2026 届高三第一学期期中考试
英语试题
时量:120 分钟 分值:150 分
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
第一节(共 5 小题,每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
Why does the man go abroad in most cases
A. To travel on business.
B. To taste all kinds of food.
C. To learn about different traditions.
2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What is the woman doing
A. Buying a coat. B. Asking a favor. C. Complaining of the weather.
3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
Where are the speakers
A. In a TV studio. B. In a hotel. C. In a travel agency.
4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What does the man ask the woman to do
A. Carry his bag. B. Examine his eyes. C. Take care of his bag.
5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What does the man imply
A. He must fail the test.
B. He left halfway through the test.
C. He has finished all the blanks.
第二节(共 15 小题,每小题 1. 5 分,满分 22. 5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
6. What did George buy for his mother
A. A ring. B. A necklace. C. A pair of earrings.
7. What do we know about the diamond
A. It is fake. B. It is purple. C. It is man-made.
听下面一段对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
8. What did the man just finish reading
A. A literary novel. B. Science fiction. C. A romance novel.
9. What do the speakers agree on
A. Literary fiction is difficult.
B. Science fiction is a moneymaker.
C. Science fiction is better than romance novels.
听下面一段对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
10. What is the relationship between the speakers
A. Poet and reader. B. Teacher and student. C. Judge and competitor.
11. What does the man think of the woman
A. Gifted. B. Supportive. C. Hard-working.
12. What does the woman suggest the man do
A. Keep writing poems. B. Listen to others’ advice. C. Create chances to show talent.
听下面一段对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
13. When is the deadline for the report
A. 10:00 a.m. B. 00:00. C. 8:00 p.m.
14. What’s the woman’s attitude towards the finance department
A. Angry. B. Grateful. C. Understanding.
15. What are the speakers going to do in case of a mistake
A. Have the report retyped. B. Attach a note to the report. C. Write correct figures by hand.
16 What’s the woman going to start with
A. The sales of the products. B. The costs of the products. C. The amount of the products.
听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
17. When did the students begin to run the music society
A. Ten years ago. B. Forty years ago. C. Fifty years ago.
18. What is the talk about this evening
A. Drums. B. Pianos. C. Violins.
19. What might the listeners be
A. College freshmen. B. University staff. C. Young composers.
20. What is the theme of this year’s competition
A. Dance. B. Nature. C. Poetry.
第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)
第一节(共 15 小题,每小题 2.5 分,满分 37.5 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
A
We’ re happy to introduce News for Classroom Use: a weekly newsletter with a piece of news and activities based on it which you can use as a warm-up, a filler or a wrap-up task. The newsletter might include: discussion questions, tasks around headlines and images, comments to respond to, vocabulary and links to related ESL Brains lesson plans.
How to use the newsletter
The stories covered in the newsletter range from breaking news to more evergreen content which you will be able to go back to according to your students’ needs. The newsletter itself has several parts.
INTRO: A short paragraph describing what the news is about. You might need to read it out to students or it may also serve as a reference point to you, depending on the activities that go with the particular piece of news.
ACTIVITY: A task or tasks for students to work on in the classroom. Each newsletter contains a set of questions related to the news. You might ask students to discuss all of them or just some of them. If you teach lower-level students, use the easier questions or just ask students to say what they think about the news. Other activities might include completing headlines, commenting on pictures, reporting what students have heard about the news, etc.
Subscribe to the newsletter
If you are an Unlimited or a Premium user and you’ re subscribed to our newsletters, the News for Classroom Use newsletter will drop into your mailbox every Wednesday.
21. Who is the text intended for
A. News presenters. B. Reporters. C. Foreign students. D. Teachers.
22. Which is a feature of the newsletter
A. It posts daily updates.
B. It features breaking news.
C. It offers reusable reading materials
D. It contains real-time comments.
23. What activity can be recommended to beginners
A. Rewriting related news. B. Expressing their opinions.
C. Choosing news pictures. D. contributing to the newsletter.
B
My parents have a big cat at home named Comet. He has big ears, a large head, huge feet, and a gentle personality — but we have no way of knowing for sure. He came from the local animal shelter. My brother and I didn’t really want him, since he was a kitten and we wanted to adopt an adult cat because we thought the kittens would be more likely to find another home, but my little sister insisted.
We brought Comet home that day. He soon fell ill and grew alarmingly weak — his ribs stuck out, his eyes swelled, and his fur dulled. He became so fragile that I feared touching him, though he clearly needed care.
Some years later, I went home one afternoon after having had an emotional breakdown. My whole life was upside down. I felt hollow, dead, an empty shell of a person. I had no idea what pieces were even worth picking up again.
I found Comet curled up in a corner that afternoon. He’d been asleep, but he lifted his head and looked at me when I came in. I reached a hand toward him. He nuzzled it, immediately burst into a deep, loud purr, and gave me a perfectly content cat grin. I moved my hand down to scratch his back and sides, and he stretched luxuriously, giving me looks of absolute adoration.
At that point, it hit me: this cat loved me. The cat I didn’t want, the cat I couldn’t bear to take care of when his life depended on it, loved me. And he would always love me. No matter what was going on in my life, Comet would still look up from a nap when I entered the room, would still love to be touched by me.
I believe love is steadfast. I believe that real love, whether it comes from your families, or a shelter cat, is offered determinedly and unconditionally. Love is what enables us to pick up the pieces of our broken lives and go on.
24. Why was the writer unwilling to adopt Comet initially
A. He thought adult cats were more gentle. B. His sister resisted adopting Comet.
C. Kittens were thought easier to be adopted. D. Comet was a weak and sick kitten.
25. How did Comet help the writer go through his emotional breakdown
A. By lying quietly beside him. B. By making him feel deeply loved.
C. By distracting him with grins. D. By protecting him from loneliness.
26. What does the underlined word “steadfast” in paragraph 6 mean
A. Faithful. B. Romantic. C. Temporary. D. Unforgettable.
27. Which of the following can be a suitable title for the text
A. Love wins all B. Love on four feet
C. An encounter with a kitten D. A rescue of a shelter kitten
C
Picture this, you win two tickets to a sold-out concert and eagerly text to ask your friends if they’d like to join. There comes their response “Maybe.” Your mood immediately turns, for you need to wait for their decisions before you can figure out your plans for the concert.
If you’ve experienced anything like the above anecdote, you’re not alone. People responding “maybe” to invitations is a common yet annoying aspect of social life. What goes on in people’s heads when they aren’t sure whether to accept an invitation Social invitations can be a delicate dance. People often misread what someone extending an invitation wants to hear and overestimate an inviter’s likelihood of preferring a “maybe” over a “no.” Moreover, they fail to realize how much more disrespected people feel when they receive a “maybe” in response to their invitation.
Naturally, we wanted to figure out why this awkward dynamic plays out. We found that it’s largely due to something called “motivated reasoning.” Motivated reasoning occurs when a person interprets information in a biased (有偏差的) way to suit their own wishes. In other words, invitees convince themselves that inviters want to hear “maybe” instead of “no” because a “maybe” is better for the invitees, allowing them to leave their options open. Besides, people tend to overestimate the negative consequences of saying “no” to invitations, thinking it will upset, anger and disappoint inviters.
However, there were certain situations that made people more comfortable saying “no” to an invitation. When recipients of an invitation put themselves in the shoes of the person extending the invitation, they are more likely to realize that they’d probably prefer a definite answer. When the participants get invited to do something they didn’t want to do, they had no desire to keep their options open. The motivated reasoning then became irrelevant.
While navigating social situations can be tricky, being direct and definite is sometimes best. It might reduce your options. But it’ll keep those who invite you from being left uncertain and maybe they’ll still think of you when the next concert comes to town.
28. Why is the concert anecdote mentioned at the beginning
A. To explain the background of the invitation. B. To stress the importance of quick replies.
C. To encourage immediate decision- making. D. To introduce a common social situation.
29. What is the main reason for the response of “maybe” to an invitation
A. A biased interpretation of social cues. B. A desire for harmonious communication.
C. An underestimation of refusal consequence. D. An understanding of the inviter’s expectation.
30. What is the author’s suggestion in the last paragraph
A. Keeping your options open for better plans. B. Accepting invitations to maintain friendships.
C. Prioritizing clear response over open options. D. Thinking twice before refusing an invitation.
31. What is the best title for the passage
A. The Psychology behind “Maybe” B. The Hidden Consequence of “Maybe”
C. “Maybe”: A Polite Escape from Conflict D. “Maybe”: A Perfect Solution to Invitations
D
Why do some people feel such a strong bond with celebrities, and what does this reveal about their personality and values A new study published in the International Journal of Psychology has found that people who strongly admire celebrities tend to score higher in both materialism and narcissism (自恋). The study also found that people who perceive themselves as similar to their favorite celebrity are more likely to have these attitudes.
