0
Setting his sights on the 24 Hours of Le Mans sports car race in 2026,Team BRIT
founder and CEO Dave Player explains:"If you're a mountain climber,you want to climb
Everest eventually and if you're an endurance racer,you dream of competing in the Le
Mans 24 Hours.It's a legendary,historic event that every racing driver sets their sights
on."Meet Team BRIT,the car racing team overcoming life-threatening accidents and
health conditions to compete in the most reputable championships in the world.
If the team gets to compete in what is widely judged to be the world's most exhausting
endurance race,they'll also enter the history books as the first all-disabled team to do so.
It's something they have to work up to,with all the drivers needing the necessary
experience and suitable cars.
Other disabled drivers have taken part,but only through a wild card,non-competitive
plan."We don't want that,"Dave,54,insists."We want to compete on a level playing
field,as a statement that even as disabled racing drivers we belong on a world stage.We
want to earn our place,not have it given to us."
As a wheelchair user since he dove into a lake and.broke his neck at 23,Dave set up
the charity Kart Force in 2010 as a way for injured old soldiers to use sports car for
recovery.He went on to found Team BRIT in 2015-creating a set of hand controls that
could be installed in racing cars to enable drivers with disabilities to compete side by side
with able-bodied competitors.Based at Dunsfold Park (also home of the Top Gear test
track near Cranleigh),it is a competitive,sponsorship-supported racing team.
Every test lap at Dunsfold is fired by the same belief:the summit of endurance racing
is not reserved for the able-bodicd,but for the daring who refuse to quit.When the green
flag falls in 2026,Team BRIT will prove that the only real disability is a mind that never
dares to race.
24.Why does Dave Player regard the Le Mans 24 Hours as his final goal
A.It is the first race he has ever watched on TV.
B.It is the only race that allows disabled drivers.
C.It offers the biggest money prize in motor sports
D.It is seen as the highest mountain in endurance racing.
25.In what aspect is Team BRIT different from other disabled participants
A.They have a wild card entry.
B.They never take the world stage.
C.They make non-competitive schemes.
D.They aim to earn their position themselves.
高三英语试卷第4页(共10页)高三英语试题答案及解析
1-5ABCCB 6-10BCBAA 11-15CBABA 16-20CACBC
21-23ACB 24-27DDCC 28-31 ACCB 32-35 BCDC 36-40 GBEDC
41-45DABCA 46-50CDABA 51-55CDABC
traditional 57. its 58. Made 59. repeatedly 60. to
61. travelling/traveling 62. that 63. a 64. is enjoyed 65. celebrations
第一节:应用文写作
Dear Sir/Madam,
I am writing to apply for a volunteer position at the upcoming Tea Culture Exchange Event organized by UNESCO in my hometown.
As a local resident deeply passionate about cultural heritage, I believe this event provides a wonderful opportunity to promote mutual understanding and appreciation of diverse cultures through the art of tea. It not only showcases our traditions but also serves as a bridge connecting people worldwide. I am confident that my strong communication skills in English and Mandarin, along with my familiarity with local tea culture, make me a suitable candidate. Moreover, I have previous volunteer experience which has equipped me with teamwork and problem-solving abilities.
Thank you for considering my application. I look forward to contributing to the success of this meaningful event.
Best regards,
Li Hua
第二节:读后续写
“My husband used to miss his bus all the time,” she said, laughing. “He’d come here just like you, half-frozen and frustrated. That’s why I keep the cafe open late—to offer a warm place for those in need.” He listened, deeply moved by her kindness, his throat tight with an emotion he couldn’t name. He finished the hot chocolate and cookies, feeling warmth not just in his body but also in his heart. It was a simple gesture, yet it felt like a lifeline, a quiet promise that he wasn’t as alone as he had thought. Before leaving, he insisted on helping her wipe the tables, despite her refusal.
