2026届 高考英语二轮复习语境11体育活动,大型体育赛事,体育与健康,体育精神阅读课件(共37张PPT)

文档属性

名称 2026届 高考英语二轮复习语境11体育活动,大型体育赛事,体育与健康,体育精神阅读课件(共37张PPT)
格式 ppt
文件大小 510.5KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-11-14 14:53:23

图片预览

文档简介

(共37张PPT)
语境11 体育活动,大型体育赛事,体育与健康,体育精神
语境11 体育活动,大型体育赛事,
体育与健康,体育精神
Ⅰ.阅读理解
A
All kinds of sports stars are becoming spotlights of the world. I hope that it has changed some parents’ idea of sports, and they have started to encourage their children to exercise more.
Most Chinese have a wrong idea, thinking that sports are a waste of time. They think that it is useless to exercise and children should spend more time in studying, so that they can become successful professionals in the future.
Jeremy Lin’s parents did not force him to work for a bank and earn huge salaries after he graduated from the Harvard University Department of Economics. If his parents were not open-minded, he would not have a chance to enter the National Basketball Association (NBA) and later sweep the world with the “Jeremy Lin craze”.
Chinese hurdler Liu Xiang graduated from the Shanghai Sports Technical Institute and the East China Normal University. He earned up to $461 million of advertising revenue(收益) after winning a gold medal at the 2004 Athens Olympics.
Of course, not everyone can become a great athlete. Sports, however, enable children to learn something that they cannot learn in classroom, which helps them enhance their psychological qualities. According to Taiwan-based magazine Common Wealth, in addition to fitness, sports are also good for mental health. An increasing number of studies have shown that children who love sports have better memory, as well as abilities to unite and respond.
Sports bring 10 good values, namely enthusiasm, discipline(自制力) and concentration, selflessness, respect, diversification(多元化) in points of looking at things, courage, leadership, responsibility, setback(挫折) resistance and imagination. In other words, sports can improve a child’s Intelligence Quotient (IQ), Emotional Quotient (EQ) and Adversity(逆境) Quotient(AQ).
Therefore, the government should increase physical education classes in schools. In addition to promoting child health and solving obesity problems, it can also enhance the people’s competitiveness.
  【文章大意】 本文是一篇记叙文。越来越多的体育明星成为人们关注的焦点,很多家长已经改变了对体育运动的看法,他们开始鼓励孩子多运动,因为体育运动不仅能增强孩子们的体质,而且还能改善孩子们的心理素质。
1. What is the author’s purpose in the passage?
A. To share his great experience of meeting sports stars.
B. To call on people to know the value of sports.
C. To encourage parents to take part in sports.
D. To show his concern for the education.
答案:B
解析:写作意图题。根据第一段中的“I hope that it has changed some parents’ idea of sports, and they have started to encourage their children to exercise more.”可知,作者希望家长改变对体育运动的看法,真正了解体育运动的价值。故选B项。
2. Chinese parents have a wrong idea about sports     .
A. because they spare almost no time in sports
B. because they only want their children to perform well academically
C. because they intend to make their children special
D. because they have no choice in China
答案:B
解析:细节理解题。根据第二段中的“They think that it is useless to exercise and children should spend more time in studying”可知,大部分中国家长想让孩子把时间用在学习上,将来成为专业人才。故选B项。
3. The author takes Jeremy Lin and Liu Xiang for example     .
A. because he wants to show they both earn too much money
B. because he wishes all the parents to learn from theirs
C. because he hopes the parents will know sports’ value
D. because he stresses society pays more attention on sports
答案:C
解析:推理判断题。在文章第三、四段中作者用林书豪和刘翔的成功例子,是为了让家长们注重孩子的特长,看到体育的价值,不要一味地追求学术方面的成就。故选C项。
4. If your kid goes in for sports     .
A. he must be a successful athlete in the future
B. he will turn a brave and generous person
C. he will become more mentally healthy
D. he must be successful in the examination
答案:C
解析:细节理解题。根据第五段中的“Sports,however,enable children to learn something that they cannot learn in classroom, which helps them enhance their psychological qualities.”可知,体育运动可以使孩子们学到在课堂上学不到的东西,帮助他们提高心理素质。故选C项。
B
(2024·湖南长沙适应考)For the rapidly decreasing number of Americans who’ve never heard of pickleball, the little-known paddleball game is one of America’s fastest-growing sports.