The study, conducted by Davis, Locker, and Williams, recruited 215 undergraduates, mostly women, who completed a battery of questionnaires measuring their attitudes toward celebrities, materialistic values, and narcissistic tendencies. Participants also answered newly created questions that assessed how similar they felt to their favorite celebrity in terms of personality, appearance, or lifestyle.
Celebrity worship was assessed with the Celebrity Attitude Scale (量表). Materialism was measured by examining how much value people place on owning things, how important possessions are to their identity, and whether they believe material goods make them happier. Narcissism was measured in two forms: grandiose narcissism (characterized by confidence, entitlement, and dominance) and vulnerable narcissism (marked by insecurity, sensitivity to criticism, and a preoccupation with self-image).
The results showed a consistent relationship between celebrity worship and materialism. People who scored higher on celebrity worship also tended to place greater importance on money, status, and possessions. When it came to narcissism, only the vulnerable type, people with higher levels of emotional insecurity and self-focus, were more likely to feel strongly connected to celebrities. Most importantly, perceived similarity — whether in appearance, behavior, or personality — stood out as one of the strongest predictors of celebrity worship.
The researchers concluded, “celebrity worship is a complex construct, but perceived similarity with a favorite celebrity and vulnerable narcissism may be fruitful avenues for future research.” Still, an important question remains: do people idolize celebrities because they already feel similar to them, or do they start to see themselves as similar after forming an emotional attachment
32. What is paragraph 2 about
A. The research background. B. The research subjects.
C. The research results. D. The research method.
33. According to the study, who are more likely to worship celebrities
A. Those indifferent to wealth and social status.
B. Those valuing self-confidence and dominance.
C. Those emotionally insecure and self-focused.
D. Those seeking spiritual growth beyond possessions.
34. According to the researchers, what might be a direction of future research
A. Celebrity worship. B. Grandiose narcissism.
C. Materialism. D. Perceived similarity.
35. What is the main purpose of the text
A. To explain celebrity worship psychology.
B. To warn against the dangers of celebrity culture.
C. To criticize celebrity materialism and narcissism.
D. To describe scales for measuring personality traits.
第二节(共 5 小题,每小题 2.5 分,满分 12.5 分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Why Do Electric Vehicles Make People More Carsick
With electric vehicles (EVs) gaining significant popularity globally — accounting for 22% of new car sales in 2024 — many passengers report experiencing increased motion sickness compared to traditional vehicles. Social media platforms are filled with such personal experiences, particularly from those riding in passenger or back seats. ___36___
A primary reason for this phenomenon is the lack of familiarity with EV motion patterns. As William Emond, a PhD researcher in France specializing in motion sickness, explains, people’s brains heavily depend on past experiences to predict and interpret motion. ___37___ For instance, experienced drivers naturally expect acceleration after hearing engine revs in fuel-powered cars, but EVs operate without such familiar auditory signals.
___38___ Recent research indicates that specific seat vibrations and the complete absence of traditional engine noise in EVs contribute significantly to motion discomfort. Furthermore, the regenerative braking systems — innovative technology that transforms kinetic energy (动能) into battery power — cause an unusually gradual slowdown. ___39___
Beyond this, motion sickness fundamentally occurs when the brain receives contradictory sensory signals about body movement. The inner ear, visual cues, and physical sensations send mixed messages to the brain, creating what experts call a “neural mismatch”. ___40___ This mechanism explains why drivers themselves rarely experience carsickness — they control and predict the vehicle’s movements.
A. Such long-term conflict can trigger motion sickness symptoms.
B. Another contributing factor is that EV-specific features add to the problem.
C. Some manufacturers are improving suspension systems to minimize vibrations.
D. Drivers usually don’t experience carsickness due to their control over the vehicle.
E. This technology lengthens the stopping process and may worsen feelings of sickness.
F. Without previous EV experience, the brain has to struggle to estimate forces accurately.
G. In regard to this phenomenon, researchers have identified several scientific explanations.
第三部分 语言知识运用(共两节,满分 30 分)
第一节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
I must admit that I wasn’t always a fan of change — not even a little
Like many children, I found comfort in ____41____ — the joy that comes from ordinary moments ____42____ themselves. Repetition builds a pattern that quietly ____43____ our comfort zones. Perhaps that’s why, while others struggle to recall their earliest years, I remember mine so ____44____ — because the foundation of my childhood was messed up by a dramatic shift.
My early years were ____45____ between two completely different parts of the world: the familiar calm of the United States and the chaos of the Philippines. My San Francisco memories are ____46____ joys: sidewalk pigeons, ice cream, and seafood dinners with my family. Energetic and loud, I got in trouble at school for talking too much but never ____47____ that enthusiasm.
At six, I moved to the Philippines, ____48____ by dusty roads, no hot water and frequent power cuts. I was ____49____ and felt “different” from locals, but I gradually ____50____: went to school, learned the language and tried cheap street food. A candlelit night during a power failure changed me — neighbors ____51____; I made close friends and saw inconvenience become warm ____52____.
After four years, we returned to California, where everything felt both ____53____ and unreal — I carried “two childhoods” inside. Those years taught me abundance and shortage coexist, and ____54____ “less” brings more. Now, I no longer fear change — all because that early ____55____ led me to value connection over routine.
41. A. entertainment B. school C. routine D. food
42. A. continuing B. repeating C. hiding D. gathering
43. A. defines B. disturbs C. expands D. controls
44. A. difficultly B. intentionally C. forcefully D. clearly
45 A. divided B. balanced C. stuck D. left
46. A. chaotic B. abundant C. simple D. unreal
47. A. quieted down B. showed off C. fired up D. kept up
48. A. engaged B. delighted C. shocked D. relieved
49. A. energetic B. homesick C. comfortable D. passionate
50. A. grew B. struggled C. proceeded D. adapted
51. A. sighed B. complained C. gathered D. waited
52. A. connection B. atmosphere C. welcome D. smile
53. A. unaffected B. untouched C. fixed D. polished
54. A. avoiding B. embracing C. quitting D. changing
55. A. failure B. trouble C. joy D. shift
第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)
阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当单词或括号内单词的正确形式。
Yang Chen-Ning: A Physics Giant
Nobel laureate and towering figure in physics, Yang Chen-Ning, passed away in Beijing at the age of 103. Tsinghua University, his long-time academic home, announced the news, honoring him ____56____ “immortal” in an official obituary (讣告).
Born in 1922, Yang’s academic path was anything but ____57____ (convention). His most celebrated achievement came in 1957 when he and Tsung-Dao Lee were awarded the Nobel Prize for their work on parity non-conservation, ____58____ discovery overturned a fundamental concept in physics. Furthermore, the Yang-Mills theory, ____59____ (develop) with Robert Mills, is now recognized as a cornerstone of the Standard Model.
Beyond his scientific contributions, Yang was a pivotal figure in ____60____ (bridge) China and the global scientific community. After returning for ____61____ landmark visit in 1971, he consistently urged that more overseas scholars ____62____ (follow) his example, earning him ____63____ (recognize) as a pioneer in facilitating academic exchanges.
In his later years, Yang devoted himself ____64____ (whole) to education and research at Tsinghua. His passing marks the conclusion of a century-long life. The university has proposed ____65____ (establish) a museum in his honor. Yang’s story continues to inspire future generations of scientists worldwide.
第四部分 写作(共两节,满分 40 分)
第一节(满分 15 分)
66. “特种兵式旅游”(whirlwind tour)是当下青年群体中备受欢迎的旅游方式。请你就此话题写一篇短文。内容包括:
1.介绍“特种兵式旅游”的优缺点;
2.阐述你的看法。
注意:1.写作词数应为 80 个左右。
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节(满分 25 分)
67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
During my final year of college, I shared a small dorm room with my classmate Kim. I was never a tidy person — my side of the room always looked like a disaster area, covered with books, shirts, and single socks. Kim, on the other hand, was extremely organized. She labeled each of her drawers and even color-coded her class schedule. She arranged her pens by color and folded her sweaters according to the season; everything had its own spot. Our contrasting habits often made us irritate (惹恼) each other.
One evening in the middle of October, things reached a breaking point. After evening self-study, I casually kicked off my basketball shoes. One of them accidentally slid under Kim’s bed. When she found it, her face turned bright red with anger. She picked up the shoe and threw it violently toward my side. It hit my desk lamp, knocking it over. The lamp fell to the floor, and the light bulb broke into pieces all over the pile of T-shirts I had intended to fold. I jumped up, shouting at her for being so disrespectful. She shouted back, complaining about my constant mess. We both rushed toward the door, each determined to be the first to slam (砰地关上) it shut.
