歌和打篮球。打篮球play basketball,can后跟动词原形,故答案为play basketball。
16.(1)句意:这个家庭有多少人?A三。B二。C四。根据There are three people in my family.可知有三人。故选A。
(2)句意:吉娜的妈妈有帮助吗?根据My mother is helpful, she can _____ (洗衣服) and _____ (做饭). 可知她有帮助。故做肯定回答,故选A。
17.(1)句意:吉娜的妈妈能做什么?根据My mother is helpful, she can _____ (洗衣服) and _____ (做饭). 可知她能洗衣服和做饭。故答案为She can wash clothes and cook.
(2)句意:吉娜的爸爸能做什么?根据My father is lazy. He can _____ (做家务). 可知他能做家务。故答案为He can do housework.
(3)句意:吉娜在周末能做什么?根据But I can _____ (听歌) and _____ (打篮球) on the weekend.可知她能听歌和打篮球。故答案为She can listen to music and play basketball.
18.clean the classroom sing Chinese songs dance draw pictures do some kung fu 19.T F T T F
【分析】短文主要写了孩子们会为派对做的事情。
18.(1) 句意:—汤姆和约翰会为派对做什么?—他们会_________。根据文中句子Tom and John can clean the classroom. 可知汤姆和约翰会打扫教室,故答案为clean the classroom。
(2)句意:—露西会做什么?—她会_________。根据文中句子Lucy can sing Chinese songs. 可知露西会唱中文歌。故答案为sing Chinese songs。
(3)句意:—李莉会做什么?—她会__________。根据文中句子 Lily can dance. 可知李莉会跳舞,故答案为dance。
(4)句意:—凯特会做什么?—她会__________。根据文中句子 Kate can draw pictures.可知凯特会画画,故答案为draw pictures。
(5)句意:—吉米会做什么?—他会__________。根据文中句子 Jimmy can do some kung fu. 可知吉米会练功夫,故答案为do some kung fu。
19.(1) 句意:汤姆和约翰这周五将举办派对。根据文中句子We’ll have a party this Friday. 可知他们将在这周五举办派对,故答案为T。
(2)句意:约翰不会打扫教室。根据文中句子Tom and John can clean the classroom. 可知汤姆和约翰会打扫教室,故答案为F。
(3)句意:露西非常会唱中文歌。根据文中句子Lucy can sing Chinese songs. 可知露西会唱中文歌。故答案为T。
(4)句意:凯特会画画。根据文中句子 Kate can draw pictures.可知凯特会画画,故答案为T。
(5)句意:李莉和吉米会跳舞。根据文中句子 Jimmy can do some kung fu. 可知吉米会练功夫,故答案为F。
20.A 21.B 22.他会打篮球,但他不会踢足球。 23.B 24.A
【分析】本文主要介绍了李明和妹妹会做和不会做的事情。
20.句意:李明是一个_____,有趣的男孩。A友好的,B严厉的,C害羞的,根据He is friendly and funny.,可知李明是一个友好,有趣的男孩,故选A。
21.句意:李明会说英语吗?根据He can speak English and Chinese.,可知李明会说英语,答语为肯定回答,can提问用can回答,故选B。
22.划线句子是并列句,He他,can会,play basketball打篮球,but但是,can't不会,play football踢足球,句子翻译为他会打篮球,但他不会踢足球。故答案为他会打篮球,但他不会踢足球。
23.句意:李明是我的_______。A姐姐/妹妹,B朋友,C友好的,根据I have a good friend. His name is Li Ming.,可知李明是我的朋友,故选B。
24.句意:他的妹妹会______。A踢足球,B打篮球,C打乒乓球,根据She can play football.,可知李明的妹妹会踢足球,故选A。
25.F F F F T 26.
Wang Yong √
Lily √
Jack √
Xiaoming √
【导语】本文主要介绍了学生们将要在学校运动会上参加的运动项目。
25.(1) 句意:他们将要举办一个聚会。根据文中“Next week, we are going to (将) have a sports day.”可知他们将要举办一个运动会,句子与原文不符,故答案为F。
(2) 句意:王永打算去跑200米。根据文中“Wang Yong can run fast. He’s going to run the 400 metres (米).”可知王永打算去跑400米,句子与原文不符,故答案为F。
(3) 句意:莉莉能跑得很快。根据文中“Lily can jump far.”可知莉莉能跳得很远,句子与原文不符,故答案为F。
(4) 句意:杰克将要去游泳。根据文中“Jack can jump high. He’s going to do the high jump (跳高).”可知杰克将要去参加跳高,句子与原文不符,故答案为F。
(5) 句意:他们非常喜欢运动。根据文中“We all like playing sports very much.”可知他们都很喜欢运动,句子与原文相符,故答案为T。
26.根据文中“Wang Yong can run fast. He’s going to run the 400 metres (米).”可知王永打算去跑400米;
根据文中“Lily can jump far. She’s going to do the long jump (跳远).”可知莉莉将要参加跳远;
根据文中“Jack can jump high. He’s going to do the high jump (跳高).”可知杰克将要去参加跳高;
根据文中“Xiaoming can swim fast. He is going to swim.”可知小明将要去参加游泳;
故答案为
Wang Yong √
Lily √
Jack √
Xiaoming √
。
27.She is thirteen years old. 28.He can swim very fast. 29.They are both twelve years old. 30.Yes, it is. 31.Two.