Invented in 1965 by three middle-aged fathers in Washington State, pickleball is an odd cross among tennis, ping-pong and badminton, played with a paddle and a perforated(穿孔的) plastic ball. The founders are said to have named the game after a family dog called Pickles.
Most of pickleball’s core players-those who play more than eight times per year-are over age 65, but the game is getting younger, with the strongest growth among players under 55, according to USA Pickleball. But with so many new players, the US is struggling to keep up with the demand for courts. The country has only about 10,000 places to play, by USA Pickleball’s count, but that continues to grow by several dozen every month.
Pickleball is also fast becoming a spectator sport(观赏性运动). Its first professional tournament, the Professional Pickleball Association (PPA) Tour, was formed in 2018 and the professional players are being able to really become celebrities in the spotlight. Traditional broadcasters’ interest in the sport is growing. So far, pickleball fans can watch amateur and professional matches on sports or social channels, mostly online.
“The ability for a sport to find an audience quickly via social media is unprecedented(前所未有的),” says Ben Shields, who lectures at MIT Sloan School of Management and studies the sports industry. Shields adds that pickleball still needs an outstanding star to draw in wider audiences, as has been the key to success for other sports leagues-that also started with grassroots and unusual names. “I think if pickleball, in its own humble way, can continue to grow its participation and find ways to make the sport an appealing fan product, who knows, 10 or 20 years, it could be a big competitor in the global sports industry.”
  【文章大意】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了美国的新兴运动——匹克球。
5. What do we know about the pickleball game from the text?
A. It was named after a dog.
B. It was popular among young kids.
C. It’s a cross between tennis and volleyball.
D. It was invented by three ordinary women.
答案:A
解析:细节理解题。根据第二段最后一句“The founders are said to have named the game after a family dog called Pickles.”可知,匹克球比赛是以一只狗的名字命名的。故选A。
6. What does the underlined word “that” in Paragraph 3 refer to?
A. The playing time.
B. The form of matches.
C. The number of courts.
D. The participation rate.
答案:C
解析:代词指代题。根据第三段最后一句中的“The country has only about 10,000 places to play”可知,that指比赛场地的数量。故选C。
7. Which best describes “an outstanding star” to pickleball according to Ben Shields?
A. Humble. B. Inflexible.
C. Harmful. D. Influential.
答案:D
解析:推理判断题。根据最后一段第二句中的“Shields adds that pickleball still needs an outstanding star to draw in wider audiences, as has been the key to success for other sports leagues”可知,本·希尔兹认为,“杰出选手”可以吸引观众,是其他体育联盟成功的关键,说明“杰出选手”对匹克球的宣传推广是很有影响力的。故选D。
8. Which of the following can be the best title for the text?
A. The History of Pickleball
B. The Growing Popularity of Pickleball
C. The Rise and Fall of Pickleball
D. The Rules of Playing Pickleball
答案:B
解析:标题归纳题。第一段引出美国发展最快的运动之一——匹克球,下文具体介绍这种新兴运动的起源和受欢迎程度等内容,由此可知,B项“匹克球的日渐流行”最适合作本文标题。故选B。
C
I became bald(秃头的) at two due to a condition. At school I was bullied(欺凌) for it. Sports became my escape, and I was fortunate to have born athletic ability. I would race home every day and shoot basketball for hours. I put all my time and energy into basketball to become the best player I could be.
I had a great high-school career, breaking countless school records, and received a scholarship to play in college. It was a dream come true. However, I still rarely talked about my condition. I continued to wear my wig(假发) all the time, no matter the weather or what I was doing.