We might not have come back that night if the phone hadn’t rung just then. I sat on my bed still angry. Kim picked up the phone. From her brief, unsteady responses, I could tell something was wrong. After she hung up, she crawled (匍匐) into her bed, pulled the covers over herself, and began to cry. The room suddenly fell into a heavy silence, filled with a new kind of unease.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
As Kim’s quiet crying reached my ears, something inside me shifted.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I was so focused that I didn’t notice Kim had been watching me cleaning.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________2026 届高三第一学期期中考试
英语试题
时量:120 分钟 分值:150 分
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
第一节(共 5 小题,每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
Why does the man go abroad in most cases
A. To travel on business.
B. To taste all kinds of food.
C. To learn about different traditions.
【答案】A
【解析】
【原文】W: I’d love to hike in beautiful mountains when I go abroad but mainly I visit new countries to explore people’s traditions, foods and backgrounds.
M: You’re lucky. I don’t have many chances to travel overseas. If I do, the trips are mostly required by my boss.
2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What is the woman doing
A. Buying a coat. B. Asking a favor. C. Complaining of the weather.
【答案】B
【解析】
【原文】W: It’s freezing in here! Peter, you’re nearest to the window. Would you mind closing it
M: If I were you, I would put on a warm coat.
3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
Where are the speakers
A. In a TV studio. B. In a hotel. C. In a travel agency.
【答案】B
【解析】
【原文】W: Hello. This is the front desk. What can I do for you
M: Hi. I’m calling from Room 209. I couldn’t find the TV Guide. Can you send me one, please
4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What does the man ask the woman to do
A. Carry his bag. B. Examine his eyes. C. Take care of his bag.
【答案】C
【解析】
【原文】M: Can you do me a favor
W: Sure. What is it
M: Can you keep an eye on my bag, please
W: Sure.
5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What does the man imply
A. He must fail the test.
B. He left halfway through the test.
C He has finished all the blanks.
【答案】A
【解析】
【原文】W: I’m sure to fail the test. I don’t know where the teacher managed to get so many difficult questions.
M: So am I. I left half of the blanks unfilled.
第二节(共 15 小题,每小题 1. 5 分,满分 22. 5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
6. What did George buy for his mother
A. A ring. B. A necklace. C. A pair of earrings.
7. What do we know about the diamond
A. It is fake. B. It is purple. C. It is man-made.
【答案】6. B 7. C
【解析】
【原文】W: What a beautiful diamond, George! It’s gorgeous. But how did you pay for such a large stone
M: Don’t worry, Mom. It wasn’t as expensive as it looks.
W: Oh, is this one of those fake diamond necklaces I have a ring with one of those in it, and they’re so much cheaper than real diamonds.
M: No, it’s a real diamond. It is artificial, though. Did you know that diamonds can be made in a laboratory now They cost less than natural diamonds, but they are more valuable than the fake diamonds you’re talking about.
W: Well, it’s beautiful. And I love this soft pink color. It’s very attractive. It’ll go great with my purple earrings.
M: You’re worth it, Mom!
听下面一段对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
8. What did the man just finish reading
A. A literary novel. B. Science fiction. C. A romance novel.
9. What do the speakers agree on
A. Literary fiction is difficult.
B. Science fiction is a moneymaker.
C. Science fiction is better than romance novels.
【答案】8. C 9. A
【解析】
【原文】W: So Did you finish it
M: I did.
W: And What did you think
M: I don’t even have words.
W: See, I told you it was good.
M: I have got to say, or I’m not normally into romance novels, not because I don’t think they have their value, but more because I’m a very impatient reader and I hate it when authors take their time getting to the point. And it’s the same reason I don’t like literary fiction. But I prefer science fiction.
W: I don’t think I agree with you about romance novels. Literary fiction, yes, for sure, it tends to be flashy and difficult. But romance novels are a type of fiction that appeal to a wider range of audience and, as such, they need to use simpler language.
听下面一段对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
10. What is the relationship between the speakers
A. Poet and reader. B. Teacher and student. C. Judge and competitor.
11. What does the man think of the woman
A. Gifted. B. Supportive. C. Hard-working.
12. What does the woman suggest the man do
A. Keep writing poems. B. Listen to others’ advice. C. Create chances to show talent.
【答案】10. B 11. B 12. A
【解析】
【原文】M: Thank you again for encouraging me to enter this poetry competition. I would have been so regretful if I hadn’t taken this opportunity.
W: You are very gifted and have been working really hard You deserve a chance to show your talent.
M: It’s very nice of you to say so
W: I mean it. I taught many students before, but none of them listened to my advice like you did.
M: Of course. Your support helped me a lot.
W: I guess the judges appreciated your work too, so they gave you the award.
M: Yeah, I am really happy about the result.
W: Well, you should continue writing poems, not because of the award, but because it brings out the best in you.
M: I will. I write them from the heart. I really enjoy it.
听下面一段对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
13. When is the deadline for the report
A. 10:00 a.m. B. 00:00. C. 8:00 p.m.
14. What’s the woman’s attitude towards the finance department
A. Angry. B. Grateful. C. Understanding.
15. What are the speakers going to do in case of a mistake
A. Have the report retyped. B. Attach a note to the report. C. Write correct figures by hand.
16. What’s the woman going to start with
A. The sales of the products. B. The costs of the products. C. The amount of the products.
【答案】13. B 14. C 15. C 16. A
【解析】
【原文】M: Why do we have to finish this report tonight It’s already eight o’clock. Can’t we complete it tomorrow
W: It has to be submitted by midnight. We must make sure that all the figures are correct.
M: But they’ve been checked over and over again.
W: The finance office made some changes late this afternoon. We have to check them.
M: Why did they wait until the last minute
W: The report wasn’t sent up to them until 10:00 this morning. They weren’t very happy about that, either.
M: Well, all right. I just hope it won’t take too long.
W: Here, we’ll have to go into your office. My office hasn’t been cleaned yet.
M: No, mine hasn’t been cleaned, either. We can use Jane’s, I guess.
W: All right. You take the adding machine, and I’ll read the figures to you.
M: What are you going to do in case of a mistake?The report has been typed already. It looks ready to go.
W: We’ll just have to write in any corrections by hand.
M: That won’t look very neat. Do you really think we’re going to get this business
W: I certainly hope so.
M: Well, let’s get to work.
W: Yes, let’s. I’m going to start with the sales of the products. Now the first figure is...
听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
17. When did the students begin to run the music society
A. Ten years ago. B. Forty years ago. C. Fifty years ago.
18. What is the talk about this evening
A. Drums. B. Pianos. C. Violins.
19. What might the listeners be
A. College freshmen. B. University staff. C. Young composers.
20. What is the theme of this year’s competition
A. Dance. B. Nature. C. Poetry.
【答案】17. B 18. C 19. A 20. C
【解析】
【原文】M: Hi, everybody! I’m delighted to see so many of you here today for my introductory talk about the university music society. The society was originally set up fifty years ago by a group of tutors in the music department. They ran it themselves for the first ten years, and then handed over the organization of the society to students, and it has stayed that way ever since. We invite experts to give talks on various different subjects throughout the year — we’ve had speakers telling us about pianos through the ages, and how to make drums. The first one of the term is this evening, and it’s all about violins. And next Wednesday, you’ll have a chance to hear our jazz group playing in a concert. Do you remember where the King's Hall is, where you had your first-year welcome talk yesterday Well, the concert will be in the slightly smaller Union Hall, just opposite. We have a competition every year for young composers. It took us a bit of time choosing a theme this year — in the past we’ve covered topics from nature to dance — the committee finally agreed it would be poetry, so we’ll see how that goes!
第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)
第一节(共 15 小题,每小题 2.5 分,满分 37.5 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
A
We’ re happy to introduce News for Classroom Use: a weekly newsletter with a piece of news and activities based on it which you can use as a warm-up, a filler or a wrap-up task. The newsletter might include: discussion questions, tasks around headlines and images, comments to respond to, vocabulary and links to related ESL Brains lesson plans.
How to use the newsletter
The stories covered in the newsletter range from breaking news to more evergreen content which you will be able to go back to according to your students’ needs. The newsletter itself has several parts.
INTRO: A short paragraph describing what the news is about. You might need to read it out to students or it may also serve as a reference point to you, depending on the activities that go with the particular piece of news.