As he stepped back into the snow, Leo felt lighter somehow. The cold wind no longer seemed so bitter, and the walk home felt shorter than before, the city lights now holding a gentle glow. He realized that sometimes, missing a bus could lead to meeting a kind soul—a small twist of fate that changed everything. The next day, he returned to the café with a thank-you card and a new pair of warm gloves, determined to spread the same warmth he had received. It was more than gratitude; it felt like the start of something new, a quiet promise to pass kindness forward.
听力录音原稿
Text 1
W: I really want to go to the beach this weekend. The weatherman said the temperature will rise to 22℃. Neither too hot nor too cold.
M: Good .I hope it doesn’t cool off. You know that the weather in California is really changeable.
Text 2
W: Your shoes look really nice. How much did you get them for
M: They only cost me about forty dollars.
W: I’m going to get a pair for my husband. Let me see if I’ve got enough money.
Text 3
W: We can drop in on Sally on our way home from the store.
M: That’s a good idea. Oh, I almost forgot that I needed to meet my brother at the airport by then.
Text 4
M: I’m glad the presentation is over. I was so worried and stressed out while making it.
W: I was so excited to see you give such a speech. You did a great job!
M: It’s finally finished. It’s nice to hear that you enjoyed it, though.
Text 5
M: Next please.
W: Good afternoon. I’d like to put this cash into my account.
M: Good afternoon. Can I please have your account details
W: Yes, here is my card. It has the account number.
Text 6
M: Have you seen my training shoes anywhere I brought them home from training yesterday.
They were wet, so I left them in the bathroom to dry and now I can't find them.
W: Dad was tidying up this morning. Have you looked in the cupboard in the hall
M: Yes, but they weren’t there. Wait a minute. What’s in that bag in the living room Oh here they are!
Text 7
W: Hey, guess what I finally booked that trip we’ve been talking about for ages!
M: That’s awesome! Where are we going
W: We’re heading to China! I found some great deals on flights and accommodations.
M: China ! That’s amazing! When are we going
W: I was thinking of going in May. What do you think
M: May works perfectly for me! Any specific places you want to visit
W: Definitely Beijing, Shanghai, and maybe even Suzhou if we have time. Oh, and we can’t forget about trying all the delicious food!
M: Absolutely!
Text 8
W: Hi Alex, I’ve been thinking about organizing a community sports event to bring people together. What are your thoughts
M: That sounds a fantastic idea.
W: I was thinking of including various sports like soccer, basketball, and even yoga classes. Any suggestions
M: How about adding workshops on sports nutrition and injury prevention It could add value to the event.
W: That’s an excellent idea, Alex! It would educate participants on the importance of health.
M: We could also invite local athletes to give inspiring talks.
W: Brilliant! It would inspire participants and create a memorable experience.
M: Let’s also consider working with local businesses for donations.
W: Great suggestion, Alex! Let’s work together to make it a great success!
Text 9
W: Hi, Bill. It’s nearly holiday time! What are you doing over the summer I can’t wait to get some real sleep without my alarm clock waking me up early every morning.
M: I’m not sure, May, but Tom telephoned me and said he was going to volunteer on an International Volunteer program in Costa Rica. So I checked it on the Internet last night. It’s really interesting! You do two weeks of work. You work with 20 people and do really interesting and useful things. It’s really well organized.
W: My friend Lily did that once and thought it wasn’t much fun. She said she was worn out and couldn’t enjoy anything! I′m going to spend my time on a beach!
M: Boring! Listen, on this program you do everything, from teaching kids, building roads and things, maybe even planting trees. I’m sure I can learn lots for the future and it must be really satisfying helping others.
W: Now that sounds more like it. Where can I get more information
M: I will give the website to you. You can check it out.
W: Great!