In my senior year of college, I wanted to run the marathon. During that 26.2-mile run, I felt strong, truly like Superwoman. I will never forget the feeling of crossing the finish line, and the way everyone celebrated me. I began running marathons all over the country. I loved the feeling I got from running and training. I looked forward to my runs in the morning when the rest of the world was still sleeping. This was my chance to reflect, dream big, and enjoy the sound of my feet on the pavement. The more I ran, the stronger and more confident I felt. I slowly started to talk about my condition to close friends.
Then one day, on a hot training run, I threw off my wig while tears welled up in my eyes. For the first time, I felt strong, beautiful, and brave. Getting home that day, I looked at myself in the mirror and saw someone kind, caring and full of joy. Two weeks later, I ran my first marathon wigless and was celebrated and loved during that entire race weekend. I was surrounded by such positivity and support that I didn’t even think of my wigless head. Tears welled in my eyes as I crossed that finish line in San Diego.
  【文章大意】 本文是一篇记叙文。作者从小因为没有头发而被人嘲笑,但是作者利用自己在运动方面的天赋去打篮球、跑马拉松。从中学到大学,作者通过运动让自己由内而外变得更加美丽和自信。
9. What can we learn about the author from Paragraph 1?
A. She became the best athlete in school.
B. She found a way to achieve excellence.
C. She brought the bullies to sports.
D. She wanted to escape from doing sports.
解析:推理判断题。根据第一段“I became bald(秃头的) at two due to a condition. At school I was bullied(欺凌) for it. Sports became my escape, and I was fortunate to have born athletic ability. I would race home every day and shoot basketball for hours.
I put all my time and energy into basketball to become the best player I could be.(由于某种原因,我在两岁的时候变成了秃头。在学校我因此而被欺负。运动成了我逃避的方式,我很幸运有运动天赋。我会每天飞奔回家,然后连续几个小时打篮球。我把我所有的时间和精力都放在篮球上,以成为我所能成为的最好的球员。)”可知,作者两岁时就因为疾病而掉光了头发,在学校里总会因为没有头发被人嘲笑。但是发现自己有运动方面的天赋后,作者就每天放学后飞奔回家打篮球,希望能让自己成为最好的球员。由此推断出,作者找到了让自己变得优秀和自信的方法。故选B。
答案:B
10. How did running change the author in her last year of college?
A. She fully recovered from the disease.
B. She won a scholarship for her training.
C. She began to reflect on her way of doing things.
D. She was willing to talk about her condition.
解析:细节理解题。根据第三段中的“In my senior year of college, I wanted to run the marathon. During that 26.2-mile run, I felt strong, truly like Superwoman.(在我大学最后一年,我想跑马拉松。在那次26.2英里的跑步中,我感觉自己很强壮,真的很像女超人。)”以及“The more I ran, the stronger and more confident I felt. I slowly started to talk about my condition to close friends.(我跑得越多,我感到越强壮和越自信。我慢慢地开始向亲密的朋友们谈论我的病情。)”可知,作者在大学的最后一年开始跑马拉松,她在奔跑的过程中、在人们的欢呼中逐渐感受到自信,并且开始主动与他人谈论自己的病情。故选D。
答案:D
11. Why did the author throw off her wig during her training?
A. She felt courageous enough to face the reality.
B. She couldn’t bear the heat caused by the wig.
C. She was encouraged by her friends to do so.
D. She found it not beautiful to wear.
解析:细节理解题。第四段中的“Then one day, on a hot training run, I threw off my wig while tears welled up in my eyes. For the first time, I felt strong, beautiful, and brave.(后来有一天,在一次热火朝天的跑步训练中,我脱下了假发,眼泪涌了出来。我第一次感到强壮、美丽和勇敢。)”提到,作者在一次训练的时候把自己的假发摘掉,并且热泪盈眶,说自己生平第一次感觉到勇敢和坚强。故选A。
答案:A
12. What can be a suitable title for the text?
A. Baldness Builds My Faith
B. Wigless Runner Amazes All
C. While Bald, I’m Beautiful
D. Bald Girl Conquers the World
答案:C
解析:标题归纳题。通读全文可知,本文讲述作者从小因为没有头发而被人嘲笑,但是作者在运动场上找到自信,并最终明白:虽然自己没有头发,但是自己坚强、勇敢,依然美丽。C项“虽然秃头,但我依然是美丽的”适合作文章标题。故选C。
Ⅱ.七选五
Helping Your Children to Be Interested in Sports
Being active and moving is something that is so important for us all, especially for children.  1  However, some parents can feel shocked when they see that their child isn’t interested in sports. So how can you encourage them to have a go?
