(共41张PPT)
语境9 跨文化沟通,包容与合作
语境9 跨文化沟通,包容与合作
Ⅰ.阅读理解
A
(2024·安徽部分高中开学考)When I was growing up, my dad spoke to me of Mr Kosuge, as“your Japanese uncle”. My dad got to know him in 1991 in Beijing. They became fast friends, bonding over a curiosity about the other’s culture.
After my dad moved to Tennessee in 1993, Mr Kosuge sent a holiday package to wish my parents a good next chapter. My parents returned the gesture, and since then, two distant families have established an annual tradition. Even as my parents and I relocated every few years throughout my growth, the arrival of a package from Japan was one of the few constants in our lives.
This summer, I traveled to Tokyo for some reporting. I told my dad, who was planting a persimmon(柿子) tree in the backyard in California. If he was in town and available, my dad suggested, I could pay Mr Kosuge a visit.
I walked out of Tokyo’s Haneda Airport and spotted Mr Kosuge immediately. He held a handwritten sign with my Chinese name. On the train ride into the city, Mr Kosuge took out a small photo album. I opened it to see a picture of my dad, with more hair and fewer wrinkles, holding me as a preschooler. On the next page I was in my middle school graduation dress. Then came my first high school singing performance, and I left the nest for college.
Mr Kosuge and I discovered that we share a love for persimmons, a fruit enjoyed in both Japan and China. After leaving Tokyo, I traveled around the Kansai region, where persimmons flourish, to learn the art of making dried persimmons.
Before saying goodbye to the Kosuges, I invited them to visit my family in California, where they can help themselves to the persimmon tree anytime. Until then, I’ll be practicing the art of making dried persimmons with persimmons harvested by my parents, and perhaps we’ll include some in our annual Christmas package to the Kosuges. My Japanese uncle has been sharing with us a taste of Japan for more than two decades, and it’s about time we did it.
【文章大意】 本文是一篇记叙文。作者的父亲和Kosuge先生成为朋友,而这两个家庭一直保持联系,每年互赠包裹,建立了深厚的跨国友情。
1. What tradition did the two families develop?
A. Traveling together around the world.
B. Planting persimmon trees in the backyard.
C. Sending a gift package to each other every year.
D. Settling down in a different place every few years.
答案:C
解析:细节理解题。根据第二段内容,作者一家搬家后,Kosuge先生寄来了假日包裹,作者的父母同样寄了礼物作为回报,此后,这两个家庭形成了每年互相寄礼物的传统。故选C项。
2. What did the author find from Mr Kosuge’s photo album?
A. A handwritten sign with her Chinese name.
B. The endless love of her parents.
C. Her constant pursuit of knowledge.
D. The memorable moments throughout her growth.
解析:细节理解题。根据第四段中的“I opened it to see a picture of my dad, with more hair and fewer wrinkles, holding me as a preschooler... and I left the nest for college.”可知,作者在Kosuge先生的小相册中看到了父亲抱着学龄前的自己、自己初中毕业、第一次高中歌唱表演、去上大学等各个重要阶段的照片,即这本相册记录了她成长过程中值得纪念的时刻。故选D项。
答案:D
3. Why did the author plan to send some dried persimmons to Mr Kosuge?
A. To pay back his favor.
B. To indicate her dad’s good harvest.
C. To stress the popularity of persimmons.
D. To satisfy Mr Kosuge’s love for persimmons.
答案:A
解析:细节理解题。根据最后一段最后一句“My Japanese uncle has been sharing with us a taste of Japan for more than two decades, and it’s about time we did it.”可知,作者打算送些柿饼给Kosuge先生,以报答他每年给自己家送来柿子的好意。故选A项。