ACTIVITY: A task or tasks for students to work on in the classroom. Each newsletter contains a set of questions related to the news. You might ask students to discuss all of them or just some of them. If you teach lower-level students, use the easier questions or just ask students to say what they think about the news. Other activities might include completing headlines, commenting on pictures, reporting what students have heard about the news, etc.
Subscribe to the newsletter
If you are an Unlimited or a Premium user and you’ re subscribed to our newsletters, the News for Classroom Use newsletter will drop into your mailbox every Wednesday.
21. Who is the text intended for
A. News presenters. B. Reporters. C. Foreign students. D. Teachers.
22. Which is a feature of the newsletter
A. It posts daily updates.
B. It features breaking news.
C. It offers reusable reading materials
D. It contains real-time comments.
23. What activity can be recommended to beginners
A. Rewriting related news. B. Expressing their opinions.
C. Choosing news pictures. D. contributing to the newsletter.
【答案】21. D 22. C 23. B
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍“课堂使用新闻”周刊的内容构成、使用方法及订阅方式,为特定用户提供教学辅助参考。
【21题详解】
推理判断题。根据第一段中的“We’re happy to introduce News for Classroom Use: a weekly newsletter with a piece of news and activities based on it which you can use as a warm-up, a filler or a wrap-up task. (我们很高兴介绍《课堂使用新闻》:这是一份周刊,包含一则新闻及基于该新闻的活动,你可将其用作热身、过渡或收尾任务。)”以及INTRO部分中的“You might need to read it out to students or it may also serve as a reference point to you, depending on the activities that go with the particular piece of news. (根据这则特定新闻配套的活动安排,你或许需要向学生宣读它,或者它也可能成为你的参考依据。)”以及ACTIVITY 部分中的“You might need to read it out to students or it may also serve as a reference point to you, depending on the activities that go with the particular piece of news. (你或许需要把它读给学生听,或者它也可能成为你的参考依据 —— 具体如何使用,取决于与这则特定新闻搭配的活动是什么。)”可知,文中多次出现“你的学生”、“教学”等与教师相关的表述,由此可推断,该文本的目标读者是教师。故选D项。
【22题详解】
细节理解题。根据第二段中的“The stories covered in the newsletter range from breaking news to more evergreen content which you will be able to go back to according to your students’ needs.(该周刊涵盖的新闻故事从突发新闻到长期适用的内容不等,你可根据学生需求反复使用这些内容。)”可知,周刊包含可反复使用的内容,即提供可重复利用的阅读材料。故选C项。
【23题详解】
细节理解题。根据ACTIVITY 部分中的“If you teach lower-level students, use the easier questions or just ask students to say what they think about the news. (如果您教授水平较低的学生(初学者),可以使用较简单的问题,或者直接让学生说出他们对这则新闻的看法。)”可知,向初学者推荐的活动是让他们表达自己的观点。故选B项。
B
My parents have a big cat at home named Comet. He has big ears, a large head, huge feet, and a gentle personality — but we have no way of knowing for sure. He came from the local animal shelter. My brother and I didn’t really want him, since he was a kitten and we wanted to adopt an adult cat because we thought the kittens would be more likely to find another home, but my little sister insisted.
We brought Comet home that day. He soon fell ill and grew alarmingly weak — his ribs stuck out, his eyes swelled, and his fur dulled. He became so fragile that I feared touching him, though he clearly needed care.
Some years later, I went home one afternoon after having had an emotional breakdown. My whole life was upside down. I felt hollow, dead, an empty shell of a person. I had no idea what pieces were even worth picking up again.
I found Comet curled up in a corner that afternoon. He’d been asleep, but he lifted his head and looked at me when I came in. I reached a hand toward him. He nuzzled it, immediately burst into a deep, loud purr, and gave me a perfectly content cat grin. I moved my hand down to scratch his back and sides, and he stretched luxuriously, giving me looks of absolute adoration.
At that point, it hit me: this cat loved me. The cat I didn’t want, the cat I couldn’t bear to take care of when his life depended on it, loved me. And he would always love me. No matter what was going on in my life, Comet would still look up from a nap when I entered the room, would still love to be touched by me.
I believe love is steadfast. I believe that real love, whether it comes from your families, or a shelter cat, is offered determinedly and unconditionally. Love is what enables us to pick up the pieces of our broken lives and go on.
24. Why was the writer unwilling to adopt Comet initially
A. He thought adult cats were more gentle. B. His sister resisted adopting Comet.
C. Kittens were thought easier to be adopted. D. Comet was a weak and sick kitten.
25. How did Comet help the writer go through his emotional breakdown
A. By lying quietly beside him. B. By making him feel deeply loved.
C. By distracting him with grins. D. By protecting him from loneliness.
26. What does the underlined word “steadfast” in paragraph 6 mean
A. Faithful. B. Romantic. C. Temporary. D. Unforgettable.
27. Which of the following can be a suitable title for the text
A. Love wins all B. Love on four feet
C. An encounter with a kitten D. A rescue of a shelter kitten
【答案】24. C 25. B 26. A 27. B
【解析】
【导语】这是一篇夹叙夹议文。文章讲述了作者原本不想收养的一只病弱小猫彗星,用始终如一的陪伴与信赖,让精神崩溃的自己重获温暖,体悟到坚定无条件的爱能治愈破碎,给人继续前行的力量。
【24题详解】
细节理解题。根据第一段“My brother and I didn’t really want him, since he was a kitten and we wanted to adopt an adult cat because we thought the kittens would be more likely to find another home, but my little sister insisted.(我哥哥和我并不是真的想要它,因为它是一只小猫,我们想收养一只成年猫,因为我们认为小猫更有可能找到另一个家,但我妹妹坚持要收养它)”可知,最初作者不想收留彗星,因为小猫更有可能被收养。故选C项。
【25题详解】
细节理解题。根据第四段“He’d been asleep, but he lifted his head and looked at me when I came in. I reached a hand toward him. He nuzzled it, immediately burst into a deep, loud purr, and gave me a perfectly content cat grin. I moved my hand down to scratch his back and sides, and he stretched luxuriously, giving me looks of absolute adoration.(他一直在睡觉,但当我进来时,他抬起头看着我。我向他伸出一只手。它用鼻子碰了碰它,立刻发出低沉响亮的咕噜声,然后心满意足地对我咧嘴一笑。我把手伸下去搔它的背和肋旁,它舒展得很舒服,向我投以绝对崇拜的目光)”及第五段“At that point, it hit me: this cat loved me. The cat I didn’t want, the cat I couldn’t bear to take care of when his life depended on it, loved me. And he would always love me. No matter what was going on in my life, Comet would still look up from a nap when I entered the room, would still love to be touched by me.(在那一刻,我突然意识到:这只猫爱我。那只我不想要的猫,那只当它的生命依赖于我时我不能忍受照顾的猫爱着我。他会永远爱我。不管我的生活中发生了什么,当我进入房间时,彗星仍然会从午睡中抬起头来,仍然喜欢被我抚摸)”可知,作者情绪低落时,这只小猫对他的依恋让他感受到被爱。故选B项。
【26题详解】
词句猜测题。根据划线词的下一句“I believe that real love, whether it comes from your families, or a shelter cat, is offered determinedly and unconditionally.(我相信,真正的爱,无论是来自你的家人,还是来自收容所的猫,都是坚定而无条件的)”可知,此时作者感受到了爱,认为爱是坚定的,忠诚的。由此可知,划线词的意思与faithful相近。故选A项。
【27题详解】
主旨大意题。作者在第一至五段讲述了自己精神崩溃时被一只小猫的爱治愈的故事,根据最后一段“I believe love is steadfast. I believe that real love, whether it comes from your families, or a shelter cat, is offered determinedly and unconditionally. Love is what enables us to pick up the pieces of our broken lives and go on.(我相信爱是坚定的。我相信,真正的爱,无论是来自你的家人,还是来自收容所的猫,都是坚定而无条件的。爱能让我们从破碎的生活中拾起碎片,继续前行)”可知,作者本文主要讲述了来自一只小猫的无条件的爱的力量,治愈了作者崩溃的情绪。由此可知,小猫和爱是文章主旨的两个关键要素,B项“Love on four feet”能概括文章主旨大意,其中four feet代指小动物。故选B项。
C
Picture this, you win two tickets to a sold-out concert and eagerly text to ask your friends if they’d like to join. There comes their response “Maybe.” Your mood immediately turns, for you need to wait for their decisions before you can figure out your plans for the concert.