Text 10
W: Hello everyone. I’m the director of The Jeeves School and this morning I’m going to go
through some information to help you all make sure your time here goes well. So, first of all, lateness. We have quite a strict policy. If you are more than 10 minutes late, we ask you to wait until the break to join the class, so the rest of the class can work better. There isn’t an exact time for the break, but it tends to be around 10:30, and they’re usually half an hour. There’s a coffee machine in the student common room downstairs. But the machine has a habit of breaking down, so if you find it’s not working, please tell Jenny at the reception desk. There are toilets on the second floor and ground floor. These are regularly cleaned so we don’t tend to have any problems with them. As well as the courses, we have a great social program. Activities are open to everyone and they have a habit of fling up quickly, so check the noticeboard in the common room for new events. You can book with Kit, our social program organizer. And finally, as a rule, we have a free barbeque on the first Friday of every month. That’s all from me. Any questions
A 篇
这是一篇应用文。文章介绍了亚马逊读书会的创建及加入的操作流程,并选取介绍了四个读书会的简介。主要考查细节信息获取能力和根据文章内容综合分析理解、推断的能力,包含了交际、学习、思辨素养的考查内容,体现了基础性和应用性的考查要求,突出对国际视野的核心价值引领。
A细节理解题。考查快速查找所需信息能力。由 Epic reads下的读书会介绍:“Sci-fi and fantasy series that make you want to read to the very end.”可知,Epic reads 这一读书会主要是科幻小说系列的读书分享。因此正确答案为A。
C细节理解题。考查根据文章内容综合分析理解的能力。由 Public book clubs 最后一句:Non-members are able to view everything in the book club including member activity, but have no access to books suggestions. 及Private book clubs最后一句: Books suggested by club members and member names are not visible to any non-members.可知,推荐书籍都仅限会员可见。因此正确答案为 C。
B推理判断题。考查根据文章内容和细节推断的能力。根据篇章内容组成部分及细节“To join, click Join club”,“To join, click Request to join”,“From the landing page”可知,这是一个俱乐部网站。因此正确答案为B。
B 篇
这是一篇报道类记叙文。文章讲述了英国车队创始人和他的车队的故事以及不断进取,勇于和身体健全的对手并肩竞争的精神。四个小题考查了识别文章写作技巧、理解细节信息获取的能力,也考查了根据语篇内容进行简单推断的能力。体现了基础性、应用性和综合性的考查要求。
24.D 细节理解题。由第一段 Dave Player 所说的 If you’re a mountain climber, you want to climb Everest eventually and if you’re an endurance racer, you dream of competing in the Le Mans24 Hours.可知,Le Mans 是赛车界的“珠峰”。 所以选D。
25.D细节理解题。考查根据文章内容综合分析理解的能力。由第三段Dave说的We want to earn our place, not have it given to us可知他们虽然残疾但并不想通过外卡进入竞赛,通过自己的努力获得一席之位。因此正确答案为D。