4. What is the main idea of the text?
A. A gift coming from a remote country.
B. A return favor for a lasting relationship.
C. A family friendship across continents.
D. A visit to a friend in a distant country.
解析:主旨大意题。根据第二段最后一句“Even as my parents and I relocated... constants in our lives.”可知,作者一家和Kosuge先生一家一直保持联系,每年互赠包裹。根据第四段中的“I walked out of Tokyo’s Haneda Airport and spotted Mr Kosuge... took out a small photo album.”可知,作者前往东京进行报道时,Kosuge先生亲自接待,并分享了充满纪念意义的相册。根据最后一段第一句中的“Before saying goodbye to the Kosuges, I invited them to visit my family in California”可知,作者邀请Kosuge先生一家到加利福尼亚州做客。结合上述分析可推知,本文主要讲述了作者一家和Kosuge先生一家跨越大洲的深厚友情。故选C项。
答案:C
B
Having grown up in northern Arizona with the immortal Grand Canyon and the iron red plateaus of Sedona in my backyard, I believed that the southwestern state is home to the most beautiful landscapes on the planet. Towering mountains, a comfortable valley and an infinite blue sky promised fantastic potential for exploration. For me, no newly discovered sights or foreign landscapes can compare with its beauty.
That is, until I was invited to explore Guizhou Province by the China Storyteller Partnerships Tour. Had someone vividly described how beautiful Guizhou can be in poetic detail, they would not have done it exactly. There is no substitute for seeing with one’s own eyes. I will attempt to do so.
During my trip around the city of Xingyi, in Guizhou, I saw the artwork of the Bouyei ethnic group. They use dyes produced from local plants to make clothing of striking blues and greens. Local elders still practice weaving with artful wooden machines and pass that tradition on to their grandchildren.
My father used to drag my brothers and me on yearly fishing trips around Arizona. We would compete to catch the largest fish, and in the mornings, Dad would cook us a basic breakfast of bacon, eggs, and toast. I sat in a small boat in the middle of the lake, with fishing pole moving slowly in my impatient hands, and held my bored tongue while my father attempted to share with me the whispers of the wind, a fish dancing on the surface of the lake or the majesty of a hawk hunting for prey overhead. On my trip to Guizhou I had the opportunity to paddle on Wanfeng lake. At one point I rested, floating at the center of the lake, listening to the spaces between silence and taking in the surrounding karst(喀斯特) mountains. I thought about my childhood, and wished I had listened more closely to my father while fishing.
I’ve lived away from Arizona for 10 long years, carving my own destiny in China. I’ve managed to build myself a family, a career, a livelihood, and various projects. I feel as though I have everything that I need. For a moment, in Guizhou, I felt home.
【文章大意】 本文是一篇记叙文。 文章讲述一个美国人对中国山水和人文的依恋。
5. What do we know about the author’s hometown?
A. Situated in the north of US, it is home to Grand Canyon.
B. It has varied landscapes, ranging from plateau to valley.
C. Apparently, there’s no comparison in terms of beauty.
D. The author spent his childhood and adulthood in his hometown.
解析:细节理解题。根据第一段中的“Having grown up in northern Arizona with the immortal Grand Canyon and the iron red plateaus of Sedona in my backyard, I believed that the southwestern state is home to the most beautiful landscapes on the planet.(我在亚利桑那州北部长大,在我的后院有不朽的大峡谷和铁红色的塞多纳高原,我相信这个位于西南部的州是地球上最美丽的风景的家园。)”可知,作者的家乡拥有从高原到山谷的各种景观。故选B。
答案:B
6. What does the underlined word “substitute” probably mean in Paragraph 2?
A. Experience. B. Replacement.
C. Objection. D. Agreement.
解析:词义猜测题。根据画线词前文“That is, until I was invited to explore Guizhou Province by the China Storyteller Partnerships Tour. Had someone vividly described how beautiful Guizhou can be in poetic detail, they would not have done it exactly.(直到”中国故事共创会活动“带我走进贵州,贵州之行让我仿佛回到故乡。贵州的美曾在诗句中有所体现。)”可知,作者在去贵州之前知道贵州的美曾在诗句中体现,直到他去了贵州,才体会到去了贵州就如同回到了自己美丽的家乡,因此推断画线词所在句句意:没有亲身体会是无法感知到的,也就是说没有什么能替代。画线词与B项“代替”意思相近。故选B。