If you’ve experienced anything like the above anecdote, you’re not alone. People responding “maybe” to invitations is a common yet annoying aspect of social life. What goes on in people’s heads when they aren’t sure whether to accept an invitation Social invitations can be a delicate dance. People often misread what someone extending an invitation wants to hear and overestimate an inviter’s likelihood of preferring a “maybe” over a “no.” Moreover, they fail to realize how much more disrespected people feel when they receive a “maybe” in response to their invitation.
Naturally, we wanted to figure out why this awkward dynamic plays out. We found that it’s largely due to something called “motivated reasoning.” Motivated reasoning occurs when a person interprets information in a biased (有偏差的) way to suit their own wishes. In other words, invitees convince themselves that inviters want to hear “maybe” instead of “no” because a “maybe” is better for the invitees, allowing them to leave their options open. Besides, people tend to overestimate the negative consequences of saying “no” to invitations, thinking it will upset, anger and disappoint inviters.
However, there were certain situations that made people more comfortable saying “no” to an invitation. When recipients of an invitation put themselves in the shoes of the person extending the invitation, they are more likely to realize that they’d probably prefer a definite answer. When the participants get invited to do something they didn’t want to do, they had no desire to keep their options open. The motivated reasoning then became irrelevant.
While navigating social situations can be tricky, being direct and definite is sometimes best. It might reduce your options. But it’ll keep those who invite you from being left uncertain and maybe they’ll still think of you when the next concert comes to town.
28. Why is the concert anecdote mentioned at the beginning
A. To explain the background of the invitation. B. To stress the importance of quick replies.
C. To encourage immediate decision- making. D. To introduce a common social situation.
29. What is the main reason for the response of “maybe” to an invitation
A. A biased interpretation of social cues. B. A desire for harmonious communication.
C. An underestimation of refusal consequence. D. An understanding of the inviter’s expectation.
30. What is the author’s suggestion in the last paragraph
A. Keeping your options open for better plans. B. Accepting invitations to maintain friendships.
C. Prioritizing clear response over open options. D. Thinking twice before refusing an invitation.
31. What is the best title for the passage
A. The Psychology behind “Maybe” B. The Hidden Consequence of “Maybe”
C “Maybe”: A Polite Escape from Conflict D. “Maybe”: A Perfect Solution to Invitations
【答案】28. D 29. A 30. C 31. A
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍人们收到邀请时回复“Maybe”这一常见社交现象,分析其背后原因及特定应对情况,并给出直接回应的建议。
【28题详解】
推理判断题。根据第一段中的“Picture this, you win two tickets to a sold-out concert and eagerly text to ask your friends if they’d like to join. There comes their response “Maybe.” Your mood immediately turns, for you need to wait for their decisions before you can figure out your plans for the concert.(想象一下,你赢得了两张售罄音乐会的门票,急切地发短信问朋友是否愿意一起去。他们回复“也许吧”。你的心情立刻变了,因为你需要等他们做决定,才能确定自己的音乐会计划)”以及第二段中的“If you’ve experienced anything like the above anecdote, you’re not alone. People responding “maybe” to invitations is a common yet annoying aspect of social life.(如果你有过类似上述轶事的经历,你并不孤单。人们对邀请回复“也许”是社交生活中常见却令人恼火的一面)”可知,作者开头提及音乐会轶事,是为了引出人们对邀请回复“Maybe”这一常见社交场景。故选D项。
【29题详解】
细节理解题。根据第三段中的“We found that it’s largely due to something called “motivated reasoning.” Motivated reasoning occurs when a person interprets information in a biased (有偏差的) way to suit their own wishes. In other words, invitees convince themselves that inviters want to hear “maybe” instead of “no” because a “maybe” is better for the invitees, allowing them to leave their options open.(我们发现,这在很大程度上是由一种叫做“动机性推理”的东西导致的。当一个人以有偏差的方式解读信息以迎合自己的意愿时,就会发生动机性推理。换句话说,受邀者会说服自己,邀请者更想听到“也许”而不是“不”,因为“也许”对受邀者更有利,能让他们保留选择的余地)”可知,人们对邀请回复“Maybe”的主要原因是对社交信号有偏差的解读。故选A项。
【30题详解】
细节理解题。根据最后一段中的“While navigating social situations can be tricky, being direct and definite is sometimes best. It might reduce your options. But it’ll keep those who invite you from being left uncertain and maybe they’ll still think of you when the next concert comes to town.(虽然应对社交场合可能很棘手,但有时直接明确是最好的选择。这可能会减少你的选择,但能避免邀请你的人陷入不确定的状态,而且当下一场音乐会来临时,他们或许还会想到你)”可知,作者建议优先选择清晰明确的回应,而非保留选择余地。故选C项。
【31题详解】
主旨大意题。通读全文,文章开头以音乐会轶事引出人们对邀请回复“Maybe”的现象,接着在第三段分析了这一现象背后“动机性推理”的心理原因,第四段介绍了人们更愿意说“不”的特定情况,最后给出直接回应的建议。全文围绕“Maybe”背后的心理机制展开,因此A项“‘Maybe’背后的心理学”概括了文章主题,最适合作为文章标题。故选A项。
D
Why do some people feel such a strong bond with celebrities, and what does this reveal about their personality and values A new study published in the International Journal of Psychology has found that people who strongly admire celebrities tend to score higher in both materialism and narcissism (自恋). The study also found that people who perceive themselves as similar to their favorite celebrity are more likely to have these attitudes.
The study, conducted by Davis, Locker, and Williams, recruited 215 undergraduates, mostly women, who completed a battery of questionnaires measuring their attitudes toward celebrities, materialistic values, and narcissistic tendencies. Participants also answered newly created questions that assessed how similar they felt to their favorite celebrity in terms of personality, appearance, or lifestyle.
Celebrity worship was assessed with the Celebrity Attitude Scale (量表). Materialism was measured by examining how much value people place on owning things, how important possessions are to their identity, and whether they believe material goods make them happier. Narcissism was measured in two forms: grandiose narcissism (characterized by confidence, entitlement, and dominance) and vulnerable narcissism (marked by insecurity, sensitivity to criticism, and a preoccupation with self-image).
The results showed a consistent relationship between celebrity worship and materialism. People who scored higher on celebrity worship also tended to place greater importance on money, status, and possessions. When it came to narcissism, only the vulnerable type, people with higher levels of emotional insecurity and self-focus, were more likely to feel strongly connected to celebrities. Most importantly, perceived similarity — whether in appearance, behavior, or personality — stood out as one of the strongest predictors of celebrity worship.
The researchers concluded, “celebrity worship is a complex construct, but perceived similarity with a favorite celebrity and vulnerable narcissism may be fruitful avenues for future research.” Still, an important question remains: do people idolize celebrities because they already feel similar to them, or do they start to see themselves as similar after forming an emotional attachment