【导语】本文主要介绍了珍妮的个人信息和吉姆叔叔以及叔叔的两个孩子的情况。
27.句意:珍妮多大?根据“I am thirteen years old.”可知珍妮13岁。故答案为 She is thirteen years old.
28.句意:吉姆叔叔会做什么?根据“He can swim very fast.”可知吉姆叔叔游泳游得快。故答案为He can swim very fast.
29.句意:罗斯和迈克多大?根据“They are both twelve years old.”可知罗斯和迈克都是12岁。故答案为They are both twelve years old.
30.句意:罗斯的头发长吗?根据“She has long hair.”可知罗斯的头发长,故答案为Yes, it is.
31.句意:吉姆叔叔有几个孩子?根据“He has two children.”可知吉姆叔叔有两个孩子,故答案为Two.
32.C B B 33.F T
【导语】本文主要介绍了托尼的个人信息和爱好以及笔友李彬。
32.(1)句意:托尼13岁。A 11,B 12,C13,根据“Tony is thirteen years old.”可知托尼13岁,故选C。
(2)句意:托尼喜欢收集玩具汽车。A玩具狗,B玩具汽车,C玩具自行车,根据“He likes collecting toy cars.”可知托尼喜欢收集玩具汽车,故选B。
(3)句意:李彬是托尼的笔友。A表弟(表哥/堂哥等),B笔友,C哥哥/弟弟,根据“He has a pen friend. His name is Li Bin.”可知李彬是托尼的笔友。故选B。
33.(1)句意:托尼会说英语和法语。根据“He can speak English and Chinese.”可知托尼会说英语和汉语,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:托尼今年夏天想要参观长城。根据“Tony wants to visit the Great Wall. And he will go there this summer.”可知托尼今天夏天想要参观长城。句子和短文相符,故答案为T。
34.F T F T T 35.He/She can play with me. He/She can help me.
【导语】本文主要是围绕交朋友展开的对话。
34.(1)句意:陈杰可以分享她的玩具。根据文中“John: I can share my toys.”可知约翰可以分享玩具。题干与原文不符,故答案为F。
(2)句意:玛丽可以帮助她的朋友们。根据文中“Hello! I’m Mary. I can help my friends.”可知玛丽可以帮助她的朋友们。题干与原文相符,故答案为T。
(3)句意:迈克能够认真倾听。根据文中“Hi! I’m Peter. I can listen with care.”可知彼得能够认真倾听。题干与原文不符,故答案为F。
(4)句意:萨拉对她的朋友们很好。根据文中“Hello! I’m Sarah. I’m nice to my friends.”可知萨拉对她的朋友们很好。题干与原文相符,故答案为T。
(5)句意:迈克是陈杰的朋友。根据文中“Chen Jie: You are my friend now. Mike: Ha-ha! Let’s play together.”可知迈克是陈杰的朋友。题干与原文相符,故答案为T。
35.我的交友标准是可以和我玩,可以帮助我。故答案为He/She can play with me. He/She can help me.