26.C 细节理解题。时间线清楚:先受伤 → 2010 年 set up Kart Force → 2015 年才成立 Team BRIT。故选C。
27.C 推理判断题。考查根据文章内容来评价人物的能力。由全文 Dave 所说的话以及最后一段讲述尽管他受伤残疾他还建立了慈善机构以及 BRIT 车队和身体健全的赛手竞争可知他是一个关爱残疾人和很有斗志的人。因此正确答案为 C。
C 篇
这是一篇说明文,主要是介绍了拖延这一现象,分析了导致拖延的原因和提供了如何克服拖延的建议。四个小题考查了识别文章写作技巧、理解细节信息获取的能力,也考查了根据语篇内容进行简单推断的能力。体现了基础性、应用性和综合性的考查要求。
A推理判断题。考查识别文章写作技巧的能力。由第一段描写 Del Giudice 拖延支付账单的现象,第二段点明主题,即每个人都会拖延,而拖延本质上就是人们逃避任务。由此可知, 文章第一段提到 Del Giudice的事例就是为了引出主题—拖延,因此正确答案为A。
29. C细节理解题。第三段首句明确指出 “One big factor … is fear of being judged by others and themselves.” 随后用 Kelli Saginak 的例子具体说明这种恐惧如何导致拖延。因此,C 项是文中直接点出的最主要原因。
30.C 细节理解题。考查细节信息获取及分析概括观点的能力。由最后一段“We used to believe behaviors follow attitude, but if you take immediate action, you’ll make progress, thus motivating yourself.”及后面举的跑步例子可知,作者对克服拖延的建议就是你立即采取行动来激励你克服拖延,因此正确答案为C。
31.B 主旨大意题。考查对文章内容的归纳和概括的能力。文章分析了导致拖延的原因、拖延带来的不良影响和最后提供了克服拖延的方法。由此可以推断出文本主要介绍拖延这一主题,因此正确答案为B。
D 篇
本文是一篇说明文,讲述了鸟类在四季里如何追踪环境条件。四个小题考查了识别文章写作技巧、理解细节信息获取的能力,也考查了根据语篇内容进行简单推断和猜测词义的能力。体现了基础性、应用性和综合性的考查要求。
B词义猜测题。考查根据上下文推断单词的含义。由第一段While it occurred to him that many of his research subjects — North American birds — eschew the seasons, instead seeking the same weather conditions all year long across their migratory(迁移的) routes. 这句话中instead后面所说而是在它们的迁徙路线上寻找同样的气候条件。可知所猜测的单词eschew的意思为躲避,因此正确答案为B。
33. C细节理解题。考查细节信息获取及分析判断的能力。根据题目关键词定位到第二段,A和B选项无中生有; D选项偷换概念;根据第二段第三句“Past studies had evaluated only the average weather conditions…”,可知该实验首次考虑到了环境变化的重要性,而之前的研究仅关注平均的天气情况,可知选C。
34.D细节理解题。考查对文章内容的归纳和概括的能力。根据题目关键词,可知本题应当考查某个观点。通过提到不同种类的鸟,本质上是问:提到这些鸟的原因,因此根据第三段的第一句话可知,不同的鸟对于天气情况有不同的习性,因此正确答案为D。
35.C细节理解题。考查细节信息获取及分析概括观点的能力。根据第四段“It’s important to understand how wildlife may be handling the ongoing consequences of accelerating climate change so that, as climate change accelerates, we can prevent the collapse of ecological communities and biodiversity while avoiding the loss of ecosystem services”可知,Cohen 强调“十年前无法完成的百万级数据整合今日已成可能”,并指出唯有弄清野生动物应对气候的方式,才能“及时防止生态群落和生物多样性崩溃”,由此可推知:若无这些大数据洞察,及时保护或将落空。因此正确答案为 C。
七选五
本文围绕“24小时一日游旅行”展开,介绍了博主Kevin Droniak对这种旅行方式的实践与看法,并分析了其背后的社会心理。
36. G 前文提到“Droniak作为一名博主,在TikTok记录了十几次从纽约出发的旅行”,后文直接描述了他的典型行程:早班机出发→探索城市或景点→傍晚或次日早晨返程。空格处继续阐述,她的这些旅行方式通常采用“24小时极限打卡模式”。选项G这一细节既承接前文“记录旅行”,又为后文他的具体描述做铺垫,因此选G。
37. B 前文指出“这种高强度旅行符合现代人对快速体验的渴望”,后文是Droniak对“不过度计划”的解释。空格处需衔接“快速体验”与“现代需求”的关系。选项B(It's travel’s version of instant gratification)将“24小时旅行”类比为“旅行的即时满足”,精准概括了前文“quick, impactful experiences that are easily documented and shared”(快速、易记录分享的体验)的核心,解释了为何这种旅行方式能满足现代人需求,因此选B。