32. What is paragraph 2 about
A. The research background. B. The research subjects.
C. The research results. D. The research method.
33. According to the study, who are more likely to worship celebrities
A. Those indifferent to wealth and social status.
B. Those valuing self-confidence and dominance.
C. Those emotionally insecure and self-focused.
D. Those seeking spiritual growth beyond possessions.
34. According to the researchers, what might be a direction of future research
A. Celebrity worship. B. Grandiose narcissism.
C. Materialism. D. Perceived similarity.
35. What is the main purpose of the text
A. To explain celebrity worship psychology.
B. To warn against the dangers of celebrity culture.
C. To criticize celebrity materialism and narcissism.
D. To describe scales for measuring personality traits.
【答案】32. D 33. C 34. D 35. A
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了一项研究表明,名人崇拜与物质主义及脆弱型自恋显著相关,且感知相似性是重要预测因素,研究者建议未来探索感知相似度与脆弱型自恋的深层作用机制。
【32题详解】
主旨大意题。根据第二段“The study, conducted by Davis, Locker, and Williams, recruited 215 undergraduates, mostly women, who completed a battery of questionnaires measuring their attitudes toward celebrities, materialistic values, and narcissistic tendencies. Participants also answered newly created questions that assessed how similar they felt to their favorite celebrity in terms of personality, appearance, or lifestyle. (该研究由Davis、Locker和Williams进行,招募了215名主要为女性的本科生,他们完成了一系列问卷,测量对名人的态度、物质主义价值观和自恋倾向。参与者还回答了一些新设计的问题,评估他们觉得自己与最喜爱的名人在个性、外貌或生活方式上的相似度)”可知,该段主要介绍了研究方法,说明数据收集方式和测量内容。故选D项。
【33题详解】
细节理解题。根据第四段中“When it came to narcissism, only the vulnerable type, people with higher levels of emotional insecurity and self-focus, were more likely to feel strongly connected to celebrities. (在自恋方面,只有脆弱型自恋者——即情感上更缺乏安全感且自我关注度高的人——更容易与名人产生强烈关联)”可知,根据研究,情感上缺乏安全感且过度自我关注的人更可能崇拜名人。故选C项。
【34题详解】
细节理解题。根据最后一段中研究者所说的话“celebrity worship is a complex construct, but perceived similarity with a favorite celebrity and vulnerable narcissism may be fruitful avenues for future research. (名人崇拜是一个复杂的构念,但与喜爱名人的感知相似度和脆弱型自恋可能是未来研究的有效方向)”可知,研究者认为,未来研究可能关注感知相似度。故选D项。
【35题详解】
推理判断题。通读全文,尤其是第一段中“Why do some people feel such a strong bond with celebrities, and what does this reveal about their personality and values (为什么有些人会对名人产生如此强烈的情感联结?这种现象又揭示了他们怎样的个性和价值观?)”可知,全文围绕一项针对名人崇拜心理的研究展开,该研究揭示了这种心理与物质主义、自恋(尤其是脆弱型)及感知相似度的关系,并指出未来研究方向。由此推知,本文的主要目的是解释名人崇拜的心理。故选A项。
第二节(共 5 小题,每小题 2.5 分,满分 12.5 分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Why Do Electric Vehicles Make People More Carsick
With electric vehicles (EVs) gaining significant popularity globally — accounting for 22% of new car sales in 2024 — many passengers report experiencing increased motion sickness compared to traditional vehicles. Social media platforms are filled with such personal experiences, particularly from those riding in passenger or back seats. ___36___
A primary reason for this phenomenon is the lack of familiarity with EV motion patterns. As William Emond, a PhD researcher in France specializing in motion sickness, explains, people’s brains heavily depend on past experiences to predict and interpret motion. ___37___ For instance, experienced drivers naturally expect acceleration after hearing engine revs in fuel-powered cars, but EVs operate without such familiar auditory signals.
___38___ Recent research indicates that specific seat vibrations and the complete absence of traditional engine noise in EVs contribute significantly to motion discomfort. Furthermore, the regenerative braking systems — innovative technology that transforms kinetic energy (动能) into battery power — cause an unusually gradual slowdown. ___39___
Beyond this, motion sickness fundamentally occurs when the brain receives contradictory sensory signals about body movement. The inner ear, visual cues, and physical sensations send mixed messages to the brain, creating what experts call a “neural mismatch”. ___40___ This mechanism explains why drivers themselves rarely experience carsickness — they control and predict the vehicle’s movements.
A. Such long-term conflict can trigger motion sickness symptoms.
B. Another contributing factor is that EV-specific features add to the problem.
C. Some manufacturers are improving suspension systems to minimize vibrations.
D. Drivers usually don’t experience carsickness due to their control over the vehicle.
E. This technology lengthens the stopping process and may worsen feelings of sickness.
F. Without previous EV experience, the brain has to struggle to estimate forces accurately.
G. In regard to this phenomenon, researchers have identified several scientific explanations.
【答案】36. G 37. F 38. B 39. E 40. A
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章探讨了电动汽车比传统汽车更易让人晕车的原因,从人们对电动汽车运动模式不熟悉、电动汽车的特定特征,以及大脑接收矛盾感官信号引发“神经不匹配”等方面进行了科学解释。
【36题详解】
根据前文“With electric vehicles (EVs) gaining significant popularity globally — accounting for 22% of new car sales in 2024 — many passengers report experiencing increased motion sickness compared to traditional vehicles. Social media platforms are filled with such personal experiences, particularly from those riding in passenger or back seats. (随着电动汽车在全球范围内大受欢迎——2024年占新车销量的22%——许多乘客表示,与传统汽车相比,他们晕车的情况更严重了。社交媒体平台上充斥着这样的个人经历,尤其是那些坐在副驾驶或后座的人)”可知,前文引出了电动汽车易让人晕车的现象,此处应引出对该现象的科学解释。G选项“In regard to this phenomenon, researchers have identified several scientific explanations. (关于这一现象,研究人员已经找到了一些科学解释)”起到承上启下的作用,符合语境。故选G项。
【37题详解】
根据前文“A primary reason for this phenomenon is the lack of familiarity with EV motion patterns. As William Emond, a PhD researcher in France specializing in motion sickness, explains, people’s brains heavily depend on past experiences to predict and interpret motion. (这种现象的一个主要原因是人们对电动汽车的运动模式不熟悉。法国专门研究晕动病的博士研究员威廉·埃蒙德解释说,人们的大脑严重依赖过去的经验来预测和解读运动)”可知,此处是在说明因缺乏电动汽车相关经验,大脑难以应对。F选项“Without previous EV experience, the brain has to struggle to estimate forces accurately. (没有以往电动汽车的经验,大脑难以准确估算力量)”解释了因为缺乏相关经验,大脑难以应对,与前文逻辑连贯,符合语境。故选F项。
【38题详解】
根据后文“Recent research indicates that specific seat vibrations and the complete absence of traditional engine noise in EVs contribute significantly to motion discomfort. (最近的研究表明,电动汽车特有的座椅振动和传统引擎噪音的完全缺失是导致运动不适的重要原因)”可知,此处是在说电动汽车的特定特征加剧了晕车问题。B选项“Another contributing factor is that EV-specific features add to the problem. (另一个促成因素是电动汽车的特定特征加剧了这个问题)”能很好地总领该部分内容,符合语境。故选B项。
【39题详解】
根据前文“Furthermore, the regenerative braking systems — innovative technology that transforms kinetic energy (动能) into battery power — cause an unusually gradual slowdown. (此外,再生制动系统——将动能转化为电池能量的创新技术——会导致异常平缓的减速)”可知,此处是在解释再生制动系统对晕车的影响。E选项“This technology lengthens the stopping process and may worsen feelings of sickness. (这项技术延长了停车过程,可能会加剧恶心感)”进一步说明了该技术的影响,符合语境。故选E项。
【40题详解】
根据前文“Beyond this, motion sickness fundamentally occurs when the brain receives contradictory sensory signals about body movement. The inner ear, visual cues, and physical sensations send mixed messages to the brain, creating what experts call a “neural mismatch”. (除此之外,晕动病从根本上说是当大脑接收到关于身体运动的矛盾感官信号时发生的。内耳、视觉线索和身体感觉向大脑传递混合信息,形成了专家们所说的“神经不匹配”)”可知,此处是在说明“神经不匹配”会引发晕车症状。A选项“Such long-term conflict can trigger motion sickness symptoms. (这种长期的冲突会引发晕车症状)”说明这种“神经不匹配”(长期冲突)会导致晕车,符合逻辑,且与后文解释司机很少晕车的原因相呼应。故选A项。
第三部分 语言知识运用(共两节,满分 30 分)
第一节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
I must admit that I wasn’t always a fan of change — not even a little.
Like many children, I found comfort in ____41____ — the joy that comes from ordinary moments ____42____ themselves. Repetition builds a pattern that quietly ____43____ our comfort zones. Perhaps that’s why, while others struggle to recall their earliest years, I remember mine so ____44____ — because the foundation of my childhood was messed up by a dramatic shift.
My early years were ____45____ between two completely different parts of the world: the familiar calm of the United States and the chaos of the Philippines. My San Francisco memories are ____46____ joys: sidewalk pigeons, ice cream, and seafood dinners with my family. Energetic and loud, I got in trouble at school for talking too much but never ____47____ that enthusiasm.
At six, I moved to the Philippines, ____48____ by dusty roads, no hot water and frequent power cuts. I was ____49____ and felt “different” from locals, but I gradually ____50____: went to school, learned the language and tried cheap street food. A candlelit night during a power failure changed me — neighbors ____51____; I made close friends and saw inconvenience become warm ____52____.
After four years, we returned to California, where everything felt both ____53____ and unreal — I carried “two childhoods” inside. Those years taught me abundance and shortage coexist, and ____54____ “less” brings more. Now, I no longer fear change — all because that early ____55____ led me to value connection over routine.