36.F T T F F 37.A B A A A
【导语】本文介绍好的学习习惯的重要性。
36.(1)句意:并非所有学生都需要养成良好的学习习惯。根据“All the students need to have good study habits(习惯).”可知所有学生都需要养成良好的学习习惯。句子与原文不符,故答案为F。
(2)句意:卧室是个学习的好地方。根据“You need to study in a quiet place, like your bedroom.你需要在一个安静的地方学习,比如你的卧室。”可知卧室是个学习的好地方,句子与原文相符,故答案为T。
(3)句意:安静的环境有助于人们更好地学习。根据“A quiet place will help you only to think about one thing.”可知一个安静的地方只会让你专注于思考一件事。因此能更好地学习。句子与原文相符,故答案为T。
(4)句意:没有什么能帮助人们快速且轻松地完成作业。根据“When you study, do not think about other things at the same time(同时). Only think about your homework. If you do this, you will do your homework more quickly, and you will make fewer mistakes(少犯错).”可知当我们学习时,不要同时思考其他事情。只专注于我们的作业。如果我们这样做,我们会更快地完成作业,并且会少犯错误。句子与原文不符,故答案为F。
(5)句意:我们学习时,应该同时思考其他事情。根据“When you study, do not think about other things at the same time(同时).”可知当我们学习时,不要同时思考其他事情。句子与原文不符,故答案为F。
37.(1)句意:我们应该养成哪些学习习惯?A好的。B坏的。根据“All the students need to have good study habits(习惯).”可知所有学生都需要养成良好的学习习惯。故选A。
(2)句意:哪个地方适合人们学习?A一个嘈杂的地方。B一个安静的地方。根据“You need to study in a quiet place, like your bedroom.”可知人们需要在一个安静的地方学习,比如卧室。故选B。
(3)句意:人们如何能更快地完成作业?A学习时只考虑作业。B学习时既考虑作业,也考虑许多其他事情。根据“Only think about your homework. If you do this, you will do your homework more quickly, and you will make fewer mistakes(少犯错).”可知只专注于我们的作业。如果我们这样做,我们会更快地完成作业,并且会少犯错误。故选A。
(4)句意:如果人们没有良好的学习习惯,他们应该怎么做?A尝试找到多种学习习惯。B尝试改进学习习惯。根据“If you don’t have them, try to find them.”可知如果人们没有良好的学习习惯,那就尝试去找到它们。故选A。
(5)句意:在最后一段中,“them”是什么意思?A良好的学习习惯。B作业太多。根据“Good study habits are very important. If you don’t have them, try to find them. If yours are already good, try to make them better(更好).良好的学习习惯非常重要。如果你没有,那就试着去培养。如果你的学习习惯已经很好,那就试着去改进。”可知这里的them指的是前面提到的好的学习习惯。故选A。
38.C 39.A 40.C 41.A 42.Yes, I do. Because I often exercise my memory.
【导语】本文主要介绍多锻炼记忆才能让记忆力更好。
38.句意:如果______一些人不能有很好的记忆。A他的父母没有很好的记忆。B他不经常用他的胳膊或腿。C他不经常用他的记忆工作。根据“When someone else says his memory is poor, he really means he does not give it enough chance (足够的机会) to become strong.”可知是没有给记忆足够的机会工作,故选C。
39.句意:以下哪项是正确的?A如果我们想有一个好的记忆,我们应该锻炼我们的记忆。B如果你想有一个好的记忆,不要学习怎么样读或写。C如果他们不读和写,人们没有一个好的记忆。根据“So if you want to have a good memory, learn from the people: practice remembering things.”可知如果想有一个好的记忆,应该多锻炼记住事情,故选A。
40.句意:如果朋友记性不好这是谁的错?A这是他父母的错。B这是他老师的错。C这是他自己的错。根据“But if he tells us he has a poor memory, many of us think his parents may be blamed (受到谴责), and few of us know it is just his own fault.”可知是自己的错,故选C。
41.句意:作者想过去我们_____。A如何拥有一个好的记忆,B如何读和写,C如何用我们的胳膊和腿。根据文章内容可知是如何拥有一个好的记忆,故选A。
42.句意:你有一个好的记忆吗?为什么有或为什么没有?可做肯定回答,原因是经常锻炼记忆,故答案为Yes, I do. Because I often exercise my memory.