It is such a good idea to lead by example when you are a parent. This is true for a variety of aspects, but especially forgetting children involved in sport.  2  So you need to be someone who is interested and active, if you want any hope of them doing so too. If you lay on the couch all day then they will just learn to do that too.
 3  Although they can choose who they want to support, seeing your enthusiasm for a particular player or team can be just what is needed to start their journey. You could look for a team uniform store to get them a sports shirt with their name on for example, as well as see the team play at one of their games.  4 
If something is dull, it will be hard for children to be enthusiastic about it. This will make them resent(讨厌) it, which is not a good thing for later in life. If they show particular skill and learn to play sport, then more practice and training can come in.  5  When they can enjoy what they do, they will only see it as something fun to do, rather than what we as adults might see it as, such as a chore to burn calories.
Whatever sport your child chooses to play, encourage them and make it fun, and then it will be something that they will want to carry on doing as they go about the rest of their lives.
A. They won’t be interested in sports if you’re not.
B. Here are some other tips that you would share with them.
C. Share your enthusiasm and it will help to lighten a passion.
D. So think about ways that can get them to be active in the sports.
E. How active a child is will impact their overall health and learning.
F. Apart from leading by example, you could also share your favorite team.
G. However, the main message forgetting children into sport is to keep it fun.
  【文章大意】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了一些帮助孩子对运动感兴趣的方法。
答案:E
1.解析:根据上文“Being active and moving is something that is so important for us all, especially for children.(活跃和运动对我们所有人都非常重要,对儿童来说尤为重要。)”可知,这里强调活跃和运动对儿童来说尤为重要。选项E“孩子的活跃程度将影响他们的整体健康和学习。”和上文意思一致。故选E。
答案:A
2.解析:根据上文“It is such a good idea to lead by example when you are a parent. This is true for a variety of aspects, but especially forgetting children involved in sport.(当你为人父母时,以身作则是个好主意。这在很多方面都是正确的,尤其是在忘记孩子们参与体育运动这方面。)”可知,作为家长要为孩子树立榜样,且上文提到了体育运动。选项A“如果你不感兴趣,他们就不会对体育感兴趣。”和上文意思一致。故选A。
答案:F
3.解析:根据下文“Although they can choose who they want to support, seeing your enthusiasm for a particular player or team can be just what is needed to start their journey.(尽管他们可以选择他们想要支持的人,但看到你对某个特定球员或球队的热情可能正是他们开始(运动)旅程所需要的。)”可知,这里建议家长跟孩子分享喜欢的球员或球队。选项F“除了以身作则,你还可以与他们分享你最喜欢的球队。”和下文意思一致。故选F。
答案:C
4.解析:根据上文“You could look for a team uniform store to get them a sports shirt with their name on for example, as well as see the team play at one of their games.(例如,你可以找一家队服商店给他们买一件印有他们名字的运动衫,也可以看球队参加他们的一场比赛。)”可知,这里举例说明家长将自己对于球队的热情分享给孩子的方法。选项C“分享你的热情,这将有助于点燃激情。”和上文意思一致。故选C。
答案:G
5.解析:根据上文“If they show particular skill and learn to play sport, then more practice and training can come in.(如果他们表现出特殊的技能并且学习运动,那么就应多练习和训练。)”和下文“When they can enjoy what they do, they will only see it as something fun to do, rather than what we as adults might see it as, such as a chore to burn calories.(当他们能够享受自己所做的事情时,他们只会认为这是一件有趣的事情,而不是我们成年人可能认为的事情,比如燃烧卡路里的苦差事。)”可知,这里建议在让孩子参加运动的同时,也应保持他们对运动的乐趣。选项G“然而,让孩子们参与体育运动的关键是让运动变得有乐趣。”和上下文意思一致。故选G。