41. A. entertainment B. school C. routine D. food
42. A. continuing B. repeating C. hiding D. gathering
43. A. defines B. disturbs C. expands D. controls
44. A. difficultly B. intentionally C. forcefully D. clearly
45. A. divided B. balanced C. stuck D. left
46. A. chaotic B. abundant C. simple D. unreal
47. A. quieted down B. showed off C. fired up D. kept up
48. A. engaged B. delighted C. shocked D. relieved
49. A. energetic B. homesick C. comfortable D. passionate
50. A. grew B. struggled C. proceeded D. adapted
51. A. sighed B. complained C. gathered D. waited
52. A. connection B. atmosphere C. welcome D. smile
53. A. unaffected B. untouched C. fixed D. polished
54. A. avoiding B. embracing C. quitting D. changing
55. A. failure B. trouble C. joy D. shift
【答案】41. C 42. B 43. A 44. D 45. A 46. C 47. A 48. C 49. B 50. D 51. C 52. A 53. D 54. B 55. D
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述作者曾不喜改变,因童年在美菲两地生活的转变,逐渐适应并学会接纳变化,不再畏惧改变的经历。
【41题详解】
考查名词词义辨析。句意:和许多孩子一样,我在日常生活中找到了慰藉——这种快乐来自于平凡时刻的不断重复。A. entertainment娱乐;B. school学校;C. routine日常,惯例;D. food食物。根据后文“Repetition builds a pattern”及最后“value connection over routine”可知,此处指在日常惯例中找慰藉。故选C项。
【42题详解】
考查动词词义辨析。句意:和许多孩子一样,我在日常生活中找到了慰藉——这种快乐来自于平凡时刻的不断重复。A. continuing继续;B. repeating重复;C. hiding隐藏;D. gathering聚集。根据后文“Repetition builds a pattern”可知,快乐源于平凡时刻的重复。故选B项。
【43题详解】
考查动词词义辨析。句意:重复构建出一种模式,这种模式默默地界定了我们的舒适区。A. defines界定,定义;B. disturbs打扰;C. expands扩展;D. controls控制。根据语境和前文的“Like many children, I found comfort in ____1____ — the joy that comes from ordinary moments ____2____ themselves.”可知,重复形成的模式会确定舒适区的范围,“defines”符合“界定”舒适区的语义。故选A项。
【44题详解】
考查副词词义辨析。句意:也许这就是为什么,当别人努力回忆早年生活时,我却能清晰地记得我的早年生活——因为我童年的根基被一个巨大的转变打乱了。A. difficultly困难地;B. intentionally故意地;C. forcefully强有力地;D. clearly清晰地。根据前文的“while others struggle to recall”以及后文的“because the foundation of my childhood was messed up by a dramatic shift.”可知,通过对比,作者能清晰记得早年生活。故选D项。
【45题详解】
考查动词词义辨析。句意:我的早年生活被分割在世界上两个完全不同的地方:美国熟悉的宁静和菲律宾的混乱。A. divided分割,分开;B. balanced平衡;C. stuck卡住;D. left离开。根据后文的“between two completely different parts of the world: the familiar calm of the United States and the chaos of the Philippines.”可知,“美国的安稳”与“菲律宾的混乱”是两个完全不同的环境,由此可知,作者的童年生活被分割在两地。故选A项。
【46题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我对旧金山的记忆是简单的快乐:路边的鸽子、冰淇淋,还有和家人一起吃的海鲜晚餐。A. chaotic混乱的;B. abundant丰富的;C. simple简单的;D. unreal不真实的。根据后文的“sidewalk pigeons, ice cream, and seafood dinners with my family”可知,这些日常小事是简单的快乐。故选C项。
【47题详解】
考查动词短语辨析。句意:我精力充沛、说话大声,在学校因为话太多而惹麻烦,但那种热情从未减弱。A. quieted down减弱,平静下来;B. showed off炫耀;C. fired up点燃;D. kept up保持。根据前文的“I got in trouble at school for talking too much”以及“but”可知,尽管惹麻烦,热情却没减弱。故选A项。
【48题详解】
考查形容词词义辨析。句意:六岁时,我搬到了菲律宾,那里满是尘土的道路、没有热水和频繁的停电让我感到震惊。A. engaged忙碌的;B. delighted高兴的;C. shocked震惊的;D. relieved宽慰的。根据前文“My San Francisco memories are ____6____ joys: sidewalk pigeons, ice cream, and seafood dinners with my family.”可知,此处描述的是旧金山的舒适,结合后文的“dusty roads, no hot water and frequent power cuts.”可知,这与旧金山的舒适形成对比,由此可知,作者会感到震惊。故选C项。
【49题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我很想家,感觉自己和当地人“不一样”,但我逐渐适应了:去上学,学习语言,尝试便宜的街头小吃。A. energetic精力充沛的;B. homesick想家的;C. comfortable舒适的;D. passionate热情的。根据前文的“At six, I moved to the Philippines”和后文的“felt ‘different’ from locals”可知,作者刚到陌生的菲律宾应该会想家。故选B项。
【50题详解】
考查动词词义辨析。句意:我很想家,感觉自己和当地人“不一样”,但我逐渐适应了:去上学,学习语言,尝试便宜的街头小吃。A. grew成长;B. struggled挣扎;C. proceeded继续;D. adapted适应。根据后文“went to school, learned the language and tried cheap street food”可知,作者逐渐适应了新环境。故选D项。
【51题详解】
考查动词词义辨析。句意:一次停电时的烛光之夜改变了我——邻居们聚在一起;我交到了亲密的朋友,也看到不便变成了温暖的联系。A. sighed叹气;B. complained抱怨;C. gathered聚集;D. waited等待。根据后文的“I made close friends”可知,停电时邻居们会聚集在一起,才有机会交友。故选C项。
【52题详解】
考查名词词义辨析。句意:一次停电时的烛光之夜改变了我——邻居们聚在一起;我交到了亲密的朋友,也看到不便变成了温暖的联系。A. connection联系;B. atmosphere氛围;C. welcome欢迎;D. smile微笑。根据前文的“I made close friends”及最后“value connection over routine”可知,此处指温暖的人际联系。故选A项。
【53题详解】
考查形容词词义辨析。句意:四年后,我们回到了加州,那里的一切既光鲜又不真实——我内心承载着“两个童年”。A. unaffected未受影响的;B. untouched未被触碰的;C. fixed固定的;D. polished光鲜的,精致的。根据前文的“My San Francisco memories are ____6____ joys: sidewalk pigeons, ice cream, and seafood dinners with my family.”以及“At six, I moved to the Philippines, ____8____ by dusty roads, no hot water and frequent power cuts.”可知,加州原本的舒适环境与菲律宾的艰苦对比,由此可知,回到加州会觉得一切光鲜。故选D项。
【54题详解】
考查动词词义辨析。句意:那些年让我明白,富足与匮乏并存,接纳“更少”反而能带来更多。A. avoiding避免;B. embracing接纳;C. quitting放弃;D. changing改变。根据前文“Those years taught me abundance and shortage coexist”可知,作者适应菲律宾匮乏生活并有所收获,由此可知,此处指的是接纳“更少”符合语境。故选B项。
【55题详解】
考查名词词义辨析。句意:现在,我不再害怕改变——这一切都是因为早年的那次转变让我懂得,比起循规蹈矩,人际联系更可贵。A. failure失败;B. trouble麻烦;C. joy快乐;D. shift转变。根据前文“because the foundation of my childhood was messed up by a dramatic shift”可知,此处指早年在两地生活的转变。故选D项。
第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)
阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Yang Chen-Ning: A Physics Giant
Nobel laureate and towering figure in physics, Yang Chen-Ning, passed away in Beijing at the age of 103. Tsinghua University, his long-time academic home, announced the news, honoring him ____56____ “immortal” in an official obituary (讣告).
Born in 1922, Yang’s academic path was anything but ____57____ (convention). His most celebrated achievement came in 1957 when he and Tsung-Dao Lee were awarded the Nobel Prize for their work on parity non-conservation, ____58____ discovery overturned a fundamental concept in physics. Furthermore, the Yang-Mills theory, ____59____ (develop) with Robert Mills, is now recognized as a cornerstone of the Standard Model.
Beyond his scientific contributions, Yang was a pivotal figure in ____60____ (bridge) China and the global scientific community. After returning for ____61____ landmark visit in 1971, he consistently urged that more overseas scholars ____62____ (follow) his example, earning him ____63____ (recognize) as a pioneer in facilitating academic exchanges.
In his later years, Yang devoted himself ____64____ (whole) to education and research at Tsinghua. His passing marks the conclusion of a century-long life. The university has proposed ____65____ (establish) a museum in his honor. Yang’s story continues to inspire future generations of scientists worldwide.