43.(1)-(5) aecbd 44.F F F T
【导语】本文主要描述了孩子们的个人能力。
43.(1)根据“Helen: No, I can’t. But I can play the piano.”可知海伦会弹钢琴,图a是弹钢琴,故连a;
(2)根据“Yang Ling: I can sing.”可知杨凌会唱歌,图e是唱歌,故连e;
(3)根据“Yang Ling: What can Mike do Helen: No. But he can play football very well.”可知迈克会踢足球,图c是踢足球,故连c;
(4)根据“Helen: Look! Liu Tao is coming. What can he do Yang Ling: He can skate. ”可知刘韬会滑冰,图b是滑冰,故连b;
(5)根据“Yang Ling: And who can draw in our class I want to draw a blackboard newspaper(黑板报). Helen: David.”可知大卫会画画,图d是画画,故连d;
故答案为(1)-(5) aecbd。
44.(1)句意:海伦的妈妈不会弹钢琴。根据“Helen: No, I can’t. But I can play the piano. And my mother can play the piano, too.”可知海伦的妈妈会弹钢琴,句子不符合原文,故答案为F。
(2)句意:杨凌的哥哥(弟弟)足球踢得很好。根据“Helen: No. But he can play football very well. Can your brother play football Yang Ling: No, he can’t.”可知杨凌的哥哥(弟弟)不会踢足球,句子不符合原文,故答案为F。
(3)句意:刘韬和他的姐姐(妹妹)星期天有一节滑冰课。根据“Yang Ling: He can skate. He and his sister have a skating lesson on Saturday.”可知刘韬和姐姐(妹妹)星期六有滑冰课,句子不符合原文,故答案为F。
(4)句意:杨凌想画一张黑板报。根据“Yang Ling: And who can draw in our class I want to draw a blackboard newspaper(黑板报).”可知句子符合原文,故答案为T。
45.C B A E D 46.F T T F F
【导语】本文主要介绍几个同学的个人信息及个人能力。
45.(1)词义:南茜。根据表格可知南茜来自英国,选项C是英国的国旗,故选C。
(2)词义:杰克。根据表格可知杰克来自美国,选项B是美国的国旗,故选B。
(3)词义:王彤。根据表格可知王彤来自中国,选项A是中国的国旗,故选A。
(4)词义:艾伦。根据表格可知艾伦来自加拿大,选项E是加拿大的国旗,故选E。
(5)词义:琳达。根据表格可知琳达来自澳大利亚,选项D是澳大利亚的国旗,故选D。
46.(1)句意:南茜十岁。她能为妈妈制作卡片。根据表格可知南茜的能力为画画,并没有对于制作卡片的描述,故答案为F。
(2)句意:杰克是一个男孩。他能在海里游泳。根据表格可知杰克是一个男孩,会游泳,故答案为T。
(3)句意:王彤是一个中国女孩。她有黑色的眼睛。根据表格及图片可知王彤是一个中国女孩,有黑色的眼睛,故答案为T。
(4)句意:艾伦九岁了。他来自加拿大。他有长头发。根据表格可知艾伦九岁了,来自加拿大,但图片中的他是短发,故答案为F。
(5)句意:琳达是一名学生。她会唱歌。根据表格可知琳达47岁了,不是学生,故答案为F。
47.B C A 48.A A B
【导语】本文是关于大明,玲玲和小勇分别谈论自己会做的运动,喜好和计划。
47.(1)根据原文“I can run fast.”可知大明跑得快,图片B是跑,故选B。
(2)根据原文“I can play table tennis.”可知玲玲会打乒乓球,图片C是打乒乓球,故选C。
(3)根据原文“I can play football.”可知小勇会踢足球,图片A是踢足球,故选A。
48.(1)句意:大明,玲玲和小勇会做一些______。A运动,B面条,C下象棋,根据原文“I can run fast. I can play table tennis. I can play football.”可知大明跑得快,玲玲会打乒乓球,小勇会踢足球,他们都会做一些运动,故选A。
(2)句意:小勇打算乘坐______去北京。根据原文“I’m going by car.”可知小勇打算乘坐汽车去北京,故选A。
(3)句意:大明打算去______。根据原文“I’m going to swim in the sea.”可知大明打算去海里游泳,故选B。
49.B C A A 50.I can knit.
【导语】本文主要介绍了养宠物,学习做饭,园艺和编织的好处。
49.(1)根据“Would you like to have a cat or a dog ”可知第一幅图和宠物有关,图片3符合题意。
根据“Learning to cook is fun.”可知第二幅图和做饭有关,图片4符合题意。
根据“Gardening is fun too.”可知第三幅图和园艺有关,图片2符合题意。
根据“Would you like to learn to knit ”可知第四幅图和针织有关,图片1符合题意。
顺序为为3421。故选B。
(2)句意:你将在哪里学习做饭?A从电视上,B从你的爸爸和妈妈,CA和B都对。根据“You can learn from the TV or from your father and mother.”可知可以从电视和爸爸妈妈那里学习做饭,故选C。
(3)句意:单词“knit”意思是什么?A编织,B裁剪,C裁缝,根据“You can make a hat for your father or a scarf for your mother.”可知你可以为你的爸爸制作帽子或者为你的妈妈制作围巾,knit意思是编织,故选A。
(4)句意:下面哪句是错误的?A你每天只需要和你的宠物玩。B你可以学习编织并且为你的爸爸制作帽子。C你可以从园艺中了解天气和季节。根据“ You can feed( 喂养 ) it and play with it every day. ”可知你每天可以喂养宠物以及和宠物玩,A错误,故选A。
50.句意:你会做什么?本题是开放性试题,答案不唯一。可写成我会编织,句子是陈述句的肯定形式,故答案为I can knit.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)