答案:B
7. What is the purpose of Paragraph 4?
A. To express his regret not listening to his father attentively.
B. To recall the most unforgettable experience with his family.
C. To compare the trip on Wangfeng lake with his former fishing trips.
D. To suggest that his trip in Guizhou takes him back to his childhood.
解析:推理判断题。第四段第一句“My father used to drag my brothers and me on yearly fishing trips around Arizona.(我父亲过去每年都会拉着我和兄弟们去亚利桑那州钓鱼。)”提到了作者的父亲带作者去钓鱼,接下来描述了当时与父亲在一起钓鱼的经历和作者贵州之行的经历,结合第四段最后一句“I thought about my childhood, and wished I had listened more closely to my father while fishing.(我想起了我的童年,真希望我在钓鱼的时候能更仔细地听父亲的话。)”可推断,本段的目的是表明贵州之行让作者回忆起自己的童年时光。故选D。
答案:D
8. What does the author think of his life in Guizhou?
A. Inevitable.
B. Favorable.
C. Demanding.
D. Astonishing.
解析:推理判断题。根据最后一段“I’ve lived away from Arizona for 10 long years, carving my own destiny in China. I’ve managed to build myself a family, a career, a livelihood, and various projects. I feel as though I have everything that I need. For a moment, in Guizhou, I felt home.(离开亚利桑那州10 年之久,我来到中国重塑新生,建立了自己的家庭和事业,参与过各种活动,似乎已经拥有了我所需要的一切。徜徉在贵州的那一刻,我仿佛回到故乡,重温往日美好。)”可推断,对于在贵州的生活,作者是称赞的。故选B。
答案:B
C
Ugandan student’s study and adaptation of traditional Chinese craft helps build bridges through art. With its balanced, rounded pot and cups, the tea set seems like Chinese ceramic(陶瓷)at first glance. But closer inspection of its pattern reveals an ancient Ugandan design. “My projects always aim to join some aspects of Chinese and Ugandan culture together,” says the tea set’s creator, Ocen Robert.
In 2015, Robert arrived in China from the East African nation to pursue a higher education in ceramic arts at Jingdezhen Ceramic University in East China’s Jiangxi Province. The Ugandan is also enrolled in a PhD program focusing on design, with his art pieces sold at national-level exhibitions in China.
He says, “I love it here not only because of its safety, but the raw materials and the production techniques for ceramics here are also among the best in the world.” During his time in China, Robert was given many opportunities to participate in ceramic production, exhibitions and even access to experts-all helping to grow the space where he could express his creativity.
To deepen his understanding and passion for traditional Chinese culture, Robert spends most of his free time in local museums’ culture and history sections. He also gets to know Chinese professionals inside and outside the ceramic world. “I would love to solidify my career as an artist here while helping to link Uganda and China,” Robert says.
“Ugandans are thankful, curious, and passionate about Chinese culture. I would love to introduce the artists back home to study and create ceramic artworks in China and promote them to the world.”
Robert says, “To be a modern artist in Chinese ceramics, one needs to comprehend the full flow of production, which requires years of practice and learning.” One of the most challenging areas of creating his pieces involves creating the “ideal shape and thickness”. He says, “I fail at times, but I always practice and try again and again.” Robert has attained the essential spirit of Chinese ceramic arts-accepting and integrating the differences.
【文章大意】 本文是一篇记叙文。文章通过讲述Robert在中国学习的经历, 体现了中国陶瓷在加深国际关系中起到的桥梁作用。
9. What is the goal of Robert’s art projects?
A. To promote traditional Chinese ceramics in Uganda.
B. To combine elements of Chinese and Ugandan culture.
C. To compete in the international exhibitions.
D. To restore and preserve ancient Ugandan arts.
答案:B
解析:细节理解题。根据第一段中Robert所说“My projects always aim to join some aspects of Chinese and Ugandan culture together(我的项目一直致力于将中国和乌干达文化的某些方面结合在一起)”可知,Robert艺术项目的目标是结合中国和乌干达文化的元素,故选B项。
10. Why did Robert choose to study ceramic arts in China?
A. He intended to earn money in China.
B. He desired to achieve a doctoral degree abroad.
C. China has the best ceramic materials and craft.
D. China is safer than any other country.
解析:细节理解题。根据第三段中Robert所说“I love it here not only because of its safety, but the raw materials and the production techniques for ceramics here are also among the best in the world.(我喜欢这里不仅因为它的安全性,还因为这里的原材料和陶瓷生产技术也是世界上最好的。)”可知,因为中国有最好的陶瓷材料和工艺,所以Robert选择在中国学习陶瓷艺术,故选C项。