【答案】56. as 57. conventional
58. whose 59. developed
60. bridging
61. a 62. should follow##follow
63. recognition
64. wholly 65. to establish
【解析】
【导语】这是一篇人物传记。本文回顾了诺贝尔奖得主、物理学家杨振宁教授的辉煌一生及其不朽贡献。
【56题详解】
考查介词。句意:他长期任职的学术家园清华大学公布了这一消息,并在官方讣告中称他为“不朽之人”。这里考查“honor sb. as...”,为固定搭配,意为“授予某人……称号、尊称某人为……”,符合语境。故填as。
【57题详解】
考查形容词。句意:1922年出生的杨振宁,其学术道路绝非传统。所填空前有系动词was和副词短语“anything but”(绝非)修饰,需用名词convention的形容词形式conventional,表“传统的”,符合语境。故填conventional。
【58题详解】
考查定语从句。句意:他最著名的成就是1957年,他与李政道因在宇称不守恒方面的研究获得诺贝尔奖,这一发现颠覆了物理学中的一个基本概念。此处引导非限制性定语从句,先行词是work on parity non-conservation,从句中discovery与先行词为“所属关系”,应用关系代词whose作定语。故填whose。
【59题详解】
考查非谓语动词。句意:此外,与罗伯特 米尔斯共同研发的杨 - 米尔斯理论,如今被公认为标准模型的基石。此空考查非谓语,The Yang-Mills theory与develop之间为被动关系,再由语境可知,应用过去分词作后置定语。故填developed。
【60题详解】
考查非谓语动词。句意:除了科学贡献外,杨振宁还是连接中国与全球科学界的关键人物。介词in后接动名词作宾语,应用bridge的动名词形式bridging。故填bridging。
【61题详解】
考查冠词。句意:1971年进行具有里程碑意义的访问回国后,他一直敦促更多海外学者以他为榜样。landmark visit,表“具有里程碑意义的访问”,为可数名词单数,这里表泛指,且landmark以辅音音素开头,应用不定冠词a。故填a。
【62题详解】
考查虚拟语气。句意:1971年进行具有里程碑意义的访问回国后,他一直敦促更多海外学者以他为榜样。“urge(敦促)”后接宾语从句时,从句需用虚拟语气,结构为“should + 动词原形”,should可省略,故填(should) follow。
【63题详解】
考查名词。句意:这使他被公认为促进学术交流的先驱。分析句子结构可知,此空应填名词作动词earning的宾语, recognition,表“认可、公认”,为不可数名词,符合语境。故填recognition。
【64题详解】
考查副词。句意:晚年,杨振宁全身心投入到清华大学的教育和研究工作中。所填空修饰动词devoted,需用形容词whole的副词形式wholly,表“完全地、全身心地”,符合语境。故填wholly。
【65题详解】
考查非谓语动词。句意:清华大学已提议为他建立一座博物馆。分析句子结构可知,这里考查propose to do sth.,表“计划/打算做某事”,符合语境。故填to establish。
第四部分 写作(共两节,满分 40 分)
第一节(满分 15 分)
66. “特种兵式旅游”(whirlwind tour)是当下青年群体中备受欢迎的旅游方式。请你就此话题写一篇短文。内容包括:
1.介绍“特种兵式旅游”的优缺点;
2.阐述你看法。
注意:1.写作词数应为 80 个左右。
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】
The Whirlwind Tour: A New Travel Trend
The “whirlwind tour,” known for its intense pace and packed schedules, is gaining popularity among the youth. Its advantages are obvious — it’s cost-effective and maximizes limited time, allowing visitors to cover numerous landmarks quickly. Yet this approach comes with clear drawbacks. The non-stop itinerary often leaves travelers exhausted, with little opportunity for cultural immersion or genuine relaxation.
From my perspective, this travel style reflects the fast rhythm of modern life. While it serves as a practical solution for busy students, we should remember that travel is not a race. True exploration requires moments of pause — to absorb the atmosphere, connect with locals, and create lasting memories beyond photos. Perhaps the best journey is one that balances efficiency with emotional resonance.
The Whirlwind Tour: A New Travel Trend
The “whirlwind tour”, a fast-paced travel style popular among young people, has attracted wide attention. It allows travelers to visit multiple attractions in a short time, often on a tight budget, making it an efficient and economical choice. However, this approach also has downsides. The intense schedule can lead to exhaustion, and there is little time to deeply experience local culture or relax.
In my view, while the whirlwind tour suits those with limited time or funds, it shouldn’t replace more immersive travel. Balancing speed with meaningful experiences is key. After all, the true value of travel lies not just in checking off sights, but in the memories and insights gained along the way.
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文,要求考生就当下青年群体中备受欢迎的旅游方式——“特种兵式旅游”写一篇短文。
【详解】1.词汇积累
实惠的:economical → budget-friendly
缺点:downside → drawback
导致:lead to → result in
代替:replace → take the place of
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:The “whirlwind tour”, a fast-paced travel style popular among young people, has attracted wide attention.
拓展句:The “whirlwind tour”, which is a fast-paced travel style popular among young people, has attracted wide attention.
【点睛】【高分句型1】It allows travelers to visit multiple attractions in a short time, often on a tight budget, making it an efficient and economical choice. (运用了现在分词作状语)
【高分句型2】In my view, while the whirlwind tour suits those with limited time or funds, it shouldn’t replace more immersive travel. (运用了while引导的让步状语从句)
第二节(满分 25 分)
67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
During my final year of college, I shared a small dorm room with my classmate Kim. I was never a tidy person — my side of the room always looked like a disaster area, covered with books, shirts, and single socks. Kim, on the other hand, was extremely organized. She labeled each of her drawers and even color-coded her class schedule. She arranged her pens by color and folded her sweaters according to the season; everything had its own spot. Our contrasting habits often made us irritate (惹恼) each other.
One evening in the middle of October, things reached a breaking point. After evening self-study, I casually kicked off my basketball shoes. One of them accidentally slid under Kim’s bed. When she found it, her face turned bright red with anger. She picked up the shoe and threw it violently toward my side. It hit my desk lamp, knocking it over. The lamp fell to the floor, and the light bulb broke into pieces all over the pile of T-shirts I had intended to fold. I jumped up, shouting at her for being so disrespectful. She shouted back, complaining about my constant mess. We both rushed toward the door, each determined to be the first to slam (砰地关上) it shut.
We might not have come back that night if the phone hadn’t rung just then. I sat on my bed, still angry. Kim picked up the phone. From her brief, unsteady responses, I could tell something was wrong. After she hung up, she crawled (匍匐) into her bed, pulled the covers over herself, and began to cry. The room suddenly fell into a heavy silence, filled with a new kind of unease.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
As Kim’s quiet crying reached my ears, something inside me shifted.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I was so focused that I didn’t notice Kim had been watching me cleaning.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】
As Kim’s quiet crying reached my ears, something inside me shifted. I realized that my mess wasn’t just annoying — it might be the last thing she needed that night. Without saying a word, I got up and began to pick up the clothes on the floor, which I had ignored for days. I even folded her sweater that had fallen off the bed, because I remembered how much she cared about order. The broken lamp was still there, but I decided that fixing it would show she mattered to me.
I was so focused that I didn’t notice Kim had been watching me cleaning. When I turned around, she sat up and said softly, “I’m sorry for throwing your shoe. My grandma is very sick, and I’m scared.” Her words broke my heart. I told her that I understood, and that I would try to be tidier. She smiled, which made me feel hopeful. We agreed to talk more when things got hard, because we both knew that friendship means more than a clean room.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者和室友Kim因生活习惯不同产生矛盾,一次激烈争吵后Kim接到电话得知不幸消息而伤心哭泣,作者内心发生变化,主动开始打扫房间,在专注打扫时没注意到Kim在观看的故事。
【详解】1. 段落续写:
①由第一段首句内容“当Kim安静的哭声传到我耳朵里时,我内心的某种东西发生了变化。”可知,第一段可描写作者看到Kim哭泣后内心产生同情,主动放弃争吵,开始默默收拾房间,试图用行动表达歉意。
②由第二段首句内容“我太专注了,以至于没注意到Kim一直在看着我打扫。”可知,第二段可描写Kim被作者的行为感动,主动道歉,两人和解,并表达对彼此的理解。
2. 续写线索:听到哭泣——内心触动——主动打扫——专注清理——被注视——和解对话
3. 词汇激活
行为类
①意识到:realize that/be aware that
②捡起衣服:pick up the clothes / gather the clothes / collect the mess
③忽视:ignore/neglect
④折叠毛衣:fold the sweater / put away clothes neatly
情绪类
①令人生气的:annoying/irritating
②害怕:scared/frightened
【点睛】【高分句型1】I realized that my mess wasn’t just annoying — it might be the last thing she needed that night. (运用了that引导的宾语从句和省略了关系词that的定语从句)
【高分句型2】Without saying a word, I got up and began to pick up the clothes on the floor, which I had ignored for days.(运用了关系词which引导的非限制性定语从句)