38. E 前文强调“一日游的关键是不过度计划”,后文以波多黎各为例(“目标只是去海滩”)。空格处需解释“不过度计划”的具体含义。选项E(That means having only one “motive” for each place)中的“That means”直接指代前文“not to overplan”(不过度计划),并引出后文“单一目标”的例子(去海滩、看埃菲尔铁塔、看金字塔),逻辑连贯,因此选E。
39. D 前文以开罗为例(“目标是看金字塔”)。空格处需补充另一个“单一目标”的城市案例,保持句式一致。选项D(And in Paris, his purpose was to visit the Eiffel Tower)以巴黎为例,明确“目标”(参观埃菲尔铁塔),与前文结构完全匹配,因此选D。
40. C 前文指出“大多数人认为这种路线累人,但Droniak认为值得的经历是让人出门的”,后文解释原因(“重获孩童般的好奇”)。空格处需强调“出门”的价值,引出后文的原因。选项C(Even a short trip is better than staying home)直接点明“短途旅行优于宅家”,与后文“体验孩童般的惊奇”形成因果关系(因为出门才能有这种体验),因此选C。
完形填空
这篇文章讲述了作者家庭对食物的极度重视。父亲在地下室建造了一个名为“冷室”的食物储存室。但后来发现使用的材料有害,作者担心自己吸入了有害灰尘。后来意识到父亲是因为童年经历过饥饿和贫困,才如此痴迷于食物储备,以确保家庭永不挨饿。现在,作者也继承了这一传统,在八月储存当地农产品。
D. 家庭对食物重视,所以是“食物储存室”(food bunker)。
A. “我们确实有”,强调拥有冷室这一事实。
B. with great care表示“精心建造”,体现父亲的重视和细心。
C. 描述冰箱“巨大”,能存放大量食物(如一头牛、一整头猪)。
A. stored表示“储存”食物,与冷室的功能一致。
C. 后文提到“bad dust”(有害灰尘),所以材料是“有害的”。
D. breathed in表示“吸入”灰尘,是常见危害方式。
A. 作为最大孩子,八月要干很多农活,所以“讨厌”八月。
B. clean与peel(剥皮)并列,表示“清洁”或剥皮,是处理食物的常见步骤。
A. previous表示以前以为所有人都这样,与后文得知事情源于父亲所历经的童年饥饿有关相呼应。
C. realized表示“意识到”父亲的行为原因,是认知上的转变。forgot(忘记)、doubted(怀疑)、wondered(好奇)都不符合“恍然大悟”的语境。
D. poverty表示在“贫困”中长大,与后文“hunger”直接相关。
A. 直接对应父亲的童年“饥饿”,是他想避免的核心问题。
B. fear表示“恐惧”,是父亲最害怕的事情。shame(羞耻)、habit(习惯)、regret(遗憾)都不如fear准确,因为饥饿是他的心理阴影。
C. produce指“农产品”,包括水果和蔬菜,与后文“fruits and vegetables”对应。
语法填空
本文介绍龙须糖作为中国传统小吃的历史渊源、制作工艺及其文化意义,并强调其在古今中外的影响力,鼓励人们品尝并了解这一文化遗产。
56.traditional 考查形容词,分析句子结构可知,此处应用形容词修饰名词Chinese snack,故填traditional。
57.its 考查代词,分析句子结构可知,此处应用形容词修饰名词fine, hair-like strands,此处应为形容词性物主代词,故填its。
58.Made考查非谓语,分析句子结构可知,“requires”是句子的谓语动词,此空为非谓语动词。“make”与逻辑主语“the candy”是被动关系,因此需用过去分词形式,故填Made。
59.repeatedly 考查副词,分析句子结构可知,该空做状语修饰动词pull,意为“被反复拉扯”,故填repeatedly。
60.to 考查介词,“according to”为固定搭配,意为“根据”,此处指“根据广为流传的传说”,故填to。
61.travelling/traveling 考查非谓语,分析句子结构可知,“came across”是句子的谓语动词,此空为非谓语动词。“travel”与逻辑主语“He”是主谓关系,因此需用现在分词形式,故填travelling/traveling。
62.that考查连词,固定搭配“so...that”意为“如此...以至于”,故填that。句意:它的味道和质地给他留下了深刻的印象,以至于他亲自给它取名为“龙须糖”。
63.a 考查冠词,此处treat表示“一种受欢迎的美食”,为可数名词,通常用单数,故填a。
64.is enjoyed 考查时态、语态和主谓一致,该空为句子的谓语部分,句子主语为Dragon’s Beard Candy,表示单数概念,与enjoy为被动关系;再根据Nowadays可知,此处表示现在的状况,应用一般现在时,故填is enjoyed。
65.celebrations 考查词性变换和名词单复数,由空前的special可知celebrate在此空应填名词形式,再根据festivals可知,应填名词复数,故填celebrations。