答案:C
11. How does Robert deepen his understanding for traditional Chinese culture?
A. By visiting famous masters of Chinese history.
B. By comparing it with Ugandan traditions and customs.
C. By acquiring related knowledge from local museums.
D. By participating in art festivals and academic meetings.
解析:细节理解题。根据第四段中“To deepen his understanding and passion for traditional Chinese culture, Robert spends most of his free time in local museums’ culture and history sections.(为了加深对中国传统文化的理解和热情,Robert把大部分空闲时间都花在了当地博物馆的文化和历史板块上。)”可知,Robert从当地博物馆获取相关知识来加深他对中国传统文化的理解,故选C项。
答案:C
12. What words can best describe Robert?
A. Creative and perseverant.
B. Kind and knowledgeable.
C. Humorous and passionate.
D. Courageous and intelligent.
解析:推理判断题。根据第三段中“During his time in China, Robert was given many opportunities to participate in ceramic production, exhibitions and even access to experts-all helping to grow the space where he could express his creativity.(在中国期间,Robert有很多机会参与陶瓷制作、展览,甚至接触专家,这些都帮助他扩大了表达创造力的空间。)”可知,Robert有创造力;根据最后一段中“I fail at times, but I always practice and try again and again.(我有时会失败,但我总是练习,一次又一次地尝试。)”可知,他很有毅力,故选A项。
答案:A
Ⅱ.七选五
Tips for Foreign Students in China
China is a very popular destination for foreign students today. 1 At this point, the most popular choices for study are management and technical courses, though the interest in other disciplines is growing every minute. Here is a short list of some great tips for you if you want to study in China.
Learn the culture
China has a history of over five thousand years. Depending on where you come from, you might find it hard to fit in. This is the rule that applies to any transfer you make in the world. 2 The more you learn, the sooner you’ll make friends.
Learn the language
Even when traveling for a short time, it’s always wise to learn the basic phrases of the language people speak in your target country. 3 This will help you connect better with the people and show that you’ve made an effort.
Know your budget
Wherever you go, you need to set your budget before you depart. This is extremely important if you plan to live on a budget for a certain period of time. Before you leave for China to study, check the costs in your selected city or area and plan your budget accordingly. 4
Don’t limit yourself
Moving across the world to study in a place you don’t know with people you have never seen can seem daunting. 5 Don’t limit yourself. Go all out.
A. Get a Chinese phrasebook and learn the must-knows.
B. Then, make sure to keep track of it and follow your plan.
C. Once you choose the program, arrange the rest of the details.
D. If you’re moving to a place with a different culture, learn a bit before you go.
E. The colleges and universities are known for their excellence and high standards.
F. Studying abroad is not only a big step, but also one of the best experiences students get to live today.
G. However, students who have gone to China to study always regret not spending more time there.
【文章大意】 本文是一篇说明文。文章主要讲给来中国的外国学生的建议。
答案:E
1.解析:空前一句讲当今中国是一个非常受外国学生欢迎的目的地。下文讲在这一点上,最受欢迎的学习选择是管理和技术课程,尽管对其他学科的兴趣每分钟都在增长。空处应该讲中国大学的教育水平领先,这是吸引外国学生来华深造的原因,E项承接上文,符合语境。故选E项。
答案:D
2.解析:本段建议学习文化。空后讲你学得越多,你就能越早交到朋友。因此空处应该和学习当地文化有关。D项“如果你要搬到一个有不同文化的地方,在你去之前先学习一些。”符合语境,且能引出下文。故选D项。
答案:A
3.解析:本段小标题是学习语言。空前讲学习你目标国家的语言,A项“买一本中文常用语手册,学习必须知道的知识。”是学习中文的一种方法,呼应上文信息,A项符合语境。故选A项。
答案:B
4.解析:空前讲在你前往中国学习之前,核查你选择的城市或地区的成本,并相应地计划你的预算。B项“然后,确保记录它,并采用你的计划。”符合语境。故选B项。
答案:G
5.解析:空前讲“横穿世界去一个你不认识的地方并和你从未见过的人在一起学习,这似乎令人望而生畏”。G项“然而,那些去中国学习的学生总是后悔没有在那里花更多的时间。”与上文形成转折关系,同时引出后文的建议,即不要限制自己,全力以赴。故选G项。